ONWETENDHEID. Als ik had geweten dat het dyslexie was, had ik mijn hoofd niet moeten breken over waarom die talen toch niet lukten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONWETENDHEID. Als ik had geweten dat het dyslexie was, had ik mijn hoofd niet moeten breken over waarom die talen toch niet lukten"

Transcriptie

1

2

3 INLEIDING Het verhaal dat volgt, gaat over Ann. Ann is een onderwijzeres in het kleuter- en lager onderwijs, heeft een diploma Remedial Teacher en doet haar werk graag. Dit alles ondanks haar dyslexie. In dit boekje dat bij het portret aansluit, wordt duidelijk hoe Ann zich als leerkracht heeft gevormd en welke invloed dyslexie daar op heeft gehad. Haar portret stelt de weg voor die ze tot nu toe al heeft afgelegd, met de barrières, oneffenheden en steunpunten. De volgende tekst geeft de grote thema s weer die Ann belangrijk vindt als ze nadenkt over zichzelf als beroepskracht met een beperking. Naast Ann haar verhaal en invalshoek, heeft ook Ine aan het verhaal bijgedragen. Ine is de grafisch ontwerpster die het portret heeft vormgegeven. Ine heeft zelf dyscalculie en kon zich op verschillende vlakken inleven in het verhaal van Ann over een student met een leerstoornis.

4 ONWETENDHEID Als ik had geweten dat het dyslexie was, had ik mijn hoofd niet moeten breken over waarom die talen toch niet lukten Nadat Ann zichzelf herkende in de kenmerken van dyslexie uit boeken en documentaires, is ze naar het CLB gestapt waar haar vermoedens werden bevestigd. Dit was in het vijfde middelbaar. Tot dan had ze geen idee van waarom het harde studeren voor taalvakken geen resultaat opleverde. Die onwetendheid en de povere resultaten werkten heel frustrerend voor haar. Nadat ze haar ouders had ingelicht over het nieuws, zeiden deze dat ze al van de lagere school wisten dat hun dochter dyslexie had. Ze hebben dit toen niet aan haar gemeld vanuit de idee dat als er niet over gesproken werd, het niet aanwezig was. Ze zou het trouwens ook niet begrijpen. Ann is dan ook boos geweest op haar ouders voor het verzwijgen van de diagnose. Zelf denkt ze dat als ze had geweten dat de moeilijkheden verklaard konden worden door dyslexie, dat ze zich tijdens haar studies beter had gevoeld. Dit verzwijgen heeft er ook voor gezorgd dat Ann tot een paar jaar geleden een heel gesloten relatie had met haar ouders. Nu kan Ann wel hun standpunt begrijpen, zeker nu ze zelf moeder is van een dochter. Ze begrijpt nu beter wat er in een moeder omgaat en waarom ze haar altijd zo hebben willen beschermen. Haar ouders hebben het uit liefde gedaan, maar het had niet het gewenste effect. Nu wordt er nog steeds niet over dyslexie gesproken. Er wordt gesproken over het feit dat Ann werkt met kinderen met leerstoornissen, maar haar dyslexie blijft nog steeds een onaangeroerd onderwerp. Ann neemt deze ervaring mee naar haar huidige taak als zorgleerkracht: ze wil voorkomen dat leerstoornissen verzwegen worden voor de kinderen zelf. Hoe kan een kind namelijk begrijpen wat hij heeft, als hij niet weet wat er aan de hand is?

5 ALLEEN STAAN EN BEGREPEN WORDEN Da s niets, meisje, we lossen dat zo op met een spuitje. Nadat Ann een verklaring had gekregen voor haar moeilijkheden met taal, dacht ze dat alles beter zou gaan. Maar de opluchting was minder groot toen ze zelf naar haar leerkrachten moest stappen om hen in te lichten over haar dyslexie. Nadat iedereen ervan op de hoogte was gebracht, hoopte ze op begrip en begeleiding. In de plaats hiervan werd ze aan haar lot overgelaten en niet of verkeerd begrepen. Een voorbeeld van dit onbegrip is de reactie die haar leerkracht Frans gaf toen ze hem vertelde over haar dyslexie: Da s niets meisje, we lossen dat zo op met een spuitje. Ann zag dit als een grote stap achteruit. Hoe kon haar situatie namelijk verbeteren als zelfs de leerkrachten niet wisten hoe ze ermee om moesten gaan? Ann voelde zich na de negatieve reacties alleen in haar verhaal en had, nog meer als voor de diagnose, het gevoel dat ze er alleen voor stond met haar problemen. Het eerste moment dat ze zich echt begrepen voelde, was toen een leerkracht tijdens de opleiding Remedial Teacher naar haar toestapte om haar aan te spreken over haar dyslexie en aanbood om haar hierbij te helpen. Tot dan toe was Ann altijd de persoon geweest die toenadering had moeten zoeken. Ine, grafisch designer van de poster, heeft dyscalculie. Een deel van mijn broers en zussen hebben ook dyscalculie, ik was niet de eerste met deze diagnose in ons gezin. Mijn ouders zijn hier dus ook altijd open over geweest en hebben me altijd gesteund. Leerkrachten die niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan, is iets wat ik ook wel vaak ben tegengekomen.

6

7 COMPENSATIE Ik leerde alles van buiten, regeltjes waren niet aan mij besteed. vroege uurtjes. Ann moest s morgens dan iedereen wakker maken om terug verder te studeren. Haar studies lager onderwijs verliepen dan weer minder vlot door de stijgende moeilijkheid. Ook tijdens haar stages merkte ze dit, wat weer een effect had op haar zelfvertrouwen. Ann is vrij laat bij de diagnose dyslexie gekomen, wat komt omdat ze een IQ heeft van 135. Ann is dus hoogbegaafd, wat ervoor heeft gezorgd dat ze haar taalmoeilijkheden kon compenseren met het onthouden van alles wat ze leerde tijdens taallessen. Naargelang de moeilijkheidsgraad verhoogde, werd het voor haar steeds moeilijker om dat op die manier te blijven compenseren met haar dyslexie. Vanaf dan zijn de moeilijkheden met taal toegenomen. Gelukkig had ze haar jongere zus, die haar hierbij hielp. Ook haar studies kleuteronderwijs verliepen vlot door haar hoog IQ. Tijdens de blokexamens was zij de wekker van dienst op kot. Ze ging slapen op een normaal uur, terwijl de rest studeerde tot in de

8 ZELFVERTROUWEN Eén negatieve opmerking kan maar teniet gedaan worden door tien complimentjes. Door de inzet die maar niet tot resultaten leidde en de vele negatieve reacties op haar diagnose, voelde Ann zich niet goed in haar vel. Haar zelfvertrouwen was laag door de foute oplossingen die haar werden aangeboden door leerkrachten. Zo geloofden de meeste leerkrachten in herhalen, herhalen, herhalen, wat in Ann haar geval geen zin had. Ook werd ze steeds aan het bord gevraagd, aangezien zij het meeste moest oefenen. Ze voelde zich hierdoor enkel gestresseerd en vernederd. Nu ook nog zijn er collega s die haar zeggen dat iemand met dyslexie niet geschikt is om les te geven. Ondanks de lage verwachtingen die men stelde van haar, heeft ze toch meegedaan aan de chemie-olympiade in het middelbaar. Haar leerkracht chemie had haar hiertoe aangezet en ze heeft hier goede resultaten behaald. Dit krikte haar zelfvertrouwen weer even op, net zoals de steun die ze kreeg van de directie op haar eerste kleuterstage. Door deze directie is ze dan ook begonnen aan haar studies Lager Onderwijs en remedial Teacher. Tijdens de komende stages is ze nog mensen tegengekomen die de nadruk legden op haar sterke kanten, wat haar weer deed beter voelen over zichzelf. Maar die kleine oppeppers wogen nooit op tegen de vele tegenslagen en kritieken. Ook Ine kan meespreken over de moeilijkheden met zelfvertrouwen. Als je continu wordt aangesproken op je leerstoornis en wat je niet kan, begin je meer en meer te geloven dat je niet meer of beter bent dan dat. En net zoals Ann heb ik nu, ondanks de steun, het begrip en de positieve ervaringen, nog steeds niet veel nodig om terug te vallen in die onzekerheid. Ik herken me volledig in Ann die zich nooit 100% goed in haar vel zal voelen, door de negatieve reacties die in het achterhoofd blijven hangen.

9 INZET BOVEN RESULTAAT Laat me alsjeblieft nooit meer oefenen om te oefenen. Zoals al eerder vernoemd, wisten de leerkrachten van Ann vaak zelf niet hoe omgaan met een leerling met dyslexie. Hun goede bedoelingen hadden een omgekeerd effect op het leren en het zelfvertrouwen van Ann. Zo werd Ann in het vijfde middelbaar aangeraden om te zakken naar een richting in het TSO. In Ann haar ogen was dit belachelijk, omdat het aantal uren van de taalvakken gelijk bleef. Enkel de vakken die ze graag deed en waar ze goed in was, zoals chemie en fysica, verminderden in uren. Ann sloeg dit advies dus in de wind, wat ervoor zorgde dat ze haar haar vijfde jaar hebben laten dubbelen. Het voorbeeld van de leerkracht die haar steeds aan het bord liet komen en herhalen hoog in het vaandel droeg, sluit hier ook bij aan. Herhalen heeft geen zin bij dyslexie, dit heeft Ann dan ook alleen maar extra frustraties en stress bezorgd.

10 Een lichtpuntje in de omgang met leerkrachten, was haar leerkracht Engels. Zij zag dat Ann heel hard werkte voor haar vak en heeft haar dan ook altijd gequoteerd naar de moeite die ze deed voor het vak. Ann was hier heel blij mee, voor de eerste keer werd al haar harde werk erkend en geapprecieerd. Ditzelfde gevoel kreeg ze weer toen ze bij haar Remedial Teacher-professor uitkwam, die haar heeft geholpen in het omgaan met dyslexie.

11 STARTEN Ik ben pas beginnen leven op mijn dertigste. Ann is zichzelf voor de eerste keer tegengekomen tijdens haar studie Remedial Teacher. Haar leerkracht heeft haar duidelijk gemaakt dat ze meer is dan alleen dyslexie, én heeft haar geholpen met het zien van haar krachten. Ze heeft in deze opleiding ook de confronterende opdracht gekregen om een logboek bij te houden over haar eigen leren. Hierdoor heeft ze inzicht gekregen in haar eigen functioneren. Dit logboek was voor Ann een emotionele gebeurtenis in die zin dat ze zichzelf heeft leren kennen als een volwaardig persoon met een hoop competenties, naast die dyslexie die haar haar hele leven klein heeft gehouden (en dan vooral de reacties en beperkte kennis van haar omgeving). Ze is dus pas beginnen leven op haar dertigste. Hiervoor deed ze alles met heel weinig zelfvertrouwen en voelde ze zich slecht. Haar professor RT heeft haar doen inzien dat dyslexie je niet ongelukkig moet maken, maar dat het iets overkomelijk is. Ook ik, Femke, zag als portretteur aan Ann hoe ze opfleurde als ze vertelde over de jaren na haar studies Remedial Teacher. Het is zichtbaar dat er toen een duidelijke last van haar schouders is gevallen, het inzicht in haar eigen persoon heeft haar duidelijk goed gedaan. Je ziet ook dat ze haar leerkracht heel dankbaar is voor de energie die hij in haar heeft gestoken. Zijn vertrouwen in haar heeft aanstekelijk gewerkt en is op haarzelf overgegaan. Door het nieuwe zelfvertrouwen heeft ze zich ook opengesteld voor een relatie met de man van haar leven.

12 DYSLEXIE IS GEEN ONOVERKOMELIJKE ZIEKTE Ik heb leren kijken naar mijn competenties, naast mijn dyslexie. De al eerder vernoemde professor RT is de eerste persoon die naar Ann is toegestapt om haar aan te spreken over haar dyslexie. Hij heeft Ann ook duidelijk gemaakt dat die dyslexie geen barrière mag zijn en dat ze samen de moeilijkheden gingen aanpakken. Deze leerkracht heeft Ann laten zien dat dyslexie geen doodvonnis moet zijn, zelfs niet voor een leerkracht Lager Onderwijs. Ze beschouwt zich nu ook meer dan een persoon met dyslexie. Verder heeft ze hier, mede door het logboek, voor de eerste keer stilgestaan bij haar dyslexie en wat dit allemaal met haar doet en deed. Tot hiervoor had Ann enkel haar diagnose en de negatieve reacties hierop. Hetgeen Ann dat jaar geleerd heeft, neemt ze nu nog steeds mee. Ann geeft nu les op een school in haar stad als zorgleerkracht en SPRINT is hierbij haar stokpaardje. SPRINT

13 is een voorleesprogramma dat het lezen en schrijven voor kinderen met dyslexie vergemakkelijkt. Ze leert de kinderen op haar school werken met dit programma om ook hen duidelijk te maken dat leren en leven met dyslexie geen doodvonnis moet zijn. De kinderen zien zo dat ze niet steeds moeten achterblijven. SPRINT helpt hen dus bij de zaken die moeilijk zijn.

14 WELBEVINDEN Op DE EERSTE PLAATS Een kind kan toch pas leren en ontwikkelen als hij zich goed voelt in z n vel? Als zorgleerkracht staat Ann in voor kinderen met dyslexie of een andere leerstoornis. Ann legt aan hen uit wat hun stoornis inhoudt en geeft ouders, kinderen en leerkrachten tips mee over hoe ze het kind kunnen helpen met zich beter in zijn/haar vel te voelen. Een goed gevoel over zichzelf en zelfvertrouwen zijn volgens haar namelijk onmisbaar voor het aanpakken van moeilijkheden. Een kind kan pas leren en ontwikkelen als hij zich goed voelt in zijn vel. Ann voelt zich als een moederkloek over haar kindjes. Ze wil hen duidelijk maken dat ze er mogen zijn en dat ze ook hun goede kanten hebben. Ze wil ervoor zorgen dat deze kinderen zich beter voelen tijdens hun studies dan dat zij zich gevoeld heeft. SPRINT is hierbij een eerste stap. Ook Ann voelt zich goed. Ze bevindt zich nu in een school en gezin waar ze volledig gesteund en toegejuicht wordt, wat ervoor zorgt dat de vooroordelen en negatieve reacties van vroeger niet meer de overhand nemen. Ine: Ik vind het knap hoe Ann haar eigen, vrij negatieve verleden gebruikt om dat van anderen te beteren. Ze komt bij mij over als een heel krachtig persoon, als je ziet waar ze tegen heeft moeten opboksen. Ze mag fier zijn op wat ze bereikt heeft. Ook ik heb geprobeerd om in te gaan tegen de verwachtingen die van mij gesteld werden. Grafisch design, met de vele uren wiskunde, was geen evidente keuze voor een persoon met dyscalculie. Ik denk dat zowel Ann als ik hebben bewezen dat alles mogelijk is met een leerstoornis.

15 SLOT Zoals het portret aantoont, is Anns weg nog lang niet af. Ondanks het feit dat alles nu voor de wind gaat, kampt Ann nog steeds met moeilijkheden. Zo blijft haar zelfvertrouwen een heikel punt en moet ze nog steeds opboksen tegen de vooroordelen van leerkrachten over dyslexie. Het verschil met haar studies is wel dat ze nu gesteund wordt door haar familie en eigen gezin. De band met haar ouders is beter, ze heeft een man die goed voor haar zorgt en ze haalt heel veel energie uit de dank die ze krijgt van de ouders en kinderen die ze helpt. Ondertussen blijft Ann nog steeds opkomen voor de kinderen met een leerstoornis. Dit vooral in de vorm van SPRINT, het ondersteuningsprogramma voor het schrijven en lezen van teksten. Ze zal zich altijd als een moeder voelen over de kinderen. Ze voelt zich verantwoordelijk voor hun welzijn en wil vooral voorkomen dat zij dezelfde weg moeten afleggen als zij.

16

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle...

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle... ! Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken 04/01/19 om 07:15 Bijgewerkt op 14/02/19 om 11:09 Redactie KW (//kw.be/auteurs/redactie-kw-11.html) Lia is 12 als ze begint met zichzelf te snijden.

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas!

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Een training voor leerkrachten Leer in drie dagen hoogbegaafde kinderen herkennen, begeleiden en onderwijzen Data: 12 oktober, 2 november en 9 november 2016

Nadere informatie

Neem er even de tijd voor!

Neem er even de tijd voor! DYSLEXIE Neem er even de tijd voor! Ongeveer 3,5 procent van alle leerlingen in het basis- en het voortgezet onderwijs heeft problemen met lezen en spellen als gevolg van dyslexie. Een deel van deze kinderen

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

sociale problemen DYSLEXIE

sociale problemen DYSLEXIE Ik voelde mij raar 10 BALANS 7-2013 DYSLEXIE en erg opgelaten Meisjes met leesproblemen ervaren vaker sociale problemen Als leren lastig is, snappen we dat dat effect kan hebben op het zelfvertrouwen van

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Het ABC van de leerstoornissen

Het ABC van de leerstoornissen Het ABC van de leerstoornissen 23 oktober 2012 K.A. Redingenhof Leuven Nadia Gielen Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek PraxisP Inhoud Leerstoornissen, dyslexie, dyscalculie een beknopt overzicht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Samenvatting van de enquête over de screening (53 reacties)

Samenvatting van de enquête over de screening (53 reacties) Samenvatting van de enquête over de screening (53 reacties) Juni 2014 Wat is de leeftijd van je leerling? jonger dan 13 4 8 13 5 9 14 17 32 15 12 23 16 3 6 17 10 19 18 1 2 19 1 2 ouder dan 19 0 0 Is de

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Onderzoek naar de invloed van emoties bij patiënten en de naasten na de diagnose

Onderzoek naar de invloed van emoties bij patiënten en de naasten na de diagnose Onderzoek naar de invloed van emoties bij patiënten en de naasten na de diagnose Manuel Kaal 27 maart 2017 H3746 Samenvatting van de belangrijkste resultaten Meer dan een derde van de respondenten heeft

Nadere informatie

Werkblad Gecommitteerde actie

Werkblad Gecommitteerde actie Werkblad Gecommitteerde actie 1 Een onderdeel van mijn leven dat ik waardeer is Mijn intentie voor dit onderdeel is De gecommitteerde acties die ik wil ondernemen zijn de volgende (zorg ervoor dat je noteert

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

Privilege walk: gelijke kansen in het onderwijs

Privilege walk: gelijke kansen in het onderwijs Sanne Peeters Vrouw Een nieuw wetenschapslokaal met bijzondere apparatuur en een buitenlandse schoolreis naar Italië. 17 jaar Sanne is muzikaal aangelegd. 5de jaar ASO: moderne talen - wetenschappen Ze

Nadere informatie

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 SOCIAAL WERK VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 U bent recent betrokken geweest bij een gebeurtenis waarbij u geconfronteerd werd met een aantal ingrijpende ervaringen. Met deze korte informatie

Nadere informatie

in opdracht van de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming

in opdracht van de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming 1. Referentie Referentie Janssen, R., Rymenans R. (2009). Beginsituatie van leerlingen in het eerste leerjaar B van het secundair onderwijs (OBPWO 06.00). Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk

Nadere informatie

Blok 4 - we hebben hart voor elkaar.

Blok 4 - we hebben hart voor elkaar. Blok 4 - we hebben hart voor elkaar. In dit blok hebben we het over onze gevoelens. In de vorige les hadden we besproken welke gevoelens je kunt hebben. Bij de binnenkomer van deze les noemde ik een gevoel

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Gedachten, gevoelens en wat je doet

Gedachten, gevoelens en wat je doet hoofdstuk 4 Gedachten, gevoelens en wat je doet Problemen en gedoe horen bij het dagelijks leven. Ouders, vrienden en vriendinnen, verkering, school, werk eigenlijk bijna alles geeft wel eens een keer

Nadere informatie

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Dit portret gaat over H., een vrouw die met een evoluerende spierziekte nog lang voor de klas heeft gestaan in het lager

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Libra Revalidatie DCD. Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis

Libra Revalidatie DCD. Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis Libra Revalidatie DCD Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis Uw kind is gezien door de revalidatiearts en tijdens dit bezoek is met u gesproken over DCD. In deze

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Inspiratie & Meer. Cursus

Inspiratie & Meer. Cursus Inspiratie & Meer Cursus Inspiratie & Meer www.inspiratieenmeer.nl info@inspiratieenmeer.nl Cursus in 5 stappen naar meer Helderheid & Inzicht Ik wil e van harte welkom heten bi de Cursus In 5 stappen

Nadere informatie

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WERELD- STAPPEN Mijn naam is Iris. Ik ben 16 jaar. Als ik in de spiegel kijk zie ik een jongedame die er mag zijn. Maar zo dacht ik twee jaar geleden

Nadere informatie

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken?

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Juliette Walma van der Molen Sandra van Aalderen Universiteit Twente/Hogeschool Saxion Even opwarmen Even opwarmen Even opwarmen

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Positief in het leven staan

Positief in het leven staan Positief in het leven staan In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stress- en burnoutspecialist, NLP

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

stemmen van ouders Of zoals een moeder het formuleerde: Hoe meer uitleg, hoe meer je iets verstaat. Hoe meer je begrijpt, hoe beter je kan meewerken.

stemmen van ouders Of zoals een moeder het formuleerde: Hoe meer uitleg, hoe meer je iets verstaat. Hoe meer je begrijpt, hoe beter je kan meewerken. stemmen van ouders Luisteren is meer dan woorden uitspreken of woorden horen. Luisteren is begrijpen en is ook nagaan of de zaken duidelijk zijn. Stap voor stap overlopen tot de hulpverlener weet dat de

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Communicatie. Groepswerk BBQ

Communicatie. Groepswerk BBQ Communicatie Groepswerk BBQ Als groepswerken hebben Sander, Kjell, Cedric en ik gezorgd voor een barbecue als teambuilding in onze klasgroep. Aangezien onze dit niet extreem veel werk bezorgde hebben we

Nadere informatie

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12 INHOUD Voorwoord.................................................... 4 Inleiding....................................................... 7 Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10

Nadere informatie

Gewoon basisonderwijs voor speciale leerlingen

Gewoon basisonderwijs voor speciale leerlingen Gewoon basisonderwijs voor speciale leerlingen 27 januari 2012 Een Vlaams succesverhaal over leerlingen (8-14j) met meervoudige, complexe problematiek. TALENT IN DE VERF 'Domste van de klas' wordt doctor

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag door een scholier 1799 woorden 30 december 2002 6,2 23 keer beoordeeld Auteur Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Nadere informatie

Persbericht. 9 oktober 2017, Leuven, Depot, Martelarenplein, uur. Jij bent een KEI...

Persbericht. 9 oktober 2017, Leuven, Depot, Martelarenplein, uur. Jij bent een KEI... Persbericht 9 oktober 2017, Leuven, Depot, Martelarenplein, 11.00 uur Similes, de vereniging voor familie van psychisch kwetsbare mensen, lanceert beeldvormingscampagne: Jij bent een kei, dankzij je steun

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen BJ Brabant hulp voor gezinnen met kinderen Een positieve toekomst Bijzonder Jeugdwerk Brabant (BJ Brabant) biedt hulp en begeleiding aan gezinnen met kinderen tot ongeveer 23 jaar. In de afgelopen 60 jaar

Nadere informatie

Van OKAN-leerlinge tot lesgeefster Nederlands aan anderstalige meisjes

Van OKAN-leerlinge tot lesgeefster Nederlands aan anderstalige meisjes Kristina Balogovà (afgestudeerd in 2008) Van OKAN-leerlinge tot lesgeefster Nederlands aan anderstalige meisjes Interview: Roua Al Sahour (6 e wetenschappen-wiskunde) de klas Project Open Leerruimte in

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Ronald van Assen. Een ervaringsverhaal. 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk Ronald van Assen ISBN

Ronald van Assen. Een ervaringsverhaal. 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk Ronald van Assen ISBN 1 Ronald van Assen 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk 2014 Ronald van Assen ISBN 978-9-07876-142-6 redactie: Jan Matse correctie: Hella de Groot grafisch ontwerp: Robert Nieman www.tobivroegh.nl

Nadere informatie

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis Bedankt voor het downloaden van dit E-book. Mijn naam is Erna Zuidhoek. Ik zie het als mij missie om jou te helpen het beste uit je leven te halen en vrij te breken uit oordelen, beperkende gedachten,

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen vertelt over de tweede wonderbare broodvermenigvuldiging, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. De eerste keer was nadat de leerlingen teruggekomen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

ZORG & LEREN in de kleuterklas

ZORG & LEREN in de kleuterklas ZORG & LEREN in de kleuterklas Waar gaat het over? Als LEER kracht ben je druk bezig om kinderen van alles te leren. Velen denken dan aan tellen, schrijven, kleuren en vormen leren, Maar ook om zelfstandig

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd georganiseerd door Time Out Huis Gelderland en Netwerk Cultuursensitief werken 13 april 2017 De scholen, politie, wijkteams, jeugdbescherming

Nadere informatie

Engels als Aanvullende Taal

Engels als Aanvullende Taal International School of Amsterdam Engels als Aanvullende Taal Richtlijnen voor Ouders English as an Additional Language (EAL) Dutch Het doel van het EAL programma is om kinderen zelfstandig en zelfverzekerd

Nadere informatie

VOORWOORD. Hartelijke leesgroetjes, Joost. De DCD survivalgids. Hey,

VOORWOORD. Hartelijke leesgroetjes, Joost. De DCD survivalgids. Hey, De DCD survivalgids VOORWOORD Hey, Mijn naam is Joost! Ik ben 8 jaar en heb DCD. Toen ik klein was, zagen mijn ouders dat ik minder snel leerde kruipen, rechtop staan en stappen dan mijn oudere zus. In

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Jonne: Ik heb altijd met veel plezier rijles gehad van Nico Aperloo. De reden dat ik bij zijn rijschool een lessenpakket heb genomen is door het feit dat Nico bekend staat als iemand die veel

Nadere informatie

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee?

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Wie zijn wij? Samantha van Engeland & Marianne Stevens Even voorstellen... Maar dan net even anders... Knelpunten voor mensen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Ouders over de hulpverleners

Ouders over de hulpverleners Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel 09/224.09.15. - fax 09/233.69.49. e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ouders over de hulpverleners april 2005

Nadere informatie

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS We vinden het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst tussen de kinderen onderling, tussen de leerkrachten en de kinderen en tussen de leerkrachten onderling. Een

Nadere informatie

Haarlem, 11 oktober lieve moeder van me,

Haarlem, 11 oktober lieve moeder van me, Haarlem, 11 oktober 2009 lieve moeder van me, speciaal vroeg opgestaan ben ik, omdat ik 's morgens vroeg makkelijker verhalen vertel. Want ik wilde u graag dit verhaal geven voor uw verjaardag, maar hoe

Nadere informatie

Stomme sommen. Mijn boek over dyscalculie. Raúl Saez Scheihing. Ellie Smulders

Stomme sommen. Mijn boek over dyscalculie. Raúl Saez Scheihing. Ellie Smulders Stomme sommen Mijn boek over dyscalculie Raúl Saez Scheihing Ellie Smulders Met dank aan: Professor Dr. Hans van Luit, hoogleraar diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie. Stomme sommen

Nadere informatie

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering M = Michael White Melanie = therapeute waar Trudy & Peter al eerdere gesprekken mee gevoerd hebben; werkt in jeugdgevangenis waar Peter verblijft; Peter

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog.

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog. 1. MIJN JEUGDJAREN De bedoeling waarom ik over mijn jeugd wil schrijven is om jullie mee te voeren in mijn verhaal, te laten meevoelen en te laten begrijpen hoe een kind van 4 à 5 jaar leeft in een moeilijke

Nadere informatie

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu.

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu. In de war Het is zo vervelend om in de war te zijn, niet meer weten waar in te geloven, niet meer weten wat te doen. Wat is mijn roeping? Wat moet ik doen? Als ik om mij heen kijk, zie ik mijn man, onze

Nadere informatie

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen Weet wat je kan Jezelf leren kennen Het stempel LVB Hoofdstuk 2 legt uit wat LVB is. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Het stempel LVB. blz 2 Het stempel LVB. blz 3 Wat is LVB? blz 4 Moeite in het

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen

Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen Thomas Powell is een Amerikaanse professor die zich specialiseerde in gezinnen met een kind met een handicap en die bijzondere aandacht

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Kinderen met een handicap op de schoolbanken

Kinderen met een handicap op de schoolbanken Kinderen met een handicap op de schoolbanken Ouders van een kind met een handicap moeten vaak een moeilijke weg bewandelen met veel hindernissen en omwegen om voor hun kind de geschikte onderwijsvorm of

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

Dyslexie valt als voldaan wordt aan de criteria onder de zorgverzekeringswet, waardoor kinderen gebruik kunnen maken van de vergoedingsregeling voor

Dyslexie valt als voldaan wordt aan de criteria onder de zorgverzekeringswet, waardoor kinderen gebruik kunnen maken van de vergoedingsregeling voor Inhoudsopgave 1 Introductie 4 2 Het belang van psycho-educatie 6 3 Het herkennen van dyslexie 8 4 Diagnose dyslexie 10 5 Vergoedingsregeling 12 6 De dyslexieverklaring 13 7 Dyslexie: herkomst en hersenwerking

Nadere informatie