Geschiedenis van de computer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis van de computer"

Transcriptie

1 Geschiedenis van de computer Periode 1: van 500 v. Chr Periode 2: van Periode 3: van Periode 4: van Periode 5: na 1990

2 500 v. Chr In den beginne... In China en Japan ontwikkelt men het abacus-telraam; 's werelds eerste mechanische 'telmachine'.

3 1623 Wilhelm Schickard bouwt de eerste mechanische 'rekenklok' voor vermenigvuldigen.

4 1650 Blaise Pascal komt met zijn Pascaline, een mechanische rekenmachine voor optellen en aftrekken.

5 1804 Joseph Jacquard legt de basis voor de ponskaartmachine; hij bestuurt zijn weefgetouwen met behulp van besturingsnaalden en plankjes met gaatjes.

6 1822 Charles Babbage ontwerpt de differentiemachine voor wiskundige berekeningen; de definitieve vorm wordt gepresenteerd in De beperking dat de machine slechts één programma kan uitvoeren, doet hem op zoek gaan naar de analytische machine, een met ponskaarten werkend apparaat dat ieder type berekening moet aankunnen. Veel van Babbage's ideeën hierover terug te vinden in moderne computers.

7 1833 Augusta Ada, een goede vriendin van Babbage, werkt ondermeer het ponskaart-idee verder uit door voor te stellen bij terugkerende bewerking-reeksen slechts één setje kaarten te gebruiken. Later is dit vertaald in de conditionele loop en de subroutine. Zij wordt beschouwd als s werelds eerste programmeur.

8 1854 George Boole publiceert de Booleaanse algebra, gebaseerd op de simpele bewerkingen and, or en not. Zijn theorie vormt de basis van alle logische circuits in computers en van vele vraagtalen.

9 1894 Voormalig bankemployee William S. Burroughs start de productie van een telmachine die de getallen op papier kan afdrukken.

10 1904 Thomas J. Watson komt op veertigjarige leeftijd in dienst bij CTR, na als vice-president te zijn ontslagen bij National Cash Register (NCR). In 1924 wordt hij chief executive officer; hij doopt het bedrijf vervolgens om in International Business Machines (IBM).

11 1936 Konrad Zuse ontwerpt (en bouwt later) de drijvende komma, binaire computer, bestuurd door een programma op ponsband. Deze elektro-mechanische buizencomputer noemt hij de Z1, later opgevolgd door de Z2, Z3 en Z4).

12 1938 William Hewlett en Dave Packard starten vanuit een garage het bedrijfje Hewlett-Packard. Hun eerste product is een geluidsgenerator voor de Walt Disney-speelfilm Fantasia.

13 1939 John V. Atanasoff ontwerpt en bouwt samen met zijn assistent Clifford Berry de Atanasoff Berry Computer (ABC), een werkend prototype van de eerste elektronische digitale computer.

14 1944 Howard Aiken demonstreert de Automatic Sequence-Controlled Calculator (Ascc) Mark I, Amerika's eerste programma-bestuurde computer.

15 1946 De Electronic Numerical Integrator and Calculator, Eniac, ziet het levenslicht; het is de eerste grootschalige ( elektronen-buizen), elektronische digitale computer. Naar dia 30 ->

16 1946 John von Neumann en zijn medewerkers introduceren het concept van een computer met inwendig opgeslagen programma's. De praktische uitwerking daarvan krijgt gestalte in 1952 in de Electronic Discrete Variable Automatic Computer (Edvac).

17 1951 Eckert en Mauchly voltooien de eerste commerciële, inwendig geprogrammeerde, elektronische, digitale computer: de Universal Automatic Computer, ofwel Univac.

18 1952 IBM, tot dan toe vooral bekend als fabrikant van tabelleermachines, bouwt zijn eerste computer: de 701. Het project wordt geleid Thomas Watson jr., die zijn vader is opgevolgd Nu kan het bedrijf zich met volle kracht storten op de ontwikkeling van computers.

19 1953 Ook Philips experimenteert met computers. Voor intern gebruik bouwt men tot 1960 drie computers: * de Peter (Philips Experimentele Tweetalige Elektronische Rekenmachine), * de Pascal (Philips Akelig Snelle Calculator) en * de Stevin (Snel Tel en Vermenigvuldig Instrument). Het duurt - met name door de afspraak met IBM (een belangrijke componenten-afnemer van Philips) om zich niet op de computermarkt te zullen begeven - echter nog tot 1963 voor Philips een programma opzet voor het ontwikkelen van commerciële (mini)computers.

20 1954 AT&T's research-afdeling Bell Laboratories, uitvinder van de transistor, bouwt de eerste algemeen toepasbare transistorcomputer.

21 1957 Enkele IBM-medewerkers, onder leiding van John Backus, introduceren Fortran (Formula Translator), de eerste hoger-niveau programmeertaal.

22 1958 John McCarthy ontwikkelt de taal Lisp (List Processor) voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

23 1958 Jack S. Kilby van Texas Instruments demonstreert het eerste werkende exemplaar van een integrated circuit (IC).

24 1960 Grace Hopper en haar collega's presenteren de eerste overdraagbare, hoger-niveau programmeertaal: de Common Business Oriented Language, ofwel Cobol.

25 1964 Thomas Kurtz en John Kemeny demonstreren het eerste programma, geschreven in de door hen ontwikkelde taal Basic.

26 1968 Bill Gates schrijft een programma om Boter, kaas en eieren mee te spelen.

27 1968 De start van Internet. Een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Advanced Research Projects Agency of Arpa, wil vier verschillende computersites met elkaar verbinden. Het idee is dat de verbinding in stand moest blijven, ook als een van de vier computers door een bom getroffen wordt. Een 'packet switched' protocol lijkt daarvoor geknipt omdat dit geen vaste verbindingen behoeft.

28 1969 K. Thompson en D. Ritchie, onderzoekers bij Bell Laboratories, bouwen een ontwikkeltool voor programmeurs, waaruit later, mede door toedoen van de universiteit van Berkeley, het algemeen inzetbare besturingssysteem Unix groeit.

29 1970 TCP/ IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol wordt ontwikkeld door Arpa, samen met daarboven draaiende andere protocollen als Telnet, SMTP en FTP.

30 1971 Intel Corporation introduceert de eerste microprocessor-chip: de Gecombineerd met de 4001-Rom- en 4002-Ram-chips ontstaat een complete microcomputer. De chip, met 2250 transistoren, heeft praktisch dezelfde rekenkracht als de kamerbrede Eniac uit 1946.

31 1971 Er zijn 37 computers aangesloten op het Internet (toen nog ArpaNet).

32 1975 Op de cover van het januari nummer van het Amerikaanse blad 'Popular Electronics' prijkt de oer-personal computer, de legendarische Altair, gebouwd rond de acht-bits 8080 Intel processor. Hij kost slechts 397 dollar. Werkgeheugen: 256 bytes, geen toetsenbord of beeldscherm. Programmeren vindt plaats via schakelaartjes.

33 1975 Whizzkids Paul Allen en Bill Gates richten Micro-Soft op, een bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van programmeertalen voor microcomputers. In februari vliegen de twee studenten uit Boston naar Albuquerque om een implementatie van Basic voor de Altair te demonstreren.

34 1976 Stephen Wozniak en Steve Jobs werken in een garage aan de constructie van de eerste Apple-computer.

35 1977 Verschillende producenten komen met complete 'hobby'-computers. Radio Shack introduceert de TRS-80, Commodore levert voor 600 dollar de PET-computer en Apple Computer annonceert de Apple II.

36 1979 Oracle Corporation (in 1977 opgericht door Larry Ellison en Bob Miner) komt als eerste met een relationeel database-management systeem (dbms) dat gebruik maakt van de vraagtaal SQL.

37 1980 In het jaar dat er wereldwijd micro-, huis-, hobby- en personal computers in omloop zijn, wordt Ashton-Tate opgericht, de bouwers van dbase, het populairste database-pakket voor PC's.

38 1981 IBM introduceert de IBM-PC; een personal computer gebaseerd op de Intel 8086-processor Microsofts MS-DOS. Dit besturingssysteem is direct beschikbaar. Bovendien is het veel goedkoper dan de andere systemen en heeft het een speciale versie voor IBM: PC-DOS.

39 1982 Scott McNealy legt met twee kennissen de fundamenten voor Sun Microsystems. Dit bedrijf legt zich geheel toe op de fabricage van technische werkstations, gebaseerd op Unix- en risc-technologie.

40 1984 IBM introduceert de bit PC AT, Apple annonceert de Macintosh en Hewlett-Packard komt met een laserjet printer voor PC's.

41 1984 Het echtpaar Sandy Lerner en Len Bosack richten Cisco op. Ze ontwikkelen een apparaatje waarmee ze elkaar kunnen versturen. De router is geboren.

42 1988 Een nieuwe generatie van compacte schootcomputers (laptops), afkomstig van leveranciers als NEC, Tandy en Toshiba, doet zijn intrede.

43 1989 Tim Berners Lee, een Britse wetenschapper die werkt in Genéve voor Cern, het Europese centrum voor deeltjesonderzoek, schrijft een projectvoorstel voor een hypertext-achtig systeem waarbij de gegevens opgeslagen kunnen zijn op geografisch verspreid staande computers. De vondst krijgt de naam World Wide Web. Het voorstel verdwijnt in een diepe la. In 1990 wordt hetzelfde voorstel onveranderd aangenomen

44 1990 Geautomatiseerde hulpmiddelen voor het ontwikkelen van software, zogenaamde case-tools (computer aided software engineering), winnen snel aan populariteit, maar zetten wel de traditionele ontwikkelaanpak, het watervalmodel, op de helling.

45 1992 Intel annonceert de Pentium, opvolger van de 486-processor en DEC kondigt de Alpha-familie van risc-systemen aan.

46 1995 Sun Microsystems zet in het voorjaar de eerste versie van Java op het Internet. De Nederlandse programmeur Arthur van Hoff is nauw betrokken bij de vervolmaking van Java en HotJava.

47 1995 Larry Ellison, Oracle's president, kondigt in september op het IT Forum in Parijs de komst van een nieuw tijdperk aan: dat van de Netwerk Computer. Ellison voorspelt dat de NC de PC snel zal verdringen.

48 1997 IBM's schaakcomputer Deep Blue slaagt er voor het eerst in een regerend wereldkampioen te verslaan onder tournooi-omstandigheden. Garry Kasparov verliest de onder grote belangstelling gespeelde tweekamp met 2,5 tegen 3,5. Een verrassing omdat Kasparov een jaar daarvoor nog de vloer had aangeveegd met een iets minder sterke versie van Deep Blue.

49 1997 * Een Amerikaanse rechter verbiedt Microsoft nog langer het besturingssysteem Windows 95 met de Explorer-browser te bundelen. Daarmee wil men voorkomen dat Microsoft hard-wareleveranciers dwingt zijn de browser af te nemen en zo een onrechtvaardig concurrentievoordeel kan verkrijgen ten opzichte concurrenten als Netscape Communications. * Sun Microsystems daagt Microsoft voor de rechter omdat het de licentievoorwaarden voor het gebruik van Java zou overtreden.

50 1999 Ondanks de vele mogelijkheden, roept de computer, anno 1999 bij sommigen soms ook minder edele gevoelens op

51 1997 Dit overzicht is vervaardigd door: Jasper Bakker Hans Bottelier Jan Bosdriesz Ad Mulder Mark Plekker Ingeborg Rosenberg redactie: Power Point presentatie van Frank Stalpers

Geschiedenis van de computer

Geschiedenis van de computer Geschiedenis van de computer 1 Algemene informatica Geschiedenis van de computer Stefan Cruysberghs www.scip.be Juli 1999 Geschiedenis van de computer 2 Inleiding De geschiedenis van de computer is kort

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart 2002 6,4 349 keer beoordeeld Vak Techniek Computer De computer bestaat al 360 jaar. Dat is iets wat de meeste mensen niet verwachten, want ze denken dat

Nadere informatie

Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer

Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer Samenvatting door S. 1442 woorden 27 maart 2017 5 5 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Enigma De geschiedenis van de computer Digitaal= Gegevens

Nadere informatie

Informatiesystemen. Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag

Informatiesystemen. Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag Hoofdstuk 1: geschiedenis van computers 1. Inleiding Informatiesystemen Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag 2. Tellen en rekenen - Rekenwerk vereenvoudigen => ABACUS (zoals

Nadere informatie

INFORMATICA HOOFDSTUK

INFORMATICA HOOFDSTUK Samenvatting door een scholier 1064 woorden 6 december 2005 4 13 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Turing INFORMATICA HOOFDSTUK 10 Begrippen Abacus soort van telraam Rekenmachine een apparaat waarmee

Nadere informatie

Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal.

Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal. Programmeertalen Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal. Taal // machine De geschiedenis van de programmeertalen loopt parallel met de geschiedenis

Nadere informatie

Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal.

Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal. Programmeertalen Algoritme noteren? Algoritmen voor de computer worden vastgelegd met behulp van een programmeertaal. Taal // machine De geschiedenis van de programmeertalen loopt parallel met de geschiedenis

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei 2003 6,5 323 keer beoordeeld Vak Informatica Misschien denk je dat de computer een moderne uitvinding is. Nou, dat is dus helemaal niet zo. De computer is

Nadere informatie

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk Theorie Informatica Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk 1 1. Systeem CPU = Central Processor Unit Het voert alle processen

Nadere informatie

Les B-01 Geschiedenis en soorten computers

Les B-01 Geschiedenis en soorten computers Les B-01 Geschiedenis en soorten computers Door Emmely de Roos, Pawel Archipow en Tim Lamballais (Marnix Gymnasium). 1.1 hulpmiddelen en voorlopers van de computer. De geschiedenis van de computer begint

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-215-4 (HB) 978-94-6175-957-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Spreekbeurt Informatica Computers

Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt door een scholier 1597 woorden 23 januari 2008 7,1 49 keer beoordeeld Vak Informatica Computers Hoofdstuk 1 de inleiding: Dit onderwerp heb ik gekozen omdat,

Nadere informatie

Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek

Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek Pract. 1 week 2 Pract. 2 week 3 Pract. 3 week 4 Pract. 4 week 6 Pract. 5 week 7/8 Ad van Kooten docent ERP toepassingen E-mail: ad.vankooten@han.nl

Nadere informatie

De Computer 15 mei 2018

De Computer 15 mei 2018 De Computer 15 mei 2018 Jos Heemskerk Ruud Blok De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen. Astronomen hadden een grote behoefte aan rekenkracht 1822 eerste computer met

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

Mobiel programmeren. Jeroen Fokker

Mobiel programmeren. Jeroen Fokker Mobiel programmeren Jeroen Fokker Wat heb je nodig? Website Met collegediktaat en software www.cs.uu.nl / docs / vakken / b1mop Laptop bring your own device Microsoft Visual Studio Community 2015 of Xamarin

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari 2007 5,5 634 keer beoordeeld Vak Nederlands Apple Computer Verslag Apple Computer Naam: Klas: Vak: Nederlands Opdracht: Maak een verslag van je eigen

Nadere informatie

Werkstuk Informatica De computer

Werkstuk Informatica De computer Werkstuk Informatica De computer Werkstuk door een scholier 2202 woorden 4 april 2001 6,5 477 keer beoordeeld Vak Informatica Algemene inleiding. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat ik veel achter

Nadere informatie

6,4. Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april keer beoordeeld. Nederlands

6,4. Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april 2007 6,4 513 keer beoordeeld Vak Nederlands Hallo Allemaal, Ik houd mijn spreekbeurt over De computer & Internet. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen:

Nadere informatie

MICROSOFT EDGE INTERNET

MICROSOFT EDGE INTERNET MICROSOFT EDGE INTERNET 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Microsoft Edge Internet COMPUTERTRAINING

Nadere informatie

9 Geschiedenis van de computer

9 Geschiedenis van de computer Hoofdstuk 9 Geschiedenis van de computer 9.1 9 Geschiedenis van de computer De computer zoals wij die kennen, is het resultaat van een lange ontwikkeling die al ver voor onze jaartelling begon met het

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

reader - geschiedenis

reader - geschiedenis 2015 reader - geschiedenis F. Vonk versie 1 21-11-2015 inhoudsopgave 1. inleiding... - 2-2. de eerste rekenmachines... - 2-3. de eerste computers... - 4-4. moderne computers... - 6-5. intern geheugen...

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

Module I - Soorten Netten

Module I - Soorten Netten Module I - Soorten Netten Wanneer we spreken over de verspreiding van informatie via IP netwerken en de bereikbaarheid van deze gegevens, dan kunnen we de netwerken onderverdelen in drie belangrijke soorten.

Nadere informatie

Bijlage D. Binair rekenen

Bijlage D. Binair rekenen Bijlage D Binair rekenen Bits, bytes en computerwoorden Alle huidige computersystemen zijn gebaseerd op digitale logica. Elk geheugenelement kent een geladen en een niet-geladen positie. Vaak wordt dit

Nadere informatie

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN 3 e les Prof. Dr. Frank De Proft 12 oktober 2004 Tweede les : Inleiding Computerwetenschappen vs. computervaardigheden - Algoritmen 1 Derde les : Enkele basisbegrippen»

Nadere informatie

Verslag over computers

Verslag over computers Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum : 23-09-2013 Inhoud Par 1.1... 1 Par 1.2... 2 Par 2.1... 3 Slot 4 Par 1.1 wat zit er in een computer

Nadere informatie

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN 2 e les Prof. Dr. Frank De Proft 05 oktober 2004 Eerste les : Inleiding - voorwoord Doelstellingen - eindtermen van de cursus Praktische organisatie Evaluatie 1 Tweede

Nadere informatie

De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte

De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte Gilbert Declerck, CEO IMEC Imke Debecker, Outreach Communications Katrien Marent, Corporate Communications Director Zonder de uitvinding

Nadere informatie

Cursus Programmeren en Dataverwerking.

Cursus Programmeren en Dataverwerking. Cursus Programmeren en Dataverwerking http://hay.github.io/codecourse Vanavond (18.00-21.30) Introductierondje Algemene introductie (60-90m) Iets over bits en bytes Iets over programmeurs en programmeertalen

Nadere informatie

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers Soorten computers 1 Classificatie volgens hiërarchie De technische term voor een computer zoals we die nu kennen is micro data processor, kortweg PC. De PC stond bij zijn ontstaan begin jaren 80 onderaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014

von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014 von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014 Herhaling: Booleaanse algebra (B = {0,1},., +, ) Elke Booleaanse functie f: B n B m kan met., +, geschreven worden Met Gates (electronische

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari 2004 6,7 90 keer beoordeeld Vak Informatica Algemeen Voordat er besturingssystemen werden uitgevonden, werd de bediening van computers door mensen geregeld

Nadere informatie

Module I - Informatica

Module I - Informatica Module I - Informatica 1) Iemand wilt een nieuwe auto aanschaffen. Gezien de gestegen brandstofprijzen wil de persoon een auto, die zuinig in brandstofgebruik is. Maak duidelijk hoe de persoon een weloverwogen

Nadere informatie

1.Noem de vijf categorieën waarin programmeertalen kunnen worden ingedeeld en geef van elke categorie één voorbeeld.

1.Noem de vijf categorieën waarin programmeertalen kunnen worden ingedeeld en geef van elke categorie één voorbeeld. Module 4 programmeren 1.Noem de vijf categorieën waarin programmeertalen kunnen worden ingedeeld en geef van elke categorie één voorbeeld. Machinecode Assembleertalen: assembly Hogere programmeertalen:

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud Een werkstuk van Jasper van Laarhoven September 2002 1 Wat ik er van wil leren Ik zou graag een heleboel over computers willen leren omdat ik het zo leuk vind om met computers te spelen. Wat ik zou willen

Nadere informatie

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Inhoud Voorwoord... 3 H1 Geschiedenis van de computer.... 4 H2 de onderdelen van de computer.... 5 Opslag... 6 Vaste schijfstations...

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix Hoofdstuk 2 2.1 Systeembeheerprogramma s Besturingssysteem zorgt voor de communicatie tussen de software en de hardware.er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor je pc.een andere naam voor

Nadere informatie

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq Klas: M43 Vak: ITTL Docent: Mnr. De Lange Datum: 03-09-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Voeding... 4 2. Processor... 4 3. Grafische kaart... 4 4. Uitbreidingskaarten...

Nadere informatie

De allereerste Intel microprocessor de i4004 uit 1971

De allereerste Intel microprocessor de i4004 uit 1971 Processortechnologie Een echte nieuwsbrief deze maal met de nadruk op nieuws! In deze uitgave wil ik het even hebben over de veranderingen die zich de laatste 2 jaar hebben voorgedaan op de PC-industrie.

Nadere informatie

Module Geschiedenis van de informatica

Module Geschiedenis van de informatica Module Geschiedenis van de informatica Voor Christus. Zoals je misschien al verwachte gebeurde er op het gebied van informatica zeer weinig in de eeuwen voor Christus. Het enige wat van deze tijd bekend

Nadere informatie

SuperOffice Systeemvereisten

SuperOffice Systeemvereisten Minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM De minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM zijn tevens afhankelijk van het besturingssysteem en de services/applicaties die op het systeem actief zijn.

Nadere informatie

NIOC 2013. Presentatie titel. Adrie van der Padt. www.hogeschool-rotterdam.nl/cmi

NIOC 2013. Presentatie titel. Adrie van der Padt. www.hogeschool-rotterdam.nl/cmi NIOC 2013 Presentatie titel Adrie van der Padt www.hogeschool-rotterdam.nl/cmi Rotterdam, 00 januari 2007 Inleiding Deze sheets gaan over: Verleden, heden en toekomst informatica 1965-2013 Ervaringen van

Nadere informatie

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 1. Inleiding Je kan er vandaag niet meer langs kijken. Het internet bestaat, en dat zal geweten zijn. Je hoort in het nieuws iets over een virus dat

Nadere informatie

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis 1 Internet 1.1 Korte geschiedenis Een netwerk bestaat uit twee of meer computers die met elkaar zijn verbonden. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. De verbinding tussen die computers is meestal

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

De bronnen van de computer. en de rol van de Electrologica X8

De bronnen van de computer. en de rol van de Electrologica X8 De bronnen van de computer en de rol van de Electrologica X8 De bronnen van de computer Wat is een computer en hoe ontstond hij? Definieer een aantal typisch eigenschappen Volg via deze rode lijnen de

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

Subject: PHP EN ZO. Deze periode moesten we een presentatie houden. Ging het goed? Wat kon er beter?

Subject: PHP EN ZO. Deze periode moesten we een presentatie houden. Ging het goed? Wat kon er beter? Voorwoord voor Deze periode moesten we een presentatie houden. Ging het goed? Wat kon er beter? Voor het presenteren waren de zenuwen er niet echt, Maar toen ik moest vertellen was het wel ff wenen.. Dit

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december 2001 6,6 479 keer beoordeeld Vak Informatica De geschiedenis van de computer: Het idee van de computer kwam van (1791-1871) die was opgebouwd uit de

Nadere informatie

PatchLink Corporation

PatchLink Corporation PatchLink Corporation Een succesverhaal in netwerkoplossingen PatchLink biedt al sinds 1991 geavanceerd netwerkbeheer en beveiligingssoftware aan zowel klanten als partners. Eén van deze oplossingen was

Nadere informatie

Module 4 Hoofdstuk 1. Programmeertalen

Module 4 Hoofdstuk 1. Programmeertalen Module 4 Hoofdstuk 1 Programmeertalen Programmeertalen Een programmeertaal is een taal waarin de opdrachten worden geschreven die een computer moet uitvoeren Reeksen van die opdrachten of instructies vormen

Nadere informatie

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5.

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. De computer inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer. 4 2. De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. Computerweetjes 15 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999

TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999 TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03) 820.28.82

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means without written permission of the publisher.

No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means without written permission of the publisher. campinia media vzw Borgers, Willy Informatica voor niet-informatici / Willy Borgers; Geel: Campinia Media vzw, 2002; 133 p; index; 24 cm; gelijmd. ISBN: 90.356.1160.8; NUGI 854; UDC 681.3.06; Wettelijk

Nadere informatie

1. Databanken. Wat is een databank? Verschillende opslagmethodes

1. Databanken. Wat is een databank? Verschillende opslagmethodes 1. Databanken Wat is een databank? Verschillende opslagmethodes Tekst bestanden Spreadsheet Relationele gegevensbanken Relationeel model De gestandaardiseerde opvraagtaal SQL Beheer van een mysql databank

Nadere informatie

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 6 MODULE I Informatica Inleiding 17 Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 1.1 Inleiding 18 1.2 Aanwijzingen voor de leerling 18 1.3 Het verschil tussen gegevens en informatie 18 1.4 Bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het vormt een schil tussen de applicatiesoftware en de hardware

Nadere informatie

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk Theorie Informatica Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk 1 1. Systeem CPU = Central Processor Unit Het voert alle processen

Nadere informatie

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel)

Wat is Arduino? Arduino = microprocessor (Atmel) Intro tot Arduino Wat is Arduino? Volgens de website: Arduino is an open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software. It's intended for artists, designers,

Nadere informatie

Inhoud leereenheid 1. De betekenis van moderne computersystemen. Introductie 21. Leerkern 22. Samenvatting 43. Zelftoets 45.

Inhoud leereenheid 1. De betekenis van moderne computersystemen. Introductie 21. Leerkern 22. Samenvatting 43. Zelftoets 45. Inhoud leereenheid 1 De betekenis van moderne computersystemen Introductie 21 Leerkern 22 1 De ontwikkeling van de computer 22 1.1 De dageraad van het computertijdperk 22 1.2 Vijf generaties commerciële

Nadere informatie

Wat is JAVA? Peter van Rijn

Wat is JAVA? Peter van Rijn Wat is JAVA? Peter van Rijn Wat is JAVA? een concept een platform een ontwikkelomgeving een mentaliteit 2 Het ontstaan van JAVA Patrick Naughton ergernis over de verschillende programma bibliotheken schrijft

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Het internet

Thema: Multimedia. Het internet Het internet OPDRACHTKAART MM-05-01-01 Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met

Nadere informatie

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat C8108 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus 20.000 3502 LA Utrecht Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat Keuze voor Windows NT BIBLIOTHEEK BOUWOiENST RI.IKSWATERSTAAT

Nadere informatie

Vervolg op het STEVIN Programma

Vervolg op het STEVIN Programma Vervolg op het STEVIN Programma Onderzoek en Ontwikkeling Internationaal Europa Focus op Multilingual en Cross-lingual Information Processing Meer development dan Research Kan verschuiven in de komende

Nadere informatie

Kunstmatige Intelligentie. Informatica en Informatiekunde

Kunstmatige Intelligentie. Informatica en Informatiekunde Kunstmatige Intelligentie Definitie Kunstmatige Intelligentie Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 25/01/2017 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

2 Elementaire bewerkingen

2 Elementaire bewerkingen Hoofdstuk 2 Elementaire bewerkingen 19 2 Elementaire bewerkingen 1 BINAIRE GETALLEN In het vorige hoofdstuk heb je gezien dat rijen bits worden gebruikt om lettertekens, getallen, kleuren, geluid en video

Nadere informatie

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Wat is een database? Een verzameling van georganiseerde data Een database bestaat uit applicaties, SQL en het DBMS Watis eendbms? EenDBMS

Nadere informatie

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Internet is een netwerk dat bestaat uit computer netwerken over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw. T r i v i u m c o l l e g e Wat is Internet?

Nadere informatie

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows LINUX ZORIN Gewoon Anders een alternatief voor MS Windows 1 Zorin OS Een ander besturingssysteem 2 Over Zorin gesproken... Zorin OS is een van de kinderen van Linux Linux is een programmeertaal voor besturingssystemen

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

2 Algemene opbouw van een computersysteem

2 Algemene opbouw van een computersysteem Procescomputer E. Gernaat 1 Microprocessoren algemeen Informatie-verwerking zoals behandeld is momenteel vrijwel geheel overgenomen door microprocessoren. Wanneer we voortborduren op het idee van combinatorische

Nadere informatie

P R O F I E L S C H E T S

P R O F I E L S C H E T S P R O F I E L S C H E T S ALGEMENE GEGEVENS Naam : Arjan Bos M/V : M Woonplaats : Alkmaar Geboortedatum : 18/04/1981 Inzetbaar als : Performance tester OPLEIDINGEN Vooropleidingen HAVO met vakkenpakket

Nadere informatie

Boekverslag door G woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding

Boekverslag door G woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding Boekverslag door G. 1900 woorden 22 januari 2003 6 58 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Internet wie surft er nou nog niet op? Internet neemt een vlucht. Steeds meer bedrijven en particulieren laten

Nadere informatie

De digitale wereld is continu in verandering

De digitale wereld is continu in verandering DE MODERNE WERKPLEK De digitale wereld is continu in verandering 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 1943 Eerste Computer Colossus 1947 Uitvinding transistor (AT&T) 1956 Eerste Videotape recorder

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense 3.1 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik,

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 Procescomputer 1.1 Microprocessoren algemeen De informatie-verwerking zoals is behandeld, is vrijwel geheel

Nadere informatie

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video)

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video) IEEE 1394 firewire I-link DV (digital video) Jan Genoe KHLim 1 Traditionele video bewerkingswerkwijze In draagbare video camera's worden beelden reeds lang aan de hand van CCD opgenomen, dit wil zeggen

Nadere informatie

Nieuwe UEFI Bios en GPT

Nieuwe UEFI Bios en GPT Nieuwe UEFI Bios en GPT 1 schijven. Koopt U een nieuwe Personal Computer (desktop of Notebook) dan komt U vanzelf deze nieuwe zaken tegen. Dit verhaal gaat niet op voor een andere soort computers zoals

Nadere informatie

Bindende voordrachten

Bindende voordrachten President/CEO en lid van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Commissarissen In verband met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke Philips Electronics

Nadere informatie

Neuron Stroomlijn 7.5

Neuron Stroomlijn 7.5 Neuron Stroomlijn 7.3 Systeemeisen Neuron Stroomlijn 7.5 Systeemeisen Systeemeisen Neuron Stroomlijn Vicrea Solutions BV Vanadiumweg 11K 3812 PX, Amersfoort 033-4604080 Introductie Inhoudsopgave In dit

Nadere informatie

DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS

DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS V.0 Arnoud van Wijk arnoud@greengiraffe.nl INTRODUCTIE INTERNET EISEN

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

Flex_Rooster WERKBOEK. INTRODUCTIE iseries. Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen.

Flex_Rooster WERKBOEK. INTRODUCTIE iseries. Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen. Flex_Rooster WERKBOEK INTRODUCTIE iseries Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen. ICS Opleidingen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Richtlijnen indienen en acceptatie Computer verzamelobjecten en videogames

Richtlijnen indienen en acceptatie Computer verzamelobjecten en videogames Richtlijnen indienen en acceptatie Computer verzamelobjecten en videogames Premiumsegment Computer verzamelobjecten Bij Catawiki veilen we computer en videogame verzamelobjecten van topkwaliteit die moeilijk

Nadere informatie

Het kan dus wel! BUSINESS EN ICT ALIGNMENT AAN DE DIRECTIETAFEL. Frank Balder Marc Konings

Het kan dus wel! BUSINESS EN ICT ALIGNMENT AAN DE DIRECTIETAFEL. Frank Balder Marc Konings Het kan dus wel! BUSINESS EN ICT ALIGNMENT AAN DE DIRECTIETAFEL Frank Balder Marc Konings Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie