POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert"

Transcriptie

1 Vul hier de gevonden cijfers van de code in. A B C POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert Wist je dat? Ik ook een andere schatkist verstopt heb hier juist om de hoek? In de Bibliotheek Sans Souci: Sans Soucistraat 3 in Elsene. Als je beide zoektochten volbrengt en alle badges verdient, dan krijg je nog een extra prijs! Beste speurneus! Ik liet een schatkist achter in het museum. Maar grote ramp ik ben de geheime cijfercode vergeten! Vliegjes zoals ik hebben nu eenmaal een slecht geheugen. Kan jij me helpen? Vlieg mee langs de kunstwerken en los de raadsels op in dit spelboekje. Zo kan je alle nummers ontcijferen om het slot te openen. Aan het einde van de rit zal je een echte kunstexpert zijn! Ben je er klaar voor?

2 Jouw bezoek aan POP-UP. Handleiding Je moet niet dood zijn om een groot kunstenaar te worden! De tentoonstelling POP-UP toont kunstwerken die gemaakt werden door hedendaagse kunstenaars. Zij zijn vandaag allemaal nog springlevend. Wist je dat? Een kunstexpert de prijs van een kunstwerk kan schatten? Hoe meer mensen het kunstwerk mooi, origineel, ontroerend of vinden en het graag zouden kopen, hoe hoger de prijs zal zijn. Jij zal vandaag ook heel wat kunstwerken ontdekken. Door de diamanten in te kleuren kan jij een score geven aan het werk. Vind je het kunstwerk leuk? Geef dan alle diamanten een mooi kleurtje. Open je ogen en word een kleine kunstexpert. Ontdek waarom al deze speciale kunstwerken thuishoren in het museum. Veel plezier!

3 Hedendaagse kunstenaars houden ervan om ons te verrassen waardoor we gaan nadenken. Voor dit kunstwerk wordt wel een heel origineel materiaal gebruikt. BLOEM ZAND Herken jij het? Omcirkel het juiste antwoord. Gekke materialen KLEI Papier Bij ons is alles lekker, Angela Prins (+0, informatief) STEEN SLOT TIP-A Hoeveel letters staan er op dit kunstwerk?

4 2 Kunst voor de hele familie Hier zie je twee werken van Benoit Platéus. Hij vervormt graag beelden en creëert zo een vreemde wereld. De kunstenaar die hij uitnodigde als gast doet dit ook. Doorstreep in het rooster de woorden en dingen die je terugvindt in het kunstwerk UAD2. De letters die overblijven, vormen een woord dat de familieband tussen de twee kunstenaars verklapt. Frédéric en Benoit zijn Draken met stekkers en andere stripgedichten, Edward Van de Vendel (0+, stripverhalen)

5 3 Grijs is meer dan gewoon grijs Grijsje, Anke de Vries (6+, prentenboek) Wie zegt dat grijs een saaie kleur is? Amuseer je net zoals Adrien Lucca met lijnen en maak zo verschillende tinten grijs. Om je te helpen heb ik een legende gemaakt. Geef de vlakken van de tekening de juiste kleur. Bewonder het resultaat als je klaar bent! SLOT TIP-B Zie je de cd s die samen precies op een bloem lijken? Hoeveel bloemblaadjes tel je op deze speciale bloem? Ga de trappen op naar het podium.

6 4 Puzzelschilderij De details uit het kunstwerk van Stephan Balleux zijn verdwenen! Kan jij in deze wirwar van kleuren en penseelstreken de puzzelstukjes op hun juiste plaats zetten? Schrijf het cijfer in de gele kaders Ik zie je terug op de eerste verdieping. Kunst schatten, Rosie Dickins (8+, knutselen)

7 5 Niet zo simpel Dit werk heeft een zachte en naïeve kant. Je zou zelfs kunnen geloven dat een kind dit tekende. Mis poes! Het is niet zo eenvoudig als je denkt. Teken hieronder een vliegtuig net zoals Walter Swennen. Ben je klaar? Vergelijk dan jouw tekening met deze van de kunstenaar..bestaat jouw tekening ook uit vier delen?.in welke richting vliegt jouw vliegtuig?.en de kleur? Is die bij jou ook overal dezelfde? Moeilijker dan verwacht, niet waar? Vleugels boven de Regte Hei, Hans Petermeijer (0+, verhalen)

8 6 Welke uitspraak past het beste bij mijn kast en dit kunstwerk? O Beiden zijn piekfijn opgeruimd. O Beiden zijn een goed georganiseerde wanorde. O Vlieg en de kunstenaar zijn echte sloddervossen! De troep van Joep, Rindert Kromhout (6+, eerste leesboekjes) verhalen) Ruim die rommel op! Volg met je vinger mijn traject door de kamer en schrijf de letters die je tegenkomt in de juiste volgorde. Zo ontdek je hoe we de ordening van onderdelen in een kunstwerk noemen. Ga aan de balustrade STAAN en zoek het vlieg symbool N º 7.

9 7 Van voor naar achter, van links naar rechts SLOT TIP C Hoe oud is dit kunstwerk? Vraag om hulp als je het niet weet. Kijk naar het kunstwerk dat je in de verte ziet en schrijf hieronder snel wat je opvalt. Denk niet te veel na maar geef gewoon je eerste indruk.... Wandel nu naar het kunstwerk. Opgelet: raak nooit een kunstwerk aan want zo kan je het beschadigen. Zie je nieuwe dingen verschijnen in het kunstwerk? Wat valt je nu op?... Het geheim van Antarctica: Expeditie Larsen-C, Dixie Dansercoer en Bavo Dhooge (2+, verhalen) Ga de trappen af.

10 8 Het Museum van Elsene bezit een mooie collectie kunstwerken van bekende hedendaagse kunstenaars. Voor POP-UP mochten velen van hen een andere kunstenaar uitnodigen zodat wij hun talent ook kunnen bewonderen. Jean-Luc Moerman vroeg aan zijn vriend Vincent Solheid om een kunstwerk naast dat van hem te plaatsen. De ongrijpbare rode klauw, Joe Carrot (6+, verhalen) VINCENT Kan jij de hobby ontdekken van de twee vrienden door de kunstwerken te ontcijferen? JEAN-LUC Schrijf de naam van de sport hieronder: Laat je inspireren door de twee kunstwerken en teken leuke wielen voor mijn fiets. Twee stijlen, één hobby Geef het werk van Jean-Luc Geef het werk van Vincent

11 Heb je de geheime code ontcijferd? Kom dan snel mijn schatkist openen! Vergeet niet je potlood af te geven aan de museumbalie voor je weggaat. Is speuren echt jouw ding? Bezoek dan zeker Bibliotheek Sans Souci op een boogscheut van het museum (tussen 30/06 en 02/09). Hier wacht ook een verrassing op jou!

12 Vlieg is het maffe insect dat families de weg wijst naar cultuur- en vrijetijdsactiviteiten. Zoek je inspiratie om erop uit te vliegen? Je vindt het op Het Museum van Elsene werkt voor deze actie samen met Bibliotheek Sans Souci (raadpleeg de flyer aan de museumbalie voor adres en openingsuren). De bibliotheek heeft een collectie boeken, games, dvd s en biedt gratis toegang tot internet. Dit boekje werd samengesteld door het Museum van Elsene in het kader van de tentoonstelling POP-UP. Artistieke banden ( ). Verkoop en kopieën zijn verboden. Redactie: Fien Claerhout, stagiaire en Stéphanie Masuy, hoofd publiekswerking In samenwerking met Elisabeth De Vleesschauwer, stagiaire Grafische vormgeving: Flore Figuière Illustraties: Marion Sellenet Contact: Museum van Elsene Jean Van Volsemstraat 7, 050 Brussel /22 museum@elsene.be Een initiatief van Willy Decourty, Burgemeester; Yves de Jonghe d Ardoye, Ere-afgevaardigde - Schepen voor Cultuur en van de leden van het College van Burgemeester en Schepenen van Elsene.

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Dit boekje is van: De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Ik heb het museum bezocht met: Een reis door de tijd Hallo! Wij zijn Caroline en Maurice en we hebben een passie voor Belgische moderne kunst.

Nadere informatie

Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek!

Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek! Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek! & Fijne kennismaking! Wie zijn Walter Leblanc en Jef Verheyen

Nadere informatie

Zomer Dit boekje is van

Zomer Dit boekje is van Zomer 2018. Dit boekje is van 2018 Vlieg in Zandhoven is een initiatief van gemeente & OCMW Zandhoven. Het is een samenwerking tussen de bibliotheek, de dienst Sport & Jeugd en de dienst Cultuur. Ga jij

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Infosessies Erfgoeddag 2011

Infosessies Erfgoeddag 2011 Vlieg Erfgoed Infosessies Erfgoeddag 2011 DEEL 1: OVER VLIEG Wie is Vlieg? IDENTIKIT 2005 Geslacht: jongen Beroep: families de weg wijzen naar verrassende activiteiten Hobby s: zoemen, toneel, mopjes vertellen,

Nadere informatie

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer De geheime tuin 9 789043 920353 www.kosmosuitgevers.nl Utrecht/Antwerpen Mijke Desserjer NUR 400 BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN In De geheime tuin laat illustratrice Mijke Desserjer zien hoe je eenvoudige

Nadere informatie

Zoektocht schatten van vlieg

Zoektocht schatten van vlieg Zoektocht schatten van vlieg Hallo vriendjes en vriendinnetjes van vlieg! Ben je klaar om te gaan speuren? Ga op pad in Lennik en ga op zoek naar de schat van vlieg. In dit boekje vind je twee uitgeschreven

Nadere informatie

Zelfstandig naamwoord

Zelfstandig naamwoord 2 Zelfstandig naamwoord 1 Weet jij wat een zelfstandig naamwoord is? Vink aan waar je het aan herkent. Je kunt er meervoud van maken. Je kunt er een voor zetten. Het is meestal een ding. Het is een doe-woord.

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Ruimten Wetenschapsspellen en Robots

Ruimten Wetenschapsspellen en Robots Ruimten Wetenschapsspellen en Robots De avonturiers Opdrachtenboekje Editie van het Pass Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Naam Naam Naam Naam Naam

Nadere informatie

De Energiemaatschappij

De Energiemaatschappij De Energiemaatschappij Energie. Geen mens kan zonder Energie geeft warmte, comfort, kracht om te groeien en te ontwikkelen. Nieuwe perspectieven te ontdekken, kansen te benutten. En dat is precies wat

Nadere informatie

JONGERENGIDS SINT-JORIS

JONGERENGIDS SINT-JORIS JONGERENGIDS SINT-JORIS EN DE DRAAK 18.10.2015 17.01.2016 DE MAN, DE DRAAK EN DE DOOD DE GLORIE VAN SINT-JORIS Ontdek met dit boekje wie Sint-Joris was. Volg de nummers van de activiteiten. Je vindt ze

Nadere informatie

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS:

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: THEMA 1 MIJN GAMEPROFIEL VS. DE GROEP OPDRACHT 2 NEEM DE VRAGENLIJST MIJN OUDERS EN MIJN GAMEGEDRAG AF BIJ JE OUDER(S) OF OPVOEDER(S). (PAGINA 4) 1 DENK NA OVER JOUW GAMEGEDRAG.

Nadere informatie

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens VijfVijf tipstips om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens Vijf tips om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens Als je in je zwangerschap afscheid

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Charlotte Dematons *** Soort van

Charlotte Dematons *** Soort van Charlotte Dematons Lees het gedicht op het deurtje van de stoel. Welke tegenstellingen vind je in het gedicht? En welke rijmwoorden hoor je? De dichters hebben voor dit gedicht een nieuw woord verzonnen.

Nadere informatie

Is t echt? Wist je dat? Vlieg, doe niet zo flauw! Breng mijn bril onmiddellijk terug! Je weet heel goed dat ik anders stekeblind ben

Is t echt? Wist je dat? Vlieg, doe niet zo flauw! Breng mijn bril onmiddellijk terug! Je weet heel goed dat ik anders stekeblind ben Ik houd mijn vrienden graag voor de gek en ook Ben zal er niet aan ontsnappen! Ik weet dat hij dol is op de Verenigde Staten en daarom wil ik hem graag de tentoonstelling Photorealism tonen. Maar het is

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

Het fantastische avontuur

Het fantastische avontuur Het fantastische avontuur Vlieg, mijn vriendinnetje, gaat met ons mee en heeft drie raadsels voor je, die je op het eind van je bezoek moet oplossen. Als dat lukt, kun je het cijferslot openmaken dat ons

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker. Meer tools nodig? Kijk op

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker.  Meer tools nodig? Kijk op Actie toolbox van idee naar actie Auteur: Bas Bakker www.basblogt.com 1. Inhoudsopgave 2. Van idee naar actie... 3 3. Het idee...6 4. Drie grote stappen bepalen...8 5. Experiment: Je eerste klant... 9

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT NAAM.. LEEFTIJD.. EMAILADRES. TELEFOON.. Onder alle deelnemers aan deze speurtocht verloten wij drie exemplaren van het boek: Een hele kunst. Dit boek staat in de kinderboeken

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Zoek de zwaluw Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Elke vogel ziet er anders uit. Niet alleen de kleuren, maar ook de vorm! Schrijf bij elke vogel de juiste naam. De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1 Inca Dresscode Kinderboekje 1 Welkom op de tentoonstelling «Inca Dress Code»! Je zal tijdens deze tentoonstelling meer te weten komen over sieraden en kleding uit Peru en ontdekken hoe volkeren zoals de

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

25 leesbelevingsactiviteiten

25 leesbelevingsactiviteiten 25 leesbelevingsactiviteiten Beste leerling, Fijn dat je zo lekker aan het lezen bent. In dit boekje vind je 25 leuke activiteiten om uit te voeren nadat je een leesboek uit hebt. o Informatieboek uit?

Nadere informatie

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen!

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen! Enkel voor kinderen! Dit dossier is een realisatie van Ryckevelde vzw Ryckevelde 2010 2 Waar is Eugène? VERMIST Enkele dagen geleden wou Eugène Ryckevelde Brussel gaan verkennen! Het was al heel lang geleden

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 ECHT kijken Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 24/04/14 15:22 Om iets te schilderen zoals het er in het echt uit ziet moet je heel goed kunnen kijken. De kunstenaars in de tentoonstelling Onwaarschijnlijk

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

De vreemde hersenkronkel van Lies Dal Culie

De vreemde hersenkronkel van Lies Dal Culie De vreemde hersenkronkel van Dal Culie Het dagboek van Maak kennis met Dal Culie. Ze heeft een vreemde hersenkronkel in haar hersenen waardoor ze net iets anders schrijft dan de meesten onder ons. Lees

Nadere informatie

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Margot Peters Schrijfster: Margot Peters Coverontwerp: Margot Peters ISBN: 9789402141078 Margot Peters,

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

MuseJA! Magnifiek. Welkom in de tentoonstelling Magnifieke Middeleeuwen. Met het spel De hemelpoort kan je onmiddellijk aan de slag.

MuseJA! Magnifiek. Welkom in de tentoonstelling Magnifieke Middeleeuwen. Met het spel De hemelpoort kan je onmiddellijk aan de slag. Welkom in de tentoonstelling Magnifieke Middeleeuwen. Met het spel De hemelpoort kan je onmiddellijk aan de slag. Concept en redactie: Greet Lhermitte en Silke Timmerman Odette Peterink en Ans Driesen

Nadere informatie

IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN

IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN IPADKUNSTACADEMIE LES 1 PORTRET SCHILDEREN Inleiding: Deze lesmodule behoort bij de cursus: portret zilver bestaande uit 10 basis lesmodule s als ook bij het lespakket: portret procreate zilver 10 lessen

Nadere informatie

De huiszwaluw in kleur

De huiszwaluw in kleur De huiszwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad Misjel Decleer Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Het is lente, de huiszwaluwen zijn terug in ons land! Ze gaan direct

Nadere informatie

Met Vincent aan het werk

Met Vincent aan het werk Met Vincent aan het werk Ceciel de Bie Met illustraties van Georgien Overwater Van Gogh Museum Publicaties 4 Inhoud 1 Ontdekken door te doen 9 2 Heb je tekenspullen in huis? 10 3 Tekenen, tekenen en nog

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal,

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, verhaal, Ieder kijkt op zijn eigen manier. Zoek de kunstwerken

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

PrOmotie. Praktijk en Loopbaan. Techniek. Werkboek 1

PrOmotie. Praktijk en Loopbaan. Techniek. Werkboek 1 PrOmotie Praktijk en Loopbaan Techniek Werkboek 1 Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Jan Bakker, Hanneke Molenaar, Gerda Verhey Els Smulders,

Nadere informatie

Zomervakantie activiteiten kalender Week 1: Element bruin & oranje/hout

Zomervakantie activiteiten kalender Week 1: Element bruin & oranje/hout Week 1: Element bruin & oranje/hout 24-7 maandag 25-7 dinsdag 26-7 woensdag 27-7 donderdag 28-7 vrijdag Wij starten de zomervakantie met een creatieve activiteit met ijslollystokjes Kennen jullie de oud

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Praktijk en Loopbaan Dienstverlening

Praktijk en Loopbaan Dienstverlening PrOmotie Praktijk en Loopbaan Dienstverlening Werkboek 1 Colofon Auteurs: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Hanneke Molenaar Els Smulders, IVIO Y-Publicaties Adato

Nadere informatie

Johan Creten Naked Roots/ Naakte Wortels SPEUR TOCHT 8 TOT 12 JAAR

Johan Creten Naked Roots/ Naakte Wortels SPEUR TOCHT 8 TOT 12 JAAR Johan Creten Naked Roots/ Naakte Wortels SPEUR TOCHT 8 TOT 12 JAAR 2 MUSEUM BEELDEN AAN ZEE museum Beelden aan Zee JOHAN CRETEN - SPEURTOCHT MUSEUM BEELDEN AAN ZEE 3 Harteveltstraat 1 2586 EL The Hague

Nadere informatie

Schattenzoektocht Zuun. Ga je mee op zoek?

Schattenzoektocht Zuun. Ga je mee op zoek? Schattenzoektocht Zuun Ga je mee op zoek? Start schattenzoektocht! We starten hier aan het Zonnig Leven. (adres: Jan Vanderstraetenstraat 198 1600 Sint-Pieters-Leeuw) Vul het bijgevoegde antwoordformulier

Nadere informatie

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis. Spel en bezoek.

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis.  Spel en bezoek. http://www.brusselbazaar.be/ Toen de dieren nog praatten Spel en bezoek. Voor wie: 3 jaar 1/9/2007-31/12/2017 Extra info: Hallepoort Zuidlaan 150 http://www.kmkg-mrah.be/nl/hallepoort markt-café-marché

Nadere informatie

Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen

Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen Welkom bij de IJsselbiënnale. Wat leuk dat je er bent! In je handen heb je deze kijkwijzer. Misschien heb je al wat gebladerd in dit kleine boekje. Voor alle kunstwerken

Nadere informatie

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor

groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor groep 5-6 bureau meestervervalsers Handleiding bibliotheek media spoor Inleiding Deze lesmodule voor groep 5/6 is een samenwerking tussen school en bibliotheek. Mediaspoor is ontwikkeld als leerlijn voor

Nadere informatie

De boerenzwaluw in kleur

De boerenzwaluw in kleur De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad BVNF TB Yves Baptiste Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Hoog in de lucht vliegen zwaluwen. Je kan maar moeilijk de

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas heidi linck kasteel cannenburch kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenares

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

ipad Module 4 Instellingen

ipad Module 4 Instellingen Instellingen van de ipad veranderen Soms heeft de fabrikant van de ipad updates. Meestal is dit om de ipad nog beter te laten werken. Soms wil je zelf iets veranderen aan de ipad. Bijvoorbeeld je toegangscode.

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Zomervakantie BSO KwestKids, locatie KwestFactory 4-6 jarigen Thema: Kwest klust!

Zomervakantie BSO KwestKids, locatie KwestFactory 4-6 jarigen Thema: Kwest klust! Thema: Kwest klust! WATERPROEFJES 22 juli Wat doet een pingpongbal in een glas water en wat gebeurd er met een waterballon in de vriezer? We gaan het allemaal ontdekken! En wie weet eindigen we met een

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

FAMILIE ZOEKTOCHT. Help architecte Isa om het mooiste huis te bouwen.

FAMILIE ZOEKTOCHT. Help architecte Isa om het mooiste huis te bouwen. FAMILIE ZOEKTOCHT Help architecte Isa om het mooiste huis te bouwen. Als deelnemer aan deze zoektocht maak je kans op een mooi prijzenpakket. Surf voor 30/09/2016 naar www.herita.be en word gratis lid

Nadere informatie

De Molenmuis groep 1 en 2. Speel -ontdekboek

De Molenmuis groep 1 en 2. Speel -ontdekboek De Molenmuis groep 1 en 2 Speel -ontdekboek Voor de ouders Uw kleuters doen op school mee aan het project De Molenmuis. Dit is een onderdeel de doorgaande leerlijn Erfgoed Educatie. De kleuters leren over

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad Er staan al apps op de ipad als je hem voor het eerst aanzet. Als je de ipad voor het eerst opstart, staan er al apps op. Ook kun je de ipad beveiligen met een toegangscode. Als hij dan gestolen wordt,

Nadere informatie

Schattenzoektocht Coloma. Ga je mee op zoek?

Schattenzoektocht Coloma. Ga je mee op zoek? Schattenzoektocht Coloma Ga je mee op zoek? START! De groene zijn voor de kleine schattenjagers. (± 5 tot 8-jarigen) De blauwe voor onze grotere speurders. (± 8 tot 12-jarigen) Volg het pad naar de eerste

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Groep: Vliegenvangers 6-8 jaar

Groep: Vliegenvangers 6-8 jaar Groep: Vliegenvangers 6-8 jaar Week 1 22 juli t/m 26 juli Maandag 22 juli Trek je sportkleding maar aan. Op maandag gaan wij naar de sport BSO. Wat wij hier gaan doen is nog een verassing. Meenemen: sportkleding,

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT

WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT werkboekje Hulpmiddel bij de voorbereiding van het WMO-keukentafelgesprek Voor mensen met een beperking Voor familieleden en anderen die mensen met een beperking willen

Nadere informatie

Webquest: In beweging

Webquest: In beweging Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mirelle Kloosterman 25 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63831 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen.

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Jezus 52 weken Schrijvend bezinnen op Jezus woorden voor jou

Nadere informatie

10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN PLANBOEKJE IN BRUSSEL MIJN

10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN PLANBOEKJE IN BRUSSEL MIJN 10 WEKEN NEDERLANDS OEFENEN IN BRUSSEL MIJN PLANBOEKJE www.huisnederlandsbrussel.be/nederlandsoefenen KIJK TELEVISIE IN HET NEDERLANDS www.yelo.be of www.zita.be Zoek televisieprogramma s in een online

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S K C N L gemeente Olst-Wijhe Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: papier, lijm. 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez 1. Propia Initiativa Dit is het kunstwerk dat Inti maakte voor de tentoonstelling Utopiart27. Propia Iniciativa, Digitale print 3 foto s van performance

Nadere informatie

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten.

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Paus Franciscus kondigde het kerkelijk jaar 2016 aan als een jubeljaar: jaar van de barmhartigheid. (Barmhartigheid is een woord dat we niet vaak meer gebruiken.

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Laat je tijd niet weglekken.

Laat je tijd niet weglekken. Laat je tijd niet weglekken. Waar verdwijnt jouw tijd in? PATRICIA GORISSEN Laat jij je kostbare tijd weglekken? Je werkt zo hard aan je bedrijf, aan je projecten. Om je klanten beter te helpen en tegelijkertijd

Nadere informatie