Huisvesting statushouders, hoe zit dat precies?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisvesting statushouders, hoe zit dat precies?"

Transcriptie

1 INFO VOORZORG 42 5 Trouw huurderschap beloond met bloemen en taart. 7 Huisvesting statushouders, hoe zit dat precies? 8 Het Sociaal Buurtteam is er ook voor u! Mantelzorgwoning, Kasteellaan, Meezenbroek Maart 2017 Info Voorzorg is een uitgave van Woningstichting De Voorzorg te Hoensbroek en verschijnt 4 x per jaar

2 2 Recht op huurtoeslag? Huurders kunnen huurtoeslag krij gen, afhankelijk van hun huur, inkomen en/of vermogen. Huurtoeslag kunt u met een formulier aanvragen bij de Belastingdienst: en/of online via Heeft u vragen over het aanvraagformulier? Bel dan Woningstichting De Voorzorg, tel , dan kunnen wij u hierbij helpen, of kom naar het spreekuur op ons kantoor. Als u al huurtoeslag ontvangt is het belangrijk dat u zelf veranderingen meldt aan de Belastingdienst. Dit geldt voor alle wijzigingen in inkomen en gezinssamenstelling. Maar ook voor veranderingen in de woning zelf waar - aan een huurverhoging is verbonden. De Belastingdienst stort de huurtoeslag rechtstreeks op uw rekening. U dient daarom elke maand zelf de volledige (bruto)huur aan ons over te maken. Dit moet altijd bij vooruitbetaling vóór de eerste van de maand. Bereikbaarheid Servicedienst Als in uw woning een mankement of een storing optreedt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze Servicedienst: tel Die is bereikbaar van maandag t/m donderdag van tot uur en van tot uur. Op vrijdag zijn zij bereikbaar tussen en uur. s Avonds, in het weekeinde of op feest - dagen is de Servicedienst alleen bereik - baar voor heel dringende klachten die echt niet kunnen wachten tot de eerst - volgende werkdag. U krijgt dan een antwoordapparaat aan de lijn. Spreek na de pieptoon uw boodschap of uw klacht in en vermeld duidelijk uw naam, adres en woonplaats en vooral uw telefoonnummer. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld. Is uw riool verstopt, dan kunt u recht - streeks contact opnemen met Van der Velden Rioolbeheer, tel Klachten over de woonomgeving Meldingen of klachten over milieu, drugsoverlast, verkeer, bestrating, verlichting, stadsreiniging en rioleringen dient u aan uw gemeente door te geven. Heerlen: bel Servicetelefoon Openbare Ruimte, tel Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur, daarbuiten alleen voor calamiteiten. Brunssum: Meldingen Openbare ruimte, tel of kijk op Woningstichting De Voorzorg Heisterberg 70, 6431 JC Hoensbroek Postbus 40, 6430 AA Hoensbroek Tel Servicedienst: Openingstijden ma t/m do uur en uur, vrij uur (de servicedienst is telefonisch bereikbaar tot uur) Spreekuur huuradministratie Dinsdag, woensdag, en donderdag tussen en uur INFO VOORZORG 42 Voorwoord 3 Gewijzigde openingstijden Pasen, Hemelvaart en Pinksteren 3 Renovatie hoofdentrees aan de Ir. Bogaertstraat gestart 4 4 Mevrouw Moolevliet geniet al ruim 50 jaar in de Dr. de Visserstraat 5 Huurverhoging lager dan wettelijk advies 6 Huisvesting statushouders, hoe zit dat precies? 7 Renovatie hoofdentrees aan de Ir. Bogaertstraat gestart COLOFON Tekst en redactie Vormgeving Druk Fotografie Marjan Ubben, medewerker bewonerszaken De Voorzorg Els Gulpen Grafische Vormgeving Drukkerij Schrijen-Lippertz Arnaud Nilwik Foto Persbureau, Nose for Photography, Woningstichting De Voorzorg Sociaal Buurtteam MSP 8 Aan de inhoud van dit informatiebulletin kunnen geen rechten worden ontleend.

3 3 Voorwoord Betaalbare huren en veilig wonen voor iedereen Het carnaval is voorbij, de winter is op zijn retour en het voorjaar hangt al een beetje in de lucht. Met een kleurig lenteboeket en taart, brachten we een bezoek aan de negentig jarige mevrouw Moolevliet die al meer dan 50 jaar met veel plezier woont in een van onze woningen aan de Dr. de Visserstraat in Meezenbroek. Vluchtelingen hebben recht op een veilige woonomgeving. De Voorzorg heeft de plicht om regelmatig vluchtelingen met een verblijfsvergunning, dat zijn statushouders, te begeleiden naar een passende woning. Over onze verplich - tin gen en de samenwerking met Vluchtelingenwerk leest u meer op pagina 7 van dit infoblad. De jaarlijkse huurverhoging op 1 juli geldt voor heel Nederland, maar De Voorzorg wil graag dat huren betaalbaar blijft en werkt daarom bewust niet met de inkomensafhankelijke huurverhoging. Ook dit jaar matigen wij de huurverhoging en komt deze lager uit dan het wettelijk advies. Onze Raad van Commissarissen (RvC) zoekt uitbreiding met twee leden. Ook het Overlegorgaan (SOHV) speelt hierin een belangrijke rol. In dit infoblad vindt u als bijlage het jaarverslag van het huurdersoverlegorgaan. Bij vragen over zorg, welzijn, opvoeden of de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) kan contact worden gezocht met het Sociaal Buurtteam in uw buurt. Deze keer namen we een kijkje bij het Sociaal Buurtteam MSP (Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig). Verder houden wij u zoals altijd op de hoogte van de renovatiewerkzaamheden aan onze woningen en complexen. Op dit moment worden de entrees aan de Ir. Boagaertstraat in Heerlen onder handen genomen. Tenslotte wijzen wij op de gewijzigde openingstijden van ons kantoor tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Gewijzigde openingstijden Pasen, Hemelvaart en Pinksteren In verband met de komende feestdagen zijn de openingstijden van ons kantoor gewijzigd. Ons kantoor is gesloten op Goede Vrijdag 14 april 2017, Paasmaandag 17 april 2017 en Pinkstermaandag 5 juni U kunt de servicedienst bereiken via en een bericht inspreken op het antwoordapparaat. Vergeet niet duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer in te spreken. Ons kantoor is ook gesloten op donderdag 25 mei 2017 en vrijdag 26 mei 2017 in verband met Hemelvaart. Onze servicedienst is tijdens de dagen waarop het kantoor gesloten is, uitsluitend telefonisch bereikbaar voor zeer dringende klachten of spoedgevallen. Het gaat hierbij om klachten die beslist niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag.

4 INFO VOORZORG 42 maart Renovatie hoofdentrees aan de Ir. Bogaertstraat gestart Mooi en veilig wonen is prettig Een mooie en veilige om ge ving draagt bij aan een pret tige woonomgeving. De Voor zorg besteedt daarom veel aandacht aan renovatie en onderhoud. In Heerlen zijn medio februari de werk zaam heden aan de drie hoofd en trees van onze apparte men ten aan de Ir. Bogaertstraat gestart. Doel van deze reno vatie is de entrees een mo der ne en eigentijdse uit stra ling te geven. Ook wordt hier door de veiligheid in het complex verbeterd. De drie hoofdentrees worden verfraaid met nieuwe, verzinkte luifels voor een frisse en moderne uitstraling. Op de begane grond worden de entrees voorzien van een nieuwe tegelvloer, nieuwe wandafwerking en een verlaagd plafond met energiezuinige verlichting. Waar renoveert De Voorzorg nog meer? Toegang nog veiliger De toegangsdeuren worden vervangen door geruisloze, elektrische schuifdeuren. Nu hangen de brievenbussen nog in het portaal, maar na de renovatie zullen deze, samen met de naambordjes en het bellentableau, aan de buitenkant naast de schuifdeuren hangen. Zo hoeft niemand het gebouw nog in om de brievenbus of bel te bereiken. De toegang is hierdoor veiliger geworden. Het hele renovatieproject zal naar verwachting drie maanden duren. De entrees aan de Ir. Bogaertstraat worden op dit moment grondig gerenoveerd. Weijenbergstraat Het upgraden van de toegang van de complexen aan de Weijenbergstraat heeft een kleine vertraging opgelopen. Vanwege de winterse omstandigheden hebben we de werkzaamheden aan de bestrating moeten uitstellen tot het voorjaar. Uiteraard zijn de entrees gewoon bereikbaar. Huisbergerstraat De vernieuwingen van de entrees aan de Huisbergerstraat zijn volledig afgerond. In Litscherveld worden 226 woningen voorzien van isolerend HR++ glas. Litscherveld In Litscherveld zijn we druk bezig met de vervanging van de huidige beglazing door isolerend HR++ glas. In totaal worden hier maar liefst 226 woningen voorzien van deze energiebesparende maatregel.

5 5 Mevrouw Moolevliet geniet al ruim 50 jaar in de Dr. de Visserstraat Verveling kent Mevrouw Moolevliet niet Mevrouw Moolevliet vierde onlangs haar 90e verjaardag met familie en vrienden. Meer dan de helft van haar leven woont ze met veel plezier in een woning van de Voorzorg aan de Dr. de Visserstraat in Meezenbroek. Als kind heb ik hier vaak gespeeld. Destijds, in de derti ger jaren, werden deze woningen ge bouwd, vertelt ze lachend. De Voorzorg zocht haar op en verraste haar met taart en een kleurige bos bloemen. Mevrouw Moolevliet voor haar geliefde woning aan de Dr. de Visserstraat in Meezenbroek. Negentig jaar en nog steeds woont mevrouw Moolevliet zelfstandig. Een traplift helpt haar s avonds naar boven. Haar schoondochter en kleindochter helpen met de boodschappen en de hulp komt regelmatig voor huishoudelijke klusjes. Maar koken doe ik zelf, nog elke dag! vertelt ze trots. Ik ben altijd heel zelfstandig geweest. Vroeger heb ik zelf behangen en geverfd en ook de ruime tuin hield ik graag bij. Dat gaat nu niet meer zo makkelijk. Toch ligt de tuin er ook nu weer keurig bij, met een gezellig vogelhuisje in het gras. Ik vraag nu een handje hulp via de buurthulp van MSP (Meezenbroek, Schandelerboord en Palemig). Verhuizing te voet Mevrouw Moolevliet werd geboren in Meezenbroek, ze groeide er op en wil er ook absoluut niet meer weg. Samen met wijlen haar man woonde ze eerst aan de Talmastraat, ook een woning van De Voorzorg. We zochten echter een iets grotere woning en kwamen zo in 1965 terecht in de Dr. de Visserstraat. Dat was lekker dichtbij ons oude huis. Ik weet nog dat we met de hele familie al onze spullen gewoon naar de Dr. De Visserstraat hebben gedragen. Medio jaren tachtig werden de woningen groot schalig gerenoveerd. Trouw huurderschap bekroond De Voorzorg kent veel huurders, die reeds decennia lang, tevreden wonen via onze organisatie. Regelmatig brengen wij trouwe huurders een bezoek, om dit feestelijke feit te vieren met taart en bloemen. Nieuwe keukens en badkamers werden geplaatst. De bewoners werden tijdelijk elders ondergebracht. Dat weet ik nog precies, want toen werd mijn kleinzoon geboren en die is nu 33 jaar oud. Breien voor goed doel Ze is en blijft bij de tijd en vervelen is een woord dat Mw. Moolevliet niet kent. Aan de muur hangen zelfgemaakte borduurwerkjes. Dat kan ik nu niet meer, het borduurwerk is te klein voor mijn pijnlijke handen. Maar breien doe ik wel graag. Mutsjes, truitjes en sjaals. Allemaal voor een kindertehuis in de Oekraïne. Dat doe ik samen met een vriendin uit de buurt. De wol krijgt ze van mensen uit de omgeving die weten dat ze dit goede doel steunt. Tussendoor maak ik kaarten of ga ik lezen en puzzelen. Ik moet mijn hersenen toch aan het werk houden!

6 INFO VOORZORG 42 maart Geen inkomensafhankelijke huurverhoging Huurverhoging lager dan wettelijk advies Elk jaar, op 1 juli, wordt door de woningcorporaties de huur verhoogd. Voor 2017 is bij wet geregeld dat de huurverhoging voor sociale huurwoningen bestaat uit het inflatiepercentage (0,3 procent) en een opslag (2,5 procent). In totaal dus 2,8 procent. Naast deze huurverhoging mag een woningcorporatie nog een extra huurverhoging toepassen. Deze is afhankelijk van het inkomen van de huurder, de zogenaamde inkomensafhankelijke huurverhoging. Wat betekent dit voor u? De Voorzorg maakt geen gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging, maar hanteert de huursombenadering. Dit betekent dat de huurverhoging voor 2017 per woningtype mag verschillen tot maximaal 2,8 procent. In totaal mag de verhoging echter niet hoger zijn dan 1,3 procent (de inflatie van 0,3 procent plus 1 procent). De Voorzorg vindt de betaalbaarheid van woningen belangrijk en zal de huurverhoging voor de sociale huurwoningen voor 2017 matigen. Als we kijken naar de gemiddelde huurverhoging zal per 1 juli 2017 de huur gemiddeld verhoogd worden met 0,3 procent en 0,17 procent. De totaal gemiddelde huurverhoging zal niet hoger zijn dan 0,47 procent. De plannen voor de huurverhoging moet De Voorzorg bespreken met het Overlegorgaan. Dit is al gebeurd en het voor u geldende huurverhogingvoorstel kunt u voor 1 mei 2017 per post verwachten. Werving nieuwe leden RvC De Raad van commissarissen (RvC) is het toezichthoudend orgaan dat in Nederland ver plicht is voor corporaties met een publiek-private doel stel ling. De RvC bij de Voorzorg moet bestaan uit minimaal drie en maximaal vijf leden. De huidige RvC bestaat op dit moment uit drie leden en er is een procedure gestart voor de werving van twee nieuwe leden voor de RvC. Een daarvan zal op voordracht van Stichting Overleg Huurders Verhuurders (SOHV) worden benoemd. De taak van de RvC is het houden van toezicht op het beleid van het bestuur van De Voorzorg, maar ook op de algemene gang van zaken binnen de corporatie. Naast de financiën voelt de RvC van De Voorzorg zich betrokken bij het realiseren van de taken op gebied van volkshuisvesting. De aanstelling van een commissaris geldt voor maximaal twee periodes van vier jaar. Voor De Voorzorg geldt dat twee van de vijf leden op voordracht van SOHV moeten worden benoemd. Omdat een van de drie huidige, zittende leden is benoemd op voordracht van het overlegorgaan, zullen zij in de huidige werving ook één persoon voordragen. Vanwege de nieuwe WoningWet die in 2015 van kracht werd, gelden er nog striktere eisen aan het interne toezicht en dus ook aan leden van de Raad van Commissarissen. Daarom worden commissarissen en bestuurders tegenwoordig getoetst op geschiktheid en betrouwbaarheid. Dit gebeurt volgens de zogenaamde fit en propertest door de Autoriteit woningcorporaties (Aw) namens de minister. In dit infoblad vindt u als bijlage het jaarverslag van het overlegorgaan. Hierin leest u meer over hun taken.

7 7 Taakstelling huisvesting statushouders Huisvesting statushouders, hoe zit dat precies? Regelmatig is de huisvesting van vluchtelingen of statushouders in het nieuws. Dat roept veel vragen op. Hoe zit dat nu precies en wat betekent dit voor De Voorzorg? Een vluchteling komt eerst terecht in een asielzoekerscentrum, waar hij/zij gedurende de asielprocedure mag verblijven. Een statushouder is een vluchteling die uiteindelijk een verblijfsvergunning heeft gekregen en daarom vijf jaar in Nederland mag blijven. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. Tijdens dit verblijf moet er gezocht worden naar passende huisvesting, dit is geregeld in een taakstelling. Iedere woningcorporatie krijgt van de overheid een taakstelling opgelegd. De taakstelling regelt het aantal statushouders die een woningcorporatie per jaar moet huisvesten. Dit aantal wordt bepaald naar rato van het woningbezit van de corporatie. Een statushouder heeft geen recht op urgentie, maar de woningcorporatie moet er wel voor zorgen dat ze aan het eind van het jaar de taakstelling heeft volbracht. Ook De Voorzorg heeft dus tot taak statushouders op een goede manier te begeleiden naar een passende woning. Passende huisvesting draagt bij aan een goede integratie. Dat doen wij in samenwerking met vluchtelingenwerk. Lening voor woninginrichting Mevrouw Stijnen is teamleider maatschappelijke begeleiding bij Vluchtelingenwerk in Heerlen. Samen met De Voorzorg bekijken we elke situatie zorgvuldig. Is er een passende woning gevonden dan volgt een stuk begeleiding en nazorg. Dat houdt onder andere in dat er geholpen wordt bij het tekenen van het huurcontract en bij de aanvraag van de uitkering en een krediet. Zo nodig wordt een tolk ingezet om ervoor te zorgen dat de statushouder precies weet waarvoor hij tekent en wat er van hem wordt verwacht. Huisregels gelden tenslotte voor elke huurder. Het krediet is bedoeld om de nieuwe huurder in staat te stellen de eerste maand huur en verzekeringen te betalen en ook het huis in te richten. Een voorwaarde voor de uitkering is deelname aan inburgeringscursussen. Deze cursussen worden onder andere verzorgd door Vluchtelingenwerk. De lening is niet vrijblijvend, maar moet terugbetaald worden. De aflossing inclusief rente wordt elke maand ingehouden op de uitkering, gedurende een periode van drie jaar. Na plaatsing gaat De Voorzorg, samen met Vluchtelingenwerk, regelmatig op huisbezoek om te kijken of alles goed verloopt en om te helpen als dat nodig is. Mevrouw Almanahi (links) en Mevrouw Stijnen (rechts) begeleiden statushouders vanuit vluch te lingenwerk zodat zij zich snel thuis voelen en optimaal kunnen werken aan de inburgering waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van de kleurige platen in de foto.

8 INFO VOORZORG 42 maart Bij vragen of problemen: Bel het Sociaal Buurtteam Het Sociaal Buurtteam is er voor u! In Heerlen en Hoensbroek zijn maar liefst 14 Sociaal Buurtteams actief. Deze teams zijn onderdeel van de coöperatie Heerlen STAND-BY!, een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsorganisaties dat ondersteuning biedt aan alle inwoners van Heerlen. Iedereen die hulp nodig heeft met betrekking tot zorg, welzijn, opvoeden, financiële zaken of Wmo-ondersteuning kan bij hen terecht. Buurtcentrum MSP in Heerlen heeft een eigen Sociaal Buurtteam. Het Sociaal Buurtteam van MSP is regelmatig in het buurtcentrum van MSP. Elke donderdag heeft het team inloopuur van tot uur. U kunt dan gewoon binnenlopen zonder afspraak. In Heerlen zijn in totaal 11 Sociaal Buurtteams actief. Een daarvan is het Sociaal Buurtteam MSP (Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig). In dit team zitten vijf professionals; een jeugdconsulent, een maatschappelijk werker, twee wijkverpleegkundigen en een Wmo consulent. Al deze mensen hebben hun eigen kennis en ervaring. Samen zorgen zij ervoor dat u een antwoord krijgt op uw vraag. Geen eigen bijdrage U vindt het Sociaal Buurtteam in Buurtcentrum MSP. De hulp die het Sociaal Buurtteam verleent is heel divers. Het kan gaan om psychische of relationele problemen, maar ook schuldenproblematiek of eenzaamheid. Met ingang van 2017 worden tevens Wmo-meldingen aan ge nomen. Als er andere Meer weten? Wilt u meer weten over het Sociaal Buurtteam of heeft u hulp nodig? Kijk dan op of bel Buurtcentrum MSP ligt aan de Schandelermolenweg 24 in Heerlen. zorg nodig is, werkt het Sociaal Buurtteam samen met zorgen welzijnsorganisaties binnen Heerlen STAND-BY! Het voordeel hiervan is dat er dan geen zorg indicatie nodig is vanuit de gemeente. Hierdoor kan hulp verlening sneller starten en hoeft er geen eigen bijdrage te worden betaald. Daar waar De Voorzorg signalen opvangt over een mogelijke hulpvraag, schakelen wij de hulp van het Sociaal Buurtteam in. In jongerencentrum The Break, dat op dezelfde locatie is gevestigd als het buurtcentrum, worden eveneens activiteiten gehouden voor jeugd en jongeren. Op deze manier is de drempel laag en lopen mensen gemakkelijk binnen.

SamenLoop is Buurtschouw in een nieuw jasje

SamenLoop is Buurtschouw in een nieuw jasje INFO VOORZORG 43 4 Interim-bestuurder zet nieuwe koers uit voor De Voorzorg 5 SamenLoop is Buurtschouw in een nieuw jasje 8 Oproep voor leden klank bordgroep Weijenbergflats e.o. Oud en nieuw Dr. Kuyperstraat,

Nadere informatie

INFO VOORZORG 44. Housing Parkstad; wat is dat eigenlijk? Jaarlijkse buurtbarbecue in Parc Buirette was een succes

INFO VOORZORG 44. Housing Parkstad; wat is dat eigenlijk? Jaarlijkse buurtbarbecue in Parc Buirette was een succes INFO VOORZORG 44 4 5 6 Jaarlijkse buurtbarbecue in Parc Buirette was een succes Mevrouw Vencken woont al 50 jaar in haar woning Housing Parkstad; wat is dat eigenlijk? Tummerstraat, Heerlen September 2017

Nadere informatie

Extra bestemmingen voor de Wensbus van Hoensbroek

Extra bestemmingen voor de Wensbus van Hoensbroek INFO VOORZORG 39 4 Lees wat het Sociaal Buurtteam voor u kan betekenen! 6 Extra bestemmingen voor de Wensbus van Hoensbroek 7 Leerlingen in Heerlen werken mee aan een schone wijk Ammonieterf/Fossielenerf,

Nadere informatie

Hoensbroekse BROICH werkt aan een prettige buurt

Hoensbroekse BROICH werkt aan een prettige buurt INFO VOORZORG 46 4 5 6 Directeur-bestuurder Sjraar Canjels sinds 1 februari actief Hoensbroekse BROICH werkt aan een prettige buurt Even voorstellen: Meldpunt ZMP; wat is dat eigenlijk? Vroeger woonden

Nadere informatie

INFO VOORZORG Trouw huurderschap beloond met bloemen en taart. Gezellig samen eten met maaltijdservice Open Tafel

INFO VOORZORG Trouw huurderschap beloond met bloemen en taart. Gezellig samen eten met maaltijdservice Open Tafel INFO VOORZORG 41 4-5 Trouw huurderschap beloond met bloemen en taart 6 Overtreding van Opiumwet wordt niet getolereerd 8 Gezellig samen eten met maaltijdservice Open Tafel Pastoor van den Boorenplein,

Nadere informatie

2018! INFO VOORZORG 45. De Voorzorg wenst u fijne kerstdagen. 6 en een goed. Nieuwe rubriek Kijk in de wijk : De Dem; mevrouw Extra aan het woord

2018! INFO VOORZORG 45. De Voorzorg wenst u fijne kerstdagen. 6 en een goed. Nieuwe rubriek Kijk in de wijk : De Dem; mevrouw Extra aan het woord INFO VOORZORG 45 4 Nieuwe rubriek Kijk in de wijk : De Dem; mevrouw Extra aan het woord 5 Jubilarissen in het zonnetje, samen 99 jaar in dienst, een korte terug- en vooruitblik De Voorzorg wenst u fijne

Nadere informatie

INFO VOORZORG 40. Veilig wonen in studentenappartementen. Els Sluijs van Alcander: Vrijwilligerswerk is gezond

INFO VOORZORG 40. Veilig wonen in studentenappartementen. Els Sluijs van Alcander: Vrijwilligerswerk is gezond INFO VOORZORG 40 4 Veilig wonen in studentenappartementen Putgraaf: Irena en Leonie wonen perfect 6 Els Sluijs van Alcander: Vrijwilligerswerk is gezond 8 Bijzonder moment: mevrouw Mulderij huurt 61 jaar

Nadere informatie

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u?

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u? Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk Wat doet het Sociaal Plein voor u? Wat kan het Sociaal Plein voor u doen? Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke

Nadere informatie

Mevrouw Corvers is blij met de steun van haar dochters

Mevrouw Corvers is blij met de steun van haar dochters INFO VOORZORG 38 5 Familie Hadad voelt zich dank - zij buurtbewoners welkom 6 Mevrouw Corvers is blij met de steun van haar dochters 8 Carnaval was weer vanouds gezellig bij de Poefelezitting Marconistraat,

Nadere informatie

Namens de Raad van Commissarissen, het Bestuur en de medewerkers van Woningschng Maasdriel

Namens de Raad van Commissarissen, het Bestuur en de medewerkers van Woningschng Maasdriel 15 december 2011 Openingstijden en telefoonnummers: Openingstijden van ons kantoor: maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur. Telefonisch zijn we op werkdagen bereikbaar van 08.30

Nadere informatie

Huren. De leukste plekjes in de buurt

Huren. De leukste plekjes in de buurt Huren De leukste plekjes in de buurt De groeiplek Helemaal je eigen plek Elke woning en buurt heeft z n eigen charme. Het is maar net waar je van houdt en wat op dat moment het best past in je leven. En

Nadere informatie

Familie Kraus woont al 16 jaar in een seniorencomplex in de Netelstraat in Heerlerheide

Familie Kraus woont al 16 jaar in een seniorencomplex in de Netelstraat in Heerlerheide INFO VOORZORG 36 4 Buurtorganisatie GMS organiseert regelmatig activiteiten voor jong en oud 5 Familie Kraus woont al 16 jaar in een seniorencomplex in de Netelstraat in Heerlerheide 8 In Emmastaete wonen

Nadere informatie

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan Groot onderhoud, renovatie of sloop? Wat gaat er gebeuren met uw

Nadere informatie

Kado Drielse Missionarissen

Kado Drielse Missionarissen 1 mei 2009 Openingstijden en telefoonnummers: Kado Drielse Missionarissen Openingstijden van ons kantoor: maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur. Telefonisch zijn we op werkdagen

Nadere informatie

Bureau Handhaving zorgt voor leefbaarheid door overlastbestrijding

Bureau Handhaving zorgt voor leefbaarheid door overlastbestrijding INFO VOORZORG 34 4 Hulp nodig? Bel Buurthulp! Of loop even binnen bij Buurthulp in Heerlen of Hoensbroek 5 Bureau Handhaving zorgt voor leefbaarheid door overlastbestrijding 8 Mevrouw en meneer Hulsteijn

Nadere informatie

INFO VOORZORG 29. Gezellig samen in De Weijenberg. Maak kennis met huismeester Arno Raaijmakers

INFO VOORZORG 29. Gezellig samen in De Weijenberg. Maak kennis met huismeester Arno Raaijmakers INFO VOORZORG 29 5 Maak kennis met huismeester Arno Raaijmakers 6 De familie Cramer voelt zich helemaal thuis in Beersdal 8 Gezellig samen in De Weijenberg December 2013 Info Voorzorg is een uitgave van

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

INFO VOORZORG 33. Mevrouw Schoenmans woont met haar moeder en kinderen in een mantelzorgwoning. De leden van Wijkbeheer MSP maken hun buurt leefbaar

INFO VOORZORG 33. Mevrouw Schoenmans woont met haar moeder en kinderen in een mantelzorgwoning. De leden van Wijkbeheer MSP maken hun buurt leefbaar INFO VOORZORG 33 4 De leden van Wijkbeheer MSP maken hun buurt leefbaar 5 Maak kennis met Manager Vastgoed Tim Royakkers 7 Mevrouw Schoenmans woont met haar moeder en kinderen in een mantelzorgwoning December

Nadere informatie

I N F O R M A INFORMA T I E TIE

I N F O R M A INFORMA T I E TIE HEEFT HEEFT U U EEN EEN KLACHT? INFORMATIE Ook als u niet tevreden bent horen wij dat graag Een tevreden klant is het belangrijkste doel van Vallei Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening op in en

Nadere informatie

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid.

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Inhoud Welkom thuis pagina 3 U praat mee... pagina 6 Onze organisatie

Nadere informatie

VOORZORG INFO 26. Ontmoet huismeester en interieurverzorger Cor Visser Hennepteelt: forse risico s Wijkagent John Mertens: ik heb een dynamische job

VOORZORG INFO 26. Ontmoet huismeester en interieurverzorger Cor Visser Hennepteelt: forse risico s Wijkagent John Mertens: ik heb een dynamische job m a a r t 2 0 1 3 VOORZORG INFO 26 Ontmoet huismeester en interieurverzorger Cor Visser Hennepteelt: forse risico s Wijkagent John Mertens: ik heb een dynamische job Recht op huurtoeslag? Huurders kunnen

Nadere informatie

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Op 1 januari 2015 hebben alle gemeenten nieuwe taken gekregen op het gebied van werk, participatie, begeleiding, zorg en jeugdzorg. Tegelijk is er minder geld

Nadere informatie

Feestelijke heropening van de ontmoetingsruimte in Grevengoed

Feestelijke heropening van de ontmoetingsruimte in Grevengoed INFO VOORZORG 35 4 Buurtbeheer Maria-Gewanden zorgt voor een leefbare wijk 5 Feestelijke heropening van de ontmoetingsruimte in Grevengoed 6 Meneer en mevrouw Van Til burg zijn blij met de actie Schoon

Nadere informatie

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Mantelzorg en Wonen Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Zorgen een probleem zijn. voor U en degene een voor ander wie u zorgt en kunnen geldzaken dan dichter bij Me elkaar

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFVALCONTAINERS

NIEUWSBRIEF AFVALCONTAINERS 1 mei 2007 Openingstijden en telefoonnummers: AFVALCONTAINERS Openingstijden van ons kantoor: maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur. Telefonisch zijn we iedere dag bereikbaar van

Nadere informatie

beleid: juli 2006, versie: 2014

beleid: juli 2006, versie: 2014 Zorgeloos huren beleid: juli 2006, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens die

Nadere informatie

Jubileum: Loodgieter Henk Santbulte 40 jaar in dienst

Jubileum: Loodgieter Henk Santbulte 40 jaar in dienst INFO VOORZORG 30 4 Buurtstichting SDHC zorgt voor sociale samenhang in de buurt 5 Jubileum: Loodgieter Henk Santbulte 40 jaar in dienst 8 Samen schilderen in de ontmoe tingsruimte Grevengoed Maart 2014

Nadere informatie

Het zoeken naar een ruilpartner. Heeft u een ruilpartner gevonden? Gesprek met de ruilkandidaat

Het zoeken naar een ruilpartner. Heeft u een ruilpartner gevonden? Gesprek met de ruilkandidaat Woningruil, hoe gaat dat? Woningruil, hoe gaat dat? Als u een huurwoning heeft en u zoekt een andere huurwoning, in Zeewolde of daarbuiten, dan kan woningruil een mogelijkheid zijn. In deze folder leest

Nadere informatie

Huur betalen. Huur betalen

Huur betalen. Huur betalen 1 U huurt een woning van Haag Wonen. In deze folder leest u waar u voor betaalt, hoe u de huur kunt betalen, wat u moet doen als u een keer niet kunt betalen, wat u kunt doen als u het niet eens bent met

Nadere informatie

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Servicepunt Z Almere Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en meedoen in de samenleving. Dit geldt

Nadere informatie

KWALITEIT, ZO WERKT HET

KWALITEIT, ZO WERKT HET KWALITEIT, ZO WERKT HET Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging.

Huurverhoging 2016. Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. 1 Huurverhoging 2016 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huurverhoging. Huurverhoging 2016 Met behulp van deze informatie, kunt u nagaan hoe het huurverhogingspercentage voor uw woning is bepaald.

Nadere informatie

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte Huren bij Actium Algemene informatie over het huren van woonruimte U gaat een woning huren bij Actium. Wij wensen u veel woonplezier in uw nieuwe woning! In deze brochure hebben wij de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens Huurbetaling beleid: juli 2006, versie: augustus 2017 Waterweg Wonen verhuurt ruim 11.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Huren bij Servatius Genieten van het leven doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht

Nadere informatie

Kwaliteit, zo werkt het

Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken regionaal & betrokken Zorgeloos huren U huurt een woning bij een corporatie of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat uw corporatie doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden.

Nadere informatie

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen?

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen? Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar niet alleen? In Het Ouden Huis woont u in uw eigen woning en leeft u uw eigen leven. Zoekt u hulp of gezelschap dan is dat dichtbij. De Zorgdrager, die in Het Ouden

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Verhuizing. Uitnodiging

NIEUWSBRIEF. Verhuizing. Uitnodiging 1 mei 2010 Openingstijden en telefoonnummers: Verhuizing Openingstijden van ons kantoor: maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur. Telefonisch zijn we op werkdagen bereikbaar van 08.30

Nadere informatie

Aanvullende informatie bij een woningruilaanvraag

Aanvullende informatie bij een woningruilaanvraag Aanvullende informatie bij een woningruilaanvraag Eén van de mogelijkheden om een andere woning te krijgen is het aangaan van een woningruil. Het ruilen van woningen tussen twee of meer huurders is lang

Nadere informatie

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting.

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting. Kwaliteit bij de WSN k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Woningstichting Nijkerk Inleiding De Woningstichting Nijkerk streeft naar tevreden klanten. Niet

Nadere informatie

Huur betalen. Huur betalen

Huur betalen. Huur betalen 1 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed onderhouden en betaalbare

Nadere informatie

Fonds Leefbaarheid. dan onderneemt u actie! Dat kan met het Fonds Leefbaarheid. In deze brochure leest u hier alles over. U woont graag plezierig

Fonds Leefbaarheid. dan onderneemt u actie! Dat kan met het Fonds Leefbaarheid. In deze brochure leest u hier alles over. U woont graag plezierig Fonds Leefbaarheid Lekker leven? Met het Fonds Leefbaarheid! Als we nu eens buiten kunnen zitten met dat mooie weer Een zitje bij ons woongebouw. Misschien zelfs extra verlichting! Gezellig samen een praatje

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

Woningruil, iets voor mij? Ruilen van woning, een goede oplossing

Woningruil, iets voor mij? Ruilen van woning, een goede oplossing Woningruil, iets voor mij? Ruilen van woning, een goede oplossing Bent u op zoek naar een andere huurwoning? Dan is woningruil misschien een uitkomst voor u. Bij woningruil zorgt u zelf voor een ruilwoning.

Nadere informatie

2 0 1 1 VOORZORG INFO

2 0 1 1 VOORZORG INFO a p r i l 2 0 1 1 VOORZORG INFO 18 Regelmatig overleg met huurders is belangrijk Nadere kennismaking met Voorzorgmedewerkster Hetty Engels Wie is wie: de leden van het overlegorgaan Recht op huurtoeslag?

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID Thema Huurbeleid Aanleiding Op de jaarlijkse ledenvergadering is het thema Huurbeleid besproken. Ook TBV-wonen was uitgenodigd om hun huurbeleid toe te lichten.

Nadere informatie

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Huren bij De Zorgcirkel veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Inhoudsopgave Welkom bij De Zorgcirkel Wonen bij De Zorgcirkel Zorgcirkel services 4 De Zorgcirkel vestigingen 6 Meer informatie 7 5 6 Welkom

Nadere informatie

Goed voor Elkaar in Lansingerland. Hulp of ondersteuning nodig?

Goed voor Elkaar in Lansingerland. Hulp of ondersteuning nodig? Goed voor Elkaar in Lansingerland Hulp of ondersteuning nodig? Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor (nieuwe) taken op het gebied van hulp, ondersteuning en begeleiding van inwoners.

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties

Onderhoud & reparaties Onderhoud & reparaties Samen verantwoordelijk voor prettig wonen Leystromen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Dat betekent dat wij uw woning goed onderhouden. Zaken die kapot gaan, repareren wij

Nadere informatie

Welkom bij Welbions! Tips en info om te bewaren

Welkom bij Welbions! Tips en info om te bewaren Welkom bij Welbions! Tips en info om te bewaren Welbions is dé woningcorporatie van en voor Borne en Hengelo We verhuren, verkopen, beheren, bouwen en onderhouden woningen. Ongeveer 27.500 mensen wonen

Nadere informatie

Heeft u een klacht De stappen

Heeft u een klacht De stappen Heeft u een klacht De stappen Klachtenafhandeling bij De medewerkers van doen er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ondanks onze inspanningen kan het toch voorkomen dat u niet helemaal

Nadere informatie

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Inleiding Wat gaan we doen? Vereiste werkzaamheden een koker wordt geplaatst in een hoek van de De afgelopen maanden is er onderhoud. We berekenen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging Mijn huishoudinkomen was in 2015 lager dan in 2014, kan ik bezwaar maken? U kunt bezwaar maken als uw huishoudinkomen in 2015

Nadere informatie

Huur betalen & Huurtoeslag

Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen: hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van een woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten

Nadere informatie

Woningruil via Woongaard.com

Woningruil via Woongaard.com Woningruil via Woongaard.com U wilt graag uw woning ruilen met iemand anders. In deze brochure leest u wat woningruil is en hoe de procedure om woningruil aan te vragen bij Woongaard.com verloopt. Wat

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid

Huurbeleid. Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Huurbeleid Verandert mijn huurprijs in 2016? Uitleg over ons huurbeleid Voor een groot deel van de huurders van Wonen Zuid verandert de huurprijs per 1 juli 2016. Hierover willen wij u goed informeren.

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Huren bij De Zorgcirkel veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Inhoudsopgave Welkom bij De Zorgcirkel Wonen bij De Zorgcirkel Zorgcirkel services 5 De Zorgcirkel vestigingen 6 Meer informatie 6 Inschrijfformulier

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Huur betalen

Natuurlijk wonen. Huur betalen Natuurlijk wonen Huur betalen Huur betalen Waar moet u rekening mee houden als u een woning huurt? Wanneer en hoe betaalt u de huur? Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dit zijn allemaal belangrijke

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Huur betalen

Natuurlijk wonen. Huur betalen Natuurlijk wonen Huur betalen 1 Huur betalen Waar moet u rekening mee houden als u een woning huurt? Wanneer en hoe betaalt u de huur? Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dit zijn allemaal belangrijke

Nadere informatie

Heerlen STAND-BY! voor ondersteuning in uw buurt

Heerlen STAND-BY! voor ondersteuning in uw buurt Heerlen STAND-BY! voor ondersteuning in uw buurt Heerlen STAND-BY! is er voor mensen vanaf 18 jaar die in Heerlen wonen. Voor grote en kleine vragen. Voor iedereen die onder steuning en/of advies nodig

Nadere informatie

Resultaten enquête over dienstverlening

Resultaten enquête over dienstverlening Resultaten enquête over dienstverlening oktober 2017 Voorwoord Bij Nijestee vinden we de stem van onze huurders belangrijk. Daarom hebben we een Participatieraad, een groep huurders die structureel met

Nadere informatie

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp Woningruil weken Amsteldorp 9 maart 2017 tot en met 3 mei 2017 Woningruil in uw eigen buurt Blijf langer in uw buurt wonen Vind een woning die beter bij u past Hulp bij het vinden van een woning Persoonlijk

Nadere informatie

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging

Huurverhoging 2015. Over het hoe en waarom van de huurverhoging Huurverhoging 2015 Over het hoe en waarom van de huurverhoging 2 3 Inhoud 1 Spelregels 4 2 Wat doet Rochdale met de huuropbrengst? 8 3 Bezwaar tegen de huurverhoging 10 4 Huurtoeslag en inkomensdaling

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Bergen

Proteion is er voor u in Bergen Proteion is er voor u in Bergen U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Bewonersavond Bosveld druk bezocht

Bewonersavond Bosveld druk bezocht jaargang 1 nummer 1 In dit nummer Bewonersavond druk bezocht Start werkgroep Werkgroep praat en denkt mee Werkzaamheden renovatie Wisselwoning Planning Bewonersinbreng aanbesteding Huurverhoging na renovatie?

Nadere informatie

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing.

Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. 1 Huuraanpassing 2017 Uitleg over het hoe en waarom van de jaarlijkse huuraanpassing. Huuraanpassing 2017 Deze brochure hoort bij de brief met het voorstel voor aanpassing van de huur voor uw woning. Inhoud

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 10 september 2014

Nieuwsbrief 3 10 september 2014 Nieuwsbrief 3 10 september 2014 Dit is de derde nieuwsbrief over de ontwikkelingen in project Rijsoord. U ontvangt een nieuwsbrief na elke klankbordbijeenkomst. Deze nieuwsbrief wordt bij alle bewoners

Nadere informatie

2 0 1 2 VOORZORG INFO

2 0 1 2 VOORZORG INFO m a a r t 2 0 1 2 VOORZORG INFO 22 Maak kennis met chef huismeester John Selder Andrea Smulders van welzijnsorganisatie Alcander Om brand in en om het huis te voorkomen Recht op huurtoeslag? Huurders kunnen

Nadere informatie

Welkom! Langer zelfstandig thuis wonen & Seniorenmakelaar Anneke Creemers, Adviseur wonen welzijn en zorg Mieke de Vetter, Doorstroommakelaar

Welkom! Langer zelfstandig thuis wonen & Seniorenmakelaar Anneke Creemers, Adviseur wonen welzijn en zorg Mieke de Vetter, Doorstroommakelaar Welkom! Langer zelfstandig thuis wonen & Seniorenmakelaar Anneke Creemers, Adviseur wonen welzijn en zorg Mieke de Vetter, Doorstroommakelaar Wet maatschappelijke ondersteuning Helga Semeijn Wmo klantmanager

Nadere informatie

Medische zorg in het buitenland

Medische zorg in het buitenland Medische zorg in het buitenland Inhoudsopgave Medische zorg in het buitenland 3 Spoedeisende zorg 4 Wat doet u bij spoedgevallen? 4 Wat krijgt u vergoed? 4 Niet spoedeisende zorg 5 Wat moet u doen? 5 Wat

Nadere informatie

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meld fraude bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties 02 Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Fraude meldt u bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Nadere informatie

U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door?

U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door? U bent niet tevreden... laat het ons weten! Hoe geeft u een klacht aan ons door? U wilt prettig wonen. In een veilige en goed onderhouden woning. Dat begrijpen wij. En daar is onze dienstverlening dan

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en serviceabonnement

Onderhoud, reparaties en serviceabonnement uitgave juli 2015 Onderhoud, reparaties en serviceabonnement Wat moet ik zelf doen? En wat regelt De Zes Kernen? In een veilig en betrouwbaar huis kunt u prettig wonen. De Zes Kernen vindt het daarom belangrijk

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Ouderen of mensen met een beperking. Jeugd. Meldpunt Bezorgd. Jongeren. Hulp nodig?

Ouderen of mensen met een beperking. Jeugd. Meldpunt Bezorgd. Jongeren. Hulp nodig? Ouderen of mensen met een beperking Jeugd Jongeren Meldpunt Bezorgd Hulp nodig? Wij snappen heel goed dat het best een grote stap kan zijn om die hulp te vragen. U kunt bij ons rekenen op een luisterend

Nadere informatie

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen Bijna iedereen heeft buren. Zeker in een drukke stad als Den Haag. Iedereen leeft op zijn of haar eigen manier. De een heeft een groot gezin. De ander slaapt overdag. Weer een ander klust graag. Zoveel

Nadere informatie

over woningverbetering

over woningverbetering over woningverbetering In deze brochure staat wat u van Lefier kunt verwachten bij een woningverbetering van uw woning. Ook kunt lezen wat wij van u verwachten. wat is woningverbetering? Onder woningverbetering

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden

Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Huurverhoging 2019 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2019?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Werk & Inkomen. Heeft u vragen of zorgen over geld, achterstand in betaling of schulden?

Schuldhulpverlening Werk & Inkomen. Heeft u vragen of zorgen over geld, achterstand in betaling of schulden? Schuldhulpverlening Werk & Inkomen Heeft u vragen of zorgen over geld, achterstand in betaling of schulden? Schulden hoeven niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen hebben schulden. Zo is een lening

Nadere informatie

Inkomensafhankelijke huurverhoging. Veel gestelde vragen

Inkomensafhankelijke huurverhoging. Veel gestelde vragen Inkomensafhankelijke huurverhoging Veel gestelde vragen Veel gestelde vragen Waarom verhoogt Kennemer Wonen de huur? Wij passen jaarlijks de huren aan met de inflatie. Daarnaast verhogen we de huur om

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16 65384_.indd 1 13-09-16 10:16 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed

Nadere informatie

2 0 1 1 VOORZORG INFO

2 0 1 1 VOORZORG INFO j u l i 2 0 1 1 VOORZORG INFO 19 Enthousiaste bewoners De Schutse Nadere kennismaking met administratief medewerker Peter Boels Wethouder Geurts overhandigt sleutel Bongardstraat Brunssum Fijne zomervakantie

Nadere informatie

Inhoud. 3 Betalingswijze 5 Huurachterstand 6 Huurtoeslag 8 Machtigingsformulier automatische incasso

Inhoud. 3 Betalingswijze 5 Huurachterstand 6 Huurtoeslag 8 Machtigingsformulier automatische incasso Huur betalen Huur betalen Bij het tekenen van het huurcontract zijn we met u overeengekomen dat de huur voor de woning maandelijks betaald moet worden. U kunt op verschillende manieren de huur betalen.

Nadere informatie

INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO?

INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO? JEUGDHULP EN WMO 2015 INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO? 4. ZELF UW ZORG OF HULP REGELEN MET HET PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

Nadere informatie

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE VANUIT MIJN WOONKAMER MAAK IK ELKE WEEK EEN RADIO PROGRAMMA VAN EEN UUR, SAMEN MET MIJN ZOON. In Florastate staan zelfstandigheid, privacy en eigen regie voorop.

Nadere informatie

Huurbetaling. Inleiding. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen.

Huurbetaling. Inleiding. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen. INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Huurprijsopbouw 3 Wat moet u doen bij Huurbetaling

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM

Bezoekadres Raadhuisplein CP WOUDRICHEM. Postadres Postbus ZG WOUDRICHEM GEMEENTE WOUDRICHEM Bezoekadres Raadhuisplein 1 4285 CP WOUDRICHEM Postadres Postbus 6 4285 ZG WOUDRICHEM Telefoon (0183) 308100 Telefoon meldpunt (0183) 308100?? Net als verderop in het document Fax (0183)

Nadere informatie