Het fantastische avontuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het fantastische avontuur"

Transcriptie

1 Het fantastische avontuur Vlieg, mijn vriendinnetje, gaat met ons mee en heeft drie raadsels voor je, die je op het eind van je bezoek moet oplossen. Als dat lukt, kun je het cijferslot openmaken dat ons geurenkoffertje afsluit. Omdat vliegjes het museum niet binnen mogen, vind je haar bij de uitgang terug! Hey! Ik heet Gwenola, bijgenaamd Wen of wolkje in het Chinees. Het klopt dat ik vaak met mijn hoofd in de wolken loop En geloof het of niet: ik ben dol op abstracte kunst zeker als die uit China komt. We bezoeken samen de tentoonstelling, ik zal je gids zijn!

2 Een beetje geschiedenis Van 1937 tot 1945 was China in oorlog met zijn buurland Japan. Toen de oorlog eindelijk achter de rug was, waren de Chinezen in twee kampen verdeeld en vochten ze een onderlinge strijd uit om te weten wie het land zou besturen. Uiteindelijk werd Mao Zedong in 1949 de opperste leider van de Chinese Volksrepubliek. Hij werd de Grote Roerganger * genoemd en hij had grote plannen voor zijn land. Alleen: wee hen die het niet met hem eens waren! Vele mensen gingen toen in ballingschap om eindelijk in vrede te kunnen leven. Sommigen vertrokken naar Frankrijk, anderen naar de Verenigde Staten, en meer dan een miljoen Chinezen onder wie de meeste kunstenaars met wie je hier kennis zult maken vluchtten weg naar het eiland Taiwan. Dat kleine stukje China lag zo dichtbij, maar was toch ook zo verschillend! En jij, woon jij graag in België? Is er een ander land waar je graag zou willen wonen? Als dat zo is, kun je hieronder de naam van dat land noteren. * Een roerganger is iemand die achter het roer van een schip staat om het schip te besturen. De werken die je op deze tentoonstelling zult zien zijn uniek en ook erg broos. Kom er dus niet te dicht bij en raak ze vooral niet aan, anders zou je ze kunnen beschadigen!

3 1. Tussen twee werelden Dit is een werk van Zao Wou-Ki, zonder enige twijfel de bekendste kunstenaar op de tentoonstelling. Zoals zijn collega s laat hij zich niet alleen inspireren door de traditionele Chinese kunst, maar ook door de abstracte kunstenaars die hij na zijn verhuizing naar Frankrijk leerde kennen. WILLY FINCH Tussen de hiernaast afgebeelde werken zijn er maar twee abstracte schilderijen. Ze werden gemaakt door kunstenaars op wie Zao Wou-Ki erg dol was. Om wie gaat het, denk je? PAUL KLEE HENRI EVENEPOEL HENRI MICHAUX Een abstract werk stelt de werkelijkheid niet trouw voor zoals we die met onze ogen zien. Zo heet dit werk van Zao Wou-Ki Wij twee, maar kun je toch niet zeggen dat het om een portret van twee mensen gaat. De kunstenaar stelt niet zozeer voor wat hij ziet, maar wel datgene wat hij zich verbeeldt.

4 2. Een magisch penseel Om zijn eigen stijl te vinden besluit Fong Chung-Ray verschillende soorten gerei en technieken uit te proberen. Zo vond hij zelfs een nieuw penseel uit, dat hij in elkaar knutselde met de schors van een palmboom. Als hij daarmee inkt of verf aanbracht, gebeurde dat met erg brede, originele halen. Je moet er maar op komen, toch? Kies iemand uit voor de volgende activiteit. We gaan elkaar even masseren. 1. Eerst moet je afspreken wie de rug van de ander gaat masseren en wie gemasseerd wordt. 2. De persoon die masseert kiest, zonder dat te verklappen, een werk van Fong uit. Daarna bootst hij/zij de penseeltrekken na op de rug van de ander. 3. De persoon die gemasseerd wordt, kijkt naar de werken en probeert te raden door welk werk de masseur zich laat inspireren. Fong Chung-Ray zegt dat inkt zich gedraagt als een geest. Inkt verspreidt zich immers op het papier en vindt er zelf zijn weg. Hoe poëtisch!

5 3. Zandschildering Hu Chi-Chung groeide op in een klein bergdorpje. Omdat hij geen inkt of papier had om te tekenen, oefende hij met zand. Is het omdat hij aan zijn kindertijd terugdenkt dat hij later zand vermengt onder zijn olieverf? Hij is hoe dan ook de eerste kunstenaar die durfde te experimenteren met deze vreemde mengeling! Zie je het zand op het doek zitten? Heb je trouwens gemerkt dat het hier afgebeelde schilderij niet helemaal hetzelfde is als het werk dat in het museum hangt? Vind je de 6 fouten? De meeste kunstenaars op de tentoonstelling maken lyrisch abstracte schilderijen: ze brengen inkt of verf op het doek of papier aan en gaan daarna met grote, vrije vegen te werk. Hierbij laten ze zich door hun emoties leiden. Op de eerste verdieping hangen dan weer geometrisch abstracte werken. De kunstenaars die deze schilderijen maakten hebben belangstelling voor meetkundige vormen. Ook houden ze ervan met kleuren te spelen.

6 4. Mannetjes van de maan Eendracht maakt macht, zoals iedereen wel weet! De Chinese kunstenaars die in ballingschap in Taiwan wonen, komen samen om tentoonstellingen te organiseren of over kunst te praten Een van de beroemdste groepen heet Vijfde maan of Fifth Moon in het Engels Als je mijn aanwijzing volgt, vind je het werk van een kunstenaar uit deze groep: Ga niet op zoek naar een lijst, maar naar een opgehangen rol. Zo werden de klassieke Chinese kunstwerken immers opgehangen. Als de tentoonstelling voorbij is, hoeven we dit lange papier alleen maar op te rollen om het op te bergen. Praktisch, hè? Dit is geen echt abstract werk, want we kunnen er verschillende fasen van de zonsondergang en aspecten van de aarde op herkennen. Schrijf hier de naam op van de kunstenaar die je hebt gevonden: In de winter van 1968 maakte het ruimteveer Apollo 8 de eerste foto s van de aarde gezien vanuit de ruimte. Deze foto s maakten toen grote indruk op onze kunstenaar. Een paar maanden later maakte Neil Armstrong als eerste mens ooit een wandeling op de maan. >>> >>> GA NU NAAR HET TONEEL.

7 Parijs zou Parijs niet zijn zonder de Eiffeltoren, en Peking, de hoofdstad van China, zou Peking niet zijn zonder de Verboden Stad! Die prachtige plek met haar wondermooie paleizen en tuinen was vroeger alleen bestemd voor de keizer en zijn hof. Tegenwoordig heeft China geen keizer meer en ontvangt de Verboden Stad zowat 15 miljoen bezoekers per jaar! 5. Door berg en dal De vader van Chuang Che was onderdirecteur van het Museum van de Verboden Stad in Peking. Zijn familie bereikte Taiwan samen met een transport dat een deel van de museumschatten bevatte (schilderijen, waardevolle meubelen ). Al die stukken zaten in kisten en hadden vele duizenden kilometers afgelegd in vrachtwagens en schepen. Zo waren ze veilig tijdens de opeenvolgende oorlogen. Zelf nam Chuang Che aan die ongelooflijke reis deel toen hij nog maar dertien jaar oud was. Vele van zijn schilderijen zijn geïnspireerd door de landschappen van Michigan in de Verenigde Staten, het land waar hij achteraf is gaan wonen. Kijk hoe licht, bijna doorzichtig zijn verf soms is! Wat is zijn geheim? Chuang Che vergat nooit dat de Chinese kunstenaars hun inkt aanlengden met water. En daarom heeft hij de inkt gewoon vervangen door olie- of acrylverf. Net als vele abstracte kunstenaars geeft Chuang Che niet altijd een titel aan zijn schilderijen. Zo laat hij ons vrij in zijn doeken te zien wat we willen. Nu ben jij aan de beurt: kies je lievelingsschilderij uit en geef er een titel aan:. >>> GA MET JE GEZICHT NAAR DE ZAAL STAAN EN NEEM DE TRAP RECHTS NAAR DE 1 STE VERDIEPING.

8 6.Vele tinten wit Hoewel vele Chinese kunstenaars lyrisch abstracte werken hebben gemaakt, waren sommige van hun collega s vierkanter ingesteld. Deze schilders hadden dus een voorliefde voor de geometrische abstractie. Hun werken bevatten dan ook lijnen en meetkundige vormen Ze gebruikten ook veel zuivere kleuren. Zo is Richard Lin verzot op wit. In zijn doeken speelt hij immers met de vele nuances van deze kleur. Hier en daar voegt hij alleen een paar gekleurde lijntjes of een paar aluminiumstaafjes toe. Zo komt het wit nog beter tot zijn recht. Als ik de werken van Richard Lin zie, moet ik denken aan sneeuw, aan stilte, of aan het ritme van muziek. Welke woorden komen bij jou op als je naar zijn schilderijen kijkt? Schrijf hierna drie van die woorden op: Richard Lin is een minimalistisch schilder. Hij probeert zo veel mogelijk dingen uit te drukken met zo weinig mogelijk vormen en kleuren.

9 De grootvader van Ho Kan was een meester van de kalligrafie. In China is het een heuse kunst mooi te schrijven. Denk er niet aan een potlood en een gummetje te gebruiken. Je oefent meteen met penseel en inkt. Maar zoals je ziet springt Ho Kan op een heel originele manier om met het schrift. Het lijkt wel alsof zijn ideogrammen wegwaaien in de wind. Ze zien er schots en scheef uit. 7. Wist je dat? Neem 3 letters van je naam en laat ze in het vierkantje hieronder tot uitbarsting komen: zo ontstaat een origineel abstract werk. Je kunt er ook andere zaken aan toevoegen, zoals je handtekening. In China gebruikt een kunstenaar een zegel en rode inkt om zijn handtekening op het papier te zetten. Volgens de legende zou de Gele Keizer jaar geleden zijn minister Cang Jie de opdracht hebben gegeven een schrift uit te vinden. Cang Jie had vier ogen, waarmee hij de geheimen van hemel en aarde kon waarnemen. Op een dag zag hij tijdens een wandeling een dierenspoor op de grond. Toen kwam hij op het idee een teken te ontwerpen voor elk ding dat hij in zijn omgeving zag. Het ideogram was geboren!

10 8. Zonder begin of einde Als je goed naar het werk van Hsiao Chin kijkt, begrijp je meteen zijn filosofie de manier waarop hij het leven ziet. Is het je opgevallen dat zijn werken er soms onvolledig uitzien? Het lijkt wel alsof er van sommige doeken een stuk werd afgesneden, alsof het andere stuk elders een eigen bestaan leidde. Het is alsof ze geen begin of einde hebben. En toch: kijk eens goed naar de vier penseelstreken die naar links lopen. Boots de brede beweging na die de kunstenaar maakte om ze te schilderen. Ben je naar rechts of naar links gegaan? Naar welke kant heeft de schilder zijn arm bewogen en waaraan kun je dat merken? Hsiao Chin is erg beïnvloed door de boeddhistische filosofie. Zo is hij ervan overtuigd dat het leven nooit ophoudt. Zelfs als het lichaam na de dood verdwijnt, wordt onze geest in een ander lichaam herboren en blijft zo bestaan. De naam hiervoor is reïncarnatie of wedergeboorte.

11 De schat van Vlieg We zijn aan het eind van de tentoonstelling gekomen. Nu ben je zelf een specialist in de Chinese abstracte kunst! O, maar daar is Vlieg weer! Op naar de balie! Welke vreemde geur stijgt uit het koffertje op? Vliegje heeft een heel fijne neus. Ditmaal heeft ze een klein cadeautje voor je achtergelaten! Iets dat je neusgaten zal prikkelen Wil je weten wat? Zoek dan de cijfercode die het koffertje afsluit. Vind de drie woorden hieronder en schrijf ze in de tabel over (1 letter per vakje). 1. Naam van het eiland waar ontelbare Chinezen een toevlucht zochten. 2. Voornaam van de man die in 1969 als eerst op de maan wandelde. 3. De bijnaam van deze man is Grote Roerganger Heb je de tabel ingevuld? Tel nu hoe vaak volgende letters terugkeren: Aantal O s = nr. 1 van de code. Aantal I s = nr. 2 van de code. Aantal A s = nr. 3 van de code.

12 Dit boekje werd door het Museum van Elsene gemaakt in het kader van de tentoonstelling From China to Taïwan. Pioniers van de abstractie (15.06 > ). Te koop (1 euro) aan de museumbalie. Alle rechten voorbehouden. Contact: Museum van Elsene Jean Van Volsemstraat Brussel /22 museum@elsene.be Het Museum van Elsene organiseert tal van activiteiten voor gezinnen: rondleidingen, stages, workshops Indien u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief of onze website raadplegen: (rubriek Activiteiten). De Schatten van Vlieg is een initiatief van CultuurNet Vlaanderen vzw. Een initiatief van Dominique Dufourny, burgemeester, Yves de Jonghe d Ardoye, ere-afgevaardigde en schepen voor Cultuur, en van de leden van het college van burgemeester en schepenen van Elsene. Verantwoordelijke uitgever: Gemeente Elsene Elsensesteenweg, B-1050 Brussel. Samenstelling: Stéphanie Masuy, hoofd publiekswerking. in samenwerking met Alexia Pashalaki en Steffi Van Sanden, stagiaires. Grafisch ontwerp: Flore Figuière (Ekta). Illustraties: Louise Hendrickx. Vertaling: Katelijne De Vuyst. Copyright van de werken: N 1: Willy Finch, Hooioppers, 1889, collectie Museum van Elsene; Paul Klee, Die Zwitscher-Maschine, 1922, MOMA, New-York; Henri Michaux, Zonder titel, 1961, collectie Museum van Elsene; Henri Evenepoel, Portret van Albert Devis, 1897, collectie Museum van Elsene. N 3: Hu Chi-Chung, Zonder titel, 1968, privé-collectie, alle rechten voorbehouden. N 4: Apollo 8 Magazine 13/E (B&W) Lunar Orbit, Trans-Earth Coast; NASA photographs, omstreeks albums/ /with/ N 5: Tijdens de Japanse invasie ( ) van Peking naar Chongging overgeplaatste keizerlijke collectie, Chengdu, omstreeks 1938, alle rechten voorbehouden.

Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek!

Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek! Walter en Jef nemen je mee naar een wereld vol kleuren, licht, materie en vormen. Voor hen is een schilderij veel meer dan gewoon maar een doek! & Fijne kennismaking! Wie zijn Walter Leblanc en Jef Verheyen

Nadere informatie

POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert

POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert Vul hier de gevonden cijfers van de code in. A B C POP-UP. Gids voor de kleine kunstexpert Wist je dat? Ik ook een andere schatkist verstopt heb hier juist om de hoek? In de Bibliotheek Sans Souci: Sans

Nadere informatie

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Dit boekje is van: De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Ik heb het museum bezocht met: Een reis door de tijd Hallo! Wij zijn Caroline en Maurice en we hebben een passie voor Belgische moderne kunst.

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Klee en Cobra. Het begint als kind Lesbrief - voor de leerkracht Naar het museum! Herhaal voor het bezoek aan het Cobra Museum wat in deel 1 van Opnieuw

Nadere informatie

Hoi Cai. Speurtocht. vanaf 7 jaar. Bonnefantenmuseum Maastricht

Hoi Cai. Speurtocht. vanaf 7 jaar. Bonnefantenmuseum Maastricht Hoi Cai Speurtocht vanaf 7 jaar Bonnefantenmuseum Maastricht Gefeliciteerd! Cai Guo-Qiang heeft een kunstprijs gewonnen. Cai is een kunstenaar uit China. Hij heeft in Japan gewoond maar woont nu in New

Nadere informatie

Is t echt? Wist je dat? Vlieg, doe niet zo flauw! Breng mijn bril onmiddellijk terug! Je weet heel goed dat ik anders stekeblind ben

Is t echt? Wist je dat? Vlieg, doe niet zo flauw! Breng mijn bril onmiddellijk terug! Je weet heel goed dat ik anders stekeblind ben Ik houd mijn vrienden graag voor de gek en ook Ben zal er niet aan ontsnappen! Ik weet dat hij dol is op de Verenigde Staten en daarom wil ik hem graag de tentoonstelling Photorealism tonen. Maar het is

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h Het verhaal van Victor Visch V i c t o r V i s c h e n h e t g e h e i m v a n M i l l i n g e n H et is al meer dan een kwart eeuw geleden dat de Haarlemse kunstschilder Victor Visch werd uitgenodigd

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna.

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna. Dick Bruna Dick Bruna is geboren in het jaar 1927 en woont in Utrecht. Hij tekent al vanaf zijn kindertijd. Zijn vader wou dat hij uitgever zou worden net als hijzelf en dus ging Dick Bruna naar Londen

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez 1. Propia Initiativa Dit is het kunstwerk dat Inti maakte voor de tentoonstelling Utopiart27. Propia Iniciativa, Digitale print 3 foto s van performance

Nadere informatie

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal,

Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, Als je 2 kunstwerken naast elkaar hangt maak je bijna vanzelf een vergelijking. Je ziet een overeenkomst of een verschil in kleur, materiaal, verhaal, Ieder kijkt op zijn eigen manier. Zoek de kunstwerken

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles PO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 3/4 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Leerkracht - handreiking Aan het begin van de les wordt het verhaal

Nadere informatie

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE 3 HALLO! Met dit boekje leer je meer over het project Dream City. Dream City is een fotoserie met verhalen gemaakt door fotografe Anoek Stekete en schrijfster Eefje

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken Letters Letters inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 3 2. Letters 4 3. Plaatjes lezen 5 4. Het pictogram 6 5. Van plaatje naar teken 7 6. Letters en klanken 8 7. Overal letters 9 8. Rome 10 9. Vreemde

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering.

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering. Identiteit Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? Column Floris Gonggrijp Het stads leven Column Thomas Kuiper Het leven in een Dorp interview Carla van Rijsbergen De verhuizing en verandering. Gemaakt

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Inleiding Wat heb je nodig? Ontdek je eigen schrijfstijl Faux kalligrafie Krullen aan de letters Speelse letters...

Inleiding Wat heb je nodig? Ontdek je eigen schrijfstijl Faux kalligrafie Krullen aan de letters Speelse letters... Inhoudsopgave Inleiding... 7 Wat heb je nodig?... 8 Ontdek je eigen schrijfstijl... 9 Een hoopvolle toekomst... 12 Faux kalligrafie... 14 Krullen aan de letters... 18 Speelse letters...20 Handletteren...24

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 1/2 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Inleiding Aan het begin van de les wordt het verhaal van James

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld!

Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld! Naam: Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld! Elk jaar hebben we een kinderboekenweek. Dit is al sinds 1955 zo. Dat zijn al heel veel jaren. Elke kinderboekenweek duurt 10 dagen. Dit jaar valt deze week in

Nadere informatie

rondedans. Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende

rondedans. Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende rondedans. Tekst: Guy Kestens Naar aanleiding van de vernissage in Galerij Dessers-Beeck op 27 april 2014. Welkom in het paradijs,

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

VOOR DAVID VOOR MARTY & CESCA

VOOR DAVID VOOR MARTY & CESCA VOOR DAVID VOOR MARTY & CESCA TEKEN EN SCHRIJF JE EIGEN BOEK KLAAR OM OP AVONTUUR TE GAAN? JA NEE Vertaald door Christelle Bogaert PSSST! Hé, jij daar! Ja, JIJ, die dit boek aan het lezen bent. Ik heb

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT NAAM.. LEEFTIJD.. EMAILADRES. TELEFOON.. Onder alle deelnemers aan deze speurtocht verloten wij drie exemplaren van het boek: Een hele kunst. Dit boek staat in de kinderboeken

Nadere informatie

Kennismaken. Marcel Duchamp. Kunstwerken. Kunstbeschouwing. Heb je alle onderwerpen gehad, dan klik je op de gele pijl! Einde

Kennismaken. Marcel Duchamp. Kunstwerken. Kunstbeschouwing. Heb je alle onderwerpen gehad, dan klik je op de gele pijl! Einde 1887-1968 Kennismaken Marcel Duchamp Kunstwerken Kunstbeschouwing Heb je alle onderwerpen gehad, dan klik je op de gele pijl! Einde Marcel Duchamp was een Frans kunstenaar. Eerst werkte hij als kunstschilder

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Donderdag 1 december Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 1 december Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 1 december 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Pensioenfeest Marcel Vossen, provinciaal directeur ANB Vlaams-Brabant Groenenberg, Sint-Pieters-Leeuw

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

H _ U E _ V H. Zo, eerst de reis voorbereiden!

H _ U E _ V H. Zo, eerst de reis voorbereiden! Bonjour, Wij zijn blij dat je ouders voor Château le Verdoyer voor jouw vakantie gekozen hebben... je zult zien, het wordt echt leuk! Dit boekje zal je helpen om je verblijf goed voor te bereiden en indien

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling Kijkwijzer niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007 Malin Persson, Sound, silence, echo, 2007 Noot voor de leerling Gebruik een clipboard en uitsluitend

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Kerken en monsters - blad 1

Kerken en monsters - blad 1 Kerken en monsters - blad 1 Satie woonde vanaf zijn 12e jaar in Parijs. Hij ging vaak naar een kathedraal, de Notre-Dame. Hij hield ervan om daar rustig te zitten en te genieten van de mooie dingen die

Nadere informatie

Als het licht weer aan gaat

Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Joyce de Groot Copyright Joyce de Groot Coverontwerp: Gerrit Hendriks ISBN: 978.94.021.5289.0 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 7 Het boek wordt geboren

Nadere informatie

Er was eens... Magritte

Er was eens... Magritte Er was eens... Magritte 1 2 Er was eens... Magritte René René Magritte is wereldberoemd met zijn vreemde, poëtische beelden. Hij werd geboren op 21 november 1898 te Lessines, in de provincie Henegouwen.

Nadere informatie

Haiku s in woord en beeld

Haiku s in woord en beeld Haiku s in woord en beeld Tekst: Marianne Timmer Afgelopen maanden sloegen VUDH s schilderdocent Mia Westerhoff en schrijfdocent Marianne Timmer de handen ineen en startten zij een uniek samenwerkingsverband:

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol Vol Liefde Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest Ari Schol Colofon www.arischol.nl 2016, Tweede druk Oorspronkelijke titel: Omslagontwerp en foto s: Foto auteur: Redactie: Opmaak: Vol Liefde Ari

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles VO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties Jeanette aan de Stegge Schilderen met emoties 2 Jeanette aan de Stegge is als schilderes voornamelijk bekend vanwege haar treffende portretten. Ze heeft als bijna geen ander de gave om de persoonlijkheden

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10 Ik doe altijd wat ik niet kan Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen - Pablo Picasso 1 / 10 Creatief Inspirerend Verdiepend Ontdekkend Ontspannend Dit zijn de kernwoorden van mijn workshops. Natuurlijk

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Klassen NT2 bezoeken de collectie oude kunst en het fin-de-siècle museum. Het thema is portret en identiteit en de activiteit bestaat uit 5 inhoudelijke onderdelen en een afsluitmoment. Bij elke opdracht

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van:

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van: Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje.

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

Reisverslag China. Voor het officiële programma begon waren we al 2 dagen in China zodat we alvast konden wennen aan het tijdsverschil.

Reisverslag China. Voor het officiële programma begon waren we al 2 dagen in China zodat we alvast konden wennen aan het tijdsverschil. Reisverslag China Voor de reis begon hadden we eerst een soort kennismakingsdag. Met de mensen uit Nederland gingen we naar een Chinees restaurant. Waar we iedereen konden ontmoeten en we kregen nog meer

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

James Welling.Metamorphosis

James Welling.Metamorphosis James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 S.M.A.K. Gent inleiding Deze tentoonstelling toont kunstwerken van de kunstenaar James Welling. Hij werkt altijd

Nadere informatie