V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter"

Transcriptie

1 V.C. Accretos Arbitrage Workshop Coach de scheidsrechter

2 Het programma Arbitrage De scheidsrechter De teller Publiek & spelers/coach De Quiz In het veld op de stoel

3 Arbitrage Waarom zijn we hier? In de afgelopen jaren is er veel veranderd binnen de vereniging. Het arbitrage is in een hoekje te komen staan, kort gezegd. Kennis Tijd Vroeger Negatief beeld Weerbaarheid Ik, jij & wij De scheidsrechter Respect De teller Opleiding Samen Nu

4 Arbitrage 2016/2017 Begeleiding van scheidsrechters per groep door werkgroep, bestaande uit Loek Geelen, Ger Joosten en Peter Presser Scheidsrechtertenues per locatie Op de training meer aandacht voor spelregels door trainer Opleiding V4 scheidsrechters vanuit DS1, HS1 en HS2 Respect naar scheidsrechter vanuit spelers, coaches, toeschouwers. Accepteer een beslissing van de scheidsrechter Week van de scheidsrechter / scheidsrechter van het jaar Wedstrijdprotocol & NEVOBO registratiecode per locatie Instaptoets V6 wordt

5 Begeleiding scheidsrechters Begeleiding door de werkgroep (Ger, Loek, Peter) aan groepen bij de wedstrijden. Hierbij vragen we gelijk medewerking aan iedereen. Samen aanwezig zijn bij de ingedeeld wedstrijden. Wij zullen als werkgroep zoveel mogelijk doen wat mogelijk is om iedereen te begeleiden. Ook jij, jou aanwezigheid maakt ons samen sterk. Laat je dus zien en horen.

6 Scheidsrechtertenues In Neer & Roggel zullen minimaal 2 exemplaren liggen om te gebruiken. Je kunt deze ook zelf kopen bij Verheggen Mode.

7 Spelregel uitleg op training De trainer zal ook meer aandacht gegeven waar mogelijk is. Denk hierbij aan situaties waarbij een beslissing van een scheidsrechter komt kijken. Zoals: Technisch fout ( te lang contact, handbal, dragen ) Opstelling fout Enz Heb je vragen stel ze gerust tijdens een training.

8 Opleiding V4 scheidsrechters Zoals kenbaar gemaakt bij de uitnodiging is het aantal huidige scheidsrechters met deze licentie veel te laag. We willen dat jullie deze licentie gaan halen, zodat de jeugdwedstrijden in de hoofdklasse, maar ook de wedstrijden van DS1, HS1, HS2 gefloten kunnen worden vanuit de eigen vereniging. Uiteraard gooien we niemand in het diepen, daarom begeleiden we jullie ook. We zullen de andere teams ook benaderen en vragen of er personen zijn die willen aansluiten bij jullie.

9 Opleiding V4 scheidsrechters Volleybalscheidsrechter 2 leidt wedstrijden op 2 e en 1 e klasse van de regio en Topjeugd A en B (met uitzondering NOJK) wedstrijden. We zorgen dat iedereen persoonlijk ingeschreven wordt. Je ontvangt een opleidingspakket, bestaande uit o.a.; spelregelboekje, embleem, rode en gele kaart, studiehandleiding, een PvB-protocol. Iedereen krijgt een eindtoets Proeve van Bekwaamheid.

10 Proeve van Bekwaamheid Er wordt beoordeeld op de beheersing van de volgende competenties: Voorbereiden op wedstrijden Toepassen van spelregels Begeleiden van wedstrijden Omgaan met spelers en coaches Samenwerken met teller Afhandelen van formaliteiten Burgerschapscompetentie leercompetentie

11 V4 scheidsrechters Hieronder staan de huidige personen genoemd die de licentie hebben en die tot 1 e klasse mogen fluiten. André Derikx Ger Joosten Giel Bongers Loek Geelen Louis Sijben Peter Presser Richard Mennen Pieter Winkelmolen fluit op eerste divisie. Laurie Winkelmolen fluit op promotieklasse.

12 V5 scheidsrechters Iedereen die minimaal 1 jaar ervaring heeft met fluiten als V6 en 2 e klasse en hoger speelt gaan we inschrijven voor deze opleiding. Dit zijn de volgende 14 personen: Vera van Bogget Linda Caelers Maikel Geurts Lynn Görtz Thom Görtz Daan van Ingen Schenau Susan Jetten Jeroen Peeters Pieter Peeters Wouter Peeters Robin Seuren Rob Vossen Tom Vossen Iedereen die niet genoemd wordt en nog geen V4 heeft mag uiteraard ook deelnemen. Laat het ons even weten.

13 Respect naar scheidsrechter Respecteer en accepteer een beslissing van de scheidsrechter als speler/coach zijnde. Een scheidsrechter zal zijn best doen om een wedstrijd zo goed mogelijk te begeleiden. Ga als speler/coach niet mee in het negatieve commentaar vanuit het publiek. Steun en respecteer je volleybalgenoot die als scheidsrechter optreed. Coach het publiek positief

14 De scheidsrechter We gaan extra aandacht geven aan jullie als scheidsrechters. Week van de scheidsrechter In de maand oktober zal dit gebeuren. Scheidsrechter van het jaar Op het einde van het seizoen..

15 Wedstrijdprotocol Wie kent het Accretos wedstrijd protocol allemaal? 30 min Aanwezig zijn in de zaal De teams beginnen met warmlopen / inspelen Controle van: scheidsrechterstoel nethoogte scorebord wedstrijdbal spelerskaarten van beide teams wedstrijdformulier

16 Wedstrijdprotocol 17 minuten De toss (dit seizoen is er n nieuwe regel) Er wordt niet meer getost. De aanvoerder van het uitspelend team heeft de eerste keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5 e set heeft de aanvoerder van het thuisspelende team het recht om als eerste te kiezen. Tijdens het inspelen aan het net mogen de inspeelshirts aanblijven. Sinds afgelopen seizoen was het verplicht om met de wedstrijdshirts in te spelen aan het net. Nu is de keuze aan het team zelf.

17 Wedstrijdprotocol 15 minuten Inslaan 4 minuten op links aanvallen 4 minuten op rechts aanvallen 2 minuten serveren 5 minuten Einde warming-up Inspeelballen worden opgeruimd Teams gaan naar hun bank 3 minuten Wij geven elkaar vooraf de hand!

18 Wedstrijdprotocol 1 minuten Spelers het veld in Je geeft een fluitsignaal ten teken dat de spelers het veld kunnen betreden De teller noteert de opstellingen op het wedstrijdformulier 0 minuten Aanvang van de wedstrijd Je vraagt beide aanvoerders of hun team gereed is Je geeft het fluitsignaal (en handgebaar) voor de eerst service Veel succes met het fluiten van je wedstrijd

19 NEVOBO Registratiecode Iedereen heeft een registratiecode van de NEVOBO. Er zal in de gymzaal een lijst komen met alleen de namen van de scheidsrechters en hun registratiecode. Deze code is exact dezelfde code als op de spelerskaart. Bijvoorbeeld: Peter Presser CGK2B44 Noteer na de workshop je registratiecode voor het maken van de nieuwe instaptoets V6 VolleybalMasterz.

20 Instaptoets V6

21 Instaptoets V6 Wat kan je vinden op deze site? Alle spelregels van volleybal in heldere taal Herkenbare voorbeelden die de regels verduidelijken Uitleg over de 15 lastigste spelsituaties Oefentoetsen, die je kunt maken zoveel als je wilt.

22 Instaptoets V6 Na het behalen van de eindtoets behaal je het spelregelbewijs.

23

24 De scheidsrechter Wat doen wij als Arbitrage werkgroep voor jullie. Opleiden en begeleiden van scheidsrechters in groepen Scheidsrechter tenues per locatie ( Neer & Roggel ) Verbeterde website Deze workshop Overzicht van personen met hun NEVOBO relatiecode Wedstrijdprotocol met handige informatie Week van de scheidsrechter & scheidsrechter van het jaar De koffiebar terug in de gym La Rochelle

25 De scheidsrechter Wat mogen wij van jou verwachten. Aanwezig zijn als scheidsrechter Aanwezig zijn in de groepen tijdens de begeleiding Kennis van regels en uitvoering van protocollen Het behalen van de nieuwe instaptoets Indien je niet kunt fluiten/tellen tijdig ruilen binnen je team en dit doorgeven aan de scheidsrechtercoördinator

26 De scheidsrechter De eerste keer op de stoel. Hierbij willen we jullie juist begeleiden zodat het allemaal vertrouwd gaat worden. Ja, het is allemaal nieuw en je weet nog niet hoe het allemaal juist moet. Dit is heel normaal en iedereen die al een tijdje fluit weet hoe het gaat. Het is net leren auto rijden. De ene persoon leert het sneller. Op het einde van de workshop gaan we nog een balletje slaan en dan mag je op de stoel.

27 De scheidsrechter De wedstrijd is begonnen en dan.. moet je fluiten je wijst naar de kant die mag serveren alleen de aanvoerder mag komen vragen waarom je fluit blijf vooral heel rustig en ontspannen op de stoel voorkom discussie, je kunt altijd de aanvoerders bij jou roepen zorg dat je de wedstrijd blijft begeleiden tot het einde na de wedstrijd het formulier samen in orde maken bedank iedereen en sta open voor kort gesprek met coaches Ja, veel zal nieuw zijn voor jullie. Daarom staan wij als werkgroep klaar voor jullie.

28

29 De teller De teller is een persoon die ook valt onder Arbitrage. Het is belangrijk dat je de taak als teller goed en correct uitvoert. Tijdig aanwezig bij de wedstrijd, 15 minuten voor aanvang Je weet hoe het formulier ingevuld moet worden Bij vragen/twijfel overleg je met de scheidsrechter De 2 volgende dia s sheets heb ik ook voor de locaties, zodat je als teller, maar ook als scheidsrechter, hier altijd op kunt terugvallen tijdens een wedstrijd.

30

31

32

33 Publiek & spelers/coach Het publiek komt kijken naar de wedstrijd die jij fluit. De spelers/coaches verwachten dat je correct fluit. Als scheidsrechter is het je taak om iets waar te nemen wat vaak spelers, coaches en vooral het publiek niet altijd zien. Vertrouw op je waarneming en blijf bij je standpunt. De spelers/coaches zullen soms een reactie geven op een besluit van jou. Zorg als scheidsrechter voor een leuke en sportieve wedstrijd. Wij vragen aan jullie allemaal om de scheidsrechter te helpen / te coachen als dat nodig is. Elke scheidsrechter is tenslotte een speler / huisgenoot van Accretos.

34

35

36 Spelregels Algemeen Wanneer of hoe lang voor de wedstrijd begint je taak als scheidsrechter? A. Bij het eerste fluitsignaal voor opslag? B. Een half uur voor aanvangstijd geplande wedstrijd? C. Als je je gaat omkleden? D. Op het moment dat je de sportzaal binnen komt? E. Als je het eerste fluitsignaal geeft om de aanvoerders bij je te roepen?

37 Spelregels Algemeen Wie van onderstaande personen mag niet op de spelersbank plaatsnemen: A. Coach B. 5 Reservespelers C. 2 mini s van de week D. Trouwe supporter E. Arts

38 Spelregels Algemeen Mogen de spelers zich in de pauze tussen de sets in de speelruimte bevinden en warming-up met ballen doen? A. Ja B. Nee

39 Spelregels Algemeen Waar moet een vervanging door de libero plaatsvinden? A. Via de zijlijn van de voorzone B. Via de zijlijn van de achterzone C. Via de achterlijn D. Via de zijlijn van de voor- en achterzone en via de achterlijn zolang dat voor de scheidsrechter zichtbaar blijft.

40 A. Ja Spelregels Algemeen Mag onderstaande bal terug gespeeld worden? Een bal vliegt buiten de antenne om naar de vrije zone van de tegenstander waarbij het net geheel, of gedeeltelijk, in de zijruimte is gepasseerd. B. Nee

41 Spelregels Opslag A. Ja Klopt onderstaande stelling? Wanneer de serveerder de bal heeft opgegooid om te gaan serveren wordt dit altijd aangemerkt als een servicepoging en een servicefout indien de bal niet correct over het net wordt geslagen. B. Nee

42 Spelregels Opslag Klopt onderstaande stelling? Het is toegestaan, in een situatie waarbij geen 2 meter vrije zone aanwezig is, om met één voet in het veld te serveren. A. Ja B. Nee

43 Spelregels Opslag Je ziet twee services in het filmpje. Zijn deze goed of fout? A. Goed B. Fout

44 Spelregels Opslag Klopt onderstaande stelling? De serveerder moet de bal binnen 8 seconden nadat hij klaar staat achter de achterlijn opslaan. A. Ja B. Nee

45 Spelregels Opslag Een scherm is als een speler of een groep spelers van het serverende team de serveerder aan het zicht van de tegenstander wil onttrekken door op het moment van service: A. de armen te bewegen B. te springen C. zich zijdelings te bewegen D. door bij elkaar te gaan staan (omgekeerde piramide) E. alle bovenstaande punten A t/m D

46 Spelregels Verdediging De spelverdeelster van het witte team (rechts) raakt het net. De 1 e scheidsrechter fluit en geeft het punt en de service aan het rode team (links). A. Goed B. Fout

47 Spelregels Verdediging Beoordeel na het bekijken van het filmpje of de beslissing van de 2 e scheidsrechter goed of fout is. A. Goed B. Fout

48 Spelregels Verdediging Beoordeel na het bekijken van het filmpje of dit een correct blok? A. Goed B. Fout

49 Spelregels Aanval In de rally wordt een aanval in de voorzone door het witte team met de voet uitgevoerd. De scheidsrechter laat doorspelen. A. Goed B. Fout

50 Spelregels Aanval De scheidsrechter in het volgende filmpje fluit af en geeft de opslag aan het team rechts. Wie weet waarom?

51 Spelregels Aanval Wie kan zien in het 1 e filmpje waarom de rally afgefloten wordt?

52 Spelregels Aanval De scheidsrechter in het volgende filmpje fluit af. Is dit goed of fout? Waarom fluit hij af en geeft hij het goede teken? A. Goed B. Fout

53 Spelregels Randgebeuren De 1 e scheidsrechter geeft de coach van het witte team (rechts) direct een rode kaart voor de reactie van de coach op zijn beslissing omdat hij dit onbehoorlijk gedrag vindt. A. Goed B. Fout

54 Spelregels Randgebeuren Een speler betreedt de wisselzone als aanvraag van een spelerswissel. De teller geeft aan dat dit een onreglementaire spelerswissel is. Deze wissel wordt dan afgewezen en er wordt aan dit team een maatregel voor spel ophouden opgelegd. A. Goed B. Fout

55 Spelregels Na de wedstrijd Teams bedanken feliciteren Mede-officials bedanken Wedstrijdformulieren afsluiten Eventuele opmerkingen over je fluiten aanhoren. ( Niet over discussiëren ) Nadenken over jouw wedstrijd, wat ging goed en wat minder goed

56

57 In het veld op de stoel Nu gaan we starten met In het veld op de stoel. We verzoeken om ongeveer gelijkwaardige teams te maken aan 2 kanten. De opzet van het volleybalspel dadelijk is uiteraard om de scheidsrechter de eerste stappen te laten maken.

58

59 Iedereen bedankt voor het aanwezig zijn bij de workshop. Namens Ger Joosten, Loek Geelen, Pieter Winkelmolen en Peter Presser

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel Groen: Rood: Zwart: spelregel Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Is bestaande tekst, wel relevant voor de veranderingen Spelregels 1.1 3 e commentaar: Het

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I MET MEER PLEZIER EN ZEKERHEID DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I 2 0 1 9 AGENDA VOOR VANAVOND Delen ervaringen tot nu toe Scheidsrechterwezen Wat wanneer te

Nadere informatie

Instructie Scheidsrechter

Instructie Scheidsrechter Instructie Scheidsrechter Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. In deze korte instructie wordt beschreven wat er van de scheidsrechter wordt verwacht, voor, tijdens en na de wedstrijd. Treedt rustig

Nadere informatie

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager Publicatie 3.4.2 Playing Protocol Topdivisie en lager WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 6 oktober 2017

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels Rood: Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels en HIA 2017-2018. spelregel Spelregels Opmerking In de spelregels is het wedstrijdformulier vervangen door het DWF. In de Topdivisie en 1 e divisie is men

Nadere informatie

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel Groen: Rood: Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Paars: Aanvullingen na de publicatie van mei 2016 Zwart: spelregel Is bestaande tekst, wel relevant voor de

Nadere informatie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie WR artikel 3.2.9.8 ( ) Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 17 juni 2019 door Manager Wedstrijdzaken Op verzoek kan de Organisator

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie Publicatie 3.4.1 Playing Protocol Eredivisie WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. Datum vaststelling 01 november 2017 door

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen Verschillende in spelregels Eredivisie, en 1e divisie, seizoen 2019-2020 Score E-score DWF: Resultaat invoeren of live bijhouden Hoogste vertegenwoordiger (Technisch) Jurylid 1e scheidsrechter Nevobo Protest

Nadere informatie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie Spelregels volleybal Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie 1 Speelruimte en voorzieningen Speelruimte: - Er wordt gespeeld in kleine en grotere zalen. Iedere team heeft zo het voordeel van

Nadere informatie

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Inleiding Jij wilt scheidsrechter worden in de regio en gaat fluiten bij wedstrijden op 1 ste of 2 de klasse of bij Topjeugd A en B wedstrijden. Dit is de studiehandleiding

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 Agenda Het leiden van een wedstrijd Tekens Spelregels Verschillen Nevobo-Gemert Vervolg. Het leiden van een wedstrijd Duidelijk hoorbaar

Nadere informatie

Voornaamste aanpassingen

Voornaamste aanpassingen Voornaamste aanpassingen Jaar van invoering door FIVB (na 1947) 1895 Mr. William G. Morgan bedenkt het volleybal spel 1897 Eerste spelregels uitgegeven door Mr. William G. Morgan 1912 Invoeren van het

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter VS 2 jeugd Inleiding Jij ben nog geen 18 en wilt jeugdscheidsrechter worden binnen je vereniging. Dit is de studiehandleiding bij de opleiding tot vereniging jeugdscheidsrechter,

Nadere informatie

Richtlijnen voor de scheidsrechter

Richtlijnen voor de scheidsrechter Richtlijnen voor de scheidsrechter model wedstrijdformulier spelregels officiële tekens afgestemd op de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie Fluiten. kan iedereen! in de RECVOL Rivierenland

Nadere informatie

Coach assistentie. Flash Veendam

Coach assistentie. Flash Veendam Coach assistentie Flash Veendam Allereerst heel erg bedankt dat u zich wil inzetten voor Flash en het team van uw zoon of dochter. We zijn een grote club en kunnen niet zonder hulp van ouders/verzorgers

Nadere informatie

Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen

Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen N I E U W S B R I E F A U G U S T U S 2 0 1 6 De optimale mix tussen plezier en prestatie! Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk dan de PDF Versie online! Krathos Nieuwsbrief augustus 2016

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen Draaiboek Thuiswedstrijden Valkenhuizen September 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Voorbereiding 1.1 Vrijwilligers 1.2 Materialen 1.3 Contactgegevens 2. De dag van de wedstrijd 2.1 Opbouw 2.2 Tijdens de

Nadere informatie

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ INHOUDSOPGAVE 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013 Inhoud Spelregels Kenmerken van het volleybalspel Regel 1 Speelruimte 1.1.2 Bij de door of namens de Nevobo georganiseerde competities in Nederland kan afhankelijk van het speelniveau ten behoeve van de

Nadere informatie

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 In dit boekje vindt u de meest voorkomende spelregels die gebruikt worden bij de R-L klasse wedstrijden. Het boekje is samengesteld door scheidsrechter T. Pieters

Nadere informatie

Volleybal de regels op een rij

Volleybal de regels op een rij Volleybal de regels op een rij Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter TEKENING 11: OFFICIËLE SCHEIDSRECHTERSTEKENS tekens: 16 t/m 20 om aan te geven vastgehouden bal regel 9.3.3 tweemaal raken tekens te geven door: E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter E de

Nadere informatie

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Toelichting op het spelen met twee Libero s Vanaf het seizoen 2012-2013 is het in alle klassen toegestaan om uit de lijst van spelers maximaal 2 Libero s aan te wijzen. Indien een team gaat spelen met twee Libero s dan zijn er verschillende zaken

Nadere informatie

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de 1 Wedstrijdblad 1) De wedstrijdbladen zitten altijd klaar in de koffer (even zoeken, als ze er niet los in zitten zitten ze in het kartonnen mapje of ergens in de blauwe plastic map) 2) Op de wedstrijdbladen

Nadere informatie

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten.

Om deze dag soepel te laten verlopen, vragen wij u goede notie te nemen van de nu volgende gedragscode en aandachtspunten. Van de organisatie Om het kwalificatietoernooi in goede banen te leiden, zijn de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Hieronder vinden jullie de gedragscode, aandachtspunten, deelname en reglement

Nadere informatie

Richtlijnen voor de scheidsrechter

Richtlijnen voor de scheidsrechter Richtlijnen voor de scheidsrechter model wedstrijdformulier spelregels officiële tekens afgestemd op de RECVOL Rivierenland volleybalcompetitie Fluiten. kan iedereen! in de RECVOL Rivierenland volleybalcompetitie

Nadere informatie

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels spelregel Algemeen Spelregels Eerste scheidsrechter is vervangen door: 1 e scheidsrechter, Tweede scheidsrechter is vervangen door 2 e scheidsrechter Het woord: Opslag is vervangen door: Service Opwarmruimte

Nadere informatie

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters

Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Nieuwsbrief NVC December 2013 Special scheidsrechters Werkgroep Arbitrage: samen op weg naar meer scheidsrechters Eén van de speerpunten dit jaar bij NVC is de aanpak van het tekort aan scheidsrechters.

Nadere informatie

Volleybalvereniging The Setfighters

Volleybalvereniging The Setfighters NIEUWSBRIEF Volleybalvereniging The Setfighters Nieuwsbrief 2: seizoen 2016/2017 Augustus 2016 INHOUD Passessie nieuw shirts Aanvoerders en coaches Wist je dat. Oefenwedstrijden Zaanlands West Terugblik

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER.

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. Om binnen de regio s te komen tot een goed inzicht betreffende de verrichtingen van de scheidsrechters, is het een voorwaarde te beschikken over

Nadere informatie

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87 Spelregels 6 tegen 6 1. De wedstrijden worden gespeeld volgens de NEVOBO-regels 2018-2019. 2. Voor een goed verloop van het toernooi kan de wedstrijdleiding besluiten de puntentelling in een of meer poules

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

Reglement Jeugd. Volleybal vereniging Wijhko.

Reglement Jeugd. Volleybal vereniging Wijhko. Reglement Jeugd Volleybal vereniging Wijhko. In dit reglement: Algemene regels Wedstrijden spelen Training of wedstrijd afzeggen Activiteiten voor de jeugd Positief Coachen Algemene Regels Vervoer Bij

Nadere informatie

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter Spelregels Volleybal 1. Algemeen Volleybal is een teamsport. Het is aantrekkelijk door de rally's, de technische balvaardigheid van de spelers, en de snelheid waarmee spelsituaties elkaar opvolgen. Het

Nadere informatie

Opleiding Volleybalscheidsrechter 2

Opleiding Volleybalscheidsrechter 2 Opleiding Volleybalscheidsrechter 2 Het officiële spelregelboekje heeft u bij de opleidingsstukken ontvangen. Indien dit niet zo is, kunt u deze via internet downloaden: www.volleybal.nl. Niets uit deze

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2017-2018 Het team dat zaalwacht heeft, moet met het hele team aanwezig zijn. De beheerder zorgt dat de deur open is. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, in ieder

Nadere informatie

Artikel Oud Nieuw Motivatie

Artikel Oud Nieuw Motivatie 3 Wedstrijdreglement Hoofdstuk 1 Volleybal Competitie 3.1.6.4 3.1.7.6 Een speler kan uiterlijk tot 1 maart worden teruggeschreven naar het naast lagere team dan waartoe hij reglementair behoort onder de

Nadere informatie

Studiehandleiding. Volleybalscheidsrechter VS3

Studiehandleiding. Volleybalscheidsrechter VS3 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter VS3 Inhoud Inleiding... 3 De VS3 opleiding:... 4 De startbijeenkomst:... 5 Analyse van de aanwezige vaardigheden en kennis:... 5 Opdrachten:... 6 Praktijkbegeleider

Nadere informatie

Studiehandleiding. Volleybal-scheidsrechter VS3

Studiehandleiding. Volleybal-scheidsrechter VS3 Studiehandleiding Volleybal-scheidsrechter VS3 Inhoud Inleiding... 3 De VS3 opleiding:... 4 De startbijeenkomst:... 5 Analyse van de aanwezige vaardigheden en kennis:... 5 Opdrachten:... 6 Praktijkbegeleider

Nadere informatie

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan)

DWF. - Officials van de wedstrijd (wordt de wedstrijd gefloten/geteld door iemand anders dan er op papier staat dan pas je dit aan) Taak zaalwacht: Voorafgaand aan de wedstrijd: Inloggen DWF Je gaat naar de speeldatum klik daarna de wedstrijd aan die gespeeld gaat worden Een uur voorafgaand aan de wedstrijd kan het team van de tegenpartij

Nadere informatie

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding voor de teller Het Digitaal Wedstrijd Formulier (afgekort : DWF) is de moderne manier van het registreren van wedstrijden in de Nederlandse volleybalcompetitie.

Nadere informatie

Fluiten(d) door de B-jeugd

Fluiten(d) door de B-jeugd Fluiten(d) door de B-jeugd Waarschijnlijk korfbal je al een tijdje en speel je regelmatig wedstrijden. Door het korfballen, zeker als je al wat langer speelt, ben je bekend met het korfbal zoals het gespeeld

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Workshop Leiderschap & sportiviteit BS3

Workshop Leiderschap & sportiviteit BS3 Workshop Leiderschap & sportiviteit BS3 Wat gaan we doen? Eerste ervaringen: heb je al gefloten? Rol van de scheidsrechter Situaties: Leiderschap voor de wedstrijd Situaties: Leiderschap tijdens de wedstrijd

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter Richtlijnen aangewezen scheidsrechter c.k.v. VZOD Kudelstaart Voorwoord De richtlijnen helpen ons om eenheid en duidelijkheid te verschaffen in de werkwijze van onze aangewezen scheidsrechters. In onderstaand

Nadere informatie

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS)

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS) Wijzigingen Internationale Volleybal Spelregels (IVS) De nieuwste IVS omvatten: Een nieuwe benadering van de definitie van de netaanrakingen en de daarbij te beoordelen fouten. Een nieuwe procedure voor

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016 HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016 Het team dat zaalwacht heeft, moet met het hele team aanwezig zijn. De beheerder zorgt dat de deur open is. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, in ieder

Nadere informatie

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid Zitvolleybalscheidsrechter-4

Proeve van Bekwaamheid Zitvolleybalscheidsrechter-4 PvB ZVS 4: Leiden van en ( Zitvolleybalscheidsrechter niveau 4) 1. Opdracht: Uw opdracht bestaat uit het, als eerste scheidsrechter, leiden en afhandelen van een competitie op het niveau van eredivisie

Nadere informatie

Leidraad L3.5 Arbitrage

Leidraad L3.5 Arbitrage datum vaststelling 1 juli 2013 door Manager Wedstrijdzaken Voorwoord De Leidraad is bedoeld voor alle wedstrijddeelnemers in de nationale competitie (Eredivisie tot en met 2 e divisie) en de regiocompetities.

Nadere informatie

4. Deelnemende teams. 5. Speeldata. 6. Wedstrijdprogramma. De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen

4. Deelnemende teams. 5. Speeldata. 6. Wedstrijdprogramma. De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen 4. Deelnemende teams De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen AFC Ajax E1 AFC Ajax E2 AZ-FCM/Dichtbij.nl E1 DCG-AORC/Lebo Vastgoed E1 HV/Veerhuys E1 Koninklijke HFC E1 Heerhugowaard

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden:

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden: NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Via de nieuwe website www.phoenixbusinesstrophy.nl is deze nieuwsbrief voor het toernooi van 2017 ook te downloaden. Commissieleden: Ben van der Deen (Voorzitter) Hans Beersma (Wedstrijdsecretariaat)

Nadere informatie

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in.

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in. Algemene Spelregels. Je hebt bij Badminton 5 onderdelen: - Singels o Heren singel (HE) o Dames singel (DE) - Dubbels o Gemengd dubbel (GD) o Heren dubbel (HD) o Dames dubbel (DD De tos. Je begint het spel

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Formulieren- handboek. Volleybalscheidsrechter

Formulieren- handboek. Volleybalscheidsrechter Formulieren- handboek Volleybalscheidsrechter Inhoud Spelregeltoets startbijeenkomst:... 3 Leerplan Volleybal Scheidsrechter 3... 6 Competentiescan... 9 Opdracht 1: Voorbereidingsprotocol en samenwerking...

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Volleybal In Vriendschap En Samenwerking Voor vragen: Joram van der Schans 06-46 20 02 98 Inhoudsopgave 1. Aanmaken Nevobo account (Aanvoerder/coach,

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36

www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36 e TopJeugdtoernooi 15 www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36 15 e TopJeugdToernooi Dit jaar organiseert alweer voor de 15 e keer het Topjeugdtoernooi. Dit toernooi is bedoeld als

Nadere informatie

Formulieren- handboek. Volleybal-scheidsrechter

Formulieren- handboek. Volleybal-scheidsrechter Formulieren- handboek Volleybal-scheidsrechter VS-3 Inhoud Spelregeltoets startbijeenkomst:... 3 Leerplan Volleybal Scheidsrechter 3... 6 Competentiescan... 9 Opdracht 1: Voorbereidingsprotocol en samenwerking...

Nadere informatie

v.06 Rotterdam Basketbal Internationaal Paastoernooi PROGRAMMA 30, 31 maart en 1 april 2018

v.06 Rotterdam Basketbal Internationaal Paastoernooi PROGRAMMA 30, 31 maart en 1 april 2018 Rotterdam Basketbal Internationaal Paastoernooi PROGRAMMA 30, 31 maart en 1 april 2018 v.06 WELKOM! Rotterdam Basketbal heet jullie van harte welkom op het Internationale Paastoernooi 2018. Dit Paasweekend

Nadere informatie

Handboek Digitaal Wedstrijd Formulier

Handboek Digitaal Wedstrijd Formulier Volleybalvereniging VSTS Handboek Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (aanvoerder/coach)... 3 3. Bij aanvang van de wedstrijd (scheidsrechter/teller)...

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Inhoud 1. Aanmaken Nevobo account (Aanvoerder/coach, zaalwacht)... 2 2. Voorafgaand aan de wedstrijd (Aanvoerder/coach, zaalwacht)... 4 3. Aanmelden

Nadere informatie

Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016

Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016 Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016 Sporthal Welgelegen, Utrecht 21 februari 2016 Groep A Ik trainee meer LIC 2 FC BT Utrecht Groep B The Champs LIC 1 OLD STARS Douane Schiphol Pax LIC 3 1. Welkomstwoord

Nadere informatie

WAV - UDEN JULI 2019.

WAV - UDEN JULI 2019. Door het stijgen van het spelpeil in de Winter Avond Volleybal kompetitie (W.A.V.) worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kennis van de scheidsrechters. Ook bereiken ons vaak vragen over de regels

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

Clinic A-scheidsrechters 27 januari 2018

Clinic A-scheidsrechters 27 januari 2018 Clinic A-scheidsrechters 27 januari 2018 passie voor water Positie correct of onhandig? Alvast een filmpje om mee te starten, warm te draaien enz. Het belooft een interactieve clinic te worden! https://youtu.be/pmgu8_whooi

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Spelregels. voor het spelen van wedstrijden in de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie

Spelregels. voor het spelen van wedstrijden in de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie Spelregels voor het spelen van wedstrijden in de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie Gewijzigd augustus 2015 2 Spelregels voor het spelen van wedstrijden in RECVOL Rivierenland volleybalcompetitie

Nadere informatie

CONCEPT HANDBOEK COACHES

CONCEPT HANDBOEK COACHES CONCEPT HANDBOEK COACHES Daar waar in dit handboek wordt gesproken over coach wordt ook een assistent coach, hulp coach en/of leider en/of trainer bedoeld. Dit handboek is met name bestemd voor de teams

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Beschrijving - Actie scheidsrechter - Actie van de teams

Beschrijving - Actie scheidsrechter - Actie van de teams Wedstrijdprotocol Tijd Beschrijving - Actie scheidsrechter - Actie van de teams Zorg ervoor dertig minuten vóór de aanvangstijd bij het speelveld aanwezig te zijn. In wit shirt met embleem. Maak alvast

Nadere informatie

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

Daarom zullen we in het begin vooral voor simpele duidelijke afspraken moeten gaan. En dan, waar nodig en mogelijk, de afspraken moeten verfijnen.

Daarom zullen we in het begin vooral voor simpele duidelijke afspraken moeten gaan. En dan, waar nodig en mogelijk, de afspraken moeten verfijnen. Pagina 1 van 1 Nr. Omschrijving 1 it document is bedoeld om onze H1 volleybal-afspraken op een rijtje te zetten. Een aantal algemene dingen, die voor de meesten duidelijk zullen zijn. Een aantal dingen

Nadere informatie

Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter

Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter Naast de reglementering in het spelregelboekje en het Reglement van Wedstrijden t.a.v. de taakuitoefening van de scheidsrechter () en

Nadere informatie

Wedstrijdreglement VV Van Slag

Wedstrijdreglement VV Van Slag Wedstrijdreglement VV Van Slag Inhoud Samenvatting... 2 1. Interne competitie... 3 a. Inleiding... 3 b. Introductieavond en indelingstoernooien... 3 c. Indeling rondes, poules en aantal teams... 3 d. Dubbelspelers...

Nadere informatie

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 1. Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis Thuis kun je voordat je in de zaal aan de gang moet met het DWF alvast de demo film kijken en oefenen

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD Toelichting 4-korfbal versie 13 november 2017 - groeidocument Waarom spelers uit A en B Zonder scheids geen wedstrijd Geeft ander beeld op de wedstrijd en de rol van de scheidsrechter

Nadere informatie

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS Spelregelcafé #scheidsbedankt HC Berlicum 11 september 2017 Introductie q Nu zo n 15 jaar hockey ouder q Januari 2012: clubscheidsrechter q Mei 2016: benoemd tot BS q Najaar 2017 start met opleiding CS+

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SCHEIDSRECHTERS VOVB

HANDLEIDING VOOR SCHEIDSRECHTERS VOVB HANDLEIDING VOOR SCHEIDSRECHTERS VOVB INHOUDTAFEL - Inleiding: o Kenmerken goede scheidsrechter o Waar moet scheidsrechter voor zorgen o Kenmerken van het spel - Spelverloop o Nethoogte o Wedstrijdballen

Nadere informatie

VOORWOORD. Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager

VOORWOORD. Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager VOORWOORD Voor de inhoud van deze Handleiding en Instructie Arbitrage hebben we ons vooral laten leiden door de inhoud van de FIVB Refereeing Guidelines and Instructions. De Handleiding en Instructie Arbitrage

Nadere informatie

Basketball Scheidsrechter 3

Basketball Scheidsrechter 3 Basketball Scheidsrechter 3 Deelnemershandleiding versie: 2018.12 Inleiding In deze deelnemershandleiding voor de opleiding tot Basketball Scheidsrechter 3 (BS4) staat beschreven hoe je je BS3-diploma

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

Richtlijnen en Instructies voor de Arbitrage

Richtlijnen en Instructies voor de Arbitrage NEDERLANDSE VOLLEYBAL BOND Richtlijnen en Instructies voor de Arbitrage 2009-2013 1 Voorwoord De Richtlijnen en Instructies voor de Arbitrage zijn bedoeld voor alle wedstrijddeelnemers in de nationale

Nadere informatie