Handreiking wettelijke beroepsvereisten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking wettelijke beroepsvereisten"

Transcriptie

1 Handreiking wettelijke beroepsvereisten Van: Publicatie van het Kennispunt Onderwijs & Examinering gevalideerd door het ministerie van OCW. Datum: November 2017, versie 1.5. Contact: Waar geeft deze publicatie antwoord op? Voor welke opleidingen gelden er wettelijke beroepsvereisten en hoe kun je dit op het diploma vermelden? Status Deze handreiking is ontwikkeld voor examenfunctionarissen om meer eenduidigheid in het vermelden van wettelijke beroepsvereisten op het diploma te realiseren. Gebruik van deze handreiking is geen verplichting. Het vermelden van wettelijke beroepsvereisten op het diploma is dat wel. Let op! De wettelijke beroepsvereisten worden regelmatig geactualiseerd. Bekijk daarom altijd het meest actuele overzicht van beroeps- en bijzondere vereisten op de site van SBB. Achtergrond De voor het beroep geldende kwalificatie-eisen worden door het bedrijfsleven en onderwijs vastgelegd in de kwalificatiedossiers. In sommige gevallen is daarbij ook sprake van wettelijke beroepsvereisten, zoals bedoeld in artikel van de WEB. Wettelijke beroepsvereisten zijn specifieke vereisten waaraan iemand volgens de wet moet voldoen om het betreffende beroep (of onderdeel ervan) uit te mogen oefenen. De wettelijke beroepsvereisten zijn onderdeel van de kwalificatie-eisen waarover een afgestudeerde van een beroepsopleiding moet beschikken om in aanmerking te komen voor het mbodiploma. Dit document geeft een overzicht van de kwalificaties waarvoor wettelijke beroepsvereisten zijn opgesteld en dient als handreiking voor de manier waarop dit op het diploma vermeld kan worden. Moeten de wettelijke beroepsvereisten op het diploma vermeld worden? In de Regeling modeldiploma mbo zijn de regels voor het invullen van het diploma en de resultatenlijsten vastgelegd in bijlage 4 en 5. In bijlage 4 staat dat indien op grond van een andere (wettelijke) regeling dan de WEB een tekstpassage over wettelijke dient te worden op het diploma (en/of op de resultatenlijst), dan is de instelling verplicht om de desbetreffende informatie op het diploma te vermelden. Hoe moeten de wettelijke beroepsvereisten op het diploma vermeld worden? In de Regeling modeldiploma mbo wordt in bijlage 5 beschreven hoe de door de student behaalde wettelijke moeten worden op het diploma en de resultatenlijst die aan hem of haar wordt uitgereikt: -De tekstpassage over de behaalde wettelijke beroepsvereisten wordt op het diploma vermeld direct voor de regel met de plaats en datum. Op de resultatenlijst worden deze vermeld direct na de tabel

2 Examenonderdelen behorend bij kwalificatie en (indien van toepassing) voor de tabel Examen van extra onderdelen ; -Tenzij anders is bepaald in een andere (wettelijke) regeling dan de WEB luidt de te vermelden tekstpassage als volgt: in. Achter vermeld in moet worden vermeld de (wettelijke) regeling waarin de wettelijke beroepsvereisten is bepaald. Gelden er voor elke sector wettelijke beroepsvereisten? Voor de sectoren Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid, Zorg, Welzijn en Sport, Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem en Voedsel, Groen en Gastvrijheid. Laatstgenoemde sector is echter niet in deze handreiking opgenomen, hiervoor is een apart document in de maak. Hoe kunnen de wettelijke regelingen waarin de wettelijke beroepsvereisten zijn bepaald op een beknopte manier op het diploma vermeld worden? In het overzicht op de volgende pagina staat voor elke sector, waarvoor er wettelijke beroepsvereisten gelden, per kwalificatie aangegeven hoe deze op het diploma vermeld kunnen worden.

3 Overzicht wettelijke beroepsvereisten en de vermelding hiervan op het diploma (stand van zaken ) Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Kwalificatiedossi er (versie) Financiële dienstverlening Financiële dienstverlening Crebo kd Kwalificatie Crebo Wettelijke beroepseis Ministerie Vermelding op diploma Adviseur bancaire diensten Op de Adviseur Bancaire Diensten zijn de Financiën volgende beroepskwalificaties uit de Wet op het financieel toezicht van toepassing: Adviseur in Consumptief Krediet Adviseur Regeling eindtermen en Schadeverzekeringen Particulier De toetstermen examens deskundigheidseisen bij deze financiële diensteverlening beroepskwalificaties zijn de eind- en toetstermen Wft, art. 2.a, art. 2.b en art. van de modules: Wft Basis Wft 2.c. Schadeverzekeringen Particulier Wft Consumptief Krediet. Het examen voor deze modules dient conform het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen Wft Hoofdstuk 2 (zie wetten.overheid.nl), gehaald te worden bij een door het ministerie van Financiën geaccrediteerde exameninstelling. Deze erkende wft-diploma's zijn een verplicht onderdeel van het mbo diploma Financiële Dienstverlening. Nadere informatie over de wft-eisen staat op de website van het College Deskundigheid Financiele dienstverlening (zie Adviseur inkomensverzekeringen Financiën Op de Adviseur Inkomensverzekeringen zijn de volgende beroepskwalificaties uit de Wet op het financieel toezicht van toepassing: Adviseur Schadeverzekeringen Particulier Adviseur Inkomen De deskundigheidseisen bij deze beroepskwalificaties zijn de eind- en toetstermen van de modules: Wft Basis Wft Schadeverzekeringen Particulier Wft Inkomen. Het examen voor deze modules dient conform het Besluit Gedragstoezicht Financiële in Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële diensteverlening Wft, art. 2.a, art. 2.c en art. 2.f.

4 Financiële dienstverlening Financiële dienstverlening Adviseur schadeverzekeringen Ondernemingen Wft Hoofdstuk 2 (zie wetten.overheid.nl), gehaald te worden bij een door het ministerie van Financiën geaccrediteerde exameninstelling. Deze erkende wft-diploma's zijn een verplicht onderdeel van het mbo diploma Financiële Dienstverlening. Nadere informatie over de wft-eisen staat op de website van het College Deskundigheid Financiele dienstverlening (zie Op de Adviseur Bancaire Diensten zijn de volgende beroepskwalificaties uit de Wet op het financieel toezicht van toepassing: Adviseur Schadeverzekeringen Particulier Adviseur Schadeverzekeringen Zakelijk De deskundigheidseisen bij deze beroepskwalificaties zijn de eind- en toetstermen van de modules: Wft Basis Wft Schadeverzekeringen Particulier Wft Schadeverzekeringen Zakelijk. Het examen voor deze modules dient conform het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen Wft Hoofdstuk 2 (zie wetten.overheid.nl), gehaald te worden bij een door het ministerie van Financiën geaccrediteerde exameninstelling. Deze erkende wft-diploma's zijn een verplicht onderdeel van het mbo diploma Financiële Dienstverlening. Nadere informatie over de wft-eisen staat op de website van het College Deskundigheid Financiele dienstverlening (zie Adviseur vermogen Op de Adviseur Vermogen zijn de volgende beroepskwalificaties uit de Wet op het financieel toezicht van toepassing: Adviseur Schadeverzekeringen Particulier Adviseur Vermogen De deskundigheidseisen bij deze beroepskwalificaties zijn de eind- en toetstermen van de modules: Wft Basis Wft Schadeverzekeringen Particulier Wft Vermogen Het examen voor deze modules dient conform Financiën Financiën in Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële diensteverlening Wft, art. 2.a, art. 2.c en art. 2.d. in Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële diensteverlening Wft, art. 2.a, art. 2.c en art. 2.e.

5 Particuliere beveiliging Particuliere beveiliging het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen Wft Hoofdstuk 2 (zie wetten.overheid.nl), gehaald te worden bij een door het ministerie van Financiën geaccrediteerde exameninstelling. Deze erkende wft-diploma's zijn een verplicht onderdeel van het mbo diploma Financiële Dienstverlening. Nadere informatie over de wft-eisen staat op de website van het College Deskundigheid Financiele dienstverlening (zie Beveiliger Van toepassing is de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. (gebruik de actuele versie) (zie Verantwoording voor toelichting) Coördinator beveiliging Van toepassing is de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. (zie Verantwoording voor toelichting). Publieke veiligheid Handhaver toezicht en veiligheid Artikel 142 Wetboek van Strafvordering, jo artikel 16 Besluit buitengewoon opsporingsambtenaren (gebruik altijd de actuele versie) V&J V&J V&J in Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, art. 5 lid 1. in Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, art. 5 lid 1. - Wetboek van Strafvordering, art Besluit buitengewoon opsporings-ambtenaren, art. 16.

6 Kwalificatiedossi er (versie) Apothekersassiste nt Mboverpleegkundige Zorg, Welzijn en Sport Crebo kd Kwalificatie Crebo Wettelijke beroepseis Ministerie Vermelding op diploma Apothekers-assistent Wet BIG, artikel 34, Staatsblad, november 1997 VWS in Besluit opleiding en deskundigheidsgebied apothekersassistent, art Mbo-verpleegkundige VWS (Bron: Wet BIG (Staatsblad, juli 2011) en VWS OCW, Richtlijn/36/EG, d.d ). - Wet BIG, art Besluit opleidingseisen verpleegkundige 2011, art Richtlijn/36/EG, Verzorgende IG Verzorgende IG De wet BIG Voor het beroep Verzorgende-IG geldt artikel 34, Algemene Maatregel van Bestuur, besluit 463, waarin de opleidingseisen en het deskundigheidsgebied zijn omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel Verzorgende-IG. Tijdens de opleiding tot verzorgende-ig komen de volgende zorgcategorieën aan de orde, waaronder: - kraamvrouwen en pasgeborene; - zorgvragers met beperkte mogelijkheden tot zelfzorg, op somatisch of psychosociaal gebied - geriatrische zorgvragers; - chronische somatisch zieken; - zorgvragers met een lichamelijke beperking; - zorgvragers met een verstandelijke beperking; - revaliderende zorgvragers. VWS d.d in Besluit verzorgende in de individuele gezondheidszorg, art. 1 en art. 2.

7 Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem Kwalificatiedossier Crebo Kwalificatie Crebo Wettelijke beroepseis Ministerie Vermelding op diploma (versie) kd Baggeren (gewijzigd 2016) Bagger-meester De Baggermeester beschikt over: - Certificaat Marifoon Marcom A - Certificaat Basic Safety - Certificaat Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats - Certificaat Security Awareness - STCW, A-VI/1, A- VI/2, A-VI/6 lid 1 - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c. Binnenvaart Kapitein binnenvaart De kapitein binnenvaart beschikt over: - Alle kennis en vaardigheden vereist voor het Groot Vaarbewijs A en drie van de benodigde vier jaren vaartijd (Bron: Binnenvaartregeling artikelen 2.9, tweede lid, en 7.13, en artikel 3.02, zevende lid, van het RSP) - Alle kennis en vaardigheden benodigd voor - Binnenvaartregeling, art. 2.2, art. 2.9 lid 2 en art het Radarpatent (Bron: RSP, artikel 6.03) - Basiscertificaat Marifonie (Bron: - RSP, art lid 7 en art Binnenvaartpolitiereglement (BPR) artikel 4.05, - BPR, art lid 4. vierde lid) - ADN basisverklaring gecombineerd: drogeladingsschepen en tankschepen (Bron: Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) - Vereisten voor het diploma Ondernemer in de binnenvaart (Bron: Binnenvaartregeling artikel 2.2.) - ADN verklaring Binnenvaart Matroos binnenvaart In de Binnenvaartregeling, artikel 2.9 staat beschreven dat men voldoet aan de eisen van matroos als het diploma matroos binnenvaart is behaald. Het ministerie van geeft door in

8 middel van een goedkeurende verklaring aan dat de inhoud van het kwalificatiedossier Binnenvaart, profiel matroos voldoende beschrijft wat de matroos moet kennen en kunnen en dus voldoet aan de eisen van matroos. (Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Binnenvaart Schipper binnenvaart De schipper binnenvaart beschikt over: - Alle kennis en vaardigheden vereist voor het Groot Vaarbewijs A en drie van de benodigde vier jaren vaartijd (Bron: Binnenvaartregeling artikelen 2.9, tweede lid, en 7.13, en artikel 3.02, zevende lid van het Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn (RSP)) - Alle kennis en vaardigheden benodigd voor het Radarpatent (Bron: RSP, artikel 6.03) - Basiscertificaat Marifonie (Bron:Binnenvaartpolitiereglement (BPR) artikel 4.05, vierde lid) - ADN basisverklaring gecombineerd: drogeladingsschepen en tankschepen (Bron: Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) Bootmannen Bootman De Bootman beschikt over: - Kennis en bekwaamheid voor volledige dispensatie van het onderzoek naar kennis en bekwaamheid om een schip te voeren (Bron: Binnenvaartregeling artikelen 2.9, tweede lid, en 7.13, en artikel 3.02, zevende lid, van het RSP) - Kennis en bekwaamheid om te voldoen aan de eisen van het Radarpatent (Bron: RSP, artikel 6.03) - Certificaat Marifoon Marcom B(Bron: Binnenvaartpolitiereglement (BPR) artikel 4.05, vierde lid) Binnenvaartregeling, art Binnenvaartregeling, art. 2.9 lid 2 en art RSP, art lid 7 en art BPR, art lid 4. - ADN verklaring - Binnenvaartregeling, art. 2.9 lid 2 en art RSP, art lid 7 en art BPR, art lid 4. - ADN verklaring - Certificaat ISPS code

9 Bootmannen (gewijzigd 2017) - ADN basisverklaring gecombineerd: drogeladingsschepen en tankschepen (Bron: Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) - Certificaat ISPS code (Bron: International Convention for the Safety of Life at Sea) De beginnend beroepsbeoefenaar beschikt over: - Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) (Binnenvaartpolitiereglement (BPR), artikel 4.05, lid vier) - ADN basisverklaring gecombineerd: drogeladingsschepen en tankschepen (Bron: Europees Verdrag inzake het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) Goederenvervoer Chauffeur wegvervoer De chauffeur wegvervoer dient krachtens het Reglement Rijbewijzen te beschikken over een geldig rijbewijs van de overeenkomstige categorie en een getuigschrift van vakbekwaamheid middels een geldige code 95 op het rijbewijs. Goederenvervoer (gewijzigd 2017) Chauffeur wegvervoer De chauffeur wegvervoer dient volgens de Wegenverkeerswet 1994 ( met daaronder Reglement rijbewijzen ( te beschikken over: - een geldig rijbewijs C en E - een geldige code 95 op het rijbewijs Koopvaardij Maritiem officier alle schepen De maritiem officier alle schepen moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1, A-II/2, A-III/1 en A-III/2. Hij moet - BPR, art lid 4. - ADN verklaring in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 7, art. 15 en art. 17. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 7, art. 15 en art. 17.

10 Koopvaardij Scheepswerktuigkundige alle schepen Koopvaardij Scheepswerktuigkundige kleine schepen beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor alle schepen. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Marcom A - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De scheepswerktuigkundige alle schepen moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-III/1 en A-III/2. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor alle schepen. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De scheepswerktuigkundige kleine schepen moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-III/1 (met inachtneming van hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) en A-III/2 (met inachtneming van art STCW, A-II/1, A-II/2, A-III/1, A-III/2, A- VI/1, A-VI/2 lid 1, A- VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A-VI/6 lid 4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c. art STCW, A-III/1, A- III/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A- VI/6 lid 4. art.18.

11 hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW). Koopvaardij Stuurman alle schepen De stuurman alle schepen moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1 en A-II/2. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor alle schepen. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Marcom A - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW). Koopvaardij Stuurman kleine schepen De stuurman kleine schepen moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten zoals - STCW, A-III/1, A- III/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A- VI/6 lid 4. art STCW, A-II/1, A-II/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4, A- VI/6 lid 1 en A-VI/6 lid 4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c.

12 Koopvaardij Stuurman-werktuigkundige kleine schepen geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1 en A-II/2 voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Marcom A - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De stuurman-werktuigkundige kleine schepen moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1, A-II/2, A-III/1 (met inachtneming van hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) en A-III/2 (met inachtneming van hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor schepen met een omvang van minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000 kw. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Marcom A - Security awareness art STCW, A-II/1, A-II/2 lid 3, A-II/2 lid 4, A- VI/1, A-VI/2 lid 1, A- VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A-VI/6 lid 4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c. art STCW, A-II/1, A-II/2, A-III/1, A-III/2, A- VI/1, A-VI/2 lid 1, A- VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A-VI/6 lid 4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c.

13 Koopvaardij SMBW Schipper-machinist beperkt werkgebied - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De schipper-machinist beperkt werkgebied moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/3 en A-III/1 (met inachtneming van de uitzonderingen op de Knowledge, Understanding and Proficiency) uitgevoerd op schepen tot 500 GT en minder dan 3000 kw in een beperkt werkgebied. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor schepen op schepen tot 500 GT die een voortstuwingsvermogen hebben van minder dan 3000 kw in een beperkt werkgebied. Het betreft de certificaten: - Basic training - Medical First Aid - Marcom B De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 6 maanden (conform het STCW). Machinisten Machinist hijswerk Voor het uitvoeren van hijswerkzaamheden op een bouwplaats met een kraan met een maximum bedrijfslastmoment van 10 tonmeter of meer moet volgens het Arbobesluit (hoofdstuk 7 Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden, artikel 7.32) de machinist in het bezit zijn van een TCVT certificaat van vakbekwaamheid voor de categorie machine waarmee hij de hijswerkzaamheden wil uitvoeren. TCVT-schema s worden beheerd door Stichting TCVT (Stichting Toezicht SZW art STCW, A-II/3, A- III/1, A-VI/1, A-VI/4 - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.b. - Arbeidsomstandighedenbesluit, art Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012,

14 Machinisten (gewijzigd 2016) Certificatie Verticaal Transport). Het diploma van de kwalificatie machinist profiel hijswerk dekt minimaal de competenties die horen bij de inhoud van één van de volgende drie TCVTschema's: Machinist Mobiele Kraan, Machinist Mobiele Torenkraan en Machinist Torenkraan. Daarnaast moet de machinist hijswerk volgens de Wegenverkeerswet rijbewijs B en C bezitten indien met een voertuig over de openbare weg wordt gereden. Rijbewijs E bij C is volgens de Wegenverkeerswet vereist bij het rijden met een aanhanger > 750 kg. (Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) Machinist hijswerk Voor het uitvoeren van hijswerkzaamheden op een bouwplaats met een kraan met een maximum bedrijfslastmoment van 10 tonmeter of meer moet volgens het Arbobesluit (hoofdstuk 7 Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden, artikel 7.32) de machinist in het bezit zijn van een TCVT certificaat van vakbekwaamheid voor de categorie machine waarmee hij de hijswerkzaamheden wil uitvoeren. TCVT-schema s worden beheerd door Stichting TCVT (Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport). Het diploma van de kwalificatie machinist profiel hijswerk dekt minimaal de competenties die horen bij de inhoud van één van de volgende drie TCVTschema's: Machinist Mobiele Kraan, Machinist Mobiele Torenkraan en Machinist Torenkraan. Daarnaast moet de machinist hijswerk volgens de Wegenverkeerswet rijbewijs B en C bezitten indien met een voertuig over de openbare weg wordt gereden. Rijbewijs E bij C is volgens de Wegenverkeerswet vereist bij het rijden met een aanhanger > 750 kg. (Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) SZW art. 6, art. 7, art. 15 en art Arbeidsomstandighedenbesluit, art Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 7, art. 15 en art. 17.

15 Machinisten (gewijzigd 2017) Maritieme waterbouw Maritieme waterbouw Machinist hijswerk Beroepsvereiste is een TCVT-certificaat, zoals vastgelegd in het Arbobesluit (hoofdstuk 7 Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden, artikel 7.32). De machinist moet in het bezit zijn van een TCVTcertificaat van vakbekwaamheid voor de categorie machine waarmee hij de hijswerkzaamheden wil uitvoeren. Voor de kwalificatie Machinist hijswerk geldt als diploma-eis één TCVT-certificaat van vakbekwaamheid volgens certificatieschema machinist mobiele kraan óf certificatieschema machinist mobiele torenkraan Scheepswerktuigkundige waterbouw De scheepswerktuigkundige waterbouw moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-III/1 en A-III/2 Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor alle schepen. Het betreft de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) Stuurman waterbouw De stuurman waterbouw moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1 en A-II/2 Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor alle schepen. Het betreft SZW in Arbeidsomstandighedenbesluit, art art STCW, A-III/1, A- III/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4, A-VI/6 lid 1 en A- VI/6 lid 4. art. 18.

16 de certificaten: - Basic training - Advanced Fire Fighting - Medical First Aid - Survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - Marcom A - Security awareness - Specifications of minimum standard of competence for seafarers with designated security duties De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW). Personenvervoer Chauffeur openbaar vervoer De chauffeur openbaar vervoer (buschauffeur) dient volgens het Reglement Rijbewijzen resp. de Richtlijn Vakbekwaamheid te beschikken over: - een geldig rijbewijs D (+ E voor aanhanger) - een geldige code 95 op het rijbewijs. Personenvervoer Taxi chauffeur De taxichauffeur dient volgens het Reglement Rijbewijzen respectievelijk het Besluit Personenvervoer 2000 te beschikken over een geldig rijbewijs B. Personenvervoer Touringcarchauffeur De touringcarchauffeur dient volgens het Reglement Rijbewijzen resp. de Richtlijn Vakbekwaamheid te beschikken over: - een geldig rijbewijs D (+ E voor aanhanger) - een geldige code 95 op het rijbewijs. Personenvervoer Touringcarchauffeur/reisleider De touringcarchauffeur / reisleider dient volgens het Reglement Rijbewijzen resp. de Richtlijn Vakbekwaamheid te beschikken over: - een geldig rijbewijs D (+ E voor aanhanger) - een geldige code 95 op het rijbewijs. - STCW, A-II/1, A-II/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4, A- VI/6 lid 1 en A-VI/6 lid 4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.b. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art Besluit personenvervoer, art. 28 lid 1. - Reglement rijbewijzen, art. 53.a. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art. 17. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art. 17.

17 Personenvervoer (gewijzigd 2017) Personenvervoer (gewijzigd 2017) Personenvervoer (gewijzigd 2017) Personenvervoer (gewijzigd 2017) Chauffeur openbaar vervoer De chauffeur openbaar vervoer (buschauffeur) dient volgens Wegenverkeerswet 1994 ( met daaronder Reglement rijbewijzen ( te beschikken over: - een geldig rijbewijs D - een geldige code 95 op het rijbewijs Taxi chauffeur De taxichauffeur dient volgens Wegenverkeerswet 1994 ( met daaronder Reglement rijbewijzen ( te beschikken over een geldig rijbewijs B. Daarnaast dient hij volgens Besluit Personenvervoer 2000 ( te beschikken over een chauffeurskaart taxi Touringcarchauffeur De chauffeur openbaar vervoer (buschauffeur) dient volgens Wegenverkeerswet 1994 ( met daaronder Reglement rijbewijzen ( te beschikken over: - een geldig rijbewijs D - een geldige code 95 op het rijbewijs Touringcarchauffeur/reisleider Voor het verzorgen van rijonderricht is een certificaat vereist. Dit is geregeld in de Wet rijonderricht motorrijtuigen De touringcarchauffeur/reisleider dient volgens Wegenverkeerswet 1994 ( met daaronder Reglement rijbewijzen ( te beschikken over: - een geldig rijbewijs D - een geldige code 95 op het rijbewijs. Railvervoer Machinist railvervoer De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 (2007/59/EG)voor de Machinist in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art Besluit personenvervoer, art. 28 lid 1. Reglement rijbewijzen, art. 53.a. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art. 17. in Regeling vakbekwaamheid bestuurders 2012, art. 6, art. 10, art. 16 en art. 17. in

18 Railvervoer (gewijzigd 2016) inclusief bijlage 82 (2014/82/EG), Besluit spoorwegpersoneel 2011, Regeling spoorwegpersoneel 2011, Besluit spoorverkeer, Regeling spoorverkeer. Dit houdt in dat de machinist de volgende examenmodules van de VVRV heeft behaald: module 1, module 2, module 5 en het theoretische deel van de modules 3 en 4. Van de modules 3 en 4 volstaat 1 van de praktijkexamens. De toelatingseis voor deze examenmodules is dat de deelnemer een opleiding tot machinist heeft gevolgd aan een door Inspectie Leefomgeving en Transport erkend opleidingsinstituut voor treinmachinisten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft middels een schrijven bevestigd dat de vigerende wettelijke beroepsvereisten op de juiste wijze zijn opgenomen in dit kwalificatiedossier. Onder voorbehoud dat de examinering plaatsvindt door de daartoe bevoegde instantie (VVRV). De Europese regelgeving stelt als voorwaarde voor de taal niveau 3 (punt 8 van bijlage VI van de Europese richtlijn). Uit een vergelijking is gebleken dat dit niveau overeenkomt met Nederlands op niveau 2F en met Engels op niveau B Machinist railvervoer De machinist railvervoer voldoet bij het behalen van zijn diploma aan de eisen van de Europese richtlijn 59 (2007/59/EG)voor de Machinist inclusief bijlage 82 (2014/82/EG), Besluit spoorwegpersoneel 2011, Regeling spoorwegpersoneel 2011, Besluit spoorverkeer, Regeling spoorverkeer. Dit houdt in dat de machinist de volgende examenmodules van de VVRV heeft behaald: module 1, module 2, module 5 en het theoretische deel van de modules 3 en 4. Van Besluit spoorwegpersoneel 2011, art. 6 lid 1. in Besluit spoorwegpersoneel 2011, art. 6 lid 1

19 Railvervoer (gewijzigd 2017) de modules 3 en 4 volstaat 1 van de praktijkexamens. De toelatingseis voor deze examenmodules is dat de deelnemer een opleiding tot machinist heeft gevolgd aan een door Inspectie Leefomgeving en Transport erkend opleidingsinstituut voor treinmachinisten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft middels een schrijven bevestigd dat de vigerende wettelijke beroepsvereisten op de juiste wijze zijn opgenomen in dit kwalificatiedossier. Onder voorbehoud dat de examinering plaatsvindt door de daartoe bevoegde instantie (VVRV). De Europese regelgeving stelt als voorwaarde voor de taal niveau 3 (punt 8 van bijlage VI van de Europese richtlijn). Uit een vergelijking is gebleken dat dit niveau overeenkomt met Nederlands op niveau 2F en met Engels op niveau B Machinist railvervoer Ingevolge nationale regelgeving gelden beroepsvereisten voor machinisten in het railvervoer: - Spoorwegnet: - Besluit spoorwegpersoneel 2011: - Regeling spoorwegpersoneel 2011: In deze regelgeving zijn eisen geïmplementeerd en uitgewerkt die voortvloeien uit Europese regelgeving: - Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 inzake de certificering van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegsysteem van de Gemeenschap besturen, inclusief de wijzigingen hiervan /82/EU tot wijziging van Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de in Besluit spoorwegpersoneel 2011, art. 6 lid 1

20 Raad op het gebied van algemene vakkennis, medische eisen en vergunningsvereisten /882/EU tot wijziging van Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende taalvereisten /995 van de Commissie tot wijziging van Besluit 2012/757/EU betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem exploitatie en verkeersleiding van het spoorwegsysteem in de Europese Unie Elke gediplomeerde moet voldoen aan deze beroepsvereisten om in aanmerking te komen voor een machinistenvergunning en te kunnen starten op de arbeidsmarkt. Wel is er verschil tussen de eisen voor reizigersvervoer en voor goederenvervoer. Voor de start op de arbeidsmarkt is minimaal één van deze richtingen nodig. Dit houdt in dat de machinist de volgende examenmodules van de Stichting Veiligheid en Vakmanschap Rail Vervoer (VVRV) moet hebben behaald: Voor reizigersvervoer: - Vergunning theorie - Algemeen theorie - Reizigers beperkt bevoegd (BB) of volledig bevoegd (VB) theorie- en praktijkexamen - Veiligheidscommunicatie simulatie-examen Voor goederenvervoer: - Vergunning theorie - Algemene theorie - Goederen beperkt bevoegd (BB) of volledig bevoegd (VB) theorie- en praktijkexamen - Veiligheidscommunicatie simulatie- examen Met het behalen van minimaal één van beide combinaties van modules kan de mbo er bij het behalen van zijn mbo-diploma in aanmerking komen voor een machinistenvergunning en starten bij een werkgever voor ofwel reizigersvervoer per rail ofwel goederenvervoer per rail.

21 Rondvaartboot Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied Op basis van het behaalde diploma Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied, wordt door de Minister van Infrastructuur en Milieu een vrijstellingsbewijs voor het bezit van het groot vaarbewijs afgegeven. Schipper Rondvaartboot beperkt vaargebied moet in het bezit zijn van het marifoonbasiscertificaat. (bron: Binnenvaartwet en artikel 7.6 van de Binnenvaartregeling) - Binnenvaartregeling, art Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.a. Rondvaartboot (gewijzigd 2016) Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied Op basis van het behaalde diploma Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied, wordt door de Minister van Infrastructuur en Milieu een vrijstellingsbewijs voor het bezit van het groot vaarbewijs afgegeven. Schipper Rondvaartboot beperkt vaargebied moet in het bezit zijn van het marifoonbasiscertificaat. (bron: Binnenvaartwet en artikel 7.6 van de Binnenvaartregeling) - Binnenvaartregeling, art Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.a. Visserij officieren Stuurman alle vissersschepen S De stuurman alle vissersschepen S4 moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Daarmee wordt ook voldaan aan de internationale eisen van het Internationaal Verdrag betreffende de normen inzake opleiding, diplomering en wachtdienst voor personeel op zeevissersvaartuigen, 1995, STCW(F). Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1 (uitgezonderd de function Cargo handling) en A-II/2 (uitgezonderd de function Cargo handling) Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid op alle vissersschepen. Het betreft de certificaten: - Basic Training Fisheries (voor trawlers en kotters) - Medical First Aid - Marcom A - Proficiency in survival craft and art STCW-F, A-II/2. - STCW, A-II/1, A-II/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c.

22 Visserij officieren Stuurmanscheepswerktuigkundige vissersschepen SW5 Visserij officieren Werktuigkundige alle vissersschepen W4 rescueboats other than fast rescue boats - Advanced Fire Fighting De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De stuurman-scheepswerktuigkundige vissersschepen SW5 moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Daarmee wordt ook voldaan aan de internationale eisen van het Internationaal Verdrag betreffende de normen inzake opleiding, diplomering en wachtdienst voor personeel op zeevissersvaartuigen, 1995, STCW(F). Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/1 (uitgezonderd de function Cargo handling), A-II/2 (uitgezonderd de function Cargo handling), A-III/1 (met inachtneming van hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) en A-III/2 (met inachtneming van hetgeen beschreven is in Sectie A-III/3) op vissersschepen tot 45 meter en tot 3000kW. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid op vissersschepen tot 45 meter en tot 3000kW. Het betreft de certificaten: - Basic Training Fisheries (voor trawlers en kotters) - Medical First Aid - Marcom A De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De scheepswerktuigkundige alle vissersschepen W4 moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Daarmee wordt ook voldaan aan de internationale eisen van het Internationaal Verdrag betreffende de normen art STCW-F, A-II/2, A- II/5. - STCW, A-II/1, A-II/2, A-III/1, A-III/2, A- VI/1, A-VI/4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.c. art. 18.

23 Zeevisvaart SW Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW6 inzake opleiding, diplomering en wachtdienst voor personeel op zeevissersvaartuigen, 1995, STCW(F). Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-III/1 en A-III/2. Hij moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid op alle vissersvaartuigen. Het betreft de certificaten: - Basic Training Fisheries (voor trawlers en kotters) - Medical First Aid - Proficiency in survival craft and rescueboats other than fast rescue boats - Advanced Fire Fighting De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 12 maanden (conform het STCW) De stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW6 moet voldoen beroepsvereisten zoals geformuleerd in de Wet zeevarenden. Daarmee wordt ook voldaan aan de internationale eisen van het Internationaal Verdrag betreffende de normen inzake opleiding, diplomering en wachtdienst voor personeel op zeevissersvaartuigen, 1995, STCW(F). Hij moet voldoen aan de codes uit het STCW, te weten A-II/3 (uitgezonderd de function Cargo handling) en A-III/1 (met inachtneming van de uitzonderingen op de Knowledge, Understanding and Proficiency) uitgevoerd op vissersschepen kleiner dan 24 meter, met een vermogen van minder dan 3000 kw in vaargebied I. De stuurmanwerktuigkundige zeevisvaart SW6 moet beschikken over de certificaten die benodigd zijn voor de initiële vaarbevoegdheid voor vissersschepen kleiner dan 24 meter, met een vermogen van minder dan 3000 kw in vaargebied I. Het betreft de certificaten: - Basic Training Fisheries (voor trawlers en kotters) - - STCW-F, A-II/5. - STCW, A-III/1, A- III/2, A-VI/1, A-VI/2 lid 1, A-VI/3, A-VI/4. art STCW-F, A-II/2, A- II/5. - STCW, A-II/3, A- III/1, A-VI/1, A-VI/4. - Examenregeling frequentiegebruik 2008, art. 12.b.

24 Medical First Aid - Marcom B De examinering van deze certificaten moet plaatsvinden door de daartoe door IL&T bevoegde instanties. De verplichte vaartijd bedraagt 6 maanden (conform het STCW).

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25518 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden ROOD BOVEN GROEN Waarom nieuwe bemanningswetgeving: Invoering STCW 2010 incl. Manila amendments Implementatie van MLC-2006 Wegwerken van onvolkomenheden Februari

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016 EA STC MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers versie Uitgave: oktober EA STC Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over STC. De tabellen zijn gebaseerd

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Eamenplan Koopvaardij NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE

Nadere informatie

05EA STC. MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2018

05EA STC. MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2018 EA STC MBO Factsheet Convenantjaar 6 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers versie Uitgave: oktober 8 EA STC Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over STC. De tabellen zijn

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13497 13 maart 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 maart 2017, nr. MBO/1134637, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28152 22 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 mei 2017, nr. MBO/1178982, houdende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 827 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 ter implementatie van richtlijn nr. 2003/59/EG (vakbekwaamheid

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Zie ook www.kwalificatiesmbo.nl Sector: Transport en Logistiek Vastgesteld door: Paritaire commissie T&L Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 189 3 januari 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 december 2017, nr. MBO/1293853,

Nadere informatie

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Postbus 4, 2280 AA Rijswijk Telefoon 088-998 48 88 Telefax 088-998 48 89 E-mail vergunningen@kiwa.nl Schipper machinist beperkt werkgebied (SMBW) bevoegdheden (art. 18,

Nadere informatie

Examinering in de nautische en luchtvaartsector

Examinering in de nautische en luchtvaartsector Examinering in de nautische en luchtvaartsector Inspectie van het Onderwijs Voorwoord De Inspectie van het Onderwijs voert jaarlijks onderzoeken uit naar onderwerpen die niet of niet geheel in het reguliere

Nadere informatie

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen In Nederland vinden veel hijsactiviteiten plaats, vaak gerelateerd aan bouwactiviteiten. Veiligheid is daarbij van het allergrootste

Nadere informatie

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 05EA STC MBO Factsheet Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over STC. De tabellen zijn gebaseerd

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 176 Besluit van 16 maart 1995, houdende wijziging van het Besluit zeevaartdiploma s en van het Bemanningseisenbesluit Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma Algemene ouderavond 1 e klas Zeevaart studenten Dinsdag 15 november 2016 ZV1a slb-er: Jan Jaap Das jj.das@noorderpoort.nl ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma trt.braaksma@noorderpoort.nl 1 Algemene ouderavond

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 19 januari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN HET WEGVERVOER

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016 05EA STC MBO Factsheet Convenantjaar 2014-2015 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over STC. De tabellen

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Crebolijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2016

Crebolijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2016 lijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2016 Onderwijs en bedrijfsleven hebben enkele sectorale aanvullingen op de erkenningscriteria opgenomen in het erkenningsreglement voor

Nadere informatie

- Pagina 37: de tekst "Kan autorijden (beschik over een rijbewijs)" is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden.

- Pagina 37: de tekst Kan autorijden (beschik over een rijbewijs) is verwijderd uit de kolom Vakkennis en vaardigheden. Bijlage 5 bij de regeling vaststelling kwalificatiedossiers 2013 Wijzigingen kwalificatiedossiers mbo geldig vanaf 1 augustus 2013 - OCW Kwalificatiedossier Autotechniek (crebo 22103) - Pagina 1: de geldig

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 428 Wet van 24 oktober 2008 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 op een aantal punten van uiteenlopende aard alsmede wijziging van de Wet

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Aanleiding Bij de vaststelling van de herziene kwalificatiedossiers op 1 februari 2016 door de minister, was er bij een aantal kwalificatiedossiers

Nadere informatie

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014

05EA STC. MBO Factsheet. Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014 05EA STC MBO Factsheet Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers Uitgave: oktober 2014 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over STC. De tabellen zijn

Nadere informatie

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Verzorgende IG. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Verzorgende IG. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verzorgende IG Uitstroom crebo 25491 Kwalificatiedossier Verzorgende IG Instroom crebo 23187 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar

Nadere informatie

Wettelijke en branchevereisten & examinering

Wettelijke en branchevereisten & examinering Wettelijke en branchevereisten & examinering Een publicatie naar aanleiding van de leg-uit-bijeenkomst op 28 januari 2014 van het Servicepunt examinering mbo in samenwerking met het ministerie van OCW

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van, nr. IENW/BSK-, tot wijziging van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 en enkele andere regelingen voor het jaar 2019 in verband

Nadere informatie

Een leerling werkt in uw voordeel

Een leerling werkt in uw voordeel Een leerling werkt in uw voordeel Informatie voor bestaande en toekomstige erkende leerbedrijven VTL versnelt de ontwikkeling van mensen en bedrijven in transport en logistiek Toekomstige vakmensen VTL

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69336 5 december 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 november 2017, nr. MBO/1163583,

Nadere informatie

18XX Berechja College. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters voorlopige cijfers

18XX Berechja College. MBO Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters voorlopige cijfers 18XX Berechja College MBO Factsheet Convenantjaar 2012-2013 Nieuwe voortijdige schoolverlaters voorlopige cijfers Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over Berechja College. De tabellen zijn

Nadere informatie

- CONCEPT VOOR INTERNETCONSULTATIE -

- CONCEPT VOOR INTERNETCONSULTATIE - Regeling van de Minister van Financiën van XX XXXX 2019, [NR], directie Financiële Markten, tot wijziging van de Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft in verband met

Nadere informatie

Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven

Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven G4S TRAINING & SAFETY Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven Voor wie is deze training geschikt? Gezagvoerders, eerste stuurlieden, hoofdwerktuigkundigen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2006 2007 30 827 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 ter implementatie van richtlijn nr. 2003/59/EG (vakbekwaamheid

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van {X}, nr. {X}, tot wijziging van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 en enkele andere regelingen voor het jaar 2018 in verband met

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen

Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) Manila Amendments Inleiding STCW Manila-wijzigingen De Manila-wijzigingen

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist

Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist Vakkennis Machinist Cluster 2: Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden machinist Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 01-05-13) Versie 2.0 Na review (DT 01-05-13) Versie 2.1

Nadere informatie

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland 04EU ROC Kop v Noord-Holland MBO Factsheet Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: november 2015 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie

Nadere informatie

Crebolijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2018

Crebolijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2018 lijst sectorale aanvullingen erkenning leerbedrijven per 1 augustus 2018 Onderwijs en bedrijfsleven hebben enkele sectorale aanvullingen op de erkenningscriteria opgenomen in het erkenningsreglement voor

Nadere informatie

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Klantmedewerker Bancaire Diensten (P1) Uitstroom crebo 25544 Kwalificatiedossier Financiële dienstverlening Instroom crebo 23216 Domein Economie

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Binnenvaart NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Binnenvaart DOSSIERCREBO : 23211 KWALIFICATIE : Schipper Binnenvaart KWALIFICATIECREBO : 25510 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2016

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende na overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende na overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18894 2 juli 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 30 juni 2014, nr. WJZ / 14107466, houdende

Nadere informatie

Diploma s en het voeren van de titel VIG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg)

Diploma s en het voeren van de titel VIG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) Diploma s en het voeren van de titel VIG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) 1 Wie mag de titel VIG voeren? Een zorgverlener mag de titel Verzorgende IG voeren mits hij of zij een opleiding heeft

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid wordt als volgt gewijzigd: STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34176 6 december 2013 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 december 2013, nr. IENM/SK-2013/142441,

Nadere informatie

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland

MBO Factsheet. 04EU ROC Kop v Noord-Holland EU ROC Kop v Noord-Holland MBO Factsheet Convenantjaar - Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie Uitgave: oktober 6 EU - ROC Kop v Noord-Holland Dit document bevat gedetailleerde

Nadere informatie

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Inhoud Aanleiding en doel van de derde rijbewijsrichtlijn Regelgeving Veranderingen in de rijbewijscategorieën Bijzonderheden Aanleiding

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr. 11484

STAATSCOURANT. Nr. 11484 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11484 2 mei 2014 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 22 april 2014, nr. IENM/BSK-2014/91236, tot

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Binnenvaart NAAM KANDIDAAT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Binnenvaart DOSSIERCREBO : 23211 KWALIFICATIE : Kapitein Binnenvaart KWALIFICATIECREBO : 25511 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf

Nadere informatie

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon

Nadere informatie

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25257 (25261) Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau 1 Geldig

Nadere informatie

CDFD-DISPENSATIEREGELING BIJ EXAMINERING WFT-MODULES. d.d. 1 juni 2009

CDFD-DISPENSATIEREGELING BIJ EXAMINERING WFT-MODULES. d.d. 1 juni 2009 CDFD-DISPENSATIEREGELING BIJ EXAMINERING WFT-MODULES. d.d. 1 juni 2009 De dispensatieregeling onderscheidt de volgende begrippen: examen; tentamen; toets. Het deskundigheidsbewijs van een examen wordt

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 432 Wet van 24 oktober 2008 tot wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 naar aanleiding van de evaluatie van de doeltreffendheid

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 182 Wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 (wijzigingen naar aanleiding van evaluatie, nascholing beroepschauffeurs, bestuursrechtelijke

Nadere informatie

MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2018

MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2018 EU ROC Kop v NoordHolland MBO Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers versie Uitgave: februari EU ROC Kop v NoordHolland Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie

Nadere informatie

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie; Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van [datum], nr. BVE/Stelsel/294391, houdende vaststelling van modellen en technische veiligheidseisen diploma en resultatenlijst beroepsopleidingen

Nadere informatie

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Herijking TKN exameneisen en -opzet Aanleiding. Geleidelijke afname aantal examenkandidaten Aanpassing aan de tijd nodig Verzoeken uit het veld

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij SMBW Schipper-machinist beperkt vaargebied NAAM KANDIDAAT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij SMBW DOSSIERCREBO : 23203 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25519

Nadere informatie

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...]

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Model cross-over kwalificatie mbo [naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Versie [..] Geldig vanaf [..] Gevalideerd door: Op: 2 van 9 Inhoudsopgave Leeswijzer... 4 Overzicht van de cross-over kwalificatie...

Nadere informatie

Wijzigingsregeling Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft en Regeling gelijkstelling diploma s vakbekwaamheid Wft

Wijzigingsregeling Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft en Regeling gelijkstelling diploma s vakbekwaamheid Wft Wijzigingsregeling Regeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft en Regeling gelijkstelling diploma s vakbekwaamheid Wft Regeling van de Minister van Financiën van, 2017-, directie

Nadere informatie

motorrijtuigcategorie: categorie van motorrijtuigen vastgesteld op grond van artikel 118 van de Wegenverkeerswet 1994.

motorrijtuigcategorie: categorie van motorrijtuigen vastgesteld op grond van artikel 118 van de Wegenverkeerswet 1994. Wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 (wijzigingen naar aanleiding van evaluatie, nascholing beroepschauffeurs en enkele verbeteringen) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut!

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL. Maritiem Officier. nieuwe stijl SECTOR: ZEESCHEEPVAART SUBSECTOR: SUBSECTOR: SUBSECTOR: KOOPVAARDIJ ZEEVISSERIJ WATERBOUW

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL. Maritiem Officier. nieuwe stijl SECTOR: ZEESCHEEPVAART SUBSECTOR: SUBSECTOR: SUBSECTOR: KOOPVAARDIJ ZEEVISSERIJ WATERBOUW BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL Maritiem Officier nieuwe stijl SECTOR: ZEESCHEEPVAART SUBSECTOR: SUBSECTOR: SUBSECTOR: KOOPVAARDIJ ZEEVISSERIJ WATERBOUW Inhoud Leeswijzer bij het beroepscompetentieprofiel maritiem

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 340 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 op een aantal punten van uiteenlopende aard alsmede wijziging van de Wet bereikbaarheid en mobiliteit,

Nadere informatie

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Inhoud Aanleiding en doel van de derde rijbewijsrichtlijn Regelgeving Veranderingen in de rijbewijscategorieën Bijzonderheden Aanleiding

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 10 juli 2018 Annuleert en vervangt de kennisgeving van 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De directie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR),

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De directie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36295 21 oktober 2015 Regeling Tarieven CBR De directie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), Gelet op

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1) Examenplan Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Instroom crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Domein crebo 79060 Versiejaar KD 2016-2017 Niveau 2 Geldig voor

Nadere informatie

In de artikelen 6, eerste lid, 8, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 10, wordt Onze Minister vervangen door: de minister.

In de artikelen 6, eerste lid, 8, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 10, wordt Onze Minister vervangen door: de minister. Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van..., nr. IENW/BSK-, tot wijziging van de Regeling spoorwegpersoneel 2011 in verband met het aanvullen van de medische eisen voor machinisten,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 462 Besluit van 21 november 2015 tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met de intrekking van de mogelijkheid onder bepaalde

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Dit document is opgesteld door: Het Ministerie van OCW, het Ministerie van VWS en de MBO Raad in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs en JOB.

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016 Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 084 Wijziging van enige wetten en het treffen van voorzieningen in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1732 22 januari 2016 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 18 januari 2016, nr. IENM/SK-2015/251084,

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 Wat houdt de Richtlijn in? De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende beroepschauffeurs en verplicht actieve

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 523 Bepalingen met betrekking tot de veilige vaart op de binnenwateren (Binnenvaartwet) Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 november 2006 Het

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Goederenvervoer NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Goederenvervoer DOSSIERCREBO : 23218 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25549 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2017 KERNTAAK

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 17 november 2003 (OR. en) 2003/0001 (COD) LEX 478 PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 RICHTLIJN 2003/103/EG VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Opleidingen Zeevaart. Goed voorbereid op zee

Opleidingen Zeevaart. Goed voorbereid op zee Opleidingen Zeevaart Goed voorbereid op zee Als grootste nautische opleider van Nederland heeft STC B.V. alle benodigde kennis en expertise voor zeevarenden in huis. In weinig andere sectoren is de noodzaak

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Verantwoordingsdocument Praktijkexamen Schipper Binnenvaart In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Aanleiding blz. 3 Geschiedenis blz. 5 Deel

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 31 maart 2008 Ons kenmerk HDJZ/SCH/2008-412 Doorkiesnummer - Bijlage(n) 1 Uw kenmerk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16484 27 maart 2019 Regeling van de Minister van Financiën van 20 maart 2019, 2019-0000041462, directie Financiële Markten,

Nadere informatie

Toelichting bij het aanvraagformulier nieuw Wft-diploma 2014

Toelichting bij het aanvraagformulier nieuw Wft-diploma 2014 1 Toelichting bij het aanvraagformulier nieuw Wft-diploma 2014 Vraag 1: Gevraagd wordt naar de achternaam die u bij de geboorte hebt gekregen en waarmee u staat geregistreerd in het geboorteregister. Indien

Nadere informatie

Regeling tarieven scheepvaart 2005

Regeling tarieven scheepvaart 2005 Regeling tarieven scheepvaart 2005 Laatst bijgewerkt: 03-07-2019 De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op artikel 16, eerste en tweede lid, van richtlijn nr. 95/21/EG van de Raad van de Europese

Nadere informatie

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015 Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen, rekenen en Engels juli 2015 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Entree Cohorten vanaf 2014 In 2015-2016 A Entree Cohorten

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258 Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving Crebocode: 25258 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Examenreglement Stichting VVRV

Examenreglement Stichting VVRV Examenreglement Stichting VVRV Algemeen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: de minister: de minister van Infrastructuur en Milieu exameninstelling: de door de minister gemandateerde stichting

Nadere informatie

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95!

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95! SOOB SUBSIDIEPUNT opleiden & ontwikkelen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie Ook voor code 95! Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector Transport & Logistiek

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2015 Crebocode: 91830 Leerweg: BBL

EXAMENPLAN 2015 Crebocode: 91830 Leerweg: BBL Opleiding: Chauffeur Goederenvervoer Niveau : 2 Opleidingsduur: 2 jaar EXAMENPLAN 2015 Crebocode: 91830 Leerweg: BBL Cohort: 2015 2017 Sector: T &V Team: T&L 1.Examenoverzicht 1.1.Specifieke examens Beroep

Nadere informatie

Versie : 2012-01 (vervangt versie 2011-01)

Versie : 2012-01 (vervangt versie 2011-01) EIND- EN TOETSTERMEN SENIOR OCE-DESKUNDIGE Vaststelling door : Examencommissie Kenmerk : EXA-OCE 011 Versie : 2012-01 (vervangt versie 2011-01) Vaststellingsdatum : 01-09-2012 Van kracht : 01-09-2012 Status

Nadere informatie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie Zie hoofdstuk 5 van het hoofdrapport Versoepeling bemanningsregeling Praktijkexamen schipper en matroos 1 November 2011 0. Inleiding De binnenvaartmarkt

Nadere informatie

Informatieochtend voor onderwijsinstellingen (Beveiliger, Coördinator beveiliging en Keuzedelen)

Informatieochtend voor onderwijsinstellingen (Beveiliger, Coördinator beveiliging en Keuzedelen) Informatieochtend voor onderwijsinstellingen (Beveiliger, Coördinator beveiliging en Keuzedelen) Arjen Karssenberg Ad van den Boogert Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties Programma

Nadere informatie

Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie

Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie vakbekwaamheid D Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie In de Europese Richtlijn vakbekwaamheid worden eisen gesteld aan aspirant beroepschauffeurs. Daarnaast zijn actieve bus- en vrachtautochauffeurs

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

18XX Berechja College. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015

18XX Berechja College. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 18XX Berechja College MBO Factsheet Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over Berechja College.

Nadere informatie