RARE KOEIEN! van THEATER DE APPELBOOM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RARE KOEIEN! van THEATER DE APPELBOOM"

Transcriptie

1 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 1 RARE KOEIEN van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM JAMES COOKSTRAAT 11-HS 1056 RW AMSTERDAM TEL: INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL

2 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 2 INLEIDING In deze handleiding vindt u informatie over het gezelschap DE APPELBOOM en de voorstelling RARE KOEIEN. In een algemeen voorgesprek in de klas kunt u met de kinderen praten over thematiek van de voorstelling, zoals de herkomst van ons voedsel, leven in de stad en op het platteland en eerbied voor de natuur. Daarna kunt u aan de slag met de in deze lesbrief gesuggereerde verwerkingsvormen, waarin de thematiek van onze voorstelling duidelijk ervaren wordt. Veel plezier en tot ziens bij de voorstelling

3 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 3 INFORMATIE OVER HET GEZELSCHAP EN DE VOORSTELLING

4 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 4 THEATER DE APPELBOOM Theater De Appelboom is een initiatief van Maria Brants (actrice) en Bas Groenenberg (zanger/acteur/regisseur). Na een intensieve samenwerking in een aantal voorstellingen van theatergroep LOCCO, waarmee zij gedurende acht jaar voorstellingen speelden voor het basisonderwijs, ontstond bij hen de behoefte een voorstelling te maken die klein inpasbaar op elke gewenste locatie gespeeld kon worden en de doelgroep (kinderen vanaf 5 jaar) op die manier in optimale vorm zo goed mogelijk kon bereiken. Dat resulteerde met succes in de voorstelling De Egel Die Zijn Stekels Verloor..., een voorstelling met als thema Het gaat er niet om hoe je er uit ziet, het gaat er om wie je bent die ze in de kinderboekenweek 2006 in verschillende bibliotheken speelden. Een vervolg kon niet uitblijven: het jaar daarop maakten zij wederom naar aanleiding van het thema van de kinderboekenweek de voorstelling Ssstt..., een voorstelling waarin de thema s geheimen en analfabetisme ruimschoots aan bod komen. In 2008 maakten wij onze derde voorstelling: Kletspriet, in eerste instantie gemaakt rond het thema van de kinderboekenweek 2008 (poëzie) en thans beschikbaar binnen het educatieve circuit. Daarna volgden Koeienbluf, Het Blote Boek, Beschuitstraat 11, Reisbureau Snoeshaan, Sportsokken en Wipkippen, Gekke Loes en dit jaar dus Rare Koeien De makers geven een voorkeur aan de mix van toneel, muziek en beweging in de voorstelling om zo de doelgroep (en hun begeleiders) op verrassende wijze te boeien en de aandacht vast te houden. Daarnaast is het interactieve deel van de voorstellingen een essentieel element voor het werk van Theater De Appelboom. In de interactie ontstaat op een speelse manier het wezenlijke contact met het publiek waardoor de betrokkenheid bij het verhaal (en de afloop daarvan...) nog veel groter wordt.

5 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 5 DE VOORSTELLING RARE KOEIEN De voorstelling RARE KOEIEN valt in de categorie muziektheater. Middels een combinatie van gesproken teksten, beweging, muziek en geluidseffecten wordt een duidelijk verhaal neergezet. RARE KOEIEN is een vrolijk spannende interactieve voorstelling waarin thema s als respect voor de ander en respect voor de natuur een grote rol spelen. Daarnaast komt op speelse wijze aan bod waar ons eten en drinken vandaan komt en welke rol wij als mensen spelen in de grote voedselketen van Moeder Natuur. Twee professoren gaan logeren op een boerderij en realiseren zich dan weer eens: melk komt van een koe en aardappels groeien aan een plant. We hopen dat deze voorstelling bijdraagt tot een groter bewustzijn: wij maken allemaal deel uit van de voedselketen van Moeder Natuur en respect hiervoor is het begin van de verandering - ga zorgvuldig met voedsel om en neem het niet als een vanzelfsprekendheid aan dat je te eten hebt. Concreet komen de volgende thema s aan de orde in de voorstelling: - Waar komt ons eten en drinken vandaan? Daarin wordt een duidelijke conclusie getrokken: ons eten (of de samenstelling daarvan) komt of van een dier of van een plant. - Behalve de samenstelling van voedsel komen ook de verschillende groeivormen, de kleur en de structuur van ons voedsel aan de orde. - Verschil tussen op het platteland wonen en in de stad wonen. Al zijn de levensomstandigheden van mensen misschien anders, er zijn meer overeenkomsten dan je denkt. - Geheimen hebben en je schamen voor iets. Iedereen is o.k. zoals die is en de waarheid komt toch altijd boven tafel.

6 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 6 - Bang voor iets zijn is geen schande. Iedereen is wel eens ergens bang voor en het toegeven en erover praten met anderen maakt je alleen maar dapper. Op een speelse manier verweven komen de voorgaande thema s voorbij in de voorstelling, zonder al te zeer belerend of opdringerig te zijn. Humor is een belangrijk element voor de makers van Theater De Appelboom om contact te maken met de kinderen. We schuwen het serieuze deel daarbij niet, maar de voorstelling is in zijn algemeenheid opgehangen aan lichtheid en relativering.

7 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 7 KORTE INHOUD Bart en Loes hebben al jaren een boerderij waar ze met veel plezier hun werk doen. Ze hebben wat vee, verbouwen het een en ander in de moestuin en genieten van het gezonde buitenleven dat ze leiden. Op een dag krijgen ze bericht van de provincie dat hun boerderij is uitgekozen om mee te doen aan een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat mensen in Nederland geen idee meer hebben waar hun eten en drinken vandaan komt. Sterker nog, de geleerden die zich bezig houden met gezonde voeding zijn ook een beetje de weg kwijt. Hoe groeit nou ook alweer een sperzieboon en zit een aardappel nou onder de grond of hangt hij in een struik? En komt de melk nou van een koe of wordt die gemaakt in de fabriek? Twee slimme professoren komen een week logeren op de boerderij en willen het naadje van de kous weten. Bart en Loes vinden dat geweldig en laten ze alles zien. Nou ja, alles Er is één plek waar de twee geleerden niet mogen komen, onder geen enkele voorwaarde. Als dat toch gebeurt, is de stemming meteen beneden nul Hoe loopt deze wetenschappelijke logeerpartij af?

8 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 8 KENNISMAKING MET DE THEMATIEK In een voorbereidend (kring)gesprekken in de klas maken de kinderen kennis met de thema s van de voorstelling. Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld: THEMA WAAR KOMT ONS ETEN VANDAAN? - Waar komt ons eten vandaan? Op deze vraag moet de leerkracht uiteraard net zo lang doorvragen tot de leerlingen bij het antwoord uitkomen Van een plant... of Van een dier... - Waar staan die planten? - Waar leven die dieren? - Wie zorgen er voor die planten/dieren? - Wie is er wel eens op een boerderij geweest? - Wat zie je allemaal op een boerderij? - Wie is er wel eens in een moestuin geweest? - Wat groeit er allemaal in een moestuin? - Noem verschillende groenten ben beschrijf hoe ze er uit zien (vorm en kleur, structuur) - Hoe komt ons eten in de winkel? - Hoe kun je weten wat er allemaal in ons eten zit? - Wat is gezond eten en wat is minder gezond eten? - Wat vind je lekker eten?

9 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 9 THEMA GEHEIMEN - Wat is een geheim? - Aan wie mag je een geheim vertellen? - Wat is er leuk aan een geheim? - Wat is er niet leuk aan een geheim? - Wat is het verschil tussen een geheim hebben en liegen? - Wie kent een verhaal of boek wat over een geheim gaat? - Kun je een geheim bewaren? - Als je iemand wil verrassen, lieg je dan als je niet vertelt wat je aan het doen bent? - Wat is er leuk aan om iemand te verrassen? - Hoe kun je iemand verrassen?

10 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 10 THEMA BANG ZIJN - Wie is er wel eens bang? - Waar ben je daar bang voor? - Als je bang bent, hoe lang duurt dat dan? - Wat doe je eraan om minder bang te zijn? - Wat vind je ervan als iemand anders bang is? - Wat doe je er aan als iemand anders bang is? - Wat zijn nou echt dingen om bang voor te zijn? - Wat zijn dingen om vrolijk van te worden? Tip voor de leerkracht:

11 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 11 VERWERKING 1 TEKENING NAAR AANLEIDING VAN DE VOORSTELLING BENODIGD MATERIAAL: - tekenvellen van 15 bij 15 cm - vetkrijt/kleurpotloden/verf etc. naar keuze - groot vel karton - rood crêpepapier of rode dunne stof VOORBEREIDING: Bespreek met de kinderen de voorstelling na. Wat heb je allemaal gezien, wat vond je het leukste, waar moet je het eerste aan denken als je aan de voorstelling terug denkt? OPDRACHT: Maak allemaal een tekening naar aanleiding van de voorstelling. Het is leuk om dit op de kleine velletjes te doen en de opdracht te geven deze velletjes helemaal in te kleuren. Het worden dan kleine miniatuurtjes. Maak met een groep kinderen een theater door op het grote vel de (theater)gordijnen aan iedere kant na te maken van het crêpepapier of de rode stof. Het toneelbeeld kan gevuld worden met alle miniatuurtjes die de kinderen gemaakt hebben naar aanleiding van wat ze gezien hebben.

12 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 12 VERWERKING 2 SPEL ROND THEMA VRIENDSCHAP EN VERTROUWEN BENODIGD MATERIAAL - blinddoek - emmer - bekertjes met verschillende vloeistoffen, zoals water/ melk/ limonade/ cola/ thee - schaaltjes met substanties als yoghurt/ verf/ behangerslijm/ modder/ nat wc papier/ appel/ oud brood/ natte peperkoek (in tevullen naar de creativiteit van de leerkracht) NB: HOUDT DIT VOOR AANVANG BUITEN HET ZICHT VAN DE KINDEREN VOORBEREIDING Vertrouwen. Wat je niet ziet of wat je niet weet is vaak eng. Het gaat er om dat je de ander kunt vertrouwen die het wel ziet of weet. Een aantal kinderen gaan de klas uit bij de preparatie van de bekertjes en de schaaltjes. De hamvraag is :ga je proeven of voelen wat ik je aanreik of durf je niet? OPDRACHT Creëer een situatie van spanning. Blinddoek een kind en laat een ander kind de te proeven/voelen substanties aanreiken. Wat is het? Wat voel je? Waar proeft het naar? NABESPREKING Was het eng? Vertrouw je diegene die je iets laat proeven of voelen? Conclusie zal zijn dat het eng is omdat je niet weet wat je in je mond of in je handen krijgt. Het is normaal nooit eng om cola te proeven... Het wordt minder eng als je de ander vertrouwt die het je laat proeven.

13 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 13 VERWERKING 3 WAAR KOMT ONS ETEN VANDAAN? BENODIGD MATERIAAL: - rollen overtollig behang - afbeeldingen van voedsel - verpakkingen van voedsel - scharen - lijm VOORBEREIDING: De rol behang wordt uitgerold neergelegd. Wanneer de print zich hiertoe leent met de print boven, anders met de achterkant boven. OPDRACHT: Praat met de kinderen over de herkomst van ons voedsel. Maak op de behangrol visueel waaruit ons voedsel is opgebouwd door een verpakking of afbeelding van een bepaald product op te plakken en zet erbij welke ingrediënten dit voedsel allemaal bevat. Deze ingrediënten kunnen op gekleurde papiertjes geschreven worden. Bijvoorbeeld alles van een plant op een groen labeltje en alles van een dier op een bruin labeltje. Dit labelen kan gebeuren met woorden of met de afbeelding ervan. Bijvoorbeeld: in het midden een brood, eromheen zitten de bestanddelen van het brood, dus afbeeldingen van graan, suiker(biet), water of melk, gist, zout, enz.

14 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 14 VERWERKING 4 AANLEREN VAN DE KOEIENRAP LET OP De ervaring leert dat het leuker is om deze rap pas aan te leren als de kinderen de voorstelling al gezien hebben. De clou van het verhaal zit in de rap en het is jammer als de kinderen vooraf weten hoe het verhaal afloopt... Ik vind dus koeien voortaan leuk, ze staan te grazen in de wei En als ze met hun bolle ogen naar me kijken word ik blij Ze zeggen boe, ze zeggen bah, ze zeggen moeh, ze zeggen meuh Ik ken een koe met lange haren en die lijkt op André Rieu Er hangt zo n ding met vette spenen- da s een uier- heel uniek Want dat roze bolle ding dat is een echte melkfabriek Ooit bedacht voor kleine kalfjes maar wij lusten het nu ook Dus de boeren moeten melken anders raakt-ie van de kook Dan zegt-ie: boe (boe) Boe (boe) Boe boe boe boe (boeoeoe...) 2x De eerste melk is voor het kalfje en dat vinden ze niet vies Ze drinken lekker bij hun moeder en die eerste melk heet biest Daarna is het voor de mensen, koeien vinden dat dus goed Boeren moeten ze dan melken, weet je hoe een boer dat doet? Met de hand of een machine, dat verschilt per boerderij In de stal, bijvoorbeeld s winters, of gewoonweg in de wei En de melk wordt dan verzameld in een hele grote tank Zie die koe dat dan gebeuren, weet je wat die koe dan denkt? Dan denkt-ie: boe (boe) Boe (boe) Boe boe boe boe (boeoeoe...) 2x Waar die melk daarna naar toe gaat, dat ligt ook weer aan de boer Of het gaat naar de fabriek toe of de boer is lekker stoer En maakt zelf alle producten die je maken kunt van melk Nou dat is nogal een rijtje, zal ik even zeggen welk?

15 LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 15 Dat is kaas en dat is boter, dat is yoghurt, dat is vla Hallefvolle of vanille of met witte chocola Dat is karnemelk en slagroom en enorme bakken ijs En de koe denkt- wat een moeite, eet toch gras, ze zijn niet wijs De koe denkt: boe (boe) Boe (boe) Boe boe boe boe (boeoeoe...) 2x Nou, dit is dus haast het einde, het is voorbij voordat je t weet Je hebt naar een stuk gekeken dat dus RARE KOEIEN heet Fijn dat jullie ons bezochten, want wat moet je met toneel Als geen kip naar je komt kijken, dat is weinig functioneel We beleefden avonturen op een echte boerderij Zonder koeien, maar dat geeft niet, oh wat zijn we heden blij Kom, we loeien nog een beetje, dit als afscheid tot besluit Haal maar even heel diep adem en dan loeien we het uit We loeien: boe (boe) Boe (boe) Boe boe boe boe (boeoeoe...) 3x THEATER DE APPELBOOM Tekst: Bas Groenenberg Muziek: Joni van Rossum

SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN

SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN Pag. 1 SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM TEL: 06-21227798 INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL WWW.THEATERDEAPPELBOOM.NL Pag. 2 INLEIDING In deze

Nadere informatie

LESBRIEF BESCHUITSTRAAT 11 Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11. van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN

LESBRIEF BESCHUITSTRAAT 11 Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11. van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11 van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM JAMES COOKSTRAAT 11-HS 1056 RW AMSTERDAM TEL: 06-21227798 INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL WWW.THEATERDEAPPELBOOM.NL

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8.

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8. Melk inhoud blz. 1. Borst of fles 3 2. Zogen 4 3. De boer en zijn dieren 5 4. De fabriek 6 5. Slagroom, boter en karnemelk 7 6. Kaas 8 7. Meer zuivel 9 8. Melkweetjes 10 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Handleiding leerkracht H Inleiding Vooraf: Op school hebben de leerlingen al nagedacht over hoe het zou zijn op de kinderboerderij. Wat zou een boer allemaal moeten

Nadere informatie

Bij dit prentenboek Tim zoekt de koe hoort een handleiding met aanvullende opdrachten voor groep 1-4. Daarnaast is een vertelplaat beschikbaar voor

Bij dit prentenboek Tim zoekt de koe hoort een handleiding met aanvullende opdrachten voor groep 1-4. Daarnaast is een vertelplaat beschikbaar voor 2 3 Bij dit prentenboek Tim zoekt de koe hoort een handleiding met aanvullende opdrachten voor groep 1-4. Daarnaast is een vertelplaat beschikbaar voor in de klas. U kunt deze materialen nabestellen of

Nadere informatie

Tim zoekt de koe Zuivelopdrachten bij het voorleesboek Tim zoekt de koe

Tim zoekt de koe Zuivelopdrachten bij het voorleesboek Tim zoekt de koe Tim zoekt de koe Zuivelopdrachten bij het voorleesboek Tim zoekt de koe www.zuivelonline.nl www.zuivelonline.nl/kids Inleiding Zuivel is volop aanwezig in het dagelijks leven van kinderen. Dagelijks eten

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding

Waar groeit mijn eten? handleiding Waar groeit mijn eten? handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens Redactie/layout: Hans Wilschut, Marijntje van

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan?

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15

Nadere informatie

Melkweg. Wat eet u? Lezen Alfa A. Gezond eten

Melkweg. Wat eet u? Lezen Alfa A. Gezond eten Melkweg Lezen Alfa A Wat eet u? Gezond eten Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Wat eet u?, 2015 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting Melkweg +.

Nadere informatie

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. De lessen duren ongeveer 35 minuten. Les 1: Het

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les

Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding - afsluitende les Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens www.boerenstadswens.nl

Nadere informatie

Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen

Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen Lesbrief met leuke opdrachten voor bij de voorstelling Dag Meneer van Dalen Emiel de Jong namens tg Graasland Beste docent, U komt binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling Dag Meneer Van Dalen

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen kunnen spelenderwijs de verschillende groepen voedingsmiddelen van elkaar onderscheiden. De leerlingen kunnen iets over elk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles

Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding, opwarmles Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens www.boerenstadswens.nl Redactie/layout:

Nadere informatie

De Taalkanjers - Thema 1 HANDLEIDING

De Taalkanjers - Thema 1 HANDLEIDING De Taalkanjers - Thema 1 HANDLEIDING SUGGESTIES VOOR LINKEN In de les WO kun je een echte buddyboom planten op een zichtbare plaats op school. Gebruik dat moment om uit te leggen wat een boom nodig heeft

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. De kinderen ervaren het belang van regelmatig bewegen. De kinderen krijgen inzicht in

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet Eten inhoud blz.. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen 0 7. Dat lust ik niet. 8. Hap, slik, boem! 2 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen

Nadere informatie

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie.

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie. l Veel kinderen eten slecht, weten niet waar hun eten vandaan komt en hebben zo verhoogde kans op Obesitas. Met dit project gaan we met de kinderen naar de plek waar het eten vandaan komt. Groenten- en

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

Blijde Wei. Lesaanbod

Blijde Wei. Lesaanbod Lesaanbod 2017-2018 Blijde Wei Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Wauw, het leeft 1/2 X X Beschuit met muisjes 3/4 X X Melk 3/4 X X X Knaagdieren

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Het mysterie van ons bord

Het mysterie van ons bord Voeding graad 1 Het mysterie van ons bord Lesvoorbereiding Print Simon de kleine detective uit. Verzend de mail naar je eigen mailadres en laat deze dan op het smartboard zien (zonder de afzender te laten

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6 Ik ben de Klomp De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen...

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen... 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Opbouw van de lescyclus... 5 3.2. Doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen & natuurmethoden...

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

Ganzenbord: vraagjes & opdrachten

Ganzenbord: vraagjes & opdrachten Ganzenbord: vraagjes & opdrachten Op de volgende pagina s kan je vraagjes en opdrachten vinden die bij het ganzenbord horen. Je hebt een reeks makkelijke, gemiddelde en moeilijke vragen. Je kan zelf kiezen

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Wat vader doet... tekst en muziek Marjon Dobbe

Wat vader doet... tekst en muziek Marjon Dobbe Wat vader doet... tekst en muziek Marjon Dobbe Wat vader doet is altijd goed heet het sprookje waarop deze korte musical is gebaseerd.zij kan gespeeld worden door kinderen vanaf een jaar of zes,duurt ongeveer

Nadere informatie

Stadswerken. Dierverzorgen. Foto: Hans Kraaijkamp. Informatieblad en handleiding. Groep 5 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc

Stadswerken. Dierverzorgen. Foto: Hans Kraaijkamp. Informatieblad en handleiding. Groep 5 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc Stadswerken Dierverzorgen Foto: Hans Kraaijkamp www.utrecht.nl/nmc Informatieblad en handleiding Groep 5 t/m 8 Dierverzorgen Met je laarzen aan in het stro staan, een konijntje voorzichtig uit zijn hok

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

J.H. Donnerschool Locatie Hilversum

J.H. Donnerschool Locatie Hilversum J.H. Donnerschool Locatie Hilversum Week 40 Vrijdag 2 oktober 2009 NIEUWSBRIEF Berichten van: Ineke Groep Goud Groep Oranje Groep Rood Belangrijke data: Dinsdag 13 oktober Kijkavond van 18.30 uur tot 20.00

Nadere informatie

Water! Maandag 25 juli Dinsdag 26 juli Woensdag 27 juli Donderdag 28 juli Vrijdag 29 juli

Water! Maandag 25 juli Dinsdag 26 juli Woensdag 27 juli Donderdag 28 juli Vrijdag 29 juli Water! Maandag 25 juli Dinsdag 26 juli Woensdag 27 juli Donderdag 28 juli Vrijdag 29 juli Binkie: Yvonne, René en Marc Kwabbernoot: Tamara/ Ela Binkie: Marc, Yvonne en René Kwabbernoot: Bart/ Tamara Spetters:

Nadere informatie

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Hoi, Ik ben Damisi. Ik ben 8 jaar. Ik woon in Afrika. Mijn oma woont in Nederland. Ik heb een van mijn oma gekregen. Ik zag Nederland. Daar stond een gek dier. Wat is dit?

Nadere informatie

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel Brochure Inleiding Boerenbusiness van grond tot mond, is ontwikkeld door jonge vrijwilligers van verschillende kinderboerderijen in Vlaanderen. Ze verdiepten zich in het thema Voedsel, ontwikkelden er

Nadere informatie

Nationaal schoolontbijt 2016

Nationaal schoolontbijt 2016 Een gezond ontbijt is belangrijk voor elk een ontbijt met een lekker kool glaasje melk goed voor elk eet gevarieerd dat probeert het nationaal school ontbijt je te leren om gezond te eten en hoe je dat

Nadere informatie

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud.

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) De drinkenbroeders Korte omschrijving aflevering Ga vandaag mee met Otto naar een varkensstal: daar zijn biggetjes. Ze willen lekker melk drinken! De leerlingen ontdekken

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer!

Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer! 20 Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer! Kies max. 6 ingrediënten (benodigdheden) en verzin daar met elkaar een voorgerecht, een hoofdgerecht of een toetje (dessert) mee... GROENTE Bietjes Spruitjes Rode

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Verslag Project Gezonde Voeding op de Ploeg (van onze speciale verslaggevers)

Verslag Project Gezonde Voeding op de Ploeg (van onze speciale verslaggevers) Geachte ouders, verzorgers en andere belangstellende lezers, In onze maandelijkse nieuwsbrief vragen we uw aandacht voor een de volgende nieuwsberichten: Verslag Project Gezonde Voeding op de Ploeg (van

Nadere informatie

Smaaklessen kan een verdieping of een verbreding zijn op de lessen die u al geeft. Smaaklessen kan ook een bestaande les vervangen.

Smaaklessen kan een verdieping of een verbreding zijn op de lessen die u al geeft. Smaaklessen kan ook een bestaande les vervangen. www.smaaklessen.nl Welkom! sen zijn leuk en belangrijk, maar hoe past dit in het lescurriculum? Deze kreet is een veel gehoorde uitspraak van leerkrachten. De handleiding geeft u een beeld hoe u sen kunt

Nadere informatie

Een voorstellingsbezoek oefenen.

Een voorstellingsbezoek oefenen. Het theaterbezoek Voor sommige kinderen is het de eerste keer dat ze een theatervoorstelling zullen zien. De verwachtingen van de kinderen variëren van leuk en spannend, tot eng en vervelend. Het is daarom

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Verwerkingsles biodiversiteit onderbouw

Verwerkingsles biodiversiteit onderbouw Verwerkingsles biodiversiteit onderbouw Doelen: Kinderen weten dat sommige dieren, zoals kikkers en vlinders, gedaanteverwisselingen doormaken tijdens hun leven Kinderen ontdekken dat rupsen en vlinders

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Herfst. Valentijnschool

Herfst. Valentijnschool Herfst Valentijnschool Groep 3b heeft deze woorden geleerd met lezen. Maar wij lezen nog veeeeel meer hoor! De groepen 1 en 2 kregen bezoek in de klas van een echte dokter. De kinderen mochten hun zieke

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp Voedsel verbouwen Voedsel kopen Voedsel beleid

Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp Voedsel verbouwen Voedsel kopen Voedsel beleid Smaakmaker voor het primair onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang in Zeeland rond gezond en duurzaam voedsel. Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 7 8

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 7 8 Ik ben de Klomp De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese

Nadere informatie

eerste leerjaar www.lessenpakket.be

eerste leerjaar www.lessenpakket.be eerste leerjaar 1 De boer zorgt goed voor zijn koeien Info voor de leerkracht Vooraleer we een lekker stuk rundfilet op ons bord krijgen, is er op de boerderij al heel wat werk verzet. De boer verzorgt

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Onderbouw. Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij. Speurtocht Op handen en voeten. Op schoolreisje naar Zorgvrij

Onderbouw. Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij. Speurtocht Op handen en voeten. Op schoolreisje naar Zorgvrij Onderbouw Ontdektocht Jonge dieren op Zorgvrij Onderwerp In deze tijd zijn er op Zorgvrij veel jonge dieren. De kinderen kunnen met de begeleiders (zelf voor de begeleiding zorgen a.u.b!) gebruik maken

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

PYKJE FJOUWER / KUIKENTJE VIER

PYKJE FJOUWER / KUIKENTJE VIER PYKJE FJOUWER / KUIKENTJE VIER Verhalend ontwerp Voor groep 1, 2, 3 en 4 Colofon Pykje Fjouwer verhalend ontwerp is ontwikkeld door Pyke Kroes van IVN in samenwerking met Kening fan e Greide, Projectteam

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2017

Nieuwsbrief januari 2017 Nieuwsbrief 10 27 januari 2017 Agenda 2 februari 7 februari 10 februari Thema-avond voor ouders, 20:00 uur Inloopspreekuur schoolmaatschappelijk werker, 8:45 uur Uitgifte nieuwsbrief 11 Mad Science Maandag

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Zuivel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/49097

Zuivel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/49097 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 18 mei 2017 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/49097 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Theatercollectief T.H. de Wei INHOUDSOPGAVE INLEIDING Blz. 1 De voorstelling T.H. de Wei MATERIAAL Blz. 2 Opdracht 1: thuis Opdracht 2: Nederland Opdracht 3: een

Nadere informatie

De Boerderijschool: leren

De Boerderijschool: leren De Boerderijschool: leren Bij de start van de Boerderijschool stelden we ons één doel: het onderwijs verlevendigen. We wilden dat de kinderen op een boerderij, op fietsafstand van school, van voorjaar

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van:

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van: Het Spreekbeurt pakket Antwoorden op vragen over de onderdelen van voeding, biologische voeding, suiker en tot slot voeding van de toekomst. Initiatief van: w Het KidsProef spreekbeurtpakket helpt je op

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

3. Zinnen knippen: De woorden zijn allemaal aan elkaar geschreven. Zet een streepje tussen elk woord en lees de zin nog een keer.

3. Zinnen knippen: De woorden zijn allemaal aan elkaar geschreven. Zet een streepje tussen elk woord en lees de zin nog een keer. Taalles 1. Maak van de volgende woorden een goede zin: a. kaas - gemaakt - boerderij - wordt - Op de. Op.. b. ik - elke - drinken - melk - dag - moet. c. kaas - Jonge - oud - drie weken - is. d. koe -

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 7: LOT DE ROBOT (DEEL1) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Hallo, en te dansen. Mijn naam is Jeroen Schipper. Wat leuk dat jullie naar mijn theaterconcert Swingen als een kangoeroe komen dat ik

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Eten is in alle culturen belangrijk. Gezellig samen eten

Nadere informatie