Waarom architecten geen kunstenaar zijn. Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken. Waarom architecten geen vernieuwers zijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom architecten geen kunstenaar zijn. Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken. Waarom architecten geen vernieuwers zijn"

Transcriptie

1 Fotograaf: Theo Kelderrman Appendix van De belevingsreis van baarmoeder tot kist Waarom architecten geen kunstenaar zijn Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken Waarom architecten geen vernieuwers zijn Waarom we belevingsloos bouwen

2 Chrystal Palace in London Op de wereldtentoonstellingen kregen architecten volop de gelegenheid met nieuwe vormen en technieken te experimenteren. Maar op de wereldtentoonstelling in Londen in 1851 was het geen architect die een poging waagde tot een omwenteling in de architectuur, maar de tuinman Joseph Paxton die het Crystal Palace ontwierp. Terwijl de gerenommeerde architecten massieve gedecoreerde gebouwen neerzetten, ontwierp Paxton een gebouw geheel opgetrokken uit glas en gietijzer. Het lichte glazen gebouw van Paxton contrasteerde enorm tussen de andere zware gebouwen. Zijn Crystal Palace had een sprookjesachtige uitstraling, alsof het gebouw zweefde tussen hemel en aarde. Paxton had een gebouw ontworpen waarbij het accent lag op de ruimte in plaats van de materie. De architecten van toen ontwierpen in de stijl van de Ecole des Beaux-Arts die eind negentiende eeuw hoogtij vierde. Deze stroming was een excessief vertoon van verschillende oude Europese stijlen die een heroïsche geschiedenis moesten uitstralen van weelde en macht. Paxton liet met zijn Crystal Palace zien wat er constructief en architectonisch mogelijk was, terwijl de architecten van die tijd niet verder gekomen waren dan versierde dozen met gaten.

3 Wereldtentoonstelling in Chicago, zicht op South Canal Het was op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 wederom geen architect die liet zien wat er gemaakt kon worden met gietijzer, maar de ingenieur Gustave Eiffel, die een monumentale ingang van deze tentoonstelling ontwierp. Franse kunstenaars en intellectuelen hadden in 1887 in Le Temps het Protest der kunstenaars ondertekend om zo hun verontwaardiging over het stalen wangedrocht te uiten. Gebruikelijk was om één van de meest karakteristieke bouwwerken niet af te breken en tegen het protest van de kunstenaars in, bleef juist dit bouwwerk staan. De Franse schrijver Guy de Maupassant ging in het vervolg lunchen in de Eiffeltoren met als reden dat het de enige plek in Parijs was waar hij de lelijke toren niet hoefde te zien. De mogelijkheden die de heren Paxton en Eiffel lieten zien werden niet door de Europese architecten opgepakt, zij bleven gevangen in hun tradities. Het was de Amerikaanse architect Louis Sullivan die zijn opleiding in Ecole des Beaux- Arts in Parijs had genoten, die begreep wat Paxton had neergezet. Sullivan stoorde zich aan de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893 waar de stijl van de Ecole des Beaux-Arts nog volledig overheerste. Hij vond dat Amerika een eigen architectuur moest hebben en geen verdorde overblijfsels van een oud Europa.

4 Wainwright building in St. Louis Het architectenbureau Adler & Sullivan ontwierp de Wainwright Building die tussen 1890 en 1891 gebouwd werd. Met dit gebouw werd Sullivan de grondlegger van de typische Amerikaanse wolkenkrabber ofwel The Father of Skycrapers. Het was Amerika waar de omstandigheden gunstig waren om los te komen van de Europese tradities en waar de aanzet die Paxton en Eiffel gaven, verdere ontwikkeling tot ongekende hoogtes mogelijk maakte. De Amerikaanse pioniersgeest keek vooruit, stond open voor al het nieuwe, terwijl de Europese geest zich wentelde in eeuwenlange tradities. Studenten van de Ecole des Beaux-Arts in Parijs die kritiek hadden op de gevestigde architectuur en kunst werden uitgestoten. Schilderijen van Pisarro, Monet, Degas en Renoir werden geweigerd voor exposities in de officiële Salon, maar werden al in 1886 met open armen ontvangen in New York, waar ruim driehonderd schilderijen van deze vernieuwers in de schilderkunst te bezichtigen waren. De Amerikaanse kunstcritici waren vrijwel unaniem van mening dat het om een zeldzame collectie meesterwerken ging. De avant-garde verhuisde dan ook van Europa naar Amerika ofwel van Parijs naar New York.

5 Beeld van Karl Marx in Chemnitz Het was geen architect die kwam met een radicale visie om met het Europese verleden te breken en die vooruit keek in plaats van achterom, maar een filosoof. Wat de tuinman Paxton en de ingenieur Eiffel niet voor elkaar kregen, lukt Karl Marx ( ) wel: hij kreeg de Europeanen, inclusief de architecten, uiteindelijk om naar een nieuwe architectuur. De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd, waar het op aankomt is haar te veranderen, is een bekende uitspraak van Marx. Hij keek niet zoals de architecten van de Ecole des Beaux-Arts vol bewondering naar de pracht en praal van de vorsten, adel en grootindustriëlen. Hij keek met afschuw naar het heroïsche verleden en zag de belofte van een maakbare, betere samenleving die in de toekomst lag. Hij geloofde niet in het lijden van vele mensen die toen massaal geloofden dat het paradijs na de dood zou komen. Marx wilde het paradijs op aarde realiseren. Marx zou de denkwereld van de Europeanen voorgoed veranderen, hij zette vraagtekens bij de ontstane rangen en standen, bij eigendomsrechten en bij kinderarbeid. En in die tijdgeest waren er verschillende architecten die het gedachtegoed van Marx oppakte. Men ging concreet aan de slag om een betere wereld te maken.

6 Plan Voisin in het centrum van Parijs De bekende architect Le Corbusier ( ) tekende zijn visioenen om Parijs te moderniseren. Hij kwam met een plan Voisin in 1925, vol met kruisvormige torenflats midden in Parijs op loopafstand van de Notre-Dame. Paxton, Eiffel en de ingenieurs van bruggen, boten en auto s werden omarmd. Sullivan werd herkend als grondlegger van een nieuwe architectuur en zijn uitspraak: Form Follows Function werd een dogma in architectenland. En zo verdwenen langzaam de rijk gedecoreerde gebouwen van de Ecole des Beaux-Arts van het toneel. De Ecole des Beaux-Arts werd door de moderne architecten gezien als een samenraapsel van allerlei stijlen uit vroegere tijden en daarmee kon deze stijl niet zijn eigen tijd uitdrukken. De modernen waren niet meer gericht op de weelde van de elite, niet meer gericht op de oude vormen, maar zochten naar nieuwe vormen en materialen die een betere toekomst voor elke burger beloofden.

7 Plan Voisin in het centrum van Parijs De modernen zetten zich af tegen alle mooie materialen van de elite, de decoraties, de wandschilderingen, de ornamenten. Dure materialen raakten in onmin. Goud werd kitsch en grijs beton was puur en eerlijk. Decoraties en ornamenten waren opsmuk, maar bovendien veel te duur als men voor de grote massa wilde bouwen. De kale, moderne, betonnen architectuur was een bouwproduct dat gerealiseerd kon worden voor elke burger. De moderne architecten liepen niet voorop maar waren volgers van de kunstenaars die in die tijd radicaal braken met het verleden. En omdat die breuk zo radicaal was en ze geen wortels meer hadden uit het verleden, zou er een scala aan nieuwe stijlen ontstaan die door de architecten geïmiteerd werd waar het kon. Zo ontstonden er allerlei stromingen in de architectuur: constructivisme, functionalisme, rationalisme, expressionisme, brutalisme, structuralisme, minimalisme, enzovoort. Maar de architecten in Europa stonden voor een heel andere opgave dan die in Amerika. Europa was geen maagdelijk land dat geheel opnieuw ingevuld kon worden, het was juist een rijk gevuld land met veel oude gebouwen, die de moderne architecten nu verafschuwden.

8 Plan Voisin in het centrum van Parijs De Amerikanen konden nieuwe steden met strakke rasterpatronen als wegennet ontwerpen voor de opkomende automobiel en de wolkenkrabbers. De Europese architect moest zijn moderne bouwwerken realiseren binnen de middeleeuwse kronkelende straatjes in steden en dorpen, tussen gebouwen met een lang verleden, en hij mocht zeker niet hoger bouwen dan de kerk. Pogingen om oude steden op de kop te zetten, zoals in de visioenen van Le Corbusier waarin de oude kern van Parijs platgegooid wordt, waren te hoog gegrepen. Le Corbusier wilde af van de oude binnensteden die organisch gegroeid en ontwikkeld waren voor voetgangers, paard en wagen. Alleen al door de komst van de auto waren de oude binnensteden niet meer functioneel en totaal achterhaald. Niettemin hadden de binnensteden, juist door deze organische groei, hun eenheid en - op een natuurlijke wijze - hun oriëntatiepunten gekregen. Elke breuk in deze eenheid had een speciale betekenis voor de gemeenschap, zoals marktplein, kerk, stadhuis of fontein. Tevens functioneerde elke breuk als oriëntatiepunt voor de reiziger. Maar dat zagen de modernen niet, de oude stad werd onder handen genomen en elk nieuwbouwproject werd een breuk in de stad zonder betekenis, een Fremdkörper.

9 CCTV en TVCC in Beijing De oude stad verbrokkelde langzaam in losse delen. De bestaande eenheid van de steden en dorpen verdween door aansprekende architectuur en stedenbouw van het moment. En in zelfs de kleinste dorpjes kwamen moderne hoge flats. Het was geen architectuur die vanuit het verleden nieuwe vormen zocht, maar radicaal gebroken had met het verleden. Een moderne architectuur die niets met zijn rijke bouwgeschiedenis en complexe omgeving te maken wilde hebben, een architectuur die dement was. De moderne gebouwen konden in Amerika sprankelen in de rechthoekige rasterwegenstructuur, terwijl de moderne gebouwen in Europa er vaak verloren bijstonden in de kronkelende steegjes van de oude binnensteden. De huidige moderne architecten verschillen eigenlijk niet veel van de architecten van de Ecole des Beaux-Arts. Allebei kopiëren ze oude Europese stijlen: de Ecole des Beaux-Arts kopieerde de stijlen van voor 1900 die een rijk verleden moesten uitstralen, de huidige moderne architecten de stijlen van na 1900 die een veelbelovende toekomst moesten uitstralen, zoals het gebouw in Beijing van Rem Koolhaas. De geschiedenis leert ons dat we de vernieuwers niet onder de architecten moeten zoeken; het is weer wachten op een tuinman, een ingenieur, een filosoof of iemand met een ander beroep, maar één ding heeft de geschiedenis ons geleerd: het zal geen architect zijn.

10 Fotograaf: Theo Kelderrman Robert Kromhof is essayist, architect en beeldend kunstenaar. Eerdere publicaties: Body or No Body, the dangers of abstracting, Begrenzen geeft vrijheid. De fotografen in De belevingsreis zijn: Theo Kelderman, Hans van Vrouwerf, Susanne Stoop, Peter van der Steege.

Waarom architecten geen kunstenaar zijn. Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken. Waarom architecten geen vernieuwers zijn

Waarom architecten geen kunstenaar zijn. Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken. Waarom architecten geen vernieuwers zijn Fotograaf: Theo Kelderrman Appendix van De belevingsreis van baarmoeder tot kist Waarom architecten geen kunstenaar zijn Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken Waarom architecten geen vernieuwers

Nadere informatie

Appendix van De belevingsreis van baarmoeder tot kist

Appendix van De belevingsreis van baarmoeder tot kist Appendix van De belevingsreis van baarmoeder tot kist Waarom architecten geen kunstenaar zijn Waarom verbod op architectuurbladen en -boeken Waarom architecten geen vernieuwers zijn Waarom we belevingsloos

Nadere informatie

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving ART HISTORY de negentiende eeuw H5 Les1. Inleiding Ontstaan van de moderne samenleving Tijdlijn Invloeden vanuit de achttiende eeuw: Neoclassicisme Opkomst van de burgerij Technische en wetenschappelijke

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Rond de toren Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk //

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // 4153588 Inleiding De opgave lijkt eenvoudig. Het betreft de huidige kunsthal te Rotterdam ontworpen door het architectenbureau OMA. De opgave luidt: stel,

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

lesidee Gevels antwoorden

lesidee Gevels antwoorden Architectuur lesidee Gevels antwoorden OPDRACHT Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen van soorten gevels. Lees ze en bekijk de plaatjes. Zet daarna onder de foto van de Roosendaalse gebouwen om

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de vader van het

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

www.gratisaanbiedingen.nl Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads

www.gratisaanbiedingen.nl Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Eiffeltoren DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY de twintigste eeuw H6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Kunst als een wetenschap blz.52 Tegelijkertijd met de expressionistisch kunstuitingen

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

Eindexamen havo tehatex 2013-I

Eindexamen havo tehatex 2013-I figuur 1 figuur 2-1 - Dit examen gaat over rijkdom en over de verschillende manieren waarop en redenen waarom kunstenaars, architecten en vormgevers weelde en waarde(n) in hun werk tot uitdrukking brengen.

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Tijd van Pruiken en Revoluties 1700-1800 Vroegmoderne Tijd Kenmerkende aspecten Uitbouw van de Europese overheersing,

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw ART HISTORY de negentiende eeuw H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw Thema s uit het Realisme Hardwerkende fabrieksarbeiders. Eenvoudige plattelandsmensen. Kleine en alledaagse gebeurtenissen.

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Helpt de minder begoede, dus eigenlijk ook een socialist. Zijn architectuur is een hefboom voor het verbeteren van de maatschappij.

Helpt de minder begoede, dus eigenlijk ook een socialist. Zijn architectuur is een hefboom voor het verbeteren van de maatschappij. Architectuurtheorie LES 4 4. Maatschappelijke impact A D O L F B E H N E Omgeving aangenamer maken en een beter, een nieuw soort mens maken Onderscheid tussen het utilitarisme, functionalisme en rationalisme

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst ART HISTORY de twintigste eeuw H5 H3 De modernen en volkskunst Toenemende belangstelling voor exotische en volkskunst. blz.28 Wereldtentoonstellingen vanaf 1851. Reizen naar verre bestemmingen raakten

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal E 26 Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal Zoals je ziet was gans het domein tussen De Pintelaan, Galgenlaan, Oudenaarsestnwg terug bestemd

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Werkstuk CKV Glaspaleis

Werkstuk CKV Glaspaleis Werkstuk CKV Glaspaleis Werkstuk door een scholier 2360 woorden 24 mei 2004 7 29 keer beoordeeld Vak CKV Inleiding Ik ben nooit in architectuur geïnteresseerd geweest vandaar dat ik me er ook nooit in

Nadere informatie

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal E 26 Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal Zoals je ziet was gans het domein tussen De Pintelaan, Galgenlaan, Oudenaarsestnwg terug bestemd

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

7,2. 1 Wetenschappelijke revolutie. 2 Gevolgen van de wetenschappelijke revolutie. 3 Kenmerken van de verlichting

7,2. 1 Wetenschappelijke revolutie. 2 Gevolgen van de wetenschappelijke revolutie. 3 Kenmerken van de verlichting Samenvatting door een scholier 1776 woorden 11 december 2007 7,2 240 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Geschiedenis samenvatting Hoofdstuk 2; Wetenschappelijke revolutie, verlichting

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN 1965 2000 PROF. HILDE HEYNEN EXAMENVRAAG 1: PAPER VERGELIJK DE UTOPISCHE OPVATTINGEN VAN PIET MONDRIAAN MET DIE VAN KAZIMIR MALEVICH. NINA DELVA 2BIRA,

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

Les 14 Dutch design. Presentatieopdracht 1 Rem Koolhaas

Les 14 Dutch design. Presentatieopdracht 1 Rem Koolhaas Les 14 Dutch design Presentatieopdracht 1 Rem Koolhaas U gaat een presentatie geven van 5 minuten aan mensen die deze Nederlandse architect niet goed kennen aan de hand van drie gebouwen die door hem zijn

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

Henry van de Velde, totaalkunstenaar

Henry van de Velde, totaalkunstenaar Henry van de Velde, totaalkunstenaar Naar aanleiding van de 150e verjaardag van de geboorte van Henry van de Velde brengen we een bezoek aan de tentoonstelling over zijn leven en werk in het Jubelparkmuseum.

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op voor digitale boeken

Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op  voor digitale boeken Eiffeltoren Ruud van Capelleveen Nummer: 18 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Eiffeltoren www.absolutefigures.nl DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Realisme in de negentiende eeuw. Hoofdstuk 4 Blz.46 t/m 61 Het Realisme De tweede helft van de negentiende eeuw.

Realisme in de negentiende eeuw. Hoofdstuk 4 Blz.46 t/m 61 Het Realisme De tweede helft van de negentiende eeuw. Realisme in de negentiende eeuw Hoofdstuk 4 Blz.46 t/m 61 Het Realisme De tweede helft van de negentiende eeuw. Inleiding blz.46 t/ 50 De tweede helft van de 19e eeuw is een tijd van grote veranderingen.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

r e a l i s m e kenmerken van het Realisme KG-KB 13

r e a l i s m e kenmerken van het Realisme KG-KB 13 KGKB 13 r e a l i s m e Al voor de Franse Revolutie (1789) werd er in de Franse salons druk gediscussieerd over vrijheid en gelijkheid. In 1848 braken in veel Europese steden revoluties uit, als gevolg

Nadere informatie

Wenen. Wenen. Belvedere

Wenen. Wenen. Belvedere Wenen Belvedere Het Belvedere is een prachtig paleiscomplex in Wenen. Twee barokke paleizen, het Unteres en Oberes Belvedere, staan tegenover elkaar aan weerzijden van een hellend park met formele Franse

Nadere informatie

Ruimtelijke organisatie. Olgiati: Hemelse woonruimte, een atmosfeer waar men goed in kan leven. 1

Ruimtelijke organisatie. Olgiati: Hemelse woonruimte, een atmosfeer waar men goed in kan leven. 1 Ruimtelijke organisatie Olgiati: Hemelse woonruimte, een atmosfeer waar men goed in kan leven. 1 116 Inleiding Beweging door de ruimte Een huis moet een drietal zaken bieden: 1. Beschutting tegen hitte,

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie. Arno Bossaert 2BIRA

Paper Architectuurtheorie. Arno Bossaert 2BIRA Paper Architectuurtheorie Arno Bossaert 2BIRA 2014-2015 Stelling 7: Bespreek hoe in de tekst van Louis Sullivan uit 1896 zowel de oproep tot authenticiteit vervat zit als een pleidooi voor functionalisme.

Nadere informatie

ARCHITECTUUR. Interview een architect

ARCHITECTUUR. Interview een architect 1 ARCHITECTUUR Interview een architect Max. 2 personen Bijlagen: Spiekbrief en Kijkwijzer Wat heb je nodig? Pen, papier, evt. camera Maak gebruik van: Spiekbrief: telefoneren, afspraak maken en vragen

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Transformatie Huis II 2006 Tekst, computeranimatie Transformatiehuis

Nadere informatie

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort In het jaar 2017 viert Nederland honderd jaar De Stijl onder de noemer Mondriaan to Dutch Design. Diverse musea en culturele

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

nick hannes Dubai, spectaculair vervelend

nick hannes Dubai, spectaculair vervelend nick hannes Dubai, spectaculair vervelend woord TIM F.VAN DER MENSBRUGGHE beeld NICK HANNES De eerste aanblik van de stad is zonder meer sensationeel, of je nu fan bent of niet, zegt Nick Hannes (1974,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven JOKE REICHARDT Werkstuk voor het vak Het meesterwerk. Sleutelwerken in de westerse kunst van de 20 e en de 21

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004 Examenopgaven VBO-MAVO-D 2004 TEKENEN, HANDENARBEID, TEXTIELE WERKVORMEN D tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00 11.00 uur Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938 Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1 Buurt: Effen-Rith Wijk: West Gemeente: Breda Denominatie: Rooms Katholiek Type: Pastorie Bouwjaar: 1938 Architect: J. Hurks Monumentenstatus: Geen Huidige functie:

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

Elise Desair R BIRA Architectuurtheorie 2

Elise Desair R BIRA Architectuurtheorie 2 Vraag 17: Walter Benjamin bouwt verder op het inzicht van Sigfried Giedion dat de moderne architectuur gekenmerkt wordt door doordringbaarheid. Bespreek zijn visie op de utopische kwaliteiten van glas.

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Steden vroeger en nu Vragen bij het boek

Steden vroeger en nu Vragen bij het boek Steden vroeger en nu Vragen bij het boek Marlite Halbertsma Patricia van Ulzen 8 Deze vragen horen bij de tweede, herziene uitgave van Steden vroeger en nu van Marlite Halbertsma en Patricia van Ulzen.

Nadere informatie

Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur

Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur In deze achitectuurreis ligt het accent op 1900-heden. We bekijken de gebouwen van Otto Wagner, de Wiener Secession en wandelen door de Werbundsiedlung.

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017

Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017 1 Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017 Oud-collega s Traditiegetrouw treffen wij elkaar aan het begin van het nieuwe

Nadere informatie

Eindexamen kunst extra afname havo 2010 - I

Eindexamen kunst extra afname havo 2010 - I Blok 1 Dit blok gaat over architectuur in de negentiende eeuw. Veel kunst uit de negentiende eeuw behoort tot de romantiek. Voorbeelden zijn te vinden in de beeldende kunst, de muziek, het ballet, het

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk

Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk Samenvatting geschiedenis H2 wetenschappelijke revolutie, verlichting en Franse Revolutie 2tm5 2 De verlichting De samenleving wetenschappelijk De samenleving moest op dezelfde manier worden onderzocht

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Wereldverhalen. Reisimpressies

Wereldverhalen. Reisimpressies Wereldverhalen Reisimpressies 5 6 Wereldverhalen Reisimpressies Hans van de Sande 7 Schrijver: Hans van de Sande Coverontwerp: Hans van de Sande ISBN: 9789402156492 8 Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 2018 22 APRIL TATIANA RIVILIS (schilderes) Geboren 1986 in Moskou. In 2010 afgestudeerd aan de Universiteit van Moskou, in grafisch design en kunsthistorie. In 2012 verhuisde

Nadere informatie

CKV1 kijkwijzer architectuur/interieur

CKV1 kijkwijzer architectuur/interieur 2003 - uitgave: afdeling educatie - fotografie: marco de nood e.a. - vormgeving: jantijn van den heuvel CKV1 kijkwijzer architectuur/ Het simon van gijn - - is het huis van bankier en verzamelaar Simon

Nadere informatie

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep VRIJHEID EN BEVRIJDING er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep Charley Toorop, Arbeidersvrouw (1943) Hildo Krop Peter van den Braken, Landschap (z.j.) Jan Wiegers,

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie