Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw"

Transcriptie

1 Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne en hygiëne in en om de gebouwen. Door het nemen van hygiëne maatregelen, zoals handen wassen, schoonmaken en ventileren wordt geprobeerd om de overdracht van ziekte verwekkers tegen te gaan. In dit protocol wordt aandacht besteed aan persoonlijke hygiëne van de pedagogische medewerker(s) en het kind, hygiëne rondom voedselbereiding, en hygiëne van en in het gebouw. Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

2 1. Persoonlijke hygiëne : Ieder mens draagt ontelbare micro-organismen bij zich, waarvan het overgrote deel niet ziekmakend zijn. Om verspreiding van deze micro-organismen tegen te gaan is een goede persoonlijke hygiëne belangrijk. Pedagogische medewerkers moeten op zowel hun eigen hygiëne als die van de kinderen in de groep attent zijn. Zij moeten vooral aandacht hebben voor handhygiëne, omdat via de handen veel micro-organismen worden overgebracht. Handen van de pedagogische medewerker of het kind moeten gewassen worden voor: Het aanraken en bereiden van voedsel Het eten of het helpen bij eten Handen van de pedagogische medewerker en het kind (indien van toepassing) moeten gewassen worden na: Zichtbare verontreiniging van de handen Hoesten, niezen of snuiten Buitenspelen Toiletgebruik Verschonen van een kind Contact met lichaamsvocht, zoals speeksel, snot, braaksel, urine, bloed Schoonmaakwerkzaamheden Roken Bij het afdrogen van de handen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een katoenen handdoek. Deze dient minimaal ieder dagdeel vervangen te worden. Handschoenen worden gebruikt als er kans bestaat op contact met bloed of lichaamsvocht met bloed (diaree of braaksel). Verwijderen van gemorst bloed moet gebeuren met wegwerphandschoenen aan. Na gebruik van handschoenen altijd handen wassen! Kleding of linnengoed met bloed wassen op minimaal 60 graden. Persoonlijke verzorging van pedagogische medewerkers: Een wondje op de handen dient afgedekt te worden met een pleister Let op schone nagels, die niet te lang zijn. Kleding moet schoon zijn. Bij voorkeur zo weinig mogelijk handsieraden en lang haar vast gestoken. Indien een pedagogische medewerker een besmettelijke ziekte heeft gelden de regels zoals die in het GGD-handboek staan.

3 Hoest- en niesdiscipline: Niet niezen en hoesten in de richting van een ander. Leer kinderen om het hoofd weg te draaien of te buigen Houdt een hand voor de mond tijdens hoesten of niezen Was daarna je handen Probeer snottebellen bij kinderen te voorkomen door tijdig de neus te snuiten Gebruik papieren zakdoeken, die direct weggegooid worden in een afsluitbare afvalemmer. Toilethygiëne: Leer kinderen handen te wassen na toiletgebruik Gebruik vloeibare zeep en papieren handdoeken.

4 2. Voeding en hygiëne : De hygiëne rondom voeding en voedselbereiding is van groot belang, omdat via voeding ziekteverwekkers gemakkelijk overgebracht kunnen worden. Om te voorkomen dat voedsel besmet wordt, moet er vanaf de inkoop tot aan het daadwerkelijke eten aandacht zijn voor de hygiëne. Algemeen: De afvalemmer in de groepsruimte is gesloten. De vuilniszak wordt tenminste aan het eind van iedere dag vervangen. Voedsel wordt op een tafel bereid. Ieder kind kan zelf na de maaltijd met een eigen washandje de mond en handen gewassen. Gebruikte washandjes gaan direct in de wasmand en worden minimaal 1x per dag gewassen. De inkoop van voedingsmiddelen: Let op: houdbaarheidsdatum, deugdelijkheid van de verpakking en de temperatuur van het product. Bederfelijke producten zoals fruit en melk worden zo mogelijk meerdere keren per week ingekocht. Ruim voedingsmiddelen direct na inkoop op in koelkast/ vriezer en voorraadkast. Bewaren voedingsmiddelen: De temperatuur in de koelkast moet tussen 4 C & -7 C zijn, te meten door gebruik van een koelkast thermometer. De temperatuur van de koelkast moet geregistreerd worden. Dit kan op dezelfde aftekenlijst als de schoonmaaklijst. Ook de temperatuur van de diepvries wordt geregistreerd (max. -18 C). Hiervoor is eveneens een registratieformulier ontwikkeld. Jaarlijks wordt de thermometer geijkt op deugdelijkheid. Indien een vast persoon is aangewezen voor de schoonmaak- en/of controlewerkzaamheden, dan dient bij afwezigheid vervanging te worden geregeld. Zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan. Eet- en drinkwaren worden zo lang mogelijk in de vriezer of koelkast bewaard. Eet- en drinkwaren worden niet opnieuw ingevroren. Producten waarvan de uiterste houdbaarheiddatum is overschreden worden weggegooid. Koelkasten moeten minimaal iedere twee weken schoongemaakt worden, bij voorkeur iedere week. Hiervoor hangt een aftekenlijst op de koelkast.

5 Houdbaarheid van producten en IVD: Versheid wordt beheerst door een goede controle op de houdbaarheidsdatum (THT) en de te gebruiken tot-datum (TGT) die leveranciers vermelden op de producten. Echter, deze data zijn van toepassing op ongeopende producten. Wanneer een product geopend is, is deze vaak nog maar beperkt houdbaar en kun je niet meer uitgaan van de THT of TGT. Om overzicht de behouden en versheid te garanderen wordt de zgn. interne verbruikdatum (IVD) op de verse gekoelde producten vermeld. Deze datum in combinatie met onderstaande gegevens bepaalt tot wanneer een product gebruikt kan worden. Zoet beleg Bewaar zoet beleg voor openen in de keukenkast. Na openen bewaren conform de voorschriften op de verpakking. Over het algemeen hoeft dit niet koel bewaard te worden. Zoet beleg kan in dit geval in principe tot de THT datum gebruikt worden en hoeft niet met een IVD gemerkt te worden. Indien het zoete beleg wel in de koelkast bewaard dient te worden wordt er wel een IVD genoteerd. Over het algemeen is de bewaartermijn dan 1 maand. In dit geval dient op het vers houd bakje de THT datum van de originele pot te worden vermeld. Klaarmaken broodmaaltijd: Tijdens voedselbereiding geen hand- en polssieraden dragen. Een gladde ring mag. Was voor bereiding de handen. Zorg voor schone materialen(bestek, borden, bekers). Haal voedingsmiddelen zo kort mogelijk voor gebruik uit de koelkast. Melk producten maximaal een half uur buiten de koeling laten staan.

6 3. Hygiëne in en om het gebouw: Ventileren: Goed ventileren voorkomt verspreiding van infectieziekten. Zorg dat ventilatieroosters altijd open staan Zorg voor luchtstroming door openen van twee ventilatieopeningen. Voorkom tochten. Gebruik momenten dat er geen kinderen aanwezig zijn in een ruimte om ramen en/of deuren tegen elkaar open te zetten. Het doortochten moet in de groepsruimte minimaal 1x per dag gebeuren, het liefst midden op de dag, om de lucht te zuiveren. Schoonmaken : Er wordt schoongemaakt door zowel pedagogische medewerkers en huishoudelijk medewerksters via van Rijckevorselschool. Goed huishoudelijk schoonmaken is voldoende, dit kan zowel nat als droog gebeuren. Ontsmetten van ruimten of voorwerpen met een ontsmettingsmiddel is alleen noodzakelijk in uitzonderlijke situaties. De huishoudelijk medewerksters worden op de hoogte gesteld door Kimberly Montfoort over het heersen van ernstige diarree of ernstige infectieziekten zoals hersenvliesontsteking of geelzucht. Er dient dan ontsmet te worden. Huishoudelijk reinigen : Dit kan zowel nat als droog gebeuren. Droog reinigen: Stof afnemen, stofzuigen, stofwissen (= het reinigen van een gladde vloer met behulp van een stof wisapparaat en een stofbindende wegwerpdoek) Nat reinigen: Meubilair, toiletten, keukenblokken en losse voorwerpen worden nat schoongemaakt. Vloeren nat reinigen met een tweeemmersysteem met mop en pers, zodat er een scheiding tussen 'schoon' en 'vuil' water is. Het schone water bevat allesreiniger. Na het soppen van de vloer de mop uitpersen in de vuile emmer. De vloer blijft na reiniging nat achter en is korte tijd onbegaanbaar. Voorafgaand aan natte reiniging van grote oppervlakken de vloer eerst van stof ontdoen (zie droge reiniging). Het grote schoonmaakwerk wordt zoveel mogelijk buiten de aanwezigheidstijden van kinderen gedaan. Schoonmaakmiddelen en materialen worden buitenbereik van kinderen opgeborgen. De schoonmaakmaterialen zelf worden goed schoongehouden en zo nodig uitgewassen.

7 Des infectie: Des infectie is noodzakelijk wanneer oppervlakken, meubilair of voorwerpen verontreinigd zijn met mogelijk besmette materialen zoals bloed en lichaamsvochten met zichtbare bloedbijmenging. Huishoudelijke reiniging vooraf is dan echter noodzakelijk omdat alle desinfecteermiddelen door bloed (eiwitten) ten dele onwerkzaam worden gemaakt. Bij BSO Kids Pleasure is alcohol 70% ( = ethanol) aanwezig voor des infectie. Ethanol is een betrouwbaar desinfectans voor kleine oppervlakken (tot maximaal 0,5 m2) die van tevoren goed gereinigd zijn. Alcohol laat geen giftige resten achter, afspoelen na ontsmetting is dan ook niet nodig! Indien des infectie noodzakelijk is, dient te worden gehandeld zoals hierna staat vermeld. Laat des infectie altijd voorafgaan door huishoudelijke reiniging. Een desinfectans werkt niet op oppervlakken waar nog organisch materiaal (zoals bloedeiwit) op zit. Hanteer bij het schoonmaken de werkvolgorde van 'schoon naar vuil'. Ververs sopwater regelmatig (per ruimte) en gooi het direct na afloop weg. Het sopwater kan verontreinigd zijn met micro-organismen en in plaats van reinigend juist besmettend werken. Maak bij reiniging gebruik van wegwerp sopdoeken of opnieuw te gebruiken sopdoeken die wasbaar zijn bij 60 C. Verdun, doseer en gebruik het desinfectans volgens het gebruiksvoorschrift. Gebruik na des infectie het schoonmaak- materiaal niet voor reiniging of des infectie van ander materiaal. Het schoonmaakmateriaal eerst zelf reinigen, desinfecteren of weggooien. Indien er bij wijze van uitzondering toch gebruik moet worden gemaakt van chloor als desinfectans (alleen bij oppervlakken groter dan 0,5 m2), gebruik dan een door de overheid toegelaten desinfectans met een N-nummer. Huishoudchloor en Glorix voldoen hier niet aan. Deze middelen zijn instabiel, dat wil zeggen dat de concentratie van chloor na verloop van tijd afneemt. Bij gebruik van chloortabletten kan men gemakkelijk en nauwkeurig doseren. Onderhoud van het schoonmaakmateriaal: Het is belangrijk de schoonmaakmaterialen dagelijks en/of na de werkzaamheden te reinigen, te drogen en op te ruimen en indien nodig te vervangen. Zo kan men voorkomen dat met vuile voorwerpen een nog grotere besmetting plaatsvindt.

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Bij Lotte hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid. Wij worden als kinderopvang gecontroleerd door de GGD en brandweer op zaken als hygiëne en veiligheid.

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Protocol Hygiëne persoonlijk

Protocol Hygiëne persoonlijk Protocol persoonlijke hygiëne Iedere mens draagt ontelbare al dan niet ziekmakende micro-organismen bij zich. Om de verspreiding van deze micro-organismen naar andere mensen tegen te gaan is een goede

Nadere informatie

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt in contact met via ongewassen handen van 1. Handen worden gewassen voor het aanraken van voedsel 2. Handen worden gewassen voor het eten

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Protocol Hygiëne & Voeding

Protocol Hygiëne & Voeding Protocol Hygiëne & Voeding Inhoudsopgave: Persoonlijke hygiëne Blz 3 Handen wassen Blz 4 Voeding Blz 5 Contact met dieren Blz 6 Bijlage: Checklist Hygiëne en Voeding 2 Persoonlijke hygiëne Hieronder staan

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiënebeleid Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiëne is binnen de kinderderopvang belangrijk. Bij de SKOS hebben we dat vastgelegd in een hygiënebeleid. Jonge kinderen kunnen in aanraking komen

Nadere informatie

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016 1 Protocol gezondheid 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Hygiëne protocol 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden micro

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

RI: blink hygienecode blink-bso

RI: blink hygienecode blink-bso RI: blink hygienecode 2017 - blink-bso Inventarisatie 1 Hygiënecode 7 0 0 1 Voortgang in bewerking 8/8 1 Afspraken met betrekking tot persoonlijke hygiëne bij bereiding van voedsel door medewerkers worden

Nadere informatie

RI: blink hygienecode blink-bso

RI: blink hygienecode blink-bso RI: blink hygienecode 2017 - blink-bso Inventarisatie 1 Hygiënecode 8 0 0 0 Voortgang in bewerking 8/8 1 Afspraken met betrekking tot persoonlijke hygiëne bij bereiding van voedsel door medewerkers worden

Nadere informatie

RI: Hygiene kinderdagverblijf 't kukelesaantje

RI: Hygiene kinderdagverblijf 't kukelesaantje RI: Hygiene 2016 - kinderdagverblijf 't kukelesaantje Inventarisatie 1 Hygiënecode 8 0 0 0 Voortgang in bewerking 8/8 1 Afspraken met betrekking tot persoonlijke hygiëne bij bereiding van voedsel door

Nadere informatie

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Datum inventarisatie: 3 november 2016 Uitgevoerd door: U = uitgesloten Kl = kans is klein dat het zal gebeuren Gr = kans is groot dat het zal gebeuren 1.

Nadere informatie

Protocol Hygiënemaatregelen Pagina 1

Protocol Hygiënemaatregelen Pagina 1 Protocol Hygiënemaatregelen Inhoud 1 Definities 2 Inleiding 3 1. Persoonlijke hygiëne medewerkers 3 1.1 Handhygiëne medewerkers 3 1.2 Persoonlijke hygiëne medewerkers 4 1.3 Toezicht op hand en toilethygiëne

Nadere informatie

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne Protocol Hygiëne Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Op de kinderopvang wordt zo hygiënisch mogelijk gewerkt. Wij hebben daarvoor de onderstaande

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB HYGIENEMAATREGELEN 25 Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school 1. Inleiding Het is niet mogelijk op elk moment te weten of er iemand op school aanwezig is, die een

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid versie juli

Gezondheidsbeleid versie juli Gezondheidsbeleid 2018- versie juli Inhoud Inleiding... 3 Risico s door overdracht van ziektekiemen... 4 Handhygiëne... 4 Hoesten/ niezen en snuiten... 4 Verschonen... 4 Bereiding van voedsel... 4 Flesjes,

Nadere informatie

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Kennistraining Handhygiëne Richtlijn Voor Pedagogisch Medewerkers in Kinderdagverblijven Inhoudsopgave 1 Waarom is handhygiëne

Nadere informatie

Beleid. Hygiëne en voeding gob

Beleid. Hygiëne en voeding gob Beleid Hygiëne en voeding gob Versie: 005 Definitief Datum: 23/12/2011 Inhoud Inleiding... 3 Hygiëne... 4 Persoonlijke hygiëne van gastouders/ kinderen... 4 Toilethygiëne... 4 Schoonmaken... 4 Zandbakken...

Nadere informatie

RI: Hygiene kinderdagverblijf 't kukelesaantje

RI: Hygiene kinderdagverblijf 't kukelesaantje RI: Hygiene 2017 - kinderdagverblijf 't kukelesaantje Inventarisatie 1 Hygiënecode 0 0 0 8 Voortgang in bewerking 8/8 1 Afspraken met betrekking tot persoonlijke hygiëne bij bereiding van voedsel door

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en gezondheid

Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept.

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie Inleiding Hygiëne staat in een hoog vaandel bij Spot4kids. Kinderen moeten in een schone omgeving kunnen spelen en eten. Dit protocol geeft de richtlijnen aan voor het

Nadere informatie

Beleid. Hygiëne en voeding. Datum: 14/11/2011 Versie: 003

Beleid. Hygiëne en voeding. Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Beleid Hygiëne en voeding Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Inhoud Inleiding 3 Hygiëne 4 Toilethygiëne en verschonen 4 Schoonmaken 5 Zandbakken 5 Huisdieren en ongedierte 5 Voeding en hygiëne 6 Bijbehorende

Nadere informatie

1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers

1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers Hygiene Inhoud Inleiding... 3 1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers... 4 1.1 Handhygiëne... 4 1.1.1 Voor... 4 1.1.2 Na... 4 2. Hygiëne t.a.v. de kinderen... 5 2.1 Wassen en gebruik handdoeken...

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Protocol hygiëne 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden

Nadere informatie

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen Protocol Hygiëne Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept. Materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark:

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Inhoud 1. Handen wassen; kinderen 2. Handen wassen; leiding 3. Wondjes/wondverzorging 4. Niezen 5. Verschonen 6. Voeding 7. Gebruik

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Risdam

Stichting Peuterspeelzaal Risdam Stichting Peuterspeelzaal Risdam Risico Inventarisatie Gezondheid & Hygiëne toepassen in de Praktijk bij Speelzalen de Minimolen & de Mallemolen document dd. 06-05-2012 Ter voorkoming van: Risico s door

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari - 2007 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist

Nadere informatie

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit checklist voor gesprek en audit Bij de voor de voedingsverzorging in woonvormen Door veilig om te gaan met het eten, voorkom je dat er mensen ziek van worden. Het is belangrijk dat je het met je collega

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol RIE en ACTIEPLAN VEILIGHEID 2012 Datum inventarisatie:april 2012 Datum goedgekeurd: sept. Definitieve datum actieplan gereed: juni 2012 Codes: U= uitgesloten A: kans is groot dat het kan gebeuren B: kans

Nadere informatie

RSR reinigingsprotocol

RSR reinigingsprotocol RSR reinigingsprotocol Dit stuk is een samenvatting van de hygiënevoorschriften zoals die zijn opgesteld door de Landelijke Vereniging van Thuiszorg (LVT).Tevens geldend voor verpleeghuis middelen. Het

Nadere informatie

Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en

Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en Protocol Hygiëne Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en om hygiëne onder de aandacht te brengen bij onze gastouders, is dit protocol ontwikkeld.

Nadere informatie

Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden

Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden Reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg - Standaardmethoden 1. Reiniging Onder reinigen wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

V2 PROTOCOL HYGIËNE hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en om hygiëne onder de aandacht te brengen bij onze gastouders, is dit protocol ontwikkeld. gaat er

Nadere informatie

Dit reglement geeft de huisregels omtrent gezondheid weer. Binnen de vestiging van BSO 4 de Honk zijn er een aantal huisafspraken.

Dit reglement geeft de huisregels omtrent gezondheid weer. Binnen de vestiging van BSO 4 de Honk zijn er een aantal huisafspraken. Huisregels omtrent gezondheid BSO locatie RKDVC Omtrent gezondheid BSO 4 de honk Dit reglement geeft de huisregels omtrent gezondheid weer. Binnen de vestiging van BSO 4 de Honk zijn er een aantal huisafspraken.

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Protocol Keuken & Hygiëne

Protocol Keuken & Hygiëne Protocol Keuken & Hygiëne 1. Persoonlijke hygiëne 1. De handen worden regelmatig door de gastouder gewassen met vloeibare desinfecterend zeep, in ieder geval 1. Na toiletbezoek 2. Na verschonen van een

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om?

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? Titel: Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 4.24 Soort document: Protocol Aantal pagina s: 6 Aantal bijlagen: 0 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

Schoonhouden van de peuterspeelzaal

Schoonhouden van de peuterspeelzaal Blad 1 van 7 Doel: Het op doeltreffende wijze schoonhouden van de peuterspeelzaalruimte, toilet en verzorgingsruimte, de keuken. Het zorgdragen voor de persoonlijke hygiëne van leidsters en kinderen. Het

Nadere informatie

Hygiëne in de SPOM Peuterspeelzalen West Maas en Waal Inhoudsopgave

Hygiëne in de SPOM Peuterspeelzalen West Maas en Waal Inhoudsopgave Hygiëne in de SPOM Peuterspeelzalen West Maas en Waal Inhoudsopgave Inleiding in hygiëne Persoonlijke hygiëne Hoest- en niesdiscipline Voeding en hygiëne Toilethygiëne peuters Hygiëne omtrent verschonen

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana

RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana Januari 2015 Inleiding Om ervoor te zorgen dat de kinderen worden opgevangen in een schone en gezonde omgeving wordt er een risico inventarisatie gezondheid gedaan door

Nadere informatie

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC)

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 17 november 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4. 1. Aandachtspunten 4.2. Zuigelingenvoeding 4.3. Voedselallergie

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

8. Verschonen van bedden en gebruik van hoofdluier en slaapzakken

8. Verschonen van bedden en gebruik van hoofdluier en slaapzakken Hygiëneprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Datum: Februari 2015 Dit hygiëneprotocol is opgesteld om gezondheidsrisico s door eventuele overdracht van ziektekiemen

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

HUISREGELS BSO t SPEELVELD

HUISREGELS BSO t SPEELVELD HUISREGELS BSO t SPEELVELD Opgesteld door Dries Verstijnen. Deze regels zijn opgesteld aan de hand van veiligheids- en gezondheidsrisico inventarisatielijsten en de daarbij behorende oplossingsmogelijkheden

Nadere informatie

Protocol (preventie) ziekte en ongevallen

Protocol (preventie) ziekte en ongevallen Protocol (preventie) ziekte en ongevallen Inleiding Binnen de organisatie geldt de regel dat zieke kinderen, kinderopvang Mamaloe, in principe, niet kunnen bezoeken. Enerzijds omdat het dagverblijf daar

Nadere informatie

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN Richtlijnen voor: Economen Koks Hulppersoneel keuken Hulppersoneel onderhoud door Luk Wullaert Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - voor Roeland

Nadere informatie

Protocol Hygiene Kinderdagverblijf Het Pleintje

Protocol Hygiene Kinderdagverblijf Het Pleintje Protocol Hygiene Kinderdagverblijf Het Pleintje Januari 2012 Naam organisatie: Kinderdagverblijf Het Pleintje Bunschoterplein 39 6711 CD Ede T: 0318 700 602 E: kdvhetpleintje@gmail.com 1 Inleiding protocol

Nadere informatie

1.2 (Voor)bereiden broodmaaltijd Plan je tijd zodanig dat het klaarzetten of/bereiden van voedsel gereed is vlak voordat de kinderen aan tafel gaan.

1.2 (Voor)bereiden broodmaaltijd Plan je tijd zodanig dat het klaarzetten of/bereiden van voedsel gereed is vlak voordat de kinderen aan tafel gaan. 1 Voedsel hygiëne 1.1 Werkwijze Houd schoon en vuil materiaal strikt gescheiden. Houd schone en ongewassen producten gescheiden. Houd rauw en bereid voedsel strikt gescheiden. Gebruik tijdens het koken

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E Protocol Gezondheid Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E 1 Inleiding Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Daarom is een permanente inspanning om een goede gezondheid te behouden

Nadere informatie

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden.

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden. Hygiëne protocol Inleiding in hygiëne Waarom is goede hygiëne in de peuteropvang belangrijk? Kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Via de andere kinderen

Nadere informatie

Hygiënecode Kinderopvang Abeltje:

Hygiënecode Kinderopvang Abeltje: Hygiënecode Kinderopvang Abeltje: De medewerkers van Kinderopvang Abeltje handelen volgens de beschreven werkwijze en met het inzicht dat deze hygiënecode hen biedt, zo wordt voldaan aan de wettelijke

Nadere informatie

Model document Voedselveiligheid Werkinstructies voor hygiënisch ompakken van producten

Model document Voedselveiligheid Werkinstructies voor hygiënisch ompakken van producten Introductie Deze werkinstructies zijn gebaseerd op het Handboek van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (mei 2016, paragraaf 1 en bijlage F). Bij de update van het Handboek (2017) zal deze werkinstructie

Nadere informatie

RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix

RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix Januari 2015 Inleiding Om ervoor te zorgen dat de kinderen worden opgevangen in een schone en gezonde omgeving wordt er een risico inventarisatie gezondheid gedaan door

Nadere informatie

Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving

Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 25 maart 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze peuterspeelzaal liggen schriftelijk

Nadere informatie

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Laatst bijgewerkt 13 december 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor de ouder(s)/verzorger(s) bij zieke kinderen.... 4 Ziek

Nadere informatie

Susan Welten, oktober 2016

Susan Welten, oktober 2016 Hygiëne beleid Susan Welten, oktober 2016 1. Hygiënebeleid Buitenschoolse opvang (BSO) Puk Binnen BSO Puk wordt de gangbare huishoudelijke hygiëne gehandhaafd. Het is belangrijk dat de omgeving waar de

Nadere informatie

1. Hoe kan je ziektes voorkomen?

1. Hoe kan je ziektes voorkomen? 1. Hoe kan je ziektes voorkomen? De weerstand van baby s en peuters is nog volop in ontwikkeling. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor ziektekiemen. Bovendien is het risico om in aanraking te komen met

Nadere informatie

Protocol gezondheid. BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden JB Losser

Protocol gezondheid. BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden JB Losser 1 Protocol gezondheid BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: administratie@bsobuurse.nl Opgesteld door: Paraaf Ingangsdatum

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Stichting BSO Voor af en toe Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Telefoon: 06-15677584 Mail: info@bsovoorafentoe.nl Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van Datum: 29 September

Nadere informatie

33Hygiënecodes in instellingen

33Hygiënecodes in instellingen DC 33Hygiënecodes in instellingen 1 Inleiding Als je niet hygiënisch met voedsel omgaat, kunnen jij en anderen daar ziek van worden. Daarom is elke organisatie en elke werknemer verplicht hygiënisch te

Nadere informatie

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4. 1. Aandachtspunten 4.2. Zuigelingenvoeding 4.3. Voedselallergie

Nadere informatie

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum:

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum: H & I Handhygiëne (V&V 8134) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11- Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2 Status: Gepubliceerd Algemeen Aangemaakt: Wijzigingsdatum:

Nadere informatie

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen:

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen: Bijlage F: Portioneren van producten Het uitgangspunt voor een voedselbank moet zijn dat het veruit de voorkeur verdient met de leverancier af te spreken dat de producten geleverd worden in portiegroottes

Nadere informatie

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding in

Nadere informatie

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid.

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid. Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

1. Persoonlijke hygiëne

1. Persoonlijke hygiëne PROTOCOL HYGIËNE Protocol Hygiëne Stichting Gastouderbureau Excellent hecht grote waarde aan opvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en om hygiëne onder de aandacht te brengen bij onze gastouders,

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Richtlijn voor het reinigen en desinfecteren van ruimten en materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn

Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn ichtlijn Kinderen op kinderdagverblijven hebben een grote kans op het krijgen van infectieziekten, zoals diarree en verkoudheid. Handen wassen is een simpele

Nadere informatie

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles LOCATIE: DRIBBEL PEUTERSPEELZAAL 1. Gezondheidsrisico s door overdracht van Risiconummer 1 Klein Kind komt via ongewassen Regelmatig

Nadere informatie

Op een plek waar meerdere kinderen bij elkaar komen moet er extra aandacht worden besteed aan het voorkomen van ziekmakende micro-organismen;

Op een plek waar meerdere kinderen bij elkaar komen moet er extra aandacht worden besteed aan het voorkomen van ziekmakende micro-organismen; Protocol Hygiëne Verspreiding en voorkoming Micro-organismen kunnen zich op verschillende manier verspreiden. Via de handen, via de lucht (druppels door hoesten, huidschilfers of stof), via het voedsel,

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie