een BLIK op BIO ;-) Maart 2016 NIEUWS OVER BIO-CONTROLE EN BIO-WETGEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "een BLIK op BIO ;-) Maart 2016 NIEUWS OVER BIO-CONTROLE EN BIO-WETGEVING"

Transcriptie

1 een BLIK op BIO ;-) Maart 2016 NIEUWS OVER BIO-CONTROLE EN BIO-WETGEVING Info voor ALLE BEDRIJVEN Verlenging bio certificaten Vanaf 2015 gebeurt de verlenging van de bio-certificaten niet meer op het einde van het kalenderjaar, maar telkens na de uitvoering van de jaarlijkse controle. Tot nu toe was het bio-certificaat geldig tot 31 december van het lopende jaar. Met de nieuwe regeling wordt de geldigheidsduur van uw certificaat na de gunstige jaarlijkse controle verlengd tot maximaal 24 maanden, nl. tot 31 december van het volgende jaar. Verder blijft onze manier van werken onveranderd. Indien u tussentijds nieuwe bio-referenties aan het certificaat wil laten toevoegen, dan kan dat, net zoals voorheen, door ons de nodige informatie over het product te bezorgen. Ook wanneer bepaalde referenties geschrapt mogen worden, kan u dit eenvoudig per mail regelen. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat voor de verwerking van een aanvraag wij de nodige tijd dienen te voorzien om deze kwaliteitsvol te behandelen. Indien uw aanvraag dringend is, gelieve dit dan ook expliciet te vermelden. Meldingsplicht Indien er om één of andere reden twijfel is omtrent de biologische kwaliteit van een product of ingrediënt, bv. vanwege een analyseresultaat met pesticideresidu s of vanwege het ontbreken van een referentie naar bio op documenten of verpakking, dan dient u ons dit onmiddellijk te melden. Daar wij onze interne werking willen optimaliseren, hebben wij daarvoor een speciaal adres in het leven geroepen: Verstuur uw melding steeds per mail naar het adres bio_notifications@tuv-nordintegra.com (vanaf 1 april). Dit mailadres wordt dagelijks meerdere malen gelezen. Indien u een mailtje stuurt naar uw controleur dan loopt u het risico dat hij of zij op audit is en dus pas op een later tijdstip uw mail leest. Protocol pesticide residu s In 2015 hebben de beroepsorganisaties (Bioforum Vlaanderen en Boerenbond) en de controle organisaties voor bio samen gewerkt aan een protocol pesticide residu s. De doelstelling van dit protocol is om de werkwijze m.b.t. en de interpretatie van analyseresultaten van pesticiden op biologische producten te verduidelijken en te harmoniseren. Dit protocol is beschikbaar zowel op de website van Bioforum als op de website van TÜV NORD Integra Biologische verwerking / verdeling / import - Certificatie in de voedingsindustrie TÜV NORD INTEGRA Risicovolle producten Het afgelopen half jaar werden er op verschillende niveaus problemen vastgesteld bij de volgende producten: tarwegraspoeder, gerstegraspoeder en spirulina, steeds met herkomst China. Wij beschouwen deze producten als risicovol. Indien u dit type producten aankoopt, willen we u via deze weg op het verhoogde risico wijzen. Ook biologische producten uit Oekraïne en omringende landen worden als risicovol beschouwd. Zie ook verder onder de paragraaf import in deze nieuwsbrief.

2 Interessante cijfers over het Bio controlejaar In 2015 telden we 1001 aansluitingen volgens het bio lastenboek. Een marktdeelnemer kan zich bij TÜV NORD Integra aansluiten als landbouwer, verwerker en/of verkooppunt. We hebben in 2015 bij deze marktdeelnemers 1836 controles uitgevoerd en 473 stalen genomen. Van de 473 stalen, werden er na evaluatie en onderzoek 27 als niet conform beschouwd. Van de 1836 controles, waren er 986 controles die geen enkele tekortkoming toonden. Bij de overige werden wel afwijkingen gevonden, die hebben geleid tot een sanctie. Een overzicht van de uitgesproken sancties: Een overzicht van het aantal bedrijven onder controle ten opzicht van de voorgaande jaren, vindt u terug in ons jaarverslag wat binnenkort verschijnt. Hou het zeker in de gaten! Wat we al kunnen zeggen is dat jaar na jaar het aantal bio bedrijven in de lift zit, en 2015 was daarop geen uitzondering. En daar zijn we als geëngageerd controleorgaan uiteraard heel blij mee. Het sanctie systeem De sancties worden bepaald op basis van het Besluit van de Vlaamse regering betreffende de biologische productie en de etikettering van biologische producten (12/12/2008). Het sanctie systeem van de bio certificering kent een opbouw waarbij u bij herhaling van dezelfde nonconformiteit een hogere sanctie toegewezen krijgt. Bijvoorbeeld: Indien u geen of een onvolledige herkomstcontrole uitvoert, dan krijgt u bij de eerste vaststelling een opmerking. Indien deze vaststelling zich herhaalt, dan krijgt u een vraag om verbetering, enz. Vele types non-conformiteiten kunnen op termijn, indien u geen corrigerende maatregelen neemt, uitmonden in bijvoorbeeld intrekking erkenning product. Bij deze sanctie verliest u voor een bepaalde periode het biocertificaat voor een bepaald product. Daarom is het belangrijk dat u steeds de nodige correctieve maatregelen neemt om de herhaling van een probleem en een onnodige zware sanctie te vermijden. Info voor BEREIDERS Maatregelen ter preventie van contaminatie Volgens de EG verordening 889/2008 bent u als bereider van levensmiddelen of diervoeders verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om risico op verontreiniging door niet-toegestane stoffen of producten te voorkomen. Deze maatregelen zijn de toepassing van passende procedures die werden opgesteld op basis van systematische identificatie van cruciale verwerkingsfasen, of m.a.w. op basis van een risicoanalyse.

3 De scheidingsprocedure is een voorbeeld van zulke maatregelen die op basis van een risicoanalyse dient ontwikkeld en geïmplementeerd te worden. Maar ook de reinigingsprocedure en herkomstcontroleprocedure behoren tot deze maatregelen ter preventie van contaminatie. Mogelijks gebeurt contaminatie vaker dan u denkt. De regelmatige melding van aanwezigheid van bv. residu s van pesticiden in biologische producten op een niveau dat het vermoeden van contaminatie ondersteunt, is hier een illustratie van. Daarom is het belangrijk dat u als verantwoordelijke binnen uw bedrijf een grondige risico analyse uitvoert van uw productieproces van ontvangst van grondstoffen tot afgewerkt product met het oog op het bepalen van de processtappen waar het risico op contaminatie van het biologische product reëel is. Eens deze risico s geïdentificeerd zijn, kan u dan de nodige procedures ontwikkelen en toepassen opdat contaminatie voorkomen wordt. Quaternaire Ammonium Verbindingen, DDAC en BAC Contaminatie met residu s treed ook op i.v.m. Quaternaire Ammonium verbindingen. De verbindingen DDAC (Didecyldimethylammoniumchloride) en BAC (Benzalkoniumchloride) worden aangetroffen op zowel biologische als conventionele groenten en fruit. De contaminatie gebeurt via plantenversterkende middelen en na-oogstbehandelingsmiddelen die deze verbindingen bevatten zonder dat dit op het etiket vermeld staat. Bovendien zijn DDAC en BAC in vele reiniging- en ontsmettingsproducten aanwezig. Bvb: ontsmettingsmiddelen voor melkinstallaties, reinigingsmiddelen voor de voedingsindustrie,.. Indien u reinigingsproducten met DDAC of BAC gebruikt, raden wij u aan de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om contaminatie te vermijden. Info voor BEREIDERS, VERDELERS en IMPORTEURS Meld ons uw productieplanning Indien u zowel biologische als niet biologische productie in uw bedrijf produceert, dan dient u ons uw productieplanning te melden. Dat wij op de hoogte zijn van uw productieplanning draagt bij tot de effectiviteit van onze controles. Een steekproefcontrole tijdens productie is immers zinvoller dan een steekproefcontrole op een moment dat er voor bio eigenlijk niets te zien is op uw bedrijf. Zinvolle en effectieve controles dragen bij tot de bescherming van de gehele biologische sector en dat is in ieders voordeel. U produceert biologische producten op regelmatige tijdstippen (bv. elke maandag en donderdag) : U hebt dit zeer waarschijnlijk reeds aan uw controleur meegedeeld. Indien deze regelmaat zou veranderen, dan dient u uw controleur hiervan op de hoogte te brengen. U produceert biologische producten op onregelmatige tijdstippen (bv. op bestelling): U dient ons uw productie 7 dagen op voorhand te melden via volgende link op onze website Klik op production/reception notification en voer uw klantnummer en paswoord in. Uw paswoord kwijt of vergeten? Vraag het na bij uw controleur.

4 Deze productiemelding is een wettelijke verplichting voor elke bereider en verdeler van nietvoorverpakte producten die zowel biologische als niet-biologische producten bereidt, opslaat of verhandelt (BVR van 12/12/2008 betreffende de biologische productie en de etikettering van biologische producten). Indien u moeilijkheden ondervindt om aan deze wettelijke voorwaarde te voldoen, bv. omwille van de meldingstermijn, neem dan contact op met uw controleur en wacht niet tot de volgende controle. Bij een controle is productiemelding een controle-item. Indien de controleur vaststelt dat u ons niet tijdig uw productieplanning meldt, dan zal dit als een non-conformiteit worden genoteerd en zal u hiervoor een sanctie krijgen. Indien dit herhaaldelijk bij uw bedrijf wordt vastgesteld, dan kan dit op termijn evolueren tot een zwaardere sanctie zoals een verscherpte controle of intrekking erkenning product. Zo n zware sanctie omwille van een eenvoudig te nemen maatregel is zeker te betreuren. We willen u dan ook oproepen om de zaken rond productiemelding op orde te brengen indien dit nog niet het geval zou zijn. Info voor IMPORTEURS Erkende derde landen en controleorganen m.b.t. import De lijst van erkende derde landen en erkende controleorganen zoals opgenomen in de verordening 1235/2008 wijzigt nu en dan. Zo ook afgelopen zomer waarbij vooral de termijnen voor erkenningen verlengd werden. U kan de lijst raadplegen via internet en zoeken op verordening 1235/2008 (geconsolideerde verordening). Het is echter niet altijd makkelijk om op deze manier alle wijzigingen op een rijtje te krijgen. U kan daarom een Excel document aanvragen bij TÜV NORD INTEGRA waarin alle wijzigingen verwerkt zijn! Import vanuit Oekraïne en omliggende landen De Europese Commissie heeft recent richtlijnen uitgevaardigd voor verstrengde controle van import vanuit Oekraïne, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Kazachstan, Kyrgyzstan, Moldova, Tajikistan, Oezbekistan en de Russische Federatie. Deze maatregelen gaan in vanaf 1/1/2016. Indien u rechtstreeks importeert of eerst geadresseerde bent vanuit één van deze landen, neem dan contact op met TÜV NORD Integra met Ingrid Harre (iharre@tuv-nord-integra.com). Info voor verkooppunten: Biogarantie lastenboek Vanaf 1 maart ging het nieuwe lastenboek van Biogarantie van kracht. De wijzigingen in het lastenboek hebben voornamelijk te maken met de activiteit verkooppunt. We verduidelijken ze hier in het kort. De focus van het vernieuwde lastenboek ligt nog meer op voeding. 70 % van het assortiment moet uit voeding bestaan. En van het voedingsassortiment moet 80% biologisch zijn. Alle producten van brood, groenten & fruit, vlees en vleesvervangers, zuivelproducten, eieren, aangekochte versbereide gerechten en niet-verpakte producten zijn 100% gecertificeerd biologisch. Zelfbereide gerechten moeten niet gecertificeerd worden. Merk daarbij wel op dat deze zelfbereide gerechten zonder certificatie niet als bio verkocht mogen worden.

5 Voortaan stelt Biogarantie geen voorwaarden meer voor het assortiment niet-voeding (non-food). De vroegere eisen worden in het nieuwe lastenboek aanbevelingen. PERSONALIA Zoals u ondertussen wellicht al weet, verliet Annick Cnudde na 13 jaar dienst op 1 april 2015 TÜV NORD Integra om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan. Haar functie van Section Manager Organic Processing werd ondertussen door Hilde Van Duffel overgenomen. Zij is geen onbekende voor de bio-sector, zij voerde deze functie immers reeds eerder uit tussen 2000 en Op 1 januari 2016 heeft auditor Karl Van Win TÜV NORD Integra verlaten om eveneens een andere uitdaging aan te gaan. Hij was 8 jaar werkzaam bij TÜV NORD Integra als auditor en certificeerder voor bio-verwerking. We wensen hen beide veel geluk en succes in hun nieuwe uitdaging! In mei van dit jaar mogen we 2 nieuwe collega-auditoren biologische verwerking begroeten. Timmy De Peyper en Silke Jacobs zullen vanaf mei opgeleid worden waarna ze als zelfstandig auditor biologische verwerking aan de slag zullen gaan. Vriendelijke groeten van het Team bio-verwerking en verkooppunten van TÜV NORD Integra, An Van de Walle, Bert De Caluwe, Ellen Tavernier, Geert Bleuzé, Geert Groessens, Hilde Van Duffel, Ingrid Harre, Jan Houben, Jo Vander Roost, Karine Moens, Lynne Dewachter, Sabine Dekelver, Sanne Rom, Sigrid Neys en Veerle Serlet

Tarieven 2019 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Verkooppunten

Tarieven 2019 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Verkooppunten Tarieven 2019 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode De tarieven zijn excl. BTW. De verplaatsingskosten & analysekosten zijn inbegrepen en zijn geldig voor het kalender jaar (01/01/2019

Nadere informatie

Biologische producten exporteren

Biologische producten exporteren Biologische producten exporteren - Bij export moet men rekening houden met de lokale (= land waarnaar men exporteert) wetgeving rond biologische productie en verwerking. bv: EU-wetgeving, Japanse JAS-wetgeving,

Nadere informatie

Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten

Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten Tarieven 2015 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode De tarieven zijn excl. BTW. De verplaatsingskosten & analysekosten zijn inbegrepen en zijn geldig voor het kalender jaar (01/01/2015

Nadere informatie

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel)

CERTISYS DE LANDBOUWER. VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) DE LANDBOUWER VOLLEDIGE FYSIEKE CONTROLE alle percelen gebouwen/stallen dieren(welzijn) voorraden oogsten verwerkingsproces (eventueel) ADMINISTRATIEVE CONTROLE veeboek (voeding, geboorten, sterftes, diergeneeskundige

Nadere informatie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Nadere informatie

Tarieven 2016 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten

Tarieven 2016 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode. Producenten Tarieven 2016 Vlaamse gewest Controle van de biologische productiemethode De tarieven zijn excl. BTW. De verplaatsingskosten & analysekosten zijn inbegrepen en zijn geldig voor het kalender jaar (01/01/2016

Nadere informatie

Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid

Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid Inleiding BioForum? Koepelorganisatie voor de Biosector in Vlaanderen. producenten verwerkers verkooppunten foodservices KETEN De keuze van

Nadere informatie

Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze GROOTKEUKENS - RESTAURANTS CATERING BEDRIJVEN

Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze GROOTKEUKENS - RESTAURANTS CATERING BEDRIJVEN Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze Tarieven excl BTW voor controle kosten, verplaatsing kosten en analysekosten Deze tarieven zijn geldig voor het kalenderjaar

Nadere informatie

Contaminatietool voor biologische voedingsbedrijven. Laatste update: oktober 2017

Contaminatietool voor biologische voedingsbedrijven. Laatste update: oktober 2017 Contaminatietool voor biologische voedingsbedrijven Laatste update: oktober 2017 Wat is de contaminatie-beheerstool? Volgens de biowetgeving moet een verwerkend voedingsbedrijf steeds een volledige scheiding

Nadere informatie

Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding

Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding Tüv Nord INTegra - jaarverslag 206 Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding Tüv Nord Integra - jaarverslag 206 TÜV NORD kon 206 afsluiten met een mooie groei van over de 0%. De grootste afdelingen

Nadere informatie

18034 MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD

18034 MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD 18034 MONITEUR BELGE 20.03.2015 Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2015/35269] 6 FEBRUARI 2015. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Studiedag Biologische Marktcijfers

Studiedag Biologische Marktcijfers Studiedag Biologische Marktcijfers Programma 16u00: Voorstelling Fabriek voor de Toekomst Voeding - Pieter Vancoillie, coördinator voeding, POM West-Vlaanderen 16u10: Verwerking van biologische producten,

Nadere informatie

Startergids. Biologische verwerking

Startergids. Biologische verwerking Startergids Biologische verwerking Laatste update: juni 2017 Colofon Publicatiedatum: juni 2017 Auteur: Raf Van den Bruel, Annick Cnudde Redactie & Vormgeving: Tom Wouters V.U. Kurt Sannen, Asdonkstraat

Nadere informatie

Toelichting biologische wijn

Toelichting biologische wijn Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Toelichting biologische wijn Inhoudsopgave 1 INLEIDING 2 2 PRODUCTIEREGELS

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers

Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers Deze leidraad met vraag en antwoord bevat de basiskennis voor biowinkeliers en verkoopspersoneel. Een goede kennis van bio geeft immers vertrouwen aan jouw

Nadere informatie

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1

3328 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [3328] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : 28 PRI-TRA-DIS Food - VERVOER [28] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk B:

Nadere informatie

O V O C O M. Voorwaarden voor de aanwijzing van een certificatie-instelling BIJLAGE IX. Autocontrolegids Dierenvoeders

O V O C O M. Voorwaarden voor de aanwijzing van een certificatie-instelling BIJLAGE IX. Autocontrolegids Dierenvoeders O V O C O M Voorwaarden voor de aanwijzing van een certificatie-instelling BIJLAGE IX OVOCOM VZW Gasthuisstraat 31 1000 Brussel Tel: 02/514.01.86 Fax: 02/514.05.29 www.ovocom.be Revisies Revisie 0.0 (15/12/2005)

Nadere informatie

SPECIFIEKE CHECKLIST VOOR DE VALIDATIE VAN HET AUTOCONTROLESYSTEEM IN DE BROOD- EN BANKETBAKKERIJEN (SECTOR DISTRIBUTIE)

SPECIFIEKE CHECKLIST VOOR DE VALIDATIE VAN HET AUTOCONTROLESYSTEEM IN DE BROOD- EN BANKETBAKKERIJEN (SECTOR DISTRIBUTIE) Documentatie Implementatie Besluit Na corr. Actie Volgnummer Referentie Wetgeving PB 03 - CL 15 - REV 2-2008 -1/7 SPECIFIEKE CHECKLIST VOOR DE VALIDATIE VAN HET AUTOCONTROLESYSTEEM IN DE BROOD- EN BANKETBAKKERIJEN

Nadere informatie

2.7 Eisen aan de bedrijfsomgeving (IFS5 ; 4.6) 2.9 Beheersing van vreemde materialen (IFS5 ; 4.9) 2.11 Ontvangst van goederen en opslag (IFS5 ; 4.

2.7 Eisen aan de bedrijfsomgeving (IFS5 ; 4.6) 2.9 Beheersing van vreemde materialen (IFS5 ; 4.9) 2.11 Ontvangst van goederen en opslag (IFS5 ; 4. Belangrijkste wijzigingen IFS Versie 5 tov versie 4 IFS Versie 5 03/01/2008 1/9 1. Algemene wijzigingen 1.1 Auditfrequentie 1.2 Audit scope 1.3 Niveau van de vereisten 1.4 KO 2. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 2-2018 - 1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 17-08-2018 Naam functie / dienst Datum Handtekening

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen.

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Referentie PCCB/S3/CDP/5200333 Datum

Nadere informatie

PRI 3050 Konijnenbedrijven - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [3050] v1

PRI 3050 Konijnenbedrijven - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [3050] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 050 Konijnenbedrijven - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [050] v C: conform NC: Niet-conform NA:

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 1 2012-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 18-12-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

CERTIFICATIE IN DE SECTOR VAN HET HOUTEN VERPAKKINGSMATERIAAL VOOR INTERNATIONALE HANDEL FYTOSANITAIR BEHANDELD CONFORM ISPM 15

CERTIFICATIE IN DE SECTOR VAN HET HOUTEN VERPAKKINGSMATERIAAL VOOR INTERNATIONALE HANDEL FYTOSANITAIR BEHANDELD CONFORM ISPM 15 WOOD.BE IC-12-Y02-03-N page 1 de 5 CERTIFICATIE IN DE SECTOR VAN HET HOUTEN VERPAKKINGSMATERIAAL VOOR INTERNATIONALE HANDEL FYTOSANITAIR BEHANDELD CONFORM ISPM 15 1 Introductie Het bijzonder reglement

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf: 15-04-2011

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de biologische productie en de

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de biologische productie en de Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de biologische productie en de etiket... pagina 1 van 14 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de biologische productie en de etikettering van biologische

Nadere informatie

Gearchiveerd op 09/06/2011

Gearchiveerd op 09/06/2011 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 228 Plantaardige productie bestemd voor consumptie - Pesticiden [228] v4 C : conform

Nadere informatie

Reglement en sanctiebeleid EKO-keurmerk

Reglement en sanctiebeleid EKO-keurmerk Reglement en sanctiebeleid EKO-keurmerk Dit reglement is door het bestuur van Stichting EKO-keurmerk vastgesteld op 22-03-2016, en treedt in werking op 01-01-2017 Nieuwe Kazernelaan 2 D42 6711 JC EDE 030

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 0 2009-2/6 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande gids voor het ontwikkelen

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 0 2012-1/7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 11-06-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België Kansendossier Biologische producten en landbouw België Biologische producten en landbouw in België De vraag naar bioproducten zit in België al enkele jaren in de lift en blijkt bovendien bijzonder crisisbestendig.

Nadere informatie

CONCORDANTIETABEL B HANDEL

CONCORDANTIETABEL B HANDEL CONCDANTIETABEL B HANDEL Concordantietabel tussen generieke autocontrole van het FAVV AGF en: 1) BRC Global - Food (v.4), 2) BRC Global Storage and (August 2006) 3) International Food (v.4), 4) (June 2006),

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 1 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 18-03-2010 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 1 dd 2016-01-28 Van toepassing vanaf: 11/04/2016 Opgesteld door:

Nadere informatie

INTERNATIONALE STANDAARDEN. IFS Food: wijzigingen mbt handelsproducten en uitbestede processen. IFS Broker versie 2, in voege vanaf 1/04/2014

INTERNATIONALE STANDAARDEN. IFS Food: wijzigingen mbt handelsproducten en uitbestede processen. IFS Broker versie 2, in voege vanaf 1/04/2014 Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Beste klant, Beste consulent, December 2013 Op deze laatste

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 1 2009-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/03/2012

Gearchiveerd op 01/03/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 228 Plantaardige productie bestemd voor consumptie - Pesticiden [228] v5 C : conform

Nadere informatie

Het Kamer van Koophandelsnummer van de VWA voor Unilever Nederland is

Het Kamer van Koophandelsnummer van de VWA voor Unilever Nederland is Unilever Nederland Nassaukade 5 3071 JL Rotterdam Postbus 160 3000 AD Rotterdam Telefoon +31 (0)10 4394911 Fax +31 (0)10 Datum Telefoonnummer 03-08-2016 +31 (0) 10 439 3927 Betreft Voedselveiligheid Specificaties

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Kenmerk PCCB/S1/JFS/1102444

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 2 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 11/10/2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire invoercontroles (plantaardige productie) [2475] v2

IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire invoercontroles (plantaardige productie) [2475] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2475 Infrastructuur, inrichting, hygiëne : Erkende inspectieplaatsen voor fytosanitaire

Nadere informatie

Technische specificatie 2013/643/PCCB. Non-conformiteiten tijdens audits

Technische specificatie 2013/643/PCCB. Non-conformiteiten tijdens audits Technische specificatie 2013/643/PCCB Non-conformiteiten tijdens s versie versie 1 dd 22-04-13 In toepassing vanaf : 15-05-13 Verantwoordelijke administratie : Verantwoordelijke dienst : secretariaat :

Nadere informatie

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid nr Tekst 0 Home Thielen Consult is de partner voor bedrijven en organisaties in de voedselketen. Samen met onze klanten bouwen wij aan veilig en eerlijk voedsel. We begeleiden onze klanten en organiseren

Nadere informatie

INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING

INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING BELAC 3-03 Rev 5-2017 INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING De versies van documenten van het managementsysteem van BELAC die beschikbaar zijn op de website van BELAC (www.belac.fgov.be)

Nadere informatie

COMITE DE GESTION DE LA MARQUE INCERT COMITE VOOR HET BEHEER VAN HET MERK INCERT

COMITE DE GESTION DE LA MARQUE INCERT COMITE VOOR HET BEHEER VAN HET MERK INCERT Comité Electrotechnique Belge asbl Belgisch Elektrotechnisch Comité vzw BluePoint Building Bd A. Reyerslaan, 80-1030 Bruxelles/Brussel Tel.: 02 706 85 70 E-mail: centraloffice@ceb-bec.be IBAN: BE93.2100.0834.3567

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 3 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij adviseert de beleidsmakers, in hoofdzaak de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement, over landbouw en visserij in de brede zin van het woord. De adviezen,

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Kenmerk PCCB/S1/JFS/1102444

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 4 2018-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

PRI 3045 Dierlijke producten (rauwe melk) - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [3045] v1

PRI 3045 Dierlijke producten (rauwe melk) - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [3045] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 045 Dierlijke producten (rauwe melk) - geneesmiddelen en bedrijfsbegeleiding [045] v C: conform NC:

Nadere informatie

Per brief: Certisys (ter attentie van Diane Debacker) Chemin de la Haute Baudecet 1 B-1457 Walhain

Per brief: Certisys (ter attentie van Diane Debacker) Chemin de la Haute Baudecet 1 B-1457 Walhain PU4498nl01 Mevrouw, mijnheer, Om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren en u nog meer voldoening te kunnen schenken vragen wij u een tiental minuutjes uit te trekken om op enkele vragen te

Nadere informatie

FAQ OCI. 4) Zijn er modelcertificaten ter beschikking voor de controleorganismen?

FAQ OCI. 4) Zijn er modelcertificaten ter beschikking voor de controleorganismen? PB 07 FAQ INTERNET REV 0 2007-1/7 FAQ OCI 1) Worden de auditoren van de CI s erkend door het FAVV? 2) Dient de vereiste van twee jaar ervaring voor auditoren die audits in een bepaalde sector willen uitvoeren,

Nadere informatie

15612 MONITEUR BELGE 20.02.2009 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

15612 MONITEUR BELGE 20.02.2009 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 15612 MONITEUR BELGE 20.02.2009 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID N. 2009 678 [C 2009/35162] 12 DECEMBER 2008. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de biologische productie en de etikettering

Nadere informatie

Skal-Tarievenblad 2016

Skal-Tarievenblad 2016 Skal-Tarievenblad 2016 Dit reglement is door het bestuur van Stichting Skal vastgesteld op 24 maart 2016, goedgekeurd door de Staatssecretaris van Economische Zaken op 19 mei 2016 en treedt in werking

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-006) REV 1 2009-2/8 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED De bedoeling van dit document is de vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de Generische autocontrolegids voor

Nadere informatie

(G.I.4.2.) Zijn de taken / verantwoordelijkheden / bevoegdheden vastgelegd? KB 14-11-2003, art. 3, 1 VO 852/2004, art. 3

(G.I.4.2.) Zijn de taken / verantwoordelijkheden / bevoegdheden vastgelegd? KB 14-11-2003, art. 3, 1 VO 852/2004, art. 3 Documentatie Implementatie Besluit Na corr. Actie Volgnummer PB 03 - CL 16 - REV 2-2008 - 1/8 SPECIFIEKE CHECKLIST VOOR DE VALIDATIE VAN HET AUTOCONTROLESYSTEEM IN DE BROOD- EN BANKETBAKKERIJEN (SECTOR

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en in de detailhandel Referentie PCCB/S3/VCT/1424950 Datum 29/03/2018

Nadere informatie

TÜV NORD INTEGRA I Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding JAARVERSLAG 2017

TÜV NORD INTEGRA I Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding JAARVERSLAG 2017 TÜV NORD INTEGRA I Wereldwijde certificatie in landbouw en voeding JAARVERSLAG 2017 INTEGRA 2017 2017 Ook in Wallonië wordt onze expertise en onze accurate manier van werken geapprecieerd. was een succesvol

Nadere informatie

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 7 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [7] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

FIC INFOSESSIE DE EUROPESE WETGEVING M.B.T. ETIKETTERING UPDATE LA LÉGISLATION EUROPÉENNE RELATIVE À L ÉTIQUETAGE SESSION D INFO FIC

FIC INFOSESSIE DE EUROPESE WETGEVING M.B.T. ETIKETTERING UPDATE LA LÉGISLATION EUROPÉENNE RELATIVE À L ÉTIQUETAGE SESSION D INFO FIC FIC INFO SESSION UPDATE 13-05-2014 15/05/2014 FIC INFOSESSIE DE EUROPESE WETGEVING M.B.T. ETIKETTERING UPDATE 13.05.2014 LA LÉGISLATION EUROPÉENNE RELATIVE À L ÉTIQUETAGE SESSION D INFO FIC PROGRAMMA Bepalingen

Nadere informatie

De noodzaak van het statuut van bijproducten voor de voedingsindustrie

De noodzaak van het statuut van bijproducten voor de voedingsindustrie De noodzaak van het statuut van bijproducten voor de voedingsindustrie 4 de Vlaamse afval- en materialencongres 06.04.11 Inhoud Voorstelling FEVIA / voedingsindustrie Voedingscyclus Huidige situatie Art

Nadere informatie

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie.

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie. I. Toepassingsgebied Omschrijving van het product GN-code Land Broedeieren Levende dieren Sperma Embryo s Eicellen Producten van dierlijke oorsprong bestemd voor humane consumptie Diervoeders Levensmiddelen

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v4

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v4 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 7 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [7] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Reglement EKO-keurmerk

Reglement EKO-keurmerk Reglement EKO-keurmerk Dit reglement is door het bestuur van Stichting EKO-keurmerk vastgesteld op 16-11-2017 en treedt in werking op 01-01-2018. Nieuwe Kazernelaan 2 D42 6711 JC EDE 030 23 20 493 E-mail:

Nadere informatie

SECTORIËLE RONDZENDBRIEF CDS3IS1203 INDIENEN VAN HET BEWIJS VAN VERWERKING VAN DE INDUSTRIËLE GRONDSTOFFEN

SECTORIËLE RONDZENDBRIEF CDS3IS1203 INDIENEN VAN HET BEWIJS VAN VERWERKING VAN DE INDUSTRIËLE GRONDSTOFFEN 1 / 8 SECTORIËLE RONDZENDBRIEF CDS3IS1203 INDIENEN VAN HET BEWIJS VAN VERWERKING VAN DE INDUSTRIËLE GRONDSTOFFEN Contact : Marc Vandenput marc.vandenput@lv.vlaanderen.be 02/552 74 11 Veerle Huysse veerle.huysse@lv.vlaanderen.be

Nadere informatie

Richtlijnen voor non-conformiteiten in het kader van de audits

Richtlijnen voor non-conformiteiten in het kader van de audits PB 00 L 01 - REV 2 2005-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Richtlijnen voor non-conformiteiten in het kader van de audits Van toepassing vanaf: 01-08-2010 Opgesteld door: Gecontroleerd

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2495 Productie van voeder voor gezelschapsdieren dat categorie materiaal bevat -

Nadere informatie

DPA 2099 RUNDEREN - IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE [2099] v2

DPA 2099 RUNDEREN - IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE [2099] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :............ DPA 2099 RUNDEREN - IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE [2099] v2 C : conform NC : niet-conform NA :

Nadere informatie

COPY. Certificaat. Biologische productiemethode INTEGRA. TÜV NORD INTEGRA bvba BE-BIO-02 Statiestraat 164, B-2600 Berchem-Antwerpen, België

COPY. Certificaat. Biologische productiemethode INTEGRA. TÜV NORD INTEGRA bvba BE-BIO-02 Statiestraat 164, B-2600 Berchem-Antwerpen, België Certificaat Biologische productiemethode INTEGRA Krachtens artikel 29, lid 1, van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad aan de marktdeelnemer te verstrekken bewijsstukken Molens Dedobbeleer nv TÜV

Nadere informatie

Melden en Traceren van onveilige diervoeders

Melden en Traceren van onveilige diervoeders Melden en Traceren van onveilige diervoeders informatieblad 70 / 3 januari 2005 Wat verandert er in 2005? Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht. Daarmee

Nadere informatie

PRI 3133 Houden van runderen en kalveren (vetmesten) - Traceerbaarheid [3133] v1

PRI 3133 Houden van runderen en kalveren (vetmesten) - Traceerbaarheid [3133] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI Houden van runderen en kalveren (vetmesten) - Traceerbaarheid [] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING VAN ROEY VASTGOED

PRIVACYVERKLARING VAN ROEY VASTGOED PRIVACYVERKLARING VAN ROEY VASTGOED Bedankt voor uw interesse in de projecten en diensten van VAN ROEY VASTGOED, of één van haar verbonden ondernemingen. In deze privacyverklaring informeren wij u over

Nadere informatie

De nieuwe Liftenrichtlijn

De nieuwe Liftenrichtlijn De nieuwe Liftenrichtlijn Agoria Regulations & standards Brussel, 20 oktober 2016 Jo Hulsmans FOD economie Dienst reglementering en veiligheid http://economie.fgov.be Overzicht Inleiding Verplichtingen

Nadere informatie

gearchiveerd op 15/12/2010

gearchiveerd op 15/12/2010 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 2104 Eisen traceerbaarbaarheid [2104] v4 C : conform NC : niet-conform NA : niet

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 00 P 09 - REV 2 2005-2/13 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED Via deze procedure wordt er door het FAVV nagegaan of het onderzochte bedrijf voldoet aan de geldende wetgeving inzake de wettelijk opgelegde

Nadere informatie

Protocol pesticidenresidu's Voor een eenduidige interpretatie van analyseresultaten op bestrijdingsmiddelen in biologische producten

Protocol pesticidenresidu's Voor een eenduidige interpretatie van analyseresultaten op bestrijdingsmiddelen in biologische producten Protocol pesticidenresidu's Voor een eenduidige interpretatie van analyseresultaten op bestrijdingsmiddelen in biologische producten 1 Colofon Eindredactie: Tom Wouters Auteurs: Bram Fronik Vormgeving:

Nadere informatie

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 3 dd 2017-07-20 Van toepassing vanaf: 18-08-17 Opgesteld door: DG

Nadere informatie

Certificatieschema Contractcatering

Certificatieschema Contractcatering Certificatieschema Contractcatering MODULE B Biologisch Certificatieschema Contractcatering MODULE B Biologisch Aanvullende systeemeisen bij de claim biologisch in de contractcatering op zelfbereide of

Nadere informatie

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Wetgeving KB 14-11-2003 Koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen KB 27-04-2007 Koninklijk

Nadere informatie

FAQ s FCM. Afkortingen: FCM: Food Contact Materials. VVO: Verklaring van Overeenstemming. Vwp: voorwerpen. SML: Specifieke Migratie Limiet

FAQ s FCM. Afkortingen: FCM: Food Contact Materials. VVO: Verklaring van Overeenstemming. Vwp: voorwerpen. SML: Specifieke Migratie Limiet FAQ s FCM Afkortingen: FCM: Food Contact Materials VVO: Verklaring van Overeenstemming Vwp: voorwerpen SML: Specifieke Migratie Limiet 1. Welke operatoren in de voedselketen dienen over een VVO te beschikken

Nadere informatie

bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd

bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd bio, herkenbaar en gecontroleerd. Dit algemeen gedeelte van de publicatie heeft als bedoeling te verduidelijken wat een bioproduct precies

Nadere informatie

LASTENBOEK. Biogarantie. Regels en normen voor de controle en certificering van horeca en catering. januari 2012

LASTENBOEK. Biogarantie. Regels en normen voor de controle en certificering van horeca en catering. januari 2012 Biogarantie LASTENBOEK Regels en normen voor de controle en certificering van horeca en catering januari 2012 info@biogarantie.be www.biogarantie.be 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 6 7 8 8 9 9 10 10

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 32/2012 van 5 december 2012 Betreft: aanvraag tot machtiging voor de mededeling van persoonsgegevens

Nadere informatie

Nieuwsbrief - zomer 2016

Nieuwsbrief - zomer 2016 INHOUD Om het artikel rechtstreeks te bereiken: klik op de titel PLANTAARDIGE PRODUCTIE - Hernieuwing van het certificaat: indien mogelijk zonder onderbreking - Internationaal SAI-platform : Silver voor

Nadere informatie

gearchiveerd DIS 2211 Vleeswinkel: Traceerbaarheid rundvlees [2211] v1 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:...

gearchiveerd DIS 2211 Vleeswinkel: Traceerbaarheid rundvlees [2211] v1 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 22 Vleeswinkel: Traceerbaarheid rundvlees [22] v C : conform NC : niet-conform NA

Nadere informatie

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp General Food Law T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU d.d. 25 en 27 januari 2005 Anneke van de Kamp Afdelingshoofd Voedsel en Voeding Hoofdproductschap Akkerbouw Inhoud Wat

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/09/2014

Gearchiveerd op 01/09/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PPV 28 Infrastructuur, inrichting en hygiëne - Groothandel primaire plantaardige producten

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2016

Gearchiveerd op 02/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2444 Sorteren van consumptie-eieren volgens kwaliteits- en gewichtsklassen (pakstations)

Nadere informatie

Pro memorie: nieuwe regels voor de opeisbaarheid van btw

Pro memorie: nieuwe regels voor de opeisbaarheid van btw De uitreiking van de factuur vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is sinds 1 januari 2013 geen oorzaak van opeisbaarheid van de btw meer. Op 1 januari van dit jaar ging een nieuwe definitieve

Nadere informatie

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV HACCP & ALLERGENEN Voorlichtingscel FAVV Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Opgericht in 2000 Bevoegdheden: Voedselveiligheid Dierengezondheid Plantenbescherming Van riek tot vork

Nadere informatie

Op welke bedrijven heeft deze wetgeving betrekking?

Op welke bedrijven heeft deze wetgeving betrekking? bio & de wet Toelichting voor verwerkers, verdelers, exporteurs en importeurs bij de Europese en de Vlaamse wetgeving inzake de biologische productiemethode en aanduidingen dienaangaande op landbouwproducten,

Nadere informatie

Stoffen met een meervoudig gebruik

Stoffen met een meervoudig gebruik Stoffen met een meervoudig gebruik Margreet Hovenkamp Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) Jaarlijkse VMT bijeenkomst Levensmiddelenwetgeving 29 mei 2015 Stoffen met een meervoudig gebruik Inhoud Even

Nadere informatie

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [047]

Nadere informatie

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [006] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie