SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS?"

Transcriptie

1 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen en 10u30 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u45 tot 12u45 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/ Walter Geluyckens 0494/ EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS? LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 7 MET DE BROEDERSCHAP VAN O.L.VROUW VAN SCHERPENHEUVEL OP BEDEVAART. 8 RELIGIEUZE NUMISMATIEK (7). 9 SINT-PAULUS MORGEN 11 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER 14 - Kerktoezichter Piet De Smet

2 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2013 zo 09 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey zo 16 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Hugo Dierick zo 23 10u30 Koormis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen zo 30 10u30 Koormis voorgegaan door Z.E.H. Marc Dierickx Zondag 23 juni FEEST VAN SINT PETRUS EN SINT PAULUS. Jaarlijkse eucharistieviering voor de broederschap van het diamantbedrijf.. Om 10u30 plechtige eucharistieviering voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Muzikale omlijsting door het koor WASE KANTORIJ olv. Willy Vriesacker. Uitvoering van de Missa Dixit Maria van Hans L. Hassler. Verder ook nog werk van W. A. Mozart, Felix Mendelssohn, Frans J. Krafft, Gabriël Fauré en Johan Sebastian Bach. Zondag 30 juni is het koor Project Voces uit Nederland te gast. Tijdens de eucharistieviering van 10u30 zingen zij oa. Missa Brevis van Claudio Casciolini. Algemene leiding Paul Snoek.

3 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN IN SINT-PAULUS? Bij het binnenkomen van onze kerk of de Calvarieberg staan toeristen zich steeds te vergapen aan de krachtige uitstraling van de vele engelen aan de biechtstoelen of op de engelenbrug. Ze schrikken niet af, die engelen, glimlachen terwijl zij vaak in hun handen de vulgaire realiteit dragen van spot en onmenselijkheid. Altijd een voet geworteld in de grond, dicht bij het volle leven. Het ander been wat speels opgetild, niet vastgeklonken aan het aardse, open voor het transcendente. Metaforen voor Gods uitdagende en koesterende aanwezigheid. Ze tillen ons op boven het cirkelen rond eigen gedachten. Ze wenken je om dwars doorheen de hardste ervaringen, de adem van échte liefde te ervaren. Want Gods liefde zet ons steeds weer in beweging. Evangelisten beschrijven deze Gods-bewogenheid in hun verhaal over Jezus. Hoe de leerlingen gegrepen werden door het enthousiasme, en theos, dat van God doordrongen zijn, van die Man uit Nazareth.

4 Eigenlijk hadden ze altijd vermoed dat Hij niet thuis hoorde op deze wereld. Zijn blik was te eerlijk. Zijn glimlach als van een kind. Zijn gebaar was vertedering, nooit bedreigend. Zijn woord was waarheid. Zo n mens kan het op deze wereld nooit langer dan dertig jaar volhouden. Aanvankelijk vond de goegemeente hem sympathiek, dan interessant, origineel zelf, later buitenissig en ten slotte ongewenst. Toen was het maar een kleine stap naar geliquideerd. Golgotha: God kon zich schijnbaar niet ongestraft tussen mensen bewegen. Als de evangelisten hierover vertellen zijn er vele jaren voorbij. Hun Rabbi geëxecuteerd. In elk rouwproces komt het moment waarop de overleden geliefde werkelijk verdwijnt, wordt losgelaten. En toch kan wie achterblijft nog heel sterk de aanwezigheid ervaren. Ik hoor z n stem soms zegt men dan. Ik zag iemand op straat en ik dacht: zij is het.. Soms is daar die droom waarin die geliefde zegt: Het is goed zoals ik nu ben Zo n droom doet pijn en toch weet je dat hij het goed maakt. Hij is weg en toch ben je met hem verbonden. Je komt vrij voor nieuw leven waarin de overledene een plaats krijgt. Je neemt dingen en gedachten van hem over. Hij is een stuk van jezelf geworden. Je komt weer naar buiten. Zo n rouwproces kan je niet alleen aan. Je hebt engelen van mensen nodig om je te helpen los te laten. Ze geven je het vertrouwen om op eigen benen te staan. Dat vierden wij over laatst op Hemelvaart. Het gaat over loslaten. De Heer bracht hen naar buiten, de hoogte in: "blijf niet binnen zitten, ga naar de mensen toe..." "En dat ze niet alleen voor zichzelf moesten leven, maar voor elkaar. En dat dit zou gelden voor alle volkeren, zonder grenzen, zonder onderscheid, voor alle eeuwen" En Hij hief de handen omhoog en zegende hen. Ze stonden daar te staren. Hoe kan Hij in Godsnaam zo iets van ons vragen?

5 Op de oude middeleeuwse miniaturen staat vaak, heel primitief, Hemelvaart uitgeschilderd, minutieus. Leerlingen, op de berg, geknield, starend naar twee kleine voetjes die verdwijnen achter de wolken. Maar naast hen zie je dan twee engelen die op de grond wijzen naar de afdrukken van Jezus voeten, sporen die bergafwaarts gaan. Leerlingen moeten zijn spoor nu gaan, bergafwaarts. Zijn spoor gaan in deze stad, tegen de zelfgenoegzame egoïstische trends in.

6 Geen hemelstaarders maar mensen die zo geloven dat ze durven bergafwaarts gaan met mededogen, met een keuze voor wie onbeschut moet leven in deze maatschappij. Prachtig hoe een retabel in de Dom van Keulen dit plastisch uitdrukt. Bruggenbouwers tussen haat en vrede, tussen geloof en ontkenning, tussen Vlaming en asielzoeker, tussen dood en leven. Of zoals Herman Van Rompuy het enkele weken geleden in Antwerpen zei: We moeten beducht zijn voor dat splijtende wij-zij denken. De Christelijk geschraagde Europese gedachte berust op ich und du, de solidariteit, het medeleven en samenhorigheid. Begin er aan, roepen engelen de bezoekers van de St.-Pauluskerk toe. Doe wat Hij u gezegd heeft. En zijn kracht zal u vergezellen. " Paul Scheelen

7 LIEF EN LEED IN ONZE PAROCHIEGEMEENSCHAP GEDOOPT werden op 5 mei 2013 door het Sacrament van het Doopsel in onze christelijke geloofsgemeenschap opgenomen: Fleur Piessens en Thobin Verlinden Wij wensen de ouders en de familie hartelijk proficiat. GEHUWD Beloofden elkaar eeuwige trouw op 18 mei 2013 Sam Dictus en Veerle Jespers op 31 mei 2013 Rudolf Van Beelen en Rita Mertens Onze oprechte gelukwensen aan de jonggehuwden en hun familie. OVERLEDEN op 12 mei 2013 Celine Jansen op 19 mei 2013 Karel Van Rompuy Moge zij voor eeuwig thuis zijn in de hemelse vreugde en vrede van de Heer.

8 Met de Broederschap van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel op bedevaart. Op 12 mei 2013 ging onze jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel door. Dit jaar onder een ruime belangstelling er waren 48 inschrijvingen verspreid over de ganse dag. Op de heenreis met de bus werden de bedevaarders in stemming gebracht door het voorlezen van enkele teksten in verband met bedevaart en er werden ook twee mooie gedachten voorgelezen met betrekking tot O.L.Vrouw. Anders dan vorige jaren was de busreis wat later gepland en was er geen culturele activiteit in de voormiddag zodat iedereen wat meer tijd kon doorbrengen in Scherpenheuvel zelf. Onder een druilerige hemel en met een frisse temperatuur werd de rozenkrans gebeden of kon men aansluiten bij de kleine omgang. Het middagmaal, spijtig genoeg voor de laatste keer in De Ster, was een welgekomen opwarmer. In de namiddag heeft iedereen afscheid genomen van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel en ging de tocht verder naar Broechem. In de Onze Lieve Vrouwekerk van Broechem werden we opgewacht door Jan Van Mol de vorige orgelist van Sint Paulus die ons liet kennismaken met het Zilverorgel. Dit orgel werd rond 1720 vervaardigd door Jean-Baptiste Forceville en deed oorspronkelijk dienst als koororgel in onze Sint Pauluskerk. In 1835 werd het overgebracht naar de parochiekerk van Broechem nadat men het koorhoogzaal in 1833 in de Sint Pauluskerk had afgebroken. Jan Van Mol bracht een boeiend verhaal hierover en heeft ons van alle registers van het orgel laten genieten.

9 In deze stemmige kerk konden we dan de mis bijwonen begeleid door het mooie orgelspel van Jan Van Mol en opgedragen door onze Pastoor die hiervoor speciaal naar Broechem was gekomen. Als afsluiting van de dag was er dan nog een gezellige koffietafel in de Kastelein en na een groepsfoto voor de kerk gingen we moe en voldaan naar huis. We kijken al uit naar volgend jaar. RELIGIEUZE NUMISMATIEK (7). De marteldood van de Heilige Paulus. Tijdens mijn veelvuldige zoektochten op internet naar religieuse medailles heb ik een speciaal exemplaar ontdekt dat ik jullie zeker wil tonen alhoewel het niet in mijn verzameling opgenomen is. Deze medaille heeft rechtsreeks betrekking op onze kerk en in het bijzonder op onze patroonheilige van de parochie : Sint Paulus, ze beschrijft zijn marteldood. De voorzijde toont ons een macabere tafereel : de onthoofding van Sint Paulus. We zien hem geknield op de grond vastgebonden aan een afgebroken zuil, een beul in romeinse kledij heeft hem zojuist het hoofd afgehakt. Op bevel van keizer Nero werd hij in het jaar 64 of 67 ter dood gebracht wegens zijn geloof. Aangezien hij een romeins burger was moest hij niet gekruisigd worden zoals de heilige Petrus.

10 Bij deze gebeurtenis kaatste zijn hoofd, volgens de legende, drie maal op de grond alvorens stil te blijven liggen, onmiddellijk ontstonden er drie fonteinen op de plaats waar het hoofd terecht gekomen was. Zie ook de latijns tekst op de medaille : S.PAULI APOSTOLI MARTIRIT LOCUS UBI TRES FONTES MIRABILITER ERUPERUNT : (Waar de Heilige Paulus martelaar werd ontstonden op wonderbaarlijke wijze drie bronnen). Op deze plaats werd later een abdij gesticht : Abbazia delle Tre Fontane: de Abdij van de drie bronnen. Er werden daar ook drie kerken gebouwd en een genoemd : Sint Paulus de Apostel. In deze kerk zijn nog altijd de drie bronnen te zien zoals op de keerzijde van deze medaille, met als opschift : CHAPELLE DES TROIS FONTAINES ROME. (kapel van de drie fonteinen Rome). De medaille is gemaakt van verzilverd koper en heeft een doormeter van 39 mm.ze werd gemaakt in Rome vermoedelijk in de 19 de eeuw. De foto en de informatie zijn afkomstig van internet. Jean Marie Wielemans

11 SINT-PAULUS MORGEN De Sint-Paulusgemeenschap beraadt zich reeds geruime tijd rond haar missie als city-kerk in deze stad. Het gezamenlijke initiatief van parochieteam, kerkraad en parochieberaad startte een breder ondervraging met medewerking van de Stadspastoraal De Loodsen. Dit resulteerde in een voorlopige, breed omschreven missie, gebaseerd op de inbreng van velen. Op zaterdag 11 mei begon een groep geëngageerden de tweede fase o.l.v. pastoor Scheelen en Annemie Luyten met de bedoeling een Swot-analyse te maken. Een kleine werkgroep zal samen met het parochieteam de eerste resultaten verder bespreken. Als aanzet voor het gezamenlijk denkwerk werd deze tekst aangereikt.

12 EEN VITALE GELOOFSGEMEENSCHAP KAN MAAR GROEIEN ALS. 1. als zij bewust is dat een levende gemeenschap niet staat of valt met een charismatische leider. 2. als zij beseft dat de toekomst niet bepaald wordt door hogere beleidsfuncties of het bisdom maar door mensen aan de basis in een eerlijke dialoog met de overheid. 3. Dat een morrende gemeenschap ten dode is opgeschreven. Klagers stralen geen vertrouwen uit. 4. Dat het gevaar schuilt in het te sterk naar binnen gericht te zijn: te veel gericht op uitsluitend liturgische taken, te weinig naar de agora en het dienstwerk, om met mensen in gesprek te gaan en dienstbaar te zijn.. 5. als zij zich durft richten naar de scharniermomenten in het leven: verlieservaring, scheiding, verlies van job. Of vieren van geboorte, van een nieuwe levenselan. Als zij zich realiseert hoe hoog de drempel geworden is voor mensen die alle contact met een parochie verloren hebben. 6. als zij de sprakeloosheid helpt doorbreken, de schrift ontdekken, God durft ter sprake te brengen. Als zij begrijpt dat er geen uniform antwoord is op de nood van de concrete mens. En als zij durft vaststellen hoe haar taal geen aansluiting meer vindt. 7. Als zij de mensen niet vastkleeft maar laagdrempelige en kortlopende activiteiten biedt zodat mensen in alle vrijheid zelf vorm kunnen geven aan eigen betrokkenheid. Collectieve ervaringen: een feest, een reis, een samen uitgebouwd onthaal smeedt sterke banden. 8. als zij ruimte biedt aan informele leiders om zich te ontplooien. 9. Als zij niet alleen mooie vieringen geeft maar steeds de band legt tussen geloof en leven, niet geforceerd maar actueel en vanzelfsprekend. 10. Als zij de jongeren niet problematiseert.

13 Ook deze tekst van de abt van Einsiedel: Martin Werlen, was inspirerend. Deze abt is sterk betrokken bij de Duitse Bisschoppenconferentie. Noodlottig voor het zicht op de kerk en daarom ook voor haar verkondiging is de indruk van veel mensen: 'In de kerk blijft alles bij het oude'. Deze indruk is precies het tegendeel van hoe mensen in het evangelie op Jezus reageren. Vaak wordt er gezegd dat zij zeer verbaasd over Hem waren. Het antwoord dat Hij ook op moeilijke vragen en situaties geeft, is niet het antwoord dat verwacht werd. En blijft eenvoudig niet alles bij het oude. Jezus opent de ogen van de mensen voor een nieuwe dimensie. Hij leidt hen binnen in een tot dan toe onbekende wereld. God schenkt altijd weer nieuwe wegen naar de toekomst. Hetzelfde ontdekken wij ook in de heiligenverering. Heiligen hebben niet eenvoudig gedaan wat alle anderen deden. Zij bleven niet staan bij het oude. In de heiligen schenkt God verrassende wegen naar de toekomst. Dit gelovige optimisme behoort tot de rijke traditie van de kerk. Kan men dat tegenwoordig ook nog zo zien? Vermijden moeten we alles wat bij de mensen de indruk versterkt: in de kerk blijft alles bij het oude. Vanzelfsprekend gaat het er om het geloofsgoed te bewaren. Maar het moet zich altijd verrassend nieuw en actueel presenteren, Daarbij moeten wij altijd weer, goedschiks of kwaadschiks, afscheid nemen van uiterlijkheden die tijdgebonden zijn en van vanzelfsprekendheden om samen als gedoopten- de juiste weg te zoeken.

14 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER JUNI Za U Huwelijksviering Bjorn Adriaensen met Wyczynska Brygida Zo U Sacramentsdag Stille aanbidding van het Sacrament 10.30U Koormis mmv. Het koor Caljente 13.00U Doopviering Matteo De Bie Di U Parochieraad Vr U Voordracht door Leo Vereecken St-Paulus getuige en slachtoffer van 20 jaar Franse overheersing Za U Huwelijksviering Witse Van Schil met Anke Delacourt Zo U Orgelmis Zo U Orgelmis - Na de mis Orgelvoordracht door Herman Wouters en Nicolas De Troyer. Za U Doopviering Arthur Derveaux Zo U Feest van St.Petrus en St.Paulus koormis mmv. Wase Kantorij Vr 28 Concert Orgel in Vlaanderen Za U Doopviering Olivia Van Bogaert. Zo U Koormis mmv. Nederlands koor JULI Di U Vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie Za U Huwelijksviering Stijn Gijsen met Stefanie Reyskens Zo U Gebedsviering met orgelbegeleiding Di U Concert mmv. Morley Academi School (GB) onder voorbehoud Za U Doopviering Van Damme 15.00u Eucharistieviering Gouden huwelijksjubileum Walter Vrinssen en Frieda Croenen Zo U Orgelmis Za U Huwelijksviering Stijn Rijken met Isa Jablonski Zo U Orgelmis Zo U Orgelmis 11.30U Doopviering Samuel Peeters (teksten en afbeeldingen werden opgenomen zoals door de auteurs aan de redactie bezorgd) Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen Foto s: P.Scheelen, P. De Smet, Wikipeda, Sint-Paulusvrienden, canestro_anversa Redactie: J. Phlippo, Leo Van achter, P. Scheelen

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 3 juni 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 zondag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag,

Nadere informatie

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK ndag Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 ndag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag, dinsdag

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 1 mei 2006 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag:

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 2 mei EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 2 mei EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 24e jaargang nr. 2 mei 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016. Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven

Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016. Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016 voorganger: Huub Schumacher Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven Schriftlezingen: Apocalyps 7,2-4+9-14 Evangelie van Matteüs 5, 1-12a Wij zijn allemaal

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.)

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.) Overzicht van een doopviering, waarin de doop wordt gedaan door Nel Hogervorst van Kampen, pastoraal werker. Zij vindt het prettig als er niet zoveel tekst in het boekje staat, omdat zij dan kan improviseren.

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 1 april 2013 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK EUCHARISTIEVIERINGEN 5

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 1 april 2013 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK EUCHARISTIEVIERINGEN 5 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 1 april 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 De uitgave van het Sint-Paulus Krantje wordt gesponsord door Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE KLOKGELUI 27 november 2016 Zondag Eerste Advent ORGELSPEL VERWELKOMING wij gaan, zo mogelijk, staan Heilige Doop van FENNE ALLEN: 433: 1, 2, 4: Komt tot ons de wereld wacht Protestantse Kerk te 's-heerenberg

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3 SINT-PAULUSKRANTJE Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

19.00 u Avondviering u. Avondviering u. Avondviering HEILIGE PIUS X

19.00 u Avondviering u. Avondviering u. Avondviering HEILIGE PIUS X HEILIGE PIUS X Zaterdag 4 maart. H. Casimirus 17.00 u. Avondviering. Zlm. Hilda Avonts en Zlm. Louis Van Gool. Zondag 5 maart. Eerste Zondag van de Veertigdagentijd. 11.15 u. Plechtige hoogmis. Zlm. Bertha

Nadere informatie

Eucharistievieringen

Eucharistievieringen Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 9 Januari 2007 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden Sint-Pauluskerk Eucharistievieringen

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE BEELDEN VAN EGINO G.

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE  BEELDEN VAN EGINO G. SINT-PAULUSKRANTJE Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders.

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Bij gelegenheid van 450(50)jaar bisdom Antwerpen trokken we, als misdienaarsgroep van veertien in een groep van in totaal 500 antwerpse pelgrims,

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk.

Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk. Overweging 12 oktober 2014. Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk. Ga en nodig ieder uit om binnen te komen,

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het doopsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent dopen

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Hoop is niet hetzelfde als optimisme.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Zondag 27 maart 2016 Pasen verkondiging Maartenskerk Johannes 20, 1-18 Teun Kruijswijk Jansen I Ze hadden zich er al helemaal bij neergelegd, ze hadden er vrede mee: met de dood van Jezus. Misschien was

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 23e jaargang nr. 11 maart EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 23e jaargang nr. 11 maart EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 11 maart 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

versie 1 versie 2 GELOOFSBELIJDENIS

versie 1 versie 2 GELOOFSBELIJDENIS GELOOFSBELIJDENIS In vele vieringen worden allerlei teksten en gebeden gebruikt als geloofsbelijdenis. Een geloofsbelijdenis kan echter niet zomaar een mooie tekst zijn waarin we zeggen te geloven in de

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Intocht De kerkenraad komt binnen We worden stil en bereiden ons voor op de dienst. Welkom door de ouderling van dienst

Intocht De kerkenraad komt binnen We worden stil en bereiden ons voor op de dienst. Welkom door de ouderling van dienst 1 november 2015 4U-dienst 9.30 uur Organist: Hans van Noord Medewerking: 4U-band o.l.v. André Kastelein Medewerking: Annette Cox, Mike Kastelein, Bea ten Kate, Ruud Kransen Voorganger: ds. Adri van der

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 TREFPUNT WATOU EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 Orgelspel Verwelkoming: Hartelijk welkom allemaal. Okra Watou bestaat dit jaar 50 jaar. Vandaag willen we dit gouden jubileum samen

Nadere informatie

Gertrud was graag bij haar grootmoeder. Ze kon er maar niet genoeg van krijgen naar haar te luisteren, wanneer ze haar verhalen vertelde.

Gertrud was graag bij haar grootmoeder. Ze kon er maar niet genoeg van krijgen naar haar te luisteren, wanneer ze haar verhalen vertelde. Gertrud Gertrud was graag bij haar grootmoeder. Ze kon er maar niet genoeg van krijgen naar haar te luisteren, wanneer ze haar verhalen vertelde. Dat waren geen verzonnen verhalen, geen sagen, geen mythen

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 LICHTMISVIERING 2

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 LICHTMISVIERING 2 SINT-PAULUSKRANTJE Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

Het Christendom in Rome

Het Christendom in Rome Het Christendom in Rome Paragraaf 1: De weg van het Christendom naar Rome Het Christendom is ontstaan doordat men ging geloven dat jezus uit de dood opstond en de zoons van god was. De laatste woorden

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk stapsgewijs In de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk kun je in het algemeen deze stappen onderscheiden. De aanvraag De aanvraag tot

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Eén druppel jou. Gebeden. Eenheid van Alles. Namenlijst. Colofon. Geloven. Leven. Kyrie. Voorbeden. Momenten

Inhoudsopgave. Eén druppel jou. Gebeden. Eenheid van Alles. Namenlijst. Colofon. Geloven. Leven. Kyrie. Voorbeden. Momenten Inhoudsopgave Eén druppel jou Gebeden Geloven Leven Kyrie Voorbeden Momenten Eenheid van Alles Namenlijst Colofon Eén druppel jou Voor u ligt een bundel met tientallen gebeden, van zowel leidinggevenden

Nadere informatie

Viering gebed en heling

Viering gebed en heling Viering gebed en heling Thema: De diepte van Gods liefde! Orde van dienst voor 7 oktober 2018 in de Gudulakerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Remco

Nadere informatie

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan,

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan, Oecumenische viering 10 mei 2015 Zondag Rogate Medewerkenden: Pastor Hans Schoorlemmer, verkondiging en ds. Ad van Noord, liturg Buitenkerkkoor o.l.v. Bram Gordijn André Poortman, orgel Voorbereiding Welkom

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november 19.00 uur Predikant: ds. G. Zijl, Lemele Zingen: ELB 226: 1 en 2 1. Heer, ik komt tot U, neem mijn hart, verander mij. Als ik U ontmoet, vind

Nadere informatie

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 FEDERATIE BRASSCHAAT Info doorgeven. Met deze kalender willen we u informeren over activiteiten die in onze federatie georganiseerd worden en die niet alleen bedoeld

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de

Nadere informatie