Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld."

Transcriptie

1 Zondag 6 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik kan me nog herinneren dat ik een jaar of vier vijf nadat ik belijdenis deed eens in een klooster was. en soort retraite. In de tuin van dat klooster heb ik toen heel lang staan kijken bij afbeeldingen van Jezus kruisweg. En ik weet nog dat ik dat toen schokkend vond. Confronterend. De boodschap van het kruis. Heeft iemand zijn leven voor mij geofferd? Was het zo erg? En kan dat eigenlijk wel: iemand anders, die zich voor mij opoffert? Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld. [dia 1 titel] samenvatting t/m zondag 5 - [dia 1.1] de catechismus is een belijdenis. Dat is een open deur, maar wel belangrijk om goed te zien. Zondag één zet ermee in: wat is uw enige troost in leven en sterven? Dat ik van Jezus Christus ben. - [dia 1.2] alle mensen zijn ontaard. Mensen zijn van nature geneigd tot en worden als kind geboren in een wereld vol kwaad. Maar het bijzondere van de boodschap van het christelijk geloof zit in dat ene kleien woordje: ont-aard. God heeft de wereld goed gemaakt. Dat is de basis van een gezond, christelijk geloof. En Hij is bezig de wereld weer nieuw te maken. Er is hoop voor wie dat gelooft, dat is: voor wie opnieuw geboren wordt, niet uit mensen, maar uit God (dat is het werk van de Heilige Geest. [dia 1.3] Wie is God? God is barmhartig en rechtvaardig. Dat was ook de boodschap van vorige week (ds. Treurniet): genade door recht. God verdraagt het onrecht niet, maar juist dat is onze redding: Hij komt ons tegemoet. Barmhartig en rechtvaardig. Die combinatie heb ik niet zelf

2 bedacht. God is Heilig. Dat kan ik niet begrijpen. Maar zo maakt Hij zichzelf bekend. Wij moeten niet bepalen wie Hij is. Als we dat doen, dan is God het product van onze eigen wensen. - [dia 1.4] vandaag zondag 6. zondag 6 probeert dieper in dat geheim door te dringen. Het geheim van het antwoord op de vraag: wie is God. Als je wilt weten wie God is, dan moet je naar Jezus kijken. Wie is Jezus? Als je Hem kent, heb je God ontmoet. Wie is Jezus, dat is dus de vraag van zondag 6 en van vanmiddag. [dia 2- leeg scherm] Kort even iets over de methode van de catechismus. Zondag 5 en 6 zijn bepaald niet de meest populaire zondagen uit de catechismus. Niet zozeer vanwege het onderwerp, hoewel er niet weinigen zijn die ook daar bezwaren tegen hebben, maar vooral vanwege de methode. Zondag 5 en 6 redeneren als het ware naar het evangelie toe. Kunnen wij, of een schepsel zelf betalen? Antwoord: nee. Wie dan wel? antwoord: iemand die tegelijk echt mens en echt God is. Waarom (v/a 16/17)? Omdat een mens gestraft moet worden, maar alleen God de straf kan dragen. Wie is dan die God-mens? Antwoord: Jezus Christus. Je merkt wel, als je het zo leest, kan je zo maar de indruk krijgen dat je het geloof uit kunt leggen. Dat je door logisch te redeneren uiteindelijk uitkomt bij Jezus. Een soort theologische wiskunde zeg maar. Hetzelfde heb je met de Alpha Cursus en het beeld van die brug. [dia 3] Het is mooi en duidelijk, maar ook een beetje gladjes. Te logisch, haast. In het plaatje zie je bijvoorbeeld weinig niveau verschil tussen God en mensen. Ik wil vanmiddag concentreren op vraag en antwoord 18, en dan van daaruit terug denken. We redeneren dus niet vooruit, zoals de catechismus doet, maar achteruit, vanuit v/a 18.

3 In vraag en antwoord 18 merk je wel, als je de catechismus echt eerlijk leest, een oprechte verwondering over wie Jezus is. Hij is [dia 4]: ons door God geschonken tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en tot een volkomen verlossing. Met een hele rij bijbelteksten eronder. Die zeggen meer dan de catechismus. Wie is Jezus? Een hele serie wonderlijke, ongelofelijke, fantastische dingen: eigenlijk niet uit te leggen. Gods wijsheid. Niet die van ons. Door God aan ons gegeven zodat wij rechtvaardig, heilig en verlost zouden worden. Dat is nogal wat! Eigenlijk kan je niet logisch uitleggen wie Jezus is. [dia 5 leeg scherm] En dus ook niet wie God is. Je kunt je er alleen over verbazen, verwonderen. Het is net als in een huwelijk. Janneke vraagt mij wel eens: wat vind je dan zo leuk aan mij? Dan kan ik wel dingen opnoemen, maar die opsomming is Janneke nog niet. Niemand vindt al redenerend zijn man of vrouw. Ik heb iemand nodig die [uiterlijk, werk, karakter, opleiding]. Meestal denk je eerst: wauw, dat meisje die moet ik onthouden. En dan later, als je een tijd samen bent, kan het best zijn dat je al terugkijkend ontdekt en je erover verbaasd hoe goed je bij elkaar past en elkaar aanvult. Maar dat is dan terugkijkend. Datzelfde gaat ook op voor de relatie tussen Jezus en een gelovige. Wanneer je Hem leert kennen overheerst het wauw-gevoel: veel mensen komen tot geloof, juist wanneer ze veel lezen uit de evangeliën, Jezus ontmoeten en zich aan de voet van het kruis aan Hem overgeven. Maar dat neemt niet weg dat je later, terugkijkend als het ware, Hem nog veel beter en dieper gaat leren kennen. In Hem gaat ontdekken wie God is. Laten we dat eens proberen vanmiddag. Terugkijkend in het Oude Testament ontdekken wie Jezus is. Om onze relatie met Jezus te verdiepen. Te ontdekken: ja, nu zie ik God, de God van het Oude Testament echt aan het werk, echt dichtbij komen, naar mij, naar ons. In Jezus Christus. In feite doet v/a 19 dat ook. Lees maar eens mee. Jezus Christus.

4 Hoe weet je dat? Er staat dan niet: kijk maar in het Nieuwe Testament, in Matteüs, Marcus, Lucas of Johannes. Nee de catechismus verwijst naar de moederbelofte uit Genesis 3:15, naar de aartsvaders, te beginnen met Abraham, naar de profeten en naar de offerpraktijk. Bijzonder hè? De catechismus zegt dus eigenlijk: wil je weten wie Jezus is? Dan moet je beginnen bij het begin. En ik weet zeker, dat als wij vandaag dat doen, dat jouw en mijn relatie met Jezus, en dus onze relatie met God (ik heb gezegd als je wilt weten wie God is, moet je naar Jezus kijken). Beter wordt, dieper. Vaster. Ik denk dat dit echt heel belangrijk is. De héle Bijbel lezen. We gaat straks een oefening Oude Testament lezen doen. Maar ik zal eerst vertellen waarom dit zo belangrijk is. Als je een christen vraagt wat hij of zij nu eigenlijk gelooft, is de kans groot dat je als antwoord hoort: dat Jezus voor mijn zonden gestorven is. Dat is inderdaad de kern: verzoening met God door het offer van Jezus. Maar het is ook een antwoord dat veel mensen in deze tijd weinig zegt. Waarom moest Jezus sterven aan dat kruis? Kan iemand anders door een offer mijn leven, 2000 jaar later, veranderen? Als je gelooft in het kruis, geloof je dan eigenlijk niet in een vreemde, wraakzuchtige God, een primitieve god, die tevreden gesteld moet worden met mensenoffers? En, als God echt God is, waarom dan zo? Kan God niet gewoon vergeven, iedereen in genade aannemen. Tenminste de mensen die het goed bedoelen, of die spijt hebben? Je moet goed begrijpen, ook ik ga het evangelie niet begrijpelijk maken vanmiddag. God vraagt geloof. Geen verstand. Maar we gaan wel het Oude Testament lezen, en dan komen al die vragen over Jezus en over het kruis in een ander licht te staan. Echt waar.

5 Laten we beginnen waar de catechismus begint, v/a 19. In Genesis 3. Gods goede wereld is verpest. Het kwaad heeft zich via Adam en Eva verspreid en in de wereld in de schepping genesteld. En dan [dia 6] sticht God vijandschap. Met andere woorden, God legt zich er niet bij neer. God zegt tegen Adam en Eva: ik neem geen genoegen met hoe het nu is. Ik wil niet dat je went aan de gevolgen van het kwaad. Elke bevalling zal zwaar zijn. Werken gaat niet vanzelf. Maar er komt een dag, vers 15, dat iemand uit het nageslacht van Eva, de slang satan de kop vermorzelen zal. We gaan verder. [dia 7 leeg scherm] De wereldgeschiedenis bereikt een derde dieptepunt. Als je denkt dat de economische crisis het einde is misschien is het wel een van de tekenen van de eindtijd lees dan Genesis. De eerste 12 hoofdstukken. Het eerste dieptepunt was de zondeval, de tweede de zondvloed, de derde de tijd vlak voor Abraham. Maar dan kiest God, uit dat hele menselijke geslacht één stel: Abraham en Saraï. Met hen gaat Hij verder. Abraham wordt gezegend (de belofte wordt een paar keer herhaald kijk thuis maar in de andere tekstverwijzingen bij v/a 19), en via zijn kinderen belooft God zegen, dat is geluk in de meest brede zin van het woord, voor alle mensen op aarde. Abraham, vertrouw jij nou maar op Mij, en als je dat doet, ben je een voorbeeld voor een nieuwe wereld, met een nieuwe wereldbevolking. Abraham en Saraï waren onvruchtbaar, maar God ziet in hen al een hele nieuwe wereld: mensen die, net als Abraham luisteren naar God. God neemt geen genoegen met de ongehoorzaamheid van Adam en Eva en alle mensen sinds Genesis 3. En het mooiste is: niet mensen, niet wij komen over de brug. Maar God begint zelf.

6 Dan wordt dat volk geboren, die kinderen van Abraham: het volk Israël. Maar het luisteren ging bepaald niet vanzelf. De relatie die zij als speciaal uitgekozen volk zelf hadden met God was bedoeld om de volken een lesje te leren en jaloers te maken. Maar ook die relatie ging niet vanzelf. Er was bloed voor nodig om schuld te verzoenen. Al die offervoorschriften en rituelen staat niet voor niks in de Bijbel. De omgang met God kwam heel precies. En was heel bloederig. Of je in de buurt van de tempel was, kon je met je ogen dicht ruiken. Aan de brandlucht en de geur van bloed. De hele offerdienst van het Oude Testament ik kan er vanmiddag niet uitgebreid op ingaan - was één grote les voor Israël: [dia 8] - Israël moest leren dat God heilig is. Er gaapt een kloof tussen God en mensen. Die alleen gedicht kan worden met bloed. Plaatsvervangend bloed. Als wij in onze tijd dat niet snappen dat een offer nodig is dan komt dat niet omdat wij beter zijn dan de mensen van toen. Het komt omdat wij iets kwijt zijn van het besef van Gods heiligheid. God vergeeft wel maar niet gewoon. [dia 9] - Israël was afhankelijk van Gods genade. Als je de Bijbel goed leest, dan ontdek je dat niet zij over de brug kamen met offers, maar God zelf heel precies aanwijst wat Hij wil en wat niet. Lees bijvoorbeeld ook Leviticus 17:11 Want het bloed is de levenskracht van een levend wezen. Ik heb het jullie gegeven om er op het altaar de verzoeningsrite mee te voltrekken, want bloed kan, als levenskracht, verzoening bewerken. Dat over offers. Nu naar de profeten. [dia 10 leeg scherm] Een voorbeeld uit Jesaja. Misschien weten jullie dat in Jesaja wordt geprofeteerd over de lijdende knecht. Jesaja 40 tot Jesaja 55. Eerst is de knecht het volk Israël. Jesaja 41 vers 8: Maar jou, Israël, mijn dienaar, Jakob, die ik uitgekozen heb, nakomeling van Abraham, mijn vriend,

7 Dan krijgt de knecht een taak. Jesaja 42 vers 1: Hier is mijn dienaar, hem zal ik steunen, hij is mijn uitverkorene, in hem vind ik vreugde, ik heb hem met mijn geest vervuld. Hij zal alle volken het recht doen kennen. En vers 6: Ik neem je in dienst voor mijn verbond met de mensen en maak je tot een licht voor alle volken, Maar het wordt steeds duidelijker dat Israël als knecht deze taak niet kan volbrengen. Het volk is blind en doof, Jesaja 42:19: Is er iemand zo blind als mijn dienaar, zo doof als de bode die ik zend? Israël zelf begrijpt niets van de bedoelingen van God. Daarom wordt ze gestraft in de ballingschap. Israël lijdt met een lange ij daar niet alleen voor zichzelf, maar voor de wereld. Plaatsvervangend. Want het volk, Israël was maar een middel. Haar taak was: de volken te laten zien dat God alle mensen trekt. De profeet krijgt in hoofdstuk 52 een visioen hij ziet een figuur die lijdt en onrecht moet verdragen. De knecht die Jesaja ziet offert zijn leven voor de schuld van anderen, en maakt de relatie tussen God en mensen weer mogelijk. Jes. 53: [ ] hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. [ ] Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing. Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen. Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open. En in vers 10 staat: Hij offerde zijn leven voor hun schuld, [ ] Dit, is de boodschap van het Nieuwe Testament, heeft Israël nooit waargemaakt. Jezus

8 zelf, en de apostelen betrekken deze profetische boodschap ondubbelzinnig op Jezus! [dia 11] We stoppen onze wandeling door het Oude Testament. Moederbelofte, Abraham, offerdienst, profetieën ze lopen uit op Jezus Christus. God liet zich niet stoppen door onze ongehoorzaamheid. Hij is honderden, duizenden jaren lang bezig geweest mensen tegemoet te komen. Zodat gewone mensen konden leven met Hem. Met de Heilige. Op een nieuwe wereld. Van die boodschap is het kruis het eindpunt. [dia 12 leeg scherm] Dat betekent twee dingen: het offer van het kruis is genoeg voor alle zonden van de hele wereld. En het is ook Gods laatste aanbod. Er komt niet nóg een offer. Bedenk dat als je voor het kruis staat in gedachten, als je de Bijbel leest of letterlijk, ergens in een kerk of op vakantie. Dan sta je voor dat wonder. Dan sta je voor dat wonder dat niemand zelf bedacht. Dat God vergeeft door een offer. En ja, dat lijkt dwaas. En ja, dat is aanstootgevend. Dat iemand het offer moest brengen van zijn leven om jou te redden. Dat God zó vergeeft. Wisten jullie dat vergeving aanstootgevend is? Stel je voor dat degene van wie je houdt vreemdgaat. En stel je vervolgens voor dat je besluit om dat te vergeven. Ik bedoel dan. Echt vergeven: er niet meer aan denken. Je laat het geen rol spelen in de verdere relatie. Ik weet zeker: als je dat doet, ga je van binnen dood. Als je Jezus ontmoet, dan gaat het precies daar om: jij ging vreemd en Hij ging door de dood voor jou. Daar is niks logisch aan. Daar valt niks aan uit te leggen. En daarom hou ik nu ook op met preken. We gaan ervan zingen. [amen] zingen: GK 89

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

Preek over zondag 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3.

Preek over zondag 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3. Preek over zondag 4 Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3. - [dia 1.1] alle mensen zijn ontaard. Het bijzondere

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Lezen: 1 Timoteüs 2:1-7

Lezen: 1 Timoteüs 2:1-7 Lezen: 1 Timoteüs 2:1-7 Ik schaam me er nog steeds voor. Ik was denk ik een jaar of 17 en er werd aan onze voordeur gebeld. Ik deed open, en voor mij stond een jongeman van net in de twintig. Hij wilde

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

De Christus moest lijden over Jesaja 53

De Christus moest lijden over Jesaja 53 1 Verkondiging in IJmuiden-west, de Nieuwe Kerk Ds. Robbert Veen 12 maart 2017 De Christus moest lijden over Jesaja 53 Leer mij, o Heer, uw lijden recht betrachten d.i. overdenken. Dat is, in de woorden

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Objectles: Wijnglas. Lees deze les van tevoren goed door, zodat je weet wanneer je wat moet schilderen en je les vloeiend verloopt.

Objectles: Wijnglas. Lees deze les van tevoren goed door, zodat je weet wanneer je wat moet schilderen en je les vloeiend verloopt. Objectles: Wijnglas Je hebt nodig: Plastic wijnglas Drie kleuren verf: wit, zwart en rood, Drie penselen (voor iedere kleur één). Een schoteltje voor de verf. Eventueel een keukenrol voor ongelukjes. Wat

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Geloven als Abram (1) Radiokerkdienst Radio Eenhoorn Liturgie Voorzang: Ps 134 Votum / groet Zingen: Ps 135,1.12 Gebed Lezen: Genesis 11,27-12,9 Hebr

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236 Welkom Zingen: Op Toonhoogte 343 Votum en Groet Zingen: Op Toonhoogte 94 Geloofsbelijdenis Zingen: Op Toonhoogte 234 Gebed Schriftlezing: Jesaja 53 Zingen: Op Toonhoogte 112 Verkondiging Luisterlied Zingen:

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Voorwoord ... Beste lezer, U hebt een boekje in handen, dat de Heidelbergse Catechismus aan kinderen wil doorgeven.

Voorwoord ... Beste lezer, U hebt een boekje in handen, dat de Heidelbergse Catechismus aan kinderen wil doorgeven. Voorwoord. Beste lezer, U hebt een boekje in handen, dat de Heidelbergse Catechismus aan kinderen wil doorgeven. Waarom deze catechismus voor kinderen? Over het algemeen is er een groot gebrek aan kennis

Nadere informatie

Thema: Jezus maakt HEEL

Thema: Jezus maakt HEEL Thema: Jezus maakt HEEL Marc 16: 15 En hij zei tegen hen: Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. 16 Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft

Nadere informatie

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God.

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Zondag 23 Voor 16jaar en ouder! Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Vraag 59 : Maar wat baat het u nu, dat gij dit alles gelooft? Antw : Dat ik in Christus voor God rechtvaardig ben, en een erfgenaam

Nadere informatie

Alles wat je in het OT leest, heeft iets met Jezus Christus te maken. En daarom iets met jou.

Alles wat je in het OT leest, heeft iets met Jezus Christus te maken. En daarom iets met jou. Deze preek staat in het kader vanhet catecheseblok. Alle catechisanten zijn bezig met een module over de Bijbel, ieder op eigen niveau. Vandaag een preek ter ondersteuning daarvan, maar ook om in de hele

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d.

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. 17 maart 2017 Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal Gods dienaar werd door

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf?

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Zondag 27 Zondag 27 gaat over gedoopte kinderen Lees de tekst van Zondag 27 Vraag 72 : Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Antw : Neen het; want alleen het bloed van Christus

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen Votum - groet Zingen Ps 98: 1,2 Tien Woorden LB 2013 482: 1,3 Zingen Gebed Lezen Luc 1: 28-38 Zingen GK 77: 1,2,3 Lezen Mat 1: 16-25 Zingen GK 77: 4,5 Prediking Mat 1: 16 Zingen Ps 118: 9,10 gedicht Maria

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk EEN LIEFLIJKE. LEER HEM KENNEN 7, bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 26 januari

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk EEN LIEFLIJKE. LEER HEM KENNEN 7, bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 26 januari LEER HEM KENNEN 7, bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk EEN LIEFLIJKE NAAM 1 Ds. F. van Roest, zondag 26 januari Als God naar Zijn grote genade en in Zijn oneindige wijsheid geen middel en Middelaar

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: Op Toonhoogte 112 Zie, hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem, met een kruis op zijn rug en een doornenkroon. Hoor, de menigte

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Genade. Pluspunt, 7 mei 2005

Genade. Pluspunt, 7 mei 2005 Genade Pluspunt, 7 mei 2005 De mens is niet in staat om tot zijn doel te komen: relatie met God hebben. God bracht ons daarom de genade door het offer van Zijn Zoon, Jezus Christus. Nu zijn we in staat

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15 Dinsdag 8 maart Geleden Lezen: zondag 15 HC Want Christus heeft ook ééns voor de zonden geleden, Hij rechtvaardig

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 22-09 - Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 Jakob, een voorbeeld van bekering? Dat is toch niet te begrijpen? Je kent de hele geschiedenis van Jakob wel. Wat heeft hij er een puinhoop

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Genesis 12,1-9 - Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen

Genesis 12,1-9 - Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Genesis 12,1-9 - Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Geloven als Abram (1) Radiokerkdienst Radio Eenhoorn Liturgie Voorzang: Ps 134 Votum / groet Zingen: Ps 135,1.12 Gebed Lezen: Genesis 11,27-12,9

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

GOD IS MEER DAN ONS HART

GOD IS MEER DAN ONS HART LEER HEM KENNEN 6, bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk GOD IS MEER DAN ONS HART 1 Ds. F. van Roest, zondag 19 januari Een manier om voor de straf te betalen is dat wijzelf, die zondigden, voor

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie