YOUCA/ZUIDDAG VZW JAARVERSLAG 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "YOUCA/ZUIDDAG VZW JAARVERSLAG 2016"

Transcriptie

1 YOUCA/ZUIDDAG VZW JAARVERSLAG 2016

2 Inhoud Project 2016 Thema 2016 Work for Change 2016 Jongerenwerking In cijfers Bestuur

3 Project Brazilië In 2016 zetten leerlingen zich in om in Rio de Janeiro samen met KIYO (Kids & Youth) en PAMEN (KIYO s partner in Rio) de strijd aan te gaan met armoede, onrecht en ongelijkheid. KIYO en PAMEN hebben in de voorstad van deze Braziliaanse grootstad een project opgezet om de maatschappelijk kwetsbare jongeren van de Jardim Gramachofavela de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika kansen te bieden om op te komen voor hun recht op onderwijs en participatie. Op de vuilnisbelt wonen zo n mensen in mensonwaardige omstandigheden. Ze leven er in huisjes gemaakt van houten planken, asbestplaten en plastic. Eten, kleren, speelgoed, materiaal werkelijk alles vinden ze op de vuilnisbelt om te overleven. Om de jongeren die hier leven een stem te geven heeft PAMEN een alternatief onderwijsprogramma ontwikkeld, net als een vormingscyclus voor jeugdparticipatie. Kwetsbare kinderen krijgen zo toegang tot het basisonderwijs, andere jongeren volgen beroepsopleidingen. Nog andere meisjes en jongens worden opgeleid tot jonge leiders die actief het jeugdbeleid meebepalen. Een beleid dat zich onder meer uitspreekt tegen kinderarbeid en seksuele uitbuiting van minderjarigen tijdens grote evenementen zoals de Olympische Spelen. Door te participeren in lokale, regionale en nationale jeugdraden worden de jongeren zelf de protagonisten in de strijd voor hun recht op een betere toekomst. Een toekomst zonder discriminatie, armoede en repressie. Een toekomst met behoorlijk onderwijs, een goede gezondheidszorg, een degelijke baan en een fatsoenlijke woning in een nette en veilige omgeving. En door te participeren in dit project bouwen wij allen samen mee aan een wereld van gelijke rechten en kansen, voor en door alle jongeren!

4 Thema 2016 #ieder1divers Elk jaar nodigen we jongeren uit om na te denken over een thema dat aansluit bij het project. Dit jaar kozen ze voor diversiteit en discriminatie. Tijdens een aantal momenten gingen we op zoek naar wat dat voor hen betekent. Dit zijn hun conclusies. SAMENLEVEN DOE JE SAMEN De samenleving is voor ons als een schip waar we allemaal samen op zitten. Samen bepalen we de koers. We hebben ieders talenten nodig hebt om dat schip te laten varen. Als je discrimineert vallen er mensen uit de boot. Iedereen is nodig. De samenleving is geen samenleving meer als niet iedereen kan deelnemen. Dan vaart het schip niet meer. VERDRAAGZAAMHEID IS HET MINIMUM Verdraagzaamheid volstaat niet. We willen meer: een superdiverse samenleving waarin we elkaar niet zomaar verdragen, maar waarderen. We gaan actief op zoek naar ieders talenten om ze actief in te zetten in de samenleving. IEDEREEN IS NODIG EN IEDEREEN HEEFT IETS ANDERS NODIG Niet alleen is iedereen nodig, iedereen heeft ook iets anders nodig om ten volle zichzelf te kunnen zijn en om zijn rol te kunnen spelen. Iedereen verdient een aanpak op maat, bijvoorbeeld op school. Diversiteit en differentiatie gaan hand in hand. HOE DIVERSER DE SAMENLEVING, HOE MEER JE JEZELF KAN ZIJN Wij zijn allemaal op zoek naar wie we zijn en wat ons uniek maakt. De superdiverse samenleving met ruimte voor ieders anders-zijn, geeft ons de kans om onze eigen unieke identiteit te creëren. We willen ook dat iedereen op zijn eigen unieke manier kan bijdragen aan de samenleving. WIJ JONGEREN KUNNEN EXPERT ZIJN IN DIVERSITEIT Wij groeien, in tegenstelling tot andere generaties, op in een superdiverse samenleving. Wij kunnen expert in diversiteit zijn. Dat is de kracht van onze generatie, wereldwijd.

5 De laatste Work for Change Want op 20 oktober werd Zuiddag vzw YOUCA vzw. Na meer dan 10 jaar beslisten we om de knoop door te hakken. De naam Zuiddag dekte de lading niet meer. Samen met communicatiebureau BBDO ondergingen we een intensief traject dat naar onze nieuwe naam leidde: YOUCA, kort voor Youth For Change and Action. De Work for Change campagne, de actiedag, bleef in 2016 wel zijn naam behouden. Ook daar komt verandering in. Vanaf 2017 spreken we van de YOUCA Action Day.

6 Work for Change leerlingen maakten een profiel aan op onze jobbank. In 2015 waren er dat nog Zij vertegenwoordigen 203 scholen. In 2015 waren dat er 178. In onze jobbank werden jobs aangeboden door werkgevers en werden door jongeren aangebracht. In totaal stonden er jobs in onze jobbank. Vorig jaar waren er dat

7 Achter de schermen van een Zuiddagcampagne

8 Jongerenwerking Zuiddag, nu YOUCA, is meer dan enkel een dag of schoolactiviteit. Ook in hun vrije tijd nodigen we jongeren uit om zich verder te verdiepen. Jongeren doen iets. We bieden ze de kans om zichzelf te ontplooien, om inzicht te verwerven in zichzelf in relatie tot de ander en de wereld. Jongeren ontwikkelen competenties in functie van een actief engagement nu en in de toekomst.

9 Januari - atelier met Boost Diversiteit en discriminatie: het jaarthema van Zuiddag, nu YOUCA, in Jongeren van Zuiddag/YOUCA en Boost,een Brussels jongerenproject, brainstormden samen over wat het thema hier betekent. Het werd een dag vol durf, energie en diepgaande discussies. De jongeren trokken in duo de straat op om mensen te interviewen over diversiteit, solidariteit en identiteit. Ze laten Brusselaars in de spiegel kijken. Daarbij hoort de vraag: Als je in de spiegel kijkt, wie zie je dan?. Andere mensen krijgen gewoon de mededeling Ik vind je mooi. Een test om te zien hoe mensen daarop reageren. En wat blijkt? De meeste mensen vinden het heel moeilijk om over zichzelf te spreken. Het resultaat van het duowerk zijn toffe filmpjes en foto s, de start voor een uitdagend debat, zonder taboes.

10 Januari -ideeëndag Diversiteit en discriminatie in Brazilië en België: dat is waar we rond werken in 2016 en daar willen we zo snel mogelijk jongeren bij betrekken. Daarom organiseren we de Ideeëndag op 29 januari. Deelnemende scholen mogen 2 jongeren afvaardigen naar OPEK in Leuven. In de voormiddag krijgen zij de primeur over het jongerenproject van KIYO in Rio de Janeiro en een straffe workshop over de visie van YOUCA op ontwikkelingssamenwerking. In de namiddag delen alle jongeren hun ervaringen en meningen over diversiteit en jezelf kunnen zijn in de samenleving. Samen komen ze tot 10 sterke statements diversiteit en discriminatie.

11 Februari - Meet up Februari - Meet up 35 vrijwilligers verzamelen na de examens en welverdiende vakantie in Brussel. Een blij weerzien, een bedanking, veel bijbabbelen en te weten komen waar YOUCA het hele jaar door aan zal werken.

12 Februari - selectie ambassadeurs Op de Ideeëndag lanceerden we de oproep voor nieuwe ambassadeurs: een groep actieve en geëngageerde jongeren die zich voor 100% willen laten onderdompelen in het jaarproject. 3 weken later ontvangen we een 10-tal jongeren op gesprek. Marie Dox uit Grobbendonk, Femke Dreezen uit Opglabbeek, Kaat Van Overveldt uit Herent, Rupert Cardyn uit Bassevelde en Thomas Lomelino uit Mechelen werden uitgekozen tot ambassadeur voor Zuiddag Na de selectie ontmoeten de ambassadeurs elkaar voor het eerst in groep. De start van een intensieve voorbereiding met kennismakings- en teambuildingactiviteiten, taallessen, praktische infomomenten en inhoudelijke verdieping. Om de reis te bekostigen, verwacht YOUCA dat elke ambassadeur een actie op poten zet om het vliegticket te betalen, en zich te outen als YOUCA-ambassadeur op school en/of in de gemeente. In het voorjaar gaan de ambassadeurs dus ook autonoom aan de slag: contacten leggen met schepenen, wafels verkopen op de markt, sponsors zoeken in de bedrijfswereld, een heuse pannenkoekendag of zelfs een Brazilian Day organiseren.

13 Februari - Jongerenweekend 25 jongeren, waaronder een heel pak nieuwe gezichten, verdiepen zich een weekend lang in het project en het thema van de campagne. Een verrassende quiz met KIYO leert hen heel wat nieuwe dingen over Brazilië, Rio de Janeiro en het jongerenproject dat KIYO er opzet in samenwerking met PAMEN. Op zaterdag werken we verder aan ons thema diversiteit en discriminatie. Na een mega-brainstorm op de Ideeëndag schrijven we samen aan een unieke boodschap van jongeren wereldwijd. In de namiddag gaan we speels op ontdekking in Molenbeek. s Avonds keren we weer even naar de Braziliaanse realiteit met de film Waste Land over de Jardim Gramacho vuilnisbelt.

14 Maart - Campaigners Stagiaire Evelien motiveert en mobiliseert met een heuse challenge jongeren om van de campagne een groot succes te maken in 2016: jobs zoeken, scholen overtuigen om deel te nemen, nieuwe fans winnen op sociale media, en ga zo maar door. In een crash course van enkele uren leert elke campaigner de kneepjes van het vak: met een elevator pitch kunnen ze nu iedereen overtuigen! Wie haalt de meeste nieuwe jobs en nieuwe scholen binnen? Team Gent, team Lier of team Limburg? Ready, set, go!

15 April - ouderavond ambassadeurs Op een vrijdagavond in april nodigen we de trotse ouders van de 5 ambassadeurs uit op ons kantoor in Brussel voor een hapje, een drankje en een warme kennismaking. En vooral voor héél veel informatie over het ambassadeursschap van zoon- of dochterlief en de reis naar Brazilië. Dankbaar voor het vertrouwen van de ouders in onze organisatie, beantwoorden we met veel plezier alle vragen van trotse en bezorgde ouders.

16 Mei - ambassadeursweekend De reis nadert, de spanning stijgt. Daarom trekt het ambassadeursteam zich terug tijdens een weekend om zich intensief voor te bereiden. Teambuilding: de 5 ambassadeurs krijgen een uitdaging op hun bord en 1 uur de tijd om die tot een goed einde te brengen. Niet zozeer het resultaat telt, wel wat we leren: Wie heeft welke talenten? Wat zijn onze kleine kantjes? Hoe kunnen we onze sterktes inzetten tijdens de reis? Op zaterdag settelen we ons in de bibliotheek van Leuven, met een rijkdom aan informatie over Brazilië in al haar facetten. Met onze neus in de boeken, worden we beetje bij beetje echte experts! Ook Annelies van KIYO krikt onze kennis over het project en de kinderrechten op. Tot slot is er ook tijd voor gezellig samenzijn, en genieten we van heerlijk Braziliaans eten. Want je moet op alles voorbereid zijn, niet?

17 Juni - keuze projectpartner 2017 Voor én door jongeren, dat doen we op alle vlakken, en niet in het minst in de keuze van onze partners en projecten. Net na de examens in juni, terwijl jongeren volgens de clichés horen te fuiven en chillen, buigen onze jongeren zich over enkele straffe projectdossiers. Dossiers lezen, vragen voorbereiden, kandidaatngo s aanhoren en een weloverwogen beslissing maken. Trias ngo werd gekozen met een jongerenproject in El Salvador. In 2017 start onze samenwerking

18 Juli - met de fiets naar Rio Met 5 ambassadeurs, 1 begeleider en een cameraploeg naar Rio de Janeiro vliegen, dat is niet goed voor het klimaat en dat weten we. Zo n vlucht levert een uitstoot van maar liefst kg CO2 op. Op 12 juli fietsten we symbolisch naar Rio en zamelden we geld in om in samenwerking met BOS+ een voetbalveld bomen in Vlaanderen en in het Zuiden te planten ter compensatie van de uitstoot. Wij maakten een gezellige fietstocht naar Rio (een discotheek in Sint- Katelijne-Waver) en onze sponsors maakten kans op prachtige retrofiets.

19 Juli - uitwisseling Noord-Zuid Eindelijk is het zover: dé reis naar Rio de Janeiro, Brazilië. Geen snoepreisje maar een onderdompeling en kennismaking met alle gezichten en facetten die de stad te bieden heeft: de kinderen in de sloppenwijk op de vuilnisbelt Jardim Gramacho en in het schooltje dat we er ondersteunen via partners PAMEN en KIYO, de straatkinderen in het centrum van de stad, de straathoekwerkers die zich hun lot aantrekken, de bezielers van de circusschool, de jongeren van de inheemse gemeenschap,... We maken deze reis niet alleen, maar in gezelschap van de 12 Braziliaanse ambassadeurs, en leren er ook hun projecten en engagementen kennen. We gaan zelfs samen de straat op tijdens een kinderrechtenmars, voor velen van ons de eerste betoging! Na de reis keren we rijk terug: met veel engagement, nieuwe vriendschappen en met de strijdlust om het beter te maken.

20 Juli - SAME Summercamp Tijdens de zomer trok een Belgische delegatie van 8 jongeren naar Denemarken om het jaarlijkse Summer Camp van SAME (Solidarity Action day Movement in Europe) bij te wonen. Op deze week leerden de jongeren van verschillende Europese organisaties die een Action Day organiseren elkaar en elkaars organisatie kennen. Tijdens het Summer Camp had ook de General Assembly plaats. Op deze General Assembly maakten we het Annual Plan voor het werkjaar. Ook de structuur werd besproken en er werd een nieuwe board verkozen. Na het Summer Camp werd het nieuwe werkjaar met veel enthousiasme ingezet.

21 September:VIP-dag Om de VIPs klaar te stomen, nodigen we hen uit op de VIP-dag in Leuven, een groots event als start van de campagne. Onze 5 ambassadeurs inspireerden de 177 jongeren met hun verhalen over de reis naar Rio de Janeiro en de 25 andere YOUCAbegeleiders trainden hen in presentatievaardigheden en het thema #ieder1divers. 177 jongeren uit 77 scholen zijn vanaf 13 september VIP op hun school. VIPs zetten hun schouders onder de organisatie van de campagne binnen de schoolmuren: ze motiveren hun klasgenoten om deel te nemen aan Work for Change, geven een workshop over #ieder1divers, brengen een presentatie in elke klas en bedenken toffe acties om nieuwe jobs te vinden. Dinsdag 13 september was een bloedhete dag, en in Leuven ging de temperatuur nog meer de hoogte in door al het vurig engagement van de VIPs en alle YOUCAvrijwilligers!

22 Oktober: uitwisseling Zuid-Noord 12 Braziliaanse ambassadeurs en hun begeleidster landen op Zaventem, de start van een intens en onvergetelijk avontuur. We verblijven 5 dagen in het Scoutshuis in Antwerpen, waar we de tijd nemen om op adem te komen, presentatie scherp te stellen en enkele inspirerende bezoeken te brengen aan Belgische organisaties. Zo wilden de Braziliaanse jongeren graag de vluchtelingenproblematiek begrijpen, en brachten we een bezoek aan Minor Ndako. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen maakte tijd om te vertellen over kinderrechten in Vlaanderen en we brachten een bezoek aan de Vlaamse Jeugdraad. Op 8 oktober was er de eerste mega-ontmoeting tussen de 12 Braziliaanse jongeren, de 19 tolken en de 27 begeleiders. Deze heilige drievuldigheid vormen de sleutel voor het succes van de campagne: 2 Braziliaanse ambassadeurs brengen een inspirerend verhaal, de tolk vertaalt vlotjes van Portugees naar Nederlands en terug, en de begeleider leidt het gezelschap in goede banen en beantwoordt de praktische vragen van leerlingen en leerkrachten. Op 9 oktober vertrokken de 6 duo s naar hun gastgezin, een veilige haven tijdens de intensieve 10- daagse die nu volgt.

23 Oktober: Oktober: event event ieder1divers ieder1divers Hoe maken we van onze samenleving een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, zonder discriminatie. Hoe zorgen we ervoor dat diversiteit méér in de kijker staat en iets positief wordt? Over deze vragen buigen 100 jongeren zich tijdens ons werkdagevent in Bronks. In groepjes van 10, onder begeleiding van 26 studenten sociaal-cultureel werk en met de input van enkele experts, bedenken ze een actie die zorgt voor meer diversiteit en minder discriminatie. Na een stemming komen er 3 acties uit de bus: een HUGE challenge voor genderdiversiteit, een pop-uprestaurant voor meer dialoog in een kwetsbare buurt en de #2minuten-filmpjes die je 2 minuten doet luisteren naar een verborgen maar bijzonder verhaal.

24 Oktober: feest naamsverandering Veel redenen om te feesten op 20 oktober. Niet alleen gingen jongeren die dag aan de slag voor een jongerenproject op de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid- Amerika, ook veranderden we van naam. Zuiddag werd YOUCA, Youth for Change and Action. Een naam die écht bij ons past. We nodigden onze partners en vrienden uit om er samen het glas op te heffen.

25 November: start W-Innovate De HUGE challenge, de #2minuten filmpjes en het pop-upresto kwamen als winnaars uit de bus op het event van 20 oktober. Drie straffe acties, die tot nog toe enkel op papier bestaan. Op 11 november brengen we daar verandering in. Globelink en YOUCA slaan de handen in elkaar om jongeren te ondersteunen die met eigen projecten de wereld willen verbeteren. Zo krijgen 3 jongerenteams vandaag de kans om met behulp van hun coaches de 3 ideeën verder op punt te zetten en over te gaan naar actie. Van droom naar daad! 2016 betekende het begin van W-Innovate en loopt nog verder tot mei 2017.

26 December: Music for Life Ook YOUCA/Zuiddag zette zich in voor Music for Life. We verkochten totebags met onze nieuwe huisstijl. Dit bracht maar liefst euro op. De opbrengst daarvan was niet voor onszelf, maar voor twee andere vzw's: Circus Zonder Handen in België en een circusschool, partner van KIYO, in Brazilië. We kozen voor deze scholen omdat we tijdens onze inleefreis naar Brazilië zelf mochten ontdekken wat voor voor wereld van verschil ze maken voor jongeren.

27 In cijfers Totaal inkomsten 2016: ,39 euro Giften 8% Subsidies 11% Giften ,39 euro De giften van Zuiddag/YOUCA vzw bestaan voornamelijk uit bedrijfssponsoring. Bedrijven steunen Zuiddag/YOUCA omdat ze geloven in wat we doen, omdat ze dezelfde waarden delen of omdat ze door hun steun hun MVO-verhaal concreet maken. Hartelijk bedankt aan volgende bedrijfspartners: Eigen middelen 81% Eigen middelen euro De eigen middelen van Zuiddag/YOUCA vzw worden voornamelijk bepaald door het succes van de werkdag in oktober. De werkende jongeren van 2016 zamelden ,13 euro in om het engagement van jongeren wereldwijd te versterken. Subsidies euro Ook vanuit Vlaanderen en Brussel krijgt Zuiddag/YOUCA heel wat steun. Dankzij de Vlaamse Overheid (Dienst internationaal Vlaanderen) kunnen we op een kwalitatieve en kwantitatieve manier groeien. Dankzij de Vlaamse Gemeenschapscommissie kunnen we extra inzetten op Brusselse leerlingen. In 2016 kon Zuiddag dankzij middelen van de Koning Boudewijnstichting (Venture Philantrophy) met consultants werken aan een strategisch meerjarenplan en de eigen professionalisering. In 2017 zetten we dat project verder. We danken dan ook graag de volgende overheden en organisaties: Er kwamen na afsluiten van het vorig boekjaar nog 8798 euro inkomsten binnen voor de werkdag 2015.

28 In cijfers Totaal uitgaven 2016 = ,12 euro F & G 15% Missie België 25% Algemeen beheer 15% Missie Zuiden 45% NOOT: PERSONEELSKOSTEN - 33%, EURO Van het totaal aantal uitgaven gaat 33 procent naar personeelskosten. Zuiddag/YOUCA vzw telde in 2016 bij aanvang vijf personeelsleden. Twee daarvan hebben we laten gaan om te kunnen kiezen voor drie tijdelijke medewerkers tijdens piekmomenten van de campagneorganisatie (scholenwerving, helpdeskmedewerker).

29 REALISATIE MISSIE EN DOELSTELLINGEN BELGIË/JONGERENWERKING - 25%, euro EDUCATIE: 55% van dit bedrag gaat naar educatie binnen en buiten de schoolmuren, jongerenwerking en internationale uitwisselingen. Meer concreet betreft dit de organisatie van alle activiteiten met jongeren in commissies en trajecten, inhoudelijke bijeenkomsten met andere stakeholders, aankoop van educatief materiaal, vormingen voor en door jongeren, terugbetaling transport jongeren, uitwisselingen van en naar het project in het Zuiden, organisatie van een Europees zomerkamp COMMUNICATIE: 45% van dit bedrag gaat naar communicatie, het merendeel hiervan in kader van de actie Work for Change. Concreet omvat dit het ontwerpen van affiches, flyers, joboproep, films, onderhouden van pers- en mediarelaties,... De kosten omvatten zowel werkings- als personeelskosten. Door inhoudelijke en materiële steun van partners lukt het om de werkingsmiddelen van Zuiddag binnen België zo laag mogelijk te houden. REALISATIE MISSIE EN DOELSTELLINGEN ZUIDEN - 45%, euro In dit budget zit grotendeels de financiële steun voor een sterk jongerenproject in het Zuiden, anderzijds zit ook de samenwerking en opvolging van lopende projecten die we in het verleden steunden, mee in dit bedrag verrekend. Die opvolging gebeurt door één personeelslid en vrijwilligers van de commissie Zuid. In 2016 krijgt PAMEN in Rio de Janeiro, Brazilië euro om sterke jongeren de kans te geven hun engagement waar te maken. ALGEMEEN BEHEER - 15%, euro Werkings- en personeelskosten voor administratie, boekhouding, interne communicatie en kantoor. We proberen deze zo laag mogelijk te houden. FONDSENWERVING EN GROEI - 15%, euro De inzet van personeel en middelen om de organisatie te versterken en financieel gezond te houden. In 2016 liggen deze middelen hoger vermits we de strategische keuze maakten om in te zetten op het professionaliseren van de organisatie. De middelen gaan onder andere naar IT-investeringen en consultancy op vlak van ons merk (naamsverandering) en op vlak van onze professionalisering (investering aanmaak strategisch meerjarenplan en organisatiedesign). Positief resultaat van euro

30 Bestuur AV Lina Akean Luka Boone Sophie Burm Cosey Claeys Wesley Deconinck Jana De Poorter Ellen Dereymaeker Marie Dumon Rani Goyvaerts Carina Haesen Charlotte Landsheere Thomas Lomelino Loes Messens Ewoud Monbaliu Hilda Nasro Soufiane Ouhammou Naomi Onderdonck Ine Schockaert Ludovic Segaert Mariam Soghomonyan Anke Steenwegen Johan Steyaert Fida'a Temraz Isa Tubbax Rhune Van Cleemput Kaat Van der Goten Aline Van Driessche Victor Van Driessche Marie Van Espen Ruth Van Mechelen Kaat Van Overveldt Bert Van Steenweghen Tinneke Van Thielen Yanti Vermeulen Bart Vetsuypens Raad van Bestuur Ine Schockaert Cosey Claeys Jana De Poorter Charlotte Landsheere Ruth Van Mechelen Marie Van Espen Kaat Van der Goten Ellen Dereymaeker Anke Steenwegen Victor Van Driessche Meer dan 80% van de RVB en de AV is jonger dan 25 jaar

JAARVERSLAG 2017 YOUCA.BE

JAARVERSLAG 2017 YOUCA.BE JAARVERSLAG 07 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 0, 000 Brussel. WOORDJE VAN JOLIEN 07 was een bijzonder jaar: we organiseerden de allereerste YOUCA Action Day. Het concept

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

YOUCA.BE. VU: Victor Van Driessche & Kaat Van Overveldt JAARVERSLAG 2018

YOUCA.BE. VU: Victor Van Driessche & Kaat Van Overveldt JAARVERSLAG 2018 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche & Kaat Van Overveldt JAARVERSLAG 08 WOORDJE VAN VICTOR EN KAAT 08 was opnieuw een mooi jaar voor YOUCA. Het werd een mix van vaste initiatieven, die we met veel plezier

Nadere informatie

Wat fijn dat je je schouders onder onze werkdag wil zetten. Bedankt daarvoor!

Wat fijn dat je je schouders onder onze werkdag wil zetten. Bedankt daarvoor! Beste leerkracht, Wat fijn dat je je schouders onder onze werkdag wil zetten. Bedankt daarvoor! Je vindt de presentatie (prezi) hier: http://prezi.com/jgcsaingbfws/?utm_campaign=share&utm_medium=copy Belangrijk

Nadere informatie

Zuiddag. Work for Change

Zuiddag. Work for Change Zuiddag Work for Change Zuiddag = Work for Change EN Time for Change FILM Wat is Zuiddag? Work for change Work for Change Eén (school)dag werken op 17 oktober 2013 Minimum 40 verdienen Dat loon gaat naar

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2019

Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1 Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

19 OKTOBER 2017 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE

19 OKTOBER 2017 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE Onderaan: YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. www.youca.be 19 OKTOBER 2017 Wie zijn wij? Wat doen we? YOUCA, Youth for Change and Action

Nadere informatie

ZUIDDAG. Work for change!

ZUIDDAG. Work for change! ZUIDDAG Work for change! Missie ZuidDag wil jongeren de kans geven het verschil te maken in de wereld door lokaal scholen, bedrijven, jongeren van Noord en Zuid bij elkaar te brengen. Campagnemethodiek

Nadere informatie

Handleiding PowerPoint

Handleiding PowerPoint Handleiding PowerPoint 2 Handleiding bij PowerPoint Wat is Zuiddag 2014 Inleidend Hieronder vind je een korte uitleg per slide. De PowerPoint is hoofdzakelijk opgebouwd rond eigen Zuiddag-medewerkers en

Nadere informatie

Hebt u Work for Change?

Hebt u Work for Change? Jongeren werken bij bedrijven, organisaties, steden of particulieren. Hebt u Work for Change? Op 18 oktober steken 10.000 geëngageerde jongeren tussen 15 en 25 jaar voor één dag de handen uit de mouwen

Nadere informatie

ZUIDDAG 2015. Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld

ZUIDDAG 2015. Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld ZUIDDAG 2015 Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld Doe mee met 160 scholen in Vlaanderen & Brussel 79% van de deelnemende leerkrachten

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Prezi Work for Change Zuiddag 2015

Prezi Work for Change Zuiddag 2015 Prezi Work for Change Zuiddag 2015 Hej daar, Hartelijk bedankt om Zuiddag voor te stellen. Hier is nog even kort een checklist: Neem de prezi, samen met de filmpjes mee op USB (voor het geval er geen internet

Nadere informatie

ZUIDDAG OKTOBER

ZUIDDAG OKTOBER ZUIDDAG 2014 16 OKTOBER WORK FOR CHANGE WORK FOR CHANGE Geef jongeren uit uw buurt een job voor 1 dag. Beloon zo hun engagement en steun tegelijk een uniek goed doel. Wat is Zuiddag? Zuiddag is een organisatie

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2020

Projectoproep YOUCA Action Day 2020 Projectoproep YOUCA Action Day 2020 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar 2016-2017 VOORWOORD Ons 4 de werkjaar als VZW Casa Maín zit er bijna op. Het was een jaar waar vooruitgang werd geboekt. De lang verwachtte eigen school van

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties Welkom BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties = + het samenwerkingsverband tussen BOS+ Vlaanderen vzw en BOS+ tropen vzw: - BOS+ tropen: Vlaanderen: - Bosbehoud Duurzaam multifunctioneel Bosbeheer

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik?

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik? Actie-toolkit stap 1 2 3 4 Betrek actieve mensen bij je project Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan in de actie-toolkit. Daar

Nadere informatie

Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt

Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt LEADERSHIP CHALLENGE 2012 14, 15, 16 september de Nudge Leadership Challenge is een samenwerking van met deelnemers van onder andere Een beetje

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt / De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /11.11.11 www.4depijler.be Wie we zijn! Filmpje 1 https://www.youtube.com/watch?v=rlqs_bpnsic Belgische ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

MUSIC FOR LIFE Richtlijnen bij het opzetten van een actie t.v.v. Uilenspel vzw!

MUSIC FOR LIFE Richtlijnen bij het opzetten van een actie t.v.v. Uilenspel vzw! MUSIC FOR LIFE 2016 Richtlijnen bij het opzetten van een actie t.v.v. Uilenspel vzw! In het kader van MFL 2016 Music For Life, editie 2016 De Music for Life-campagne van Studio Brussel vindt dit jaar opnieuw

Nadere informatie

Peins, 15 juni 2015. Beste Lezer,

Peins, 15 juni 2015. Beste Lezer, Peins, 15 juni 2015 Beste Lezer, Vol vertrouwen sturen wij u deze brief. Wij willen u iets vragen maar u ook iets geven. Iets van bijzondere waarde. Eigenlijk willen we iets met u ruilen Atelier De Kunst

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

BELEIDSPLAN EXXPOSE

BELEIDSPLAN EXXPOSE BELEIDSPLAN EXXPOSE 2016-2021 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 2. OVER EXXPOSE 4 3. LOBBY 5 4. KENNIS 6 5. ACTIVEREN 7 6. FINANCIEN 8 2 1. INLEIDING Begonnen als blog, maar inmiddels uitgegroeid

Nadere informatie

Script Presentatie kort leerkrachten

Script Presentatie kort leerkrachten Script Presentatie kort leerkrachten Slide 1 Wie heeft al eens van YOUCA gehoord? Of van Zuiddag misschien? Wel, wij doen daar volgend jaar met onze school aan mee. Slide 2 De presentatie van vandaag bestaat

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

buurtwerk 't Lampeke Riddersstraat 147, 3000 Leuven Riddersstraat 33, 3000 Leuven Riddersstraat 60/5, 3000 Leuven Vaart, 3000 Leuven

buurtwerk 't Lampeke Riddersstraat 147, 3000 Leuven Riddersstraat 33, 3000 Leuven Riddersstraat 60/5, 3000 Leuven Vaart, 3000 Leuven buurtwerk 't Lampeke! buurthuis t Lampeke Riddersstraat 147, 3000 Leuven! Fabota kinderwerking Riddersstraat 33, 3000 Leuven! De Wurpskes dagopvang Riddersstraat 60/5, 3000 Leuven! Den Tube jongerenwerking

Nadere informatie

Vriendenkrantje. Juli In deze editie:

Vriendenkrantje. Juli In deze editie: Vriendenkrantje In deze editie: Juli 2014 - Verslag van de barbecue en het oldtimer- evenement - Het optreden van Mathieu en Guillaume - Het WK met de Rode Duivels - Een nieuwe begeleider - Iemand is afgestudeerd!

Nadere informatie

KLJ Internationaal. Aan de Nationale Raad

KLJ Internationaal. Aan de Nationale Raad KLJ Internationaal Gino Van Moer 0472/42.43.38 November 2017 Aan de Nationale Raad SAMENVATTEND: KLJ heeft een internationale werking met verschillende internationale partners. Onze vrijwilligers vinden

Nadere informatie

Proef je passie voor Peru. Doe mee en post een job. Work for change 17 oktober ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven.

Proef je passie voor Peru. Doe mee en post een job. Work for change 17 oktober ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven. Work for change 17 oktober 2013 ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven. Proef je passie voor Peru Doe mee en post een job Hun loon van 40 euro is voor jonge koffieboeren uit Peru. ZUIDDAG Alle info

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Latent Talent Programma Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Rachid Boumalek aan het woord Voorstelling project

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P 1 Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P Persoonlijk klantencontact in jouw on-offline communicatie Ben je op zoek naar de juiste identiteit van jouw organisatie? Ken je

Nadere informatie

ZUIDDAG Work for Change

ZUIDDAG Work for Change ZUIDDAG 2011 Work for Change Ik vind Zuiddag fantastisch omdat het zo innovatief is. Het is een hele nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking die veel verder gaat dan 100 euro aan een goed doel geven

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Zaterdag 22 september 2012

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Zaterdag 22 september 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Zaterdag 22 september 2012 Inhuldiging speelplein Adegem World Cleanup Day Geachte burgemeester (Johan De Roo), Geachte

Nadere informatie

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat Speech Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat 2017-2018 Brussel, woensdag 21 november 2018 Voorzitter, collega s, dames en heren, -

Nadere informatie

www.kimkotk.be www.facebook.com/kimkomtoptegenkanker http://www.1000km.be/team/kim-co-komen-op-tegen-kanker 1000 km? Tijdens het hemelvaartweekend (10 tot 13 mei 2018) vindt de negende editie van de 1000

Nadere informatie

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep Inspiratiedag 2/02/ 08 Werkwinkel Groep vormen met je begeleidingsploeg Hoe werken aan een toffe sfeer in de begeleidingsploeg? Hoe kan je als hoofdverantwoordelijke de verstandhouding en samenwerking

Nadere informatie

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 5 CHALLENGES Jezelf inzetten voor de planeet kan ook op een haalbare en leuke manier. Daarom staan eenvoudig te realiseren gebaren centraal in de campagne. De GoodPlanet

Nadere informatie

participatie donderdag 7 maart - leuven vrijwilligerswerk netwerk participatie 4de conferentie van het www.netwerkparticipatie.be

participatie donderdag 7 maart - leuven vrijwilligerswerk netwerk participatie 4de conferentie van het www.netwerkparticipatie.be participatie 4de conferentie van het netwerk participatie donderdag 7 maart - leuven vrijwilligerswerk Vrijwilligers: We zijn met zo n 1.200.000 in Vlaanderen, onze samenleving draait erop. In sport, jeugdwerk,

Nadere informatie

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action Het programma Erasmus+ is het nieuwe programma van de Europese Commissie. Dit programma loopt van 2014 tot 2020. Door te investeren in onderwijs,

Nadere informatie

Handleiding presentatie Zuiddag 2013

Handleiding presentatie Zuiddag 2013 Handleiding presentatie Zuiddag 2013 Ter info: Alle filmpjes die in de presentatie verwerkt zijn, worden afgespeeld door eenmaal te klikken op de afbeelding indien de DVD in de computer zit OF het volledige

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland.

Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland. Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 (+32) 0475 29 8373 stichting@donbosco.be http://www.droomfondsdonbosco.be

Nadere informatie

Open je hart voor de wereld! word. gastgezin. van een uitwisselingsstudent. wepwindrose.be

Open je hart voor de wereld! word. gastgezin. van een uitwisselingsstudent. wepwindrose.be Open je hart voor de wereld! word gastgezin van een uitwisselingsstudent wepwindrose.be Een nieuwe kijk op je wereld! Elk jaar verwelkomt de vzw WEP Windrose studenten van overal ter wereld die voor een

Nadere informatie

ROAD OF CHANGE ON THE ROAD AGAIN ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA

ROAD OF CHANGE ON THE ROAD AGAIN ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA ROAD OF CHANGE ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA FACEBOOK.COM/ROADOFCHANGE ROAD OF CHANGE WAT GAAN WE DOEN? We verzamelen achtergrondinformatie, vergelijken

Nadere informatie

www.kimkotk.be www.facebook.com/kimkomtoptegenkanker http://www.1000km.be/team/kim-co-komen-op-tegen-kanker 1000 km? Tijdens het hemelvaartweekend (30 mei tot 2 juni 2019) vindt de tiende editie van de

Nadere informatie

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar VOORWOORD Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar 2015-2016 Ondertussen hebben we al ons derde werkjaar als VZW er op zitten. Ook nu kunnen we met een tevreden blik terugkijken. De Cava was terug

Nadere informatie

ProJOP Nieuwsbrief april 2015

ProJOP Nieuwsbrief april 2015 ProJOP Nieuwsbrief april 2015 Kinderweekend Bosspelen, zingen en dromen ontdekken in de Hoge Rielen Vrijdag verzamelden we in het kamphuis met 22 kids. Na de kennismaking ging het direct naar bed, om zaterdagochtend

Nadere informatie

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar 2017-2018 VOORWOORD Ons 5 de werkjaar als VZW Casa Maín zit er op. Dit jaar konden zeker de vruchten plukken van onze inspanningen die we geleverd hebben dit

Nadere informatie

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Hoe denken jongeren over samenleven in Gent? Op vraag van de Stad Gent trok de HoGent met dat vraagstuk naar een 200-tal jongeren en studenten. Het doel van

Nadere informatie

Wasdraad uitgebreid. 1 oktober 2011: eerste ontmoeting met Minister van Jeugd en Onderwijs Pascal Smet

Wasdraad uitgebreid. 1 oktober 2011: eerste ontmoeting met Minister van Jeugd en Onderwijs Pascal Smet Wasdraad uitgebreid 3 september 2011: kennismaking Dit was de eerste keer dat jongeren en jongerenwerkers van verschillende proeftuinwerkingen elkaar in groep ontmoetten. Ze hadden de opdracht gekregen

Nadere informatie

De Wakkere Burger promoot de participatie van burgers aan het beleid.

De Wakkere Burger promoot de participatie van burgers aan het beleid. Word politicus voor 1 dag UGent vakgroep Politieke Wetenschappen Centrum voor Lokale Politiek Onderzoek en onderwijs omtrent (lokale) politiek www.ugent.be/ps/politiekewetenschappen/clp Thibaut.renson@ugent.be

Nadere informatie

INHOUD WORK FOR CHANGE 2013 TIME FOR CHANGE 2013 EVALUATIE 2013 FINANCIËN 2013 WELKE MENSEN MAKEN ZUIDDAG?

INHOUD WORK FOR CHANGE 2013 TIME FOR CHANGE 2013 EVALUATIE 2013 FINANCIËN 2013 WELKE MENSEN MAKEN ZUIDDAG? JAARVERSLAG 2013 Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Zuiddag versterkt het maatschappelijk bewustzijn en de competenties van jongeren

Nadere informatie

KENNISMAKING WE ARE NEXT

KENNISMAKING WE ARE NEXT KENNISMAKING WE ARE NEXT AANGEBODEN DOOR GYMFED WWW.WEARENEXT.BE OPVOLGING VERZEKERD INTRO We are Next - We are What?! We are Next is een innovatief project van de Gymnastiekfederatie en de Vlaamse Overheid

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang.

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. DE BRAILLELIGA BEGELEIDT GRATIS BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN, HUN LEVEN LANG. Naar school gaan, een boterham smeren,

Nadere informatie

Eurocult-Lito en More2Win

Eurocult-Lito en More2Win Eurocult-Lito en More2Win More2Win gelooft dat er veel meer te winnen valt rondom wereldwijde sportevenementen. De lokale bevolking in een gastland moet hier meer van profiteren. Tijdens het evenement

Nadere informatie

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Toespraak van Sven Gatz Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Brussel, Vlaams Parlement, 19 november 2014 Geachte voorzitter,

Nadere informatie

(Y)our Future PROGRAMMA 18 MAART VDAB gebouw Virginie Loveling Maria Hendrikaplein Gent

(Y)our Future PROGRAMMA 18 MAART VDAB gebouw Virginie Loveling Maria Hendrikaplein Gent 2017 (Y)our Future 18 MAART 2017 VDAB gebouw Virginie Loveling Maria Hendrikaplein 72 9000 Gent PROGRAMMA V E R L O O P V A N D E D A G 9 : 0 0 Deuren gaan open. 1 0 : 0 0 Verwelkoming + Keynote Fons Leroy

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk?

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Word BUDDY, want SAMEN is alles leuker! Klik hier voor meer info. Ieder van ons spendeert zijn of haar vrije tijd graag in goed gezelschap.

Nadere informatie

Nieuws vanuit Gurube. Trots en dankbaar!! Meesters en juffen in de schoolbank

Nieuws vanuit Gurube. Trots en dankbaar!! Meesters en juffen in de schoolbank Nieuws vanuit Gurube. Meesters en juffen in de schoolbank Door de jarenlange burgeroorlog en de armoede in Zuid-Soedan zijn de meeste mensen nauwelijks naar school geweest. Dat geldt zelfs voor heel veel

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT EEN STAALTJE VORMING OP MAAT LITURGIE VIEREN MET JONGEREN Een bezinning, gebedsviering, eucharistie voorbereiden, het schrikt begeleiders soms af. Toch is het eenvoudiger dan het lijkt. Het vraagt gewoon

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker

Vacature Stafmedewerker Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Vacature Stafmedewerker Over Stura KU Leuven Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad van

Nadere informatie

Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien.

Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien. Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien www.talentcoach.nl V a n t a l e n t n a a r s u c c e s Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust bent

Nadere informatie

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten 27/09/2017 vlaamse gemeenschapscommissie Wat is VGC? Vlaamse Gemeenschapscommissie = overheid voor de Vlaamse (Nederlandstalige) gemeenschap in

Nadere informatie

Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE

Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE MIGRATIEBELEID In België Aan de Europese buitengrenzen In het Europese buitenlandse beleid Internationaal Aan de buitengrenzen Sinds 1989 meer dan 1200 km anti-migratie

Nadere informatie

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8 WEEKBRIEF Cursusjaar 2015-2016 d.d. 16 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november

Nadere informatie

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker Stichting tegen Kanker en het lokale Levensloop vrijwilligerscomité organiseren LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker VIEREN HERINNEREN STRIJDEN STK008_Levensloop_Broch_NL_03.indd 1 26/04/13 12:14 Levensloop,

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar 3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar Vrijwilligerswerk in Guatemala, Quetzaltenango In samenwerking met onze partnerorganisatie FDI hebben we subsidie

Nadere informatie

Projectoproep. academische instellingen. Paper rond theoretische modellen voor een innovatieve samenwerking tussen NGO s en KMO s

Projectoproep. academische instellingen. Paper rond theoretische modellen voor een innovatieve samenwerking tussen NGO s en KMO s Projectoproep academische instellingen Paper rond theoretische modellen voor een innovatieve samenwerking tussen NGO s en KMO s Marielaure De Brauwer Corporate Partnerships T +32 (0)2 504 60 07 M +32 (0)485

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland LiveBuild Jaarplan 2015 Kameroen / Nederland Inleiding Komend jaar vieren we het lustrum van zowel de 24uurLiveBuild als de Afsluitrace. Onze jonge organisatie bestaat

Nadere informatie

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12. KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.1 Een boomhut bouwen; een berg beklimmen; naar een concert

Nadere informatie

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER 1 CULTUUR EN LITERATUUR ZIJN ALTIJD EEN AFSPIEGELING VAN DE SAMENLEVING GEWEEST. De samenleving was altijd al afgespiegeld in de kunst en literatuur. Zoals hendrik conscience

Nadere informatie

CHIRO SINT-BARTEL GERAARSBERGEN HEET JE VAN HARTE WELKOM!

CHIRO SINT-BARTEL GERAARSBERGEN HEET JE VAN HARTE WELKOM! Verhaal- CHIRO SINT-BARTEL GERAARSBERGEN HEET JE VAN HARTE WELKOM! Onze chiro bestaat uit twee groepen: de meisjes- en de jongenschiro We willen jullie graag dit boekje aanbieden. Het is een gelegenheid

Nadere informatie

Strategisch Plan 2014-2017

Strategisch Plan 2014-2017 Strategisch Plan 2014-2017 Dress for Succes Leiden Inclusief jaarplan 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1 1. Missie, ambitie en waarden 2 2. SWOT 3 3. Strategische koers 4 Inleiding Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

WELKOM. Zehra Yildirim

WELKOM. Zehra Yildirim WELKOM Zehra Yildirim Kennismaking Mag ik vragen om recht te staan? De muziek gaat van start Loop door elkaar heen tot de muziek stopt Maak kennis met de persoon die het dichts bij je staat Ga over naar

Nadere informatie

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Welkom Bedrijfsvriend! Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. Wat fantastisch dat uw bedrijf besloten heeft zich in te zetten voor het

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie

Intro. FORMAAT Jeugdhuisfederatie 426 leden 3 jeugdcentra in Antwerpen

Intro. FORMAAT Jeugdhuisfederatie 426 leden 3 jeugdcentra in Antwerpen Intro FORMAAT Jeugdhuisfederatie 426 leden 3 jeugdcentra in Antwerpen WAT KOMT AAN BOD Schets beleidsplanningsproces 2014 2017 (focus op participatief proces) AI als rode draad Methodieken en werkvormen

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor?

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? 8 Ondernemers voor Ondernemers Jaarverslag 2014 9 Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? Missie De missie van de vzw Ondernemers voor Ondernemers (opgericht in 2000) is het bevorderen van duurzame

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

04 Communicatie met de scholen

04 Communicatie met de scholen Inhoudsopgave 01 02 03 Doelgroep & doelstellingen Het idee Wat wordt er gemaakt? 04 Communicatie met de scholen 2 Introductie Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten

Nadere informatie

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport

Bataljong Congressen februari Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport Bataljong Congressen februari 2019 1 Wat mogen jullie verwachten? Even kennismaken Over ambities en jeugdbeleid Handen uit de mouwen: een oproep Vele handen, licht werk: VVSG en Bataljong Ook uw engagement:

Nadere informatie

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem 27 tem 29 april 2018. We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem Vrijdag Het weekend zit vol vormingen die de inclusieve

Nadere informatie