Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond"

Transcriptie

1 Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond

2 INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting

3 Nikantes Spelregelavond Meer aandacht voor Spelregels Meer aandacht voor Scheidsrechters Nikantes wilt nieuwe scheidsrechters, maar... Fluiten is moeilijk Commentaar van de zijkant schrikt af.

4 Spelregels voor de spelregelavond. A B C D A C B D A C B D A C B D A C B D

5 VRAAG 1 Bij een veldwedstrijd staat de thuisspelende vereniging op het veld te wachten. De tegenstander heeft laten weten dat ze vastzitten in het verkeer. Hoe lang moeten de scheidsrechter en het thuisteam wachten op de tegenstander? Tot een uur na het officiële tijdstip van beginnen. Tot een kwartier na het officiële tijdstip van beginnen. Tot een half uur na het officiële tijdstip van beginnen. Tot 5 minuten na het officiële tijdstip van beginnen.

6 Antwoord: VRAAG 1 Bij een veldwedstrijd staat de thuisspelende vereniging op het veld te wachten. De tegenstander heeft laten weten dat ze vastzitten in het verkeer. Hoe lang moeten de scheidsrechter en het thuisteam wachten op de tegenstander? Tot een uur na het officiële tijdstip van beginnen. Tot een kwartier na het officiële tijdstip van beginnen. Tot een half uur na het officiële tijdstip van beginnen. Tot 5 minuten na het officiële tijdstip van beginnen.

7 Toelichting: VRAAG 1 Veld wedstrijden 30 minuten Zaal wedstrijden 15 minuten I.v.m. zaalhuur Voorgaande wedstrijd loopt uit? Een wedstrijd mag maximaal 30 minuten later beginnen. Is minder dan de helft van de vastgestelde speeltijd beschikbaar, dan wordt de wedstrijd afgelast.

8 VRAAG 2 Een verdediger springt bij de middenlijn naar de bal die naar een aanvaller wordt geworpen. Is dat toegestaan? Het voorspringen mag alleen als de verdediger niet op zijn tegenstander botst en niet vanaf de middenlijn afzet. Het is een overtreding van de verdediger. Afhankelijk van de stand is het toegestaan. Het mag niet want het is onsportief gedrag.

9 Antwoord: VRAAG 2 Een verdediger springt bij de middenlijn naar de bal die naar een aanvaller wordt geworpen. Is dat toegestaan? Het voorspringen mag alleen als de verdediger niet op zijn tegenstander bots en niet vanaf de middenlijn afzet. Het is een overtreding van de verdediger. Afhankelijk van de stand is het toegestaan. Het mag niet want het is onsportief gedrag.

10 VRAAG 3 De nemer van de strafworp mag niet belemmerd worden bij het nemen van de strafworp. Voor wie geldt dat allemaal? Voor alle spelers en bankzitters van de andere partij. Voor iedereen: spelers, bankzitters en publiek. Voor alle spelers die bij de lijn van het strafworpgebied staan. Alle tegenstanders in het aanvalsvak.

11 Antwoord: VRAAG 3 De nemer van de strafworp mag niet belemmerd worden bij het nemen van de strafworp. Voor wie geldt dat allemaal? Voor alle spelers en bankzitters van de andere partij. Voor iedereen: spelers, bankzitters en publiek. Voor alle spelers die bij de lijn van het strafworpgebied staan. Alle tegenstanders in het aanvalsvak.

12 VRAAG 4 Er wordt geschoten en nu pas fluit de scheidsrechter af voor een aanvallende overtreding. Kan hij deze goal nog afkeuren? JA NEE

13 VRAAG 4 Er wordt geschoten en nu pas fluit de scheidsrechter af voor een aanvallende overtreding. Kan hij deze goal nog afkeuren? JA NEE

14 VRAAG 5 Een speelster komt ten val en pakt daarna de bal terwijl zij op de grond ligt. Mag dat? Dat mag als de bal direct doorgespeeld wordt. Dat mag niet als de voeten niet op de grond staan. Niet aan de hand als er geen tegenstander in de buurt is. Dat mag niet.

15 Antwoord: VRAAG 5 Een speelster komt ten val en pakt daarna de bal terwijl zij op de grond ligt. Mag dat? Dat mag als de bal direct doorgespeeld wordt. Dat mag niet als de voeten niet op de grond staan. Niet aan de hand als er geen tegenstander in de buurt is. Dat mag niet.

16 Toelichting: VRAAG 5 Je mag de bal vastpakken, vangen of wegtikken alleen wanneer: Je voet of beide voeten de grond raken Je in de lucht zweeft (dus in een sprong). De regel is er om te zorgen dat het geen rommeltje wordt. Je mag bijvoorbeeld niet de bal al zitten of kruipend pakken. Dat mag ook niet als één knie, je rug of je arm de grond raakt. Ook op de bal duiken mag niet!!

17 Toelichting: VRAAG 5 Wist je dat? Als je valt met de bal in je handen mag je eerst opstaan en hoef je daarna de bal pas te spelen. Als je valt met de bal in je handen mag je een hand aan de grond hebben om te gaan staan. Als je valt met de bal in je handen mag je de bal naar een ander gooien; je hoeft dus niet eerst te gaan staan.

18 VRAAG 6 Een speler gaat een vrije worp nemen en zet zijn voet op de strafworpstip. De scheidsrechter fluit in en ziet het dan. Wat moet de scheidsrechter doen? Gewoon het spel door laten gaan, want die twee centimeter maakt geen verschil Affluiten en een spelhervatting aan de verdediging geven.

19 Antwoord: VRAAG 6 Een speler gaat een vrije worp nemen en zet zijn voet op de strafworpstip. De scheidsrechter fluit in en ziet het dan. Wat moet de scheidsrechter doen? Gewoon het spel door laten gaan, want die twee centimeter maakt geen verschil Affluiten en een spelhervatting aan de verdediging geven.

20 Toelichting: VRAAG 6 Iedereen moet buiten de vrije-worp cirkel. Deze is geel op ons veld. Aanvallers onderling 2,5 meter afstand.

21 VRAAG 7 Wordt nu een geldig doelpunt gescoord? NEE, het is snijden. JA, er is geen overtreding gemaakt. NEE, de verdedigster was gevallen. JA, maar het is onsportief.

22 Antwoord: VRAAG 7 Wordt nu een geldig doelpunt gescoord? NEE, het is snijden. JA, er is geen overtreding gemaakt. NEE, de verdedigster was gevallen. JA, maar het is onsportief.

23 Toelichting: VRAAG 7 - KNKV: Wat is sportief gedrag? 1. Ga voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden met respect om. 2. Wens je tegenstander succes aan het begin van de wedstrijd. 3. Speel volgens de spelregels van de KNKV 4. Respecteer de beslissing van de scheidsrechter 5. Beïnvloed de scheidsrechter niet 6. Onsportief gedrag van de tegenstander is geen reden om zelf onsportief te worden 7. Wijs anderen op onsportief gedrag 8. Bedank je tegenstander na de wedstrijd

24 VRAAG 8 Een aanvaller gooit een stuiterbal naar een mede-aanvaller, die goed verdedigd wordt. Deze verdediger ziet de bal komen en houdt de bal met zijn voet tegen. De aanvaller weet de bal toch nog te pakken voor de verdediger de bal opgepakt heeft. Kan de scheidsrechter de voordeelregel toepassen? NEE, want het is een bewuste overtreding. JA, want de aanval blijft in het bezit van de bal.

25 Antwoord: VRAAG 8 Een aanvaller gooit een stuiterbal naar een mede-aanvaller, die goed verdedigd wordt. Deze verdediger ziet de bal komen en houdt de bal met zijn voet tegen. De aanvaller weet de bal toch nog te pakken voor de verdediger de bal opgepakt heeft. Kan de scheidsrechter de voordeelregel toepassen? NEE, want het is een bewuste overtreding. JA, want de aanval blijft in het bezit van de bal.

26 VRAAG 9 Welke afstand moet tenminste obstakelvrij zijn om het speelveld bij veldkorfbal? 1,5 meter 50 centimeter 2 meter 1 meter

27 Antwoord: VRAAG 9 Welke afstand moet tenminste obstakelvrij zijn om het speelveld bij veldkorfbal? 1,5 meter 50 centimeter 2 meter 1 meter

28 VRAAG 10 Een aanvaller wilt langs zijn verdediger lopen. Wat moet de verdediger doen om te voorkomen dat de aanvaller vrij komt? Snel in de baan gaan staan van de aanvaller Snel meelopen en de aanvaller blijven hinderen volgens de regels

29 VRAAG 10 Een aanvaller wilt langs zijn verdediger lopen. Wat moet de verdediger doen om te voorkomen dat de aanvaller vrij komt? Snel in de baan gaan staan van de aanvaller Snel meelopen en de aanvaller blijven hinderen volgens de regels

30 PAUZE

31 Wedstrijdbepalingen (veld)

32 Wedstrijdbepalingen (veld) Senioren, A 2x 35min Wissel na 2 goals B 2x 30min Wissel na 2 goals C 2x 25min Wissel na 2 goals D 2x 25min Wissel na 12½ minuten E, F 2x 20min 12 Strafworpen na afloop

33 Verdedigen Een schot is verdedigd wanneer: De verdediger zich binnen armlengte van de aanvaller bevindt De verdediger kijkt de aanvaller aan De verdediger is dichter bij de paal dan de aanvaller De verdediger poogt daadwerkelijk de bal te blokkeren (heeft dus niet de hand ergens onder of naast de bal, maar nadrukkelijk daarboven om te proberen de bal tegen te houden).

34 Snijden Snijden is vrijkomen door zo dicht langs een mede-aanvaller te lopen dat de verdediger zijn directe tegenstander niet kan volgen en zijn verdedigende positie moet opgeven. Snijden is niet strafbaar, schieten na snijden is wél strafbaar!

35 Scheidsrechters- gebaren 1 2 3

36 Scheidsrechters- gebaren 1 2

37 QUIZ 10 VRAGEN

38 VRAAG 1 Is dit verdedigd? A JA B NEE

39 VRAAG 2 Welke speeltijden zijn correct? Sen, A 2x 30min A B, C, D 2x 25min E, F 2x 20min B Sen 2x 35min A, B 2x 30min C, D 2x 25min E, F 2x 20min Sen, A 2x 35min Sen, A 2x 35min C B 2x 30min C, D 2x 25min D B, C 2x 30min D 2x 25min E, F 2x 20min E, F 2x 20min

40 VRAAG 3 Wat betekent dit gebaar? A Wissel van vak B Lopen C Spelerswissel D Bal is overgegeven i.p.v. gegooid

41 VRAAG 4 Wat betekent dit gebaar? A Voordeel B Applaus voor de spelers C Bal uit de handen geslagen D Paal vasthouden

42 VRAAG 5 Wat betekent dit gebaar? A B C D JIJ!! 2 Bier halen Nog 2 minuten te spelen Strafworp wegens herhaaldelijke overtreding Overtreding wegens 2 verdedigers

43 VRAAG 6 Wanneer een aanvallende dame een verdedigende heer hindert (of andersom, een heer bij een dame) bij het gooien, dan krijgt het team van de verdedigende heer een spelhervatting op de plek van overtreding. A Juist B Onjuist

44 VRAAG 7 Als je valt met de bal in je handen mag je de bal naar een ander gooien; je hoeft dus niet eerst te gaan staan. A Juist B Onjuist

45 VRAAG 8 Een aanvaller snijdt langs zijn mede-aanvaller en komt vrij. Is hier sprake van een overtreding? A JA B NEE

46 VRAAG 9 Een verdediger wordt tijdens het gooien te zwaar gehinderd. De scheidsrechter geeft een vrije bal. Kan dit? A JA B NEE

47 VRAAG 10 Is dit een correcte onderschepping? A JA B NEE

48 VRAAG 10 1 B 6 A 2 C 7 A 3 B 8 B 4 A 9 B 5 C 10 B

49 Vragen?

Spelregelavond Good Luck vrijdag 14 maart2012. Yvonne van den Heuvel

Spelregelavond Good Luck vrijdag 14 maart2012. Yvonne van den Heuvel Spelregelavond Good Luck vrijdag 14 maart2012 Yvonne van den Heuvel Even voorstellen Yvonne van den Heuvel en ik woon in Bergen op Zoom Geboren 30 januari 1961 te Rotterdam Lid van Sperwers sinds 1978

Nadere informatie

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1 c Het nemen van de vrije worp 3.11 Strafworp BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren, behorende bij de spelregels zaal- en veldkorfbal Scheidsrechtersgebaren a Het toekennen van een strafworp

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Inleiding Binnenkort fluit je je eerste korfbalwedstrijd. Dit boekje helpt je op weg om dit voor jou én voor de kinderen een leuke ervaring te maken. We

Nadere informatie

Aanpassingen korfbalspelregels 2010

Aanpassingen korfbalspelregels 2010 Aanpassingen korfbalspelregels 2010 Huidige regel Voorgestelde tekst 1.2 Afbakening Nieuwe tekst 1.2 Afbakening Het strafworpgebied is een gebied tot 2,50 m (in alle richtingen) vanaf het strafworppunt,

Nadere informatie

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Ook handig voor trainers en coaches! Inhoudsopgave 1. Algemene aandachtspunten 2. Leiden van E- en F-wedstrijden 3. Algemene spelregels 4. Bijzondere spelregels

Nadere informatie

Dit boekje is bijgewerkt in mei 2004.

Dit boekje is bijgewerkt in mei 2004. Ruim een eeuw geleden introduceerde de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen het korfbalspel in ons land. Sinds die tijd heeft onze sport nationaal en internationaal een grote vlucht genomen en heeft

Nadere informatie

RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal

RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal Het Bondsbestuur heeft- na overleg met de IKF- in zijn vergadering van 24 21 augustus 2015 2017 de volgende richtlijnen, als bedoeld in artikel 1 lid 3 en artikel 5

Nadere informatie

4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal

4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal Bestuursbesluit jeugdkorfbal Het Bondsbestuur heeft- na overleg met de IKF- in zijn vergadering van 16 juni 2014 de volgende richtlijnen, als bedoeld in artikel 1 lid 3

Nadere informatie

RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal

RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal Het Bondsbestuur heeft- na overleg met de IKF- in zijn vergadering van 24 augustus 2015 de volgende richtlijnen, als bedoeld in artikel 1 lid 3 en artikel 5 lid 2 van

Nadere informatie

F en E wedstrijden fluiten

F en E wedstrijden fluiten F en E wedstrijden fluiten Inleiding Binnenkort ga je je eerste korfbalwedstrijd fluiten. Dit boekje helpt je op weg om dit voor jou én voor de kinderen een leuke ervaring te maken. We hopen dat je het

Nadere informatie

Sportief door de D/C-jeugd

Sportief door de D/C-jeugd Sportief door de D/C-jeugd Spelregels voor de D-jeugd Het korfbalveld Het korfbalveld bestaat uit twee vakken. In het ene vak ben je aan het verdedigen en in het andere vak aan het aanvallen. Het begin

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp 3.10c; deel 1 c Het nemen van de vrije worp c Het nemen van de vrije worp De nemer van de vrije worp moet met één voet direct achter het strafworppunt staan en met de andere voet in het gebied achter de

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Tekst: Rob Coenraads/Niels Mooij Foto s: Peter Besemer/Hans van den Broek Versie april 2016 Inleiding Binnenkort fluit je je eerste korfbalwedstrijd. Dit

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf Palen. 1.3 Palen. Palen met beide zijlijnen.

Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf Palen. 1.3 Palen. Palen met beide zijlijnen. Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf 01-07-2015 Huidige tekst 1.3 Palen Palen met beide zijlijnen. Indien bevestiging in het speelveld niet mogelijk is, mag de paal geplaatst zijn op een voldoende

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Naar een uitgave van PKC/SWKGroep Matthijs Alderliesten, juni 2017 1 Inleiding Binnenkort fluit je (een van) je eerste korfbalwedstrijd(en). Dit boekje

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie : 1-2008, van toepassing vanaf 1/2/2008 Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes meisjes. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

Fluiten(d) door de B-jeugd

Fluiten(d) door de B-jeugd Fluiten(d) door de B-jeugd Waarschijnlijk korfbal je al een tijdje en speel je regelmatig wedstrijden. Door het korfballen, zeker als je al wat langer speelt, ben je bekend met het korfbal zoals het gespeeld

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Schoolkorfbal. 19,20 & 21 Mei Sporten doen we samen!

Schoolkorfbal. 19,20 & 21 Mei Sporten doen we samen! Schoolkorfbal 9,0 & Mei 05 Sporten doen we samen! Voorwoord ACW Beste%deelnemers,%begeleiders%en%supporters.% % Dit%jaar%organiseert%korfbal%vereniging%VIKO%op%9%mei%tot%%mei%05%weer%het% jaarlijkse%schoolkorfbaltoernooi.%%

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 7-2009 (van toepassing vanaf 1/9/2009) Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd C.K.V. Dalto Driebergen Arbitragecommissie Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Ook handig voor trainers en coaches! Met dank aan Rob Coenraads & Niels Mooij (Korfbalvereniging PKC) April 2016 2

Nadere informatie

Er is een nieuw spelregelboekje. Het is van 1 juli 2013 van kracht. Dit boekje vervangt de uitgave van 2007 (met een herdruk in 2008).

Er is een nieuw spelregelboekje. Het is van 1 juli 2013 van kracht. Dit boekje vervangt de uitgave van 2007 (met een herdruk in 2008). Aan: Zie verzendlijst Datum: juli 2013 Uw kenmerk: Doorkiesnummer: Ons kenmerk: Onderwerp: Nieuw spelregelboekje per 1 juli 2013 Geachte heer/mevrouw, Er is een nieuw spelregelboekje. Het is van 1 juli

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Tekens van de waterpoloscheidsrechter. passie voor waterpolo

Tekens van de waterpoloscheidsrechter. passie voor waterpolo Tekens van de waterpoloscheidsrechter passie voor waterpolo Bij alle fouten wordt een fluitsignaal met een teken ondersteund. Om eenduidigheid te krijgen, worden de volgende afspraken gemaakt: Protocol

Nadere informatie

Workshop Spelregelkennis. Deel 2

Workshop Spelregelkennis. Deel 2 Workshop Spelregelkennis Deel 2 Wat gaan we doen? Spelregels: fouten + bepalingen Workshop Spelregelkennis Fouten Fouten Wat is een fout? Wat voor soort fouten hebben we? Wat is de act of shooting? Persoonlijke

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Jeugdscheidsrechter bij de D- en E-Jeugd

Jeugdscheidsrechter bij de D- en E-Jeugd bij de D- en E-Jeugd Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en kindvriendelijk maken wel! Daarom is een nieuwe speelwijze ontwikkeld die de basis legt voor

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de verschillende landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van

Nadere informatie

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan.

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan. KORFBAL 8x8 artikel 1. artikel 2. artikel 3. artikel 4. artikel 5. artikel 6. De wedstrijden worden gespeeld volgens de officiële reglementen van het KNKV en de officiële spelregels van het IKF, tenzij

Nadere informatie

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 1. Afmetingen van het veld Het veld ligt in de breedte van een regulier rugby veld. Het veld wordt begrensd door de volgende lijnen van een regulier rugby

Nadere informatie

Zoek de verschillen!

Zoek de verschillen! Briefing Zaalhockey 2011-2012 Scheidsrechters & Coaches Zoek de verschillen! 28 November 2011 Paulo Sacramento AGENDA Algemeen Spelen van de bal Speelveld en doelen Teams en Wissels Tijdwaarneming Bal

Nadere informatie

Schotklok & Jurytafel. Bijscholing DWA Oost

Schotklok & Jurytafel. Bijscholing DWA Oost Schotklok & Jurytafel Bijscholing DWA Oost Agenda Achtergrond Time-out Jurytafel Schotklok 3.12 Verbod om in de aanval de toegestane tijdslimiet te overschrijden Zuivere speeltijd Tips & Tricks Achtergrond

Nadere informatie

b. het door de scheidsrechter geven van een fluitsignaal bij het nemen van een SH bij dameskorfbal (zaal)

b. het door de scheidsrechter geven van een fluitsignaal bij het nemen van een SH bij dameskorfbal (zaal) Aan: Alle verenigingen en KNKV-arbitrage officials Datum: 19 augustus 2014 Doorkiesnummer: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Onderwerp: Spelregelbulletin augustus 2014 per 1 juli 2015 Geachte heer/mevrouw, Het

Nadere informatie

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Ja (toegelaten) Officials veld Spel/spelers niet hinderen (langs de lijn) Publiek Buiten het veld (achter

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de aangesloten landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van kracht

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! bij de D- en E-Jeugd Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en kindvriendelijk maken wel! Daarom is een nieuwe speelwijze ontwikkeld die de basis legt voor

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken.

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken. 1. In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier

Nadere informatie

Oefenblad scheidsrechtersexamen

Oefenblad scheidsrechtersexamen Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 1 van 39 Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 2 van 39 PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Wanneer mag de beginslag worden

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld!

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld! 1 2 Voorwoord Korfbal is een teamsport. In het korfbal sta je er niet alleen voor. Vanaf nu speel je in een team. Vaak eerst eenvakskorfbal en daarna tweevakskorfbal. Teamsport betekent: je samen inzetten,

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

Belangrijkste regels zaalhockey

Belangrijkste regels zaalhockey Belangrijkste regels zaalhockey Kleiner veld met balken aan de zijkant geen 23 meter gebied en minder spelers, 6 tegen 6 Inclusief de keeper. Een team bestaat uit max 12 spelers die verplicht scheenbeschermers

Nadere informatie

Reglement Beachkorfbal België

Reglement Beachkorfbal België Reglement Beachkorfbal België 1. Veld en uitrusting 1.1 Speelveld 1. Het speelveld bedraagt 20x10m, waarop 2 korven geplaatst zijn op een gelijke afstand van de zijlijnen en 4m van de achterlijn. Er zal

Nadere informatie

1 Fluiten in t algemeen

1 Fluiten in t algemeen 1 Fluiten in t algemeen. 11.1 Twee scheidsrechters hebben de leiding over de wedstrijd, pas- sen de regels toe en beoordelen of er eerlijk en sportief gespeeld wordt (fair play).. 11.2 Iedere scheidsrechter

Nadere informatie

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar)

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf... 5 Samenvatting eerste boekje... 5 Samenvatting tweede boekje... 6 Wat verandert er?... 7 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden.

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden. De Strafworp - 1 - De Strafworp Doel Aanleren en verbeteren van de strafworp. De techniek is vergelijkbaar met de laatste fase van de doorloopbal en is de eerste stap in het aanleren van de doorloopbal.

Nadere informatie

Aandachtspunten voor Scheidsrechters. Check alle regels op

Aandachtspunten voor Scheidsrechters. Check alle regels op Aandachtspunten voor Scheidsrechters Check alle regels op www.kanopolo.nl/officials/spelreglement/ Opzet van dit document: 1. Houding & Gedrag van een goede scheidsrechter 2. De Spelregels: start, einde

Nadere informatie

VERDEDIGD!!!!! NEE TOCH? samenvatting van de officiële korfbalspelregels

VERDEDIGD!!!!! NEE TOCH? samenvatting van de officiële korfbalspelregels VERDEDIGD!!!!! NEE TOCH? samenvatting van de officiële korfbalspelregels Inleiding Korfbal speel je meestal bij een vereniging. Daar kun je trainen en wedstrijden spelen. Trainers, coaches en scheidsrechters

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. 1 SPELREGELS 3-TALLEN speelrichting speelrichting. 2 Hoe ziet een speelveld er uit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door de

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

Par. 2.3h (spelregel) deel 1. opmerkingen: 1. uniformeren tekst; juist woordgebruik. 2.3h Het controleren van spelers op gevaarlijke voorwerpen

Par. 2.3h (spelregel) deel 1. opmerkingen: 1. uniformeren tekst; juist woordgebruik. 2.3h Het controleren van spelers op gevaarlijke voorwerpen Par. 2.3h (spelregel) huidige spelregel aangepaste spelregel 2.3h Het controleren van spelers op gevaarlijke voorwerpen De scheidsrechter zal controleren dat aan de voorwaarden, gesteld in de tweede paragraaf

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Nieuwe regels Fina - Nederland

Nieuwe regels Fina - Nederland Nieuwe regels Fina - Nederland Met ingang van 1 juni 2019 passie voor water Invoer nieuwe regels De nieuwe regels zijn per einde seizoen 2018 2019 ingevoerd. Bij zomertoernooien en voorbereidingstoernooien

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Scheidsrechtersbijeenkomst. 20 januari passie voor waterpolo

Scheidsrechtersbijeenkomst. 20 januari passie voor waterpolo Scheidsrechtersbijeenkomst 20 januari 2018 passie voor waterpolo passie voor waterpolo U20 en S Agenda - Voorstellen - Communicatie - Uitsluitingsfouten U20 WP21 - Strafworpfouten S WP22 3 passie voor

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011 Boxtel, 8 december 2011 Zaalhockey Uitrusting Het hockeyveld Teamsamenstelling Wedstrijd Buiten het veld Spelregels Spelen van de bal Spelhervattingen Door het blok spelen Ruw en gevaarlijk spel Keeper

Nadere informatie

WORLD RUGBY SPELREGELWIJZIGNG / TOELICHTINGEN

WORLD RUGBY SPELREGELWIJZIGNG / TOELICHTINGEN WORLD RUGBY SPELREGELWIJZIGNG / TOELICHTINGEN INGAANDE OP 1 SEPTEMBER 2016 SPELREGEL WIJZIGING / TOELICHTING COMMENTAAR Spelregel 3.14 WISSELSPELERS DIE GAAN DEELNEMEN AAN DE WEDSTRIJD Indien een speler

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

Ad 1. De noodzakelijke spelregelwijzigingen zijn afzonderlijk in beeld gebracht. Die treft u bijgevoegd aan.

Ad 1. De noodzakelijke spelregelwijzigingen zijn afzonderlijk in beeld gebracht. Die treft u bijgevoegd aan. KONINKLIJK NEDERLANDS KORFBALVERBOND Aan de verenigingen, KNKV scheidsrechters, KNKV scheidsrechterbeoordelaars, leden DWS en DWO allen uit het District Zuid Betreft : spelregelexperiment Eindhoven, 28

Nadere informatie

VOORWOORD. 4 ALGEMENE INFORMATIE. 5 SLECHT WEER. 5 WEDSTRIJDREGLEMENT. 6 SPELREGELS. 8 PLATTEGROND. 10 DEELNEMENDE SCHOLEN. 11 WISSELBEKER.

VOORWOORD. 4 ALGEMENE INFORMATIE. 5 SLECHT WEER. 5 WEDSTRIJDREGLEMENT. 6 SPELREGELS. 8 PLATTEGROND. 10 DEELNEMENDE SCHOLEN. 11 WISSELBEKER. 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 4 ALGEMENE INFORMATIE... 5 SLECHT WEER... 5 WEDSTRIJDREGLEMENT... 6 SPELREGELS... 8 PLATTEGROND... 10 DEELNEMENDE SCHOLEN... 11 WISSELBEKER... 11 AANVANGSTIJDEN... 11 TYPE

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie