VRAGEN 1. Worden de keukentafelgesprekken door ambtenaren uitgevoerd, of beperken die zich enkel tot de regie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGEN 1. Worden de keukentafelgesprekken door ambtenaren uitgevoerd, of beperken die zich enkel tot de regie?"

Transcriptie

1 Raadsvergadering d.d. 17 mei 2011 Raadsnota nummer nderwerp: Visie en missie Wet Maatschappelijke Ondersteuning Vragen van fractie CDA Naam raadslid: Corné van Gool VRAGEN 1. Worden de keukentafelgesprekken door ambtenaren uitgevoerd, of beperken die zich enkel tot de regie? Wij constateren dat er vragen worden gesteld die of specifiek betrekking hebben op de evaluatie of betrekking op de uitvoering van de voorliggende visie en missie. Wat betreft de evaluatie hebben wij die vragen wel kunnen beantwoorden. Het gaat dan om de vragen nrs. 5, 6, 7, 9 en 10. De vragen over de uitvoering van de visie en missie komen te vroeg en die kunnen wij nu nog niet beantwoorden. Met het voorliggende visie en missiedocument stellen wij de gemeenteraad in de gelegenheid richting te geven aan de koers waarlangs het Wmo-beleid zich voor de komende periode dient te ontwikkelen. Nadat de gemeenteraad op 17 mei as. opiniërend heeft gesproken over die richting, gaan wij aan de slag met de uitwerking daarvan. De (wijze van) uitwerking nemen wij op in het beleidsplan dat wij aan het eind van het jaar aan de gemeenteraad zullen voorleggen. Zodra dat plan in concept gereed is zullen wij uw vragen wellicht wel kunnen beantwoorden. U blijft het antwoord c.q. de antwoorden dus van ons tegoed houden. 2. Worden de keukentafelgesprekken ook fysiek bij de persoon aan huis uitgevoerd, of is er nog sprake van telefonische of loket gesprekken? Indien dit laatste kunt u de verhoudingen in aantallen aangeven en ook de reden voor de gesprekken per telefoon, of aan het loket? Zie het antwoord op vraag Kunt u aangeven of de keukentafel gesprekken hebben geleid tot een verdieping in de hulpvraag, dus is de daadwerkelijke reden voor hulpvraag duidelijk geworden en is er ook maatwerk gegeven? Graag een onderbouwing in aantal en aard van hulpverlening bij deze keukentafelgesprekken? Zie het antwoord op vraag Hoe schat u de bereikbaarheid in van de diverse groepen onder de bestaande WMO opzet en die voor de nieuwe visie en missie? Hoe denkt u dit inzichtelijk of controleerbaar te maken? Zie het antwoord op vraag Hoe is de huidige status van integratie van CJG met de zorgstructuur jeugd van het veiligheidshuis? Zit hier een overlap in of worden er specifieke groepen buitengesloten in dit traject?

2 Er vindt structurele afstemming plaats tussen het CJG en het veiligheidshuis. De feitelijke borging van die relatie wordt nader uitgewerkt. Er zit, na de uitwerking, geen overlap in en er worden geen specifieke groepen uitgesloten. 6. Kunt u meer duidelijkheid geven in de aard en omvang van de financiële redenen die omvorming tot één organisatie jeugdgezondheidszorg tegenhoudt en op wat voor termijn ziet u hier wel kansen om dit op te pakken? Het gestelde in de evaluatie Wmo beleidsplan over de integrale jeugdgezondheidszorg is achterhaald door verdere ontwikkelingen. In de regio West- Brabant zijn 17 gemeenten met de Bedrijfscoöperatie in overleg over de feitelijke uitvoering van de integrale JGZ 0-19 jaar vanaf 1 januari De uitvoeringsvorm, en daarmee de financiële haalbaarheid van die uitvoeringsvorm, is daarbij onderwerp van overleg. 7. Kunt u al aangeven hoe u de definitieve invulling van het WMO loket binnen het ISC ziet? Wat moet er nog gedaan worden om dit te bereiken en wanneer wordt dit gerealiseerd? Het Wmo-loket van voorheen de afdeling Werk, Inkomen en Zorg heeft zijn plaats binnen de afdeling ISC gekregen. Op dit moment heeft de eerstelijn medewerker het eerste contact met de burger. Bij de uitwerking van deze visie zullen we bezien hoe de brede toegang zoals beoogd door de wetgever binnen het ISC georganiseerd kan worden. 8. Hoe voorziet u de bereikbaarheid van WMO diensten in de nieuwe visie, is dit enkel via een digitaal loket, of wordt ook de telefonische ondersteuning behouden en de optie van een fysiek loket in het gemeentehuis of activiteitencentra/dorpshuis, zodat alle mensen een hulpvraag kunnen blijven doen? Zie het antwoord op vraag Hoe is de huidige status van het project met de pool van hulpmiddelen? Zijn er al ervaringen beschikbaar, of wanneer komt er een terugkoppeling naar de gemeente raad? Vanaf oktober 2010 is er een rolstoelpool beschikbaar in de Buurstede 17. In augustus zal de evaluatie van deze rolstoelpool plaatsvinden waarna u door middel van een raadsbrief wordt geïnformeerd 10. Wat is uw verwachting in de doorontwikkeling van de WSZW voor de komende jaren voor wat betreft de betrokken personen in aantal, in budgetten, in betrokken partners? De WZSW stopt per 1 juni 2011 en er zal dan ook geen sprake zijn van een doorontwikkeling. Hierover bent u recent door middel van een raadsbrief (d.d. 19 april jl.) geïnformeerd. Wij hebben daarbij vermeld dat de klussendienst blijft bestaan. Burgers

3 kunnen voor kleine hulp vragen op die dienst een beroep blijven doen. 11. Wat worden de criteria voor het selecteren van de professionele partners voor de uitvoering van de nieuwe WMO ? Hoe gaat u de regie voeren op de uitvoering door deze partners en hoe denkt u dit te kunnen meten in efficiëntie per partner of per traject? Met diverse lokaal opererende maatschappelijke instellingen zijn, op basis van het huidige Wmo beleid, samenwerkingsafspraken gemaakt en vastgelegd. Daarnaast voeren wij meer concreet regie op basis van de outputcontracten die wij met diverse instellingen hebben afgesloten. Met deze partners wordt in de komende periode overleg gevoerd over de wijze waarop zij een rol kunnen (blijven) spelen in de verdere uitvoering van ons toekomstig Wmo beleid. De wijze waarop wij regievoeren zal ten opzichte van de huidige werkwijze niet substantieel veranderen waarbij wij vanuit de voorzittersrol de diverse trajecten, samen met de partners, vormgeven. Wel zullen wij van onze samenwerkingspartners verlangen dat zij de benodigde professionaliteit, zoals dat uit de visie blijkt, kunnen realiseren. 12. Denkt u dat de huidige partners binnen de uitvoering van de WMO ook voldoende zijn voor de nieuwe opzet of zijn er hiaten die met de huidige partners niet kan worden opgepakt? Voor zover wij nu inschatten kunnen wij met blijvende samenwerking met de huidige partners onze visie en missie uitvoeren. Indien eventuele hiaten zouden ontstaan zullen wij uiteraard andere maatschappelijke instellingen en eerstelijns zorgpartijen vragen in hoeverre zij bereid zijn uitvoering te geven aan ons beleid. 13. Hoe voorziet u de rol van vrijwilligers in de nieuwe visie? Hoe bewaakt u de kwaliteit van het proces in relatie tot de vrijwilliger om overbelasting van de vrijwilliger te voorkomen? De cirkelgedachte is eerder vastgesteld bij de evaluatie van de individuele voorzieningen. Uitgangspunt daarbij is dat de burger in zijn directe omgeving wordt gestimuleerd om vanuit zijn eigen kracht oplossingen te vinden voor de problemen en beperkingen die hij ondervindt in het dagelijks leven. Zoals ook in de komende vier jaar uitgangspunt zal blijven, zijn vrijwilligers en mantelzorgers van groot belang. Door het faciliteren en ondersteunen van vrijwillige inzet en burgerinitiatieven, stimuleren wij burgers verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en de samenleving. Wij gaan daarbij uit van de basisfuncties voor ondersteuning van het vrijwilligerswerk, zoals die in 2009 door de rijksoverheid zijn opgesteld. 14. Hoe ziet u de financiële monitoring van de uitvoering van de nieuwe WMO in relatie tot uitvoering door derden, budgetten per persoon, budget per traject en beschikbaar budget vanuit gemeentefonds voor deze periode? De financiële monitoring zal geschieden via de huidige instrumenten die wij in zetten voor de reguliere Planning en Control cyclus ( concernrapportage, jaarrekening, begroting etc.)

4 Raadsvergadering d.d. 17 mei 2011 Raadsnota nummer nderwerp: Visie en missie Wet Maatschappelijke Ondersteuning Vragen van fractie SP Naam raadslid: Jan de Hoogh In de evaluatie WMO beleid worden zes punten genoemd die bij de opstelling van het visie- en missiedocument worden meegenomen. Het beschrevene onder punt f aandacht voor de minder grote sociale en maatschappelijke participatie van niet-westerse allochtonen, laagopgeleiden en oudere is niet terug te vinden in het voorliggende conceptdocument. Wat is de beweegreden hiervoor en kan het college alsnog haar visie en missie hierover schriftelijk formuleren richting Raad, zodat deze kan worden meegenomen in de opiniërende behandeling. De geformuleerde visie gaat over alle Oosterhouters en is dus inclusief de hierboven aangeduide doelgroepen. Het College stelt een mens gelijk aan een auto waar het gaat om het gebruik maken van een voorzieningenniveau. Is voor het College een ding ( lees: auto) gelijk aan een mens? U suggereert dat wij een mens gelijk stellen aan een auto. Dat doet u naar onze mening ten onrechte. Het gaat hier om het gebruik van beeldspraak, waarbij met behulp van associatie (het met elkaar in verband brengen van verschillende onderwerpen) de visie wordt verduidelijkt. Waarom heeft het College gekozen voor het voortgaan op een eerdere discussie in de raad over dit onderwerp? Het is voor ons helaas niet duidelijk op welke eerdere discussie u doelt. Raadsvergadering d.d. 17 mei 2011 Raadsnota nummer Onderwerp: Visie en missie Wmo Vragen van fractie Naam raadslid: Marjan de Meijer 1. Het totaal uitgavenbudget van de wmo bedraagt ca. 11 miljoen. Waar bestaan deze uitgaven uit naast het onderdeel individuele voorzieningen wat 1,2 miljoen hoger gaat uitvallen? U kunt op pagina 132 van de Programmabegroting 2011 de specificatie terug vinden. Daarbij dient uw de geraamde kosten van de buurthuizen buiten beschouwing te laten. 2. U stelt dat alle mensen, ook ouderen, tegenwoordig volop mogelijkheden hebben om voor zichzelf te zorgen. Kunt U deze mogelijkheden nader toelichten?

5 Het gaat hier om het signaleren van een maatschappelijke trend. Enerzijds stijgt het aantal (oudere) mensen met een redelijk inkomen. Anderzijds willen mensen steeds vaker regie over het eigen leven behouden en zijn ze daartoe ook beter dan voorheen op toegerust door de toenemende ontwikkeling van hun kennis en kunde. 3. De ontwikkeling van de buurthuizen is nauw verbonden met de Wmo. Handhaaft U voor de kerkdorpen dezelfde visie/missie als voor Oosterhout? Deze vraag stel ik vanwege een eerdere uitlating, i.v.m. sluiting van de buurthuizen, dat de kerkdorpen een andere aanpak vergen dan Oosterhout? De voorliggende visie en missie is natuurlijk uitgangspunt voor de gehele gemeente. In de beantwoording van de sjabloonvragen omtrent het ombuigingsplan buurt- en dorpshuizen hebben wij aangegeven dat de dorpshuizen nu al een centrale functie in de kerkdorpen hebben. Bovendien zijn de schaalgrootte en de vraagstukken in de kerkdorpen anders dan in Noord, Midden en Zuid. Tot slot is in de dorpsplannen aangegeven wat de visie van de dorpen op de functie van de dorpshuizen is. Deze sluit aan op de visie van het college. 4. Kunt U de term eerstelijnszorg nader toelichten? Eerstelijnszorg is zorg waar iedereen zonder verwijzing en op eigen initiatief naartoe kan stappen. Bijvoorbeeld de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of verloskundige. Maar ook een maatschappelijk werker of een psycholoog valt hieronder. Met het kabinet wil het college dat de eerstelijnszorg beter bereikbaar wordt. Ook moeten meer gezondheidsproblemen in de eerste lijn worden opgelost, dus zonder onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis of specialist. Deze basiszorg (zoals huisartsen maar ook (wijk)verpleegkundigen, apothekers, etc) maakt een stevige come back in de buurt en is daarmee van belang voor de verdere uitwerking van onze visie en missie. 5. Bussen en bushaltes van de stad zijn aangepast aan gebruik van minder-validen. In hoeverre zijn de bushaltes op de plaats van bestemming (buiten Oosterhout) ook voldoende aangepast aan gebruik van minder-validen? Of de bushaltes op plaats van bestemming voldoende zijn aangepast, zal afhankelijk zijn van de bestemming van de reiziger. De 19 West-brabantse gemeenten vertegenwoordigt in de bestuurscommissie voor het Kleinschalig Collectief Vervoer hebben voor een deel hun bushaltes al aangepast en streven er naar om in 2015 al hun bushaltes aangepast te hebben. Raadsvergadering d.d. 17 mei 2011 Raadsnota nummer: Onderwerp: Vragen Visie WMO Vragen van fractie: GroenLinks Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden

6 Vragen n.a.v. Concept visie en missie beleid Maatschappelijke Ondersteuning Algemeen: In de samenvatting staat dat de visie (mede) gebaseerd is op de evaluatie van de uitvoeren van het Wmo-beleidsplan (samengevat in de punten a t/m f). Vraag: Waarom zien we dat er in de missie uitsluitend aandacht besteed wordt aan het punt van categoraal naar gebiedsgericht werken (punt c)? Waar vinden we de andere punten uit de evaluatie terug? U doelt op de volgende punten uit de Evaluatie welke wij hier ter verduidelijking even herhalen: a. Vertalen van trends en ontwikkelingen naar lokaal beleid (tijdig bijstellen van beleid) b. Van aanbod naar vraag (inzoomen op de vraag van de klant) c. Van categoraal naar gebiedsgericht (dichter bij de burger) d. Systeembenadering (koppelen zorg, welzijn en wonen) e. Andere organisatie van zorg, welzijn en dienstverlening (voortvloeiende uit de hiervoor genoemde aandachtspunten) f. Aandacht voor de minder grote sociale en maatschappelijke participatie van nietwesterse allochtonen, laagopgeleiden en ouderen. Ad a. Zoals wij ook in de brief aan de gemeenteraad hebben aangegeven hebben wij nadrukkelijk gekeken naar de landelijke ontwikkelingen en trends. De inschakeling van landelijke experts op het terrein van die relevante ontwikkelingen is daar een voorbeeld van. Ad b. Het idee van de professionals die als wegenwacht worden ingezet om mensen die even gestrand zijn weer op weg te helpen, is een voorbeeld van het kijken naar de vraag van de burger. Ook het nabij gericht werken is een voorbeeld van hoe de vraag van de burger (in zijn sociale omgeving) beter zichtbaar kan worden gemaakt. Ad d. en e. De wijkgerichte aanpak van de maatschappelijke component, zoals beschreven in de concept visie, is een onderdeel dat (mede) voortvloeit uit de systeembenadering en de andere organisatie van zorg, welzijn en dienstverlening. Ad f. De concept visie gaat over alle Oosterhouters en dus ook over de hiergenoemde doelgroepen. 2. Wij lezen in de visie (ingekaderd, bovenaan blz. 1) geen visie op maatschappelijke ondersteuning, maar slechts een vanzelfsprekende en vrijblijvende constatering over meedoen aan de samenleving. Deze constatering zou echter wel de betekenis kunnen krijgen van een visie als we kunnen moeten lezen als zullen (een imperatief). Vraag: Hoe moeten wij de visie, zoals deze in het kader beschreven is, begrijpen? Wij vinden de geformuleerde concept visie geen vrijblijvende constatering. Het woord kunnen drukt uit dat burgers in staat moeten zijn zo lang mogelijk mee te doen aan de samenleving. Daar zien wij ook onze rol. Burgers ondersteunen, zodat zij daartoe in staat zijn. 3. Blz. 1. Par. Inleiding: Voor de komende periode is een aangescherpte visie.nodig; een vernieuwde visie. Vraag: Aanscherping suggereert een precisering van een bestaande visie, vernieuwing suggereert een koerswijziging. Bevat deze visie en missie een precisering van bestaand beleid of is er sprake van een koerswijziging?

7 Beide. Zoals vermeld gaan we verder met de reeds ingezette doorontwikkeling. Daarnaast voegen wij een drietal ontwikkelingen toe. Zie daarvoor de paragraaf Samenvatting op pagina 4 van het concept visie en missiedocument. 4. Blz. 1. Par. Inleiding: Deze visie begint vanuit. Daarnaast Het is verstandig om eerst. Vraag: Het lijkt erop dat in deze alinea een poging wordt ondernomen om de volgorde in de denkstappen die tot de visie op de maatschappelijke ondersteuning geleid hebben, te expliciteren. Deze volgorde blijft echter onduidelijk. Er is geen sprake van een poging om een specifieke volgordelijkheid aan te brengen. Het is een opsomming van elementen die in deze concept visie en missie aan de orde komen. Vraag: Hoe moeten wij deze paragraaf lezen? Zie hiervoor. 5. Blz. 1. Par. Visie op Oosterhout: De college ziet.oosterhout, onder totaal nieuwe omstandigheden,... Totaal nieuw suggereert volledig andere omstandigheden. Vraag: Is deze formulering niet een beetje overtrokken? Zo niet, waarop is de verwachting van een radicale verandering van omstandigheden dan gebaseerd? Enerzijds gaat het om de ontwikkelingen zoals wij die onder het kopje maatschappelijke ontwikkelingen hebben genoemd. Anderzijds gaat het om de financiële ontwikkelingen die voor Oosterhout tot een ongekend grote opgave leiden. Die opgave hebben we mede vorm gegeven door de uitwerkingsopdrachten die voortvloeien uit operatie Stofkam. 6. Blz. 1. Par. Visie op Oosterhout: een voorzieningenniveau dat goed bij de stad past. Vraag: Wat wordt bedoeld met een voorzieningenniveau dat goed bij de stad past? Daarmee doelen wij op het voorzieningen niveau zoals dat naar voren zal komen uit het onderzoek dat wij dit jaar willen uitvoeren en waarover wij u hebben bericht bij onze beleidsvoornemens voor de komende periode. (pag. 5 en 6 Programmabegroting 2011) 7. Blz. 1. Par. Visie op Oosterhout: omdat de gemeente geen monopolist.. wil zijn. Vraag: Betekent dit dat de gemeente zich momenteel wel als monopolist in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken ziet? Het gaat hier om het feit dat de laatste jaren de overheid als de probleemeigenaar van alle maatschappelijke problemen wordt beschouwd. Een trend die wij willen doorbreken omdat die situatie niet houdbaar en niet wenselijk is. Bovendien kunnen wij het niet alleen. Wij

8 hebben daar onze partners in het maatschappelijk middenveld bij nodig. 8. Blz. 1. Par. Visie op Oosterhout: maar partner in een netwerk Vraag: Wat voor een soort partner zal de gemeente dan zijn? Een partner met welke bevoegdheden,verantwoordelijkheden (regisseur, coördinator, facilitator) en middelen? Zoals uit de beschreven missie blijkt willen wij, naast de rollen die wij nu ook al hebben, het wijkgericht samenwerken (intensiever) regisseren. 9. Blz. 1. Par. Maatschappelijke ontwikkelingen:.een generatie ouderen die meer mogelijkheden heeft om goed voor zichzelf te zorgen, dan vorige generaties ( ) Alle mensen hebben tegenwoordig volop mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen. Vraag: Is het niet tendentieus om als relevante maatschappelijke ontwikkeling alleen het (toegenomen?) vermogen van mensen om voor zichzelf te kunnen zorgen te benadrukken? Bent u het met ons eens dat de zin over alle mensen met volop mogelijkheden onwaar is? Het gaat hier om het signaleren van maatschappelijke ontwikkelingen. Zie daarvoor ook het antwoord op vraag 2 van de fractie van Gezond Burger Verstand. Daarnaast hebben wij in de concept visie ook beschreven dat de gemeente voor de burgers, die zichzelf echt niet kunnen redden, een vangnet biedt. 10. Blz. 2. Par. Visie op Wmo: Oosterhouters kunnen zo lang mogelijk zelfstandig... Wij vinden dat het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren hier tot doel wordt verheven. Vraag: Hoe moeten we zo lang mogelijk lezen? Welke grenzen worden hierbij gehanteerd? Is het de bedoeling dat deze grenzen opgerekt worden en zoja, in hoeverre? Wie bepaalt deze grenzen? Hoort een aanduiding hiervan niet in een visie op maatschappelijke ondersteuning? En wat biedt de gemeente voorbij de grens? Hoort daar een visie op maatschappelijke ondersteuning niet juist over te gaan? Kunt u zich voorstellen dat wij deze visie vooral een visie op geen maatschappelijke ondersteuning vinden? Wij kunnen ons niet vinden in uw veronderstelling. Doelstelling van de Wet Maatschappelijke ondersteuning is te zorgen dat mensen zelfredzaam zijn en maatschappelijk kunnen participeren. In onze concept visie hebben wij aangegeven dat wij van mening zijn dat dat doel zo lang mogelijk nagestreefd dient te worden. Met andere woorden, wij zijn van mening dat er juist geen grens gesteld moet worden en dat alle maatschappelijke relevante krachten dienen te worden ingezet om dit doel te bereiken. Dat lijkt ons een duidelijke visie. Bovendien hangt die grens ook af van wat burgers zelf kunnen en willen en is daardoor ook vooral een kwestie van maatwerk. 11. Blz. 2. Par. Visie op Wmo: Het automatisme.is verleden tijd (.) Mensen kunnen ondersteuning halen uit sociale verbanden.. Vraag: Waarom wordt in deze alinea een eenzijdig negatief beeld van de burger die meteen voor hulp naar de overheid stapt, neergezet? Waarom wordt hier geen aandacht besteed aan de maatschappelijke omstandigheden die de mogelijkheden om terug te vallen op een sociaal netwerk verkleinen?

9 Wij zijn het niet met u eens dat hier een eenzijdig negatief beeld wordt geschetst. Het gaat om een maatschappelijke ontwikkeling van de afgelopen jaren die dient te worden omgebogen. In feite heeft de gemeenteraad dat ook al besloten bij de evaluatie van de individuele voorzieningen vorig jaar waarbij is afgesproken dat we van claimgericht naar compensatiegericht moeten. 12. Blz. 2. Par. Visie op Wmo: Als mensen meer op elkaar aangewezen zijn..beschikbaar zijn voor anderen in hun omgeving. Vraag: Hoe werkt dit precies? Is deze gedachte niet een vorm van wishful thinking? Het gaat hier niet om wishful thinking. Lilian Linders kwam er in haar buurtonderzoek ( De betekenis van nabijheid. Een onderzoek naar de informele zorg in een volksbuurt; Den Haag: SDU uitgevers, 2010) achter dat buurtbewoners elkaar wel degelijk willen helpen, maar dat die hulp niet van de grond komt, omdat veel mensen schromen om hulp te vragen aan het sociale netwerk. Dat doe je niet, zo stelt ze, dan nog liever naar een loket. Het organiseren van Eigen Kracht conferenties, zo stel Jos van der Lans, doorbreekt expliciet deze vraagverlegenheid. Indien je om hulp vraagt betekent dat tegelijkertijd dat je zelf meer open komt te staan voor het verlenen van hulp aan anderen. Dat idee van wederkerigheid wordt hier bedoeld. 13. Blz. 2. Par. Visie op Wmo: Maar deze hulpverlener houdt daarbij zo veel mogelijk zijn handen op de rug. Vraag: Wat betekent hier zoveel mogelijk? Welke grenzen worden hierbij gehanteerd? Wie bepaalt deze grenzen? Hoort een aanduiding hiervan niet in een visie op maatschappelijke ondersteuning? Zoals gezegd gaat de visie er vooral om, om richting te geven aan de verdere ontwikkelingen. Daarbij past nog niet dat bepaald wordt hoe ver een bepaalde taak wordt uitgevoerd. Dat leent zich eerder voor de verdere uitwerking. De bedoeling van deze zinsnede is dat de sociale professional zoveel als mogelijk is de eigen kracht van de burger stimuleert en niet vervalt in het oude overnemend gedrag. 14. Blz. 2. Par. Visie op Wmo: Sommige burgers kunnen zich echt niet redden. Vraag: Wat betekent hier echt niet? Welke grenzen worden hierbij gehanteerd? Wie bepaalt deze grenzen? Hoort een aanduiding hiervan niet in een visie op maatschappelijke ondersteuning? Zoals gezegd gaat de visie er vooral om, om richting te geven aan de verdere ontwikkelingen. Daarbij past nog niet dat bepaald wordt hoe ver een taak wordt uitgevoerd. Dat leent zich eerder voor de verdere uitwerking. 15. Blz. 2. Par. Zo gewoon mogelijk. maar ook omdat ze soms sociale isolatie en eenzaamheid in de hand werken. Vraag: Waarom wordt hier het (incidenteel voorkomend) negatieve effect van individuele voorzieningen benadrukt ten koste van het (veel voorkomende) positieve effect, dat mensen zich als gevolg van een individuele voorziening, werkelijk geholpen en ondersteund weten?

10 Naar onze mening wordt het niet benadrukt. Het wordt genoemd met de toevoeging soms. Een individuele voorziening zal indien nodig altijd verstrekt worden. Het gaat erom zo lang mogelijk uit het circuit van het aanvragen van individuele voorzieningen te blijven door te investeren in (preventieve) collectieve voorzieningen. 16. Blz. 3. Par. Zo gewoon mogelijk: We kunnen samen met de bus. Vraag: Wat is de toegevoegde waarde van dit ogenschijnlijke citaat uit Nijntje op vakantie? De toegevoegde waarde is door een duidelijk praktijkvoorbeeld te noemen, aan te geven wat wij bedoelen. 17. Blz. 3. Par. Zo gewoon mogelijk : Misschien zijn mensen te veel gewend geraakt aan het uitbundige (individuele) voorzieningenniveau dat tot voor kort normaal leek te zijn. Vraag: Op basis van welke argumenten wordt het oude voorzieningenniveau hier als uitbundig aangemerkt? Hiermee bedoelen wij dat er nu een heel uitgebreid (individueel) voorzieningenpakket wordt aangeboden. Zoals in de concept visie verwoord is dit onwenselijk en op den duur onbetaalbaar. 18. Blz. 3. Par. Dichtbij: We laten ons even inspireren door een beeldspraak.je hebt er minder garagebedrijven voor nodig. Vraag: Vindt u de vergelijking van de burger met een auto bij nader inzien zelf ook niet uiterst ongelukkig? Wat wordt bedoeld met persoonlijke belemmeringen? En wat wordt bedoeld met een oplossing voor de financiële haalbaarheid van de zorg? U suggereert dat wij een mens gelijk stellen aan een auto. Dat doet u naar onze mening ten onrechte. Het gaat hier om het gebruik van beeldspraak, waarbij met behulp van associatie (het met elkaar in verband brengen van verschillende onderwerpen) de visie wordt verduidelijkt. Met de persoonlijke belemmeringen bedoelen wij de persoonlijke beperkingen om mee te kunnen doen aan de samenleving. Met een oplossing voor de financiële haalbaarheid van de zorg : bedoelen wij dat het werken volgens het in deze concept visie geschetste model een oplossing biedt voor het beschikbaar en betaalbaar houden van die zorg. 19. Blz. 3 Par. Dichtbij: Ook een grote instelling als Thebe Vraag: Wat is de relevantie van de aanpak van Thebe in het bijzonder, als er als gevolg van de marktwerking en gemeentelijke aanbestedingen meerdere thuiszorgaanbieders in één wijk actief zijn? Wij willen als gemeente het wijkgericht samenwerken verbeteren (regisseren). Dan is het dus

11 van belang dat die instellingen, die in dit maatschappelijke middenveld een belangrijke rol spelen, (steeds meer) op één lijn komen met het gedachtegoed dat wij voorstaan. Als andere belangrijke instellingen al op die lijn zitten, is dat erg behulpzaam voor het verdere proces. 20. Blz. 3 Par. Dichtbij: Snel resultaat kan behaald worden als we al deze krachten bundelen. Vraag: Hoe verwacht de gemeente de samenwerking tussen hulp- en zorgverlenende organisaties op wijkniveau tot stand te brengen, in het besef dat deze samenwerking al decennia lang nagestreefd maar nauwelijks gerealiseerd is? Waarop is de verwachting gebaseerd dat er nu op dit punt snel resultaat behaald kan worden? Neemt de gemeente de regie? Welke functionaris gaat dat doen en wie betaalt het? De door u beschreven omstandigheden zijn ook onderdeel van de Lezing van Jos van der Lans genaamd Eropaf!. Aan iedere fractie is onlangs een exemplaar van die lezing op DVD uitgereikt. In het kort is op de informatieavond op 26 april jl. voor de raad nog de trailer van deze lezing vertoond. Jos van der Lans geeft aan dat er nu een soort "momentum" is waarbij de tijd rijp is, om de door u genoemde omslag te bewerkstelligen. Daarnaast is het zo dat de gemeente nog meer taken zal krijgen op het terrein van de Wmo. Dit zal het belang van onze regierol versterken. In de uitwerking van de visie in het beleidsplan zullen wij die samenwerkingsgedachte verder vertalen in concrete acties. Daarbij zal ook aan de orde komen wie wat gaat doen en met welke middelen. 21. Blz. 3 Par. Dichtbij: In dit verband valt vaak de term sociale huisarts. Vraag: Waar valt deze term vaak? Wie is deze sociale huisarts : welk(e) beroep/opleiding/competenties heeft deze sociale huisarts? Bij welke organisatie is deze sociale huisarts werkzaam? Welke taken/bevoegdheden/verantwoordelijkheden heeft hij/zij? Wie betaalt deze sociale huisarts? Deze term is vaak gevallen in de expertmeeting die wij ter voorbereiding op deze Wmo visie en missie hebben gehouden. Of de aanduiding gehandhaafd wordt, moet nog blijken in de uitwerking van de visie. Bedoeling is dat er een nieuwe goed opgeleide en competente sociale professional komt die de zgn wegenwachtfunctie goed kan uitvoeren. In de verdere uitwerking komen daarbij de door u gestelde vragen opeenvolgend aan bod. 22. Blz Par. Dichtbij: Kennis van de wijk..kennisdeling en kennisuitwisseling zijn dan ook noodzakelijk. Vraag: Waarom wordt hier eenzijdig aandacht besteed aan het kennisaspect en krijgt het bundelen van de kunde geen aandacht? Wat wordt ermee bedoeld dat de gemeente de kennis van de wijk zelf in huis heeft. En wat wordt bedoeld met kennis van de achtergronden in huis? Met kennis wordt ook bedoeld de kennis over de kunde. Zie ook ons antwoord op uw vraag 21. over de kunde van de nieuwe sociale professional. Als gemeente verzamelen wij veel informatie over de wijken. Een (belangrijk) onderdeel daarvan zijn de leefbaarheidonderzoeken die wij op gezette tijden uitvoeren. Over de situatie achter de voordeur hebben onze maatschappelijke partners (denk vooral aan de huisarts) veel meer kennis.

12 23. Blz. 4 Par. Het gesprek: `Kortom..in het dagelijks leven. Vraag: Aan wie is deze oproep gericht? Hoe moeten we de inhoudelijke relatie tussen deze samenvattende oproep en de voorgaande tekst in deze paragraaf zien? Het is bedoeld als een kernachtige samenvatting van de concept visie en het geeft aan hoe wij ons bij de uitvoering van onze regierol laten leiden. Ook is het het overall kader waarbinnen de uitkomst van het gesprek tussen de nieuwe professional en de burger valt. 24. Blz. 4 Par. De missie. Vraag: Waarom maakt het bieden van ondersteuning, daar waar mensen die over te weinig mentale, sociale en lichamelijke kracht beschikken, geen onderdeel (meer) uit van de missie? Wij zijn het niet met u eens dat dit geen onderdeel zou uitmaken van de missie. Juist wel! De doelstelling van de concept visie is juist om daar waar mensen over te weinig kracht beschikken dit (weer) op te bouwen. Indien dat niet meer mogelijk is, biedt de gemeente voor deze burgers een vangnet via individuele voorzieningen en het rijk biedt, in het uiterste geval, de AWBZ.

Visie en missie beleid Maatschappelijke Ondersteuning 2012 2015

Visie en missie beleid Maatschappelijke Ondersteuning 2012 2015 Visie en missie beleid Maatschappelijke Ondersteuning 2012 2015 Visie: Oosterhouters kunnen zo lang mogelijk meedoen aan de samenleving door hun eigen mentale, sociale en lichamelijke kracht optimaal te

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Van: Johan v.d. Sloot (welzijnsorganisatie STAERK) d.d. 20 september 2012 Geachte raadsleden, Bijgaand stuur ik u deze notitie over een nieuwe vorm van het

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen Betreft Vergaderdatum Hoofdlijnennotitie Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein 21-oktober-2013 Gemeenteblad 2013 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Mezzo Advies Verordening WMO 2015

Mezzo Advies Verordening WMO 2015 Verordening WMO 2015 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, mei 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De reikwijdte van mantelzorg 4 2.1 Mantelzorg is altijd vrijwillig 4 2.2 Mantelzorg en bovengebruikelijke

Nadere informatie

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein Betreft: Vragen m.b.t. Transformatie Agenda Sociaal Domein Datum : 14 augustus 2017 1 Inleiding De PAR is gevraagd een advies uit te brengen aangaande de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Met nadruk

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer?

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer? Raadsvergadering d.d. 17 september 2013 Raadsnota nummer: BI.0130049 Onderwerp: Ontwikkelrichting transitie AWBZ-WMO Vragen van fractie: D66 en Onafhankelijke Fractie Nanda en Gerard Oomen Naam raadslid:

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Aanleiding Bij brief van 9 juli 2012 bent u geïnformeerd over het door de SWOP geschreven plan van aanpak om zich te verbreden tot een Brede

Nadere informatie

Platform Mantelzorg Amsterdam

Platform Mantelzorg Amsterdam Reactie van het Platform Mantelzorg Amsterdam op het conceptrapport Naar een continuüm van respijtzorg in 2015 RIGO Research en Advies 8 maart 2013 Reactie van het Platform Mantelzorg Amsterdam op de concept

Nadere informatie

Verbeteren door vernieuwen en verbinden

Verbeteren door vernieuwen en verbinden Verbeteren door vernieuwen en verbinden Visie op het sociaal domein Hoeksche Waard tot stand gekomen met medewerking van professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en organisaties van zorgvragers

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld

Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld Voorthuizen, 1 maart 2013 Betreft: Advies Visie Zorg voor jeugd (regionaal en lokaal) (aanvulling op pre-advies Jeugdzorg d.d. 15-12-2012)

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Nummer : 10-04.2017 Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Korte inhoud : In de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE gemeenten 2017 en de verordening jeugdhulp BMWE gemeenten

Nadere informatie

De visie in de Wmo beleidsnota sluit aan bij landelijk en regionaal ontwikkelingen. ( SHEET 1)

De visie in de Wmo beleidsnota sluit aan bij landelijk en regionaal ontwikkelingen. ( SHEET 1) Presentatie raad Wmo beleidsnota 2013-2016 Inleiding Ik presenteer u de Wmo beleidsnota voor de periode 2013-2016. De nota is in een turbulente tijd tot stand gekomen. Landelijk wijzigt het beleid bijna

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2 voor gemeenten Verordening WMO 2015 versie 2 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, oktober 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE REIKWIJDTE VAN MANTELZORG... 3 2.1. Mantelzorg is altijd vrijwillig...

Nadere informatie

Advies Beleidsplan Jeugdzorg

Advies Beleidsplan Jeugdzorg Advies Beleidsplan Jeugdzorg 2014-2016 Vastgesteld in Wmo-raadsvergadering d.d. 14-08-2014 INHOUDSOPGAVE 1. Adviesaanvraag... 2 2. Onderwerp van advies (adviesvragen)... 2 3. Samenvatting... 2 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Project Het Dorp Samenwerking Huisarts- wijkteam: Teamplan Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Inleiding Om de samenwerking met de huisarts

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland r Gemeente Midden-Delfland 2013-25758 (BIJLAGE) Memo Concept wettekst nieuwe Wmo Deze informatiebrief gaat in op de hervorming van de langdurige zorg in Nederland en specifiek de concept wettekst van de

Nadere informatie

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO Bijlage 3 bij collegevoorstel Wmo-besluit (18-12-2012) Notitie Maatschappelijke Ontwikkeling aan WMO-Forum team MOSAM steller PP Cox/I. Sijbers c.c. van onderwer p Ine Sijbers / Berdike Peters / Paul Cox

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Advies Beleidsplan WMO 2015-2018

Advies Beleidsplan WMO 2015-2018 Advies Beleidsplan WMO 2015-2018 Vastgesteld in Wmo-raadsvergadering d.d. 14-08-2014 INHOUDSOPGAVE 1. Adviesaanvraag... 2 2. Onderwerp van advies (adviesvragen)... 2 3. Samenvatting... 2 4. Advies... 2

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :29-03-07 Onderwerp Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Voorstel Voorstel tot het vaststellen van de kaders voor de Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Inleiding In 2006 hebben drie conferenties

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL Inhoudsopgave: Voorwoord... 1 1. Visie: door KANTELING in BALANS...2 1.1 De kern: Eigen kracht en medeverantwoordelijkheid

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk De toekomst van de Wmo De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk Nieuw Wmo beleidsplan De gemeente Alphen aan den Rijn staat aan de vooravond van een nieuw Wmo Beleidsplan 2012-2015. Het is

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2012-2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Aanleiding en kader b. Proces 2. Risicomanagement a. Risico's en risicomanagement b. Invoering van risicomanagement

Nadere informatie

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp 2017-2019 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond 1. Verlenging van beleid De gemeenten

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel INLEIDING Dit korte en bondige kader geeft inzicht in de uitdagingen op het lokale sociale domein voor de komende 2 jaar. De gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie Programma : Met elkaar voor elkaar

Raadsvoorstel. Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie Programma : Met elkaar voor elkaar Raadsvoorstel Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie 2013-2016 Programma : Met elkaar voor elkaar Voorstel De Wmo Beleidsvisie 2013-2016 Samen Sterk! vaststellen. Voorstel in het

Nadere informatie

2. Aan welke organisatie is door de gemeente de schuldhulpverlening uitbesteed en wie is aangewezen als schuldbemiddelaar?

2. Aan welke organisatie is door de gemeente de schuldhulpverlening uitbesteed en wie is aangewezen als schuldbemiddelaar? Raadsvergadering d.d. 20 september 2011 Raadsnota nummer 0110063 0nderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening 2012-2015 Vragen van fractie PvdA Naam raadslid: Meltem Cömertpay VRAGEN 1. Voor

Nadere informatie

Wij zijn blij met uw betrokkenheid en inzet, de uitgebreide reactie en de gemaakte opmerkingen.

Wij zijn blij met uw betrokkenheid en inzet, de uitgebreide reactie en de gemaakte opmerkingen. Aan: de Wmo-raden van de gemeenten: Etten-Leur Halderberge Moerdijk Rucphen Roosendaal Zundert Geachte Wmo-raden, Allereerst willen de colleges hun waardering uitspreken over het gezamenlijk advies dat

Nadere informatie

Sociale wijkteams. Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal

Sociale wijkteams. Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal Sociale wijkteams Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal Sociale wijkteams Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal 2 Taakuitbreiding gemeenten Gemeenten krijgen een

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 november 2018 9 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 9820-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Sociaal Domein en Toegang

Sociaal Domein en Toegang Sociaal Domein en Toegang in Hof van Twente Gemeente Hof van Twente December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Sociaal Domein 4 3. Toegang 6 3.1 Toegang in Hof van Twente 6 4. Regisseursmodel 7 4.1

Nadere informatie

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk Iedereen telt en doet mee Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De opgave voor het sociaal domein 3. Waar staat Nijkerk nu? 4. Principes voor

Nadere informatie

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern Transformatie in de gemeente Dalfsen Dichter bij de kern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Transformatie Sociaal Domein Dichter bij de kern...4 2.1. Transformatie ambitie in uitgangspunten...5 2.2 Bestaande

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: Het beleid in het kader van sociaal medische indicatie in relatie tot de Wet kinderopvang. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwillige ondersteuning en dienstverlening

Subsidieregeling Vrijwillige ondersteuning en dienstverlening Subsidieregeling Vrijwillige ondersteuning en dienstverlening 2020-2021 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad

Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad 1 Meierijstad, 2 augustus 2018 Geachte college, Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad 2018-2022 Inleiding: In de vergadering van 27 juni 2018 heeft de ASD Meierijstad kennisgenomen

Nadere informatie

mui i li i ii inn in mi

mui i li i ii inn in mi W W w gemeente QoSterllOUt mui i li i ii inn in mi Fractie Groen Links t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT NB Datum 15 oktober 2014 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1446867

Nadere informatie

Wmo Adviesraad Opmeer

Wmo Adviesraad Opmeer Aan het college van B&W t.a.v. mevrouw E.Deutekom-Muntjewerff Klaproos 1 1716 VS Opmeer Wmo Adviesraad Opmeer Secretariaat Gerda CM. van der Kolk-de Leeuw Klaproos 22 1716 VS Opmeer Tel; 0226-362708 Email:

Nadere informatie

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave Srb PvA Samen sterk in Best 20140217 / 17-2-14 / blz. 1 van 5 Samen Sterk in Best Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Vraagstelling en achtergrond 3. Doelstelling 4. Op te leveren resultaten 5. Afbakening 6.

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII 18 IBR 10 april 2012 onderwerp Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 zaakkenmerk Inleiding Vooruitlopend op de in ontwikkeling zijnde

Nadere informatie

Een licht verstandelijke beperking (lvb) en zelfstandig wonen met ondersteuning uit de Wmo? Wat komt daarbij kijken en wat is daarvoor nodig?

Een licht verstandelijke beperking (lvb) en zelfstandig wonen met ondersteuning uit de Wmo? Wat komt daarbij kijken en wat is daarvoor nodig? UITKOMSTEN VAN DE RAADPLEGING OP 23 SEPTEMBER 2013 Inleiding Cliëntenbelang Amsterdam heeft op 23 september 2013 een raadpleging gehouden over de positie van mensen met een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie