Module Geschiedenis van de informatica

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module Geschiedenis van de informatica"

Transcriptie

1 Module Geschiedenis van de informatica

2 Voor Christus. Zoals je misschien al verwachte gebeurde er op het gebied van informatica zeer weinig in de eeuwen voor Christus. Het enige wat van deze tijd bekend is, is het Chinese telraam, de abacus, en het mechanisme van Antikythera. Abacus. Een abacus is een mechanisme om sommen en andere wiskundige berekeningen mee uit te voeren. Het is een voorloper van de rekenmachine en de computer. In de Westerse wereld wordt het tegenwoordig gebruikt als didactisch hulpmiddel bij het leren rekenen. Met name in het Verre Oosten wordt het nog wel gebruikt in winkels en dergelijke. Met een abacus kunnen bewerkingen met grote getallen worden uitgerekend. De kralen om de verschillende verticale staven representeren honderdtallen, tientallen of eenheden. In het onderwijs wordt hiermee het principe van lenen en inwisselen bij het cijferen concreet en visueel gemaakt. Bedreven abacus-rekenaars kunnen veel berekeningen sneller uitvoeren dan personen die gebruik maken van een zakrekenmachine. Antikythera Het mechanisme van Antikythera, dat gemaakt is in circa voor Christus, is een analoge computer die in 1901 uit een gezonken schip werd opgedoken, in de buurt van het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat, met 29 door corrosie aangetaste bronzen tandwielen bleek gebruikt te kunnen worden om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. In 2008 werd ontdekt dat het daarnaast ook de kalender van culturele evenementen zoals de Olympische Spelen en de Spelen van Naa in Dodona kon weergeven. Het mechanisme bestaat uit verschillende lagen gegraveerde platen en tandwielen. Het gaf informatie over de stand van de zon, de maan en vier van de toen bekende planeten. Een maanwijzer gaf de maanfasen weer, een andere wijzer gaf informatie over de opkomst en de ondergang van de voornaamste heldere sterren. Het was zo geavanceerd dat een datum ingevoerd kon worden door middel van een aantal draaischijven waarna de gewenste informatie op de wijzerplaten getoond werd. En omgekeerd, door de wijzer op een belangwekkende astronomische gebeurtenis te zetten - bijvoorbeeld een maansverduistering - kon de bijbehorende datum afgelezen worden.

3 Mechanische rekenmachines In de jaren 0 tot 1800 vond er vooral ontwikkelingen omtrent informatica plaats in de 17 e eeuw. In deze eeuw was er een opkomst aan mechanische rekenmachines. Pascaline De Pascaline was een van de eerste mechanische rekenmachines, gemaakt door Blaise Pascal. Pascal heeft er van 1642 tot en met 1645 aan gewerkt. Pascal begon over een rekenmachine na te denken vanwege het vele rekenwerk dat zijn vader als belastingambtenaar beroepsmatig moest doen. Hij ontdekte dat het meest energieverslindend bij de eindeloze op- en aftelsommen het overdrachtsgetal is. Pascal ontwikkelde een houten kistje, waarin eerst zes, later acht tandradertjes naast elkaar geconstrueerd waren, die als in een horloge in elkaar grepen. Elke Franse muntsoort had zijn eigen tandwieltje en deed, wanneer het werd rondgedraaid, de wieltjes ernaast naargelang de waarde ten opzichte van elkaar verspringen: het effect van de overdracht. De rekenmachine van Schickard Wilhelm Schickard ontwierp een rekenmachine die getallen van zes cijfers kon optellen en aftrekken. Een overflow werd aangegeven door een bel. Schickard's brieven aan Johannes Kepler laten zien hoe de machine gebruikt kon worden om astronomische tabellen te berekenen. Schickard s rekenmachine was 20 jaar eerder ontworpen dan de Pascaline van Blaise Pascal en de rekenmachine van Gottfried Leibniz die ook kon vermenigvuldigen en delen. De eerst werkende model van Schickard s rekenmachine werd pas gebouwd in Schets van Schickard s rekenmachine Replica van Gottfried Leibniz s rekenmachine Werkend model van Schickard s rekenmachine

4 Babbage & Lovelace In de jaren 1800 tot 1900 werden er stappen gemaakt naar de eerste programmeerbare mechanische rekenmachine en werd het eerste type geheugen ontwikkeld; de ponskaarten. Twee grote pioniers in deze ontwikkelingen waren Charles Babbage en Ada Lovelace. De analytische machine Van 1834 tot aan zijn dood in 1871 was Babbage bezig met het concept van de eerste programmeerbare (mechanische) rekenmachine, die hij de analytische machine noemde (Analytical Engine). Dit was een waardige voorloper van de elektronische computer zoals wij die nu kennen, omdat hij in principe de basisfuncties van een eenvoudige computer zou hebben. Hij zou met ponskaarten werken, beslissingen nemen, berekeningen maken en uitkomsten onthouden. Het is nooit in zijn geheeld gebouwd, maar als het was gebouwd dan zou het een gigantisch apparaat geweest zijn, opgebouwd uit mechanische onderdelen als tandwielen en assen, dat zou moeten worden aangedreven door een stoommachine. De eerste Programmeur. Ada Lovelace kwam in contact met Babbage en hielp hem met het ontwerpen van de analytische machine. Ze suggereerde bijvoorbeeld dat de analytische machine gebruikt kon worden om Bernoulligetallen te berekenen. Bernoulli-getallen spelen een hele belangrijke rol in de wiskunde en hoewel zij gemakkelijk te berekenen zijn, is er geen eenvoudige beschrijving van deze getallen. Ada Lovelace schreef een plan om deze Bernoulligetallen uit te rekenen met de analytische machine. Dit uitgeschreven plan wordt nu beschouwd als het eerste computerprogramma. Ada Lovelace wordt nu gezien als de de eerste programmeur, omdat ze "programma's" schreef om symbolen volgens vaste regels te manipuleren met een machine, die Babbage op dat moment nog moest maken. Ze werkte ook het ponskaart-idee verder uit door voor te stellen bij terugkerende bewerkingsreeksen slechts één setje kaarten te gebruiken. Later is dit vertaald in de conditionele loop. Ze zag ook al in dat computers in staat waren meer dan enkel (zware) berekeningen te doen, terwijl anderen - waaronder ook Babbage zelf - slechts geïnteresseerd waren in de rekenkundige capaciteiten van een computer.

5 Elektrische rekenmachines. Tussen 1900 en 1950 gingen de ontwikkelingen ineens een stuk sneller er kwamen de eerste computers op de markt, al waren die vaker niet meer dan heel grote programmeerbare elektronische rekenmachines. Daarnaast kwam de wiskundige Alan Turing met zijn artikel over de Turingmachine dat op verschillende manieren invloed heeft gehad op de ontwikkeling van computers en informatica. De Turingmachine In de informatica is de Turingmachine een model van berekening en berekenbaarheid, ontwikkeld door de wiskundige Alan M. Turing in zijn beroemde artikel "On computable numbers, with an application to the Entscheidungsproblem" uit De Turingmachine is een uiterst eenvoudig mechanisme dat symbolen manipuleert en ondanks deze eenvoud kan men hiermee de logica van elke mogelijke computer simuleren. Hoewel ze technisch realiseerbaar zijn, zijn ze niet bedoeld voor praktische computertechnologie maar als een gedachte-experiment rond de limieten van mechanische berekeningen; ze worden dus niet echt gebouwd. De Turingmachine kan niet meer dan in één stap twee verschillende waarden aanpassen. Dit ongelooflijk eenvoudige mechanisme is waarschijnlijk in staat om elke berekening die kan worden beschreven uit te voeren. Al sinds de introductie van de Turingmachine in 1936 bestaat het vermoeden (onbewijsbaar) dat de Turingmachine een perfect model van berekenbaarheid is. Dat wil zeggen dat alles dat mechanisch berekend kan worden, berekend kan worden door een Turingmachine - en wat niet berekend kan worden door een Turingmachine, is niet mechanisch berekenbaar. Mechanisch berekenbaar wordt normaal gesproken algoritmisch berekenbaar genoemd. Een probleem P is algoritmisch berekenbaar als er een algoritme, een stappenplan, bestaat dat het probleem oplost. Als er een Turingmachine bestaat die een probleem oplost, dan bestaat een dergelijk algoritme. En omgekeerd. Het concept Een Turingmachine bestaat uit twee onderdelen: Een band van oneindige lengte, onderverdeeld in oneindig veel vakjes. Op elk moment is echter slechts een eindig deel van deze band beschreven. Een apparaat met een lees/schrijfkop (een eindigetoestandsautomaat genaamd), dat van de band kan lezen en erop kan schrijven.

6 Het actieve gedeelte van de machine is de eindigetoestandsautomaat. Deze automaat bevindt zich altijd in één bepaalde toestand. Deze toestand is er een uit een eindige verzameling van toestanden en de automaat kan, volgens bepaalde regels, overgaan van de ene toestand in de volgende. De toestandsautomaat herhaalt (mogelijk een oneindig aantal malen) de volgende cyclus: 1. (in een toestand P): Lees wat er op de band staat op de plaats waar de lees/schrijfkop nu staat -- noem dit bandkarakter K. 2. (nog steeds in toestand P): Zoek voor de combinatie (P, K) in de lijst van toestandsovergangen de combinatie (Q, K', D) op. 3. (nog steeds in toestand P): Schrijf K' op de band in plaats van K; verplaats het lees/schrijfhoofd één positie in de richting D (links of rechts); ga over naar toestand Q. 4. (in toestand Q): Als Q een accepterende toestand is, dan is de berekening klaar en is het goed -- stop dan; Als Q een afwijzende toestand is, dan kan er niet verder gerekend worden en is het verkeerd -- stop dan; Q is niet accepterend of afwijzend -- begin weer vooraan. Een berekening door een Turingmachine begint altijd in een speciaal aangewezen toestand (de begintoestand) met de leeskop aan het begin van de band. Als voorbeeld van een berekening tonen wij het optellen van twee getallen. Deze getallen staan op de band vanaf het begin (aan de linkerkant). Ieder getal is een serie van tekens '1' (bijvoorbeeld 3 is '111'). De twee afzonderlijke getallen worden gescheiden door een teken '0'. Verder staat er niets op de band ('lege' tekens). We beginnen in een begintoestand Qb. Een programma om deze getallen op te tellen ziet er als volgt uit: Herhaal totdat we in accepterende of afwijzende toestand zijn: 1. Lees het karakter van de band op de plaats van de kop. ( Onze K) 2. Is de toestand Qb: - Is dit karakter een '0' of '1', schrijf er dan een '1' (K ) voor in de plaats, verplaats de kop naar rechts(d) en blijf in toestand Qb (Q). - Is dit karakter 'leeg', schrijf er dan een 'leeg' karakter voor in de plaats, verplaats de kop naar links en ga naar toestand Q0. Is de toestand Q0: - Is dit karakter een '1', schrijf er dan een 'leeg' karakter voor in de plaats, verplaats de kop naar links en ga naar de accepterende toestand. - Is dit karakter een '0' of 'leeg', schrijf er dan een 'leeg' karakter voor in de plaats en ga naar de afwijzende toestand.

7 De Colossus en de ENIAC. De Colossus wordt wel gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd eind 1943 in productie genomen. Daarmee was deze zeer geheime computer twee jaar eerder in bedrijf dan de publiekelijk bekende ENIAC. Vele jaren werd de ENIAC onterecht aangezien als de eerste programmeerbare elektronische computer. De Colossus was echter niet Turingvolledig waar de ENIAC dat wel was. Een programmeertaal, of een ander systeem om bewerkingen mee uit te drukken wordt Turing-volledig genoemd als het elke berekening of gegevensbewerking die geprogrammeerd kan worden, ook in dit systeem geprogrammeerd kan worden. De Colossus-machines werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten gebruikt om het Duitse berichtenverkeer te ontcijferen. De Colossus was opgebouwd uit twee grote rekken met ongeveer 1500 elektronenbuizen voor de tellers, schuifregisters en logische bewerkingen. De Colossus kon geprogrammeerd worden via een paneel met schakelaars, stekkers en kabels. Om geen gebruik te moeten maken van ponsbanden tijdens de cyclus van berekeningen gebruikte men een enorm aantal elektronenbuizen om de gegevens tijdens de verwerking op te slaan, wat meteen een aanzienlijke snelheidswinst betekende. De ENIAC was een computer gebouwd voor het Amerikaanse leger en voltooid in Daarmee was de ENIAC de tweede elektronische computer die gebouwd werd, na de Britse Colossus. De naam is een afkorting en staat voor Electronic Numerical Integrator And Computer. De ENIAC was bedoeld voor het snel kunnen berekenen van trajecten van granaten en raketten. Voor de bouwers was de machine te laat klaar om nog een rol te kunnen spelen in de oorlog. Het was de supercomputer van zijn tijd. Een kundig persoon kon in twintig uur een zestig seconden durend traject berekenen, een "analoog differentiaal analyser" deed er vijftien minuten over, terwijl ENIAC in dertig seconden klaar was. De ENIAC kostte bijna dollar, nam enkele klaslokalen in beslag, bestond uit radiobuizen en woog 30 ton. Pas veel later werden computers kleiner en lichter toen de radiobuizen werden vervangen door transistors en nog weer later door microchips. In deze periode was er nog geen permanent geheugen (de harde schijf) en was het invoeren van gegevens of programma's in een computer vrij moeizaam. Dit gebeurde oorspronkelijk met schakelaartjes en ponsband, nog iets later met ponskaarten, en in een nog later stadium met magneetbanden. (extra weetje) De eerste bug De ontdekking van de eerste computerbug wordt wel (ten onrechte) toegeschreven aan Grace Murray Hopper. Bij het zoeken naar de oorzaak van een storing vond ze in één van de operators een. Dit insect werd in het logboek geplakt, met als bijschrift "first actual case of bug being found". Nadien vond men de term "debuggen" uit. Dit was het controleren of er geen ongedierte in de computer verscholen zat; later kreeg het de betekenis van het verwijderen van fouten uit programma-code.

8 Miniaturisatie Tussen 1950 en 1975 gingen de ontwikkelingen hard. Computers werden kleiner, sneller en konden ook steeds meer dan enkel rekenen zoals Ada Lovelace al had voorspeld. IBM beweerde dat er wereldwijd niet meer dan een stuk of 7 computers nodig zouden zijn. Het tijdschrift "Popular Mechanics" voorspelde wel dat er ooit een computer zou komen die 'maar' 1500 kilo zou wegen. Krimpen De computer waren voor 1950 groot, zwaar en duur worden omdat de onderdelen nog niet erg klein konden worden gemaakt. Daarom waren de eerste computers ook alleen in het bezit van overheden en grote bedrijven. De computers werden al een stuk kleiner toen in 1947 de transistor werd uitgevonden. De transistor is de fundamentele bouwsteen van computers en vele andere elektronische schakelingen. Met de enorme ontwikkeling van de elektronica kon de computer veel kleiner en sneller worden. De complexiteit van de chips werd in de jaren 70 verbeterd zodat het mogelijk werd om een complete processor (CPU) op een chip te integreren. Het werd daardoor veel goedkoper om een computer te bouwen en werden computers veel kleiner. Von Neumann. Edvac. John von Neumann speelde een belangrijke rol in deze tijd en wordt gezien als de grondlegger van de huidige computerarchitectuur wat de Von Neumann-architectuur wordt genoemd en is geïnspireerd door de ideeën van Turing. Binnen deze architectuur valt onder andere de Von Nuemann-cycle van de CPU. Deze architectuur wordt tot heden nog altijd gebruikt in alle niet-parallelle computer systemen. Daarnaast introduceerde hij ook het concept van inwendig opgeslagen programma s binnen de computer en realiseerde dit in 1952 met zijn Transistors In de door Von Neumann ontworpen computer staat de processor (CPU) centraal. De CPU communiceert met het werkgeheugen. Externe invoer en uitvoer stuurt de CPU naar de randapparatuur. WERKGEHEUGEN CPU RANDAPPARATUUR Nieuwe taken. Computers werden dus kleiner, goedkoper, sneller en konden steeds meer en werden dan ook voor andere dingen ingezet dan enkel rekenen. Zo namen ze bijvoorbeeld de taak over van telefonisten. Vanouds, voor de introductie van de automatische telefooncentrale, liepen alle gesprekken via telefonistes. Een oproeper zei tegen de telefoniste wie hij wenste te spreken en deze bracht, veelal door koorden met stoppen in klinken te steken, de gewenste verbinding tot stand. Ook werden steeds vaker de rekenaar, of vaker nog een rekenaarster (ook wel rekenmeisje genoemd) vervangen door computers. Sterker nog werd met een computer rond 1950 vaak nog rekenaar bedoelt. Vanaf die tijd ging computer vooral rekenmachine betekenen. Het vervangen van banen door machines en computers was begonnen en er kwamen geluiden dat er straks veel minder banen zullen zijn. Niets leek minder waar te zijn, want juist door de opkomst van de computer kwamen er vele andere banen vrij.

9 Sneltreinvaart De ontwikkelingen tussen 1975 en nu zijn bijna niet bij te houden. In deze jaren kwam de personal computer in opkomst, werd het internet uitgevonden, kwam de mobiele telefonie tot stand en werd ICT overal geïntegreerd. De personal computer. Met de opkomst van chips die goedkoop gemaakt konden worden kwam er een marktopgang voor personal computers. Waren er in 1975 nog maar sporadisch computers te vinden bij mensen thuis, is het nu bijna normaal dat iedereen thuis minstens één computer heeft staan. De eerste computers hadden nog geen harde schijf en werkten enkel met grote floppydisks van een paar Kb groot. Elk programma moest apart geladen worden via een floppy disk. Aan het einde van de jaren 80 kwamen de computers op de markt met een harde schijf van wel 20 Mb, 128 Kb RAM en met het operating systeem MS-DOS, dat enkel bestuurd kon worden met commando s, want ze hadden vaak nog geen muis. Ongeveer 30 jaar later zijn er harde schijven met meerdere Tb en is er RAM-geheugen van 129 GB op de markt. Het is bijna een standaard regel dat een computer binnen drie jaar al flink verouderd is. Mobiele telefonie. In de jaren zeventig ontstonden de zogeheten autotelefoon-netwerken. De Nederlandse PTT (die destijds het staatsmonopolie had op telecommunicatie) hanteerde voor dergelijke netwerken de afkorting ATF. ATF-1, dat in maart 1980 werd geïntroduceerd, was tamelijk omslachtig. Zo moest de gesprekspartner die de abonnee vanaf het vaste net opriep weten in welk van de drie oproepgebieden in Nederland de opgeroepene zich bevond. Omdat de capaciteit slechts toereikend was voor circa 2500 gebruikers zat het systeem na 3 jaar al vol. ATF-2 werd in 1985 geïntroduceerd en er konden abonnees op worden aangesloten. In 1989 zat ook dit systeem vol in Nederland vol. Sinds ongeveer 1993, met de start van het GSM-netwerk, is het aantal mensen met een mobiele telefoon zeer sterk gestegen. Tot begin jaren negentig was het gebruik beperkt tot zakenlieden, binnenvaartschippers en beroepschauffeurs. In 1996 kon je enkel maar bellen met een mobiele telefoon. De trilfunctie kwam er bij in 1998 en in 2003 was het gewoon dat er bluetooth, sms en een camera op een mobieltje zat. De smartphone zoals we die nu kennen is zo oud nog niet. De eerste kwam op de markt in 2007, maar tegenwoordig heeft bijna iedereen er wel één.

10 Toekomst? Nanolasers op silicium voor snellere CPU s 8 feb door Webwereld redactie Google+ Nieuws - Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een manier gevonden om nanolasers direct op silicium te integreren. Dat zou uiteindelijk moeten leiden tot snellere processors. Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Berkeley hebben een manier gevonden om nanolasers op silicium te kweken. Dat meldt de universiteitin een persbericht. De onderzoekers verwachten dat dit een doorbraak kan betekenen in de ontwikkeling van onder andere cpu s. Data versturen met licht Door data te versturen met behulp van licht is het namelijk mogelijk om processors nog sneller te maken. Met de huidige techniek zou de elektronische overdracht uiteindelijk de beperkende factor zijn. De wetenschappers zien optische verbindingen tussen computerchips maar ook binnen chips als oplossing voor dat knelpunt. Omdat silicium, het materiaal waar processors en andere chips van worden gemaakt, zeer slecht is in het genereren van licht, hebben de wetenschappers gekozen voor een ander soort materiaal. Zij gebruiken nu III-V halfgeleiders om lichtopwekkende componenten te creëren. Niet-passende puzzelstukjes Het gebruik van dat soort halfgeleiders leidt echter wel weer tot een ander probleem. Zo gaan de atomische structuren van III-V en silicium niet goed samen. III-V halfgeleiders integreren op silicium is als twee niet-passende puzzelstukjes in elkaar steken, stelt onderzoeker Roger Chen. Het kan, maar het materiaal raakt beschadigd als je het doet. Daarom gebruiken de wetenschappers nanotechnologische structuren die nanopilaren genoemd worden. De kern van deze nanopilaren is in dit geval van indiumgalliumarsenide (InGaAs). De buitenkant is gemaakt vangalliumarsenide. Hiermee is het mogelijk om een bijna infrarood laserlicht op kamertemperatuur te produceren.

11 Zelfde fabrieken als huidige chips Door de techniek van de Amerikanen is het mogelijk om de laserprocessors te maken in dezelfde fabrieken als waar nu chips worden geproduceerd. Daardoor heeft de techniek een goede kans om te overleven buiten het laboratorium. De productie van de chips gebeurt op zo n 400 graden Celsius. Dat lijkt hoog, maar bij eerdere experimenten lag dat op zo n 700 graden. Die laatste temperatuur zou de elektronica beschadigen. De techniek om de nanolasers op chips van silicium te kweken is compatible met de CMOS (complementary metal oxide semiconductor) techniek die momenteel wordt gebruikt om geïntegreerde schakelingen (of, meer courant: IC s) te maken. Behalve voor de rekenkracht van processors kan de doorbraak van de Amerikanen ook een revolutie betekenen op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld biochemische sensoren. De wetenschappers willen de karakteristieken van de lasers nog verbeteren en ze uiteindelijk elektronisch kunnen besturen om zo een krachtig huwelijk tussen elektronische en opto-elektronische aparaten te bewerkstelligen.

12 IBM verkleint geheugenbit tot 12 atomen 17 jan door Loek Essers Nieuws - IBM heeft een geheugenbit gemaakt van 12 atomen. Door data op een extreem klein oppervlak op te slaan kan bijvoorbeeld de geheugencapaciteit van harde schijven worden verhoogd. Een grote stap, aangezien hedendaagse pc's ongeveer een miljoen atomen nodig heeft voor één bit. Door de atomen in rijen van zes onregelmatig naast elkaar te rangschikken heeft IBM een manier gevonden om de bit zo te isoleren dat andere bits niet worden gestoord door het magnetisme. Dichtheid van dataopslag De dichtheid van data-opslag wordt op deze manieer 100 keer dichter dan in huidige harde schijven, en 160 keer dichter dan solid state geheugen. "Een hele muziek- en filmcollectie kan passen in een hanger die om je nek hangt", legt IBM uit op zijn site. Wet van Moore IBM merkt op dat de wet van Moore, waarin gesteld wordt dat het aantal transistors in een chip elke 2 jaar verdubbelt, zijn fysieke grezen begint te naderen. De nieuwe technologie is een oplossing om de ontwikkeling van chips op dezelfde manier voort te zetten. "Om vooruitgang te blijven boeken waren er nieuwe methodes nodig om meer data, opslag en rekenkracht in kleinere ruimtes te pakken."

13 Hieronder gaat het gebeuren, de nieuwe computers van de toekomst. Het ziet er uit als een pen met een camera, maar is het niet. Het is ook geen pennenhouder.

14 En zo werkt het.

Module Geschiedenis van de informatica

Module Geschiedenis van de informatica Module Geschiedenis van de informatica Het valt misschien moeilijk voor te stellen, maar de wereld zoals jij die kent is nog niet heel oud. De smartphone is nog maar 10 jaar oud en het internet kwam in

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart 2002 6,4 349 keer beoordeeld Vak Techniek Computer De computer bestaat al 360 jaar. Dat is iets wat de meeste mensen niet verwachten, want ze denken dat

Nadere informatie

Spreekbeurt Informatica Computers

Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt door een scholier 1597 woorden 23 januari 2008 7,1 49 keer beoordeeld Vak Informatica Computers Hoofdstuk 1 de inleiding: Dit onderwerp heb ik gekozen omdat,

Nadere informatie

INFORMATICA HOOFDSTUK

INFORMATICA HOOFDSTUK Samenvatting door een scholier 1064 woorden 6 december 2005 4 13 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Turing INFORMATICA HOOFDSTUK 10 Begrippen Abacus soort van telraam Rekenmachine een apparaat waarmee

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-215-4 (HB) 978-94-6175-957-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer

Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer Samenvatting Informatica De geschiedenis van de computer Samenvatting door S. 1442 woorden 27 maart 2017 5 5 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Enigma De geschiedenis van de computer Digitaal= Gegevens

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei 2003 6,5 323 keer beoordeeld Vak Informatica Misschien denk je dat de computer een moderne uitvinding is. Nou, dat is dus helemaal niet zo. De computer is

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Vergrijzing en robots!

Vergrijzing en robots! Vergrijzing en robots! Een STEM-project dat algemene vorming en maatschappelijke relevantie vooropstelt. Wiskunde, biologie, fysica en Dwenguino hand in hand. 2 Invulling STEM eerste jaar op Sint-Bavo

Nadere informatie

Verslag over computers

Verslag over computers Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum : 23-09-2013 Inhoud Par 1.1... 1 Par 1.2... 2 Par 2.1... 3 Slot 4 Par 1.1 wat zit er in een computer

Nadere informatie

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap.

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. Nog steeds zijn er raadsels waarvoor men simpelweg geen of nauwelijks een verklaring heeft.

Nadere informatie

Geschiedenis van de computer

Geschiedenis van de computer Geschiedenis van de computer 1 Algemene informatica Geschiedenis van de computer Stefan Cruysberghs www.scip.be Juli 1999 Geschiedenis van de computer 2 Inleiding De geschiedenis van de computer is kort

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen In deze les wordt behandeld hoe getallen kunnen worden voorgesteld door informatie die bestaat uit reeksen 0-en en 1-en. We noemen deze informatie digitale informatie.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. Project 1: EEN PROGRAMMEUR WORDEN 9. Project 2: de onderdelen voor je Robot verzamelen 33

Inhoud. Inleiding 5. Project 1: EEN PROGRAMMEUR WORDEN 9. Project 2: de onderdelen voor je Robot verzamelen 33 3 Inhoud Inleiding 5 Over dit boek 5 Over jou 7 Over de pictogrammen 8 De eerste stap 8 Project 1: EEN PROGRAMMEUR WORDEN 9 Wat is programmeren? 9 Je gereedschappen bij elkaar zoeken 22 Je fiddle delen

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

Mobiel programmeren. Jeroen Fokker

Mobiel programmeren. Jeroen Fokker Mobiel programmeren Jeroen Fokker Wat heb je nodig? Website Met collegediktaat en software www.cs.uu.nl / docs / vakken / b1mop Laptop bring your own device Microsoft Visual Studio Community 2015 of Xamarin

Nadere informatie

MACHINES. ... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde. Wiskundeclubs. Tristan Cranendonk & Joost Langeveld

MACHINES. ... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde. Wiskundeclubs. Tristan Cranendonk & Joost Langeveld MACHINES... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Tristan Cranendonk & Joost Langeveld Kralenketting machines 1 Uitleg van de gebruikte symbolen: In de kantlijn staan

Nadere informatie

2 Elementaire bewerkingen

2 Elementaire bewerkingen Hoofdstuk 2 Elementaire bewerkingen 19 2 Elementaire bewerkingen 1 BINAIRE GETALLEN In het vorige hoofdstuk heb je gezien dat rijen bits worden gebruikt om lettertekens, getallen, kleuren, geluid en video

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

Informatiesystemen. Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag

Informatiesystemen. Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag Hoofdstuk 1: geschiedenis van computers 1. Inleiding Informatiesystemen Ontstaan van computers => evolutie tot computersystemen vandaag 2. Tellen en rekenen - Rekenwerk vereenvoudigen => ABACUS (zoals

Nadere informatie

De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte

De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte De chip: hoe iets piepkleins een ware wereldrevolutie veroorzaakte Gilbert Declerck, CEO IMEC Imke Debecker, Outreach Communications Katrien Marent, Corporate Communications Director Zonder de uitvinding

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud Een werkstuk van Jasper van Laarhoven September 2002 1 Wat ik er van wil leren Ik zou graag een heleboel over computers willen leren omdat ik het zo leuk vind om met computers te spelen. Wat ik zou willen

Nadere informatie

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park.

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park. Cloud Computing Cloud Computing Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield 2 het Rekenen veranderen... Floris Sluiter Adviseur bij SARA Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield

Nadere informatie

Computer Museum Museum Baanbrekende Informatica in België

Computer Museum Museum Baanbrekende Informatica in België 2018-1/9 Programma voor scholen Ons programma richt zich tot leerlingen van 9 tot 18 jaar. Er zijn twee formules : een geleid bezoek van een tot anderhalf uur aangepast aan het leeftijdsniveau hierop aansluitend

Nadere informatie

Module 3: Scratch programmeren: is het logisch of is het niet logisch?

Module 3: Scratch programmeren: is het logisch of is het niet logisch? Module 3: Scratch programmeren: is het logisch of is het niet logisch? Inhoudsopgave Module 3: Scratch programmeren: is het logisch of is het niet logisch?...1 Wat is een computerprogramma eigenlijk?...2

Nadere informatie

De Computer 15 mei 2018

De Computer 15 mei 2018 De Computer 15 mei 2018 Jos Heemskerk Ruud Blok De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen. Astronomen hadden een grote behoefte aan rekenkracht 1822 eerste computer met

Nadere informatie

reader - geschiedenis

reader - geschiedenis 2015 reader - geschiedenis F. Vonk versie 1 21-11-2015 inhoudsopgave 1. inleiding... - 2-2. de eerste rekenmachines... - 2-3. de eerste computers... - 4-4. moderne computers... - 6-5. intern geheugen...

Nadere informatie

De computer als processor

De computer als processor De computer als processor DE FYSIEKE COMPUTER Componenten van de computerconfiguratie Toetsenbord Muis Scanner Microfoon (Extern geheugen) Invoerapparaten Uitvoerapparaten Monitor Printer Plotter Luidspreker

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

Taal: Informatie verwerven uit gesproken taal, Groep 5 of hoger.

Taal: Informatie verwerven uit gesproken taal, Groep 5 of hoger. Activiteit 12 Marsorders Programmeertalen Samenvatting Computers worden meestal geprogrammeerd met behulp van een taal met een beperkte hoeveelheid van instructies die kunnen worden opgevolgd. Een van

Nadere informatie

Het voert eenvoudige instructies uit die achter elkaar in het geheugen van de machine zijn opgeslagen.

Het voert eenvoudige instructies uit die achter elkaar in het geheugen van de machine zijn opgeslagen. Antwoorden door een scholier 1809 woorden 28 september 2006 3,6 14 keer beoordeeld Vak Informatica Samenvatting Informatica 6.1) Van kleine instructies naar grote processen Noem 2 termen voor het centrale

Nadere informatie

Digitaal is een magisch woord

Digitaal is een magisch woord Digitaal is een magisch woord Hieronder leest u over digitale logica. De theorie en de praktijk. Dit werk moet nog uitgebreid worden met meer informatie over TTL, CMOS en varianten. Daarnaast kunnen de

Nadere informatie

Les B-01 Geschiedenis en soorten computers

Les B-01 Geschiedenis en soorten computers Les B-01 Geschiedenis en soorten computers Door Emmely de Roos, Pawel Archipow en Tim Lamballais (Marnix Gymnasium). 1.1 hulpmiddelen en voorlopers van de computer. De geschiedenis van de computer begint

Nadere informatie

: een wiskundige uitdaging

: een wiskundige uitdaging Wiskunde & Onderwijs 38ste jaargang (2012) 125 125 : een wiskundige uitdaging Cesar Demeester Ik ben leraar wiskunde in het 2de jaar van de 1ste graad aan het Koninklijk Atheneum Pitzemburg te Mechelen.

Nadere informatie

Computing machinery and Intelligence. A. M. Turing. Samengevat door: Matthijs Melissen

Computing machinery and Intelligence. A. M. Turing. Samengevat door: Matthijs Melissen Computing machinery and Intelligence A. M. Turing Samengevat door: Matthijs Melissen Ik stel voor om de vraag Kunnen machines denken? te behandelen door te kijken naar een zogenaamd imitatiespel. Hiervoor

Nadere informatie

Werkstuk Informatica De computer

Werkstuk Informatica De computer Werkstuk Informatica De computer Werkstuk door een scholier 2202 woorden 4 april 2001 6,5 477 keer beoordeeld Vak Informatica Algemene inleiding. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat ik veel achter

Nadere informatie

math inside Model orde reductie

math inside Model orde reductie math inside Model orde reductie Model orde reductie Met het voortschrijden van de rekenkracht van computers en numerieke algoritmen is het mogelijk om steeds complexere problemen op te lossen. Was het

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

DE ASTRO PI PROGRAMMEREN VOOR MISSION ZERO

DE ASTRO PI PROGRAMMEREN VOOR MISSION ZERO DE ASTRO PI PROGRAMMEREN DOCENTENHANDLEIDING 1 Deze handleiding is bedoeld om leerlingen te ondersteunen bij de Astro Pi Challenge, waarbij leerlingen een programma voor de Astro Pi-computer in het ISS

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Optellen van twee getallen onder de 10

Optellen van twee getallen onder de 10 Splitsen tot 0 uit het hoofd 2 Optellen 2 7 6 2 5 3 4 Splitsen tot 20 3 2 8 7 2 6 3 5 4 4 4 3 2 2 9 8 2 7 3 6 4 5 5 4 2 3 0 9 2 8 3 7 4 6 5 5 6 5 2 4 3 3 Bij een aantal iets erbij doen heet optellen. Je

Nadere informatie

Packard Bell Chop D10. Zubin Mathoera & Maarten van Mensvoort

Packard Bell Chop D10. Zubin Mathoera & Maarten van Mensvoort Packard Bell Chop D10 Zubin Mathoera & Maarten van Mensvoort 15-11-2016 Inleiding In deze opdracht kregen wij een PC toegewezen waarnaar wij onderzoek moesten verrichten. In ons geval ging het om een tower

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28464 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Jeroen Bédorf Title: The gravitational billion body problem / Het miljard deeltjes

Nadere informatie

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 2033 woorden 2 december keer beoordeeld. Informatica

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 2033 woorden 2 december keer beoordeeld. Informatica Praktische-opdracht door een scholier 2033 woorden 2 december 2006 5,7 53 keer beoordeeld Vak Informatica Inleiding Wij houden onze hardware PO over de mobiele telefoon. Onze hoofdvraag is: Hoe kan een

Nadere informatie

Denkende Machines Computers, Rekenen, Redeneren

Denkende Machines Computers, Rekenen, Redeneren Denkende Machines Computers, Rekenen, Redeneren Jan van Eijck, Jan Jaspars, Jan Ketting, Marc Pauly Najaar 2001 2 Informatie in Context onder redactie van... Denkende Machines is ontwikkeld met subsidie

Nadere informatie

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal Activiteit 1 Tel de punten Binaire Getallen Samenvatting Data in de computer worden opgeslagen als een serie van nullen en enen. Hoe kunnen we woorden en getallen weergeven met alleen deze twee symbolen?

Nadere informatie

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Inhoud Voorwoord... 3 H1 Geschiedenis van de computer.... 4 H2 de onderdelen van de computer.... 5 Opslag... 6 Vaste schijfstations...

Nadere informatie

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen.

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Leerlijn programmeren In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Deze leerlijn is opgebouwd aan de

Nadere informatie

6,4. Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april keer beoordeeld. Nederlands

6,4. Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 2984 woorden 1 april 2007 6,4 513 keer beoordeeld Vak Nederlands Hallo Allemaal, Ik houd mijn spreekbeurt over De computer & Internet. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen:

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Logische Schakelingen

Logische Schakelingen Logische Schakelingen Reader Elektro 2.2 Erik Dahmen Techniek en Gebouwde Omgeving Logische Schakelingen Inhoudsopgave: Definitie Logische Schakelingen EN / NEN functie OF / NOF functie NIET-functie De

Nadere informatie

Getallen vanaf 20 worden geschreven door deze te combineren.

Getallen vanaf 20 worden geschreven door deze te combineren. Wiskunde bij de Maya s inhoudstafel 1. 2. 3. 4. 5. 1 Inleiding Het talstelsel Het rekensysteem Heilige getallen Tijdsmeting Geraadpleegde bronnen De Maya s waren een groot en machtig volk dat leefde in

Nadere informatie

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden.

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Uitleg Welkom bij de Beverwedstrijd 2006 Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Je krijgt 5 vragen van niveau A, 5 vragen van niveau B en 5 vragen van niveau C. Wij denken

Nadere informatie

Elementaire rekenvaardigheden

Elementaire rekenvaardigheden Hoofdstuk 1 Elementaire rekenvaardigheden De dingen die je niet durft te vragen, maar toch echt moet weten Je moet kunnen optellen en aftrekken om de gegevens van de patiënt nauwkeurig bij te kunnen houden.

Nadere informatie

1 Rekenen met gehele getallen

1 Rekenen met gehele getallen 1 Inhoudsopgave 1 Rekenen met gehele getallen... 1.1 De gehele getallen... 1. Optellen... 1. Opgaven... 1. Aftrekken... 1. Opgaven... 1. Vermenigvuldigen... 1. Opgaven... 1.8 Delen... 9 1.9 Opgaven...9

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 Procescomputer 1.1 Microprocessoren algemeen De informatie-verwerking zoals is behandeld, is vrijwel geheel

Nadere informatie

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C Hardware info Door Mathijs Banning, M3C 1. Inleiding... 3 2. Toetsenbord... 5 3. Muis... 6 4. Processor... 7 5. Geheugen... 8 6. Harde schijf... 9 7. Videokaart... 10 8. Accu/batterij... 11 9. Ingangen...

Nadere informatie

Getallen 1F Doelen Voorbeelden 2F Doelen Voorbeelden

Getallen 1F Doelen Voorbeelden 2F Doelen Voorbeelden A Notatie en betekenis - Uitspraak, schrijfwijze en betekenis van, symbolen en relaties - Wiskundetaal gebruiken - de relaties groter/kleiner dan - breuknotatie met horizontale streep - teller, noemer,

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal

Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal Werkstuk door een scholier 283 woorden 28 mei 2002 5,7 274 keer beoordeeld Vak Methode Wiskunde Moderne wiskunde Inleiding Wij Tim, Maik, Koen en Christiaan maken

Nadere informatie

HP Prime: Spreadsheet App

HP Prime: Spreadsheet App HP Prime Graphing Calculator HP Prime: Spreadsheet App Meer over de HP Prime te weten komen: http://www.hp-prime.nl De Spreadsheet-App op de HP Prime Misschien heb je al eens gewerkt met een spreadsheet,

Nadere informatie

Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden.

Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden. 2 Programmeren 2.1 Computerprogramma s Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden. (=sequentie) Niet alle instructies

Nadere informatie

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5.

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. De computer inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer. 4 2. De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. Computerweetjes 15 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18

Nadere informatie

von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014

von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014 von-neumann-architectuur Opbouw van een CPU Processoren 1 december 2014 Herhaling: Booleaanse algebra (B = {0,1},., +, ) Elke Booleaanse functie f: B n B m kan met., +, geschreven worden Met Gates (electronische

Nadere informatie

Blue-Bot ONDERWIJSGIDS

Blue-Bot ONDERWIJSGIDS Blue-Bot ONDERWIJSGIDS Inspireren Introductie van de Blue-Bot De Blue-Bot helpt u programmeren, debuggen en simuleren van algoritmen voor het onderwijzen van computerprogrammering in uw leerplan. U kunt

Nadere informatie

PSD. Reeksen van logische procedures om problemen op te lossen in een eindig aantal stappen.

PSD. Reeksen van logische procedures om problemen op te lossen in een eindig aantal stappen. Inleiding Computers en andere digitale apparatuur is tegenwoordig niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Zonder programma s zijn deze apparaten echter niets waard. Het zijn de programma s die

Nadere informatie

Examencursus. wiskunde A. Rekenregels voor vereenvoudigen. Voorbereidende opgaven VWO kan niet korter

Examencursus. wiskunde A. Rekenregels voor vereenvoudigen. Voorbereidende opgaven VWO kan niet korter Voorbereidende opgaven VWO Examencursus wiskunde A Tips: Maak de voorbereidende opgaven voorin in een van de A4-schriften die je gaat gebruiken tijdens de cursus. Als een opdracht niet lukt, werk hem dan

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document C(2017) 6321 final - Annex 1 Part 6/11.

Hierbij gaat voor de delegaties document C(2017) 6321 final - Annex 1 Part 6/11. Raad van de Europese Unie Brussel, 27 september 2017 (OR. en) 12656/17 ADD 6 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 26 september 2017 aan: COMER 100 CFSP/PESC 829 CONOP 74 ECO 56 UD 215 ATO 42 COARM 247 DELACT

Nadere informatie

Module Limieten van de berekenbaarheid : antwoorden

Module Limieten van de berekenbaarheid : antwoorden Module Limieten van de berekenbaarheid : antwoorden Gilles Coremans 2018 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license. Dit werk is gebaseerd

Nadere informatie

1 Rekenen in eindige precisie

1 Rekenen in eindige precisie Rekenen in eindige precisie Een computer rekent per definitie met een eindige deelverzameling van getallen. In dit hoofdstuk bekijken we hoe dit binnen een computer is ingericht, en wat daarvan de gevolgen

Nadere informatie

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015 1 MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO Maandag 7 december 2015 2 AAN DE SLAG! ONDERDELEN Je hebt de beschikking over een Arduino Starter Kit met een heleboel onderdelen. We gaan ze in de ze workshop niet allemaal

Nadere informatie

Modulewijzer InfPbs00DT

Modulewijzer InfPbs00DT Modulewijzer InfPbs00DT W. Oele 0 juli 008 Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom wiskunde? 3. Efficiëntie van computerprogramma s............... 3. 3D-engines en vectoranalyse................... 3.3 Bewijsvoering

Nadere informatie

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af:

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af: 1. Tellen a. Akoestisch tellen Laat het kind de telrij vanaf een willekeurig getal (bijvoorbeeld 36) opzeggen. Laat het tien verder tellen: zes-en-dertig, zeven-en-dertig, acht-en-dertig, Doe dit enkele

Nadere informatie

9 Geschiedenis van de computer

9 Geschiedenis van de computer Hoofdstuk 9 Geschiedenis van de computer 9.1 9 Geschiedenis van de computer De computer zoals wij die kennen, is het resultaat van een lange ontwikkeling die al ver voor onze jaartelling begon met het

Nadere informatie

DE INTERACTIEVE SHELL

DE INTERACTIEVE SHELL Hoofdstuk2 De interactieve shell 6 Hoofdstuk 2 DE INTERACTIEVE SHELL In dit hoofdstuk behandelen we: Integers (gehele getallen) en getallen met drijvende komma Expressies Waarden Operatoren Het evalueren

Nadere informatie

2 Elementaire bewerkingen

2 Elementaire bewerkingen Hoofdstuk 2 Elementaire bewerkingen 17 2 Elementaire bewerkingen In dit hoofdstuk leer je hoe werken met binaire getallen en hexadecimale getallen omgezet wordt naar een decimaal getal en omgekeerd. Vervolgens

Nadere informatie

Programmeren met Arduino

Programmeren met Arduino Programmeren met Arduino Lieve Van Bastelaere Programmeren met Arduino. 1. Werken met een breadboard. a. Wat is een breadboard? Een breadboard is een bord waarop je elektronische schakelingen kunt maken

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ENKELE WEETJES

Nadere informatie

Bijlage D. Binair rekenen

Bijlage D. Binair rekenen Bijlage D Binair rekenen Bits, bytes en computerwoorden Alle huidige computersystemen zijn gebaseerd op digitale logica. Elk geheugenelement kent een geladen en een niet-geladen positie. Vaak wordt dit

Nadere informatie

De allereerste Intel microprocessor de i4004 uit 1971

De allereerste Intel microprocessor de i4004 uit 1971 Processortechnologie Een echte nieuwsbrief deze maal met de nadruk op nieuws! In deze uitgave wil ik het even hebben over de veranderingen die zich de laatste 2 jaar hebben voorgedaan op de PC-industrie.

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Wiskundig denken, logica en redeneren Het gebruik van woorden en symbolen om patronen te beschrijven en patronen te herhalen Taal

Wiskundig denken, logica en redeneren Het gebruik van woorden en symbolen om patronen te beschrijven en patronen te herhalen Taal ctiviteit 11 Schatzoeken Eindige automaat Samenvatting Computerprogramma s moeten vaak rijen tekens verwerken, bijvoorbeeld de letters of woorden in een document, of zelfs een tekst die weer door een ander

Nadere informatie

Voorbeeld casus mondeling college-examen

Voorbeeld casus mondeling college-examen Voorbeeld casus mondeling college-examen Examenvak en niveau informatica vwo Naam kandidaat Examennummer Examencommissie Datum Voorbereidingstijd Titel voorbereidingsopdracht 20 minuten van analoog naar

Nadere informatie

Rekenen met verhoudingen

Rekenen met verhoudingen Rekenen met verhoudingen Groep 6, 7 Achtergrond Leerlingen moeten niet alleen met de verhoudingstabel kunnen werken wanneer die al klaar staat in het rekenboek, ze moeten ook zelf een verhoudingstabel

Nadere informatie

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1 9 9 1. 2 4 0 VANTEK Discovery set N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Inhoudsopgave Binair rekenen Pulse en Countermodule blz. 3 Informatieverwerking Input en outputmodules blz.

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code

Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code Praktische-opdracht door een scholier 2576 woorden 24 april 2005 6,6 103 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inhoudsopgave: De moderne tijd Binaire code. Grondlegger

Nadere informatie

Panamaconferentie Verbanden herkennen en begrijpen. verhoudinge n. vermenigvuldigen. optellen. gestructureer d tellen.

Panamaconferentie Verbanden herkennen en begrijpen. verhoudinge n. vermenigvuldigen. optellen. gestructureer d tellen. domeinkennis rekenen/wiskunde Verbanden herkennen en begrijpen Kern ontwikkeling rekenvaardigheid vergelijken ordenen optellen vermenigvuldigen verhoudinge n manipuleren/veranderen voorstellen tellen gestructureer

Nadere informatie

Je gaat leren programmeren in Ruby. En daarna in Ruby een spelletje maken. Websites zoals Twitch en Twitter gemaakt zijn met behulp van Ruby?

Je gaat leren programmeren in Ruby. En daarna in Ruby een spelletje maken. Websites zoals Twitch en Twitter gemaakt zijn met behulp van Ruby? 1 Je gaat leren programmeren in Ruby. En daarna in Ruby een spelletje maken. Websites zoals Twitch en Twitter gemaakt zijn met behulp van Ruby? Voordat je begint met programmeren, moet je Ruby installeren.

Nadere informatie

4+2+3 tips om een Mac sneller te maken. The Ten Commandments for an Fast Mac

4+2+3 tips om een Mac sneller te maken. The Ten Commandments for an Fast Mac The Ten Commandments for an Fast Mac Als je een iets oudere Mac bezit, die trager en langzaam is geworden door verloop van tijd dan zijn er enkele eenvoudige tips die ervoor kunnen zorgen dat je Mac weer

Nadere informatie

Sequentiële Logica. Processoren 24 november 2014

Sequentiële Logica. Processoren 24 november 2014 Sequentiële Logica Processoren 24 november 2014 Inhoud Eindige automaten Schakelingen met geheugen Realisatie van eindige automaten Registers, schuifregisters, tellers, etc. Geheugen Herinnering van week

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de weergave van geluid

Korte geschiedenis van de weergave van geluid Korte geschiedenis van de weergave van geluid Rond het jaar 1860 wordt geluid voor het eerst met succes opgeslagen. De Fransman Léon Scott slaagt erin, geluidstrillingen met een naald in een laag roet

Nadere informatie