De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d."

Transcriptie

1 De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. 17 maart 2017 Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal Gods dienaar werd door niemand gezien 1 Niemand van ons volk geloofde wat er verteld werd. Niemand van ons heeft gezien wat de machtige Heer gedaan heeft. 2 Gods dienaar werd in het begin door niemand gezien, net als een plantje dat maar niet wil groeien. Hij viel niet op, hij was niet mooi. Niemand keek naar hem, hij werd door niemand bewonderd. 3 De mensen liepen hem voorbij, ze deden alsof hij niet bestond. Hij wist wat pijn was, hij wist wat ziekte was. Hij liet zich liever niet aan de mensen zien. Gods dienaar moest voor ons lijden 4 Gods dienaar heeft pijn gehad, hij heeft voor ons geleden. Hij heeft onze ziektes en onze pijn gedragen. Wij dachten dat God zijn dienaar liet lijden om hem te straffen.5-6 Maar God heeft hem gestraft voor ons. Gods dienaar is mishandeld voor onze fouten, hij is gedood voor onze zonden. Want wij luisterden niet meer naar God, we leken wel verdwaalde schapen. En Gods dienaar moest onze schuld dragen. Omdat hij gestraft werd, hebben wij nu vrede. Omdat hij geslagen is, zijn wij genezen. Gods dienaar heeft zich niet verzet 7 Gods dienaar werd mishandeld, maar hij verzette zich niet. Hij zweeg, hij deed zijn mond niet open. Hij was zo stil als een lam dat geschoren wordt. Hij was zo stil als een schaap dat geslacht gaat worden. 8 Gods dienaar werd gevangengenomen. De mensen zeiden dat hij schuldig was. Hij werd weggebracht om gedood te worden. Niemand heeft geprotesteerd. Gods dienaar werd geslagen voor de zonden van het volk. Hij werd gedood, hij mocht niet langer leven. 9 Gods dienaar heeft nooit geweld gebruikt, hij heeft nooit iemand bedrogen. En toch werd hij begraven tussen de misdadigers, zijn graf lag tussen de graven van slechte mensen. 10 Want de Heer wilde dat zijn dienaar zou lijden. Zijn dienaar moest gedood worden. Hij moest zijn leven geven om de schuld van de mensen te dragen. Gods dienaar zal weer leven Gods dienaar heeft de schuld van de mensen weggenomen. Daarom zal hij weer leven, en hij zal veel nakomelingen krijgen. Hij zal ervoor zorgen dat Gods plannen uitgevoerd worden Als zijn lijden voorbij is, zal hij weer leven in het licht. En hij zal begrijpen wat God voor de mensen gedaan heeft.

2 God zal zijn dienaar belonen De Heer zegt: Mijn dienaar heeft de schuld van veel mensen gedragen. Daarom zal ik hem veel macht geven. Hij zal net zo machtig zijn als de machtigste koningen van de wereld. Alle mensen zullen zien dat mijn dienaar een goed mens is. Ze dachten dat hij een misdadiger was. Maar mijn dienaar wilde sterven voor de mensen. Hij heeft de schuld van veel mensen gedragen. En hij heeft vergeving gevraagd voor misdadigers.

3 Jesaja 53 uit Nieuwe Bijbel Vertaling 1 Wie kan geloven wat wij hebben gehoord? Aan wie is de macht van de HEER geopenbaard? 2 Als een loot schoot hij op onder Gods ogen, als een wortel die uitloopt in dorre grond. Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren. 3 Hij werd veracht, door mensen gemeden, hij was een man die het lijden kende en met ziekte vertrouwd was, een man die zijn gelaat voor ons verborg, veracht, door ons verguisd en geminacht. 4 Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. 5 Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing. 6 Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen. 7 Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open.

4 8 Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen. Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad? Hij werd verbannen uit het land der levenden, om de zonden van mijn volk werd hij geslagen. 9 Hij kreeg een graf bij misdadigers, zijn laatste rustplaats was bij de rijken; toch had hij nooit enig onrecht begaan, nooit bedrieglijke taal gesproken. 10 Maar de HEER wilde hem breken, hij maakte hem ziek. Hij offerde zijn leven voor hun schuld, om zijn nageslacht te zien en lang te leven. En door zijn toedoen slaagde wat de HEER wilde. 11 Na het lijden dat hij moest doorstaan, zag hij het licht en werd met kennis verzadigd. Mijn rechtvaardige dienaar verschaft velen recht, hij neemt hun wandaden op zich. 12 Daarom ken ik hem een plaats toe onder velen en zal hij met machtigen delen in de buit, omdat hij zijn leven prijsgaf aan de dood en zich tot de zondaars liet rekenen. Hij droeg echter de schuld van velen en nam het voor zondaars op.

5 Preek ds. Richtsje Abma over Jesaja 53, Oosterlichtkerk, zondag 19 maart 2017 Lieve gemeente, Jesaja 53 is mysterieus en moeilijk. Je zou er liever om heen lopen zoals je misschien liever om het hele verhaal van Goede Vrijdag en Pasen heen zou willen lopen. Weg van het lijden van Christus. Weg van die moeilijke knecht die zulke wonderlijke dingen doet. En toch is er ook een intuïtie in ons die zegt: dit is belangrijk, dit is waar, het klopt met het leven, ook al begrijpen we het niet. Jesaja 53 staat bekend als het lied van de lijdende knecht. Het heeft iets van een psalm. Het is vooral een lied van groeiend inzicht. Groeiend inzicht in hoe die vreemde gestalte, die knecht van de Eeuwige, zich solidair toont met de mensen, met het volk, met ons. Het is een boetelied van mensen die tot het besef komen: om onze zonden is hij doorboord, onze wandaden zijn op hem neergekomen, op deze lijdende rechtvaardige. Ik wil met u wat meer duiken in Jesaja 53, daarna enkele vragen stellen en dan zoeken naar centrale betekenissen in dit lied voor ons. Een van de raadsels van Jesaja 53 is dat we niet precies weten over wie dit lied gaat. Wie is de knecht? Is het een persoon of is het een groep? Is het het volk Israël dat dat zich in zijn geschiedenis geroepen weet maar ook vervolgd wordt? Is het de profeet, een heilige martelaar? We weten het niet. En wie zijn de wij-mensen die in het midden aan het woord zijn? Het is belangrijk om dat te onderzoeken omdat we zo dichter bij de tekst kunnen komen. Soms wordt te snel gezegd dat we in deze man van smarten Jezus herkennen, die zijn weg naar Jeruzalem gaat, in het besef van het lot dat hem wacht. Je mag hem erin herkennen, dat doet het evangelie ook. Mattheüs, Lucas, Marcus en Johannes, allemaal zien ze in Jezus de man van smarten, die zijn leven geeft als losprijs voor velen. Maar dat is en blijft uitleg van 500 jaar later en Jesaja heeft zelf een andere kant opgedacht. Het is wel zo dat dit lied van alles oproept. Een soort stil ontzag en sprakeloosheid, herkenning misschien. Van onverdiend lijden, zonder dat je iemand de schuld kan geven, een wirwar van gebeurtenissen, iemand die

6 onverdiend oploopt tegen pijn, verdriet, verloren- en verlatenheid. Mensen kennen daar voorbeelden van, uit het eigen leven of uit dat van anderen. Het raakt aan iets universeels, iets tragisch. Bij anderen roept dit lied ook weerstand op. Weerstand vanwege het idee dat er een offer nodig is om schuld weg te halen, dat het lijden ergens toe dient, en vanwege de rol van de Eeuwige. De Heer wilde hem breken, hij liet de zonden op deze onschuldige mens neerkomen. Uitleggers zeggen wel: de tekst is opener dan allerlei theologie die erop gebouwd is. Nu de betekenissen. De tekst is een boetelied. Een lied van mensen die zeggen: wij dachten dat hij een pechvogel was, door God geslagen en vernederd. Maar we ontdekten: dat hij om ONZE zonden dit te lijden kreeg, dat wij erbij betrokken zijn. Dat wij niet met schone handen langs de kant kunnen blijven staan. Voor ons welzijn moest hij dit ondergaan. Hoe zit dat dan? Het grote thema van Deuterojesaja Jesaja is de terugkeer naar Zion, de reis naar Jeruzalem die de ballingen kunnen maken maar niet allemaal meer willen maken. De stad moet worden opgebouwd na de verwoesting en heeft inwoners nodig. God heeft de knecht aangewezen om voorop te gaan: jij bent mijn knecht om het volk terug te brengen, om de overlevenden van Israël te verzamelen en Zion tot bloei te brengen (49: 5-6). De knecht is dus een pionier, die ploetert tussen de puinhopen door, en die de opdracht van God aanneemt en vervult, tegen alle weerstand en tegenwerking in. De mensen zeggen uiteindelijk: hij deed het voor ons, hij is ons vooruitgegaan en wij zouden moeten volgen. Wij moeten inzien dat deze moeilijke weg de weg is die God voor ogen heeft, in alle gebrokenheid. Door deze knecht en allen die met hem gaan, zal het voornemen van de Eeuwige lukken. Dat is nogal wat. Dat betekent dat je iets erkent en op tafel legt. Sorry, we hebben het niet gezien, niet gekund, niet begrepen. Maar nu is er in ons iets veranderd. We hadden God er buitengehouden, maar we snappen nu dat Hij in en door de knecht aan het werk is. Dat roept ons tot ommekeer, tot het meegaan op de weg van de knecht. Het is een moment van bekering, van ommekeer. Het is ook een appèl, een oproep: denk na over wie je volgen wilt, hoe je kiezen wilt. En na deze tekst komt in Jesaja 54 en 55 de grote finale op

7 gang van een reis naar Zion waar God woont bij de mensen, waar de mensen hun hart laten wonen bij God, zodat de stad een plaats wordt van vrede en recht, van Gods verbond, een licht voor de volken. Dit gaat door het lijden heen. De knecht is solidair met de mensen en dat maakt hem kwetsbaar. Hij wordt het doelwit van minachting en haat. Precies datzelfde overkomt Jezus. Zijn liefde voor mensen roept haat op en geweld. Hij gaat die weg. We horen in beide testamenten hoe het lijden niet aan God voorbijgaat, niet aan zijn knecht, en ook niet aan Hemzelf. Je moet zeggen: God is niet een mooi-weer-god, die zijn handen vrij houdt van het menselijke. Hij gaat erin mee, hij gaat erin op, hij gaat eronder door. Jezus en de knecht zijn teken van Gods mede-lijden. Zij moeten tegenwerking ondergaan en eenzaamheid omdat zij pioniers zijn, die iets recht te zetten hebben. En wij kunnen hen maar met moeite of helemaal niet volgen. Wie wil dat inzien? Wie kan dat aan? Wij kunnen in ons geloof heel optimistisch zijn in de zin van: we doen het met God en met Jezus. Maar er is ook een ondanks ons. Ondanks ons, wordt de stad van God gebouwd, wordt het recht voor rechtelozen wel gezocht, wordt Gods wil gedaan. En dat is een moment van bekering, verandering, toenadering tot Hem die wij onze Heer noemen. God, vergeef ons onze onwil, onze slaapdrang, onze achteloosheid, alle dingen die we van U krijgen maar die we verloren, verspeelden, vergaten. Om een voorbeeld te noemen: als ik denk aan de verkiezingen, dan denk ik: we hebben samen iets verloren dat migranten nu hun eigen partijen hebben waar ze zich veilig bij voelen en zich in herkennen, partijen als DENK en Artikel 1, daar hebben wij samen iets verloren aan saamhorigheid en gelijkwaardigheid, aan participatie. Als wij denken aan het brengen van offers, aan de knecht en aan de Heer die dat laten zien, dan betekent dat dat wij zelf open raken voor het brengen van offers. Soms moet er ingeleverd worden. Of het nu gaat om de waardevastheid van het pensioen, om het opschikken met eigen tradities, om het inleveren van je eigen gelijk, offers moet je brengen. Dat weet een christen, als het goed is, als geen ander.

8 Denken we nog een slag dieper, dan zien we in de weg van de knecht en de weg van de Heer een nieuw model van liefde. Niet een claim-model, niet een liefdeen-ik-hoop-op-succes, maar liefde als zich weggevende liefde. Zo heeft God ons lief, niet nadragend, maar dragend, niet claimend maar gevend. Wonderlijke liefde, zo dichtbij; Jij bent erbij betrokken want het gaat hem om jouw geluk, jouw vrijheid, jouw levenskansen, jouw troost, jouw herstel. Kijken wij tenslotte naar deze Kruis-lieve-Heer van een Belgische beeldhouwer (Rik van Schil) uit Het is een Christus met open ogen en met open handen. Zijn handen zijn niet doorboord, maar omarmend. Hij kijkt niet weg maar kijkt ons aan. Hij is minder lijdend dan gebruikelijk. Hij is, zo lijkt het, al aan het verrijzen. Het is de gekruisigde Christus van de liefde die in zijn leven liefde uitstraalt en dat blijft doen. Voor altijd. Amen.

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236 Welkom Zingen: Op Toonhoogte 343 Votum en Groet Zingen: Op Toonhoogte 94 Geloofsbelijdenis Zingen: Op Toonhoogte 234 Gebed Schriftlezing: Jesaja 53 Zingen: Op Toonhoogte 112 Verkondiging Luisterlied Zingen:

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: Op Toonhoogte 112 Zie, hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem, met een kruis op zijn rug en een doornenkroon. Hoor, de menigte

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

GOEDE WEEK PALMZONDAG Zesde zondag van de 40-dagentijd

GOEDE WEEK PALMZONDAG Zesde zondag van de 40-dagentijd GOEDE WEEK 2019 PALMZONDAG Zesde zondag van de 40-dagentijd Oecumenische viering van de Protestantse Gemeente en de Rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte Wormerveer - Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Nadere informatie

De Christus moest lijden over Jesaja 53

De Christus moest lijden over Jesaja 53 1 Verkondiging in IJmuiden-west, de Nieuwe Kerk Ds. Robbert Veen 12 maart 2017 De Christus moest lijden over Jesaja 53 Leer mij, o Heer, uw lijden recht betrachten d.i. overdenken. Dat is, in de woorden

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling Stil gebed Intochtslied Wat hou ik van Uw huis (NL 84a / Opw. 715)

ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling Stil gebed Intochtslied Wat hou ik van Uw huis (NL 84a / Opw. 715) Liturgie zondag 31 maart 2019 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Piano Rik Nijs Lector Marianne Mulder Koster Evert van den Heuvel Techniek Dimri Bruggeman ORDE VAN DIENST Welkom

Nadere informatie

Thema: Jezus maakt HEEL

Thema: Jezus maakt HEEL Thema: Jezus maakt HEEL Marc 16: 15 En hij zei tegen hen: Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. 16 Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk

Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk Gebed en zalving voor zieken Een handreiking voor de praktijk Fonteinkerk Haarlem, september 2007 ds. Jos Douma Inleiding In deze notitie worden in de eerste plaats een aantal aandachtspunten aan de orde

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Kyriegebed, na iedere bede zingen wijkyrië op de melodie van Taizé

Kyriegebed, na iedere bede zingen wijkyrië op de melodie van Taizé Liturgie voor 24-2-2013 Muziek Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Psalm 103: 1,4 Zegen mijn ziel Votum en groet V: Soms zijn we bang. bang voor wat ons kan overkomen. bang voor de gevolgen

Nadere informatie

Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft. (1 Johannes 2:6)

Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft. (1 Johannes 2:6) Les 12 voor 17 december 2016 Aan het einde van het verhaal van Job, stelt God Zich voor als de grote Schepper en eindigt met het verdriet van Job. Niettemin, het conflict tussen God en Satan dat dit probleem

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

ZÉxw a xâãáuü xy. Nr. 17 maart-april 2013

ZÉxw a xâãáuü xy. Nr. 17 maart-april 2013 ZÉxw a xâãáuü xy Nr. 17 maart-april 2013 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van de boodschap van een spiritueel christendom - het informeren

Nadere informatie

De weg naar Jeruzalem

De weg naar Jeruzalem De weg naar Jeruzalem Woensdag 10 april 2019 t Keerske Gebeds- & zangavond ter gelegenheid van de derde bijeenkomst van zingen is tweemaal bidden, waarin de Brugse kerken elkaar ontmoeten in Woord, lied

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld.

Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld. Zondag 6 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik kan me nog herinneren dat ik een jaar of vier vijf nadat ik belijdenis deed eens in een klooster was. en soort retraite. In de tuin van dat klooster heb

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur VERBONDEN MET GOD - Brugdienst Andreaskerk - 7 juli 2019 10.30 uur Opwekking 797 U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

B. COUPLET 2. JESAJA 53:1-3. JEZUS CHRISTUS ZOU DOOR MENSEN VERACHT EN VERWORPEN WORDEN.

B. COUPLET 2. JESAJA 53:1-3. JEZUS CHRISTUS ZOU DOOR MENSEN VERACHT EN VERWORPEN WORDEN. SUPPLEMENT 1 [CHRISTUS] EEN PROFETIE OVER DE DOOD EN OPSTANDING VAN CHRISTUS IN HET OUDE TESTAMENT De profeet Jesaja tekende deze profetie over Jezus Christus in ongeveer 700 v.c. op. De profetie wordt

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Lucas 23,26-34 Huilen om Jezus of om jezelf?

Lucas 23,26-34 Huilen om Jezus of om jezelf? Lucas 23,26-34 Huilen om Jezus of om jezelf? 5e zondag van de Lijdenstijd Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 50,1 Votum / groet Zingen Ps 50,2.11 Wet in een nieuwtestamentische versie Zingen Ps 51,1.2 Gebed

Nadere informatie

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15 Dinsdag 8 maart Geleden Lezen: zondag 15 HC Want Christus heeft ook ééns voor de zonden geleden, Hij rechtvaardig

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Zondag 4 januari De ster volgen

Zondag 4 januari De ster volgen Zondag 4 januari 2015 - De ster volgen De kersttijd zoals wij die kennen, en die we vandaag in onze gemeente afronden, is een mengsel van twee verhalen. Dat van Lucas, met de herders en keizer Augustus,

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

19 april uur AA Kramer

19 april uur AA Kramer 19 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 98: 1, 3 Wet Psalm 25: 4 Voor de kinderen: Bethesda Sela: Ik zal er zijn. Lezen: Johannes 5: 1-18 Nieuw Liedboek 534 Tekst:

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek Jesaja 46:1-4 PG Zandvoort 17 februari 2019 God draagt ons Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een man die ik ken had een lieve vrouw en vier jonge kinderen. En toen, zomaar, van het ene op het

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: 22-26 zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Wat zie je? Kijk eens goed, wat zie je? Ik zie wel wat, maar wat betekent het? Weet je dat niet? Nee,

Nadere informatie

Goede Vrijdag 19 april 2019

Goede Vrijdag 19 april 2019 Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Goede Vrijdag 19 april 2019 lezing van het lijdensevangelie 19.30 uur Sadao Watanabe: De Kruisiging voorganger: begeleiding: lectoren: m.m.v. ds. Pieter Goedendorp

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Welkom In de Magnificatkerk

Welkom In de Magnificatkerk Welkom In de Magnificatkerk Gezang 168 : 1, 2. canon 1. 'k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God. Want in zijn hand ligt heel mijn levenslot. 2. Hem heb ik lief, zijn vrede woont in mij. 'k Zie naar

Nadere informatie

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 22-09 - Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 Jakob, een voorbeeld van bekering? Dat is toch niet te begrijpen? Je kent de hele geschiedenis van Jakob wel. Wat heeft hij er een puinhoop

Nadere informatie

MAANDAG 26 MAART. "En Jezus zei tegen hem: Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het paradijs zijn." (Lucas 23:43) Opening

MAANDAG 26 MAART. En Jezus zei tegen hem: Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het paradijs zijn. (Lucas 23:43) Opening MAANDAG 26 MAART "En Jezus zei tegen hem: Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het paradijs zijn." (Lucas 23:43) Opening Aanvangslied Als ik in gedachten sta Hervormde liedbundel Gezang 46: 1 en

Nadere informatie

Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd.

Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd. Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd. Jesaja 6:10 Maak het hart van dit volk vet, maak zijn oren doof en doe zijn ogen dichtkleven, opdat het met zijn

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Gemeente van de Heer,

Gemeente van de Heer, Tekst voor de prediking is Ezechiël 1:10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Rinze IJbema - Zondag 15.

Rinze IJbema - Zondag 15. Rinze IJbema - Zondag 15. [1] Als Ajax de competitie wint, wat doet Ajax dan? Dan vieren de fans feest en de directeuren rekenen zich rijk met Europese miljoenen. En niemand denkt terug aan 22 oktober

Nadere informatie

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Vandaag de zesde zondag in de veertig dagen tijd. Veertig dagen tot Pasen: bedoeld

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen als Intochtslied: Lied 319: 1, 5, 6 en 7 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 51: 1 en 2 Gebed om ontferming Wij zingen: Lied

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Avondgebeden 2017 in Het Kruispunt

Avondgebeden 2017 in Het Kruispunt Avondgebeden 2017 in Het Kruispunt aanvang: 19.00 uur Lectores: Maandag: Dinsdag: Wilco Vahrmeijer Mieke Groenheide Adriaan van Zanten Ria Keijzer Woensdag: Henk de Zeeuw Jacqueline Vreugdenhil Organiste:

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

JV-avond Niet langer blind

JV-avond Niet langer blind Ogen zullen niet langer blind zijn, oren luisteren weer aandachtig; de onbezonnen geest verwerft kennis en inzicht, de tong van stotteraars spreekt vloeiend en vlot. Jesaja 32:4-5 JV-avond 22-03 Niet langer

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI 2013 10.00 UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO 2 Welkom Intochtslied: Opwekking 123 1 mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur Voorganger: Ds. R.D. van Hornsveld Ouderling van dienst: Jan Smit Organist: Gijsbert Meuleman Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Fundamentele Leerstellige Werkbladen

Fundamentele Leerstellige Werkbladen Fundamentele Leerstellige Werkbladen Les 5: De 4 fundamentele feiten van het Evangelie Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/nbelieve/bdwfnb.htm Vertaalde versie: http://www.verhoevenmarc.be/flw.htm

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, Voorganger: ds.

Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, Voorganger: ds. Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, 46-52 Voorganger: ds. Wilken Veen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, "De mensenzoon is niet gekomen

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie