Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015"

Transcriptie

1 Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen, rekenen en Engels juli 2015 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Entree Cohorten vanaf 2014 In A Entree Cohorten vanaf 2016 In B Entree Cohorten vanaf 2016 In C Niveau 2 en 3 Cohorten vanaf 2012 In D Niveau 2 en 3 Cohorten vanaf 2012 In E Niveau 2 en 3 Cohorten vanaf 2012 In F Niveau 4 Cohort 2010 en 2011 In G Niveau 4 Cohorten vanaf 2012 In H Niveau 4 Cohorten vanaf 2012 In I Niveau 4 Cohorten vanaf 2012 In J Toelichting 1. De schema s hebben alleen betrekking op de generieke exameneisen voor, rekenen en Engels, zoals beschreven in deel B van de kwalificatiedossiers; dus niet op de beroepsspecifieke eisen. 2. In de schema s vindt u per onderdeel (, rekenen en - voor niveau 4 - Engels) informatie over: - de wijze waarop de kwalificatie-eisen zijn geformuleerd - de examens - de slaag-zakbeslissing 3. De schema s hebben betrekking op een bepaald mbo-niveau, een bepaald cohort (het studiejaar waarin de opleiding start) en het studiejaar van diplomering. Het studiejaar waarin het diploma wordt behaald is bepalend voor de slaag-zakbeslissing. 4. Er zijn verschillende varianten van het rekenexamen (2A, 2F, 2ER, 3F, 3ER). De slaag-zakbeslissing is voor alle varianten hetzelfde. 5. Op dit moment (juli 2015) is wijziging van wet- en regelgeving in voorbereiding waarmee een wettelijke basis wordt gecreëerd voor het 2A-, 2ER- en 3ER-rekenexamen en voor 2 soorten diploma s voor de entree- en basisberoepsopleiding. De 2 soorten diploma s worden hierna aangeduid met basisdiploma (diploma gericht op uitstroom naar de arbeidsmarkt) en doorstroomdiploma (diploma gericht op doorstroom naar opleiding op hoger niveau). De daadwerkelijke termen voor de diploma s worden op een later moment bekendgemaakt. Onder voorbehoud dat de wet- en regelgeving daadwerkelijk wordt gewijzigd, zijn hierna de verschillende rekenexamens en diploma s opgenomen.

2 Schema A Entreeopleiding cohorten vanaf 2014 diplomering in schooljaar Instellingsexamens. Referentieniveau : 2F Rekenen: 2A/2F Studenten kunnen deelnemen aan de centrale examens Nederlands en/of pilotexamens rekenen. De resultaten voor hebben nog geen invloed op de slaag-zakbeslissing. De instelling kan studenten een bewijs meegeven waarop de resultaten van de pilotexamens zijn vermeld.

3 Schema B Entreeopleiding cohorten vanaf 2016 diplomering vanaf Referentieniveau: : 2F Rekenen: 2A/2F Verplichte centrale examens (sub)domeinen van (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Voor wordt het cijfer van het centrale examen één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het onderdeel. (heel cijfer van 1-10). Doorstroomdiploma Voor het behalen van het doorstroomdiploma: Voor ten minste een 5 Voor rekenen ten minste een 5 Bij in werking treden van het vangnet: voor rekenen ten minste een 4. Basisdiploma Voor het behalen van het basisdiploma: wel examineren, resultaat is niet van invloed op slaag-zakbeslissing.

4 Schema C Entreeopleiding cohorten vanaf 2016 diplomering vanaf Referentieniveau : 2F Rekenen: 2A/2F Verplichte centrale examens (sub)domeinen van (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Voor wordt het cijfer van het centrale examen één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het onderdeel. (heel cijfer van 1-10). Doorstroomdiploma Voor het behalen van het doorstroomdiploma: Van de beide eindcijfers - - mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5. Het andere cijfer moet ten minste een 6 zijn. Alleen bij diplomering in Als in het vangnet in werking is getreden: Voor rekenen ten minste een 5 Voor ten minste een 5. Basisdiploma Voor het behalen van het Entree basisdiploma: wel examineren, resultaat is niet van invloed op de slaag-zakbeslissing.

5 Schema D Mbo 2 en 3 cohorten vanaf 2012 en diplomering in schooljaar Referentieniveau : 2F Rekenen 2A/2F (2A alleen voor mbo 2) Verplichte centrale examens (sub)domeinen van Nederlands (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Voor wordt het cijfer van het centrale examen één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het onderdeel. Het eindcijfer voor mag niet lager dan een 5 zijn. Instellingsexamens rekenen Dit kunnen pilotexamens rekenen zijn Het eindcijfer voor rekenen heeft nog geen invloed op de slaagzakbeslissing. De instelling kan ervoor kiezen om het resultaat voor rekenen te vermelden in een aparte tabel bij de resultatenlijst of op een aparte bijlage.

6 Schema E Mbo 2 en 3 vanaf cohort 2012 en diplomering in schooljaar Referentieniveau 2F Rekenen 2A/2F (2A alleen voor mbo 2) Verplichte centrale examens (sub)domeinen van (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Voor wordt het cijfer van het centrale examen één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het onderdeel. (heel cijfer van 1 10). Doorstroomdiploma mbo 2 en diploma mbo3 Voor 2F ten minste een 5 Voor rekenen 2F ten minste een 5 Bij in werking treden van het vangnet: voor rekenen ten minste een 4. Basisdiploma mbo 2 Voor 2F ten minste een 5 Voor rekenen 2A ten minste een 5 Bij in werking treden van het vangnet: voor rekenen ten minste een 4.

7 Schema F Mbo 2 en 3 vanaf cohort 2012 en diplomering vanaf schooljaar Referentieniveau 2F Rekenen 2A/2F (2A alleen voor mbo 2) Verplichte centrale examens (sub)domeinen van (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Voor wordt het cijfer van het centrale examen één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het onderdeel. (heel cijfer van 1-10). Doorstroomdiploma mbo 2 en diploma mbo 3 Van de beide eindcijfers - 2F 2F - mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5. Het andere cijfer moet ten minste een 6 zijn. Alleen bij diplomering in schooljaar : Als in het vangnet in werking is getreden: Voor rekenen ten minste een 5. Voor ten minste een 5. Basisdiploma mbo 2 Van de beide eindcijfers - 2F 2A - mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5. Het andere cijfer moet ten minste een 6 zijn. Alleen bij diplomering in schooljaar : Als in het vangnet in werking is getreden: Voor rekenen ten minste een 5. Voor ten minste een 5.

8 Schema G Mbo 4 cohorten 2010 en 2011 diplomering in schooljaar Referentieniveau 3F Verplichte centrale examens Voor wordt het cijfer van het centrale examen (sub)domeinen van (schrijven één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, onderdeel. Engels Een deel van de mbo-4 kwalificaties *: ERK-niveau B1 voor de vaardigheden lezen en luisteren. ERK-niveau A2 voor de vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Instellingsexamens, dat kunnen (voor lezen en luisteren) ook pilotexamens zijn. Engels: Ten minste 3 van de 5 taalvaardigheden moeten voldoende worden afgesloten op het vereiste ERK-niveau Rekenen Referentieniveau 3F (heel cijfer van 1-10). Voor ten minste een 5 Voor rekenen ten minste een 5 Bij in werking treden van het vangnet: voor rekenen ten minste een 4. *Een aantal paritaire commissies heeft gehoor gegeven aan het verzoek van OCW om al in kwalificatiedossiers van verplichte eisen Engels op te nemen (ongeacht eisen beroep). Alleen in dat geval is dit onderdeel van het schema van toepassing.

9 Schema H Mbo 4 cohorten vanaf 2012 en diplomering in schooljaar Referentieniveau 3F Verplichte centrale examens Voor wordt het cijfer van het centrale examen (sub)domeinen van Nederlands (schrijven één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, onderdeel. Engels ERK-niveau B1 voor de vaardigheden lezen en luisteren. ERK-niveau A2 voor de vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Instellingsexamens, dat kunnen (voor lezen en luisteren) ook de pilotexamens zijn. Het eindcijfer voor Engels is een heel cijfer van 1 10 Rekenen Referentieniveau 3F (heel cijfer van 1 10). Van de beide cijfers voor en Engels mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5. Voor rekenen ten minste een 5. Bij in werking treden van het vangnet: voor rekenen ten minste een 4.

10 Schema I Mbo 4 cohorten vanaf 2012 en diplomering in schooljaar Referentieniveau 3F Verplichte centrale examens Voor wordt het cijfer van het centrale examen (sub)domeinen van (schrijven één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor het (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, onderdeel. Engels ERK-niveau B1 voor de vaardigheden lezen en luisteren. ERK-niveau A2 voor de vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Instellingsexamens, dat kunnen (voor lezen en luisteren) ook de pilotexamens zijn. Het eindcijfer voor Engels is een heel cijfer van Rekenen Referentieniveau 3F (heel cijfer van 1-10). Van de drie cijfers voor Nederlands, rekenen en Engels mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5. De andere twee cijfers moeten ten minste een 6 zijn. Als in het vangnet in werking is getreden: Voor rekenen ten minste een 5. Van de beide cijfers voor Nederlands en Engels mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5.

11 Schema J Mbo 4 vanaf cohorten 2012 en diplomering vanaf schooljaar Referentieniveau 3F Verplichte centrale examens voor lezen en luisteren. (sub)domeinen van (schrijven (inclusief taalverzorging), gesprekken voeren, Engels ERK-niveau B1 voor de vaardigheden lezen en luisteren. ERK-niveau A2 voor de vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Verplichte centrale examens Engels op ERK niveau B1 taalvaardigheden (spreken, gesprekken voeren en schrijven) op ERK niveau A2.* Voor zowel als Engels wordt het cijfer van het centrale examen (= één cijfer met één decimaal) en het cijfer van het instellingsexamen (= één cijfer met één decimaal) gemiddeld tot één heel eindcijfer (van 1 10). Dit is het eindcijfer voor de onderdelen en Engels. rekenen Referentieniveau 3F Voor rekenen is het cijfer van het centrale examen het eindcijfer (heel cijfer van 1-10). Van de drie cijfers voor, rekenen en Engels mag er één onvoldoende zijn, maar niet lager dan een 5 De andere twee cijfers moeten ten minste een 6 zijn. *De verdeling tussen IE en CE moet nog bij Regeling worden vastgesteld. Dit is voorzien. Dit geldt alleen voor cohorten die gestart zijn vanaf 1 augustus 2014.

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013 Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, en Engels April 2013 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Mbo 1 Vanaf 2010 Vóór 2014-2015 A Niveau 2 en 3 Cohorten

Nadere informatie

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 1 Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 In dit overzicht vindt u schema s die betrekking hebben op: Mbo niveau

Nadere informatie

Toevoeging talen 29-9-2010 1

Toevoeging talen 29-9-2010 1 Inleiding In het schooljaar 2009-2010 zijn er veel (landelijke) ontwikkelingen geweest op het gebied van AVO. Dit memo is niet volledig maar geeft de belangrijkste besluiten aan m.b.t. de examinering van

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding onderwijsassistent

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding onderwijsassistent WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding onderwijsassistent Naam opleiding onderwijsassistent Crebonummer 93500 Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 205 Startmoment opleiding September 205 Vaststellingsdatum wijziging

Nadere informatie

- 1 - Gelet op de artikelen 3, vijfde lid en 19, vijfde lid, van het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

- 1 - Gelet op de artikelen 3, vijfde lid en 19, vijfde lid, van het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB; - 1 - Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van..., nr. MBO/524955, houdende vaststelling onderdelen gedeeltelijke centrale examinering voor het examenonderdeel Nederlandse taal

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Klik hier als u tekst wilt invoeren.

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Klik hier als u tekst wilt invoeren. WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding mbo_verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 95520 Niveau 4 Leerweg BOL_BBL Cohort 2011-2015 Startmoment opleiding Aug 2011 Vaststellingsdatum wijziging

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding mbo_verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 9550 Niveau 4 Leerweg BBL Cohort 01-016 Startmoment opleiding Febr. 013 Vaststellingsdatum wijziging 1-4-016

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Aug Febr. 2016

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Aug Febr. 2016 WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding mbo_verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 95520 Niveau 4 Leerweg BBL Cohort 205-209 Startmoment opleiding Aug 205 Febr. 206 Vaststellingsdatum wijziging

Nadere informatie

Exameneisen AVO-vakken

Exameneisen AVO-vakken Exameneisen AVO-vakken 1 Exameneisen BOL-opleidingen: 3 jarige BOL opleidingen niveau 3(2F) en niveau 4(3F) 2 Cohort: 2011 / 2012 Afstudeerjaar: 2013 / 2014 Duur opleiding: 3 jaar Leerweg: BOL Exameneisen

Nadere informatie

Bijeenkomst Instruct

Bijeenkomst Instruct Nederlands, Engels en rekenen mbo - actualiteit Bijeenkomst Instruct Woensdag 10 december Hilversum Alet van Leeuwen Onderwerpen rol en taak Steunpunt invoeringsjaren (centrale) examens en diploma eisen

Nadere informatie

1.1.Specifieke examens

1.1.Specifieke examens Examenoverzicht : Grafisch vormgever ADDENDUM Niveau 4 4 jaar 1.1.Specifieke examens Creboco: 90413 Leerweg: BOL Cohort: 2011 2015 Sector: Techniek & Vormgeving Team: Mediavormgeving Beroepsgerichte examens

Nadere informatie

Memo examinering taal en rekenen, september 2012

Memo examinering taal en rekenen, september 2012 Memo examinering taal en rekenen, september 2012 Inleiding In deze memo zijn de actuele eisen aan examinering beschreven voor Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Deze informatie geldt voor zowel BOL-

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Klik hier als u tekst wilt invoeren.

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Klik hier als u tekst wilt invoeren. WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding mbo_verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 95520 Niveau 4 Leerweg BOL_BBL Cohort 2011- Startmoment opleiding Februari 2012 Vaststellingsdatum wijziging

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Aug Febr. 2015

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding mbo_verpleegkunde. Aug Febr. 2015 WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding mbo_verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 95520 Niveau 4 Leerweg BBL Cohort 2014-2018 Startmoment opleiding Aug 2014 Febr. 2015 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

Hoe zit het ook al weer met de examens generieke vakken?

Hoe zit het ook al weer met de examens generieke vakken? Hoe zit het ook al weer met de examens generieke vakken? De examinering van de generieke vakken is voor mij een typisch gevalletje door de bomen het bos niet meer zien. Dit komt onder andere doordat ik

Nadere informatie

Exameneisen BOL-opleidingen: 3 jarige BOL opleidingen niveau 3(2F) en niveau 4(3F)

Exameneisen BOL-opleidingen: 3 jarige BOL opleidingen niveau 3(2F) en niveau 4(3F) Exameneisen BOL-opleidingen: 3 jarige BOL opleidingen niveau 3(2F) en niveau 4(3F) Cohort: 2011 / 2012 Afstudeerjaar: 2013 / 2014 Duur opleiding: 3 jaar Leerweg: BOL Exameneisen niveau 4/ 3F: Schema E

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Mbo-Verpleegkunde

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Mbo-Verpleegkunde WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Mbo-Verpleegkunde Naam opleiding Mbo-Verpleegkunde Crebonummer 95520 Niveau 4 Leerweg BBL Cohort 2014 Startmoment opleiding Aug 2014 Vaststellingsdatum wijziging 12 april

Nadere informatie

Matrix. Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen. voor EVC-kandidaat

Matrix. Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen. voor EVC-kandidaat Matrix Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen voor EVC-kandidaat Inleiding Op 1 augustus 2010 is de wet Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen van kracht gegaan, waarmee een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding sociaal cultureel werk

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding sociaal cultureel werk WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding sociaal cultureel werk Naam opleiding Sociaal cultureel werk Crebonummer 91370 Niveau Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 2014 Startmoment opleiding Februari 2015 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. Verzorgende-IG / Medewerker Maatschappelijke Zorg

WIJZIGINGSBLAD OER. Verzorgende-IG / Medewerker Maatschappelijke Zorg WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Verzorgende-IG / Medewerker Maatschappelijke Zorg Naam opleiding Verzorgende-IG / Medewerker Maatschappelijke Zorg Crebonummer 95530 / 9650 Niveau 3 Leerweg BBL Cohort

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding sociaal cultureel werk

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding sociaal cultureel werk WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding sociaal cultureel werk Naam opleiding Sociaal cultureel werk Crebonummer 91370 Niveau Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 2014 Startmoment opleiding September 2014 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

EXAMENPLAN Vaststellingsdatum examenplan. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier

EXAMENPLAN Vaststellingsdatum examenplan. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier EXAMENPLAN 2017 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Groene

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Crebo 23068 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding onderwijsassistent

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding onderwijsassistent WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding onderwijsassistent Naam opleiding Onderwijsassistent Crebonummer 93500 Niveau Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 2014 Startmoment opleiding September 2014 Vaststellingsdatum wijziging

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Op weg met de instellingsexamens taal Regiobijeenkomst op weg met de instellingsexamens taal Alet van Leeuwen Steunpunt taal en rekenen mbo Rol Steunpunt taal en rekenen mbo onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258 Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving Crebocode: 25258 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010 Rianne Reichardt Wet- en regelgeving Taal- en rekenniveau omhoog Invoering referentiekader Meijerink Invoering centrale examinering taal

Nadere informatie

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4)

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Verkoper Crebocode: 25503 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2018-2019 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Datum opgesteld 8-6-2018 Datum

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie. Crebocode: 25260

Examenplan entreeopleiding: Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie. Crebocode: 25260 Examenplan entree: Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Crebocode: 25260 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/BBL Niveau 1 Datum opgesteld

Nadere informatie

Servicedocument Vervolgbeleid rekenen

Servicedocument Vervolgbeleid rekenen Servicedocument Vervolgbeleid rekenen naar aanleiding van Brief aan Tweede Kamer d.d. 6 oktober 2015 1 Aangenomen moties in Tweede Kamer op 13 oktober 2015 2 Brief aan Tweede Kamer d.d. 22 oktober 2015

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Medewerker agrarisch loonwerk. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Medewerker agrarisch loonwerk. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Examenplan : Medewerker agrarisch loonwerk Crebocode: 25532 (en in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 2 Datum opgesteld 12-5-17 Datum

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek. Crebocode: 25456

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek. Crebocode: 25456 Examenplan : Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek Crebocode: 25456 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 3 Datum opgesteld 8-5-17

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Veiligheid en vakmanschap( aankomend onderofficier grondoptreden)

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Veiligheid en vakmanschap( aankomend onderofficier grondoptreden) WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Veiligheid en vakmanschap( aankomend onderofficier grondoptreden) Naam opleiding Veiligheid en vakmanschap ( aankomend onderofficier grondoptreden) Crebonummer 95091 Niveau

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Doktersassistent Uitstroom crebo 25473 Kwalificatiedossier Doktersassistent Instroom crebo 23180 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar

Nadere informatie

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Milieu-onderzoeker

Nadere informatie

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend)

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend) Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend) Kerntaak 1: Start een retailonderneming BOR-OP-s Ondernemingsplan schriftelijk min 35,0% BOR-OP-v Ondernemingsplan

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 E-learning MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie School voor Commerciële Economie Commercieel medewerker binnendienst

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen. Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen

Actuele ontwikkelingen. Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen Actuele ontwikkelingen Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen Hoe komt het cijfer voor Nederlands tot stand? Wat is het eindcijfer voor

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Dierenarts assistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Dierenarts assistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan : Dierenarts assistent paraveterinair Crebocode: 25540 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg Niveau 4 Datum opgesteld 8-5- 17 Datum

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Verkoper Crebocode: 25167 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke eisen voor diplomering

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Productie coördinator/ fashion management en design. design

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Productie coördinator/ fashion management en design. design WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Productie coördinator/ fashion management en design Naam opleiding Productie coördinator/ fashion management en design Crebonummer 9378 Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 200-204

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan : Opzichter/uitvoerder groene ruimte Crebocode: 25454 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 4 Datum opgesteld 8-5- 17 Datum

Nadere informatie

EXAMENPLAN Crebonr. Kwalificatiedossier. Vaststellingsdatum examenplan. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering

EXAMENPLAN Crebonr. Kwalificatiedossier. Vaststellingsdatum examenplan. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering Naam kwalificatiedossier Bloem, groen en styling Crebonr. Kwalificatiedossier 23169 BOL EXAMENPLAN 2016 Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie 2016-2017 Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. commercieel medewerker fashion

WIJZIGINGSBLAD OER. commercieel medewerker fashion WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding commercieel medewerker fashion Naam opleiding commercieel medewerker fashion Crebonummer 9378 Niveau Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 205 Startmoment opleiding September 205

Nadere informatie

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan EXAMENPLAN 2017 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Agro

Nadere informatie

EXAMENPLAN kwalificatie Bedrijfsleider dierverzorging

EXAMENPLAN kwalificatie Bedrijfsleider dierverzorging EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier weg Cohort Startdatum Dierverzorging 23214 BOL 2016-2017 1-8-2016 Naam kwalificatie Bedrijfsleider dierverzorging Niveau Crebonr. Kwalificatie

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair Crebocode: 25577 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg Niveau opleiding 4

Nadere informatie

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend)

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend) Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend) Kerntaak 1: Beheert de goederenstroom en voorraad BMR-1 Verantwoordingsgesprek bedrijfsportfolio kerntaak

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij Crebocode: 25432 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke

Nadere informatie

Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo

Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo Ontwikkelingen wet- en regelgeving Moderne vreemde talen in mbo Examenwerk Oosterbeek donderdag 24 april Alet van Leeuwen Onderwerpen OCW beleid Engels examinering invoering CE Engels niveau 4 pre-pilot

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25489 Kwalificatiedossier Sociaal werk Instroom crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1 augustus 2015

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker voeding en technologie. Crebocode: 25461

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker voeding en technologie. Crebocode: 25461 Examenplan : Vakbekwaam medewerker voeding en technologie Crebocode: 25461 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg Niveau 3 Datum opgesteld 24-4-17

Nadere informatie

Notitie Talen, Rekenen en Loopbaan & burgerschap

Notitie Talen, Rekenen en Loopbaan & burgerschap Notitie Talen, Rekenen en Loopbaan & burgerschap Januari 2014 Inspectie van het Onderwijs, sector bve, ontwikkelgroep taal, rekenen en loopbaan & burgerschap INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Kwalificatie-eisen

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Host 94120 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Nog niet vastgesteld! Concept! Voorwoord Beste

Nadere informatie

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Monteur Mechatronica Niveau : 2 Opleidingsduur : 2 jaar Crebocode: 91080 Leerweg: BOL/BBL Dossierjaar: 2015 Cohort: 2015-2017 Sector: T&V Team:

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Manager retail. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Manager retail. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan : Manager retail Crebocode: 25502 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 4 Datum opgesteld 8-5- 17 Datum vastgesteld 12-6-17

Nadere informatie

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Opzichter/uitvoerder groene ruimte (profielkeuze) Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Assistent Uitstroom crebo 25252, 25260 Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Sociaal cultureel werk.

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Sociaal cultureel werk. WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Sociaal cultureel werk. Naam opleiding Sociaal cultureel werk Crebonummer 91370 Niveau Niveau 4 Leerweg BOL Cohort 2015 Startmoment opleiding Februari 2016 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

Toelichting vrijstellingen

Toelichting vrijstellingen Toelichting vrijstellingen 2018-2019 Vrijstellingsverzoeken voor het afleggen van een of meer examenonderdelen worden alleen in behandeling genomen wanneer het aanvraagformulier volledig is ingevuld met

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en - houderij. Crebocode: 25470

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en - houderij. Crebocode: 25470 Examenplan : Vakbekwaam medewerker paardensport en - houderij Crebocode: 25470 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 3 Datum opgesteld

Nadere informatie

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Vakexpert

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoopspecialist. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoopspecialist. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan : Verkoopspecialist Crebocode: 25501 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2018-2019 Leerweg BOL/ BBL Niveau 3 Datum opgesteld 8-6-2018 Datum vastgesteld 25-6-2018

Nadere informatie

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie Bedrijfsleider paardensport en -houderij 25468

EXAMENPLAN Naam kwalificatiedossier. Crebonr. Kwalificatiedossier. Crebonr. kwalificatie Bedrijfsleider paardensport en -houderij 25468 EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Bedrijfsleider paardensport en -houderij 25468 Niveau Studiejaar

Nadere informatie

Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen

Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen Deel 1: Deel 2: Invloed van keuzedelen op cohorten gestart vóór 2016-2017 Doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen vanaf cohort

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator Crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 4

Nadere informatie

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25257 (25261) Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau 1 Geldig

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Instroom crebo 23068 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE. Startjaar: Versie: Crebo-code: 23172

NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE. Startjaar: Versie: Crebo-code: 23172 NIVEAU 4 NATUUR, MILIEU & RUIMTE Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Milieu-onderzoek en -inspectie Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: nog niet bekend Crebo-code: 23172 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Office assistant Uitstroom crebo 25573 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen. Mbo Taalacademie 16 mei 2014. Alet van Leeuwen

Actuele ontwikkelingen. Mbo Taalacademie 16 mei 2014. Alet van Leeuwen Actuele ontwikkelingen Mbo Taalacademie 16 mei 2014 Alet van Leeuwen Onderwerpen Grip op taal Van improviseren naar organiseren extra voorbeeldexamens diploma eisen mbo 4 vanaf komend schooljaar examinering

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Helpende Zorg en Welzijn (p2) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Helpende Zorg en Welzijn (p2) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Crebo 25498 Kwalificatiedossier Dienstverlening Crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2015 Niveau 2 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Opzichter/uitvoerder groene ruimte Crebocode: 25454 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2018-2019 Leerweg Niveau opleiding 4 Datum opgesteld

Nadere informatie

Opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener Opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4 3 jarig Crebocode: 92670 Dossiercode: 22196

Nadere informatie

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Sociaal-cultureel werker (p2) Crebo 25488 Kwalificatiedossier Sociaal werk Crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Verzorgende IG

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Verzorgende IG WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Verzorgende IG Naam opleiding Verzorgende IG Crebonummer 95530 Niveau 3 Leerweg BBL Cohort 20 14-2018 Startmoment opleiding September 2014 - Februari 2015 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Hoofd Informatie niveau 4 crebo 94071 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk. Crebocode: 25433

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk. Crebocode: 25433 Examenplan : Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk Crebocode: 25433 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 3 Datum opgesteld 8-5-17 Datum

Nadere informatie

Toelichting vrijstellingen

Toelichting vrijstellingen Toelichting vrijstellingen 2019-2020 Vrijstellingsverzoeken voor het afleggen van een of meer examenonderdelen worden alleen in behandeling genomen wanneer het aanvraagformulier volledig is ingevuld met

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Crebo 25415 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 3 Geldig voor

Nadere informatie

Netwerk Contactpersonen COE. 15 april Welkom

Netwerk Contactpersonen COE. 15 april Welkom Netwerk Contactpersonen COE 15 april 2014 Welkom Agenda 13.30 Stand van zaken Steunpunt 13.45 Terugblik P2/P3 14.15 Mededelingen vanuit CvE Overgang naar Facet 14.30 Mailsysteem Examenblad mbo 15.00 Pauze

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 4 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Junior kapper

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Junior kapper WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Junior kapper Naam opleiding Junior kapper Crebonummer 95120 Niveau 2 Leerweg BBL Cohort 2012- Startmoment opleiding Augustus 2012 Vaststellingsdatum wijziging 25-11-2013

Nadere informatie

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan

EXAMENPLAN Crebonr. kwalificatie. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatiedossier. Studiejaar diplomering. Vaststellingsdatum examenplan EXAMENPLAN 2016 Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatie Crebonr. kwalificatie Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Vakexpert

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Medewerker hovenier. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Medewerker hovenier. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Medewerker hovenier Crebocode: 25452 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke eisen voor

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Verzorgende IG

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding Verzorgende IG WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding Verzorgende IG Naam opleiding Verzorgende IG Crebonummer 95530 Niveau 3 Leerweg BOL Cohort 20 14-2018 Startmoment opleiding September 2014 - Februari 2015 Vaststellingsdatum

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakexpert agrarisch loonwerk. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Vakexpert agrarisch loonwerk. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan : Vakexpert agrarisch loonwerk Crebocode: 25533 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 4 Datum opgesteld 8-5- 17 Datum vastgesteld

Nadere informatie

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 Regelgeving mbt taal en rekenen is ingewikkeld Toezicht voortvloeiend uit de regelgeving behoeft op onderdelen verduidelijking of wijziging 2013 en verder: toezicht op talen

Nadere informatie