Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2012 / 2013 nummer 1 december 2012"

Transcriptie

1 Voorwoord redactie Dit is de eerste 'Nieuwsbrief' voor alle regioscheidsrechters rechtstreeks en verenigingscheidsrechters via de scheidsrechterscoördinator van de vereniging. De 'Nieuwsbrief' is een tweemaandelijkse uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit nieuwe communicatiemiddel bijdraagt aan de verbetering van informatieverstrekking aan en communicatie met alle scheidsrechters van deze regio. Mededelingen stuurgroep Gerard ter Haar De scheidsrechter meer centraal De stuurgroep arbitrage Vanaf augustus vorig jaar kreeg ik binnen het regiobestuur Noord het domein arbitrage in mijn pakket. Bij mijn oriëntatie op dat werkveld vielen me indertijd vooral twee zaken op: - binnen onze regio worden er in verschillende gebieden diverse zaken geregeld en mooie initiatieven genomen maar is er nauwelijks sprake van enige regionale coördinatie op dat terrein; - er ontbreekt een communicatiemiddel met deze in mijn ogen belangrijke doelgroep. Dat gegeven gecombineerd met het feit dat de rol van de scheidsrechter naar mijn mening een boost verdient, heeft geleid tot een voorstel om een regionale stuurgroep arbitrage in het leven te roepen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is deze stuurgroep vanaf mei volop actief. De belangrijkste werkgebieden zijn coördinatie in de regio (implementatie van landelijk beleid, scholing en begeleiding/beoordeling), communicatie en advisering (regiobestuur en regiokantoor). Een eerste product van de stuurgroep ligt voor u. Een direct communicatiekanaal met de scheidsrechters had een hoge prioriteit. In heeft de stuurgroep een deskundige eindredacteur gevonden. Een Nieuwsbrief voor en door scheidsrechters. Ik wens u allen veel leesplezier. Gerard ter Haar Lid bestuur regio Noord / voorzitter stuurgroep arbitrage a.i.

2 De stuurgroep arbitrage regio Noord zoekt een regiocoördinator arbitrage. Leden van de stuurgroep arbitrage zijn: * Jeroen Schut * André van Dijk * Ida Boerema * Marian Folmer * Gerard ter Haar a.i. Bij de samenstelling is gepoogd om een gespreide regionale inbreng zo veel mogelijk te waarborgen. Marian Folmer stemt hierbij af met het regiokantoor. De voorzittersrol wordt tijdelijk waargenomen maar is voorbestemd voor de regiocoördinator arbitrage. Dat is een nieuwe functie waarvoor we op zoek zijn naar een geschikte kandidaat. Gedacht wordt aan iemand met organiserend vermogen en deskundigheid op het terrein van de arbitrage. Kandidaten kunnen daarvoor leden van de stuurgroep of het regiokantoor benaderen. Eerste producten van de stuurgroep Afstemmen met deskundigen Tijdens een bijeenkomst op 19 november in Heerenveen heeft Joep van Iersel, voorzitter arbitrage Nederland, op hoofdlijnen het landelijke beleid arbitrage gepresenteerd aan een aantal spelers in het werkveld arbitrage in onze regio (scheidsrechteraanwijzers, begeleiders/beoordelaars en leden van de stuurgroep). Ook de stuurgroep heeft op dat overleg haar eerste resultaten kenbaar gemaakt. Zo worden er nog dit seizoen scheidsrechtersbijeenkomsten georganiseerd op een drietal plekken in onze regio (zie verder in deze Nieuwsbrief), is er voor opleiders voor de VS2 cursus ter ondersteuning een powerpointpresentatie vervaardigd en kwam uiteraard het periodiek uitbrengen van een 'Nieuwsbrief arbitrage regio Noord' ter sprake. Op het terrein van begeleiding en beoordeling van scheidsrechters vond terreinverkenning plaats over de wijze hoe dat zo goed mogelijk in te vullen. Met enig enthousiasme werden de plannen ontvangen en er kwamen ook waardevolle suggesties naar voren die kunnen leiden tot verdere kwaliteitsverbetering. Powerpoint-presentatie voor VS2 cursus Met vooral dank aan André van Dijk beschikt de regio over een powerpointpresentatie die kan worden gebruikt door verenigingen bij de VS2 cursus. Meer hierover kunt u lezen in het mini-interview verderop.

3 Me regiokantoor Mededelingen vanuit het regiokantoor regiokantoor Marian Folmer Stoppen leveringsplicht 2 e scheidsrechter in de wedstrijden eerste klas Met ingang van dit seizoen zijn verenigingen zelf verantwoordelijk voor de aanwijzing van scheidsrechters bij de wedstrijden eerste klas. Er is geen aanwijzing meer vanuit de regio. Wel blijft de verplichting staan om de wedstrijden te leiden met twee scheidsrechters, maar dan nu beiden van de eigen vereniging. Dit laatste blijkt echter uit de eerste controles voor erg veel verenigingen heel lastig. In de andere regio s wordt al langer zonder problemen in deze klasse met één scheidsrechter gefloten. Veel verzoeken van verenigingen om met één scheidsrechter te mogen fluiten en het vele werk om verenigingen boetes op te leggen, dwongen onze regio om hier snel met een reactie te komen. Hierop is besloten om de verplichting voor twee scheidsrechters voor deze klasse te laten vervallen. Het mag wel, en voor minder ervaren scheidsrechters ook sterk aan te raden, maar voor het inzetten van één gekwalificeerde scheidsrechter worden geen boetes meer opgelegd. Scheidsrechterbijeenkomsten In het nieuwe jaar gaan we een aantal praktische bijeenkomsten organiseren waar met name de spelregels een belangrijke plaats innemen. Het precieze programma wordt nog uitgewerkt. Meld je alvast aan bij Marian Folmer en noteer de datum in je agenda. Groningen sporthal De Brug donderdag 31 januari 2013 Meppel sporthal Koedijkslanden woensdag 13 februari 2013 Heerenveen regiokantoor woensdag 6 maart Alle avonden zijn van uur en hebben hetzelfde programma. Inleiders zijn Jeroen Schut en Wietze de Jong. Mini-interview met André van Dijk Powerpoint-presentatie scheidsrechtersopleiding/begeleiding André, ik hoorde dat jij een Powerpoint-presentatie voor de Nevobo hebt gemaakt. Hoe ben je ertoe gekomen om dat te doen? Als scheidsrechtersbegeleider binnen de eigen vereniging had ik een Powerpoint-presentatie gemaakt en de leden van de stuurgroep waren daarover zo enthousiast dat zij die graag voor alle verenigingen beschikbaar wilden stellen.

4 Voor wie is de powerpointpresentatie bedoeld? Zij is vooral bedoeld voor alle verenigingen die VS2 cursussen geven en is dan een uitstekend middel voor beginnende scheidsrechters. Maar zij is ook heel bruikbaar voor een avond voor ervaren scheidsrechters. Je kunt het dan beschouwen als een opfriscursus, om je weer bewust te zijn van waar je mee bezig bent. Kun je iets over de inhoud ervan vertellen? De presentatie begint met het organisatieschema van de competitie en scheidsrechtersaanwijzingen vanuit de Nevobo, vanaf het landelijke niveau tot aan de verenigingen. Daarna gaat het over de scheidsrechter als official, over de voorbereiding op en het leiden van de wedstrijd, maar ook over het fluiten op techniek, opstellingsfouten, enzovoort. Kortom: over alles waar je als scheidsrechter mee te maken hebt. Wat moet je doen als je er gebruik van wilt maken? De presentatie is met ingang van 1 januari aanstaande beschikbaar en je kunt daarvoor contact opnemen met Marian Folmer van het regiokantoor. Zijn er ook kosten aan verbonden? Nee, de presentatie is bedoeld om in de regio scheidsrechters te helpen en wordt daarvoor gratis beschikbaar gesteld door de stuurgroep. Eindredacteur stelt zich voor In deze eerste uitgave van de Nieuwsbrief wil ik me even voorstellen. Ik ben, 65-plusser, speleraanvoerder bij volleybalvereniging Sleen en scheidsrechtersbegeleider. In die hoedanigheid merkte ik dat veel (aspirant)scheidsrechters moeite hadden met het leren van de vele spelregels en besloot ik wekelijks een praktijksituatie te publiceren op de website van VC Sleen onder de naam 'Kop of munt'. (zie verder in deze Nieuwsbrief). Zoals jullie hebben kunnen lezen in het Voorwoord van Gerard ter Haar, moet deze Nieuwsbrief het communicatiemiddel worden voor scheidsrechters. Een Nieuwsbrief voor en door scheidsrechters. Wij vragen daarom als redactie om reacties. Graag willen we weten wat er volgens jullie beter zou kunnen en wat er nog ontbreekt. Suggesties en bijdragen zijn van harte welkom bij de redactie, waarbij opgemerkt dat zij uiteindelijk bepaalt wat geplaatst wordt. Het adres van de eindredactie is nieuwsbriefredactie@kpnmail.nl

5 Spelregels: vraag en antwoord Jeroen Schut Regelmatig komt het voor dat ik in de zaal of via de mail vragen over specifieke situaties en spelregels krijg. Via deze nieuwsbrief zal ik steeds enkele vragen (en mijn antwoorden) met jullie delen, zodat meer scheidsrechters kunnen profiteren. De naam van de vraagsteller heb ik weggehaald en de taal wat gewijzigd. Ik probeer in 'begrijpelijke taal' te antwoorden en niet alleen te verwijzen naar de spelregels. Mijn antwoorden zijn dus niet de precieze weergave van de spelregel! Daar heb je dan echt de spelregels voor nodig! Heb je vragen, dan kun je mij altijd mailen: Veel leesplezier! Jeroen Schut. Vraag Voetfout: Zou je mij exact kunnen uitleggen wat wel een voetfout is en wat niet? Ik veronderstelde tot zaterdag dat indien de voet het veld van de tegenpartij (onder het net) raakte en los was van het eigen veld, dit fout was. Mijn collega-scheidsrechter vertelde echter dat dat niet zo was. Hij ging zo ver dat de gehele voet over de lijn mocht zijn en neerkomen in het veld van de tegenstander: geen fout. Antwoord: Naar aanleiding van je vraag het volgende. In de spelregels staat (regel 11): Het aanraken van het veld van de tegenstander met één of beide voet(en) is toegestaan, mits hierbij een deel van deze voet(en) in contact met of de projectie ervan boven de middenlijn blijft. Helemaal er over mag dus nooit, maar met je teen of voet het veld raken, terwijl je hak nog net boven de middenlijn hangt (of raakt), mag dus wel. Dat betekent dus ook dat een maat 50 wel 30 centimeter in het veld van de tegenstander kan staan (als de hak nog maar net boven de middenlijn is). NB: Andere verwante spelregels: - Als je maar iets over de middenlijn komt en de tegenstander hindert, is dat fout (let op: hinderen is niet hetzelfde als raken ). - Als de tegenstander niet gehinderd wordt, mag de rest van je lichaam wel over de middenlijn komen (mits een deel van de voet maar boven de middenlijn blijft) Dit betekent iemand van twee meter bijna de driemeterlijn van de tegenstander kan raken, zonder dat het fout hoeft te zijn.

6 Vraag Libero: Even over de nieuwe spelregel waarbij de teams voortaan met twee libero s mogen spelen. Kun je ons uit de doeken doen wat precies de bedoeling is? Wij hebben hier met verscheidene scheidsrechters over gesproken op toernooien en er komen verschillende antwoorden uit. Hoewel dit denk ik bij ons niet zo vaak zal voorkomen, is het toch van belang om te weten hoe precies te handelen. Antwoord: Het is een beetje lastig te reageren op deze vraag. Je hebt het over verschillende antwoorden/meningen van scheidsrechters. Waar zijn de meningen dan over verdeeld? In de spelregels staat namelijk wat de bedoeling is. Ik kan de belangrijkste punten op een rij zetten: 1 Beide libero s moeten als zodanig op het wedstrijdformulier staan en vooraf worden aangewezen. 2 Een libero, dus ook de tweede libero kan dus geen gewone speler meer worden, ook niet bij blessures. 3 Alleen als je met één libero speelt en deze raakt geblesseerd, mag een andere speler libero worden, maar: - als je met twee libero s speelt en één van deze raakt geblesseerd, moet je door met één libero. Raakt vervolgens deze overgebleven libero geblesseerd, mag de coach wel één nieuwe aanwijzen. - bij uit het veld sturen, mag niet worden vervangen. 4 Er mag maar één libero in het veld staan. 5 Tussen elke liberowissel moet er een voltooide rally zijn gespeeld. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan in één beurt: libero één wisselt er uit omdat 'zijn positie' naar linksvoor draait, en libero twee komt er op achter in: eerst een rally wachten! Zie eventueel ook het filmpje: (denk er in het filmpje om dat elke gele kaart een tweede keer of meer, spelophouden is). Vervolgvraag: Het is me nog steeds niet duidelijk of beide libero s ingezet mogen worden, uiteraard na de rally tussen de wissels. Ergo: kunnen beide libero s om en om ingezet worden de gehele wedstrijd? Antwoord: Beide libero s mogen inderdaad om-en-om ook wisselen (met steeds een rally er tussen). Misschien hebben enkelen anderhalf jaar geleden Nederland - Spanje gezien in Leek. Het Spaanse team gebruikte libero één voor de pass (als de tegenstander serveerde). Vervolgens kwam bij een servewissel (dus bij eigen opslag) de andere libero er in (betere verdediger, minder goede passer) Jeroen Schut

7 Ik herinner me Gijs van Dalfsen Kloetstra Het is in de tijd dat bestuurders van brommers nog geen helm hoeven te dragen, dat menig volleybalteam inspeelt met één bal, dat je nog gewoon sets tot 15 speelt, dat de high five totaal onbekend is, dat netfouten niet mogen, dat je zeker de bal niet met de voet mag raken en dat Frank Constandse onze nationale volleybalheld is. De wedstrijd is in Wapenveld in De Dreef. Wij stappen uit de auto s en vinden het dan ook vreemd dat er een man op een Kaptein Mobyletje aankomt met een helm op. Zijn gymschoenen heeft hij onder de snelbinders. Het is ook net of hij nog een reservehelm onder zijn jasje houdt. Hij blijkt later onze scheidsrechter te zijn. Van de wedstrijd weet ik niet zo gek veel meer en de uitslag ook niet. Eén situatie en de bijbehorende opmerking zullen we echter nooit vergeten. Je kent dat wel. Een bal komt op de netband. Van beide ploegen springt gelijktijdig een speler op. De bal komt klem te zitten op de netband tussen de twee spelers. De kunst is dan om net even later te springen en/of harder door te drukken als de tegenstander opdat de bal aan de andere kant van het net op de grond komt, zonder zelf natuurlijk het net te raken. Zo gebeurt dat dus ook bij ons. Een bal op de netband. Twee spelers springen op en de bal komt klem te zitten. Een speler uit ons team drukt net iets harder door zodat de bal bij de tegenstander op de grond ligt. Punt voor ons zal je zeggen. Zo niet voor de scheidsrechter van dienst. Punt tegen ons! Onze hele team is even aanvoerder en gaat in teamverband verhaal halen bij de scheidsrechter. Onder aan de bok protesteren we heftig en wijzen hem op de regels. Hij is onvermurwbaar. Met de opmerking: Jullie aanvaller drukt door dus hij heeft langer contact met de bal! zijn we totaal uit het veld geslagen. Het punt gaat naar de tegenstander! De scheidsrechter van dienst, Kloetstra, heeft voor ons eeuwigheidswaarde! Gijs van Dalfsen Kop of munt De eerste 'Kop of munt' op de site van de VC Sleen dateert van half maart en intussen is de 20e bijdrage een feit. Het is mijn bedoeling ook in deze Nieuwsbrief telkens een 'Kop of munt' te plaatsen met de aantekening dat het vooral gaat om het fluiten tot en met de eerste klasse, waarbij dezelfde spelregels weliswaar gelden, maar waarbij het in de praktijk niet altijd volgens de letter van de wet gaat.

8 Gezien de uitdrukking 'kop of munt', kun je het gemakkelijkst de aanvoerder links 'kop' geven en de aanvoerder rechts 'munt'. Dan gooi je de munt op en de winnaar van de toss heeft de keuze. Hij kan kiezen voor het recht van opslag of ontvangst van opslag (dan laat je de andere partij beginnen met de opslag) of een speelhelft. Het team dat de toss verliest, krijgt de overblijvende keuze. De toss. De naam van deze rubriek is 'Kop of munt?'. Dat klinkt heel herkenbaar en duidelijk, maar is misleidend. De werkelijkheid is namelijk anders. Kort geleden hoorde ik nog een scheidsrechter bij de toss aan een aanvoerder vragen of hij 'kop of munt' wou. Een aantal jaren geleden was die vraag juist, maar tegenwoordig bepaalt de scheidsrechter het: hij geeft de aanvoerders kop of munt. Nethoogte Het spreekt vanzelf dat je als scheidsrechter altijd de nethoogte controleert voordat er wordt ingeslagen. Kortgeleden dachten de eerste scheids en ik te kunnen zien dat het net op de juiste hoogte hing. Vlak voor het einde van het inslaan gaf de aanvoerster van de tegenpartij aan dat zij twijfelde aan de nethoogte. De meetlat werd gehaald en zij bleek gelijk te hebben, waarop zij duidelijk te kennen gaf dat zij het ons kwalijk nam. Wij moesten erkennen dat wij hier onzorgvuldig te werk waren gegaan. Zo word je weer eens met de neus op de feiten gedrukt en dit zal mij (voorlopig) niet weer overkomen! Contactgegevens Regiokantoor Voorzitter stuurgroep Redactie Marian Folmer /regiokantoor Jeroen Schut Gerard ter Haar Eindredactie: - arbitrage.noord@nevobo.nl - g.haar@home.nl - arbitrage.noord@nevobo.nl - jeroen.schut@officials.nevobo.nl. - g.haar@home.nl - nieuwsbriefredactie@kpnmail.nl Verschijningsdata Nieuwsbrief 2013 Deadline kopij: Verschijningsdata (uiterlijk): Deadline kopij: Verschijningsdata (uiterlijk): 25 januari 8 februari 2 september 18 september 22 maart 5 april 1 november 15 november

Instructie Scheidsrechter

Instructie Scheidsrechter Instructie Scheidsrechter Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. In deze korte instructie wordt beschreven wat er van de scheidsrechter wordt verwacht, voor, tijdens en na de wedstrijd. Treedt rustig

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 Agenda Het leiden van een wedstrijd Tekens Spelregels Verschillen Nevobo-Gemert Vervolg. Het leiden van een wedstrijd Duidelijk hoorbaar

Nadere informatie

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 3 maart 2014 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Toelichting op het spelen met twee Libero s Vanaf het seizoen 2012-2013 is het in alle klassen toegestaan om uit de lijst van spelers maximaal 2 Libero s aan te wijzen. Indien een team gaat spelen met twee Libero s dan zijn er verschillende zaken

Nadere informatie

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I MET MEER PLEZIER EN ZEKERHEID DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I 2 0 1 9 AGENDA VOOR VANAVOND Delen ervaringen tot nu toe Scheidsrechterwezen Wat wanneer te

Nadere informatie

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels Rood: Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels en HIA 2017-2018. spelregel Spelregels Opmerking In de spelregels is het wedstrijdformulier vervangen door het DWF. In de Topdivisie en 1 e divisie is men

Nadere informatie

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel Groen: Rood: Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Paars: Aanvullingen na de publicatie van mei 2016 Zwart: spelregel Is bestaande tekst, wel relevant voor de

Nadere informatie

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Inleiding Jij wilt scheidsrechter worden in de regio en gaat fluiten bij wedstrijden op 1 ste of 2 de klasse of bij Topjeugd A en B wedstrijden. Dit is de studiehandleiding

Nadere informatie

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel Groen: Rood: Zwart: spelregel Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Is bestaande tekst, wel relevant voor de veranderingen Spelregels 1.1 3 e commentaar: Het

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Voornaamste aanpassingen

Voornaamste aanpassingen Voornaamste aanpassingen Jaar van invoering door FIVB (na 1947) 1895 Mr. William G. Morgan bedenkt het volleybal spel 1897 Eerste spelregels uitgegeven door Mr. William G. Morgan 1912 Invoeren van het

Nadere informatie

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen Verschillende in spelregels Eredivisie, en 1e divisie, seizoen 2019-2020 Score E-score DWF: Resultaat invoeren of live bijhouden Hoogste vertegenwoordiger (Technisch) Jurylid 1e scheidsrechter Nevobo Protest

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie Spelregels volleybal Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie 1 Speelruimte en voorzieningen Speelruimte: - Er wordt gespeeld in kleine en grotere zalen. Iedere team heeft zo het voordeel van

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële

Nadere informatie

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87 Spelregels 6 tegen 6 1. De wedstrijden worden gespeeld volgens de NEVOBO-regels 2018-2019. 2. Voor een goed verloop van het toernooi kan de wedstrijdleiding besluiten de puntentelling in een of meer poules

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER.

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. Om binnen de regio s te komen tot een goed inzicht betreffende de verrichtingen van de scheidsrechters, is het een voorwaarde te beschikken over

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 2 december 2013

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 2 december 2013 Info Redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Richtlijnen voor de scheidsrechter

Richtlijnen voor de scheidsrechter Richtlijnen voor de scheidsrechter model wedstrijdformulier spelregels officiële tekens afgestemd op de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie Fluiten. kan iedereen! in de RECVOL Rivierenland

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie WR artikel 3.2.9.8 ( ) Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 17 juni 2019 door Manager Wedstrijdzaken Op verzoek kan de Organisator

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Richtlijnen voor de scheidsrechter

Richtlijnen voor de scheidsrechter Richtlijnen voor de scheidsrechter model wedstrijdformulier spelregels officiële tekens afgestemd op de RECVOL Rivierenland volleybalcompetitie Fluiten. kan iedereen! in de RECVOL Rivierenland volleybalcompetitie

Nadere informatie

Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen

Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen N I E U W S B R I E F A U G U S T U S 2 0 1 6 De optimale mix tussen plezier en prestatie! Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk dan de PDF Versie online! Krathos Nieuwsbrief augustus 2016

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen Draaiboek Thuiswedstrijden Valkenhuizen September 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Voorbereiding 1.1 Vrijwilligers 1.2 Materialen 1.3 Contactgegevens 2. De dag van de wedstrijd 2.1 Opbouw 2.2 Tijdens de

Nadere informatie

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter Spelregels Volleybal 1. Algemeen Volleybal is een teamsport. Het is aantrekkelijk door de rally's, de technische balvaardigheid van de spelers, en de snelheid waarmee spelsituaties elkaar opvolgen. Het

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter TEKENING 11: OFFICIËLE SCHEIDSRECHTERSTEKENS tekens: 16 t/m 20 om aan te geven vastgehouden bal regel 9.3.3 tweemaal raken tekens te geven door: E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter E de

Nadere informatie

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013

Nieuwsbrief arbitrage regio Noord 2013 / 2014 nummer 1 september 2013 Info redactie De 'Nieuwsbrief' is een uitgave met informatie voor scheidsrechters en wordt uitgegeven door het regiokantoor Noord in opdracht van de stuurgroep Arbitrage. De stuurgroep hoopt dat dit communicatiemiddel

Nadere informatie

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier pagina Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 1 Voor de wedstrijd Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 2 Na de

Nadere informatie

Volleybaltoernooi 2019

Volleybaltoernooi 2019 Volleybaltoernooi 2019 Vrijdag 22 maart 2019 Sporthal de Hazelaar Adres: T.M. Kortenhorstlaan 6, 5244 GD Rosmalen 11.30 14.00 uur Doelstelling: Na een lessenreeks van het spel volleybal komen de scholen

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Onderstaand treft u een handleiding aan voor het invullen van het grote wedstrijdformulier, zoals dat wordt gebruikt in de nationale competitie, de Regionale

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie Publicatie 3.4.1 Playing Protocol Eredivisie WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. Datum vaststelling 01 november 2017 door

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter VS 2 jeugd Inleiding Jij ben nog geen 18 en wilt jeugdscheidsrechter worden binnen je vereniging. Dit is de studiehandleiding bij de opleiding tot vereniging jeugdscheidsrechter,

Nadere informatie

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district.

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district. Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager Publicatie 3.4.2 Playing Protocol Topdivisie en lager WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 6 oktober 2017

Nadere informatie

Samen werken aan samenwerken

Samen werken aan samenwerken Samen werken aan samenwerken Startbijeenkomst arbitrage Van 8 t/m 17 september 2018 We gaan gebruik maken van Mentimeter; log alvast in! Wifi: Ga naar: www.menti.com ww: Code: Programma 10-12-13-17 sept.2018

Nadere informatie

SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI

SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI SCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI 5 JANUARI 2018 1 Envelop 0,50 2 Voorwoord Op 5 januari 2018 is het weer zover! Het schoolvolleybal wordt dit keer voor de 45e keer gehouden voor de Oostzaanse basisscholen. Het

Nadere informatie

Een netservice is niet fout. Na een netservice gaat het spel normaal door.

Een netservice is niet fout. Na een netservice gaat het spel normaal door. Junior Beachcircuit Wat zijn de beachvolleybal spelregels? Afmetingen veld en net Veldgrootte alle categorieën: 8x16 m. Spelverloop Puntentelling: er wordt gespeeld volgens het rally-point-system. Dat

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur)

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Programmaboekje schoolvolleybal 2017 Basisscholen toernooi 2017 25 oktober 2017 Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Locatie: Sporthal Midland Zangvogelweg 140 Amersfoort Beste deelnemers, Voor jullie ligt

Nadere informatie

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal 2017 2 Introductie Beste deelnemer, Bedankt voor je deelname aan de Beach Competitie Oldenzaal, we hopen er ook dit jaar weer een mooi feest van te maken.

Nadere informatie

Volleybalvereniging The Setfighters

Volleybalvereniging The Setfighters NIEUWSBRIEF Volleybalvereniging The Setfighters Nieuwsbrief 2: seizoen 2016/2017 Augustus 2016 INHOUD Passessie nieuw shirts Aanvoerders en coaches Wist je dat. Oefenwedstrijden Zaanlands West Terugblik

Nadere informatie

Arbitrageplan HSC 28

Arbitrageplan HSC 28 Arbitrageplan HSC 28 Heerle, 20 september 2013 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 In dit boekje vindt u de meest voorkomende spelregels die gebruikt worden bij de R-L klasse wedstrijden. Het boekje is samengesteld door scheidsrechter T. Pieters

Nadere informatie

Oefenblad scheidsrechtersexamen

Oefenblad scheidsrechtersexamen Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 1 van 39 Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 2 van 39 PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Wanneer mag de beginslag worden

Nadere informatie

Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen.

Nadere informatie

Volleybal de regels op een rij

Volleybal de regels op een rij Volleybal de regels op een rij Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

Junior Beachcircuit 2017

Junior Beachcircuit 2017 Junior Beachcircuit 2017 Wat zijn de beachvolleybal spelregels? Afmetingen veld en net Veldgrootte alle categorieën: 8x16 m. Spelverloop Puntentelling: er wordt gespeeld volgens het rally-point-system.

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Werkgroep Arbitrage: samen op weg naar meer scheidsrechters Eén van de speerpunten dit jaar bij NVC is de aanpak van het tekort aan scheidsrechters.

Nadere informatie

Scheidsrechtersbijeenkomst. 20 januari passie voor waterpolo

Scheidsrechtersbijeenkomst. 20 januari passie voor waterpolo Scheidsrechtersbijeenkomst 20 januari 2018 passie voor waterpolo passie voor waterpolo U20 en S Agenda - Voorstellen - Communicatie - Uitsluitingsfouten U20 WP21 - Strafworpfouten S WP22 3 passie voor

Nadere informatie

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken.

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. NIVEAU 1. - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. Spelregels: - Wanneer een speler de bal over het net gooit draait het hele team, met

Nadere informatie

Heerenveen, 16 oktober 2013

Heerenveen, 16 oktober 2013 Heerenveen, 16 oktober 2013 Aanwezig Competitie VC058, AVC 69, Bontebok, Dalvo, Dosko/Acta, vc Emmeloord, Flora, Iverto, sv Marknesse, OPM, Oudehaske, vc Sneek, Staveren, SVI, Tsjûkemarders, sc Veenwouden,

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013 Inhoud Spelregels Kenmerken van het volleybalspel Regel 1 Speelruimte 1.1.2 Bij de door of namens de Nevobo georganiseerde competities in Nederland kan afhankelijk van het speelniveau ten behoeve van de

Nadere informatie

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS Spelregelcafé #scheidsbedankt HC Berlicum 11 september 2017 Introductie q Nu zo n 15 jaar hockey ouder q Januari 2012: clubscheidsrechter q Mei 2016: benoemd tot BS q Najaar 2017 start met opleiding CS+

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

We zijn goed op weg!!!!

We zijn goed op weg!!!! VoBLABLA VoCASA jeugd nieuwsbrief We zijn goed op weg!!!! Zesde editie december 2016 Hallo speelsters én spelers, ouders van mini, MC1, MB3, MB2, MB1en MA1. Het nieuwe seizoen 2016-2017 is in volle gang!

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ INHOUDSOPGAVE 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

Hockeyspelregels. in een notendop

Hockeyspelregels. in een notendop Hockeyspelregels in een notendop Hockeyspelregels in een notendop Colofon Koninklijke Nederlandse Hockey Bond Postbus 2654 3430 GB Nieuwegein www.knhb.nl Samenstelling, coördinatie en opmaak KNHB Fotografie

Nadere informatie

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 AGENDA 1e deel van de avond: Mededelingen Zaalleiding Scheidsrechters Wedstrijdformulieren Afgelastingen Boete maatregel Mededelingen Vragen en of opmerkingen

Nadere informatie

Volleybal spelregels. Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen

Volleybal spelregels. Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen Volleybal spelregels Aangepaste spelregels voor Bechterew oefengroepen Uitgave: Stichting Bechterew in Beweging, februari 2011 Inhoudsopgave Bechterew Volleybaltoernooi... 1 Inhoudsopgave... 2 Voorwoord...

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 1. Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis Thuis kun je voordat je in de zaal aan de gang moet met het DWF alvast de demo film kijken en oefenen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden:

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden: NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Via de nieuwe website www.phoenixbusinesstrophy.nl is deze nieuwsbrief voor het toernooi van 2017 ook te downloaden. Commissieleden: Ben van der Deen (Voorzitter) Hans Beersma (Wedstrijdsecretariaat)

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Inleiding Binnenkort fluit je je eerste korfbalwedstrijd. Dit boekje helpt je op weg om dit voor jou én voor de kinderen een leuke ervaring te maken. We

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

Coach assistentie. Flash Veendam

Coach assistentie. Flash Veendam Coach assistentie Flash Veendam Allereerst heel erg bedankt dat u zich wil inzetten voor Flash en het team van uw zoon of dochter. We zijn een grote club en kunnen niet zonder hulp van ouders/verzorgers

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

de tennis reglementen kwis

de tennis reglementen kwis de tennis reglementen kwis Hoe organiseren Er zijn 25 vragen In infotheek kan je onder competitie, FairPlay een antwoordblad downloaden en afdrukken voor de spelers/teams Na de 25 vragen is er een tussenslide

Nadere informatie

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2015-2016 Voor clubscheidsrechters en CS+ Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Nieuw dit zaalseizoen Weer terug naar

Nadere informatie

Zaalhockey

Zaalhockey Zaalhockey 2017-2018 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Paul Wessel Jorrit Nolte 1 Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2017-2018 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Bio Mijn (eerste) club Gespeeld op niveaus Ervaring als fluitist Nevenactiviteiten Dagelijks leven Verschillen zaal- en veldhockey

Nadere informatie

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de 1 Wedstrijdblad 1) De wedstrijdbladen zitten altijd klaar in de koffer (even zoeken, als ze er niet los in zitten zitten ze in het kartonnen mapje of ergens in de blauwe plastic map) 2) Op de wedstrijdbladen

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten.

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten. Van de organisatie Om het kwalificatietoernooi in goede banen te leiden, zijn de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Hieronder vinden jullie de gedragscode, aandachtspunten, deelname en reglement

Nadere informatie