TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999"

Transcriptie

1 TELNET MTSO-INFO 2 NILS NEYT KOEN PEPERMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans Tel : +32 (03) Fax : +32 (03)

2 MTSO-INFO Documenten in de reeks MTSO-INFO werden geschreven door leden van de vakgroep MTSO (Methoden en Technieken van het Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) met als doel op een heldere en eenvoudige manier bepaalde thema's van onderzoeksmethoden en computergebruik uit te leggen. De thema s sluiten aan bij analysetechnieken of softwareprogramma s die gebruikt worden aan de Faculteit PSW van de Universiteit Antwerpen. Vermits sommige documenten door andere leden van de Universiteit Antwerpen of daarbuiten nuttig kunnen zijn, worden deze gratis online aangeboden op Het downloaden en verspreiden van deze documenten is toegestaan mits correcte bronvermelding. WAARSCHUWING: De documenten worden slechts sporadisch bijgewerkt. Dit heeft repercussies voor die documenten die slaan op software. De auteurs hebben niet de bedoeling om bij het uitkomen van nieuwe versies van programma s steeds het hele document te herschrijven. Daarom dient de lezer er rekening mee te houden dat het document steeds slaat op de softwareversie zoals deze bij het uitkomen van het MTSO-INFO document gangbaar was.

3 TELNET Inhoud 1 ALGEMENE BEGINSELEN PROTOCOL SOFTWARE EEN TELNET-SESSIE NAAR GINS Stap 1: Een Telnet-sessie starten Stap 2: Inloggen op de UIA-server Stap 3: Werken in UNIX Stap 4: Uitloggen op de UIA-server... 6 MTSO INFO / UA - FPSW

4 2 1 Algemene beginselen 1.1 Protocol Telnet is een protocol waarbij lokaal op een afgelegen toestel wordt gewerkt. Dat wil zeggen dat de gebruikersinput op het lokale toestel ingegeven wordt en dat de gebruikersoutput eveneens op het lokale toestel zal verschijnen, maar dat de tussenliggende verwerking op het afgelegen toestel gebeurt. Eveneens eigen aan Telnet is dat de input in zijn meest ruwe vorm aan het afgelegen toestel doorgegeven wordt: er gebeurt niets meer dan het versturen van een reeks op elkaar volgende commando's. 1.2 Software Om van het Telnet protocol gebruik te kunnen maken, dient de gebruiker een beroep te doen op gespecialiseerde software. In de veronderstelling dat de lokale computer onder het Windows-besturingssysteem draait, staat de gebruiker standaard een rudimentair programma ter beschikking dat als onderdeel van de netwerkfaciliteiten van het besturingssysteem geïnstalleerd wordt: Microsoft Telnet. Naast dit zeer eenvoudige programma bestaan nog vele varianten binnen de Telnet-applicaties. Sommigen daarvan zijn gratis (freeware), de meesten zijn echter pas na betaling volwaardig te gebruiken (demo's, shareware of trialware). De grotere functionaliteit van die applicaties schuilt in de opmaakmogelijkheden en het gebruikersgemak. Onder dat laatste wordt het gebruik van functietoetsen, de uitgebreide instelbaarheid van kleuren en lettertypen en het overzicht van afgelegen computers verstaan.

5 3 2 Een Telnet-sessie naar Gins Het Telnet-protocol kan niet losgedacht worden van het besturingssysteem UNIX, dat speciaal bedoeld is voor netwerken en het werken vanop afstand. UNIX werd op het einde van de jaren zestig ontworpen door Ken Thompson en Dennis Ritchie van Bell Laboratories. Beide programmeurs ontwikkelden eerst de programmeertaal B, die al snel opgevolgd werd door de programmeertaal C waarmee UNIX ontworpen werd. Gaandeweg ontstonden twee stromingen van UNIX: het commerciële "System V" dat door AT&T uitgebaat werd en het educatieve "BSD" dat door Bell Labs uitgebaat werd. Tegenwoordig verdelen een zestal grote bedrijven elk hun eigen versie van UNIX: Sun Microsystems (SPARC), Data General (AVION), IBM (RS6000 AIX), Hewlett Packard, Santa Cruz Organization (SCO) en Digital Equipment Corporation (DEC). Een elementaire kennis van de basisvaardigheden binnen het UNIXbesturingssysteem is onontbeerlijk (zie MTSO-INFO nr 3). De PSW-server met als canonische naam "Gins" 1 draait op het besturingssysteem UNIX, meer bepaald op de DEC-variant "Digital UNIX" (cfr. supra). Hieronder volgt ter illustratie een overzicht van de voornaamste systeemkenmerken van Gins: Kenmerk Processor Intern geheugen Harde schijven Overige hardware Gins Alpha 233 MHz 256 Mb RAM 2 Gb SCSI (2 exemplaren) 4 Gb SCSI (4 exemplaren) Samen 36 Gb SCSI 9 Gb SCSI (2 exemplaren) CD-ROM & Tape streamer Besturingssysteem Digital UNIX 4.2 UNIX is zoals gezegd een netwerkbesturingssysteem. Als zodanig draait het enkel op krachtige servers en is het niet bedoeld om op standalone PC's of workstations geïnstaleerd te worden 2. Als netwerkbesturingssysteem beantwoordt UNIX aan een drietal grote kenmerken: Multi-user: Meerdere gebruikers kunnen (gelijktijdig) op het UNIX-systeem werken. Aan elk van die gebruikers kunnen bovendien meer of minder werkingsmogelijkheden of vergunningscodes verleend worden (cfr. infra). Van de multi-user omgeving zal een individuele gebruiker niet veel te 1 2 Naar Gins wordt ook wel met synoniemen als "hgins", "psws" of "DEC" verwezen. In het begin van de jaren 90 ontwierp de Finse programmeur Linus Torvalds samen met een aantal zogenaamde "hackers" wel een standalone variant op UNIX: Linux. Dit besturingssysteem wordt volledig gratis op Internet verspreid en is bezig aan spectaculaire opmars in de wereld van de besturingssystemen.

6 4 merken. Het meest evidente voordeel is misschien de MAIL functie die toelaat boodschappen van gebruiker naar gebruiker te sturen of nog het feit dat gegevens (gelijktijdig) voor meerdere personen bereikbaar zijn. Multi-tasking: Het UNIX-systeem kan meerdere programma's gelijktijdig laten lopen. Dit betekent dat enerzijds meerdere gebruikers eenzelfde programma kunnen uitvoeren, maar dat anderzijds eenzelfde gebruiker ook meerdere programma's tegelijk kan laten lopen. Eender welk proces kan naar de achtergrond verschoven worden door er een "&"-teken achter te zetten. Let wel, de eventuele output van het proces kan nog steeds op het scherm verschijnen. Bovendien worden alle processen van een gebruiker stopgezet op het moment dat deze uitlogt. Hiërarchische directorystructuur: Bestandsbeheer op het UNIX-systeem wordt als zodanig vlot mogelijk gemaakt, zowel door de individuele gebruikers als door de systeembeheerder Stap 1: Een Telnet-sessie starten Zoals reeds vermeld, dient de gebruiker over speciale Telnet-software te beschikken om van het Telnet-protocol gebruik te kunnen maken. Op UIA wordt daarvoor één van de meer geavanceerde programma's gebruikt: QVT/Term van QPC Software. Dit programma werkt zoals de meeste andere Telnet-applicaties. Eens het programma opgestart is, dient de gebruiker een host op te geven, waarmee aan de hand van het Telnet-protocol zal gedialogeerd worden. De gebruiker kiest daarvoor "Open" in het "File"-menu. Aan de rechterkant van het daarop verschijnende venster krijgt de gebruiker een aantal mogelijke configuraties (hosts en opmaak), die het vaakst gebruikt worden op het departement. Het staat de gebruiker uiteraard ook vrij een andere host op te geven in het "Host Name"-venster aan de linkerzijde Stap 2: Inloggen op de UIA-server Het meest voor de hand liggend als Telnet-sessie is in te loggen op Gins en gebruik te maken van de eigen login, die bij de inschrijving aan de UIA werd

7 5 toegekend. Die login geeft iedere gebruiker het recht op een bepaalde schijfruimte op Gins. Elke gebruiker heeft het beheer van die gereserveerde ruimte zelf in handen, onder meer door gebruik te maken van het Telnet-protocol en de geijkte UNIX-commando's. Om in te loggen op Gins geeft de gebruiker ofwel als host Gins op (IP-nummer: ), ofwel selecteert hij de configuratie PSWS. In beide gevallen krijgt de gebruiker dan de vraag naar een login, die toegang verschaft tot de UNIX-server. Hier vult de gebruiker dan de login die hem bij de inschrijving op UIA werd toegekend. Vervolgens verschijnt de vraag naar een paswoord. Dit paswoord is onlosmakelijk verbonden met de daarboven opgegeven login en verschijnt tijdens het intypen niet op het scherm. Dit paswoord dient onmiddellijk na de login ingegeven te worden en is niet zichtbaar op het scherm. Om te beletten dat andere, eventueel kwaadwillende gebruikers gegevens kunnen raadplegen of eventueel bestanden verwijderen, is het belangrijk dat de gebruiker zorgvuldig omspringt met het paswoord. Om de login en het paswoord in te geven, krijgt de gebruiker 240 seconden de tijd. Wanneer deze vier minuten verstreken zijn zonder dat de gebruiker login en paswoord ingegeven heeft, wordt de verbinding automatisch verbroken. Pas als Gins login en paswoord herkend en aanvaard heeft, krijgt de gebruiker toegang tot de UNIX-server. Vlak na de inlogprocedure verschijnen berichten van algemene aard op het scherm: of men al dan niet post heeft, wanneer voor het laatst ingelogd werd, of de toegewezen ruimte niet overschreden wordt, enz. Uiteindelijk verschijnt op het scherm de UNIX-prompt in de vorm van een dollarteken ($). Dit wil zeggen dat de gebruiker nu achter de prompt bevelen kan opgeven, die de UNIX-server zal vertalen naar uit te voeren bewerkingen. Achter de prompt kunnen meerdere bevelen tegelijk ingegeven worden, mits ze gescheiden worden door een punt komma (;). De uitvoering van een bevel kan op elk moment verhinderd worden door CTRL+C in te drukken.

8 Stap 3: Werken in UNIX Voor de meeste gebruikers is het besturingssysteem UNIX totaal onbekend. Het lijkt ons dus aangewezen in aparte MTSO-INFO (nr 3) een inleiding te geven tot dit besturingssysteem waarbij vooral de meest elementaire UNIX-commando's even op een rijtje worden gezet. Vooraf nog even vermelden dat UNIX - in tegenstelling tot DOS - steeds het onderscheid maakt tussen grote en kleine letters (case sensitive). Praktisch alle standaardbevelen moeten in kleine letters ingegeven worden. Ook bij bestandsnamen maakt UNIX een onderscheid tussen grote en kleine letters Stap 4: Uitloggen op de UIA-server Belangrijk is dat de verbinding met het werkstation op een regelmatige manier verbroken wordt. Het volstaat immers niet de Telnet-applicatie te sluiten om eveneens de verbinding met de host te verbreken. De gebruiker ziet na het afsluiten van de applicatie weliswaar geen prompt meer, maar op de achtergrond is de Telnet-sessie nog steeds actief. De sessie moet daarom steeds expliciet beëindigd worden door ofwel CTRL+D in te geven aan de UNIX-prompt, ofwel het commando "exit" in te typen. Pas daarna mag de Telnet-applicatie afgesloten worden.

9 7

Cursus Linux LINUX Alain Wenmaekers

Cursus Linux LINUX Alain Wenmaekers LINUX Alain Wenmaekers alain.wenmaekers@skynet.be Alain Wenmaekers 1 Inhoud Cursus Linux Inhoud...2 Licentie (FDL)...3 Inleiding...4 Structuur...10 Bestandssystemen...16 Unix commando's...22 Oefeningen

Nadere informatie

Installatie WINexpert+ netwerk in 9 stappen:

Installatie WINexpert+ netwerk in 9 stappen: Centrum voor Informatica, Research en Ontwikkeling bvba Beukendreef 15 9080 Lochristi BTW BE 0427.728.725 RPR Gent ARGENTA 979 2143505 04 IBAN BE10 9792 1435 0504 BIC ARSPBE22 Telefoon: 09.355.76.37 E-mail:

Nadere informatie

EPLAN Education 1.9.10

EPLAN Education 1.9.10 EPLAN Education 1.9.10 -Begeleidend document- v1.0 2009 EPLAN Software & Service Benelux INHOUDSOPGAVE 1. INZICHT DATASTRUCTUUR EPLAN EDUCATION 4 1.1. PROGRAMMA - LICENTIE EPLAN 4 1.1.1. STAND ALONE 4

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Cursus VirtualBox 4.3.14

Cursus VirtualBox 4.3.14 Cursus VirtualBox 4.3.14 Dieter Depuydt Mail: dieter@depuydt.eu Twitter: @dieterdepuydt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 VirtualBox downloaden... 4 2 VirtualBox installeren (in Windows

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Vodafone Mobile Broadband

Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Inhoudsopgave Introductie 3 Systeemvereisten 3 Software downloaden en installeren 4 Standaard gebruik 7

Nadere informatie

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn.

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 4 Servers 77 4 SERVERS Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 78 www.sleutelboek.eu 4.1 Client/server-verwerking Het begrip client/server

Nadere informatie

6/10 Bestandstoegang

6/10 Bestandstoegang Storage 6/10 Bestandstoegang 6/10.1 Beheer van bestandstoegang in Open Enterprise Server 2 In NetWare hoefde u eigenlijk helemaal niet na te denken over bestandstoegang. De toegang tot bestanden werd min

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE &

ALGEMENE INFORMATIE & IMPACTXRM CRM ALGEMENE INFORMATIE & INSTALLATIE IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 29.07.2015 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM CRM Algemene Informatie...

Nadere informatie

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011 OneGate 16 September 2011 Pagina 2 Inhoudstafel 1. INLEIDING... 3 2. TERMINOLOGIE... 4 3. ICONEN... 5 4. AANLOGGEN... 6 4.1. GEBRUIKERSID & PASWOORD... 6 4.1.1. Aanvragen van een Gebruikersid/Paswoord...

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING

IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING versie 2011 BE Instituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België Externe statistieken de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel Inhoudsopgave 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 0BAdditionele producten en Enterprise-uitbreidingen Mamut Business Software Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen Mamut Client Manager Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 I Inhoud Additionele producten

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Belangrijk niet

Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Belangrijk niet Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Laatste revisie: 14 juli 2006 Belangrijk De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw

Nadere informatie

e-bestuur handleiding

e-bestuur handleiding e-bestuur handleiding versie 29 april 2008 Copyright 2006-2008 J.A.Diebrink te Burdaard. Alle rechten voorbehouden. Inhoud Inleiding... 7 Gebruiksvoorwaarden... 7 Aanmelden... 8 Startpagina... 9 Linker

Nadere informatie

HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN

HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN Een handleiding van - Moving Art Studio ASBL Copyright Moving Art Studio Eleni Postantzi GNU Free Documentation Licence

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil P74219df_F5D7230-4_man.qxd 10-03-2003 15:44 Page 1 Wireless kabel/dslgatewayrouter Voor het delen van uw breedband-internetaansluiting en bestanden Routeur câble/adsl sans fil Partagez votre accès Internet

Nadere informatie

1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP

1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP 1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP 1.1 Inleiding Om alle netwerkhardware met elkaar te laten communiceren zijn er communicatieprotocollen nodig. Deze verzameling afspraken zorgt ervoor dat we samen met de

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Functioneel Ontwerp. Klant : Netvlies Project : Intern project: CRM-systeem Versie : 0.1 Datum : 06-05-2010

Functioneel Ontwerp. Klant : Netvlies Project : Intern project: CRM-systeem Versie : 0.1 Datum : 06-05-2010 Functioneel Ontwerp Klant : Netvlies Project : Intern project: CRM-systeem Versie : 0.1 Datum : 06-05-2010 Documentbeheer In dit hoofdstuk wordt bijgehouden wat de meest actuele versie van het F.O. is

Nadere informatie

GNU/Linux op middelbare scholen

GNU/Linux op middelbare scholen GNU/Linux op middelbare scholen Zeus WPI - Werkgroep Informatica Universiteit Gent Mei 2002 Rudy Gevaert, Geert Vernaeve, Mieke Van de Vijver [hier komt dan al wie meeschrijft bij] Copyright c 2002, Zeus

Nadere informatie

GNU/Linux op middelbare scholen

GNU/Linux op middelbare scholen GNU/Linux op middelbare scholen Zeus WPI - Werkgroep Informatica Universiteit Gent Mei 2002 Rudy Gevaert, Geert Vernaeve, Mieke Van de Vijver [hier komt dan al wie meeschrijft bij] Copyright c 2002, Zeus

Nadere informatie