Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013"

Transcriptie

1 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel bijdraagt aan de verbetering van informatieverstrekking aan en communicatie met alle scheidsrechters van deze regio. Suggesties en bijdragen zijn van harte welkom bij de redactie, waarbij opgemerkt dat zij uiteindelijk bepaalt wat geplaatst wordt. Het adres van de eindredactie is Mededelingen stuurgroep Gerard ter Haar Mededelingen uit de bestuurscommissie Implementatietraject in volle gang In de vorige Nieuwsbrief arbitrage (april jl.) heb ik een aantal belangrijke wijzigingen in de organisatie rondom de scheidsrechters in regio Noord aangekondigd. Op dit moment hebben we in dat veranderingstraject de afgelopen periode forse stappen kunnen maken. Vacatures voor scheidsrechtersaanwijzers en voor groepscoördinatoren zijn momenteel vervuld. De namen vind je verderop in deze Nieuwsbrief. De groepscoördinatoren regelen de zaken rondom de scheidsrechtersbeoordelingen en het toewijzen en begeleiden van mentoren. Gelijktijdig met de aanmelding als scheidsrechter voor het nieuwe volleybalseizoen is een enquête gehouden naar de behoefte aan een mentor, naar de beschikbaarheid voor het mentorschap zelf en voor de rol van scheidsrechterscoach (beoordelaar). Ik ben in ieder geval uitermate blij verrast met de positieve insteek van veel scheidsrechters die hieraan een bijdrage willen leveren. Daaruit blijkt maar weer dat deze kwaliteitsimpuls door velen wordt onderschreven en op termijn ongetwijfeld bijdraagt tot een nog hoger arbitraal niveau. Vacature regio coördinator vervuld Lang leek het er op dat de zoektocht naar een coördinator arbitrage regio Noord een uiterst moeizame zou worden. Tot we in mei opeens zelfs meerdere kandidaten voor deze nieuwe functie hadden. Uiteindelijk resulteerde dat met gemeenschappelijke instemming tot de benoeming van Jeroen Schut in deze rol. Jeroen is volleybalscheidsrechter op topniveau; in deze Nieuwsbrief stelt hij zich voor.

2 Het afgelopen jaar heb ik met hem mogen samenwerken in de stuurgroep arbitrage en op basis van die ervaring heb ik er alle vertrouwen in dat het behartigen van de belangen van de arbitrage op regio en landelijk niveau bij hem in goede en bekwame handen is. Uiteraard neemt hij ook mijn tijdelijke rol als voorzitter van de stuurgroep arbitrage per direct over. Ik wens hem daarbij uiteraard veel succes. Gerard ter Haar Lid bestuurscommissie regio Noord Me regiokantoor Mededelingen vanuit het regiokantoor regiokantoor Marian Folmer Aanwijzing Vanaf dit seizoen wordt de aanwijzing van de scheidsrechters verzorgd door Marian Folmer, samen met Arend Huizenga voor de 3 e divisie en Bertus van Asselt voor de promotieklassen. Lutieneke van der Linde is na vele jaren hiermee gestopt. Bij de bekerfinales van het vorige seizoen is ze voor haar inzet onderscheiden met de zilveren bondsspeld. Ze ziet terug op een heel fijne periode en heeft mij gevraagd om ook iedereen nog eens hartelijk te bedanken voor de prettige samenwerking in deze periode. Iedereen kan nu dus voor wijzigingen/afmeldingen betreffende de 3 e divisie terecht bij: Arend Huizenga via arend.huizenga@kader.nevobo.nl / telefoon / Voor de promotieklassen bij: Bertus van Asselt via bertus.van.asselt@kader.nevobo.nl / telefoon / Voor de promotieklassen kun je ook terecht op het regiokantoor bij Marian Folmer. N.B. Bertus van Asselt is tot 7 oktober nog afwezig i.v.m. vakantie. VS3 opleiding Zoals het afgelopen seizoen starten we ook dit jaar met een VS3-opleiding voor alle nieuwe scheidsrechters in de promotieklassen. De opleiding is op 10 september gestart in Hooghalen. Hiervoor kun je je dus niet meer aanmelden. Omdat er vanuit Zwolle grote belangstelling is voor de VS3-opleiding starten we daar ook met deze opleiding. De geplande data hiervoor zijn: 9 oktober 2013, 11 december 2013 en 22 januari Verdere informatie hierover via hannie.konings@nevobo.nl.

3 Actualiteit Jeroen Schut Beste collega scheidsrechters, Dit seizoen ben ik begonnen als de nieuwe - en eerste - coördinator voor de arbitrage van deze regio. Samen met aanwijzers, groepscoördinatoren, de stuurgroep, de redactie van het bulletin en niet te vergeten Marian Folmer van het regiokantoor, werk ik inmiddels druk aan de start van dit seizoen. En nu ik mijzelf hier aan jullie voorstel, gaat in mijn gedachten, met mijn 42 jaar en een gezond gevoel van zelfspot, al een "lang" volleyballeven aan mij voorbij. Ik woon inmiddels twintig jaar in de stad Groningen, maar mijn volleyballeven begon in Emmen in het jaar 1978 bij Salvo'70. Daar trainde ik jaren onder de bezielende leiding van Ab Koster. Ook de trainingen van Alex Niewold en Jan Gevers zal ik niet gauw vergeten. In Emmen werd ik dan ook als zeventienjarige A-jeugdspeler gestrikt voor de arbitrage: op cursus bij Nevobodocent Henk Jansingh. Vijf keer drie uur les, afgesloten met een examen om in de 5e klasse en de jeugd te mogen fluiten. Wel een verschil met de huidige situatie. Regio coördinator arbitrage Jeroen Schut (l) (samen met Koos Nederhoed (r) tijdens de Veencup te Veendam). Na de overstap van het district Drenthe naar het district Groningen wist de toenmalige aanwijzer Heiko Schouten mij te vinden. In één seizoen floot ik tweeënzestig competitiewedstrijden en kreeg de verdere "opleiding" in de kraamkamer voor de Groningse scheidsrechters, het Meerdaags Jeugdtoernooi (MJT) te Doezum waarna ik - in 1993 als 23-jarige - werd voorgedragen voor "nationaal scheidsrechter". Sindsdien fluit ik dan ook in de nationale competitie. Ik heb het fluiten al die jaren met het zelf volleyballen en het geven van training weten te combineren. Dat heb ik altijd bijzonder gevonden, want als speler/coach kon ik behoorlijk boos worden op de scheidsrechter, ook al was dat een bekende collega (en ik had dan natuurlijk altijd gelijk). Het aantal teams dat ik training heb gegeven, ligt inmiddels ver boven de vijftig. Vanwege een lichte blessure ben ik met spelen gestopt, maar ik geef nog steeds training.

4 Daarnaast vond ik ook nog de tijd om enkele jaren teammanager te zijn van het heren eredivisieteam van Lycurgus. En tot aan vorig seizoen was ik nauw betrokken bij de organisatie van de Europacupwedstrijden van dit team. De definitieve keuze voor het fluiten heb ik gemaakt nadat ik in Haaksbergen een lange en hectische vijfsetter floot (Havoc-Sleen) en ik daarna moest coachen in Uithuizermeeden. De autorit van Haaksbergen naar Uithuizermeeden om op tijd te komen, was nog net niet onverantwoord, maar wel zodanig te snel dat mijn keuze vast stond. Inmiddels ben ik als scheidsrechter gestaag gepromoveerd, en fluit nu reeds enkele jaren in de N1 groep. De laatste jaren heb ik mij al ondermeer in de stuurgroep arbitrage voor de regio Noord proberen in te zetten voor de arbitrage in deze regio. Dankzij het verzorgen van diverse scheidsrechtersavonden, het veelvuldig in de sporthal zijn, het beoordelen en het MJT, heb ik het contact met veel collega's in de regio nooit helemaal verloren. De gebleven collegialiteit met de regioscheidsrechters heb ik altijd zeer gewaardeerd. Ik ben vast van plan dit seizoen samen met het regiokantoor, de werkgroepen, de coördinatoren, alle collega-scheidsrechters en andere vrijwilligers de arbitrage in de regio Noord een nieuwe impuls te geven. Naast aandacht voor het algemeen beleid en allerlei zaken die inmiddels op mijn weg komen, is er op dit moment extra aandacht - zoals ook wel uit dit bulletin zal blijken - naar meer ondersteuning en begeleiding voor de regioscheidsrechters. Direct na de start van dit seizoen wil ik mij meer gaan inzetten voor de ondersteuning van de scheidsrechtercoördinatoren van de verenigingen, bijvoorbeeld bij de opleiding, de begeleiding en het behoud van hun nieuwe en bestaande verenigingsscheidsrechters. Heel veel fluitplezier toegewenst, Jeroen Schut Begeleiding en beoordeling Jeroen Schut De formulieren voor de begeleiding en beoordeling Zoals inmiddels aan de regioscheidsrechters (onder meer via de brief bij de aanwijzing) bekend gemaakt, zal dit seizoen gestart worden met een nieuw systeem van beoordeling en begeleiding. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een mentor, een scheidsrechterscoach en diverse digitale formulieren. De mentor is het aanspreekpunt voor de scheidsrechter gedurende (bij voorkeur) meerdere seizoenen, en heeft meer dan één scheidsrechter onder zijn hoede. De scheidsrechtercoach begeleidt en coacht de scheidsrechter rond een wedstrijd.

5 Ter informatie wordt hieronder omschreven welke digitale formulieren gebruikt gaan worden en wat zij ongeveer inhouden: 1. Het indrukkenformulier Dit formulier wordt ongeveer drie dagen na de wedstrijd per aan de aanvoerder, coach, of contactpersoon van het team dat je gefloten hebt gezonden. In de mail staat een link waarmee het formulier kan worden geopend. De aanvoerder/coach kan de antwoorden aanklikken en eventueel een opmerking toevoegen. Na het akkoord klikken, wordt het formulier naar het regiokantoor gezonden. Het regiokantoor zorgt er voor dat het formulier naar de scheidsrechter, mentor (indien aanwezig) en groepscoördinator wordt doorgezonden. Het formulier bevat (slechts) drie vragen, en een opmerkingenveld (het is dus geen beoordelingsformulier), zoals hieronder staan vermeld: Niveau van de wedstrijd - Eenvoudig - Normaal - Moeilijk Invloed van de scheidsrechter op de wedstrijd - Er zijn problemen ontstaan - Geen invloed op de wedstrijd - Vermindert problemen Aanbeveling voor de toekomst - Dit niveau is te hoog gegrepen - Zit op juiste niveau - Kan hogere wedstrijden aan Opmerkingen 2. Het zelfevaluatie formulier Dit formulier wordt per aan de scheidsrechter gezonden, ongeveer drie dagen na een wedstrijd. In de mail staat een link waarmee je het formulier opent. Het formulier bevat drie vragen die lijken op bovenstaande vragen die aan de aanvoerder/coach van het team worden gesteld in het indrukkenformulier. Je kan de antwoorden aanklikken. Na het akkoord klikken wordt het formulier naar het regiokantoor gezonden. het regiokantoor zorgt er voor dat het formulier naar de mentor wordt doorgezonden. Het invullen is geen verplichting. Scheidsrechters met een mentor kunnen met hun mentor afspreken of ze het formulier wel of niet zullen invullen.

6 3 Het beoordelingsformulier Dit is het bekende formulier met cijfers dat altijd al gebruikt werd, en dat vanaf heden door de door de groepscoördinator aangewezen scheidsrechtercoach zal worden ingevuld en (bij voorkeur digitaal) aan het regiokantoor zal worden gezonden. Het formulier is te downloaden via: Het gebruik van de digitale formulieren zal worden gestart voor de scheidsrechters die actief zijn in de 3e divisie en de promotieklasse. Er zullen ongetwijfeld opstartproblemen zijn met het zenden en doorzenden van de formulieren, maar in de loop van het seizoen moet alles soepel gaan lopen. Dan zal ook worden besproken of het gewenst is de digitale formulieren beschikbaar te stellen voor de scheidsrechtercoördinatoren van de verenigingen, voor hun verenigingsscheidsrechters die fluiten in de 1e en 2e klasse, en op welke wijze dat mogelijk is. Uit de regio Hedzer van der Kooi Scheidsrechtersbijeenkomst 31 augustus 2013 Het was even zoeken in Martina Plaza, maar de circa 60 scheidsrechters waren niet voor niets gekomen. Joep van Iersel - Hoofd Arbitrage - opende de bijeenkomst. Na enkele huishoudelijke mededelingen verzorgde hij een boeiende presentatie van de 'kunst' van het arbitreren waarbij het creëren van 'klant'- tevredenheid voorop staat. En met 'klanten' hebben we het over de spelers, toeschouwers, het Tvpubliek, de organisatoren en de scheidsrechters. De kern was verder: Hoe krijgen we tevreden klanten en scheidsrechters op hun eigen en op het vereiste niveau?' Hierbij volgde nog enige toelichting en uitleg over consequent en consistent fluiten, waarbij opgemerkt werd dat fluiten 80% is op basis van ervaring en acceptatie. Hierna gaven scheidsrechters van de interlandwedstrijd Nederland - Tsjechië Hélène Geldof en Gert Reichart uitleg over wijzigingen in de spelregels ingaande het nieuwe seizoen en werden de scheidsrechters geconfronteerd met een aantal casi gevolgd door een korte discussie. De middag werd afgesloten met het bijwonen van de interlandwedstrijd Dames Nederland - Tsjechië die met 3-1 door Nederland werd gewonnen.

7 Uit het leven van een scheidsrechter Cor Koster Cognac In de zomer van 1979 kwam ik in Zwolle wonen. Daarvoor was ik actief in het volleybal en ook was ik scheidsrechter. Uiteraard wist ik heg noch steg in het Zwolse, alles was daar nieuw voor me en ik meldde me aan als scheidsrechter. Eén van mij eerste wedstrijden die ik mocht fluiten was in Westenholte bij de gelijknamige volleybalclub in sporthal Het Anker. Zoals gebruikelijk was ik er op tijd en na afloop van de vorige wedstrijd stapte ik enthousiast de zaal in en startte de voorbereidingen voor mijn wedstrijd. Na het tossen en inspelen van de teams wilde ik op het geplande aanvangstijdstip de wedstrijd starten. Daartegen maakte echter één van beide teams bezwaar. Even wachten scheids, onze aanvoerder is er nog niet, hij komt er zo aan, kreeg ik te horen. Stomverbaasd en enigszins geïrriteerd besloot ik toch maar enkele minuten te wachten, want ja, zonder je aanvoerder is toch wel echt een vervelend situatie. Maar goed, de man kwam er toch snel en tevreden ogend aanzetten en de wedstrijd kon beginnen. Pas na afloop van de wedstrijd kreeg ik te horen waarom hij zo laat op het veld verscheen. Hij was namelijk gewend om voor aanvang van de wedstrijd twee cognacjes te drinken en nam en kreeg daar ook van scheidsrechters eigenlijk altijd wel de tijd voor. Die aanvoerder had in het verleden op divisieniveau gespeeld en had schijnbaar daarmee privileges opgebouwd. Een aangenaam mens trouwens in het veld, die aanvoerder. Nadien wist ik wat me te wachten stond als ik dit team weer tegenkwam. Cor Koster Spelregels: vraag en antwoord Jeroen Schut De Olympische Spelen zijn vorig jaar geweest en dat betekent voor de volleybalspelregels traditioneel weer een nieuw spelregelboekje met wijzigingen. Deze keer dus geen vraag en antwoord, maar aandacht voor nieuwe spelregels en het digitale wedstrijdformulier. De regioscheidsrechters hebben in een brief al een korte opsomming ontvangen. Heb je in het komende seizoen vragen over de spelregels en over situaties die je hebt meegemaakt, dan kun je mij altijd mailen. Deze vragen en de antwoorden kan ik dan in deze nieuwsbrief plaatsen zodat alle collega's er hun voordeel mee kunnen doen.

8 Spelregelwijzigingen De wijzigingen staan duidelijk en netjes opgesomd in het verkort wijzigingenoverzicht spelregels dat online beschikbaar is via deze link: Het is zeer aan te raden om de wijzigingen even kort door te lopen. Het lijkt een hele lijst, maar soms is het alleen een wijziging van een woordje (zoals: opslagzone moet zijn servicezone); je bent er dan ook snel doorheen. Overigens is het nieuwe spelregelboekje ook te downloaden en in te zien via bovenstaande link. De belangrijkste spelregelwijzigingen noem ik (verkort) hieronder: 1. Regel Aantal personen op de bank. Naast de zes (wissel)spelers mogen er nu vijf begeleiders op de spelersbank plaatsnemen (dit waren er vier). 2. Regel en Liberowisseling. Wanneer de libero ziek wordt, geblesseerd raakt, uit het veld is gestuurd of gediskwalificeerd wordt, mag hij direct worden vervangen door de andere libero van het team. Als het team slechts één libero heeft, dan mag het team direct een nieuwe libero aanwijzen. Er mag nooit een nieuwe tweede libero worden aangewezen. De coach, of bij diens afwezigheid de aanvoerder in het veld, kan om welke reden dan ook aangeven dat de Libero niet meer in staat is verder te spelen (als de libero om die reden wordt vervangen, mag deze de rest van de wedstrijd niet meer spelen). 3. Regel 21.1 Maatregelen wangedrag deelnemers. Kleine misdragingen zijn niet onderhevig aan maatregelen. Het is de taak van de 1e scheidsrechter te voorkomen dat er aan de teams maatregelen moeten worden opgelegd. Dit wordt gedaan in twee stappen: Stap 1: mondeling via de aanvoerder in het veld; Stap 2: door een gele kaart aan de betreffende speler. In het kort komt de nieuwe regel er op neer dat de hele tabel van maatregelen een stapje opschuift en je een extra mogelijkheid krijgt met de gele kaart. De kaart hoort formeel niet in de tabel voor maatregelen. Deze gele kaart wordt gegeven aan een deelnemer, maar geldt als waarschuwing voor het hele team. De kaart kan maar één keer per wedstrijd gegeven worden als waarschuwing voor elk team. Elke andere misdraging van een speler van dat team kan dus niet meer met een gele kaart worden afgedaan, maar is (in elk geval) rood. Wanneer echter al een keer direct een rode of rood/gele kaart gegeven is, dan mag de gele kaart nog wel worden getoond aan een andere deelnemer, als waarschuwing voor het betreffende team.

9 Actie Was vroeger Is nu 1e waarschuwing (stap 1) mondeling mondeling 2e waarschuwing (stap 2, 1x -(bestond niet)- gele kaart (geen punt) mogelijk) Bestraffing gele kaart (punt) rode kaart (punt) Uit het veld sturen (één set) rode kaart geel/rood in één hand Diskwalificatie geel/rood in één geel/rood apart hand Wijziging kaartgebruik. Let er wel op dat de achterliggende gedachte en overige spelregels voor de maatregelen niet zijn veranderd, bijvoorbeeld: De maatregel voor "beledigend gedrag" was uit het veld sturen voor één set met een rode kaart. De maatregel voor "beledigend gedrag" is en blijft uit het veld sturen voor één set, maar nu met een rood/geel in één hand. Voor de tabel van maatregelen, zie tekening 9 op pagina 82 van het spelregelboekje. 4. Regel 16 Maatregelen spelophouden Op dezelfde wijze als de maatregelen voor het wangedrag wijzigen de kaarten voor de maatregelen voor spelophouden. Blijf er op letten dat maatregelen voor wangedrag voor een speler gelden, en een maatregel voor spelophouden aan het hele team wordt gegeven: 1. De eerste maal spelophouden door een lid van het team in een wedstrijd leidt tot een waarschuwing voor spelophouden voor het hele team. Met de gele kaart de pols aanraken (dus geen punt/overgang van de service). 2 De tweede en elke volgende keer (door welk lid van het team dan ook) leidt tot een bestraffing wegens spelophouden: Met de rode kaart de pols aanraken (bestraffing): dus een punt en het recht van service voor de tegenstander. Digitaal telformulier Het hoofdkantoor van de Nevobo heeft het digitale wedstrijdformulier (DWF) voor de verenigingen beschikbaar gesteld. Vanaf de start van het seizoen kunnen clubs hiervan gebruik maken en kun je als aangewezen scheidsrechter te maken krijgen met het digitale formulier in plaats van het vertrouwde papieren formulier. Het is handig om de videohandleiding even te bekijken en zelf te oefenen in de testomgeving zodat je niet verrast wordt bij een wedstrijd. Alle informatie vind je op

10 Ik herinner me André van Dijk Van alle markten thuis Onlangs bespraken we als stuurgroep de inhoud van deze editie van dit blad en dus ook die van deze rubriek. Vanuit ons midden werd een naam genoemd van een scheidsrechter die wellicht een leuk verhaal te vertellen heeft. Op het moment dat de bewuste naam viel, komt er bij mij een verhaal op waarin de genoemde scheidsrechter een rol speelt. We moeten hiervoor terug naar het begin van het seizoen Ik was toen zelf nog geen scheidsrechter, maar speelde als 19-jarige bij GVV (later omgedoopt in SMES) in Zwolle. Dat was een nieuwe vereniging die dat seizoen voor het eerst deelnam aan de competitie en ook aan de bekercompetitie. Als nieuw team (3 e klasse) hadden we, onverwacht, al de tweede bekerronde bereikt. En daarin lootten we een thuiswedstrijd in Zwolle tegen Ruutvoorn uit Genemuiden dat speelde in de toenmalige hoofdklasse. Die wedstrijd werd gepland op een vrijdagavond in Sporthal De Bolder, terwijl wij gewend waren (nou ja, gewend, we hadden al 3x thuis gespeeld) onze thuiswedstrijden in de plaatselijke Stilohal te spelen. Op het juiste tijdstip zijn beide teams aan het warmlopen en inspelen. De scheidsrechters van dienst (Cor Koster en Liny van der Wal) zijn al in vol ornaat aanwezig. Er is zelfs iemand om te tellen, maar wat blijkt? Er is geen wedstrijdformulier. Dat kwam omdat ons onervaren wedstrijdsecretariaat niet bekend was met het feit dat er hier een ander wedstrijdformulier gebruikt werd dan bij een reguliere competitiewedstrijd op rayonklasseniveau. Wat dat betreft is het nu beter met één uniform formulier. Wat nu te doen? Ons secretariaat is niet te bereiken en heeft überhaupt geen goed wedstrijdformulier voorhanden. Je kunt dan met z n allen weer naar huis gaan en later die wedstrijd spelen, maar dat is voor niemand leuk. Gelukkig zijn de scheidsrechters creatief. Op een leeg A4-tje, dat ergens tevoorschijn kwam, tekenden Cor en Liny zo goed en zo kwaad als dat ging, uit het hoofd, een redelijk gelijkend wedstrijdformulier. Dat werd gebruikt, de wedstrijd werd gespeeld en wij werden uitgeschakeld, zoals overigens te verwachten viel. Zo blijkt maar weer: je moet als scheidsrechter van alle markten thuis zijn en voor alles een oplossing kunnen bedenken. André van Dijk

11 Kop of munt Hedzer van der Kooi Time-out! Kortgeleden zag ik een tweede scheidsrechter wat nerveus naar de eerste scheidsrechter gebaren dat zij geen horloge bij zich had, waarop de eerste scheidsrechter haar zijn horloge aanbood. Als je volgens de regels fluit, heb je uiteraard een 'tijdmelder' nodig voor het inslaan, voor de time-outs en de setwissels. Een time-out duurt 30 seconden, maar het valt mij op dat time-outs geregeld langer duren. Soms komt dat doordat een scheidsrechter tijdens de time-out wat om zich heen kijkt, naar de tribune of het veld naast hem kijkt en daardoor gewoon niet bij de tijd en de wedstrijd is. Maar het komt ook voor dat hij te laat 'klokt'. Op het moment dat hij voor de time-out fluit, gaat de tijd in en niet pas wanneer alle spelers buiten het veld staan. De time-out duurt verder niet langer dan 30 seconden en dat houdt dan ook in dat de spelers al weer op het veld staan als die tijd om is. Anders gezegd: na circa 25 seconden na het fluiten voor de time-out wordt weer gefloten dat de time-out voorbij is en gaan de spelers het veld in. Contactgegevens Regiokantoor - arbitrage.noord@nevobo.nl Voorzitter stuurgroep - jeroen.schut@officials.nevobo.nl Redactie Marian Folmer /regiokantoor - arbitrage.noord@nevobo.nl Jeroen Schut - jeroen.schut@officials.nevobo.nl. Gerard ter Haar - gerard.ter.haar@kader.nevobo.nl Eindredactie:Hedzer van der Kooi - nieuwsbriefredactie@kpnmail.nl Verschijningsdata Nieuwsbrief Deadline kopij : 9 december 4 maart 12 mei Verschijningsdata (uiterlijk): 17 december 11 maart 23 mei Herinnert u zich als scheidsrechter, coach of speler nog leuke voorvallen of maakt u leuke, bijzondere of heel vreemde situaties bij wedstrijden mee, dan zien wij uw bijdrage 'tot lering ende vermaek' graag tegemoet. Het adres van de eindredactie is nieuwsbriefredactie@kpnmail.nl

Instructie Scheidsrechter

Instructie Scheidsrechter Instructie Scheidsrechter Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. In deze korte instructie wordt beschreven wat er van de scheidsrechter wordt verwacht, voor, tijdens en na de wedstrijd. Treedt rustig

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012 Voorwoord redactie Dit is de eerste 'Nieuwsbrief' voor alle regioscheidsrechters rechtstreeks en verenigingscheidsrechters via de scheidsrechterscoördinator van de vereniging. De 'Nieuwsbrief' is een tweemaandelijkse

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 2 december 2013

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 2 december 2013 Info Redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten.

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten. Van de organisatie Om het kwalificatietoernooi in goede banen te leiden, zijn de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Hieronder vinden jullie de gedragscode, aandachtspunten, deelname en reglement

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Handleiding invullen beschikbaarheid regioscheidsrechters

Handleiding invullen beschikbaarheid regioscheidsrechters Handleiding invullen beschikbaarheid regioscheidsrechters Inleiding Ook dit seizoen zal het via www.nevobo.nl/ mogelijk zijn om de beschikbaarheid in te vullen voor regioscheidsrechters, die actief zijn

Nadere informatie

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Versie 1.0 13 juni 2016 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel...3 1.1. Behoefte aan scheidsrechters!...3 1.2. Hoe is de arbitrage geregeld bij NHC de

Nadere informatie

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Toelichting op het spelen met twee Libero s Vanaf het seizoen 2012-2013 is het in alle klassen toegestaan om uit de lijst van spelers maximaal 2 Libero s aan te wijzen. Indien een team gaat spelen met twee Libero s dan zijn er verschillende zaken

Nadere informatie

Digitaal Wedstrijd Formulier

Digitaal Wedstrijd Formulier Digitaal Wedstrijd Formulier Agenda 1. Inleiding 2. Introductie DWF 3. Voordelen DWF 4. Voor, tijdens en na de wedstrijd 5. Veel gestelde vragen 6. Handige links & tips 7. Vragen 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager Publicatie 3.4.2 Playing Protocol Topdivisie en lager WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 6 oktober 2017

Nadere informatie

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I MET MEER PLEZIER EN ZEKERHEID DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I 2 0 1 9 AGENDA VOOR VANAVOND Delen ervaringen tot nu toe Scheidsrechterwezen Wat wanneer te

Nadere informatie

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Werkgroep Arbitrage: samen op weg naar meer scheidsrechters Eén van de speerpunten dit jaar bij NVC is de aanpak van het tekort aan scheidsrechters.

Nadere informatie

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels Rood: Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels en HIA 2017-2018. spelregel Spelregels Opmerking In de spelregels is het wedstrijdformulier vervangen door het DWF. In de Topdivisie en 1 e divisie is men

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

Volleybalvereniging The Setfighters

Volleybalvereniging The Setfighters NIEUWSBRIEF Volleybalvereniging The Setfighters Nieuwsbrief 2: seizoen 2016/2017 Augustus 2016 INHOUD Passessie nieuw shirts Aanvoerders en coaches Wist je dat. Oefenwedstrijden Zaanlands West Terugblik

Nadere informatie

Joost Ghijssen zal volgende week alle teams langs gaan en jullie ook persoonlijk op de hoogte brengen van het nut van DWF.

Joost Ghijssen zal volgende week alle teams langs gaan en jullie ook persoonlijk op de hoogte brengen van het nut van DWF. Nieuwsbrief NVC - 10 september 2015 Beste leden en ouders van jeugdleden, Op woensdag 9 september 2015 is er een aanvoerdersbijeenkomst geweest en daar is onder andere verteld over de invoering en het

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Volleybal In Vriendschap En Samenwerking Voor vragen: Joram van der Schans 06-46 20 02 98 Inhoudsopgave 1. Aanmaken Nevobo account (Aanvoerder/coach,

Nadere informatie

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële

Nadere informatie

Digitale Wedstrijd Formulier

Digitale Wedstrijd Formulier Beste trainer/leider, Ook de Commissie Wedstrijdzaken wil jou allereerst hartelijk bedanken voor jouw aanbod om komend seizoen de vereniging te helpen door een team te begeleiden. Voor veel vragen kun

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoudsopgave: Voor wie 1. Aanmaken Nevobo account (thuis) Aanvoerder/coach, zaaldienst 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (thuis) Aanvoerder/coach, zaaldienst

Nadere informatie

In de uitleg op de volgende pagina s gaan wij er vanuit dat je nog geen Nevobo Account hebt aangemaakt.

In de uitleg op de volgende pagina s gaan wij er vanuit dat je nog geen Nevobo Account hebt aangemaakt. In onze hal en in een aantal andere hallen in de regio wordt gebruik gemaakt van het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF). Het DWF is een alternatief voor het papieren wedstrijdformulier. DWF is een online

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie Publicatie 3.4.1 Playing Protocol Eredivisie WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. Datum vaststelling 01 november 2017 door

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 1. Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis Thuis kun je voordat je in de zaal aan de gang moet met het DWF alvast de demo film kijken en oefenen

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen Draaiboek Thuiswedstrijden Valkenhuizen September 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Voorbereiding 1.1 Vrijwilligers 1.2 Materialen 1.3 Contactgegevens 2. De dag van de wedstrijd 2.1 Opbouw 2.2 Tijdens de

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier. Resultaat achteraf invoeren*

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier. Resultaat achteraf invoeren* Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Resultaat achteraf invoeren* Inhoudsopgave: Voor wie 1. Aanmaken Nevobo account (thuis) Aanvoerder/coach, zaalwacht 2. Voorafgaand aan de wedstrijd

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoudsopgave: Voor wie 1. Aanmaken Nevobo account (thuis) Aanvoerder/coach, zaalwacht 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (thuis) Aanvoerder/coach, zaalwacht

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan)

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan) Taak zaalwacht: Voorafgaand aan de wedstrijd: Inloggen DWF Je gaat naar de speeldatum klik daarna de wedstrijd aan die gespeeld gaat worden Een uur voorafgaand aan de wedstrijd kan het team van de tegenpartij

Nadere informatie

Handleiding scheidsrechters 2015-2016

Handleiding scheidsrechters 2015-2016 Handleiding scheidsrechters 2015-2016 Marrit Vermeulen 30 augustus 2015 1 Inhoud Voorwoord 3 1. Scheidsrechtersbeleid 4 2. Scheidsrechterscursus 4 3. Scheidsrechtersindeling 4 4. Scheidsrechtersbenodigdheden

Nadere informatie

Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar

Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar De Nevobo kijkt uit naar het gebruik van het DWF komend seizoen na een periode van ontwikkelen en testen. We hopen dat veel verenigingen net als

Nadere informatie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie WR artikel 3.2.9.8 ( ) Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 17 juni 2019 door Manager Wedstrijdzaken Op verzoek kan de Organisator

Nadere informatie

Voornaamste aanpassingen

Voornaamste aanpassingen Voornaamste aanpassingen Jaar van invoering door FIVB (na 1947) 1895 Mr. William G. Morgan bedenkt het volleybal spel 1897 Eerste spelregels uitgegeven door Mr. William G. Morgan 1912 Invoeren van het

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen

Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen Versie 6.0 d.d.22-02-2019 Inhoud Het bekerprogramma 2018/ 19... 2 De bekergroepen... 2 De wijze van loting... 2 De planningsregels...

Nadere informatie

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel Groen: Rood: Zwart: spelregel Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Is bestaande tekst, wel relevant voor de veranderingen Spelregels 1.1 3 e commentaar: Het

Nadere informatie

Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen

Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen Toelichting op de bekerreglementen, richtlijnen en antwoorden op vragen Versie 1.0 d.d.10-07-2019 Inhoud Het bekerprogramma 2019/ 20... 2 De bekergroepen... 2 De wijze van loting... 2 De planningsregels...

Nadere informatie

Hoe gebruik je het DWF?

Hoe gebruik je het DWF? Hoe gebruik je het DWF? Het DWF is beschikbaar in twee verschillende versies. Beide versies kunnen gebruikt worden op smartphones, tablets, laptops en PC's. Zolang er een internetverbinding is kun je gebruik

Nadere informatie

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding voor de teller Het Digitaal Wedstrijd Formulier (afgekort : DWF) is de moderne manier van het registreren van wedstrijden in de Nederlandse volleybalcompetitie.

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoud 1. Aanmaken Nevobo account (Aanvoerder/coach, zaalwacht)... 2 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (Aanvoerder/coach, zaalwacht)... 4 3. Aanmelden

Nadere informatie

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen Verschillende in spelregels Eredivisie, en 1e divisie, seizoen 2019-2020 Score E-score DWF: Resultaat invoeren of live bijhouden Hoogste vertegenwoordiger (Technisch) Jurylid 1e scheidsrechter Nevobo Protest

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters,

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters, HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC Beste scheidsrechters, Jullie hebben het afgelopen seizoen of al eerder scheidsrechtersexamen gedaan en zijn nu clubscheidsrechter (CS). In deze korte handleiding lees je alles

Nadere informatie

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Onderstaand treft u een handleiding aan voor het invullen van het grote wedstrijdformulier, zoals dat wordt gebruikt in de nationale competitie, de Regionale

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE Organisatie RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 5 Organisatie 5.1 Stap 5 A Aanwijzen verenigingsscheidsrechters

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

Handleiding voor scheidsrechterscoördinator binnen de vereniging

Handleiding voor scheidsrechterscoördinator binnen de vereniging Handleiding voor scheidsrechterscoördinator binnen de vereniging 1 Handleiding voor scheidsrechterscoördinator binnen de vereniging Handleiding Scheidsrechterscoördinator Waarom deze handleiding? In de

Nadere informatie

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier pagina Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 1 Voor de wedstrijd Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 2 Na de

Nadere informatie

Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF)

Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF) Informatieboekje Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF) Algemene informatie In loop van het seizoen 2013-2014 is het de bedoeling dat alle teams van Juventa 12, vanaf de D-pupillen, overgaan op het digitale

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013 Inhoud Spelregels Kenmerken van het volleybalspel Regel 1 Speelruimte 1.1.2 Bij de door of namens de Nevobo georganiseerde competities in Nederland kan afhankelijk van het speelniveau ten behoeve van de

Nadere informatie

Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! Indienen van een rapport (aangifte) door scheidsrechter(s) 1.Welke overtredingen leiden tot een rapport (aangifte) 2.Het aanhangig maken van een overtreding 3.Eisen aan een rapport (aangifte) 4.Voorbeelden

Nadere informatie

Artikel Oud Nieuw Motivatie

Artikel Oud Nieuw Motivatie 3 Wedstrijdreglement Hoofdstuk 1 Volleybal Competitie 3.1.6.4 3.1.7.6 Een speler kan uiterlijk tot 1 maart worden teruggeschreven naar het naast lagere team dan waartoe hij reglementair behoort onder de

Nadere informatie

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels spelregel Algemeen Spelregels Eerste scheidsrechter is vervangen door: 1 e scheidsrechter, Tweede scheidsrechter is vervangen door 2 e scheidsrechter Het woord: Opslag is vervangen door: Service Opwarmruimte

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. 3 Wedstrijdreglement. Hoofdstuk 5 Volleybal Nationale Jeugdkampioenschappen. Versie juni

Wedstrijdreglement. 3 Wedstrijdreglement. Hoofdstuk 5 Volleybal Nationale Jeugdkampioenschappen. Versie juni 3 Wedstrijdreglement Hoofdstuk 5 Volleybal Nationale Jeugdkampioenschappen Versie juni 2014 1 Inhoud 3.5.1 Algemeen... 3 3.5.2 Opbouw... 3 3.5.3 Inschrijven... 3 3.5.4 Samenstellen team... 4 3.5.5 Deelname

Nadere informatie

INSCHRIJVING

INSCHRIJVING Besturen van verenigingen uitkomend met teams In regio Zuid Eindhoven, 30 september 2016 Onderwerp Regiobeker ZONDAG Contactpersoon Wedstrijdwezen competitie.zuid@nevobo.nl 040-2381043 Geacht bestuur,

Nadere informatie

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een. sportieve 2 e helft van het seizoen. Van de bestuurstafel

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een. sportieve 2 e helft van het seizoen. Van de bestuurstafel Nieuwsbrief Nummer 19 Datum: 14 december 2012 Volleybal vereniging LANGHENKEL-H.E.C. Van de bestuurstafel Er zijn nieuwe netten, dat blijkt nog even wennen. Als we elkaar helpen, is iedereen het opzetten

Nadere informatie

INSCHRIJVING

INSCHRIJVING Besturen van verenigingen uitkomend met teams In regio Zuid Eindhoven, 30 september 2016 Onderwerp Regiobeker ZATERDAG Contactpersoon Wedstrijdwezen competitie.zuid@nevobo.nl 040-2381043 Geacht bestuur,

Nadere informatie

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Inleiding Jij wilt scheidsrechter worden in de regio en gaat fluiten bij wedstrijden op 1 ste of 2 de klasse of bij Topjeugd A en B wedstrijden. Dit is de studiehandleiding

Nadere informatie

Regels & afspraken seizoen (jeugd) vv Volta Lelystad

Regels & afspraken seizoen (jeugd) vv Volta Lelystad Regels & afspraken seizoen 2015-2016 (jeugd) vv Volta Lelystad Datum : 09-08-2015 Versie : 1 Status : concept Auteur(s) : Sjoerd Kersten Inhoudsopgave 1. AFSPRAKEN BINNEN JE TEAM... 3 2. AFSPRAKEN VOOR

Nadere informatie

Handleiding DWF Live bijhouden

Handleiding DWF Live bijhouden Voor het gebruik van de versie Live bijhouden kunnen verschillende devices gebruikt worden; smartphones, tablets, laptops en PC s. voor deze versie is echter wel een goede WiFi verbinding in de sporthal

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief geven we voor nu de belangrijkste punten weer. Via Facebook en de website volgt er later meer.

In deze nieuwsbrief geven we voor nu de belangrijkste punten weer. Via Facebook en de website volgt er later meer. Voorwoord: YES! Het volleybalseizoen gaat weer van start! Na een lange zomerstop gaat het dan eindelijk weer van start. Heb je ook aan beach toernooien meegedaan? Of misschien heb je wel lekker niks gedaan

Nadere informatie

Ritola Volleybal Vereniging

Ritola Volleybal Vereniging Ritola Volleybal Vereniging Zaalwacht Ritola Volleybal Zaalwacht beheer Datum Auteur Wijzigingen 1.0 2017-09-12 Bestuur 1 e versie 2017-09-23 Bestuur Inlogscherm wifi van de Zwet (wifi netwerk Tynaarlo,

Nadere informatie

Hoe gebruik je het DWF?

Hoe gebruik je het DWF? Hoe gebruik je het DWF? Het DWF is beschikbaar in twee verschillende versies. Beide versies kunnen gebruikt worden op smartphones, tablets, laptops en PC's. Zolang er een internetverbinding is kun je gebruik

Nadere informatie

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel Groen: Rood: Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Paars: Aanvullingen na de publicatie van mei 2016 Zwart: spelregel Is bestaande tekst, wel relevant voor de

Nadere informatie

Coach assistentie. Flash Veendam

Coach assistentie. Flash Veendam Coach assistentie Flash Veendam Allereerst heel erg bedankt dat u zich wil inzetten voor Flash en het team van uw zoon of dochter. We zijn een grote club en kunnen niet zonder hulp van ouders/verzorgers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 3, 2018/2019

Nieuwsbrief Nr. 3, 2018/2019 Via deze nieuwsbrief willen we jullie informeren over de huidige stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen. Belangrijke Data December 5 wel jeugdtraining geen seniorentraining! 12 trekking Grote Club Actie

Nadere informatie

Triade nieuwsbrief Editie

Triade nieuwsbrief Editie Triade nieuwsbrief Editie 4 09-09-2016 DE ZOMERVAKANTIE IS VOORBIJ, DUS NIEUW SEIZOEN IS BEGONNEN! We hopen dat jullie allemaal een goede, leuke en vooral ontspannende zomervakantie hebben gehad en dat

Nadere informatie

Ouders bij. Tips, trucs en regels (A-, B- en C-jeugd)

Ouders bij. Tips, trucs en regels (A-, B- en C-jeugd) Ouders bij Tips, trucs en regels (A-, B- en C-jeugd) augustus 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken en afspraken... 3 3. Trainingen... 4 4. Wedstrijden... 4 5. Rol van de coach... 5 6. Praktische zaken...

Nadere informatie

Arbitrageplan HSC 28

Arbitrageplan HSC 28 Arbitrageplan HSC 28 Heerle, 20 september 2013 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

3. D O E L E N E N D ATA

3. D O E L E N E N D ATA 1. W E L K O M 2. J E U G D C O M M I S S I E : S AM E N S T E L L I N G, B E L E I D, TA K E N 3. D O E L E N E N D ATA 2 0 1 7-2 0 1 8 4. T E A M M A P P E N 5. S P O R T O U D E R 6. T E A M A F S P

Nadere informatie

Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach

Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach Informatie voor spelers (en ouders en supporters) die deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach Er wordt conform de Nevobo reglementen gespeeld door jongens en meisjes teams in de leeftijd

Nadere informatie

Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015

Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015 Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015 Commissies: - Taakverdeling en contactgegevens Commissie Wedstrijdzaken zie www.sliedrechtsport.nl/index.php?page=510 - Nieuwe

Nadere informatie

Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema

Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema 2018-2019 WR artikel 3.1.7.1 De Organisator publiceert vóór 1 april - Het systeem waarmee het komende toernooi wordt gespeeld: - Het aantal teams

Nadere informatie

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter Richtlijnen aangewezen scheidsrechter c.k.v. VZOD Kudelstaart Voorwoord De richtlijnen helpen ons om eenheid en duidelijkheid te verschaffen in de werkwijze van onze aangewezen scheidsrechters. In onderstaand

Nadere informatie

Richtlijnen Arbitrage Hockey Heeze

Richtlijnen Arbitrage Hockey Heeze Richtlijnen Arbitrage Versie 2 21 februari 2013 Inhoudsopgave 1. RICHTLIJNEN ARBITRAGE HOCKEY HEEZE... 3 1.1 Behoefte aan scheidsrechters... 3 1.2 Hoe is de arbitrage geregeld bij?... 3 1.3 Opleiding clubscheidsrechter...

Nadere informatie

Trainen en competitie

Trainen en competitie Persoonlijke informatie Voornaam Achternaam Nationaliteit Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Email adres Telefoon Mobiel nummer Soort lidmaatschap Alleen trainen Trainen en competitie Evt. voorkeur

Nadere informatie

Arbitrageplan. Jumping Giants. Basketbalvereniging Jumping Giants te Nederweert

Arbitrageplan. Jumping Giants. Basketbalvereniging Jumping Giants te Nederweert Arbitrageplan Jumping Giants Basketbalvereniging Jumping Giants te Nederweert Inhoudsopgave Doel... 2 Beleid... 3 Eisen van de basketbalbond... 3 Opleiding... 4 Inhoud cursussen... 4 Tafelcursus... 4 BS1

Nadere informatie

Handleiding Online Inschrijven Seizoen

Handleiding Online Inschrijven Seizoen Handleiding Online Inschrijven Seizoen 2018-2019 Bij deze de handleiding om de teams in te schrijven voor het seizoen 2018-2019. De onderstaande functionarissen kunnen dit realiseren voor de vereniging.

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE REDACTIE FLUITSCHEMA OKTOBER 2013

NIEUWS VANUIT DE REDACTIE FLUITSCHEMA OKTOBER 2013 NIEUWS VANUIT DE REDACTIE Dit seizoen zal Tirza de redactie van de nieuwsbrief versterken. Bij dezen zal ze zich kort voorstellen: Mijn naam is Tirza van Tuijl en ik ben 23 jaar oud. Al ongeveer 13 jaar

Nadere informatie

Informatie over het mdwf

Informatie over het mdwf Informatie over het mdwf Uitleg over de Sportlinked Applicatie en het mobiel Digitaal WedstrijdFormulier (mdwf) 31-10- 2015 Paul te Riele / Werkgroep Opleidingen (WGO) Wat is de Sportlinked applicatie?

Nadere informatie

Handleiding Digitale Wedstrijd Formulier (tablet)

Handleiding Digitale Wedstrijd Formulier (tablet) Internetverbinding (Wi-Fi) Voor het gebruiken van de applicatie van het Digitaal Wedstrijdformulier is een internetverbinding nodig. Zie hieronder welke acties online dan wel offline mogelijk zijn. De

Nadere informatie

Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema

Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema Regio Zuid - Publicatie 3.2 Bekertoernooi wedstrijdschema 2019-2020 WR artikel 3.1.7.1 De Organisator publiceert vóór 1 april - Het systeem waarmee het komende toernooi wordt gespeeld: - Het aantal teams

Nadere informatie

WEDSTRIJDZAKEN AWC. Seizoen

WEDSTRIJDZAKEN AWC. Seizoen WEDSTRIJDZAKEN AWC Seizoen 2017 2018 Wie doet wat? Gerhard Coenders: sportlinkbeheerder, KNVB contactpersoon, eindverantwoordelijk wedstrijdzaken. Jurgen van de Groes: wedstrijdzaken senioren, contactpersoon

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN Bestuursamenstelling Voorzitter: Eddy Spraakman Tel: 0522-242444 Email: e.spraakman@planet.nl Secretariaat: Bertus Spijkerman Tel: 0522-462650 Email: Bertusspijkerman@hetnet.nl

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Informatiefolder. Jeugdbeleid. Volleybalvereniging De Meeuwen Zuidhorn

Informatiefolder. Jeugdbeleid. Volleybalvereniging De Meeuwen Zuidhorn Informatiefolder Jeugdbeleid Volleybalvereniging De Meeuwen Zuidhorn De Meeuwen Seizoen 2015/2016 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie... 3 2. Teamindeling... 4 3. Trainingen... 5 3.1. Trainers... 5 3.2.

Nadere informatie

Dan ben je altijd op de hoogte!

Dan ben je altijd op de hoogte! De Muis www.hcliempde.nl Dan ben je altijd op de hoogte! Hierbij de drieëntwintigste muis van het hockeyseizoen 2012-2013. In deze muis : 115 jaar KNHB Dames 2 : zaalkampioen! DWF = Digitaal Wedstrijd

Nadere informatie

Arbitrageplan Olympia 60

Arbitrageplan Olympia 60 Arbitrageplan Olympia 60 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatiestructuur 4. Taken arbitragecommissie 5. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden 7. Werving,

Nadere informatie

Handleiding. scheidsrechterscoördinatoren. binnen de vereniging

Handleiding. scheidsrechterscoördinatoren. binnen de vereniging Handleiding scheidsrechterscoördinatoren Handleiding scheidsrechterscoördinator Waarom deze handleiding? In de laatste jaren is de rol van de scheidsrechtercoördinator (SC) steeds belangrijker geworden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 10 Jaargang: 8, nummer 8

Nieuwsbrief februari 10 Jaargang: 8, nummer 8 Nieuwsbrief februari 10 Jaargang: 8, nummer 8 Beste leden, ereleden, leden van verdienste en vrijwilligers, Black Light toernooi groot succes! Tot groot plezier van onze jeugd hebben we op 30 januari 2019

Nadere informatie

4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4

4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4 4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4 Datum: Woensdag 10 april 2019 Tijd: Groep 3/4 13.20-15.15 uur Locatie: v.v. Drachten Adres: Sportpark 'De Peppel' Gauke Boelensstraat 101 9203 KR Drachten Informatie: Dagmar

Nadere informatie

4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4

4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4 4x4 Toernooi 2019 Groep 3/4 Datum: Woensdag 10 april 2019 Tijd: Groep 3/4 13.20-15.15 uur Locatie: v.v. Drachten Adres: Sportpark 'De Peppel' Gauke Boelensstraat 101 9203 KR Drachten Informatie: Dagmar

Nadere informatie

V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter

V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter V.C. Accretos Arbitrage Workshop Coach de scheidsrechter Het programma Arbitrage De scheidsrechter De teller Publiek & spelers/coach De Quiz In het veld op de stoel Arbitrage Waarom zijn we hier? In de

Nadere informatie