Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat"

Transcriptie

1 Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

2 Wat is een database? Een verzameling van georganiseerde data Een database bestaat uit applicaties, SQL en het DBMS Watis eendbms? EenDBMS is kortvoordata Base Management Systeem Geeft software tools voor het organiseren van data

3 Wat is MS Access? Microsoft Office Access is een relationele databaseapplicatie van Microsoft. Het is een DBMS plus een applicatie generator. Access kan makelijk forms, rapporten en queries maken. MS Access maakt gebruik van een grapische interface die het mogelijk maakt voor weinig gevorderden toch een database te bouwen.

4 Achtergrondinformatiedatabase ontwikkelaar De database ontwikkelaar van MS Access is de Microsoft corporation. Een van de grootste bedrijven, jaarlijkse omzet 60 miljard. Nummer 1 software producent van de wereld.

5 Geschiedenis van Microsoft Microsoft is in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. In 1980 kregen ze van IBM de taak om een besturingssysteem te ontwikkelen voor de eerste Personal Computer. Bill Gates was erg onder de indruk van GUI (Graphical User Interface) en besloot in 1983 om een nieuwe OS te ontwikkelen. In 1986 kwam windows 1.0 uit

6 Microsoft bracht in 1990 Windows 3.0 uit, hiermee waren ze sterk verbeterd in hun GUI. Windows 3.0 was een enorm succes. Windows 95 volgde en dit was een verbetering, vooral in de GUI van windows 3.0 en het upgrade zich van een 16 bit system naar een 32 bit system. Er volgden nog een tal van windows versies Windows versies waaronder: Windows 98 Windows ME Windows XP Windows Vista Windows 7

7 Geschiedenis& ontwikkelingdbms Eerste databases stammen af uit de jaren tussen In de eind jaren 70 kwam het relationele database model naar voren. Het relationele datamodel bevat gegevens opgeslagen in tabellen die in relatie met elkaar staan.

8 Geschiedenis MS Access Microsoft Access is een onderdeel van het Microsoft office pakket, de eerste versie kwam uit in De delenvan Access die zijnuitgekomenvarierenvan MS Acces 1.0 tot de meest recentelijke MS Acess MS Access alsonderdeelvan het office pakketin windows 95 de overstap van VB naar Visual Basic voor Applications. In Access 2007,werd een nieuw database formaat ingevoerd: ACCDB Microsoft Access was het eerste massamarkt database programma voor Windows.

9 Database creatie Er zijn drie soorten Databaseontwerpen: Een database dat ontworpen is op basis van bestaande gegevens Een compleet nieuw database systeem Database dat helemaal herontworpen is Een database slaat zijn gegevens op in tabellen, kolommen en rijen.

10 Creatievan database in MS Access Een database word in Access gecreeerd door: het openen van Access, daarna op nieuw clicken dan Blank Database. Aan de database wordt een naam gegeven, wordt er daarna op create geklickt wordt automatisch ge-saved. De database is nu gemaakt en moet er nu informatie ingevoerd worden.

11 Tabellen creeren Dit doe je door naar de view tab te gaan en daarna naar design view hierna krijg je de optie om een tabel te creeren en benoemen. Er komen 3 velden te voorschijn. Field name: Hier vul je dan de naam van je kolom in Data type: wat voor data je wilt hebben Description: hier kan er wat extra informatie worden ingevuld Eerst moet de kolom namen in field name komen en daarna gaan we naar Data type, dit is een drop down box met verschillende keuzen data.

12 Nadat alle kolommen zijn ingevuld in Field name, de type data dat opgeslagen moet worden in Data type en eventueel Description, moet een primary key gekozen worden. Nadat de primary key is gekozen kunnenwe de tabel opslaan en is de MS Access database gecreeerd.

13 Gegevens in tabellen invoeren dubbelklikken op de opgeslagen tabel om hem te openen. De tabel komt dan te voorschijn zonder opgeslagen gegevens dit moeten we nu dan zelf invullen Nadat alle gegevens zijn ingevuld kunnen we de tabel sluiten.

14 Queries maken Query langguage is een computer taal waarmee je gewenste informatie kan opvragen,verwijderen of aanpassen in plaats van een hele tabel doorzoeken. Om een query te maken in access moet je eerst naar create gaan en daarna op query wizard klikken. Je krijgt dan een nieuw venster met een drop down lijst. Hier kan je kiezen tussen tabellen of de gemaakte queries.

15 Forms in Access Forms maakt he makelijker en sneller om gegevens te manipuleren en in te voeren Om een form te creeren in Acces moet men gebruik maken van de Form wizard. Om een Form in MS Access te maken moet je eerst de tabel of tabbellen kiezen waarvoor je het wilt hebben. Bij format kan je dan de look van de Form veranderen de kleur, Font van de tekst enz.

16 Database connectivity De omgeving waarin databaseapplicaties zich vandaag aan de dag in bevinden is een uitgebreide en gecompliceerde omgeving. Er zijn een aantal standaarden voor database connectiviteit ontwikkeld om het leven van een applicatie programmeur wat makkelijker te maken. De wat oudere standaarden zoals: standaard Open Database Connectivity(ODBC), OLE DB en ADO. XML Java technologieen zoals JDBC

17 ODBC ODBC is een afkorting voor Open Database Connectivity, een standaar database toegangs methode die ontwikkeld is door de SQL Access Group in ODBC is een interface die tussen de webserver en (of een andere database gebruiker) en de database server zit. Het doel van ODBC is om elke ontwikkelaar mogelijk te maken een applicatie te schrijven die databases kan aanspreken die door verschillende DBMS-producten worden ondersteund,

18 Ole DB OLE DB vormt de basis voor het benaderen van gegevens in de wereld van Microsoft. OLE DB is een object georienteerde interface met ingebouwde dataserver funcionaliteit. Het implementeerd de Microsoft standaarden OLE en Com en is toegankelijk voor object georientieerde programma s via die interfaces. OLE DB deelt de functies en de mogelijkheden van een DBMS op in objecten, waardoor delen van hun functionaltiteit makkelijker kan worden geimplementeerd.

19 Active Data Objects(ADO) Een eenvoudig objectmodel dat word gebruikt door OLE DB-gegevens-consumenten. Het wordt over het ingewikkelder object model van OLE DB gelegd. ADO kan worden aangeroepen vanuit script talen zoals Jscript en VBS script, evenals vanuit krachtigere talen zoals Visual Basic.NET, Java, C++. ADO is gemakkelijker te gebruikenen begrijpen dan OLE DB en wordt daarom ook vaker gebruikt voor database applicaties.

20 XML XML is een afkorting voor Extensible Markup Language. XML is een gevolg van het steeds verder naar elkaar toegroeiende IT onderdelen van het samenkomen databaseverwerking en documentverwerking. XML levert een gestandariseerde maar toch flexibele manier voor het beschrijven van de inhoud van documenten. HET belangrijkste doeleinde is het beschrijven representeren en matrialiseren van database views. XML is belangrijk omdat XML tegemoet komt aan het delen van database informatie tussen organisaties.

21 JDBC JDBC staat voor Java Database Connectivity applicatie programmering interface(api) Het is de industrie standaard voor een databaseonafhankelijke connectie tussen de java programmeertaal en een groot bereik van databases, waaronder MS Access. Wil men via JDBC met MS Access een connectie maken heeft men een JDBC driver nodig. JDBC maakt gebruik van vier soorten drivers.

22 Database beveileging Database beveiliging is het systeem van processen en procedures dat een database dient te beschermen van een onbedoelde activiteit. Traditioneel zijn databases beschermd tegen externe verbindingen door firewallsen-of routersop het netwerk domein.

23 Database beveiliging in Access Er zijn verschillende strategieën voor het controleren van het niveau van de toegang dat wordt verkregen tot een Microsoft Access-database. Encoding/decoding De eenvoudigste methode van bescherming is het coderen van de database. Door coderen van een database wordt de database een compact bestand en moeilijker om te lezen met een tekstverwerker. Werkgroepinformatiebestand: dit bestand bevat de accounts en files die worden gebruikt om toetreding tot de database te verkrijgen.

24 Het weergeven of verbergen objecten in het databasevenster. Met behulp van opstartopties. Met een wachtwoord: een andere eenvoudige methode voor het verschaffen van veiligheid is om een wachtwoord in te stellen voor het openen van de Microsoft Accessdatabase. Alleen gebruikers die het juiste wachtwoord hebben zullen worden toegestaan om de database te openen

25 Beveiliging op gebruikersniveau De meest flexibele en uitgebreide methode voor het implementeren van de beveiligingsmaatregelen voor een databank. Hiermee is het mogelijk om op verschillende niveaus toegang tot gevoelige gegevens en objecten in uw database te garanderen. Hoewel het opzetten van user-level security op de meeste databases een hele klus is, maakt de User-Level Security Wizard het makkelijk. Na het draaien van de User-Level Security wizard, is het mogelijk eigen groepen van gebruikers, toe te wijzen, verwijderen en-of machtigingen voor verschillende gebruikers of groepen gebruikers.

26 Data access pages beveiligen Data access pages zijn HTML pagina s

27

Vb.net planningstool en Scada applicatie

Vb.net planningstool en Scada applicatie Masterproef VB.net planningstool en Scada applicatie Studiegebied Industriële wetenschappen en technologie Opleiding Master of Science in de industriële wetenschappen: elektrotechniek Afstudeerrichting

Nadere informatie

Optimalisatie van het software packaging proces

Optimalisatie van het software packaging proces Scriptie ingediend tot het behalen van de graad van PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT Optimalisatie van het software packaging proces Sander Ysenbaardt Departement Wetenschappen en Techniek

Nadere informatie

Startgidsen & Tutorials

Startgidsen & Tutorials Startgidsen & Tutorials Bevat o.a. DirectAdmin, FTP, Webmail, Windows Live Mail, PHPMyAdmin en Rapifia klantenpaneel uitleg. Naam: Hoofdstukken Pagina: 1. Inleiding 2 2. Benodigde programma s 3 3. DirectAdmin

Nadere informatie

Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011

Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011 Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011 Project aangeboden door Serbruyns Matthias voor het behalen van de graad van Bachelor in de New Media and Communication Technology Academiejaar 2012-2013 Stageplaats

Nadere informatie

Hydranten Controle Applicatie voor de Brandweer Antwerpen

Hydranten Controle Applicatie voor de Brandweer Antwerpen Scriptie ingediend tot het behalen van de graad van PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT Hydranten Controle Applicatie voor de Brandweer Antwerpen Jesse Lauwers en Cedric Snijers Departement Wetenschappen

Nadere informatie

Waarom de nmd HyperDrive wizard te beperkt was?

Waarom de nmd HyperDrive wizard te beperkt was? Waarom de nmd HyperDrive wizard te beperkt was? Maak kennis met de nmd HyperDrive Stageplaats: Nomadesk Stagementor: dhr. De Buf Miguel Stagebegeleider: mevr. Deraedt Ann Project aangeboden door Gilles

Nadere informatie

Van tekstverwerker tot aantekeningensysteem

Van tekstverwerker tot aantekeningensysteem Van tekstverwerker tot aantekeningensysteem Van tekstverwerker tot aantekeningensysteem Faculteit Letteren, Alfa Informatica (Informatiekunde) door: begeleiders: Henny Klein & Elwin Koster mei 2003, Groningen

Nadere informatie

's Werelds toonaangevende software voor het afdrukken van etiketten, barcodes, RFID en kaarten

's Werelds toonaangevende software voor het afdrukken van etiketten, barcodes, RFID en kaarten 's Werelds toonaangevende software voor het afdrukken van etiketten, barcodes, RFID en kaarten Aan de slag met de BarTender Application Suite Overzicht, installatie, en basisgebruik (Nederlandse versie)

Nadere informatie

Eindrapport Nahnisim 2013-2014. Sim Jacobs Han Mermans Niels Mangelschots Niels Maes. 3 e Jaar Toegepaste Informatica Thomas More Geel

Eindrapport Nahnisim 2013-2014. Sim Jacobs Han Mermans Niels Mangelschots Niels Maes. 3 e Jaar Toegepaste Informatica Thomas More Geel 1 Eindrapport Nahnisim 2013-2014 Sim Jacobs Han Mermans Niels Mangelschots Niels Maes 3 e Jaar Toegepaste Informatica Thomas More Geel 2 VOORWOORD Deze analyse is gemaakt in het kader van het vak Businessproject

Nadere informatie

XML-Databases. Editie 10 jaargang 2002-2003. Daniël Artois

XML-Databases. Editie 10 jaargang 2002-2003. Daniël Artois VLAAMSE INGENIEURS KAMER KATHOLIEKE HOGESCHOOL KEMPEN Editie 10 jaargang 2002-2003 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. WAT IS XML?...5 1.1. DE STRUCTUUR VAN EEN XML-DOCUMENT...5 1.1.1. Tags...5 1.1.2. Elementen

Nadere informatie

Handleiding. Access 2003/2007

Handleiding. Access 2003/2007 Handleiding Access 2003/2007 (Versie 6.5) behorende bij het vak OGO 1.1: Van Model tot Systeem (2IO05) Opleiding Technische Informatica Handleiding Access 2003/2007 Inhoudsopgave: 1. INLEIDING MICROSOFT

Nadere informatie

Wat zijn de mogelijkheden van sociale media in de CoCon software suite?

Wat zijn de mogelijkheden van sociale media in de CoCon software suite? Sociale media in conferentie applicaties Wat zijn de mogelijkheden van sociale media in de CoCon software suite? Project aangeboden door Elias Callens voor het behalen van de graad van Bachelor in de New

Nadere informatie

Onderzoek native XML databases

Onderzoek native XML databases Onderzoek native XML databases Vincent Fleur Dennis Heij Voorwoord Dit onderzoeksrapport is geschreven door Dennis Heij en Vincent Fleur. Beide zijn laatstejaars student van de opleiding kort Bedrijfskundige

Nadere informatie

Nieuw in SharePoint 2013. Danny Burlage

Nieuw in SharePoint 2013. Danny Burlage Nieuw in SharePoint 2013 Danny Burlage Inhoudsopgave 1 INTRODUCTIE 6 2 DE VISIE ACHTER SHAREPOINT 2013 8 3 NIEUW IN EEN VOGELVLUCHT 14 3.1 Samenwerken in SharePoint 17 3.2 Document Management in SharePoint

Nadere informatie

CELLICA DATABASE VOOR IPAD USER GUIDE. Product Versie: 4.7

CELLICA DATABASE VOOR IPAD USER GUIDE. Product Versie: 4.7 CELLICA DATABASE VOOR IPAD USER GUIDE Product Versie: 4.7 Inhoud 1 Inleiding 6 1.1 Beschikt over 6 2 Met behulp van de Cellica database op de desktop 7 2.1 Profiel Manager 7 2.1.1 Profiel toevoegen 8.

Nadere informatie

Software architectuur

Software architectuur Software architectuur Object orientatie Andy Verkeyn Mei 1999 - Maart 2000 - April 2003 Derde versie Andy.Verkeyn@rug.ac.be http://allserv.rug.ac.be/~averkeyn Het OO (object oriented) paradigma ziet een

Nadere informatie

1. Versiebeheer... 1 2. Voorwoord... 1 3. Open source bi tool vergelijking... 2 3.1 pentaho... 2 3.2 Jaspersoft... 3 3.3 Birt... 4 3.4 Spagobi...

1. Versiebeheer... 1 2. Voorwoord... 1 3. Open source bi tool vergelijking... 2 3.1 pentaho... 2 3.2 Jaspersoft... 3 3.3 Birt... 4 3.4 Spagobi... Inhoudstafel 1. Versiebeheer... 1 2. Voorwoord... 1 3. Open source bi tool vergelijking... 2 3.1 pentaho... 2 3.2 Jaspersoft... 3 3.3 Birt... 4 3.4 Spagobi... 7 1. VERSIEBEHEER Versienummer Datum Auteur

Nadere informatie

ALL-CRM Gebruikers handleiding AC-ReportingStudio, AC-MapViewR2

ALL-CRM Gebruikers handleiding AC-ReportingStudio, AC-MapViewR2 ALL-CRM Gebruikers handleiding AC-ReportingStudio, AC-MapViewR2 Auteur: GvB Datum: 19-06-2015 Versie: v2.5 Reference: 2013-2015, All-CRM 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Document geschiedenis 3 3 Disclaimer

Nadere informatie

Grondige performantiestudie van JAVA en.net technologieën voor gedistribueerd software-ontwerp

Grondige performantiestudie van JAVA en.net technologieën voor gedistribueerd software-ontwerp Faculteit Toegepaste Wetenschappen Vakgroep Informatietechnologie Voorzitter: Prof. Dr. Ir. P. Lagasse Grondige performantiestudie van JAVA en.net technologieën voor gedistribueerd software-ontwerp door

Nadere informatie

Digitale enquête. De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie.

Digitale enquête. De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie. Digitale enquête De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie. Naam: Lars Groot Studentnummer: 1555467 Cursus: Afstuderen Cursuscode: TEET-VABACHEX Versie: Concept Begeleider: Michiel Rovers Datum:

Nadere informatie

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 Copyright DBS Business Solutions B.V. Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is

Nadere informatie

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S)

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S) FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING AUTEUR(S) : Kris Bekkers DOCUMENTNUMMER : VERSIE : 1.0.0 BRON : Kris Bekkers STATUS : DOCUMENTDATUM : 12 juni 2006 AANTAL PAGINA'S : 75 Copyright 2006, Kris Bekkers

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie HOOFDSTUK 2 Module 3 Software 2.1 Systeembeheerprogramma s Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de software met de hardware kan communiceren. Er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor de

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

MOS Access 2013. Praktijkboek. Basisprincipes De databases. Maken van een database Het theater. Normaliseren en relaties Het tijdschrift

MOS Access 2013. Praktijkboek. Basisprincipes De databases. Maken van een database Het theater. Normaliseren en relaties Het tijdschrift MOS Access 2013 Praktijkboek Basisprincipes De databases Maken van een database Het theater Normaliseren en relaties Het tijdschrift Selectie- en actiequery s Het assurantiekantoor Formulieren ontwerpen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

NiceLabel Software. NiceLabel. Starters Handleiding. Nederlandse versie. Rev-0701. www.nicelabel.com

NiceLabel Software. NiceLabel. Starters Handleiding. Nederlandse versie. Rev-0701. www.nicelabel.com NiceLabel Software NiceLabel Starters Handleiding Nederlandse versie Rev-0701 www.nicelabel.com COPYRIGHTS Copyright 1995-2007 Euro Plus d.o.o. All rights reserved. www.europlus.si www.nicelabel.com Informatie

Nadere informatie

Introductie Sharepoint Portal Server 2003

Introductie Sharepoint Portal Server 2003 Introductie Sharepoint Portal Server 2003 1. INLEIDING... 4 2. SYSTEEMVEREISTEN... 4 2.1 Server... 4 2.2 Clients... 5 3. SHAREPOINT PORTAL SERVER VS WINDOWS SHAREPOINT SERVICES... 5 4. INSTALLATIE WINDOWS

Nadere informatie

Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs

Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs Technische documentatie Klankie 2010 voor systeembeheerders/installateurs Van harte gefeliciteerd met uw aankoop van Klankie 2010, de netwerkversie. Deze documentatie is bedoeld voor degene die de netwerkinstallatie

Nadere informatie