1. Algemeen. Tabel Toelichting: Was: Wordt:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Algemeen. Tabel Toelichting: Was: Wordt:"

Transcriptie

1 Lijst voorgestelde wijzigingen 2^ Beheerplan Voordelta ( ) Aan: Provincie Zuid-Holland en provincie Zeeland Van: RWS Projectteam Datum: 5 september 2014 Onderstaande lijst geeft een overzicht van de onderwerpen waarop het tweede NaturaZOGO beheerplan voor de Voordelta Is gewijzigd ten opzichte van het eerste beheerplan. De lijst is tot stand gekomen op basis van de eindevaluatie van de eerste beheerplanperlode, een aanvullende gebruikstoets, onderzoek en gesprekken met betrokkenen afgelopen maanden. Het heeft tot doel de instandhoudingsdoelstellingen te bereiken met oog voor de verschillende typen gebruikers. Hieronder zijn alteen de wijzigingen opgenomen. Niet gewijzigde maatregelen, voorwaarden en voorschriften worden in de tweede beheerplanperiode doorgezet. Tabel Toelichting: Was: Wordt: In de kolom "TOELICHTING' staat de aanleiding voor de wijziging beschreven. In de kolom 'WAS' staat hoe de activiteit in het huidige (eerste) beheerplan is opgenomen. In de kolom 'WORDT' staan de concrete wijzigingen. 1. Algemeen 1. Nieuwe begrenzing Natura 2000-gebied Het aanwijzingsbesluit van de Rechtgetrokken 20m-dieptelijn en inclusief Doorgaande 20m-dieptelijn en exclusief Voordelta is gewijzigd. gebied MaasvlakteZ. MaasvlakteZ (zie herzien aanwijzingsbesluit). 2. Dynamiek Voordelta (ligging van rustgebieden voor zeehonden en vogels). De Voordelta is erg dynamisch, zandplaten schuiven jaarlijks op. Dit heeft invloed op de verspreiding van bijvoorbeeld zeehonden en daarmee op de rustgebieden. 3. Monitoring Uit de evaluatie is gebleken dat er voor sommige onderwerpen te weinig informatie beschikbaar is om gefundeerde uitspraken te kunnen doen 4. Nieuwe ontwikkelingen Brouwersdam De ruimtelijke ontwikkelingen rondom de Brouwersdam (o.a. getijdecentrale en windmolens) hebben in de toekomst mogelijk invloed op het gebruik in de Voordelta. Op dit moment is er nog niets concreet. Rustgebieden: Hinderplaat. Verklikkerplaat, Bollen van de Ooster, Bollen van het Nieuwe Zand. Zie MEP (Monitoring en Evaluatie Plan). De Middelplaat is rustgebied ipv Verklikkerplaat. Dit was al in een TBB vastgelegd, nu ook in beheerplan opgenomen. Hier en daar aanpassingen bij monitoring en registraties in het nieuwe MEP. Dit zijn nieuwe ontwikkelingen die in deze beheerplanperiode niet vergunningsvrij worden gesteld.

2 Rijkswaterstaat volgt de ontwikkelingen. 5. Nieuwe ontwikkelingen windparken De ontwikkelingen rondom windparken in de Voordelta hebben in de toekomst mogelijk effect. Op dit moment is er nog niets concreet en is er nog geen sprake van windmolens in het gebied. Rijkswaterstaat volgt de ontwikkelingen. Dit zijn nieuwe ontwikkelingen die in deze beheerplanperiode niet vergunningsvrij worden gesteld. 2. Habitattypen 6. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) 7. Bereiken doelstelling HlllOB 'permanent overstroomde zandbanken' De stikstofdepositie op de Slikken van Voorne overschrijdt niet de kritische depositiewaarden van de daar aanwezige habitattypen. Afname oppervlak doordat Maasvlakte 2 uit begrenzing Is gehaald. Doelstelling HlllOB Natura beheerplan is behoud van kwaliteit en omvang. Dit wordt zeker gesteld door het areaalverlies tengevolge van aanleg MV2 te compenseren door instelling van een bodembeschermingsgebied. Te bereiken doel In het BBG is 10% verbetering ecologische kwaliteit. Er zijn geen extra maatregelen in de Voordelta nodig voor de PAS. Er is een toelichting in het beheerplan opgenomen. Bodembeschermingsgebied behouden en op basis van uitkomsten Natuurcompensatie Voordelta (NCV) en de monitoring van de resultaten hiervan kunnen de voorwaarden worden herzien gedurende de 2^ beheerplanperiode. De huidige voorwaarden voor alle bodemberoerende visserij blijven In het tweede beheerplan voorlopig in stand. 8. Schorren en zilte grasianden Onduidelijk of oppervlakte gelijk is gebleven of Is afgenomen In het BBG is tot nu toe niet aangetoond dat het 10% verbeterdoel is bereikt. Het is onwaarschijnlijk dat dit met de in de het onderzoek toegepaste verschilmetingen na een langere meetperiode aan te tonen zal zijn. Begrazingsbeheer op de Slikken van Voorne.

3 9. Embryonale duinen Bij de evaluatie van het beheerplan Voordelta is door beheerders aangegeven dat er mogelijk sprake is van verstoring van embryonale duinen (zoals door intensieve strandschoonmaak). Plaatsing strandslaaphuisjes op meerdere locaties (na)bij embryonale duinen. 10. Kwaliteit habitattypen In het Beheerplan Voordelta (2008) is de kwaliteit van de habitattypen nauwelijks omschreven. In het Beheerplan Voordelta (2008) is de kwaliteit van de habitattypen nauwelijks omschreven. Er zijn potentiegebieden aangewezen waar aangepast extensief strandbeheer plaatsvindt, zodat embryonale duinen hier in potentie kunnen ontstaan. Voorwaarden aan intensieve beach cleanen gesteld (niet bij embryonale duinen). Bij beheer van de badstranden en nieuwe ontwikkelingen zal meer rekening gehouden worden met de ontwikkeling van embryonale duinen. Zoals bij schoonmaken van het strand (bufferzone duinvoet) en het al dan niet toestaan van strandslaaphuisjes. Doorgaande voertuigen moeten op de hoogwaterlijn rijden. We scherpen de kwaliteitsbeschrijving van habitattypen niet aan in het 2e beheerplan. Er zijn onvoldoende onderzoeksgegevens om de kwaliteit vast te kunnen stellen. Gedurende de beheerplanperiode komt er een verkenning naar kwaliteitsbeschrijving van habitattypen door het ministerie van EZ (specifiek voor HlllO (bodem) en H1140 (zandplaten)) 3. Habitatsoorten 11. Zelfstandige populatie zeehonden Rijkswaterstaat heeft een studie gedaan naar zeehondenpopulaties om te komen tot objectieve criteria voor een zelfstandige, stabiele populatie. Dit moet meer duidelijkheid geven wanneer de doelstelling bereikt is (te meten op basis van huidige monitoringsgegevens). De doelpopulatie voor zeehonden in de Deltaregio is in het eerste beheerplan gesteld op 200 individuen voor de gewone zeehond. Er is hier geen uitspraak gedaan over hoeveelheid jongen. Wel wordt gesproken van een zichzelf in stand houdende populatie. Doelstelling blijft hetzelfde, eraan toegevoegd dat voor stabiele zelfstandige populatie van gewone zeehond er 18% pups in het pup-seizoen moet zijn. 12. Haringviletsluizen op een Kier De Kier is een maatregel die in Ie beheerplan was voorzien, maar nog niet is uitgevoerd. Haringviletsluizen op een kier was gepland voor Haringviletsluizen op een kier is gepland voor 2018.

4 Deze maatregel is noodzakelijk voor het bereiken van de instandhoudingsdoelstelling voor trekvissen. 4. Vogels 13. Rustgebieden zwarte zee-eend en andere zee-eenden. Zwarte zee-eend kwam niet of nauwelijks voor in de afgelopen jaren. Als ze voorkwamen zaten ze veeleer in de naastgelegen rustige delen buiten de rustgebieden. 14. Rustgebied Roodkeeldulker Roodkeeldulker gaat achteruit in de Voordelta. Erg verstoringsgevoelige soort. Belangrijkste gebied is het Brouwershavensche Gat. IS. Robuuster maken rustgebied Slikken van Voorne Veel vogels van de slikken hebben een negatieve trend. Veel gebruik in het gebied, verstoringsafstand kltesurfen groter dan gedacht. Nieuwe opstapiocatie kitesurfen bij Punt van Slufter. Rustgebied Bollen van het Nieuwe Zand, Bollen van de Ooster en Hinderplaat zijn mede ingesteld voor deze vogels. Rustgebied Slikken van Voorne ingesteld voor steltlopers en rustgebied Hinderplaat voor zeehonden, grote stern, visdlef en eider. Gat van Hawk open voor alle typen gebruik. NCV is een onderzoek gestart naar optimalisatie van rust- en foerageergebieden voor vogels. Uitkomst hiervan wordt verwacht in Via het MOV zal een voorstel voor aanpassing van de huidige begrenzing van de betreffende rustgebieden worden afgestemd. En vervolgens in TBB's worden bekrachtigd. In het beheerplan geven wij het proces aan. Er is een nieuw winterrustgebied begrensd bij de Middelplaat (in het Brouwershavensche Gat) waar geen gebruik mag plaatsvinden in de periode 1 november-1 april. Voor garnalenvisserij en zandsuppleties geldt een vrijstelling van 1 november tot 15 december. Dit wordt via een TBB bekrachtigd. Uitbreiden rustgebied Slikken van Voorne door rechttrekken begrenzing en verschuiven naar het zuiden tot aan Hinderplaat. Sluiten Gat van Hawk voor meeste typen gebruik. Vrijstelling doorgang Gat van Hawk voor geregistreerde sportvissers en kanoërs. 5. Gebruik 16. Kltesurfen De activiteit kitesurfen is wezenlijk veranderd, wat een significant effect op de verstoring kan hebben. Het gaat hierbij om: -Grotere aantallen surfers Beschermingsregime via ingestelde rustgebieden waarbinnen de kitesurfers niet mogen komen. Bovendien is bij Slikken van Voorne een wegsurfzone afgesproken. - Slikken van Voorne: Rechttrekken b^renzing en verschuiven naar zuiden. Gat van Hawk valt binnen rustgebied. Punt van de Slufter: Proefperiode met onderzoek

5 - Langer seizoen (jaarrond) - Actieradius kite is groter -Verstoringsafstand is groter - Er is een nieuwe locatie bijgekomen - Naleving van de regels is lastiger gebleken Hotspots: - Bollen vd Ooster (Brouwersdam) - Slikken van Voorne (strand Oostvoorne en Punt van de Slufter) - Hinderplaat (strand Oostvoorne en Punt van de Slufter) 17. Stand Up Paddling (SUP) SUP is een nieuwe vorm van gebruik in de Voordelta. 18. Zandsuppletles Uit onderzoek naar voedselbeschikbaarheid voor drieteenstrandlopers Is gebleken dat er geen beperking nodig is voor suppleren op meerdere eilandkoppen per jaar. 19. Baggeren Baggerwerkzaamheden in het Slijkgat zijn toegenomen. Het blijkt dat de laatste jaren de hoeveelheid zand die wordt weggebaggerd substantieel toeneemt. Alle opstapplaatsen zijn vastgelegd in gemeentelijke APV's. Vergunning mogelijk voor 8 kitesurfscholen bij voormalige autostrand. Onder voorwaarden opgenomen in het beheerplan (niet meer dan één eilandkop per jaar, niet tijdens zoogperiode zeehonden). In het eerste beheerplan is rekening gehouden met het baggeren van zo'n ISO.OOOm^ slijk uit het Slijkgat. Dit wordt gestort in een stortvak net buiten het bodembeschermingsgebied. naar naleving grens rustgebied en ecologische draagkracht mbt voedsel. - Behoud huidige aantal kitesurfscholen, ondanks dat nog niet alle 8 vergunningen zijn afgegeven. - Brouwersdam: seizoensregime (nov-april) Instellen bij rustgebied Middelplaat (Brouwershavense Gat) ivm de roodkeelduiker.. SUP wordt als nieuwe vorm van gebruik opgenomen in het beheerplan en moet zich houden aan alle algemeen geldende voorwaarden voor vaartuigen in de Voordelta. Voorwaarden zijn opnieuw bekeken en hier en daar aangepast. Aanpassingen betreffen het toestaan van het suppleren van meerdere eilandkoppen per jaar en de omgang met verstoring van zeehonden tijdens de zoogperiode. Men dient buiten de winterrustgebieden te blijven (in ieder geval geen toegang in de periode 15 december -1 april). Met uitzondering van reeds gecontracteerde suppleties voor de periode 2015/2016. Voorwaarden aangepast naar aanleiding van effectbeoordeling: oa. baggeren tot -Sm NAP, jaarlijks gemiddeld m V in piek jaar maximaal m^ 20. Visserij (Staand want, fuiken en zegen) Nodig voor bepalen effecten van dit type visserij op de Kier in Haringvlietsluizen. Gelijktrekken met andere afgegeven vergunningen van deze typen visserij (NZKZ, Vlakte vd Raan). Alle bijvangsten en trekvissen dienen in een maandelijks overzicht of via het elektronisch logboek gemeld te worden. Eventuele verdrinkingsslachtoffers van vogels, zeehonden en bruinvissen dienen, indien nog levend, onmiddellijk te worden verwijderd. 21. Visserij (Nbwet vergund) Onderzoek garnalenvisserij geeft mogelijk aanleiding tot aanpassing Aanscherping teksten, aandachtspunten voor vergunningverlening.

6 vergunningvoorwaarden. Achteruitgang schelpdiereters dient goed meegenomen te worden bij afgifte vergunningen. 22. Mzrs Opbouw mzi's kan nu volgens vergunning ook in maart plaatsvinden. Ten behoeve van rust roodkeelduiker sluiting van gebruik in rustgebied Middelplaat in deze periode. in het winterrustgebied Middelplaat geen activiteiten (zoals opbouw) plaatsvinden in de periode 1 november -1 april. Dit wordt in vergunning bekrachtigd.

Natura 2000 Voordelta

Natura 2000 Voordelta Samenvatting november 2014 Natura 2000 Voordelta Ontwerpbeheerplan 2015-2021 Leeswijzer De Voordelta is onderdeel van Natura 2000, het Europese netwerk van natuurgebieden. In deze gebieden draait het om

Nadere informatie

RUSTGEBIEDEN IN DE VOORDEL- TA WERKEN!

RUSTGEBIEDEN IN DE VOORDEL- TA WERKEN! RUSTGEBIEDEN IN DE VOORDEL- TA WERKEN! De Voordelta, de ondiepe zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, is een walhalla voor vogels, vissen en zeehonden. De soorten krijgen hier bescherming door

Nadere informatie

Was-wordt. Van ontwerp naar definitief Natura 2000 Beheerplan Voordelta Rijkswaterstaat Aiinistene van infrastnictuur en Mflteu

Was-wordt. Van ontwerp naar definitief Natura 2000 Beheerplan Voordelta Rijkswaterstaat Aiinistene van infrastnictuur en Mflteu Rijkswaterstaat Aiinistene van infrastnictuur en Mflteu Was-wordt Van ontwerp naar definitief Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015-2021 Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat Ministerie

Nadere informatie

De politlek-bestuurlijke consequenties van het ontwerp-beheerplan Voordelta schatten wij als volgt In:

De politlek-bestuurlijke consequenties van het ontwerp-beheerplan Voordelta schatten wij als volgt In: Beheerplan Natura 2000-Voordelta 2015-2020 1. Essentie Met de Voordelta hebben we een bijzonder gebied In handen. Het beheerplan Natura 2000 Voordelta 2008-2014 was het eerste beheerplan dat door het Ministerie

Nadere informatie

Gebruikstoets Voordelta

Gebruikstoets Voordelta Gebruikstoets Voordelta Tweede Beheerplan Voordelta Rijkswaterstaat Augustus 2014 Definitief Gebruikstoets Voordelta Tweede Beheerplan Voordelta dossier : BC6423 registratienummer : P20140926_NL49507

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 57773 31 oktober 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25 oktober 2016, kenmerk 16150943, tot

Nadere informatie

Verzenddatum. Paraaf Provlncie^eretarfs

Verzenddatum. Paraaf Provlncie^eretarfs provinc^ POOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Qroer) Registratienummer 486433727 (DOS-2014-0005127) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 30 september

Nadere informatie

Natuurcompensatie Voordelta

Natuurcompensatie Voordelta Natuurcompensatie Voordelta Ervaringen met gebiedsbescherming in een ondiepe kustzone Mennobart van Eerden Job van den Berg Aanleiding De natuurcompensatie in de Voordelta als gevolg van de aanleg en aanwezigheid

Nadere informatie

Ontwerp-wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta

Ontwerp-wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta Ontwerp-wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta De Staatssecretaris van Economische Zaken Gelet op de artikelen 10a en 15 van de Natuurbeschermingswet 1998; BESLUIT: Artikel 1 Het besluit van 19

Nadere informatie

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Voordelta De Staatssecretaris van Economische Zaken Gelet op de artikelen 10a en 15 van de Natuurbeschermingswet 1998; BESLUIT: Artikel 1 Het besluit van 19 februari

Nadere informatie

Evaluatie Natura 2000-beheerplan Voordelta 2008-2014. Ontwikkelingen in natuur en gebruik Publiekssamenvatting

Evaluatie Natura 2000-beheerplan Voordelta 2008-2014. Ontwikkelingen in natuur en gebruik Publiekssamenvatting Evaluatie Natura 2000-beheerplan Voordelta 2008-2014 Ontwikkelingen in natuur en gebruik Publiekssamenvatting Plankaart Natura 2000-beheerplan Voordelta (juli 2008) Royal HaskoningDHV in opdracht van Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Directie Participatie Postbus 30316 2500 GH Den Haag. Coalitie Delta Natuurlijk Ravelijn de Groene Jager 5 4461 DJ Goes

Directie Participatie Postbus 30316 2500 GH Den Haag. Coalitie Delta Natuurlijk Ravelijn de Groene Jager 5 4461 DJ Goes Directie Participatie Postbus 30316 2500 GH Den Haag Coalitie Delta Natuurlijk Ravelijn de Groene Jager 5 4461 DJ Goes Datum: 21 januari 2015 Behandeld door: mw. dr. A.V. Brader Onderwerp: Zienswijze Natura

Nadere informatie

BEHEERPLAN T O E T S

BEHEERPLAN T O E T S Praktijkervaringen met evaluatie Voordelta Hoe een Natura 2000- beheerplan te evalueren? Een Natura 2000-beheerplan heeft een looptijd van zes jaar, daarna is een nieuw beheerplan nodig. Om een goed nieuw

Nadere informatie

Evaluatie Natura 2000-beheerplan. Voordelta

Evaluatie Natura 2000-beheerplan. Voordelta Evaluatie Natura 2000-beheerplan Voordelta 2008-2014 Plankaart Natura 2000-beheerplan Voordelta (juli 2008) Royal HaskoningDHV in opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta December 2013 Definitief 2.1

Nadere informatie

Het proces van onderzoek, monitoring en evaluatie is uniek. Verschillende maatregelen. DE AUTEUrS. Monitoring en evaluatie

Het proces van onderzoek, monitoring en evaluatie is uniek. Verschillende maatregelen. DE AUTEUrS. Monitoring en evaluatie Evaluatie monitoringsresultaten voor Natuurcompensatie Voordelta na aanleg Maasvlakte 2 2 6 Tussen 2008 en 2013 heeft Havenbedrijf Rotterdam de eerste fase van Maasvlakte 2 aangelegd. De nieuwe haven is

Nadere informatie

Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta

Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta Periode 2015-2021 Datum 15 april 2014 Status Concept versie 5.0 Colofon Uitgegeven door Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat Informatie S. van

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Natuurcompensatie Voordelta; Consultatie aanpassing rustgebieden voor zwarte zeeeend

Natuurcompensatie Voordelta; Consultatie aanpassing rustgebieden voor zwarte zeeeend Notulen HaskoningDHV Nederland B.V. Rivers, Deltas & Coasts Aanwezig: Jan Luijme (Luijme B.V.), Jaap Geleijnse (Vereniging van beroepsvissers voor de Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta), Adri Bout

Nadere informatie

Ontwerp-beheerplan Voordelta. Spelregels voor natuurbescherming

Ontwerp-beheerplan Voordelta. Spelregels voor natuurbescherming Ontwerp-beheerplan Voordelta Spelregels voor natuurbescherming inhoudsopgave Inhoud Samenvatting 8 1 Inleiding 12 1.1 Natuurbescherming door aanwijzen van rustgebieden 12 1.2 Beheerplan biedt overzicht

Nadere informatie

DE MIN ISTER VAN LAN DBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

DE MIN ISTER VAN LAN DBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT 9juni2008 No. DRZ. 2008-2213-2 Directie Regionale Zaken DE MIN ISTER VAN LAN DBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT HINDERPLAAT,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT VERKLIKKERPLAAT EN SLIKKEN VAN VOORNE

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT VERKLIKKERPLAAT EN SLIKKEN VAN VOORNE MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT 9juni2008 No. DRZ. 2008-2213-3 Directie Regionale Zaken DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT VERKLIKKERPLAAT

Nadere informatie

Handhaving in de Voordelta

Handhaving in de Voordelta Handhaving in de Voordelta Handhavingsplan bij Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015-2021 Foto: André de la Sencerie in opdracht van: Kerngroep Handhaving Voordelta contactpersoon: C.J. Ladrak, Omgevingsdienst

Nadere informatie

Inhoud OVERWEGINGEN ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 3

Inhoud OVERWEGINGEN ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 3 Behandeld door Overwegingen bij Wnbvergunning Ensisvisserij 2019-2023 Datum 10-01-2019 Bijlage nummer 1 Horend bij kenmerk DGNVLG-NB / 18316616 Datum 10-01-2019 Contactpersoon Inhoud OVERWEGINGEN... 2

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden (Noord-Holland)

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden (Noord-Holland) Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden (Noord-Holland) Herman Gorterstraat 55 3511 EW UTRECHT Postbus 19143 3501 DC UTRECHT www.minlnv.nl T 070 888 32 00 F

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Schouwen Renesse

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Schouwen Renesse Bijlage nummer 1 Horend bij Vergunning; Nb-wet 1998 Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Schouwen Renesse Keizersgracht 5 5611 HB Eindhoven Postbus 6111 5600 HC Eindhoven

Nadere informatie

Bijlage 1 Overweging zandwinning Den Helder Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Den Helder (Noord-Holland)

Bijlage 1 Overweging zandwinning Den Helder Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Den Helder (Noord-Holland) Bijlage 1 Overweging zandwinning Den Helder Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Den Helder (Noord-Holland) Herman Gorterstraat 55 3511 EW UTRECHT Postbus 19143 3501 DC UTRECHT www.minlnv.nl T

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BOLLEN VAN DE OOSTER EN BOLLEN VAN HET NIEUWE ZAND

TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BOLLEN VAN DE OOSTER EN BOLLEN VAN HET NIEUWE ZAND TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BOLLEN VAN DE OOSTER EN BOLLEN VAN HET NIEUWE ZAND Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25-10-2016, kenmerk 16150944, tot wijziging van de (beperking in)

Nadere informatie

Opzet Proef Slikken van Voorne.

Opzet Proef Slikken van Voorne. Opzet Proef Slikken van Voorne. Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta 2015-2021 Datum 5 november 2014 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Informatie Telefoon Fax Uitgevoerd door

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden www.rijksoverheid.nl/eleni Bijlage nummer 1 Horend bij Vergunning Nb-wet 1998 Contactpersoon Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Midden Bijlagen - DE AANVRAAG

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een bijzonder natuurgebied is? Terwijl je geniet op het strand, gaan

Nadere informatie

Natuur en de Haven - van last tot waarde

Natuur en de Haven - van last tot waarde Kennismiddag Natuur en Ondernemen Kasteel Groeneveld Baarn, 10 april 2014 Natuur en de Haven - van last tot waarde Tiedo Vellinga Hoofd Milieumonitoring Maasvlakte 2 Professor Havens en Scheepvaartwegen

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Zuid West

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Zuid West www.rijksoverheid.nl/eleni Bijlage nummer 1 Horend bij Vergunning Nb-wet 1998 Contactpersoon Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en zandsuppletie voor de kust van Texel Zuid West Bijlagen - DE AANVRAAG

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 57780 31 oktober 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25 oktober 2016, kenmerk 16150944, tot

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

Beheerplan Voordelta. Spelregels voor natuurbescherming

Beheerplan Voordelta. Spelregels voor natuurbescherming Beheerplan Voordelta Spelregels voor natuurbescherming Beheerplan Voordelta 4 Voorwoord Voorwoord Iedereen wil graag een mooie omgeving om met plezier in te wonen, werken en recreëren. Onze omgeving is

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Evaluatie MEP Natuurcompensatie Voordelta (NCV) 2013

Evaluatie MEP Natuurcompensatie Voordelta (NCV) 2013 Evaluatie MEP Natuurcompensatie Voordelta (NCV) 2013 Datum Juni 2014 Status Definitief Evaluatie MEP Natuurcompensatie Voordelta (NCV) 2013 Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving

Nadere informatie

Natura 2000 Vlakte van de Raan

Natura 2000 Vlakte van de Raan Samenvatting maart 2016 Natura 2000 Vlakte van de Raan Beheerplan Leeswijzer In maart 2011 is de Vlakte van de Raan aangewezen als Natura 2000-gebied. Om de zeenatuur in de Vlakte van de Raan te kunnen

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Besluit. 17 april 2008 DRZW/

Besluit. 17 april 2008 DRZW/ 17 april 2008 DRZW/2008-1670 2 Bij brief van 12 december 2007, kenmerk 495648, heeft u een wijziging van de aanvraag voor wat betreft de zandwingebieden ingediend. Dit in verband met nieuwe inzichten in

Nadere informatie

Foto: Xander Koppelmans,

Foto: Xander Koppelmans, Foto: Xander Koppelmans, www.laatzeelandzien.nl Colofon Uitgegeven door Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Informatie www.rijkswaterstaat.nl Telefoon 0800-8002 Uitgevoerd door Rijkswaterstaat

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27719 1 juni 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 mei 2016 met kenmerk 16068366, tot beperking

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Natuurgebied in zee Met kijkgids. Neem mee! www.rwsnatura2000.nl Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II

Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II 1. (o.a.) Ruben Fijn, Theo Boudewijn, Job de Jong, Camiel Heunks, Robert Jan Jonkvorst, Peter van Horssen *, Martin Poot ** 2. (o.a.) Wouter Courtens, Hilbran

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER

BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER BIJLAGE I BEOORDELING EFFECTEN OPSCHALING EN UITBREIDING WIND- PARK SLUFTER Witteveen+Bos, bijlage I behorende bij rapport UT615-24/14-002.688 d.d. 5 februari 2014 Witteveen+Bos, bijlage I behorende bij

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Callantsoog. Vergunning zandwinning en -suppletie Callantsoog; Nbwet

Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Callantsoog. Vergunning zandwinning en -suppletie Callantsoog; Nbwet Inhoudelijke overwegingen Zandwinning en -suppletie voor de kust van Callantsoog Prins Clauslaan 8 2595 AJ Den Haag Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl Bijlage nummer 1 Horend bij Vergunning zandwinning

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Natura 2000 & PAS. Natura 2000 implementatie in Nederland

Natura 2000 & PAS. Natura 2000 implementatie in Nederland Natura 2000 & PAS Natura 2000 implementatie in Nederland Natura 2000 in Nederland 13-6-2016 Dia 2 Natura 2000 in Zeeland 13-6-2016 Dia 3 Natura 2000 in Zeeland Beschermd natuurmonument 13-6-2016 Dia 4

Nadere informatie

Bijlage 1; Wnb; garnalenvisserij; vergunning. Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 4

Bijlage 1; Wnb; garnalenvisserij; vergunning. Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 4 Bijlage 1; Wnb; garnalenvisserij; vergunning Directie en Biodiversiteit Behandeld door Datum Bijlage nummer 1 Horend bij kenmerk DGAN-NB/18074773 Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG... 2 2 PROCEDURE... 4 3 WETTELIJK

Nadere informatie

Monitoring van de effecten van de natuurcompensatie PMR. Theo Prins

Monitoring van de effecten van de natuurcompensatie PMR. Theo Prins Monitoring van de effecten van de natuurcompensatie PMR Theo Prins 1 oktober 2015 PMR-NCV 2008-2015 Wat ging vooraf aan het monitoringprogramma 2008-2015: Lange periode van voorbereiding (1998-2008) Uitvoering

Nadere informatie

Natura 2000 gebied Voordelta

Natura 2000 gebied Voordelta Natura 2000 gebied 113 - Voordelta (Zie leeswijzer) Kenschets 113_gebiedendocument_Voordelta_november 2006 2 Natura 2000 Landschap: Noordzee, Waddenzee en Delta Status: Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 12 PMR Natuurcompensatie

Voortgangsrapportage 12 PMR Natuurcompensatie Voortgangsrapportage 12 PMR Natuurcompensatie Natuurcompensatie behorende bij de landaanwinning Maasvlakte 2 Datum 23 september 2013 Status Definitief Voortgangsrapportage 12 PMR Natuurcompensatie Natuurcompensatie

Nadere informatie

Fred Wagemaker, Mennobart van Eerden, Kees Borst, Monique Kampshoff

Fred Wagemaker, Mennobart van Eerden, Kees Borst, Monique Kampshoff Toelichting aanbesteding Strategisch advies en ondersteuning PMR zaaknummer 31119992 Fred Wagemaker, Mennobart van Eerden, Kees Borst, Monique Kampshoff Opzet inlichtingenbijeenkomst 1. Inleiding/mindset

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 7 augustus

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 7 augustus Postbus 55 8200 AB Lelystad Muiderzand B.V. Mevrouw IJmeerdijk 4 1361 AA ALMERE Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl ** Verzenddatum Bijlagen

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen Mosselkweek en invang in de Voordelta en Vlakte van de Raan

Inhoudelijke overwegingen Mosselkweek en invang in de Voordelta en Vlakte van de Raan Bijlage nummer 1 Horend bij 253769 Contactpersoon Inhoudelijke overwegingen Mosselkweek en invang in de Voordelta en Vlakte van de Raan Keizersgracht 5 5611 HB Eindhoven Postbus 6111 5600 HC Eindhoven

Nadere informatie

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2 Behandeld door Datum Bijlage nummer 1 Horend bij kenmerk Datum DGAN-NB/18086564 Contactpersoon Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG... 2 2 PROCEDURE... 2 3 WETTELIJK KADER... 2 3.1 Relevante artikelen Wet natuurbescherming...

Nadere informatie

PMR monitoring: H1110 (permanent overstroomde zandbanken)

PMR monitoring: H1110 (permanent overstroomde zandbanken) PMR monitoring: H1110 (permanent overstroomde zandbanken) 1 oktober Vlissingen Ingrid Tulp, Johan Craeymeersch, Vincent Escaravage (NIOZ), Nicola Tien, Cindy van Damme H1110: benthos en vis Verwachting:

Nadere informatie

Sportvisserij binnen de grenzen van Natura 2000

Sportvisserij binnen de grenzen van Natura 2000 Sportvisserij de grenzen Vissen binnenbinnen de grenzen van Natura 2000 van Natura 2000 Afspraken over het visserijbeheer in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan voor de ontwikkeling vanopnatuur en

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Hartelijk welkom Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Programma Opening Opzet en doel van deze avond Even terug kijken Hoe staat het met de Programmatische Aanpak Stikstof Korte samenvatting

Nadere informatie

10 Wettelijke toetsingskaders natuur

10 Wettelijke toetsingskaders natuur MER Windpark Bouwdokken 133 10 Wettelijke toetsingskaders natuur 10.1 Inleiding In dit hoofdstuk worden de effecten op de natuur, zoals beschreven in het voorgaande hoofdstuk, getoetst aan het beleid en

Nadere informatie

Programma van Eisen - Beheerplannen

Programma van Eisen - Beheerplannen Programma van Eisen - Beheerplannen Eisen voor de inhoud Inventarisatie 1. Het beheerplan geeft allereerst een beschrijving van de natuurwaarden in het Natura 2000-gebied (de actuele situatie en trends,

Nadere informatie

Stranden Ameland = recreatie en natuur

Stranden Ameland = recreatie en natuur Strandgebruik Ameland Inventarisatie Natura 2000 Gebruik stranden Gevolgen Stranden Ameland = recreatie en natuur Recreatie: badgasten, evenementen, strandrijden, paarden, vissen, excursies, strandpaviljoens,

Nadere informatie

Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij u.a. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij u.a. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum Directie Regionale Zaken Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij u.a. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 13-07-2007 - DRZZ/2007-4761 20-12-2007 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 16 december 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-008636 - gemeenten Harderwijk, Nunspeet en

Nadere informatie

NADERE EFFECTENANALYSE WADDENZEE EN NOORDZEEKUSTZONE II DEELRAPPORT EXTERNE WERKING

NADERE EFFECTENANALYSE WADDENZEE EN NOORDZEEKUSTZONE II DEELRAPPORT EXTERNE WERKING NADERE EFFECTENANALYSE WADDENZEE EN NOORDZEEKUSTZONE II DEELRAPPORT EXTERNE WERKING RWS WATERDIENST NOORD NEDERLAND NOORDZEE MINISTERIE VAN EL&I DRZ NOORD 21 maart 2011 075397777.B - Definitief D03011.009001.0300

Nadere informatie

Nota van antwoord bij Beheerplan Voordelta

Nota van antwoord bij Beheerplan Voordelta Nota van antwoord bij Beheerplan Voordelta Beantwoording inspraakreacties op Ontwerp-beheerplan Voordelta, Passende beoordeling Voordelta en Plan-MER Beheerplan Voordelta Nota van Antwoord 4 inhoudsopgave

Nadere informatie

Programma publieke avond 26 januari 2012

Programma publieke avond 26 januari 2012 Informatie avond Beheerplan Natura2000 Ameland 26 januari 2012 1.Piet op t Hof 2.Sies Krap DLG Natura 2000 26 januari 2012 Programma publieke avond 26 januari 2012 1. Opening,Piet Dijkstra (DLG) 2. Presentatie

Nadere informatie

Natuur & Vogelwacht Schouwen Duiveland

Natuur & Vogelwacht Schouwen Duiveland Raad van State afdeling Bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500 EA DEN HAAG Kerkwerve, 9 februari 2017 Betreft: Beroep tegen het besluit in het kader van Natuurbeschermingswet 1998 voor het project Brouwerseiland,

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00510789 ODH-2018-00018737 t S APR. 2018 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl

Nadere informatie

TOETSING MILITAIRE VLIEGACTIVITEITEN OUDELAND VAN STRIJEN (110)

TOETSING MILITAIRE VLIEGACTIVITEITEN OUDELAND VAN STRIJEN (110) TOETSING MILITAIRE VLIEGACTIVITEITEN OUDELAND VAN STRIJEN (110) STATUS Het gebied valt onder de volgende beschermingsregimes: N2000 gebied Oudeland van Strijen (Aanwijzingsbesluit is definitief) BESTAAND

Nadere informatie

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe

Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Gelet op de artikelen 10a en 15 van de Natuurbeschermingswet 1998; BESLUIT:

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Beschikking 00490803 ODH-2017-00103530 1 6NOV. 2017 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen(godh.nl

Nadere informatie

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor : 2,5 jaar Carola van Gelder-Maas Projectmanager WVL Rijkswaterstaat 31 maart 2014 Hoe zat het ook alweer? Eroderende kustlijn NL kust 12 Mm³ zandsuppleties per jaar Zeespiegelstijging Zwakke schakels

Nadere informatie

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Directie en Biodiversiteit Behandeld door T 070 379 7976 F 088 223 3334 Datum 20

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BODEMBESCHERMINGSGEBIED VOORDELTA

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BODEMBESCHERMINGSGEBIED VOORDELTA MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT 9juni2008 No. DRZ. 2008/2213-1 Directie Regionale Zaken DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT TOEGANGSBEPERKINGSBESLUIT BODEMBESCHERMINGSGEBIED

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen #99 Solleveld & Kapittelduinen Inhoudsopgave Procedurewijzer - 2 Wat is Natura 2000? - 2 Wijzigingsbesluit - 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit

Nadere informatie

Datum 25 februari 2011 Betreft Wijzigingsbesluit Natuurbeschermingswet 1998; MZI's Oosterschelde, Voordelta en Waddenzee

Datum 25 februari 2011 Betreft Wijzigingsbesluit Natuurbeschermingswet 1998; MZI's Oosterschelde, Voordelta en Waddenzee > Retouradres Postbus 6111 5600 HC Eindhoven Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur T.a.v. H.J. van Geesbergen Postbus 116 4400 AC Yerseke Keizersgracht 5 5611 GB Eindhoven Postbus 6111

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN VERGUNNING NATUURBESCHERMINGSWET 1998. verleend aan STAATSBOSBEHEER. voor

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN VERGUNNING NATUURBESCHERMINGSWET 1998. verleend aan STAATSBOSBEHEER. voor GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN VERGUNNING NATUURBESCHERMINGSWET 1998 verleend aan STAATSBOSBEHEER voor plaatsen en gebruik schuilvoorziening Rottumeroog (art. 20 gebied) besluit 16 juli

Nadere informatie

PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta. Jaarrapport 2012 Deel A

PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta. Jaarrapport 2012 Deel A PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta Jaarrapport 2012 Deel A PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta Jaarrapport 2012 Deel A dr. T.C. Prins drs. G.H. van der Kolff dr.ir. A.R. Boon drs.ing. G.

Nadere informatie

Natuurtoets. 1. Wet- en regelgeving. Permanente openstelling A12 Woerden Gouda

Natuurtoets. 1. Wet- en regelgeving. Permanente openstelling A12 Woerden Gouda Natuurtoets Permanente openstelling A12 Woerden Gouda 1. Wet- en regelgeving Flora- en faunawet (Ffw) De Ffw is gericht op de bescherming van inheemse dier- en plantensoorten in hun natuurlijke leefgebied.

Nadere informatie

Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2

Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2 Wnb; overwegingen; Spisulavisserij in Natura 2000- gebieden; Nederlandse kustzone voor zover gelegen buiten de Natura 2000-gebieden (maar binnen de NAP - 20 meter dieptelijn) Noordzeekustzone, Vlakte van

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 19 september 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-00078 - gemeente Nunspeet

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst concept-beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer

Informatiebijeenkomst concept-beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer Informatiebijeenkomst concept-beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer 1 Programma Welkom door Douwe Hollenga, voorzitter van de stuurgroep - Wat is Natura 2000 - Waar staan we: wat is geweest en wat komt Toelichting

Nadere informatie

Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING

Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING Programma informatieavond Programma Aanpak Stikstof (PAS) 19.30-20.00 uur Inloop 20.00-20.05 uur Opening door voorzitter Piet Dijkstra - Programma en doel van

Nadere informatie

PAS en vergunningverlening onder Natuurbeschermingswet Wim Hage Provincie Zeeland

PAS en vergunningverlening onder Natuurbeschermingswet Wim Hage Provincie Zeeland PAS en vergunningverlening onder Natuurbeschermingswet 1998. Wim Hage Provincie Zeeland 10 juni 2016 Aanleiding PAS Antwoord op de vastgelopen vergunningverlening. De Natuurbeschermingswet 1998 bepaalt

Nadere informatie

Document PAS-analyse Herstelstrategieën voor Hollands Diep

Document PAS-analyse Herstelstrategieën voor Hollands Diep Document PAS-analyse Herstelstrategieën voor Hollands Diep Tweede Kamer, december 2013 De volgende habitattypen en soorten worden in dit document behandeld: Habitattypen: Er zijn geen stikstofgevoelige

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Beschikking 00490424 ODH-2017-00073147 2 8 JULI 2017 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899

Nadere informatie

Module 1B Gebiedsbescherming: Overige effecten (anders dan stikstof)

Module 1B Gebiedsbescherming: Overige effecten (anders dan stikstof) Dit formulier wordt regelmatig als gevolg van gewijzigde inzichten aangepast; raadpleeg voor de meest recente versie daarom www.zeeland.nl. FORMULIER Postadres Postbus 6001 4330 LA Middelburg E provincie@zeeland.nl

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst. Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone

Welkom bij de informatiebijeenkomst. Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone Welkom bij de informatiebijeenkomst Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone 1 Natura 2000-beheerplan Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Beheerplan Waddenzee 3. Beheerplan Noordzeekustzone

Nadere informatie

PMR monitoring natuurcompensatie Voordelta Deel A: Jaarrapport 2010 en midterm evaluatie

PMR monitoring natuurcompensatie Voordelta Deel A: Jaarrapport 2010 en midterm evaluatie PMR monitoring natuurcompensatie Voordelta Deel A: Jaarrapport 2010 en midterm evaluatie PMR monitoring natuurcompensatie Voordelta Deel A: Jaarrapport 2010 en midterm evaluatie dr. T.C. Prins dr. ir.

Nadere informatie

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2 Inhoudelijke overwegingen Directie en Biodiversiteit Bijlage nummer 1 Horend bij kenmerk DGAN-NB / 17203395 Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG... 2 2 PROCEDURE... 2 3 WETTELIJK KADER... 2 3.1 Relevante artikelen

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I vww.odh.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00541403 ODH-2019-00002187 2

Nadere informatie