Uitgave januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgave januari 2013"

Transcriptie

1 Uitgave januari 2013 In deze uitgave onder andere : De voorzitter (s)preekt Meet & Greet Kalender update Competitienieuws De Gazet van Pingnet Zwemmen en studie Agenda Wanted PACO strip...

2 De voorzitter (s)preekt Tennissers hebben geen conditie! Dat heb ik deze eerste vier maanden aan den lijve mogen ondervinden bij de disasters. Het respect voor de prestaties van onze zwemmers wordt er enkel groter door. Dat dagelijks trainen combineren met studeren niet eenvoudig is, beseffen we allemaal. Als je dan nog te kampen hebt met een leerstoornis zoals dyslexie, dan moet je je tijd echt leren indelen. Saar Pluijm, een wedstrijdzwemmer in de W2, leert ons hoe je dit doet. Verder lieten ook onze nietvergunninghouders zich opmerken op de Sint en Piet wedstrijd, hebben onze W- zwemmers allemaal mooie prestaties neergezet en zijn we verheugd met de extra steun van de bijkomende sponsors die jullie in deze editie en op de website kunnen vinden. En natuurlijk, ook van mij een gezond en sportief 2013 voor elk van jullie. Veel leesplezier!!!

3 Antwerps Haven Vervoer, kortweg AHV, is reeds tientallen jaren actief in taxi-en personenvervoer. Ons bedrijf is gespecialiseerd in maritiem transport van zeelui en officieren, vipen luchthavenvervoer. In de Antwerpse haven is AHV marktleider. Wij bieden een volledig gamma van diensten aan, waarbij we de hoogste standaards hanteren op gebied van Service, Kwaliteit en Veiligheid. AHV-medewerkers opereren in een professionele werkomgeving, waarbij training en opleiding sleutelwoorden zijn, om een optimale service te bieden aan onze klanten. In een steeds sneller veranderende wereld investeert AHV permanent om in te spelen op de professionele uitdagingen van morgen, om op die manier de objectieven van onze onderneming, en die van onze klanten, waar te maken. Tenslotte vindt AHV het belangrijk om zich maatschappelijk te engageren, wat zich uit in o.a. onze sponsoring. Jump to a higher level!

4 Meet & Greet 1 In de rubriek Meet & Greet laten we jullie elke uitgave kennis maken met enkele Mensen die hun schouders onder onze club zetten. Didier Baeten liet ons in de vorige ZS Rules editie weten dat hij graag één van onze officials van het eerste uur wilde voorstellen, Nancy De Graeve. Naam :Nancy De Graeve Functie : TAK official Hoe en wanneer kwam je in contact met ZS, en waarom nam je deze functie op : Ons Silke zei al als kleutertje dat ze wou gaan zwemmen. Ik kende het 'toch wel harde' zwemwereldje een beetje vanuit mijn jeugd en heb dit eigenlijk een tijdje tegengehouden, maar ze bleef volhouden: ze wou in een zwemclub. Meer dan een jaar stonden we op de wachtlijst van ZBD... tot we op een 'onschuldige zondag' over de Dorpsdag van Brasschaat wandelden. Wie stond daar reclame te maken? Jawel, ons Kim van de masters. Ons Silke was direct ingeschreven en mocht starten in de zwemschool, doorklom alle groepjes en mocht naar de W1. Ze was toen amper 8 jaar jong en hevig als ze is, wou ze toen ook al aan wedstrijdjes deelnemen. Het was Chris Stes die me aansprak om de taak van official op mij te nemen. Toen had ZS er nog geen. Vermits ik moeilijk 'neen' kan zeggen, heb ik me direct ingeschreven voor de cursus en het examen. Ik wou als ouder niet alleen achter mijn dochter staan, maar ook achter de club. Het is op een wedstrijd verplicht per aantal zwemmers een official af te leveren, anders betaalt de club telkens boetes. En dat is toch weggegooid geld, zeker als je weet hoeveel inspanningen er worden gedaan langs de inkomstenzijde. Daarom bij deze: een warme oproep voor meer officials, zodat we met ons ploegje eens kunnen afwisselen en de wedstrijden voor ons iets minder zwaar zijn. Wat vind je leuk aan je functie en waarom : Je staat heel dicht bij de zwemmers tijdens de wedstrijden, je leert heel veel kinderen/jongeren kennen. Je ziet hen bij de start van hun wedstrijd en bij sommigen voel je de zenuwen gieren. Anderen zeggen bij de start zo weinig, gunnen je geen blik, zijn heel geconcentreerd, maar komen na hun wedstrijd hun spulletjes halen die ze achterlieten bij de startblok en vragen dan of het goed was. Anderen doen een klein babbeltje met je: 'k Heb buikpijn..., ik moet toch 100 vrij zwemmen hé?, nu is het toch aan mij hé?, 200m is toch 8 banen hé mevrouw'? Dan voel je gewoon de stress aan de rand van de zwembad. Hoe hard ik ook met hen ook meeleef, ik blijf dan meestal rustig en met een vriendelijk woord of een schouderklopje zijn ze meestal wel wat meer gerustgesteld. En geloof me: dat gebeurt niet alleen bij de jonge zwemmers... Ik denk dat de meesten het ook wel fijn vinden dat er vertrouwde gezichten aan de baan staan.

5 Meet & Greet 1, vervolg In de rubriek Meet & Greet laten we jullie elke uitgave kennis maken met enkele Mensen die hun schouders onder onze club zetten. Didier Baeten liet ons in de vorige ZS Rules editie weten dat hij graag één van onze officials van het eerste uur wilde voorstellen, Nancy De Graeve. Naam :Nancy De Graeve Functie : TAK official Kan je iets vertellen over een speciaal moment binnen ZS : Er zijn al een aantal speciale momenten bij ZS geweest. Wat het meest blijft hangen is toch wel de 1.06 op de 100m vrij van Silke tijdens het BJK 2012 in Genk. Tijdens de middagpauze vond ik Silkeniet en toen ik hoorde dat ze met Jolien even buiten een luchtje was gaan scheppen, kreeg ik pas echt zenuwen. Dan is dat moment daar: ze roepen de reeks af, haar naam heb ik nog gehoord, maar daarna echt niks meer. Ik moest zelf tijd opnemen: hoe erg ik het daarna ook vond voor de zwemster in mijn baan, alles is echt op automatische piloot gegaan. Ik kon daarna nauwelijks de tijd van die zwemster fatsoenlijk op de startkaart schrijven. Ik herinner me nog altijd wel het blije gezicht van ons Silke toen ze aantikte en naar het bord keek met de tijden. Een fractie van een seconde daarna zag ik in de tribune de ZS-supporters rechtveren en hoewel er heel wat lawaai was in het zwembad op dat moment, hoorde ik de supporters heel duidelijk 1.06 roepen. Op zulke momenten besef je dat onze zwemclub toch een specialleke is. Iedereen staat luidkeels te supporteren voor elke ZS zwemmer, we komen boven elke andere club uit met ons groot lawaai. En als dat dan voor je eigen dochter ook is, dan kan je niet anders dan trots zijn... Wie wil je zelf voorstellen en waarom : Graag had ik een collega-official willen voorstellen: Frank Cornelis, iemand die ook al lang official is en al vele uren met mij gezweet heeft aan de baan. Frank staat er ook altijd voor zijn zoon Kevin. Met Frank kan er af en toe ook eens goed gelachen worden. Ik herinner me nog de wedstrijd dat hij tijdens de pauze een pintje was gaan drinken. 't Zal waarschijnlijk niet bij één pintje gebleven zijn, gevolg: mijnheer Cornelis stond niet aan de baan. ZS alweer in de schijnwerpers, en de Frank op het matje. We hebben er daarna eens goed mee gelachen!

6 Kalender Update I

7 Kalender Update II De meest recente updates kan je steeds terugvinden op onze website onder nuttige links en downloads

8 sponsor UIT SYMPHATIE van Zwemclub Schoten STAR sponsor van Zwemclub Schoten

9 Competitienieuws MOZKA lange afstand 800m Voor verscheidene van onze competitiezwemmers één van de voorwaarden om in 2013 aan het Vlaamse Zwemkampioenschap te kunnen deelnemen. Silke Van Nyverseel is er zo eentje. De 800 m werd dankzij de supporters volbracht, want Silke dacht na 750 m al te stoppen. Gelukkig werd dit ruimschoots gecompenseerd door Lotte Daverveldt, die er na 800m nog niet genoeg van had en er dan maar 850 van maakte Misschien moet er toch eens een training komen waarbij onze zwemmertjes leren tellen?

10 Zwemclub Schoten is weer een aantal Provinciale jeugdtitels rijker Deze kampioenschappen vonden plaats op 6,7,20 en 21 oktober in het Wezenberg zwembad. Christophe De Graaf, Enya Moerbeek en Silke Van Nyverseel hebben onze clubkleuren mooi verdedigd en een titel gegrepen. Ook Justin Zwijns, Jeroen Timmermans en Louis Braeckmans brachten eremetaal mee naar huis. En wat nog belangrijker is, zowat al onze zwemmers hebben op diverse disciplines hun besttijden verbeterd. Op naar de Vlaamse zwemkampioenschappen in februari!!!

11 Sprintcriterium Pepermans succes voor ZS En dit na een loodzware trainingsperiode. Deze wedstrijd vond plaats tijdens het laatste weekend van de kerstvakantie, waarin onze zwemmers zowat dagelijks tweemaal per dag training hadden. Veel uitslapen was er dus niet bij, en met de feestdagen was het vroeger slapen gaan ook niet altijd een feit. Om enkele feiten te vernoemen : Emma Cas zwom een limiet voor het VJK op de 100m vlinder, en nog straffer, tijdens de aflossing liet ze zo maar eventjes de jongens van de andere clubs achter zich, Saar Pluijm behaalde een limiet voor het BJK, Silke Van Nyverseel, Julie en Christophe De Graaf, Louis Braeckmans en Jeroen Timmermans zwommen de finale, die Silke overigens op bloedstollende wijze won, Louis blijkbaar rustig naar de overwinning zwom en Jeroen verdienstelijk de derde plaats wegkaapte, en zo kan ik nog even verder gaan. Ook de jongere generatie voor wie het een eerste kennismaking was met zwemmen in een Olympisch bad zoals Yari Baeten, Sam Berghmans en Ella White stonden te blinken op het podium. Speciaal dankwoordje voor interim coach Kevin Cornelis. Dat is een prachtig staaltje van teamspirit en clubgeest, om met een blessure toch je kameraden te komen steunen. En uiteraard dank aan het supportersteam. Zoals Olivier het mooi heeft verwoord : Bedankt ook aan het rode supporterlegioen, jullie waren stroming mee! Eneuh zwemmerkes.. Kben waanzinnig Fier op jullie allemaal! ZS rules! Alweer een dikke proficiat aan al de zwemmers. Zoals blijkt uit de reacties van trainers van andere clubs, het respect voor jullie allemaal groeit met de wedstrijd. En dit niet enkel door jullie prestaties, maar zeker ook door jullie positieve houding en respectvol gedrag. ZS is fier op jullie. En verder spreken enkele fotootjes voor zich...

12 Pepermans, een fotoimpressie

13 Zwemschool / KWZ Zwemclub Schoten investeert in de toekomst Om onze zwemmertjes van de zwemschool zo goed mogelijk te begeleiden, zal in de loop van januari/februari nieuw materiaal aangekocht worden wat tijdens de zwemlessen gebruikt kan worden. Hiermee stomen we een nieuwe lichting ZS-ers klaar!!!

14 Meet & Greet 2 In de rubriek Meet & Greet laten we jullie wat meer kennis maken met enkele mensen die hun schouders onder onze club zetten. Frank werd door Nancy gevraagd zichzelf wat meer voor te stellen. Naam : Frank Cornelis Functie : TAK official Hoe en wanneer kwam je in contact met ZS, en waarom nam je deze functie op : Enkele jaren geleden had mijn zoon Kevin genoeg van het voetbal, en hij wilde gaan zwemmen. In die tijd gingen wij met ons gezin wekelijks zwemmen in de Sportoase, maar dat was enkel in het recreatiegedieelte. We kregen daar inlichtingen over dé Zwemclub van Schoten, en Kevin begon daar in de zwemschool zijn eerste baantjes te trekken. Na enige tijd zag zijn toenmalige trainster Rita wel potentieel in Kevin om wat meer te gaan trainen. Hij kwam bij de KWZ terecht, en daar zwom hij o.l.v. Stephanie zijn eerste Splash wedstrijden. Toen al had ik steeds een chrono bij de hand, en registreerde al zijn zwemtijden. Dit ging niet onopgemerkt voorbij, en de vraag werd mij gesteld om de TAK-cursus voor official te volgen. Dat zag ik wel zitten. Het leek mij wel plezant om onze zwemmers (en trainers) tijdens de wedstrijden van wat dichterbij te volgen. Een andere reden was ook om ZS te steunen, omdat er een tekort was aan officials (en dit is nog steeds het geval!). Dus zo gezegd, zo gedaan. In maart 2010 volgde ik de cursus theorie, en enkele maanden later volgden de stage en het praktische examen. Sindsdien fungeer ik bij vele zwemwedstrijden als official, en dit nog steeds met veel plezier en enthousiasme. Wat vind je leuk aan je functie en waarom : Als official sta je steeds tussen de zwemmers. Hierdoor beleef je de wedstrijd echt van heel dichtbij, van de eerste tot de laatste reeks. Je voelt soms de spanning en de nervositeit van de zwemmers. Je probeert iedereen aan te moedigen, je probeert van al onze ZS zwemmers hun tijden te noteren en te vergelijken met hun vorige tijden, enz. Maar het mooiste aan deze functie blijft toch het mee beleven van de team spirit tussen de zwemmers onderling. Op elke wedstrijd zie je ze samen inzwemmen, samen wachten, samen eten. Ze moedigen mekaar aan, ze zijn euforisch als er een goeie tijd wordt gezwommen, en ze troosten elkaar bij een minder goede prestatie. Je ziet ze aandachtig luisteren naar de peptalk van de trainer voor de westrijd, en de evaluatie en commentaar na de wedstrijd. Je ziet nooit iemand van ZS alleen in het zwembad. Ze zijn altijd samen.

15 Meet & Greet 2, vervolg In de rubriek Meet & Greet laten we jullie wat meer kennis maken met enkele mensen die hun schouders onder onze club zetten. Frank werd door Nancy gevraagd zichzelf wat meer voor te stellen. Naam : Frank Cornelis Functie : TAK official Kan je iets vertellen over een speciaal moment binnen ZS : Door enkele toevalligheden kwam ik bij de organisatie van de laatste kickoff terecht. Daar werd het bewijs (nog maar eens) geleverd dat niet alleen de zwemmers goed overeen komen, maar dat het ook tussen vele ouders heel goed klikt. Bij de voorbereidingen waren er vele helpende handen aanwezig. Tijdens de kickoff zelf stond ik, samen met Didier, achter de barbecue. We hebben hard gezweet, maar vooral goed gelachen. Die Duveltjes nadien smaakten dan ook heerlijk. Ook bij het opruimen, werd er niet gezeurd of geklaagd. Met zo n groepsmentaliteit kan een club als ZS nog vele jaren mee! Ik ben volgend jaar zeker terug van de partij! Wie wil je zelf voorstellen en waarom : Dé spring-in t-veld van ZS : Tanja Braeckmans.Zij heeft altijd een klare kijk op de zaak, is steeds goed gehumeurd, haar glas is altijd half vol, en ze kent ZS nu ook al enkele jaren (zowel als supporter als bestuurslid). Goe bezig Tanja!!!

16 KLEURPLAAT

17 Om op terug te kijken

18 Algemene vergadering Zwemclub Schoten Deze vond plaats in onze thuisbasis Sportoase op dinsdag 20 november Hierbij werd Tanja Van Assche verkozen om de raad van bestuur te komen versterken. Tanja neemt voor ZS de taak van sponsoring op zich en doet dit alvast met haar alomgekende enthousiasme. Voor de volgende ZS-rules is alvast een Meet&greet met haar gepland, zodat we ze nog wat beter leren kennen. De andere raadsleden die het bestuur voor dit seizoen waarnemen zijn Christiaan De Graaf boekhouding en subsidie Debbie Heuten festiviteiten Francis Fremau penningmeester en ondervoorzitter Marc Cas secretaris Ronald Van Nyverseel voorzitter

19 De Gazet van Pingnet In deze rubriek, ook wel de wereld van Pingnet zou ik jullie graag wat meer achtergrondinformatie geven over allerlei leuks uit de zwemwereld: topzwemmers, grote kampioenschappen en evenementen, soorten trainingen, gebruiken en gewoontes, limiettijden, sportreglementen, evaluatieinstrumenten, zwemgadgets en nog veel meer. Zwemtalent, wat is dat juist? Zwemtalent is bijzonder moeilijk te omschrijven en te benoemen, vooral omdat het een combinatie is van verschillende factoren. Zo las je in de vorige editie dat bvb. Michael Phelps enkele unieke lichamelijke kwaliteiten heeft. Het spreekt voor zich dat een lang smal lichaam, lange armen, grote handen en voeten, een uitstekende fysiologie en functionele lenigheid een belangrijke rol spelen bij het voortbewegen in het water. De capaciteit om bepaalde bewegingen en technieken snel en correct uit te voeren levert uiteraard ook een enorme bijdrage voor het bepalen van talent van een atleet in een enorm technische sport als de onze. Jammer genoeg ben je als zwemmer niets met bovenstaande kwaliteiten als je niet beschikt over een degelijk drijfvermogen en enorm veel watergevoel. Het vermogen om te drijven is grotendeels bepaald door je lichaamssamenstelling, watergevoel echter kan gedeeltelijk getraind worden. Maar wat is dat watergevoel nu juist? Na enkele lange discussies kwam ik samen met enkele collega trainers tot volgende omschrijving. De mogelijkheid om dankzij fijne sensoriek en fijne motoriek minieme drukverschillen in het water aan te voelen en te gebruiken in functie van voortbeweging in het water.

20 Dat watergevoel proberen we te verbeteren door op zeer regelmatige basis in het water te zijn maar ook door verschillende techniekoefeningen zoals snoeken, (achterwaarts) golven en wrikken. Wrikken of sculling is een techniek waarbij je door beweging van de handen en armen stuwing genereert. Door een juiste plaatsing van je handen kan je zo op zoek gaan naar de meeste waterweerstand/druk om zo optimaal te kunnen stuwen. Zwemmers trainen hier vaak op om zo een beter watergevoel te krijgen maar het zijn vooral de synchroonzwemsters die deze technieken perfect beheersen. Zij proberen zo vooral neerwaartse stuwing te creeeren zodat ze makkelijk hoog uit het water kunnen komen met hun onderlichaam. Op Youtube kan je ontelbare filmpjes vinden met vele sculling oefeningen, ga ermee aan de slag en verbeter je watergevoel.

21 ZS-beren en berin nemen een frisse duik Zaterdag 5 januari was het dan eindelijk zover Na de mislukte editie van 2012, die letterlijk en figuurlijk door zwaar stormweer was weggeblazen, konden de echte stoere helden van ZS er eindelijk voor gaan: Dé Nieuwjaarsduik in Oostende. De sfeer zat er al van de bij de aankomst bijzonder goed in zowel bij de zwemmers als bij de supporters. De (bijna-, voor enkelen)masters waren dan ook ruim in de meerderheid, bijgestaan door onze stoere ZS-boys Kevin en Louis en sympathisant Wilfried. Nog snel effe een mutske van Royco bemachtigen (of nemen we toch dat van Choco-choc of de Lotto, dan maar alle drie) en een goe-vettig hamburgerke voor extra vetreserve en dan hup naar strand voor de opwarming. Een schone Oostendse huppelde op het podium de opwarming voor, af en toe bijgestaan door een al te enthousiaste zwemmer, en onze helden huppelden en dan maar vrolijk mee, omringd door de gekste verklede zwemmers.

22 Een vereiste van de organisatie was schoeisel en een muts (om de uiteinden van het lichaam warm te houden). Wat zich daartussen bij sommigen bevond, tartte alle verbeelding, hilarisch bij momenten. Het was een kleurrijk schouwspel van meer dan 5000 deelnemers, het leek wel een carnavalstoet, omringd door een enorm enthousiaste menigte supporters. En toen was het zover, na een oorverdovend aftellen voor de start stortte de massa zich letterlijk in zee. Dat was voor ons, als supporters, een waar kippevelmoment. Bij sommigen bleef het bij pootjebaden maar onze ZS-helden zwommen de zee in, op weg naar de krijtrotsen aan de overkant. Helaas werden zij teruggestuurd door een surveilleboot. Dan maar even terugzwemmen en een 2 de zwem voor de jongste helden Kevin en Louis, die er maar niet genoeg van konden krijgen. t Is duidelijk dat er bij ZS ook wel aan karaktervorming en doorzettingsvermogen wordt gewerkt.

23 Na de duik waagde de oudsten zich aan een hartverwarmende jenever van Master Frank ( alcohol voor de koude duik wordt afgeraden, al moet ik zeggen dat ik heel wat jeugd naar de zee heb zien zwalpen) en dan hup naar de tent voor wat warmers. Na nog een fikse wandeling over de dijk zijn we met zijn allen een gezellig Oostendse taverne ingedoken enne ik moet zeggen, ik merkte heel wat bewonderende blikken en opmerkingen van de locals zijde gulder van zuvere gekommn vur den duuk of zoiets. Na een opkikkertje en een kibbelingske richting huiswaarts. Daar zijn we met zijn allen nog gezellig een hapje gaan eten, waar Wilfried even alle camera s koppelde en CD s begon te branden voor iedereen, zodat we diezelfde avond nog konden genieten van mekaars foto s. Dan, hup, huiswaarts want er stond een zware wedstrijd op het programma de dag erna voor de jongsten en ook assistent coach Kevin wou er vroeg bij zijn om te supporteren voor zijn vrienden van ZS.

24

25 Sponsoring formules Alle info en aanvragen via

26 Zwemmen en studie en dat met een leerstoornis Saar Pluijm, één van onze competitiezwemmers, heeft dyslexie. Zij legt ons uit hoe ze erin slaagt om 6 dagen per week anderhalf uur in het zwembad te liggen, en toch goede studieresultaten voor te leggen. Hier kunnen al onze studenten wat van leren!!! Maar voor we Saar aan het woord laten, leggen we even in het kort uit wat dyslexie eigenlijk is, en wat de gevolgen zijn voor personen die ermee te kampen hebben. Volgens de definitie geformuleerd door Stichting Dyslexie Nederland en welke overgenomen werd door de KU Leuven is dyslexie een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau. (Stichting Dyslexie Nederland, 2003) Dyslexie is dus niet zomaar een verzamelnaam voor leerlingen of studenten met lees-en spellingsproblemen. Het is wel degelijk een specifieke stoornis. Voor de diagnose van dyslexie moet aan 3 voorwaarden voldaan zijn: ernstige achterstand, hardnekkigheid of resistentie, exclusiviteit (geen andere verklarende factoren)

27 De betekenis van dyslexie Mensen met dyslexie ondervinden voornamelijk problemen met het lezen en schrijven. Door de taalfouten die ze maken, kunnen ze minder verstandig overkomen dan ze zijn. Voor de persoon met dyslexie leidt dit tot frustraties. Bij de omgeving kunnen er misvattingen ontstaan (hij doet zijn best niet, concentreert zich niet genoeg, studeert niet hard genoeg, ). Lezen en schrijven vragen daardoor meer inspanning en concentratie. Aan de basis van dyslexie ligt een automatiseringsprobleem. Ondanks veelvuldig oefenen worden bepaalde taken voor iemand met dyslexie geen of moeilijker een automatisme. Dat kan gaan over de klank-tekenkoppeling, woord-en/of cijferbeelden, maar ook over het verschil tussen links en rechts,. Dyslexie gaat niet voorbij, het is geen ziekte. Het is belangrijk dat iemand met dyslexie leert waar hij/zij het moeilijker mee heeft en leert compenseren. Ongeveer 1/10 zou een leerstoornis hebben. Zo, nu we een beetje theoretisch achtergrond hebben van het probleem, laat ik graag Saar aan het woord om er achter te komen hoe zij dyslexie ervaart, en hoe zij erin slaagt de combinatie te maken van het toch wel drukke zwemprogramma en goede schoolresultaten.

28 Dag Saar. Allereerst bedankt voor de tijd die je voor de ZS Rules wil vrijmaken. Eerste vraagje, hoe waren de resultaten van het Kerstrapport, als we dat mogen weten? Op de vakken Frans, Engels en geschiedenis heb ik een onvoldoende gehaald. Frans was al een probleem van vorig jaar. Mondeling lukt dat best wel, maar schriftelijk is dat heel moeilijk voor mij. Engels krijg ik pas sinds dit schooljaar en hier heb ik dezelfde problemen als bij Frans. Geschiedenis was het laatste examen, daar heb ik misschien niet voldoende op voorhand kunnen voor doen. Zijn dat typische vakken waar je meer mee worstelt dan bv. wiskunde door je dyslexie? Ik heb het inderdaad moeilijk met de talen. Maar jammer genoeg heb ik ook dyscalculie en is wiskunde ook niet altijd even makkelijk. Eén voordeel is dat ik wiskunde wel heel graag doe. Wanneer en hoe ben je er achter gekomen dat je dyslexie en dyscalculie had? Eigenlijk pas in het 5 de leerjaar. Maar ik had het al vanaf het 3 de leerjaar moeilijk met rekenen. Hoe ervaar je dyslexie/dyscalculie in de praktijk, welke moeilijkheden ondervind je? Ik vind dat bij Frans heel erg dat ik wel oefen en dan toch veel fouten blijf schrijven. Als ik dan andere kinderen zie, daar lukt dat dan vanzelf en dat vind ik niet leuk, want die doen dan dikwijls veel minder moeite dan ik. Ook wordt er bij ons op school heel weinig rekening met gehouden. Als ik sommige dingen mondeling zou mogen doen, zou ik veel betere punten kunnen halen. Bijvoorbeeld nu pas met het Kerstexamen mag ik voor wiskunde een rekenmachientje gebruiken.

29 Toch slaag je erin om intensief te zwemmen (6 dagen per week 1,5 uur training en regelmatig wedstrijden op zondag) met mooie resultaten. Op de wedstrijd Pepermans onlangs haalde je nog je limiet voor de Belgische Jeugdkampioenschappen, en dat na een zware trainingsperiode. Hoe combineer je dat met je schoolwerk? Hoe bereid je je voor tijdens normale schoolweken? Ik studeer alles wat ik reeds weet in het weekend. Dan moet ik tijdens de week enkel nog eens de gestudeerde taken herhalen. Natuurlijk komen er soms nog extra taken bij, maar dat lukt dan meestal wel omdat ik al een groot deel gedaan heb. Ook op woensdagmiddag werk ik op voorhand voor de volgende dagen. En wat doe je speciaal als voorbereiding voor de examenperiode? Ik begin enkele weken op voorhand al voor te bereiden. Ik probeer van alle vakken minstens de helft al echt goed te kunnen. Dat ik dat deel maar moet herhalen en dan in het blokverlof maar een klein deeltje nog moet leren. Ervaar je de trainingen tijdens de examenperiode zelf als ontspannend? Zie je het als een extra motivatie om tijdig te beginnen studeren om toch maar te kunnen zwemmen? Niet alleen tijdens de examenperiode maar ook tijdens de gewone lesweken begin ik altijd onmiddellijk aan mijn werk. Inderdaad met in mijn achterhoofd de trainingen. Want die wil ik echt niet missen!! Bedankt, Saar, voor dit openhartige en leerrijke gesprek. Ik ben er zeker van dat vele van je medezwemmers kunnen leren van jouw studiehouding!!!

30 Agenda Het clubkampioenschap komt eraan!!! Op zaterdag 23 februari is het weer zover. Ons jaarlijks clubkampioenschap waar iedereen eens kan laten zien welke vorderingen ze gemaakt hebben. We rekenen op de aanwezigheid van IEDEREEN, van zwemschool tot disasters/masters zodat we er een waar feest van kunnen maken. PFINGSTSCHWIMMFEST 2013 Onze jaarlijkse buitenlandse wedstrijd zal dit jaar plaatsvinden van 17/05 tot 19/05 Dit zwemfeest begint voor onze zwemmers al op vrijdagochtend, als we met zijn allen op de bus stappen verzorgd door onze sponsor AHV, richting Arnsberg. Stiekem hoopt het bestuur op een clubplaats binnen de top 5. Trainen maar!!!

31 SPLASH WEDSTRIJD Agenda Naar aanleiding van de geslaagde organisatie van ons clubkampioenschap en de scholencompetitie, hebben we met het bestuur besloten om dit seizoen een SPLASH wedstrijd te organiseren in het zwembad Sportoase Elshout. Wat het SPLASH concept juist inhoudt, kunnen jullie uitgebreid terug vinden op In het kort uitgelegd staat dit voor een middag FUN in het zwembad voor niet-vergunninghouders van 6 tot 12 jaar. WE VERWACHTEN OP DIT ZWEMFEEST DAN OOK AL ONZE KWZ ers EN ZWEMSCHOOL GROEP 4 EN 5. Noteer alvast ZATERDAG 1 JUNI 2013 in jullie agenda!!! STAGE 2013 Voor de wedstrijdzwemmers die deelnemen aan het Zomercriterium of het Belgische Jeugd Kampioenschap, zal ook dit jaar een stage georganiseerd worden. Deze stage zal doorgaan van 1/7 tem 10/7, terug in het Spaanse Calella

32 Wanted TAK We zijn dringend op zoek naar ouders/grootouders/supporters die onze kleine ploeg van officials komen versterken zodat we meer kunnen afwisselen en als club geen boetes moeten betalen of geweigerd worden op wedstrijden. Alle informatie vinden jullie alvast op of even bevragen bij onze sportsecretaris Leo Zwijns SPONSORS Zonder de nodige fondsen kan een zwemclubje niet (over)leven, daarom een oproep aan iedereen om sponsors te werven. Zoals jullie gemerkt hebben, is er in dit blad ook advertentieruimte voorzien. Ook evenementsponsors (kick-off, nieuwjaar, splash,...) zijn van harte welkom. Alle info ivm sponsoring kan je verkrijgen bij Tanja Van Assche via HELPENDE HANDEN Voor al de evenementen (clubkampioenschap, SPLASH, scholencompetitie, nieuwjaarsreceptie,...) zijn we doorlopend op zoek naar helpende handen. Wie zich hiertoe geroepen voelt of wat meer informatie wenst, kan zich richten tot onze feestbestuurder, Debbie Heuten via

33

34

In deze uitgave onder andere : De voorzitter (s)preekt Meet & Greet Kalender update Competitienieuws De Gazet van Pingnet Agenda Wanted PACO strip...

In deze uitgave onder andere : De voorzitter (s)preekt Meet & Greet Kalender update Competitienieuws De Gazet van Pingnet Agenda Wanted PACO strip... Uitgave juni 2013 In deze uitgave onder andere : De voorzitter (s)preekt Meet & Greet Kalender update Competitienieuws De Gazet van Pingnet Agenda Wanted PACO strip... De voorzitter (s)preekt En zo zijn

Nadere informatie

De voorzitter (s)preekt

De voorzitter (s)preekt SEPTEMBER 2013 De voorzitter (s)preekt Na een mooie afsluitende stage voor onze wedstrijdzwemmers en de bijhorende belangrijke wedstrijden in juli, mocht iedereen even genieten van een welverdiende vakantie.

Nadere informatie

ü er is geen aquagym op maandag 26, woensdag 28 december en maandag 2 januari ü enkel aquagym op woensdag 4 januari 2017

ü er is geen aquagym op maandag 26, woensdag 28 december en maandag 2 januari ü enkel aquagym op woensdag 4 januari 2017 Digitale jaargang 2 Een schitterend 2017 gewenst Het jaar 2016 is weer bijna gedaan en we bereiden ons allemaal voor op de feesten. We wensen jullie allemaal een fijne Kerst en voor allemaal een gelukkig

Nadere informatie

Wat na de zwemschool?

Wat na de zwemschool? Wat na de zwemschool? Mei 2015 Swimming Club Zaventem Agenda De zwemschool Sportief zwemmen Competitie zwemmen Een competitiezwemmer Een ouder 16 Mei 2015 2 De zwemschool Einde van de zwemschool: Degelijke

Nadere informatie

Digitale jaargang 2. April Kalender

Digitale jaargang 2. April Kalender Digitale jaargang 2 Welkom Het grauwe weer van de winter maakt stilaan plaats voor een vrolijk lentezonnetje. Ook het tweede deel van ons zwemseizoen is gestart. Nu de paasklokken stilaan richting België

Nadere informatie

Voorwoord. 5de Amerikaans eetfestijn

Voorwoord. 5de Amerikaans eetfestijn Digitale jaargang 1 April 2016 Kalender zwemschool april- juni 2016. Paasvakantie Zwemschool/sportief zwemmen/volwassen zwemmen: - geen zwemles van zaterdag 26 maart 2016 tot en met vrijdag 8 april 2016

Nadere informatie

In deze editie. Welkomswoordje. Indeling en overgangen zwemschool. Open water kampioenen. Uitslagen jeugdwedstrijden. Uitslagen masterwedstrijden

In deze editie. Welkomswoordje. Indeling en overgangen zwemschool. Open water kampioenen. Uitslagen jeugdwedstrijden. Uitslagen masterwedstrijden In deze editie Welkomswoordje Indeling en overgangen zwemschool Open water kampioenen Uitslagen jeugdwedstrijden Uitslagen masterwedstrijden Mededelingen Kalender 2016 Clubblad van de Lokerse zwemvereniging

Nadere informatie

Competitie Benjamins en ouder

Competitie Benjamins en ouder Competitie Benjamins en ouder Benjamins : 1 ste jaar ( 11 jaar ) Trainingsuren : maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag 18h00 20h00 ( van 18h00 tot 18h30 lichaamsscholing ) Minimum vereist

Nadere informatie

Mozka. 20 Juni. Infoavond

Mozka. 20 Juni. Infoavond Mozka 20 Juni Infoavond Mozka = competitief Steeds beter worden is het doel Trainingen en wedstrijden Regelmaat en discipline Zowel zwemmers als ouders moeten zich hiervan bewust zijn 1 Seizoen Start :

Nadere informatie

Uitgave september 2012

Uitgave september 2012 Uitgave september 2012 In deze uitgave onder andere : De voorzitter (s)preekt Meet & Greet Kalender update Competitienieuws De Gazet van Pingnet Zwemtoppers Agenda Wanted PACO strip... De voorzitter (s)preekt

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: teamgevoel

gedragsregel in verhaal: teamgevoel gedragsregel in verhaal: teamgevoel Aangezien het eerste lentezonnetje al aangenaam aanvoelde, besloot Henk Haai om de bijeenkomst buiten te houden. Paco zat al met de zonnebril op en Piet Piranha had

Nadere informatie

INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT

INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT TENNIS Karen Verrydt Sport en bewegen Thomas More Turnhout 2015-2016 1 INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT TENNIS INTERESSE Ik heb van kleins af altijd een voorkeur gehad voor balsporten.

Nadere informatie

Ruggeveldje januari 2016

Ruggeveldje januari 2016 Ruggeveldje januari 2016 Beste leden, ouders en schaatsvrienden, 2016 is daar In naam van het bestuur en mezelf wens ik jullie allen van harte een gezond, gelukkig, en sportief jaar toe! Een nieuw jaar,

Nadere informatie

Zalige kerstdagen en een spetterend 2018 gewenst!

Zalige kerstdagen en een spetterend 2018 gewenst! Digitale jaargang 2 December 2017 Zalige kerstdagen en een spetterend 2018 gewenst! De lesgevers, trainers, vrijwilligers en bestuursleden wensen iedereen een schitterend en sportief 2018! In 2018 staan

Nadere informatie

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout www.columbiaan.nl A-, B- en C- diploma s Zwemvaardigheidsdiploma s Wedstrijdzwemmen Volwassenenzwemmen INFORMATIEBOEKJE Geachte lezer, Van harte welkom bij de Zwemvereniging

Nadere informatie

KORTRIJKSE ZWEMKRING V.Z.W. www.kzk.be KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW. Sponsordossier

KORTRIJKSE ZWEMKRING V.Z.W. www.kzk.be KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW. Sponsordossier KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW Sponsordossier 2015 Wie zijn wij? De V.Z.W. Koninklijke Kortrijkse Zwemkring is sinds 1912 dé zwemclub van de Guldensporenstad. In haar rijke geschiedenis kende KZK

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

WINGERDINGEN maart 2016

WINGERDINGEN maart 2016 WINGERDINGEN maart 2016 Inhoud Voorwoord Agenda Schoonmaakavond Bericht van de Medezeggenschapsraad Van de Schoolraad Damkampioenschappen Even voorstellen: Desley van Schijndel Oud papier Bijlagen: - Flyer

Nadere informatie

Hoe organiseer je een Schoolzwemkampioenschap?

Hoe organiseer je een Schoolzwemkampioenschap? Hoe organiseer je een Schoolzwemkampioenschap? Het Schoolzwemkampioenschap is een sportief, leuk en spannend evenement, waarbij plezier voorop staat. Niet alleen de deelnemers, ook zwemverenigingen zijn

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Middels de korte nieuwsflitsen willen wij als bestuur jullie regelmatig op de hoogte brengen van wat er speelt in onze vereniging. Belangrijke en soms ook minder belangrijke, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. A q u a - N o v i o 9 4 O p l e i d i n g e n N a t i o n a l e Zw e m d i p l o m a s

Nieuwsbrief. A q u a - N o v i o 9 4 O p l e i d i n g e n N a t i o n a l e Zw e m d i p l o m a s Nieuwsbrief A q u a - N o v i o 9 4 O p l e i d i n g e n N a t i o n a l e Zw e m d i p l o m a s januari2017, nummer 45 VERGADERING COMMISSIE DIPLOMAZWEMMEN -Beheer zwembad Dukenburg. Het beheer is ingegaan

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in

Nadere informatie

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo Infovergadering Zwemschool 19-09-2015 An Poelmans Filip Rigo Agenda Missie Organisatie Doelstelling Zwemschool Trainers Doelstellingen Aanwezigheden Verloop trainingen Uitrusting zwemmers Contactmomenten

Nadere informatie

KORTRIJKSE ZWEMKRING V.Z.W. KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW. Sponsordossier SPONSORDOSSIER

KORTRIJKSE ZWEMKRING V.Z.W.   KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW. Sponsordossier SPONSORDOSSIER KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING VZW Sponsordossier SPONSORDOSSIER 2018-2019 2017 Wie zijn wij? Wie zijn wij? De V.Z.W. Koninklijke Kortrijkse Zwemkring is sinds 1912 dé zwemclub van de Guldensporenstad.

Nadere informatie

Nieuwsbrief zwemvereniging Becha

Nieuwsbrief zwemvereniging Becha NUMMER 6 Nieuwsbrief zwemvereniging Becha Augustus 2013 6 e editie Woordje van de voorzitter. In dit nummer 1 Woordje van de voorzitter 2 Nieuwe hoofd trainer 3 Even voorstellen Carla Notermans 4 De laatste

Nadere informatie

Diependal 19.00u: Klaarzetten van de zaal + repetitie voor tumbling, 12+, AGD. Voormiddag: Verhuis toestellen van Diependal naar GITO

Diependal 19.00u: Klaarzetten van de zaal + repetitie voor tumbling, 12+, AGD. Voormiddag: Verhuis toestellen van Diependal naar GITO Beste ouders, Beste turnster of turner, Het TURNFEEST komt eraan, het evenement waar de leden elk jaar naar uitkijken en wekenlang naartoe werken. Op zaterdag 20 februari om 18u brengen onze gymnasten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN REGLEMENT

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN REGLEMENT PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN REGLEMENT 1. De provinciale kampioenschappen worden georganiseerd door het provinciale bestuur en gaan door tussen het 2 de weekend van oktober en het weekend voor het BK -

Nadere informatie

SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET

SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAPPEN: SPORTIEVE WATERPRET HOE ORGANISEER JE EEN SCHOOLZWEMKAMPIOENSCHAP? HET WAS EEN GRANDIOOS SUCCES Het Schoolzwemkampioenschap is een sportief, leuk en spannend evenement, waarbij

Nadere informatie

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo Infovergadering Zwemschool 22-09-2014 An Poelmans Filip Rigo Agenda Missie Organisatie Doelstelling Zwemschool Trainers Doelstellingen Aanwezigheden Verloop trainingen Uitrusting zwemmers Contactmomenten

Nadere informatie

Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo:

Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo: Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo: Hoe is je judocarrière begonnen? Heylen: Ik ben met judo begonnen toen ik 8 jaar was

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Middels de korte nieuwsflitsen willen wij als bestuur jullie regelmatig op de hoogte brengen van wat er speelt in onze vereniging. Belangrijke en soms ook minder belangrijke, maar

Nadere informatie

Met heel veel trots stellen we graag onze 2de nieuwsbrief, Februari 2018 aan U voor. Wij wensen U dan ook heel veel leesplezier!

Met heel veel trots stellen we graag onze 2de nieuwsbrief, Februari 2018 aan U voor. Wij wensen U dan ook heel veel leesplezier! Nieuwsbrief Februari 2018 Beste sportvrienden, Met heel veel trots stellen we graag onze 2de nieuwsbrief, Februari 2018 aan U voor. Wij wensen U dan ook heel veel leesplezier! Bart Verhaeghe Voorzitter

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Koninklijke Zwemclub Neptunus Aalst Versie: 01 april 2014

Koninklijke Zwemclub Neptunus Aalst Versie: 01 april 2014 Koninklijke Zwemclub Neptunus Aalst Versie: 01 april 2014 1 Algemene gegevens Stichtingsdatum : 13 juli 1928 Verenigingsvorm : V Z W ondernemingsnummer: 0429.303.687 Maatschappelijke zetel : Gentsestraat

Nadere informatie

Contractverlenging in december is een teken van vertrouwen tussen club en trainer

Contractverlenging in december is een teken van vertrouwen tussen club en trainer Marcel Dekker jeugdtrainer bij Wijhe 92 Contractverlenging in december is een teken van vertrouwen tussen club en trainer Ook in het seizoen 2013-2014 is Marcel Dekker als jeugdtrainer aan Wijhe 92 verbonden.

Nadere informatie

Seizoen 2016/ november 2016 Nr

Seizoen 2016/ november 2016 Nr Redactie: Dick Bouman 06-50589322 dickjolien@hotmail.com Wedstrijdsecretariaat: Ruud Snijders, Remco Brand en Gerard Bruijgoms e-mailadres:zwemsecretariaat.mnc@gmail.com Seizoen 2016/2017 22 november 2016

Nadere informatie

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo Infovergadering Zwemschool 15-09-2018 An Poelmans Filip Rigo Agenda Missie Organisatie Doelstelling Zwemschool Trainers Doelstellingen Aanwezigheden Verloop trainingen Uitrusting zwemmers Contactmomenten

Nadere informatie

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo

Infovergadering Zwemschool An Poelmans Filip Rigo Infovergadering Zwemschool 17-09-2016 An Poelmans Filip Rigo Agenda Missie Organisatie Doelstelling Zwemschool Trainers Doelstellingen Aanwezigheden Verloop trainingen Uitrusting zwemmers Contactmomenten

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen Henk Haai is erachter gekomen dat zwemmen niet alleen maar zwemmen is, maar dat de omgeving en de intrinsieke motivatie van een zwemmer ook heel veel invloed

Nadere informatie

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018.

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018. - December 2017 - Beste lezers, Van harte welkom bij de nieuwe editie van de Flegapost. Het nieuwe werkjaar is weer van start gegaan en wij hebben er ongelofelijk veel zin in om er met de redactie een

Nadere informatie

Swimming Club Zaventem vzw!

Swimming Club Zaventem vzw! Welkom in de zwemschool van Swimming Club Zaventem vzw! INFORMATIEBROCHURE 03/12/2015 www.scz.be 0 Inhoud 1. Welkom! 2 2. Hoe inschrijven? 2 3. De zwemuren 3 4. Hoe verloopt de eerste les? 3 5. Het zwemseizoen

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden

gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden We zitten al in de helft van het jaar en het zwemseizoen zit er bijna op. De zwemmers kijken allemaal al uit naar de twee weken durende stage

Nadere informatie

vzw Come & See- week Jump n Joy vzw - Rope skipping club Beste skippers en ouders,

vzw Come & See- week Jump n Joy vzw - Rope skipping club Beste skippers en ouders, Beste skippers en ouders, De laatste maand van ons seizoen is ingezet. Wat is de tijd toch weer voorbij gevlogen. Hopelijk heeft ieder van jullie genoten van dit springjaar en kunnen we met velen gezellig

Nadere informatie

Zwemclub Schoten

Zwemclub Schoten Zwemclub Schoten 2013-2014 Info-sessie Limieten V(J)K,B(J)K, ZOLA, Secondenregel + ZS-selectie ZS-secondenregel Omrekenen van 25m-bad-tijden naar 50mbad-tijden Gebaseerd op gemiddelde van grote groep Vlaamse

Nadere informatie

Ruggeveldje december 2014

Ruggeveldje december 2014 Ruggeveldje december 2014 Beste leden, ouders en schaatsvrienden, Dé feestmaand van het jaar is weer aangebroken. De meeste leden moeten echter eerst nog wat studeren AKR wenst jullie alvast goede punten

Nadere informatie

WANNEER GAAN WE ZWEMMEN?

WANNEER GAAN WE ZWEMMEN? Je wil met je collega gaan zwemmen in het zwembad van de universiteit. Je neemt je agenda en spreekt een dag af. Wat moet je doen? 1. Lees de vragen op blad 2. Zoek de antwoorden in de teksten op blad

Nadere informatie

Pagadders. Beste pagadders

Pagadders. Beste pagadders Beste pagadders Pagadders Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Dat betekent natuurlijk ook een nieuw werkjaar voor KSA Frassati! Ik, Alexander (of Alex), heb de eer om de plaats van Charlene als banleider

Nadere informatie

EDITIE Klik hier voor de website

EDITIE Klik hier voor de website EDITIE 2018 ZONDAG 8 april : MINIOREN & JUNIOREN Klik hier voor de website UITNODIGING Met trots kunnen we ook dit jaar aankondigen dat in de pauze van de Swim Cup the Hague de tweede editie van de Ranomi

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Voorwoord. Namens het bestuur. Lou Goedel Voorzitter

Voorwoord. Namens het bestuur. Lou Goedel Voorzitter Jaarverslag 2017 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag over 2017. Dit jaarverslag geeft een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen in de organisatie en de omgeving van onze vereniging. Tal van vrijwilligers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en. Omgeving

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en. Omgeving Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en Omgeving Uitgave 3 seizoen 2016-2017 Beste vrijwilligers! Het seizoen is bijna afgelopen, vandaar deze laatste nieuwsbrief. De volgende onderwerpen

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR Limietwedstrijd Dordrecht 50 vrije slag 33.17 50 vlinderslag 38.77. 200 wisselslag 2:49.57 50 vrije slag 32.19 100 vrije slag 1:07.99 PR 50 rugslag 41.77 PR 100 rugslag 1:27.93 PR 200 rugslag 2:55.53 PR

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Website ZV De Zaan. Nieuwe website online! Nieuwsbrief ZV De Zaan, 21 april 2016 (nummer 19, seizoen 2015-2016)

Website ZV De Zaan. Nieuwe website online! Nieuwsbrief ZV De Zaan, 21 april 2016 (nummer 19, seizoen 2015-2016) Nieuwsbrief ZV De Zaan, 21 april 2016 (nummer 19, seizoen 2015-2016) Website ZV De Zaan Nieuwe website online! Sommige hebben het misschien van de week al gezien, maar sinds een paar dagen is onze nieuwe

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI. Seizoen VOLGEND SEZIOEN:

NIEUWSBRIEF MEI. Seizoen VOLGEND SEZIOEN: NIEUWSBRIEF MEI Seizoen 2014-2015 BELANGRIJK!!!!!!! Hallo allemaal, lees de nieuwsbrief goed door, want er zijn veel uitvaldagen i.v.m. verhuur Page en feestdagen. VOLGEND SEZIOEN: Nog 2 maanden trainen

Nadere informatie

Hoera, mijn kind kiest voor wedstrijdzwemmen!!

Hoera, mijn kind kiest voor wedstrijdzwemmen!! Hoera, mijn kind kiest voor wedstrijdzwemmen!! Onderwerpen Trainingstijden Wanneer wedstrijden zwemmen? Indeling op leeftijd & afstanden Soorten wedstrijden Uitgangspunten circuits Aanschrijving & afmelding

Nadere informatie

Nieuwsbrief MSV Zeemacht Wedstrijdzwemmen. Maart 2019

Nieuwsbrief MSV Zeemacht Wedstrijdzwemmen. Maart 2019 Wedstrijdagenda Maart 2019 Datum Wedstrijd Zwembad Bijzonderheden Maart 3 maart Minioren-Junioren Circuit deel 3 Den Helder Aanschrijving verstuurd 9-10 maart Jaargangwedstrijden Leiden Beste 18 NL per

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Weekbericht o.b.s. De Eiber

Weekbericht o.b.s. De Eiber Weekbericht o.b.s. De Eiber www.obsdeeiber.nl Jaargang 25, nummer 16 11 januari 2013 In deze editie: Start van 2013 Voorstelling kleuters Estafette Nieuwe ouders Agenda/kalender Arts/tandarts Studiemiddag

Nadere informatie

18 april 2017 Infovergadering

18 april 2017 Infovergadering 18 april 2017 Infovergadering www.ozeka.be Bedankt Bart & Nathalie! Sponsored by Toyota Van Dorpe Argenta -Sleeplife 2017-04-17 3 Op de agenda vandaag Algemene info rond het nieuwe zwembad Regels voor

Nadere informatie

1. Vriendjesdag: zaterdag 24 juni 2017

1. Vriendjesdag: zaterdag 24 juni 2017 1. Vriendjesdag: zaterdag 24 juni 2017 Wat houdt de vriendjesdag in? 1 uur zwemmen waarvan 30 minuten les en 30 minuten vrij zwemmen Elke zwemmer mag 1 of 2 vriendjes uitnodigen. Gratis toegang voor de

Nadere informatie

Sportparticipatie en fysieke activiteit

Sportparticipatie en fysieke activiteit Sportparticipatie en fysieke activiteit Gepensioneerden Het doel van deze vragenlijst is wat meer te weten te komen over uw eigen sportbeoefening. Graag hadden wij op uw medewerking gerekend. Deze vragenlijst

Nadere informatie

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse nieuwsbrief 30 schooljaar 2014-2015 12 juni 2015 1. Projectweek Woensdag 17 juni start de projectweek. Dit jaar is het thema geschiedenis. Een heel breed thema waar we veel mee kunnen. Elke bouw heeft

Nadere informatie

Meerjarenplanning Z.W.I.M

Meerjarenplanning Z.W.I.M Meerjarenplanning Z.W.I.M Zwemschool Zwemacademie Precompetitie Sport Sport Sport Sport Leeftijd Meisjes 4-6 6-8 8-10 9-11 11-13 13-15 +15 Jongens 4-6 6-8 8-10 10-12 12-14 14-16 +16 Trainingsperiode 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND ds Januari 2014 30 Nieuwsbrief www.aquapoldro.nl Bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aquapoldro kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan wedstrijden. Of je nu ambities hebt om deel te nemen aan Gelderse

Nadere informatie

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk 5 jongeren uit diverse opleidingen van SPECTRUM school, GOTALENT en CLW Turnhout liepen een buitenlandse werkstage in Arras, Portugal. URMA

Nadere informatie

Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC

Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC Inhoud Missie Algemene informatie Aanspreekpunten Doelstellingen Groepsindeling PACO Wedstrijden Competitie Missie De Sint-Truidense Zwemclub draagt bij aan

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS!

AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS! Versie September 2013 AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS! Naast vooral lol hebben in zwemmen, zijn er ook een paar zaken die je echt moet weten/doen rondom het trainen en zwemmen van wedstrijden.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief van mei Heren 3 de provinciale zijn kampioen Proficiat Heren!!!

In deze nieuwsbrief van mei Heren 3 de provinciale zijn kampioen Proficiat Heren!!! In deze nieuwsbrief van mei 2018 Onze lente BBQ van vrijdag 20 april was een succes! Dank je wel aan alle helpende handen en jullie aanwezigheid. Heren 3 de provinciale zijn kampioen Proficiat Heren!!!

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Aqua ski Geel gaat nogmaals voor een European cup en gaat met zijn programma de kaap van 15000 toeschouwers trachten naar Geel te halen

Aqua ski Geel gaat nogmaals voor een European cup en gaat met zijn programma de kaap van 15000 toeschouwers trachten naar Geel te halen Printed by Aqua ski Geel gaat nogmaals voor een European cup en gaat met zijn programma de kaap van 15000 toeschouwers trachten naar Geel te halen Sinds een zevental jaar richt onze club Aqua ski Geel

Nadere informatie

Tweebal. 2-maandelijks clubblad van Omni-Vrembo. september 2014. redactie : Björn Thys. Tweebal 83 www.omnivrembo.be 1.

Tweebal. 2-maandelijks clubblad van Omni-Vrembo. september 2014. redactie : Björn Thys. Tweebal 83 www.omnivrembo.be 1. Tweebal 2-maandelijks clubblad van Omni-Vrembo Nr. 83 redactie : Björn Thys 14 e Jaargang september 2014 Tweebal 83 www.omnivrembo.be 1 Voorwoord Clubgenoten, Het nieuwe seizoen is weeral van start gegaan.

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Verslag bestuursvergadering 17 mei 2017.

Verslag bestuursvergadering 17 mei 2017. Verslag bestuursvergadering 17 mei 2017. Aanwezig: Valentino Ragatuso, Leen Leys, Johan Matthijs, Katja Soentjens, Kris Geeroms, Annick Norré Verontschuldigd: Bavo Derese 1. Scz- Beleid. 1.1. Aquagym.

Nadere informatie

Vrijwilligersstage JCU. Waterpolokamp 2008

Vrijwilligersstage JCU. Waterpolokamp 2008 Vrijwilligersstage JCU Waterpolokamp 2008 Student: Niels Schouten JCU2 B1 Studentnummer: 193255 Stagebegeleider vanuit organisatie: Nick Vroon Stagebegeleider vanuit school: Michel Onwezen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal

Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal Deze wedstrijd is niet door zwemmers van Aquarijn gezwommen.. dus geen uitslag Het Merwestein Gala Van allerlei over het Merwestein Zwemgala (door Janien Kamperman en

Nadere informatie

Interprovinciaal beraad. Aanwezig: Vlaamse Zwemfederatie vzw Provinciale Federatie Oost-Vlaanderen VLAAMSE ZWEMFEDERATIE. VLAAMS SPORTBESTUUR ZWEMMEN:

Interprovinciaal beraad. Aanwezig: Vlaamse Zwemfederatie vzw Provinciale Federatie Oost-Vlaanderen VLAAMSE ZWEMFEDERATIE. VLAAMS SPORTBESTUUR ZWEMMEN: 13/01/2012 Interprovinciaal beraad Datum: zaterdag 10/12/2011 Locatie: Hotel restaurant Otus, Oosterzelesteenweg 4. Aanwezig: VLAAMSE ZWEMFEDERATIE. Verontschuldigd. VLAAMS SPORTBESTUUR ZWEMMEN: Verontschuldigd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jeugd November 2016

Nieuwsbrief Jeugd November 2016 Nieuwsbrief Jeugd November 2016 Hallo Allemaal, Inmiddels begint het buiten weer steeds vroeger donker te worden en dat betekent dus dat we ook weer een aantal feestdagen gaan krijgen de komende tijd.

Nadere informatie

RAAKJE KWB ARDOOIE. September 2010

RAAKJE KWB ARDOOIE. September 2010 RAAKJE KWB ARDOOIE September 2010 Na twee maanden vakantie, is KWB Ardooie terug. We stellen u dan ook graag ons nieuwe jaarprogramma voor. Je zult zien, het is een rijkgevuld programma. Misschien dat

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Beste zwemmers en ouders van zwemmers,

Beste zwemmers en ouders van zwemmers, Redactie: Dick Bouman 06-50589322 dickjolien@hotmail.com Wedstrijdsecretariaat: Ruud Snijders en Remco Brand e-mailadres:zwemsecretariaat.mnc@gmail.com Seizoen 2017/2018 11 april 2018 Nr. 2018-15 Beste

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

Geniet allemaal van jullie welverdiende zomervakantie en onthoud: many jumps and a lot of joy! Hopelijk aan iedereen: tot seizoen 2015-2016

Geniet allemaal van jullie welverdiende zomervakantie en onthoud: many jumps and a lot of joy! Hopelijk aan iedereen: tot seizoen 2015-2016 Beste skippers en ouders, Het seizoen zit er jammer genoeg op De laatste lessen zijn gegeven, de Come & See - week is succesvol afgerond en op de BBQ werd smakelijk gegeten en veel plezier gemaakt. In

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

Zwemschema voor gevorderde zwemmers

Zwemschema voor gevorderde zwemmers Zwemschema voor gevorderde zwemmers Hoe verbeter ik mijn aërobe uithouding in het zwemmen? Filip Roelandt Praktijkassistent Universiteit Gent Docent Zwemmen BLOSO Deze tekst bevat praktische informatie

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers. Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019

Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers. Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019 De e-kwaker Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019 Hierbij de eerste e-kwaker van 2019! In deze e-kwaker worden jullie weer

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport en Samenleving

Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk door een scholier 2074 woorden 29 november 2004 6,3 51 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Het doel van het maken van dit werkstuk is om het vak gym voldoende af

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Uitvoering van NDD-Beleidsplan 2012-2017 JAARPLAN AFDELING. Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN

Uitvoering van NDD-Beleidsplan 2012-2017 JAARPLAN AFDELING. Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN JAARPLAN AFDELING Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN 1 AFDELING: Wedstrijd zwemmen STELLER: Ed Laar DATUM: 01-09-2013 INLEIDING De Omnizwemvereniging Nieuwe

Nadere informatie

Project High Five ouder!

Project High Five ouder! Project High Five ouder! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een High5-ouder? 3. Tips voor High5-ouders 4. Hoe kunnen we dit project realiseren binnen de club? 5. Besluit 6. Dankwoord 7. Bijlagen 1. Inleiding

Nadere informatie