LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING"

Transcriptie

1 LOOPBAANTRAINING ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANORIËNTATIE EN -BEGELEIDING

2 ZELFMANAGEMENT VAN COMPETENTIES WAAR LIGGEN UW KWALITEITEN? WAT MAAKT U UNIEK? EN WELKE KANT WILT U DAARMEE OP? WAT IS CH-Q? CH-Q is een unieke loopbaanmethode voor mensen die zich willen (her)oriënteren op hun loopbaan. Een loopbaantraining volgens CH-Q werkt vanuit een holistisch perspectief. Werk, gezin, hobby s, interesses, informele werkervaring en eventuele zorgtaken: alles wordt meegenomen. Groepsgewijs wordt gewerkt aan het ontdekken van eigen kwaliteiten, loopbaanwensen en mogelijkheden. Deelnemers doen waardevolle inzichten op over zichzelf èn werken aan een concreet actieplan en portfolio om loopbaanwensen in praktijk te brengen. CH-Q biedt loopbaantrainingen op maat voor diverse doelgroepen in binnen- en buitenland. De kwaliteit van de trainingsprogramma s en de trainers staat daarbij hoog in het vaandel. WAT LEVERT EEN CH-Q TRAINING U OP? U ontdekt wat uw kwaliteiten en competenties zijn. U krijgt een boost in uw eigen ontwikkeling. De training brengt u terug naar uw kern en zorgt ervoor dat u weer in uw eigen kracht komt te staan. Vanuit deze kracht kunt u uw doelen en dromen een stuk dichterbij brengen.

3 OVER DE TRAINING Meer dan ooit wordt van individuen verwacht dat ze actief hun eigen loopbaan managen. Een CH-Q training helpt u hierbij en geeft u concrete handvatten om zelf de vervolgstappen te zetten. Bij een CH-Q training hoort het maken van een portfolio en een actieplan. U maakt een portfolio dat precies past bij wie u bent en dat het beste uw persoonlijke kwaliteiten reflecteert. In het actieplan brengt u de exacte stappen die u dichter bij uw doel brengen in kaart, zodat u ze daarna direct kunt uitvoeren. U doorloopt de training in een kleine groep waarbij u tegelijkertijd coach en een spiegel bent voor elkaar. Hoe werkt het? Een standaard training beslaat 4 tot 5 dagdelen, met daarnaast een vergelijkbaar aantal uren zelfwerkzaamheid. Een onafhankelijke assessor beoordeelt uw portfolio en actieplan, wat leidt tot een certificaat dat aangeeft dat u in staat bent uw loopbaancompetenties duurzaam te managen en in acties om te zetten.

4 GRONDSLAGEN CH-Q CH-Q IS EEN ZWITSERS KWALITEITSMODEL VOOR LOOPBAANBEGELEIDING, ONTSTAAN IN 1998 VANUIT DE BEHOEFTE AAN EEN WERKWIJZE VOOR ZINVOL EN DUURZAAM ZELFMANAGEMENT VAN COMPETENTIES. In de CH-Q methode neemt het individu zélf zeggenschap over de ontwikkeling van de levensen werkloopbaan en het creëren en gebruiken van kansen in alle levensbereiken. Sinds 2005 is de Nederlandse stichting CH-Q NL/B actief om de methodiek in Nederland in te zetten en persoonlijk ondernemerschap te stimuleren bij zelfstandigen, werknemers, werkzoekenden, herintredende vrouwen, jongeren en studenten. Proces De training brengt een persoonlijk proces bij de deelnemer teweeg dat duurzaam doorwerkt in de deelnemer ook na de training; het is zaak van de trainer dit proces op gang te brengen, te monitoren en begeleiden. Positieve benadering Iedereen bezit over kwaliteiten en competenties en heeft deze ook ingezet, in hobby, privé, vrijwilligerswerk, bijbaan, studie of werk. Dynamisch loopbaanprogramma holistisch mensbeeld; alle facetten van het leven (werk, familie, relaties, hobby s en interesses); verleden, heden en toekomst; maatwerk. Elke training wordt volgens deze uitgangspunten op maat gemaakt. De visie blijft dezelfde, maar de oefeningen kunnen verschillen per doelgroep. Groepsdynamiek De kracht van de CH-Q methode ligt voor een groot deel in de manier waarop de groep samen hetzelfde traject doorloopt. In deze training is iedereen een spiegel en een coach voor elkaar. Portfolio en Actieplan Portfolio en actieplan zijn de twee eindproducten van de training, die door een externe assessor worden beoordeeld. Het portfolio is een persoonlijk portfolio waar de deelnemer zich eigenaar van voelt. Er wordt systematisch de koppeling gelegd tussen kwaliteiten en competenties. Het maken en presenteren aan de groep van een actieplan, het concreet maken daarvan- en de feedback van deelnemers maken dat de deelnemers werkelijk de beoogde stappen gaat zetten.

5 CH-Q PRAKTIJKVOORBEELDEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES IN NEDERLAND EN EUROPA ZETTEN DE CH-Q METHODIEK SUC- CESVOL IN. HIER VIND JE EEN OVERZICHT VAN CH-Q PRAKTIJKVOORBEELDEN: Nederlandse landmacht: CH-Q ESF-Project samen met Polen, Finland en Duitsland. CWI Sittard: CH-Q ingezet om werkloze jongeren aan een baan te helpen. Loopbaanproject Bouw: CH-Q als loopbaaninstrument, onder andere het imago van de bouw positief te beïnvloeden. Werkleercentrum Deventer: CH-Q als methodiek voor het begeleiden van herintredende vrouwen. Hogeschool Ede: CH-Q als voorbereiding op loopbaan studenten lerarenopleiding. ROC Nijmegen: CH-Q voor loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling in het beroepsonderwijs. Nederlandse Marine: onderwijsachterstand van medewerkers ingehaald. en medewerkers die een geschiktere baan hebben gevonden. Blik op Talent: CH-Q voor deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in Gemeente Amsterdam. (blikoptalent.nl) ROC Leijgraaf: CH-Q voor studenten pedagogiek én docenten en medewerkers. Stichting Arbeidsparticipatie: CH-Q voor vrijwilligers bij STAP, op weg naar werk. (staploopbaancentrum.nl) Blik op Werk: Het in praktijk inzetbaar maken van wetenschappelijk ontwikkelde instrumenten, die bijdragen aan duurzame arbeidsdeelname, waaronder CH-Q. I got it! CH-Q voor jongeren in het praktijkonderwijs, VSO en starters met maximaal mbo niveau 2. (www.igotit.nl) Internationaal: CH-Q projecten in Litouwen, Griekenland, Tsjechië, Polen, Venezuela, Ghana en Estland Kwaliteitsborging CH-Q kent een uitgebreid systeem van kwaliteitsborging. Hieraan ligt een drietal principes ten grondslag: Iedere CH-Q trainer heeft zelf het basisprogramma doorlopen; CH-Q trainers worden als persoon gecertificeerd; Certificering op alle niveaus is onafhankelijk; Certificering gebeurd altijd door een formatief assessment afgestemd op niveau en doelgroep. Ieder ontwikkeld CH-Q programma wordt getoetst door Stichting CH-Q; De stichting CH-Q in Nederland ziet toe op de kwaliteitsborging van de trainingen, trainers en assessments.

6 IS HET UW DRIJFVEER OM MENSEN EEN STAP VERDER TE HELPEN IN HUN PERSOONLIJKE EN PROFESSIONELE ONTWIKKELING? CH-Q TRAINER WORDEN CH-Q kent twee trainer niveaus: niveau 2 trainers geven bestaande trainingen; niveau 3 trainers ontwerpen en geven nieuwe trainingen voor specifieke doelgroepen. Een CH-Q trainer geeft op eigen wijze invulling aan een loopbaantraining volgens de CH-Q methode. Een training dient altijd aan te sluiten bij de grondslagen van CH-Q. Wat levert het u op? Het is inspirerend om een CH-Q training te geven en mensen te helpen in hun ontwikkeling. Uw CH-Q trainerschap draagt sterk bij aan uw professionele ontwikkeling als trainer en coach; U maakt onderdeel uit van een netwerk van ervaren en bevlogen trainers die elkaar ondersteunen en verder helpen; Als gecertificeerd trainer werkt u vanuit de kwaliteitsprincipes van CH-Q, waardoor u in staat bent kwalitatief hoogstaande trainingen op maat te verzorgen voor diverse doelgroepen. Hoe werkt het? U doorloopt eerst zelf een CH-Q deelnemerstraject. Vervolgens ontwikkelt u een training voor een door u gekozen doelgroep (niveau 3) of u geeft een reeds bestaande training (niveau2). Dit doet u onder begeleiding van een gecertificeerd CH-Q trainer. Tot slot neemt u deel aan een formatieve beoordeling waarna u gecertificeerd kunt worden tot CH-Q trainer.

7 CH-Q NIVEAUS NIVEAU CH-Q 1 CH-Q 2 CH-Q 3 IN HET KORT Een CH-Q training volgen om Werken met een bestaande Een eigen training eigen competenties te training voor specifieke ontwikkelen en geven aan managen: NIVEAU 1 doelgroep: NIVEAU 2 een specifieke doelgroep en assessor worden: NIVEAU 3 INGANGSEISEN Geen Niveau 1 Minimaal HBO Begeleidingsvaardigheden Ervaring op pedagogisch, andragogisch gebied TIJDSINVESTERING Totaal 40 uur Totaal 50 uur Totaal 70 uur 20 contacturen en circa 20 Onder supervisie uitvoeren Onder supervisie uitvoeren uur zelfwerkzaamheid bestaande training bestaande training Assessment en eventueel Assessment niveau 2 Assessment niveau 3 (follow up) CH-Q VOOR UW ORGANISATIE Met CH-Q kunnen de individuele kwaliteiten van uw personeel ten volle worden benut, wordt de motivatie van medewerkers vergroot en worden zij meer zelfsturend. De bedrijfsvoering kan hierdoor worden verbeterd en de productiviteit kan worden verhoogd. Een medewerker of werkzoekende die in kaart brengt wie hij (of zij) is, wat hij wil en wat hij kan raakt meer betrokken bij zijn werk, neemt bewustere ontwikkelstappen en voelt zich meer gewaardeerd door de werkgever. Dit leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit, betere benutting van het informele leren op de werkvloer, meer betrokkenheid bij trainingen en opleidingen en minder ziekteverzuim. In onderwijs is CH-Q een verbindend element in loopbaanoriëntatie en -begeleiding van jongeren, het draagt bij aan betere keuzes van jongeren en minder schooluitval. Hoe werkt het? CH-Q trainingen worden op maat gemaakt voor uw organisatie, of u kunt aansluiten bij externe trajecten. Neem contact op met de CH-Q stichting voor de mogelijkheden of een offerte: of

8 STICHTING CH-Q NEDERLAND/BELGIË TROUBADOURSBORCH BE HOUTEN TEL: +31 (0) MAIL: Op vind je meer informatie over de stichting, de trainers en het bestuur. OVER STICHTING CH-Q Sinds 2005 is de Nederlandse stichting CH-Q NL/B actief om de methodiek in Nederland in te zetten en persoonlijk ondernemerschap te stimuleren bij zowel zelfstandigen als werknemers, werkzoekenden en studenten.

Toolbox Validering leerresultaten 2013. Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW

Toolbox Validering leerresultaten 2013. Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW Toolbox Validering leerresultaten 2013 Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW Toolbox Validering > Deze toolbox: > Maakt inzichtelijk welke instrumenten voor validering van leerresultaten het beste passen

Nadere informatie

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan?

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? werken in NOORDOOST BRABANT.NL Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? Inleiding Voor je ligt de productenwijzer van Werken in Noordoost Brabant, de gezamenlijke site voor

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN ondersteuning bij de invoering van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan 1 2 Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

Aanbod OSA t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015

Aanbod OSA t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015 Aanbod t.b.v. Sectorplan FCB 2014-2015 I www.osa-amsterdam.nl 1 Inhoudsopgave Leren Solliciteren (groep)... 3 Leren solliciteren & succesvol op weg naar nieuw werk... 4 (combinatie groep/individueel)...

Nadere informatie

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 Inhoud Inleiding 3 Beljon + Westerterp 5 Menea 7 Traject Consult Werkt! 8 WorkForce Holland 10 2 Inleiding Arbeidsmarktsituatie Gezien de arbeidsmarktsituatie bij

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 ABC van EVC... 2 1.1 Wat is EVC?... 2 1.2 Wat is EVP?... 3 1.3 Doelen EVC en EVP... 4 2 Wie gaan er een EVC-procedure in?... 5

Nadere informatie

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren Alleen wanneer je houdt van wat je doet, kun je kwaliteit leveren PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren Opleidingen en Bedrijfstrainingen Over de opleiding Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Management development. Het ontwikkelen van toekomstig leiders

Management development. Het ontwikkelen van toekomstig leiders Management development Het ontwikkelen van toekomstig leiders Management development Weet u wie de aanstormende leiderschapstalenten in uw organisatie zijn? En koestert u deze talenten wel genoeg? Uw jonge

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen verantwoord veranderen Werk maken van duurzame inzetbaarheid vbent.org - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen Met meetbaar én voelbaar resultaat Naar een duurzame en vitale

Nadere informatie

Loopbaangids. Versie 12.0 Utrecht, woensdag 29 juli 2015. Loopbaangids versie 12.0 (29 juli 2015)

Loopbaangids. Versie 12.0 Utrecht, woensdag 29 juli 2015. Loopbaangids versie 12.0 (29 juli 2015) Loopbaangids Versie 12.0 Utrecht, woensdag 29 juli 2015 Inhoud Inleiding... 4 Aanbieders... 5 De Loopbaanwinkel... 5 ZorgpleinNoord... 6 OSA... 7 Zowelwerk... 8 Limburg Care... 9 Vergelijken van Aanbieders...

Nadere informatie

inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende voorbeelden, reacties van klanten, visie, werkwijze & stijl en contactgegevens

inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende voorbeelden, reacties van klanten, visie, werkwijze & stijl en contactgegevens transformatio (latijn) [Gr. metamorph ōsis] Metamorfo se: 1. gedaanteverandering, - verwisseling. 2. herschepping; het geheel van gedaante doen veranderen. inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@SAMEN.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

strategische personeelsplanning in het onderwijs

strategische personeelsplanning in het onderwijs strategische personeelsplanning in het onderwijs whitepaper Randstad 2013 goed onderwijs in dynamische omstandigheden De omgeving van het onderwijs verandert in snel tempo. Vooruitzien en voorbereiden

Nadere informatie

TRAININGSGIDS CONVERGE

TRAININGSGIDS CONVERGE TRAININGSGIDS CONVERGE 2014 1 Inhoud 1. Inleiding Converge Converge loopbaanadvisering en replacement BV is een van de leidende adviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, (executive) coaching

Nadere informatie

leven Brug naar 2012-2015 WWW.GROENEWELLE.NL

leven Brug naar 2012-2015 WWW.GROENEWELLE.NL Brug naar 2012-2015 het groene leven www.groenewelle.nl WWW.GROENEWELLE.NL strategisch uit voeringsplan de groene welle Voor u ligt ons strategisch uitvoeringsplan 2012-2015 De Groene Welle: brug naar

Nadere informatie

EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT

EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT EXTERNE HERPLAATSING/OUTPLACEMENTTRAJECT Algemeen De loopbaanadviseurs van Middelhoff Personele Diensten zijn professionele duizendpoten: vakkundig en creatief in de aanpak. Vanuit hun mensenkennis kiezen

Nadere informatie

TIB &Partners. talent in bedrijf. TIB &Partners verbindt talent aan resultaat

TIB &Partners. talent in bedrijf. TIB &Partners verbindt talent aan resultaat verbindt talent aan resultaat stelt en brengt mensen, teams en organisaties in beweging. Met een unieke gefaseerde aanpak verbindt drijfveren en talenten aan individuele- en organisatiedoelstellingen.

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Focus op vakmanschap. meesters in leerkracht

Focus op vakmanschap. meesters in leerkracht Focus op vakmanschap meesters in leerkracht Focus op vakmanschap Professionalisering in het MBO krijgt de komende jaren veel aandacht, staat in het actieplan Focus op vakmanschap, dat het ministerie van

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

leergang voor operationeel management > Programma voor effectief management

leergang voor operationeel management > Programma voor effectief management leergang voor operationeel management > Programma voor effectief management Hoe krijg ik mijn mensen zover? Operationeel management is een vak apart en niet iets wat iemand zomaar kan of doet. In de praktijk

Nadere informatie

Schoolplan 2011-2013 Wellantcollege

Schoolplan 2011-2013 Wellantcollege Schoolplan 2011-2013 Wellantcollege Inhoud Inleiding 3 1. Onderwijskundig beleid 1.1 Strategisch Beleidsplan 2008-2012 4 1.2 Uitwerking onderwijskundig beleid 4 1.3 Leerroutes binnen Wellantcollege 6 1.4

Nadere informatie

HET YES! MODEL BRONNEN HAND BOEK ADICE

HET YES! MODEL BRONNEN HAND BOEK ADICE ADICE HET YES! MODEL BRONNEN HAND BOEK Inhoud Inhoud INLEIDING: CONTEXT, INHOUD EN DOELSTELLINGEN VAN HET HANDBOEK... 4 EUROPESE CONTEXT OP HET GEBIED VAN JEUGDWERKLOOSHEID... 5 DE YES! EXPERTISE... 6

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

LUTEIJN GROEP. Sterke mensen, sterke organisaties

LUTEIJN GROEP. Sterke mensen, sterke organisaties LUTEIJN GROEP Sterke mensen, sterke organisaties 3 Luteijn Groep, omdat mensen het verschil maken. We laten graag zien waar Luteijn voor staat en op welke manier dit een bijdrage kan leveren aan de resultaten

Nadere informatie

Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar

Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar Welke factoren bepalen het werkvermogen?... 3 De Work Ability Index (WAI)... 3 De verdiepingen van het Huis van Werkvermogen... 5 Begane grond: Gezondheid...

Nadere informatie