Oplossingsgericht werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oplossingsgericht werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen"

Transcriptie

1 Oplossingsgericht werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen Solutions Centre, een internationale organisatie voor trainingen en consultatie van de oplossingsgerichte benadering, geeft sinds 2004 trainingen aan professionals. Deze mastercourse is bestemd voor hulpverleners van kinderen, jeugdigen, ouders en gezinnen, die geïnteresseerd zijn in het werken vanuit het oplossingsgericht perspectief: kinder- en jeugdpsychologen, orthopedagogen, kinder- en jeugdpsychiaters, jeugdbeschermers, vertrouwensartsen, schoolpsychologen, maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders. U leert werken binnen het conceptuele raamwerk van het oplossingsgerichte model, waarbij uw persoonlijke stijl van werken behouden blijft. Basale voorkennis van oplossingsgerichte gespreksvaardigheden is gewenst (zie verder). 1 De kracht van oplossingsgericht werken omvat doelgerichtheid en pragmatiek, samenwerken met de cliënt(systeem), werken met de ideeën van de cliënt, focussen op de gewenste situatie en het monitoren van vooruitgang, hoe complex de aangemelde problematiek ook is. Tijdens deze mastercourse leert u op een betrokken wijze gesprekken voeren met cliënten en cliëntsystemen (kinderen, jeugdigen, ouders en gezinnen), technieken om de competenties van cliënten te versterken, de samenwerking op gang te brengen met ongemotiveerde of ontkennende cliënten en u leert diverse oplossingsgerichte technieken te beheersen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Het programma wordt mede afgestemd op vragen en wensen van de cursisten. U krijgt veel gelegenheid om te reflecteren op en te oefenen met uw eigen werksituatie. De opleiding is praktisch en actief met aandacht voor de theoretische achtergronden van het oplossingsgerichte model, (video)demonstraties, het oefenen van belangrijke interventies en live demonstraties. Er worden intervisiegroepen geformeerd en er is een - take home - eindopdracht. De Mastercourse is gecertificeerd. Data trainingsbijeenkomsten (5 blokken van twee dagen) Blok 1: 20 en 21 september 2012: Arnoud Huibers (NL), gz-psycholoog-psychotherapeut Blok 2: 15 en 16 november 2012: Matthew Selekman (USA), psychotherapeut-gezinstherapeut Blok 3: 7 en 8 februari 2013: Eric Sulkers (NL), kinderarts-vertrouwensarts Blok 4: 7 en 8 maart 2013: Ben Furman (FIN) psychiater-psychotherapeut Blok 5: 29 en 30 mei 2013: Therese Steiner (CH), kinder- en jeugdpsychiater Tijden: Ontvangst, koffie: uur. Start uur - einde uur. Lunchpauze uur. Informatie en aanmelding Solutions Centre, Achter Sint Pieter, 3512 HR Utrecht. Secretaresses: Alice van de Kuil en Anatta Huibers. Telefoon: , op werkdagen uur. Website:. info@solutions-centre.org

2 Locatie training La Place, vergadercentrum in Hoog Catharijne, Rijnkade 5 te Utrecht. Telefoon Op loopafstand (300 meter) vanaf NS Utrecht Centraal. Parkeergarage Rijnkade, naast het vergadercentrum. Voor route zie: 2 Voorkennis Voorkennis van de basale oplossingsgerichte gespreksvaardigheden is gewenst. De cursist wordt geacht bekend te zijn met het stellen van vragen vanuit het sterkteperspectief zoals doelverhelderingsvragen, schaalvragen, uitzonderingsvragen. Solutions Centre biedt met regelmaat trainingen om zich deze voorkennis eigen te maken, zoals de Basistraining Oplossingsgerichte Gespreksvoering of een Tweedaagse Introductiecursus Oplossingsgericht Coachen. Zie de website:. Intervisiebijeenkomsten Er worden intervisiegroepen gevormd van ongeveer 5 cursisten. De intervisiegroep komt 2 maal bijeen gedurende 2,5 uur. Er wordt casuïstiek ingebracht, gewerkt volgens het model van oplossingsgerichte intervisie en er is een schriftelijke verslaglegging. Studiebelasting Contacturen training: 60 uur. Literatuurstudie: 65 uur. Contacturen intervisie: 5 uur. Opdrachten: 10 uur. Totaal opleiding: 140 uur. Certificering De deelnemers ontvangen een certificaat aan het eind van de opleiding. Hiervoor is een aanwezigheid van 90% (9 van de 10 trainingsdagen) vereist, alsmede deelname aan de intervisie en het met goed gevolg maken van de eindopdracht. Het is niet mogelijk om gemiste bijeenkomsten in te halen of over te stappen naar een andere trainingscyclus. Indien twee bijeenkomsten zijn gemist, is het mogelijk om een aanvullende opdracht te doen om alsnog het certificaat te ontvangen. Accreditaties Accreditaties zijn toegekend door NIP-NVO (kinder en jeugd), FGzP (klinisch psychologen), BAMW (Maatschappelijk werkers), NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie), VVAK (vertrouwensartsen kindermishandeling), LVE NIP (Eerstelijnspsychologen), SVIB (School Video Interactie Begeleiders). Op onze website vindt u het toegekende aantal punten. Kosten De kosten voor de gehele 10-daagse mastercourse ( ) inclusief twee studieboeken, syllabus en hand-outs, bedragen 1935,-, Koffie en thee zijn inbegrepen.

3 Over de docenten Drs. A.A.J.M. (Arnoud) Huibers, Gz-psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut en trainer, studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en werd postdocoraal opgeleid tot systeemtherapeut in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Zelfstandig gevestigd in het centrum van Utrecht. Lid NIP, NVRG, VKJP, NVVP, NVP. Samen met Insoo Kim Berg, cocreator van het oplossingsgerichte model, richtte hij in 2004 Solutions Centre op, een internationale organisatie voor training en consultatie van de oplossingsgerichte benadering. Vakkundigheid, rust, humor en enthousiasme kenmerken zijn stijl van trainen. 3 Dr. Matthew D. Selekman, gezinstherapeut en verslavingsdeskundige publiceerde vele boeken en artikels over de behandeling van kinderen, jongeren en gezinnen met klachten zoals automutilatie, eetstoornissen, verslavingsproblemen, gedragsproblemen thuis en op school. Zijn laatste boek Changing Self-Destructive Habits: Pathways to Solutions with Couples and Families zal in 2012 verschijnen. Matthew is is co-directeur van Partners for Collaborative Solutions een international family therapy trainingscentrum in Illinois, USA en supervisor van de American Association for Marriage and Family Therapy. Dr. E. (Eric) Sulkers, kinderarts en vertrouwensarts, studeerde en promoveerde aan de Erasmus universiteit Rotterdam, specialisme kindergeneeskunde. Vanaf 2003 werkt hij als kinderarts in het Admiraal de Ruyter ziekenhuis (4 vestigingen) in Zeeland en vanaf 2005 als vertrouwensarts bij Bureau Jeugdzorg Zeeland. Hij specialiseerde zich in Signs of Safety model, een oplossingsgerichte benadering voor jeugdzorg en kinderbescherming. Hij publiceerde over huiselijk geweld en kindermishandeling. Vanaf 2008 is hij projectleider Signs of Safety Zeeland. Dr. B. (Ben) Furman, werd opgeleid tot psychiater en psychotherapeut aan de universiteit van Helsinki, Finland. Hij is een productief schrijven en zijn boeken over oplossingsgerichte therapie met kinderen, jeugdigen, volwassenen, teams en organisaties werden over de hele wereld vertaald. Inmiddels zeer bekend is de door hem ontwikkelde methode Kids Skills, een innovatieve methode voor het oplossingsgericht werken met kinderen. Samen met Tapani Ahola schreef hij het succesvolle boek reteaming over veranderingsprocessen in organisaties. Dr. Th. (Therese) Steiner, studeerde medicijnen aan de universiteit van Bern, Zwitserland, waar zij vervolgens werd opgeleid tot kinderpsychiater. Haar postdoctorale training omvatte gezinstherapie, hypnose en oplossingsgerichte therapie. Zij werkt al meer dan 30 jaar in eigen praktijk in Basel, met kinderen, jongeren en ouders. In 2003 schreef ze samen met Insoo Kim Berg Children s Solution Work. Therese reist met regelmaat naar Zuid-Afrika, Nicaragua, Singapore en andere landen om solution focused skills over te dragen aan professionals.

4 Tijdens de training gebruikte literatuur Insoo Kim Berg & Therese Steiner Het spel van oplossingen (2004). Amsterdam, Harcourt (255 pag).. Andrew Turnell en Steve Edwards Veilig opgroeien (2009). Houten, Bon Stafleu. (242 pag). 4 Syllabus met artikelen over het oplossingsgericht werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen (150 pag). De syllabus en de twee studieboeken worden tijdens de eerste bijeenkomst uitgedeeld en zijn bij de prijs van de opleiding inbegrepen. De literatuur bestaat uit totaal 647 pagina s. Voor elke bijeenkomst wordt een aantal hoofdstukken gelezen. Curriculum Trainingsdag 1 en 2 Centraal thema: oplossingsgericht, systemisch werken met kinderen, adolescenten, ouders en gezinnen. Trainer: Arnoud Huibers, gz-psycholoog-psychotherapeut-gezinstherapeut. Eindtermen (dit hebben de cursisten geleerd aan het eind van de eerste twee trainingsdagen): Beschikken over kennis van de onderliggende principes en basisassumpties van de oplossingsgerichte benadering met betrekking tot werken met kinderen, jeugdigen, ouders en gezinnen. Oplossingsgerichte gezinsgesprekken voeren, mandaat verwerven, meervoudig betrokken werken met het gezinssysteem, het creatief proces bevorderen en werken met de ideeën van de gezinsleden. Kunnen toepassen van de cirkeltechniek: competenties van het cliëntsysteem versterken en reële doelen exploreren. Beheersing van de belangrijke oplossingsgerichte interventies en taal: redirecting, klachten ombuigen in doelen, reframing, complimenteren en positieve feedback geven. Oplossingsgericht werken met ouders die hun kinderen onder druk zetten, kritisch of afwijzend zijn. Persoonlijke leerdoelen formuleren: welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen tijdens deze mastercourse?

5 Trainingsdag 3 en 4 Centraal thema: pathways to change: samenwerken met kinderen, adolescenten en gezinnen met forse problematiek Trainer: Matthew Selekman (USA), psychotherapeut-gezinstherapeut. Eindtermen dag 3 en 4: 5 Het kunnen toepassen van pre-treatment experimenten om cliëntexpertise te accentueren en te bevorderen. Het bevragen van de theory of change, voorkeuren, verwachtingen en stadia van readiness for change van de cliënt om zo tot een goede samenwerkingsrelatie tot stand te brengen. De samenwerking tot stand brengen met boze, weerspannige of stille adolescenten. Therapeutische vaardigheden en strategieën betreffende het werken met adolescenten (en gezin) met auto-mutilatie, drugs- of alcoholverslaving, eetproblemen, oppositioneel of agressief gedrag thuis of op school. Het gebruik van therapeutische vragen om hulpbronnen en expertise te ontlokken, familieverhalen die nog niet werden verteld, te vertellen en om reële toekomstverwachtingen te exploreren. Het gebruik van imaginaire- en speltechnieken en rituelen om oplossingen van goede kwaliteit en ouder-kind relaties te bevorderen. De samenwerking bevorderen met boze, onverschillige, pessimistische, verslaafde of psychiatrische ouders. Trainingsdag 5 en 6 Centraal thema: Oplossingsgericht werken in de kinderbescherming en jeugdzorg Trainer: Eric Sulkers, kinderarts-vertrouwensarts. Eindtermen dag 5 en 6: Het kunnen omgaan met 'dwang en drang' situaties in de jeugdzorg en kinderbescherming vanuit een oplossingsgerichte houding. Hoe de samenwerking op gang brengen in het contact met ontkennende en weerspannige ouders in de jeugdzorg. Oplossingsgericht werken met netwerken; familienetwerkberaden in de kinderbescherming. Een gesprek voeren met kinderen over veiligheid. Gebruik maken van het Signs of Safety model om ouders en jeugdzorg, maar ook professionals onderling meer op een lijn te krijgen.

6 Risicotaxatie, een interactief en oplossingsgericht proces gebruik makend van het Signs of Safety framework. Trainingsdag 7 en 8 Centraal thema: Het managen van veranderprocessen 6 Trainer: Ben Furman (Finland), psychiater, psychotherapeut. Eindtermen dag 7 en 8: Kennis van vijf belangrijke motivatiefactoren voor veranderingsprocessen. Het sturen van veranderingsprocessen op basis van samenwerking. Het opbouwen van vaardigheden samen met kinderen (methode Kids Skills). De samenwerking op gang brengen met lastige adolescenten. Basale kennis van de methode reteaming. Inzicht hebben in werkbegeleiding en supervisie op een oplossingsgerichte wijze. Trainingsdag 9 en 10 Centraal thema: Communiceren met kinderen en jongeren in een therapeutische context Trainer: Therese Steiner (Zwitserland), kinder- en jeugdpsychiater. Eindtermen dag 9 en 10: Therapeutisch communiceren met kinderen door middel van tekenen, verhalen vertellen, handpoppen. Het werken met visualisaties in een therapeutische context. Oog hebben voor de uniciteit van het kind of adolescent en werken met ideeën van de cliënt. Wat je kunt doen als doelen tussen ouders en jongeren conflicteren. Oplossingsgerichte tools voor crisissituaties. Oplossingsgericht samenwerken met verwijzers, huisarts, school, instelling.

Specialistische opleiding oplossingsgericht leidinggeven en coachen 2011-2012. Opleiding oplossingsgericht leidinggeven en coachen 2011-2012

Specialistische opleiding oplossingsgericht leidinggeven en coachen 2011-2012. Opleiding oplossingsgericht leidinggeven en coachen 2011-2012 Specialistische opleiding oplossingsgericht leidinggeven en coachen 2011-2012 Solutions Centre, een internationale organisatie opgericht door Insoo Kim Berg en Arnoud Huibers in 2004, ontwikkelt trainingen

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Jongeren. "Mission Possible" "Mission Possible"

[2015] Oplossingsgericht werken met Jongeren. Mission Possible Mission Possible "Mission Possible" [2015] Oplossingsgericht werken met Jongeren "Mission Possible" Gerrit van de Vegte.nl gerritvandevegte@home.nl WAT IS MISSION POSSIBLE? Mission Possible is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN 1 VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN In het voeren van gesprekken met ouders waarbij sprake is van (vermoedens van) kindermishandeling teneinde tot verwijzing/c.q.

Nadere informatie

OW09A. Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken. Post-hbo opleiding. mensenkennis

OW09A. Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken. Post-hbo opleiding. mensenkennis OW09A Post-hbo opleiding Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken mensenkennis Post-hbo opleiding jeugd en gezin: outreachend en oplossingsgericht werken Uitgaan van de eigen kracht van ouders

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

OW09A. Outreachend Werken met jeugdigen en gezinnen. Post-hbo opleiding. mensenkennis

OW09A. Outreachend Werken met jeugdigen en gezinnen. Post-hbo opleiding. mensenkennis OW09A Post-hbo opleiding Outreachend Werken met jeugdigen en gezinnen mensenkennis Post-hbo opleiding outreachend werken met jeugdigen en gezinnen Iedere hulpvrager is gebaat bij een outreachende manier

Nadere informatie

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT OPEN INSCHRIJVING UTRECHT KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld

Nadere informatie

OW11B. Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken. Post-hbo opleiding. mensenkennis

OW11B. Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken. Post-hbo opleiding. mensenkennis OW11B Post-hbo opleiding Jeugd & Gezin: outreachend en oplossingsgericht werken mensenkennis Post-hbo opleiding jeugd en gezin: outreachend en oplossingsgericht werken Uitgaan van de eigen kracht van ouders

Nadere informatie

Solutions Centre Update

Solutions Centre Update Jaargang: 5 / nummer 01 Maart 2019 Aankomende trainingen Internationaal Congres Solution IV Steve does all the cooking Praktijkervaringen Cliënten met een verstandelijke beperking helpen grip te krijgen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken. Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken

[2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken. Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken [2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken WAT IS OPLOSSINGSGERICHTE SUPPORT EN RELATIENETWERKEN? Oplossingsgericht werken is gebaseerd op een

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Hoe behandel je mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedrags- en psychiatrische problemen? In deze opleiding ontdek je hoe

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Vereniging DAIMH Dutch Association for Infant Mental Health Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam Telefoon 020 4216120 Fax 020 6255979 E-mail info@daimh.nl

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s me nse nkennis Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s Veiligheid in gezinnen staat of valt met goede samenwerking in de keten, daarom hebben wij samenwerking tot de kern van deze opleiding

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN TEAMNASCHOLING OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN KIDS SKILLS DE KIDS SKILLS METHODE Iedereen die met kinderen werkt mist wel enkele vaardigheden, of zou ergens beter in willen worden. Met behulp van

Nadere informatie

[2015] Basistraining Oplossingsgericht Werken. "Mission Possible" andere interventies voor professionals

[2015] Basistraining Oplossingsgericht Werken. Mission Possible andere interventies voor professionals "Mission Possible" [2015] Basistraining Oplossingsgericht Werken andere interventies voor professionals Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl Wat is Oplossingsgericht werken (OGW) Oplossingsgericht

Nadere informatie

PROGRAMMA OPLEIDING OPLOSSINGSGERICHTE GESPREKSVOERING

PROGRAMMA OPLEIDING OPLOSSINGSGERICHTE GESPREKSVOERING PROGRAMMA OPLEIDING OPLOSSINGSGERICHTE GESPREKSVOERING Opleiding Oplossingsgerichte gespreksvoering specialistische opleiding Oplossingsgerichte gespreksvoering is fundamenteel anders dan traditionele

Nadere informatie

Coaching en coachend leiderschap

Coaching en coachend leiderschap S.E. Booij Consultancy Coaching en coachend leiderschap voor leidinggevenden in de zorg in samenwerking met drs Joep Choy prof dr Jan Moen prof dr Willem van der Does Burgemeester Ketelaarstraat 29 2361

Nadere informatie

Werken met multipele allianties

Werken met multipele allianties Werken met multipele allianties In gezinnen met meervoudige en complexe problemen Huub Pijnenburg Marieke de Greef Marion van Hattum Ron Scholte Thema s voor vandaag 1 2 3 4 5 Alliantie Een goede alliantie:

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Tweedaagse verdiepingstraining in de benadering van Signs of Safety.

Nadere informatie

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch Systeemtherapeut en systeemtherapeutisch De systeemtherapeutische aanpak Een probleem of een (psychische) klacht

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN EMPOWERMENT VOOR CLIËNT EN HULPVERLENER. Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk www.ncmw.nl

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN EMPOWERMENT VOOR CLIËNT EN HULPVERLENER. Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk www.ncmw.nl OPLOSSINGSGERICHT WERKEN EMPOWERMENT VOOR CLIËNT EN HULPVERLENER WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution- Focussed Therapy is ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer en hun collega

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Ideeën vanuit Signs of Safety voor integratie Eric Sulkers, BJZ Zeeland Signs of Safety The only avenue toward lasting protection of children except the extreme measure

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Specialisatieopleiding psycholoog - family mediation NIP

Specialisatieopleiding psycholoog - family mediation NIP Specialisatieopleiding psycholoog - family mediation NIP mensenkennis De kracht van de psycholoog-mediator zit erin dat mensen zich op hun eigen toekomst kunnen richten en dat kinderen de ruimte krijgen

Nadere informatie

Kids Skills Trainingen 2014

Kids Skills Trainingen 2014 Kids Skills Trainingen 2014 U kunt u nu via deze website inschrijven voor de (2-daagse) Kids Skills Basistraining en de (3-daagse) Kids Skills Ambassadors training. Op diverse donderdagen en vrijdagen

Nadere informatie

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT)

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) AMC-De Bascule organiseert opleidingen en trainingen speciaal

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

Overzicht workshops 2e Onderwijsdag

Overzicht workshops 2e Onderwijsdag Donderdag 26 mei 2016 Overzicht workshops 2e Onderwijsdag 10.30-12.00 uur School of Medical Sciences Totaaloverzicht van alle workshops 1. Wat werkt wel? Motiverende gespreksvoering 1. Wat werkt wel? Motiverende

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING DOEL DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren, te verlichten en passend te

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

UITNODIGING 17 NOVEMBER

UITNODIGING 17 NOVEMBER UITNODIGING 17 NOVEMBER Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Wij laten u graag op dinsdag 17 november van 15.00-17.00 uur zien en ervaren wat de werkwijze van ons Behandelcentrum

Nadere informatie

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE Inhoud - Waarom een opleiding Systeemtherapie? - Inhoud en visie opleiding Systeemtherapie - Leren als dynamisch groeiproces - Praktische Informatie Waarom een Opleiding Systeemtherapie?

Nadere informatie

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009 EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY 2009 EXTERNSHIP (BASISOPLEIDING) ADVANCED TRAINING (VERVOLGOPLEIDING) IN SAMENWERKING MET PSYRAAD EN DE REINIER VAN ARKEL GROEP s-hertogbosch 10 juni tot met 13 juni

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken. Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken

[2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken. Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken [2015] Oplossingsgericht support en relatienetwerken Gerrit van de Vegte CentrumOplossingsgerichtWerken WAT IS OPLOSSINGSGERICHTE SUPPORT EN RELATIENETWERKEN? Oplossingsgericht werken is gebaseerd op een

Nadere informatie

Signs of safety. Samenvatting. 1. Risico- of probleemomschrijving. Cora Bartelink

Signs of safety. Samenvatting. 1. Risico- of probleemomschrijving. Cora Bartelink Signs of safety Cora Bartelink April 2010 Nederlands Jeugdinstituut Infolijn t (030) 630 65 64 e infolijn@nji.nl i www.nji.nl Samenvatting Doel: Het doel van Signs of Safety is een samenwerkingsrelatie

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN Groepsactiviteiten Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar Pento Vroegbehandeling biedt behandeling en begeleiding aan kinderen

Nadere informatie

Inleiding. Competenties

Inleiding. Competenties 1 Richtlijnen cursusdraaiboek TTC- STW versie 15 januari 2015 Inleiding De NVRG kent twee opleidingen: de opleiding tot systeemtherapeut (ST) en de opleiding tot systeemtherapeutisch werker (STW). Beide

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

YUCELMETHODE Bouwen aan Herstel

YUCELMETHODE Bouwen aan Herstel YUCELMETHODE Bouwen aan Herstel Visueel en krachtgericht werken aan problemen van individuen en systemen Eéndaagse en tweedaagse training Mehmet Yücel Yucel_Methode_folder.indd 3 06-09-13 15:25 Waarom

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Stepping Stones 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT OPLEIDING TOT OPLOSSINGSGERICHT COACH Post HBO OPLEIDING tot OPLOSSINGSGERICHT COACH VOOR WIE Teamcoaches/Teamleiders Werkbegeleiders Professionals werkzaam in het sociaal domein die een coachende functie

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Informatiebrochure Stichting Goed met Training, voorlichting & scholing voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Waar denkt u aan bij het woord psychiatrie? Gek Geuzennaam of stigma? Psychiatrie

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN)

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld door

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE Inhoud - Motivatie Opleiding Systeemtherapie - Inhoud Opleiding Systeemtherapie - Lesmethode - Praktische Informatie Motivatie Opleiding Systeemtherapie Systeemtherapie wordt

Nadere informatie

Over de krachtgerichte basismethodiek. Over de basistraining. Doel van de basistraining. Leerdoelen

Over de krachtgerichte basismethodiek. Over de basistraining. Doel van de basistraining. Leerdoelen Over de krachtgerichte basismethodiek In de Academische werkplaats Opvang & Herstel is in de afgelopen jaren samen met uitvoerend werkers en beleidsfunctionarissen van de deelnemende opvanginstellingen

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN OPLOSSINGSGERICHT WERKEN OPEN INSCHRIJVING UTRECHT WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer en hun collega s van het

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Cursus jeugd- en jongvolwassenen psychiatrie 2012-2013

Cursus jeugd- en jongvolwassenen psychiatrie 2012-2013 Cursus jeugd- en jongvolwassenen psychiatrie 2012-2013 Werken in de jeugd- of jongvolwassenen psychiatrie vraagt om bijzondere competenties en kennis. Zoals kennis over psychiatrische ziektebeelden en

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP 2 Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap 3 Algemeen Hieronder kun je lezen hoe de route naar supervisorschap en leersupervisorschap is opgezet en aan welke

Nadere informatie

Kortdurende Ambulante Ondersteuning

Kortdurende Ambulante Ondersteuning SAMENVATTING Kortdurende Ambulante Ondersteuning Kinnik, Reik en Jeugdhulp Friesland hebben hun krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een aanbod Kortdurende Ambulante Ondersteuning aan ouders en jeugdigen

Nadere informatie

Samenwerken aan Veiligheid

Samenwerken aan Veiligheid De sectie Forensische Systeemtherapie van de organiseert in samenwerking met de Waag de studiedag: Samenwerken aan Veiligheid Systeemgerichte veiligheidsplanning en risicogestuurde zorg bij geweld in gezinnen

Nadere informatie

SAMENVATTING. Doel. Doelgroep. Aanpak

SAMENVATTING. Doel. Doelgroep. Aanpak SAMENVATTING Kinnik, Reik en Jeugdhulp Friesland hebben hun krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een aanbod Kortdurende Ambulante Ondersteuning aan ouders en jeugdigen in Friesland met vragen en problemen

Nadere informatie

180 Opleidingen en Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)

180 Opleidingen en Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) 180 Opleidingen en Stichting Kwaliteitsregister Jeugd () Stichting 180, 1 februari 2016 Stichting 180 heeft al enige tijd een CEDEO-erkenning en op basis daarvan autorisatie gekregen om accreditaties aan

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Informatie voor supervisanten

Informatie voor supervisanten Informatie voor supervisanten Met dit document willen we je meer kennis en inzichten geven over het volgen van supervisie vanuit de PgD. Aan bod komt: 1. Wat is supervisie? 2. Vormen van supervisie? 3.

Nadere informatie

Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer

Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer Uit steeds meer onderzoek in zowel jeugdzorg als onderwijs blijkt het belang van een goede (therapeutische) werkrelatie voor het uiteindelijke effect van

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling

Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling Basiscursus Systeemtherapie 132 uur Draaiboeknummer, verstrekt door bureau NVRG: D1118D (of als er gedeeltes gevolgd worden de nummers D11118B en D11118C) Docenten

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt?

Nadere informatie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Februari 2014 Basiscursus in het kader van de opleiding Psychotherapeut CgP Docent: mw. drs. W.J.H.P. Schapendonk Locatie: de Plank 101 te Veldhoven - Inhoudsopgave

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Met andere woorden; wees transparant, open en eerlijk naar kinderen en ouders en maak voor elke stap een bewuste afweging in dit proces.

Met andere woorden; wees transparant, open en eerlijk naar kinderen en ouders en maak voor elke stap een bewuste afweging in dit proces. Signs of Safety is een oplossingsgerichte benadering die professionals in de zorg leert wat de beste houding is naar ouders en kinderen als je je zorgen maakt om de veiligheid van het kind. Een benaderingswijze

Nadere informatie

(de casus Van Kooten, deel III) 179

(de casus Van Kooten, deel III) 179 Inhoud Inleiding 11 Hoofdstuk 1 Intensieve gezinsbegeleiding: doelen, doelgroep & filosofie 17 1.1 Inleiding 17 1.2 IGB, doelgroep en doelen 18 1.2.1 Ambulante gezinsbegeleiding 18 1.2.2 Gezinsbegeleiding

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Vijfdaagse, geaccrediteerde masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. WAAROM EEN MASTERCLASS LICHAAMSWIJSHEID

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie