Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst"

Transcriptie

1 Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

2 Herijking TKN exameneisen en -opzet Aanleiding. Geleidelijke afname aantal examenkandidaten Aanpassing aan de tijd nodig Verzoeken uit het veld

3 Herijking TKN exameneisen Aanpak Enquête onder cursusleiders. Analyse statistische gegevens vorige examens Instelling werkgroep herijking Adviesrapport werkgroep herijking Examencommissie geeft advies op rapport Adviezen naar bestuur Watersportverbond Voorstel aanpassing examenreglement Bestuur stelt nieuwe examenreglement vast

4 Herijking TKN exameneisen Belangrijkste voorgestelde wijzigingen 1. Verkort examen voor Kvb2 houders vervalt (motief: leerstof is identiek, slaagkans lager dan bij afleggen volledig examen waardoor inschrijvingen verkorte examens steeds verder dalen).

5 Herijking TKN exameneisen Belangrijkste voorgestelde wijzigingen 2. Er komt i.o.m. de Hydrografische Dienst een nieuwe set examenkaarten, waarin meer significante variatie, getijhoogten en - stroomsnelheden en toegepast worden

6 Herijking TKN exameneisen Belangrijkste voorgestelde wijzigingen 3. Er worden meer opzoekgegevens beschikbaar gesteld tijdens het examen (minder directe kennis, meer inzicht, meer praktijkgericht).

7 Herijking TKN exameneisen Belangrijkste voorgestelde wijzigingen 4. Toevoeging gribfiles in examenstof 5. TKN-examen nog duidelijker promoten als opvolging van het Klein Vaarbewijs (binnenwateren) en richten op de watersporters die op buitenwater (ICC) willen varen.

8 Discussie over geëiste TKN-niveau In 1975 werd in de IMO het STCW (Standard Training Competence and Watchkeeping) verdrag overeengekomen. Reden: het toenmalige abominabel slechte niveau van in goedkope vlaglanden gecertificeerde bemanningen.

9 Discussie over geëiste TKN-niveau Verzekeraars vonden dat niet langer acceptabel en uiteindelijk is het gelukt om een compromis te sluiten, uitmondend in bovengenoemd verdrag.

10 Discussie over geëiste TKN-niveau De opleidingseisen in het STCW verdrag worden door de experts op maritiem gebied uit de hele wereld erkend als absoluut minimum. In 2010 zijn de eisen bijgesteld naar de nieuwste ontwikkelingen.

11 Discussie over geëiste TKN-niveau Certificaat TKN, de benaming Anno 1975: ontstond het idee om voor jachtschippers cursussen te ontwikkelen Landelijke examinering zorgde voor standaardisering daarvan. Mensen uit de maritieme praktijk, vaak zeevaartschoolleraren, speelden daarin een rol.

12 Certificaat TKN, de benaming In 1975 bestonden de (staats-) examens voor nautici uit twee gedeelten: A: Het navigatiegebeuren zoals zeevaartkundig cijferen, getijbeweging, nautische instrumenten, kaartpassen en astronavigatie; B: Scheepsbouw, beladen, stabiliteit, manoeuvreren, BvA meteo.

13 Certificaat TKN, de benaming Hoewel het ook over heel praktische vaardigheden ging, werd deel A theoretische genoemd. Leraren konden bevoegd zijn zonder te hebben gevaren. Deel B werd praktisch genoemd, zonder vaarervaring kon niet eens worden ingeschreven op de lerarenopleiding.

14 Certificaat TKN, de benaming Door de bemoeienis van zeevaartschool-leraren kreeg het certificaat de naam Theoretische Kust Navigatie, hoewel meteorologie en BvA werden toegevoegd.

15 Certificaat TKN, de benaming Naamgeving leidt tot verwarring bij mensen die niet naar de voor TKN gestelde eisen kijken. Andere naam? Heeft ook nadelen bijv. naamsbekendheid, relaties met andere opleidingssystemen en regelingen (ICC).

16 Certificaat TKN, de benaming Een nieuwe naam neemt wel de wind uit de zeilen van mensen die, om hun moverende redenen, door mond op mond anti-reclame schade toebrengen aan het imago van het TKN-certificaat.

17 Wat heeft TKN met het STCW te maken? Kijken we naar de rijbewijzen: De professionele zijn D en E. Hoewel een taxichauffeur natuurlijk aan B genoeg heeft.

18 Voor de gewone automobilist is B genoeg. Vanaf maandag zijn de antwoorden te zien op:

19 En ja, daar bestaat een bijzondere uitvoering van: het Oma Pienter Pookje rijbewijs, dat alleen geldig is voor voertuigen die aan speciale eisen voldoen.

20 In de zeevaart kan men daarmee vergelijken: Vaarbevoegdheden voor de professionele zeevaart.

21 Voor de jachtschipper: Certificaten zoals TKN en RR&P.

22 Wat hoeft de bestuurder van een personenauto minder te weten/kunnen dan die van de vrachtauto? Wat zou de schipper van een jacht, - voor wat betreft navigatieveiligheid - minder hoeven te weten/kunnen dan de kapitein of stuurman van een containerschip of tanker?

23 Van belang is hoe groot het schip is (en het daarmee samenhangende voor zo n schip toegestane vaargebied.) (STCW) De Nederlandse wet kent geen apart diploma meer voor die categorie, maar het diploma Kleine Handels Vaart gold voor schepen tot 500 ton.

24 Het vaargebied voor deze schepen en de daarop gebaseerde diploma-eisen valt ongeveer samen met het vaargebied dat we ons voorstellen voor het certificaat TKN: De kust van Noorwegen, Botnische golf, Westkust van Europa tot Gibraltar, inclusief Groot Brittannië en Ierland, en de Middellandse Zee.

25 Voor TKN zou men dan kunnen kijken naar de IMO-eisen voor de wachtsofficier. Voor het certificaat RR&P naar de extra eisen voor de master.

26 - STCW: alleen de theoretische kennis en de vaardigheden - Voor apparatuur bijv. RADAR of ECDIS en AIS wordt extra certificering vereist. - Geen verschil in de verantwoording van een TKN-er voor medeopvarenden of schip. - Huidige eisen houden redelijk rekening met de maat van het jacht als schip.

27 Opleidingstraject Diploma Kleine Handels Vaart (<500 ton) had ingangsniveau 1 jaar vaartijd (24/7) en 1 jaar dagopleiding afgesloten met een dag of drie staatsexamen. Te veronderstellen dat het volledige TKN in 8 avonden kan, of zelfs in één of twee dagdelen, wekt op zijn minst de schijn dat de cursisten niet serieus genomen worden.

28 Of willen we voor jachtschipper ook een Oma Pienter Pookje certificaat voor een jacht met ALLES aan boord?

29 Uitgangspunten Bij het samenstellen van de exameneisen wordt gekeken naar de eisen, zoals die internationaal, in de IMO, zijn geaccepteerd als minimum. Dat in verband met de veiligheid op zee.

30 Invoering nieuwe TKN examenreglement Het gewijzigde examenreglement wordt minimaal 20 weken voorafgaand aan het betreffende examen gepubliceerd. De nieuwe oefenkaart is dan ook beschikbaar, evenals een voorbeeld hoe de in het examen benodigde gegevens worden aangeboden.

31 Geplande invoeringsdatum is het december-examen van 2012

Programma Opleidingen en Cursussen 2009-2010

Programma Opleidingen en Cursussen 2009-2010 Programma Opleidingen en Cursussen 2009-2010 Opleiding/Cursus Aantal dagen Kosten Klein vaarbewijs 1 (Start 09-02-10) 8 90 euro * Klein vaarbewijs 2 (Start 11-03-10) 8 90 euro * Marifoon Basis ** 4 50

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Ø Aan de

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 Later hoop ik een heel goede kapitein te worden. In die functie run ik zelfstandig een heel bedrijf, in de vorm van een schip. Dat houdt

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX)

Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht?

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Alle opleidingen op een rij Werken op het water? Alle binnenvaartopleidingen op een rij Vraagje over binnenvaartopleiding of -job? Neem contact op met Promotie Binnenvaart

Nadere informatie

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma Algemene ouderavond 1 e klas Zeevaart studenten Dinsdag 15 november 2016 ZV1a slb-er: Jan Jaap Das jj.das@noorderpoort.nl ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma trt.braaksma@noorderpoort.nl 1 Algemene ouderavond

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT & -EISEN THEORETISCHE KUSTNAVIGATIE

EXAMENREGLEMENT & -EISEN THEORETISCHE KUSTNAVIGATIE EXAMENREGLEMENT & -EISEN THEORETISCHE KUSTNAVIGATIE 1. Certificaat Theoretische Kustnavigatie 1.1 Het certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) Het TKN-certificaat is een door de overheid erkend Nederlands

Nadere informatie

Nieuw vaarbewijssysteem in de maak

Nieuw vaarbewijssysteem in de maak Nieuw vaarbewijsssteem in de maak Onder impuls van het Federaal Overlegplatform voor de Pleziervaart wordt momenteel een grondige hervorming van de bestaande brevetten voor de pleziervaart (beperkt en

Nadere informatie

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A 1. Algemene bepalingen 1.1 Doel van de opleiding Het doel van de opleiding is de cursist voor te bereiden op het instructie geven aan beginnende

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020 Tijdens mijn opleiding liep ik stage op een sleepboot die kraanschepen naar boorplatforms sleept. Daar wil ik later mee verder. Een sleepboot

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 We maken op school veel sommen. Daarnaast doe je veel met je handen. Je leert een compressor uit elkaar halen en hoe een grote motor werkt.

Nadere informatie

CREATIng TOMORROw. HOgERE zeevaartschool AMsTERdAM. OplEIdIng MARITIEM OFFICIER. HvA TECHnIEK

CREATIng TOMORROw. HOgERE zeevaartschool AMsTERdAM. OplEIdIng MARITIEM OFFICIER. HvA TECHnIEK CREATIng TOMORROw 2013 2014 HOgERE zeevaartschool AMsTERdAM OplEIdIng MARITIEM OFFICIER HvA TECHnIEK HVA TECHNIEK MARITIEM OFFICIER 2013-2014 Maritiem Officier: de wereld ligt aan je voeten Dagelijks worden

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018 Mijn droom is als kapitein op een baggerschip te varen. Ik houd van het water. Ook de afwisseling lijkt me leuk: twee maanden lang onderweg

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Verantwoordingsdocument Praktijkexamen Schipper Binnenvaart In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Aanleiding blz. 3 Geschiedenis blz. 5 Deel

Nadere informatie

Examenreglement Pleziervaart.

Examenreglement Pleziervaart. Secretariaat Brevetten Pleziervaart Natienkaai 5 8400 Oostende Tel. : +32 (0)59 56.14.81 Uw contactpersoon Anita Goethals Administratief assistent e-mail : anita.goethals@mobilit.fgov.be Examenreglement

Nadere informatie

PROTOCOL 14. Besluit

PROTOCOL 14. Besluit - 90 - PROTOCOL 14 Wijzigingen van het Reglement Onderzoek schepen op de Rijn door voorschriften van tijdelijke aard overeenkomstig artikel 1.06 Vereisten voor Inland AIS-apparatuur en voorschriften omtrent

Nadere informatie

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart Zeerecht GZV (1) Even voorstellen Fokko Snoek Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart fsnoek@xs4all.nl Wetboek van Koophandel - Artikel 367: De kapitein, vernemende dat de vlag, waaronder

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016 Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016 Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens

Nadere informatie

Regeling bemanning zeegaande zeilschepen

Regeling bemanning zeegaande zeilschepen VW Regeling bemanning zeegaande zeilschepen Regeling, houdende bepalingen omtrent de bemanning van zeegaande zeilschepen in de commerciële vaart met een lengte van minder dan 40 meter (Regeling bemanning

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen

Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen Informatiebulletin STCW Manila-wijzigingen Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) Manila Amendments Inleiding STCW Manila-wijzigingen De Manila-wijzigingen

Nadere informatie

Je kan het examen voor het behalen van het Algemeen en/of Beperkt stuurbrevet bij NAUTIBEL afleggen. MEER

Je kan het examen voor het behalen van het Algemeen en/of Beperkt stuurbrevet bij NAUTIBEL afleggen. MEER Het stuurbrevet is een verplicht document dat elke stuurman/vrouw moet bezitten die een pleziervaartuig bestuurt. Dit pleziervaartuig is kleiner of gelijk aan 15m lengte en dat kan door een motor aangedreven

Nadere informatie

'-,. \ d f-economische Raad

'-,. \ d f-economische Raad 9975 '-,. \ d f-economische Raad Commissie Vervoersvraagstukken Advies inzake een EG-ontwerp-richtlijn betreffende de wederzijdse erkenning van nationale vaarbewijzen in het beroepsgoederenvervoer over

Nadere informatie

Gezamenlijke Bekendmaking

Gezamenlijke Bekendmaking Gezamenlijke Bekendmaking nr. 04-2015 Gebruik van AlS De Nederlandse Rijkshavenmeester Westerschelde en de Vlaamse Administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust maken

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 31 maart 2008 Ons kenmerk HDJZ/SCH/2008-412 Doorkiesnummer - Bijlage(n) 1 Uw kenmerk

Nadere informatie

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING INFORMATIE RIJ-OPLEIDING VRACHTWAGEN & AANHANGWAGEN ACHTER VRACHTWAGEN Voor persoonlijke informatie Openingstijden kantoor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag REGULIERE RIJOPLEIDING CATEGORIE C

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Handleiding Praktijkbegeleider. Praktijkexamen Schipper

Handleiding Praktijkbegeleider. Praktijkexamen Schipper Handleiding Praktijkbegeleider Praktijkexamen Schipper Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Online portfolio omgeving... 5 Het portfolio... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 Algemene informatie Beste

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 176 Besluit van 16 maart 1995, houdende wijziging van het Besluit zeevaartdiploma s en van het Bemanningseisenbesluit Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart

Vaarbewijzen voor de pleziervaart Wet- en regelgeving Vaarbewijzen voor de pleziervaart Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering. De wet is van kracht per 1 juli

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1802 23 januari 2013 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 21 januari 2013, nr. IENM/BSK-2013/6117,

Nadere informatie

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Cohorten startend tussen 1 augustus 2014 1 augustus 2015 MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Inleiding Voor je ligt de toelichting bij

Nadere informatie

Examenprogramma. Voorschot diploma s. Schippersdiploma s Rijnvaart en Zeilvaart

Examenprogramma. Voorschot diploma s. Schippersdiploma s Rijnvaart en Zeilvaart Examenprogramma Voorschot diploma s en Schippersdiploma s ijnvaart en Zeilvaart Geldig vanaf 1 januari 2004 In dit examenprogramma zijn per examenonderdeel de eindtermen gegeven. Daarna wordt aangegeven

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Eamenplan Koopvaardij NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

BUS (RIJBEWIJS D) Zorgeloos rijden Zorgeloos begeleiden Zorgeloos opleiden. Klompenmakerstraat 19 1991 JJ Velserbroek Tel: 023-53 70 408.

BUS (RIJBEWIJS D) Zorgeloos rijden Zorgeloos begeleiden Zorgeloos opleiden. Klompenmakerstraat 19 1991 JJ Velserbroek Tel: 023-53 70 408. BUS (RIJBEWIJS D) DE THEORIE Elke opleiding voor het D-rijbewijs begint met de theorie. Iedere kandidaat moet naast verkeerskennis ook beschikken over autotechnische- en administratieve kennis. Om beroepsmatig

Nadere informatie

REGIOTEAM NOORDZEE ACTIVITEITEN VOOR OFF SHORE VAREN

REGIOTEAM NOORDZEE ACTIVITEITEN VOOR OFF SHORE VAREN REGIOTEAM NOORDZEE ACTIVITEITEN VOOR OFF SHORE VAREN WAT DOEN WE VOOR HET VAREN OP ZEE? = PRESENTATIE WAT MOETEN WE TOEVOEGEN? = DIALOOG ACTIVITEITEN REGIOTEAM NATURA 2000 GEBIEDEN NOORDZEE KADER RICHTLIJN

Nadere informatie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie Plan van aanpak klein Schip Bijlage 2: Verbetering exploitatie Zie hoofdstuk 5 van het hoofdrapport Versoepeling bemanningsregeling Praktijkexamen schipper en matroos 1 November 2011 0. Inleiding De binnenvaartmarkt

Nadere informatie

WWW.NEPTUNAMOR.NL. Zeezeilschool Lauwersoog. Watersportopleidingscentrum. CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren

WWW.NEPTUNAMOR.NL. Zeezeilschool Lauwersoog. Watersportopleidingscentrum. CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren Zeezeilschool Lauwersoog CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren Watersportopleidingscentrum Vaarbewijs I en II; Kustnavigatie (TKN) Reis, Routering en Planning (RR&P) Marifoon/GMDSS-B

Nadere informatie

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Handboek Jachtvaren. Werkgroep Jachtvaren

Handboek Jachtvaren. Werkgroep Jachtvaren Handboek Jachtvaren Werkgroep Jachtvaren 09-04-2019 1 Inleiding... 3 2 De cursussen en diploma s... 6 2.1 Diploma Jachtvaren-Bemanningslid... 6 2.2 Diploma Jachtvaren-Dagschipper... 6 2.3 Diploma Jachtvaren-Schipper...

Nadere informatie

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master)

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Is persoonlijk (eind)verantwoordelijk voor het voldoen aan, en nakomen van, alle wettelijke verplichtingen Vertegenwoordigt de eigenaar bij het nakomen

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. richtlijn van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGEN. bij. richtlijn van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 BIJLAGEN bij richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart

Nadere informatie

CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF

CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF BEPERKT CERTIFICAAT RADIOTELEFONIST VOOR SCHEEPSSTATIONS Vaarbewijsopleidingen Postbus 11 5109 ZG s Gravenmoer Tel. 0479 793146 www.stuurbrevetonline.be info@stuurbrevetonline.be

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMENBUREAU BEROEPSZEILVAART EXAMENREGELING VOOR DE ZEILVAART

LANDELIJK EXAMENBUREAU BEROEPSZEILVAART EXAMENREGELING VOOR DE ZEILVAART EXAMENREGELING VOOR DE ZEILVAART 1 Artikel 1 a). Deze regeling verstaat onder: Minister: ILenT: De kandidaat: LEB: de Minister van Infrastructuur en milieu Inspectie Leefomgeving en Transport degene die

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING KNPV Examenreglement Keurmeester PH1, PH2 en Objectbewakingshond REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING Als lid van de KNPV heeft men de mogelijkheid om keurmeester

Nadere informatie

RIS en AIS. In elkaars vaarwater. Ivo ten Broeke 8 november november

RIS en AIS. In elkaars vaarwater. Ivo ten Broeke 8 november november RIS en AIS In elkaars vaarwater Ivo ten Broeke 8 november 2007 8 november 2007 1 Inhoud Tegenstelling of overeenkomst Wat is RIS Introductie AIS op binnenwateren 8 november 2007 2 Deel 1: Tegenstelling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 10600 15 juli 2009 Besluit tot goedkeuring van de examenreglementen en examenprogramma s voor de Binnenvaart in verband

Nadere informatie

SAILING CHARTERS www.paikeasailing.com

SAILING CHARTERS www.paikeasailing.com PAIKEA SAILING CHARTERS Zeilend door een blauwe wereld tegen een decor van eilanden, baaien, stranden en dorpjes. Heerlijk luieren op het voordek, actief zeilen en navigeren, een verfrissende duik in glashelder

Nadere informatie

Handreiking wettelijke beroepsvereisten

Handreiking wettelijke beroepsvereisten Handreiking wettelijke beroepsvereisten Van: Publicatie van het Kennispunt Onderwijs & Examinering gevalideerd door het ministerie van OCW. Datum: November 2017, versie 1.5. Contact: www.examineringenonderwijs.nl

Nadere informatie

CATEGORIE G: TREKKERS

CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EVENALS ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING Inhoudsopgave DATUM TITEL PAGINANUMMER BIJWERKING LAND- EN BOSBOUWTREKKERS

Nadere informatie

1.1 Algemeen. LES 01: Algemeen en apparatuur

1.1 Algemeen. LES 01: Algemeen en apparatuur pagina 5 LES 01: Algemeen en apparatuur 1.1 Algemeen Binnenvaart of zeevaart? Vroeger hadden we binnenvaart- en zeevaartmarifoons. Dat waren twee verschillende apparaten. De huidige generatie marifoons

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

Goedkeuring Examenreglement en -programma

Goedkeuring Examenreglement en -programma VW Goedkeuring Examenreglement en -programma Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende goedkeuring van het Examenreglement en van het Examenprogramma (Goedkeuring Examenreglement en -

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

W06-2 Chauffeur LZV / CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

W06-2 Chauffeur LZV / CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201806-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training W06-2, Chauffeur LZV (1-daags), e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto Nieuwe regels voor het rijbewijs C Voor bestuurders van een vrachtauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs gaan halen voor het besturen van een vrachtauto? Of beschikt u al over een rijbewijs C? Dan moet u

Nadere informatie

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden ROOD BOVEN GROEN Waarom nieuwe bemanningswetgeving: Invoering STCW 2010 incl. Manila amendments Implementatie van MLC-2006 Wegwerken van onvolkomenheden Februari

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf RP (19) 22 29 mei 2019 WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.7.2019 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2018-II-17) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

o p l e i d i n g e n i m a r i t i e m e a c a d e m i e Opleidingspartners: Design: OPZET, Santpoort-Zuid www.maritieme-academie.

o p l e i d i n g e n i m a r i t i e m e a c a d e m i e Opleidingspartners: Design: OPZET, Santpoort-Zuid www.maritieme-academie. Opleidingspartners: www.maritieme-academie.nl Design: OPZET, Santpoort-Zuid Maritieme Academie Wat heb jij met water? Inhoud 0. Inleiding Maritieme kracht van de Academie 0. Vmbo Duik in een spetterende

Nadere informatie

Mijn naam is Reint Dikker en ik ben 23 jaar. Ik ben geboren in Olst, maar woon al weer een tijdje in Enkhuizen.

Mijn naam is Reint Dikker en ik ben 23 jaar. Ik ben geboren in Olst, maar woon al weer een tijdje in Enkhuizen. Projectnummer PF0017 Totale financiering 105.000,00 Omschrijving Spelevaert Shipping Zekerheid, o.a. Hypotheek Financiering Annuïtaire lening Looptijd 5 jaar Object Binnenvaart schip Risico Classificatie!CP

Nadere informatie

Geachte belangstellende, U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs 1.

Geachte belangstellende, U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs 1. Geachte belangstellende, U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs 1. De in dit proefexamen opgenomen vragen komen uit de examenvragenbank, maar draaien niet meer mee bij

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Groep 7 - Varen over de Westerschelde

Groep 7 - Varen over de Westerschelde Leerkrachtinformatie Groep 7 - Varen over de Westerschelde Lesduur:90 minuten (in tweetallen) DOEL De leerlingen weten welke type schepen er over de Westerschelde varen; hebben onderzocht hoe de stabiliteit

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs D. Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen

Nieuwe regels voor het rijbewijs D. Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen Nieuwe regels voor het rijbewijs D Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een bus voor meer dan 8 personen? Of beschikt u al over

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV'

EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV' EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV' Uitgave september 2013 Artikel 1 Inleiding Dit reglement is van toepassing op het examen ter verkrijging van het diploma Betonlaborant BV, uitgeschreven door de Betonvereniging.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2.10, achtste lid, van de Binnenvaartregeling;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2.10, achtste lid, van de Binnenvaartregeling; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28485 3 juni 2016 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 2 juni 2016, nr. IENM/BSK-2016/110253, tot

Nadere informatie

STRUIKELBLOKKEN bij het examen Klein Vaarbewijs uitgave mei 2014

STRUIKELBLOKKEN bij het examen Klein Vaarbewijs uitgave mei 2014 STRUIKELBLOKKEN bij het examen Klein Vaarbewijs uitgave mei 2014 Bericht van de Examencommissie van de VAMEX 1. Onderwerpen in de examenvragen die vaak fout worden beantwoord De examencomputer van de VAMEX

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Opleiding Maritieme opleiding dek BO MA 001 dek Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 22 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016.

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. STATUS : Definitief DATUM : juni 2016 ONDERWERP : tot Agrarisch Specialist in het Notariaat NUMMER : 20457789 Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. 1 Het bestuur van

Nadere informatie

Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014

Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014 Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014 Agenda voor vanavond Het examenboekje Het examenprogramma Wat doen we aan examentraining? Planning Diploma? Wanneer geslaagd? Examentraining Do s en Don ts

Nadere informatie

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart.

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart. REGELING van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende regels met betrekking tot de vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart (Regeling vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart) De Minister

Nadere informatie

JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS.

JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS. JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS. WAT DENKT EEN LOODS IN DE BOCHT NAAR DE HAVEN? Een verraderlijke stroming vanuit het zuiden, sterke westenwind, een kwets bare jachthaven in het oosten,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 15 juli 2002 betreffende de verscherpte loodsplicht voor vaartuigen in de Belgische territoriale zee en vaarwateren

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden.

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden. Samenwerking van Quasir en De Bureaus Reglement Examen Opleiding Herstelcoach d.d. 13 december 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : samenwerking van Quasir en De Bureaus Bevoegd gezag : directie

Nadere informatie

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Reglement Examen opleiding klachtenfunctionaris zorgsector D.d. 30 september 2013 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : Quasir BV Bevoegd

Nadere informatie

Kosten opleiding: Volledig (zonder vrijstellingen) 975,- Vrijstellingen ivm diploma Matroos 925,- Vrijstellingen ivm Zeevaart diploma s 825,-

Kosten opleiding: Volledig (zonder vrijstellingen) 975,- Vrijstellingen ivm diploma Matroos 925,- Vrijstellingen ivm Zeevaart diploma s 825,- Opleiding Groot Vaarbewijs Dordrecht INFORMATIEBLAD Start opleiding: zaterdag 9 januari 2016 Aantal zaterdagen: Volledig (zonder vrijstellingen) 14x (+ zorggarantie) Vrijstellingen ivm diploma Matroos

Nadere informatie

Schriftelijk Onder schriftelijk wordt verstaan verzending per brief, drukwerk of elektronische berichten.

Schriftelijk Onder schriftelijk wordt verstaan verzending per brief, drukwerk of elektronische berichten. Examenreglement Stichting EBFS 0. Preambule In het examenreglement zijn rechten en plichten van examenkandidaten opgenomen, voor zover deze onder de verantwoordelijkheid van exameninstituut EBFS vallen.

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S Werken op zee betekent: - De hele wereld zien. - Na de zeevaartschool ben je zeker van een baan. - Een hoog salaris. - Snel

Nadere informatie

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Postbus 4, 2280 AA Rijswijk Telefoon 088-998 48 88 Telefax 088-998 48 89 E-mail vergunningen@kiwa.nl Schipper machinist beperkt werkgebied (SMBW) bevoegdheden (art. 18,

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 B. Stafofficieren en scheepsgezellen tewerkgesteld door een Belgische maatschappij

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

Schepen met zeepapieren op de binnenwateren

Schepen met zeepapieren op de binnenwateren Schepen met zeepapieren op de binnenwateren Binnenvaartwet Art 1 begripsbepalingen schip: zeeschip of binnenschip; zeeschip: schip dat blijkens zijn constructie uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV'

EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV' EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV' Uitgave 1 januari 2010 Artikel 1 Inleiding Dit reglement is van toepassing op het examen ter verkrijging van het diploma Metselmortellaborant BV, uitgeschreven

Nadere informatie