Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014"

Transcriptie

1 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel bijdraagt aan de verbetering van informatieverstrekking aan en communicatie met alle scheidsrechters van deze regio. Suggesties en bijdragen zijn van harte welkom bij de redactie, waarbij opgemerkt dat zij uiteindelijk bepaalt wat geplaatst wordt. Het adres van de eindredactie is Mededelingen stuurgroep Jeroen Schut Beste lezers, Wederom is het gelukt om deze Nieuwsbrief, met name ook dankzij leuke inzendingen van collegascheidsrechters, interessant, informatief en grappig te maken. Zo is en blijft deze nieuwsbrief een medium voor en door scheidsrechters! Graag wil ik iedereen uitnodigen om bijzondere ervaringen, situaties en/of foto s met de collega s te delen en deze te zenden. Ook tips, hints, ideeën en vragen blijven van harte welkom bij onze eindredacteur. In het nieuwe systeem voor beoordeling en begeleiding, is de invoering van het door de teams ingevulde 3x3 indrukkenformulier een blijvend succes. Het geeft een goed beeld van de kwaliteit van de scheidsrechters. De kans is dan ook groot dat het formulier wordt uitgebreid en heet dan (erg origineel): 4x4 formulier. Maar daarover volgend seizoen meer! We blijven bezig om de inzet van de scheidsrechterscoaches op basis van de verkregen informatie te optimaliseren. Helaas is het gebruik van het zelfreflectieformulier dat de scheidsrechter kan invullen, op een laag pitje komen te staan. Het bleek softwarematig niet mogelijk de vervelende herinneringsmailtjes uit te zetten, zodat er eerst voor gekozen is het verzenden van de helemaal stop te zetten. Aan een oplossing wordt gewerkt. Alleen voor bekerwedstrijden en wedstrijden in de 2 e divisie kan je de mail nog ontvangen. Het blijft overigens wel mogelijk het zelfreflectie formulier in te vullen door in te loggen (mocht je dat bijvoorbeeld met je mentor hebben afgesproken). Het handboek voor de scheidsrechtercoördinatoren is bijna gereed. De introductie is uitgesteld tot begin volgend seizoen, omdat de workshop voor de scheidsrechtercoördinatoren waarbij het handboek wordt uitgereikt - nog verder moet worden uitgewerkt en ingevuld, maar ook omdat het lijkt dat het handboek landelijk navolging gaat krijgen. Dat vergt extra afstemming en daardoor tijd.

2 De nieuwe Nevobo-internetsite speciaal voor scheidsrechters is inmiddels on-line (http://www.arbitrage.nevobo.nl/), maar het speciale deel voor de scheidsrechters in de regio Noord is helaas nog niet operationeel. Toch is het de moeite waard om alvast een blik te werpen op deze site. Bij het uitkomen van deze Nieuwsbrief is het spannendste deel van de competitie aangebroken. Er zullen ongetwijfeld scheidsrechters zijn die het volhouden om volstrekt blanco en zonder verwachting naar elke wedstrijd te gaan. Ik durf echter te wedden dat veel collega s toch even de stand van te voren checken om niet helemaal voor verrassingen te komen te staan. Ik wens iedereen heel veel plezier en succes met de aankomende wedstrijden waarbij voor veel teams veel op het spel zal staan. Veel leesplezier! Jeroen Schut regiokantoor Mededelingen vanuit het regiokantoor regiokantoor Marian Folmer Kennismaken met VS4 en fluiten op nationaal niveau Op 1 februari is er samen met regio Oost een bijeenkomst georganiseerd als kennismaking met het fluiten in de 2 e divisie. Onbekend maakt onbemind en misschien wel daarom is er de laatste jaren vanuit onze regio s weinig doorstroming geweest. André van de Mark had de leiding van deze bijeenkomst, waar 20 scheidsrechters zich voor hadden aangemeld. Een uitgebreide, duidelijke uitleg over het traject van de te volgen VS4-opleiding en het fluiten in de 2 e divisie was het begin van een erg geslaagde bijeenkomst. Er werd goed inzicht gegeven in de manier waarop scheidsrechters zich voorbereiden op wedstrijden op nationaal niveau. De beoordelaar/begeleider die ook altijd bij deze wedstrijden aanwezig is, lichtte dit toe.

3 Vervolgens gingen alle deelnemers aan de hand van vier opdrachten de wedstrijd uit de Topdivisie dames CSE VC Zwolle VV Alterno 2 bekijken en dan natuurlijk met name het optreden van de beide scheidsrechters. Digitaal wedstrijd formulier Er werden uiteindelijk vier sets gespeeld (3-1 voor VC Zwolle), dus genoeg stof om even over na te praten. De beide scheidsrechters: Henk Derksen en Bert Hensema en beoordelaar/ begeleider Herman Duel namen hier alle tijd voor. Alles kon besproken worden en geen vraag bleef onbeantwoord. In een erg positieve sfeer heeft iedereen een goede kijk kunnen krijgen op het promoveren naar de nationale competitie. Dat blijkt ook wel uit het feit dat al velen zich hebben aangemeld voor de VS4- opleiding die in april van start gaat. Steeds meer verenigingen proberen het digitaal wedstrijdformulier uit. In de regio is een informatie- avond geweest met als gevolg dat er weer velen de stap hebben genomen. De kans dat je als scheidsrechter hier dus mee te maken krijgt, wordt elke week groter. Er is nu voor scheidsrechters een lijst van veel gestelde vragen gemaakt op de website. Je kunt die vinden via: Website en twitter Voor scheidsrechters is er een eigen website gelanceerd: Hier staan veel interessante zaken speciaal voor scheidsrechters op één plek bij elkaar. Meer dan de moeite waard om bij je favorieten te zetten. Alleen is de community nog niet beschikbaar voor regio- en verenigingsscheidsrechters. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van scheidsrechters en arbitragezaken, dan kun je ons nu ook volgen op Twitter

4 NEVOBO vlaggenistenlleybalvereniging Fama Beachvolleybalscheidsrechter Aan: alle code 1, 2 en 3 regio- en nationale scheidsrechters Beste official, Ben jij na het indoorseizoen blij dat je een paar maanden de bok niet meer op hoeft, of duurt die zomer je eigenlijk veel te lang? Geen probleem, het beachvolleybalseizoen sluit naadloos aan op het indoorseizoen. Dus ook tijdens de lange zomermaanden hoef je het fluiten niet te missen. Beachvolleybal is booming! Steeds meer mensen komen in aanraking met deze snelle en attractieve tak van volleybal. De OS in 2012 in het sfeervolle stadion in Londen hebben hier vast en zeker een steentje aan bijgedragen. Dit gaan we in 2015 proberen dunnetjes over te doen in ons eigen land, tijdens het WK beachvolleybal! Ben je in het indoorvolleybal veelal met één of twee officials bij één wedstrijd, in het beachvolleybal word je aangewezen voor een toernooidag van s morgens vroeg tot ca uur. Dat betekent dat je met een groep gelijkgestemden een gehele dag de arbitrage verzorgt. Dit zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. Bovendien is de leercurve van een beachvolleybal-scheidsrechter veel steiler, omdat je veel wedstrijden per dag fluit. De tips van een scheidsrechters-begeleider of collega-scheidsrechter kun je dus meteen zelf in de praktijk brengen. In mei 2014 wordt gestart met de nieuwe opleiding Beachvolleybalscheidsrechter 4 (BVS4). Spreekt bovenstaande je aan, heb je interesse en ambitie om op deze manier betrokken te zijn bij het beachvolleybal, nu en ook in het WK jaar schrijf je in voor de BVS4 2014! De BVS4 is toegankelijk voor scheidsrechters vanaf promotieklasse of hoger en voor beachspelers met minimaal 2e divisie ervaring. Voor meer inhoudelijke informatie, zie de informatiefolder-bvs4. Is je interesse gewekt, geef je dan via het inschrijfformulier op voor de BVS4. Aanmelden kan tot 8 april Heb je nog vragen, neem dan contact op met Sandra Scheel-van Kippersluis op het hoofdkantoor Nevobo.

5 stelt zich voor l Wietske van Eck-Veenstra Mijn naam is Wietske van Eck-Veenstra, geboren en getogen in de omgeving van Heerenveen en zelf woonachtig in Heerenveen. Ik ben 31 jaar, ben getrouwd sinds 2008 en heb twee prachtige dochters van 3 en bijna 5. Ik ben werkzaam als medewerker op de financiële administratie bij een bedrijf in Joure, waar ik met veel plezier drie dagen per week werk. Naast mijn werk volg ik de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden. In 2003 heb ik de startopleiding tot scheidsrechter gevolgd, maar van jongs af aan heb ik actief volleybal gespeeld tot ongeveer vier jaar geleden. Omdat ik wel graag betrokken wilde blijven in de volleybalsport heb ik aangegeven dat ik voor de huidige vereniging OPM Heerenveen wilde blijven fluiten. Bij het invullen van een enquête vanuit de vereniging heb ik te kennen gegeven wel hoger te willen fluiten. Het vervolg was dat ik de VS3-opleiding ben gaan doen, waarvoor ik in april 2013 mijn PVB heb gedaan in de promotieklasse, die mij de code R2 heeft opgeleverd. Sinds kort mag ik op uitnodiging deel uit maken van de Stuurgroep Arbitrage Noord Nederland. Ik hoop hiervoor een nuttige bijdrage te kunnen leveren en ben ook nieuwsgierig naar de mening en ervaring van de andere leden. Samen werken we toe naar een goed bruikbaar handboek voor scheidsrechter coördinatoren bij verenigingen in Noord Nederland. Verder maak ik me graag sterk voor de aanmoediging van jonge scheidsrechters en vanuit mezelf uiteraard voor de vrouwelijke scheidsrechters, die nog altijd in de minderheid zijn vergeleken met de mannelijke scheidsrechters. Wellicht ontmoeten we elkaar nog eens bij een volleybal wedstrijd of scheidsrechterbijeenkomst! Graag tot dan.

6 Spelregels: vraag en antwoord Jeroen Schut Spelregels: vraag en antwoord Regelmatig komt het voor dat ik in de zaal of via de mail vragen over specifieke situaties en spelregels krijg. Via deze nieuwsbrief zal ik steeds één of meer vragen (en mijn antwoorden) met jullie delen, zodat meer scheidsrechters kunnen profiteren. De naam van de vraagsteller en de teams worden weggehaald en de taal wat gewijzigd. Ik probeer in 'begrijpelijke taal' te antwoorden en niet alleen te verwijzen naar de spelregels. Mijn antwoorden zijn dus niet de precieze weergave van de spelregel: daar heb je dan echt de spelregels voor nodig! Heb je vragen, dan kun je mij altijd mailen: Vraag over over het net reiken Ik ben er niet meer zeker van wat klopt in de volgende situatie: Kan de derde te spelen bal gestolen worden? M.a.w.: een aanvallende speler mag bij de aanval niet met zijn handen over het net komen om de bal te spelen, maar mag alleen met de handen de bal bij de aanval volgen en daarmee (daarna) over het net reiken. Waar het om gaat: De derde bal (veld A) wordt zodanig gespeeld aan kant veld A dat hij niet meer over het net gespeeld kan worden (en als dat wel het geval is, is het vier keer spelen). Mag speler team B dan de handen over het net heen reiken en de bal in het veld slaan? Antwoord Bij de het antwoord op jouw vraag is met name de beoordeling van de actie van speler B van belang: Beoordeel je de actie (het raken van de bal boven de helft van de tegenstander) van speler B als aanval: mag niet! Beoordeel je de actie (het raken van de bal boven de helft van de tegenstander) van speler B als blokkering: mag wel!

7 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Waarom? Dat staat in de spelregels best goed en duidelijk vermeld, alleen op wat verschillende plaatsen. Misschien daarom toch goed om ze hier op een rijtje te zetten, want ingewikkeld wordt het wel. Waarom is de actie fout als deze derde bal van de tegenstander over het net wordt aangevallen? Regel is duidelijk genoeg! Foute aanvalsslag: Een speler raakt de bal in de speelhelft van de tegenstander. Denk dan wel even aan spelregel : Na een aanvalsslag mag een speler wel met zijn hand over het net heen komen (mits het contact met de bal in zijn eigen speelhelft heeft plaatsgevonden). Indien tijdens een aanvalsslag een deel van de hand de bal aan de eigen kant van het net raakt, maar een ander deel van de hand over het net heen de bal raakt, is dat fout. Waarom is het blokkeren van deze derde bal wel goed? Regel Bij het blokkeren mag de blokkeerder de bal over het net heen aanraken, mits hij de tegenstander vóór of tijdens diens aanvalsslag niet hindert. Omdat de tegenstander de bal al drie keer gespeeld had, kon en mocht de bal dus over het net geraakt worden bij de blokkering. Dit staat hierover nog in het commentaar bij regel 14.3: Na de derde aanraking van team A mag de blokkeerder van team B elke bal blokkeren boven de speelhelft van de tegenstander. Het maakt dan niet uit of de bal parallel aan het net wordt gespeeld of in de richting van het veld van team B gaat. Elke 3e aanraking van een team wordt gezien als aanvalsslag die in de richting van de tegenstander gaat. Soms mag zelfs de eerste of tweede bal over het net geblokkeerd worden: De blokkeerder heeft het recht om elke bal (dus ook na de eerste of tweede keer spelen van de tegenstander) boven de netrand te spelen in de speelhelft van de tegenstander maar alleen als de bal na het eerste of tweede contact van de tegenstander naar zijn zijde van het net komt en er geen tegenstander dicht genoeg bij het net en de bal is om de bal nog te kunnen spelen.

8 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Uit de regio K. Smits Het opstellingsbriefje Met mijn 5 jaar fluitervaring ben ik nog maar een groentje in het scheidsrechtervak. Ik moet dan ook vaak horen dat vroeger alles beter was. Vroeger was het niveau hoger en waren de scheidsrechters beter. Vroeger leerden kinderen nog hoofdrekenen. Vroeger bestonden er nog geen rekenmachines. Met getallen kun je leuke dingen doen. 10 Getallen leveren namelijk een telefoonnummer op. Onlangs wilde een coach gevat doen bij de kaartcontrole: In 5 minuten 10 leuke jongens leren kennen, dat red je niet in de kroeg! Mijn antwoord was: In de kroeg zou ik ook al hun nummers hebben gescoord. Helaas had deze coach niet de ballen om meteen de telefoonnummers van zijn team voor mij te regelen. Met getallen kun je nog meer leuke dingen doen. Dat dacht ook de coach van Zwolle. Even testen hoe wakker de scheids na drie dagen toernooi en twee nachten te weinig slaap nog is. Wakker genoeg zo bleek. Ik moest vooral heel hard lachen toen ik het opstellingsbriefje kreeg (zie foto). Het controleren van de opstelling ging vrij vlot: 7, 6, 10, 12, 3 en als laatste 8, en de libero: 11. De coach kwam nog even een kijkje nemen: hoe goed zijn de hoofdrekenskills van de scheids? Vrij goed, ondanks veelvuldig gebruik van de zakjapanner. Hij vroeg: lukt het een beetje? Waarop ik antwoordde dat het me toch tegenviel: als je op het idee komt om zo n opstelling te maken en je hebt de kans om een derde macht op plekje VI te gebruiken, dan moet je hem grijpen. Beetje jammer!

9 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Kop of munt Hedzer van der Kooi Uitzonderlijke spelerwissel Beginnende scheidsrechters schrikken bij zo'n kop nog wel eens en denken:'o nee, hè!'en laten de spelregel dan voor wat het is. Dat is niet erg slim, want ook al komt het niet wekelijks voor, je kunt het zomaar treffen. Zo zag ik een team de wedstrijd beginnen met 7 spelers. In de laatste set werd - zeg maar - speler 1 gewisseld voor speler 10. Direct daarna werd speler 1 weer teruggewisseld en kon niet meer regulier gewisseld worden. Vervolgens raakte speler 4 zodanig geblesseerd dat hij beslist niet verder kon spelen. Gelukkig was er toen nog de mogelijkheid van een uitzonderlijke spelerswissel en kon speler 1 weer het veld in, nu als vervanger van speler 4.Het spelregelboekje is daarin duidelijk: 15.7 UITZONDERLIJKE SPELERWISSEL Een speler (uitgezonderd de Libero), die vanwege een blessure of ziekte niet verder kan spelen, moet reglementair worden gewisseld. Als dit niet mogelijk is, heeft het team recht op een uitzonderlijke spelerwissel, die niet aan de voorwaarden van regel 15.6 voldoet. Uit het commentaar verder nog een paar opmerkingen: De gewisselde geblesseerde of zieke speler mag gedurende de rest van de wedstrijd niet meer terugkeren in het veld. Een uitzonderlijke spelerwissel telt in geen enkel geval mee voor het aantal spelerwissels. Wanneer bij een blessure een uitzonderlijke spelerwissel nodig is, mogen hierin naar keuze van de de coach, alle spelers worden betrokken die op dat moment niet aan het spel deelnemen, ongeacht of (en zo ja: waar) zij in de lopende set al in het veld zijn geweest. Spelregelkennis is niet alleen een must voor de scheidsrechters, maar ook voor aanvoerders en of coaches.

10 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Contactgegevens Regiokantoor Voorzitter stuurgroep Redactie Marian Folmer /regiokantoor Jeroen Schut Gerard ter Haar Eindredactie: Hedzer van der Kooi Verschijningsdata Nieuwsbrief seizoen Deadline kopij : 12 mei Verschijningsdata (uiterlijk): 23 mei Herinnert u zich als scheidsrechter, coach of speler nog leuke voorvallen of maakt u leuke, bijzondere of heel vreemde situaties bij wedstrijden mee, dan zien wij uw bijdrage 'tot lering ende vermaek' graag tegemoet. En heeft uw vereniging nog iets te melden waar elke andere vereniging iets aan heeft, aarzel dan niet het in te sturen. Het adres van de eindredactie is

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later

JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later JUN 2015 Nu al leuk voor later Lees over: 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer 2 Woord vooraf Je pensioen: daar denk je misschien niet

Nadere informatie

acht verdiepende interviews

acht verdiepende interviews WENSEN EN BEHOEFTEN VAN LEDEN van HARTEN TWEE acht verdiepende interviews Blaauwbroek bureau voor Vraaggestuurde Zorg Nieuwstad 100c 1381 CE WEESP tel.: 0294 491400 e-mail: info@bbvz.nl www.bbvz.nl Colofon

Nadere informatie

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 Het nieuwe seizoen is weer aanstaande dus is het van belang afspraken te maken die gelden voor alle bondsscheidsrechters vanaf de eerste competitiewedstrijd

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

AGILITAS POST. SvZ Seizoen 2011-2012. Van de redactie ARNHEMSE VOLLEYBALVERENIGING

AGILITAS POST. SvZ Seizoen 2011-2012. Van de redactie ARNHEMSE VOLLEYBALVERENIGING AV agilitas AGILITAS POST ARNHEMSE VOLLEYBALVERENIGING de CMV jeugd speelt nu in nieuwe shirtjes gesponsord door Welling Bij deze bodembalk object hadden we achteraf liever een effen blauw vlak gehad,

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs

Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Goed worden en goed blijven Communicatie met ouders Praktijkvoorbeelden van communicatie met ouders in het primair onderwijs Over het informeren van ouders over de kwaliteit van de school en het betrekken

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Terug naar de basis. Handreiking. Marijke Booijink

Terug naar de basis. Handreiking. Marijke Booijink Marijke Booijink Terug naar de basis Mogelijkheden voor het verbeteren van de communicatie tussen leerkrachten en allochtone ouders in het primair onderwijs Handreiking Handreiking Terug naar de basis

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos Adviesrapport Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri juni 2013 Colofon juni 2013, Pharos Kennis- en adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken 1 54 NAW 5/13 nr. 1 maart 2012 Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken Nellie Verhoef Nellie Verhoef Faculteit Gedragswetenschappen, instituut ELAN Universiteit Twente Postbus 217 7500 AE

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Een heel gelukkig 2013!

Een heel gelukkig 2013! Verenigingsblad van Korfbalclub Antilopen januari 2013. jaargang 7. nr. 30 Een heel gelukkig 2013! Antilopenjeugd verrast Sinterklaas Maagdenburgstraat 20 a 7421 ZC DEVENTER Postbus 2038 7420 AA DEVENTER

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2013 nr.95 Pagina 1 van 18. Sponsor All In. Opbrengst mrt 20.97

Nieuwsbrief april 2013 nr.95 Pagina 1 van 18. Sponsor All In. Opbrengst mrt 20.97 Nieuwsbrief nr. 95 jaargang 9 April 2013 Hallo allemaal, De Algemene ledenvergadering is geweest, de competitie is bekend, en we zijn klaar om het seizoen te beginnen! Ondanks dat de winter voorbij is

Nadere informatie

Een goed gesprek voorkomt erger

Een goed gesprek voorkomt erger Een goed gesprek voorkomt erger een handreiking voor ouders bij een klacht over school Voorwoord Wat doet u als u of uw kind een probleem heeft met de school? Sinds 1998 is er een wettelijke klachtenregeling

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

De bijzondere curator, een lot uit de loterij?

De bijzondere curator, een lot uit de loterij? De bijzondere curator, een lot uit de loterij? Adviesrapport over waarborging van de stem en de belangen van kinderen in de praktijk Onderzoeksteam Mevrouw mr. drs. N. van der Bijl Mevrouw drs. M.E. Van

Nadere informatie

Neemt ouderparticipatie af?

Neemt ouderparticipatie af? Neemt ouderparticipatie af? Stand van zaken en tips voor scholen en ouderraden Marianne Overmaat Marianne Boogaard 1 Dit onderzoek is gefinancierd uit het budget dat het ministerie van OCW jaarlijks beschikbaar

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie