LESBRIEF BESCHUITSTRAAT 11 Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11. van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF BESCHUITSTRAAT 11 Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11. van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN"

Transcriptie

1 Pag. 1 BESCHUITSTRAAT 11 van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM JAMES COOKSTRAAT 11-HS 1056 RW AMSTERDAM TEL: INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL

2 Pag. 2 INLEIDING In deze handleiding vindt u informatie over het gezelschap DE APPELBOOM en de voorstelling BESCHUITSTRAAT 11. In een algemeen voorgesprek in de klas kunt u met de kinderen praten over thematiek van de voorstelling, zoals verhuizen en wennen in een nieuwe buurt, vooroordelen en de gevolgen daarvan, dapper zijn en heldenmoed. Daarna kunt u aan de slag met de in deze lesbrief gesuggereerde verwerkingsvormen, waarin de thematiek van onze voorstelling en de gebruikte werkvormen duidelijk ervaren wordt. Veel plezier en tot ziens bij de voorstelling!

3 Pag. 3 INFORMATIE OVER HET GEZELSCHAP EN DE VOORSTELLING

4 Pag. 4 THEATER DE APPELBOOM Theater De Appelboom is een initiatief van Maria Brants (actrice) en Bas Groenenberg (zanger/acteur/regisseur). Na een intensieve samenwerking in een aantal voorstellingen van theatergroep LOCCO, waarmee zij gedurende acht jaar voorstellingen speelden voor het basisonderwijs, ontstond bij hen de behoefte een voorstelling te maken die klein inpasbaar op elke gewenste locatie gespeeld kon worden en de doelgroep (kinderen vanaf 5 jaar) op die manier in optimale vorm zo goed mogelijk kon bereiken. Dat resulteerde met succes in de voorstelling De Egel Die Zijn Stekels Verloor..., een voorstelling met als thema Het gaat er niet om hoe je er uit ziet, het gaat er om wie je bent die ze in de kinderboekenweek 2006 in verschillende bibliotheken speelden. Een vervolg kon niet uitblijven: het jaar daarop maakten zij wederom naar aanleiding van het thema van de kinderboekenweek de voorstelling Ssstt..., een voorstelling waarin de thema s geheimen en analfabetisme ruimschoots aan bod komen. In 2008 maakten zij hun derde voorstelling: Kletspriet, rond het thema poëzie. Daarna volgden de voorstellingen Koeienbluf (2009) rond het thema Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken en Het Blote Boek (2010) rond het thema Beeldtaal in kinderboeken. Voor u ligt alweer de lesbrief bij voorstelling nummer 6, in 2011 gemaakt naar aanleiding van het thema van de kinderboekenweek Superhelden? Over dapper durven zijn. De makers geven een voorkeur aan de mix van toneel, muziek en beweging in de voorstelling om zo de doelgroep (en hun begeleiders) op verrassende wijze te boeien en de aandacht vast te houden. Daarnaast is het interactieve deel van de voorstellingen een essentieel element voor het werk van Theater De Appelboom. In de interactie ontstaat op een speelse manier het wezenlijke contact met het publiek waardoor de betrokkenheid bij het verhaal (en de afloop daarvan...) nog veel groter wordt.

5 Pag. 5 DE VOORSTELLING BESCHUITSTRAAT 11 De voorstelling BESCHUITSTRAAT 11 valt in de categorie muziektheater. Middels een combinatie van gesproken teksten, beweging, muziek en geluidseffecten wordt een duidelijk verhaal neergezet. BESCHUITSTRAAT 11 is een vrolijk spannende interactieve voorstelling waarin de thema s vooroordelen en dapper durven zijn een grote rol spelen. Daarnaast komen op speelse wijze het fenomeen boeken, illustraties in boeken en het schrijverschap aan bod.

6 Pag. 6 Concreet komen de volgende thema s aan de orde in de voorstelling: - verhuizen - wennen in een nieuwe omgeving - spullen die je bewaart en de herinnering die er bij hoort - vooroordelen - roddelen - je eigen mening vormen - dapper zijn - andere culturen Op een speelse manier verweven komen de voorgaande thema s voorbij in de voorstelling, zonder al te zeer belerend of opdringerig te zijn. Humor is een belangrijk middel voor de makers van Theater De Appelboom om contact te maken met de kinderen. We schuwen het serieuze deel daarbij niet, maar de voorstelling is in zijn algemeenheid opgehangen aan lichtheid en relativering.

7 Pag. 7 KORTE INHOUD Het verdient aanbeveling om bij de voorbereiding alleen het eerste deel aan de kinderen te vertellen en niet de ontknoping! Opa en oma van Bemmel moeten verhuizen. Hun vorige huis werd te groot en bovendien komen ze nu dichter bij de kinderen te wonen. Ze moeten in het begin erg wennen, alles is anders. Al gauw komt buurvrouw Sonja zich voorstellen. Ze is een beetje eigenaardig maar ze doet alleraardigst. Ze heeft zelfs een cadeautje voor haar nieuwe buren: een rol beschuit! De buurvrouw vindt dat de buurt hard achteruit gaat. Er wonen een paar rare mensen in de straat, vindt ze. Ze waarschuwt opa en oma voor de bewoners van nummer 11. Bel daar nooit aan! is haar dringende advies. Opa hoort de verhalen aan en waarschuwt oma dat ze maar goed naar buurvrouw Sonja moeten luisteren. Die zal het wel weten! Een tweede buur die zich komt voorstellen is ook een aparte man, Timoteusz Doligalski. Hij biedt aan om klusjes voor opa en oma te doen, maar op dit moment hebben ze geen klusjesman nodig. Hij wordt hartelijk bedankt.

8 Pag. 8 Langzaam begint het te wennen in hun nieuwe buurt en leren ze de buren kennen. Alleen niet de bewoners op nummer 11. Tot oma haar kleindochter aan de telefoon krijgt... Ontknoping: Oma krijgt een telefoontje van haar kleindochter die wil weten hoe het bevalt in het nieuwe huis. Oma vertelt over de buurt en het verhaal van buurvrouw Sonja over de bewoners van nummer 11. Haar kleindochter vindt het suf dat opa en oma alles geloven, wat de buurvrouw vertelt. Ze vindt dat oma gewoon aan moet bellen op nummer 11 en als die mensen echt zo eng zijn als de buurvrouw vertelt, moet u gewoon hard wegrennen. Oma vindt dat haar kleindochter gelijk heeft en stapt er op af. Stiekum natuurlijk, want opa zou zo iets nooit goed vinden! Ze belt aan bij nummer 11 en wat blijkt? Daar woont die aardige klusjesman, Timoteusz Doligalski! Hij is helemaal niet eng, integendeel. Ze vraagt hem om die middag toch te komen helpen. Opa is al dagen bezig om een kastje in elkaar te zetten, maar dat lukt hem niet echt...ze nodigt hem ook uit om daarna te blijven eten. Als ze thuis komt en het hele verhaal aan opa vertelt is hij eerst boos dat ze toch naar nummer 11 is gegaan. Maar al gauw ziet hij in dat het eigenlijk heel dapper is, dat ze dat heeft gedaan. Hij wil ook wel eens dapper zijn en belt meteen buurvrouw Sonja op en vertelt haar dat opa en oma het niet leuk vinden als ze zulke onaardige verhalen over mensen uit de buurt vertelt en dat ze daar mee op moet houden. Sonja is er even stil van maar vindt dat ze gelijk hebben. Ze zal er mee stoppen en als eerste stap in de goede richting komt ze die avond ook mee eten als Timoteusz op bezoek komt. Zo zie je maar geloof niet wat een ander zegt, vertrouw maar op jezelf!.

9 Pag. 9 KENNISMAKING MET DE THEMATIEK In een voorbereidend (kring)gesprekken in de klas maken de kinderen kennis met de thema s van de voorstelling. Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld: THEMA VERHUIZEN-WENNEN IN EEN NIEUWE BUURT - Wie is er wel eens verhuisd? - Hoeveel keer ben je al verhuisd in je leven? - Waar heb je eerst gewoond? - Waarom zijn jullie verhuisd? - Wat is het verschil met waar je eerst woonde en waar je nu woont? - Waar vind je het leuker? - Waarom? - Wat is er leuk aan verhuizen? - Wat is er niet leuk aan verhuizen? - Wat doe je om te wennen in een nieuwe buurt? - Wat verandert er nog meer behalve dat je in een nieuw huis komt te wonen? - Waar zou je nog wel eens naar toe willen verhuizen?

10 Pag Wie heeft er wel eens nieuwe buren gekregen? - Wat kun je doen als er nieuwe mensen naast je komen wonen? - Wat is er allemaal vlakbij jou in de buurt? - Wat vind je allemaal leuk aan je buurt? - Stel: jullie moeten kleiner gaan wonen, wat zou je dan zeker wél mee willen nemen?

11 Pag. 11 THEMA VOOROORDELEN & RODDELEN - Wat is een vooroordeel? - Geef eens voorbeelden van vooroordelen - Kloppen deze (voor)oordelen? - Welk risico loop je als je naar vooroordelen luistert? - Hoe komt het dat mensen vooroordelen hebben? - Heb je zelf vooroordelen? Zo ja, welke? - Wat kun je doen als iemand een vooroordeel velt? - Hoe kun je je eigen mening vormen over iets? - Geef eens voorbeelden - Wat is een roddel? - Luister je zelf wel eens naar roddels? - Roddel je zelf wel eens? - Wat gebeurt er als mensen over elkaar roddelen? - Wat kun je doen als iemand een roddel vertelt?

12 Pag. 12 THEMA HELDEN EN DAPPER DURVEN ZIJN - Wat is een held? - Geef eens voorbeelden van helden? - Heb jij zelf helden? - Waarom zijn ze jouw held? - Ben je zelf wel eens een held? - Wanneer vind jij iemand een held? - Wat is dapper zijn? - Wanneer ben je dapper? Geef eens voorbeelden. - Ben je zelf wel eens dapper geweest? Zo ja, wat deed je toen? - Vinden jullie dapper zijn stoer? Zo ja, waarom? - Wat is het tegenovergestelde van dapper? - Wat is het verschil tussen dapper zijn en iets durven?

13 Pag. 13 VERWERKING 1 BOEKJE MAKEN BENODIGD MATERIAAL: - A4 tekenvellen, per kind - vetkrijt/kleurpotloden/verf/stiften etc. naar keuze VOORBEREIDING: Bespreek met de kinderen de voorstelling na. Waar ging het over? Wat was het verhaal precies? Schrijf eventueel op het bord op wat er in volgorde gebeurde. OPDRACHT: Maak zelf een boekje naar aanleiding van de voorstelling BESCHUITSTRAAT 11. Schrijf eerst het verhaal op. Deze versie wordt gecheckt door de leerkracht, van eventuele spelfouten ontdaan en tot een kloppend geheel gemaakt.

14 Pag. 14 VERWERKING: Hak het verhaal in negen delen en dan gaan we het boek maken. Vouw de A4 vellen dubbel, niet ze in het midden vast. Dit is het lege boek. Dit gaan we nu vullen. Voorkant wordt de kaft met een tekening en de titel. Daarna binnenkant links leeg laten, rechts titelblad met titel van het boek, titel van de voorstelling, naam van het kind (schrijver/illustrator). Vervolgens steeds op de linkerpagina de tekening en rechterpagina de tekst. Deze opdracht kan ook in tweetallen gebeuren: één kind is de tekstschrijver en de ander de illustrator. Het is namelijk weer spannend als een ander de tekeningen bij je boek gaat maken. Uiteraard kan het boek dikker of dunner uitgevoerd worden. Variatie: schrijf een eigen verhaal en voorzie die van illustraties. De opdracht is dan wel naar aanleiding van de voorstelling maar het onderwerp wordt breder getrokken. Wellicht wel aardig om de thematiek van het verhaal binnen de kaders van HELDEN te houden.

15 Pag. 15 VERWERKING 2 VERHUISBOX BENODIGD MATERIAAL: - grote doos (evt. verhuisdoos) - diverse handenarbeidmaterialen naar keuze - papier/potloden/stiften/verf - oude tijdschriften/lijm VOORBEREIDING: Als je gaat verhuizen verandert er veel in je leven. Helemaal als je verhuist naar een andere stad en naar een andere school moet. Daarom is het leuk om iets mee te krijgen als herinnering aan je oude school. De klas kan daarom een verhuisbox maken voor een kind dat gaat verhuizen. De klas kan gewoon aan de box werken met het verhuizende kind er bij, dat is juist leuk om te zien wat iedereen voor hem/haar maakt. Het kind dat gaat verhuizen kan een afscheidswerk maken voor de klas met haar/zijn herinneringen aan de school erop verwerkt. Mocht er geen kind zijn dat gaat verhuizen, dan is het ook mogelijk dat kinderen een mini-versie maken voor iemand uit hun omgeving die gaat verhuizen.

16 Pag. 16 UITWERKINGEN: De doos kan gevuld worden met o.a. de volgende dingen: PORTRETSLINGER De kinderen maken allemaal op een klein velletje een zelfportret. Dit kan met verschillende technieken gebeuren. De portretjes worden allemaal aan een stevig stuk touw bevestigd zodat de vertrekkende leerling op haar/zijn nieuwe kamer een portretslinger kan hangen met de oudklasgenoten er op. COLLAGE De kinderen kunnen in groepjes collages maken, ter herinnering aan de schooltijd samen. Ze gebruiken kreten/teksten en foto s uit tijdschriften. Natuurlijk kunnen er ook echte foto s in verwerkt worden. CADEAU ESTAFETTE Elk kind maakt een eigen cadeautje voor het vertrekkende kind, met een kleine wens of briefje er bij. Dit wordt ingepakt in cadeaupapier. Het vertrekkende kind mag vanaf de datum die door de klas wordt bepaald, elke dag een pakje openmaken. Dit kan zijn om af te tellen naar de verhuizing toe of juist om te troosten vanaf de verhuisdatum. Uiteraard kunnen er ook gekochte cadeautjes in de pakjes zitten. INFO NIEUWE PLEK Wanneer de kinderen al wat ouder zijn, kunnen ze op internet op zoek gaan naar de nieuwe plek waar het kind naar toe gaat. Wat voor stad is het, wat kun je er allemaal doen, waar staat haar/zijn nieuwe huis en waar staat de nieuwe school? Ze kunnen een soort infoboekje maken, met leuke verhalen over de stad, een routekaartje van het huis van de leerling naar haar/zijn nieuwe school, wetenswaardigheden en leuke dingen die er te doen zijn. KLASSEKNUFFEL Door een groep kinderen kan een klasseknuffel gemaakt worden. Een lange slappe pop, van stof, gevuld met kussenvulling. Dit kan variëren van een heel eenvoudige versie tot een echte mooie pop, aangekleed en wel. Dat ligt aan de handigheid van de leerkracht en/of de leuke hulpouder!

17 Pag. 17 MEMORYSPEL De klas kan zelf een memoryspel maken voor de vertrekkende leerling. Ieder kind maakt twee identieke kaartjes met een foto, tekening of tekst er op. De achterkant van alle kaartjes wordt hetzelfde. Zo kan de vertrekkende leerling letterlijk en figuurlijk met zijn herinneringen blijven spelen! De vertrekkende leerling zou natuurlijk in haar/zijn eentje een memoryspel voor de klas kunnen maken, met behulp van een paar vriendjes of vriendinnetjes.

18 Pag. 18 VERWERKING 3 SPEL ROND THEMA DAPPER ZIJN BENODIGD MATERIAAL - blinddoek - emmer - bekertjes met verschillende vloeistoffen, zoals water/ melk/ limonade/ cola/ thee - schaaltjes met substanties als yoghurt/ verf/ behangerslijm/ modder/ nat wc papier/ appel/ oud brood/ natte peperkoek (in tevullen naar de creativiteit van de leerkracht) NB: HOUDT DIT VOOR AANVANG BUITEN HET ZICHT VAN DE KINDEREN!!! VOORBEREIDING Vertrouwen. Wat je niet ziet of wat je niet weet is vaak eng. Het gaat er om dat je de ander kunt vertrouwen die het wel ziet of weet. Dat aangaan is best dapper... Een aantal kinderen gaan de klas uit bij de preparatie van de bekertjes en de schaaltjes. De hamvraag is :ga je proeven of voelen wat ik je aanreik of durf je niet? OPDRACHT Creëer een situatie van spanning. Blinddoek een kind en laat een ander kind de te proeven/voelen substanties aanreiken. Wat is het? Wat voel je? Waar proeft het naar?

19 Pag. 19 NABESPREKING Was het eng? Vertrouw je diegene die je iets laat proeven of voelen? Ging je steeds meer durven of bleef het eng? Conclusie zal zijn dat het eng is omdat je niet weet wat je in je mond of in je handen krijgt. Het is normaal nooit eng om cola te proeven... Het wordt minder eng als je de ander vertrouwt die het je laat proeven. Iets onbekends aangaan vergt altijd moed. VARIATIE Behalve het laten proeven kun je natuurlijk ook het kind dat geblinddoekt is door een circuit laten lopen (de klas/gymlokaal met toestellen/op straat) waarbij het gecoacht wordt door een ander kind met hoe hij/zij lopen moet zonder ergens tegen aan te lopen.

20 Pag. 20 VERWERKING 4 AANLEREN VAN HET SLOTNUMMER VAN DE VOORSTELLING Het slotnummer van de voorstelling is een vrolijke afsluiter met bewegingen op het refrein. Het lied kan eventueel worden aangeleerd met behulp van een repetitietape. Wil je die gebruiken? Stuur dan een mail naar bas@basgroenenberg.nl en je krijgt de orkestband per mail toegestuurd. Bewegingen bij het refrein zijn: Dus ik groet al mijn buren: op groet rechterhand omhoog steken Ik zwaai iedereen gedag: op iedereen zwaaien met rechterhand En ik huppel door de straten van plezier: huppelen op de plaats Laat de buren maar gluren: handen aan de ogen als kijkertjes Ik begroet ze met een lach: met handen mond lachend maken Het voelt goed hier in ons huis op nummer vier: op goed rechterduim omhoog, op vier met rechts vier vingers omhoog houden

21 Pag. 21 TEKST VAN HET NUMMER: DUET OPA EN OMA Zo zie je maar, het wordt hier leuk We krijgen het hier goed De mensen uit de buurt zijn juist heel aardig Zo zie je maar, het wordt hier leuk Als je je best maar doet Al is de buurvrouw wel wat eigenaardig Ze babbelt graag en kwebbelt graag En strooit verhalen rond Geloof nooit wat een ander zegt Je ziet wat er van komt! REFREIN Dus ik groet al mijn buren Ik zwaai iedereen gedag En ik huppel door de straten van plezier Laat de buren maar gluren Ik begroet ze met een lach Het voelt goed hier in ons huis op nummer vier Zo zie je maar, het wordt hier leuk We krijgen het hier goed Want onze nieuwe buurt is heel plezierig Zo zie je maar, het wordt hier leuk Als je je best maar doet Als is de buurvrouw af en toe nieuwsgierig Ze roddelt graag en broddelt graag Verzint een heleboel Geloof nooit wat een ander zegt Je snapt wat ik bedoel REFREIN Dus ik groet al mijn buren Ik zwaai iedereen gedag En ik huppel door de straten van plezier Laat de buren maar gluren Ik begroet ze met een lach Het voelt goed hier in ons huis op nummer vier

22 Pag. 22 (Gesproken tekst door opa en oma, muziek loopt door, daarna gaat het lied weer verder) Zo zie je maar, het wordt hier leuk We krijgen het hier goed Ons huis en deze straat is juist fantastisch! Zo zie je maar, het wordt hier leuk Als je je best maar doet t Is superdoligalskitymofastisch De buurvrouw valt ook reuze mee Net als die nummer elf Geloof nooit wat een ander zegt Vertrouw maar op jezelf! REFREIN Dus ik groet al mijn buren Ik zwaai iedereen gedag En ik huppel door de straten van plezier Laat de buren maar gluren Ik begroet ze met een lach Het voelt goed hier in ons huis op nummer vier REFREIN Dus ik groet al mijn buren Ik zwaai iedereen gedag En ik huppel door de straten van plezier Laat de buren maar gluren Ik begroet ze met een lach Het voelt goed hier in ons huis Het voelt goed hier in ons huis Het voelt goed hier in ons huis op nummer vier! THEATER DE APPELBOOM Tekst: Bas Groenenberg Muziek: Joni van Rossum

SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN

SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN Pag. 1 SPORTSOKKEN EN WIPKIPPEN van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM TEL: 06-21227798 INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL WWW.THEATERDEAPPELBOOM.NL Pag. 2 INLEIDING In deze

Nadere informatie

RARE KOEIEN! van THEATER DE APPELBOOM

RARE KOEIEN! van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF RARE KOEIEN Pag. 1 RARE KOEIEN van THEATER DE APPELBOOM LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHTEN THEATER DE APPELBOOM JAMES COOKSTRAAT 11-HS 1056 RW AMSTERDAM TEL: 06-21227798 INFO@THEATERDEAPPELBOOM.NL

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

LESBRIEF Water en zand

LESBRIEF Water en zand LESBRIEF Water en zand door Virga Lipman/Theater de Winter Een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar In deze lesbrief staan suggesties voor oefeningen of gespreksthema s om voor en/of na de voorstelling

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Activiteiten introductiefase

Activiteiten introductiefase Activiteiten introductiefase Activiteit 1: Iedereen is uniek Doel: De eerste activiteit is een inleidende opdracht waarmee de uniekheid van ieder mens geïllustreerd wordt. Wat heb je nodig? - Ruimte waarin

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN INFORMATIE VOORAF VOOR DE DOCENT LATER ALS IK DOOD BEN gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept.

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF NA HET ZIEN VAN DE VOORSTELLING De voorstelling behoeft geen extra aandacht vooraf en spreekt voor zich. Mocht het zijn dat kinderen uit de klas

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

SPEL en WERKELIJKHEID

SPEL en WERKELIJKHEID SPEL en WERKELIJKHEID Lesbrief bij de voorstelling Boring van theatergroep koeterwaals. We hopen dat jullie Boring een leuke voorstelling vonden. Wij hebben bij de voorstelling nog een lesbrief gemaakt

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online.

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online. INTERNETMEMORIE Een les waarbij de leerlingen het InternetMemorie spelen en gaan nadenken over hun internetgedrag. Deze les is een mediawijze discussie starter. Maak in één les een 3D doosje met de App

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal Lesbrief groep 1-4 bij de verteltheatervoorstelling Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe door Marjo Dames / Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie