Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014"

Transcriptie

1 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel bijdraagt aan de verbetering van informatieverstrekking aan en communicatie met alle scheidsrechters van deze regio. Suggesties en bijdragen zijn van harte welkom bij de redactie, waarbij opgemerkt dat zij uiteindelijk bepaalt wat geplaatst wordt. Het adres van de eindredactie is Mededelingen stuurgroep Jeroen Schut Beste lezers, Wederom is het gelukt om deze Nieuwsbrief, met name ook dankzij leuke inzendingen van collegascheidsrechters, interessant, informatief en grappig te maken. Zo is en blijft deze nieuwsbrief een medium voor en door scheidsrechters! Graag wil ik iedereen uitnodigen om bijzondere ervaringen, situaties en/of foto s met de collega s te delen en deze te zenden. Ook tips, hints, ideeën en vragen blijven van harte welkom bij onze eindredacteur. In het nieuwe systeem voor beoordeling en begeleiding, is de invoering van het door de teams ingevulde 3x3 indrukkenformulier een blijvend succes. Het geeft een goed beeld van de kwaliteit van de scheidsrechters. De kans is dan ook groot dat het formulier wordt uitgebreid en heet dan (erg origineel): 4x4 formulier. Maar daarover volgend seizoen meer! We blijven bezig om de inzet van de scheidsrechterscoaches op basis van de verkregen informatie te optimaliseren. Helaas is het gebruik van het zelfreflectieformulier dat de scheidsrechter kan invullen, op een laag pitje komen te staan. Het bleek softwarematig niet mogelijk de vervelende herinneringsmailtjes uit te zetten, zodat er eerst voor gekozen is het verzenden van de helemaal stop te zetten. Aan een oplossing wordt gewerkt. Alleen voor bekerwedstrijden en wedstrijden in de 2 e divisie kan je de mail nog ontvangen. Het blijft overigens wel mogelijk het zelfreflectie formulier in te vullen door in te loggen (mocht je dat bijvoorbeeld met je mentor hebben afgesproken). Het handboek voor de scheidsrechtercoördinatoren is bijna gereed. De introductie is uitgesteld tot begin volgend seizoen, omdat de workshop voor de scheidsrechtercoördinatoren waarbij het handboek wordt uitgereikt - nog verder moet worden uitgewerkt en ingevuld, maar ook omdat het lijkt dat het handboek landelijk navolging gaat krijgen. Dat vergt extra afstemming en daardoor tijd.

2 De nieuwe Nevobo-internetsite speciaal voor scheidsrechters is inmiddels on-line (http://www.arbitrage.nevobo.nl/), maar het speciale deel voor de scheidsrechters in de regio Noord is helaas nog niet operationeel. Toch is het de moeite waard om alvast een blik te werpen op deze site. Bij het uitkomen van deze Nieuwsbrief is het spannendste deel van de competitie aangebroken. Er zullen ongetwijfeld scheidsrechters zijn die het volhouden om volstrekt blanco en zonder verwachting naar elke wedstrijd te gaan. Ik durf echter te wedden dat veel collega s toch even de stand van te voren checken om niet helemaal voor verrassingen te komen te staan. Ik wens iedereen heel veel plezier en succes met de aankomende wedstrijden waarbij voor veel teams veel op het spel zal staan. Veel leesplezier! Jeroen Schut regiokantoor Mededelingen vanuit het regiokantoor regiokantoor Marian Folmer Kennismaken met VS4 en fluiten op nationaal niveau Op 1 februari is er samen met regio Oost een bijeenkomst georganiseerd als kennismaking met het fluiten in de 2 e divisie. Onbekend maakt onbemind en misschien wel daarom is er de laatste jaren vanuit onze regio s weinig doorstroming geweest. André van de Mark had de leiding van deze bijeenkomst, waar 20 scheidsrechters zich voor hadden aangemeld. Een uitgebreide, duidelijke uitleg over het traject van de te volgen VS4-opleiding en het fluiten in de 2 e divisie was het begin van een erg geslaagde bijeenkomst. Er werd goed inzicht gegeven in de manier waarop scheidsrechters zich voorbereiden op wedstrijden op nationaal niveau. De beoordelaar/begeleider die ook altijd bij deze wedstrijden aanwezig is, lichtte dit toe.

3 Vervolgens gingen alle deelnemers aan de hand van vier opdrachten de wedstrijd uit de Topdivisie dames CSE VC Zwolle VV Alterno 2 bekijken en dan natuurlijk met name het optreden van de beide scheidsrechters. Digitaal wedstrijd formulier Er werden uiteindelijk vier sets gespeeld (3-1 voor VC Zwolle), dus genoeg stof om even over na te praten. De beide scheidsrechters: Henk Derksen en Bert Hensema en beoordelaar/ begeleider Herman Duel namen hier alle tijd voor. Alles kon besproken worden en geen vraag bleef onbeantwoord. In een erg positieve sfeer heeft iedereen een goede kijk kunnen krijgen op het promoveren naar de nationale competitie. Dat blijkt ook wel uit het feit dat al velen zich hebben aangemeld voor de VS4- opleiding die in april van start gaat. Steeds meer verenigingen proberen het digitaal wedstrijdformulier uit. In de regio is een informatie- avond geweest met als gevolg dat er weer velen de stap hebben genomen. De kans dat je als scheidsrechter hier dus mee te maken krijgt, wordt elke week groter. Er is nu voor scheidsrechters een lijst van veel gestelde vragen gemaakt op de website. Je kunt die vinden via: Website en twitter Voor scheidsrechters is er een eigen website gelanceerd: Hier staan veel interessante zaken speciaal voor scheidsrechters op één plek bij elkaar. Meer dan de moeite waard om bij je favorieten te zetten. Alleen is de community nog niet beschikbaar voor regio- en verenigingsscheidsrechters. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van scheidsrechters en arbitragezaken, dan kun je ons nu ook volgen op Twitter

4 NEVOBO vlaggenistenlleybalvereniging Fama Beachvolleybalscheidsrechter Aan: alle code 1, 2 en 3 regio- en nationale scheidsrechters Beste official, Ben jij na het indoorseizoen blij dat je een paar maanden de bok niet meer op hoeft, of duurt die zomer je eigenlijk veel te lang? Geen probleem, het beachvolleybalseizoen sluit naadloos aan op het indoorseizoen. Dus ook tijdens de lange zomermaanden hoef je het fluiten niet te missen. Beachvolleybal is booming! Steeds meer mensen komen in aanraking met deze snelle en attractieve tak van volleybal. De OS in 2012 in het sfeervolle stadion in Londen hebben hier vast en zeker een steentje aan bijgedragen. Dit gaan we in 2015 proberen dunnetjes over te doen in ons eigen land, tijdens het WK beachvolleybal! Ben je in het indoorvolleybal veelal met één of twee officials bij één wedstrijd, in het beachvolleybal word je aangewezen voor een toernooidag van s morgens vroeg tot ca uur. Dat betekent dat je met een groep gelijkgestemden een gehele dag de arbitrage verzorgt. Dit zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. Bovendien is de leercurve van een beachvolleybal-scheidsrechter veel steiler, omdat je veel wedstrijden per dag fluit. De tips van een scheidsrechters-begeleider of collega-scheidsrechter kun je dus meteen zelf in de praktijk brengen. In mei 2014 wordt gestart met de nieuwe opleiding Beachvolleybalscheidsrechter 4 (BVS4). Spreekt bovenstaande je aan, heb je interesse en ambitie om op deze manier betrokken te zijn bij het beachvolleybal, nu en ook in het WK jaar schrijf je in voor de BVS4 2014! De BVS4 is toegankelijk voor scheidsrechters vanaf promotieklasse of hoger en voor beachspelers met minimaal 2e divisie ervaring. Voor meer inhoudelijke informatie, zie de informatiefolder-bvs4. Is je interesse gewekt, geef je dan via het inschrijfformulier op voor de BVS4. Aanmelden kan tot 8 april Heb je nog vragen, neem dan contact op met Sandra Scheel-van Kippersluis op het hoofdkantoor Nevobo.

5 stelt zich voor l Wietske van Eck-Veenstra Mijn naam is Wietske van Eck-Veenstra, geboren en getogen in de omgeving van Heerenveen en zelf woonachtig in Heerenveen. Ik ben 31 jaar, ben getrouwd sinds 2008 en heb twee prachtige dochters van 3 en bijna 5. Ik ben werkzaam als medewerker op de financiële administratie bij een bedrijf in Joure, waar ik met veel plezier drie dagen per week werk. Naast mijn werk volg ik de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden. In 2003 heb ik de startopleiding tot scheidsrechter gevolgd, maar van jongs af aan heb ik actief volleybal gespeeld tot ongeveer vier jaar geleden. Omdat ik wel graag betrokken wilde blijven in de volleybalsport heb ik aangegeven dat ik voor de huidige vereniging OPM Heerenveen wilde blijven fluiten. Bij het invullen van een enquête vanuit de vereniging heb ik te kennen gegeven wel hoger te willen fluiten. Het vervolg was dat ik de VS3-opleiding ben gaan doen, waarvoor ik in april 2013 mijn PVB heb gedaan in de promotieklasse, die mij de code R2 heeft opgeleverd. Sinds kort mag ik op uitnodiging deel uit maken van de Stuurgroep Arbitrage Noord Nederland. Ik hoop hiervoor een nuttige bijdrage te kunnen leveren en ben ook nieuwsgierig naar de mening en ervaring van de andere leden. Samen werken we toe naar een goed bruikbaar handboek voor scheidsrechter coördinatoren bij verenigingen in Noord Nederland. Verder maak ik me graag sterk voor de aanmoediging van jonge scheidsrechters en vanuit mezelf uiteraard voor de vrouwelijke scheidsrechters, die nog altijd in de minderheid zijn vergeleken met de mannelijke scheidsrechters. Wellicht ontmoeten we elkaar nog eens bij een volleybal wedstrijd of scheidsrechterbijeenkomst! Graag tot dan.

6 Spelregels: vraag en antwoord Jeroen Schut Spelregels: vraag en antwoord Regelmatig komt het voor dat ik in de zaal of via de mail vragen over specifieke situaties en spelregels krijg. Via deze nieuwsbrief zal ik steeds één of meer vragen (en mijn antwoorden) met jullie delen, zodat meer scheidsrechters kunnen profiteren. De naam van de vraagsteller en de teams worden weggehaald en de taal wat gewijzigd. Ik probeer in 'begrijpelijke taal' te antwoorden en niet alleen te verwijzen naar de spelregels. Mijn antwoorden zijn dus niet de precieze weergave van de spelregel: daar heb je dan echt de spelregels voor nodig! Heb je vragen, dan kun je mij altijd mailen: Vraag over over het net reiken Ik ben er niet meer zeker van wat klopt in de volgende situatie: Kan de derde te spelen bal gestolen worden? M.a.w.: een aanvallende speler mag bij de aanval niet met zijn handen over het net komen om de bal te spelen, maar mag alleen met de handen de bal bij de aanval volgen en daarmee (daarna) over het net reiken. Waar het om gaat: De derde bal (veld A) wordt zodanig gespeeld aan kant veld A dat hij niet meer over het net gespeeld kan worden (en als dat wel het geval is, is het vier keer spelen). Mag speler team B dan de handen over het net heen reiken en de bal in het veld slaan? Antwoord Bij de het antwoord op jouw vraag is met name de beoordeling van de actie van speler B van belang: Beoordeel je de actie (het raken van de bal boven de helft van de tegenstander) van speler B als aanval: mag niet! Beoordeel je de actie (het raken van de bal boven de helft van de tegenstander) van speler B als blokkering: mag wel!

7 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Waarom? Dat staat in de spelregels best goed en duidelijk vermeld, alleen op wat verschillende plaatsen. Misschien daarom toch goed om ze hier op een rijtje te zetten, want ingewikkeld wordt het wel. Waarom is de actie fout als deze derde bal van de tegenstander over het net wordt aangevallen? Regel is duidelijk genoeg! Foute aanvalsslag: Een speler raakt de bal in de speelhelft van de tegenstander. Denk dan wel even aan spelregel : Na een aanvalsslag mag een speler wel met zijn hand over het net heen komen (mits het contact met de bal in zijn eigen speelhelft heeft plaatsgevonden). Indien tijdens een aanvalsslag een deel van de hand de bal aan de eigen kant van het net raakt, maar een ander deel van de hand over het net heen de bal raakt, is dat fout. Waarom is het blokkeren van deze derde bal wel goed? Regel Bij het blokkeren mag de blokkeerder de bal over het net heen aanraken, mits hij de tegenstander vóór of tijdens diens aanvalsslag niet hindert. Omdat de tegenstander de bal al drie keer gespeeld had, kon en mocht de bal dus over het net geraakt worden bij de blokkering. Dit staat hierover nog in het commentaar bij regel 14.3: Na de derde aanraking van team A mag de blokkeerder van team B elke bal blokkeren boven de speelhelft van de tegenstander. Het maakt dan niet uit of de bal parallel aan het net wordt gespeeld of in de richting van het veld van team B gaat. Elke 3e aanraking van een team wordt gezien als aanvalsslag die in de richting van de tegenstander gaat. Soms mag zelfs de eerste of tweede bal over het net geblokkeerd worden: De blokkeerder heeft het recht om elke bal (dus ook na de eerste of tweede keer spelen van de tegenstander) boven de netrand te spelen in de speelhelft van de tegenstander maar alleen als de bal na het eerste of tweede contact van de tegenstander naar zijn zijde van het net komt en er geen tegenstander dicht genoeg bij het net en de bal is om de bal nog te kunnen spelen.

8 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Uit de regio K. Smits Het opstellingsbriefje Met mijn 5 jaar fluitervaring ben ik nog maar een groentje in het scheidsrechtervak. Ik moet dan ook vaak horen dat vroeger alles beter was. Vroeger was het niveau hoger en waren de scheidsrechters beter. Vroeger leerden kinderen nog hoofdrekenen. Vroeger bestonden er nog geen rekenmachines. Met getallen kun je leuke dingen doen. 10 Getallen leveren namelijk een telefoonnummer op. Onlangs wilde een coach gevat doen bij de kaartcontrole: In 5 minuten 10 leuke jongens leren kennen, dat red je niet in de kroeg! Mijn antwoord was: In de kroeg zou ik ook al hun nummers hebben gescoord. Helaas had deze coach niet de ballen om meteen de telefoonnummers van zijn team voor mij te regelen. Met getallen kun je nog meer leuke dingen doen. Dat dacht ook de coach van Zwolle. Even testen hoe wakker de scheids na drie dagen toernooi en twee nachten te weinig slaap nog is. Wakker genoeg zo bleek. Ik moest vooral heel hard lachen toen ik het opstellingsbriefje kreeg (zie foto). Het controleren van de opstelling ging vrij vlot: 7, 6, 10, 12, 3 en als laatste 8, en de libero: 11. De coach kwam nog even een kijkje nemen: hoe goed zijn de hoofdrekenskills van de scheids? Vrij goed, ondanks veelvuldig gebruik van de zakjapanner. Hij vroeg: lukt het een beetje? Waarop ik antwoordde dat het me toch tegenviel: als je op het idee komt om zo n opstelling te maken en je hebt de kans om een derde macht op plekje VI te gebruiken, dan moet je hem grijpen. Beetje jammer!

9 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Kop of munt Hedzer van der Kooi Uitzonderlijke spelerwissel Beginnende scheidsrechters schrikken bij zo'n kop nog wel eens en denken:'o nee, hè!'en laten de spelregel dan voor wat het is. Dat is niet erg slim, want ook al komt het niet wekelijks voor, je kunt het zomaar treffen. Zo zag ik een team de wedstrijd beginnen met 7 spelers. In de laatste set werd - zeg maar - speler 1 gewisseld voor speler 10. Direct daarna werd speler 1 weer teruggewisseld en kon niet meer regulier gewisseld worden. Vervolgens raakte speler 4 zodanig geblesseerd dat hij beslist niet verder kon spelen. Gelukkig was er toen nog de mogelijkheid van een uitzonderlijke spelerswissel en kon speler 1 weer het veld in, nu als vervanger van speler 4.Het spelregelboekje is daarin duidelijk: 15.7 UITZONDERLIJKE SPELERWISSEL Een speler (uitgezonderd de Libero), die vanwege een blessure of ziekte niet verder kan spelen, moet reglementair worden gewisseld. Als dit niet mogelijk is, heeft het team recht op een uitzonderlijke spelerwissel, die niet aan de voorwaarden van regel 15.6 voldoet. Uit het commentaar verder nog een paar opmerkingen: De gewisselde geblesseerde of zieke speler mag gedurende de rest van de wedstrijd niet meer terugkeren in het veld. Een uitzonderlijke spelerwissel telt in geen enkel geval mee voor het aantal spelerwissels. Wanneer bij een blessure een uitzonderlijke spelerwissel nodig is, mogen hierin naar keuze van de de coach, alle spelers worden betrokken die op dat moment niet aan het spel deelnemen, ongeacht of (en zo ja: waar) zij in de lopende set al in het veld zijn geweest. Spelregelkennis is niet alleen een must voor de scheidsrechters, maar ook voor aanvoerders en of coaches.

10 2012 / 2013 nummer 2 februari 2013 Contactgegevens Regiokantoor Voorzitter stuurgroep Redactie Marian Folmer /regiokantoor Jeroen Schut Gerard ter Haar Eindredactie: Hedzer van der Kooi Verschijningsdata Nieuwsbrief seizoen Deadline kopij : 12 mei Verschijningsdata (uiterlijk): 23 mei Herinnert u zich als scheidsrechter, coach of speler nog leuke voorvallen of maakt u leuke, bijzondere of heel vreemde situaties bij wedstrijden mee, dan zien wij uw bijdrage 'tot lering ende vermaek' graag tegemoet. En heeft uw vereniging nog iets te melden waar elke andere vereniging iets aan heeft, aarzel dan niet het in te sturen. Het adres van de eindredactie is

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 Agenda Het leiden van een wedstrijd Tekens Spelregels Verschillen Nevobo-Gemert Vervolg. Het leiden van een wedstrijd Duidelijk hoorbaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012 Voorwoord redactie Dit is de eerste 'Nieuwsbrief' voor alle regioscheidsrechters rechtstreeks en verenigingscheidsrechters via de scheidsrechterscoördinator van de vereniging. De 'Nieuwsbrief' is een tweemaandelijkse

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel Groen: Rood: Zwart: spelregel Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Is bestaande tekst, wel relevant voor de veranderingen Spelregels 1.1 3 e commentaar: Het

Nadere informatie

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Toelichting op het spelen met twee Libero s Vanaf het seizoen 2012-2013 is het in alle klassen toegestaan om uit de lijst van spelers maximaal 2 Libero s aan te wijzen. Indien een team gaat spelen met twee Libero s dan zijn er verschillende zaken

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel Groen: Rood: Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Paars: Aanvullingen na de publicatie van mei 2016 Zwart: spelregel Is bestaande tekst, wel relevant voor de

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels Rood: Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels en HIA 2017-2018. spelregel Spelregels Opmerking In de spelregels is het wedstrijdformulier vervangen door het DWF. In de Topdivisie en 1 e divisie is men

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie Spelregels volleybal Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie 1 Speelruimte en voorzieningen Speelruimte: - Er wordt gespeeld in kleine en grotere zalen. Iedere team heeft zo het voordeel van

Nadere informatie

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan)

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan) Taak zaalwacht: Voorafgaand aan de wedstrijd: Inloggen DWF Je gaat naar de speeldatum klik daarna de wedstrijd aan die gespeeld gaat worden Een uur voorafgaand aan de wedstrijd kan het team van de tegenpartij

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen Draaiboek Thuiswedstrijden Valkenhuizen September 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Voorbereiding 1.1 Vrijwilligers 1.2 Materialen 1.3 Contactgegevens 2. De dag van de wedstrijd 2.1 Opbouw 2.2 Tijdens de

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE REDACTIE FLUITSCHEMA OKTOBER 2013

NIEUWS VANUIT DE REDACTIE FLUITSCHEMA OKTOBER 2013 NIEUWS VANUIT DE REDACTIE Dit seizoen zal Tirza de redactie van de nieuwsbrief versterken. Bij dezen zal ze zich kort voorstellen: Mijn naam is Tirza van Tuijl en ik ben 23 jaar oud. Al ongeveer 13 jaar

Nadere informatie

Volleybalvereniging The Setfighters

Volleybalvereniging The Setfighters NIEUWSBRIEF Volleybalvereniging The Setfighters Nieuwsbrief 2: seizoen 2016/2017 Augustus 2016 INHOUD Passessie nieuw shirts Aanvoerders en coaches Wist je dat. Oefenwedstrijden Zaanlands West Terugblik

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Informatie over het mdwf

Informatie over het mdwf Informatie over het mdwf Uitleg over de Sportlinked Applicatie en het mobiel Digitaal WedstrijdFormulier (mdwf) 31-10- 2015 Paul te Riele / Werkgroep Opleidingen (WGO) Wat is de Sportlinked applicatie?

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar

Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar Nevobo stelt digitaal wedstrijdformulier (DWF)beschikbaar De Nevobo kijkt uit naar het gebruik van het DWF komend seizoen na een periode van ontwikkelen en testen. We hopen dat veel verenigingen net als

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Handleiding scheidsrechters 2015-2016

Handleiding scheidsrechters 2015-2016 Handleiding scheidsrechters 2015-2016 Marrit Vermeulen 30 augustus 2015 1 Inhoud Voorwoord 3 1. Scheidsrechtersbeleid 4 2. Scheidsrechterscursus 4 3. Scheidsrechtersindeling 4 4. Scheidsrechtersbenodigdheden

Nadere informatie

Handleiding coachen ouders/verzorgers

Handleiding coachen ouders/verzorgers Handleiding coachen ouders/verzorgers Inleiding Door de toename van het aantal jeugdteams de afgelopen jaren, is er een tekort ontstaan aan begeleiders en coaches. De trainers van jeugdteams spelen vaak

Nadere informatie

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Inleiding Jij wilt scheidsrechter worden in de regio en gaat fluiten bij wedstrijden op 1 ste of 2 de klasse of bij Topjeugd A en B wedstrijden. Dit is de studiehandleiding

Nadere informatie

Hoe gebruik je het DWF?

Hoe gebruik je het DWF? Hoe gebruik je het DWF? Het DWF is beschikbaar in twee verschillende versies. Beide versies kunnen gebruikt worden op smartphones, tablets, laptops en PC's. Zolang er een internetverbinding is kun je gebruik

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoudsopgave: Voor wie 1. Aanmaken Nevobo account (thuis) Aanvoerder/coach, zaalwacht 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (thuis) Aanvoerder/coach, zaalwacht

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Zevenklap 2 september 2015 Na een lange zomer is hij eindelijk weer terug van weggeweest: De Zevenklap!. Veel leesplezier!

Zevenklap 2 september 2015 Na een lange zomer is hij eindelijk weer terug van weggeweest: De Zevenklap!. Veel leesplezier! Zevenklap 2 september 2015 Na een lange zomer is hij eindelijk weer terug van weggeweest: De Zevenklap!. Veel leesplezier! Mededelingen 2 Open trainingen........................................ 2 Inspiratieavond

Nadere informatie

Junior Beachcircuit 2017

Junior Beachcircuit 2017 Junior Beachcircuit 2017 Wat zijn de beachvolleybal spelregels? Afmetingen veld en net Veldgrootte alle categorieën: 8x16 m. Spelverloop Puntentelling: er wordt gespeeld volgens het rally-point-system.

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Briefing zaalhockey Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Agenda Opening 20.00 Zaalregels en formulieren Wedstrijd info Zaalwacht Trainingen (tijden en opzet) Zaalcompetitie & mededelingen Scheidsrechters

Nadere informatie

Een netservice is niet fout. Na een netservice gaat het spel normaal door.

Een netservice is niet fout. Na een netservice gaat het spel normaal door. Junior Beachcircuit Wat zijn de beachvolleybal spelregels? Afmetingen veld en net Veldgrootte alle categorieën: 8x16 m. Spelverloop Puntentelling: er wordt gespeeld volgens het rally-point-system. Dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jongste Jeugd

Nieuwsbrief Jongste Jeugd Seizoen 2015 2016, nr. 1 Nieuwsbrief Jongste Jeugd Hoera, het nieuwe seizoen is weer gestart! Wij hebben er weer zin in. Ook dit seizoen zullen we weer een aantal nieuwsbrieven naar jullie sturen, waarin

Nadere informatie

Welkom bij het: Indoor-beachvolleybaltoernooi 2014!

Welkom bij het: Indoor-beachvolleybaltoernooi 2014! Welkom bij het: Indoor-beachvolleybaltoernooi 2014! Het mooie weer komt er weer aan en dan we kunnen weer lekker met de blote voeten in het mulle zand een balletje slaan. Maar om zeker van mooi weer te

Nadere informatie

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier pagina Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 1 Voor de wedstrijd Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 2 Na de

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan.

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan. KORFBAL 8x8 artikel 1. artikel 2. artikel 3. artikel 4. artikel 5. artikel 6. De wedstrijden worden gespeeld volgens de officiële reglementen van het KNKV en de officiële spelregels van het IKF, tenzij

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 augustus 2014 BV SQUIRRELS Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 Van de voorzitter Hallo allemaal, Nog eventjes en dan is de vakantie weer voorbij. Natuurlijk hoop

Nadere informatie

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter Spelregels Volleybal 1. Algemeen Volleybal is een teamsport. Het is aantrekkelijk door de rally's, de technische balvaardigheid van de spelers, en de snelheid waarmee spelsituaties elkaar opvolgen. Het

Nadere informatie

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Onderstaand treft u een handleiding aan voor het invullen van het grote wedstrijdformulier, zoals dat wordt gebruikt in de nationale competitie, de Regionale

Nadere informatie

Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach

Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach Informatie voor spelers (en ouders en supporters) die deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap (NK) Jeugd Beach Er wordt conform de Nevobo reglementen gespeeld door jongens en meisjes teams in de leeftijd

Nadere informatie

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal 2017 2 Introductie Beste deelnemer, Bedankt voor je deelname aan de Beach Competitie Oldenzaal, we hopen er ook dit jaar weer een mooi feest van te maken.

Nadere informatie

Heerenveen, 16 oktober 2013

Heerenveen, 16 oktober 2013 Heerenveen, 16 oktober 2013 Aanwezig Competitie VC058, AVC 69, Bontebok, Dalvo, Dosko/Acta, vc Emmeloord, Flora, Iverto, sv Marknesse, OPM, Oudehaske, vc Sneek, Staveren, SVI, Tsjûkemarders, sc Veenwouden,

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN. Wat is mini-volleybal?

VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN. Wat is mini-volleybal? VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN Wat is mini-volleybal? 1) een spel dat voorbehouden is aan kinderen in de leeftijdscategorie D- en E-jeugd (zie 2.2) 2) een spel dat dient om kinderen te initiëren tot

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

Hoe gebruik je het DWF?

Hoe gebruik je het DWF? Hoe gebruik je het DWF? Het DWF is beschikbaar in twee verschillende versies. Beide versies kunnen gebruikt worden op smartphones, tablets, laptops en PC's. Zolang er een internetverbinding is kun je gebruik

Nadere informatie

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten.

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten. Van de organisatie Om het kwalificatietoernooi in goede banen te leiden, zijn de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Hieronder vinden jullie de gedragscode, aandachtspunten, deelname en reglement

Nadere informatie

Handleiding voor Tafelofficials

Handleiding voor Tafelofficials Handleiding voor Tafelofficials Wheelchairrugby Nederland Inleiding 1 Taken voorafgaand aan een wedstrijd van de tafelofficials 1 De tijdwaarnemer 2 Taken van de scoretafelaar 4 Taken van de straftafelaar

Nadere informatie

Fluiten(d) door de B-jeugd

Fluiten(d) door de B-jeugd Fluiten(d) door de B-jeugd Waarschijnlijk korfbal je al een tijdje en speel je regelmatig wedstrijden. Door het korfballen, zeker als je al wat langer speelt, ben je bekend met het korfbal zoals het gespeeld

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Acties n.a.v. klanttevredenheidsonderzoek

Acties n.a.v. klanttevredenheidsonderzoek Acties n.a.v. klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek 2010-2011 Zoals inmiddels het overgrote deel van de deelnemers van de Nationale competitie heeft meegekregen, is de Nevobo druk bezig

Nadere informatie

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 In dit boekje vindt u de meest voorkomende spelregels die gebruikt worden bij de R-L klasse wedstrijden. Het boekje is samengesteld door scheidsrechter T. Pieters

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE Organisatie RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 5 Organisatie 5.1 Stap 5 A Aanwijzen verenigingsscheidsrechters

Nadere informatie

Reglement Streetsoccertoernooi 2016

Reglement Streetsoccertoernooi 2016 Reglement Streetsoccertoernooi 2016 De inschrijving voor deelname aan het Rotary streetsoccertoernooi 2016 verloopt via formdesk. De schoolsportcoordinator ontvangt de link waar men zich kan inschrijven.

Nadere informatie

Achterhoek Cup ; seizoen 2016 / 2017

Achterhoek Cup ; seizoen 2016 / 2017 Achterhoek Cup ; seizoen 2016 / 2017 Agenda - Voorstellen SDO Achterhoek Cup Commissie - Uitreiking Fair Play Cup ; seizoen 2015 / 2016 - Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige editie - Programma

Nadere informatie

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje?

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje? Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA I) Inleiding II) Uitleg III) Vragenronde IV) Nazit (drankje?) VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23-meterlijnen slaan pushen 5 meter 3 meter liggend spelen in het blok

Nadere informatie

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële

Nadere informatie

Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw. Team: Leider:

Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw. Team: Leider: Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw Team: Leider: Inleiding Op 16 mei is het eindelijk zover, ons splinternieuwe kleedkamergebouw wordt officieel geopend. Dit doen wij natuurlijk niet

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

VOORWOORD. Parkeren Parkeren kost 4,00. Bij de parkeerplaats en op het strand staan parkeerautomaten waar je een uitrijkaartje kunt kopen.

VOORWOORD. Parkeren Parkeren kost 4,00. Bij de parkeerplaats en op het strand staan parkeerautomaten waar je een uitrijkaartje kunt kopen. 20 juni 2015-1- VOORWOORD Welkom op het AH BEACH toernooi tijdens de 25e editie van het Rabobank Heerderstrandtoernooi! Dit is het wedstrijdboekje met alle informatie De belangrijkste mededelingen op een

Nadere informatie

Teamnaam: Contactpersoon: 39 ste BLAUW WIT STRAATVOLLEYBALTOERNOOI

Teamnaam: Contactpersoon: 39 ste BLAUW WIT STRAATVOLLEYBALTOERNOOI Teamnaam: Contactpersoon: 39 ste BLAUW WIT STRAATVOLLEYBALTOERNOOI Vrijdag 29 mei 2015 Volleybalvereniging Blauw Wit Oldebroek Bakkerij Jonker Blauw Wit is opgericht in 1962 en is een van de twee volleybalverenigingen

Nadere informatie

schoolkorfbaltoernooi

schoolkorfbaltoernooi 1e SCHOOLSPORTTOERNOOI 2015/2016 Namens de organiserende korfbalverenigingen RDZ en De Tovers ben ik blij dat we uw school mogen ontvangen op het eerste schoolsporttoernooi van het schooljaar 2015/2016

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

TOERNOOIREGLEMENT PETANQUE, BIJLAGE 13: REGLEMENT MASTERS KWALIFICATIE WK/EK

TOERNOOIREGLEMENT PETANQUE, BIJLAGE 13: REGLEMENT MASTERS KWALIFICATIE WK/EK TOERNOOIREGLEMENT PETANQUE, BIJLAGE 13: REGLEMENT MASTERS KWALIFICATIE WK/EK MEI 2014 Vastgesteld door de bondsvergadering van 24 mei 2014; inwerkingtredend op 1 juli 2014. Voor zover in deze bijlage niet

Nadere informatie

Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015

Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015 Samenvatting informatie teaminstructiebijeenkomsten 7 en 10 september 2015 Commissies: - Taakverdeling en contactgegevens Commissie Wedstrijdzaken zie www.sliedrechtsport.nl/index.php?page=510 - Nieuwe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Einde seizoen. In deze editie oa. Beachklusdag. Summer Beachvolleybalcircuit. BeneVia Beachtoernooi

NIEUWSBRIEF. Einde seizoen. In deze editie oa. Beachklusdag. Summer Beachvolleybalcircuit. BeneVia Beachtoernooi NIEUWSBRIEF Hoeksche Waardse Volleybalvereniging BeneVia Mei 2017 Einde seizoen De laatste wedstrijden zijn gespeeld. De resultaten van het seizoen zijn als volgt: Heren 1-9e (22 wedstrijden - 51 punten)

Nadere informatie

HEERDERSTRANDTOERNOOI

HEERDERSTRANDTOERNOOI HEERDERSTRANDTOERNOOI powered by 17 juni 2017-1- VOORWOORD Welkom op de 27e editie van het De Wilde Heerderstrandtoernooi. Dit is het wedstrijdboekje voor de 2x2 deelnemers! De belangrijkste mededelingen

Nadere informatie

Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4. Kick off Wist je dat? Club van 100 Nieuwe spelregels jeugd

Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4. Kick off Wist je dat? Club van 100 Nieuwe spelregels jeugd Easterlittens, oktober 2017 Beste vrienden van VV Oosterlittens, Het voetbalseizoen 2017-2018 is voor de meesten van jullie al weer begonnen. Enkele teams hebben de eerste bekerwedstrijden alweer gespeeld.

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Volleybal spelregels. Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen

Volleybal spelregels. Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen Volleybal spelregels Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen Uitgave: Stichting Bechterew in Beweging, februari 2011 Inhoudsopgave Bechterew Volleybaltoernooi... 1 Inhoudsopgave... 2 Voorwoord...

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal

Smashbal. Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Smashbal Een uitdagend spel! Smashen, actie, rally s en plezier staan centraal Inhoudsopgave Voorwoord 3 Level 1 4 Level 2 5 Level 3 6 Level 4 7 Welke volleybaltechnieken binnen welke level? 8 Aandachtspunten

Nadere informatie

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleidersmap FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleider bij FC Blauw-Wit Amsterdam FC Blauw-Wit Amsterdam streeft naar het ontplooien van talenten en het verbinden van mensen uit Amsterdam die plezier hebben

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden:

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden: NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Via de nieuwe website www.phoenixbusinesstrophy.nl is deze nieuwsbrief voor het toernooi van 2017 ook te downloaden. Commissieleden: Ben van der Deen (Voorzitter) Hans Beersma (Wedstrijdsecretariaat)

Nadere informatie

Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV)

Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV) Handleiding testfase Cool Moves Volley (CMV) 2017-2018 Inleiding Gebruik deze handleiding als je aan de slag gaat met het testen van één of meerdere nieuwe ideeën voor het volleybalaanbod voor kinderen

Nadere informatie

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Beachvolleybal 1.2 KBSS; wat is Kadijk Beachvolleybal Start Systeem 2 Veld 3 Bal 4 Teams 5 Wedstrijd 6 Techniek,

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS)

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS) Wijzigingen Internationale Volleybal Spelregels (IVS) De nieuwste IVS omvatten: Een nieuwe benadering van de definitie van de netaanrakingen en de daarbij te beoordelen fouten. Een nieuwe procedure voor

Nadere informatie