b) het ARAB en meer speciaal de artikelen en 349 tot Maatregelen voor alle werknemers in de nabijheid van laswerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "b) het ARAB en meer speciaal de artikelen en 349 tot Maatregelen voor alle werknemers in de nabijheid van laswerken"

Transcriptie

1 ARAD 06 Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële gevaar s Titel VI Werken in de werkplaatsen en op de werven Hoofdstuk III Las- en snijwerken WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Deze materie wordt geregeld door: a) de CODEX, en meer bepaald: - Titel I - Hoofdstuk III - Algemene principes betreffende het welzijnsbeleid; - Titel VI - Hoofdstuk I Algemene bepalingen; - Titel VII Hoofdstuk II Persoonlijk beschermingsmiddel. b) het ARAB en meer speciaal de artikelen en 349 tot 386. c) het AREI; d) het koninklijk besluit van dat in het bijzonder betrekking heeft op machines (BS ) ALGEMEEN 2.1. Maatregelen voor alle werknemers in de nabijheid van laswerken 1. Het is verboden nabij las- en snijwerken te verblijven als men daartoe niet verplicht is. 2. Vermijd het kijken zonder aangepaste beschermingsmiddelen naar boog en vlam en het inademen van de rook Specifieke maatregelen van toepassing op lassers en hun helpers 1. De werknemers moeten de gepaste beschermingsmiddelen dragen als de te verbinden stukken moeten worden klaargemaakt voordat ze gelast worden om zich tegen wegspringende deeltjes te beschermen of om te voorkomen dat ze giftige dampen inademen. 2. De werknemers moeten weten hoe ze machines moeten bedienen en de aard van de afbijtproducten kennen. Bij het lassen van zware stukken moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van hefwerktuigen. Als het stuk echter met de handen moet worden vastgenomen, moet men ervoor zorgen dat men het goed vast heeft en elke bruuske beweging voorkomen.

2 Bladzijde 2 3. De lasplaatsen moeten worden omgeven met schermen of gordijnen van vuurvaste materialen, om de andere werknemers niet te verblinden en gloeiende vonken zoveel mogelijk in te perken. Als verschillende lassers op eenzelfde post aan het werk zijn, moeten ze eveneens zoveel mogelijk van elkaar worden gescheiden door aangepaste schermen. Het lasscherm moet zo dicht mogelijk bij het gezicht worden gehouden om rookinademing maximaal te beperken. 4. De vuurvergunning, vermeld in randnummer 1038 van het ARAD 06, moet altijd worden aangevraagd voor elk werk met brand- of ontploffingsgevaar en voor las- en snijwerken in gesloten ruimten. Verder moet na het werk of bij elke onderbreking worden nagekeken of er op de werkplek geen smeulend vuur is. 5. De nodige blusmiddelen moeten aanwezig zijn in de buurt van de werkplek; alle brandbare stoffen in de onmiddellijke omgeving van die werkplek moeten worden verwijderd of doelmatig worden afgedekt. 6. Las- en snijwerken mogen maar worden uitgevoerd op recipiënten die geen sporen meer vertonen van ontvlambare producten. Hierbij moet in het bijzonder gelet worden op producten die nog aanwezig zijn op te verwarmen materialen. Ze kunnen schadelijke dampen vrijgeven (bv. loodverf, vetten, oplosmiddelen enz.). 7. Zet altijd de rookafvoerinstallaties in werking, ook voor een werk van korte duur, en plaats de afzuigmond zo dicht mogelijk bij het emissiepunt. De eventuele filter van de afzuiginstallatie moet regelmatig vervangen of gereinigd worden. 8. In een beperkte ruimte mag maar gewerkt worden als die continu en voldoende verlucht wordt, zowel vóór als tijdens het lassen. Zelfs in die omstandigheden moet de werktijd tot een minimum worden beperkt en is de aanwezigheid van een helper of opzichter onontbeerlijk. 9. Bij het uitvoeren van een werk in stoomketels, tanks enz. moeten de lassers en snijders zich plaatsen op een werkvloer van goed droog hout.

3 Bladzijde 3 3. ELEKTRISCH LASSEN. BELANGRIJKSTE GEVAREN BIJ ELEKTRISCH LASSEN EN TE NEMEN MAATREGELEN OM ZE TE ONDERVANGEN Gevaar voor elektrocutie of elektrisering BESCHRIJVING VAN HET GEVAAR Een defect en of een verkeerd gebruik van de lastoestellen, die een lichamelijk contact met het toestel kunnen veroorzaken, wat een elektrisering of in het slechtste geval een elektrocutie tot gevolg hebben. Verder is bij vlambooglassen het gevaar op elektrische schokken door rechtstreeks contact reëel, aangezien de elektrische polen (paal, elektrode en massaklem) niet zijn afgezonderd. Zo kan het gelijktijdig aanraken van de elektrode en het te lassen stuk, vooral als niet wordt gelast (aanbrengen van de nieuwe elektrode), elektrocutie/elektrisering veroorzaken TE NEMEN MAATREGELEN OM DIT GEVAAR UIT TE SCHAKELEN De vlambooglasinstallatie moet altijd in een perfecte werkingsstaat worden gehouden. a) Kabels De kabels moeten steeds perfect geïsoleerd zijn en beschermd tegen elke externe schade. Voorkom eveneens dat ze over ruwe of scherpe oppervlakken schuren. De kabel die de verbinding maakt tussen de laspost en de elektrodehouder moet bij voorkeur uit één stuk zijn. De eventueel gebruikte koppelingen moeten volledig geïsoleerd zijn. Bij het verplaatsen van de laspost mag niet over de kabels worden gereden; de laspost mag ook niet worden verplaatst door aan de kabels te trekken. b) Massaklem De massaklem wordt rechtstreeks op het te lassen stuk bevestigd, bij voorkeur op een zuivere en roestvrije plek, zo dicht mogelijk bij de plaats van het uit te voeren werk. c) Elektrodehouder De elektrodehouder moet volledig geïsoleerd zijn, met uitzondering van de contactpunten voor de bevestiging van de elektrode.

4 Bladzijde 4 Het is verboden de elektrodehouder af te koelen door onderdompeling in water en hem op de grond te plaatsen, op het te lassen stuk of op een ander deel dat elektrisch met het stuk is verbonden. De elektrodehouder moet altijd worden vastgenomen met isolerende handschoenen. De elektrodehouder mag men niet onder de oksel steken. d) Laspost Men moet zich in alle gevallen houden aan de voorschriften van het instructiebundel van het toestel. De laspost zonder een dubbele isolatie moet altijd zijn uitgerust met een geel/groene beschermingsgeleider. Bij een onderbreking mag de laspost nooit onder spanning worden gelaten. Bij het aanzetten van de laspost moet de juiste volgorde in acht worden genomen : - nagaan of de laspost niet op het net is aangesloten; - de massaklem bevestigen aan de lastafel of aan het te lassen stuk; - de elektrode inbrengen; - de stekker van de laspost aansluiten op het elektrisch net. Als de bediener : of of - nat is of in contact is met water, - een zogenaamde oncomfortabele houding moet aannemen (geknield, zittend of liggend); - zich bevindt op een plaats waarvan de vloer en de wanden veel geleidende stofen bevatten of in een geleidende ruimte (metalen kuip, stoomketel enz.); mogen de snij-, las- en aanverwante werken met gebruik van de elektrische boog enkel worden uitgevoerd door een werknemer die een opleiding heeft gekregen waardoor hij de voorschriften van artikel 57 van het AREI kan naleven.

5 Bladzijde Vrijkomen van lasrook en schadelijke dampen BESCHRIJVING VAN HET GEVAAR Deze schadelijke dampen kunnen afkomstig zijn van : - de elektrische boog, die een invloed heeft op de omgeving; - de samenstelling van de te lassen stukken; - de aard van de bekleding van de elektrode; - de producten op of rond het te bewerken stuk (verf, beschermende producten enz.) TE NEMEN MAATREGELEN OM DIT GEVAAR UIT TE SCHAKELEN Om de werknemers tegen dit gevaar te beschermen, moet : - steeds op droge stukken werken; - nooit in dezelfde ruimte ontvetten en lassen; - gebruik worden gemaakt van materialen die zo weinig mogelijk rook afgeven; - de lasrook zo dicht mogelijk bij de boog worden afgezogen; - de werkpost goed verlucht worden. In welbepaalde gevallen die door de arbeidsgeneesheer worden vastgesteld, moeten geregeld maatregelen worden getroffen om de eventuele aanwezigheid en de concentratie van vervuilende stoffen in de rook te meten Brand- of explosiegevaar BESCHRIJVING VAN HET GEVAAR Bij het vlambooglassen zorgen de vonken voor onrechtstreeks brandgevaar. De vonken kunnen een zeer grote afstand bestrijken. Ze kunnen lange tijd blijven gloeien. De openingen in de wanden of de vloeren vormen een gevaar voor de aangrenzende lokalen waar brandbaar materiaal kan zijn opgeslagen TE NEMEN MAATREGELEN OM DIT GEVAAR UIT TE SCHAKELEN Vooraleer de laswerken aan te vangen moet meer bepaald het volgende worden gedaan : - nakijken of er geen brandbare materialen zijn in de omgeving; - de openingen in de vloeren en wanden dichten; - altijd de nodige blusmiddelen in de buurt hebben;

6 Bladzijde 6 - de werkplek na de werken nauwkeurig controleren; - vóór en na het werk de houten wanden bevochtigen waarop of in de nabijheid waarvan las- of snijwerken moeten worden uitgevoerd Brandwonden ingevolge het wegspatten van vonken BESCHRIJVING VAN HET GEVAAR Het wegspatten van metaal, metaalslakken en elektrode-einden evenals de hoge temperatuur van het te lassen stuk vormen een rechtstreeks gevaar voor brandwonden TE NEMEN MAATREGELEN OM DIT GEVAAR UIT TE SCHAKELEN Om dit gevaar uit te schakelen moeten de lasser en de helper passende persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, nl.: - lederen handschoenen met boord; - brandvrije werkkledij met kraag, sluitende manchetten en zakken met kleppen, zonder vet- en/of olievlekken; - een lederen schort; - veiligheidsschoenen en beenbeschermers die beletten dat gloeiende deeltjes in de schoenen vallen; - een passend hoofddeksel om het haar, de oren en de nek te beschermen Schadelijke stralingen van de elektrische boog BESCHRIJVING VAN HET GEVAAR De vlamboog produceert drie soorten stralingen die, naargelang hun intensiteit, gevaarlijk kunnen zijn voor de ogen en/of de huid. a) zichtbare stralingen Het zeer intense licht van de vlamboog is schadelijk voor het oog en tast het netvlies aan, vermindert de gezichtsscherpte, veroorzaakt tijdelijke verblinding en oogoverspanning. b) infraroodstralingen Deze stralingen zijn schadelijk voor het oog, veroorzaken ontsteking van het regenboogvlies en cataract en leiden eveneens tot verzwakking van het gezichtsvermogen.

7 Bladzijde 7 c) ultraviolette stralingen Deze stralen zijn schadelijk voor het oog en voor de huid. Ze veroorzaken enerzijds een ontsteking van het hoornvlies met gevaar voor lensvertroebeling, wat men "lasogen" noemt, en anderzijds zijn ze de oorzaak van huidverbranding TE NEMEN MAATREGELEN OM DIT GEVAAR UIT TE SCHAKELEN Om de werknemers te beschermen tegen die stralingen : a) moeten de lassers de volgende persoonlijke beschermingsmiddelen dragen : - lashelm of lasmasker of scherm om het aangezicht en de hals te beschermen; - lederen handschoenen met boord; - tweedelig werkpak van katoen, met kraag en sluitende manchetten; - een schort van onbewerkt leer. b) moeten de werkplekken van de lassers omringd zijn met schermen, om de andere werknemers te beschermen. 4. AUTOGEEN LASSEN EN SNIJDEN 4.1. Belangrijkste gevaren van het autogeen lassen en snijden en te nemen maatregelen om ze uit te schakelen SCHADELIJKE STRALINGEN Beschrijving van het gevaar Bij het autogeen lassen komen twee soorten schadelijke stralingen vrij : de intense zichtbare lichtstralen en de onzichtbare infraroodstralen. a) de intense zichtbare stralen Deze stralen veroorzaken : - hoofdpijn; - oogvermoeidheid - verminderde gezichtsscherpte; - beschadiging van het netvlies. b) onzichtbare infraroodstralen Deze stralen veroorzaken een ontsteking van het regenboogvlies en cataract en leiden eveneens tot gezichtsvermindering.

8 Bladzijde Maatregelen om dit gevaar uit te schakelen Om de lassers en hun helpers te beschermen tegen die schadelijke stralingen moeten ze veiligheidsbrillen met aangepaste glazen dragen. Om de andere werknemers te beschermen tegen de schadelijke en onaangename effecten van de stralingen, moet de werkplek van de lasser worden afgeschermd met een gordijn of een paneel SCHADELIJKE GASSEN EN DAMPEN Beschrijving van het gevaar Deze schadelijke dampen kunnen worden veroorzaakt door : - schadelijke gassen zoals stikstofoxide en kooloxide die vrijkomen bij hoge temperatuur; - verbrandingsproducten zoals loodverbindingen ; - giftige dampen van vluchtige producten bij het lassen van stukken die vooraf werden geverfd Maatregelen om dit gevaar uit te schakelen Om de werknemers te beveiligen tegen dit gevaar moet worden gezorgd voor : - een afzuiging aan de bron zelf of een plaatselijk afzuigsysteem; - een goede ventilatie van de werkplek, vooral in kleine ruimten; - een eventuele kunstmatige ventilatie met perslucht, maar nooit met zuivere zuurstof, wegens gevaar voor ontploffing en brand BRANDWONDEN Beschrijving van het gevaar Las- en snijwerken veroorzaken vonken en lasspatten. Die kunnen brandwonden veroorzaken wanneer ze op de werknemers terechtkomen.

9 Bladzijde Maatregelen om dit gevaar uit te schakelen De betrokken werknemers moeten de volgende persoonlijke beschermingsmiddelen dragen : - lederen handschoenen met boord ; - brandvrije werkkledij met kraag, sluitende manchetten en zakken met kleppen. De kledij moet schoon zijn, nl. vrij van vet- of olievlekken; - een lederen schort; - veiligheidsschoenen en beenbeschermers die beletten dat gloeiende deeltjes in de schoenen vallen; - een passend hoofddeksel om het haar, de oren en de nek te beschermen BRANDGEVAAR Beschrijving van het gevaar De aanwezigheid van brandbare gassen vormt een rechtstreeks gevaar voor brand of ontploffing. Bovendien zijn vonken en wegspattende metaaldeeltjes vooral een onrechtstreekse bron van brand. De afstand die de vonken kunnen afleggen kan zeer groot zijn en ze kunnen lang blijven nagloeien Maatregelen om dit gevaar uit te schakelen Vooraleer de laswerken aan te vangen moet meer bepaald het volgende worden gedaan : - nakijken of er geen brandbare materialen zijn in de omgeving ; - de openingen in vloeren en wanden dichten ; - altijd de nodige blusmiddelen in de buurt hebben ; - de werkplek na de werken nauwkeurig controleren Gebruiksvoorwaarden materiaal voor autogeen lassen en snijden GASFLESSEN 1) Bij levering steeds met zeepsop op eventuele lekken controleren. 2) De flessen, zelfs leeg, behoedzaam hanteren, schokken vermijden, ze niet laten vallen en ze evenmin voortrollen. De flessen alleen transporteren op de voorziene wagens, die zijn uitgerust met een blustoestel; vermijden dat ze aan warmte worden blootgesteld. 3) De flessen moeten met een ketting of een band worden vastgemaakt. De sleutel om een fles in gebruik te openen, wordt altijd op de kraan van de fles gelegd. De flessen mogen nooit worden neergelegd.

10 Bladzijde 10 4) De afsluitkap moet altijd vastgeschroefd zijn op de niet in gebruik zijnde flessen. De flessen na gebruik goed sluiten, zelfs als ze leeg zijn. 5) Bij brand in een acetyleenfles onmiddellijk de kraan sluiten en nagaan of de fles nog verhit. Zo ja, de brandweer verwittigen en de fles vanop enige afstand met water besproeien. 6) De flessen worden opgeslagen in een goed verlucht en vrijstaand lokaal voorzien van het pictogram Open vlam en roken verboden, zie randnummer 358 van het ARAD 06. Blusmiddelen moeten goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn en zich bevinden in de nabijheid van het lokaal. Het is verboden te roken in lokalen waar gasflessen zijn opgeslagen en er licht ontvlambare stoffen achter te laten. De deuren van die lokalen moeten gesloten zijn, maar ze moeten volledig openblijven wanneer er zich een werknemer bevindt. 7 ) De zuurstofflessen zijn te herkennen aan hun witte hals en hun kraan van messing voorzien van een koppeling met rechtse inwendige draad van 5/8. Indien men op de fles klopt, geeft deze een heldere klank. Acetyleenflessen zijn te herkennen aan hun rode hals en een stalen afsluitkraan voorzien van een klemring. Indien men op de fles klopt, geeft deze een doffe klank REDUCEERVENTIELEN 1) De reduceerventielen nooit laten vallen en ze stofvrij houden. 2) De reduceerventielen worden op de flessen gemonteerd nadat ze stofvrij zijn gemaakt ; de montage gebeurt zonder gebruik te maken van een hefboom of hamer. 3) Steeds de regelschroef losdraaien alvorens de kraan van de fles te openen, om te voorkomen dat de lagedrukkamer onder hoge druk komt. Controleren of de maximale druk van het reduceerventiel overeenstemt met de laaddruk van de fles. Het is verboden een reduceerventiel voor een ander gas te gebruiken dan het gas dat is voorzien door de constructeur. De reduceerventielen voor zuurstof zijn gemerkt met de letter O, die voor acetyleen met de letter A. 4) Bij bevriezing moet het reduceerventiel lichtjes verwarmd worden met warm water of met een speciaal daartoe voorzien toestel. Het is streng verboden een bevroren reduceerventiel met een vlam te verwarmen.

11 Bladzijde SOEPELE LEIDINGEN 1) De soepele leidingen die verbonden zijn met de branders, moeten ten minste 5 meter lang zijn. 2) De soepele leidingen moeten met een klemring aan de koppelingen van het toestel worden bevestigd. De soepele leidingen regelmatig op slijtage controleren. 3) Voorkomen dat de soepele leidingen worden beschadigd door ze niet op te rollen met zware lasten of rond de flessen; ze buiten het bereik houden van vonken, gloeiende slakdeeltjes en hete voorwerpen. 4) Onmiddellijk de kraan op de fles sluiten als de soepele leiding vuur vat. 5) De soepele leidingen voor zuurstof hebben een zwarte, grijze of blauwe kleur. De soepele leidingen voor acetyleen hebben een rode kleur BRANDERS 1) Om gevaar voor vlaminslag te voorkomen moet een brander als volgt aangestoken en gedoofd worden. a) een brander aansteken - de afsluiters van de zuurstof- en acetyleenfles openen ; - de drukwaarden instellen op de reduceerventielen ; - zuurstofafsluiter van de brander volledig openen ; - acetyleenafsluiter van de brander zo ver als nodig openen ; - gasmengsel ontsteken; - vlam regelen met de acetyleenafsluiter. b) brander doven - acetyleen- of zuurstofafsluiter van brander sluiten; - afsluiters van zuurstof- of acetyleenfles sluiten ; - afsluiters van brander openen om de druk in de soepele leidingen af te laten ; - afsluiters van brander opnieuw sluiten ; - regelschroef van de drukregelaars losschroeven.

12 Bladzijde 12 2) Het is niet toegelaten te werken op een afstand van minder dan 3 meter van de gasflessen en evenmin een aangestoken brander op een fles op te hangen. Het is verboden met een brander te werken nabij licht ontvlambare stoffen en in de onmiddellijke nabijheid van reservoirs die ontvlambare dampen kunnen vrijgeven. 3) Nooit een vlam gebruiken om lekken op te sporen. De brander en de soepele leidingen kunnen doeltreffend worden gecontroleerd met een bak of een emmer water. Die controle met open zuurstofafsluiter uitvoeren om waterinsijpeling in de brander te voorkomen; en altijd de acetyleenslang afkoppelen. 4) Om vlamterugslag te voorkomen is het verplicht op de acetyleenleiding, en aan te bevelen op de zuurstofleiding, een terugslagveiligheid of een vlamdover aan te brengen. Deze inrichting moet zo dicht mogelijk bij de brander worden geplaatst.

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Boog Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan boog 1 Voorzien van instructie

Nadere informatie

Toolbox-meeting Lassen

Toolbox-meeting Lassen Toolbox-meeting Lassen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Lassen Lassen is een manier om twee metalen aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt door

Nadere informatie

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht?

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht? Veiligheid bij het lassen Lassen is niet ongevaarlijk. Je werkt immers met elektrische stroom en gloeiend heet, vloeibaar metaal. Bovendien komen er vaak allerlei gassen vrij tijdens het lassen. Bij het

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud 7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een autogeenlasinstallatie?... 4 Hoe onderhoud je een autogeen lasinstallatie en een snijbrander?...

Nadere informatie

Veiligheidsbril en gelaatsbescherming

Veiligheidsbril en gelaatsbescherming Pagina 1 van 5 Onderwerp Persoonlijk beschermingsmiddel 303 Veiligheidsbril en gelaatsbescherming 1. Toepassingsgebied De opsomming over het gebruik sluit aan bij de instructies die bestaan voor bepaalde

Nadere informatie

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen en heetstoken. Deze

Nadere informatie

Gezondheid, veiligheid en voorkomen van ongelukken

Gezondheid, veiligheid en voorkomen van ongelukken Laskennis opgefrist (nr. 49) Gezondheid, veiligheid en voorkomen van ongelukken Dit artikel geeft aanwijzingen ter overweging voor de gezondheid en de veiligheid bij het lassen teneinde veilig te werken

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

Toolbox-meeting. Besloten ruimten

Toolbox-meeting. Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 1 van 6 Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 2 van 6 Inleiding Voorwaarden om in elke ruimte

Nadere informatie

Doe-het-zelven en brandveiligheid

Doe-het-zelven en brandveiligheid 6 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Doe-het-zelven en brandveiligheid Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Voor veel mensen is

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden.

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden. VEILIGHEIDSREGLEMENT BRUSSELS EXPO GAS 5.1 ALGEMENE BEPALINGEN 5.1.1 Controle De gasinstallaties worden, vóór indienststelling, gekeurd door een EDTC. De standhouder of zijn afgevaardigde zal in zijn eigen

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Werken met acetyleenflessen.

Werken met acetyleenflessen. Werken met acetyleenflessen. Gelukkig komt het in ons land maar weinig voor, dat met acetyleen gevulde flessen aan vuur worden blootgesteld. Maar bijna altijd leidt zo n situatie bij de gebruiker tot een

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gelieve alvorens het toestel te gebruiken, de instructies in deze handleiding grondig te lezen. Inhoud Pg. Veiligheid 2 Aansluiting van de gasfles 3

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

Toolbox-meeting Besloten ruimten

Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting Besloten ruimten Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ruimten zoals tanks, ketels, riolen, kruipruimten en leidingkelders

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

RISICOZINNEN (R-ZINNEN)

RISICOZINNEN (R-ZINNEN) RISICOZINNEN (R-ZINNEN) R-code R-zin 1 In droge toestand ontplofbaar. 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Laswerk. De belangrijkste risico's bij laswerk zijn: Fysieke belasting Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid

Laswerk. De belangrijkste risico's bij laswerk zijn: Fysieke belasting Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid Laswerk Het lassen van onder andere constructies, leidingen en machines, soms in de werkplaats van het bedrijf, maar vaak ook op bouwprojecten. Indien nodig worden constructiedelen en leidingen op maat

Nadere informatie

3.3 Lassen. Meisjes kunnen vaak netter lassen dan jongens. Zij bewegen minder met hun handen en kunnen daardoor keurig lassen.

3.3 Lassen. Meisjes kunnen vaak netter lassen dan jongens. Zij bewegen minder met hun handen en kunnen daardoor keurig lassen. 3.3 Lassen Meisjes kunnen vaak netter lassen dan jongens. Zij bewegen minder met hun handen en kunnen daardoor keurig lassen. lassen Lassen is één van de methoden om onderdelen aan elkaar te verbinden.

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING PLASMA 603 - PLASMA 903 - PLASMA 1203 REF. L017

GEBRUIKSAANWIJZING PLASMA 603 - PLASMA 903 - PLASMA 1203 REF. L017 GEBRUIKSAANWIJZING PLASMA 603 - PLASMA 903 - PLASMA 1203 REF. L017 CE Inhoud 1. Algemene informatie over de plasmasnijder 3 1.1 Definitie 3 1.2 Voordelen van de 3 1.3 Snijden in de praktijk 3 1.4 Functiebeschrijving

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Fijnstof komt vrij tijdens het schuren en frezen. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen en op den duur onder andere kanker

Nadere informatie

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij de inkoop/aanschaf... 2 4.2

Nadere informatie

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Hallo, mag ik mij even voorstellen? Sinds jaar en dag maak ik deel uit van jullie gezin en toch schijnen sommigen me nog niet goed te kennen.

Nadere informatie

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s 1 Beschrijving In deze fiche komt de bescherming van de ogen en het gezicht op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien Type functie DMC code 34 : elektromecanicien o.a.: onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) is een verzamelnaam voor allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen gevaar. PBM

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508 Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared Model: GRT-508 Handleiding Mode d emploi Gebrauchsanweisung Manual Lees deze handleiding aandachtig door

Nadere informatie

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK VEILIGHEIDSINSTRUCTIES De fabrikant adviseert een juiste toepassing van de verlichtingsarmaturen!

Nadere informatie

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd.

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 20 vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 3 van het PBNA lesboek Basisveiligheid VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 30 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Overzicht symbolen Afdrukdatum: 08-03-2002

Overzicht symbolen Afdrukdatum: 08-03-2002 Risico C Bijtend Geen gevarenidentificatie Xi Irriterend F Licht ontvlambaar N Milieu gevaarlijk E Ontplofbaar Ontvlambaar O Oxyderend Xn Schadelijk T Vergiftig Pagina: 1 van 11 Risico F+ Zeer licht ontvlambaar

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidssignalering

Veiligheids- en gezondheidssignalering Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk www.provikmo.be info@provikmo.be Veiligheids- en gezondheidssignalering (K.B. van 17 juni 1997, B.S. van 19 september 1997) Wat zijn veiligheids-

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen PREVENTIEMAATREGELEN

Gevaarlijke stoffen PREVENTIEMAATREGELEN (ook producten met gevaarlijke eigenschappen genoemd) zijn terug te vinden in alledaagse producten zoals schoonmaakmiddelen en verf. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we er niet meer bij stilstaan dat

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1

AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1 Blz. 1 1. AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER EN OPSTELLING 1.1* Acetyleenflessen moeten worden bewaard hetzij in een goed geventileerde, van onbrandbaar materiaal opgetrokken bergplaats, hetzij op een afgesloten

Nadere informatie

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken Betekenis P-zinnen Algemeen P101 P102 P103 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden Buiten het bereik van kinderen houden Alvorens te gebruiken, het etiket

Nadere informatie

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 lasrook te lijf! 2 lasrook te lijf! inhoud waarom dit boekje? 5xbeter 3 Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 Voordat je gaat lassen 7 Lasrookpluim 8 Bronafzuiging

Nadere informatie

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Datum September 2012 Inleiding Onder opslag van gasflessen verstaan we: het bewaren van gasflessen in een hoeveelheid die het dagverbruik (24

Nadere informatie

Gascilinders veilig hanteren

Gascilinders veilig hanteren Gascilinders veilig hanteren MESSER Gases for Life Veiligheidsboekje nr. 2 Beste gasgebruiker, Messer produceert en levert een brede waaier aan gassen. Gascilinders worden beschouwd als draagbare druktoestellen;

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 9. Garantie 10. www.contimac.be 2

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 9. Garantie 10. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Algemene beschrijving 3 2. Vermogen 3 3. Thermische beveiliging 3 4. Belangrijke veiligheidsnormen 3 5. Algemene gebruiksaanwijzingen 4 6. Voeding 4 7. Aansluiting van de gasfles 5 8. Plaatsing

Nadere informatie

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 Bij het toepassen van verven met ontvlambare oplos- en verdunningsmiddelen in besloten ruimten, zijn er twee risico's waartegen de nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden

Nadere informatie

Tuincontactdoos met piket

Tuincontactdoos met piket NL Handleiding GS 2 DE GS 4 DE Belangrijk! Lees deze handleiding en bewaar ze. Neem de veiligheidsaanwijzingen in acht. Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding... 29 2 Leveringsomvang... 29 3 Conform gebruik...

Nadere informatie

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1 Blz. 1 Reparaties aan vaten (waaronder mede worden verstaan drums, niet-betreedbare reservoirs 1), e.d.) dienen bij voorkeur in speciaal daartoe ingerichte bedrijven te worden verricht. Gaat men toch zelf

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen bij autogeen lassen, snijden en andere autogene bewerkingen In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen gegeven in het belang van de gezondheid

Nadere informatie

Handleiding RABBIT 160

Handleiding RABBIT 160 Handleiding RABBIT 160 2 Inhoudsopgave 1.1. Elektrische veiligheidsregels...3 1.2. Regels i.v.m. brandveiligheid...3 1.3. Eigen veiligheid...4 1.4. Hoofdbescherming...4 1.5. Lichaamsbescherming...4 2.

Nadere informatie

RISICOANALYSE ATELIER

RISICOANALYSE ATELIER RISICOANALYSE ATELIER Activiteit Arbeidsmiddelen Identificatie risico's Preventiemaatregelen Risico-evaluatie orde en netheid in het atelier A. W B E R struikelen doorgangen en machines vrij houden 0,5

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

INFRAROODSTRALER FUEL IS 40 INSTRUCTIEBOEKJE

INFRAROODSTRALER FUEL IS 40 INSTRUCTIEBOEKJE INFRAROODSTRALER FUEL IS 40 INSTRUCTIEBOEKJE 1 1. ALGEMENE VEILIGHEIDSMAATREGELEN U dient dit instructieboekje zorgvuldig te bewaren voor verdere raadpleging. Het toestel dient geïnstalleerd en gebruikt

Nadere informatie

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 3

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 3 asisveiligheid-v Proefexamen 3 Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste is.

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik Mill HT5512 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Immaculata Instituut

Immaculata Instituut Immaculata Instituut 2015-2016 Reglement voor labo Fysica, Biologie en Chemie Voorschriften bij het werken in het labo 1 Algemene voorschriften 1.1 Bij het betreden van het labo is het gebruik van een

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie Bij een ongeval of een noodsituatie die tijdens het vervoer kan optreden moeten de bemanningsleden

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Richtlijn voor Aannemers

Richtlijn voor Aannemers INHOUDSTAFEL 1. Algemeen...2 1.1 Inleiding...2 1.2 Codes...2 1.3 Definities...2 2. Veiligheidsvoorschriften en algemene richtlijnen...3 3. Regels betreffende voedselveiligheid...5 4. Referenties...5 Opgesteld

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Informatie... 3 2. Eigenschappen... 3 3. Gebruik... 3 4. Toepassingen... 4 5. Duurzaamheid... 4 6.Onderhoud... 4 7.Garantie... 5 8. Waarschuwing... 5 www.contimac.be 2 Actieve lasfilters De actieve

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 35 vragen over de hoofdstukken 4 tot en met 9 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 50 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1 punt op. Voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Type functie : elektromecanicien

Type functie : elektromecanicien Type functie : elektromecanicien Omschrijving : onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

AUTOGEENLASSEN. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B.

AUTOGEENLASSEN. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B. St. Jansstraat 4 1000 Brussel Tel. 02/522 05 00 - Fax 02/ 552 05 05 E-mail:

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen Inleiding Met dampen van brandbare vloeistoffen, gassen en stoffen moet je behoorlijk uitkijken. Er dreigen namelijk vier gevaren, zijnde: Het gevaar

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Buitenkeuken 4 branders met zijbrander

Gebruiksaanwijzing. Buitenkeuken 4 branders met zijbrander Gebruiksaanwijzing Buitenkeuken 4 branders met zijbrander BELANGRIJK: Bedankt voor uw aankoop van deze buitenkeuken. lees voor de ingebruikname eerst de veiligheidsinstructies Waarschuwing: Alleen voor

Nadere informatie

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 1. BATTERIJ VAN ACETYLEENFLESSEN 1.1 Definities 1.1.1 Onder een batterij acetyleenflessen wordt verstaan: een aantal op een gemeenschappelijke

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

GLT 400 600 800 1200

GLT 400 600 800 1200 GLT 400 600 800 1200 Versie 2.1 (oktober 2014) _ 2 Inhoudsopgave 1. Algemene regels... 3 1.1. Elektrische veiligheidsregels... 3 1.2. Regels i.v.m. brandveiligheid... 3 1.3. Eigen veiligheid... 4 1.4.

Nadere informatie

Veiligheidsaanbevelingen (P)

Veiligheidsaanbevelingen (P) Veiligheidsaanbevelingen (P) P101 P102 P103 P201 P202 P210 P211 P220 P221 P222 P223 P230 P231 P231+P232 P232 P233 P234 P235 P235+P410 P240 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket

Nadere informatie

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Gevaar Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Mogelijkheid & gevolg Kan omliggende componenten beschadigen,

Nadere informatie

Proefexamen Basisveiligheid VCA

Proefexamen Basisveiligheid VCA Proefexamen Basisveiligheid VCA Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit proefexamen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste

Nadere informatie

Werkpostfiche Ambulancier/MUG

Werkpostfiche Ambulancier/MUG Werkpostfiche Ambulancier/MUG Onderneming Algemene gegevens van stageplaats Sint Trudo Ziekenhuis Diestersteenweg 100 3800 Sint-Truiden www.sint-trudo.be Onthaal/begeleiding Competence Center Tel: 011/96.93.21

Nadere informatie

Apparatuur voor autogeen lassen

Apparatuur voor autogeen lassen Laskennis opgefrist (nr. 41) Apparatuur voor autogeen lassen Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie Overzicht P-zinnen P-zin Algemeen P101 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. P102 Buiten het bereik van kinderen houden. P103 Alvorens te gebruiken, het

Nadere informatie

P-zinnen. Omschrijving. P-Nummer

P-zinnen. Omschrijving. P-Nummer P-Nummer P101 P102 P103 P201 P202 P210 P211 P220 P221 P222 Omschrijving Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. Buiten het bereik van kinderen houden. Alvorens

Nadere informatie

Industriële instrumenten van Konica Minolta Sensing. Veiligheidsmaatregelen

Industriële instrumenten van Konica Minolta Sensing. Veiligheidsmaatregelen Industriële instrumenten van Konica Minolta Sensing Veiligheidsmaatregelen Veiligheidssymbolen De onderstaande symbolen worden in deze handleiding gebruikt om ongevallen te voorkomen die zich kunnen voordoen

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Solderen en lassen. Nummer 31

Solderen en lassen. Nummer 31 Nummer 31 Art.nr. 691488 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als gaat solderen of lassen. We leggen u eerst het verschil uit tussen solderen en lassen. Vervolgens

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na.

Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na. Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na. Het niet opvolgen van de veiligheidsinstructies kan leiden tot ernstig

Nadere informatie

Industriële instrumenten van Konica Minolta. Veiligheidsmaatregelen

Industriële instrumenten van Konica Minolta. Veiligheidsmaatregelen Industriële instrumenten van Konica Minolta Veiligheidsmaatregelen Veiligheidssymbolen De onderstaande symbolen worden in deze handleiding gebruikt om ongevallen te voorkomen die zich kunnen voordoen bij

Nadere informatie

Examenopgaven Basisveiligheid

Examenopgaven Basisveiligheid Naam kandidaat: Dit VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en is hiervoor vrijelijk te gebruiken. Auteursrechten Examenopgaven Basisveiligheid Evenementcode: 00000000-NA210000 Lees de volgende

Nadere informatie

SAFETY BULLETIN. Starten met starthulp of startkabels 1 INLEIDING

SAFETY BULLETIN. Starten met starthulp of startkabels 1 INLEIDING Starten met starthulp of startkabels 1 INLEIDING Nagenoeg alle voertuigen en grondverzetmachines zijn uitgerust met accu s om de elektrische systemen te voeden. Deze accu s kunnen onder bepaalde omstandigheden

Nadere informatie