Preek over zondag 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over zondag 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3."

Transcriptie

1 Preek over zondag 4 Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We pakken de draad even op bij waar we vorige week gebleven waren, zondag 3. - [dia 1.1] alle mensen zijn ontaard. Het bijzondere daarvan, heb ik toen gezegd, is niet dat mensen geneigd tot het kwaad. Zelfs niet kleine kinderen, zij worden ontvangen en geboren uit ouders en in een wereld die verstrikt is in de gevolgen van het kwaad. - [dia 1.2] Het bijzondere van de belijdenis van de kerk is dat dit niet altijd zo is geweest. God heeft de wereld niet slecht, maar goed geschapen. - [dia 1.3] Bijzonder is ook dat die ontaarding volgens de belijdenis van de kerk ertoe leidt dat iedereen persoonlijk schuldig staat voor God. - [dia 1.4] de Bijbel en de catechismus zijn heel persoonlijk. De Bijbel gaat niet uitgebreid in op de vraag naar de oorsprong van het kwaad, maar de Bijbel roept op tot bekering. God wil niet dat wij ons verontschuldigen. God wil dat wij, net als David in psalm 51, onze schuld belijden. - [dia 1.5] Mensen die dat doen, wil God graag in genade aannemen als zijn kind. Dat is het werk van de Heilige Geest. God kan en wil, door het geloof ons ontaarde DNA veranderen. Zodat je eeuwig leeft. En daarmee zijn we eigenlijk al op het terrein van zondag 4. [dia 2 leeg scherm] zondag vier vraagt zich af, of God de mens geen onrecht doet als Hij van ons vraagt wat wij eigenlijk niet kunnen. We kijken even terug naar zondag 2: wat vraagt God dan ook al weer van ons?

2 God vraag van ons dat we zijn wet houden. Zondag 2 legt ook uit, waar de wet ten diepste over gaat. Ten diepste gaat de wet niet over het houden van regeltjes, maar om liefde. Liefde tot God en liefde tot onze naasten. Dat vraagt God van ons. Nog steeds. Ook al zijn we hier genetisch niet op aangelegd. Iedereen die geboren wordt met het DNA van Adam, is erfelijk belast met de onmogelijkheid om Gods liefde te beantwoorden. Terecht dat zondag 4 zich dit afvraagt. Is God hier ten diepste niet oneerlijk, onrechtvaardig? Wie ís God eigenlijk? Dat is de grote vraag van zondag 4. Zondag 3 ging over ons. Onze afkomst, wie jij bent en ik. Zondag 4 stelt de vraag naar God. Is Hij wel rechtvaardig? Hij is toch ook barmhartig? [dia 3 titel] Wie is God? Het is één van de grote vragen van mensen. Altijd geweest. Ook nu nog. Type het maar eens in op Google: wie is God? een kleine 9 miljoen hits. In het Engels: 113 miljoen hits! De vraag wie is God loopt als een rode draad door de preek. Laten we eens beginnen bij de de zin en onzin die mensen over God zeggen. Het lijkt er namelijk op dat de catechismus dit ook doet. Het lijkt erop in zondag 4, alsof de catechismus hier z n gelovige jas even aan de kapstok hangt en los van zondag 1 probeert te beredeneren wie God is. Ik moest hieraan denken toen ik deze week een uitzending zag van Pauw en Witteman, met als belangrijkste gast Kluun, de schrijver van het boek komt een vrouw bij de dokter. Kluun heeft ook een essay geschreven met als ondertitel de dictatuur van het atheïsme. En in dat essay het gevecht aan met atheïsten, die zeggen dat zij zeker weten dat God niet bestaat.

3 Kluun gelooft niet in God. Niet in de God van de Bijbel. Hij gelooft wel, dat er iets is. Bij het gesprek was o.a. ook Frits Wester. Hij noemt zichzelf een twijfelaar. Ik vertel dit omdat het een goed voorbeeld is van hoe mensen er in ons land over denken. [dia 3] Over God. Over geloven. Pauw en Witteman zeggen: God bestaat niet. Frits Wester twijfelt. Kluun is ervan overtuigt dat er iets is. Zo zijn veel mensen in ons land: ze vullen het beeld zelf in. God is liefde, energie, of noem maar op. Als je gelooft, dat ben je christen in deze wereld. En dit zijn precies de standpunten die je bij anderen, maar soms ook als vraag bij jezelf kunt ontdekken. [dia 4 titel] Nog een voorbeeld van hoe mensen God zien in deze tijd. In de film Bruce Almighty krijgt de hoofdpersoon Bruce voor zeven dagen de kracht van God. Hij komt erachter dat het nog een hele klus is om de aarde te runnen. Afgezien van het gebrek aan eerbied is het beeld dat in deze film wordt getekend van God erg simplistisch. God is er voornamelijk om wensen van mensen te vervullen. Wanneer de hoofdpersoon uit pure onmacht op alle menselijke wensen maar ja zegt, blijkt iedereen de loterij gewonnen te hebben. Het aardige van deze film is wel dat je als je hem gekeken hebt, je beter begrijpt dat je als mens niet kunt beoordelen wie God is en hoe Hij zich moet gedragen. Hij is God en jij bent mens. Dat is een serieus verschil waar je, als je over God praat, ook als je met God praat, rekening mee moet houden. Wie is God? Het eerste antwoord op deze vraag is dus: dat kan een mens niet zelf invullen. [dia 4.1] God wil niet dat wij Hem verklaren, Hij wil wel dat wij getuigen. Net zoals God niet wil dat wij het kwaad verklaren. Hij wil niet dat wij

4 ons verontschuldigen, maar onze schuld belijden. Zo wil God ook niet dat wij over Hem praten, Hij wil dat je van Hem getuigt. Getuigen, dat is niet doen alsof je boven God staat. Alsof jij onpartijdig bent. Dan ben je zoals de vrienden van Job. Getuigen, dat is de jas van zondag 1, die we bij wijze van experiment even hebben uitgedaan, weer aandoen. De jas van het geloof. Dat doet de catechismus ook. [dia 5 - leeg scherm] Wie is God? De catechismus legt met twee woorden uit wie God is. Rechtvaardig en barmhartig. God is rechtvaardig, v/a 10: Hij vertoornt Zich verschrikkelijk, zowel over de zonde die ons aangeboren is als over de zonden die wij doen. Zonde kan absoluut niet ongestraft blijven. Dat is niet onrechtvaardig, maar rechtvaardig. Volgens God. [dia 6] God is rechtvaardig. Dat betekent: God laat het er niet bij zitten. Hij laat mensen niet in hun waarde. Hij schrijft ze zijn wetten voor. Omdat God vasthoudt aan zijn doel. Hij wil dat we om[ Hem lijken en met Hem leven. Het doel waarmee Hij jou en mij gemaakt heeft, moet hoe dan ook bereikt worden. Is het onrechtvaardig dat God dat doel niet uit het oog verliest? Doet God de mens onrecht als Hij vasthoudt aan een dat hoge, ultieme doel? Zo zou je vraag 9 ook kunnen formuleren. Dat klinkt al iets anders. En dan snap je ook, denk ik, dat het zwaartepunt ligt bij de vraag wat God vindt, en niet bij de vraag wat ik vind. Ik kan niet bepalen wat rechtvaardig is. Dat is principieel: alleen God bepaalt wat recht is. En recht is volgens God, dat Hij vasthoudt aan zijn doel met zijn schepping, met mij dus ook. En met jou. God heeft niet gezegd na Genesis 3: laat maar zitten, weet je wat, scheur die eerste twee hoofdstukken maar uit je bijbel. Zoals je doet met foto s na een echtscheiding. God houdt vast aan het oorspronkelijke doel: een goede schepping en mensen die leven in een relatie met Hem. Daarom laat Hij de fotolijstjes gewoon staan.

5 Dat is best confronterend. Wij kijken niet graag naar de lelijke plekken in ons leven. We willen er niet aan denken. Wij doen de foto s weg. Ook uit de herinnering. Als het lukt. Maar God niet! Hij houdt vast aan zijn doel vanaf het begin. Dat zien we trouwens al direct na de zondeval. God sticht vijandschap tussen de slang en de vrouw. Vijandschap? Is dat iets om blij mee te zijn? Ja, want het betekent: God legt zich niet neer bij het kwaad dat zijn goede schepping is binnengedrongen. De mens, jij en ik, zullen het altijd voelen. Wij mogen er niet aan wennen. In het baren en in het harde werken. Ook de straf waar zondag 4 van spreekt lijkt misschien niet rechtvaardig vanuit ons perspectief, maar het is wel rechtvaardig volgens God. Vijandschap en straf. Het hoort bij Gods rechtvaardigheid. Het herinnert ons eraan dat het kwaad niet bij het leven past volgens God. Het betekent: de lat blijft hoog liggen. Hij houdt vast aan zijn doel met jou, en jou [dia 7] En dat is meteen ook zijn barmhartigheid. Niet voor niets heet waar we het net over hadden ook: moederbelofte. God belooft niet alleen vijandschap maar ook de overwinning op het kwaad: het nageslacht van de vrouw (de mensenzoon) zal zijn kop verbrijzelen. Dat is zijn genade. Jouw redding is, dát Hij het er niet bij laat zitten. Als je gelooft, speel je het één niet tegen het ander uit. Als wij willen weten wie God is, moeten wij niet gaan bepalen welke eigenschappen volgens ons goed bij God en bij elkaar passen. Als je dat doet wordt je een ietsist, en dan hebben Paul en Witteman gelijk: God is niet meer dan een projectie die alleen bestaat in je eigen hoofd: je hebt Hem zelf bedacht.

6 Als wij willen weten wie God is, en dat is het geheim van het christelijk geloof, zullen we ervoor moeten openstaan dat God zichzelf bekend maakt. In de Bijbel lezen we soms eigenschappen die wij niet bij elkaar zouden hebben gebracht. Kijk maar [dia 8]: God is Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonde vergeeft, maar niet alles ongestraft laat en voor de schuld van de ouders de kinderen en kleinkinderen laat boeten, en ook het derde geslacht en het vierde. (Ex. 34 vs. 6b-7) En ook. In het Nieuwe Testament: [dia 9] God is liefde (1 Joh. 4 vs. 8) Onze God is een verterend vuur (Hebr. 12 vs. 29) God is een God die zichzelf bekend maakt. Wij krijgen dat beeld niet rond. Daarom moeten we vaker zwijgen dan spreken. En als je je mond opendoet, getuig dan. Getuig ervan dat je Hem gelooft op zijn Woord. Doe niet alsof je God bent, maar getuig ervan dat je Hem kent. Die God, die inderdaad rechtvaardig is, en barmhartig. Die tegelijk een verterend vuur is en vurige liefde. Die tegelijk schepper is en zijn schepping binnenkwam. [dia 10 leeg scherm] God is een God die niet wacht op mensen. Tot die hem op de goede manier omschreven hebben. Tot die Hem gevonden hebben. Tegen al die ietsisten zeg ik vanmiddag: God is niet iets tussen hemel en aarde. Hij woont in de hemel en kwam naar de aarde. God is een God die mensen bevrijd. Bevrijd van de gevolgen van Genesis 3. En ja, dan komen er dingen bij elkaar die geen mens bedacht heeft. Mozes moet haastig zijn schoenen uit doen.

7 De demonen schrikken zich rot wanneer de Heilige van Israël naar de synagoge van K. komt. Maar dan komt het wonder: Hij is rechtvaardig en barmhartig! Hij komt om te verzoenen. Als je wilt weten wie God is, kijk dan naar Jezus Christus. Een raadsel. Niemand heeft dat bedacht. Maar wel heel concreet en heel dichtbij. God is een persoon, rechtvaardig en barmhartig. God is een persoon, die op zoek is, naar jou. Hij is geen concept waar je aan de tafel van Pauw en Witteman over kunt praten. Hij is een persoon waarmee je kunt praten. [dia 11 titel] Wie is God? Alles kan worden samengevat in één woordje. Het is de kern van de preek van vanmiddag. [dia 11.1] God is Heilig. De catechismus gebruikt het woord ook, maar niet in zondag 4. Wel in zondag 3, v/a 6. God is HEILIG. Dat betekent, niet wij bedenken Hem. Hij heeft ons bedacht, geschapen. Hij is wie Hij is. God. Uiteindelijk vraag God van ons niet dat wij Hem verklaren of het voor Hem opnemen. Het werd de vrienden van Job bijna fataal. Zij zwegen lang, maar niet lang genoeg. God vraagt van ons wat de reactie was van Job: ontzag. Erkenning. Overgave. Naar die reactie is God nóg op zoek. Ook vanmiddag. Adam, waar ben je? Die vraagt echoot nog steeds door de wereld. Heilige God zoekt gevallen mensen. En dit is het wonder: Hij is zowel rechtvaardig als barmhartig. Hij laat het er niet bij zitten. Dat kan Hij niet. Hij is gekomen om jou en mij te verzoenen. [dia 12 leeg scherm] We gaan, nog even terug naar de tafel van Pauw en Witteman. Intussen is ook een andere gast aangeschoven. Hij heet Job. Hij heeft iets gemeen met Kluun, die zijn vrouw aan kanker verloren heeft. Maar Job is er veel erger aan toe. Hij heeft zojuist alles verloren. Alles.

8 Het gesprek aan tafel verstomt. Wat heeft hij te zeggen? Zij die van mening zijn dat God niet bestaan, wrijven in de handen. Ha, een levend bewijs dat God onrechtvaardig is. Of niet bestaat. Zij, die denken dat er iets is, twijfelen. Dan begint hij te vertellen. Hij is eerlijk. Hij is niet zoals sommige gelovige mensen, met wie altijd alles goed gaat. Hij houdt zijn jas aan. Die van het geloof. Hij vertelt dat het zo erg was dat hij zij geboortedag vervloekte, dat hij tekeer ging tegen zijn vrienden die het opnamen voor God. Hij vertelt dat Hij God ter verantwoording riep. Hij vertelt tenslotte, dat God verscheen. Maar niet met een duidelijk antwoord. Dat heeft hij eigenlijk nóg niet. Maar God verscheen op zijn manier. Hij vertelt dat hij geleerd heeft om God niet ter verantwoording te roepen. Hij houdt rekening met het verschil. Tussen God en mensen. Wanneer Pauw en Witteman dan toch vragen of het niet oneerlijk is wat er is gebeurd, en hoe het kan dat Job God nog niet heeft vervloekt, vertelt dat hij geleerd heeft, niet over God maar met God te praten. En dan vooral te luisteren. Hij vertelt, ten slotte, dat hij niet anders kon dan zich overgeven. Hij getuigt. Je kunt wel zien, dat Jobs rechtvaardigheid uiteindelijk niet bestond uit zijn eigen onschuld. Maar uit zijn verbondenheid met God. Dat is de jas van zondag 1. Van je relatie met God in Jezus Christus. Die jas is de redding van iedereen die gelooft. Getuig daar maar van. Van een God die de lat hoog blijft leggen. Die zich niet neerlegt bij de gevolgen van het kwaad. Die tegelijk rechtvaardig en barmhartig is. Wees eerlijk. Praat niet over Hem maar getuig van Hem. Laten we daarmee beginnen door te zingen LB 457 [amen]

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten,

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten, Preek over zondag 3 Gemeente van Christus, gasten, Iedereen wordt geboren met een bepaald DNA profiel. Dat geldt voor mij, voor jou, voor jou, voor iedereen. Sterker nog, het geldt voor alles dat leeft.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Mozes valt op zijn knieën en buigt zich neer. Wie is als deze God: vergeef ons en trek met ons mee!

Mozes valt op zijn knieën en buigt zich neer. Wie is als deze God: vergeef ons en trek met ons mee! Wie is als Hij? Preek over zondag 4 van de catechismus. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe je hiernaar luistert. Misschien ga je al jaren naar de kerk en ben je vertrouwd met deze woorden: toorn,

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21 Rinze IJbema - Zondag 21 [1] Als je dominee wordt moet je een hele serie examens doen. Op één van die examens kreeg ik deze vraag: De vrijmaking uit 1944 (je weet wel, toen de vrijgemaakte kerk waar wij

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld.

Laten we beginnen met de draad weer op te pakken van de onderwerpen uit de catechismus, die we tot nu toe hebben behandeld. Zondag 6 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik kan me nog herinneren dat ik een jaar of vier vijf nadat ik belijdenis deed eens in een klooster was. en soort retraite. In de tuin van dat klooster heb

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Eigenlijk vind ik wat er gebeurt in Jona ongelofelijk. Ongemakkelijk,

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten, Preek HC zondag 13, v/a 33 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Laten we eerst maar eens kijken hoe het ook al weer zit met de catechismus, wat de indeling is en waar we ons dus nu bevinden. Want de catechismus

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest?

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 20 gaat over de Heilige Geest Zondag 20, vraag en antwoord 53. Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Antw : Eerstelijk, dat Hij tezamen met de Vader en de Zoon

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn Morgendienst Votum - groet Ps 121: 1,2 Tien Woorden Ps 121: 3,4 Schriftlezing Psalm 9: 1-11 Ps 9: 1, 7, 8 Prediking Psalm 9: 10a GK 163 Dank en voorbede Collecte Ps 57: 5,6 Heilig avondmaal Formulier 3

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 7 mei 2017 17.00 uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 1. Votum 2. Vrede/zegengroet 3. Zingen: Ps. 35: 13 (Laat vromen juichen, trouwe HEER) 4. Gebed 5. Tekst: Zd 2 Heid Cat. 6. Zingen:

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk)

De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk) Inleidend muziekspel Welkom en afkondigingen De ouderling van dienst heet iedereen welkom, leest de afkondigingen voor en geeft de predikant een hand. Daarmee draagt hij de verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music ik wil even bij U komen in de stilte, heel alleen even uit de drukte weg van iedereen

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Vol verwachting Full of expectation

Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Ik weet bijna zeker dat de Nederlanders in de zaal in hun hoofd deze zin al hebben afgemaakt ( klopt ons hart.) Snap ik ook wel,

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee?

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? vaak wordt gezegd: God zorgt voor ons als een Vader dat is waar maar het is meer Johannes legt het uit in vers

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Tekst: Exodus 34: 4-9 Thema: What s in a name? Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid

Tekst: Exodus 34: 4-9 Thema: What s in a name? Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Tekst: Exodus 34: 4-9 Thema: Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Liturgie: Vóór de dienst: Lied 216: 1,2,3: Dit is een morgen als ooit de eerste Welkom Lied 705: 1,2: Ere zij aan God de Vader Begroeting

Nadere informatie

Verkondiging n.a.v. Lucas 2: zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders

Verkondiging n.a.v. Lucas 2: zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders Verkondiging n.a.v. Lucas 2: 22-40 zondag 30 december 2018 Ds. D.J.A. Snijders Gemeente van Christus, We hebben een paar dagen geleden de geboorte van Jezus feestelijk gevierd. We vierden natuurlijk niet

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie