PREEK DOOR DE WEEK. Begrepen en Gegrepen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREEK DOOR DE WEEK. Begrepen en Gegrepen!"

Transcriptie

1 PREEK DOOR DE WEEK Begrepen en Gegrepen! 9de jaargang, nr. 6, week 8 17 februari 22 februari 2014

2 maandag 17 februari 2014 Transparant Wonderlijk zoals U mij kent, het gaat mijn begrip te boven. (Psalm 139:6) Al een hele tijd ben ik gefascineerd door het beeld van de pottenbakker en de klei. Het is een bijbels beeld, we komen het bijvoorbeeld tegen in Jeremia waar de profeet naar de werkplaats van de pottenbakker moet gaan om te ontdekken wat God hem zeggen wil (Jeremia 18). De pottenbakker heeft soms onwillige klei materiaal dat zich niet laat vormen naar het beeld dat hij voor ogen heeft. Niemand zal het de pottenbakker kwalijk nemen dat hij de klei van het pottenbakkerswiel afhaalt om het ineen te drukken, te zuiveren van ongerechtigheden en met water weer soepel te maken. Het is het recht van de pottenbakker om dit te doen, zodat hij een nieuw begin kan maken. De klei heeft geen benul van wat er in het hoofd van de Maker zit de klei moet zich laten vormen. Dit beeld, deze metafoor, is rijk. Mensen, gemaakt van aards materiaal, worden gevormd en gekneed. Het ronddraaiende wiel van tijd en omstandigheden helpt mee met deze vorming. De pottenbakker zit zelf niet op het wiel, hij zit er buiten en behoudt de controle. Ik bezocht een pottenbakker om te horen hoe het proces van vormen en bakken verloopt. Bij een bepaalde temperatuur neemt de klei vaste vorm aan het is dan niet meer terug te winnen. Pottenbakkers noemen dit punt vereeuwigen. Als de temperatuur nog verder opgestookt wordt, vindt er een proces van verglazing plaats en wordt het materiaal transparant. Misschien beschrijf ik het te eenvoudig, maar het beeld spreekt me aan. Aards materiaal wordt gevormd, vereeuwigd, beproefd, gereinigd en transparant gemaakt. Toegepast op het beeld van God als Maker en de mens als stoffelijk wezen, zet dit aan tot denken. Wij kunnen voor elkaar niet volledig puur en transparant zijn, maar God kijkt door ons heen en heeft eeuwige, hemelse bedoelingen met ons. Het is wonderlijk te weten dat Hij ons nu al door en door kent, het is waarschijnlijk maar goed dat wij hier op aarde niet volledig transparant voor elkaar zijn Om over na te denken Het is een bescherming dat wij elkaars gedachten niet kunnen lezen. We moeten hard werken om elkaar te begrijpen, maar God kent ons door en door. Eeuwige Maker, U kent ons helemaal. Uw liefdevolle hand vormt ons. U maakt ons zuiver en geschikt voor een hoge bestemming.

3 dinsdag 18 februari 2014 De mens achter de zonde Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Hoe kun je tegen hen zeggen: Laat mij de splinter uit je oog verwijderen, zolang je nog een balk in je eigen oog hebt? Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen. (Matteüs 7:3 t/m 5) Als je God leert kennen ga je je eigen zonden scherper zien. Je ziet dat je tekort komt en het alleen niet redt. Zelf kun je de relatie met Hem niet herstellen. Gelukkig stuurde Hij zijn Zoon om te sterven en te betalen voor onze zonden. Hij heeft een enorme prijs betaald om een relatie met jou mogelijk te maken. Je mag weten dat je vergeven bent van al je zonden! Dat maakt je klein en bescheiden. Hoe is het toch mogelijk dat God, die volmaakt is, mij wil vergeven en een relatie met mij wil? Op een gegeven moment ga je ook de zonde in de wereld scherper herkennen. Dat is op zich goed, maar helaas is er ook een gevaar. Iets waar veel christenen om bekendstonden en -staan is een veroordelende houding. Het wijzende vingertje van een streng gelovig man is helaas een bekend beeld. Als je ziet wat er mis is met een ander kan het ook heel verleidelijk zijn om dat te melden. Maar daar hoort wel een bepaalde houding bij. Als we veroordelen zien we wel de zonde, maar gaan we er niet zo genadig mee om. Zien we de mens achter de zonde nog wel? Een mens zoals wij? Alleen vanuit het besef dat je vergeven bent van tal van zonden (de balk in je oog) kun je kijken naar een ander en helpen de zonde bij die ander te verwijderen (de splinter in zijn of haar oog). Om niet te oordelen is het noodzakelijk om stil te staan bij je eigen tekortkomingen en de genade van God. Alle mensen lijden aan dezelfde ziekte: de zonde. Alle mensen hebben dezelfde geneesheer nodig: God. Hij heeft ons vergeven! Vraag Veroordeel je wel eens iemand? Here God, dank U voor uw genade. Wilt U ons de ogen geven die, net als Uw ogen, in liefde naar anderen kijken.

4 woensdag 19 februari 2014 Onbegrijpelijk, die liefde terwijl Hij me begrijpt U omsluit mij, van achter en van voren, U legt uw hand op mij. Wonderlijk zoals U mij kent, het gaat mijn begrip te boven. (Psalm 139:5-6) Twee mensen komen elkaar tegen. Zo gauw ze elkaar zien, begint de grootste van de twee enorm uit te varen tegen de ander. Alles wat de kleinste in zijn leven ook maar enigszins niet goed heeft gedaan komt ongenadig naar boven. Als na lange tijd de reeks beschuldigingen en verwijten eindelijk wordt gestopt en de grote man boos wegstampt, mompelt de achterblijver: Eindelijk iemand die me begrijpt Hoe kijken wij tegen anderen aan? Door onwetendheid of verkeerde inschatting van omstandigheden en diepe zieleroerselen van de persoon, kan er zomaar een onjuist beeld ontstaan. Misschien denk je: Ik kan best wel een paar redenen bedenken waarom ik niet wil dat iedereen alles van me weet. Zelfs mensen die van me houden zouden er moeite mee kunnen hebben. Gelukkig weet niemand alles Maar gelukkig is er wel Iemand die alles weet, je door en door kent: onze Maker. Psalm 139 zegt heel mooi hoe Hij dichtbij is en blijft. Zelfs als onze werken afstotend zijn, is dat zo. Mooi en enorm geruststellend: God weet van onze gedachten, woorden, daden, zowel de goede als de kwade. Maar Hij laat niet los, Hij is een vergevend God met een oneindige liefde. Misschien denk je, wie zegt dat dat waar is? Goede Vrijdag zegt het. Goede Vrijdag laat zien hoe groot zijn liefde en vergeving zijn. Want alleen met volmaakte liefde is te vergeven wat mensen God en elkaar aandeden en aandoen. Binnen het weekthema Begrepen en Gegrepen, mogen we ons afvragen hoe het mogelijk is dat God ons doorheeft en toch zo lief heeft. De profeet Habakuk zei eens: ENE, toen ik het ongehoorde van U hoorde werd ik bevangen van ontzag. (Habakuk 3:2, NB). Bevangen van ontzag! Volgt dat niet vanzelf als we beseffen wie en hoe Hij is?! God is zo onvoorstelbaar groot dat Hij kan vergeven, maar wij zijn maar gewone mensen. Missen we niet de kracht en de liefde om naar anderen te kijken zoals God kijkt? In het Haarlems Dagblad las ik: Slachtoffer vergeeft daders. Vorig jaar werd in Nieuw-Vennep een man gegijzeld. Met pistool en al. Sindsdien hebben het slachtoffer en zijn gezin last van angsten. Vorige week was de rechtszaak. Het slachtoffer zat op de tribune en wat riep hij tegen de daders?: Ik vergeef jullie dankzij de kracht van Jezus Christus. Dát kan dus! De ene dader zei blij te zijn met de vergeving, de ander vertelde dat hij verbaasd was. Natuurlijk, want het is niet menselijk om zoiets te vergeven. Maar God stelt zijn vergevende kracht ter beschikking. Om te gebruiken en de wereld te tonen wie Hij en hoe Hij is. De vraag is: gaan we voor de gewone menselijke middelmaat of zien we ernaar uit Gods kracht toe te passen in ons leven? Vader, wat bent U een groot God. Help ons uw liefde en vergeving eigen te maken en te leven vanuit uw kracht. Tot uw eer. Amen.

5 donderdag 20 februari 2014 We gaan voor goud Wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij Hem die ons heeft liefgehad. (Romeinen 8:37) Wat leuk hè, dat de Nederlandse schaatsers zoveel gouden plakken halen in Sotsji. Onze koning en koningin hebben zich in elk geval niet voor niets in een oranje outfit gestoken. Ze hebben de afgelopen dagen vaak enthousiast kunnen juichen. We houden van onze schaatsers. En van ons koningspaar. Sommigen zeggen een beetje spottend dat het nogal makkelijk is voor Nederland om zoveel te winnen met het schaatsen. Er zijn namelijk weinig andere landen waar men deze sport zo veel en fanatiek beoefent als wij dat doen... Als ik zeg wij, dan reken ik mezelf daar niet toe. Want ik schaats niet. Sterker nog, ik ben helemaal geen sporter. De enige beweging die ik heb zijn de trappen die ik beklim naar mijn kantoor. Niets om trots op te zijn. Ik bewonder daarom alle medaillewinnaars. Met of zonder veel concurrentie. Omdat ze zo enorm getraind zijn. En zo n doorzettingsvermogen hebben. Toch zijn er maar drie plaatsen op het erepodium. Lang niet iedereen die jaren lang getraind heeft krijgt daar een plekje. Als je de vierde plaats haalt, omdat je een paar honderdste seconden langzamer rijdt, tel je niet echt mee. Dan wordt er niet voor jou gejuicht. Wat betekent dat dan voor mij? Ik kan niet eens op noren staan. Laat staan een rondje rijden. Gelukkig zegt de Bijbel dat ik ook een winnaar ben: een winnaar door geboorte. Dus niet omdat ik hard getraind heb of zo mijn best heb gedaan. Wij hebben de overwinning gekregen door opnieuw geboren te worden in Christus. Op dat moment klonk er een luid gejuich in de hemel! Jezus hoort bovenaan te staan op het erepodium. Hij heeft ruimschoots alles gewonnen. Hij is het die de winnende schaatsers bedacht en gemaakt heeft. Hij geeft ze de kracht en de adem en de spieren om te winnen. Maar Jezus gaf zijn hoogste plaats aan ons, door zelf af te dalen naar de laagste plaats die er te vinden is. Hij is overwinnaar en wij zijn meer dan overwinnaars door Hem die ons heeft liefgehad. (Romeinen 8:37) Ja, jij mag ook bovenaan op de eerste plaats staan, als je je leven aan Hem gegeven hebt. Niet verdiend, maar gekregen. Heer Jezus, U komt al het goud, alle lof, alle dank en alle eer toe. We houden van U.

6 vrijdag 21 februari 2014 Laat oordelen maar aan God over Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. ( ) Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Hoe kun je tegen hen zeggen: Laat mij de splinter uit je oog verwijderen, zolang je nog een balk in je eigen oog hebt? (Matteüs 7:1-4) Mensen zijn complexe wezens en communicatie kan heel ingewikkeld zijn. Dit wil wel eens leiden tot conflicten. Soms doe of zeg je iets met de beste bedoelingen, maar komt het bij de ander helaas toch niet goed over. De frustratie kan heel groot zijn wanneer anderen je niet begrijpen. Andersom begrijp ik andere mensen echter ook niet altijd. Ik kan soms niet begrijpen waarom mensen handelen zoals zij handelen. Toch doe ik mijn best om hen niet te veroordelen. Ik wil zelf namelijk ook niet veroordeeld worden op het moment dat ik iets doe wat anderen niet begrijpen. En nog belangrijker: Jezus draagt ons op niet te oordelen. Gelukkig hebben we een God die ons door en door kent. Een God die het weet als wij handelden vanuit goede bedoelingen maar de ander dat misschien heel anders opvatte. Een God die weet en begrijpt waarom mensen dingen doen zoals zij die doen. Ik denk dat dat ons veel rust mag geven. God kent ons en houdt van ons, ook al doen wij soms onhandige dingen. De zaken die anderen soms zeggen of doen die wij zelf niet kunnen begrijpen, mogen we bij God brengen. Dat betekent niet dat het dan in één keer is opgelost, maar wel dat er Iemand is die ons op dat moment begrijpt en Die naar ons luistert. Het besef van een alwetende God die van mij houdt, geeft mij rust omdat ik niet snel hoef te oordelen. Ik denk dat het sowieso aan God is om te oordelen, omdat God een almachtig God is. Daarnaast kent God iedereen volledig. Hij kan wel begrijpen en doorgronden waarom mensen bepaalde dingen doen. Door hierover na te denken en dit te beseffen kan ik makkelijker loslaten dat ik niet overal een mening over hoef te hebben. Ik mag het aan God overlaten. Vader, dank dat U ons ten volle kent. Dank dat U weet waarom wij de dingen doen zoals wij ze doen. En dank dat U van ons houdt, wat wij ook doen en welke fout wij ook maken. Wilt U ons helpen meer en meer op U te gaan lijken? Wilt U ons helpen niet snel klaar te staan met ons oordeel?

7 zaterdag 22 februari 2014 Is 'doorgronden' teveel gevraagd? Heer, U kent mij, U doorgrondt mij. (Psalm 139:1) Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt (Psalm 139:23) Vorig jaar begon een conferencier een voorstelling met een vraag aan het publiek: 'Wie heeft wel eens een rotdag?' De meeste vingers gingen de lucht in. Vervolgens vroeg ze of die mensen álsjeblieft ook eens iets minder leuks op Facebook of Twitter wilden zetten. Ze werd er zó onzeker van dat iedereen alleen maar leuke dingen meemaakte... Deze oproep is bij mij blijven hangen. Wat bespreken jij en ik met onze vrienden en familie? Deze week volgde ik een cursus over 'online schrijven'. De cursusleider vroeg ons een lijstje te maken van de vijf media die we het meest gebruiken. Er werd van alles genoemd. Radio, veilingsites op internet, Facebook, websites met korte nieuwsberichten... Een krant stond bij niemand op het lijstje. Hij gaf ons deze opdracht om ons bewust te maken van het feit dat niemand in deze tijd zit te wachten op diepgaande informatie, moeilijke zinnen en woorden en lange teksten. Zou dat echt waar zijn? Wat kunnen wij dan met deze Psalm van David? Hij zegt dat God hem doorgrondt en volledig kent. Later vraagt hij God ook of Hij hem wil doorgronden, zijn hele hart wil kennen. Niet alleen wat hem blij maakt, maar ook wat hem kwelt. Een goede relatie komt van twee kanten. Zou David God ook zo goed mogelijk willen kennen en doorgronden? Om iemand echt te leren kennen, is meer nodig dan oppervlakkig lezen en luisteren. Als je wilt weten wat iemand kwelt, zul je meer tijd voor iemand moeten nemen dan alleen de korte berichten en foto's op Facebook en Twitter lezen en bekijken. Als je God echt wilt leren kennen, is het dagelijks lezen van deze Preek door de Week van zo n 400 woorden niet genoeg. In de Bijbel staan zoveel verhalen, zoveel woorden. Niet altijd toegankelijke tekst, vaak heel diepgaand. Verleren we het lezen van de Bijbel? Raken we teveel gewend aan korte, goed leesbare en toegankelijke teksten? Doen we genoeg moeite voor onze relatie met God, of vinden we een eenzijdige liefde genoeg: God die ons volledig kent en doorgrondt, terwijl wij af en toe snel even iets over Hem lezen of een schietgebedje uitspreken? Doorgrond mij, God, ken mijn hart. En help mij U steeds beter te leren kennen. Amen.

8 Meerkerk Als baptistengemeente neemt De Meerkerk de Bijbel als grondslag voor het leven. Zij gelooft dat het mooiste cadeau dat de mens ooit ontving, is dat God zélf in Jezus Christus naar de aarde kwam. Door Zijn lijden, sterven en opstanding kunnen wij leven als bevrijde mensen in een open relatie met God en met elkaar. Missie De Meerkerk wil midden in de samenleving staan. Vanuit die positie wil zij bewust getuige zijn van Jezus Christus om mensen te helpen Jezus te vinden en Hem steeds meer te volgen. Activiteiten Daarvoor zijn tal van activiteiten ontwikkeld voor alle leeftijden, waaronder de wekelijkse samenkomsten op zondagochtend om en uur. Nieuwkomers in de kerk kunnen zich opgeven voor een Introductiekring, maar wilt u eerst meer weten over het Evangelie, dan kunt u ook eerst vrijblijvend de Alpha Cursus volgen. Adressen Correspondentie: Postbus AR Hoofddorp bankrek.nr. NL07-ABNA Kerkelijk centrum: Bennebroekerweg 515 Hoofddorp Tel: (023) Kantoor: IJweg MH Hoofddorp Tel: (023) U kunt ook corresponderen via info@meerkerk.nl webadres: De diensten zijn regelmatig op zondag om uur te beluisteren via Groot Nieuws Radio, 1008 AM Preek door de week dagelijks per ontvangen? Via onze website kunt u zich eenvoudig aanmelden voor deze service.

PREEK DOOR DE WEEK. Geroepen!

PREEK DOOR DE WEEK. Geroepen! PREEK DOOR DE WEEK Geroepen! 9de jaargang, nr. 2, week 4 20 januari 25 januari 2014 maandag 20 januari 2014 Gods roeping voor jouw leven In Christus immers heeft God, voordat de wereld gegrondvest werd,

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je doop!

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je doop! PREEK DOOR DE WEEK Vier je doop! 9de jaargang, nr. 34 week 45 3 november 8 november 2014 maandag 3 november 2014 Lijk jij op Jezus? Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Kom tot Mij!

PREEK DOOR DE WEEK. Kom tot Mij! PREEK DOOR DE WEEK Kom tot Mij! 9de jaargang, nr. 38 week 49 1 december 6 december 2014 maandag 1 december 2014 Vliegen en vluchten O, had ik maar vleugels, net als een duif! Dan zou ik wegvliegen, op

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Oordelen. I. Definitie Oordelen. Uitspraken over oordelen. III. Hoe werkt het? Werkelijkheid. Psalmen 119:66

Oordelen. I. Definitie Oordelen. Uitspraken over oordelen. III. Hoe werkt het? Werkelijkheid. Psalmen 119:66 Oordelen Zondag 3 December 2011 Psalmen 119:66 Leer mij goed oordelen en onderscheiden, ik heb vertrouwen in uw geboden. I. Definitie Oordelen - Mening die je vormt na overleg of nadenken - Zienswijze

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vrij om te leven?

PREEK DOOR DE WEEK. Vrij om te leven? PREEK DOOR DE WEEK Vrij om te leven? 9de jaargang, nr. 23, week 25 16 juni 21 juni 2014 maandag 16 juni 2014 De beste vrijheid Laat dan mijn hart U toebehoren en laat mij door de wereld gaan met open ogen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geliefde mannen,

Inhoudsopgave. Geliefde mannen, Geliefde mannen, De mannenconferentie van 2014 staat voor de deur. En het gekozen thema roept bij mij gelijk vragen op en bij jullie wellicht ook. Heb ik wel hart voor Koning Jezus?, Is Hij wel de Koning

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wandelen in het Licht

PREEK DOOR DE WEEK. Wandelen in het Licht PREEK DOOR DE WEEK Wandelen in het Licht 9de jaargang, nr. 8, week 10 3 maart 8 maart 2014 maandag 3 maart 2014 Gelukkig in het licht Jezus nam opnieuw het woord. Hij zei: Ik ben het licht voor de wereld.

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. (On) Zichtbaar

PREEK DOOR DE WEEK. (On) Zichtbaar PREEK DOOR DE WEEK (On) Zichtbaar 9de jaargang, nr. 26 week 37 8 september 13 september 2014 maandag 8 september 2014 Geniet! Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet

Nadere informatie

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer INTRO We leven in een tijd waar afleiding één van de grootste obstakels is in het verstaan van Gods stem. Een obstakel dat deel is van de strategie van de satan om ons uit Gods bestemming te halen en ons

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat!

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat! PREEK DOOR DE WEEK Wat Hij u ook zegt, doet dat! 8e jaargang, nr. 10, week 11 11 maart 16 maart 2013 maandag 11 maart 2013 Wat Hij u ook zegt, doet dat! Maar wat zegt Hij? Daarop sprak zijn moeder de bedienden

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je redding!

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je redding! PREEK DOOR DE WEEK Vier je redding! 9de jaargang, nr. 37 week 48 24 november 29 november 2014 maandag 24 november 2014 Liefde in plaats van stenen Heb elkaar lief. (1 Johannes 3:11) Eén van de moeilijke

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 maandag 1 januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen, die nee zegt tegen hun verkeerde plannen. Als

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier Ons

PREEK DOOR DE WEEK. Vier Ons PREEK DOOR DE WEEK Vier Ons 10de jaargang, nr. 2 week 4 19 januari 24 januari 2015 maandag 19 januari 2015 Opdat de wereld gelooft Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals U in Mij bent en Ik in U, laat hen

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Dit leven is niet van mijzelf

PREEK DOOR DE WEEK. Dit leven is niet van mijzelf PREEK DOOR DE WEEK Dit leven is niet van mijzelf 8e jaargang, nr. 5, week 6 4 februari 9 februari 2013 maandag 4 februari 2013 Acceptatie en geduld Aanvaard mensen met een zwak geloof zonder hun overtuiging

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wat heeft Jezus jou te zeggen?

PREEK DOOR DE WEEK. Wat heeft Jezus jou te zeggen? PREEK DOOR DE WEEK Wat heeft Jezus jou te zeggen? 9de jaargang, nr. 29 week 40 29 september 5 oktober 2014 maandag 29 september 2014 Ongemakkelijke vragen Jezus vroeg nu aan de twaalf: Willen jullie soms

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 429 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 119 : 13 en 14 6. Gebed voor

Nadere informatie

Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21

Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21 Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21 7 Geliefden, laten wij elkander liefhebben, want de liefde is van God; en een ieder, die liefheeft, is uit God geboren en kent God. 8 Wie niet liefheeft, kent

Nadere informatie

Luk. 24, preek - NGKE

Luk. 24, preek - NGKE Luk. 24, 13-35 - preek - NGKE -11-9- 16 Helemaal gemist Die vrijdag gaat hij vroeg naar zijn akker buiten de stad. Om op de laatste dag voor het Pesachfeest nog net het laatste onkruid weg te kunnen halen.

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede?

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Zondag 47 Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47 Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Antw : Uw Naam worde geheiligd. Dat is : Geef ons eerstelijk, dat

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag:

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag: Het delen van het leven Zoals de meesten van jullie weten ben ik geen intensieve gebruiker van Facebook of Instagram. Toch vervullen deze media een behoefte die ik heel goed herken en zelf ook heb. Vaak

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Redder van de wereld. (Johannes 4: 39-42 - NBV)

PREEK DOOR DE WEEK. Redder van de wereld. (Johannes 4: 39-42 - NBV) PREEK DOOR DE WEEK (Johannes 4: 39-42 - NBV) 10de jaargang, nr. 40 week 51 14 december 19 december 2015 maandag 14 december 2015 Blijf wat langer Ze gingen naar Hem toe en vroegen Hem bij hen te blijven.

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul?

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul? Een volmaakt hart. Zuiveren van hart zullen God zien OPDRACHT: Bestudeer het leven en karakter van David. hoofdstukken 1 Sam 16,17,18,19,24 hoofdstukken 2 Sam 2,5,6,7 hoofdstukken 2 Sam 11 hoofdstukken

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier elkaar!

PREEK DOOR DE WEEK. Vier elkaar! PREEK DOOR DE WEEK Vier elkaar! 9de jaargang, nr. 30 week 41 6 oktober 11 oktober 2014 maandag 6 oktober 2014 Vrijspraak Laat daarom iedereen die denkt dat hij stevig overeind staat oppassen dat hij niet

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl

TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl 2 Laat de kinderen tot me komen en.. 3 Ik vertrouw op de liefde van God voor eeuwig en altijd. 4 Wie aan de arme geeft, zal geen gebrek lijden. 5 k Stel mijn vertrouwen

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

PREEK DOOR DE WEEK. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! PREEK DOOR DE WEEK Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! 9de jaargang, nr. 5, week 7 10 februari 15 februari 2014 maandag 10 februari 2014 Ontvangen om uit te delen In die gezindheid, vol liefde voor u, waren

Nadere informatie

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13)

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13) (nav 1 Koningen 19: 12, 13) Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. En daar klonk een stem die sprak. t is nergens om mij heen echt stil terwijl ik liever anders wil heel het leven draait

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Laat ons één zijn. ( Johannes 17: )

PREEK DOOR DE WEEK. Laat ons één zijn. ( Johannes 17: ) PREEK DOOR DE WEEK ( Johannes 17: 20-23 ) 11de jaargang, nr. 7 week 8 22 februari 27 februari 2016 maandag 22 februari 2016 Eenheid in verscheidenheid Omdat Israël al oud was toen Jozef werd geboren, hield

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 165 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Psalm 103 (vertaling 1951) 6.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8:

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8: Rinze IJbema - Romeinen 8: 26-30. [1] Ik las vorige week een leuke mop. Die ging zo: Wat mij nou is overkomen: gister ging de telefoon en ik nam op en toen had ik de koning aan de lijn! Echt waar? Ben

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop!

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Lezen: Johannes 5:1-7 Thema: Eenzaamheid Eenzaamheid Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Maar

Nadere informatie

DAG 1: Weer tijd voor school Lees Prediker 3:1-10 De vakantie is (bijna) voorbij. Het is weer tijd voor school. Heb je gehoord wat Salomo zegt in het Bijbelboek Prediker? Alles heeft een bestemde tijd.

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Opwekking 763 Ik heb U nodig

Opwekking 763 Ik heb U nodig Inhoud Opwekking 763 Ik heb U nodig... 2 Filippenzen 4 : 1a... 2 Opwekking 767 Familie... 3 Opwekking 654 De vreugde van U is mijn kracht... 3 Gebed... 4 Opwekking 436 Onze Vader... 4 Schriftlezing Filippenzen

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen Paasviering Samen op weg naar Pasen Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen geweldig dat dat kan en

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Doopdienst zondag 6 januari 2019 Voorganger: ds. A.L. Verduijn Organist: Mw. G. Hilverts Tekst voor op de voorkant van de liturgie: Geboren uit Liefde Kostbaarder dan goud Een nieuw leven Aan ons toevertrouwd

Nadere informatie

Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort. (Lucas 6,45)

Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort. (Lucas 6,45) Preek van 11 september 2016 gehouden in De Bethlehemkerk in Papendrecht door Piet van Die DEEL JE LEVEN Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort. (Lucas 6,45) Delen Deel

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Laat je offergave bij het altaar achter En ga je eerst met die ander verzoenen.

Laat je offergave bij het altaar achter En ga je eerst met die ander verzoenen. Nou, gemeente van Christus, Eigenlijk zou ik nu moeten zeggen: Sta maar op, ga maar naar huis. En als er iets niet helemaal goed zit tussen u en iemand anders, Ga dat eerst uitpraten. Zorg dat alles is

Nadere informatie

Verkondiging zondag 24 augustus 2014 Maartenskerk Vergeef ons onze schulden bij: Onze vader en Mattheus 18, 21-35

Verkondiging zondag 24 augustus 2014 Maartenskerk Vergeef ons onze schulden bij: Onze vader en Mattheus 18, 21-35 Verkondiging zondag 24 augustus 2014 Maartenskerk Vergeef ons onze schulden bij: Onze vader en Mattheus 18, 21-35 I Vanmorgen gaat het om de bede die ons in het dagelijkse leven meteen op de huid kan zitten,

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

1) Jouw leven op Gods manier

1) Jouw leven op Gods manier 1) Jouw leven op Gods manier Een uitnodiging om eerst Gods Koninkrijk te zoeken Matteus 6:33 Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. (HSV)

Nadere informatie