Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen"

Transcriptie

1 1 Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2 Leerkracht: Ann Coemans Naam: Klas:. Klasnummer:.. Datum: TOTAAL: /35 wordt herleid tot 0 Materiaal: Het gebruik van een eigen rekentoestel is toegestaan ( geen grafisch! ). Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen VEEL SUCCES 1. Verklaar onderstaande begrippen grondig. ( Let op: voluit schrijven van afkortingen is niet voldoende! ) VN: Verenigde Naties ( 0,5 ) = internationale organisatie die onder andere volgende doelstellingen nastreeft: ( 0,5 1 doelstelling is voldoende! ) bevorderen / handhaven van vrede en veiligheid organiseren en bevorderen van samenwerking tussen volken doen eerbiedigen van de rechten van de mens en vrijheden toegevoegde waarde: het verschil tussen de waarde van de verkochte producten ( 0,5 ) en de waarde van die producten bij het binnenkomen van de onderneming ( 0,5 )

2 2 C.E.V.: Europees Centrum voor Vrijwilligerswerk ( 0,5 ) = koepelorganisatie van verschillende vrijwilligerscentra ( 0,5 ) 2. Is onderstaande bewering juist of fout? Motiveer je antwoord! Als een Australische toerist op een terras op de Groenplaats te Antwerpen een Deens bier drinkt, dan heeft dit effect op het bruto binnenlands product van België. Deze bewering is juist. ( 0,5 ) Het bruto binnenlands product is de som van de toegevoegde waarde van alle goederen en diensten geproduceerd in 1 land in 1 jaar tijd weer. ( 0,5 ) Het bier dat deze toerist drink is geproduceerd in Denemarken ( Deens bier ), maar het werd geëxporteerd naar ons land. Een groothandel verkocht het bier door aan een kleinhandel, die kleinhandel verkocht het door aan een café, dat café verkocht het door aan de klant. Er is dus wel degelijk sprake van toegevoegde waarde. Doordat er sprake is van toegevoegde waarde heeft deze activiteit wel degelijk effect op het bruto binnenlands product. ( 1)

3 3 /3 3. Lees onderstaand artikel en beantwoord de bijhorende vragen. China wilt slechts acht procent groei BEJING Een economische groei van acht procent, negen miljoen nieuwe jobs, en een inflatie van vier procent. Dit zijn de economische doelstellingen van de Chinese regering, die premier Wen Jiaboa zaterdag voorstelde in het Volkscongres. China zal ook de uitvoer afremmen. In 2004 bedroeg de Chinese economische groei nog 9,5 procent, hoewel het doel jarenlang op zeven procent lag. Eveneens in 2004 steeg de export met 35 procent, voor dit jaar is het doel een groei van vijftien procent. De Zondag, 06/03005 a) Beschrijf de economische groei in China. De economische groei in 2004 bedroeg 9,5%. Dit is meer dan de economische doelstelling. b) Hoe kan deze economische groei gemeten worden? Som twee verschillende mogelijkheden op die we in de les bestudeerd hebben. bruto binnenlands product ( 0,5 ) bruto nationaal product ( 0,5 ) c) Wat is het verschil tussen deze twee mogelijkheden? Leg uit. Het bruto binnenlands product is de som van de toegevoegde waarde van alle goederen en diensten geproduceerd in 1 land in 1 jaar tijd. ( 0,5 ) Het gaat dus om de totale productie in 1 land. Hoeveel bedraagt de totale productie binnen de grenzen van dat land in 1 jaar geproduceerd door Belgen en niet-belgen in ons land. ( 0,5 ) Het bruto nationaal product is de som van de toegevoegde waarde van alle goederen en diensten geproduceerd door 1 nationaliteit in 1 land. ( 0,5 ) Het gaat om de nationaliteit van de werkenden. Bijvoorbeeld hoeveel produceren de Belgen in 1 jaar, al dan niet in België? ( 0,5 ) d) Wanneer zijn deze twee aan elkaar gelijk? Wanneer in België enkel Belgen werken. ( 0,5 ) Wanneer geen enkele Belg in het buitenland werkt. ( 0,5 )

4 4 /5 4. Een onderneming verkoopt de door haar geproduceerde goederen voor EUR. Ze koopt voor EUR grondstoffen en diensten van derden, voor EUR lonen en betaalt voor haar lening EUR intrest. Bereken de bijdrage van deze onderneming aan het BBP. ( vergeet je berekeningen niet te noteren! ) verkoop goederen en diensten ( 0,5 ) - aankoop grondstoffen en diensten ( 0,5 ) toegevoegde waarde ( 0,5 ) Deze onderneming draagt EUR bij tot het BBP. ( 0,5 ) 5. Herman is leraar en wordt 58. Eindelijk legt hij het krijtje definitief in het stoffige krijtbakje. Hij kijkt al lang uit naar deze heuglijke dag, niet alleen voor het eindeloze verlof dat hem wacht, maar vooral voor Anaïs, zijn negen maanden jonge kleindochtertje. Anaïs moest dagelijks naar de onthaalmoeder, maar daar komt nu een eind aan want opa Herman gaat voor haar zorgen. a) Op welke manier zorgt hij ervoor dat het BBP dat de overheid berekent niet correct is? Herman neemt de taak van de onthaalmoeder over. Hij zal vaak voor zijn kleindochter zorgen. Hij verricht dus arbeid. ( 0,5 ) Hij wordt hier echter niet voor betaald. Hierdoor is het BBP niet correct. Het BBP houdt enkel rekening met betaalde arbeid. ( 0,5 ) b) Het BBP is dus geen goede welvaartsindicator. Verklaar aan de hand van andere voorbeelden. Het BBP houdt geen rekening met: ( 0,5 ) - zwartwerk - vrijwilligerswerk - negatieve externe effecten - Bovendien meet het BBP de welvaart enkel op basis van de productie, de materiële welvaart. Het BBP houdt geen rekening met levensverwachting, alfabetiseringsgraad, ( 0,5 ) c) Welke indicator is beter geschikt om de welvaart te meten? Motiveer je antwoord! De HDI of Human Development Index ( of menselijke ontwikkelingsindicator ) is beter geschikt om de welvaart te meten. ( 0,5 ) De HDI houdt rekening met: materiële welvaart, alfabetiseringsgraad, deelname aan het onderwijs, levensverwachting, ( 0,5 )

5 5 /5 6. Lees onderstaand artikel en beantwoord de bijhorende vragen. Afvalbaronnen zwaar gestraft Celstraffen en zware boetes voor illegaal dumpen afval DENDERMONDE - De Dendermondse strafrechtbank veroordeelde dinsdag afvalbaronnen Jules Van Gaeveren (64) uit Waasmunster en zijn zoon Eric Van Gaeveren (38) uit Temse tot zware boetes. Na honderden processen verbaal, een onderzoek dat jarenlang duurde en een vonnis dat keer op keer werd uitgesteld, werden vader en zoon dan toch veroordeeld voor hun milieumisdrijven. Veertien jaar lang, van 1990 tot 2004, dumpten de beklaagden op terreinen langs de Durme allerlei afval, gaande van afbraakmateriaal, autobanden, asbest, lood, metaal en siliconen en loosden ze mest in het water. Bovendien bouwden vader en zoon Van Gaeveren een aantal gebouwen, waaronder hele appartementenblokken en woningen, zonder vergunning. Zo trokken ze in de wijk Maretak in Waasmunster zes huizen zonder de nodige vergunningen op, nadat ze eerst de ondergrond vol afval gestopt hadden. De Standaard, 16/02005 a) Is in dit artikel sprake van een extern effect? Verklaar je antwoord. Ja, er is sprake van een negatief extern effect. ( 0,5 ) Er worden milieumisdrijven gepleegd: ( 0,5 ) afval dumpen op terreinen langs Durme mest in water lozen gebouwen zonder vergunning gebouwd b) De overheid kan producenten een milieuheffing opleggen en verplichten over te gaan tot milieu-investeringen. Verklaar dat de consumenten hier nadeel kunnen van ondervinden. Wanneer producenten een milieuheffing opgelegd krijgen verhogen de kosten door deze milieu-heffingen. ( 0,5 ) Wanneer de kosten stijgen, is de kans groot dat de onderneming dit doorrekent in de prijs, en dus aan de consument. De consument zal bijgevolg een hogere prijs moeten betalen. ( 0,5 ) c) Verklaar dat de gevolgen van de milieumaatregelen van de Belgische overheid op de werkgelegenheid in België ook afhangen van de milieumaatregelen in andere landen. Wanneer men in andere landen soepeler is in het milieubeleid ( bijvoorbeeld geen heffingen ) is de kans groot dat de onderneming zal verhuizen. Het is interessanter en goedkoper voor de onderneming om daar te produceren. ( 0,5 ) Dit is negatief voor de werkgelegenheid. De werkgelegenheid in ons land zal daardoor dalen. ( 0,5 )

6 6 /3 7. Lees onderstaand artikel en beantwoord de bijhorende vragen.,,verzekering voor vrijwilligers'' BRUSSEL -,,Vlaanderen heeft zijn vrijwilligers nodig'', zegt de Vlaamse minister Inge Vervotte, die bevoegd is voor Welzijn.,,De Vlaming kan niet alles van de overheid verwachten.'' En daarom wil ze de vrijwilligers beter ondersteunen door hen een verzekering aan te bieden. Vervotte laat samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk de verzekeringsproblematiek in kaart brengen. Ze gaat daartoe een studieopdracht uitbesteden. Ze hoopt dat die begin 2006 al tot besluiten kan leiden. Ze verwijst naar de leiders van de scouts die bij het ongeval in Clavier betrokken waren, en voor wie een strafrechtelijke en burgerrechtelijke veroordeling dreigde.,,het signaal dat vrijwilligersinzet bestraft kan worden met boetes en schadeloosstellingen is verkeerd'', zegt Vervotte,,,los van de juridische betwisting en de plicht tot zorgzaam optreden.'' De Standaard, 11/03005 a) Wat weet je, uit de les, over de verzekering van een vrijwilliger? De normale regels gelden: een vrijwilliger is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Hij moet eventueel een schadevergoeding betalen aan derden. ( 0,5 ) Er is geen arbeidsongevallenverzekering. ( 0,5 ) b) Wat stelt Vlaamse minister Vervotte voor? Wat is haar argumentatie hiervoor? Ze wil vrijwilligers een verzekering aanbieden. ( 0,5 ) Ze zegt dat vrijwilligers nodig zijn en dat we ze goed moeten ondersteunen. Het feit dat vrijwilligers kunnen bestraft worden met boetes, schadevergoedingen, is een verkeerd beeld volgens haar. ( 0,5 ) c) Wie beslist of vrijwilligers een vergoeding krijgen? Leg uit. De organisatie waarbij de vrijwilliger tewerkgesteld is, beslist of de vrijwilliger een vergoeding krijgt. De vrijwilliger krijgt niet sowieso een vergoeding. d) Er zijn twee soorten vergoedingen. Som op en leg uit. 1) reële kostenvergoeding ( 0,5 ) = vergoeding voor vrijwilliger op basis van bewijzen ( 0,5 ) 2) forfaitaire kostenvergoeding ( 0,5 ) = vergoeding voor vrijwilliger op basis van maximumbedragen, geen bewijs nodig ( 0,5 )

7 7 /5 8. Videoreportage: Hoe rijk is Vlaanderen? a) Vlaanderen is welvarender dan Wallonië. Hoe is dit verschil ontstaan? Leg uit. Vlaanderen heeft erg snel komaf gemaakt met de loodzware industrie. Vlaanderen schakelde over naar nieuwe producten, bijvoorbeeld de autonijverheid. ( 0,5 ) Wallonië volgde deze producten van de toekomst niet en bleef hangen in de zware industrie. ( 0,5 ),5 b) De Belgische welvaart is vooral beïnvloed door de positieve welvaartselementen van ons land. Leg uit aan de hand van 3 concrete voorbeelden. 1) natuur centrale ligging van België in Europa: goed bereikbaar ( 0,5 ) 2) graad van internationalisering België is zeer actief buiten de grenzen ( 0,5 ) 3) instituties Belgische overheid: aanleg autowegen, buitenlandse investeringen aangetrokken, ( 0,5 ),5 c) Ondanks deze welvaart lijken steeds meer bedrijven ons land te verlaten. Onze troeven lijken uitgespeeld. Bewijs aan de hand van 3 concrete voorbeelden. 1) gebrek aan dynamiek: teveel regels opgelegd door overheid en sectoren ( 0,5 ) 2) te hoge loonkosten ( 0,5 ) 3) ontbreken van een visie voor vernieuwing, voor ondernemen, ( 0,5 )

8 8 /4 9. Vul onderstaande tabel in. a) Bereken de welvaart van de individuele burger in ieder land in de vierde kolom. Vul ook de hoofding in. b) Vergelijk deze welvaart met die van België in kolom 5. land aantal inwoners ( in miljoen ) BBP ( in miljard USD ) BBP / capita in USD t.o.v. België België 10,4 241, , Mexico 102,7 617, ,76 25,89 Korea 47,9 614, ,16 55,31 Polen 38,2 186, ,43 21,06 IJsland 0,3 9, ,67 136, hoofding fout = - 0,5

9 9 10. Hoe evolueert het BBP in Frankrijk over de jaren heen? a) Vul onderstaande tabel in voor Frankrijk. Bereken het stijgingspercentage ten opzichte van het jaar voordien, evenals het stijgingspercentage ten opzichte van 2000 jaar BBP ( in miljard USD ) t.o.v. vorig jaar t.o.v ,4 / ,8 2,09 102, ,6 1,18 103, ,0 0,47 103, ,9 2,05 105, b) Maak een grafiek van het BBP over de jaren heen.

10 10 /4 11. Bekijk onderstaande tabel en beantwoord de bijhorende vraag BBP per hoofd in USD Levensverwachting Analfabetisme vrouwen > 15 jaar in % Sanitair in stad in % Land A , Land B , Land C , In welk land zou je willen leven? Staaf je antwoord met duidelijke argumenten. Het meest voor de hand liggende antwoord: Ik zou het liefst in land A wonen: hoog BBP/hoofd materiële welvaart ( 0,5 ) hoge levensverwachting ( 0,5 ) veel sanitair ( 0,5 ) lage alfabetiseringsgraad ( 0,5 ) Andere antwoorden zijn mogelijk mits goede argumentatie. Nog een leuke afsluiter : de externe effecten van Pasen Paashaas, die eieren zijn voor 4EWIET2!

11 11 Een fijne paasvakantie toegewenst!

Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen

Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen 1 Schooljaar 2004-2005 EXAMEN ECONOMIE BEURT 2 Leerkracht: Ann Coemans Naam: Klas:. Klasnummer:.. Datum: TOTAAL: /35 wordt herleid tot 0 Materiaal: Het gebruik van een eigen rekentoestel is toegestaan

Nadere informatie

Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Datum:. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd.

Schooljaar EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Datum:. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. 1 Schooljaar 2004-2005 EXAMEN ECONOMIE BEURT 2 Leerkracht: Ann Coemans Naam: Klas:. Klasnummer:.. Datum:. TOTAAL: /35 wordt herleid tot 0 Materiaal: Het gebruik van een eigen rekentoestel is toegestaan

Nadere informatie

Schooljaar 2004-2005 EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen

Schooljaar 2004-2005 EXAMEN ECONOMIE BEURT 2. Leerkracht: Ann Coemans. Lees de vragen aandachtig. Werk verzorgd. Waar nodig, afronden op 2 decimalen 1 Schooljaar 2004-2005 EXAMEN ECONOMIE BEURT 2 Leerkracht: Ann Coemans Naam: Klas: Klasnummer:.. Datum: TOTAAL: /35 wordt herleid tot 0 Materiaal: Het gebruik van een eigen rekentoestel is toegestaan (

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN

HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN 1 HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN 1. Antwoord met juist of fout op elk van de onderstaande beweringen. Geef telkens een korte a) Indien een Amerikaans toerist op de Grote Markt van Brussel een Deens bier drinkt,

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Mogelijke onderzoeksonderwerpen voor de geïntegreerde opdracht

Mogelijke onderzoeksonderwerpen voor de geïntegreerde opdracht Inhoud Hoofdstuk 1 Het bbp als welvaartsindicator van een land 9 Om een beeld te krijgen van de welvaart van een land, kun je de totale waarde berekenen van alle geproduceerde finale producten gedurende

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-II Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Voorbeelden van een juist antwoord zijn: kosten van politie-inzet

Nadere informatie

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Door: F. De Smyter en P. Holvoet 1. Geef een correcte omschrijving van de volgende economische begrippen: a) Globalisering:.

Nadere informatie

Welvaart en groei. 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte kunnen voorzien. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten?

Welvaart en groei. 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte kunnen voorzien. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten? 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten? 3) Wat zijn negatief externe effecten? 4) Waarom is deze maatstaf niet goed genoeg? Licht toe. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte

Nadere informatie

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Als je moet kiezen welk plaatje je op je cijferlijst zou willen hebben,

Nadere informatie

1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden?

1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden? 1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden?. een daling van het aantal werklozen B. een toename van de emigratie uit het betreffende land. de

Nadere informatie

Onderzoeksvraag 4 Hoe creëert men toegevoegde waarde en welvaart?

Onderzoeksvraag 4 Hoe creëert men toegevoegde waarde en welvaart? Thema De kern van het ondernemen Onderzoeksvraag 4 Hoe creëert men toegevoegde waarde en welvaart? Intro Wat zie je in deze afbeeldingen? In de eerste foto zie je een katoenplantage. In de tweede foto

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land A. Inleidende begrippen 1. Het begrip BBP Het BBP is de som van alle bruto toegevoegde waarden geproduceerd door alle ondernemingen in 1 land in een

Nadere informatie

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590?

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? 1,3644 * 590 = $805 2300 is dan 1,3644 * 2300 =$3138,12 Hoeveel euro is $789? 1,3644 dollar = 1 euro $789 / 1,3644 =578,28 euro Bereken

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Bankzaken 1 maximumscore 1 Voorbeeld van een juiste verklaring: De inflatie van 1,6% is een gemiddelde waarin de

Nadere informatie

UIT groei en conjunctuur

UIT groei en conjunctuur Economische groei. Economische groei drukken we uit in de procentuele groei van het BBP op jaarbasis. De groei van het BBP heeft twee oorzaken. Het BBP kan groeien omdat de prijzen van producten stijgen

Nadere informatie

LAND: Noorwegen. LAND: Nederland

LAND: Noorwegen. LAND: Nederland LAND: Noorwegen Levensverwachting bij de geboorte in jaren: 81,7 Publieke uitgaven aan gezondheidszorg (% van bbp): 8,3 Alfabetisme (% onder 15jarigen en ouder): 99,9 Gemiddeld aantal jaren scholing: 12,7

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo II

Eindexamen economie vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.)

38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.) 38 -MECHANISME 38.1.BELASTING OP DE TOEGEVOEGDE WAARDE ( B.T.W.) 38.1.1. principe wil zeggen belasting op de toegevoegde waarde en betekent dat er belasting moet betaald worden op elk stukje waarde dat

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2000-I

Eindexamen economie 1 havo 2000-I Opgave 1 Meer mensen aan de slag Het terugdringen van de werkloosheid is in veel landen een belangrijke doelstelling van de overheid. Om dat doel te bereiken, streeft de overheid meestal naar groei van

Nadere informatie

Errata Economie: oefeningen

Errata Economie: oefeningen 1 Errata Economie: oefeningen! Deze correcties gelden alleen voor de eerste druk van 2010! p. 11 Hoofdstuk 1 Open Vraag 1 e) We zetten nu voor het jaar 1990 het BBP van de randzone om in dollars. We delen

Nadere informatie

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken.

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken. Hoofdstuk 4 Inkomen Paragraaf 4.1 De inkomensverschillen Waardoor ontstaan inkomens verschillen. Inkomensverschillen ontstaan door: Opleiding Verantwoordelijkheid Machtspositie Onregelmatigheid of gevaar

Nadere informatie

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld Hoofdstuk 3 Socio- economische verscheidenheid 1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld 1.1 De wereldblokken Noteer per reeks welk gemeenschappelijk thema je kan herkennen. REEKS 1 Thema:.. REEKS

Nadere informatie

In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis

In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis In Beeld: Infographic de Europese schuldencrisis Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen analyseren aan de hand van een stappenplan een infographic over de schuldencrisis. Leerdoel: De leerlingen leren

Nadere informatie

Overheid en economie

Overheid en economie Overheid en economie Overheid en economie Het aandeel van de overheid in de economie, de overheid als actor en de overheid op regionaal niveau, een verkenning Inleiding Het begrip economische groei komt

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia De handelsbetrekkingen van België met Bolivia Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 19,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP 4,2% Inflatie 7,2% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Eindexamen economie havo I

Eindexamen economie havo I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2005-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

1 De economische kringloop

1 De economische kringloop 1 De economische kringloop Wat is Marco-economonie? Studie van het verband tussen Gezinnen Bedrijven Overheid Buitenland Welke soorten economische vraagstukken hebben we? Productie Werkloosheid Inflatie

Nadere informatie

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren,

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Keppel-Seghers 28 maart 2011 Mijnheer de Schepen, Mijnheer

Nadere informatie

Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op.

Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. De economische kringloop Voor de beantwoording van de vragen 1 tot en met 6 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 1 in de

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX Examen VMBO-GL en TL - COMPEX 2009 tijdvak 1 woensdag 27 mei totale examentijd 2 uur economie CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 24 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat 21 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat 21 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ALGEMENE ECONOMIE MAANDAG 5 OKTOBER 2015 11.30 13.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat

Nadere informatie

ALGEMENE ECONOMIE /03

ALGEMENE ECONOMIE /03 HBO Algemene economie Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Productiefactoren: alle middelen die gebruikt worden bij het produceren: NOKIA: natuur, ondernemen, kapitaal,

Nadere informatie

1ste bach PSW. Economie. 2de semester. uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be B14 6.00 EUR

1ste bach PSW. Economie. 2de semester. uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be B14 6.00 EUR 1ste bach PSW Economie 2de semester Q uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be B14 6.00 EUR Nieuw!!! Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be Zie vorig semester Werkcolleges,

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005 Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005 tijdvak 1 dinsdag 31 mei totale examentijd 2 uur ECONOMIE CSE GL EN TL Vragen 24 tot en met 38 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 43 27 oktober 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt verder 3 Werkloze beroepsbevolking (38) 4 2. Bevolking 5 I. Bevolking, stand en dynamiek

Nadere informatie

De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs

De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs VIVES BRIEFING 2016/09 De impact van concurrentie op de productmix van exporteurs Koen Breemersch KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, VIVES 1 DE IMPACT VAN CONCURRENTIE OP DE PRODUCTMIX

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Examen HAVO en VHBO. Economie 1,2 oude en nieuwe stijl

Examen HAVO en VHBO. Economie 1,2 oude en nieuwe stijl Economie 1,2 oude en nieuwe stijl Examen HAVO en VHBO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Vooropleiding Hoger Beroeps Onderwijs HAVO Tijdvak 2 VHBO Tijdvak 3 Woensdag 21 juni 13.30 16.30 uur 20 00 Dit

Nadere informatie

3.2 De omvang van de werkgelegenheid

3.2 De omvang van de werkgelegenheid 3.2 De omvang van de werkgelegenheid Particuliere bedrijven en overheidsbedrijven nemen mensen in dienst. Collectieve sector = Semicollectieve sector = De overheden op landelijk, provinciaal en lokaal

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 woensdag vrijdag 28 23 mei 9.00 10.30 uur ECONOMIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 28 vragen.

Nadere informatie

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015 KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië September 2015 Disclaimer Dit rapport is opgesteld door de Economische Afdeling van het. Het is tot stand gekomen door persoonlijke contacten met overheidsinstanties

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 11.30 13.00 uur ECONOMIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie 2014-I

Eindexamen vwo economie 2014-I Opgave 1 1 maximumscore 2 De kredietcrisis in de VS leidt ertoe dat Nederlandse banken verlies lijden op hun beleggingen in de VS en daardoor minder makkelijk krediet verstrekken aan bedrijven. Hierdoor

Nadere informatie

Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten?

Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten? Samenvatting door L. 815 woorden 10 december 2013 4,7 74 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten?

Nadere informatie

Boek 4 Hoofdstuk 7: De overheid en ons inkomen

Boek 4 Hoofdstuk 7: De overheid en ons inkomen Boek 4 Hoofdstuk 7: De overheid en ons inkomen Valt het mee of tegen? a Als Yara een appartement koopt moet ze een hypotheek afsluiten. Hiervoor betaalt ze iedere maand een bepaald bedrag. Dit zijn haar

Nadere informatie

HT3: Vraag en aanbod

HT3: Vraag en aanbod Lkr.: R. De Wever Naam: Nummer: HT3: Vraag en aanbod Klas: 3 ECA1 28 oktober 2016 25 Vraag 1: (6 ptn) Noteer voor elk van onderstaande uitspraken door welke grafiek (1 tot en met 8) ze worden weergegeven.

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 31 juli 2007 De honden en katten van de Belgen Highlights Ons land telde in 2004 1.064.000 honden en 1.954.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Samenvatting Economie Rekonomie

Samenvatting Economie Rekonomie Samenvatting Economie Rekonomie Samenvatting door een scholier 1570 woorden 24 oktober 2011 5,3 76 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Rekonomie Hoofdstuk 1 De cijfers achter de komma worden ook

Nadere informatie

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct.

Een product begint als grondstof en daarna word het verwerkt tot een eindproduct. Samenvatting door G. 1151 woorden 21 januari 2015 7,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie voor jou Paragraaf 3: 3.1: Produceren: is het maken van goederen of het leveren van diensten. Een product

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 19 SEPTEMBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. economie 1,2

Correctievoorschrift HAVO. economie 1,2 economie 1,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 04 Tijdvak 1 inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of

Nadere informatie

4 Toon met twee verschillende berekeningen aan dat het ontbrekende gemiddelde inkomen (a) in de tabel gelijk moet zijn aan 70 000 euro.

4 Toon met twee verschillende berekeningen aan dat het ontbrekende gemiddelde inkomen (a) in de tabel gelijk moet zijn aan 70 000 euro. Grote opgave personele inkomensverdeling Blz. 1 van 4 personele inkomensverdeling Inkomensverschillen tussen personen kunnen te maken hebben met de verschillende soorten inkomen. 1 Noem drie soorten primair

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN Instituut voor de nationale rekeningen ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN PRIJZENOBSERVATORIUM Meer informatie: FOD Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie I

Eindexamen vwo economie I Opgave 1 1 maximumscore 1 Uit het antwoord moet blijken dat de hoogte van de arbeidsinkomensquote 0,7 / 70% is. 2 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat als b 1 daalt, het inkomen na belastingheffing

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2001-II

Eindexamen economie 1 havo 2001-II Eindexamen economie havo 2-II 4 Antwoordmodel Opgave Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Maximumscore dalen 2

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique De handelsbetrekkingen van België met Mozambique Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 9,9 miljard USD Groeipercentage van het BBP 7,0% Inflatie 13,0% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015

Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015 Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015 4 Onderwerpen: 1. De financiële crisis van 2008 2. Geldschepping 3. Hoe staan de landen er economisch voor? 4. De

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: economie 1,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw tel. 03 218 59 01 www.vlaanderenvrijwilligt.be www.vrijwilligerswerk.be Het Punt Brussel

Nadere informatie

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers Moedige overheden Stille kampioenen = ondernemingen Gewone helden = burgers Vaststellingen Onze welvaart kalft af Welvaartscreatie Arbeidsparticipatie Werktijd Productiviteit BBP Capita 15-65 Bevolking

Nadere informatie

Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap

Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap Onderneming en omgeving - Economisch gereedschap 1 Rekenen met procenten, basispunten en procentpunten... 1 2 Werken met indexcijfers... 3 3 Grafieken maken en lezen... 5 4a Tweedegraads functie: de parabool...

Nadere informatie

Eindexamen economie havo II

Eindexamen economie havo II Opgave 1 Buitenland en overheid in de kringloop In de economische wetenschap wordt gebruikgemaakt van modellen. Een kringloopschema is een model waarmee een vereenvoudigd beeld van de economie van een

Nadere informatie

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 9 April - juni Trimester 2 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie A Vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 16,17,18

Samenvatting Economie Hoofdstuk 16,17,18 Samenvatting Economie Hoofdstuk 16,17,18 Samenvatting door Suzanne 4057 woorden 20 september 2017 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Economie samenvatting hoofdstuk 16,17,18 Paragraaf 16.1

Nadere informatie

Geef een voordeel van exporteren. Geef een voordeel van importeren.

Geef een voordeel van exporteren. Geef een voordeel van importeren. Vraagkaarten - blauw & groen De verhouding tussen de euro en de dollar gaat van 1 EUR = 1, 5508 dollar naar 1 EUR = 1, 25 dollar. Is de dollar dan in waarde gedaald of gestegen? De dollar is in waarde

Nadere informatie

Examen VMBO-BB 2005 ECONOMIE CSE BB. tijdvak 12 30-11-2004. 11.30 13.00 uur. Naam kandidaat Kandidaatnummer

Examen VMBO-BB 2005 ECONOMIE CSE BB. tijdvak 12 30-11-2004. 11.30 13.00 uur. Naam kandidaat Kandidaatnummer Examen VMBO-BB 2005 30-11-2004 tijdvak 12 dinsdag dinsdag 21 juni 11.30 13.00 uur ECONOMIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 36 vragen.

Nadere informatie

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present)

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden door een scholier 1164 woorden 25 maart 2004 5,1 76 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1: productie en productiefactoren

Nadere informatie

1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet.

1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet. AANVULLENDE SPECIFIEKE TIPS ECONOMIE VWO 2007 1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet. : Leg uit dat loonmatiging in een open economie kan leiden tot

Nadere informatie

Schrijf alle antwoorden op een apart antwoordblad.

Schrijf alle antwoorden op een apart antwoordblad. Schrijf alle antwoorden op een apart antwoordblad. Kennis 1p 1 Welk begrip hoort bij deze omschrijving? Inkomensverschillen tussen gebieden in een land. 2 Neem de letters A, B en C over op je antwoordblad.

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

0. Wat is Macro-economie? 1. Totale Productie ( Aggregate Output ) 2. Werkloosheid 3. Prijsstijging (Inflatie) 4. Wegwijzer = Structuur cursus

0. Wat is Macro-economie? 1. Totale Productie ( Aggregate Output ) 2. Werkloosheid 3. Prijsstijging (Inflatie) 4. Wegwijzer = Structuur cursus Economie De basis 0. Wat is Macro-economie? 1. Totale Productie ( Aggregate Output ) 2. Werkloosheid 3. Prijsstijging (Inflatie) 4. Wegwijzer = Structuur cursus Slide #2 2.0 Wat is macro-economie Slide

Nadere informatie

Examencursus. economie. Voorbereidende opgaven VWO. Korte redeneervragen BBP. Schoenenwinkels. Participatie

Examencursus. economie. Voorbereidende opgaven VWO. Korte redeneervragen BBP. Schoenenwinkels. Participatie Voorbereidende opgaven VWO Examencursus economie Tips: Maak de voorbereidende opgaven voorin in een van de A4-schriften die je gaat gebruiken tijdens de cursus. Als een opdracht niet lukt, werk hem dan

Nadere informatie

Welzijn, meer dan bruto binnenlands product. Horizon 2050 13 februari 2015 Edwin De Boeck, Hoofdeconoom KBC Groep

Welzijn, meer dan bruto binnenlands product. Horizon 2050 13 februari 2015 Edwin De Boeck, Hoofdeconoom KBC Groep Welzijn, meer dan bruto binnenlands product Horizon 2050 13 februari 2015 Edwin De Boeck, Hoofdeconoom KBC Groep Bruto binnenlands product (bbp) Maatstaf van materiële welvaart Wikipedia : Het bbp is de

Nadere informatie

aardrijkskunde voor vmbo bovenbouw vmbo-kgt zakboek samenvattingen begrippen

aardrijkskunde voor vmbo bovenbouw vmbo-kgt zakboek samenvattingen begrippen aardrijkskunde voor vmbo bovenbouw 3 + 4 vmbo-kgt zakboek samenvattingen begrippen Inhoud 3 vmbo-kgt MODULE 1 Arm en rijk Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders 5 Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en

Nadere informatie

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid?

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? vbo-analyse Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? September 2014 I Raf Van Bulck 39,2% II Aandeel van de netto toegevoegde waarde gegenereerd door bedrijven dat naar

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2007-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2007-II Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Moldavië

De handelsbetrekkingen van België met Moldavië De handelsbetrekkingen van België met Moldavië Algemeen: 2009 BBP (schatting) 5,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP -6,5% Inflatie -0,1% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale handel

Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting door een scholier 1484 woorden 7 oktober 2003 5,5 44 keer beoordeeld Vak Economie Lesbrief Internationale handel HS 1 Nederland handelsland Par.

Nadere informatie

Eindexamen havo economie oud programma 2012 - I

Eindexamen havo economie oud programma 2012 - I Opgave 1 Beleggingen leiden tot inkomensverschillen Aangetrokken door voorspoedige ontwikkelingen op de effectenbeurs, zijn in een land de mensen steeds meer gaan beleggen in aandelen en obligaties. Mede

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. De economische kringloop 1 B 2 maximumscore 1 Voorbeelden van een juiste verklaring (één van de volgende): De consumenten

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen 2015-02-17 Links: Publicatie BelgoStat Online Algemene informatie Broos herstel in 2013 na krimp in 2012 in Brussel en Wallonië; verdere groeivertraging in 2013 in

Nadere informatie

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer De Nederlandse centrale bank heeft haar instrumenten verloren aan de Europese centrale bank. Toen ik in de jaren 70 en 80 economieonderwijs

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur

Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur Samenvatting Economie Hoofdstuk 19 en 20: Inkomensverdeling en conjuntuur Samenvatting door een scholier 1286 woorden 9 januari 2013 6,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent 19.1 Personele inkomensverdeling

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-II 4 Antwoordmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie II

Eindexamen vwo economie II Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat de particuliere

Nadere informatie

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd Page 1 of 5 Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd 11-5-2016 / 02:00 In 2015 exporteerde Nederland een recordhoeveelheid van 944 miljoen kilo varkensvlees, 6 procent meer dan in 2014. Door de lage prijzen

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Botswana

De handelsbetrekkingen van België met Botswana De handelsbetrekkingen van België met Botswana Algemeen: 2009 BBP (2010 - schatting) 12,5 miljard USD Groeipercentage van het BBP (schatting) -5,4% Inflatie 8,1% Uitvoer van goederen (FOB- schatting) Invoer

Nadere informatie

bruto inkomen (per persoon)

bruto inkomen (per persoon) Opgave 1 Lorenzcurve en economische kringloop Definities: Bruto inkomen Loon/pensioen, interest, winst/dividend, huur/pacht Netto inkomen Bruto inkomen inkomstenbelasting (IB) Netto besteedbaar inkomen

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl)

Examen HAVO. Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl) Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 13.30 16.00 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 58 punten te behalen;

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-II Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 De werkgelegenheid verandert met

Nadere informatie