Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 ZONDAG 11 SEPTEMBER 2 FEEST VAN DE HEILIG KRUISVERHEFFING. ZONDAG 18 SEPTEMBER DAG DER ZEELIEDEN 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 ZONDAG 11 SEPTEMBER 2 FEEST VAN DE HEILIG KRUISVERHEFFING. ZONDAG 18 SEPTEMBER DAG DER ZEELIEDEN 2"

Transcriptie

1 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen 09u00 en 10u00 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u15 tot 12u15 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/ Walter Geluyckens 0494/ Kerktoezichter Piet De Smet Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 ZONDAG 11 SEPTEMBER 2 FEEST VAN DE HEILIG KRUISVERHEFFING. ZONDAG 18 SEPTEMBER DAG DER ZEELIEDEN 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3 PROCESSIE MET SCHELDEWIJDING 4 NOCTURNE OP 25 NOVEMBER 5 DE VIEZE VOETEN VAN CARAVAGGIO 6 INSPIREREND DISCOURS BIJ DE LOODSEN 12 HEBT U AL IETS INGEVULD OP HET EERSTE WEEKEND VAN OKTOBER? 13 OPEN MONUMENTENDAG PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER 16

2 EUCHARISTIEVIERINGEN zo 04 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Michel Van Bostraeten zo 11 10u30 Koormis voorgegaan door Z.E.H. pastoor Paul Scheelen zo 18 10u30 Koormis voorgegaan door Z.E.H. pastoor Paul Scheelen zo 25 10u30 Koormis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey Zondag 11 september feest van de heilig Kruisverheffing. De eucharistieviering van 10u30 wordt voorgegaan door Z.E.H. pastoor Paul Scheelen. Uitvoering van de Missa in Honorem Sanctae Godelivae van E. D Hont. Verder ook nog werken van W.A.Mozart, J.S. Bach, F.J. Kraft en C. Simper. Dirigent Joost D Hont. Aan het orgel Nicolas De Troyer, titularis. Gelegenheid tot verering van de reliek van de H. Doorn. Herdenkingsviering voor Lucien Dorny en Willy D Eer. Zondag 18 september Dag der zeelieden Om 10u.30 plechtige eucharistieviering voorgegaan door E.H. Jos Van Hoof, havenaalmoezenier van de Marine in concelebratie met Z.E.H. pastoor Paul Scheelen en E.H. Willy Schuermans erehoofdaalmoezenier van de Marine. Muzikale omlijsting door het koor Acantus o.l.v. Godfried Van de Vijvere. Aan het orgel Hera Wyckers. Uitvoering van de Missa Paschalis van Sebastiaan van Steenberge.

3 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP GEDOOPT werden door het Sacrament van het Doopsel opgenomen in onze christelijke geloofsgemeenschap 06 augustus Céleste Wouters 06 augustus Marie Lemense 14 augustus Amber Van De Calseyde 21 augustus Kiano en Kenzo Pottelsberghe hartelijk proficiat aan de dopelingen en de familie. ENGAGEMENTSVIERING 26 augustus Augustijn Verwerft en Adriana Verschuren oprechte gelukwensen. OVERLEDEN 12 juli Raymond Chapelle 21 juli Willy D Eer 13 augustus Anna Olthof mogen zij voor eeuwig thuis zijn in de hemelse vreugde en vrede van de Heer.

4 PROCESSIE MET SCHELDEWIJDING P R O G R A M M A 10u30 Plechtige Eucharistieviering voorgegaan door Z.E.H. pastoor Paul Scheelen, wordt opgeluisterd met de uitvoering van de Missa Brevis KV275 van Wolfgang Amadeus Mozart door koor, orkest en soli. 11u45 Start processie Vertrek uit de kerk langs de Nosestraat - Korte Doornikstraat - Zirkstraat - Hofstraat - Wisselstraat - Grote Markt - Suikerrui Steenplein. Rustaltaar Zegening en Scheldewijding Terugweg via Suikerrui - Oude Koornmarkt - Tempelstraat - Handschoenmarkt (zegening aan de Kathedraal) - Suikerrui - Grote Markt - Kaasrui Korte en Lange Koepoort-straat - Zwartzustersstraat - Veemarkt - Nosestraat. 13u00 korte slotplechtigheid in de Sint-Pauluskerk. Het processiecomité zoekt voor 2 oktober a.s. nog mensen die zich geroepen voelen om het Mariabeeld mee te dragen in processie.

5

6 DE VIEZE VOETEN VAN CARAVAGGIO Het is precies het eerste wat kinderen opvalt bij dat grote schilderij van de Madonna van de Rozenkrans : de vuile voeten. Zij bekijken het werk zoals vroeger de biddende gelovige, geknield op de bidbank van de afsluiting. De vieze voeten van de armen, getekend door zwaar werk, gaven richting aan hun vertrouwvol gebed. Caravaggio had zijn opleiding gekregen in Milaan waar Carlo Borromeo de conciliebesluiten van Trente ( ) stevig doorvoerde. Terug naar de realiteit van het evangelie met uitzuivering en theologische fundering zonder fantasieën. Toen Caravaggio vijf jaar werd (1576) brak in Milaan de builenpest uit die een totale anarchie ontketende in die stad met tienduizenden doden, ratelende karren met stapels lijken dag en nacht. Carlo Borromeo mobiliseerde alle priesters en monniken om lijken te verzorgen, begrafenissen fatsoenlijk te doen verlopen. Opende het eerste grote pesthuis voor 288 daklozen en behoeftigen Lazzaretto en trok zelf, blootvoets en in boetekleed, door de stad om zijn betrokkenheid met de lijdenden te manifesteren. Ook in de familie van Caravaggio richtte de pest een ware slachting aan. Hij verloor alle mannelijke familieleden.

7 De vernieuwende stimulans van Trente had de aandacht van de kerk terug gevestigd op de armen. Voeten stonden symbool voor de onaanzienlijken. Religieuze broederschappen voorzagen arme pelgrims die naar Rome kwamen van kleding en voedsel en wasten hun voeten. Want als de voeten het laagste en nederigste deel van het menselijke lichaam vormen, dan vormen de behoeftigen en onaanzienlijken het laagste deel van de kerk en hebben zij de zwaarste lasten te dragen in de wereld. Zij krijgen alle slagen, schokken en stoten te verduren ( ) Behoeftigen worden vernederd; niettemin heeft God hun grote eer aangedaan door te willen dat de grootste helden dezer wereld hen zouden dienen, hen liefdevol zouden behandelen en versterken met dienstbaarheid en aards voedsel (Theoloog Niccolo Lorini del Monte (1617) Toen Caravaggio Christus en heiligen met blote voeten schilderde, sloot hij aan bij de pauperistische vleugel van de katholieke kerk. In bijna alle schilderijen maakte hij duidelijk dat armen een prioriteit waren voor de volgelingen van Christus. Maar het viel niet steeds in goede aarde. In 1602 schilderde Caravaggio Mattheüs en de engel voor de Contarellikapel in Rome. In fel contrast met Michelangelo, zijn naamgenoot, die evangelisten neerzet op gebeeldhouwde marmeren tronen, schilderde Caravaggio Mattheüs als een suffe, verwarde pummel die zijn onsmakelijke zwerversvoeten agressief de ruimte van de toeschouwer insteekt. De engel bij hem verbeeldt de goddelijke liefde voor haveloze wezens als Mattheüs. Totaal verbijsterd ontdekt de oude leerling hoe hoopvol en jeugdig Gods bevrijdende boodschap oplicht.

8 Volgens Caravaggio zagen Christus en de leerlingen er meer uit als armoezaaiers dan als kardinalen. Deze afbeelding van de heilige werd afgewezen als grof en onbetamelijk. De kardinaal bedankte er voor om tijdens zijn maaltijd steeds opnieuw geconfronteerd te worden met de vuile voeten van Mattheüs naar hem gericht. De kerkelijke hiërarchie nam rond de jaren 1604 meer en meer afstand van de verdieping die het concilie van Trente had meegebracht. De christelijke kunst moest, zo vond zelfs de paus, niet langer de armoede verheerlijken. Integendeel ze moest de armoezaaiers respect, angst, gehoorzaamheid en ontzag bijbrengen. Madonna met de Rozenkrans Nog een nieuwere en realistischere schilderstijl ontwikkelt Caravaggio in dit werk, dat waarschijnlijk in Napels besteld werd voor de Dominicanenkerk door de koopman Radulovic uit Ragusa. Alhoewel de Dominicanen de artistieke waarde ervan erkenden, werd het toch afgewezen alweer omwille van de blote, vieze voeten. De kunsthandelaars Vinck en Finson verwierven dit werk en brachten het naar Aix-en- Provence en vervolgens naar Antwerpen. Als drijvende kracht van een groep kunstenaars kocht Rubens van de erven Finson en Vinck dit werk voor de Antwerpse Dominicanen. De kennismaking met dit doek en de diepe invloed van Caravaggio op Rubens zal de Vlaamse en Hollandse schilderkunst sterk beïnvloeden.

9 De Madonna van Loreto Over Caravaggio is veel geschreven. Zijn hoogmoed, zijn overgevoeligheid voor zijn status, zijn agressiviteit, zijn vechtlust, zijn seksueel leven. Maar je kan ook zijn diepe mystieke inslag niet ontkennen. Pelgrims zijn naar Loreto gekomen. Hun opgelapte kleren zijn besmeurd. De ruwe, kapotgelopen voeten kan je bijna ruiken. Maar ze worden beloond voor deze zware pelgrimage. De maagd verschijnt aan hen beiden in de deuropening van het Huizeke van Loreto. Met zwart haar, weelderig vormen en een mollige Bambino op de armen staat Maria als een Romeinse schone aan haar straatdeur. Hier wordt de droom van elke eenvoudige pelgrim waar. Aan het einde van je tocht, wacht een visioen. Met een merkwaardige danspas neigt Maria zich naar de armen. Jezus zegent hen beiden. Voor Caravaggio was de hoogste devotie de verering van de pijnlijke voeten. Ermete Cavalletti, die dit schilderij besteld had, was lid van de broederschap van de Santissima Trinità dei Pellegrini. Als rijke man had hij in navolging van Christus de voeten van de pelgrims gewassen. Deze keer was de familie, in nagedachtenis van hun vader die ondertussen overleden was, erg opgetogen met het vertolkte armoede ideaal.

10 Maria houdt toezicht op de verdeling van de rozenkrans. In de zestiende eeuw werd de cultus van de rozenkrans zeer populair. Meer dan ooit probeerde de kerk de massa te bereiken. De legende dat Maria aan Dominicus deze kralenketting had bezorgd werd snel verspreid en verbeeld, niet in het minst door de Dominicanen en de Dominicaner paus Pius V. Merkwaardig wordt ook hier weer een prominente plaats gegeven aan een stuwende groep gelovigen die zich verdringen om de rozenkrans te ontvangen. Maria houdt toezicht. Anders dan in het werk van Loreto kijkt het kind Jezus ons aan. Niet zegenend maar vragend, bevragend: Zal de kerk de opdracht waar maken die zijn Moeder geeft om present te zijn bij de armsten?

11 Voor het eerst in de kunstgeschiedenis richtten de gelovigen zich niet tot Jezus of Maria maar tot Dominicus als symbool voor de kerk. Een hoogst onverwachte wending in de beeldvorming van de gelovigen. De contrareformatorische kerk plaatst zich tussen Christus en de gelovigen. Extra ecclesia nula salus, buiten de kerk is er geen heil te verwachten een interpretatie die Caravaggio nooit bedoeld heeft. Al snel zou deze beeldvorming vele kunstenaars inspireren. Onbewust werd daardoor ook de opvatting van mensen over de rol van de kerk sterk beïnvloed. Wij hebben moeten wachten op het aggiornamento van het Tweede Vaticaans Concilie eer dit denken werd gecorrigeerd. Pastoor paul scheelen

12 INSPIREREND DISCOURS BIJ DE LOODSEN Ons eerste INSPIREREND DISCOURS met Jürgen Mettepenningen was een succes. Met 73 geboeide luisteraars mochten we toch wel van een inspirerende avond genieten. Jürgen heeft de situatie van onze Kerk op een geanimeerde manier duidelijk proberen te maken. Uiteraard heeft ook hij niet dé oplossing, waarop een aantal aanwezigen eigenlijk een beetje gehoopt hadden. We kregen wel stof genoeg mee om het debat verder te zetten. Wij deden een rondvraag bij de aanwezigen welke dag het best zou passen om op regelmatige basis een Inspirerend Discours te organiseren. Hieruit bleek dat de eerste dinsdag van de maand voor de meesten de voorkeur kreeg. Wij zijn dan ook blij dat wij u nu al ons tweede INSPIREREND DISCOURS bij de LOODSEN mogen aankondigen. Op dinsdag 4 oktober 2011, 20.00u. komt filosoof, politicoloog en gastdocent filosofie & sociale economie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, Bleri Lleshi, een inspirerend discours houden over Identiteit en interculturaliteit. Bleri Lleshi is ook documentairemaker. Momenteel werkt hij bij Alba vzw als begeleider van uitgestoten jongeren. Zijn onderzoek is gericht op verscheidene thema s, zoals identiteit, interculturaliteit, sociale ongelijkheid. Tijdens deze avond zal hij ook uitleg geven bij de documentaire die getoond zal worden: Bxi, stad zonder eigenaar De Loodsen, St-Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen. Deelname 5 Euro

13 Hebt u al iets ingevuld op het eerste weekend van oktober? Als het iets is dat nog uitgesteld of eventueel vervroegd kan worden, des te beter want dan kunt u dat weekend een bestemming geven waar u achteraf nog vaak kunt aan terug denken.. Waarover gaat het dan? Op 7-9 oktober zullen drie koppels samen met Hugo Dierick in Hoboken een weekend van Encounter Vlaanderen animeren voor gehuwden (samenwonenden voor het leven) Zij zullen vanuit hun eigen leven iets vertellen hoe zij al een aantal jaren proberen om nog altijd samen iets nieuws te beleven in hun relatie. Wie kan daar iets aan hebben? Al wie ooit of onlangs ervoor gekozen heeft om echt samen door het leven te gaan. Encounter bestaat binnenkort 40 jaar en blijft mensen aanspreken die er in lukken om de slijtage uit hun huwelijk te houden. Dit herfstweekend zou aan uw leven weleens meer kunnen veranderen dan een weekendje Barcelona of Venetië. Wil je daar meer over vernemen : zie onze website of telefoneer naar (liefst s morgens voor 10 u of s avonds rond 19 u ) Er eens tussen uit met u twee een weekend vrij om samen iets te beleven Om dan s zondags thuis te komen niet veranderd maar anders benieuwd hoe anders je naar elkaar kunt kijken.. Goed om te weten: Het hele weekend verloopt binnen de intimiteit van het koppel, er zijn dus geen groepsgesprekken. Zo wordt de privacy van elke deelnemer ten volle gerespecteerd. Hugo Dierick hugo.dierick1@telenet.be

14 Open monumentendag 2011 Het thema voor dit jaar: CONFLICTEN In de pandgang van de Sint-Pauluskerk hangen vier schilderijen die de zeeslag van Lepanto in beeld brengen. De vier taferelen zijn het werk van Jan Peeters en werden geschilderd 100 jaar na de zeeslag in De slag bij Lepanto op 7 oktober 1571 was één van de grootste zeeslagen uit de geschiedenis. Hij vond plaats in de buurt van Lepanto, dit is de naam van de vroegere Griekse havenstad Navpaktos, gelegen aan de Golf van Korinthe. De troepen van sultan Selim II waren in 1570 Cyprus binnengevallen en zetten nu koers naar Europa. De Venetianen vormden een alliantie met Paus Pius V en Filips II van Spanje; De geallieerde vloot vertrok onder de leiding van Don Juan van Oostenrijk, halfbroer van Filips II. De Turken werden geleid door opperbevelhebber Ali Pacha. Het werd een hevige strijd, waarbij de Turken verslagen werden. Het was een grote overwinning. We schrijven 7 oktober Tijdens deze zeeslag bad de dominicaner Paus Pius V onophoudelijk de rozenkrans. Hij schreef dan ook deze overwinning toe aan Onze- Lieve-Vrouw. Deze Paus zal heilig verklaard worden in Hij was

15 een nederig man, de zoon van een herder. Toen hij Paus werd liet hij in het Vaticaan een kloostercel bouwen en behield onder zijn pauselijk gewaad, de Dominicaanse pij. Zijn Dominicaans habijt zal trouwens vanaf zijn ambtsperiode de pauskleding worden tot op vandaag. Na deze overwinning werd in Sint-Paulus, de broederschap van de Heilige Rozenkrans gesticht. De broederschap bestaat nu nog. Op hun feestdag gaat nog steeds de processie uit met Scheldewijding. Het is nog de enige Mariale processie die in Antwerpen plaats heeft. De oktobermaand is voor de kerk de rozenkransmaand. De bezoeker laten we kennis maken met de vier grote schilderijen van deze zeeslag. Schilderijen die een beeld geven van deze belangrijke overwinning voor Europa. Onze gidsen zullen de bezoekers graag het verhaal in al zijn aspecten vertellen. Ook de 15 mysteries van de rozenkrans, een reeks schilderijen van o.a. Rubens, Van Dyck en Jordaens zijn op deze ontdekkingstocht in de kerk te bewonderen en refereren naar de ontstane devotie na de zeeslag. Slag bij Lepanto, Paolo Veronese, ca. 1572, Gallerie dell'accademia, Venetië, wga.hu Het conflict tussen Islamieten en Christenen zoveel jaar geleden is vandaag spijtig genoeg nog actueel en toch is er zoveel dat ons bindt. Walter Geluyckens Sint-Paulus media

16 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER SEPTEMBER za 03 13u00 Huwelijk Kris Vrancken en Sarah Van Leuvenhaege zo 04 10u30 Orgelmis di 06 17u30 Vergadering St. Vincentiusconferentie zo 11 10u30 Heilig Kruisverheffing Koormis Herdenkingsviering Lucien Dorny en Willy D Eer ma 12 20u00 Laatste werkvergadering van het processiecomité za 17 11u00 Huwelijk Emmanuel Lenaerts en Desirée Kupers 14u00 Huwelijk Alexander Brzezicha en Elen Miskaryan zo 18 10u30 Dag der zeelieden Koormis za 24 14u00 Huwelijk Bart Nelissen en Carolien Leysen zo 25 10u30 Orgelmis do 29 10u00 Opzet beeld van O.L.Vrouw van de H. Rozenkrans OKTOBER za 01 11u00 Briefing processie zo 02 10u30 Orkestmis nadien processie met Scheldewijding di 04 17u00 Vergadering St.Vincentiusconferentie (pastorie) do 06 19u30 Bezoek kerk door Duitse reisorganisatoren vr 07 19u00 Jaarlijks vriendenmaal voor beide kapellen zo 09 10u30 Sluiting octaaf van de rozenkrans Koormis zo 16 10u30 Orgelmis Nadien Inleiding tot de orgelkunst door Herman Wouters en Nicolas De Troyer ma 20 18u00 Parochieraad in de Sint-Pauluscrypte za 22 11u30 Huwelijk Siegfried Smeyers en Goedele Sannen zo 23 10u30 Orgelmis Herdenkingsviering Anna Olthof do 27 09u00 Algemene repetitie voor concert van 28/10 vr 28 20u00 REQUIEM van W.A.Mozart zo 30 10u30 Orgelmis Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen JPh.32 Foto s: Piet De Smet, Paul Scheelen, Ray Sirjacobs

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 6 oktober EUCHARISTIEVIERINGEN september 2

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 6 oktober EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 6 oktober 2011 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 De uitgave van het Sint-Paulus Krantje wordt gesponsord door Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 3 juni 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 1 mei 2006 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag:

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 september 2008

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 september 2008 Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 september 2008 Eucharistievieringen Sint-Pauluskerk Zondag: 10.30 uur Hoogmis Wijkkapel Londenstraat 44: Zaterdag: 18.00 uur Zondag: 10.00 uur Weekdagen: 18.00

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 6 oktober 2014. EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 6 oktober 2014. EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 24e jaargang nr. 6 oktober 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 7 november 2011 EUCHARISTIEVIERINGEN NOV. 2 ALLERHEILIGEN 2

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 7 november 2011 EUCHARISTIEVIERINGEN NOV. 2 ALLERHEILIGEN 2 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 7 november 2011 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen

Nadere informatie

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK ndag Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 ndag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag, dinsdag

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 zondag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 6 oktober EUCHARISTIEVIERINGEN oktober 2 O.-L.-V ROUW VAN DE ROZENKRANS 2

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 6 oktober EUCHARISTIEVIERINGEN oktober 2 O.-L.-V ROUW VAN DE ROZENKRANS 2 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 6 oktober 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 5 september EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 KRUISVERHEFFING 2 PLECHTIGHEID DER ZEELIEDEN 2

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 5 september EUCHARISTIEVIERINGEN september 2 KRUISVERHEFFING 2 PLECHTIGHEID DER ZEELIEDEN 2 WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 4 FELICITATIES VOOR ONZE ORGANIST- TITULARIS 5 TERUGBLIK OP EEN HISTORISCH GEBEUREN OP 15 AUGUISTUS 6-8 PAULUS ZELF IS ONZE GIDS BIJ ZEVENTIG KUNSTWERKEN 9-12 PRIESTER EN

Nadere informatie

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE BEELDEN VAN EGINO G.

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE  BEELDEN VAN EGINO G. SINT-PAULUSKRANTJE Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 7 oktober 2006

Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 7 oktober 2006 Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 7 oktober 2006 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3 SINT-PAULUSKRANTJE Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Antwerpen, Sint-Pauluskerk Hoe een monument de geschiedenis volgt

Antwerpen, Sint-Pauluskerk Hoe een monument de geschiedenis volgt - 500 stichting van Rome 754 v. Chr. 1 ROMEINEN 500 1000 J. Caesar lijft Gallië in bij het Romeinse Rijk 51 v. Chr. Jezus geboorte te Bethlehem geboorte van Saulus ( Paulus ) Jezus kruisdood te Jeruzalem

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS?

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS? SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669)

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669) De barok (1600 1720) In de noordelijke Nederlanden vormde de rijke stedelijke burgerij de belangrijkste groep opdrachtgevers. Zij schilderden vooral onderwerpen uit het dagelijks leven en de natuur: landschappen,

Nadere informatie

Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie. Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze.

Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie. Uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze. 2 KERKELIJKE HUWELIJKSSLUITING TIJDENS EEN DOOPSEL Ontvangst van het doopkind, het bruidspaar en de familie Begroeting P. In de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. A. Amen. Welkomstwoord

Nadere informatie

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016

T O E W IJ D I N G. op bijzondere voorspraak van de. heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco. s-hertogenbosch, 22 oktober 2016 T O E W IJ D I N G van Stichting KINDEREN BIDDEN VOOR KINDEREN aan het ONBEVLEKT HART VAN MARIA op bijzondere voorspraak van de heilige Johannes Paulus II en zalige Jacinta en Francisco s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 7 november 2008

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 7 november 2008 Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 7 november 2008 Eucharistievieringen Sint-Pauluskerk Zondag: 10.30 uur Hoogmis Wijkkapel Londenstraat 44: Zaterdag: 18.00 uur Zondag: 10.00 uur Weekdagen: 18.00

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 oktober 2008

Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 oktober 2008 Sint-Paulus Krantje Achtiende jaargang nr. 5 oktober 2008 Eucharistievieringen Sint-Pauluskerk Zondag: 10.30 uur Hoogmis Wijkkapel Londenstraat 44: Zaterdag: 18.00 uur Zondag: 10.00 uur Weekdagen: 18.00

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistievieringen

Eucharistievieringen Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 9 Januari 2007 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden Sint-Pauluskerk Eucharistievieringen

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag u Hoogmis. WIJKKAPEL Londenstraat 44. weekdagen u

EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag u Hoogmis. WIJKKAPEL Londenstraat 44. weekdagen u SINT PAULUSKRANTJE EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10.30 u Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18.00 u zondag 10.00 u weekdagen 18.00 u PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERING SINT-PAULUSKERK zondag 10.30 u

EUCHARISTIEVIERING SINT-PAULUSKERK zondag 10.30 u EUCHARISTIEVIERING SINT-PAULUSKERK zondag 10.30 u PASTOOR Paul SCHEELEN Onthaal, pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart pastoor@sint-paulusparochie.be 0476/34 69 12 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

Benedictus XVI - Angelus

Benedictus XVI - Angelus Gewoon openbaar consistorie voor de creatie van nieuwe kardinalen en voor de stemming over enkele canonisaties Benedictus XVI - Angelus Sint Pietersplein Hoogfeest van de Cathedra van de heilige Petrus

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Jezus heeft een droom van een wereld In de Bergrede noemt Jezus een aantal mensen op die bouwen aan het Rijk van God. Geef drie voorbeelden

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Want Hij had oog voor mij

Want Hij had oog voor mij Roepingenzondag 2016 Want Hij had oog voor mij 12 Gebeden om roepingen 2016-2017 Ten geleide Het gebed voor nieuwe roepingen is het gebed voor alle tijden dat Jezus ons heeft opgedragen. Te bidden voor

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 21 en 22 mei 2016 nr. 20 MEIMAAND - MARIAMAAND Mei is in de Katholieke traditie de Mariamaand. Naast belangrijke dagen als Hemelvaart en Pinksteren

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 5 september 2014. EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 5 september 2014. EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 24e jaargang nr. 5 september 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode www.stadssynode030.nl Wie ben je? Ik beschouw mijzelf als actief katholiek. niet actief katholiek. behorend bij een andere christelijke

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur:

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur: Les 1 voor 5 januari 2019 Het boek Openbaring is een verzameling van de visioenen die Johannes had tijdens zijn gevangenschap op het eiland Patmos, dichtbij Turkije in de Egeïsche Zee. We moeten de structuur

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent dopen

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 7 november 2007

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 7 november 2007 Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 7 november 2007 Eucharistievieringen Sint-Pauluskerk Zondag: 10.30 uur Hoogmis Wijkkapel Londenstraat 44: Zaterdag: 18.00 uur Zondag: 10.00 uur Weekdagen: 18.00

Nadere informatie

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt.

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt. Pinkstermaandag Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk Aan de heilige Maagd Maria wordt de titel verleend Moeder van de Kerk, omdat zij Christus ter wereld heeft gebracht, het Hoofd van de Kerk, en omdat

Nadere informatie

1. Met een rechtstreekse aanspreking van God

1. Met een rechtstreekse aanspreking van God De intenties van de voorbede kunnen op heel verschillende manieren geformuleerd worden: 1. Met een rechtstreekse aanspreking van God C. Bidden wij tot de Heer die trouw blijft aan zijn beloften. L. Heer,

Nadere informatie

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen Dia Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek: instrumentale kerst cd 1 Inleiding:

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP Regio breed? Omarm het! Ziekenzalving Een keer per jaar houden wij een eucharistieviering in de Keyzershof te Anna Paulowna waarin de mensen het H. Oliesel kunnen ontvangen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie