TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999"

Transcriptie

1 TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) Fax : +32 (03)

2 MTSO-INFO Documenten in de reeks MTSO-INFO werden geschreven door leden van de vakgroep MTSO (Methoden en Technieken van het Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) met als doel op een heldere en eenvoudige manier bepaalde thema's van onderzoeksmethoden en computergebruik uit te leggen. De thema s sluiten aan bij analysetechnieken of softwareprogramma s die gebruikt worden aan de Faculteit PSW van de Universiteit Antwerpen. Vermits sommige documenten door andere leden van de Universiteit Antwerpen of daarbuiten nuttig kunnen zijn, worden deze gratis online aangeboden op Het downloaden en verspreiden van deze documenten is toegestaan mits correcte bronvermelding. WAARSCHUWING: De documenten worden slechts sporadisch bijgewerkt. Dit heeft repercussies voor die documenten die slaan op software. De auteurs hebben niet de bedoeling om bij het uitkomen van nieuwe versies van programma s steeds het hele document te herschrijven. Daarom dient de lezer er rekening mee te houden dat het document steeds slaat op de softwareversie zoals deze bij het uitkomen van het MTSO-INFO document gangbaar was.

3 TELNET Inhoud 1 ALGEMENE BEGINSELEN PROTOCOL SOFTWARE EEN TELNET-SESSIE NAAR GINS Stap 1: Een Telnet-sessie starten Stap 2: Inloggen op de UIA-server Stap 3: Werken in UNIX Stap 4: Uitloggen op de UIA-server... 6 MTSO INFO / UA - FPSW

4 2 1 Algemene beginselen 1.1 Protocol Telnet is een protocol waarbij lokaal op een afgelegen toestel wordt gewerkt. Dat wil zeggen dat de gebruikersinput op het lokale toestel ingegeven wordt en dat de gebruikersoutput eveneens op het lokale toestel zal verschijnen, maar dat de tussenliggende verwerking op het afgelegen toestel gebeurt. Eveneens eigen aan Telnet is dat de input in zijn meest ruwe vorm aan het afgelegen toestel doorgegeven wordt: er gebeurt niets meer dan het versturen van een reeks op elkaar volgende commando's. 1.2 Software Om van het Telnet protocol gebruik te kunnen maken, dient de gebruiker een beroep te doen op gespecialiseerde software. In de veronderstelling dat de lokale computer onder het Windows-besturingssysteem draait, staat de gebruiker standaard een rudimentair programma ter beschikking dat als onderdeel van de netwerkfaciliteiten van het besturingssysteem geïnstalleerd wordt: Microsoft Telnet. Naast dit zeer eenvoudige programma bestaan nog vele varianten binnen de Telnet-applicaties. Sommigen daarvan zijn gratis (freeware), de meesten zijn echter pas na betaling volwaardig te gebruiken (demo's, shareware of trialware). De grotere functionaliteit van die applicaties schuilt in de opmaakmogelijkheden en het gebruikersgemak. Onder dat laatste wordt het gebruik van functietoetsen, de uitgebreide instelbaarheid van kleuren en lettertypen en het overzicht van afgelegen computers verstaan.

5 3 2 Een Telnet-sessie naar Gins Het Telnet-protocol kan niet losgedacht worden van het besturingssysteem UNIX, dat speciaal bedoeld is voor netwerken en het werken vanop afstand. UNIX werd op het einde van de jaren zestig ontworpen door Ken Thompson en Dennis Ritchie van Bell Laboratories. Beide programmeurs ontwikkelden eerst de programmeertaal B, die al snel opgevolgd werd door de programmeertaal C waarmee UNIX ontworpen werd. Gaandeweg ontstonden twee stromingen van UNIX: het commerciële "System V" dat door AT&T uitgebaat werd en het educatieve "BSD" dat door Bell Labs uitgebaat werd. Tegenwoordig verdelen een zestal grote bedrijven elk hun eigen versie van UNIX: Sun Microsystems (SPARC), Data General (AVION), IBM (RS6000 AIX), Hewlett Packard, Santa Cruz Organization (SCO) en Digital Equipment Corporation (DEC). Een elementaire kennis van de basisvaardigheden binnen het UNIXbesturingssysteem is onontbeerlijk (zie MTSO-INFO nr 3). De PSW-server met als canonische naam "Gins" 1 draait op het besturingssysteem UNIX, meer bepaald op de DEC-variant "Digital UNIX" (cfr. supra). Hieronder volgt ter illustratie een overzicht van de voornaamste systeemkenmerken van Gins: Kenmerk Processor Intern geheugen Harde schijven Overige hardware Gins Alpha 233 MHz 256 Mb RAM 2 Gb SCSI (2 exemplaren) 4 Gb SCSI (4 exemplaren) Samen 36 Gb SCSI 9 Gb SCSI (2 exemplaren) CD-ROM & Tape streamer Besturingssysteem Digital UNIX 4.2 UNIX is zoals gezegd een netwerkbesturingssysteem. Als zodanig draait het enkel op krachtige servers en is het niet bedoeld om op standalone PC's of workstations geïnstaleerd te worden 2. Als netwerkbesturingssysteem beantwoordt UNIX aan een drietal grote kenmerken: Multi-user: Meerdere gebruikers kunnen (gelijktijdig) op het UNIX-systeem werken. Aan elk van die gebruikers kunnen bovendien meer of minder werkingsmogelijkheden of vergunningscodes verleend worden (cfr. infra). Van de multi-user omgeving zal een individuele gebruiker niet veel te 1 2 Naar Gins wordt ook wel met synoniemen als "hgins", "psws" of "DEC" verwezen. In het begin van de jaren 90 ontwierp de Finse programmeur Linus Torvalds samen met een aantal zogenaamde "hackers" wel een standalone variant op UNIX: Linux. Dit besturingssysteem wordt volledig gratis op Internet verspreid en is bezig aan spectaculaire opmars in de wereld van de besturingssystemen.

6 4 merken. Het meest evidente voordeel is misschien de MAIL functie die toelaat boodschappen van gebruiker naar gebruiker te sturen of nog het feit dat gegevens (gelijktijdig) voor meerdere personen bereikbaar zijn. Multi-tasking: Het UNIX-systeem kan meerdere programma's gelijktijdig laten lopen. Dit betekent dat enerzijds meerdere gebruikers eenzelfde programma kunnen uitvoeren, maar dat anderzijds eenzelfde gebruiker ook meerdere programma's tegelijk kan laten lopen. Eender welk proces kan naar de achtergrond verschoven worden door er een "&"-teken achter te zetten. Let wel, de eventuele output van het proces kan nog steeds op het scherm verschijnen. Bovendien worden alle processen van een gebruiker stopgezet op het moment dat deze uitlogt. Hiërarchische directorystructuur: Bestandsbeheer op het UNIX-systeem wordt als zodanig vlot mogelijk gemaakt, zowel door de individuele gebruikers als door de systeembeheerder Stap 1: Een Telnet-sessie starten Zoals reeds vermeld, dient de gebruiker over speciale Telnet-software te beschikken om van het Telnet-protocol gebruik te kunnen maken. Op UIA wordt daarvoor één van de meer geavanceerde programma's gebruikt: QVT/Term van QPC Software. Dit programma werkt zoals de meeste andere Telnet-applicaties. Eens het programma opgestart is, dient de gebruiker een host op te geven, waarmee aan de hand van het Telnet-protocol zal gedialogeerd worden. De gebruiker kiest daarvoor "Open" in het "File"-menu. Aan de rechterkant van het daarop verschijnende venster krijgt de gebruiker een aantal mogelijke configuraties (hosts en opmaak), die het vaakst gebruikt worden op het departement. Het staat de gebruiker uiteraard ook vrij een andere host op te geven in het "Host Name"-venster aan de linkerzijde Stap 2: Inloggen op de UIA-server Het meest voor de hand liggend als Telnet-sessie is in te loggen op Gins en gebruik te maken van de eigen login, die bij de inschrijving aan de UIA werd

7 5 toegekend. Die login geeft iedere gebruiker het recht op een bepaalde schijfruimte op Gins. Elke gebruiker heeft het beheer van die gereserveerde ruimte zelf in handen, onder meer door gebruik te maken van het Telnet-protocol en de geijkte UNIX-commando's. Om in te loggen op Gins geeft de gebruiker ofwel als host Gins op (IP-nummer: ), ofwel selecteert hij de configuratie PSWS. In beide gevallen krijgt de gebruiker dan de vraag naar een login, die toegang verschaft tot de UNIX-server. Hier vult de gebruiker dan de login die hem bij de inschrijving op UIA werd toegekend. Vervolgens verschijnt de vraag naar een paswoord. Dit paswoord is onlosmakelijk verbonden met de daarboven opgegeven login en verschijnt tijdens het intypen niet op het scherm. Dit paswoord dient onmiddellijk na de login ingegeven te worden en is niet zichtbaar op het scherm. Om te beletten dat andere, eventueel kwaadwillende gebruikers gegevens kunnen raadplegen of eventueel bestanden verwijderen, is het belangrijk dat de gebruiker zorgvuldig omspringt met het paswoord. Om de login en het paswoord in te geven, krijgt de gebruiker 240 seconden de tijd. Wanneer deze vier minuten verstreken zijn zonder dat de gebruiker login en paswoord ingegeven heeft, wordt de verbinding automatisch verbroken. Pas als Gins login en paswoord herkend en aanvaard heeft, krijgt de gebruiker toegang tot de UNIX-server. Vlak na de inlogprocedure verschijnen berichten van algemene aard op het scherm: of men al dan niet post heeft, wanneer voor het laatst ingelogd werd, of de toegewezen ruimte niet overschreden wordt, enz. Uiteindelijk verschijnt op het scherm de UNIX-prompt in de vorm van een dollarteken ($). Dit wil zeggen dat de gebruiker nu achter de prompt bevelen kan opgeven, die de UNIX-server zal vertalen naar uit te voeren bewerkingen. Achter de prompt kunnen meerdere bevelen tegelijk ingegeven worden, mits ze gescheiden worden door een punt komma (;). De uitvoering van een bevel kan op elk moment verhinderd worden door CTRL+C in te drukken.

8 Stap 3: Werken in UNIX Voor de meeste gebruikers is het besturingssysteem UNIX totaal onbekend. Het lijkt ons dus aangewezen in aparte MTSO-INFO (nr 3) een inleiding te geven tot dit besturingssysteem waarbij vooral de meest elementaire UNIX-commando's even op een rijtje worden gezet. Vooraf nog even vermelden dat UNIX - in tegenstelling tot DOS - steeds het onderscheid maakt tussen grote en kleine letters (case sensitive). Praktisch alle standaardbevelen moeten in kleine letters ingegeven worden. Ook bij bestandsnamen maakt UNIX een onderscheid tussen grote en kleine letters Stap 4: Uitloggen op de UIA-server Belangrijk is dat de verbinding met het werkstation op een regelmatige manier verbroken wordt. Het volstaat immers niet de Telnet-applicatie te sluiten om eveneens de verbinding met de host te verbreken. De gebruiker ziet na het afsluiten van de applicatie weliswaar geen prompt meer, maar op de achtergrond is de Telnet-sessie nog steeds actief. De sessie moet daarom steeds expliciet beëindigd worden door ofwel CTRL+D in te geven aan de UNIX-prompt, ofwel het commando "exit" in te typen. Pas daarna mag de Telnet-applicatie afgesloten worden.

9 7

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN NETWERKVERBINDINGEN MAKEN MTSO-INFO-EXTRA 7 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax :

Nadere informatie

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03) 820.28.82

Nadere informatie

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST MTSO-INFO-EXTRA 2 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR)

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) MTSO-INFO 21 DIMITRI MORTELMANS 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het vormt een schil tussen de applicatiesoftware en de hardware

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MTSO-INFO 7 KOEN PEPERMANS DIMITRI MORTELMANS 2004 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Hoofdstuk 2. - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Hoofdstuk 2 2.1 systeembeheerprogramma s Werking en functies van besturingssystemen Besturingssysteem/operating systeem(os) - is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. -

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen

6,7. Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari keer beoordeeld. Informatica. Algemeen Werkstuk door een scholier 2286 woorden 24 januari 2004 6,7 90 keer beoordeeld Vak Informatica Algemeen Voordat er besturingssystemen werden uitgevonden, werd de bediening van computers door mensen geregeld

Nadere informatie

Installatiegids Registratie Hardware specificaties

Installatiegids Registratie Hardware specificaties Installatiegids Installatiegids... 1 Registratie... 2 Hardware specificaties... 3 Waarschuwing ivm Poorten die open moeten staan... 3 Configuratie voor gebruik op Citrix, Terminal Server,...... 4 Windows

Nadere informatie

BESTANDEN VERZENDEN MET FTP

BESTANDEN VERZENDEN MET FTP BESTANDEN VERZENDEN MET FTP MTSO-INFO 1 DIMITRI MORTELMANS NILS NEYT 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

Projectforum als gebruiker. Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord.

Projectforum als gebruiker. Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord. Projectforum als gebruiker Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord. De Project Forum interface wordt opgestart. Indien u zelf projectbeheerder bent komt u bij

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Tutorial voor FTP, STMP en Telnet

Tutorial voor FTP, STMP en Telnet Tutorial voor FTP, STMP en Telnet Created by Benny Wouters on December 26, 2003 (1) Telnet commando s 1.1 Tabel met telnet commando s TELNET [host [port]] Open host [port] telnet sessie opstarten Maak

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved.

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. Gebruikershandleiding NL - Revisie 3.7 YourSafetynet home Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. INHOUD 1 Inleiding... 3 2 YourSafetynet gebruiken... 3 2.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ Stijn Van Baekel 1/19 - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ laatste aanpassing: 08/10/2008 Stijn Van Baekel 2/19 Index Index... 2 Inleiding... 3 1. Tonen van pagina s... 4 2. Beheer van pagina

Nadere informatie

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Server Online Windows voor het eerst gebruiken 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Server Online Aan de slag met Server Online

Server Online Aan de slag met Server Online Server Online Aan de slag met Server Online Inhoudsopga ve 1 Inleiding... 3 2 Server Online Windows voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2 Verbinding maken met

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Beknopte Handleiding. Contact Connect

Beknopte Handleiding. Contact Connect Beknopte Handleiding Contact Connect Inhoud Inleiding... 3 Contact Connect... 4 Select-to-dial... 4 Minimale systeemeisen... 4 Installatie... 5 Gespreksherkenning... 6 HAAGCOM Pagina 2 van 6 2015 Inleiding

Nadere informatie

Overzicht instellingen versturen

Overzicht instellingen  versturen mailbox@advocaat.be 1 Overzicht instellingen 2 E-mail versturen 2.1 Wat is SMTP 2.2 Instellingen voor uitgaande e-mail (SMTP met authenticatie) 2.3 Limitatie bij het versturen van berichten 3 E-mail lezen

Nadere informatie

Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen

Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen Datum: 26-04-2013 Kenmerk: Versie 1.0 NetSourcing B.V. Achterweg 44 4181 AE Waardenburg t. 088 077 20 00 f. 088 077 20 00 www.netsourcing.nl

Nadere informatie

UNIX MTSO-INFO 3 NICOLE KNOPS KOEN PEPERMANS NILS NEYT DIMITRI MORTELMANS 1999

UNIX MTSO-INFO 3 NICOLE KNOPS KOEN PEPERMANS NILS NEYT DIMITRI MORTELMANS 1999 UNIX MTSO-INFO 3 NICOLE KNOPS KOEN PEPERMANS NILS NEYT DIMITRI MORTELMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Webhosting Online Uw website publiceren met behulp van Microsoft FrontPage

Webhosting Online Uw website publiceren met behulp van Microsoft FrontPage Webhosting Online Uw website publiceren met behulp van Microsoft FrontPage 1 Inleiding...3 2 Voorbereiding Control Panel...4 2.1 Webhosting Linux...4 2.1.1 Instellen Hosting...5 2.1.2 Installeren FrontPage

Nadere informatie

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids 1 Inhoudsopgave Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3

Nadere informatie

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows LINUX ZORIN Gewoon Anders een alternatief voor MS Windows 1 Zorin OS Een ander besturingssysteem 2 Over Zorin gesproken... Zorin OS is een van de kinderen van Linux Linux is een programmeertaal voor besturingssystemen

Nadere informatie

Installatiehandleiding AhsayOBM Unix / Linux. v20080901

Installatiehandleiding AhsayOBM Unix / Linux. v20080901 Installatiehandleiding AhsayOBM Unix / Linux v20080901 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding...3 2 Systeemvereisten...4 3 Installatie...5 3.1 Linux...5 3.2 BSD...5 4 Gebruik...7 4.1 Gebruik via de GUI...7

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Handleiding installatie en gebruik. Ahsay OBM. Windows server Apple OS X Linux en UNIX-varianten

Handleiding installatie en gebruik. Ahsay OBM. Windows server Apple OS X Linux en UNIX-varianten Handleiding installatie en gebruik Ahsay OBM Windows server Apple OS X Linux en UNIX-varianten INHOUD 1 Over deze handleiding 2 Systeemvereisten 3 Installatie 3.1 Linux 3.2 BSD 4 Gebruik via de GUI 5 Helpdeks

Nadere informatie

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010 Terminal Services Dit document beschrijft hoe op afstand kan worden ingelogd op een Terminal Server. Lees dit document zorgvuldig, voordat u voor het eerst hiervan gebruik maakt! Isaeus Solutions Tel:

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING REKENSOFTWARE MatrixFrame MatrixFrame Toolbox MatrixGeo 1 / 9 SYSTEEMEISEN Werkstation met minimaal Pentium 4 processor of gelijkwaardig Beeldschermresolutie 1024x768 (XGA) Windows

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix

Er zijn verschillende OS bv: Microsoft Windows Apple Macintosh Linux-versies/distributies zoals Ubuntu en Knoppix Hoofdstuk 2 2.1 Systeembeheerprogramma s Besturingssysteem zorgt voor de communicatie tussen de software en de hardware.er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor je pc.een andere naam voor

Nadere informatie

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater Bijlage Auto-Updater Auto-Updater Vanaf versie 3.2 bevat Scipio functionaliteit met betrekking tot het gebruik van een auto-updater. Deze software controleert elke keer als u Scipio start of er mogelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding . Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is Citrix?... 3 1.2 Voordelen van Citrix... 3 1.3 Wat heeft u nodig om toegang te krijgen... 3 2 Systeemeisen... 4 2.1 Ondersteunde Web browsers...

Nadere informatie

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op "Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account.

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account. De allereerste keer inloggen bij Google apps for education 1. Log in via de knop rechtsboven in je browser. a. Zie je de knop niet? Surf dan eerst naar www.google.be b. Ben je al ingelogd onder een andere

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

$FWLDQ 364/ Server V11 installatiegids

$FWLDQ 364/ Server V11 installatiegids $FWLDQ 364/ Server V11 installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 installeren...1 1.1 Om te beginnen...1 1.2 Systeemeisen...1 1.2.1 Server...1 1.2.2 Client...2 1.3 Installatie...3 1.3.1 Installatie op server...3

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 1.1 Om te beginnen...1 1.2 Systeemeisen...1 1.2.1 Server...1 1.2.2 Client...2 1.3 Installatie...3 1.3.1 Installatie

Nadere informatie

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave: 1. Algemeen... 3 2. Het inlogscherm... 3 3. Failed-scherm... 4 4. Wijzig wachtwoord... 4 5. Gewijzigde

Nadere informatie

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005 Een computer via internet overnemen Via internet kun je de bediening van een computer overnemen. Heel handig, als je iemand met een probleem wil helpen of iets wil demonstreren. Soms is het zeer handig

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Pulse Secure installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Pulse Secure Pagina 6 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina

Nadere informatie

OneDrive handleiding

OneDrive handleiding OneDrive handleiding Voorwoord OneDrive for Business is een dienst die Mondia beschikbaar stelt voor medewerkers en leerlingen om bestanden op te slaan op het internet. De dienst wordt aangeboden via het

Nadere informatie

Installatie Today s Pro

Installatie Today s Pro Installatie Today s Pro Ga je voor de eerste keer met Today s Pro aan de slag, heb je een nieuwe computer aangeschaft, of wil je Today s Pro gewoon opnieuw installeren? In deze instructie lees je hoe je

Nadere informatie

Voor de installatie. Ga naar applicaties (zie rode pijl)

Voor de installatie. Ga naar applicaties (zie rode pijl) Handleiding Praktijkbegeleiding App uitgeverij Smit Om de screenshots (de afbeeldingen) in deze handleiding beter te kunnen zien is het raadzaam om in te zoomen. Voor de installatie Het installeren van

Nadere informatie

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren.

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren. Hoofdstuk 4: beginselen van Dragon Overzicht In het voorgaande hoofdstuk heeft u Dragon NaturallySpeaking geïnstalleerd. In dit hoofdstuk worden de beginselen uitgelegd van het werken met Dragon NaturallySpeaking.

Nadere informatie

Algemene computerhandleiding

Algemene computerhandleiding Algemene computerhandleiding HWG A Eskwadraat 25 Juni 2004 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Hoe werkt het systeem? 2 3 De eerste keer inloggen 2 3.1 Het beginscherm........................... 2 3.2 Handige

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 I NSTALLATIE

Hoofdstuk 1 I NSTALLATIE 1-1 GEBRUIKERSHANDLEIDING Hoofdstuk 1 I NSTALLATIE Dit hoofdstuk behandelt de systeemeisen en de installatie van Cardiris. Afhankelijk van uw versie, is het mogelijk dat Cardiris gebundeld werd met de

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Windows. Een computer, wat is dat voor ding?

Windows. Een computer, wat is dat voor ding? Windows Een computer, wat is dat voor ding? Eerst even wat zaken rechtzetten Een computer is niet eng Een computer doet alleen wat jij wilt Een computer krijg je niet zo maar kapot Een computer valt je

Nadere informatie

Installatie van WerkMeester

Installatie van WerkMeester Installatie van WerkMeester WerkMeester is een WIN32 database-applicatie op basis van een enkele executable, met een aantal werkbestanden en een MySQL database. De software is niet ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Aanpassen IP-adressen SNTP-servers

Aanpassen IP-adressen SNTP-servers T.b.v. HCS regelsystemen HCS3100 / HCS3050 / HCS3200 SW-versie 1.10 Aanpassen IP-adressen SNTP-servers HCS Building Automation Kompasstraat 5a, 2901AM Capelle aan den IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 Om te beginnen...1 Systeemeisen...1 Server...1 Client...2 Installatie...3 Installatie op server...3 Installatie

Nadere informatie

Handleiding toegang op afstand van de gemeente Sittard-Geleen. De 1 e keer gebruik maken van de toegang op afstand :

Handleiding toegang op afstand van de gemeente Sittard-Geleen. De 1 e keer gebruik maken van de toegang op afstand : Handleiding toegang op afstand van de gemeente Sittard-Geleen. In dit document wordt het gebruik van toegang op afstand met behulp van de Citrix Access Gateway beschreven. Toegang op afstand maakt het

Nadere informatie

VirtualBox: hoe werkt het?

VirtualBox: hoe werkt het? VirtualBox: hoe werkt het? Handleiding van Auteur: ReD123NaX Oktober 2014 VirtualBox: hoe werkt het? In deze nieuwsbrief ga ik wat vertellen over virtualisatie. Virtualisatie is dé uitkomst wanneer je

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding Quick Guide

Gebruikers Handleiding Quick Guide Gebruikers Handleiding Quick Guide Info-Kanaal: v4.0 Versie: 1.1 Datum: 18 maart 2010 Auteur(s): M.H.M. van het Bolscher B.A. Kooy M.J.R. Verbiesen R. Scheffer Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Inloggen... 3

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding H e t g e m a k v a n I n t r a m e d Inleiding Welkom bij Intramed. Met dit softwarepakket kunt u uw complete praktijkadministratie op eenvoudige en efficiënte wijze automatiseren.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Cliëntportaal

Gebruikershandleiding. Cliëntportaal Cliëntportaal Versie 2.0 februari 2017 Inloggen op het cliëntportaal Ga naar de website www.mijnsevagram.nl Klik op de knop Cliënten Login. U krijgt nu het volgende scherm te zien. Vul bij het eerste veld

Nadere informatie

Download en installatie door de hoofdgebruiker

Download en installatie door de hoofdgebruiker Download en installatie door de hoofdgebruiker Zodra het contract in orde is hebt u via DexiaWeb /DexiaSoft toegang tot een aantal functionaliteiten die het mogelijk maken om de software te downloaden,

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Pulse Secure installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Pulse Secure Pagina 5 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door een scholier 2529 woorden 30 mei keer beoordeeld. Informatica. Ontwikkeling van de besturingssystemen CP/M

6,8. Werkstuk door een scholier 2529 woorden 30 mei keer beoordeeld. Informatica. Ontwikkeling van de besturingssystemen CP/M Werkstuk door een scholier 2529 woorden 30 mei 2001 6,8 92 keer beoordeeld Vak Informatica Ontwikkeling van de besturingssystemen CP/M In 1970 kwam dit programma in aanmerking, Dit besturingsprogramma

Nadere informatie

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers Soorten computers 1 Classificatie volgens hiërarchie De technische term voor een computer zoals we die nu kennen is micro data processor, kortweg PC. De PC stond bij zijn ontstaan begin jaren 80 onderaan

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

naar een SQL-server Rev 01

naar een SQL-server Rev 01 De EPLAN-artikeldatabank overzetten naar een SQL-server Rev 01 I N H O U D S O P G A V E 1 VEREISTEN EN VRIJGAVE... 1 2 INLOGGEN ALS EEN SQL-ADMINISTRATOR... 1 3 DE DATABANK VOOR EPLAN OPZETTEN... 2 3.1

Nadere informatie

CONFIGURATIESOFTWARE (S009-50) Snelstartgids

CONFIGURATIESOFTWARE (S009-50) Snelstartgids P a g i n a 1 CONFIGURATIESOFTWARE (S009-50) Snelstartgids 1. Download de configuratiesoftware vanaf onze website http://www.mo-vis.com/en/support/downloads 2. Sluit de mo-vis Joystick of Multi Swing aan

Nadere informatie

Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Medewerkers van OOG en Inschool academie.

Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Medewerkers van OOG en Inschool academie. Handleiding online werken bij OOG Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Doelgroep Medewerkers van OOG en Inschool academie. Voorwaarden Samenvatting Een

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Releasenotes versie 1.1 VERSIE A

Releasenotes versie 1.1 VERSIE A Releasenotes versie 1.1 VERSIE 10. 06A Inhoud 1. Inleiding FORTUNA 10.06A 3 2. Systeemeisen FORTUNA 10 4 3. Installatie 5 4. FORTUNA App 6 5. Beveiliging 6 6. Besturingssystemen 6 7. App functionaliteiten

Nadere informatie

Cerussa FIN Pre-requirements

Cerussa FIN Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Gebruikershandleiding uprefs

Gebruikershandleiding uprefs Universiteit Leiden Community Network Gebruikershandleiding uprefs Bestandsnaam Gebruikershandleiding uprefs Ned v1.1.doc Versienummer 1.1 Auteur ULCN FB Datum 22 juli 2008 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...I

Nadere informatie

Mijn Cendris. Gebruikershandleiding 2011

Mijn Cendris. Gebruikershandleiding 2011 Gebruikershandleiding 2011 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Toegang via de browser 4 1.1 Hoe in te loggen 5 1.2 Een of meerdere producten via 5 1.3 Up- en downloaden van producten 7 1.3.1 Downloaden van postcodetabel

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 2.1 Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 1. DEFINITIE EN INLEIDING De bestandsformaten komen in alle domeinen en programma's van informatica terug. Daarom worden zij hier apart behandeld.. 2.

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Remote Back-up Personal

Remote Back-up Personal handleiding Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Handleiding masterproefapplicatie - promotoren. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen academiejaar

Handleiding masterproefapplicatie - promotoren. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen academiejaar Handleiding masterproefapplicatie - promotoren Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen academiejaar 2015-2016 Algemene informatie De masterproefapplicatie is terug te vinden op: https://ppw.kuleuven.be/apps/masterproef/

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding Rekensoftware MatrixFrame versie 5.3 MatrixTools versie 5.3 1 / 8 Systeemeisen Minimale systeemeisen voor werkstation: Microsoft Windows 7, 8 of 10 (32 of 64 bits) Intel Core i5

Nadere informatie

ALL-CRM Installatie handleiding

ALL-CRM Installatie handleiding ALL-CRM Installatie handleiding Auteur: Shams Hadi Datum: 05-06-2014 Version: v1.2 2014, All-CRM 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Systeem vereisten 3 2.1 Cliënt (Desktop applicaties) 3 2.2 Cliënt (Internet

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Versie: 20 april 2009 (Wouter Marra) Vragen en opmerkingen: fadbalie@geo.uu.nl, tel: 2098 Door gebruik te maken van een VPN verbinding kunt

Nadere informatie

SERVER MONITOR SMS SERVER

SERVER MONITOR SMS SERVER TEC Server Monitor: Een flexibele oplossing om uw server zorgvuldig te monitoren en te bewaken. De TEC Server Monitor is een flexibele applicatie voor het bewaken van uw server. Indien de server offline

Nadere informatie

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN!

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft U het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

iphone app - Rapporten

iphone app - Rapporten iphone app - Rapporten Rapporten - iphone App Net2 AN1114-NL Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie

Nadere informatie