Wat houdt de cloud tegen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat houdt de cloud tegen?"

Transcriptie

1 MEI 2012 Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen? Een enquête van Intel over het verhogen van het vertrouwen van ITprofessionals in cloudbeveiliging Waarom u dit document zou moeten lezen Dit verslag bevat de belangrijkste conclusies van een anonieme enquête onder 800 IT-professionals uit vier landen China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die inzicht bieden in de zorgen op het gebied van beveiliging van cloudcomputing, en hoe die zorgen kunnen worden ondervangen. Het verslag biedt inzichten van IT-professionals die gebruikt kunnen worden om het volgende beter te begrijpen: Specifieke problemen die IT-professionals ondervinden met cloudbeveiliging, en hoe deze problemen verschillen tussen publieke en private cloud. De problemen hebben betrekking op het gebrek aan controle over gegevens, gebrek aan inzicht in de integriteit van de cloudinfrastructuur en de complexiteit van het voldoen aan regelgeving. Wat de industrie zowel software- en hardwareleveranciers als aanbieders van clouddiensten kan doen om barrières te overwinnen en het vertrouwen in cloudbeveiliging te vergroten, door het versterken van het beveiligingsbeleid in de cloud en het creëren van grenzen op het gebied van gegevens Hoe deze uitdagingen overeenkomen of verschillen voor IT-professionals in China, Europa, en de Verenigde Staten

2 Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen? Een enquête van Intel over het verhogen van het vertrouwen van IT professionals in cloudbeveiliging MEI 2012 Sponsors of Tomorrow.

3 Inhoud 3 Over dit verslag 6 Managementsamenvatting 9 Toenemende zorgen rondom beveiliging in het tijdperk van de cloud 12 Specifieke zorgen van IT-professionals rondom beveiliging 20 Hoe de industrie het vertrouwen van IT kan verhogen 26 Wereldbeeld: verschillen tussen landen 27 Conclusie 28 Appendix: methodologie en publiek 2 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

4 Over dit verslag Cloudcomputing is de belofte waarmee organisaties en hun IT-afdelingen kunnen groeien doordat ze nieuwe diensten flexibeler, efficiënter en met minder kosten kunnen aanbieden. Maar de belofte van de cloud kan niet worden vervuld totdat IT-professionals meer vertrouwen in de beveiliging van de cloud hebben. We weten dat de bezorgdheid van IT over de beveiliging van cloudcomputing een enorme barrière is voor het bedrijfsleven om de cloud in gebruik te nemen. Maar voordat de IT-industrie deze zorgen kan oplossen, moet ze ze eerst beter begrijpen. Op het oplossen van welke specifieke uitdagingen moet de industrie zich richten zodat het vertrouwen van IT in cloudcomputing toeneemt? Intel wilde deze vraag helpen beantwoorden. We hebben het onderzoek uit dit verslag uitgevoerd om het volgende beter te begrijpen: De specifieke problemen die IT-professionals ondervinden met cloudbeveiliging, en hoe deze problemen verschillen tussen publieke en private cloud Wat de industrie zowel software- en hardwareleveranciers als aanbieders van clouddiensten kan doen om de barrières te overwinnen en het vertrouwen in cloudbeveiliging te vergroten Hoe deze uitdagingen overeenkomen of verschillen voor IT-professionals in China, Europa, en de Verenigde Staten De gegevens die we verzameld hebben identificeren de verschillende manieren waarop de industrie samen kan werken om publieke en private cloudcomputing minstens net zo veilig en misschien zelfs veiliger te maken voor zakelijke computing als de traditionele IT infrastructuur tegenwoordig is. IT houdt zich bezig met het beveiligen van identiteiten, gegevens en de infrastructuur die clouddiensten levert, naast andere zaken. De bevindingen uit dit onderzoek bieden waardevolle inzichten in deze onderwerpen. 3 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

5 Private versus publiek: definities In dit rapport definiëren we publieke cloud als IT-diensten inclusief softwarediensten, platformdiensten van ontwikkelaars of infrastructuurdiensten die aan een organisatie worden geleverd via het internet of via een aanbieder van clouddiensten. We definiëren private cloud als een datacenter, vaak gevirtualiseerd, dat zich achter de firewall van een bedrijf bevindt en is ontwikkeld om "IT als een dienst" te leveren aan interne gebruikers. Cloudbeveiliging zoals beschreven in dit verslag betreft zowel publieke als private cloudbeveiliging. Beveiligingsuitdagingen van IT: Traditionele infrastructuur vergeleken met cloudinfrastructuur In traditionele IT omgevingen bevindt de IT-infrastructuur zich achter de firewall van de organisatie, en zowel gevirtualiseerde als niet-gevirtualiseerde servers zijn meestal gericht op een specifieke bedrijfstak. IT-professionals kunnen uit een scala van volwassen beveiligingstools kiezen die hen in hoge mate controle geven over de beveiligingsomgeving en het nakomen van de regelgevingsmandaten van de organisatie. In het geval van cloudinfrastructuur daarentegen, zijn servers doorgaans gevirtualiseerd en gedeeld tussen meerdere bedrijfstakken of zelfs tussen meerdere organisaties, in plaats van toegewijd aan een specifieke bedrijfstak. IT kan meerdere cloud datacenters aan elkaar koppelen voor extra efficiëntie zoals een publieke cloud datacenter in Singapore bijvoorbeeld gekoppeld wordt aan een private cloud in het Verenigd Koninkrijk echter zijn de tools om deze wijdverspreide infrastructuur te beveiligen nog in ontwikkeling. Dat leidt ertoe dat IT minder controle en zicht heeft op werkbelastingen en gegevens. Daarom is het moeilijk voor IT-professionals om te bepalen of de organisatie voldoet aan specifieke compliance-eisen, wat leidt tot een verlies van vertrouwen in de beveiliging in verschillende cloudomgevingen. 4 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

6 Met wie we gepraat hebben Voor dit onderzoek hebben we input verzameld van 800 IT-professionals uit vier landen: 200 elk in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De respondenten komen uit bedrijven van allerlei groottes; werknemers, werknemers en of meer werknemers. De IT-professionals in ons onderzoek waren verantwoordelijk voor strategische IT-planning en waren nauw betrokken bij de cloudinitiatieven van hun bedrijf. Het grootste deel van de bedrijven waar ze voor werken bevinden zich al in een bepaalde fase van cloudlevering en bieden, implementeren of evalueren cloudtechnologie. Bezoek voor alle informatie over de IT-professionals die hebben deelgenomen aan onze survey de Appendix van dit verslag. Bronnen over cloudbeveiliging voor IT-professionals Dit onderzoeksverslag is onderdeel van Intels ambitie om IT-professionals te helpen om geavanceerde cloudbeveiliging te begrijpen en te implementeren. IT-professionals kunnen hieronder aanvullende hulpbronnen vinden: Het Intel IT Center Advies en informatie over cloudbeveiliging van Intels eigen IT-professionals, Intel product-experts, externe onderzoekers en collega IT-beslissingnemers: intel.com/cloudsecurity 5 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

7 Managementsamenvatting IT professionals maken zich zorgen over cloudbeveiliging Om de context voor ons onderzoek te bepalen wilden we weten hoe IT-professionals denken over cloudcomputing. Men maakt zich serieus zorgen met name wanneer cloudcomputing leidt tot extra beveiligingsdoorbraken en bedreigingen komen zowel van binnen als buiten de organisatie. Belangrijkste bevindingen: Bedrijven nemen een groter aantal beveiligingsdoorbraken waar dan bij een traditionele IT-infrastructuur. Van de onderzochte personen heeft 28 procent een beveiligingsdoorbraak gerelateerd aan publieke cloud meegemaakt. Onafhankelijk van het aantal doorbraken dat ze hebben meegemaakt, geeft 65 procent van de IT-professionals die een beveiligingsdoorbraak in de publieke cloud hebben gehad aan dat dit aantal hoger ligt dan bij hun traditionele IT-infrastructuur. Lees alle informatie op pagina 10. IT-professionals geven aan dat bijna één derde van de bedreigingen voor hun bedrijf uit interne bronnen komt. Onafhankelijk van de IT-omgeving traditioneel of cloud geven IT-professionals aan dat één derde van alle bedreigingen afkomstig is vanuit hun eigen bedrijf. Hoewel veel van deze bedreigingen waarschijnlijk berusten op fouten in plaats van kwade opzet (werknemers die virussen oplopen in plaats van zichzelf bewust ongeoorloofd toegang verschaffen tot bedrijfsbronnen), blijken interne dreigingen een serieuze bron van zorgen voor IT-professionals. Lees alle informatie op pagina Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

8 De specifieke zorgen van IT-professionals rondom cloudbeveiliging We gingen de diepte in en ondervroegen IT-professionals over uitdagingen op het gebied van private cloud, publieke cloud en compliance. Daarnaast onderzochten we zorgen over de kwetsbaarheid van de hypervisor. Belangrijkste bevindingen: In de private cloud maken IT-professionals zich het meest zorgen over gebrek aan beheer. De top drie beveiligingskwesties van IT-professionals met betrekking tot private cloud komen voort uit zorgen over controle althans, het gebrek aan controle dat ze ervaren in de private cloudomgeving. De belangrijkste bron van zorgen voor IT-professionals is een gebrek aan controlemogelijkheden om toegang tot gegevens en diensten te beperken voor ongeautoriseerde gebruikers. Daarna volgden hun zorgen over het gebrek aan inzichtelijkheid in abstracte bronnen. Wanneer bronnen abstract worden gemaakt virtueel worden gemaakt en gedeeld tussen meerdere bedrijfstakken of meerdere klanten die dezelfde servers delen is het een uitdaging voor IT-professionals om hetzelfde niveau van controle te behouden als ze ervaren in traditionele IT-omgevingen. De derde grote zorg heeft betrekking op geschikte firewalls. Lees alle informatie op pagina 12. In de publieke cloud maken IT-professionals zich naast controle zorgen over hoe beveiligingseigenschappen worden gemeten. IT-professionals hebben het gevoel dat ze een manier missen om de beveiligingsdiensten van hun publieke cloudaanbieders te meten de belangrijkste zorg die gerelateerd is aan gebruik van publieke cloud. Deze kwestie wordt gevolg door een ander gebrek aan controle: in dit geval het algemene gebrek aan controle dat ze ervaren over de gegevens die opgeslagen zijn in publieke cloud datacenters. Lees alle informatie op pagina 14. Zorgen over compliance leiden ertoe dat men bepaalde werkbelastingen en gegevens buiten de cloud houdt. Bedrijven moeten wereldwijd voldoen aan wettelijke regelgeving die de flow en opslag van bepaalde informatie reguleert met name gegevens uit de gezondheidszorg, financiële informatie en andere soorten gevoelige gegevens binnen of buiten landsgrenzen. Van de IT-professionals merkt 87% op aan dergelijke regelgeving te moeten voldoen. Voor 57 procent van deze respondenten geldt dat beveiliging en andere zorgen hen weerhouden om deze werkbelastingen naar de cloud te verhuizen. Specifieke zorgen die IT-professionals hebben over compliance in een cloudomgeving betreffen de mogelijkheid om te voldoen aan vereisten op het gebied van audits en verslaglegging; zorgen over juridische verantwoordelijkheden en of die gedragen worden door hun bedrijf of de aanbieder van de dienst; en een algemene zorg dat ze door publieke clouds te gebruiken niet voldoen aan bepaalde mandaten die verplicht zijn voor hun organisatie. Van de 43 procent van de onderzochte bedrijven die gereguleerde gegevens en werkbelastingen naar de cloud verhuizen, doet het merendeel dat zonder een geautomatiseerde manier om te controleren of ze voldoen aan regelgeving. Dit kost de IT-afdeling veel tijd en het bedrijf loopt het risico niet te voldoen aan wettelijke vereisten. Lees alle informatie op pagina's Voor zowel publieke als private cloud geldt dat kwetsbaarheid van de hypervisor een grote zorg is. Hypervisors een cruciaal component van een gevirtualiseerde cloudinfrastructuur bieden de softwarelaag die zich tussen de hardware en virtual machines (VMs) bevindt, waardoor meerdere VMs een enkel hardwareplatform kunnen delen. Van de IT-professionals maakt 87% zich zorgen over de kwetsbaarheid van de hypervisor waardoor hackers toegang zouden kunnen krijgen tot gegevens, of malware in de IT-omgeving kunnen plaatsen. Lees alle informatie op pagina Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

9 Hoe de industrie kan reageren Ons onderzoek biedt inzicht in de specifieke stappen die aanbieders van software, hardware en clouddiensten en anderen in het technologische ecosysteem kunnen zetten om de zorgen van IT over cloudcomputing te ondervangen. Door deze stappen te volgen zal het vertrouwen van IT-professionals in het verplaatsen van bedrijfsgegevens en diensten naar cloudomgevingen toenemen, of ze nu gebruik maken van private of publieke clouds. Belangrijkste bevindingen: In de publieke cloud identificeerden IT-professionals vier belangrijke zaken die hun vertrouwen zouden kunnen vergroten. Aanbieders van publieke clouddiensten en anderen in het technologische ecosysteem kunnen het vertrouwen opkrikken door IT-professionals de mogelijkheid te geven om: Beveiligingsbeleid in verschillende clouds op te zetten en te controleren, waardoor IT een manier heeft om te verzekeren dat het beveiligingsbeleid in zowel private als publieke cloudomgevingen wordt nageleefd. Gegevensgrenzen op te stellen, waardoor IT meer controle heeft over waar bepaalde werkbelastingen worden uitgevoerd. Vast te stellen of publieke infrastructuur integer is en geen potentiële schadelijke malware bevat. De beveiligingsdiensten te vergelijken die verschillende aanbieders van publieke clouddiensten bieden. Lees alle informatie op pagina 21. Wat ook belangrijk is voor publieke cloud: 98 procent van de IT-professionals zou op een bepaalde manier het beveiligingsbeleid van de aanbieder van hun clouddiensten willen meten. De overgrote meerderheid van IT-professionals zou geïnteresseerd zijn in een dienst waarmee ze in real-time het beveiligingsbeleid van de aanbieder en de beveiligingsstatus van hun omgeving kunnen volgen. Van de IT-professionals geef 76% aan zeer geïnteresseerd te zijn in een dergelijke dienst, en een enorme 96% geeft aan dat deze mogelijkheid ze meer vertrouwen zou schenken in publieke cloudcomputing. Lees alle informatie op pagina 22. In de private cloud brachten IT-professionals drie belangrijke manieren om hun vertrouwen te vergroten in kaart. Aanbieders van software en hardware in het domein van private cloud kunnen het vertrouwen vergroten door IT-professionals de volgende mogelijkheden te geven: Gegevensgrenzen opstellen waarmee, zoals eerder vermeldt, IT meer controle heeft over waar bepaalde werkbelastingen worden uitgevoerd. De integriteit van hun private cloudinfrastructuur bewijzen, waarmee ze bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of hun ITinfrastructuur malware-vrij is. Controleren dat de netwerkpackets niet in gevaar zijn gebracht dat wil zeggen dat het netwerkverkeer niet is aangepast, onderschept of besmet door malware of andere kwaadwillige software. Lees alle informatie op pagina 23. IT-professionals willen een manier hebben om hun naleving van wet- en regelgeving te meten. Een overtuigende 98 procent van IT-professionals is geïnteresseerd in een dienst waarmee ze kunnen controleren of ze voldoen aan complianceeisen en wettelijke verplichtingen, waarbij 65% aangeeft zeer geïnteresseerd te zijn. Lees alle informatie op pagina 24. IT-professionals moeten toegang hebben tot gegevens die op verloren of gestolen clientdevices zijn opgeslagen, of deze kunnen vergrendelen. Door gebruik te maken van HTML5 kunnen gebruikers hun lokaal opgeslagen gegevens blijven gebruiken, zelfs als ze niet met de clouddienst verbonden zijn wat voor belangrijke beveiligingsvraagstukken zorgt wanneer devices verloren of gestolen raken. Het is voor bijna elke IT professional (99 procent) belangrijk om toegang te krijgen tot gegevens op verloren of gestolen devices of deze te vergrendelen, waarbij 73% aangeeft het zeer belangrijk te vinden. Lees alle informatie op pagina Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

10 Toenemende zorgen rondom beveiliging in het tijdperk van de cloud Cloudcomputing brengt allerlei nieuwe beveiligingskwesties met zich mee voor de IT-professionals van tegenwoordig. In sommige gevallen zijn de uitdagingen geheel nieuw; in andere gevallen betreft het traditionele IT kwesties die in een cloudomgeving versterkt worden, waar meerdere bedrijfstakken en bedrijven dezelfde gevirtualiseerde servers kunnen delen. Allereerst wilden we de zorgen in kaart brengen die IT-professionals hebben op het gebied van cloudcomputing en hoe deze zorgen verschillen tussen publieke en private cloud. Hoewel men in beide gevallen voor een aantal uitdagingen staat, zijn de zorgen in het algemeen groter voor publieke clouds dan voor private clouds. Het niveau van onrust over het gebruik van publieke en private cloud Total n=800 38% 31% 54% Totaal bezorgd: 69% 33% Totaal bezorgd: 87% V.S. n=200 25% 36% 56% Totaal bezorgd: 61% 32% Totaal bezorgd: 88% Verenigd Koninkrijk n=200 32% 34% Totaal bezorgd: 66% 54% 39% Totaal bezorgd: 93% Duitsland n=200 19% 33% Totaal bezorgd: 52% 26% 44% Totaal bezorgd: 70% China n=200 80% 20% 80% 19% Totaal bezorgd: 100% Totaal bezorgd: 99% Implementatie van private cloud Zeer bezorgd Enigszins bezorgd Implementatie van publieke cloud Zeer bezorgd Enigszins bezorgd V: V: Geef aan in hoeverre u zich in het algemeen zorgen maakt over bescherming en gegevensbeveiliging bij het adopteren van publieke cloud. Geef aan in hoeverre u zich in het algemeen zorgen maakt over bescherming en gegevensbeveiliging bij het adopteren van private cloud. 9 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

11 Gebruikers van publieke cloud krijgen te maken met meer beveiligingsdoorbraken Ons onderzoek toont aan dat de zorgen van IT rondom cloudbeveiliging gerechtvaardigd zijn. Van de onderzochte IT-professionals geeft 28% aan wel eens een beveiligingsdoorbraak van hun publieke cloud te hebben meegemaakt. Onafhankelijk van het aantal doorbraken dat ze hebben meegemaakt, geeft 65 procent van de IT-professionals die een beveiligingsdoorbraak in de publieke cloud hebben gehad aan dat dit aantal hoger ligt dan bij hun traditionele IT-infrastructuur. Aantal doorbraken: Publieke cloud vergeleken met een traditionele IT-infrastructuur Aanzienlijk hoger 16% Enigszins hoger 49% Ongeveer hetzelfde 18% Enigszins lager 14% Aanzienlijk lager 4% V: Totaal=225 Het aantal beveiligingsdoorbraken dat u in een publieke cloud heeft meegemaakt is in vergelijking met uw traditionele IT/ zakelijke omgeving... (Populatie = gebruikers van publieke en hybride clouds die een beveiligingsdoorbraak van hun publieke cloud hebben meegemaakt.) 10 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

12 Waar komen dreigingen vandaan: binnen of buiten de organisatie? Om de aard van de beveiligingsdoorbraken beter te begrijpen vroegen we IT-professionals welk percentage van de bedreigingen voor hun IT-beveiliging van binnen, dan wel buiten de organisatie komen. Daarnaast vroegen we of dat percentage verschilt tussen het gebruik van een traditionele IT-infrastructuur versus een cloudimplementatie (publiek of private). Dit leidde tot twee belangrijke bevindingen: IT-professionals melden dat bijna één derde van de bedreigingen van binnen hun bedrijf komt. Dat percentage is praktisch gelijk voor zowel de traditionele infrastructuur als cloudcomputing. Binnen of buiten? Bedreigingen van de traditionele IT-infrastructuur en cloudtoepassingen Totaal n=800 31% 69% 30% 70% V.S. n=200 27% 73% 26% 74% Verenigd Koninkrijk n=200 35% 65% 30% 70% Duitsland n=200 28% 72% 27% 73% China n=200 34% 66% 35% 65% Bedreigingen voor traditionele IT infrastructuur Bedreigingen voor cloudimplementaties Algemene dreigingen vanuit de organisatie Algemene dreigingen van buiten de organisatie Welk percentage van algemene bedreigingen van de V: V: traditionele IT/zakelijke infrastructuur komen vanuit Algemene dreigingen vanuit de organisatie Algemene dreigingen van buiten de organisatie Welk percentage van algemene bedreigingen van de cloud van uw bedrijf komen vanuit Door de ernst van de zorgen van IT-professionals en de bron van de dreigingen in kaart te brengen, konden we doorvragen over de specifieke beveiligingskwesties die ze ervaren in publieke en private cloudomgevingen. 11 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

13 Specifieke zorgen van IT-professionals rondom beveiliging De focus van ons onderzoek lag op het identificeren van de specifieke zorgen die IT-professionals hebben rondom beveiliging in publieke- en private cloudomgevingen. IT-personeel maakt zich zorgen over de beveiliging van zowel publieke als private cloud, maar het onderzoek toont aan dat ze zich het meest zorgen maken over de beveiliging van de publieke cloud. Private cloud: controle is cruciaal We vroegen IT-professionals om hun drie grootste zorgen rondom de beveiliging van private cloudcomputing te identificeren. Hun antwoorden gaan allemaal over controle althans, het gebrek aan controle dat ze ervaren in de private cloudomgeving. De belangrijkste bron van zorgen is controle van toegang: de mogelijkheid om toegang tot zakelijke gegevens en diensten te beperken tot geautoriseerde gebruikers. Daarnaast volgden zorgen over het gebrek aan inzichtelijkheid en daardoor gebrek aan controle met betrekking tot abstracte bronnen; de derde zorg gaat over geschikte firewalls. De grootste zorgen rondom beveiliging: private cloud Controle van toegang Geen inzicht in abstracte bronnen Geschikte firewalls 22% 24% 24% 63% 22% 17% 61% 21% 18% 60% 20% 16% Verkeersanalyse/virtual machines (VMs) verstoren andere VMs Multitenant; potentieel mixen van VMs Verschillende niveaus van vertrouwen van VMs 12% 17% 49% 20% 37% 10% 10% 17% 29% 7% 10% 12% Totaal n=800 Totaal aantal meldingen als top-drie zorg Grootste zorg Een-na-grootste zorg Twee-na-grootste zorg V: Welke drie van de onderstaande risico's gekoppeld aan private cloudcomputing zijn volgens u het belangrijkste? 12 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

14 Deze zorgen zijn in het algemeen consistent in de vier landen uit het onderzoek: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China. De grootste zorgen rondom beveiliging per land: private cloud Private cloudcomputing Beveiligingskwesties Grootste Zorgen: V.S. Top 3 Zorgen Verenigd Koninkrijk Grootste Zorgen: Top 3 Zorgen Grootste Zorgen: Duitsland Top 3 Zorgen Grootste Zorgen: China Top 3 Zorgen Geschikte firewalls 26% 60% 24% 60% 22% 56% 24% 64% Controle van toegang 25% 66% 28% 64% 20% 62% 23% 58% Abstracte bronnen/geen inzicht 24% 66% 18% 56% 24% 59% 22% 62% Verkeersanalyse als virtual machines (VMs) andere VMs onderbreken Multitenant; potentieel mixen van VMs Verschillende niveaus van vertrouwen van VMs 10% 42% 10% 47% 14% 48% 16% 62% 10% 37% 12% 40% 12% 45% 8% 30% 4% 29% 9% 34% 8% 30% 6% 22% V: Welke drie van de onderstaande risico's gekoppeld aan private cloudcomputing zijn volgens u het belangrijkste? 13 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

15 Publieke cloud: IT-professionals willen beveiligingsdiensten kunnen meten De beveiligingsrisico's van IT nemen toe met betrekking tot de publieke cloud, waarin IT de controle over beveiliging uit handen geeft aan een aanbieder, wiens datacenter in het algemeen gedeeld wordt door verschillende klanten. En net als bij private clouds maken IT-professionals zich ook bij de publieke cloud zorgen over controle. Maar ze maken zich nog meer zorgen over het ontbreken van een mogelijkheid om de beveiligingsdiensten te meten van de aanbieder van hun publieke cloud waardoor hun vertrouwen in het algemene beveiligingsbeleid van hun aanbieder afbrokkelt. Deze zorgen zijn consistent tussen alle landen uit het onderzoek met uitzondering van Duitsland, waar controle over fysieke en geografische grenzen extra belangrijk is. De grootste zorgen rondom beveiliging: publieke cloud Ontbreken van een manier om beveiligingsdiensten te meten Gebrek aan controle over gegevens 22% 23% 57% 17% 18% 55% 17% 15% Vertrouwen in het beveiligingsbeleid van de aanbieder 18% 49% 16% 15% Het meten van de integriteit van hostingplatforms Gebrek aan transparantie/mogelijkheid om audits uit te voeren Controle over fysieke/geografische grenzen 36% 39% 12% 13% 14% 9% 13% 14% 34% 8% 13% 13% Totaal=800 Totaal aantal meldingen als top-drie zorg Grootste zorg Een-na-grootste zorg Twee-na-grootste zorg V: Welke drie van de onderstaande risico's gekoppeld aan publieke cloudcomputing zijn volgens u het belangrijkste? 14 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

16 De grootste zorgen rondom beveiliging per land: publieke cloud Publieke cloudcomputing Beveiligingskwesties Gebrek aan controle over gegevens Gebrek aan mogelijkheid om de beveiligingsdiensten te meten Vertrouwen in het beveiligingsbeleid van de aanbieder De integriteit van hosting platforms controleren Gebrek aan transparantie/ mogelijkheid om audits uit te voeren Controle over fysieke/ geografische grenzen Gebrek aan wetgeving & schadeloosstelling Grootste Zorgen: V.S. Top 3 Zorgen Verenigd Koninkrijk Grootste Zorgen: Top 3 Zorgen Grootste Zorgen: Duitsland Top 3 Zorgen Grootste Zorgen: China Top 3 Zorgen 22% 52% 24% 56% 24% 60% 20% 51% 28% 67% 24% 58% 10% 38% 23% 61% 22% 55% 14% 50% 18% 50% 16% 42% 10% 42% 12% 41% 9% 28% 19% 45% 7% 33% 8% 36% 12% 36% 10% 41% 6% 25% 8% 30% 14% 48% 6% 34% 6% 26% 8% 30% 13% 40% 6% 26% V: Welke drie van de onderstaande risico's gekoppeld aan publieke cloudcomputing zijn volgens u het belangrijkste? 15 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

17 Hypervisors zijn een gedeelde zorg van IT-professionals van over de hele wereld Hypervisors cruciale componenten van een gevirtualiseerde cloudinfrastructuur bieden de softwarelaag die zich tussen de hardware en VMs bevindt, waardoor meerdere VMs een enkel hardwareplatform kunnen delen. Het is geen verrassing dat de kwetsbaarheid van de hypervisor een belangrijke bron van zorgen is voor IT-professionals. Als een hypervisor blootgesteld wordt aan aanvallen op de beveiliging, is de integriteit van de gehele publieke of private cloudimplementatie in gevaar. Hoewel IT-professionals gebruik maken van virtualisatie en hypervisors adopteren om de efficiëntie van hun IT-infrastructuur te verbeteren, toont ons onderzoek aan dat ze ongerust blijven over de kwetsbaarheid van de hypervisors die ze gebruiken of evalueren. Hoewel zorgen rondom de kwetsbaarheid van de hypervisor door bijna alle IT-professionals wordt gedeeld, verschilt het niveau per land. IT-professionals uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zitten op één lijn qua zorgen, terwijl hun collega's uit Duitsland minder ongerust zijn. In China maakt men zich echter juist meer zorgen. De beveiligingsrisico's van een kwetsbare hypervisor Totaal bezorgd: 87% Totaal n=800 42% 45% Totaal bezorgd: 88% V.S. n=200 30% 58% Totaal bezorgd: 92% Verenigd Koninkrijk n=200 Duitsland n=200 34% Totaal bezorgd: 68% 16% 52% 58% Totaal bezorgd: 100% China n=200 89% 11% Zeer bezorgd Enigszins bezorgd V: In hoeverre beïnvloedt de kwetsbaarheid van een hypervisor uw vertrouwen in private en/of publieke cloudcomputing infrastructuren? 16 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

18 Publieke en private cloud: compliance is een grote uitdaging Compliance is een grote uitdaging voor vele bedrijven, met name in sterk gereguleerde bedrijfstakken zoals banken, de financiële wereld en de gezondheidszorg. Daarom ondervroegen we IT-professionals over hoe zorgen rondom compliance hun planning voor cloudcomputing beïnvloeden. Hun antwoorden tonen aan dat zorgen rondom compliance een significant effect hebben op het verplaatsen van bepaalde werkbelastingen en gegevensbronnen naar de cloud. Van de IT-professionals geeft 78% aan dat ze aan bepaalde regelgeving moeten voldoen met betrekking tot het gebruik en opslag van bepaalde gegevens buiten landsgrenzen (meestal gevoelige informatie zoals gegevens met betrekking tot gezondheidszorg en financiën). Van de IT-professionals die te maken hebben met regelgeving, geeft de meerderheid (57 procent) aan dat ze werkbelastingen en gegevens die onderhevig zijn aan regelgeving niet verplaatsen naar private of publieke clouds. Veertig procent van de IT-professionals die aangeeft deze werkbelastingen en gegevens wel in de cloud te gebruiken geeft aan dat ze de compliance handmatig controleren; ze hebben geen geautomatiseerde manier om het gebruik en opslag van gegevens binnen of buiten landsgrenzen te volgen. Dit kan de IT-afdeling veel tijd kosten en stelt het bedrijf bloot aan het risico niet te voldoen aan wettelijke vereisten. Slechts 2 procent van de IT-professionals die aangeven dat ze aan regelgeving moeten voldoen melden dat ze geautomatiseerde beveiligingstechnologie gebruiken om deze compliance te volgen. Het naleven van wet- en regelgeving Totaal n=800 22% 78% V.S. n=200 30% 70% Verenigd Koninkrijk n=200 22% 78% Duitsland n=200 30% 70% China n=200 4% 96% V: Organisatie hoeft niet te voldoen aan dergelijke mandaten Organisatie moet voldoen aan dergelijke mandaten Er zijn tientallen mandaten die het gebruik en opslag van gegevens over landsgrenzen heen dicteren. Moet uw bedrijf voldoen aan dergelijke mandaten? 17 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

19 Gereguleerde werkbelastingen en gegevens in de cloud gebruiken Verplaatst werkbelastingen met dergelijke vereisten niet naar de cloud 57% 61% 54% 68% 52% 39% Verplaatst werkbelastingen met dergelijke vereisten naar de cloud maar heeft geen geautomatiseerde manier om het gebruik van de gegevens te volgen 36% 42% 30% 47% Verplaatst werkbelastingen met dergelijke vereisten naar de cloud en gebruikt geautomatiseerde beveiligingstechnologie om het gebruik van de gegevens te volgen 2% 3% 3% 0% 1% Overig 2% 0% 1% 2% 0% V: Totaal n=800 V.S. n=200 Verenigd Koninkrijk n=200 Duitsland n=200 China n=200 Hoe controleert u [gereguleerde werkbelastingen] in een private of publieke cloudomgeving? (Populatie = IT-professionals die hebben aangegeven te moeten voldoen aan mandaten die het gebruik en opslag van gegevens over landsgrenzen dicteren.) Om de specifieke zorgen van IT-professionals rondom compliance beter te begrijpen, stelden we vervolgvragen over hun grootste zorgen met betrekking tot de publieke cloud. De gegevens tonen aan dat men zich zorgen maakt over vereisten op het gebied van audits en verslaglegging, het begrijpen van de wettelijke verplichtingen van zowel hun organisatie als de aanbieder van de clouddienst, en hun gebrek aan mogelijkheden om in de cloudomgeving te voldoen aan de wettelijke verplichtingen van hun bedrijf. Het niveau van zorgen is echter hoger in China en lager in Duitsland dan in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 18 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

20 Zorgen rondom compliance in de publieke cloud Auditing en verslaglegging vereisten Organisatie versus aanbieder juridische verantwoordelijkheden Totaal bezorgd: 84% Totaal bezorgd: 83% 43% 43% 41% 40% Gebrek aan mogelijkheden om te voldoen aan specifieke eisen n=800 Totaal bezorgd: 78% 34% Zeer bezorgd Enigszins bezorgd 44% V: Geef aan in hoeverre u zich zorgen maakt rondom compliance in verhouding met een publieke cloud. Zorgen rondom compliance in de publieke cloud: De belangrijkste zorgen per land Percentage van respondenten dat... is V.S. Verenigd Duitsland China Zeer bezorgd Koninkrijk Vereisten op het gebied van audits en verslaglegging 42% 38% 22% 69% Juridische verantwoordelijkheid van organisatie versus provider Gebrek aan mogelijkheden om aan specifieke eisen te voldoen 39% 39% 25% 68% 34% 28% 16% 58% V: Geef aan in hoeverre u zich zorgen maakt rondom compliance in verhouding met een publieke cloud. 19 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

21 Hoe de industrie het vertrouwen van IT kan verhogen Hoewel de focus van ons onderzoek was om de specifieke zorgen van IT-professionals met betrekking tot beveiliging in zowel publieke als private clouds in kaart te brengen, wilden we ook ontdekken welke specifieke stappen de industrie kan zetten om deze zorgen te ondervangen en het vertrouwen van ITprofessionals in publieke en private cloudoplossingen op te krikken. Publieke cloud: IT-professionals willen controle, zekerheid en inzicht We vroegen IT-professionals om aan te geven hoe belangrijk ze zeven stappen vinden die de industrie kan zetten om hun vertrouwen in een verhuizing naar de publieke cloud te verhogen. Volgens hen is de belangrijkste kwestie om aan te pakken het opstellen en naleven van beveiligingsbeleid in clouds. Dit zou ertoe leiden dat IT een manier heeft om de consistentie van beveiligingsbeleid in zowel private als publieke cloudomgevingen te beheren. IT-professionals willen daarnaast dat de industrie de volgende stappen zet: De mogelijkheid bieden om gegevensgrenzen op te stellen waardoor ze kunnen bepalen waar bepaalde werkbelastingen worden uitgevoerd De mogelijkheid bieden om te controleren of de infrastructuur van de aanbieder integer en vrij van malware is De mogelijkheid bieden om beveiligingsniveaus van verschillende cloudaanbieders te vergelijken Deze vraag leidde echter tot een aantal interessante verschillen tussen de verschillende landen. China was bijvoorbeeld meer geïnteresseerd dan andere landen in afscherming en beveiliging van VMs niet geheel verrassend, gezien hun niveau van zorgen met betrekking tot kwetsbaarheden van de hypervisor (zoals besproken op pagina 16 van dit verslag). De Verenigde Staten toonde meer interesse dan andere landen in de vergelijking van het niveau van beveiliging tussen meerdere aanbieders van publieke clouddiensten. 20 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

22 Zaken die het vertrouwen in publieke cloud doen toenemen Het opstellen en naleven van beveiligingsbeleid in clouds 50% Mogelijkheid om gegevensgrenzen te creëren 42% Integere infrastructuur, vrij van malware Manier om beveiligingsniveaus tussen aanbieders van clouddiensten te vergelijken 39% 39% Afscherming/beveiliging van virtual machines 33% APIs voor verslaglegging, auditing en waarschuwingen over beveiligingsgebeurtenissen Duidelijkheid over de service level agreements van de aanbieders n=800 27% 29% V: Welke van de bovenstaande opties zou uw vertrouwen in het adopteren van publieke clouds het meest verhogen? U kunt maximaal drie antwoorden geven. Zaken die het vertrouwen in publieke cloud doen toenemen: per land V.S. Verenigd Duitsland China Koninkrijk Beveiligingsbeleid opstellen en naleven in clouds 42% 50% 53% 56% De mogelijkheid om gegevensgrenzen op te stellen 42% 36% 47% 42% Integere infrastructuur, malwarevrij 43% 36% 33% 43% Vergelijking van beveiligingsniveau van verschillende aanbieders van clouddiensten 50% 38% 36% 32% Afscherming/beveiliging van virtual machines 26% 26% 32% 49% APIs voor verslaglegging, auditing & waarschuwingen over beveiligingsgebeurtenissen Duidelijkheid over de service level agreements van de aanbieder 26% 28% 28% 36% 24% 30% 24% 31% V: Welke van de bovenstaande opties zou uw vertrouwen in het adopteren van publieke clouds het meest verhogen? U kunt maximaal drie antwoorden geven. 21 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

23 Daarnaast vroegen we IT-professionals of hun vertrouwen zou toenemen als ze de beveiligingsdiensten van de aanbieders van hun publieke cloud konden meten. Zoals eerder aangetoond in dit verslag, misten ITprofessionals deze inzichtelijkheid met betrekking tot publieke cloud. Het is dan ook geen verrassing dat 98 procent van de IT-professionals geïnteresseerd is in een real-time dienst waarmee ze het beveiligingsbeleid van hun aanbieders kunnen meten en dat 96 procent aangeeft door zo'n dienst meer vertrouwen te hebben in de beveiliging en het verplaatsen van diensten en gegevens naar de publieke cloud. Interesse in een dienst die de beveiliging van cloudaanbieders meet Het effect van het meten van de beveiliging op het vertrouwen in cloudproviders Totaal n=800 Totaal geïnteresseerd: 98% 76% 22% Totaal n=800 Totale toename in vertrouwen: 96% 55% 41% V.S. n=200 Totaal geïnteresseerd: 99% 81% 18% V.S. n=200 Totale toename in vertrouwen: 98% 55% 43% Verenigd Koninkrijk n=200 Duitsland n=200 Totaal geïnteresseerd: 98% Totaal geïnteresseerd: 98% 60% 75% 23% 38% Verenigd Koninkrijk n=200 Duitsland n=200 Totale toename in vertrouwen: 97% 53% Totale toename in vertrouwen: 90% 48% 44% 42% China n=200 Totaal geïnteresseerd: 100% 88% 12% China n=200 Totale toename in vertrouwen: 98% 63% 35% Zeer geïnteresseerd Enigszins geïnteresseerd Veel meer vertrouwen Enigszins meer vertrouwen V: V: In hoeverre zou u geïnteresseerd zijn in een dienst waarmee u in real-time het beveiligingsbeleid van de aanbieder van uw cloud zou kunnen meten? Hoeveel effect zou [een dienst voor het real-time meten van het beveiligingsbeleid] hebben op uw vertrouwen van de beveiliging van het verplaatsen van diensten en gegevens naar een publieke cloud? 22 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

24 Publieke cloud: drie zaken die het vertrouwen doen toenemen Zoals eerder vermeldt in dit verslag hebben de belangrijkste zorgen van IT-professionals op het gebied van private cloud betrekking op een gebrek aan controle. Toen we IT-professionals vroegen wat hun vertrouwen in de private cloud het meest zou verhogen, bleek meer controle de belangrijkste factor te zijn. Verder gelooft de meerderheid van IT-professionals dat de mogelijkheid om gegevensgrenzen op te stellen hun vertrouwen in de beveiliging van de private cloud zou opkrikken. De mogelijkheid om gegevensgrenzen op te stellen geeft IT meer controle over waar bepaalde werkbelastingen worden uitgevoerd, wat ertoe leidt dat ze eenvoudiger aan wet- en regelgeving kunnen voldoen. Hierop volgen twee andere zaken die invloed hebben op het vertrouwen: IT-professionals zouden graag de integriteit van hun private cloudinfrastructuur kunnen verifiëren zodat ze kunnen bewijzen dat hun werkbelastingen op betrouwbare infrastructuur wordt uitgevoerd, om te voldoen aan compliance-vereisten. Daarnaast willen ze kunnen controleren dat netwerkpackets niet in gevaar zijn gebracht. Deze vraag bracht daarnaast een aantal interessante verschillen in kaart tussen IT-professionals uit verschillende landen. De zorgen van China rondom de kwetsbaarheid van de hypervisor komt weer aan de oppervlakte: het merendeel van hun IT-professionals geeft aan dat de afscherming en beveiliging van VMs het meeste invloed zou hebben op hun vertrouwen. Voor Duitse IT-professionals geldt dat het controleren van de integriteit van netwerkpackets verreweg de belangrijkste kwestie is. Zaken die het vertrouwen in private cloud doen toenemen Zaken die het vertrouwen in private cloud doen toenemen: per land Mogelijkheid om gegevensgrenzen te creëren Controleren van de integriteit van de infrastructuur Verzekeren dat netwerkpackets niet in gevaar zijn gebracht Afscherming/beveiliging van virtual machines (VMs) Een manier om betrouwbaarheidsniveaus van VMs te meten Controleren of hypervisors niet zijn aangevallen n=800 29% 37% 41% 51% 50% 49% De mogelijkheid om gegevensgrenzen op te stellen De integriteit van de infrastructuur controleren Controleren of netwerkpackets niet in gevaar zijn gebracht Afscherming/beveiliging van virtual machines (VMs) Een manier om de betrouwbaarheid van VMs te meten V.S. Verenigd Duitsland China Koninkrijk 56% 52% 46% 52% 54% 50% 42% 52% 40% 48% 58% 52% 40% 31% 36% 57% 42% 43% 30% 34% Controleren of hypervisors niet zijn aangevallen 28% 25% 26% 38% V: V: Welke van de bovenstaande opties zou uw vertrouwen in het adopteren van private clouds het meest verhogen? U kunt maximaal drie antwoorden geven. Welke van de bovenstaande opties zou uw vertrouwen in het adopteren van private clouds het meest verhogen? U kunt maximaal drie antwoorden geven. 23 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

25 IT-professionals willen compliance meten Zoals eerder aangetoond in dit verslag geeft 57% van de IT-professionals die moeten voldoen aan wet- en regelgeving aan dat ze de betreffende werkbelastingen en gegevens niet naar een private of publieke cloud verplaatsen. Degenen onder hen die wel gevoelige gegevens naar de cloud verplaatsen doen dat bijna altijd zonder gebruik te maken van een geautomatiseerde manier om gebruik of opslag van deze gegevens te volgen. Dat verklaart waarschijnlijk waarom 98 procent van de IT-professionals interesse heeft in een dienst waarmee ze met een standaard framework verslag kunnen leggen met betrekking tot meerdere compliance-standaarden. Hoewel alle landen interesse hebben in een dergelijke dienst is dat nog sterker het geval in China waar 96 procent van de IT-professionals aangeeft dat ze moeten voldoen aan mandaten met betrekking tot het gebruik en opslag van gegevens. De behoefte aan een dienst voor verslaglegging met betrekking tot compliance Totaal geïnteresseerd: 98% Totaal n=800 65% 33% Totaal geïnteresseerd: 99% V.S. n=200 68% 30% Verenigd Koninkrijk n=200 Totaal geïnteresseerd: 97% 63% 34% Totaal geïnteresseerd: 96% Duitsland n=200 48% 48% Totaal geïnteresseerd: 100% China n=200 82% 18% Zeer geïnteresseerd Enigszins geïnteresseerd V: In hoeverre zou u geïnteresseerd zijn in een dienst waarmee u op basis van een standaard framewerk verslag kunt leggen met betrekking tot meerdere compliance-standaarden? 24 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

26 Unanieme behoefte om verloren of gestolen devices uit te schakelen Door gebruik te maken van HTML5 kunnen gebruikers hun lokaal opgeslagen gegevens blijven gebruiken, zelfs als ze niet met de clouddienst verbonden zijn. Hoewel deze mogelijkheid de zakelijke productiviteit en efficiëntie verhoogt, zorgt deze cached omgeving ook voor een aantal belangrijke beveiligingskwesties voor IT-professionals wanneer devices verloren of gestolen zijn. Het is daarom zeer belangrijk voor IT-professionals om deze devices te kunnen beheren. IT-professionals zijn het er unaniem over eens dat ze behoefte hebben aan een dienst waarmee ze de gegevens op een verloren device uit kunnen schakelen voordat hackers zichzelf toegang verlenen. Als een pc bijvoorbeeld in een taxi achterblijft of op het vliegveld wordt kwijtgeraakt, kan IT op afstand het device of de gegevens vergrendelen voordat het in de verkeerde handen valt. Behoefte aan cache controle en de mogelijkheid om verloren/gestolen devices uit te schakelen Totaal geïnteresserd: 99% Totaal n=800 73% 26% Totaal geïnteresserd: 98% V.S. n=200 68% 30% Totaal geïnteresserd: 99% Verenigd Koninkrijk n=200 Duitsland n=200 Totaal geïnteresserd: 97% 71% 63% 28% 34% Totaal geïnteresserd: 100% China n=200 89% 11% Zeer geïnteresseerd Enigszins geïnteresseerd V: Hoe belangrijk is het voor uw organisatie om een device of de gegevens daarop te kunnen vergrendelen in geval van diefstal, gezien de gecachte omgeving [van HTML5]? 25 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

27 Wereldbeeld: verschillen tussen landen Eén van de doelen van dit onderzoek was om de verschillen in kwesties op het gebied van beveiliging te meten tussen IT-professionals in de volgende vier landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China. Het resultaat is dat de zorgen niet zozeer verschillen, maar de ernst van de zorgen wel. IT-professionals in de vier landen delen in het algemeen hun meningen over specifiek kwesties en de stappen die kunnen worden gezet om hun vertrouwen te stimuleren. Maar de mate waarin men zich zorgen maakt over cloudbeveiliging is hoger in China dan in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daar staat tegenover dat de IT-professionals in Duitsland zich in het algemeen het minste zorgen maken. Hieronder staan bijvoorbeeld de antwoorden van IT-professionals opgesomd met betrekking tot hun zorgen rondom publieke en private cloudcomputing. Zorgen rondom de beveiliging van cloudcomputing: per land Total n=800 38% 31% 54% Totaal bezorgd: 69% 33% Totaal bezorgd: 87% V.S. n=200 25% 36% 56% Totaal bezorgd: 61% 32% Totaal bezorgd: 88% Verenigd Koninkrijk n=200 32% 34% Totaal bezorgd: 66% 54% 39% Totaal bezorgd: 93% Duitsland n=200 19% 33% Totaal bezorgd: 52% 26% 44% Totaal bezorgd: 70% China n=200 80% 20% 80% 19% Totaal bezorgd: 100% Totaal bezorgd: 99% Implementatie van private cloud Zeer bezorgd Enigszins bezorgd Implementatie van publieke cloud Zeer bezorgd Enigszins bezorgd V: Geef aan in hoeverre u zich in het algemeen zorgen maakt over bescherming en gegevensbeveiliging bij het adopteren van De basis van de verschillen tussen de landen ligt waarschijnlijk in de bedrijfscultuur, beveiligingsomgeving en wet- en regelgeving die uniek is voor elk land. Om deze verschillen volledig te begrijpen is aanvullend onderzoek nodig. 26 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

28 Conclusie We hebben dit onderzoek uitgevoerd om de specifieke redenen in kaart te brengen waarom ITprofessionals minder vertrouwen hebben in de beveiliging van publieke en private cloudcomputing dan in de beveiliging van traditionele IT-infrastructuren. Daarnaast wilden we ontdekken hoe de IT-industrie deze zorgen kan ondervangen en het vertrouwen van IT in de cloud kan doen toenemen. Geen enkele aanbieder in het IT-ecosysteem aanbieder van hardware, software, of clouddienst kan op zichzelf de beveiligingskwesties rondom cloud oplossen. Het onderzoek toont aan dat IT-professionals zich serieus zorgen maken over controle en meting: Ze hebben behoefte aan controle over gegevens en toegang en ze willen een betere manier om integriteit, compliance en de diensten van externe cloudaanbieders te meten. Het is van belang dat de IT-industrie aan de slag gaat om deze uitdagingen op te lossen. We zijn van mening dat dit onderzoek de noodzaak aantoont van samenwerking in de industrie om samen te werken en standaarden en gedeelde frameworks te creëren. Om de mogelijkheden van cloudcomputing volledig te benutten moeten we niet gefragmenteerd en afgezonderd aan de slag gaan, maar een holistische methode gebruiken om samen beveiligingskwesties aan te pakken. De kosten van niet-samenwerken zijn hoog: cloudcomputing kan zijn belofte niet waarmaken omdat bedrijven hun meest belangrijke gegevens en werkbelastingen niet aan cloudomgevingen toevertrouwen. Industriebrede beveiligingsstandaarden en gedeelde frameworks waarmee IT-professionals hun to cloudomgevingen kunnen controleren en meten kunnen ervoor zorgen dat cloudcomputing niet de uitzondering, maar de regel wordt. Als de IT-industrie samenwerkt om de mogelijkheden en standaarden van cloudbeveiliging te ontwikkelen, is Intel van mening dat cloudcomputing minstens hetzelfde beveiligingsniveau kan bereiken als de traditionele IT-infrastructuren van tegenwoordig. 27 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

29 Appendix: methodologie en publiek De antwoorden op deze anonieme survey zijn verzameld via een online enquête; 800 surveys (200 elk in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China) zijn ontvangen tussen 26 januari en 14 februari Een steekproefomvang van 800 heeft een maximale variantie van ±3.3 procent op het 95 procent betrouwbaarheidsniveau; een steekproefomvang van 200 heeft een maximale variantie van ±6.9 procent op het 95 procent betrouwbaarheidsniveau. Respondenten zijn getest om te verzekeren dat ze: In een bedrijf werken met minstens 100 werknemers IT beslissingnemers zijn Betrokken zijn bij de strategische planning van cloudomgevingen in hun organisatie Een cloudomgeving hebben geïmplementeerd, momenteel implementeren of willen implementeren Respondenten zijn niet noodzakelijkerwijs een klant van Intel. De grenzen op bedrijfsgrootte en industrie zijn toegepast om een representatieve steekproef te bereiken. Verantwoordelijkheden van respondenten Totaal (n=800) V.S. Verenigd Koninkrijk Duitsland China Het kiezen van de aanbieder van belangrijke componenten van cloudtechnologie 94% 94% 91% 94% 98% Deelname aan strategische planning van technologie 93% 97% 94% 89% 94% Samenwerken met senior IT management om het strategische IT-beleid van het bedrijf te bepalen Het plannen, implementeren of onderhouden van cloudtechnologie Het leiden van een team van IT-specialisten om bedrijfsinitiatieven uit te voeren 93% 97% 94% 88% 94% 92% 95% 94% 87% 94% 87% 87% 86% 81% 93% Verantwoordelijk voor hands-on implementatie 76% 76% 79% 83% 68% 28 Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

30 Bedrijfsgrootte Totaal V.S. Verenigd Duitsland China (n=800) Koninkrijk werknemers 35% 27% 27% 42% 46% werknemers 31% 33% 20% 38% 35% Meer dan medewerkers 33% 40% 53% 21% 20% Mediaan Locaties wereldwijd Totaal V.S. Verenigd Duitsland China (n=800) Koninkrijk 1 locatie 13% 12% 8% 23% 12% 2 4 locaties 29% 27% 19% 33% 37% 5-9 locaties 28% 24% 35% 21% 33% locaties 14% 18% 17% 11% 11% locaties 14% 18% 19% 12% 8% Weet het niet 1% 1% 3% 2% -- Industrie Totaal V.S. Verenigd Duitsland China (n=800) Koninkrijk Productie 17,5% 15,0% 15,0% 15,0% 25,0% Financiële diensten 14,1% 15,0% 8,0% 17,0% 16,5% Zakelijke dienstverlening 11,8% 16,5% 15,0% 10,0% 5,5% Computer-gerelateerde zaken of diensten 8,5% 10,0% 10,0% 8,5% 5,5% Retail 7,5% 8,5% 8,0% 5,0% 8,5% Gezondheidszorg 7,1% 9,0% 4,0% 10,0% 5,5% Bouw 6,1% 2,5% 9,5% 5,0% 7,5% Transport & logistiek 5,9% 5,5% 6,0% 7,0% 5,0% Onderwijs 4,9% 5,0% 6,0% 5,0% 3,5% Telecommunicatie 4,3% 1,5% 2,5% 5,5% 7,5% Groothandel & distributie 3,4% 4,5% 2,0% 4,5% 2,5% Nutsbedrijf 2,4% 3,0% 2,5% 1,5% 2,5% Overheid 2,1% 1,5% 5,0% 1,0% 1,0% Media & entertainment 1,3% 0,5% 3,0% 1,0% 0,5% Landbouw, bosbouw & visserij 1,0% 0,5% 1,5% 0,5% 1,5% Hosting 0,4% ,0% 0,5% Non-profit 0,3% 0,5% 0,5% Intel IT Center Onderzoek onder gelijken Wat houdt de cloud tegen?

EXIN Cloud Computing Foundation

EXIN Cloud Computing Foundation Voorbeeldexamen EXIN Cloud Computing Foundation Editie maart 2013 Copyright 2013 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing

Nadere informatie

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt de markt 1 het IT-landschap is aan het veranderen De risico's en uitdagingen van computerservices in meerdere omgevingen moeten

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

ENQUÊTE CLOUD- EN HOSTINGPROVIDERS Nederland versus Europa

ENQUÊTE CLOUD- EN HOSTINGPROVIDERS Nederland versus Europa versus VOORKEUR DATACENTER se serviceproviders gebruiken bij voorkeur carrier-neutrale datacenters KLANTENVRAAG OP DIT MOMENT In meer vraag naar traditionele hosting dan naar cloud-hosting 75% Traditionele

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015 Asset 1 van 17 Mobile Application Management en security Gepubliceerd op 18 april 2015 Veel organisaties hebben de afgelopen jaren hun eigen mobiele enterprise apps ontwikkeld. De data hierin is potentieel

Nadere informatie

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security.

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security. Het verlengstuk van uw IT security operations: altijd (24x7) de beste expertise en meest actuele kennis, geïntegreerd zicht op wat er gebeurt in uw datacenter en eerder en Security as a Service Het verlengstuk

Nadere informatie

Asset 1 van 5. Consumerisation of IT vraagt andere aanpak beheer. Gepubliceerd op 1 march 2014

Asset 1 van 5. Consumerisation of IT vraagt andere aanpak beheer. Gepubliceerd op 1 march 2014 Asset 1 van 5 Consumerisation of IT vraagt andere aanpak beheer Gepubliceerd op 1 march 2014 De grenzen tussen werk en privé vervagen en steeds vaker wordt technologie van thuis op het werk gebruikt. Bring

Nadere informatie

DISRUPTIEVE TECHNOLOGIE EN UW BEDRIJF

DISRUPTIEVE TECHNOLOGIE EN UW BEDRIJF DISRUPTIEVE TECHNOLOGIE EN UW BEDRIJF Onderzoek naar de zakelijke acceptatie ten aanzien van transformatieve technologie in Europa Transformatieve technologieën brengen een revolutie teweeg in de manier

Nadere informatie

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen Exclusieve partnership Cloudleverancier NaviSite is als onderdeel van mediaconglomeraat Time Warner Cable één van de grootste wereldwijde providers van enterprise class

Nadere informatie

PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN.

PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN. PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN. Cloud computing betekent niet alleen een revolutie op het gebied van datacenter- en IT-beheer, maar is ook

Nadere informatie

De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB. Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact

De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB. Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact De Exact MKB Cloud Barometer: Kansen in de Cloud voor het MKB Peter Vermeulen Pb7 Research i.o.v. Exact Veldwerk Doel van de Exact MKB Cloud Barometer Hoeveel waarde haalt het MKB uit de cloud? Hoe kunnen

Nadere informatie

Netwerkvirtualisatie implementeren in VMware-omgevingen met NSX

Netwerkvirtualisatie implementeren in VMware-omgevingen met NSX Netwerkvirtualisatie implementeren in VMware-omgevingen met NSX VMware vforums 2014 Geordy Korte Networking and Security BU (NSX) System Engineer 2014 VMware Inc. Alle rechten voorbehouden. Agenda Het

Nadere informatie

Profiteer van veranderende technologieën

Profiteer van veranderende technologieën Profiteer van veranderende technologieën Lees hoe Managed Services Providers u kunnen helpen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen Uitdagingen en kansen in veranderende technologieën Ontwikkelingen

Nadere informatie

PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN.

PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN. PROFITEER VAN DE KRACHT VAN CLOUD COMPUTING. ONTDEK HOE DE CLOUD UW BEDRIJF KAN TRANSFORMEREN. Cloud computing betekent niet alleen een revolutie op het gebied van datacenter- en IT-beheer, maar is ook

Nadere informatie

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack Hybride-cloudaanpak Verras uw business-collega s met een IT-sixpack De CIO staat steeds meer onder druk: enerzijds vragen uw businesscollega s een s nellere en meer flexibele dienstverlening, anderzijds

Nadere informatie

Security, Legal and Compliance

Security, Legal and Compliance SharePoint Online Security, Legal and Compliance Voorstellen Harald van Leeuwen IT Consultant EIC Verantwoordelijk voor SharePoint portfolio www.linkedin.com/in/haraldvanleeuwen Harald.van.leeuwen@eic.nl

Nadere informatie

CYBER SECURITY MONITORING

CYBER SECURITY MONITORING THREAT INTELLIGENCE & ANALYTICS CYBER SECURITY MONITORING Het continu monitoren van het netwerkverkeer en logbestanden draagt bij aan het vroegtijdig detecteren van bijvoorbeeld malware, ransomware of

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud.

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Met z n allen naar de cloud? 3. Voordelen van een hybride cloud 4. In de praktijk: Template voor moderne manier van werken

Nadere informatie

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum]

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum] Private Cloud : Intelligent Hosting [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze whitepaper beschrijft

Nadere informatie

Bring it To The Cloud

Bring it To The Cloud Whitepaper Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech-ict.nl/cs Imtech Voor organisaties is de keuze over hoe

Nadere informatie

Hedendaagse bedrijfsomgevingen bieden naast kansen ook bedreigingen. Meer dan ooit tevoren is dit onderwerp van gesprek in de wereld van IT en in

Hedendaagse bedrijfsomgevingen bieden naast kansen ook bedreigingen. Meer dan ooit tevoren is dit onderwerp van gesprek in de wereld van IT en in Hedendaagse bedrijfsomgevingen bieden naast kansen ook bedreigingen. Meer dan ooit tevoren is dit onderwerp van gesprek in de wereld van IT en in directiekamers over de hele wereld. Omdat er steeds meer

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet AAN VAN Jerry van de Leur (Security Officer) DATUM ONDERWERP Disclaimer: Kennisnet geeft geen enkele garantie, met betrekking tot de geschiktheid voor een specifiek

Nadere informatie

Whitepaper Integratie Videoconferentie. Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business

Whitepaper Integratie Videoconferentie. Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business Whitepaper Integratie Videoconferentie Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business Talk & Vision 2015 Inhoudsopgave 1. Introductie 3 2. Skype for Business/Lync 4 Hoe doen we dat? 4 3. Gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken

Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken 171018TZ Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken Werkplek Veilig en Mobiel Veilig (Protection Service for Business van F-Secure) Een dienst van Telfort Zakelijk Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD?

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? North Trade Building Noorderlaan 133/8 B-2030 Antwerpen T +32 (0) 3 275 01 60 F +32 (0) 3 275 01 69 www.nucleus.be PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? HOE MAAK IK DE KEUZE? NUCLEUS Hosting Solution Builder

Nadere informatie

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s Bedrijfsverzekeringen CyberEdge van AIG Wat zijn cyber risico s? Cyber risico s zijn een vaststaand gegeven in een wereld van informatie, informatiesystemen

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

zorgeloos werken in de cloud

zorgeloos werken in de cloud metacom cloud functionele mogelijkheden zorgeloos werken in de cloud vanmeijel.nl bouwen kan simpeler Metacom is één van de meest bedrijfskritische applicaties binnen uw organisatie. De beschikbaarheid,

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker

Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker januari 2018 Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker 1 Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker Tot voor kort was cloud computing vooral

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED POWERED BY Recent onderzoek toont

Nadere informatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Stap mee in de cloudrevolutie Cloud is vandaag in volle expansie. Sinds de popularisering van de technologie de laatste jaren, heeft cloud de

Nadere informatie

Omarm de cloud. Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s

Omarm de cloud. Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s Omarm de cloud Een onderzoek naar de acceptatie van cloud computing onder Europese MKB s Introductie Cloud computing symboliseert een grote verschuiving in de manier waarop ITdiensten worden geleverd binnen

Nadere informatie

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen Kaseya Onderzoek De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen 2011 www.kaseya.nl Over dit rapport In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat door Kaseya is geïnitieerd en uitgevoerd

Nadere informatie

VOOR DE SCHERMEN. Betrokken en betrouwbaar in ICT-oplossingen

VOOR DE SCHERMEN. Betrokken en betrouwbaar in ICT-oplossingen VOOR DE SCHERMEN Betrokken en betrouwbaar in ICT-oplossingen Voor de schermen Wat wij áchter de schermen voor u kunnen betekenen, begint vóór de schermen. Hoe kunnen wij uw organisatie helpen om efficiënter,

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani

Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani Een dag uit het leven van een Cloud consument Stefan Willems, Architect @ Platani Marcel Steenman, Consultant @ Platani any any any online Cloud Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Gezin biedt een

Nadere informatie

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Whitepaper Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Hoe voorkomt u downtime? Hoe vermindert u de impact als het toch optreedt? Hoe bent u zo snel mogelijk weer online? INHOUD» Technische mogelijkheden»

Nadere informatie

7x Managers in de cloud

7x Managers in de cloud cloud innovation by Macaw 7x Managers in de cloud Uitkomsten van het Nationale Cloudonderzoek Bij alles wat de businessmanager voorgelegd krijgt, wil hij weten wat het hem en zijn bedrijf oplevert. Voor

Nadere informatie

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Wat en wie is Andarr? Wij zijn dé partner voor waardevaste ICT transities / migraties. Wij helpen organisaties om blijvend

Nadere informatie

IT-uitdagingen van groeiende KMO s

IT-uitdagingen van groeiende KMO s CHEOPS REPORT IT-uitdagingen van groeiende KMO s KMO s hebben geen kleine problemen 2 Samenvatting De IT-behoeften van KMO s lijken minder ingewikkeld dan de ITuitdagingen waarmee grote ondernemingen of

Nadere informatie

Kijken, kiezen, maar wat te kopen?

Kijken, kiezen, maar wat te kopen? Kijken, kiezen, maar wat te kopen? 15 aandachtspunten bij overgang naar de cloud Cloud biedt voor veel organisaties de mogelijkheid om te innoveren zonder hoge investeringen. Zowel Telecom providers als

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving Cloud of Clouds Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving whitepaper CUSTOM 1 Bedrijven maken steeds vaker gebruik van meerdere clouddiensten, omdat ze aan iedereen in de organisatie

Nadere informatie

bedrijfsbrochure maak kennis met iunxi

bedrijfsbrochure maak kennis met iunxi bedrijfsbrochure maak kennis met iunxi De infrastructuur van een metropool als Hong Kong kan vergeleken worden met de ICT-infrastructuur van een organisatie, waar de kwaliteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid

Nadere informatie

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Even voorstellen 2 Irmin Houwerzijl. Werkzaam bij Ordina. Ordina haar dienstverlening betreft o.a. traditionele hosting

Nadere informatie

Resultaten 2 e Cloud Computing onderzoek in Nederland. Alfred de Jong Principal Consultant Manager Architectuur & Innovatie Practice

Resultaten 2 e Cloud Computing onderzoek in Nederland. Alfred de Jong Principal Consultant Manager Architectuur & Innovatie Practice Resultaten 2 e Cloud Computing onderzoek in Nederland Alfred de Jong Principal Consultant Manager Architectuur & Innovatie Practice De thema voor deze presentatie: Onderzoeksresultaten betreffende het

Nadere informatie

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter 1 Huidig gebruik van social media LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter Huidig gebruik van social media % van respondenten, meerdere antwoorden

Nadere informatie

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 Veelgestelde vragen van Partners www.novell.com WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 W a t i s d e I n t e l l i g e n t W o r k l o a d M a n a g e m e n t m a r k t? De Intelligent Workload

Nadere informatie

Wat. nou. cloud?! De zin én onzin! CSP

Wat. nou. cloud?! De zin én onzin! CSP Wat nou cloud?! De zin én onzin! CSP De zin en onzin van werken in de cloud De cloud, wat is dat nou precies? Is het een hype zoals je die vaker tegenkomt in ICT? Of biedt het echt kansen waar u als ondernemer

Nadere informatie

Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media

Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media 1 De 4 dimensies van Talent Management 1. Aantrekken 2. Ontwikkelen 4. Behouden 3. Benutten 2 1 op de 3 organisaties

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Juridisch risicomanagement in de Cloud

Juridisch risicomanagement in de Cloud Juridisch risicomanagement in de Cloud Jos van der Wal The Legal Connection Leon Hauzer Escrow Alliance BV The Legal Connection Het snijvlak van ICT & recht is complexe en dynamische materie, maar onlosmakend

Nadere informatie

Een heerlijke. Wie gaat er over beveiliging in de cloud? Opiniestuk van Trend Micro. februari 2011. Door Dave Asprey, VP Cloud Security

Een heerlijke. Wie gaat er over beveiliging in de cloud? Opiniestuk van Trend Micro. februari 2011. Door Dave Asprey, VP Cloud Security Een heerlijke Wie gaat er over beveiliging in de cloud? Opiniestuk van Trend Micro februari 2011 Door Dave Asprey, VP Cloud Security I. WIE GAAT ER OVER BEVEILIGING IN DE CLOUD? Cloud computing is het

Nadere informatie

Medical Firewall. Wel zo veilig!

Medical Firewall. Wel zo veilig! Medical Firewall Wel zo veilig! MedicalConnect, een totaalconcept voor zorginstellingen. Internet is tegenwoordig onmisbaar, ook voor een zorginstelling. En voor uw klanten is het wel fijn om gemakkelijk

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

ING stapt over naar de cloud. Rolf Zaal

ING stapt over naar de cloud. Rolf Zaal ING stapt over naar de cloud Rolf Zaal ING stapt over naar de cloud Lagere kosten en kortere doorlooptijden zonder datacentrum 11 september 2012 Rolf Zaal ING zet in rap tempo haar datacentra buiten de

Nadere informatie

DATA ERASURE & RISK MANAGEMENT. Infradax Fortranweg 8, 3821 BK Amersfoort, the Netherlands + 31 (0)

DATA ERASURE & RISK MANAGEMENT. Infradax Fortranweg 8, 3821 BK Amersfoort, the Netherlands + 31 (0) DATA ERASURE & RISK MANAGEMENT Infradax Fortranweg 8, 3821 BK Amersfoort, the Netherlands + 31 (0)33-789 00 33 hello@infradax.com Data Erasure & Risk Management Data is de nieuwe brandstof van onze maatschappij.

Nadere informatie

Eerste bijeenkomst Platform D&I gelijk een groot succes

Eerste bijeenkomst Platform D&I gelijk een groot succes DIGITALISERING 03 Eerste bijeenkomst Platform D&I gelijk een groot succes WADDINXVEEN - De eerste bijeenkomst op 23 juni van het nieuwe Platform D&I (Digitalisering en Informatisering) in het kantoor van

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

Trendrapport: waarom bedrijven overstappen naar de cloud

Trendrapport: waarom bedrijven overstappen naar de cloud Trendrapport: waarom bedrijven overstappen naar de cloud Een inkijkje in de manier waarop bedrijven via de cloud oplossingen zoeken voor alledaagse problemen 1 Inhoud 2 Inleiding 5 Bedrijf runnen in de

Nadere informatie

Caag CRM. info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl. Informatie Brochure

Caag CRM. info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl. Informatie Brochure Caag CRM info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl Informatie Brochure Over Ons Caag CRM is een cloud- based software onderneming. Onze kracht ligt in het ontwikkelen van slimme software oplossingen gebaseerd op

Nadere informatie

Doel van de opleiding informatieveiligheid

Doel van de opleiding informatieveiligheid Doel van de opleiding informatieveiligheid Het netwerk voor elektronische uitwisseling van persoonsgegevens tussen de diverse instellingen van de sociale zekerheid, dat door de Kruispuntbank wordt beheerd,

Nadere informatie

Beveiligingsbeheer optimaliseren met McAfee epolicy Orchestrator

Beveiligingsbeheer optimaliseren met McAfee epolicy Orchestrator Productoverzicht Beveiligingsbeheer optimaliseren met McAfee epolicy Orchestrator Het bewijs wordt geleverd door onderzoek CIO's (Chief Information Officer) bij bedrijven wereldwijd staan tegenwoordig

Nadere informatie

2012 2011 Onderzoek naar voorbereiding op noodgevallen BEVINDINGEN IN EMEA

2012 2011 Onderzoek naar voorbereiding op noodgevallen BEVINDINGEN IN EMEA 2012 2011 Onderzoek naar voorbereiding op noodgevallen BEVINDINGEN IN EMEA INHOUD Inleiding........................................................................ 3 Methodologie....................................................................

Nadere informatie

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen 1 IaaS als basis voor maatwerkoplossingen De specialisten van Fundaments: uw logische partner INHOUD Vooraf Terugblik Cloud De rol van de IaaS Provider IaaS maatwerkoplossingen in het onderwijs Conclusie

Nadere informatie

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN?

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? EEN HANDIGE CHECKLIST In deze whitepaper bieden we u handvatten die u kunnen helpen bij de implementatie van de meldplicht datalekken binnen uw organisatie. We

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Private Cloud Clouddifferentiatie Overwegingsaspecten. Eigen route met een frisse blik Skysource OF COURSE

Inhoudsopgave. Private Cloud Clouddifferentiatie Overwegingsaspecten. Eigen route met een frisse blik Skysource OF COURSE Inhoudsopgave Private Cloud Clouddifferentiatie Overwegingsaspecten Eigen route met een frisse blik Skysource OF COURSE Clouddifferentiatie Bij Clouddifferentiatie wordt onderscheid tussen drie verschillende

Nadere informatie

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Overzicht van oplossingen Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Wat u leert De opkomst van nieuwe technologieën zoals cloud, mobiliteit, sociale media en video die

Nadere informatie

CLOUDCOMPUTING (G)EEN W LKJE AAN DE LUCHT!

CLOUDCOMPUTING (G)EEN W LKJE AAN DE LUCHT! CLOUDCOMPUTING (G)EEN W LKJE AAN DE LUCHT! Vertrouwelijk: Informatieuitdezepresentatiemag nietgedeeldof gedistribueerd worden zonder toestemming van Unica Schutte ICT EVEN VOORSTELLEN Ed Staal Commercieel

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen Geef uw onderneming vleugels Met de soepele werkprocessen van Dutchict Cloud Online functionaliteiten Managed Cloud Online functio U wilt uw documenten overal kunnen beheren en delen. Maar applicaties

Nadere informatie

Case: Back-ups maken van Office 365. Belangrijke redenen voor organisaties om een back-up te maken van Office 365-data

Case: Back-ups maken van Office 365. Belangrijke redenen voor organisaties om een back-up te maken van Office 365-data Case: Back-ups maken van Office 365 Belangrijke redenen voor organisaties om een back-up te maken van Office 365-data 2 Inleiding Heeft u controle over uw Office 365-data? Heeft u toegang tot alle items

Nadere informatie

Windows Server 2003 End of support

Windows Server 2003 End of support Windows Server 2003 End of support Wat betekent dit voor mijn organisatie? Remcoh legt uit Met dit nieuwsitem brengt Remcoh de naderende End of Support datum voor Windows Server 2003 onder uw aandacht.

Nadere informatie

WHO NEEDS ENEMIES WAAR DIENT U OP TE LETTEN? De BrainCheck is o.a.

WHO NEEDS ENEMIES WAAR DIENT U OP TE LETTEN? De BrainCheck is o.a. WHO NEEDS ENEMIES Onze IT-omgeving staat bloot aan een groot aantal dreigingen. DDoS aanvallen zijn aan de orde van de dag en hackers proberen hun slag te slaan. Maar de grootste dreiging voor onze digitale

Nadere informatie

Eigen route met een frisse blik

Eigen route met een frisse blik Inhoudsopgave Private Cloud Clouddifferentiatie Overwegingsaspecten Skysource OF COURSE 2 3 Public Cloud Wanneer uw organisatie gebruik maakt van een Public Cloud wordt een virtuele infrastructuur gedeeld

Nadere informatie

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN REDEFINE SIMPLICITY FLEXIBEL. SCHAALBAAR. VERTROUWD. BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN Herdefinieer eenvoud: Flexibel, schaalbaar en vertrouwd. Middelgrote en grote

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

ICT vormt sleutelfunctie binnen de bedrijfsvoering: als de ICT uitvalt, ligt de business plat.

ICT vormt sleutelfunctie binnen de bedrijfsvoering: als de ICT uitvalt, ligt de business plat. ICT vormt sleutelfunctie binnen de bedrijfsvoering: als de ICT uitvalt, ligt de business plat. Voor 26% van het MKB vormt ICT een bijrol binnen de business, terwijl voor het overige deel ICT een sleutelfunctie

Nadere informatie

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing Complete en betaalbare MKB-oplossing De Oracle Business Intelligence Suite is een open en complete oplossing waarmee u iedereen binnen de organisatie van de juiste informatie kunt voorzien: De gegevens

Nadere informatie

Commissie juridische zaken. aan de Commissie industrie, onderzoek en energie

Commissie juridische zaken. aan de Commissie industrie, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 25.6.2013 2013/2063 (INI) ONTWERPADVIES van de Commissie juridische zaken aan de Commissie industrie, onderzoek en energie inzake het vrijmaken van

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

IAM en Cloud Computing

IAM en Cloud Computing IAM en Cloud Computing Cloud café 14 Februari 2013 W: http://www.identitynext.eu T: @identitynext www.everett.nl www.everett.nl Agenda 1. Introductie 2. IAM 3. Cloud 4. IAM en Cloud 5. Uitdagingen 6. Tips

Nadere informatie

Keuzevrijheid en flexibiliteit in cloud-oplossingen voor je werkplek. Verantwoording over de gehele IT-keten, van werkplek tot aan datacenter

Keuzevrijheid en flexibiliteit in cloud-oplossingen voor je werkplek. Verantwoording over de gehele IT-keten, van werkplek tot aan datacenter Keuzevrijheid en flexibiliteit in cloud-oplossingen voor je werkplek Verantwoording over de gehele IT-keten, van werkplek tot aan datacenter Draagt ICT daadwerkelijk bij aan het realiseren van je bedrijfsdoelstellingen?

Nadere informatie

MKB ICT-onderzoek 2009

MKB ICT-onderzoek 2009 ICT: noodzakelijk kwaad of concurrentievoordeel? Voor 32% van het MKB vormt ICT een bijrol binnen de business, terwijl voor het overig deel ICT een sleutelfunctie heeft binnen de bedrijfsvoering: als de

Nadere informatie

Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk'

Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk' Ronde Tafel Hergebruik en uitwisseling van software bij het Rijk' 29 januari 2013 Agenda 1) Uitgangssituatie 2) Voorlopige resultaten inventarisatie 3) (markt)ontwikkelingen 4) Wat is het vraagstuk? 5)

Nadere informatie

Veilig werken in de cloud voor de zorg

Veilig werken in de cloud voor de zorg Veilig werken in de cloud voor Veilig werken in de cloud voor De digitale transformatie in dendert met onverminderde gang voort. Door de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden krijgen zorgprofessionals

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT 5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT Na enkele jaren ervaring met de cloud, realiseren zowel gebruikers als leveranciers zich dat enkele van de vaakst gehoorde mythes over cloud computing eenvoudigweg... niet waar

Nadere informatie

Windows Server 2012 en System Center 2012 faciliteren XS4ALL-cloud. XS4ALL toont innovatiedrang met cloud

Windows Server 2012 en System Center 2012 faciliteren XS4ALL-cloud. XS4ALL toont innovatiedrang met cloud Windows Server 2012 en System Center 2012 faciliteren XS4ALL-cloud XS4ALL toont innovatiedrang met cloud Windows Server 2012 en System Center 2012 faciliteren XS4ALL-cloud XS4ALL toont innovatiedrang met

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Cloud Services. SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie.

Cloud Services. SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie. Cloud Services SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie. Cloud Services U wilt grip houden op uw data, verzekerd zijn van beveiligde opslag van uw data

Nadere informatie

Catering Firewall. Wel zo veilig!

Catering Firewall. Wel zo veilig! Catering Firewall Wel zo veilig! CateringConnect is een totaalconcept voor de Caterings branche. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanetwerk over DSL of glasvezel tot diensten als bijvoorbeeld internet

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN

CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN EEN WHITE PAPER INTRODUCTIE ORGANISATIES KUNNEN NIET MEER OM CLOUD COMPUTING HEEN. VOOR VEEL BEDRIJVEN IS HET NIET MEER DE VRAAG ÓF ZE IN DE CLOUD GAAN

Nadere informatie

Hoe bewaart u uw klantendata op een veilige manier? Maak kennis met de veilige dataopslag in de Cloud van Azure Stack

Hoe bewaart u uw klantendata op een veilige manier? Maak kennis met de veilige dataopslag in de Cloud van Azure Stack Hoe bewaart u uw klantendata op een veilige manier? Maak kennis met de veilige dataopslag in de Cloud van Azure Stack Maak kennis met de veilige dataopslag in de Cloud van Azure Stack De groei van uw bedrijf

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Internetveiligheidspakket Protection Service for Business van F-Secure. Een dienst van KPN ÉÉN

Dienstbeschrijving Internetveiligheidspakket Protection Service for Business van F-Secure. Een dienst van KPN ÉÉN Dienstbeschrijving Internetveiligheidspakket Protection Service for Business van F-Secure Een dienst van KPN ÉÉN Versie : v1.0 Datum : 1 januari 2018 Inhoud 1 Dit is Protection Service for Business van

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie