1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers"

Transcriptie

1 Hygiene

2 Inhoud Inleiding Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers Handhygiëne Voor Na Hygiëne t.a.v. de kinderen Wassen en gebruik handdoeken Toilethygiëne jonge kinderen Hoest- en niesdiscipline Zieke of gewonde kinderen Schoenen uit Hoe om te gaan met bloed Klimaatbeheersing Ventileren en luchten Temperatuur Luchtvochtigheid Overig Schoonmaken Opbergen schoonmaakspullen Dagelijks Wekelijks Verder Desinfecteren Legionella Risicoanalyse en controle Op de vestigingen Voeding Afval Gebruik materialen Belading opslagruimten/ voorraadkasten Verpakking voedingsmiddelen First in first out systeem Reinheid van de koelkasten en vriezers Diepvriesthermometer Belading koelkasten en vriezers Situatering voedingsmiddelen in de koelkast Douche Hygrometers Dieren Schoonmaakvoorschriften Voorbereiding Uitvoering Controle... 10

3 Inleiding Natuurfontein neemt maatregelen om infecties bij kinderen te voorkomen. Kinderen die worden opgevangen in een groep hebben een grotere kans om infectieziekten op te lopen dan kinderen die thuis verzorgd worden. Via andere kinderen komen zij vaker en op jongere leeftijd met ziekteverwekkers in contact. Om verspreiding van infectieziekten tegen te gaan, kan het in sommige gevallen nodig zijn extra schoonmaakmaatregelen en/of desinfectie te plegen.

4 1. Persoonlijke hygiëne van pedagogisch medewerkers 1.1 Handhygiëne Veel besmettingen worden via de handen overgedragen. Een goede handhygiëne is een effectieve manier om besmetting te voorkomen Voor het aanraken en bereiden van voedsel; het eten of het helpen bij eten; wondverzorging Na hoesten, niezen en snuiten (bij voorkeur); toiletgebruik / billen afvegen; het verschonen van een kind; direct contact met lichaamsvochten zoals speeksel, snot, braaksel, ontlasting, wondvocht of bloed; buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; schoonmaakwerkzaamheden. (Zie ook de Werkinstructie handhygiëne.) 1.2 Zakdoeken Voor het snuiten worden uitsluitend papieren zakdoeken of tissues gebruikt, die meteen na gebruik worden weggegooid in een afsluitbare afvalbak. 1.3 Handschoenen Wanneer er kans bestaat op contact met bloed of eventueel besmet lichaamsvocht worden door de pedagogische medewerkers altijd wegwerphandschoenen (latex) gedragen. 1.4 Wondjes Wondjes op handen worden voorzien van een waterafstotende pleister. Bij verzorgende handelingen worden handschoenen gedragen. 1.5 Nagels Van de pedagogische medewerkers wordt verwacht dat de nagels verzorgd, schoon en niet scherp zijn. 1.6 Handsieraden Handsieraden tijdens bereiding van voedsel verwijderen. 1.7 Kranen in de keukens Voor kinderen van Natuurfontein is het niet toegestaan om de kranen in de keukens te gebruiken. Dit i.v.m. de warm waterkranen en in een enkel gebouw aanwezige kookkraan.

5 2. Hygiëne t.a.v. de kinderen 2.1 Wassen en gebruik handdoeken Handen wassen met/van de kinderen vindt regelmatig plaats. In ieder geval voor het eten en na iedere zichtbare verontreiniging van de handen. Verder bijvoorbeeld na toiletgebruik, na spelen in de zandbak en na contact met lichaamsvocht en bij voorkeur na hoesten, niezen en snuiten. Washandjes worden na elk gebruik in de was gedaan. Handdoeken worden iedere dag in de was gedaan en bij zichtbare verontreiniging door bijvoorbeeld het afdrogen van handen met verf. Op lange dagen (studiedagen, vakantiedagen) worden de handdoeken midden op de dag nogmaals vervangen. Bij kinderen die aan wondjes krabben besteden we extra aandacht aan de handhygiëne. (Zie ook de Werkinstructie handhygiëne.) 2.2 Toilethygiëne jonge kinderen Kinderen wordt geleerd op een goede wijze gebruik te maken van het toilet (wc-papier gebruiken, zelf doortrekken en niet over de bril plassen, handen wassen na toiletgebruik). Ze mogen geen speelgoed meenemen naar jet toilet. 2.3 Hoest- en niesdiscipline De kinderen worden geleerd zich aan een aantal regels te houden om het overdragen van infecties te verkleinen. Deze regels gelden ook voor de pedagogisch medewerkers. De kinderen op de BSO wordt een alternatief aangeleerd (handen vrij houden door in de elleboog i.p.v. de hand te niezen en te hoesten). Een hand voor de neus of de mond te houden en bij voorkeur direct daarna de handen te wassen. Indien de pedagogisch medewerker buiten met de kinderen is en niet in staat is om de handen te wassen, draait de pedagogisch medewerker bij een niesbui het hoofd weg van de kinderen en houdt zijn/haar handen vrij. Uitsluitend papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik direct in een afsluitbare afvalbak weg gooien. 2.4 Zieke of gewonde kinderen Om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen maar ook voor de hygiëne van het zieke of gewonde kind gelden de volgende regels: Pus en wondvocht worden voordat het gaat lekken gedept met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Wondjes worden afgedekt met een waterafstotende pleister. Materialen en oppervlakken die in aanraking zijn gekomen met pus en wondvocht worden direct gereinigd. Kinderen met een koortslip mogen geen andere kinderen zoenen. Kinderen die ziek zijn, krijgen hun eigen beker (niet laten gebruiken door andere kinderen) en speelgoed (indien van toepassing). Dit wordt na gebruik schoongemaakt. En natuurlijk altijd na behandeling van een kind je handen wassen volgens het protocol handhygiëne! 2.5 Schoenen uit Op de locatie dragen de kinderen geen schoenen en trekken ze, indien nodig, schone kleren aan om modder en straatvuil zoveel mogelijk buiten te houden.

6 3. Hoe om te gaan met bloed In bloed kunnen virussen aanwezig zijn zoals het hepatitis B-virus of het HIV-virus. Via bloed-bloedcontact kunnen de virussen op anderen worden overgedragen. De kans op besmetting is klein en gebeurt niet als de huid intact is. Het hepatitis B- en HIV-virus zijn niet overdraagbaar via aanraking of kussen, gebruik van gezamenlijk servies of via urine, ontlasting, speeksel, braaksel, traanvocht, zweet, zolang er geen zichtbaar bloed aanwezig is. Maatregelen die getroffen worden ter voorkoming van bloedoverdraagbare aandoeningen zijn: Het dragen van wegwerphandschoenen bij elk contact met bloed, wondvocht of lichaamsvocht die zichtbaar met bloed zijn vermengd; Wondjes worden afgedekt met waterafstotende pleisters; Oppervlakte waar bloed is gemorst, wordt na schoonmaken en drogen gedesinfecteerd met 70% alcohol. Linnengoed dat in contact is geweest met bloed wordt op 60 graden gewassen. 4. Klimaatbeheersing 4.1 Ventileren en luchten Bij onvoldoende ventilatie kunnen klachten optreden als hoofdpijn, irritaties aan ogen of slijmvliezen en astmatische klachten. Daarom is er tijdens openingstijden altijd een luchttoevoer (raam of ventilatieroosters) open en wordt er tijdens bewegingsspelletjes en het stofzuigen gelucht. Er vindt periodiek onderhoud plaats aan alle mechanische ventilatie en ventilatieroosters. s Nachts zijn alle ventilatieroosters open. 4.2 Temperatuur De ideale temperatuur in de verblijfsruimtes is 20 C en dient niet onder de 17 graden te zijn, anders is de ruimte te koud. Indien de temperatuur in de binnenruimte oploopt tot boven de 25 C dan kan op locatie Westerpark voor temperatuursverlaging de airconditioning aangezet worden. Op het Wilhelminagasthuisterrein is de temperatuur altijd lager dan 25 C gebleken en kan indien nodig altijd de ramen worden open gezet. 4.3 Luchtvochtigheid In iedere binnenruimte hangt een hygrometer ter controle van de luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Als deze lager is zal de ruimte moeten worden voorzien van een luchtbevochtiger. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er gelucht worden en zal er moeten worden gekeken of er wellicht ergens in de ruimte lekkage of vochtplekken zijn die moeten worden verholpen. 4.4 Overig Kinderen mogen niet in contact gebracht worden door schadelijke stoffen door verbranding. In de opvang wordt niet gerookt. Er worden binnen geen kaarsen, waxinelichtjes of wierookstaafjes verbrand.

7 5. Schoonmaken Stof en vuil kunnen broedplaatsen zijn voor bacteriën waardoor verspreiding van infectieziekten kan plaatsvinden. Door het schoonmaken wordt het aantal micro-organismes verlaagd, waardoor het besmettingsrisico beperkt wordt. Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren voor kinderen met luchtwegziektes. Door het schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Op elke vestiging wordt dagelijks schoongemaakt volgens een schoonmaakrooster dat afgetekend wordt. Elke week wordt de opvang schoongemaakt door een schoonmaakster. Daarnaast zijn er regelmatig terugkerende klussen. Deze zijn opgenomen in de takenlijst. 5.1 Opbergen schoonmaakspullen Schoonmaakmiddelen worden buiten het bereik van de kinderen bewaard. Ruim deze op in de schoonmaakberging. Zorg ervoor dat de schoonmaakberging altijd op slot zit. De sleutel hangt op een haakje naast de deur. Schoonmaakmiddelen voor in de keuken (afwasmiddel, vaatwasblokjes en tafelreiniger) dienen opgeruimd te worden in het keukenkastje boven de wasbak. Laat nooit iets van deze middelen op een plek staan waar de kinderen bij kunnen, ook niet als er een kindersluiting op het kastje zit. 5.1 Dagelijks De vloer van ruimtes en gangen vegen met een bezem (niet in aanwezigheid van de kinderen) Tafels, aanrechtblad afnemen Vaatdoeken worden met heet water gespoeld en gaan dagelijks in de was (of vaker indien nodig) Thee- en handdoeken worden dagelijks vervangen (op lange dagen handdoeken twee maal) Toiletten schoonmaken Zichtbaar vervuilde plekken en speelgoed schoonmaken 5.2 Wekelijks alle oppervlakken, ook de hogere worden gereinigd toiletten stofzuigen en dweilen van alle ruimtes en gangen Verder Wekelijks: beddengoed vervangen (met open ramen) De ventilatieroosters worden minimaal 3-maandelijks gereinigd Vies speelgoed meteen schoonmaken of in de was doen. Potgrond dient jaarlijks vervangen te worden. Potten en schotels moeten jaarlijks worden schoongemaakt. Schoolborden worden met een vochtige doek schoongemaakt. Binnen- en buitenspeelgoed wordt gescheiden bewaard. Verkleedkleding, kussens en knuffels moeten 1 keer per maand gewassen worden (tenzij vaker noodzakelijk) op 40 graden. Als speelgoed, knuffels, beddengoed enz. vies zijn geworden altijd schoonmaken! Ook als zieke kinderen of kinderen met een koortslip ermee gespeeld hebben.

8 6. Desinfecteren Er wordt alleen gedesinfecteerd wanneer daar een reden voor is. Onnodig desinfecteren werkt overgevoeligheid in de hand. Dit betekent dat bacteriën en virussen beter bestand worden tegen desinfecteermiddelen. Desinfecteren gebeurt in ieder geval als er sprake is van bloederige diarree of als er op een andere wijze sprake is van bloedcontact (bijv. bloedneus, wondjes etc.). Alle oppervlakten die in aanraking zijn gekomen met bloed of bloederige diarree worden gedesinfecteerd. 7. Legionella Legionella (veteranenziekte) wordt veroorzaakt door de legionellabacterie, die longontsteking tot gevolg kan hebben. De infectie wordt overgebracht door inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico. 7.1 Risicoanalyse en controle Bij alle panden die eigendom zijn van de gemeente is een risicoanalyse gedaan. Op basis van deze risicoanalyse is er een beheersplan gemaakt. Dit beheersplan is op te vragen bij de Gemeente Amsterdam, oud west, afdeling Stadsbeheer Bouwzaken. 7.2 Op de vestigingen Op de vestigingen worden een aantal preventieve maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld de kraan even laten lopen voor gebruik. Controle van brandslanghaspel wordt jaarlijks door Waterland Brandbeveiliging gecontroleerd. Tevens worden de kranen in de zomerperiode dagelijks 10 minuten opgezet. Dit alleen in de zomerperiode, omdat we dan niet binnenkomen met de kinderen (overige periodes wel). Bij de douche gebeurd dit het hele jaar door. 8. Voeding Voedselbereiding en verschonen gebeuren op gescheiden plaatsen. Zorg dat voedsel in een schone omgeving bereid wordt. Gebruik schoon keukenmateriaal. Rauwe ingrediënten worden tot minimaal 75 graden in de kern verhit. Restjes worden niet hergebruikt. Drinkbekers en bestek worden na ieder gebruik afgewassen. Tijdens het eten krijgen alle kinderen hun eigen servies en bestek. Gekoelde producten worden na aflevering of aankoop direct in de koelkast opgeborgen. Ouders mogen geen bederfelijke voedingsmiddelen mee nemen die langer dan 30 min buiten de koelkast zijn geweest. Koelkast moet altijd 7 graden zijn of kouder. Producten pas vlak voor gebruik uit de koelkast halen. Spullen (messen, snijplank e.d.) die gebruikt zijn voor rauwe producten (zoals vlees) niet gebruiken voor bereide gerechten Producten die langer dan 30 min buiten de koelkast zijn geweest worden weggegooid. Tijdens vakantiedagen gaat het brood in een koeltas met koelelement. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum. Na openen en gebruik van producten altijd datum noteren. Thee en koffie bewaren we in een thermoskan i.v.m. verbrandingsgevaar. Drink geen thee als er kinderen op schoot zitten Geef kinderen alleen thee waar koud water aan toegevoegd is

9 9. Afval Afval wordt in afgesloten afvalbakken weggegooid. Iedere dag worden de afvalbakken geleegd. Buiten: we vertellen de kinderen dat ze geen afval of snoep mogen oprapen. Mochten ze dat toch doen dan moeten ze hun handen wassen. 10. Gebruik materialen Materialen of producten staan niet op de grond Schalen, potten en pannen dienen omgekeerd opgeslagen te worden. Voedingsmiddelen worden na gebruik snel terug gezet in de koeling. Keukengereedschap dat voor rauwe producten is gebruikt wordt niet hergebruikt voor het opscheppen van bereide producten. 11. Belading opslagruimten/ voorraadkasten Schone ruimten en kasten (geen gemorste voedingsmiddelen);zie takenlijst Spullen worden overzichtelijk opgeborgen Reinigingsmiddelen en voedingsmiddelen dienen apart te worden opgeslagen. 12. Verpakking voedingsmiddelen De verpakking is gaaf, schoon en afgesloten. 13. First in first out systeem De oudste producten worden als eerst gebruikt. 14. Reinheid van de koelkasten en vriezers Schoon, geen gemorste voedingsmiddelen; Afsluitrubbers dienen regelmatig schoongemaakt te worden. 15. Diepvriesthermometer De diepvriesthermometer moet goed zichtbaar zijn. temperatuur: -18 graden 16. Belading koelkasten en vriezers Moet overzichtelijk zijn. Rauwe producten moeten onder bereide producten opgeslagen worden. Voedingsmiddelen dienen afgedekt opgeslagen te worden; Bereide en aangebroken producten dienen voorzien te zijn van interne verbruiksdatum. temperatuur koelkast: minder dan 7 graden 17. Situatering voedingsmiddelen in de koelkast Te ontdooien producten dienen in de koelkast laag opgesteld te worden. Bereide producten, waaronder geschild fruit, moeten afgedekt zijn. Zelf ingevroren producten dienen voorzien te zijn van invriesdatum. Drip (lekvocht) dient goed opgevangen te worden (plaats te ontdooien producten op een bord of schaal).

10 18. Douche Op de locatie Westerpark is op de bovenste verdieping een douche gevestigd. Deze wordt uitsluitend voor het personeel gebruikt. Aandachtspunten bij het gebruik en onderhoud van de douche zijn: De douche wordt wekelijks gebruikt of doorgespoeld ter voorkoming van Legionella. Zie voor meer informatie over deze ziekte: hoofdstuk 7 van dit document. Om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen is er een luchtreguleringssysteem aangelegd. Om uitglijden in de douchecabine te voorkomen, ligt er ten alle tijden een anti-slipmat in de douche. Vuile was wordt gedeponeerd in de daarvoor bestemde wasmand. Wekelijks wordt de douche minimaal één keer, volgens onderstaande schoonmaakvoorschriften, schoongemaakt. 19. Hygrometers Op de vestigingen van Natuurfontein hangen in elke ruim 20. Dieren De kinderen komen in ruimtes binnen Natuurfontein waar (huis)dieren aanwezig (kunnen) zijn. Na het contact met deze dieren zal ten alle tijden de procedure voor de handhygiene worden gevolgd. 21. Schoonmaakvoorschriften 21.1 Voorbereiding 1. Zet alle benodigdheden klaar: emmer, allesreiniger, werkdoekje, keukenrol, mop of dweil (Je hebt dan alle benodigdheden bij de hand en je kunt de handeling in één keer uitvoeren). 2. Zorg voor de persoonlijke verzorging: maak lang haar vast, doe sieraden af en latex handschoenen aan Uitvoering 1. Vul de emmer met warm water en voeg hier de juiste hoeveelheid biologische allesreiniger aan toe. 2. Verwijder alle voorwerpen van de wastafel, uit bad of douchebak. (Je kunt nu overal goed bij). 3. Verwijder uit het afvoerputje van het bad of de douche alle haren met een stuk keukenrol. (Om verstopping te voorkomen). 4. Maak de buitenkant van het bad of de douche, wastafel, spiegel(s), tegels en kasten met een nat werkdoekje schoon. (Op deze manier wordt het vuil goed verwijderd). 5. Maak de binnenkant van het bad of de douche, wastafel en kasten met een nat werkdoekje schoon. 6. Spoel het bad of de douche en de wastafel uit en droog alles na met een klamvochtige werkdoek. 7. Wrijf de kranen en de spiegels op met keukenpapier. 8. Plaats de voorwerpen weer terug, nadat je ze met een klamvochtige doek hebt schoongemaakt. Zet de voorwerpen op dezelfde manier terug zodat de volgende PM-er alles gemakkelijk terug kan vinden. 9. Mop of dweil de vloer Controle 1. Controleer of de badkamer goed schoon is en of alle voorwerpen weer op hun plaats staan. 2. Maak de gebruikte materialen schoon en ruim alle materialen op. (De materialen zijn nu weer klaar voor een volgend gebruik.) 3. Was je handen.

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt in contact met via ongewassen handen van 1. Handen worden gewassen voor het aanraken van voedsel 2. Handen worden gewassen voor het eten

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne

Nadere informatie

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Bij Lotte hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid. Wij worden als kinderopvang gecontroleerd door de GGD en brandweer op zaken als hygiëne en veiligheid.

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016 1 Protocol gezondheid 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Protocol Hygiëne persoonlijk

Protocol Hygiëne persoonlijk Protocol persoonlijke hygiëne Iedere mens draagt ontelbare al dan niet ziekmakende micro-organismen bij zich. Om de verspreiding van deze micro-organismen naar andere mensen tegen te gaan is een goede

Nadere informatie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie Inleiding Hygiëne staat in een hoog vaandel bij Spot4kids. Kinderen moeten in een schone omgeving kunnen spelen en eten. Dit protocol geeft de richtlijnen aan voor het

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Protocol Hygiëne & Voeding

Protocol Hygiëne & Voeding Protocol Hygiëne & Voeding Inhoudsopgave: Persoonlijke hygiëne Blz 3 Handen wassen Blz 4 Voeding Blz 5 Contact met dieren Blz 6 Bijlage: Checklist Hygiëne en Voeding 2 Persoonlijke hygiëne Hieronder staan

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Risdam

Stichting Peuterspeelzaal Risdam Stichting Peuterspeelzaal Risdam Risico Inventarisatie Gezondheid & Hygiëne toepassen in de Praktijk bij Speelzalen de Minimolen & de Mallemolen document dd. 06-05-2012 Ter voorkoming van: Risico s door

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark:

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Inhoud 1. Handen wassen; kinderen 2. Handen wassen; leiding 3. Wondjes/wondverzorging 4. Niezen 5. Verschonen 6. Voeding 7. Gebruik

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en gezondheid

Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept.

Nadere informatie

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen Protocol Hygiëne Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept. Materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Protocol Keuken & Hygiëne

Protocol Keuken & Hygiëne Protocol Keuken & Hygiëne 1. Persoonlijke hygiëne 1. De handen worden regelmatig door de gastouder gewassen met vloeibare desinfecterend zeep, in ieder geval 1. Na toiletbezoek 2. Na verschonen van een

Nadere informatie

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol RIE en ACTIEPLAN VEILIGHEID 2012 Datum inventarisatie:april 2012 Datum goedgekeurd: sept. Definitieve datum actieplan gereed: juni 2012 Codes: U= uitgesloten A: kans is groot dat het kan gebeuren B: kans

Nadere informatie

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Datum inventarisatie: 3 november 2016 Uitgevoerd door: U = uitgesloten Kl = kans is klein dat het zal gebeuren Gr = kans is groot dat het zal gebeuren 1.

Nadere informatie

Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving

Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving Abeltje Peuterspeelzaal Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 25 maart 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze peuterspeelzaal liggen schriftelijk

Nadere informatie

8. Verschonen van bedden en gebruik van hoofdluier en slaapzakken

8. Verschonen van bedden en gebruik van hoofdluier en slaapzakken Hygiëneprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Datum: Februari 2015 Dit hygiëneprotocol is opgesteld om gezondheidsrisico s door eventuele overdracht van ziektekiemen

Nadere informatie

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne Protocol Hygiëne Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Op de kinderopvang wordt zo hygiënisch mogelijk gewerkt. Wij hebben daarvoor de onderstaande

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiënebeleid Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiëne is binnen de kinderderopvang belangrijk. Bij de SKOS hebben we dat vastgelegd in een hygiënebeleid. Jonge kinderen kunnen in aanraking komen

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Kennistraining Handhygiëne Richtlijn Voor Pedagogisch Medewerkers in Kinderdagverblijven Inhoudsopgave 1 Waarom is handhygiëne

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari - 2007 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink PLAN VAN AANPAK RIG Naam groep : Peuterspeelgroep De Blokkendoos : 28 juli Uitgewerkt door : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink Betreffende gezondheidsrisico Te nemen maatregel Geen

Nadere informatie

Protocol gezondheid. BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden JB Losser

Protocol gezondheid. BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden JB Losser 1 Protocol gezondheid BSO Buurse is een onderdeel van: BSO Loser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: administratie@bsobuurse.nl Opgesteld door: Paraaf Ingangsdatum

Nadere informatie

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles LOCATIE: DRIBBEL PEUTERSPEELZAAL 1. Gezondheidsrisico s door overdracht van Risiconummer 1 Klein Kind komt via ongewassen Regelmatig

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en Gezondheid

Protocol Hygiëne en Gezondheid Protocol Hygiëne en Gezondheid 1 Inhoudsopgave Handen wassen kinderen... 3 Handen wassen pedagogische medewerkers... 3 Handen wassen gaat als volgt:... 3 Zieke pedagogische medewerkers... 3 Zieke Kinderen...

Nadere informatie

Protocol gezondheid. Protocol gezondheid Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol gezondheid. Protocol gezondheid Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 1 Protocol gezondheid 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage: Handenwasinstructie 7 3 1. Inleiding Omdat

Nadere informatie

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om?

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? Titel: Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 4.24 Soort document: Protocol Aantal pagina s: 6 Aantal bijlagen: 0 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent

RI-26 Schoonmaak en onderhoud. woonlocaties van Cavent RI-26 Schoonmaak en onderhoud woonlocaties van Cavent Datum vaststelling : 26-07-2010 Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 RI-26 Instructie schoonmaakcode 20-01-2015 Status

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Protocol hygiëne 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Hygiëne protocol 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden micro

Nadere informatie

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO BELEIDSPLAN GEZONDHEID SBPE juli 2014 Inhoud VOORWOORD... 3 Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen... 3 Gezondheidsrisico s als gevolg

Nadere informatie

33Hygiënecodes in instellingen

33Hygiënecodes in instellingen DC 33Hygiënecodes in instellingen 1 Inleiding Als je niet hygiënisch met voedsel omgaat, kunnen jij en anderen daar ziek van worden. Daarom is elke organisatie en elke werknemer verplicht hygiënisch te

Nadere informatie

Juni 2019 Inventarisatie en actieplan Gezondheid peuterspeelzaal Pinkeltje Asten

Juni 2019 Inventarisatie en actieplan Gezondheid peuterspeelzaal Pinkeltje Asten onderwerp Maatregel Verantwoordelijke Risico Betrokkenen Planning afgerond Kind komt via ongewassen coördinator matig PM-er PSZ Draag altijd zorg voor een goede handen van groepsleiding in contact Kind

Nadere informatie

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO BELEIDSPLAN GEZONDHEID SBPE juli 2013 Inhoud VOORWOORD... 3 Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen... 3 Gezondheidsrisico s als gevolg

Nadere informatie

Susan Welten, oktober 2016

Susan Welten, oktober 2016 Hygiëne beleid Susan Welten, oktober 2016 1. Hygiënebeleid Buitenschoolse opvang (BSO) Puk Binnen BSO Puk wordt de gangbare huishoudelijke hygiëne gehandhaafd. Het is belangrijk dat de omgeving waar de

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Registratieformulier Gezondheidsrisico situaties en actieplan

Registratieformulier Gezondheidsrisico situaties en actieplan Risico inventarisatie Gezondheid locatie Dorpshuis Datum inventarisatie: mei = uitgesloten = klein G = groot Gezondheidsrisico HR = Huisregel Afspraak met coördinator, Pedagogisch medewerker(pw er) en

Nadere informatie

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid.

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid. Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Stichting BSO Voor af en toe Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Telefoon: 06-15677584 Mail: info@bsovoorafentoe.nl Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van Datum: 29 September

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Risicoinventarisatie gezondheid

Risicoinventarisatie gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van 1 Kind komt via ongewassen handen van gastouder in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van gastouder in contact met 3 Kind komt in contact met

Nadere informatie

Hygiëne protocol 21-7-2014

Hygiëne protocol 21-7-2014 2014 Hygiëne protocol 21-7-2014 Voorwoord Dit hygiëneprotocol is opgesteld om gezondheidsrisico s door eventuele overdracht van ziektekiemen en een slecht binnen- en buitenmilieu zo klein mogelijk te maken.

Nadere informatie

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud

Opvang Hygiëne Uitgiftedatum: 15-11-2010 Versiedatum: 01-05-2015. Inhoud Inhoud Inhoud 1 Registratie van wekelijkse schoonmaak 2 Registratie van periodieke schoonmaak 3 Registratie van controle koelkast 5 Registratie van controle vriezer 7 Registratie controle van de opslagruimte

Nadere informatie

Module: Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Module: Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Toetsingsrapportage Gezondheidsmanagement voor GGD inspectie Afgedrukt op: 14-1-2014 Datum voltooien inventarisatie: 14-1-2014 10:29:33 Organisatienaam: Kiddoclub bv Locatienaam: Kiddoclub BSO RI Naam:

Nadere informatie

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit checklist voor gesprek en audit Bij de voor de voedingsverzorging in woonvormen Door veilig om te gaan met het eten, voorkom je dat er mensen ziek van worden. Het is belangrijk dat je het met je collega

Nadere informatie

Hygiëne en gezondheidsbeleid

Hygiëne en gezondheidsbeleid Hygiëne en gezondheidsbeleid 1. Ziektekiemen De pedagogisch medewerkers wassen na elke verschoning zorgvuldig hun handen. Een zieke pedagogisch medewerker is extra alert op zijn/haar handhygiëne. De handdoek

Nadere informatie

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding in

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid versie juli

Gezondheidsbeleid versie juli Gezondheidsbeleid 2018- versie juli Inhoud Inleiding... 3 Risico s door overdracht van ziektekiemen... 4 Handhygiëne... 4 Hoesten/ niezen en snuiten... 4 Verschonen... 4 Bereiding van voedsel... 4 Flesjes,

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana

RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana RI&E Gezondheid BSO Prinses Juliana Januari 2015 Inleiding Om ervoor te zorgen dat de kinderen worden opgevangen in een schone en gezonde omgeving wordt er een risico inventarisatie gezondheid gedaan door

Nadere informatie

Module: Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Module: Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Afgedrukt op: 31-5-2011 RI uitgevoerd voor werkvorm(en): BSO Leeftijdsgroepen: 4-12 Algemene kenmerken: Module: Gezondheidsrisico s als gevolg van het binnenmilieu Module: Gezondheidsrisico s door overdracht

Nadere informatie

Beschrijving gezondheidsrisico: Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen.

Beschrijving gezondheidsrisico: Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen. 1 Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met ziektekiemen. Er hangen bij de commode, keuken en volwassen toilet handenwas regels De babygroep heeft stromend water in de groep. 2 Kind

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

RI: blink gezondheid blink-bso

RI: blink gezondheid blink-bso RI: blink gezondheid 2017 - blink-bso Inventarisatie 1 Ziektekiemen 23 0 0 0 Voortgang in bewerking 23/23 1 Kind komt in contact met ziektekiemen via onzorgvuldig gewassen handen van pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Risico inventarisatie Gezondheid Naam Gastouder: Adres: Datum: 1 Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen.

Risico inventarisatie Gezondheid Naam Gastouder: Adres: Datum: 1 Gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. inventarisatie Gezondheid Naam Gastouder: Adres: Datum: 1 Gezondheidsrisico s door overdracht van 1 Kind komt via ongewassen handen van gastouder in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement Methode voor de kinderdagverblijven

Gezondheidsmanagement Methode voor de kinderdagverblijven LCHV Bijlage Landelijk 1A Inventarisatielijst Centrum Hygiëne en Veiligheid 15 Gezondheidsmanagement Methode voor de kinderdagverblijven Bijlage 1A Inventarisatielijst 15 Bijlage 1A Inventarisatielijst

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting.

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. E. coli infecties (EHEC = Enterohemorragische Escherichia coli ) 1 Wat is het De E-coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E.coli bacteriën waarvan je ziek

Nadere informatie

Beleid. Hygiëne en voeding. Datum: 14/11/2011 Versie: 003

Beleid. Hygiëne en voeding. Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Beleid Hygiëne en voeding Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Inhoud Inleiding 3 Hygiëne 4 Toilethygiëne en verschonen 4 Schoonmaken 5 Zandbakken 5 Huisdieren en ongedierte 5 Voeding en hygiëne 6 Bijbehorende

Nadere informatie

Risico inventarisatie Gezondheid

Risico inventarisatie Gezondheid Risico inventarisatie Gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van Risico 1.Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding

Nadere informatie

KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS

KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS Wanneer u zich via HOPPAS Kinderopvang laat bemiddelen als gastouder en bij u aan huis kinderen gaat opvangen, zijn een aantal regels voor u van toepassing. Regels

Nadere informatie

HUISREGELS BSO t SPEELVELD

HUISREGELS BSO t SPEELVELD HUISREGELS BSO t SPEELVELD Opgesteld door Dries Verstijnen. Deze regels zijn opgesteld aan de hand van veiligheids- en gezondheidsrisico inventarisatielijsten en de daarbij behorende oplossingsmogelijkheden

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E Protocol Gezondheid Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E 1 Inleiding Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Daarom is een permanente inspanning om een goede gezondheid te behouden

Nadere informatie

Risico-inventarisatie Gezondheid

Risico-inventarisatie Gezondheid Risico-inventarisatie Gezondheid BSO Willem van Oranje 27-3-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Risco-inventarisatie Gezondheid blz. 3 2.1 Gezondheidsrisico s door overdracht met ziektekiemen blz.

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en

Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en Protocol Hygiëne Gastouderbureau Vip hecht grote waarde aan kinderopvang in een schone omgeving. Om dit te benadrukken en om hygiëne onder de aandacht te brengen bij onze gastouders, is dit protocol ontwikkeld.

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Naam locatie Datum bezoek Contactpersoon en telefoonnummer Ingevuld door Capaciteit

Nadere informatie

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden.

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden. Hygiëne protocol Inleiding in hygiëne Waarom is goede hygiëne in de peuteropvang belangrijk? Kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Via de andere kinderen

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en Gezondheid

Protocol Hygiëne en Gezondheid Protocol Hygiëne en Gezondheid 1 Inhoudsopgave Handen wassen kinderen... 3 Handen wassen pedagogische medewerkers... 3 Handen wassen gaat als volgt:... 3 Zieke pedagogische medewerkers... 3 Zieke Kinderen...

Nadere informatie

PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN. Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING

PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN. Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1 INLEIDING... 2 2 VOORKOMEN VAN BLOEDBLOEDCONTACT... 2 2.1 Specifieke

Nadere informatie

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC)

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 17 november 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4. 1. Aandachtspunten 4.2. Zuigelingenvoeding 4.3. Voedselallergie

Nadere informatie

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne.

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Kinderopvang is aan kwaliteitsregels gebonden. Gelukkig maar want ouders willen graag het beste voor hun kind en daar komt hygiëne ook bij kijken.

Nadere informatie

RI&E Gezondheid PSG Prinses Juliana

RI&E Gezondheid PSG Prinses Juliana RI&E Gezondheid PSG Prinses Juliana Januari 2015 Inleiding Om ervoor te zorgen dat de kinderen worden opgevangen in een schone en gezonde omgeving wordt er een risico inventarisatie gezondheid gedaan door

Nadere informatie

Schoonhouden van de peuterspeelzaal

Schoonhouden van de peuterspeelzaal Blad 1 van 7 Doel: Het op doeltreffende wijze schoonhouden van de peuterspeelzaalruimte, toilet en verzorgingsruimte, de keuken. Het zorgdragen voor de persoonlijke hygiëne van leidsters en kinderen. Het

Nadere informatie

Toetsingsrapportage Gezondheidsmanagement voor GGD inspectie

Toetsingsrapportage Gezondheidsmanagement voor GGD inspectie RI naam: RI type: Voor werkvorm(en): K2S Gezondheid Gezondheid BSO Leeftijdsgroepen: 4-12 Organisatienaam: Locatienaam: Inventarisatie voltooid: Stichting Kidz2Sport Kidz2Sport BSO 13-01-2017 Afgedrukt

Nadere informatie

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren De lesbrief is bedoelt voor leerlingen van het speciaal onderwijs. De instructie door de docent Pak PRO 1 praktijkkaart 01 Handen wassen en desinfecteren. Leg

Nadere informatie

procedure wordt gevolgd

procedure wordt gevolgd Bij het tot stand komen van de risico-inventarisatie gezondheid is er voor gekozen om vier categorieën gezondheidsrisico s uit te werken die min of meer direct hun weerslag kunnen hebben op de gezondheid

Nadere informatie

RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix

RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix RI&E Gezondheid BSO Prinses Beatrix Januari 2015 Inleiding Om ervoor te zorgen dat de kinderen worden opgevangen in een schone en gezonde omgeving wordt er een risico inventarisatie gezondheid gedaan door

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

1. Inleiding blz Risco-inventarisatie Gezondheid blz. 4

1. Inleiding blz Risco-inventarisatie Gezondheid blz. 4 11-1-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Risco-inventarisatie Gezondheid blz. 4 1.1 Gezondheidsrisico s door overdracht met ziektekiemen blz. 4 1.2 Gezondheidsrisico s als gevolg van het binnenmilieu

Nadere informatie

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 0562 Inleiding De arts heeft met u besproken dat u een verminderde weerstand heeft. Een

Nadere informatie