Fonografische Reproductierechten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fonografische Reproductierechten"

Transcriptie

1 Fonografische Reproductierechten ALGEMENE PRINCIPES Alleen de auteur van een literair of artistiek werk heeft het recht om het op welke wijze of in welk vorm ook te REPRODUCEREN of te laten reproduceren. Dit principe (artikel 1 van de wet van 30 juni 1994) vormt de wettelijke basis voor het reproductierecht. Onze wet en de internationale conventies die door België werden erkend verlenen dus een exclusief recht aan de auteur om de reproductie van zijn werken toe te laten. Deze wet geeft wel het recht aan de auteur maar niet automatisch de mogelijkheid om dit recht ook in de praktijk te kunnen uitoefenen, m.a.w. om een vergoeding te bekomen voor elk mogelijk gebruik ingevolge de technologische vooruitgang, de snelheid en de veelheid van de verspreidings- en reproductietechnieken. De auteurs hebben zelf deze mogelijkheden gecreëerd door het oprichten van en het toevertrouwen van hun beroepsbelangen aan organisaties die men algemeen auteursverenigingen noemt.

2 Fonografische Reproductierechten Pagina 2 SABAM SABAM is de vereniging in België die, onder mandaat van de auteurs, in hun plaats handelt en de toelatingsvoorwaarden voor het gebruik van hun werken vaststelt. Omdat de meeste auteurs, componisten en uitgevers het beheer van hun werken hebben toevertrouwd aan SABAM, kan zij vrij makkelijk alle wettelijke toelatingen verlenen voor de reproductie van de werken van haar repertoire op elke geluids- of audiovisuele drager. REPERTOIRE VAN SABAM Als collectieve beheersvereniging van auteursrechten, beheert SABAM het geheel aan soorten auteursrechten: zowel voor muziek, schilderijen, toneel, fotografie, het audiovisuele, enz. verdedigt SABAM de belangen van: - haar eigen leden - de leden van buitenlandse verenigingen die zij vertegenwoordigt. De werken die tot het publiek domein behoren (70 jaar na het overlijden van de langstlevende auteur) behoren uiteraard niet tot het maatschappelijk repertoire behalve indien zij bewerkt of gearrangeerd werden door een auteur of componist die lid is van SABAM of een door haar vertegenwoordigde vereniging. In dat geval behoort deze bewerking of arrangement tot het maatschappelijk repertoire als nieuw werk en geniet hierdoor de wettelijke bescherming. Wat is het reproductierecht? Het is het exclusief recht van de auteur om de materiële vastlegging van zijn werk door middel van procédé s die toelaten het werk aan het publiek mee te delen, te verbieden of toe te staan. De verschillende punten waarover de toelating van de auteur moet gelden zijn de opname, de verveelvoudiging van de opname, de verspreiding van de exemplaren, het privé gebruik en het publiek gebruik of uitzending. Onder mechanisch reproductierecht worden alle reproducties verstaan behalve deze op papier (grafische uitgave). Hieronder valt dus elke drager (wat ook de wijze van opname mag zijn) die toelaat een werk te beluisteren of te bekijken. Of nog, elke vastlegging van een werk (zelfs indien het uw eigen werken betreft) op gelijk welke drager dat door middel van een apparaat kan beluisterd of bekeken worden, moet beschouwd worden als een mechanische reproductie die onder het beheer van SABAM valt indien de rechthebbenden lid zijn van de vereniging.

3 Fonografische Reproductierechten Pagina 3 BEHEER VAN HET MECHANISCH REPRODUCTIERECHT DE FONOGRAFISCHE CONTRACTEN 1. INNING Voor de reproductie van een beschermd werk is de toelating van de auteur noodzakelijk. Om evidente redenen dient deze toelating op voorhand te worden verkregen. Meer nog, ze moet geval per geval worden aangevraagd voor elk van de werken die men wenst te reproduceren. Het is dan ook normaal dat de auteursvereniging, die door haar leden gemachtigd werd om hun mechanische reproductierechten te beheren en bijgevolg in hun naam de toelatingen te verlenen, zich strikt schikt naar de wettelijke bepalingen en van de gebruikers van haar repertoire eist dat de aanvragen op voorhand gebeuren, werk per werk. Dergelijke praktijk zou echter niet erg te rijmen zijn met de noden van de moderne economie en deze van de grote gespecialiseerde bedrijven in opname en reproductie van literaire en muzikale werken. De quasi-zekerheid het bestaande algemeen repertoire te mogen gebruiken (behalve verbod op enkele werken), de op voorhand juist gekende prijs van de toelating en de snelheid van de verwerking van de aanvraag zijn van vitaal belang voor deze exploitanten. Men heeft zich daarom reeds vanaf het begin van de fonografische opname georiënteerd naar het sluiten van algemene contracten waarvan het huidige typecontract BIEM 1 /IFPI 2 een gevolg is. Het principe van de toelating die werk per werk wordt gegeven staat het dichtst bij de bedoeling van de wetgever. In deze brochure zullen de algemene principes worden behandeld. 1 BIEM: Bureau International des sociétés gérant les droits d Enregistrement et de reproduction Mécanique (Parijs). Internationale organisatie die de voorwaarden en de tarieven bepaalt voor de inning der reproductierechten. SABAM zetelt hierin als geassocieerd lid. 2 IFPI: International Federation of the Phonographic Industry (Londen). Vertegenwoordigt in België de lokale groep der multinationals en enkele onafhankelijke producenten.

4 Fonografische Reproductierechten Pagina Toelating werk per werk Bij de toelating die werk per werk wordt verleend, betaalt de gebruiker voor het aantal te vervaardigen exemplaren. In het algemeen zijn volgende gebruikers onderworpen aan dit systeem: - producenten waarvan hun exploitatie geen type-contract BIEM rechtvaardigt - elke gelegenheidsgebruiker van het SABAM-repertoire De toelatingen worden afgeleverd op basis van een speciaal aanvraagformulier. Dit document (hierbij gevoegd), bevat alle mogelijke parameters die dienen voor de berekening van de vergoeding. De netto verkoopprijs aan het publiek (hangt af van het type geluidsdrager) vormt de basis van de vergoeding. De hoogte van de vergoeding is vanaf 1 juli %. De B.T.W. op de vergoeding bedraagt 6%. Een aanvraag tot toelating moet ook ingediend worden zelfs als u denkt dat er op de opname geen enkel werk voorkomt dat tot het repertoire behoort. De fabrikant màg zelfs uw bestelling niet uitvoeren zonder onze toelating of ons attest van non-interventie. SABAM stelt een factuur van verschuldigde reproductierechten op, gebaseerd op de ontvangen gegevens. Van zodra dit bedrag betaald is, ontvangt de producent van SABAM een Toestemming tot reproductie, waarvan onmiddellijk een copie naar de fabrikant (pers- of dupliceeronderneming) wordt gestuurd. Voor iedere bijkomende persing van de geluidsdragers volgt men dezelfde weg. Wanneer de geluidsdrager werken bevat waarvan de mechanische reproductierechten niet door SABAM worden beheerd, wordt de vergoeding proportioneel berekend (bv. een werk dat tot het publiek domein behoort of waarvan de auteurs niet bij een auteursmaatschappij zijn aangesloten). Wanneer SABAM over geen enkele informatie beschikt over een werk; en wanneer later blijkt dat dit werk toch tot haar repertoire behoort, zal deze vergoeding alsnog verschuldigd zijn. Voor een geluidsdrager die niet bestemd is voor de kleinhandel of waarvan de verkoopprijs minder zal zijn dan de forfaitaire minimumprijzen, vastgelegd per categorie, wordt de vergoeding berekend op basis van deze minima. De rechten moeten geregeld worden per productie voor een aantal geluidsdragers waarvan het minimum werd vastgelegd op 300 exemplaren. Wanneer het aantal gefabriceerde exemplaren lager is dan het aantal vermeld op de toelating en hoger dan de opgelegde persminima, kan een aanvraag tot terugbetaling ingediend worden op voorwaarde dat het gaat om een minimumbedrag van 25. De aanvraag, vergezeld van de factuur, moet op onze afdeling ingediend worden ten laatste twee maanden na de datum op de

5 Fonografische Reproductierechten Pagina 5 toestemming, anders kan de aanvraag niet meer ontvankelijk verklaard worden. Beschadigde exemplaren, vernietigd in aanwezigheid van een afgevaardigde van SABAM, zullen integraal terugbetaald worden op voorwaarde dat de aanvraag tot terugbetaling, vergezeld van een bewijs van de fabrikant ingediend wordt binnen de drie maanden die volgen op de datum waarop de toestemming werd toegekend en dat het terug te betalen bedrag minstens 25 bedraagt. Aangezien het moreel recht van de auteur nadrukkelijk is voorbehouden, is het verboden het karakter of het geheel van het werk te wijzigen, hetzij door het te verminken, hetzij door het te misvormen. Wanneer men zich voorneemt een arrangement op bestaande werken op te nemen is een toelating van de rechthebbenden vereist. De originele tekst van een werk mag niet worden vervangen en er mag ook geen andere tekst aan toegevoegd worden en de tekst mag niet op andere muziek geplaatst worden. Op de geluidsdrager wordt het volgende verplicht vermeld : 1. SABAM 2. de titel van het werk alsook de namen van de componist(en), tekstschrijver(s), arrangeur(s) en uitgever(s) 3. de vermelding: Alle rechten van de producent en de eigenaar van het gereproduceerde werk zijn voorbehouden. Zonder toelating is iedere duplicatie, verhuur, bruikleen, gebruik van de opname voor openbare uitvoering en radio verboden. De toestemming van SABAM is enkel geldig wanneer de exemplaren op geoorloofde wijze werden aangemaakt, waarbij de rechten van de uitvoerende artiesten en de producenten gerespecteerd worden. Wanneer zou blijken dat dit niet het geval is, dan is de toestemming van SABAM van nul en generlei waarde. 1.2 Het stelsel Algemene en permanente toelating Dit stelsel wordt geregeld via het type-contract BIEM/IFPI, z n aanhangels en het nationaal protocol afgesloten tussen SABAM en de Belgische Fonografische Industrie (IFPI BELGIUM). Globaal genomen zijn de producenten aangesloten bij IFPI en de onafhankelijke producenten waarvan de aard van de onderneming de toelating verantwoordt, onderworpen aan dit contract. De kwijting van de vergoedingen, gebaseerd op het aantal exemplaren dat uit de stock werd genomen, gebeurt halfjaarlijks. Daartegenover is de producent verplicht tot maandelijkse aanbetalingen en een vastzetting van een permanente bankwaarborg.

6 Fonografische Reproductierechten Pagina 6 De basis voor de vergoeding is de PPD (published price to dealer) m.a.w. de groothandelsprijs gepubliceerd met het oog op de verkoop aan de kleinhandel (variabel in functie van het type van de aangegeven geluidsdrager). De hoogte van de vergoeding wordt samengesteld op basis van 11% min bepaalde kortingen. Afhankelijk van het geval kunnen minimumvergoedingen overwogen worden. Voor de verwerking van de exploitatie moet de volledige informatie ter beschikking zijn op de maatschappelijke zetel, deze informatie bestaat uit: - de label-info, d.w.z. het document dat alle noodzakelijke parameters bevat voor de inning en de repartitie van de rechten (titels van de gereproduceerde werken identiteit van de rechthebbenden duur van het werk prijs en type van de drager) - de voorraadverminderingen - de halfjaarlijkse facturatie - de administratieve en financiële verplichtingen 1.3 Speciale producten of PREMIUMS Vallen in het algemeen onder deze benaming: de geluidsdragers of audiovisuele media die verdeeld worden als premie-geschenk bij een ander product om publicitaire redenen (bv. bij de aankoop van X boeken, ontvangt u een CD, een CD ROM bij een tijdschrift). Omdat ze dienen als prikkels voor de aankoop van andere producten en omdat ze doorgaans gefabriceerd worden in heel grote hoeveelheden, zijn de traditionele toelatingsstelsels (zie hierboven) niet van toepassing in het geval van de premiums. De aanvraag tot toestemming moet vooraf gebeuren en wordt van geval tot geval bestudeerd. Er is geen vooraf vastgesteld tarief. Van zodra een werk, dat origineel niet werd gecomponeerd voor publicitaire of promotionele doeleinden rechtstreeks of onrechtstreeks geassocieerd wordt met de commercialisatie van een ander product hebben de houders van het auteursrecht immers het recht ofwel het gebruik ervan te verbieden ofwel het tarief vast te leggen. In dit geval moet men dus contact opnemen met de afdeling mechanische reproductierechten.

7 Fonografische Reproductierechten Pagina Reproductie op CD-R SABAM staat de reproductie van muziekwerken op CD-R toe. Teneinde een efficiënte controle op het gebruik van haar repertoire mogelijk te maken, verplicht SABAM het aanbrengen van onvervalsbare en niet-herbruikbare hologrammen (ze gaan onherroepelijk stuk als geprobeerd wordt om ze te verwijderen). De aanvragers moeten deze (tegen kostprijs) aankopen en op elke CD-R aanbrengen. In de praktijk: De aanvrager vult het gebruikelijke formulier Aanvraag tot reproductie op geluidsdrager in. De rechten worden berekend op het aantal gevraagde exemplaren (er wordt in dit geval geen minimumaantal exemplaren opgelegd), met de gebruikelijke formule: 8% van de verkoopprijs met een minimumvergoeding. Per aanvraag wordt een minimumbedrag opgelegd, vastgesteld op 125 voor een album en 60 voor een single of maxi-single. De aanvrager koopt bovendien de nodige hoeveelheid hologrammen, tegen 0,09 per stuk (BTW 21% inclusief). De aanvrager krijgt een toestemming na betaling van de verschuldigde rechten. De aanvrager brengt op elke CD-R een hologram aan. Dat gebeurt vrij gemakkelijk manueel 1.5 Embedded content Met embedded content wordt het reproduceren van muziekwerken op nietklassieke dragers bedoeld, bvb. een gsm, smartphone, tablet, usb-stick, game, speelgoed, etc. Het tarief is afhankelijk van de inhoud van de geluidsdrager en geldt voor industriële oplages. Inhoud Vergoeding/werk/exemplaar Muzikaal 0,036 niet-muzikaal 0,025 (-10% per schijf van ex.) Bij beide tarieven geldt een minimumvergoeding van 250 per aanvraag.

8 Fonografische Reproductierechten Pagina 8 De hierboven vermelde tarieven gelden onder voorbehoud van een voorafgaande toelating vanwege de betrokken rechthebbenden. 1.6 Achtergrondmuziek Onder deze term verstaat men de muziek uitgezonden in openbare plaatsen: café s, restaurants, supermarkten, stations, enz. Naast de toelating tot openbare uitzending van deze muziek, die men bij een van onze lokale agentschappen dient aan te vragen, moet er eveneens een aanvraag tot reproductie ingediend worden door de persoon die de opnames zal realiseren. Deze toelating dekt de fabricatie van geluidsdragers. De toelating tot reproductie wordt toegekend na ondertekening van een speciale conventie dat twee luiken omvat: enerzijds de reproductie van werken uit het SABAM-repertoire anderzijds, de reproductie of de heropname van voorafbestaande opnames die toebehoren aan de fonografische industrie 1.7 Import Wanneer men zich wenst te bevoorraden met geluidsdragers uit het buitenland, moet de kandidaat-importeur of het nu gaat om een particulier, een gespecialiseerde groothandelaar of een traditionele platenhandelaar altijd inlichtingen nemen, ofwel bij SABAM, ofwel bij zijn leverancier om te weten of de reproductierechten betaald werden aan de bron en als het geval zich voordoet, een attest aan SABAM bezorgen. Het merendeel van de landen werkt met een contractuele licentie, d.w.z. dat er over het tarief van de reproductierechten onderhandeld wordt tussen de auteursvereniging en de producent. In dit geval werden de reproductierechten ofwel betaald aan de bron bij de auteursmaatschappij van het exporterende land en in dit geval heeft de importeur geen verplichtingen meer ten opzichte van SABAM, ofwel zijn de reproductierechten ten laste van de importeur en moeten deze geregeld worden met de afdeling reproductierechten. In bepaalde landen zoals de Verenigde Staten daarentegen, is de vergoeding niet contractueel vastgelegd maar wettelijk. Men spreekt dan over een wettelijke of niet-vrijwillige licentie die enkel toepasbaar is in het land in kwestie. In al deze gevallen, en zelfs wanneer de reproductierechten betaald werden in dit land, zal de importeur ertoe gehouden worden de reproductierechten, vastgelegd door SABAM, voor verkopen op Belgisch gebied te betalen. De aanvragen tot toelating tot reproductie zullen behandeld worden via het stelsel werk per werk.

9 Fonografische Reproductierechten Pagina 9 REPARTITIE De vergoedingen voor het mechanisch reproductierecht die werden geïnd volgens de modaliteiten uiteengezet hierboven, moeten vanzelfsprekend verdeeld worden onder de rechthebbenden, ieder volgens zijn aandeel. TARIEVEN VOOR HET ON-LINEGEBRUIK VAN HET SABAMREPERTOIRE Contacteer ons hiervoor : 02/ info@sabam.be of vinden op onze website :

muziek op een geluidsdrager

muziek op een geluidsdrager muziek op een geluidsdrager inhoud 1 > ALGEMENE PRINCIPES BLZ 5 2.6 MUZIEKDIENSTEN VOOR PROFESSIONELE DOELEINDEN blz 15 2 > MECHANISCH REPRODUCTIERECHT BLZ 7 2.6.1. DIGITALE MUZIEKBESTANDEN blz 15 2.1

Nadere informatie

Check-list voor het onderhandelen over een licentiecontract

Check-list voor het onderhandelen over een licentiecontract Het licentiecontract Check-list voor het onderhandelen over een licentiecontract WAARSCHUWING: Onze check-lists zijn bedoeld om u te helpen om bepaalde vragen te formuleren die u zich bij het onderhandelen

Nadere informatie

MUZIEK OP EEN GELUIDSDRAGER

MUZIEK OP EEN GELUIDSDRAGER MUZIEK OP EEN GELUIDSDRAGER INHOUD 1 > ALGEMENE PRINCIPES BLZ 5 2 > MECHANISCH REPRODUCTIERECHT BLZ 7 2.1 PRODUCTIES IN EIGEN BEHEER BLZ 7 2.2 PERMANENTE TOELATING (PLATENMAATSCHAPPIJEN) BLZ 10 2.3 SPECIAL

Nadere informatie

SABAM Muziek op een beelddrager

SABAM Muziek op een beelddrager SABAM Muziek op een beelddrager Muziek op een beelddrager - Pagina 2 - INHOUDSTAFEL 1. Algemene principes 2. Mechanisch reproductierecht 2.1. Synchronisatierechten 2.1.1. Films publicitaire spots videoproducties

Nadere informatie

Het productie-artiestcontract

Het productie-artiestcontract Het productie-artiestcontract Check-list voor het onderhandelen over een productie-artiestcontract WAARSCHUWING: Onze check-lists zijn bedoeld om u te helpen om bepaalde vragen te formuleren die u zich

Nadere informatie

LITERAIR UITGAVECONTRACT

LITERAIR UITGAVECONTRACT LITERAIR UITGAVECONTRACT Tussen partij enerzijds Naam en voornaam: Adres: hierna de Auteur genoemd, en partij anderzijds De vennootschap met maatschappelijke zetel te: ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

SABAM Videografische Reproductierechten

SABAM Videografische Reproductierechten SABAM Videografische Reproductierechten Videografische Reproductierechten - Pagina 2 - ALGEMENE PRINCIPES Alleen de auteur van een literair of artistiek werk heeft het recht om het op welke wijze of in

Nadere informatie

Letterkundige reproductierechten

Letterkundige reproductierechten Letterkundige reproductierechten ALGEMENE PRINCIPES Alleen de auteur van een letterkundig of artistiek werk heeft het recht om het op welke wijze of in welke vorm ook te REPRODUCEREN of te laten reproduceren.

Nadere informatie

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL. 2 EEN TOELATING VERKRIJGEN. 3 CONTACT OPNEMEN 3 ALGEMENE PRINCIPES 4 FM - UITZENDINGEN van landelijke,

Nadere informatie

LETTERKUNDIGE REPRODUCTIERECHTEN

LETTERKUNDIGE REPRODUCTIERECHTEN LETTERKUNDIGE REPRODUCTIERECHTEN Algemene principes Alleen de auteur van een literair of artistiek werk heeft het recht om het op welke wijze of in welke vorm ook te REPRODUCEREN of te laten reproduceren.

Nadere informatie

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s

Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s Tarieven voor radio-omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s 2016 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL. 2 EEN TOELATING VERKRIJGEN. 3 CONTACT OPNEMEN 3 ALGEMENE PRINCIPES 4 FM - UITZENDINGEN van landelijke,

Nadere informatie

Aanvraag voor toestemming voor productie in eigen beheer

Aanvraag voor toestemming voor productie in eigen beheer Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp Telefoon (023) 799 79 99 Fax (023) 799 77 77 E-mail info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl ABN AMRO Bank 43 30 73 500 ING Bank 69 73 60 016 Postbank 372484

Nadere informatie

Tarieven voor. het online aanbieden van radioprogramma s

Tarieven voor. het online aanbieden van radioprogramma s Tarieven voor radio-omroepen omroepen en het online aanbieden van radioprogramma s 2014 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL. 2 EEN TOELATING VERKRIJGEN. 3 CONTACT OPNEMEN 3 ALGEMENE PRINCIPES 4 FM - UITZENDINGEN

Nadere informatie

LIDMAATSCHAPSAANVRAAG VAN DE UITGEVER EN OVERZICHT VAN WERKEN

LIDMAATSCHAPSAANVRAAG VAN DE UITGEVER EN OVERZICHT VAN WERKEN LIDMAATSCHAPSAANVRAAG VAN DE UITGEVER EN OVERZICHT VAN WERKEN Stuur terug naar: Sabam/Beheer IP-gegevens Aarlenstraat 75-77 1040 Brussel Alleen voor de administratieafdeling: Voorstel van de commissie:...

Nadere informatie

AANVRAAG TOT LIDMAATSCHAP IN HOEDANIGHEID VAN UITGEVER EN OPGAVE VAN DE WERKEN

AANVRAAG TOT LIDMAATSCHAP IN HOEDANIGHEID VAN UITGEVER EN OPGAVE VAN DE WERKEN Dienst Aanvaardingen Tel : 02/286.82.34 Aarlenstraat 75-77 Fax : 02/231.18.00 1040 Brussel E-mail : affiliation@sabam.be Blz : 1/8 Volgnummer : Inschrijvingsnummer : Voorbehouden voor de administratie

Nadere informatie

FOCUS REPROGRAFIERECHT

FOCUS REPROGRAFIERECHT FOCUS REPROGRAFIERECHT WWW.SABAM.BE REPROGRAFIE ELK AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD WERK DAT OP PAPIER GEPUBLICEERD IS, MAG MEERMAALS LEGAAL GEREPRODUCEERD WORDEN ZONDER DAT DE AUTEUR OF UITGEVER HIERMEE INSTEMT.

Nadere informatie

(Gelieve deze aanvraag in te vullen, te ondertekenen en terug te zenden per fax naar nr. +32 (0)2 769 55 11 )

(Gelieve deze aanvraag in te vullen, te ondertekenen en terug te zenden per fax naar nr. +32 (0)2 769 55 11 ) Bijlage 2. ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING VAN FOTOGRAFISCH BEELDMATERIAAL (Gelieve deze aanvraag in te vullen, te ondertekenen en terug te zenden per fax naar nr. +32 (0)2 769 55 11 ) Afdeling:...

Nadere informatie

TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S

TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S - 2019 Inhoudstafel... 2 Een toelating verkrijgen... 2 Contact opnemen... 2 Algemene principes... 3 FM - Uitzendingen van landelijke,

Nadere informatie

dat de Producent voor het ten gehore brengen van muziekwerken een afzonderlijke regeling met BUMA heeft getroffen;

dat de Producent voor het ten gehore brengen van muziekwerken een afzonderlijke regeling met BUMA heeft getroffen; Kiosk versie Overeenkomst vervaardiging geluidsdragers on demand ONDERGETEKENDEN Firmanaam: Straat: Plaats: Vertegenwoordigd door: hierna te noemen de Producent, enerzijds, en de Stichting STEMRA, gevestigd

Nadere informatie

Gery Bessemans Nationaal Adviseur Beëdigd

Gery Bessemans Nationaal Adviseur Beëdigd Gery Bessemans Nationaal Adviseur Beëdigd De auteurswet Wat is beschermd door auteursrecht? Wat is beschermd door naburige rechten? Welke rechten zijn beschermd? De muziekwereld en andere CVBA s. Muziek

Nadere informatie

Opname-overeenkomst. Namen artiest(-en): ... Als artiesten gezamenlijk werkzaam onder de naam: XXXX Adres : XXX Postcode en woonplaats : XXX

Opname-overeenkomst. Namen artiest(-en): ... Als artiesten gezamenlijk werkzaam onder de naam: XXXX Adres : XXX Postcode en woonplaats : XXX Opname-overeenkomst Namen artiest(-en):............................................................................................................................................................................

Nadere informatie

OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP

OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP Tussen, ALGEMENE VOORWAARDEN SABAM C.V.B.A. - Burgerlijke Vennootschap Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers met maatschappelijke zetel te 1040

Nadere informatie

de Stichting STEMRA, gevestigd in Amstelveen en kantoor houdende aan de Siriusdreef 22-28 te Hoofddorp,

de Stichting STEMRA, gevestigd in Amstelveen en kantoor houdende aan de Siriusdreef 22-28 te Hoofddorp, Overeenkomst INTERMEDIAIR PRODUCTIES IN EIGEN BEHEER Ondergetekenden Firmanaam: Straat: Plaats: Vertegenwoordigd door: hierna te noemen de Intermediair, enerzijds, en de Stichting STEMRA, gevestigd in

Nadere informatie

Muziekuitgave overeenkomst

Muziekuitgave overeenkomst Muziekuitgave overeenkomst De ondergetekenden: Componist/Tekstdichter Naam Straat Postcode en woonplaats Pseudoniem Hierna afzonderlijk en gezamenlijk te noemen "de Auteur" en de Uitgever Naam :....................

Nadere informatie

Verdelingsreglement Thuiskopie

Verdelingsreglement Thuiskopie Verdelingsreglement Thuiskopie SOFAM cbvba 0419.415.330 1 DEEL 1 : Algemene principes 1. Inleiding Gelet op de Europese Richtlijn 2001/29/CE van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten

Nadere informatie

Publicatiedata: - 1999-12-23 - 2000-12-19 - 2001-11-29 - 2006-09-20 - 2007-04-26

Publicatiedata: - 1999-12-23 - 2000-12-19 - 2001-11-29 - 2006-09-20 - 2007-04-26 KB van 13 december 1999 voor de uitbatingspunten gebruikt voor de promotie, de verkoop of de verhuur van goederen en diensten, aangevuld en gewijzigd met bepalingen uit de KB s van - 13 november 2000-8

Nadere informatie

Voor andere bestemmingen dient de Producent zich te wenden tot de rechthebbende van de geluidsopnames in kwestie.

Voor andere bestemmingen dient de Producent zich te wenden tot de rechthebbende van de geluidsopnames in kwestie. ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1. Voorwerp. 1.1. Door het aangifteformulier in te vullen, dient de audiovisuele producent waarvan de gegevens op het aangifteformulier zijn vermeld (hierna: de Producent ),

Nadere informatie

UITGAVECONTRACT. Tussen de ondergetekenden : Componist : Tekstschrijver : Naam : Naam : Voornaam : Voornaam : Adres : Adres :

UITGAVECONTRACT. Tussen de ondergetekenden : Componist : Tekstschrijver : Naam : Naam : Voornaam : Voornaam : Adres : Adres : UITGAVECONTRACT Tussen de ondergetekenden : Componist : Tekstschrijver : Naam : Naam : Voornaam : Voornaam : Adres : Adres : hierna genoemd de AUTEUR, enerzijds, en : Vennootschap : vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Echtverklaring op erewoord - periodieke pers

Echtverklaring op erewoord - periodieke pers Echtverklaring op erewoord - periodieke pers Gegevens voor de in 2013 uitgegeven periodieke publicaties Uiterste datum van inlevering: 30 juni 2015 Reprografierechten voor de uitgevers van periodieke publicaties?

Nadere informatie

OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP ALGEMENE VOORWAARDEN

OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP ALGEMENE VOORWAARDEN OVEREENKOMST PARTICULIERE RADIO-OMROEP ALGEMENE VOORWAARDEN TUSSEN, SABAM C.V.B.A. - BURGERLIJKE VENNOOTSCHAP BELGISCHE VERENIGING VAN AUTEURS, COMPONISTEN EN UITGEVERS MET MAATSCHAPPELIJKE ZETEL TE 1040

Nadere informatie

JOURNALISTEN & AUTEURSRECHT

JOURNALISTEN & AUTEURSRECHT JOURNALISTEN & AUTEURSRECHT Journalistenloket 08-02-2016 AUTEURSRECHTEN Journalisten zijn auteurs JAM ( 1995) opgericht door de AVBB (Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België) en de VJPP

Nadere informatie

muziek in bedrijven, verenigingen en openbare diensten

muziek in bedrijven, verenigingen en openbare diensten muziek in bedrijven, verenigingen en openbare diensten Wie zijn we? UNISONO UNISONO is het gemeenschappelijk project van Sabam en Simim, met als doel door een geïntegreerde inning de regeling van de uitvoeringsrechten

Nadere informatie

Licentie additioneel kopiëren amateur orkesten De licentie wordt verstrekt onder de navolgende voorwaarden.

Licentie additioneel kopiëren amateur orkesten De licentie wordt verstrekt onder de navolgende voorwaarden. Licentie additioneel kopiëren amateur orkesten De licentie wordt verstrekt onder de navolgende voorwaarden. KOMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Artikel 1. Definities In deze licentie additioneel kopiëren bladmuziek

Nadere informatie

[WEBSITE VERSIE] Overeenkomst Vervaardiging geluidsdragers on demand ONDERGETEKENDEN

[WEBSITE VERSIE] Overeenkomst Vervaardiging geluidsdragers on demand ONDERGETEKENDEN [WEBSITE VERSIE] Overeenkomst Vervaardiging geluidsdragers on demand ONDERGETEKENDEN [Bedrijf], gevestigd aan de [straat], [postcode] te [plaats], vertegenwoordigd door: [naam], hierna te noemen de Producent,

Nadere informatie

LICENTIE OVEREENKOMST

LICENTIE OVEREENKOMST LICENTIE OVEREENKOMST Ondergetekenden: 1. Naam :..................................... Straat :..................................... Pc + woonplaats :..................................... hierna te noemen

Nadere informatie

LICENTIEOVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN LIBRARY MUZIEK IN AUDIOVISUELE

LICENTIEOVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN LIBRARY MUZIEK IN AUDIOVISUELE LICENTIEOVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN LIBRARY MUZIEK IN AUDIOVISUELE PRODUCTIES Deze overeenkomst (hierna: de Overeenkomst ) heeft als datum 29 maart 2019. TUSSEN: 1) NAB 2.0 vzw (Nederlandse Amateurcineasten

Nadere informatie

HOOFDSTUK I Definities.

HOOFDSTUK I Definities. 28 MAART 1996. - Koninklijk besluit betreffende het recht op vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik voor de auteurs, de uitvoerende kunstenaars en de producenten van fonogrammen en van audiovisuele

Nadere informatie

Verdelingsreglement. kabelrechten

Verdelingsreglement. kabelrechten Verdelingsreglement kabelrechten 1 DEEL 1: Algemene principes 1. Inleiding Gelet op de Richtlijn 93/83 van de Raad van 27 september 1993 tot coördinatie van bepaalde voorschriften betreffende het auteursrecht

Nadere informatie

De zakelijke kant van muziek

De zakelijke kant van muziek De zakelijke kant van muziek Leerlingentekst en opdrachten Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Je bent gek op muziek en wat is nou leuker dan van je hobby je werk maken? Als je een bandje

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA

ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA Artikel 1: Definities 1.1. Onder "Petra" wordt in deze algemene voorwaarden verstaan: Petra Investments N.V., met maatschappelijke zetel te 9860 Oosterzele, Moortelbosstraat

Nadere informatie

MANTELOVEREENKOMST. Is voorafgaandelijk uiteengezet. Tussen

MANTELOVEREENKOMST. Is voorafgaandelijk uiteengezet. Tussen MANTELOVEREENKOMST Tussen de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, afgekort SABAM CVBA Burg. Ven., met maatschappelijke zetel gevestigd te 1040 Brussel, Aarlenstraat 75-77, vertegenwoordigd

Nadere informatie

TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S

TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S TARIEVEN VOOR RADIO-OMROEPEN EN HET ONLINE AANBIEDEN VAN RADIOPROGRAMMA S - 2018 Een toelating verkrijgen... 2 Contact opnemen... 2 Algemene principes... 3 FM - Uitzendingen van landelijke, regionale en

Nadere informatie

Overeenkomst SEMU Hogescholen en Kunstsecundair Onderwijs. Datum :... SEMU-nr. :...

Overeenkomst SEMU Hogescholen en Kunstsecundair Onderwijs. Datum :... SEMU-nr. :... Overeenkomst SEMU Hogescholen en Kunstsecundair Onderwijs Voorbehouden aan SEMU Datum :... SEMU-nr. :... TUSSEN Inrichtende macht (naam, rechtsvorm en adres):... Rechtsgeldig vertegenwoordigd door:......

Nadere informatie

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp t +31 (0)23 799 79 99 f +31 (0)23 799 77 77 info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl Vereniging Buma en Stichting Stemra zijn de auteursrechtenorganisaties

Nadere informatie

VvL-Adviescontract voor digitale publicaties

VvL-Adviescontract voor digitale publicaties 1 VvL-Adviescontract voor digitale publicaties Adviescontract voor de digitale publicatie van een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk of van een Nederlandse vertaling van een literair werk Inleiding

Nadere informatie

OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap)

OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap) 1 OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap) TUSSEN : De naamloze vennootschap naar Belgisch recht,, met maatschappelijke zetel te, en ingeschreven bij de Kruispuntbank der Ondernemingen

Nadere informatie

Didier Deneuter modo Advocaten

Didier Deneuter modo Advocaten OVEREENKOMSTEN AUTEURS- EN NABURIGE RECHTEN ONDERHANDELINGEN IN DE PRAKTIJK Didier Deneuter modo Advocaten Congresstraat 37 41 1000 BRUSSEL didier.deneuter@modo-law.be [T] 02.427.39.00 [F] 02/425.39.00

Nadere informatie

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten

Wijzigingsformulier exploitatie auteursrechten Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp t +31 (0)23 799 79 99 f +31 (0)23 799 77 77 info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl Vereniging Buma en Stichting Stemra zijn de auteursrechtenorganisaties

Nadere informatie

Licentie additioneel kopiëren amateur koren

Licentie additioneel kopiëren amateur koren Licentie additioneel kopiëren amateur koren De licentie wordt verstrekt onder de navolgende voorwaarden. KOMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Artikel 1. Definities In deze licentie additioneel kopiëren bladmuziek

Nadere informatie

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

2. Wat moet u onthouden over de prijzen- en kortingenpolitiek?

2. Wat moet u onthouden over de prijzen- en kortingenpolitiek? 2. Wat moet u onthouden over de prijzen- en kortingenpolitiek? 2.. De Ene korting is de andere niet! 2... Laat u niet misleiden door het kortingspercentage alleen! Geen appelen met peren vergelijken Kortingen

Nadere informatie

GEHEIMHOUDINGSOVEREENKOMST OVERNAME

GEHEIMHOUDINGSOVEREENKOMST OVERNAME 1 Een geheimhoudingsovereenkomst wordt ook wel geheimhoudingsverklaring of Non Disclosure Agreement (NDA) genoemd). Dit kan u best afsluiten als u verkoper bent bij een bedrijfsovername en u de identiteit

Nadere informatie

AANGIFTE- EN VERDELINGSREGLEMENT REPROGRAFIERECHTEN

AANGIFTE- EN VERDELINGSREGLEMENT REPROGRAFIERECHTEN AANGIFTE- EN VERDELINGSREGLEMENT REPROGRAFIERECHTEN Wettelijk kader Artikel 22, 1 4 en 4 bis van de wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten bepalen: 1 Wanneer het werk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling MODEL VAN OVEREENKOMST BIJLAGE 2 Tussen: de Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden de heer (voornaam

Nadere informatie

auteursrechten gaat...

auteursrechten gaat... Als het over auteursrechten gaat... ben je beter af met een partner die de Nederlandstalige cultuurpolitiek en het Vlaamse culturele veld door en door kent. Dé partner voor Nederlandstalige auteurs regisseurs

Nadere informatie

Publicatiedata: - 1999-06-05 - 2000-12-19 - 2001-11-29 - 2006-09-20 - 2007-04-26

Publicatiedata: - 1999-06-05 - 2000-12-19 - 2001-11-29 - 2006-09-20 - 2007-04-26 KB van 12 april 1999 voor de verkooppunten en handelsgalerijen, aangevuld en gewijzigd met bepalingen uit de KB s van - 13 november 2000-8 november 2001-1 september 2006-28 maart 2007 Publicatiedata: -

Nadere informatie

DE MUZIEKAUTEUR BIJ SABAM WWW.SABAM.BE

DE MUZIEKAUTEUR BIJ SABAM WWW.SABAM.BE DE MUZIEKAUTEUR BIJ SABAM WWW.SABAM.BE WOORD VOORAF Tussen het schrijven van een muziekwerk en de weg naar het publiek is er een belangrijke stap waarbij SABAM je graag met raad en daad bijstaat : je als

Nadere informatie

GEWONE ALGEMENE VERGADERING AGENDA

GEWONE ALGEMENE VERGADERING AGENDA Naamloze vennootschap Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht (Openbare GVV) Woluwedal 46/11 te 1200 Brussel Tel : 02.740.14.50 Website: www.homeinvestbelgium.be - email : aandeelhouders@homeinvest.be

Nadere informatie

AANGIFTEFORMULIER* Voor de handelingen van de maand

AANGIFTEFORMULIER* Voor de handelingen van de maand 1 VERGOEDING VOOR HET KOPIËREN VOOR EIGEN GEBRUIK VAN GELUIDS- EN AUDIOVISUELE WERKEN AANGIFTEFORMULIER* Voor de handelingen van de maand.. *dit formulier is van toepassing vanaf 1 februari 2010 Inhoudstafel

Nadere informatie

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Identiteit van de ondernemer: Toepassing. Taal communicatie. In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

Identiteit van de ondernemer: Toepassing. Taal communicatie. In deze voorwaarden wordt verstaan onder: In deze voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aan de consumenten aanbiedt; 2. Consument: de natuurlijke persoon die niet

Nadere informatie

SABAM WAT IS HET? Aarlenstraat 75-77. 1040 Brussel www.sabam.be

SABAM WAT IS HET? Aarlenstraat 75-77. 1040 Brussel www.sabam.be SABAM WAT IS HET? Aarlenstraat 75-77 1040 Brussel www.sabam.be WAT IS SABAM? De Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers Gesticht op privé initiatief van auteurs, componisten en uitgevers

Nadere informatie

COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE

COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE Preambule Huidig reglement van de orde strekt ertoe de zaken te regelen die niet statutair voorzien zijn in de oprichtingsakte van de V.Z.W. Commissie Tank

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE

KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS Jubelpark 3-1000 Brussel Documentatiecentrum FOTOGRAFISCHE REPRODUCTIES : Aanvraag en voorwaarden 1.Prijzen en leveringstermijn 1.1. Aanmaak fotografische

Nadere informatie

De locatie waar mijn evenement plaatsvindt, heeft al een regeling met Buma, moet ik dan nog steeds Buma betalen?

De locatie waar mijn evenement plaatsvindt, heeft al een regeling met Buma, moet ik dan nog steeds Buma betalen? Q&A Podia Toestemming Waarom heb ik toestemming van Buma nodig? Een organisator van een evenement waarbij muziekwerken behorende tot het Buma-repertoire ten gehore worden gebracht dient voorafgaande toestemming

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN SABAM

AUTEURSRECHTEN EN SABAM AUTEURSRECHTEN EN SABAM EVENTFORUM 2014, MOD, HASSELT 23/04/2014 Community manager Siegfried Bakelants 2014 WIE WAT HOE CV: http://be.linkedin.com/in/siegfriedbakelants BLOG: http://siegfriedbakelants.wordpress.com/

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1.0 Inleiding pag.3. 8.0 Overige audiovisuele producties pag.15. 2.0 Het muziekauteursrecht pag.4. 3.0 Auteursrechtorganisaties pag.

Inhoudsopgave. 1.0 Inleiding pag.3. 8.0 Overige audiovisuele producties pag.15. 2.0 Het muziekauteursrecht pag.4. 3.0 Auteursrechtorganisaties pag. Inhoudsopgave 1.0 Inleiding pag.3 2.0 Het muziekauteursrecht pag.4 2.1 Over geestelijk eigendom 2.2 De Nederlandse Auteurswet 3.0 Auteursrechtorganisaties pag.5 3.1 Vereniging Buma 3.2 Stichting Stemra

Nadere informatie

Muziek in audiovisuele producties

Muziek in audiovisuele producties Muziek in audiovisuele producties Tarieven per 2015 INHOUDSOPGAVE Inleiding 04 2. Het muziekauteursrecht 2.1 Over geestelijk eigendom 05 2.2 De Nederlandse Auteurswet 05 3. Auteursrechtenorganisaties 3.1

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO TUSSEN :, auteur,, ENERZIJDS, EN, auteur, ANDERZIJDS, GELET OP HET FEIT DAT De auteurs besloten hebben om hun bekwaamheden en krachten te

Nadere informatie

Goed geregeld via uw boekingskantoor

Goed geregeld via uw boekingskantoor Goed geregeld via uw boekingskantoor Goed geregeld via uw boekingskantoor Over Buma Buma vertegenwoordigt makers van muziek werken (componisten en tekst dichters) en hun uitgevers, van over de hele wereld.

Nadere informatie

Muziek in audiovisuele producties Informatie en tarieven 2008

Muziek in audiovisuele producties Informatie en tarieven 2008 9 Tot slot Muziek in audiovisuele producties Informatie en tarieven 2008 9.1 Algemene voorwaarden Met het verschijnen van deze tarievenbrochure vervallen onze voorgaande tarieven. Alle vermelde vergoedingen

Nadere informatie

Producties In Eigen Beheer

Producties In Eigen Beheer Producties In Eigen Beheer Informatie en tarieven 2010 goed geregeld klinkt beter Inhoudsopgave 1.0 Inleiding pag.3 2.0 Het muziekauteursrecht pag. 4 2.1 Over geestelijk eigendom 2.2 De Nederlandse Auteurswet

Nadere informatie

VIOHALCO NV Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België RPM (Brussel)

VIOHALCO NV Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België RPM (Brussel) VIOHALCO NV Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België 0534.941.439 RPM (Brussel) OPROEPING OM DE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 26 MEI 2015 BIJ TE WONEN De Raad van Bestuur van Viohalco NV (de Vennootschap)

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Departement Culturele Antropologie en Geschiedenis Afdeling Collectie-

Nadere informatie

VERKLARING SECUNDAIR HERGEBRUIK PERSARTIKELEN DOOR PUBLIC RELATIONS BEDRIJVEN

VERKLARING SECUNDAIR HERGEBRUIK PERSARTIKELEN DOOR PUBLIC RELATIONS BEDRIJVEN 1 VERKLARING SECUNDAIR HERGEBRUIK PERSARTIKELEN DOOR PUBLIC RELATIONS BEDRIJVEN OPGELET : deze verklaring heeft enkel betrekking op: - Belgische Franstalige en Duitstalige persartikelen, - Belgische Nederlandstalige

Nadere informatie

Aangifte uitgegeven muziekwerken. Praktische gids voor de uitgever

Aangifte uitgegeven muziekwerken. Praktische gids voor de uitgever angifte uitgegeven muziekwerken Praktische gids voor de uitgever Beheer rechthebbendengegevens 2013 INHOUD Lijst van de gebruikte afkortingen Pag. 3 Ter inleiding Pag. 4 D UITGVRSNGIFT Pag. 5 1. Waarom

Nadere informatie

BUMA, STEMRA en SENA. 1. Ensemble X op een lunchconcert. 2. Live uitzending op radio en tv. VvK - februari 2001. Inhoud:

BUMA, STEMRA en SENA. 1. Ensemble X op een lunchconcert. 2. Live uitzending op radio en tv. VvK - februari 2001. Inhoud: BUMA, STEMRA en SENA VvK - februari 2001 Inhoud: 1. Ensemble X op een lunchconcert 2. Live uitzending op radio en tv 3. CD-productie in eigen beheer 4. CD op radio en tv 5. Wat doen Buma en Stemra? 6.

Nadere informatie

Deelnemingsaanvraag 58 e INTERNATIONALE BEURS VAN DE BOUW, RENOVATIE EN BINNENHUISINRICHTING

Deelnemingsaanvraag 58 e INTERNATIONALE BEURS VAN DE BOUW, RENOVATIE EN BINNENHUISINRICHTING De beurs «BATIBOUW» wordt georganiseerd door FISA OPERATIONS NV (hieronder «FISA»): Lenniksebaan 451 - B-1070 Brussel Dit document omvat, vanwege de «Kandidaat-Exposant», een Deelnemingsaanvraag aan de

Nadere informatie

Procibel zal van Auvibel de bedragen ontvangen die onder de door haar vertegenwoordigde producenten moeten worden verdeeld.

Procibel zal van Auvibel de bedragen ontvangen die onder de door haar vertegenwoordigde producenten moeten worden verdeeld. REPARTITIEREGLEMENT De wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht, de naburige rechten en de privé-kopieën van werken op geluids- en audiovisueel gebied heeft een vergoedingsmechanisme in het leven

Nadere informatie

Cyberlaw en auteursrechten

Cyberlaw en auteursrechten Cyberlaw en auteursrechten ABD-BVD 26 januari 2006 Jos Dumortier http://www.ibbt.be http://www.icri.be http://www.lawfort.be Wetgeving auteursrechten Lappendeken - Overgangsperiode Basis: Europese richtlijnen

Nadere informatie

Aanvraag voor toestemming voor productie in eigen beheer

Aanvraag voor toestemming voor productie in eigen beheer Siriusdreef 22-28 Telefoon (023) 799 79 99 ABN AMRO Bank 43 30 73 500 Stichting Stemra is de Postbus 3080 Fax (023) 799 77 77 ING Bank 69 73 60 016 auteursrechtorganisatie van 2130 KB Hoofddorp E-mail

Nadere informatie

Algemene verkoopsvoorwaarden

Algemene verkoopsvoorwaarden Algemene verkoopsvoorwaarden Deze website wordt beheerd door Tickoweb bvba. Door deze website te bezoeken of te gebruiken stemt u in met de voorwaarden van het online verkoops- en privacybeleid van Tickoweb,

Nadere informatie

Muziek in audiovisuele producties

Muziek in audiovisuele producties Muziek in audiovisuele producties Informatie en tarieven 2007 STM.411.0107/12 Siriusdreef 22-28 Postbus 3080 2130 KB Hoofddorp Telefoon (023) 799 79 99 Fax (023) 799 77 77 E-mail info@bumastemra.nl www.bumastemra.nl

Nadere informatie

Overeenkomst SEMU Basisonderwijs en voltijds secundair onderwijs. Datum :... SEMU-nr. :... Inrichtende macht (naam, rechtsvorm en adres):...

Overeenkomst SEMU Basisonderwijs en voltijds secundair onderwijs. Datum :... SEMU-nr. :... Inrichtende macht (naam, rechtsvorm en adres):... Overeenkomst SEMU Basisonderwijs en voltijds secundair onderwijs Voorbehouden aan SEMU Datum :... SEMU-nr. :... TUSSEN Inrichtende macht (naam, rechtsvorm en adres):.. Rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR

HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR LOGO HET DEPARTEMENT CULTUUR VAN SABAM WERKINGSREGLEMENT VAN SABAM CULTUUR OVERZICHT 1. SABAM en de culturele promotie situering 2. De nieuwe structuren ingevoerd om aan de culturele en educatieve doeleinden

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 30.7.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 1278/2013, ingediend door Ole Seelenmeyer (Duitse nationaliteit), namens de Duitse

Nadere informatie

Bureau M.F.J Bockstael - 2016. Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten:

Bureau M.F.J Bockstael - 2016. Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten: Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten: - vermogensrechten - morele rechten De vermogensrechten (economische rechten) geven de auteur

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.3.2013 COM(2013) 109 final 2013/0065 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag van de WIPO inzake

Nadere informatie

BIJZONDER REGLEMENT VAN CONFORMITEITSATTESTATIE IN DE SECTOR VAN DE METALEN BOUWPRODUCTEN. (Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies)

BIJZONDER REGLEMENT VAN CONFORMITEITSATTESTATIE IN DE SECTOR VAN DE METALEN BOUWPRODUCTEN. (Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies) Pagina 1 van 6 BIJZONDER REGLEMENT VAN CONFORMITEITSATTESTATIE IN DE SECTOR VAN DE METALEN BOUWPRODUCTEN (Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies) HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel

Nadere informatie

VIOHALCO S.A Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België RPM (Brussels)

VIOHALCO S.A Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België RPM (Brussels) VIOHALCO S.A Marnixlaan 30, 1000 Brussel, België 0534.941.439 RPM (Brussels) OPROEPING OM DE GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 30 MEI 2017 BIJ TE WONEN De Raad van Bestuur

Nadere informatie

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus. Bijkomende informatie bij de PFM-overeenkomst Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.net Wij vragen u

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995;

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995; TC/95/24 BERAADSLAGING Nr. 95/48 VAN 12 SEPTEMBER 1995 BETREFFENDE EEN AANVRAAG VAN DE RIJKSDIENST VOOR KINDERBIJSLAG VOOR WERKNEMERS (RKW) TOT MACHTIGING, ALSOOK VOOR ALLE KINDERBIJSLAGFONDSEN, VOOR HET

Nadere informatie

UITGAVE-OVEREENKOMST

UITGAVE-OVEREENKOMST UITGAVE-OVEREENKOMST TUSSEN ENERZIJDS Componist Naam: Voornaam: Adres: Tekstschrijver Naam: Voornaam: Adres: hierna genoemd de AUTEUR, EN ANDERZIJDS: Muziekuitgever Naam en rechtsvorm: Met maatschappelijke

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

Deelverdelingsreglement uitvoerende kunstenaars

Deelverdelingsreglement uitvoerende kunstenaars Deelverdelingsreglement uitvoerende kunstenaars Categorie Thuiskopie Audio Artikel 1. Algemeen 1.1 Tenzij in dit reglement uitdrukkelijk anders is bepaald, zijn de bepalingen van het Algemeen Verdelingsreglement

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 De raad van bestuur van Fluxys Belgium

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN VAN BELGIE Administratie der directe belastingen VERKLARENDE NOTA 276 INT. (Not.) (A) 1999 "Het formulier 276 Int.-Aut. is aangepast voor computerverwerking en dient bijgevolg

Nadere informatie

Beurzenprogramma najaar 2018

Beurzenprogramma najaar 2018 Beurzenprogramma najaar 2018 Audiovisueel Fictie Documentaire Animatie Bioscoop Televisie Podiumkunsten Circus Choreografie Theater Straattheater Scènemuziek Literatuur / Strip & Illustratie Literatuur

Nadere informatie