Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krathos Nieuwsbrief augustus Start seizoen"

Transcriptie

1 N I E U W S B R I E F A U G U S T U S De optimale mix tussen plezier en prestatie! Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk dan de PDF Versie online! Krathos Nieuwsbrief augustus 2016 Start seizoen De schoolvakantie loopt ten einde en we staan aan de vooravond van het seizoen Heerlijk om weer te gaan volleyballen. In deze brief vinden jullie de indeling van de trainingen voor het komende seizoen. Hierin zijn voor een aantal teams wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen, kijk dus even goed naar je nieuwe trainingstijden. Verder in deze nieuwsbrief een overzicht van de spelregelwijzigingen die de NeVoBo dit seizoen doorvoert. Dit zijn belangrijke wijzigingen voor jullie allemaal. Lees ze goed door, zodat je voor het nieuwe seizoen goed beslagen ten ijs komt. Wij hopen dat we er samen weer een mooi en sportief seizoen van maken met voor een ieder op zijn of haar eigen niveau goede resultaten in de trainingen en in de competitie. Ga ook dit seizoen weer genieten van het prachtige volleybalspel. Na de successen van de Nederlandse volleybalsters en het beachduo Brouwer/Meeuwsen op de Olympische Spelen hopen we natuurlijk dat er veel nieuwe leden verwelkomd kunnen worden op de eerste trainingen. Volleybal in Hoogezand Sappemeer moet weer op de kaart gezet worden en daarin hebben natuurlijk alle leden van Krathos een belangrijke rol. Ken jij iemand in je vrienden- en kennissenkring die zin heeft om te gaan volleyballen, neem hem of haar dan mee naar de training. Maak ze enthousiast en daag ze uit om samen gezellig, recreatief, maar ook prestatiegericht te gaan volleyballen. Iedereen kan de eerste drie weken gratis komen proeven van het enthousiasme en het plezier van de leden van Krathos bij het volleyballen. Wedstrijdtijden Op de NeVoBo site zijn inmiddels de wedstrijdprogramma s voor komend seizoen gepubliceerd. Wij willen jullie erop wijzen dat dit nog een voorlopig programma is voor wat betreft de thuisspeeldagen. De data zijn wel correct, maar de wedstrijdtijden zullen waarschijnlijk voor een aantal teams nog gewijzigd worden.

2 Mini s Ook voor onze mini s begint het seizoen weer. Op donderdag 1 september is de eerste training weer om 17:00 uur in de Europahal. Ook voor jullie geldt natuurlijk dat het hartstikke leuk is om samen met vriendjes en vriendinnetjes, klasgenoten te volleyballen. Neem ze mee naar de training en laat ze gezellig met je meedoen om ze te laten zien dat volleybal een hartstikke leuke sport is. Jullie weten hoe leuk het is en kunnen dat natuurlijk aan ze vertellen. Laat ze meekomen en zorg er zo ook voor dat er meer kinderen gaan volleyballen. Trainingstijden Trainingsschema Europahal maandag Veld 1 Veld 2 Kalkwijk Maandag Veld 3 Veld 1 Veld XA1 MB1 MB2 MC D1 D2 H4 H2/3 Recr D3 H1 D5 D4 Europahal donderdag Veld 1 Veld 2 Veld CMV MC MB1 XA1 MB D2 H1 H D1 H2 D5 op donderdag om uur wedstrijd 11X

3 Recreatie Astronauten Woensdag Boswijk Dames Dinsdag Huitzingstr Thorbecke Dinsdag Maandag Kalkwijkhal Heren Boswijk, maandag 19: uur Bij de recreatieteams zijn er ten opzichte van vorig seizoen geen wijzigingen. Trainers De teamindeling is door een aantal onverwachte opzeggingen nog niet helemaal rond. Vooral bij de dames lijkt het erop dat we met team minder dan we hadden verwacht de competitie ingaan. Onderstaand in ieder geval de voorlopige indeling van de trainers. Heren 1 Heren 2 Heren 3 Heren 4 Dames 1 Dames 2 Dames 3 Dames 4 Dames 5 XA1 MB1 MB2 MC1 Mini s Bert Hijlkema Gert Jan Miedema/Jasper Kugel Jasper Kugel Bertus van der Laan Lars van der Laan Vacant Anita Huizinga Mijke Strootman Patrick Oosterhuis Bertrik Steenbergen Lars van der Laan Martin van der Laan Dorien Schaank/Stan Bosgraaf Leonie/Cindy/Fleur/Kim Bij de recreatieteams zal er komend seizoen in de trainersstaf niks veranderen.

4 Shirts, ballen, trainingspakken etc Van onze materiaalcoördinator Jorrit Luikinga hebben we doorgekregen dat nog niet alle teams de spullen hebben ingeleverd bij hem. Zouden jullie dit zo snel mogelijk willen doen. Alle teams moeten de shirts ook inleveren, zodat er een nieuwe indeling gemaakt kan worden. Jorrit is te bereiken De nieuwe shirts voor Heren 1 zijn voor de eerste thuisspeeldag gereed. Voor degenen die een nieuw wedstrijdbroekje nodig hebben is het mogelijk om via Nancy of Jorrit deze te bestellen. Spelregelwijzigingen Voor het komende seizoen ( ) vind je hieronder de belangrijkste wijzigingen. Voor wie gelden de nieuwe regels? Zoals genoemd blijft de Eredivisie spelen met de huidige (spel)regels. Het is internationaal verplicht om in de hoogste competitie van het land de FIVB-spelregels en CEV-regels te hanteren. Voor deze competities verandert er dus niets. Voor de Topdivisie en lager gaan de nieuwe regels wel gelden; tot en met de laagste regioklassen en de C-jeugd dus. Er zijn enkele uitzonderingen die duidelijk worden aangegeven. We houden in de uitleg van de nieuwe (spel)regels zoveel mogelijk het verloop van een wedstrijd aan. Voor de wedstrijd Er wordt niet meer getost. De aanvoerder van het uitspelend team heeft de eerste keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5e set heeft de aanvoerder van het thuisspelende team het recht om als eerste te kiezen. Tijdens het inspelen aan het net mogen de inspeelshirts aanblijven. Sinds afgelopen seizoen was het verplicht om met de wedstrijdshirts in te spelen aan het net. Nu is de keuze aan het team zelf. Randgebeuren Alle regeltjes rondom het veld vormen misschien wel de grootste ergernis van coaches (en spelers). Daarom wordt op dit gebied ook e.e.a. aangepast. Dat de waterflesjes op of achter de bank neergezet moeten worden, is afgeschaft. Wel zal de scheidsrechter steeds in het oog houden wat in het kader van de veiligheid van spelers wel of niet toegestaan is. Mini s betrekken bij het eerste team is van grote promotionele waarde. In de huidige regels mocht er maar één mini bij het team aanwezig zijn (op de bank en serveren). Vanaf komend seizoen mogen dit twee mini's zijn.

5 De coach, assistenten en verzorgers hebben geen vaste plaatsen meer op de bank. Ze mogen overal zitten en zelfs staan. Voor de bank, in de warming-up ruimte van de wisselspelers, et cetera. Wel blijft gelden dat alleen de coach langs het veld mag lopen. Ook wisselspelers hoeven niet meer op de bank te zitten; zij mogen ook voor de bank staan. Arbitrage Alleen als er een 2e scheidsrechter bij de wedstrijd aanwezig is, is de coach verplicht opstellingsbriefjes te gebruiken. Vanaf de 1e klasse en lager is de scheidsrechter niet meer verplicht om na elke rally alle tekens te geven: het speelveld aanwijzen van het team dat de volgende service uitvoert is voldoende. Aanvoerders mogen vragen om uitleg, waarna het teken (als uitleg) alsnog kan worden gegeven. Service + schermen Op lagere niveaus is er regelmatig spraken van net iets te weinig ruimte achter het speelveld. Was de ruimte minder dan twee meter, dan moest een hulplijn in het veld worden geplakt. Nu hoeft dat niet meer: je mag met één voet in het veld serveren. Ook bij een sprongservice mag de afzetvoet dus in het veld worden gezet. Schermen bij de service is een grote ergernis en wordt veelal gezien als onsportief gedrag. Vanaf komend seizoen mag de serveerder dan ook niet meer met opzet aan het zicht van de passers onttrokken worden. Spelers van het serverende team moeten tenminste een armlengte van elkaar af staan en achterspelers mogen niet in de vrij zicht -ruimte van de voorspelers gaan staan. De balbaan is niet meer van belang bij het beoordelen van het scherm. Voetfouten Het raken van het veld van de tegenstander in een actie met de bal wordt komend seizoen afgefloten. Dat geldt niet alleen voor de voet, maar voor alle lichaamsdelen. Daarentegen is het niet fout om het veld van de tegenstander te raken als er geen bal bij betrokken is en het niet hinderlijk is voor de tegenstander. De beoordeling of de bal erbij betrokken is, wordt gelijk gesteld aan de beoordeling van netfouten; ook het aanraken van het net wordt alleen afgefloten in een actie waarbij de bal betrokken is. Het raken van de middenlijn is wel toegestaan. Bal terughalen uit de vrije zone Zodra de bal buiten de antennes het net passeert, is de bal uit, ook wanneer dit na het eerste balcontact geweest is. De bal terughalen uit de vrije zone van de tegenstander (buiten de antennes om) is dus niet meer toegestaan. Uitzondering: in de Topdivisie geldt deze nieuwe regel niet. Daar mag deze bal dus nog teruggehaald worden uit de vrije zone. Dit omdat er bij de wedstrijden in de Topdivisie altijd boarding en daardoor voldoende vrije ruimte is.

6 Wedstrijdonderbrekingen Een time-out (TO) duurt maximaal 30 seconden. Dit betekent dat wanneer het aanvragende team én de officials binnen deze halve minuut weer klaar zijn om verder te spelen, de wedstrijd wordt vervolgd. Tijdens de TO mag het hele veld gebruikt worden: teams hoeven dus niet meer in het geheel buiten het veld te staan. Wisselspelers mogen ook in het veld warm lopen, maar het gebruik van een bal tijdens de TO is (nog steeds) niet toegestaan. Uiteraard moet wel worden gezorgd dat er geen natte plekken door de drinkflesjes achterblijven op het veld. Na het laatste fluitsignaal van een set hoeven teams niet meer via de achterlijn naar de andere speelhelft lopen. Wel dienen zij om de netpaal heen lopen; onder het net doorlopen is niet toegestaan. Tijdens de pauze tussen de sets mogen de wisselspelers inspelen in het veld, mits dit niet hinderlijk is voor de moppers en/of het entertainment. De pauze tussen sets duurt maximaal drie minuten. Direct daarna staan beide teams én officials weer klaar voor het vervolg van de wedstrijd. Wissels Ongeacht het aantal wisselspelers heeft ieder team altijd recht op zes wissels per set. Een wisselspeler mag meerdere keren (maximaal drie keer) gewisseld worden voor een veldspeler. De veldspeler moet wel weer terugkeren in het veld voor de wisselspeler die hem vervangen heeft. Voorbeeld: wisselspeler nummer 3 gaat het veld in voor nummer 5. Nummer 5 kan alleen terug gewisseld worden voor nummer 3. Wisselspeler 3 mag vervolgens (na tenminste één voltooide rally) weer voor een andere of dezelfde veldspeler gewisseld worden. Ook mag één van de andere wisselspelers voor nummer 5 ingebracht worden. Uitzondering: Voor de A-, B- en C-jeugdklassen gaat deze regel niet gelden. Daarvoor blijft de huidige wisselregel van toepassing. De reden hiervoor is dat het veel voorkomt dat er een aantal goede serveerders is, waardoor de wedstrijd minder leuk zou kunnen worden. De Hoofd- en Topklassen in de jeugd spelen wél met de nieuwe regels omtrent het wisselen. Libero De wisselzone van de libero wordt vrijgegeven, daarvoor mag nu de gehele achterlijn en zijlijn gebruikt worden. Voorwaarde is wel dat de scheidsrechters en teller(s) de wissel goed kunnen zien. Een libero mag uitsluitend veldspeler worden (en een ander shirt aantrekken) als het team onvolledig verklaard zou worden door blessure(s). Voorbeeld: een team start met zes spelers en één libero. Eén van de veldspelers raakt geblesseerd en kan niet verder spelen. Op dat moment mag de libero veldspeler worden, zodat er met zes spelers doorgespeeld kan worden. Niet echt een wijziging van de (spel)regels, maar wel een verduidelijking: Een aanvaller mag een bal die door de libero vanuit de voorzone bovenhands is gespeeld niet aanvallen als de bal in zijn geheel nog boven de netband is. De vraag in deze situatie is altijd: wat telt als bovenhandse bal?

7 Kopij voor de volgende nieuwsbrief, graag zo spoedig mogelijk sturen naar EN VERGEET ONZE SPONSORS NIET! ZE WAARDEREN JULLIE BEZOEK!!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Volleybalvereniging The Setfighters

Volleybalvereniging The Setfighters NIEUWSBRIEF Volleybalvereniging The Setfighters Nieuwsbrief 2: seizoen 2016/2017 Augustus 2016 INHOUD Passessie nieuw shirts Aanvoerders en coaches Wist je dat. Oefenwedstrijden Zaanlands West Terugblik

Nadere informatie

Voornaamste aanpassingen

Voornaamste aanpassingen Voornaamste aanpassingen Jaar van invoering door FIVB (na 1947) 1895 Mr. William G. Morgan bedenkt het volleybal spel 1897 Eerste spelregels uitgegeven door Mr. William G. Morgan 1912 Invoeren van het

Nadere informatie

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel Groen: Rood: Zwart: spelregel Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Is bestaande tekst, wel relevant voor de veranderingen Spelregels 1.1 3 e commentaar: Het

Nadere informatie

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel

Spelregels. Veranderingen spelregels en HIA Topdivisie, divisies en klassen. Ondertitel Groen: Rood: Verandering komt voort uit Spelplezier Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels Paars: Aanvullingen na de publicatie van mei 2016 Zwart: spelregel Is bestaande tekst, wel relevant voor de

Nadere informatie

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen Verschillende in spelregels Eredivisie, en 1e divisie, seizoen 2019-2020 Score E-score DWF: Resultaat invoeren of live bijhouden Hoogste vertegenwoordiger (Technisch) Jurylid 1e scheidsrechter Nevobo Protest

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager Publicatie 3.4.2 Playing Protocol Topdivisie en lager WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 6 oktober 2017

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

Weekbulletin Jaargang 8

Weekbulletin Jaargang 8 DoskoActa Weekbulletin 8-01 1 Agenda DoskoActa (Sport)kalender Week 35/36 ==================================== ======================== Ma. 29 aug. Nog géén trainingen deze week! 29-08/12-09 Tennis: US

Nadere informatie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie WR artikel 3.2.9.8 ( ) Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 17 juni 2019 door Manager Wedstrijdzaken Op verzoek kan de Organisator

Nadere informatie

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels Rood: Zijn nieuwe veranderingen in de spelregels en HIA 2017-2018. spelregel Spelregels Opmerking In de spelregels is het wedstrijdformulier vervangen door het DWF. In de Topdivisie en 1 e divisie is men

Nadere informatie

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013 Agenda Het leiden van een wedstrijd Tekens Spelregels Verschillen Nevobo-Gemert Vervolg. Het leiden van een wedstrijd Duidelijk hoorbaar

Nadere informatie

Instructie Scheidsrechter

Instructie Scheidsrechter Instructie Scheidsrechter Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. In deze korte instructie wordt beschreven wat er van de scheidsrechter wordt verwacht, voor, tijdens en na de wedstrijd. Treedt rustig

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie Publicatie 3.4.1 Playing Protocol Eredivisie WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. Datum vaststelling 01 november 2017 door

Nadere informatie

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Toelichting op het spelen met twee Libero s Vanaf het seizoen 2012-2013 is het in alle klassen toegestaan om uit de lijst van spelers maximaal 2 Libero s aan te wijzen. Indien een team gaat spelen met twee Libero s dan zijn er verschillende zaken

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I

DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I MET MEER PLEZIER EN ZEKERHEID DE BOK OP! S C H E I D S R E C H T E R S B I J E E N K O M S T 2 3 J A N U A R I 2 0 1 9 AGENDA VOOR VANAVOND Delen ervaringen tot nu toe Scheidsrechterwezen Wat wanneer te

Nadere informatie

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87 Spelregels 6 tegen 6 1. De wedstrijden worden gespeeld volgens de NEVOBO-regels 2018-2019. 2. Voor een goed verloop van het toernooi kan de wedstrijdleiding besluiten de puntentelling in een of meer poules

Nadere informatie

Coach assistentie. Flash Veendam

Coach assistentie. Flash Veendam Coach assistentie Flash Veendam Allereerst heel erg bedankt dat u zich wil inzetten voor Flash en het team van uw zoon of dochter. We zijn een grote club en kunnen niet zonder hulp van ouders/verzorgers

Nadere informatie

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ INHOUDSOPGAVE 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

Nieuwe regels seizoen

Nieuwe regels seizoen Nieuwe regels seizoen 2016-2017 Onbezorgd kunnen sporten met duidelijke (spel)regels om het spelplezier te verhogen. Maar regels die voor topsport onmisbaar zijn, zijn niet altijd zinvol op de lagere niveaus.

Nadere informatie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie

Spelregels volleybal. Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie Spelregels volleybal Toepassing in de Maas & Waalse recreantencompetitie 1 Speelruimte en voorzieningen Speelruimte: - Er wordt gespeeld in kleine en grotere zalen. Iedere team heeft zo het voordeel van

Nadere informatie

Wijzigingen reglementen en spelregels

Wijzigingen reglementen en spelregels Wijzigingen reglementen en spelregels Tijdens de Bondsraad van zaterdag 22 juni 2019 en de informele Bondsraad van zaterdag 23 maart 2019 is een aantal wijzigingen in de reglementen aangenomen. Flexibilisering

Nadere informatie

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter Spelregels Volleybal 1. Algemeen Volleybal is een teamsport. Het is aantrekkelijk door de rally's, de technische balvaardigheid van de spelers, en de snelheid waarmee spelsituaties elkaar opvolgen. Het

Nadere informatie

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Beachvolleybal 1.2 KBSS; wat is Kadijk Beachvolleybal Start Systeem 2 Veld 3 Bal 4 Teams 5 Wedstrijd 6 Techniek,

Nadere informatie

Volleybal de regels op een rij

Volleybal de regels op een rij Volleybal de regels op een rij Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 4 2.0 Hoe ziet de speelruimte eruit?... 6 2.1 Het speelveld... 6 2.2 Het net... 7 3.0 Welke deelnemers vind je in en rond het veld?...8 4.0

Nadere informatie

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2 Inleiding Jij wilt scheidsrechter worden in de regio en gaat fluiten bij wedstrijden op 1 ste of 2 de klasse of bij Topjeugd A en B wedstrijden. Dit is de studiehandleiding

Nadere informatie

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal

Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal Informatie Deelnemers Beach Competitie Oldenzaal 2017 2 Introductie Beste deelnemer, Bedankt voor je deelname aan de Beach Competitie Oldenzaal, we hopen er ook dit jaar weer een mooi feest van te maken.

Nadere informatie

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L 2005-2008 In dit boekje vindt u de meest voorkomende spelregels die gebruikt worden bij de R-L klasse wedstrijden. Het boekje is samengesteld door scheidsrechter T. Pieters

Nadere informatie

KalinkoCMV 2013-2014. Organisatie CMV. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling 24-9-2013

KalinkoCMV 2013-2014. Organisatie CMV. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling. Rol- en taakverdeling 24-9-2013 KalinkoCMV 2013-2014 Organisatie CMV Bestuurslid jeugdzaken: Thea Cosman - Aansturen coördinatoren vanuit het bestuur - Ondersteunen coördinatoren bij organisatie trainingen, toernooien en activiteiten

Nadere informatie

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels spelregel Algemeen Spelregels Eerste scheidsrechter is vervangen door: 1 e scheidsrechter, Tweede scheidsrechter is vervangen door 2 e scheidsrechter Het woord: Opslag is vervangen door: Service Opwarmruimte

Nadere informatie

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal Programma & Spelregels Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni 2016 Programma: Volleybal Poule indeling volleybal Olympische Dag Haarlem 2016 Meisjes (MA) Meisjes Poule A (MB) Meisjes Poule B (MC) Meisjes

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter

V.C. Accretos Arbitrage. Workshop Coach de scheidsrechter V.C. Accretos Arbitrage Workshop Coach de scheidsrechter Het programma Arbitrage De scheidsrechter De teller Publiek & spelers/coach De Quiz In het veld op de stoel Arbitrage Waarom zijn we hier? In de

Nadere informatie

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter TEKENING 11: OFFICIËLE SCHEIDSRECHTERSTEKENS tekens: 16 t/m 20 om aan te geven vastgehouden bal regel 9.3.3 tweemaal raken tekens te geven door: E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter E de

Nadere informatie

Richtlijnen voor de scheidsrechter

Richtlijnen voor de scheidsrechter Richtlijnen voor de scheidsrechter model wedstrijdformulier spelregels officiële tekens afgestemd op de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie Fluiten. kan iedereen! in de RECVOL Rivierenland

Nadere informatie

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken.

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. NIVEAU 1. - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. Spelregels: - Wanneer een speler de bal over het net gooit draait het hele team, met

Nadere informatie

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. 1 SPELREGELS 3-TALLEN speelrichting speelrichting. 2 Hoe ziet een speelveld er uit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door de

Nadere informatie

Badminton spelregels

Badminton spelregels Badminton spelregels De verkorte versie Wat heb je nodig? Racket Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of in een sportwinkel wat betreft

Nadere informatie

BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI

BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI Teamnaam: _ Groep School : _ : _ BLAUW WIT SCHOLEN VOLLEYBALTOERNOOI Woensdag 21 februari 2018 Groep 5 t/m 8 Mede mogelijk gemaakt door: Hoofdsponsor: Locatie: De Talter, Stouwdamsweg 4, Oldebroek Blauw

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd

Proeve van Bekwaamheid Studiehandleiding VS2 jeugd Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter VS 2 jeugd Inleiding Jij ben nog geen 18 en wilt jeugdscheidsrechter worden binnen je vereniging. Dit is de studiehandleiding bij de opleiding tot vereniging jeugdscheidsrechter,

Nadere informatie

Inleiding. Toelichting op de spelregels. Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie!

Inleiding. Toelichting op de spelregels. Voordat u de zaal in gaat: belangrijke informatie! Inleiding Dit document beschrijft de spelregels die gelden voor het seizoen 2019-2020 en 2020-2021. Ten opzichte van de vorige editie (2018-2019) zijn er een aantal wijzigingen. Op niveau 1 t/m 3 worden

Nadere informatie

Niveau 3 Onderarms spelen

Niveau 3 Onderarms spelen Niveau 3 Onderarms spelen Leeftijd: 8-9 jaar 4,5 m Aantal spelers: 4 spelers per team Veldafmeting: 6 x 4,5 meter Nethoogte: 2 meter 6 m Veldafmeting Naast het gebruik van de veldafmeting van 6 x 4,5 meter

Nadere informatie

CMV Spelregels vastgesteld april

CMV Spelregels vastgesteld april Inleiding Dit document beschrijft de spelregels die gelden voor het seizoen 2019-2020 en 2020-2021. Ten opzichte van de vorige editie (2018-2019) zijn er een aantal wijzigingen. Op niveau 1 t/m 3 worden

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2017-2018 Het team dat zaalwacht heeft, moet met het hele team aanwezig zijn. De beheerder zorgt dat de deur open is. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, in ieder

Nadere informatie

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F-tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F-tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle stick gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd; Coachcursus-leider

Nadere informatie

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team.

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team. 20 oktober 2015 Hallo allemaal! Leuk dat jullie meedoen aan het 40 e schoolvolleybaltoernooi! Nieuw dit jaar: We spelen volgens de officiële Nevobo regels Cool Moves Volley en op niveaus! De winnaars van

Nadere informatie

Uitleg spel en spelregels voor ouders

Uitleg spel en spelregels voor ouders Uitleg spel en spelregels voor ouders Break Out 88 Basketbalvereniging Opgericht 6 juni 1988 Aan ouders en verzorgers, Hierbij bieden wij de ouders en verzorgers van onze leden een informatieboekje aan,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen

Draaiboek. Thuiswedstrijden Valkenhuizen Draaiboek Thuiswedstrijden Valkenhuizen September 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Voorbereiding 1.1 Vrijwilligers 1.2 Materialen 1.3 Contactgegevens 2. De dag van de wedstrijd 2.1 Opbouw 2.2 Tijdens de

Nadere informatie

EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober e editie

EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober e editie EVV Bultman-Hartholt Rabobank scholentoernooi Maandag 22 oktober 2018 17e editie Inleiding Op maandag 22 oktober 2018 vindt de 17 e editie plaats van het jaarlijkse EVV Bultman- Hartholt volleybal scholentoernooi.

Nadere informatie

Scholentoernooi. Woensdag 24 februari Sporthal de Spont

Scholentoernooi. Woensdag 24 februari Sporthal de Spont Scholentoernooi Woensdag 24 februari 2016 Sporthal de Spont 13.10-16.30 Beste volleybalvrienden, We zijn enorm blij dat we weer zoveel teams mogen begroeten op het VC Tyfoon Scholentoernooi! Het toernooi

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

VOORWOORD. Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager

VOORWOORD. Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager VOORWOORD Voor de inhoud van deze Handleiding en Instructie Arbitrage hebben we ons vooral laten leiden door de inhoud van de FIVB Refereeing Guidelines and Instructions. De Handleiding en Instructie Arbitrage

Nadere informatie

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Informatie avond Ouders 2 e jaars E RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Doel van vanavond Uitleggen wat er verandert voor jullie kinderen Uitleggen hoe de teamindeling tot stand komt Selectie

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN. Wat is mini-volleybal?

VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN. Wat is mini-volleybal? VERSIE 01.05.04 1. ALGEMEENHEDEN Wat is mini-volleybal? 1) een spel dat voorbehouden is aan kinderen in de leeftijdscategorie D- en E-jeugd (zie 2.2) 2) een spel dat dient om kinderen te initiëren tot

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER.

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER. Om binnen de regio s te komen tot een goed inzicht betreffende de verrichtingen van de scheidsrechters, is het een voorwaarde te beschikken over

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS)

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS) Wijzigingen Internationale Volleybal Spelregels (IVS) De nieuwste IVS omvatten: Een nieuwe benadering van de definitie van de netaanrakingen en de daarbij te beoordelen fouten. Een nieuwe procedure voor

Nadere informatie

Scriptie LO Volleybalverslag

Scriptie LO Volleybalverslag Scriptie LO Volleybalverslag Scriptie door Rishana 2338 woorden 21 april 2018 0 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Er zijn heel veel sporten op de wereld. Zoals:Zwemmen, voetbal, turnen enz. Maar meestal

Nadere informatie

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3)

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) Spel- en gedragsregels voor de MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord In het hockey sta je er niet alleen voor.

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de 1 Wedstrijdblad 1) De wedstrijdbladen zitten altijd klaar in de koffer (even zoeken, als ze er niet los in zitten zitten ze in het kartonnen mapje of ergens in de blauwe plastic map) 2) Op de wedstrijdbladen

Nadere informatie

Handleiding en Instructie Arbitrage 1 e divisie en lager. Voorwoord

Handleiding en Instructie Arbitrage 1 e divisie en lager. Voorwoord Voorwoord Datum vaststelling: mei 2019 Door: Taakgroep Spelregels Voor de inhoud van deze hebben we ons vooral laten leiden door de inhoud van de FIVB Refereeing Guidelines and Instructions. De zijn bedoeld

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2016-2017-2018 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het elftalveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

speelrichting speelrichting.

speelrichting speelrichting. Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

SCHOOLVOLLEYBALTOERNOOI Woensdag 20 maart 2019 Sporthal de Carrousel

SCHOOLVOLLEYBALTOERNOOI Woensdag 20 maart 2019 Sporthal de Carrousel SCHOOLVOLLEYBALTOERNOOI Woensdag 20 maart 2019 Sporthal de Carrousel Hallo allemaal, Welkom bij het 29e jaarlijkse Volco Ommen Schoolvolleybaltoernooi voor basisscholen in de gemeente Ommen. Wij hopen

Nadere informatie

Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager

Handleiding en Instructie Arbitrage Topdivisie en lager datum vaststelling door Taakgroep Spelregels Voorwoord Voor de inhoud van deze Handleiding en Instructie Arbitrage hebben we ons vooral laten leiden door de inhoud van de FIVB Refereeing Guidelines and

Nadere informatie

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Gooische Hockeyclub 16 november 2017 ZAALHOCKEY De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Start zaalseizoen Vanaf 4 december gaat het weer beginnen: het zaalseizoen. Een ander spelletje

Nadere informatie

Overige sponsors Machinefabriek Hasselt Jeugdvolleybaltoernooi: 25 mei Jeugdvolleybaltoernooi

Overige sponsors Machinefabriek Hasselt Jeugdvolleybaltoernooi: 25 mei Jeugdvolleybaltoernooi Overige sponsors Machinefabriek Hasselt Jeugdvolleybaltoernooi: 25 mei 2013 Jeugdvolleybaltoernooi Beste volleyballers, Welkom op het Machinefabriek Hasselt Jeugdvolleybaltoernooi 2013. Hierbij het programmaboekje

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Handleiding en Instructie Arbitrage Eredivisie

Handleiding en Instructie Arbitrage Eredivisie datum vaststelling door Taakgroep Spelregels Voorwoord Voor de inhoud van deze Handleiding en Instructie Arbitrage hebben we ons vooral laten leiden door de inhoud van de FIVB Refereeing Guidelines and

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de aangesloten landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van kracht

Nadere informatie

9.2 AARD VAN DE AANRAKING De bal mag ieder deel van het lichaam raken.

9.2 AARD VAN DE AANRAKING De bal mag ieder deel van het lichaam raken. ken, dan heeft diegene van deze spelers aan wiens kant van het net de bal komt, het recht de bal direct weer te spelen. Dit wordt dan de eerste maal spelen van zijn ploeg in de spelfase na het gelijktijdig

Nadere informatie

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi Regels voor het schoolvolleybaltoernooi De regels voor groep 4 en 5 zijn (niveau 2): Begin en einde We werken met een centraal begin/eind signaal. Dit houdt in dat het eindsignaal tegelijk het beginsignaal

Nadere informatie

Namens het jeugdbestuur van Sliedrecht Sport.

Namens het jeugdbestuur van Sliedrecht Sport. Beste docent/ouderraadlid, Volleybalvereniging Sliedrecht Sport organiseert in samenwerking met de Rabobank Merwestroom dit schooljaar weer het jaarlijkse terugkerende Rabobank Schoolvolleybal Toernooi

Nadere informatie

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen.

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen. Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Niveau 1 Gooien, vangen en bewegen LEEFTIJD: 6 7 JAAR AANTAL SPELERS: 4 SPELERS PER TEAM VELDAFMETING:

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

Opleiding Volleybalscheidsrechter 2

Opleiding Volleybalscheidsrechter 2 Opleiding Volleybalscheidsrechter 2 Het officiële spelregelboekje heeft u bij de opleidingsstukken ontvangen. Indien dit niet zo is, kunt u deze via internet downloaden: www.volleybal.nl. Niets uit deze

Nadere informatie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier Volleybal In Vriendschap En Samenwerking Voor vragen: Joram van der Schans 06-46 20 02 98 Inhoudsopgave 1. Aanmaken Nevobo account (Aanvoerder/coach,

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Programmaboekje Sportdag Klas 1

Programmaboekje Sportdag Klas 1 Programmaboekje Sportdag Klas 1 Beste leerlingen van klas 1, Van harte welkom op het nu al legendarische 1e klas volleybaltoernooi van het Pascal College! Het belooft een spannende strijd te worden tussen

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de verschillende landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Leidraad L3.5 Arbitrage

Leidraad L3.5 Arbitrage datum vaststelling 1 juli 2013 door Manager Wedstrijdzaken Voorwoord De Leidraad is bedoeld voor alle wedstrijddeelnemers in de nationale competitie (Eredivisie tot en met 2 e divisie) en de regiocompetities.

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie