JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action"

Transcriptie

1 JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action Het programma Erasmus+ is het nieuwe programma van de Europese Commissie. Dit programma loopt van 2014 tot Door te investeren in onderwijs, nietformeel leren en training beoogt Erasmus+ bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling, het opdoen van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van de kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen in Europa. Het jeugddeel Youth in Action biedt subsidiemogelijkheden voor jongeren, jeugdwerk, jeugdorganisaties en jeugdbeleid. Daarbij gaan kwaliteit en kwantiteit hand in hand samen. De drie pijlers van het Erasmus+ programma zijn: Key Action 1: leermobiliteit (KA1) Key Action 2: strategische partnerschappen (KA2) Key Action 3: beleidsondersteuning (KA3) Onder de 2 pijlers zijn er verschillende mogelijkheden Leermobiliteit (KA1) o Europees vrijwilligerswerk : Jongeren tussen 17 en 30 jaar oud gaan als vrijwilliger in een ander land aan de slag. Ze versterken er de activiteiten van lokale non- profitorganisaties. Hun takenpakket is even divers als de organisaties zelf: sociaal, cultureel, ecologisch, media, vrije tijd enz. o Groepsuitwisselingen : Groepen jongeren uit verschillende landen ontmoeten elkaar rond een zelfgekozen thema. De jongeren werken zelf mee aan het programma. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. o Mobiliteit van jeugdwerkers : Deze activiteiten ondersteunen de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen inspiratie opdoen om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te verstevigen. Verschillende soorten activiteiten zijn mogelijk: conferenties, seminaries, vormingen, partnerzoek seminaries, studiebezoeken, jobshadowing, Strategische partnerschappen (KA2) o Jongereninitiatieven : Groepjes jongeren, vanuit een organisatie of een losse informele groep, zetten samen een vernieuwend project op rond een gemeenschappelijk thema. De jongeren bedenken en voeren zelf het project uit. Ze werken samen zowel activiteiten uit in hun eigen land, als op een internationaal niveau.

2 o Partnerschappen : Een langdurige samenwerking tussen verschillende partners uit 2 of meerdere landen rond een gemeenschappelijk thema: vernieuwende projecten opzetten. verder dan de eigen grenzen te denken netwerken en goede ervaringen uit te wisselen vormen van sociaal ondernemerschap uitproberen Er is geen vast format, dus heel veel is mogelijk! o Crosssectorale partnerschappen : Anders dan bij de gewone partnerschappen, gaat het hier om samenwerking tussen organisaties van verschillende sectoren: de jeugdsector, de onderwijs en/of de opleidingssector. Beleidsondersteuning (KA3) o Jeugdbeleidsmeetings : Activiteiten die actieve participatie van jongeren bevorderen in het democratische leven en het debat aanmoedigen rond de thema s en prioriteiten van de EU Jeugdstrategie. Er zijn twee soorten activiteiten: nationale jongerenbijeenkomsten en internationale jongerenconferenties. Meer info kan je vinden op Oproep assessoren voor Erasmus+/Youth in Action projecten Het Nationaal Agentschap JINT voert het Europees subsidieprogramma Erasmus+/Youth in Action ( ) uit in Vlaanderen. Dit gebeurt in opdracht van de Europese Commissie en de Vlaamse Gemeenschap. Voor het beoordelen van ingediende projecten binnen dit subsidieprogramma doet het Nationaal Agentschap een beroep op onafhankelijke experts uit Vlaanderen en daarbuiten, ten einde onpartijdigheid te garanderen, evenals een gelijke behandeling van alle projectindieners. Jint is specifiek op zoek naar personen voor: Het beoordelen/asessen van ingediende projecten onder o Key Action 1 : Europees vrijwilligerswerk, groepsuitwisselingen en mobiliteit van jeugdwerkers. o Key Action 2 : jongereninitiatieven, partnerschappen en crosssectorale partnerschappen. o Key Action 3 : jeugdbeleidsmeetings. De evaluatie van eindrapporten van ingediende Key Actie 2 projecten met of zonder intellectuele output die meer dan euro subsidie toegekend krijgen.

3 Het beoordelen van ingediende EI s (Expression of Intrest) van zend & host organisatie voor EVS vrijwilligers. De assessoren staan in voor de kwalitatieve beoordeling van de projecten aan de hand van een vooropgesteld kwaliteitskader. De dossiers worden per deadline aan de assessor bezorgd en dan kan hij/zij deze op een periode van een 9tal dagen op zijn/haar eigen tempo evalueren. Het Erasmus+/Youth in Action programma telt 3 deadlines pers jaar waarop organisaties aanvragen kunnen indienen die nadien door de assessor beoordeelt worden. Voor 2014 zijn dit: 17 maart, 30 april 1 oktober. Gemiddeld neemt een assessment twee uur in beslag voor projecten < dan euro, en langer en intensiever voor projecten die groter dan euro zijn. De assessments worden door de assessoren onafhankelijk van elkaar gemaakt d.m.v. van een online assessment tool dat door de Europese Commissie ontwikkeld is. We streven naar een maximum van 78 dossiers per assessor per deadline. De groep assessoren komt jaarlijks een tweetal keer samen, voor opleiding, en om het beoordelingswerk op elkaar af te stemmen, te evalueren en het evaluatiesysteem verder vorm te geven. De groep assessoren is samengesteld uit onafhankelijke experts, en wordt ondersteund door de JINT- stafmedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het Erasmus+/Youth in Action programma. De assessoren werken binnen een door het Nationaal Agentschap formeel vastgelegd procedurekader. De procedures bevatten zowel de manier van werken als de formele regels op basis waarvan beslissingen genomen worden. Deze moeten in overeenstemming zijn met de regels vastgelegd door de Europese Commissie en de guidelines zoals deze vermeld staan in de Guide for experts on quality assessment of erasmus+ actions. De groep assessoren telt een 30tal leden, deze zijn nodig om op jaarbasis alle projecten in Youth in Action te beoordelen.

4 We verwachten van de onafhankelijke experts als assessoren dat ze: Zich kunnen vinden in de opdrachtbepaling, de missie en doelstellingen van. De doelstellingen van het Erasmus+/Youth in Action programma onderschrijven. De inhoud en doelstellingen van de verschillende Acties in het subsidieprogramma kennen. Voeling hebben met het opzetten van jongerenprojecten en/of projecten tussen verschillende sectoren onderling (jeugd, onderwijs, sport) en dit in een in internationale, interculturele context. Een ruime kijk hebben op de leefwereld van jongeren en op de jeugdwerksector in Vlaanderen. Zich 2 x per jaar een halve dag kunnen vrijmaken voor het deelnemen aan de vorming van de assessorengroep. Per selectieronde de nodige tijd kunnen vrijmaken om gemiddeld 78 ingediende projecten grondig door te lezen en te beoordelen volgens een vooropgesteld kwaliteitskader en de on- line tool die ter beschikking wordt gesteld door de Europese Commissie. Ingediende projecten zowel in de Nederlandse als Engelse taal kunnen beoordelen. Onder voorbehoud van de goedkeuring van de deadlines voor gebeuren de assessments de laatste week van april, eind mei en eind oktober. Op jaarbasis gemiddeld 20 projecten evalueren Aangeven voor welke acties/soort activiteit (groepsuitwisselingen, mobiliteit van jeugdwerkers, kleine of grote projecten, ) ze kwalitatieve beoordelingen willen uitvoeren. Bereid zijn om een verklaring te ondertekenen over het vermijden van belangenvermenging, en discreet om gaan met informatie verkregen tijdens de kwalitatieve beoordeling. Discreet omgaan met hun taak als assessor. Een engagement willen opnemen tot eind 2015 dewelke in een overeenkomst met JINT wordt vastgelegd. JINT streeft diversiteit na in de samenstelling van de assessorengroep. Noot: de EI s (Expression of Intrest) voor EVS vrijwilligers zijn niet onderhevig aan de algemene deadlines binnen het Erasmus+/Youth in Action programma, maar worden beoordeeld binnen de 68 weken na het indienen van de aanvraag. Beoordelingen van deze EI s gebeuren doorheen het hele jaar. JINT biedt: Specifieke vorming rond het Erasmus+/Youth In Action programma en de assessmentprocedure. Een eerste verplichte vorming wordt voorzien op 1 april (14u17u) of 3 april (17u3020u30) Betrokkenheid bij het uitzetten van de bakens van het Erasmus+/Youth in Action programma in Vlaanderen. Gratis deelname aan nationale en internationale vormingsactiviteiten over Youth in Action, (mede)georganiseerd door JINT en waarbij JINT in een deel van de kosten tegemoet kan komen.

5 Vergoeding: De financiële voorwaarden voor uw inspanning zijn als volgt: Type opdracht KA1 leermobiliteit, KA3 jeugdbeleidsmeetings < euro KA1 leermobiliteit, KA3 jeugdbeleidsmeetings > euro KA2 strategische partnerschappen KA2 strategische partnerschappen > euro EI s (Expression of Intrest) voor EVS vrijwilligers Trainingsdagen Bedrag per project dossier 35 euro 50 euro 50 euro Aanvraag niveau : 50 euro + Eindverslag niveau : 50 euro 25 euro Onkostenvergoeding voor de bijeenkomsten Selectie van de kandidaten: Kandidaturen (motivatie brief, CV + het formulier kandidaatstelling ) worden verwacht ten laatste op maandag 7 maart bij ronald.keersmaekers@jint.be. Met de geselecteerde kandidaten wordt een gesprek gevoerd. JINT stelt, op basis van CV en gesprek, de meest geschikte kandidaten voor aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur neemt een beslissing hierover. Meer info: 1000 Brussel 02/ Ronald Keersmaekers

Oproep experts Erasmus+ jeugd

Oproep experts Erasmus+ jeugd Oproep experts Erasmus+ jeugd Het programma Erasmus+ is de opvolger van onder meer het Youth in Action-programma en loopt van 2014 tot en met 2020. Door te investeren onderwijs, niet-formeel leren en training

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Info- en vormingsdag. Info deel 2: per doelgroep. Broodjes, info JINT en netwerken. Persoonlijk overleg (afspraak)

Info- en vormingsdag. Info deel 2: per doelgroep. Broodjes, info JINT en netwerken. Persoonlijk overleg (afspraak) Info- en vormingsdag 10u15-11u30 11u30-12u45 12u45-13u30 13u30-15u45 13u30-17u30 Info deel 1: algemeen Info deel 2: per doelgroep Individuele jongeren Groepsprojecten Projecten voor jeugdwerkers Broodjes,

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een goed Erasmus+ projectvoorstel? VGC-infosessie 19 juni 2017

Hoe schrijf ik een goed Erasmus+ projectvoorstel? VGC-infosessie 19 juni 2017 Hoe schrijf ik een goed Erasmus+ projectvoorstel? VGC-infosessie 19 juni 2017 Erasmus+ Youth in Action HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD? Ploeg van externe assessoren uit jeugdwerksector Scorelijst binnen

Nadere informatie

Oproep experten strategische partnerschappen (KA2) Call 2019

Oproep experten strategische partnerschappen (KA2) Call 2019 Oproep experten strategische partnerschappen (KA2) Call 2019 Stel je kandidaat via de link op de website ten laatste op 4 maart Het Erasmus+ programma loopt van 2014 tot 2020. Het doel van het programma

Nadere informatie

Oproep experten Erasmus+ individuele leermobiliteit (KA1) Call 2019

Oproep experten Erasmus+ individuele leermobiliteit (KA1) Call 2019 Oproep experten Erasmus+ individuele leermobiliteit (KA1) Call 2019 Stel je kandidaat via de link op de website ten laatste op 5 februari Het Erasmus+ programma loopt van 2014 tot 2020. Het doel van het

Nadere informatie

Projecten voor jeugdwerkers

Projecten voor jeugdwerkers Projecten voor jeugdwerkers Projecten voor jeugdwerkers Strategische jeugdpartnerschappen: praktijk delen Strategische jeugdpartnerschappen: innovatie Foto door Johannes De Bruycker Info- en vormingsdag

Nadere informatie

Oproep experts Erasmus+

Oproep experts Erasmus+ Oproep experts Erasmus+ Het programma Erasmus+ is het EU programma voor Onderwijs & Training en Jeugd dat loopt van 2014 tot en met 2020. Het doel van Erasmus+ is het realiseren van goede initiatieven

Nadere informatie

HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD?

HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD? HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD? Je diende een project in op een van de deadlines, kreeg al dan niet feedback van de YIAstafmedewerkers, en vraagt je af: wat nu? Wat gebeurt er na de deadline? - Eerst

Nadere informatie

HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD?

HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD? HOE WORDT MIJN PROJECT BEOORDEELD? Je diende een projectvoorstel in op een van de deadlines en vraagt je af: wat nu? Wat gebeurt er na de deadline? Eerst en vooral ontvang je van JINT een bevestigingsmail

Nadere informatie

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Sessie 18 Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Waarom Youth

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action EVS organisatie worden Deze factsheet is voor organisaties die met Europees Vrijwilligerswerk (EVS) aan de slag willen gaan. Wat houdt EVS in,

Nadere informatie

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris Beleidsplan Januari 2014 VOORWOORD Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting WOW Go. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten. Het plan geeft inzicht in de werving, beheer

Nadere informatie

Groepsprojecten. Vrijwilligersteams. Groepsuitwisselingen. Jongereninitiatieven. Solidariteitsprojecten. European Solidarity Corps

Groepsprojecten. Vrijwilligersteams. Groepsuitwisselingen. Jongereninitiatieven. Solidariteitsprojecten. European Solidarity Corps Groepsprojecten Groepsprojecten Vrijwilligersteams European Solidarity Corps Groepsuitwisselingen Jongereninitiatieven Erasmus+ Youth in Action Bel J Erasmus+ Youth in Action Solidariteitsprojecten European

Nadere informatie

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius)

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Verwelkoming Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Informatie Oproepronde 2018 ERASMUS+ KERNACTIE 1 KA1 IN ERASMUS+ SCHOOL- ONDERWIJS SPORT BEROEPS- ONDERWIJS EN OPLEIDING

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Wat

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013

TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013 TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013 In 2010 is het Europese programma Youth in Action halfweg. Het programma wordt door de Europese Commissie geëvalueerd. De Vlaamse Jeugdraad geeft zijn aanbevelingen

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Nationaal Evaluatie Comité. Lerende mobiliteit (KA1) Tweede Call 2018

Nationaal Evaluatie Comité. Lerende mobiliteit (KA1) Tweede Call 2018 Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Tweede Call 2018 Volwasseneneducatie (ve), 5 december 2018 Inleiding Lerende Mobiliteit, ook wel Mobiliteit of KA1 genoemd, is één van de drie key actions

Nadere informatie

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016 Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad Een overzicht 27 september 2016 Aanleiding Cf. Heterogeen samengestelde samenleving superdiversiteit Twee vaststellingen: Participatie MKKJ lager dan

Nadere informatie

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap Dinsdag 18 september 2018 Marloes Hogervorst Eline van der Net Welkom Welk beelden leven er? Context Erasmus+ Rol van het NA / relatie met mbo-instelling

Nadere informatie

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships'

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' #46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' Elvira Arkesteijn, Bart van den Elzen en Svetlana van Schilfgaarde Wat gaan we doen? Nieuwe kansen voor scholen

Nadere informatie

JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking.

JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking. JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking. JINT wordt structureel gefinancierd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Jeugd en Sport, en door de Europese

Nadere informatie

Europa voor de Burger Programma EU subsidie lijn EACEA (EC) 7-jarig programma ( ) Jaarlijkse oproep

Europa voor de Burger Programma EU subsidie lijn EACEA (EC) 7-jarig programma ( ) Jaarlijkse oproep Europa voor de Burger Programma 2007-2013 EU subsidie lijn EACEA (EC) 7-jarig programma (2007-2013) Jaarlijkse oproep 1 Europa voor de Burger: Doelstellingen (1) Het burgerschap van de Europese Unie ontwikkelen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR AANVRAAG TOT KANDIDATUUR LID VAN HET ANALYSECOMITE «MATERIALEN ONDER DE LOEP» CONTEXT Wie zijn we? Kleur Bekennen is het programma opvoeden tot wereldburgerschap van de Belgische Staat, uitgevoerd door

Nadere informatie

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Waar kan ik subsidie voor aanvragen? Over Erasmus+ Erasmus+ is het Europese subsidie programma voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het programma loopt zeven jaar: van 2014 tot 2020. Organisaties kunnen subsidie aan vragen voor internationale

Nadere informatie

Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2018

Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2018 Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2018 Volwasseneneducatie (ve) 18 april 2018 Inleiding Lerende Mobiliteit, ook wel Mobiliteit of KA1 genoemd, is één van de drie key actions die

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Workshop Subsidieaanvraag voorbereiden 26/01/2016 SHUTTERSTOCK Europa voor de Burger Inhoudelijk Doelstellingen Acties Prioriteiten Criteria Deadlines Projectvoorbeelden

Nadere informatie

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ 2014-2020 Onder voorbehoud van officiële goedkeuring door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie Versie 29-10-2013 Documenteigenaar Marissa van

Nadere informatie

LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND

LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND EUROPAHUIS RYCKEVELDE = werken aan Europees burgerschap EUROPAHUIS RYCKEVELDE EUROPA BEGRIJPEN EUROPA BELEVEN Infosessies en workshops Evenementen Thematische campagnes Dossiers

Nadere informatie

Europese subsidies en de sociale economie

Europese subsidies en de sociale economie Europese subsidies en de sociale economie Tewerkstelling van vluchtelingen binnen de sociale economie 24 Mei 2016 Agenda 14:00 Welkom 14:15 Inleiding: Wie zijn de vluchtelingen? Quentin Callens, Agentschap

Nadere informatie

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017 Erasmus+ Informatiebijeenkomst Strategische Partnerschappen Key Action 2 School Exchange Partnerschappen Utrecht, 22 november 2017 Spelregels tijdens de sessie Geen plenaire vragen in verband met de tijd

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 april 2014 (OR. en) 9026/14 JEUN 65 SOC 299

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 april 2014 (OR. en) 9026/14 JEUN 65 SOC 299 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 30 april 2014 (OR. en) 9026/14 JEUN 65 SOC 299 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) / de Raad nr.

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Floor van Houdt Plv afdelingsleider voor Europese Commissie Date: in 12 pts Europa 2020 Strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei Aandacht voor jongeren

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Workshop Subsidieaanvraag voorbereiden 4/08/2015 SHUTTERSTOCK Europa voor de Burger Inhoudelijk Doelstellingen Acties Prioriteiten Criteria Deadlines Praktisch Basisvoorwaarden

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Artikel 1: Situering Subsidiereglement voor ondersteuning van sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen,

Nadere informatie

Europese sportevenementen zonder winstoogmerk

Europese sportevenementen zonder winstoogmerk Europese sportevenementen zonder winstoogmerk Wat zijn de doelstellingen van een Europees sportevenement zonder winstoogmerk? Deze actie is gericht op de ondersteuning van: vrijwilligerswerk in de sport;

Nadere informatie

CREATIVE EUROPE ( )

CREATIVE EUROPE ( ) CREATIVE EUROPE (2014-2020) SUBPROGRAMMA MEDIA OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EACEA/17/2016: STEUN VOOR MARKTTOEGANG LET OP: Deze oproep tot het indienen van voorstellen is afhankelijk van: de

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2019

Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1 Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Delphine Dumon 01/03/2016 Brussel SHUTTERSTOCK EUROPA VOOR DE BURGER 2014-2020 Europees subsidieprogramma onder DG Migration & Home Affairs Gecentraliseerd bij het uitvoerend

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Waarom

Nadere informatie

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 27 april 2018 (OR. en) 8273/1/18 REV 1 JEUN 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 Kwaliteitsvol jeugdwerk Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 In vogelvlucht Kwaliteitsvol jeugdwerk Toelichting bij de politieke discussie in de EU en het traject van de

Nadere informatie

JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS

JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS Het Natinaal Agentschap JINT vert de Eurpees subsidieprgramma s Erasmus+: Yuth in Actin (2014-2020) en Eurpean Slidarity

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2019

Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2019 Nationaal Evaluatie Comité Lerende mobiliteit (KA1) Call 2019 Volwasseneneducatie (ve) 7 mei 2019 Inhoud Inleiding... 2 1 Procedure selectie... 3 A. Ontvankelijkheid...3 B. Toewijzing en voorbereiding

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S23/2019. Uitwisselingen en mobiliteit in de sport

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S23/2019. Uitwisselingen en mobiliteit in de sport OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S23/2019 Uitwisselingen en mobiliteit in de sport Deze oproep tot het indienen van voorstellen past in de uitvoering van de voorbereidende actie "Uitwisselingen

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

Erasmus+ voor schoolonderwijs. Erasmus + KA1: Nascholingsprojecten. Key Action 1. KA1: Nascholingsprojecten - budget. KA1: Nascholingsprojecten vb.

Erasmus+ voor schoolonderwijs. Erasmus + KA1: Nascholingsprojecten. Key Action 1. KA1: Nascholingsprojecten - budget. KA1: Nascholingsprojecten vb. Erasmus+ voor onderwijs Erasmus + Erasmus + Voor onderwijs Keyaction 1: Leer voor individuen Keyaction : Samenwerking voor innovatie en goede praktijken Keyaction3: Steun voor beleidshervorming 1. Leer

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

31/08/2015. Eindevaluatie Youth in Action 2007-2013 in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media - Afdeling Jeugd.

31/08/2015. Eindevaluatie Youth in Action 2007-2013 in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media - Afdeling Jeugd. 31/08/2015 Eindevaluatie Youth in Action 2007-2013 in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media - Afdeling Jeugd Stevens Frank Eindevaluatie Youth in Action 2007-2013 in opdracht van

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Subsidiereglement voor ondersteuning van sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen,

Nadere informatie

Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school

Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school Hoe schrijft u een beleidsplan internationalisering voor uw school Inleiding Suggesties voor de inhoud: Waarom schrijft u dit beleidsplan? Is er een aanleiding? Is het beleidsplan bedoeld voor de hele

Nadere informatie

Support to the volunteering management in sports clubs

Support to the volunteering management in sports clubs Support to the volunteering management in sports clubs een Preparatory Action van de EU-Commissie geleid door de Vlaamse Sportfederatie 2.05.2012 The partners Brussel are 1 Impulsen voor VSF Prep.Act.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: 7679/17 JEUN 39 Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Trainingen en netwerkprojecten ... Verhoog de kwaliteit. Youth in Action-project!

Trainingen en netwerkprojecten ... Verhoog de kwaliteit. Youth in Action-project! Trainingen en netwerkprojecten... Verhoog de kwaliteit van je Youth in Action-project! Youth in Action trainingen en netwerkprojecten Youth in Action is een subsidieprogramma voor Europese projecten voor

Nadere informatie

Inhoud Basisprincipes assessment en consolidatie... 2

Inhoud Basisprincipes assessment en consolidatie... 2 Inhoud Basisprincipes assessment en consolidatie... 2 Award criteria... 2 Proportionaliteit... 3 Inhoud vs. tekst... 4 OEET consolidation form invullen... 4 Assessment conclusion... 4 Assessment... 5 Leidraad

Nadere informatie

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen:

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen: CREATIEF EUROPA (2014-2020) Subprogramma Cultuur Oproep tot het indienen van voorstellen: Oproep tot het indienen van voorstellen EACEA/34/2018: Steun voor Europese samenwerkingsprojecten 2019 LET OP:

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

KA2 strategische partnerschappen: ac1viteiten

KA2 strategische partnerschappen: ac1viteiten KA2 strategische partnerschappen: ac1viteiten Ac7viteiten die samenwerking versterken om prak1jkervaringen uit te wisselen vernieuwing s7muleren in onderwijs, opleiding en jeugd erkenning en validering

Nadere informatie

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid Mogelijkheden Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs Leuven, 29 februari 2012 Prins Filipfonds Buurlandenbeleid Een Leven Lang Leren programma Comenius Study Visits Raad van Europa Ryckevelde

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Bridge Between Cultural Centres Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Heb je je ooit afgevraagd hoe een Europese collega met dezelfde functie als jou zijn job invult

Nadere informatie

1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen

1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// werft aan in contractueel dienstverband 1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen Afdeling: Cultureel

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Delphine Dumon 16/12/2015 Leuven SHUTTERSTOCK EUROPA VOOR DE BURGER 2014-2020 Europees subsidieprogramma onder DG Migration & Home Affairs Gecentraliseerd bij het uitvoerend

Nadere informatie

YOUNG AMBASSADOR AWARD

YOUNG AMBASSADOR AWARD YOUNG AMBASSADOR AWARD 2016-2017 Zoals in andere Europese landen organiseert Multiple District 112 opnieuw de LIONS Young Ambassadors Award wedstrijd. WAAROM dit initiatief? In de media wordt de jeugd

Nadere informatie

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent

Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar Informatie voor studenten van Universiteit Gent Generieke Beurzen buiten Europa Academiejaar 2016-2017 Informatie voor studenten van Universiteit Gent Inleiding In deze toelichting vind je specifieke informatie voor UGent studenten over het Generieke

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma 1. Uittreksel uit het 2 Zeeën Operationeel Programma, Prioriteit 4 : Gemeenschappelijke Prioriteit met het

Nadere informatie

ERASMUS+ voor scholen

ERASMUS+ voor scholen ERASMUS+ voor scholen Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks: 2007-2013: Een Leven Lang Leren 2014-2020: Erasmus+ Sterkere link met het beleid EU toegevoegde waarde en impact Stroomlijnen

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale topsportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod lokale adviesraden samen sterk een vormingsaanbod van het provinciebestuur oost - vlaanderen Over dit vormingsaanbod Aanbod van het provinciebestuur Uitgevoerd door De Wakkere Burger vzw Inspiratie: mogelijke

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Delphine Dumon Antwerpen SHUTTERSTOCK EUROPA VOOR DE BURGER 2014-2020 Europees subsidieprogramma onder DG Migration & Home Affairs Gecentraliseerd bij het uitvoerend agentschap

Nadere informatie

Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018

Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018 Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018 Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 1 1 Inleiding...

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van juli tot mei 2018 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten bij

Nadere informatie

1. Erkenning als socio-culturele vereniging

1. Erkenning als socio-culturele vereniging Gemeentelijk reglement in verband met de erkenning en de subsidiëring van socioculturele verenigingen in het kader van het gemeentelijk cultuurbeleid gemeenteraad 2 mei 2017 1. Erkenning als socio-culturele

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

INFORMATIEBERICHT DIENSTHOOFD OMGEVING EN ECONOMIE/ OMGEVINGSMABTENAAR. Graad A1a-A3a voltijds statutair

INFORMATIEBERICHT DIENSTHOOFD OMGEVING EN ECONOMIE/ OMGEVINGSMABTENAAR. Graad A1a-A3a voltijds statutair INFORMATIEBERICHT DIENSTHOOFD OMGEVING EN ECONOMIE/ OMGEVINGSMABTENAAR Graad A1a-A3a voltijds statutair Opgemaakt op 23/05/2019 voor gemeente Keerbergen VERTROUWELIJK Inleiding Het gemeentebestuur van

Nadere informatie

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid)

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Participatiedecreet Projecten voor kansengroepen Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Deze presentatie behandelt: Situering

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 41 42 Fax 02 553

Nadere informatie