Naslag Canonworkshop Fotovakschool 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naslag Canonworkshop Fotovakschool 2010"

Transcriptie

1 2010 In dit document vind je een overzicht van enkele belangrijke namen in de geschiedenis van de fotografie. Henri Cartier- Bresson Reportagefotograaf, Frankrijk Henri Cartier- Bresson was een observator. Hij keek zag en overwon. Zijn beste kwaliteit was dat hij goed keek, dingen zag die anderen niet zagen. Anticiperen op situaties was ook zijn kracht. Zijn foto s lijken vaak kiekjes, maar zijn in feite doordachte composities.

2 Op latere leeftijd is Cartier Bresson gaan schilderen. Zijn camera was een leica en hij zag dit toestel als een apparaat voor direct klaar schilderijen. Naslag Canonworkshop Fotovakschool Cartier- Bresson begon zijn carrière als fotojournalist, maar ging al snel over tot reportagefotografie. Hij wilde een tijdsbeeld vastleggen in foto s. Na de Tweede Wereldoorlog richtte hij samen met andere beroemde fotografen als Robert Capa het foto- agentschap Magnum op. Doel van dit beroemd geworden fotobureau is het belang van de fotograaf voorop stellen. Fotograferen wat de fotograaf wil en dat verkopen is het credo van Magnum, dat nog steeds toonaangevend is in de hele wereld. Cartier- Bresson s foto s onderscheiden zich vooral door The Descisive Moment. Hij kon als geen ander anticiperen en drukte vaak op het ultieme moment af, met prachtige en niet te evenaren resultaten. Zijn credo was dan ook: On la ou on la pas (je hebt m of je hebt m niet) Een belangrijke rode draad in zijn foto s is ook het feit, dat er een decor opstaat, maar daarnaast 1 of meerdere acteurs.

3 Martin Parr Reportagefotograaf, Engeland Veel mensen schieten in de lach als ze de foto s van Martin Parr zien. Parr fotografeert maar 1 onderwerp: de Britse consumptiemaatschappij. Hij heeft hier een kritische mening over en laat die ook zien in zijn foto s. De kneuterigheid straalt eraf. Er is Parr wel eens gevraagd waarom hij altijd in eigen land fotografeert en niet in de brandhaarden en hongergebieden in de wereld. Zijn antwoord is steevast: ik vind de hebzucht in het westen een groter probleem dan de honger in Afrika. Parr is een meester van de subjectieve fotografie. Hij fotografeert vaak niet wat er te zien is, maar selecteert wat hij wil zien. Hij isoleert bepaalde onderwerpen uit de realiteit en creëert daarmee een nieuwe. Hij abstraheert ook vaak, wat wil zeggen dat hij dingen weglaat in de foto, waardoor vaak een suggestie wordt gewekt. Hij geeft echt een mening in zijn fotografie. Martin Parr is staffotograaf bij fotobureau Magnum, een beroemd Amerikaans bureau, dat het belang van de fotograaf voorop stelt.

4 Sebastio Salgado Reportagefotograaf, Brazilië Salgado is een fotograaf geboren in de oorlog, Hij studeerde economie in de USA en ging aan het werk als economist bij een koffie organisatie. Na een toevallige eerste ontmoeting met de fotografie was hij snel verkocht. Hij werd fotograaf en al snel werd hij uitgekozen tot member van het prestigieuze Magnum fotoagentschap. Salgado is een sociaal erg betrokken fotograaf. Hij neemt het op voor de working class, en publiceert daar ook boeken over. Industrialisering is leuk, maar kost wel veel banen, vindt hij. Het is niet zijn doel met fotografie om andere mensen te behagen, hij heeft geen esthetisch doel, alhoewel zijn foto s wel erg esthetisch zijn. Aansporen tot actie is het enige wat Salgado wil bereiken. In de tweede wereldoorlog waren er veel mensen die niet wisten van de gruwelen die er gebeurden, ik wil met mijn fotografie voorkomen dat dat weer kan gebeuren met hedendaagse drama s. Boekentip: Workers Internet:

5 William wegman Fotograaf en Kunstenaar, USA William Wegman, alias 'de man met de honden', is een New Yorkse kunstenaar die zowel in de videokunstals in de fotografie, schilderkunst en tekenkunst furore heeft gemaakt. In de wereld van de videokunst is Wegman met zijn humoristische korte filmpjes uit de jaren zeventig een unicum. Telkens weer daagt hij de kijker met zijn tekst- en beeldgrapjes uit om de wereld en de kunst met andere ogen te bekijken. William Wegman is veelal bekend van de droge grappige foto's van zijn weimaraners Man Ray, Fay Ray, Batty, Chundo, Crooky en Chippy. Allen poserend in een stijlvolle simplistische omgeving in tweedehands kostuums die getuigen van satirische observaties van de menselijke omgeving en hedendaagse maatschappij. Wegmans eerste video's combineren de narratieve structuur van sitcoms met zijn eigen onevenaarbare stijl en humor. Wegman heeft het tot kunst verheven alles wat hij wil door de honden te laten doen. Hij werkt met een crew van 5 mensen en een mansgrote polaroid- camera, kosten euro per jaar.

6 Naslag Canonworkshop Fotovakschool Frans Lanting Natuurfotograaf, Nederland Frans Lanting is één van de meest invloedrijke natuurfotografen van de wereld. Zijn werk verschijnt in boeken, bladen en tentoonstellingen over de hele wereld. Regelmatig maakt hij reportages voor National Geographic Magazine, van de bonobo- apen in Centraal Afrika tot pinguins op Antartica. De kracht van Lanting zit hem vooral in zijn inlevingsvermogen in de natuur, hij probeert tijdens zijn expedities op te gaan in de dierenwereld en ziet zo de meest natuurlijke kant van de natuur, de ongereptheid. Frans Lanting is samen met Anton Corbijn het belangrijkste exportproduct op fotografiegebied voor Nederland. Hij woont met zijn vrouw, die ook bioloog is, in Santa Cruz, California. Boekentip: Eye to Eye. Internet: :

7 Ed van der Elsken ( ) Reportagefotograaf, filmer, kunstenaar, Nederland Het leven van fotograaf, filmer, kunstenaar en wereldreiziger Ed van der Elsken was sterk verbonden met zijn werk. Hij verschool zich tijdens zijn werk niet achter de camera maar gebruikte deze om direct contact te krijgen met de mensen die hij bij voorkeur fotografeerde: excentrieke types in de grote metropolen, veelal behorend tot de maatschappelijke onderlaag. Zijn foto s vormen echter geen aanklacht tegen misstanden in de wereld, ze zijn eerder te beschouwen als een hommage aan sterke persoonlijkheden. Hij daagde hen uit en maakte vervolgens snel een foto. Op veel foto's kijken de mensen dan ook in de lens. Dit geldt zowel voor de opnamen die hij in Nederland maakte als voor zijn reisfoto s. Een foto was voor Ed van der Elsken niet een op zichzelf staand fenomeen, maar kreeg pas betekenis in relatie met andere beelden. Hij maakte een groot aantal fotoboeken en experimenteerde met diaprojecties. Zijn fotoboeken kenmerken zich door een directe en persoonlijke uitdrukkingswijze in beeld, geschrift en lay- out. Zijn fotoboeken hebben door combinaties van beelden en door de verhalende structuur een sterk filmisch karakter. Omgekeerd hebben zijn films door de onconventionele montage vaak het karakter van een fotoboek: scènes zijn als dubbele pagina's die na het omslaan plotseling overgaan in verrassende nieuwe beelden. Deze wisselwerking blijkt tevens uit het feit dat hij in zijn films vaak de draad oppakte van een verhaal dat hij eerder had gefotografeerd, of omgekeerd.

8 James Nachtwey Oorlogsfotograaf, USA Nachtwey is een geëngageerde fotograaf pur sang. Hij fotografeert in oorlogsgebieden en bij rampen. Fotografie is een middel om zijn woede over de gang van zaken in de wereld aan het grote publiek te tonen. Door zijn jarenlange verblijf in oorlogsgebieden is Nachtwey een ander mens geworden. Door de vele doden en beangstigende situaties die hij voorbij heeft zien komen lijkt hij toch beschadigd. Nachtwey heeft naast een speciale gave om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn ook een zesde zintuig voor compositie. Inde moeilijkste omstandigheden let hij nog op bijvoorbeeld de gulden snede. Hopelijk zien we in de toekomst nog veel werk van deze gedreven fotograaf, echter de meeste oorlogsfotografen worden, om begrijpelijke redenen, niet oud.

Het beslissende moment

Het beslissende moment Eindopdracht Inleiding Bij fotografie kunnen de kleinste dingen een groots onderwerp zijn. Dit was een belangrijke uitspraak van Henri Cartier-Bresson die nu nog onder fotografen geciteerd wordt. Henri

Nadere informatie

Thema: AV-technieken. Fotografie

Thema: AV-technieken. Fotografie Fotografie OPDRACHTKAART AV-01-01-01 Het ontstaan van fotografie Voorkennis: Geen Intro: Mensen proberen de dingen die ze zien vast te leggen. Deze behoefte heeft onder andere gezorgd voor het ontstaan

Nadere informatie

Programma uitleg FC

Programma uitleg FC Programma uitleg FC80 2018 26 juni 2018: Camera, lens, filter bespreking in Brinkhoeve Uitleg van diverse camera systemen, zoals full frame, crop factor, systeem camera s. Onderwerpen die aan bod zullen

Nadere informatie

Onderzoek Erwin Olaf

Onderzoek Erwin Olaf Onderzoek Erwin Olaf Inleiding 1. Wie is Erwin Olaf? 2. Cariére 3. Werk van Erwin Olaf 4. Bekendheid 5. Opdrachten 6. Waardering 7. Zijn stijl 8. Zijn doelgroep 9. conclusie 10. Recenter werk Wie is Erwin

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas COMPOSITIE & STRAAT Compositie Vuistregels & voorbeelden Opdracht compositie Bespreken thuisopdracht Straatfotografie Profiel: Joel Meyerovitz COMPOSITIE Waarom compositie?

Nadere informatie

Een ontmoeting met een van s werelds meest bekende fotografen op 29 mei is al

Een ontmoeting met een van s werelds meest bekende fotografen op 29 mei is al Een ontmoeting met een van s werelds meest bekende fotografen op 29 mei is al een unicum op zich. Dit in combinatie met een lezing omtrent zijn laatste boek, waarin ook nog tips worden gegeven over fotografie

Nadere informatie

fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers

fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers Monet stond aan de bakermat van het impressionisme. Deze kunststroming is ontstaan is vanuit de schilderkunst. Typerend voor deze stijl is dat het voornamelijk

Nadere informatie

Puur en onschuldig. Jan scholz

Puur en onschuldig. Jan scholz door Ewout de Bruijn Puur en onschuldig Jan scholz Het werk van is degelijk, bijna saai. maar Wie verder kijkt ziet een extra dimensie; de rust en romantiek die de beelden uitstralen. Met de grootst mogelijke

Nadere informatie

artijn van de Griendt

artijn van de Griendt interview Martijn van de Griendt artijn van de Griendt Forever Young Hij studeerde journalistiek en fotografie en werd uiteindelijk fotograaf. Martijn van de Griendt staat met zijn foto s over de jongerencultuur

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen Programma Reeks 1 Rijkscollege Het Rijksmuseum College biedt inzicht en verdieping bij tentoonstellingen en de collectie van het Rijksmuseum wordt gegeven door conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum.

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Fotografen van nu kruipen in de huid van Ed van der Elsken

Fotografen van nu kruipen in de huid van Ed van der Elsken FOTOGRAFIE Fotografen van nu kruipen in de huid van Ed van der Elsken Sponsored mrt. 21 2017, 12:10pm Voor de fotowedstrijd van het Stedelijk delen jonge fotografen hun kijk op de fotografie van Ed van

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Opdracht: Je werkt in tweetallen. Kies uit de volgende mogelijkheden:

Opdracht: Je werkt in tweetallen. Kies uit de volgende mogelijkheden: CKV Fotografie Opdracht: Iedereen is bekend met fotografie. De meeste van jullie hebben een eigen camera of hebben een mobieltje met een camera ingebouwd. Kortom iedereen kan een foto maken.. Toch valt

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

Marie Cecile Thijs Interview. Marie Cecile Thijs

Marie Cecile Thijs Interview. Marie Cecile Thijs Majesty, 2011 Marie Cecile Thijs Interview Marie Cecile Thijs De pasingerichte studio van Marie Cecile Thijs bevindt zich op een prachtlocatie. Het oude schoolgebouw met hoge plafonds en mooie details

Nadere informatie

BEROEMDE FOTOGRAFEN, door Henk Platenburg

BEROEMDE FOTOGRAFEN, door Henk Platenburg BEROEMDE FOTOGRAFEN, door Henk Platenburg Gregory Crewdson Gregory Crewdson is een Amerikaanse fotograaf die bekend staat om zijn surrealistische sfeerbeelden van het klein stedelijke Amerika, uitgelicht

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

praktijk4carrière Een carrière die niet stil staat 64 photo digitaal

praktijk4carrière Een carrière die niet stil staat 64 photo digitaal praktijk4carrière Een carrière die niet stil staat 64 photo digitaal Untitled (#56) Details: Canon 5D Mk II, diverse objectieven Bas Meeuws is bloemstillevenfotograaf: Ik had twee jaar geleden niet gedacht

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

en zwangerschap '18 '19

en zwangerschap '18 '19 n e w b o r n en zwangerschap '18 '19 www.hannawursten.nl h e l l o t h e r e! HANNA WURSTEN LIEFDE IN BEELD D R O M E R, G E P A S S I O N E E R D, & L I E F H E B B E R V A N D E L I E F D E! Het is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fotoschool Statief

Nieuwsbrief Fotoschool Statief Nieuwsbrief Fotoschool Statief Utrecht, Juni 2016, nieuwsbrief 70 Deze nieuwsbrief is gemaakt naar aanleiding van dit stukje op de Digifotopro website: http://www.digifotopro.nl/content/nieuwe-professional-%e2%80%93-manja-herrebrugh

Nadere informatie

DE PERFECTE COMBINATIE

DE PERFECTE COMBINATIE DE PERFECTE COMBINATIE De perfecte combinatie Heeft u zich weleens afgevraagd hoe het komt dat zoveel prijswinnende foto s gemaakt zijn met een Leica camera? Wat het is dat deze foto s hun kwaliteit en

Nadere informatie

Portfolio Ron van Dongen

Portfolio Ron van Dongen Portfolio Ron van Dongen Ron van Dongen Portfolio Botanisch Ron van Dongen hart In zijn foto s legt Ron van Dongen het tere karakter van de bloemen vast in een subtiel spel met scherp en onscherp. Hoewel

Nadere informatie

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities. Tentoonstellingen verwacht. Tentoonstellingen

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities. Tentoonstellingen verwacht. Tentoonstellingen FOTO21 BREDEVOORT Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities Tentoonstellingen verwacht Tentoonstellingen huidige Beeld &Poëzie Tentoonstelling tijdelijk niet te bezoeken i.v.m. renovatie

Nadere informatie

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d.

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d. Werkstuk door Robbin 1018 woorden 11 april 2018 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Totaal: 90 punten 1. Titelblok (4) Titel van de film Bankier van het verzet Achternaam regisseur,

Nadere informatie

Het geduld en de choreografie van Han Singels

Het geduld en de choreografie van Han Singels Land of water, jaargang 2 (oktober 2008) pag. 74-89 Koeien in het landschap Het geduld en de choreografie van Han Singels Anton Kos 74 Kerklaan, Polder Holland, 2006. 75 Het Nederlandse landschap was en

Nadere informatie

FOTOEXPOSITIE. De Wereld van Van Gogh

FOTOEXPOSITIE. De Wereld van Van Gogh - - persbericht FOTOEXPOSITIE De Wereld van Van Gogh Zundert, 1 oktober 2014 - In het kader van het Van Goghjaar 2015 organiseert het Vincent van GoghHuis een tentoonstelling van fotografen die in de loop

Nadere informatie

Parijs: de kennismaking met de beau monde

Parijs: de kennismaking met de beau monde KIJKEN & BEZOEKEN / Expo 28 Fotografie en fashion in het Nederlands Fotomuseum TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Horst P. Horst, Cas Oorthuys, Petrovsky & Ramone Dit najaar staat het Nederlands Fotomuseum

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

Rivington Street, New York. Straatfotografie. door Sabina Theijs

Rivington Street, New York. Straatfotografie. door Sabina Theijs Rivington Street, New York Straatfotografie door Sabina Theijs 1. introductie eigen werk 2. wat is straatfotografie? 3. veelvoorkomende problemen 4. tips & tricks 5. rechten en plichten Autotuning in

Nadere informatie

1 FOTOGRAFIE. corporate. Corporate fotografie wordt toegepast in combinatie met het mozaïek met over de foto geplaatst + het hartje met het vogeltje

1 FOTOGRAFIE. corporate. Corporate fotografie wordt toegepast in combinatie met het mozaïek met over de foto geplaatst + het hartje met het vogeltje 1 FOTOGRAFIE corporate Corporate fotografie wordt toegepast in combinatie met het mozaïek met over de foto geplaatst + het hartje met het vogeltje corporate Corporate fotografie wordt toegepast in combinatie

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE

KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE 1. Studiofotografie : wat is het effect van een grote witte paraplu dicht bij het onderwerp? a. Minimale flare effecten b. vlak, weinig contrastrijk resultaat c.

Nadere informatie

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Opening expositie Spring Load zaterdag 11 december 2010 12.00-16.00 uur Geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 25 & 26 december

Nadere informatie

TENTOONSTELLING MAP-EEKLO

TENTOONSTELLING MAP-EEKLO VIRGINIE VLAMINCK Virginie (17 januari 1971) is een professionele fotografe geboren en getogen in Eeklo. Zij studeerde af in 1993 aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Gent. Tijdens haar laatste

Nadere informatie

ONGEZIEN GOED 072 FOTOGRAFIE

ONGEZIEN GOED 072 FOTOGRAFIE ONGEZIEN GOED 072 FOTOGRAFIE Unseen vist in de KWEEKVIJVER VAN TALENTVOLLE, JONGE FOTOGRAFEN, verzamelt de beste, en geeft ze een weekend lang een podium. Hoofd artistieke zaken Emilia van Lynden gidst

Nadere informatie

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe?

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe? PORTFOLIO isabelle pateer Isabelle Pateer studeerde fotografie aan Sint-Lukas in Brussel. Sinds 2007 legt ze zich toe op persoonlijke projecten die vragen oproepen bij aspecten van onze hedendaagse maatschappij.

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend /\/\/\/\/\/\/\/\/\ Museumopdrachten bij de tentoonstelling MAPPA: Yael Davids 1994-2003 /\/\/\/\/ in Museum De Paviljoens (15 november 2003-29 februari 2004) \\/ In Museum De Paviljoens is op dit moment

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon in de Dorpskerk van Cadzand van 4 juli t/m 30 juli 2015 HANS M. HUYGHEBAERT is een veelzijdig Belgisch kunstenaar. Hij kreeg zijn opleiding

Nadere informatie

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief mei 2015 actuele informatie over

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief mei 2015 actuele informatie over FOTO21 BREDEVOORT Nieuwsbrief mei 2015 actuele informatie over Tentoonstellingen Grietje Bouman: Weg naar nergens en Herfst Karin van der Meul en Erik Ketel: Ode aan de natuur Wilco Dragt: Parijs verscholen

Nadere informatie

Series in fotografie: sept. 2013

Series in fotografie: sept. 2013 Series in fotografie: sept. 2013 Wil jij graag een verhaal vertellen met je foto s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom

Nadere informatie

Minimusea Beeldwinkel - Winkelbeeld

Minimusea Beeldwinkel - Winkelbeeld Minimusea Beeldwinkel - Winkelbeeld 1 tot 31 oktober 2014 Minimusea Beeldwinkel-Winkelbeeld Het project Minimusea is een realisatie naar een ontwerp van het In-Situ atelier, in samenwerking met de andere

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Ode aan het. Marnix Goossens

Ode aan het. Marnix Goossens Portfolio Marnix Goossens Marnix Goossens Ode aan het niets In Yonder verbeeldt fotograaf Marnix Goossens het existentiële verlangen in de mens om te dagdromen. Het verlangen naar de vrijheid en ongereptheid

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

Portfolio Wouter Stelwagen

Portfolio Wouter Stelwagen Portfolio Wouter Stelwagen Wouter Stelwagen portfolio S pel De mens toont zijn kunnen met het bouwen van massale Wouter Stelwagen tussen mens en natuur torenflats. Gebouwen waarbij de mens slechts een

Nadere informatie

INTERVIEW [1] Ik heb een aantal van Willems vragen beantwoord.

INTERVIEW [1] Ik heb een aantal van Willems vragen beantwoord. INTERVIEW Willem Wernsen vroeg me in februari 2015 om een interview voor zijn nieuwe e-book ON STREET PHOTOGRAPHY dat uitgegeven wordt bij Craft&Vision Hij heeft ook een interview met Marco Bastmeijer

Nadere informatie

Persbericht: 22 mei 2017

Persbericht: 22 mei 2017 Persbericht: 22 mei 2017 JEFF, Playa Mi Cayito, 1996, olieverf op doek, 90 x 117 cm, particuliere collectie CUBAN ART NOW: CUBAANSE TOP KUNSTENAARS IN NEDERLAND In Cuban Art Now toont Singer Laren een

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 1 woensdag 23 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Project De Stad Vertelt World Press Photo tentoonstelling Fieke van t Riet, projectleider

Project De Stad Vertelt World Press Photo tentoonstelling Fieke van t Riet, projectleider Project De Stad Vertelt World Press Photo tentoonstelling 2018 Fieke van t Riet, projectleider De Stad Vertelt World Press Photo 2018 projecten Project De Stad Vertelt voor amateurs en professionals op

Nadere informatie

Armoedige "nullen en enen"

Armoedige nullen en enen Armoedige "nullen en enen" Auteur: Rinus Alewijnse, Middelburg 2008 Michiel Hegener gaf in de NRC-Cultuur van 9 maart 2007 een boeiende beschouwing over de teloorgang van het "schilderachtige" in de fotografie

Nadere informatie

Als ik kippenvel krijg, is het tijd om af te drukken. Marie Cecile Thijs

Als ik kippenvel krijg, is het tijd om af te drukken. Marie Cecile Thijs Interview Herron Andalusiese hengst, 2011 Als ik kippenvel krijg, is het tijd om af te drukken Onder de titel dedicated exposeert deze maand in Galerie Eduard Planting in Amsterdam. De titel verwijst naar

Nadere informatie

Presentatie van de tentoonstelling 2 Josef Koudelka 3 De historische context Tsjecho-Slowakije Het jaar van de opstand 4

Presentatie van de tentoonstelling 2 Josef Koudelka 3 De historische context Tsjecho-Slowakije Het jaar van de opstand 4 Presentatie van de tentoonstelling 2 Josef Koudelka 3 De historische context Tsjecho-Slowakije 4 1968 Het jaar van de opstand 4 Invasion Prague 1968 De Praagse Lente 5 De Warschaupact 5 De Invasie 6 Het

Nadere informatie

Ellis Blom. Ellis Blom. www.ellisblom.com. stijlvolle en ontroerende portretten

Ellis Blom. Ellis Blom. www.ellisblom.com. stijlvolle en ontroerende portretten 13 Ellis Blom Na de fotovakopleiding in Apeldoorn ben ik een geheel eigen weg ingeslagen. Ik houd mij niet zozeer bezig met traditionele fotografie of studiowerk. Mijn prioriteit ligt niet bij de techniek,

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 3 Exposities 2013 J a n u a r i Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping Annemarie Mayers - beelden januari t/m maart vitrines

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht Maandthema februari 2015 Vuur en Licht 1 Vuur en Licht tezamen 2 Vuur Vuur is het zichtbare (licht) en voelbare (warmte) verschijnsel dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij

Nadere informatie

EEN MEISJE UIT DE STAD.

EEN MEISJE UIT DE STAD. EEN MEISJE UIT DE STAD. naar Zo n stadse deerne Regie: Leonie De Meyer 1987 Auteur: Ine Assinck Bewerking: G. Van Damme Het stuk speelt zich af in de jaren twintig, in de keuken van een keuterboertje Henri

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

VOOR GEK VERKLAARD INTERVIEW MICHIEL VAN NIEUWKERK

VOOR GEK VERKLAARD INTERVIEW MICHIEL VAN NIEUWKERK ART & EVERYDAY LIFE VOOR GEK VERKLAARD INTERVIEW MICHIEL VAN NIEUWKERK 02 Oct 2015 - Fenne Saedt

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten?* Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

COMPOSITIE. een introductie

COMPOSITIE. een introductie COMPOSITIE een introductie BO MVG JM 2013 INHOUD Inleiding Wat is compositie Geschiedenis van compositie De fotografische compositie Het menselijk oog Het kader Een onderwerp kiezen Hulpmiddelen voor

Nadere informatie

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen 1 Jan Hinkel, Basketballer 1. Bekijk de afbeelding Basketballer van Jan Hinkel. Van de foto gaat een vervreemde werking uit. Waardoor wordt die vervreemdende sfeer opgeroepen? Noem één reden. 2. Bekijk

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering)

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering) Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

voetbalstadions, ErgEns te velde

voetbalstadions, ErgEns te velde 8 Voetbalstadions, ergens te velde TEKST: JOKE EMBRECHTS / FOTO's: Jurgen Vantomme Waar je ook gaat langs Belgische wegen, in elke dorp kom je wel een of meerdere voetbalvelden tegen. De man die daar alles

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

Korte inhoud Fotografie

Korte inhoud Fotografie Korte inhoud Fotografie Cursus Fotografie en fototoestel 1: leer een foto maken... 1 Cursus Basisfotografie en fototoestel 2: beter en bewuster foto maken... 1 Cursus Fotobewerking voor Fotografen...

Nadere informatie

Sequenties. Fotografie als onderzoeksmiddel. Diana Bokje

Sequenties. Fotografie als onderzoeksmiddel. Diana Bokje Sequenties Fotografie als onderzoeksmiddel Diana Bokje Wat gaan we doen? Wat is een sequenties? Soorten sequenties Hoe stel je een sequentie samen? Kijken naar anderen Wat is een sequentie Een sequentie

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Tom D. Jones. Hasselblad Master 2012

Tom D. Jones. Hasselblad Master 2012 10 In Beeld Tom D. Jones Hasselblad Master 2012 Een Knokke-Heistenaar die als eerste Belg ooit een Hasselblad Master Award haalt - een van de meest prestigieuze fotografieprijzen ter wereld - verdient

Nadere informatie

Wat voor natuurfotograaf ben jij?

Wat voor natuurfotograaf ben jij? Interview Bart Siebelink Bart Siebelink Wat voor natuurfotograaf ben jij? 10 Bart Siebelink Interview 11 Interview Bart Siebelink Ben jij een kunstenaar, een filosoof of toch meer een bioloog? Bart Siebelink

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Serie fotografie. Wat is serie fotografie vb baby

Serie fotografie. Wat is serie fotografie vb baby Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar deze plek klik je in het voorbeeld op de rechter muisknop en selecteer je Vorige weergave Serie fotografie Wat is

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek.

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek. Voorwoord Veel mensen hebben tegenwoordig een camera om foto s en video s te maken. Misschien heb je er zelf ook een of mag je die van je ouders gebruiken. Het is heel leuk om foto s en video s te maken.

Nadere informatie

HUANG YAN FOTOGRAFIE

HUANG YAN FOTOGRAFIE HUANG YAN FOTOGRAFIE Beeldhouwer, fotograaf, dichter en schilder Huang Yan (Jilin,1966) kan worden gekenschetst als de verteller van de evolutie in de Chinese samenleving en de hedendaagse Chinese kunst.

Nadere informatie

Ultieme schoonheid op aarde: Range Rover en topfotograaf Jonas Bendiksen presenteren 'Ultimate Vistas'

Ultieme schoonheid op aarde: Range Rover en topfotograaf Jonas Bendiksen presenteren 'Ultimate Vistas' Ultieme schoonheid op aarde: Range Rover en topfotograaf Jonas Bendiksen presenteren 'Ultimate Vistas' Info Beesd Gepubliceerd op: 25 november 2016 Jaguar Land Rover Nederland Samenvatting Land Rover en

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R

K U N S T K A L E N D E R KUNST KALENDER 2 0 1 6 Exposities 2016 Januari Annemieke Fictoor -schilderijen dec 2015 maart 2016 eerste verdieping Marieke Rosing -schilderijen dec 2015 maart 2016 begane grond Sannie Oppelaar - beelden

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Over de rol van fotografische en filmische beelden in actuele conflicten. SYMPOSIUM SHOOTING RANGE

Over de rol van fotografische en filmische beelden in actuele conflicten. SYMPOSIUM SHOOTING RANGE Over de rol van fotografische en filmische beelden in actuele conflicten. SYMPOSIUM SHOOTING RANGE Inge Henneman Inleiding Wij zijn met z n allen gresge consumenten van slecht nieuws. Elke dag krijgen

Nadere informatie