- Pagina 37: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Pagina 37: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden."

Transcriptie

1 Bijlage 5 bij de regeling vaststelling kwalificatiedossiers 2013 Wijzigingen kwalificatiedossiers mbo geldig vanaf 1 augustus OCW Kwalificatiedossier Autotechniek (crebo 22103) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 8: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 21: de tekst "De beroepseisen ten aanzien van een (moderne) vreemde taal (of talen) zijn beschreven in deel C van dit dossier. Het betreft een MVT naar keuze." is verwijderd. - Pagina 37: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 43: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 51: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 53: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 59: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 61: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 72: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 74: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 93: de tekst "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: A2 Lezen: A2 Gesprekken voeren: A1 Spreken: A1 Schrijven: A1"

2 is gewijzigd in: "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: Lezen: B1 Gesprekken voeren: Spreken: Schrijven: Toelichting: Instructies lezen" - Pagina 97: de tekst "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Eerste Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: A2 Spreken: A2 Schrijven: A2" is gewijzigd in: "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Eerste Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: Lezen: B1 Gesprekken voeren: Spreken: Schrijven: Toelichting: Instructies lezen"

3 - Pagina 100: de tekst "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Technisch Specialist Personenauto's zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: B1 Spreken: B1 Schrijven: A2" is verwijderd. - Op pagina 109 tot 110 is de volgende tekst ingevoegd: "Nagekomen oktober 2012 Moderne vreemde talen Naar aanleiding van een aantal vragen van roc's zijn in oktober 2012 bij wijze van hoge uitzondering een paar wijzigingen doorgevoerd in de reeds geldige dossiers Autotechniek en Bedrijfsautotechniek. Er waren enkele onduidelijkheden in geslopen op het punt van moderne vreemde talen, die het voor de roc's lastig maakten het onderwijs in combinatieklassen te organiseren. Bovendien heeft een onderzoek bij werkgevers duidelijke informatie opgeleverd over de gewenste kennis van moderne vreemde talen bij technici. Beide dossiers (Autotechniek en Bedrijfsautotechniek) hebben nu dezelfde eis voor moderne vreemde talen op niveau 2, namelijk 'Instructies lezen' op niveau B1. Voor niveau 3 geldt bij Autotechniek dezelfde eis: 'Instructies lezen' op niveau B1. Bij Bedrijfsautotechniek gelden voor niveau 3 daarnaast ook eisen aan de vaardigheid 'Gesprekken voeren'. In verband met de 24-uurs hulpdienst kan hij in contact komen met buitenlandse chauffeurs. Daarom moet hij op niveau B1 kunnen 'Zaken regelen' en 'Informatie uitwisselen'. Nadere informatie over wat moet worden verstaan onder 'Instructies lezen', 'Zaken regelen' en 'Informatie uitwisselen' op niveau B1 is te vinden op en dan met name de pagina's 33 en 34.

4 In alle gevallen geldt 'MVT naar keuze'. Hiermee blijft de mogelijkheid open tot regionale invulling. In de praktijk lijkt echter Engels de meest voor de hand liggende keuze, vooral in verband met de onontkoombare eisen voor Engels op niveau 4. Voor niveau 4 zijn de specifieke eisen voor het beroep vervallen, omdat de eisen voor Engels reeds generiek beschreven zijn. Rijvaardigheid Voorts is bij vakkennis en vaardigheden de eis tot het hebben van een rijbewijs geschrapt. Dit is uiteraard wel gewenst, maar kan niet als exameneis worden opgenomen.

5 Kwalificatiedossier Bedrijfsautotechniek (crebo 22104) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 8: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 19: de tekst "Engels of Duits" is aangepast naar "een MVT naar keuze" - Pagina 21: de tekst "Engels of Duits" is aangepast naar "een MVT naar keuze" - Pagina 23: de tekst "Engels of Duits" is aangepast naar "Engels" - Pagina 49: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 60: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 61: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 73: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 75: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 86: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 88: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 107: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 109: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 129: de tekst "Moderne vreemde talen - Engels of Duits Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Bedrijfsutotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: A2 Lezen: A2 Gesprekken voeren: A1

6 Spreken: A1 Schrijven: A1" is gewijzigd in: "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: Lezen: B1 Gesprekken voeren: Spreken: Schrijven: Toelichting: Instructies lezen" - Pagina 135: de tekst "Moderne vreemde talen - Engels of Duits Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Eerste Bedrijfsautotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: A2 Spreken: A2 Schrijven: A2 Toelichting: Lezen van A2 naar B1. Aangepast ten opzichte van vorig dossier i.v.m. gelijkschakeling met vergelijkbare kwalificaties." is gewijzigd in: "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Eerste Autotechnicus zich op het volgende niveau: Luisteren: Lezen: B1 Gesprekken voeren: B1 Spreken:

7 Schrijven: Toelichting: Lezen: Instructies lezen Gesprekken voeren: Zaken regelen / Informatie uitwisselen" - Pagina 138 tot 139: de tekst "Moderne vreemde talen - Engels of Duits Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Technisch Specialist Bedrijfsauto's zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: B1 Spreken: B1 Schrijven: A2 Toelichting: Gesprekken voeren en Spreken van A2 naar B1. Aangepast ten opzichte van vorig dossier i.v.m. gelijkschakeling met vergelijkbare kwalificaties." is gewijzigd in: "Moderne vreemde talen - Engels Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Technisch Specialist Bedrijfsauto's zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: B1 Spreken: A2 Schrijven: A2 Toelichting: In verband met de 24-uurs servicedienst kan de Technisch Specialist, evenals de Eerste Bedrijfsautotechnicus, regelmatig in contact komen met gestrande buitenlandse chauffeurs. Om die redenen geldt voor de Eerste Bedrijfsautotechnicus voor 'Gesprekken voeren' niveau B1 als eis. Het logische gevolg daarvan is dat deze beroepseis minimaal ook geldt voor de Technisch Specialist Bedrijfsauto's. Dat betekent dus voor 'Gesprekken voeren' niveau B1 in plaats van de generieke A2."

8 - Op pagina 148 tot 149 is de volgende tekst ingevoegd: " Nagekomen oktober 2012 Moderne vreemde talen Naar aanleiding van een aantal vragen van roc's zijn in oktober 2012 bij wijze van hoge uitzondering een paar wijzigingen doorgevoerd in de reeds geldige dossiers Autotechniek en Bedrijfsautotechniek. Er waren enkele onduidelijkheden in geslopen op het punt van moderne vreemde talen, die het voor de roc's lastig maakten het onderwijs in combinatieklassen te organiseren. Bovendien heeft een onderzoek bij werkgevers duidelijke informatie opgeleverd over de gewenste kennis van moderne vreemde talen bij technici. Beide dossiers (Autotechniek en Bedrijfsautotechniek) hebben nu dezelfde eis voor moderne vreemde talen op niveau 2, namelijk 'Instructies lezen' op niveau B1. Voor niveau 3 geldt bij Autotechniek dezelfde eis: 'Instructies lezen' op niveau B1. Bij Bedrijfsautotechniek gelden voor niveau 3 daarnaast ook eisen aan de vaardigheid 'Gesprekken voeren'. In verband met de 24-uurs hulpdienst kan hij in contact komen met buitenlandse chauffeurs. Daarom moet hij op niveau B1 kunnen 'Zaken regelen' en 'Informatie uitwisselen'. Nadere informatie over wat moet worden verstaan onder 'Instructies lezen', 'Zaken regelen' en 'Informatie uitwisselen' op niveau B1 is te vinden op en dan met name de pagina's 33 en 34. In alle gevallen geldt 'MVT naar keuze'. Hiermee blijft de mogelijkheid open tot regionale invulling. In de praktijk lijkt echter Engels de meest voor de hand liggende keuze, vooral in verband met de onontkoombare eisen voor Engels op niveau 4. Voor niveau 4 gelden generieke eisen voor Engels voor alle kwalificaties. Daarbij is A2 de eis voor Gesprekken voeren. In het verlengde van de vastgestelde beroepseis B1 voor Gesprekken voeren op niveau 3 is op dit punt ook niveau 4 opgewaardeerd. Rijvaardigheid Voorts is bij vakkennis en vaardigheden de eis tot het hebben van een rijbewijs geschrapt. Dit is uiteraard wel gewenst, maar kan niet als exameneis worden opgenomen."

9 Kwalificatiedossier Koopvaardij officier kleine schepen (crebo 22123) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 8: het volgende brondocument is toegevoegd "Toelichting op wijzigingen in reparatiedossier Koopvaardij kleine schepen. ( )" - Pagina 11: de tekst " is gewijzigd in " - Pagina 22/23: de tekst "De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in "De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea. De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 2.3 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 2.3 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 25/26: de tekst " De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in: " De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea.

10 De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 4.4 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 4.4 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 28: de tekst "De competences Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding en Coordinate search and rescue operations (het tweede deel daarvan) zijn niet verwerkt." is verwijderd. - Pagina 118: de tekst "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Productschap Vis, VNSI, Nautilus international, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter, Noorderpoort." is gewijzigd in "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Scheepsbouw Nederland, Nautilus NL, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter." - Pagina 127: de tekst "Die onderdelen, die in de cursus Scheepsmanagement aan de orde komen, zijn weggelaten uit de werkprocessen. Het gaat hierbij om: Use of leadership and managerial skill uit werkproces 2.3 Controlling the operations of the ship and care for persons on board at the management level. Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding uit werkproces 5.4 Organiseert brandbestrijdingsoperaties aan boord. En het tweede deel van kolom 4 (criteria) van Coordinate search and rescue operations uit werkproces 5.5 Voert de maritieme communicatie." is verwijderd. - Pagina 128: de tekst "De certificaten Medical First aid en Medical Care worden in 2012 nieuw ingevoerd. Wanneer dat niet tijdig plaatsvindt geldt de huidige situatie ten aanzien van de certificering op het gebied van scheepsgezondheidszorg." is gewijzigd in "De certificaten Medical First Aid en Medical Care zijn gerelateerd aan de STCW-Code en dienen ter vervanging van de huidige certificaten op het gebied van scheepsgezondheidszorg." - Pagina 129: de tekst "Dit dossier is gewijzigd naar aanleiding van nieuwe wettelijke beroepsvereisten en naar aanleiding van een evaluatie van de ministeries van IenM en OCW. Naar aanleiding daarvan zijn er wijzigingen doorgevoerd in de structuur van de kerntaken en in de omschrijvingen van de werkprocessen, de prestatie-indicatoren en de vakkennis en vaardigheden. Zie verder Evaluatie en aanpassing dossiers bij discussiepunten." is gewijzigd in "Dit dossier is gewijzigd vanwege een juiste verwijzing naar de wettelijke beroepsvereisten. Dit heeft geleid tot wijzigingen in de toelichting op de kerntaken 2, 4 en 5."

11 Kwalificatiedossier Koopvaardij officier alle schepen (crebo 22124) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 8: het volgende brondocument is toegevoegd "Toelichting op wijzigingen in reparatiedossier Koopvaardij alle schepen. ( )" - Pagina 11: de tekst " is gewijzigd in " - Pagina 22/23: de tekst "De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in "De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea. De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 2.3 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 2.3 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 25/26: de tekst " De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in: " De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea.

12 De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 4.4 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 4.4 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 27: de tekst "De competences Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding en Coordinate search and rescue operations (het tweede deel daarvan) zijn niet verwerkt maar komen voor in de cursus scheepsmanagement." is verwijderd. - Pagina 118: de tekst "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Productschap Vis, VNSI, Nautilus international, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter, Noorderpoort." is gewijzigd in "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Scheepsbouw Nederland, Nautilus NL, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter." - Pagina 127: de tekst "Die onderdelen, die in de cursus Scheepsmanagement aan de orde komen, zijn weggelaten uit de werkprocessen. Het gaat hierbij om: Use of leadership and managerial skill uit werkproces 2.3 Controlling the operations of the ship and care for persons on board at the management level. Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding uit werkproces 5.4 Organiseert brandbestrijdingsoperaties aan boord. En het tweede deel van kolom 4 (criteria) van Coordinate search and rescue operations uit werkproces 5.5 Voert de maritieme communicatie." is verwijderd. - Pagina 128: de tekst "De certificaten Medical First aid en Medical Care worden in 2012 nieuw ingevoerd. Wanneer dat niet tijdig plaatsvindt geldt de huidige situatie ten aanzien van de certificering op het gebied van scheepsgezondheidszorg." is gewijzigd in "De certificaten Medical First Aid en Medical Care zijn gerelateerd aan de STCW-Code en dienen ter vervanging van de huidige certificaten op het gebied van scheepsgezondheidszorg." - Pagina 129: de tekst "Dit dossier is gewijzigd naar aanleiding van nieuwe wettelijke beroepsvereisten en naar aanleiding van een evaluatie van de ministeries van IenM en OCW. Naar aanleiding daarvan zijn er wijzigingen doorgevoerd in de structuur van de kerntaken en in de omschrijvingen van de werkprocessen, de prestatie-indicatoren en de vakkennis en vaardigheden. Zie verder Evaluatie en aanpassing dossiers bij discussiepunten." is gewijzigd in "Dit dossier is gewijzigd vanwege een juiste verwijzing naar de wettelijke beroepsvereisten. Dit heeft geleid tot wijzigingen in de toelichting op de kerntaken 2, 4 en 5, onder andere het verwijderen van de teksten over scheepsmanagement."

13 Kwalificatiedossier Maritiem waterbouwer (crebo 22127) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 8: het volgende brondocument is toegevoegd "Toelichting op wijzigingen in reparatiedossier Maritiem waterbouwer. ( )" - Pagina 11: de tekst " is gewijzigd in " - Pagina 20/21: de tekst "De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in "De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea. De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 2.3 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 2.3 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 23/24: de tekst " De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt maar komt voor in de cursus scheepsmanagement." is gewijzigd in: " De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea.

14 De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 4.4 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 4.4 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 26: de tekst "De competences Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding en Coordinate search and rescue operations (het tweede deel daarvan) zijn niet verwerkt maar komen voor in de cursus scheepsmanagement." is verwijderd. - Pagina 85: de tekst "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Productschap Vis, VNSI, Nautilus international, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter, Noorderpoort." is gewijzigd in "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Scheepsbouw Nederland, Nautilus NL, STC-Group, Berechja College, Nova College en Maritiem Instituut de Ruyter." - Pagina 93: de tekst "Scheepsmanagement: De opleiding scheepsmanagement kan na diplomering, een bepaalde vaartijd en bij bewezen competentie worden gevolgd, een positief resultaat leidt tot een hogere vaarbevoegdheid (zie ook loopbaanperspectief)." is toegevoegd. - Pagina 93: de tekst "De certificaten Medical First aid en Medical Care worden in 2012 nieuw ingevoerd. Wanneer dat niet tijdig plaatsvindt geldt de huidige situatie ten aanzien van de certificering op het gebied van scheepsgezondheidszorg." is gewijzigd in "De certificaten Medical First Aid en Medical Care zijn gerelateerd aan de STCW-Code en dienen ter vervanging van de huidige certificaten op het gebied van scheepsgezondheidszorg." - Pagina 94: de tekst "Dit dossier is gewijzigd naar aanleiding van nieuwe wettelijke beroepsvereisten en naar aanleiding van een evaluatie van de ministeries van IenM en OCW. Naar aanleiding daarvan zijn er wijzigingen doorgevoerd in de structuur van de kerntaken en in de omschrijvingen van de werkprocessen, de prestatie-indicatoren en de vakkennis en vaardigheden. Zie verder Evaluatie en aanpassing dossiers bij discussiepunten." is gewijzigd in "Dit dossier is gewijzigd vanwege een juiste verwijzing naar de wettelijke beroepsvereisten. Dit heeft geleid tot wijzigingen in de toelichting op de kerntaken 2, 4 en 5, onder andere het verwijderen van de teksten over scheepsmanagement."

15 Kwalificatiedossier Luchtvaartdienstverlener (crebo 22129) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 31: de tekst "Schriftelijke communicatie: Engels" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 32: de tekst "voert gesprekken in het Engels voert gesprekken in een 2 e moderne vreemde taal" is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 34: de tekst "voert gesprekken in het Engels voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal spreekt in het Engels spreekt in een 2e moderne vreemde taal luistert naar een Engels sprekende passagier luistert naar een passagier die een 2 e moderne vreemde taal spreekt" is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 35: de tekst "voert gesprekken in het Engels voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal schrijft in het Engels" is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 40: de tekst "spreekt in het Engels luistert naar een Engelstalige briefing leest Engelstalige documenten" is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 42: de tekst "spreekt in het Engels spreekt in een 2e moderne vreemde taal"

16 is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 43: de tekst "voert gesprekken in het Engels voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal" is toegevoegd in de kolom Vakkennis en vaardigheden - Pagina 58: de tekst "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Luchtvaartdienstverlener zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: B1 Gesprekken voeren: B1 Spreken: B1 Schrijven: A2" is gewijzigd in "Moderne vreemde talen - een MVT naar keuze Indicatief bevindt de beroepsinhoud van de Luchtvaartdienstverlener zich op het volgende niveau: Luisteren: B1 Lezen: Gesprekken voeren: B1 Spreken: B1 Schrijven: Toelichting: De luchtvaartdiensverlener hoeft niet in een 2e moderne vreemde taal te kunnen lezen en schrijven." - Pagina 61 en 62: De tekst "Het kwalificatiedossier is aangepast op de werkzaamheden van de Arrival Services. Dit betekent dat met name de werkprocessen van kerntaak 1 algemener zijn omschreven, zodat deze breder toepasbaar zijn. De serviceverlening, professionele uitstraling en het commercieel handelen van de luchtvaartdienstverlener zijn aspecten die in de werkzaamheden en competentiekeuze zijn geborgd. Voor de precieze wijzigingen in competenties, kunt u bij VTL het wijzigingsdocument opvragen.

17 De referentieniveaus voor Nederlands en rekenen zijn geformuleerd volgens het referentiekader van Meijerink. De beroepsniveaus voor Nederlands en rekenen zijn verplaatst en geconcretiseerd in deel C. Een toelichting op de niveaus is te vinden in deel D. Het complete taal-en rekenprofiel is op te vragen bij VTL." is gewijzigd in " De onderwijsinstellingen die de opleiding luchtvaardienstverlening aanbieden hebben geconstateerd dat in de kd s vanaf ten onrechte de tweede moderne vreemde taal niet is opgenomen in deel C van het kwalificatiedossier. De beroepsgerichte eisen aan Engels (eerste moderne vreemde taal) waarvoor ook generieke eisen gelden zijn onvoldoende uitgewerkt in deel C. De consequentie hiervan is dat het resultaat van een beroepsgericht examen in een moderne vreemde taal niet mag meetellen voor de slaag/zakbeslissing. Om dit te herstellen zijn in deel C onder vakkenis en vaardigheden de gevraagde vaardigheden in de Engelse of een 2e moderne vreemde taal opgenomen. Feitelijk krijgt een luchtvaartdienstverlener bij alle werkzaamheden te maken met de moderne vreemde talen. Het gaat te ver om deze bij alle kerntaken en werkprocessen op te nemen (dit zou betekenen dat het ook bij alle werkprocessen getoetst moet worden). Er is een aantal werkprocessen te benoemen waarbij de noodzakelijke beheersing van de moderne vreemde taal representatief is voor de overige werkprocessen. Anders gezegd: als de student het binnen dit werkproces kan, kan hij/zij het in andere situaties ook. De beroepsgerichte moderne vreemde talen zijn bij de volgende werkprocessen opgenomen: Engels MVT Begeleidt passagiers bij aankomst op de luchthaven Voert gesprekken in het Engels Voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal 1.8 Verstrekt informatie aan passagiers op de luchthaven Spreekt in het Engels Voert gesprekken in het Engels Luistert actief naar een Engels sprekende passagier Spreekt in een 2e moderne vreemde taal Voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal Luistert actief naar een passagier die een 2e moderne vreemde taal spreekt 1.9 Omgaan met klachten Voert gesprekken in het Engels Voert gesprekken in een 2e moderne vreemde taal Registreert de klacht in het Engels

18 Engels MVT Bereidt de vlucht voor Luistert naar een Engelstalige briefing nvt Spreekt in het Engels Leest de Engelstalige veiligheidshandboeken 2.3 Begeleidt het instapproces in het vliegtuig Spreekt in het Engels. Spreekt in een 2emoderne vreemde taal. 2.4 Verzorgt passagiers in het vliegtuig Voert gesprekken in het Engels Voert gesprekken in een 2emoderne vreemde taal

19 Kwalificatiedossier Machinist railvervoer (crebo 22134) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 5: de tekst: "Zich voorbereidt op het rijden op buitendienst gesteld spoor." is toegevoegd. - Pagina 5: de tekst: " en beschikken over verklaringen van medische en psychologische geschiktheid." is toegevoegd. - Pagina 5: de tekst: "Voor het verstrekken van deze bevoegdheid moet de leerling bij het ministerie examen doen waarbij wordt getoetst of wordt voldaan aan de wettelijke eisen." is gewijzigd in: "Voor het verstrekken van deze bevoegdheid moet de leerling bij de door het ministerie van Infrastructuur en Milieu goedgekeurde exameninstelling (VVRV) examen doen waarbij wordt getoetst of wordt voldaan aan de wettelijke eisen." - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 8: het volgende brondocument is toegevoegd: "Wijzigingen KD Machinist railvervoer ( )" - Pagina 9: de tekst " en op buitendienst gesteld sporen. en het veiligheidspersoneel in de buitendienst gestelde situaties." is verwijderd. - Pagina 9: de tekst "De vergunning betreft een persoonlijk certificaat dat de machinist ontvangt na het behalen van het diploma." is verwijderd. - Pagina 9: de tekst "De machinist railvervoer is werkzaam bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren of bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen." is gewijzigd in: "De machinist railvervoer is werkzaam bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren, bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen, bij een personeelsteller of als zzp-er." - Pagina 10: de tekst "De machinist railvervoer kan zijdelings (en na eventuele aanvullende opleidingen) doorstromen naar de functie van treindienstleider." is verwijderd. - Pagina 11: de tekst " is gewijzigd in " - Pagina 11: de tekst "Eind 2010 zal de nieuwe spoorwegwet en onderliggende regelgeving van kracht worden. De machinist railvervoer zal hierdoor te maken krijgen met nieuwe richtlijnen voor certificering.

20 Het invoeren van de Derde Kadernota Railveiligheid in 2010 met nieuwe parameters op het gebied van onder andere personeelsveiligheid, overwegveiligheid en onbevoegden op het spoor. Dit heeft consequenties voor de reglementering waarmee de machinist railvervoer te maken heeft." is gewijzigd in: "De machinist railvervoer kan te maken krijgen met vernieuwde richtlijnen voor certificering." - Pagina 11: de tekst "(bijvoorbeeld Routelint)" is verwijderd. - Pagina's 12, 20, 26, 46: de werkprocessen "3.4 Bereidt zich voor op buitendienst gesteld spoor" en "3.5 Controleert spoorvoertuigen bij terugkeer van buitendienst gesteld spoor" zijn verwijderd. - Pagina 14: de tekst "De machinist railvervoer is werkzaam bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren of bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen." is gewijzigd in: "De machinist railvervoer is werkzaam bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren, bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen, bij een personeelsteller of als zzp-er." - Pagina 14: de tekst " en op buitendienst gesteld sporen." is verwijderd. - Pagina 14: de tekst " en de leidinggevenden op het buitendienst gesteld spoor tijdens de werkzaamheden aan het spoorwegnet." is verwijderd. - Pagina 15: de tekst " en de betrokken partijen" is toegevoegd - Pagina 15: de tekst "de verkeersregels en procedures ten aanzien van het gereedmaken van de trein voor buitendienst gesteld spoor." is toegevoegd. - Pagina 15: de tekst "Ja, De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 voor de Machinist. Dit houdt in dat de machinist beschikt over een vergunning en geldige verklaringen van medische en psychologische geschiktheid. Daarnaast voldoet de deelnemer aan de vakbekwaamheidseisen van het: Basiscertificaat Machinist Algemeen Certificaat Machinist Reizigers Volledig Bevoegd Certificaat Machinist Goederen Bron: Ministerie Infrastructuur en Milieu, Richtlijn 2007/59/EG, Besluit spoorwegpersoneel 2011, Regeling spoorwegpersoneel 2011, Besluit spoorverkeer, Regeling spoorverkeer."

21 is gewijzigd in "Ja, De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 voor de Machinist. Dit betekent dat de machinist de volgende examenmodules van de VVRV moet hebben behaald: module 1, module 2, module 5 en het theoretische deel van de modules 3 en 4. Van de modules 3 en 4 volstaat 1 van de praktijkexamens. De toelatingseis voor deze examenmodules is dat de deelnemer een opleiding tot machinist heeft gevolgd aan een door Inspectie Leefomgeving en Transport erkend opleidingsinstituut voor treinmachinisten. Bron: Ministerie Infrastructuur en Milieu, Richtlijn 2007/59/EG, Besluit spoorwegpersoneel 2011, Regeling spoorwegpersoneel 2011, Besluit spoorverkeer, Regeling spoorverkeer." - Pagina 16: de tekst "KNV Spoorgoederenvervoer, NVW, VVW en Railalert" is gewijzigd in "Spoorwegondernemingen" - Pagina 56: de tekst "ACTS" is verwijderd. - Pagina 57: de tekst " het buiten dienst gestelde spoor en " is verwijderd. - Pagina 57: de tekst "Een beroepscompetentieprofiel dient elke 5 jaar geanalyseerd te worden op aansluiting op de actualiteit van het beroep. Aangezien beide profielen tot stand zijn gekomen in 2010 is een actualiteitsonderzoek pas aan de orde in 2015." is verwijderd. - Pagina 58: de tekst: "De werkprocessen 3.4 en 3.5 zijn vanwege de beginnend beroepsbeoefenaar sterk aangepast. Het is wel de bedoeling dat leerlingen deze werkprocessen leren, maar niet als bestuurder van de trein op buitendienst gesteld spoor en als beslisser over het wel of niet vertrekken van de trein van het buitendienst gesteld spoor. In plaats daarvan is gekozen voor voorbereiding op het rijden, alert zijn tijdens het meerijden en adviseren over wel of niet vertrekken na de samenstelling/belading." is gewijzigd in "De werkprocessen op het gebied van buitendienst gesteld spoor zijn vanwege de beginnend beroepsbeoefenaar niet opgenomen in het kwalificatiedossier. Wel is kennis over de verkeersregels en procedures ten aanzien van het gereedmaken van de trein voor buitendienst gesteld spoor opgenomen bij Complexiteit in deel B, paragraaf 4.1." - Pagina 60: het woord "niet" is twee keer verwijderd. - Pagina 61: de tekst "Wettelijke beroepsvereisten (afgifte certificaten huidige en toekomstige situatie/borging wettelijke beroepsvereisten): De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 voor de Machinist. Dit houdt in dat de machinist beschikt over een vergunning en geldige verklaringen van medische en psychologische geschiktheid ( reactievermogen, concentratie en verlengde aandacht). Daarnaast voldoet de deelnemer aan de vakbekwaamheidseisen van het: Basiscertificaat Machinist Algemeen, Certificaat Machinist Reizigers Volledig Bevoegd

22 en Certificaat Machinist Goederen. Bron: Ministerie Infrastructuur en Milieu, Richtlijn 2007/59/EG, Besluit spoorwegpersoneel 2011, Regeling spoorwegpersoneel 2011, Besluit spoorverkeer, Regeling spoorverkeer. De Europese regelgeving stelt als voorwaarde voor de taal niveau 3 (punt 8 van bijlage VI van de Europese richtlijn). Uit een vergelijking is gebleken dat dit niveau overeenkomt met Nederlands op niveau 2F en met de moderne vreemde taal A2. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat een extra bewijs van niveau 3 op Europees niveau moet worden aangetoond en dat een kwalificatie op nationaal niveau 2F of A2 niet geaccepteerd wordt. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft middels een schrijven bevestigd dat de vigerende wettelijke beroepsvereisten op de juiste wijze zijn opgenomen in dit kwalificatiedossier. Onder voorbehoud dat de examinering plaatsvindt door de daartoe bevoegde instanties kunnen op basis van dit kwalificatiedossier vergunning en bovenstaande certificaten worden afgegeven. De vergunning en de certificaten worden door de SERV namens de minister van Verkeer en Waterstaat afgegeven. In de toekomst zullen de certificaten waarschijnlijk door het Rail Expertise Centrum worden afgegeven. Borging: de benodigde kennis en vaardigheden van de wettelijke beroepsvereisten komen voor bij onderstaande werkprocessen van dit kwalificatiedossier. Implementatie (Beroepspraktijkvorming): Bij de implementatie van dit kwalificatiedossier moet extra aandacht worden besteed aan het verkrijgen van voldoende BPV plaatsen in zowel de goederensector als de reizigerssector. Het is de bedoeling dat alle leerlingen in beide sectoren ervaring opdoen. Daarbij kan de lengte van de BPV periode wel variëren. Leerlingen kunnen daarnaast ervaring opdoen door het gebruiken van simulatoren. Afstemming met het VMBO: Volgens de werkgroep en paritaire commissie is overleg over afstemming niet noodzakelijk. Toekomstige ontwikkelingen: De kwalificatie Machinist railvervoer is een eerste stap op weg naar een brede opleidingsstructuur voor de sector railvervoer. Deze structuur zal in eerste instantie worden ingericht voor de volgende veiligheidsfuncties op en rond het spoor: machinist railvervoer, rangeerder, wagencontroleur, treindienstleider. De leerlingen kunnen zich in deze opleidingsstructuur na een basis (en na bewezen geschiktheid) verder specialiseren in 1 van deze veiligheidsberoepen. Door deze structuur wordt tegemoet gekomen aan de veiligheidseisen. De leerlingen krijgen een gemeenschappelijke basiskennis van het railverkeerssysteem en ieders verantwoordelijkheid voor het functioneren van dat systeem. Daarbij leren de leerlingen wat de taken zijn van de andere (veiligheids)functies in de keten en welke informatie hij aan wie moet verstrekken. De output van de ene functie is input voor de andere functie." is gewijzigd in: "De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 voor de Machinist. Dit houdt in dat de machinist beschikt over geldige verklaringen van medische en psychologische geschiktheid (reactievermogen, concentratie en verlengde aandacht) en de volgende examenmodules van de VVRV heeft behaald: module 1, module 2, module 5 en het theoretische deel van de modules 3 en 4. Van de modules 3 en 4 volstaat 1 van de praktijkexamens. De toelatingseis voor deze examenmodules is dat de deelnemer een opleiding tot machinist heeft gevolgd aan een door Inspectie Leefomgeving en Transport erkend opleidingsinstituut voor treinmachinisten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft middels een schrijven bevestigd dat de vigerende wettelijke beroepsvereisten op de juiste wijze zijn opgenomen in dit kwalificatiedossier. Onder voorbehoud dat de examinering plaatsvindt door de daartoe bevoegde instantie (VVRV). De Europese regelgeving stelt als voorwaarde voor de taal niveau 3 (punt 8 van bijlage VI van de Europese richtlijn). Uit een vergelijking is gebleken dat dit niveau overeenkomt met Nederlands op niveau 2F en met de moderne vreemde taal A2. Het kwalificatiedossier Machinist railvervoer bevat meer taken dan alleen de wettelijke taken voor de veiligheidsfunctie Machinist. Dit betekent dat deelnemers wel worden opgeleid voor de taken van de wagencontroleur en de rangeerder. Zij worden geëxamineerd door de onderwijsinstelling en niet door de VVRV en

23 zijn daarmee niet gecertificeerd voor deze veiligheidsfuncties." - Pagina 61: de tabel is verwijderd. - Pagina 62: de volgende tekst is toegevoegd "Vanwege de invoering van het Besluit Spoorwegpersoneel 2011/regeling spoorwegpersoneel 2011 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd: - De verwijzingen naar de wettelijke beroepsvereisten en de verplichte examens in de delen A, B en D. - Het verwijderen van de werkprocessen op het gebied van buitendienst gesteld spoor (gehele dossier)."

24 Kwalificatiedossier Visserij officier (crebo 22261) - Pagina 1: de geldig vanaf-datum is aangepast van "1 augustus 2012" naar "1 augustus 2013" - Pagina 7: de datum van verantwoording is aangepast van " " naar " " - Pagina 8: het volgende brondocument is toegevoegd: "Toelichting op wijzigingen in reparatiedossier Visserij officier ( )" - Pagina 23: de tekst "De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. De competence Use of leadership and managerial skill is niet verwerkt." is gewijzigd in "De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea. De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen van kerntaak 5 en deels in werkproces 2.2 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 2.2 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 25: de tekst "De competences Coordinate search and rescue operations, Organize and manage the provision of medical care on board, Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations, Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5." is gewijzigd in "De competence Organize and manage the provision of medical care on board en het tweede deel (kolom criteria) van de Competence Coordinate search and rescue operations zijn niet verwerkt in deze kerntaak omdat deze deel uitmaken van de certificaten van kerntaak 5. Het eerste deel (kolom criteria) van de competence Coordinate search and rescue operations is verwerkt in de laatste prestatie-indicator van werkproces 1.1 bij Respond to a distress signal at sea. De competences Develope emergency and damage control plans and handle emergency situations en Maintain safety and security of the ship's crew and passengers and the operational condition of life-saving, fire-fighting and other safety systems (de laatste KUP) komen deels voor in de werkprocessen

25 van kerntaak 5 en deels in werkproces 4.4 bij Control trim, stability and stress. De competence Use of leadership and managerial skill is verwerkt in werkproces 4.4 in de vakkennis/vakvaardigheden voor de beginnend beroepsbeoefenaar." - Pagina 48: de tekst "Kennis van de internationale scheepvaartwetgeving als neergelegd in internationale overeenkomsten en verdragen voor zover deze betrekking hebben op de bijzondere verplichtingen en verantwoordelijkheden van de beroepsbeoefenaar." is toegeveogd in de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 84: de tekst "Kennis van de internationale scheepvaartwetgeving als neergelegd in internationale overeenkomsten en verdragen voor zover deze betrekking hebben op de bijzondere verplichtingen en verantwoordelijkheden van de beroepsbeoefenaar." is toegeveogd in de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 110: de tekst "Kennis van de internationale scheepvaartwetgeving als neergelegd in internationale overeenkomsten en verdragen voor zover deze betrekking hebben op de bijzondere verplichtingen en verantwoordelijkheden van de beroepsbeoefenaar." is toegeveogd in de kolom Vakkennis en vaardigheden. - Pagina 123: de tekst "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Productschap Vis, VNSI, Nautilus international, STC-Group, Berechja College, Nova College, Maritiem Instituut de Ruyter en Noorderpoort College." is gewijzigd in "De paritaire commissie nautisch bestaat uit vertegenwoordigers van KVNR, Vereniging van waterbouwers, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Scheepsbouw Nederland, Nautilus NL, STC-Group, Berechja College, Nova College, Maritiem Instituut de Ruyter." - Pagina 132: de tekst "Op 11 april 2013 is het dossier daarop nogmaals gecontroleerd en de volgende verwijzingen zijn gemaakt: o 5.4: is verwerkt in werkproces 2.1, Forecast weather and oceanographic conditions. o : is voor de S4 (en SW5) verwerkt in werkproces 2.1, Manoeuvre and handle a ship in all conditions. Voor de SW5 en de W4 is het verwerkt in werkproces 4.1, Manage fuel, lubrication and ballast operations. o 7.4 en 7.5: is verwerkt in control, stability and stress, werkprocessen 2.2 en 4.4. o 9.4: Is voor de SW5 verwerkt in Basic training fisheries, werkproces 5.1. Is voor de S4 en W4 verwerkt in Advance Fire Fighting, werkproces 5.4. o 10.6: is verwerkt in werkproces 2.2, Actions to limit damage and salve the ship following a fire, explosion, collision or grounding. o 11.1: is verwerkt in medical care, werkproces 5.3. o 12.1: voor de S4 en SW5 is in werkproces 2.2 de volgende tekst toegevoegd aan de kolom vakkennis en vaardigheden: kennis van de internationale scheepvaartwetgeving als neergelegd in internationale overeenkomsten en verdragen voor zover deze betrekking hebben op de bijzondere verplichtingen en verantwoordelijkheden van de beroepsbeoefenaar. Deze tekst is voor de W4 toegevoegd aan de kolom VK/VV in werkproces 4.4. o 14.1: is een onderdeel van Marcom A, werkproces 5.5.

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25518 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Zie ook www.kwalificatiesmbo.nl Sector: Transport en Logistiek Vastgesteld door: Paritaire commissie T&L Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer:

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Eamenplan Koopvaardij NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE

Nadere informatie

Handreiking wettelijke beroepsvereisten

Handreiking wettelijke beroepsvereisten Handreiking wettelijke beroepsvereisten Van: Publicatie van het Kennispunt Onderwijs & Examinering gevalideerd door het ministerie van OCW. Datum: November 2017, versie 1.5. Contact: www.examineringenonderwijs.nl

Nadere informatie

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...]

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Model cross-over kwalificatie mbo [naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Versie [..] Geldig vanaf [..] Gevalideerd door: Op: 2 van 9 Inhoudsopgave Leeswijzer... 4 Overzicht van de cross-over kwalificatie...

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat

Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat Inleiding Voor alle trainingen, bestaande en nieuwe trainingen, geldt dat er een aanvraag ingediend moet worden. Voor sommige trainingen kan volstaan worden

Nadere informatie

[naam kwalificatiedossier ]

[naam kwalificatiedossier ] Model kwalificatiedossier mbo [naam kwalificatiedossier ] Kwalificaties Geldig vanaf Opleidingsdomein Crebonr. [..] Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

[naam kwalificatiedossier] Crebonr. [..]

[naam kwalificatiedossier] Crebonr. [..] Model kwalificatiedossier mbo [naam kwalificatiedossier] Crebonr. [...] Kwalificaties (Crebonr. [..]) (Crebonr. [..]) (Crebonr. [..]) Versie [..] Geldig vanaf [..] Opleidingsdomein Crebonr. [..] Penvoerder:

Nadere informatie

[naam kwalificatiedossier ] Crebonr. [..]

[naam kwalificatiedossier ] Crebonr. [..] Model kwalificatiedossier mbo [naam kwalificatiedossier ] Crebonr. [..] Kwalificaties Crebonr. [..] Crebonr. [..] Crebonr. [..] Geldig vanaf Opleidingsdomein Crebonr. [..] Vastgesteld door de minister

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420

NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97420 NIVEAU 2 BLOEM & DESIGN Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Bloemendetailhandel Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Medewerker bloembinden Crebo-code: 97420 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN. Startjaar: Versie: Crebo-code: 97430

NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN. Startjaar: Versie: Crebo-code: 97430 NIVEAU 3 BLOEM & DESIGN Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Bloemendetailhandel Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Vakbekwaam medewerker bloembinden Crebo-code: 97430 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Goederenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Goederenvervoer DOSSIERCREBO : 23218 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25549 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2017 KERNTAAK

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Instroom crebo 23068 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1) Examenplan Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Instroom crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Domein crebo 79060 Versiejaar KD 2016-2017 Niveau 2 Geldig voor

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Goederenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Goederenvervoer DOSSIERCREBO : 23140 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25364 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening in de luchtvaart. : alle. : 1v4 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening in de luchtvaart. : alle. : 1v4 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Dienstverlening in de luchtvaart DOSSIERCREBO : 23139 KWALIFICATIE : Luchtvaartdienstverlener KWALIFICATIECREBO : 25363 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK :

Nadere informatie

Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo

Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo Examenwerk Oosterbeek donderdag 24 april Alet van Leeuwen Onderwerpen OCW beleid Engels examinering invoering CE Engels niveau 4 pre-pilot

Nadere informatie

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 1/8 Inhoud 1 Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat zijn de taken

Nadere informatie

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Instroom crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Domein crebo 79130 Versiejaar

Nadere informatie

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden ROOD BOVEN GROEN Waarom nieuwe bemanningswetgeving: Invoering STCW 2010 incl. Manila amendments Implementatie van MLC-2006 Wegwerken van onvolkomenheden Februari

Nadere informatie

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 1 Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 In dit overzicht vindt u schema s die betrekking hebben op: Mbo niveau

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Binnenvaart NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Binnenvaart DOSSIERCREBO : 23211 KWALIFICATIE : Schipper Binnenvaart KWALIFICATIECREBO : 25510 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2016

Nadere informatie

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen)

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen) Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen) Werkproces 3.1: Marine engineering at the operational level De scheepswerktuigkundige kleine

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30971 4 november 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 oktober 2014, nr. MBO/674277,

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator Crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 4

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Personenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Personenvervoer DOSSIERCREBO : 23147 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25382 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Landelijke Kwalificaties MBO

Landelijke Kwalificaties MBO Bijlage 1 Format kwalificaties MBO (Behoort bij Beleidsregels voor de totstandkoming en toetsing van kwalificatiedossiers in het beroepsonderwijs, van 16 december 2008, kenmerk BVE-2008/80904)

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening in de luchtvaart : B1-K1, B1-K2, B1-K3. : 1v3 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Dienstverlening in de luchtvaart : B1-K1, B1-K2, B1-K3. : 1v3 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Dienstverlening in de luchtvaart DOSSIERCREBO : 23139 KWALIFICATIE : Luchtvaartdienstverlener KWALIFICATIECREBO : 25363 NIVEAU : 4 COHORT : 2017-2018 KERNTAAK :

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Personenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Personenvervoer DOSSIERCREBO : 23147 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25381 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de specifieke

Nadere informatie

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25257 (25261) Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau 1 Geldig

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE. Startjaar: Versie: Crebo-code: 23172

NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE. Startjaar: Versie: Crebo-code: 23172 NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Milieu-onderzoek en -inspectie Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: nog niet bekend Crebo-code: 23172 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator buurt, onderwijs en sport (P2) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator buurt, onderwijs en sport (P2) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator buurt, onderwijs en sport P2 Crebo 25411 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100

Nadere informatie

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013 Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, en Engels April 2013 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Mbo 1 Vanaf 2010 Vóór 2014-2015 A Niveau 2 en 3 Cohorten

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Crebo 25415 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 3 Geldig voor

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Uitstroom crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Instroom crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Domein crebo 79080 Versiejaar

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van {X}, nr. {X}, tot wijziging van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 en enkele andere regelingen voor het jaar 2018 in verband met

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker travel & hospitality (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker travel & hospitality (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25354 Kwalificatiedossier Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien niet gewijzigd) Niveau 3 Geldig

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan. Chauffeur Goederenvervoer. Chauffeur Goederenvervoer. Uitstroom : Chauffeur Goederenvervoer.

Servicedocument Examenplan. Chauffeur Goederenvervoer. Chauffeur Goederenvervoer. Uitstroom : Chauffeur Goederenvervoer. Servicedocument Examenplan Chauffeur Goederenvervoer Chauffeur Goederenvervoer Uitstroom : Chauffeur Goederenvervoer Niveau : 2 Crebonr. : 22132/91830 Kerntaak : 1 Dossier : 2012-2016 Versie : 1v1 december

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Binnenvaart NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Binnenvaart DOSSIERCREBO : 23211 KWALIFICATIE : Schipper Binnenvaart KWALIFICATIECREBO : 25510 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2016

Nadere informatie

nummer 91830 Chauffeur goederenvervoer Chauffeur goederenvervoer Akkoord Voorzitter Examencommissie Vastgesteld namens het College van Bestuur

nummer 91830 Chauffeur goederenvervoer Chauffeur goederenvervoer Akkoord Voorzitter Examencommissie Vastgesteld namens het College van Bestuur A. Basisgegevens Kwalificatie Chauffeur goederenvervoer Cohort 2011 Crebocode 91830 Studieprogramma nummer(s) BBL :x Niveau 2 Studiebelasting zoals 3200 SBU landelijk vastgesteld Kenniscentrum beroepsonderwijs

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker marketing en communicatie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker marketing en communicatie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Medewerker Crebo 25148 Kwalificatiedossier Marketing, communicatie en evenementen Crebo 23067 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende travel & hospitality (P4) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende travel & hospitality (P4) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25352 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Aanleiding Bij de vaststelling van de herziene kwalificatiedossiers op 1 februari 2016 door de minister, was er bij een aantal kwalificatiedossiers

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Middenkader transport en logistiek NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Middenkader transport en logistiek DOSSIERCREBO : 23146 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25379 NIVEAU

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v1 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v1 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Travel, Leisure & Hospitality DOSSIERCREBO : 23134 KWALIFICATIE : Leidinggevende leisure & hospitality KWALIFICATIECREBO : 25351 NIVEAU : 4 COHORT : 2018-2019 KERNTAAK

Nadere informatie

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015 Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen, rekenen en Engels juli 2015 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Entree Cohorten vanaf 2014 In 2015-2016 A Entree Cohorten

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1), versie november (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1), versie november (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Fietstechnicus (P1) Crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Crebo 79060 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Office assistant Uitstroom crebo 25573 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25351 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 NIVEAU 3 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Naam uitstroom: Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 BEROEPSGERICHTE

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Juridisch-administratief dienstverlener, (P1) Uitstroom crebo 25145 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Crebo 79080 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Personenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Personenvervoer DOSSIERCREBO : 23147 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25380 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten. wagencontroleurs. rangeerders. treindienstleiders

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten. wagencontroleurs. rangeerders. treindienstleiders Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten wagencontroleurs rangeerders treindienstleiders Goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport op: Inhoud 1 Inleiding en eisen aan taalvaardigheid...

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Transportplanning NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Transportplanning DOSSIERCREBO : 23153 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25389 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK

Nadere informatie

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 NIVEAU 4 DIERVERZORGING Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Recreatiedieren Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258 Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving Crebocode: 25258 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO Binnen de mbo-scholen van de Lentiz onderwijsgroep ontstaan vaak vragen over de voorwaarden waaraan vrijstellingen voor AVO-vakken

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist

Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 01-05-13) Versie 2.0 Na review (DT 01-05-13) Versie 2.1

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Keuken. : alle. : 1v1 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Keuken. : alle. : 1v1 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Keuken DOSSIERCREBO : 23085 KWALIFICATIE : Kok KWALIFICATIECREBO : 25180 NIVEAU : 2 COHORT : 2018-2019 KERNTAAK : alle VERSIE : 1v1 April 2018 Inhoudsopgave 3 Inleiding

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets Naam Examenleverancier : Sectorinstituut Transport & Logistiek Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Logistiek teamleider Crebonummer

Nadere informatie

NIVEAU 3 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97720

NIVEAU 3 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016. Crebo-code: 97720 NIVEAU 3 DIERVERZORGING Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Recreatiedieren Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Dierverzorger recreatiedieren Crebo-code: 97720 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25500 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Contactcenter teamleider

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Contactcenter teamleider Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Cohort: 2010-2011 Crebonummer: 93860 Niveau : 4 Deel A: Beeld van de beroepengroep Wat doet een contactcenter teamleider? Het werk van een contactcenter

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Juridisch-administratief dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Juridisch-administratief dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Juridisch-administratief dienstverlener, (P1) Crebo 25145 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

1. Algemene regeling... 2

1. Algemene regeling... 2 Beleid Vrijstellingen ROC Midden Nederland Auteur Dienst O&I Datum VASTGESTELD door CvB ROCMN: 26 juni 2019 Versie 4.0 Inhoud 1. Algemene regeling... 2 1.1. De examencommissie verleent de vrijstelling...

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v5 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v5 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Travel, Leisure & Hospitality DOSSIERCREBO : 23134 KWALIFICATIE : Leidinggevende leisure & hospitality KWALIFICATIECREBO : 25351 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK

Nadere informatie

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen:

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: aalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten wagencontroleurs rangeerders treindienstleiders Versie 09 september 2015 Vastgesteld door de directeur van de stichting Veiligheid en Vakmanschap

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort KWALITEITSONDERZOEK MBO Instituut Memo te Amersfoort Doktersassistent juni 2013 H3257863/3 BRIN: 30LG Onderzoeksnummer: 4055487 Onderzoek uitgevoerd in: 6 en 15 april 2013 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25138 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Instroom crebo 23065 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Toevoeging talen 29-9-2010 1

Toevoeging talen 29-9-2010 1 Inleiding In het schooljaar 2009-2010 zijn er veel (landelijke) ontwikkelingen geweest op het gebied van AVO. Dit memo is niet volledig maar geeft de belangrijkste besluiten aan m.b.t. de examinering van

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoopspecialist (P2) (HKS 2017 E.V.)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoopspecialist (P2) (HKS 2017 E.V.) Examenplan (HKS 2017 E.V.) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25155 Kwalificatiedossier Advies en leiding in de verkoop Instroom crebo 23070 Domein Handel en ondernemerschap Domein crebo 79080 Versiejaar

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Managementassistent/directiesecretaresse (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Managementassistent/directiesecretaresse (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25151 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23069 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Keuken. : alle. : 1v5 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Keuken. : alle. : 1v5 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Keuken DOSSIERCREBO : 23085 KWALIFICATIE : Kok KWALIFICATIECREBO : 25180 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK : alle VERSIE : 1v5 juli 2016 Inhoudsopgave Examenplan

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1 augustus

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Management assistant Uitstroom crebo 25151 Kwalificatiedossier Office- en managementsupport Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Junior assistent-accountant (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Junior assistent-accountant (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25140 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Crebo 23065 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker evenementenorganisatie (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker evenementenorganisatie (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Medewerker Crebo 25147 Kwalificatiedossier Marketing, communicatie en evenementen Crebo 23067 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v5 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Travel, Leisure & Hospitality. : alle. : 1v5 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Travel, Leisure & Hospitality DOSSIERCREBO : 23134 KWALIFICATIE : Zelfstandig medewerker travel & hospitality KWALIFICATIECREBO : 25354 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf

Nadere informatie

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Fastservice. : alle. : 1v1 DOSSIER

Examenplan. Kwalificerend. Servicedocument. : Fastservice. : alle. : 1v1 DOSSIER Kwalificerend Servicedocument DOSSIER : Fastservice DOSSIERCREBO : 23084 KWALIFICATIE : 1 e Medewerker fastservice KWALIFICATIECREBO : 25176 NIVEAU : 3 COHORT : 2018-2019 KERNTAAK : alle VERSIE : 1v1 April

Nadere informatie