Bestanden bewerken op je tablet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestanden bewerken op je tablet"

Transcriptie

1 Bestanden bewerken op je tablet Het scheelt niet veel of er worden meer tablets dan computers verkocht. Niet zo raar, tablets zijn ontzettend handzaam en ze kunnen steeds meer. Ook de wat meer serieuze taken, zoals het bewerken van Word-, Excel- en PowerPoint-documenten. Maar hoe werkt dat eigenlijk het beste? We gaan Office-documenten bekijken en bewerken op een tablet. Ook laten we zien hoe we de benodigde documenten (die meestal op een computer zijn opgeslagen) op onze tablets krijgen. Tip 01: Altijd toegang Om documenten altijd en overal binnen handbereik te hebben zodat je ze met een tablet kunt inzien en bewerken, is het een slim idee om ze online op te slaan. Er bestaan inmiddels diverse diensten die je vele gigabytes aan gratis opslagruimte bieden. Voorbeelden zijn Google Drive, Dropbox, SkyDrive en Box. Een document dat zich 'in de cloud' bevindt (oftewel op je eigen stukje online opslagruimte) kun je altijd openen, zolang er maar een internetverbinding beschikbaar is. Bekijken en bewerken kan zodoende met je tablet, maar uiteraard ook met een smartphone of een andere willekeurige computer.

2 Tip 01 Maak documenten bereikbaar via een online opslagdienst. Tip 02: Mobiele Office Een handige app waarmee je documenten zowel kunt bekijken als bewerken, is QuickOffice. Het is tevens mooi meegenomen dat deze app zowel beschikbaar is voor Android-tablets als de ipad van Apple. Wie beide soorten tablets in huis heeft of een keer overstapt, hoeft zodoende niet aan een andere app te wennen. QuickOffice is een tijdje geleden overgenomen door Google en het goede nieuws is dat de app sinds die tijd helemaal gratis is. Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Voordat we dieper in QuickOffice duiken, laten wij zien hoe je documenten die op je computer staan ook beschikbaar maakt op je tablet. Tip 02 QuickOffice is beschikbaar voor zowel Android-tablets als ipad.

3 Tip 03: Google Drive De makkelijkste manier om documenten beschikbaar te maken voor een tablet, is - zoals we ook in tip 1 al noemden - door online opslagruimte te gebruiken. Bestaande documenten op je pc, kopieer je dan eenvoudigweg naar een stukje online opslagruimte dat van jou is, zodat ze altijd en overal bereikbaar zijn via internet. We zullen dit illustreren aan de hand van Google Drive. Niet in de laatste plaats omdat deze dienst bijzonder goed samenwerkt met het eerder genoemde programma QuickOffice. Ga op je computer met de browser naar en meld je aan met je Google-account. In het (zeldzame) geval dat je die nog niet hebt, kun je je op dezelfde webpagina registreren. Tip 03 Google Drive gebruiken we als doorgeefluik voor documenten. Tip 04: Uploaden Na het aanmelden bij Google Drive zie je in de linkerkolom onder het woord Drive een pictogram met een pijl die omhoog wijst. Klik op dit upload-pictogram, vervolgens kun je bestanden die op je computer staan aanwijzen die online in Google Drive moeten worden bewaard. Het gaat om een kopie, dus elk origineel blijft gewoon op de computer staan. Het kunnen in principe allerlei soorten bestanden zijn, maar in ons geval gaat het specifiek om Officebestanden, zoals documenten en spreadsheets die je met Word en Excel hebt gemaakt. Alles wat je zo in Google Drive bewaart, komt netjes in een overzicht te staan in de browser. Zie je niets, klik dan links op My Drive.

4 Tip 04 Kopieer documenten die je op je tablet wil bewerken naar een online opslaglocatie. Tip 05: Lokale map Er is zelfs een nóg makkelijkere manier om je documenten naar Google Drive te uploaden, waarbij je niet meer via de browser hoeft te werken. Nou ja, je moet er wel één keer heen te gaan om even iets te downloaden. Het is namelijk mogelijk een programma op je computer te installeren, waarna je een extra map krijgt. Alles wat je via Windows Verkenner naar die map kopieert, wordt zo automatisch online in je Google Drive geplaatst (als je computer met internet verbonden is). Makkelijker kan haast niet. Dit programma ophalen kan door in de browser weer naar Google Drive te gaan. Op het scherm is al meteen een knop Download Drive for PC te zien. Klik hierop en voer het programma uit (googledrivesync.exe). Eenzelfde programma is beschikbaar voor Mac-computers (installgoogledrive.dmg). Tip 05 Google Drive kun je als lokale map op je computer zetten.

5 Tip 06: Synchronisatie Na installatie wordt gevraagd om je aan te melden met je Gmail-account. Na enkele schermen kun je dan nog op Geavanceerde installatie klikken om zelf een map aan te wijzen, of op Synchronisatie starten om gewoon de standaardmap genaamd Google Drive onder de huidige gebruiker te gebruiken. Bestanden worden vanaf nu automatisch synchroon gehouden. Dat wil zeggen dat documenten die op Google Drive staan automatisch naar de zojuist gemaakte map Google Drive op je computer gekopieerd worden. Andersom worden bestanden die je lokaal in de map opslaat, vanzelf gekopieerd naar je online Google Drive. Telkens wanneer een bestand wijzigt, wordt het ook weer meteen gesynchroniseerd. Je kunt nu gewoon Windows Verkenner gebruiken om Office-bestanden van en naar Google Drive te kopiëren en hoeft daar in principe de browser niet meer voor te openen. Tip 06 Kies voor een geavanceerde installatie als je niet de standaardmap voor Google Drive wil gebruiken. Tip 07: QuickOffice Zodra je enkele bestanden in Google Drive hebt geplaatst, kun je deze eenvoudig op je tablet binnenhalen om deze met QuickOffice te bekijken of te bewerken. QuickOffice download je gewoon in de applicatiewinkel van je Android-tablet of ipad. Start de app en tik op het beginscherm op Aan de slag. Op een ipad geef je de gegevens van je Googleaccount op, terwijl je onder Android al meteen kunt kiezen voor een account, indien dat al bekend is op de tablet. Vervolgens krijg je een overzicht van de autorisaties die de app nodig heeft. Klik hier op Accepteren. Prompt zijn de bestanden in je Google Drive te zien, eventueel na in de linkerkolom op je account getikt te hebben.

6 Tip 07 QuickOffice ziet automatisch alle documenten in Google Drive. Tip 08: Documenten Het bewerken van een document is kinderspel. Tik op het betreffende bestand, waarna het geopend wordt. Dat kan een document, spreadsheet of presentatie zijn. Wat bewerken betreft, heb je helaas niet alle mogelijkheden uit de betreffende Office-programma's (Word, Excel en PowerPoint) tot je beschikking. Het is immers niet de complete Office-suite van Microsoft die op je tablet draait. Het gaat vooral om basisbewerkingen. De documenten zijn in ieder geval prima te bekijken en je kunt wijzigingen aanbrengen waar nodig. Houd er wel rekening mee dat de lay-out er iets anders uit kan zien dan op je pc. Vooral als er veel opmaakcodes in het document zitten. QuickOffice is vooral bedoeld om niet al te ingewikkelde documenten te bewerken of van commentaar te voorzien. Uiteraard kun je ook nieuwe documenten maken. Tip 08 Kies een document en start met bewerken.

7 Tip 09: Document bewerken Kies je bijvoorbeeld een Word-document uit, dan zal het eerst worden opgehaald vanuit je Google Drive. Het bevindt zich nu immers nog online. Op dit punt is het essentieel dat je met internet verbonden bent. Vervolgens verschijnt het document op het scherm en kun je het doorlezen en bewerken. Is het een groot document? Houd je vinger op de rechterkantlijn gedrukt, vervolgens kun je via miniaturen razendsnel door het document bladeren. Wijzigingen die je aanbrengt zijn altijd weer ongedaan te maken en erg handig is dat zelfs de optie Wijzigingen bijhouden, zoals we dat uit Word kennen, beschikbaar is. Zo kun je altijd terugzien wat er is aangepast. Ook een handige optie om documenten van anderen te redigeren. Tip 09 Bladeren door grote documenten kan razendsnel. Tip 10: Afdrukken of opslaan Vanaf de ipad kun je je documenten zelfs printen, indien je printer AirPrint ondersteunt. Veel moderne printers kunnen hier prima mee overweg. Je print dan draadloos vanaf je tablet op de printer, mits beide met hetzelfde draadloze netwerk verbonden zijn. Sluit je een document, dan wordt gevraagd of je het document onder dezelfde of een nieuwe naam wil opslaan of dat je de wijzigingen wil negeren. Het bestand wordt direct online bewaard in Google Drive, zodat je ook op je computer en eventuele andere (mobiele) apparaten altijd over exact dezelfde versie van je documenten beschikt. Heeft je tablet tijdelijk geen internet, dan wordt het bestand lokaal bewaard en online bijgewerkt zodra de verbinding weer werkt.

8 Tip 10 Bewaar het gewijzigde document of sla het op als een nieuw exemplaar. Tip 11: Lokale bestanden Op een Android-tablet kun je in QuickOffice ook documenten openen die zich ergens op de tablet zelf bevinden. In de linkerkolom van het hoofdscherm tik je hiervoor op SD-kaart. Vervolgens zie je een mappenstructuur waarin je naar bestanden kunt zoeken, net zoals je met een gewone computer gewend bent. Het is verstandig een eigen map aan te maken waarin je alle lokale documenten plaatst. Dan raak je nooit iets kwijt. Als je Android-tablet een kaartlezer bevat, dan kun je je documenten eenvoudig meenemen door ze op je computer naar een geheugenkaart te kopiëren en dat kaartje vervolgens in de tablet te plaatsen. Zodoende hoef je niet altijd via een online opslagdienst zoals Google Drive te werken, wat in feite een kleine omweg is. Je moet dan wel zelf zorgdragen voor het synchroniseren van bestanden tussen je computer en tablet. Tip 11 Ook lokale bestanden kun je bewerken op een Android-tablet.

9 Tip 12: Documenten op ipad Ook op een ipad kunnen documenten lokaal worden opgeslagen. Alleen kun je hier niet vrijelijk tussen alle mappen die er bestaan ronddwalen. Je ziet alleen een map die strikt aan QuickOffice is toegekend. Zo werkt de ipad nu eenmaal. Lokale bestanden zijn daarom alleen handig om af en toe nieuwe documenten aan te maken, die je later naar (bijvoorbeeld) Google Drive overzet. Handig als je vaak op plekken bent waar geen internet is. Je kunt dan toch nieuwe documenten aanmaken en aanpassen. Vergeet niet om die nieuwe documenten regelmatig naar Google Drive te kopiëren, al is het alleen maar om een back-up te hebben en om ze met je computer te synchroniseren. Een bestand van de ipad naar Google Drive kopiëren kan in QuickOffice heel eenvoudig door je vinger erop gedrukt te houden en het document vervolgens naar je account in de linkerkolom te slepen. Tip 12 Druk op een document en sleep om deze te kopiëren. Tip 13: Nieuw document Met QuickOffice maak je eenvoudig nieuwe documenten aan. Tik op een ipad in het hoofdscherm rechtsonder op het document met het plusteken. Op een Android-tablet tik je rechtsboven op het plusteken. Geef vervolgens aan of het om een Word-, Excel- of Powerpoint-document gaat (Document, Werkblad of Presentatie genaamd). Zodra je het document afsluit, kun je een naam opgegeven waaronder het document zal worden opgeslagen. Via het hoofdscherm van QuickOffice kun je ook nieuwe mappen aanmaken, zodat je je documenten keurig netjes kunt indelen. Hiertoe klik je op de map met het plusteken.

10 Tip 13 Maak nieuwe documenten rechtstreeks vanuit QuickOffice aan. Tip 14: Openen uit Drive Google Drive is, zoals we gezien hebben, rechtstreeks te benaderen vanuit QuickOffice en dat is wel zo makkelijk. Dat neemt niet weg dat er ook nog een aparte app voor Google Drive bestaat. Ook die is gratis te downloaden van uit de App Store of Play Store. Op een ipad kun je een voorvertoning van de documenten zien. Om een document vervolgens te bewerken, tik je rechtsboven op de drie bolletjes. Daarmee verschijnt de keuze Openen in, zodoende kun je alsnog voor QuickOffice of eventueel een ander programma kiezen. Op een Android-tablet krijg je vaak direct bij het openen van het bestand al de keuze uit een aantal programma's om het document in te bekijken of te bewerken. Tip 14 Op een ipad rechtstreeks via de Google Drive-app documenten bekijken en bewerken.

11 Tip 15: Andere opslagdiensten Zoals we in het begin van dit artikel vertelden, zijn er meerdere online opslagdiensten, zoals Dropbox, SkyDrive en Box. Ook deze online opslagdiensten hebben apps voor je tablet, ze bieden vergelijkbare mogelijkheden als we zojuist bij Google Drive hebben gezien. Je ziet een lijstje bestanden en zodra je een document uitkiest, kan er een voorvertoning van bekeken worden. Om een document echt te bewerken, geef je aan in welke app dat moet gebeuren. Je kunt dan alsnog voor voor QuickOffice kiezen. Ongeacht welke dienst je gebruikt, er is altijd een mogelijkheid om bij je documenten te komen om ze te bewerken. Tip 15 Ook via andere opslagdiensten zijn documenten eenvoudig in QuickOffice te openen. Tip 16: iworks Heb je een ipad en ben je op zoek naar geavanceerdere mogelijkheden om documenten te bewerken, dan kun je eens kijken naar Pages, Numbers en Keynote. Dat zijn Apples alternatieven voor Word, Excel en Powerpoint. Je koopt ze per stuk (voor ongeveer negen euro) en als je recentelijk een ipad hebt gekocht, zijn ze zelfs gratis. Via Openen in vanuit bijvoorbeeld de app Google Drive, kun je één van deze apps selecteren om een document te bewerken. De apps van Apple gebruiken wel een ander bestandsformaat, maar je kunt er bij het opslaan voor kiezen om documenten alsnog in het Office-formaat op te slaan. Let op, ook nu weer kunnen er door de omzetting verschillen in de lay-out ontstaan.

12 Tip 16 Pages, Numbers en Keynote zijn geavanceerde Office-apps. Tip 17: Office 365 Heb je een Office 365-abonnement bij Microsoft, dan kun je je documenten ook via deze dienst online opslaan en bewerken. Office 365 biedt volwassen mogelijkheden om documenten te bewerken, er kan aanzienlijk meer dan met bijvoorbeeld QuickOffice. Wel vindt het bewerken nu online plaats, zodat een stabiele internetverbinding essentieel is. Voor smartphones heeft Microsoft inmiddels de app Office Mobile beschikbaar gesteld, waarmee documenten lokaal bewerkt kunnen worden, mits je een Office 365- abonnement hebt. Voor tablets is deze app helaas nog niet beschikbaar. Volgens Microsoft zal deze app er wel komen, maar onbekend is wanneer. Laten we hopen dat het niet lang meer duurt en vooral dat de app zonder abonnement bruikbaar is, al is die kans vrij klein. Tip 17 Bewerken kan ook via een abonnement op Microsoft Office 365.

13 Tip 18: Documenten delen Wil je documenten delen, zodat niet alleen jijzelf maar ook anderen ernaar kunnen kijken en eventueel bewerken, dan is dit prima mogelijk met een app als Google Drive. Tik in het hoofdscherm op het informatie-pictogram bij het betreffende document en geef bij Mensen met toegang de personen op die bij dit specifieke document mogen. Je kunt aangeven of iemand het document mag bewerken, er opmerkingen in mag plaatsen, of het alleen maar mag weergeven. Op ditzelfde informatieblad kan met de schuifknop Offline beschikbaar overigens een lokale kopie van dit document op de tablet worden bewaard. Erg handig als je niet online bent. Tip 18 Documenten kun je met anderen delen. Tip 19: Alternatieven Naast QuickOffice bestaan er tal van alternatieven als je op zoek bent naar een handig Office-pakket voor op je tablet. Al zijn deze oplossingen niet altijd gratis. Voor een Android-tablet is Kingsoft Office een bekende en voor ipad Polaris Office. Documents To Go is zelfs voor beide platformen beschikbaar. Wijzig je online documenten of maak je nieuwe exemplaren aan, vergeet dan - ongeacht welke Office-suite je gebruikt - niet om regelmatig extra reservekopieën te maken door documenten ook naar een lokale map te kopiëren. Wat je online aanpast of verwijdert, verandert of verdwijnt automatisch ook in de Google Drivemap op de computer. Was de actie onbedoeld, dan is het een geruststelling als je recente kopieën hebt bewaard.

14

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Cloud storage. Cloud storage 1/17

Cloud storage. Cloud storage 1/17 Cloud storage 1/17 Cloud storage Het internet wordt weleens voorgesteld als een wolk (Engels: cloud). En in die wolk kan je jouw gegevens bewaren. Maar waar worden die gegevens nu eigenlijk opgeslagen?

Nadere informatie

Handleiding &

Handleiding & Pagina 1 Basishandleiding Web@Work is een app waarmee ipad-gebruikers van Respect Zorggroep op een veilige manier gebruik kunnen maken van interne websites (zoals het Webecd en Respectnet). Door op het

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Hoe werkt dat nu? Je kunt op twee manieren een bestand opslaan. In allebei de gevallen is het resultaat gelijk:

Hoe werkt dat nu? Je kunt op twee manieren een bestand opslaan. In allebei de gevallen is het resultaat gelijk: OneDrive Het werk dat je op de computer voor school maakt sla je op in OneDrive (voor dingen die je privé maakt moet je natuurlijk zelf weten wat je ermee doet ) Door gebruik te maken van deze OneDrive

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

U Word je eigen Chief Paperless Officer (CPO)

U Word je eigen Chief Paperless Officer (CPO) 1 U Word je eigen Chief Paperless Officer (CPO) Alles wat je moet weten om papierloos te kunnen werken met je ipad Een ipad is een ideaal instrument om papierloos, of in ieder geval papierarm, te werken.

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Je eigen wolk binnen de Overlaat Geschreven door: Maurice Heeren Datum: 10-12-2014 Versie 2.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Toegang krijgen tot

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

OneDrive handleiding

OneDrive handleiding OneDrive handleiding Voorwoord OneDrive for Business is een dienst die Mondia beschikbaar stelt voor medewerkers en leerlingen om bestanden op te slaan op het internet. De dienst wordt aangeboden via het

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

SOMtoday voor leerlingen

SOMtoday voor leerlingen SOMtoday voor leerlingen 1. ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY Op Altra College wordt gebruik gemaakt van het leerling-informatiesysteem SOM. Hierin wordt alles geregistreerd wat je mentor(-en) en docenten nodig

Nadere informatie

Office 365 voor leerlingen

Office 365 voor leerlingen Office 365 voor leerlingen Inleiding Elke leerling van onze school heeft de beschikking over een Office 365 account. Vanaf nu kun je op elke computer ter wereld gebruik maken van Office 365, zolang deze

Nadere informatie

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 INHOUD Over dit document... 3 Wat is OneDrive?... 3 Aanmelden in OneDrive... 4 Via de browser... 4 Via de app... 5 Werken met bestanden...

Nadere informatie

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen I) Wat? 1) documenten maken 2) meer dan 30 andere bestandstypen (vb worddocument, mp3, ) opslaan en vervolgens bestanden openen en delen vanaf

Nadere informatie

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan Basislessen: Google Drive Neem eerst de basislessen hieronder door en voer alle activiteiten uit. Het wordt aanbevolen om een ander(e) tabblad, venster, browser of computerscherm beschikbaar te houden

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Office 365 & Office 2016

Office 365 & Office 2016 In de wolken met Office 365 & Office 2016 Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman Cort van der Lindenstraat 1, 8802 RX Franeker tel.: (0517) 395900, fax: (0517) 397009, e-mail: info@annamaria.nl

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

1. Inleiding blz Algemeen ( mijnheem-account, wachtwoord instellen en WIFI) blz Handleiding Magister 6 blz. 11

1. Inleiding blz Algemeen ( mijnheem-account, wachtwoord instellen en WIFI) blz Handleiding Magister 6 blz. 11 1 2 1. Inleiding blz. 5 2. Algemeen ( mijnheem-account, wachtwoord instellen en WIFI) blz. 7 3. Handleiding Magister 6 blz. 11 4. Handleiding Office 365 (inclusief OneDrive & Outlook) blz. 19 5. Handige

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op "Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account.

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account. De allereerste keer inloggen bij Google apps for education 1. Log in via de knop rechtsboven in je browser. a. Zie je de knop niet? Surf dan eerst naar www.google.be b. Ben je al ingelogd onder een andere

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

5. Synchroniseren met uw pc

5. Synchroniseren met uw pc 141 5. Synchroniseren met uw pc Als u meerdere computers gebruikt of een ipad onderweg en een computer op kantoor, kunnen er verschillen ontstaan in gegevens die u op beide apparaten gebruikt. Noteert

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13

Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13 INHOUDSOPGAVE De smartphone, de ideale altijd-bij-je-camera xi Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13 Hoofdstuk 2: Google Foto s instellen 14 Google-account 15

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

SharePoint Online. Zoeken Zoek sites, personen of bestanden. Maak een site of nieuwsbericht

SharePoint Online. Zoeken Zoek sites, personen of bestanden. Maak een site of nieuwsbericht Handleiding Snel aan de slag Doe meer met beveiligde toegang, delen en bestandsopslag, waar u ook bent. Meld u aan bij uw Office 365-abonnement en selecteer SharePoint in het startprogramma. Zoeken Zoek

Nadere informatie

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Handleiding ipad Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Inleiding Een ipad is geen computer, maar een tablet. Dit betekent dat de gebruikersvriendelijkheid voorop staat, maar

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm:

Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm: Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm: Log in met je e-mailadres en het wachtwoord dat je hebt gekregen.

Nadere informatie

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch?

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch? Inhoud Inleiding... 1 Aanmelden bij Office 365... 2 Werken met Office 365 Outlook... 2 Agenda delen... 2 Gedeelde agenda inzien... 2 Gedeelde postbus inzien... 2 Een handtekening instellen... 3 Conversatieweergave

Nadere informatie

Werken met Office 365

Werken met Office 365 Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Werken met Office 365 via de web browser... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Navigeren in het Office 365 web portaal... 4 Werken

Nadere informatie

Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics

Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 28 juni 2018 1. Inleiding In versie 3.2.12 van Visual Rental Dynamics is de mogelijkheid toegevoegd om de inhoud van het planbord

Nadere informatie

Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles

Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles S e r v i c e b u r e a u O S G P I t e r J e l l e s L e e u w a r d e n 2 0 1 5 Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles OSG Piter

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 16-7-2018 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Werken met Office 365 Outlook...

Nadere informatie

WELKOM in het Computercafé. 21 februari 2019

WELKOM in het Computercafé. 21 februari 2019 WELKOM in het Computercafé 21 februari 2019 Cees de Lange, swn@ceesdelange.nl Werken in/met de cloud Wat is het? Wat kun je ermee? Hoe gebruik je het? Opslag mogelijkheden van data Data (documenten, muziek,

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND Teach-IT 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 1 2. Inleiding 3 2.1. Wat is een Cloud? 3 2.2. Voordelen? 3 2.3. Nadelen? 4 2.4. Wie gebruikt voornamelijk clouds?

Nadere informatie

Wat kun je met Office 365? Na aanmelden bereik je het home-scherm. In de blauwe balk zie je welke onderdelen van Office 365 er zijn.

Wat kun je met Office 365? Na aanmelden bereik je het home-scherm. In de blauwe balk zie je welke onderdelen van Office 365 er zijn. Inhoud Office 365... 2 Aanmelden op Office 365... 2 Wat kun je met Office 365?... 2 Outlook... 3 Eerste keer: instellen... 3 Mailen... 3 OneDrive... 3 Manier 1: Sla een bestand op via Office 365... 4 Nieuw

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N Een digitale fotoverzameling is al snel een redelijk onoverzichtelijke bende. Waarbij u uzelf af zou kunnen vragen: "Hoe kan ik mijn digitale foto's overzichtelijk bewaren?" Een digitale camera is allang

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2 ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Versie: 2.2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Registreren voor Office

Nadere informatie

INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2. 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3. 4. Map aanmaken...

INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2. 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3. 4. Map aanmaken... INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3 4. Map aanmaken... 4 5. Delen van mappen en bestanden... 4 6. Versleuteling van

Nadere informatie

Kurzweil 3000 Mobile voor Android

Kurzweil 3000 Mobile voor Android Kurzweil 3000 Mobile voor Android Handleiding Kurzweil 3000 Mobile voor Android is de mobiele uitbreiding van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het gebruik van de app dien je te

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best CLOUD COMPUTING Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best Wat is Cloud computing? Computer proces op basis van gegevens opslag ergens in de wolken. Online

Nadere informatie

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Wil je handiger worden met je laptop, tablet

Nadere informatie

utrecht Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal

utrecht Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal Agenda Introductie HCC regio Utrecht. E-mail- en agenda-beheer. Office toepassingen. Werken in de cloud. Internet browsen. Remote beheer (remote

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Foto s overzetten op pc

Foto s overzetten op pc Foto s overzetten op pc VIVES lerarenopleiding campus TORHOUT Sint-Jozefstraat 1 Studenten Liesbet Steyaert & Lauwra Lietaert 8820 TORHOUT Bachelorproef www.vives.be Academiejaar 2018-2019 Begeleiding:

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds

MG Car Club Regio West. Bert Ewalds MG Car Club Regio West Bert Ewalds Versie 1, Maart 2018 1 Inhoud: Pag. 1. Inleiding 2 2.Het laden van een GPX route in My Route App 4 2.1 Het laden van een rit met een Windows of Apple PC 4 2.1.1. Voorbereiden

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST We hoeven niet meer met de poten in de klei te staan. Het is helemaal hip om met je hoofd in de wolken te zweven. Werken in de Cloud is normaal. Maar als je ooit

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio OUDER

HANDLEIDING scoolfolio OUDER HANDLEIDING Inleiding Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 5 Mappen aanmaken pagina 6 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 7 Een foto bestand bekijken pagina 9 Een niet-foto bestand bekijken

Nadere informatie

ONENOTE: ALLE INFORMATIE EN TAKEN OP 1 GEDEELDE PLEK

ONENOTE: ALLE INFORMATIE EN TAKEN OP 1 GEDEELDE PLEK ONENOTE: ALLE INFORMATIE EN TAKEN OP 1 GEDEELDE PLEK Aan een zakenreis, presentatie, teamuitje of evenement gaat een boel voorbereiding en planning vooraf. Wat betreft het verzamelen van al die informatie

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

voor het In gebruik nemen van je MacBook

voor het In gebruik nemen van je MacBook voor het In gebruik nemen van je MacBook 9-9-2016 Versie 3 Blz-1- Start Als je de MacBook aanzet moet je de hoofdtaal kiezen. Kies Gebruik Nederlands als hoofdtaal Klik pijl/ga door Daarna kies je het

Nadere informatie

In 5 stappen productiever met Office 365

In 5 stappen productiever met Office 365 In 5 stappen productiever met Office 365 Inleiding Met Office 365 van KPN beschik je altijd en overal over je zakelijke e-mail, agenda en documenten. Programma s als Excel, Word, PowerPoint en OneNote

Nadere informatie

INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2. 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3. 4. Map aanmaken...

INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2. 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3. 4. Map aanmaken... INHOUD 1. Instructie gebruik owncloud Standby... 2 2. Inloggen... 2 a. Hoofdscherm... 3 3. Bestanden uploaden/delen... 3 4. Map aanmaken... 4 5. Delen van mappen en bestanden... 4 6. Versleuteling van

Nadere informatie