Workshop: Studie, Stage en Vrijwilligerswerk voor jongeren in het buitenland, 1 oktober 2007 te Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop: Studie, Stage en Vrijwilligerswerk voor jongeren in het buitenland, 1 oktober 2007 te Utrecht"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief augustus-07 Jaargang 1, Nummer 4 Workshop: Studie, Stage en Vrijwilligerswerk voor jongeren in het buitenland, 1 oktober 2007 te Utrecht Inhoud Workshop Studie, Stage en Vrijwilligerswerk 1 Workshop Leopass 2 Eindconferentie Pilot project Managing European Euroguidance is een Europees netwerk dat zich richt op de internationalisering van (loopbaan)begeleiding. Euroguidance Nederland is ondergebracht bij het NA LLP Leonardo da Vinci; een Europees subsidieprogramma voor het onderwijs. Europese informatiedienst voor jongeren en organisaties die met jongeren werken. Ze wijst jongeren en organisaties de weg met betrekking tot studeren, werken, wonen en reizen in Europa, beantwoordt vragen en geeft informatie over Europese subsidies. diversity in LLL 2 Ontvangen berichten 4 Agenda 7 Deze workshop wordt georganiseerd voor docenten en decanen over studie, stage en vrijwilligerswerk in het buitenland; hoe wijs ik leerlingen de juiste weg?. De workshop vindt plaats in Utrecht van uur tot uur. Deelname is gratis. Wat kan er geleerd worden? Steeds meer jongeren zijn geïnteresseerd in activiteiten in het buitenland, zowel binnen schooltijd als na de schoolperiode (vrijwilligerswerk of vakantiewerk). Jongeren stellen hun docenten ook steeds meer vragen over hun mogelijkheden en verwachten adequate antwoorden om de juiste keuzes te kunnen maken. De meeste docenten weten dat er veel aanbieders zijn op de Europajongerenmarkt, maar zien vaak door de bomen het bos niet meer. Tijdens deze workshop wordt inzicht gegeven in de mogelijkheden voor studie, stage en vrijwilligerswerk in het buitenland (met name Europa) voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Na de workshop hebben de deelnemers inzicht in de diverse informatiebronnen voor advies en ondersteuning en zijn zij in staat om jongeren met Europavragen snel en adequaat naar de juiste specialisten te verwijzen. Pink Hilverdink Eurodesk Nederland Sacha Paans Euroguidance Nederland Souhila El Baqqali Euroguidance Nederland Kees Hoogendoorn freelance trainer voor Youth in Action Programma Mark van Dun - Europass *Aanmelding: eurodesknl@eurodesk.eu o.v.v. interesse workshop 1 oktober. U ontvangt dan een uitnodiging.

2 Pag. 2 Who s afraid of LEOPASS Workshop Leopass, 27 september 2007 te s-hertogenbosch Voor alle nieuwe contractanten Mobiliteit is er binnenkort weer de mogelijkheid een introductiedagdeel te volgen over het gebruik van Leopass als instrument en hulpmiddel voor het beheer van projecten. Deze introductie wordt zowel s ochtends als s middags gepresenteerd en vindt plaats bij het NA LLP Leonardo da Vinci (CINOP), Pettelaarpark 1, 5216 PC te s-hertogenbosch. De algemene introductie over het gebruik en de mogelijkheden van Leopass zal worden gegeven door Joop Nafzger. Informatie over het financiële deel krijgt u van Anita van Doorn. Natuurlijk kunnen diegenen die nog enige opfrissing nodig hebben zich ook opgeven. Aanmelding: bel of mail naar Petra Crul, telefoon of crul@leonardodavinci.nl. Joop Nafzger Eindconferentie Pilotproject NL/05/C/F/TH Managing European Diversity in lifelong learning (VPL2) Levenslang leren voor iedereen en door iedereen Hogeschool Arnhem, september 2007 te Nijmegen Binnen de stichting Europees Centrum for Valuation Prior Learning hebben we aan een reeks activiteiten gewerkt voor het erkennen en waarderen van verworven competenties en resultaten van niet formeel en informeel leren. Doel van het project was instrumenten voor het waarderen en valideren van de resultaten van niet- niet formeel en informeel leren te ontwikkelen en te verbeteren en het gebruik ervan te stimuleren; zowel voor summatieve als formatieve leerresultaten, in kwalitatieve als in kwantitatieve zin en door een vraaggestuurde en klantgerichte benadering met name gericht op de gebruikers: het individu en bedrijven. In elf Europese landen werden door zeventien partners ongeveer 200 case studies uitgevoerd en geanalyseerd. Deze landen vertegenwoordigen samen de door ons onderscheiden zeven Europese leerculturen: 1. Duale systeem: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland. 2. Mediterrane systeem: Griekenland, Italië, Spanje, Portugal. 3. Noord Europese model: Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden. 4. Atlantische model: Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Ierland. 5. Franse model: Frankrijk en België. 6. Lage Landen model: Nederland. 7. Oost Europese systeem: Bulgarije, Roemenië, Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, de Baltische Staten en Slowakije.

3 Pag. 3 Uit de analyse blijkt de behoefte aan een levenlang leren en dat er al diverse systemen in ontwikkeling zijn of al gebruikt worden. Een belangrijk resultaat van dit project is dat de diverse rollen die op de werkplek worden vervuld in feite juist aantonen dat levenlang leren altijd en overal mogelijk is onafhankelijk van de reden waarom, het doel waarvoor, land of (leer-)cultuur. Verdere ontwikkeling is nodig en ook het testen van ontwikkelde ideeën en benaderingen is noodzakelijk om het instrumentarium geheel op het gebruik van de individu af te stemmen. Dat er verbanden gelegd worden met nationale en Europese kwalificatie systemen, portfolio gebruik en ook het erkennen van behaalde studieresultaten aan buitenlandse onderwijsinstellingen is een logisch gevolg op deze ontwikkeling. Hierdoor ontstaat straks een echt open Europese markt van diensten en arbeid! Alle onderzoeken en resultaten zijn beschreven in een publicatie. Tevens zijn extra bijdragen van Europa specialisten op dit gebied opgenomen. Deze publicatie zal op 13 en 14 september a.s. tijdens de conferentie worden gepresenteerd en aan de deelnemers van de conferentie worden uitgereikt. Naast de presentatie vinden er workshops plaats met onder andere Jens Bjørnåvold (Cedefop / European Commission); Marcel Uijen (Talent Development, Fortis); Patrick Werquin (research-leader OECD) en wordt een prijs voor de beste case studie uitgereikt! Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan onze eindconferentie. Meer informatie bij: EC-VPL, Jagersweg 23, 5262TM Vught, The Netherlands, , jpa@planet.nl Jos Paulusse 'Stage lopen, dat werkt!' Dag van de Stage, 3 oktober 2007 Door heel het land worden bijeenkomsten georganiseerd om bedrijven, scholen en politiek stil te laten staan bij het onderwerp 'stage'. De Dag van de Stage wordt ondersteund door FNV, CNV, Vakcentrale MHP, Kamer van Koophandel, Taskforce Jeugdwerkloosheid en de Nationale Onderwijsweek. In het beroepsonderwijs wordt leren in de praktijk steeds belangrijker. Bijna een half miljoen mbo-studenten vinden jaarlijks een geschikte stageplek. Veel leerlingen hebben moeite met het vinden van een passende stage, terwijl veel leerplaatsen bij bedrijven nog onbenut blijven. Ervaring opdoen in de beroepspraktijk zorgt voor beter toegeruste professionals van morgen. Met de Dag van de Stage willen de organisatoren de stage en de voordelen daarvan voor leerlingen en leerbedrijven extra onder de aandacht brengen. Want stage lopen, dat werkt! Meer informatie:

4 Pag. 4 EVC-dag, 27 november 2007 te Utrecht Race om meest geslaagde EVC-traject Valt u in de prijzen? Tijdens de EVC-dag wordt de EVC-prijs uitgereikt. De prijs gaat dit jaar naar het meest geslaagde EVC-traject. Bedrijven en instellingen, profit en non-profit, opleiders en intermediairs kunnen meedingen naar de prijs: een uniek kunstwerk en een geldbedrag van euro. EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. Jongeren en volwassenen die al werk- of leerervaring hebben, kunnen bij een EVC-aanbieder erkenning krijgen voor verworven competenties. Met deze competenties kunnen zij eenvoudig hogerop komen. EVC-aanbieders zoals bedrijven, scholen, gemeenten en andere organisaties kunnen succesvolle EVC-projecten voordragen die werknemers of werkzoekenden stimuleren tot (verder) leren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. U kunt uzelf of een andere organisatie voor de prijs nomineren. Nominaties moeten uiterlijk 1 oktober 2007 binnen zijn. Meer informatie: Ontvangen berichten Toename Leerwerkloketten Een leerwerkloket is een servicepunt in een regio waar scholieren, werkzoekenden, werknemers en werkgevers advies kunnen inwinnen over opleidingen, beroepskeuze, EVC-trajecten, werken en leren. Het aantal leerwerkloketten stijgt. In 2006 gingen de eerste loketten open. Na de zomer zijn er waarschijnlijk 18 loketten. Ook eens een leerwerkloket in de buurt bezoeken? Nieuwe website Het totale nieuwsoverzicht van alle Regionale Opleidingen Centra (ROC) en Agrarische Opleidingen Centra (AOC). De nieuwsberichten gaan over allerlei opleidingen en scholen, ontwikkelingen, nieuwe ideeën van Groningen tot Maastricht. Men kan ook het nieuws per ROC of AOC lezen! Actieplan 'Tien punten voor goed MBO' Het mbo heeft een actieplan gepresenteerd om de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs te verbeteren. Met het actieplan 'Tien punten voor goed MBO' pakken de scholen de handschoen op en committeren zich aan een systematische kwaliteitsverbetering. Kijk voor het actieplan op

5 Pag. 5 Groei aantal stageplaatsen Ieder kwartaal publiceert Colo de Colo-barometer stageplaatsen- en leerbanenmarkt. Het aantal door kenniscentra erkende leerbedrijven is sinds de barometer van 1 november 2006 gegroeid met tot binnen Nederland. De gegevens van deze bedrijven zijn beschikbaar via stagemarkt.nl. Sinds kort zijn ook de gegevens van bedrijven in het buitenland beschikbaar. In totaal zijn er ruim buitenlandse leerbedrijven beschikbaar in 71 verschillende landen. Zij kunnen hun stageplaatsen en leerbanen via een Engelstalig aanmeldscherm invoeren. Leerlingen die een stageplaats of leerbaan in het buitenland zoeken, kunnen ook terecht op workplacement.nl. Deze website is ontwikkeld door onder andere Colo, de MBO Raad en de AOC Raad. Workplacement verbindt wensen van scholieren om over hun grens heen te kijken met die van het bedrijfsleven dat steeds meer behoefte heeft aan internationale werkervaring. Er is een verbinding gemaakt tussen stagemarkt.nl en werk.nl (de site van het CWI). Daardoor zijn de aan het CWI gemelde vacatures die overeenkomen met een mbo-kwalificatie door de gebruikers van stagemarkt.nl te raadplegen. Het aantal beschikbare vacatures via deze koppeling betreft momenteel ruim leerbanen. Stagemarkt.nl / Workplacement.nl / Werk.nl Internetvideo nieuwe diploma-eisen MBO De diploma-eisen ofwel kwalificaties voor het mbo zijn grondig vernieuwd. Een nieuwe internetvideo geeft een goed beeld van het nieuwe systeem van opleiden. via deze link kan een aantal zogenoemde kwalificatiedossiers bekeken worden. Per beroep kan aangegeven worden welke kwalificaties bij deze beroepen horen. In de dossiers worden concrete taken van verschillende beroepen beschreven en de competenties die nodig zijn om die taken adequaat uit te voeren. De eerste 140 kwalificatiedossiers zijn op 1 februari 2007 aangeboden aan de ministeries van OCW en LNV. Waarde van een mbo-diploma in beeld Wilt u een werknemer in dienst nemen, maar weet u niet precies wat het niveau van zijn diploma is? Of wilt u in het buitenland werken en de waarde van uw diploma bij een nieuwe baas uitleggen? U kunt nu standaardcertificaatsupplementen downloaden om te kijken wat een diploma waard is. Via de website van het National Reference Point en via de website van Colo is het mogelijk gratis standaardcertificaatsupplementen te downloaden. Een certificaatsupplement is een beschrijving van een Nederlandse mbo-opleiding. Werkgevers, studenten en onderwijsinstellingen krijgen met deze informatie een goed beeld van een gevolgde mbo-opleiding en het niveau. Sinds kort zijn de standaardcertificaatsupplementen ook in het Nederlands digitaal beschikbaar. Mbo'er steeds hoger opgeleid Het gemiddelde opleidingsniveau in het mbo stijgt. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2006 van de MBO Raad en de AOC Raad.

6 Pag. 6 Het aantal deelnemers op het laagste niveau neemt af (van 8 procent in 2002 naar 5 procent in 2006) en het aantal deelnemers op het hoogste niveau stijgt (van 40 procent in 2002 naar 44 procent in 2006). Het aantal mbo'ers dat naar het hbo gaat, stijgt. Tweederde van de mbo'ers met een theoretische opleiding op niveau 4 stroomt in 2005 door naar het hbo. Dat is 20 procent meer dan in Vooral deelnemers met een technische of economische opleiding leren door: een kwart van hen studeert verder. Het succes van de mbo'ers in het hbo is het grootst wanneer mbo- en hbo-opleidingen op elkaar aansluiten. Buitenlandplannen Wil je in het buitenland studeren, wonen of werken en vraag je je af wat je allemaal moet regelen? De nieuwe website biedt antwoord op allerlei vragen. Allerlei zaken die je wettelijk gezien moet regelen, staat overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast bevat de site ook links naar organisaties die je kunnen informeren over een specifiek onderwerp. Hoe zit het met verzekeringen en inkomstenbelasting? Hoe zorg je ervoor dat een buitenlandse school een Nederlands diploma erkent? Tachtig miljoen voor innovatie beroepsonderwijs Het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs -vmbo, mbo en hbo samen - krijgen dit jaar bijna 20 miljoen euro extra. Tot en met 2009 investeert het kabinet zelfs 80 miljoen om de opleidingen van vakmensen in het beroepsonderwijs te vernieuwen. De subsidie is bedoeld voor zogenoemde innovatie arrangementen met thema s zoals leren in de praktijk, een betere doorstroom van vmbo naar mbo en hbo, een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en ondernemerschap. De innovatieve projecten moeten een stimulans zijn voor de ontwikkeling van professionele vakmensen. Op hun beurt kunnen vakmensen ook een bijdrage leveren aan de vernieuwende ontwikkeling van bedrijven en instellingen. En daarmee aan de versterking van de Nederlandse kenniseconomie. Grote belangstelling voor subsidie Beroepsonderwijs in Bedrijf Eind april 2007 heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) de regeling 'Beroepsonderwijs in Bedrijf' gelanceerd. Met deze regeling wil EZ bedrijven en onderwijsinstellingen in het vmbo en mbo stimuleren om gezamenlijk het praktijkleren (stages in het vmbo en mbo) te vernieuwen en te verbeteren. Het gaat om een doorlopende regeling ('wie het eerst komt') met voor 2007 een budget van 12 miljoen euro. SenterNovem voert de regeling voor EZ uit. Er bestaat grote belangstelling voor de nieuwe subsidieregeling Beroepsonderwijs in Bedrijf (BIBI), meldt nu.nl. Tot nu toe heeft SenterNovem meer dan 160 verzoeken om informatie ontvangen, en zijn er 26 formele aanvragen ingediend.

7 Pag. 7 Skills Talents 2008 De inschrijfrondes voor Skills Talents 2008 zijn gestart. Skills Talents zijn teamvakwedstrijden voor jonge vmbo-vaktalenten. Aan Skills Talents 2008 kunnen maximaal 12 regio s deelnemen. Een Skills Talents regio bestaat uit een samenwerking tussen een ROC/ AOC en vmbo-scholen. Skills Talents wordt afgesloten tijdens een finale in Ahoy Rotterdam. De leerlingen kunt u vanaf 1 september 2007 inschrijven voor deelname. Als ROC of AOC kunt u direct contact opnemen met Skills Netherlands. Meer informatie: info@skillstalents.nl Agenda augustus Executive Agency in Brussel Deadline: Extra Call for proposals EQF 3 september Krems, Oostenrijk Europe's Cultures of Workplace Learning New Insights in Training and Public Support for Lifelong Learning in Enterprises office@3s.co.at, september Italië, Padova Internationale IAEVG Conferentie Thema : Guidance and Diversity september Schotland, Edingburgh EuroguideVal Final Conference september Nijmegen Managing European Diversity in lifelong learning (VPL2). European Conference on Valuation of Prior Learning and Lifelong Learning Jos Paulusse jpa@planet.nl september Verenigd Koninkrijk, Birmingham Leonardo/Grundvig contact seminar non-formal and Informal Learning llp@ecotec.com september Landelijk De week van het leren Een cursusmarkt, proefles, tentoonstelling, festival, promotietour of plaatselijk dictee; tijdens de Week van het leren worden er door het hele land ruim tweehonderd activiteiten georganiseerd door instellingen en organisaties die zich met leren voor volwassenen bezighouden.

8 Pag september Verenigd Koninkrijk, Birmingham Quality in Training how to prepare, mange and valorise successful Leonardo projects under the LLP Thematic Monitoring group 3 27 september Den Bosch Workshop Leopass crul@leonardodavinci.nl 1 oktober Utrecht, Vredenburg Workshop Studie, stage en vrijwillgerswerk in het buitenland, hoe wijs ik leerlingen de juiste weg. eurodesknl@eurodesk.eu 2 oktober Nijkerk, Hart van Holland CompetentCity! De stad voor iedereen die in en voor het MBO werkt. Onderwijs en bedrijfsleven ontmoeten elkaar. 3 oktober Landelijk Dag van de stage oktober Roemenië, Predeal Contact seminar Quality Assurance in VET through Innovation Transfer desktopdefault.aspx/tabid-1529/2585_read oktober Finland, Helsinki Contact seminar Work Based Learning Partnerships mirja.fagerholm@cimo.fi / tuula.hautasaari@cimo.fi 4 oktober Landelijke activiteiten Dag van de Stage 4 oktober Amsterdam, De Meervaart ROCvA 10 jaar-symposium over jongerencultuur "GROETEN UIT DAMSKO" Wie zijn de werknemers van de toekomst? Wat boeit en bindt hen? Wat zijn hun ambities en welke rol spelen school en werk daarin? Hoe houden we de kloof tussen jongeren en het bedrijfsleven zo klein mogelijk? Wat is de rol hierin van onderwijs en stagebedrijven? oktober Reykjavik, IJsland Developing entrepreneurial mindset through VET (Alleen op uitnodiging)

9 Pag oktober Aviemore, Scotland Fourth International Symposium on Career Development and Public Policy Growth, Groups and Geographies Maximising the value of career development for sustainable growth and social equality (Alleen op uitnodiging) Website: 27 oktober Den Haag Dag van de Internationale Student (DIS) / Viering 20 jaar Erasmus 29 oktober 2 november Berlijn, Duitsland Seminar Gene Technology in Education Comenius/Grundtvig Training Database for biology teachers/trainers 29 oktober 3 november Landelijk Manifestatie Werken & Leren 2007 Landelijk georganiseerde activiteiten i.h.k.v. werken met competenties bedoeld voor o.a. handelsbedrijven, praktijkopleiders beroepsonderwijs in de handel en docenten van mbo- en vmbo-scholen. Het Kenniscentrum Handel wil met de manifestatie de samenwerking stimuleren tussen bedrijfsleven, beroepsonderwijs en andere organisaties die betrokken zijn bij praktijkleren. Werken & leren oktober Drachten 7-10 november Lithouwen, Vilnius Leonardo Contactseminar ToI, Mobility & Partnerships november Murcia, Spanje New Basic Skills for Employment Grundtvig/Leonardo Contactseminar Partnerships 22 november Utrecht Dag van de Europese Hoger Onderwijs Programma's 23 november Griekenland, Athene Seminar Thematische monitoringsgroep 2 Skills, Sectors & SMEs (Alleen op uitnodiging) 27 november Utrecht EVC-dag

10 Pag november 1 december Graz, Oostenrijk Cross-Border Partnerships in IVT cooperation between schools and economy 12 december Rotterdam Agenda januari Deventer 5 maart Alkmaar 24 april Roermond 28 mei Utrecht september Rotterdam Euroskills Beroepenwedstrijden uit zes vakgebieden met 51 beroepen EuroSkills Village , NA LLP Leonardo da Vinci T E wijdeven@leonardodavinci.nl Postbus BP s-hertogenbosch

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud Nieuwsbrief Juni 2007 Jaargang 1, Nummer 2 Inhoud LLP 1 Call 2007 2 Nieuws 2 Contact seminars 3 Evenementen 4 Publicaties 8 Mededelingen 9 Agenda 10 Van de redactie In deze uitgave willen wij u op de hoogte

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting - Feiten en trends 2010-1- Studenten Aantal ingeschreven voltijd studenten in bekostigde HBO- en WO-instellingen in Nederland 2009-2010 2008-2009

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Eline van der Net Antoine van der Putten Utrecht, 8 oktober 2012 Deze presentatie wordt naar u gemaild (als u ingeschreven staat als deelnemer vandaag) en

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers Brussel, 23 november 2011 - Tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, krijgen de kans om in het

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming Beroepspraktijkvorming Stagemarkt.nl en de herziene kwalificatiestructuur NAAR EEN COMPACTE EN OVERZICHTELIJKE REGISTRATIE VAN ERKENDE LEERBEDRIJVEN Vanaf 1 augustus 2015 neemt de nieuwe samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt 0 Hoeveel kenniscentra voor beroepsonderwijs zijn er tot 1 augustus 2015? A. 8

Nadere informatie

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Sessie 18 Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Waarom Youth

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Wat

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 juli 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs verandert

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Dr. Maurice de Greef Prof. dr. Mien Segers 06-2016 Maastricht University, Educational Research & Development (ERD) School

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015

Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015 Going abroad: Info session for BLT students 2014-2015 International Week March 9-13 Info about Mobility Study Training Projects Student Conferences kood International Activity 2 Buitenlandse mobiliteit

Nadere informatie

FNV EN BEROEPSONDERWIJS

FNV EN BEROEPSONDERWIJS FNV EN BEROEPSONDERWIJS SANDRA TER MAAT WAAROM IS ONDERWIJS BELANGRIJK VOOR FNV? Jongeren moeten vaardigheden en kennis kunnen opdoen voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt Onderwijs heeft ook een

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Personeel zoeken in Europa. Informatie voor werkgevers

Personeel zoeken in Europa. Informatie voor werkgevers Personeel zoeken in Europa Informatie voor werkgevers Personeel zoeken in Europa Bent u regelmatig op zoek naar geschikt personeel? Heeft uw organisatie ieder jaar weer een piek in de behoefte aan arbeidskrachten?

Nadere informatie

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013 Mobility Tool Gebruikerstraining Anita van Doorn Sandy van der Drift Den Bosch 19-6-2013 Er zijn geen handouts beschikbaar. Deze presentatie is beschikbaar bij het evenement op www.leonardodavinci.nl ->

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens

Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens Bijlage 4 587 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Europass. Laat zien wat je kunt

Europass. Laat zien wat je kunt Europass Laat zien wat je kunt Wat is Europass? Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass is een initiatief van de Europese Unie

Nadere informatie

Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak

Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak Bijlage 4 621 Tabellen bij hoofdstuk 9 Tabel 9.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten) Autodiefstal Diefstal uit auto Diefstal van motor Fietsendiefstal Inbraak

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2015-2016

Procedure Erasmus+ 2015-2016 Procedure Erasmus+ 2015-2016 ons kenmerk Erasmus+ beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum september 2015 telefoon + 3 1 88 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2015-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Stages via IFMSA. Algemene introductie IFMSA Ontwikkelingsstages Klinische stages Onderzoeksstages Vragen

Stages via IFMSA. Algemene introductie IFMSA Ontwikkelingsstages Klinische stages Onderzoeksstages Vragen Op stage met IFMSA Stages via IFMSA Algemene introductie IFMSA Ontwikkelingsstages Klinische stages Onderzoeksstages Vragen Introductie IFMSA International Federation of Medical Student s Associations

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Waarom

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 26 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1 Erasmus + 2015 2016 Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden 10-12-2014 pag. 1 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO administratie door SAC 10-12-2014 pag. 2 Erasmus

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Keuzedelen een plus op het mbo-diploma Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Nieuwe kwalificatiedossiers én keuzedelen Keuze a Keuze b Keuze c Keuze d Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3 Het mbo

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2014-2016

Procedure Erasmus+ 2014-2016 Procedure Erasmus+ 2014-2016 ons kenmerk Erasmus+ Beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum Maart 2015 telefoon (088) 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

Stages in Europa. Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden

Stages in Europa. Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden Stages in Europa Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden Inhoud presentatie Waarom op internationale stage gaan? Beurzen? Stageplatform voor Vlaanderen: Reconfirm Erasmus+ programma - Doelgroep / voorwaarden

Nadere informatie

LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING

LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING ZELFMANAGEMENT VAN COMPETENTIES WAAR LIGGEN UW KWALITEITEN? WAT MAAKT U UNIEK? EN WELKE KANT WILT U DAARMEE OP? WAT IS

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

Personeel zoeken in Europa

Personeel zoeken in Europa uwv.nl werk.nl Personeel zoeken in Europa Informatie voor werkgevers Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als u daarna nog vragen heeft, bel

Nadere informatie

Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF

Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF Inhoud Toelichting... 2 Het European Qualification Framework for Lifelong learning EQF.. 2 Het Nederlands

Nadere informatie

De arbeidsmarktintegratie van personen met een handicap in Europa. Barbara Vandeweghe IDEA Consult 12 december 2011

De arbeidsmarktintegratie van personen met een handicap in Europa. Barbara Vandeweghe IDEA Consult 12 december 2011 De arbeidsmarktintegratie van personen met een handicap in Europa Barbara Vandeweghe IDEA Consult 12 december 2011 IDEA Consult 1. Inleiding Studie naar de arbeidsmarktsituatie van personen met een handicap

Nadere informatie

Tabellen bij hoofdstuk 10. Tabel 10.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens

Tabellen bij hoofdstuk 10. Tabel 10.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens 508 Criminaliteit en rechtshandhaving 2009 Tabellen bij hoofdstuk 10 Tabel 10.1 Aantal ondervonden misdrijven per land en naar type delict (per 100 respondenten); onveiligheidsgevoelens 1999 2004 1999

Nadere informatie

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS INFO OPROEP 2019 ERASMUS STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN VOOR WIE? De School Exchange Partnerships (KA229) of samenwerking voor enkel scholen binnen Erasmus bestaat enkel voor scholen uit het

Nadere informatie

Masterclasses Een sterke relatie

Masterclasses Een sterke relatie Programma Versterking Beroepsonderwijs RAAT en Kennisrotatie organiseren: 10 OKTOBER 2006 Symposium Praktijkleren faciliteren 31 OKTOBER 2006 9 NOVEMBER 2006 14 DECEMBER 2006 Masterclasses Een sterke relatie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

NIEUWE PUBLICATIES. Thematische monitoring. Anticipation of skills gaps

NIEUWE PUBLICATIES. Thematische monitoring. Anticipation of skills gaps N i euwsbrief december - 07 J a a rgang 1, Nummer 9 Inhoud Nieuwe publicaties 1 ToI bijeenkomst 3 Onzichtbare Europeanen 3 Evenementen 6 Nieuws uit het veld 9 Agenda 15 NIEUWE PUBLICATIES Thematische monitoring

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent!

Laat zien wat je waard bent! Laat zien wat je waard bent! Drie instrumenten die kunnen helpen bij loopbaanstappen Raisa van Winden en Esther Murre, Lelystad, 18 september 2015 Programma Welkom en introductie Aan de slag! Korte toelichting

Nadere informatie

onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020

onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020 Procedure Erasmus+ 2014-2020 ons kenmerk Erasmus+ Beurzenprogramma telefoon (088) 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2020 contactpersoon Klaartje Gosens e-mail internationaloffice@avans.nl van

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau 01.06.2004-30.09.2004 Deel I Achtergrondinformatie Land AT - Oostenrijk 1 (1.4)

Nadere informatie

*280200201* Opgaaf Startende onderneming. Belastingdienst. Waarom dit formulier?

*280200201* Opgaaf Startende onderneming. Belastingdienst. Waarom dit formulier? Belastingdienst Opgaaf Startende onderneming Waarom dit formulier? Dit formulier is alleen bedoeld voor ondernemingen die niet verplicht zijn zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

De praktijk... dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

De praktijk... dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening De praktijk... dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs Kenwerk is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Did you know? Wat zien we in de film? Informatie versnelling Scenario denken Grote plek voor internet en informatica Technische vooruitgang Leren in informele

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Verkenning opleidingen & raamwerk loopbaanprofessionals Euroguidance NL in samenwerking met OCW

Verkenning opleidingen & raamwerk loopbaanprofessionals Euroguidance NL in samenwerking met OCW Verkenning opleidingen & raamwerk loopbaanprofessionals Euroguidance NL in samenwerking met OCW Utrecht, 29 november 2016 Even voorstellen Wat is Euroguidance Nederland? Euroguidance Nederland vormt het

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 650 Subsidiebeleid Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Nr. 34 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wilt u wonen (en werken) in Nederland? EU-burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsdocument of tewerkstellingsvergunning nodig. In deze publicatie

Nadere informatie

Stichting Empowerment centre EVC

Stichting Empowerment centre EVC I N V E N T A R I S A T I E 1. Inleiding Een inventarisatie van EVC trajecten voor hoog opgeleide buitenlanders in Nederland 1.1. Aanleiding De Nuffic heeft de erkenning van verworven competenties (EVC)

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden R. Ramnewash en M. Okcuoglu. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 25 mei 2010

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden R. Ramnewash en M. Okcuoglu. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 25 mei 2010 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden R. Ramnewash en M. Okcuoglu sv 2010.089 RIS 172200 Regnr. BOW/2010.212 Den Haag, 25 mei 2010 Inzake: stageplekken jongeren De gemeenteraad

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 407 Vrij verkeer werknemers uit de nieuwe EU lidstaten Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Instrumenten voor LLL GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Levenslang leren Leven lang leren Leven Lang leren begint met bewustwording Bedrijven Individuen Visie op HRM Loopbaan management Visie op HRM

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018 Voorlichting Erasmus+ 15 november 2018 Check in 2 Wat is Wie bent u en wie zijn wij? Wanneer in Help Doel van de workshop 3 Wat is Wanneer in Help U weet wat inhoudt U weet welke instrumenten u kunt gebruiken

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

Stages in Europa. Erasmus+

Stages in Europa. Erasmus+ Stages in Europa Erasmus+ Inhoud presentatie Waarom? Financiering? Erasmus+ programma Stageplatform voor Vlaanderen: Reconfirm Hoe vind je een buitenlandse stage? Tips voor een succesvolle stage Sociaal

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange?

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden administratie door SAC 13-10-2014 pag. 1 13-10-2014 pag. 2 Waarom

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Bijlage 4 543 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Autodiefstal Diefstal uit auto

Nadere informatie

COLLEGEGELD

COLLEGEGELD EU-lidstaten De volgende landen zijn lid van de Europese Unie: Heb je de nationaliteit van een EU-lidstaat, IJsland, Liechtenstein, Monaco, San Marino Noorwegen, Suriname, Zwitserland of ben je een langdurig

Nadere informatie

Colo-barometer van de stageplaatsen- en leerbanenmarkt

Colo-barometer van de stageplaatsen- en leerbanenmarkt Colo-barometer van de stageplaatsen- en leerbanenmarkt Een inventarisatie door Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, verenigd in Colo, peiling mei 2007. Het aantal door kenniscentra erkende leerbedrijven

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

België in de Europese informatiemaatschappij. Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006

België in de Europese informatiemaatschappij. Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006 België in de Europese informatiemaatschappij Een benchmark van het bezit en het gebruik van ICT in België t.o.v. 24 Europese landen in 2006 Bezit en gebruik van ICT en Internet 1 Luxemburg 2 Litouwen 3

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 september 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN?

EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN? EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN? Waarom is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren? Wat zijn de redenen dat we dit moeten doen?

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in november 2015

De arbeidsmarkt in november 2015 De arbeidsmarkt in november 2015 Datum: 7 december 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche november 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie