17 dingen die het leuk maken om juf te zijn!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "17 dingen die het leuk maken om juf te zijn!"

Transcriptie

1 17 dingen die het leuk maken om juf te zijn! Juf zijn voelt voor mij niet als werken De dag vliegt voorbij en elke dag is het weer volop genieten! Op twitter delen verschillende leerkrachten de hoogtepunten van de dag via de hashtag #klassepret. Inderdaad een dag vol pret zorgt voor een dag met klasse. Verschillende juffen gingen mij voor met het delen van 17 dingen die het leuk maken om juf of meester te zijn.

2 Voorgaande blogs: Juff-Stuff Juf Margot Juf Inger Juf Sietia Juf Henriette Juf Lisanne Mijn 17 dingen die het leuk maken om juf te zijn: 1. Een leerling die staat te juichen en springen omdat hem iets gelukt is. 2. kinderen die na de poppenkastvoorstelling opeens ontdekken dat de juf achter de poppenkast voor een verhaal heeft gezorgd. 3. kinderen die tassen vol materialen van thuis meenemen omdat je de klank van de week hoort in de woorden; 4. kinderen die tijdens het buiten spelen in elke seizoen iets anders ontdekken! 5. kinderen die tijdens het vertellen van de opdracht roepen: He, juf dat rijmt! 6. leerlingen die aangeven: Juf, deze opdracht kan ook makkelijker, waarom zou uitgebreide? Na de oefening komt de melding Dat was een goed idee juf, want zo zit het sneller in mijn hoofd 7. de dagen dat de juf gevangen wordt genomen, wordt opgesloten in het speelhuisje en elke keer achterstevoren via de glijbaan kan ontsnappen. 8. vieze dingen mogen doen dus lekker met papier mache aan de slag en lekker knoeien. 9. Je leert kinderen iets nieuws aan Wat is het dan genieten wanneer de kinderen dit daarna vanuit zichzelf willen blijven oefenen. 10. Een moeder die vertelt dat kind eigenlijk niet lekker is, maar toch naar school wil want ze gaat vandaag een leuk werkje maken.

3 11. Het mogen delen van alle mooie momenten uit een kinderleven. Door verhalen, maar ook door bijv. een bezoek van een babybroertje/zusje. 12. Ik vind het prachtig dat ik leerstof spelenderwijs mag aanleren. 13. Wat fijn als er lessen zijn waar je met poep en plas kunt rijmen of dat er een bepaalde klank in naar voren komt. Wat vertellen de kinderen er graag over. Wat is het heerlijk om al dat gegiechel te horen. 14. Een kind dat tijdens het werk opeens een liedje zachtjes zingt. De juf zingt lekker even mee. 15. Zelf materialen verzamelen of activiteiten bedenken, zodat het de kinderen nog meer aanspreekt. 16. Kinderen die nog even een knuffel komen geven. 17. Even een momentje lekker gek doen of een andersom minuutje vieren! Week van de opvoeding 2014: Ik tel tot 10!

4 Ik tel tot 10..! Van 6 oktober t/m 12 oktober is het de Week van de Opvoeding. In 2014 mag dit voor de 4 de keer worden georganiseerd met dit keer als thema: ik telt tot 10. In de Week van de Opvoeding is er speciale aandacht voor ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Vandaag schrijf ik als leerkracht een blog waarin aandacht is voor de uitwisseling tussen leerkracht en ouders. De stap naar de basisschool Van baby tot peuter. De tijd vliegt zo snel voorbij en dan is jouw kind: kleuter. De eerste dag naar school is een grote stap voor zowel ouders als voor het kind. Jouw kind zal voortaan een groot gedeelte van de dag doorbrengen op een school bij een of meerdere juffen of meesters. Inzicht in de ontwikkeling Vaak zie je de kinderen heel snel ontwikkelen wanneer ze op school komen. Kleuters kunnen zo enorm genieten van liedjes, verhalen en het spelend leren. Sommige kinderen vertellen thuis veel over wat ze allemaal gedaan hebben en dan kunt u lekker meegenieten. De ouder speelt een steeds grotere rol binnen het onderwijs. Als ouder ken je je kind als de beste. Een goede samenwerking tussen ouders en leerkracht is dan ook heel belangrijk. Een samenwerking staat met een goede communicatie. Niet alleen over de leerresultaten maar ook over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms wordt er nog eens opgemerkt: in de kleuterklas mag je lekker de hele dag spelen. De kleuters leren juist door te spelen! Ik tel tot 10 In de kleuterklassen zijn we veel met tellen bezig, maar ook thuis kunt u hiermee aan de slag. Mijn bijdrage aan de week van de opvoeding is om leuke spelletjes aan te reiken om thuis spelend te leren rekenen. De Week van de Opvoeding heeft dit jaar als thema: ik tel tot 10 dus daarbij aansluitende (5 minuten) spelletjes:

5 Ik tel tot 10 wie niet weg is, is gezien Wat leert de uw kind? de telrij van 1 t/m 10 Wie is er zelf niet met het spel verstoppertje opgegroeid? Dit is nog steeds een leerzaam spel: spreek af wie er gaat tellen en wie er gaat verstoppen en in welke ruimte (van het huis) De teller en verstopper tellen hardop de telrij. Veel verstopplezier! Aan tafel: geef de kookwekker door Wat leert uw kind? de telrij Een leuk spel wanneer u aan tafel zit. Zet de kookwekker of stopwatch op een aantal secondes of een minuut. Bedenk met elkaar tot welke getal je kunt tellen wanneer de wekker gaat. Geef de wekker of stopwatch aan elkaar door. Wanneer gaat hij af? Hebben jullie het getal kunnen redden? Dit spel zorgt voor veel plezier en ondertussen oefent uw kind de telrij. Welke getal mis je? Wat leert uw kind?: de telrij Wanneer uw kind de telrij kent is dit spelletje uitdagend. Deze opdracht is een stukje pittiger: Zeg de telrij op maar vergeet per ongeluk een of meerdere getallen. Laat uw kind ontdekken welke u vergeten bent. Memory Wat leert uw kind: de telrij en het juiste cijfer hieraan te koppelen Download de memory. Speel samen het spel door alle kaartjes netjes op z n kop neer te leggen. Draai om de beurt 2 kaarten om. Tel op de ene kaart het juiste aantal afbeeldingen. Heeft de 2 de kaart het juiste cijfer erbij? Dan mag je ze bewaren op een stapel. Wie heeft de hoogste stapel?

6 Voelen aan tafel Wat leert uw kind? Rangtelwoorden Leg onder een theedoek een aantal dezelfde materialen (bijv. vorken, lepels, bekers) Laat uw kind voelen en daarna raden wat er onder een theedoek ligt. Geef nu opdrachten als: pak de 3 de en geef deze aan. Over de auteur: Juf Anja van jufanja.eu is op dit moment werkzaam in de onderbouw van de basisschool. Zij maakt graag lesmateriaal en deelt graag lestips voor gebruik in de (kleuter)klas waarbij de leerstof op een spelende manier wordt aangeboden. I like.. Social media vind ik geweldig. Zo kun je mij o.a. vinden op facebook, twitter, google+, instagram. Gelukkig ben ik niet alleen te vinden op social media (het zou dan niet zo social zijn) en volg ik ontzettend veel mensen, bedrijven, instellingen of onderwijsmensen. Ik lees dan groot al het onderwijsnieuws bij. Toch zijn er een aantal toppers voor mij, die ik graag met je deel:

7 Top 5 facebookpagina s 1. Dyslexie express Dyslexie express deelt regelmatig foto s om je te inspireren. Ze richten zich op lezen en leesbevordering en geven materiaaltips waarmee je in de klas aan de slag kunt. 2. Kleuterwereld In deze groep verzamelen zich allemaal kleuterjuffen en meesters die ideeen willen delen, maar ook de mogelijkheid zien om met de verschillende juffen en meesters na te denken over echte kleuteronderwerpen 3. Kleuteronderwijs met Hart en Ziel Deze pagina kun je vergelijken met Kleuterwereld maar hier verzamelen Belgische kleuterjuffen en meesters zich. Het kleuteronderwijs in Nederland en Belgie verschilt nogal wat, maar hier kun je 4. De leukste kinderboeken Geeft je informatie over de boekenwereld: nieuwe uitgaven, prijzen en onderscheidingen, je kunt boeken winnen kortom: wanneer je op de hoogte wil zijn van alles wat er maar leeft in (prenten)boekenwereld! Je kunt de pagina hier vinden. 5. Kleuteruniversiteit Verschillende auteurs maken voor de kleuteruniversiteit projecten rondom een prentenboek en verschillende digibordlessen. Regelmatig ontvang je nieuws over de inspiratiedagen (zeker de moeite waard!) en nieuwe projecten. Following top 5 Oke, ik heb er echt mijn best voor gedaan om een top 5 te maken, maar zoals je kunt zien is dit niet gelukt. Deze mensen moet je echt volgen. Met veel interesse

8 lees ik alle tweets van: Elke dag één tweet maar wel een tweet vol inspiratie. Een afbeelding of tekst met een link naar een site. Elke dag ontdek je wat andere enthousiaste juffen en meesters hebben bedacht om meer uit de leerling te kunnen halen. Laat je ook inspireren! Als voormalig invaller heb ik wat minder aan de tips, maar door mijn ervaringen met invallen hebben invallers een plekje in mijn hart. Invallers moeten veel zelf uitzoeken en Hetty helpt je met tips (en cursussen) om je te laten groeien als invaller. Mijn interesse ligt bij lezen en woordenschat. Als leescoordinator en Remedial Teacher deelt Leontine veel tips voor het leesonderwijs en leesbevordering. Logopediepraktijk Vrijenburg uit Barendrecht deelt (les) tips voor het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling. Er is aandacht voor het lezen, woordenschat en communicatie. Veel bruikbare tips en zeker goed te gebruiken in het onderwijs. Op Soebar.nl kun je verschillende artikelen vinden die te maken hebben met de opvoeding van kinderen tot 0-12 jaar, maar ook richten ze zich op onderwijs en voeding. Verschillende auteurs schrijven voor Soebar.nl Leesletters biedt materialen aan die gericht zijn op de taal/leesontwikkeling van leerlingen. Wanneer ik de producten bekijken op de bijbehorende site dan word ik hebberig. Wat een prachtige producten waarmee je spelend kunt leren, maar ook materialen waarmee je leren lezen nog een beetje extra flair kunt geven.

9 Linda Humme deelt en test veel ICT materialen. Van gebruikerssoftware tot apps. Op haar yurls heeft ze een verzameling links met digitaal lesmateriaal wat goed in te zetten is in de gewone lessen instagram smiles Op instagram volg ik een aantal onderwijscollega s. Zelf ben ik net gestart met instagram maar een foto spreekt boekdelen. Ik laat me graag inspireren door: 1. Gewoon Marieke Gewoon Marieke is niet op het onderwijs gericht, maar ze deelt veel creatieve ideeen waar ik soms gebruik van maak in het onderwijs. 2. mama Maike Juf Maike kennen we allemaal, maar de juf is nu ook mama. Op haar instagram deelt ze pictures van haar schat, maar tussendoor kom je ook pictures tegen rond onderwijs en boeken. Instagram ben ik nog aan het ontdekken, dus ik ben benieuwd naar jouw tips! Wie moet ik echt volgen voor leuke inspirerende foto s over onderwijs? Top 3: Youtube 1. Mijn superkracht Mijn superkracht laat zien dat RT ook met zijn tijd meegaat. Annemieke deelt instructiefilmpjes die te gebruiken zijn bij de lesstof.

10 2. MeesterMichael.nu Zijn leuke, maar leerzame filmpjes zijn erg leuk gemaakt. Refreintjes zijn voor iedereen mee te zingen en alles heeft een leuke aankleding. 3. Taken van groep 2 Meester Sander Door dit kanaal werd ik geinspireerd en heb ik plannen om zelf instructiefilmpjes te gaan maken. Uitleg van de taken voor de leerlingen.

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Thema Bobbi in de zomer Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Wijst de juiste persoon aan als een bepaalde naam wordt genoemd (papa, mama). Wijst bij het benoemen van twintig

Nadere informatie

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel?

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel? Spelideeën bij Twister Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In het thema In elke hoek een boek! wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de

Nadere informatie

Beste ouders, Team Weemewereld

Beste ouders, Team Weemewereld Nieuwsbrief 21 Beste ouders, maandag 12 vrijdag 16 februari Afgelopen woensdag is er een begin gemaakt met de waterafvoer van het schoolplein. Een aantal vrijwillige ouders hebben een gaten gemaakt in

Nadere informatie

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK je d r o w r a a d! n a v r e z j i w Judy Menger Directeur Kindcentrum Vroondaal Meester Jelle Ik ben meester Jelle en werk als adjunct-directeur op deze school. Ik ben

Nadere informatie

Nieuws uit CBS Het Kompas. Toetsen

Nieuws uit CBS Het Kompas. Toetsen Nieuws uit CBS Het Kompas Voor iedereen, die ik nog niet persoonlijk gezien heb, nog de beste wensen voor 2014! Toetsen Wij zijn alweer ruim drie weken aan het werk in de klassen. Hier op school heerste

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder.

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Op een kalme manier ben ik mijzelf rustig aan het voorbereiden voor een nieuw schooljaar. Maar ik besef mij ook dat mijn huis vol staat met materialen

Nadere informatie

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek!

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Van Maike Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Ik heb mijn best gedaan om leuke lessen te bedenken voor de belangrijke tien dagen waarin lezen en leesbevordering vooral centraal

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad Er staan al apps op de ipad als je hem voor het eerst aanzet. Als je de ipad voor het eerst opstart, staan er al apps op. Ook kun je de ipad beveiligen met een toegangscode. Als hij dan gestolen wordt,

Nadere informatie

Werkblad. Les 2 Ik help mijn ideale fan

Werkblad. Les 2 Ik help mijn ideale fan Werkblad Les 2 Ik help mijn ideale fan Korte cursus Politica op social media Vorige les formuleerde je jouw politieke droom en deelde je deze op social media. Deze week gaan we kijken naar wie jouw fans

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Kleuterflits groep 2 Jaaaaa!!! Daar is ie weer. Terugblik:

Kleuterflits groep 2 Jaaaaa!!! Daar is ie weer. Terugblik: Kleuterflits groep 2 Jaaaaa!!! Daar is ie weer. De eerste kleuterflits van het nieuwe schooljaar 2017-2018. Wat zijn de kinderen gegroeid tijdens de zomervakantie. Ze zijn langer geworden, wijzer en zelfstandiger!

Nadere informatie

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel. kijk met je hart en verwonder wat je ziet

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel.  kijk met je hart en verwonder wat je ziet SPELHANDLEIDING complimenten spel www..nl kijk met je hart en verwonder wat je ziet Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen

Nadere informatie

Nieuwsbrief doelgroep: kinderen

Nieuwsbrief doelgroep: kinderen Nieuwsbrief doelgroep: kinderen Kom deze zomer Klooien met kinderboeken in de bieb! Eindelijk, zomervakantie! Is het een regenachtige dag? Kom dan klooien met kinderboeken in de bieb! Speciaal voor jou

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

10x Favoriete kookboeken cadeau tips voor Sinterklaas

10x Favoriete kookboeken cadeau tips voor Sinterklaas 10x Favoriete kookboeken cadeau tips voor Sinterklaas De gezellige maanden zijn begonnen en daarmee eigenlijk ook direct de cadeautjes maanden. Misschien ben je nog wel op zoek naar perfecte cadeautjes

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Thema de kip en haar kuikens

Thema de kip en haar kuikens Kip en haar kuikens De zonnestralen zien we weer in de klas, de eerste bloemen groeien Het is lente! Een periode van nieuw leven.. Met het thema de kip en haar kuikens kun je aandacht besteden aan de volgende

Nadere informatie

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD!

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! DAG! Kinderen zijn een kado en geen vanzelfsprekendheid. Zo onbevangen, vol energie en levenslustig als kinderen vaak zijn,

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Spelling: de verdubbelaar

Spelling: de verdubbelaar Spelling: de verdubbelaar De verdubbelaar: een spellingsregel waar veel kinderen moeite mee blijven houden. Natuurlijk kun je er achteraf extra oefeningen tegenaan gooien, maar waarom niet eens kijken

Nadere informatie

Sam is geboren. CITO-eindtoets groep 8. Voorleeskampioen. Groep 4 gaat gymmen. Afronding opleiding ALO

Sam is geboren. CITO-eindtoets groep 8. Voorleeskampioen. Groep 4 gaat gymmen. Afronding opleiding ALO Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2012 2013 Inhoud: 31 januari 2013 Pagina 1 Sam is geboren

Nadere informatie

2.7 Interview met Rianne Hofma

2.7 Interview met Rianne Hofma 2.7 Interview met Rianne Hofma Afbeelding 2.31 Rianne Hofma Rianne Hofma is een van de laatste leerkrachten met een specifieke opleiding voor het kleuteronderwijs (KLOS). Zij werkt fulltime als leerkracht

Nadere informatie

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is.

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is. U UNPLUGGED Liedjes schrijven Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd

Nadere informatie

De wedstrijd van Schildpad en Haas Kleuters. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan.

De wedstrijd van Schildpad en Haas Kleuters. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan. Klaar voor de start! Doelgroep: Basisonderwijs onderbouw Inhoud Sporten en spelletjes 2 De wedstrijd

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. Fijne dag samen! Het Handin-Handboek. 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. Fijne dag samen! Het Handin-Handboek. 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR Fijne dag samen! Het Handin-Handboek 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY Het Hand-in-Handboek is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2019 Concept

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf!

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! ikook! Oirschot Castaert 98 5688PG Oirschot T:040-3333801 W: www.ik-ook.nu E: oirschot@ik-ook.nu Dit is ons kinderdagverblijf: Guppies Kinderdagverblijf voor

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

Leren praten. Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten door horen, zien en doen.

Leren praten. Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten door horen, zien en doen. Leren praten Leren praten Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten door horen, zien en doen. De rol van de ouders is heel belangrijk. Zij geven het goede voorbeeld, zij reageren

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Voorschotbenadering bij kleuters

Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering richt zich vooral op het fonemisch bewustzijn van kleuters en heeft als doel om een kleuter al voor te bereiden op het leesonderwijs in groep 3. In

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst We hebben samen naar de Nieuwsbegripfilm gekeken. Zelf

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD VVE 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 Beeldende kunst 2 Dans 3 Muziek 4 Bestellen 5 Inschrijfformulier 6 KUNSTCENTRALE GROTE VERWONDERINGEN Welkom in onze

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

AGENDA JARIGEN. We wensen jullie alvast een heel fijne verjaardag! Hartelijk gefeliciteerd.

AGENDA JARIGEN. We wensen jullie alvast een heel fijne verjaardag! Hartelijk gefeliciteerd. 3 februari 2017 nummer 10 AGENDA Ma 6 febr juf Nellie afwezig Wo 8 febr studieochtend kleutergroepen (alle kleuters zijn vrij) Vr 10 febr 1 e rapport (wordt uitgesteld naar 14 februari, zie verderop in

Nadere informatie

De weekbrief van week 38 voor de ouders van de kinderen van groep 1, 2 en 3. Beste ouders,

De weekbrief van week 38 voor de ouders van de kinderen van groep 1, 2 en 3. Beste ouders, De weekbrief van week 38 voor de ouders van de kinderen van groep 1, 2 en 3. Beste ouders, Groep 1/ 2: Piramidethema: MENSEN ( allemaal mensen). Vorige week hebben de kinderen de letter U van UK aangeboden

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders Talen kleuren je leven! Groei je op met meer dan één taal? Kun je in verschillende situaties meer dan één taal gebruiken of spreken?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Wij wensen u en uw kinderen een heel fijne en ontspannen herfstvakantie. We zien elkaar weer op 24 oktober!

Wij wensen u en uw kinderen een heel fijne en ontspannen herfstvakantie. We zien elkaar weer op 24 oktober! Reisverslag 13-10-2016 Beste ouders, Het is alweer bijna herfstvakantie, de afgelopen weken zijn voorbij gevlogen. Op een school gebeurt altijd veel, op De Grote Reis is dit ook het geval. Na een start

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Wie doet wat? wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Wie doet wat? wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Wat is het Wie doet wat-spel? Uitleg over de opzet van dit spel. Hoe werkt het Wie doet wat-spel? Snel aan de slag met het spel Hoe gebruik je dit

Nadere informatie

CONNECT schrijfbordje

CONNECT schrijfbordje CONNECT schrijfbordje Bij CONNECT woordherkenning wordt er gebruik gemaakt van een schrijfbordje. Ik miste een leuk ontwerp hiervan, dus zelf hierbij zelf een connect schrijfbordje in elkaar gezet: Hoe

Nadere informatie

Nieuws. Flits 2 oktober 2013 Jaargang 05 NieuwsFlits 3

Nieuws. Flits 2 oktober 2013 Jaargang 05 NieuwsFlits 3 2 oktober 2013 Jaargang 05 Nieuws 3 Infobrief Bij deze Nieuws treft u een infobrief van de groep(en) van w kind(eren) aan. In deze infobrief staan de belangrijkste zaken die het komende schooljaar spelen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 23 februari voorjaarsvakantie

Nieuwsbrief. 23 februari voorjaarsvakantie Nieuwsbrief 23 februari voorjaarsvakantie Januari en februari waren weer gezellige maanden voor de peuters van Peuterstap! Een heerlijke start van het nieuwe jaar met veel verschillende activiteiten. Onder

Nadere informatie

Week van de Opvoeding. Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' mei Ouderuitdagingen

Week van de Opvoeding. Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' mei Ouderuitdagingen Week van de Opvoeding Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten!' 16-23 mei 2017 Ouderuitdagingen Ouderuitdagingen, wat is dat? Tijdens de week van 16 tot 23 mei 2017 wordt er in Vlaanderen en Brussel

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk woord is belangrijk om de

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 B Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Liza Vos en Mariëlle Gerritsen en samen werken we in groep 1/ 2 B. Liza werkt op de woensdag en Mariëlle op de maandag, dinsdag,

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met:

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: MEER WETEN? Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: ynfo@afuk.nl Of bezoek de volgende websites: www.afuk.nl www.sfbo.nl www.taalgroeimeter.nl www.heitenmem.nl www.tomke.nl www.ontdekdebieb.nl

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Als kleuterjuf mag ik vele stagiaires begeleiden: wat is het toch fijn om de liefde voor het kleuteronderwijs te laten zien en te delen. Toch merk ik dat

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

In de Kring. Naar ons idee is het filmpje dan ook goed gelukt, spontaan en dynamisch. Bij deze nog even de link voor de mensen die de uitzending

In de Kring. Naar ons idee is het filmpje dan ook goed gelukt, spontaan en dynamisch. Bij deze nog even de link voor de mensen die de uitzending In de Kring. Jaargang 19, nummer 10 Datum 17 maart 2016 Meer info op: www.obsdekring.nl Maak deze kenbaar bij de groepsleerkracht van uw zoon of dochter of middels de onderstaande reactiemogelijkheid bij

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

groep 8 bezoek kinderboerderij De Kooi Groep 7 naar educatieve tuin De Enk

groep 8 bezoek kinderboerderij De Kooi Groep 7 naar educatieve tuin De Enk Maandag 19 sep Dinsdag 20 sep Woensdag 21 sep Donderdag 22 sep Vrijdag 23 sep Vrije dag Koffieochtend. groep 8 bezoek kinderboerderij De Kooi Groep 7 naar educatieve tuin De Enk Van de directie Afgelopen

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 19 januari 2018

weekinfo Datum: vrijdag 19 januari 2018 weekinfo Datum: vrijdag 19 januari 2018 Bijbelverhalen voor de komende week: De schoonmoeder van Petrus wordt beter, Marcus 1:29-39 De melaatse man, Marcus 1:40-45 De verlamde, Marcus 2:1-12 Agenda: 20

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar Informatie groep ½ Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben Joyce van den Berg Ik werk op maandag en dinsdag in groep ½. Hallo, ik ben Elise Stap Ik werk op woensdag t/m vrijdag in groep ½.

Nadere informatie

Thema 7 Spel en spelen

Thema 7 Spel en spelen 118 wereldreizigers Thema 7 Spel en spelen Onderdelen 1 Start 2 Annemaria Koekoek 2 Woordweb: spel 4 Spelen toen en nu 5 Spelen in Nederland 6 Afronding Doelen Het gevoel krijgen dat het verleden er ook

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter Thema Winter Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal Nieuwsbrief 5, januari 2015 instroomgroep en groep 1/2 Januari 2015 Nieuwe leerlingen: In de instroomgroep is Zuzanna Kok gestart en in

Nadere informatie

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M W W W. D M O N T H E R O A D. N L 2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M D I R E C T T O E P A S B A A R O P J O U W A C C O U N T Vooraf Ik heb deze tips geschreven uit eigen ervaring.

Nadere informatie

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media Sooo! Sooo! Die post Die post over onze over onze leraar gaat leraar gaat viral! viral! Dan moet Dan moet het wel het wel waar zijn, waar zijn, toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

INFO voor Ouders. Schooljaar NR. 2 6 september 2018

INFO voor Ouders. Schooljaar NR. 2 6 september 2018 INFO voor Ouders Schooljaar 2018-2019 - NR. 2 6 september 2018 In deze info: - Voorstellen Marjan van Eijk - Voorstellen Jeroen Smits - Afsluiting Duik met een boek de zomer in - Vertrouwenspersoon - Paul

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant Colofon Uitgave : GGD Hart voor Brabant Oplage : 500 Datum : februari 2007 Illustraties : Hendriks van den Hout Druk : Graphiset bv, Uden Hart voor Brabant Leren praten Turks GGD Hart voor Brabant Postbus

Nadere informatie

Toolkit. KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET

Toolkit.  KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET Toolkit.. www.complimentenspel.nl KIJK MET JE HART EN VERWONDER WAT JE ZIET 1 Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen professionals

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Leren praten Arabisch

Leren praten Arabisch Colofon Hart voor Brabant Uitgave : GGD Hart voor Brabant Oplage : 500 Datum : februari 2007 Illustraties : Hendriks van den Hout Druk : Graphiset bv, Uden Leren praten Arabisch GGD Hart voor Brabant Postbus

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2015

NIEUWSBRIEF Oktober 2015 NIEUWSBRIEF Oktober 2015 INHOUD: Agenda Op tijd komen Schooltijden Nieuwe leerkrachten Even voorstellen Kleuterkijkdag Jump-in Artis Zomerfeest Ouderactiviteiten Vakantie- en studiedagen Wintertijd Welkom

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie