ATHENEUM GENTBRUGGE. brochure 2de en 3de graad. Infoavond. Open schooldag 22 april 17

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ATHENEUM GENTBRUGGE. brochure 2de en 3de graad. Infoavond. Open schooldag 22 april 17"

Transcriptie

1 ATHENEUM GENTBRUGGE lere - i spirere - io ere Infoavond 7 maart 7- :u Open schooldag 22 april 17 brochure 2de en 3de graad Lid a S hole groep Pa ta Rhei - GO! O der ijs a de Vlaa se Ge ee s hap Ooie aars est Ge t rugge tel. 9/ e- ail: athe eu ge t rugge@pa tarhei. e

2 WOORD VAN DE DIRECTEUR

3 Welkom Een nieuwe graad in het secundair onderwijs... Bij het zetten van deze stap helpen wij je graag en maken wij je wegwijs in het doolhof van richtingen die het Atheneum Gentbrugge aanbiedt. Maar, denk even ernstig na alvorens een keuze te maken en zoek de studierichting die bij je talent en interessesfeer past. Deze brochure vormt een leidraad bij de overgangen van de eerste naar de tweede graad en van de tweede naar de derde graad en geeft een beknopt beeld van de verschillende studieprofielen. De leerkrachten en leerlingenbegeleiders helpen je graag bij het maken van een goed gefundeerde studiekeuze. Ook de begeleiders van het CLB-team staan je met raad en daad bij. Ik wens je een succesvolle start van het nieuwe schooljaar toe! Peter Lavaert waarnemend directeur

4 Onze visie leren - inspireren - innoveren Het Atheneum Gentbrugge biedt een brede waaier richtingen in algemeen secundair onderwijs, waarbij een kwalitatief, gezonde mix van traditioneel en innovatief onderwijs nagestreefd wordt. Een enthousiast team staat samen met ouders en andere onderwijspartners klaar om alle kinderen ten volle te ontplooien om hen in het heden en de toekomst effectief te leren omgaan met de realiteit. Hierbij krijgen zowel kennis, vaardigheden, als talenten van de leerlingen de nodige zorg en aandacht. De voortdurende aandacht voor het welbevinden van zowel leerlingen als leerkrachten maken de groene campus tot een actieve, dynamische plaats waar het goed leren én leven is. Atheneum Gentbrugge stelt 5 pijlers voorop om haar doelstellingen te realiseren: dynamische, creatieve en actieve school stimuleren van persoonlijke ontwikkelingskansen verbondenheid met de school en met elkaar welbevinden als basis voor een succesvolle samenwerking open en groene school

5 LEREN

6 Leren in 2de en 3de graad een goede studiekeuze, een goed begin Je moet ertoe komen de talenten die je bezit, optimaal te ontwikkelen. Onderschat jezelf niet, want dan blijven een aantal mogelijkheden die je in je hebt onaangesproken. Overschat jezelf ook niet, want dan geraak je binnen de kortste keren in de problemen en dreigt het gevaar dat je alle motivatie voor de studie verliest. Zelfkennis is essentieel bij het bepalen van de studierichting die bij je past. Volgende vragen kunnen je op weg helpen. Bedrieg jezelf niet en beantwoord ze eerlijk! Hebben je ouders, familie, vrienden, een zelfde idee over je sterke en je zwakke punten? Vraag ernaar! Welke vakken doe ik graag? Voor welke vakken heb ik echt interesse? Voor welke vakken presteer ik echt goed? Voor welke vakken behaal ik goede tot zeer goede resultaten? Studeer ik graag? Kan ik me goed concentreren? Kan ik regelmatig en planmatig werken? Kan ik mijn inspanning voor de studie volhouden? Of is studeren een karwei voor mij? Gaat mijn voorkeur eerder uit naar meer theoretische vakken dan naar praktische vaardigheden?

7 Goede raad Er zijn geen gemakkelijke studierichtingen. Studeren, school lopen vraagt inspanningen. Slechts zo krijgen de mogelijkheden die je hebt, de kans om tot ontwikkeling te komen. Slechts zo kan je je wilskracht en werkkracht tot ontplooiing laten komen. De lat wordt elk jaar een beetje hoger gelegd. Er worden steeds zwaardere eisen gesteld, zowel vakinhoudelijk als vakoverschrijdend. Er wordt van je verwacht dat je steeds zelfstandiger kan werken. Binnen het vakkenpakket zal de benadering dieper en grondiger gebeuren, zowel wat betreft kennis als vaardigheden. Bij de studiekeuze 3 de graad zal je alleszins rekening moeten houden met de studierichting die je in de tweede graad volgde. Kies ook in functie van je verdere studies. Hou vooral rekening met je eigen persoon : je mogelijkheden en beperkingen, je interesses en je werkkracht, je resultaten behaald in de vorige jaren Laat je keuze niet beïnvloeden door vrienden, vriendinnen of door de studiekeuze van de meerderheid van je klas. Dat zou een erg negatieve keuze zijn en daar ben je zelf het eerste slachtoffer van. Je staat er niet alleen voor! Je ouders, je leerkrachten, het CLB, helpen je graag met raad en daad.

8 Studierichtingen graad 2 profiel Aan de hand van onderstaande profielen van de vier studierichtingen krijg je een schets van de inhoud, de basiskennis en de interesses waarover de leerlingen moeten beschikken om met succes deze richting te volgen. Op onze school bieden we volgende polen aan, allen in het studiegebied ASO: Pool Latijn Pool Economie Pool Wetenschappen Pool Humane Wetenschappen Elke pool omvat 32 lesuren en bestaat uit: een basisvorming (voor alle polen gelijk), een specifiek deel (legt de basis die specifiek is voor de studierichting) een optioneel deel (dit laat toe schooleigen accenten te leggen) Economie Deze richting biedt een inzicht in de economische structuren van de maatschappij. Gezien economie zeer gericht is op de actualiteit, zijn interesse in economie en de wil om de actualiteit te volgen belangrijke vereisten. Je hebt belangstelling voor de economische en financiële factoren die onze samenleving beïnvloeden. Economische begrippen worden toegelicht. Actuele gebeurtenissen in het economisch (en soms politieke) leven worden verklaard. Daarnaast wordt een basiskennis boekhouding verworven. De richting economie beoogt de doorstroming naar een brede waaier van economische en boekhoudkundig gerichte studierichtingen in het hoger onderwijs.

9 Humane Wetenschappen Deze richting kies je omwille van je belangstelling voor de studie van leerinhouden met een sterk psychologische en sociaal-culturele inslag. Interesse in mens en maatschappij en een brede kijk op de wereld zijn een absolute noodzaak. Je staat open voor de maatschappelijke diversiteit en voor het culturele veld dat onze wereld tot een legpuzzel van gelijkenissen en verschillen maakt. De gemeenschappelijke basisvorming wordt aangevuld met cultuur- en gedragswetenschappen. Deze vakken laten je kennismaken met de wetenschappelijke studie van het menselijk gedrag, van de sociale werkelijkheid en van allerlei culturele aspecten. Zij leren je nadenken over de persoon als individu en als participerend lid binnen een sociale context. Aan de hand van elementen uit diverse disciplines verwerf je een stevig onderbouwde kennis. Hierdoor ben je in staat om verschijnselen uit de humane wetenschappen in perspectief te plaatsen en de verworven kennis en onderzoeksvaardigheden aan te wenden in andere domeinen. Humane wetenschappen is een ASO- richting met doorstromingskarakter naar opleidingen in het hoger onderwijs waar mens en samenleving centraal staan, zoals communicatiewetenschappen, moraalwetenschappen, kunstwetenschappen, psychologie, filosofie, rechten, onderwijs,.... Latijn Studie van een klassieke taal draagt bij tot je algemene vorming. Ze heeft tot doel een inzicht te laten verwerven in de taal en letterkunde, de kunst en de cultuur, de maatschappij en de mentaliteit van de Grieken en/of Romeinen. In de basisoptie Latijn wordt dus de klemtoon gelegd op taalkundige aspecten en de componenten Latijnse cultuur. De combinatie met het complementair gedeelte wetenschappen is bijzonder zinvol. Naast de culturele wordt aldus ook de wetenschappelijke opleiding verzorgd. Dit resulteert in een sterke studierichting die voorbereidt op hogere studies in de talen of wetenschappen. Latijn scherpt de taalkundige kennis aan en draagt bij tot een beter inzicht in de structuur en herkomst van een aantal moderne talen, terwijl een ruimer contact met wetenschappelijke vakken kan leiden tot voortgezet onderwijs in de wetenschappen.

10 Wetenschappen Opteer je voor een wetenschappelijke opleiding, dan wordt verwacht dat je een grote interesse hebt voor de natuur, natuurverschijnselen en de verklaring ervan. In deze richting ligt de klemtoon op vakken zoals wiskunde, fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde, waarbij niet alleen de theorie aan bod komt maar ook veel aandacht wordt besteed aan oefeningen en experimenten waarbij de aangeleerde wetten in praktische situaties worden toegepast. Het ontwikkelen van eigenschappen zoals kritische ingesteldheid, probleemoplossend denken en een groot doorzettingsvermogen staan hierbij centraal. De ontwikkeling van zelfstandig leren en evalueren wordt gestimuleerd. Je stroomt door naar een brede waaier van wetenschappelijk getinte studierichtingen in hoger onderwijs.

11 Lessentabellen 2de graad ECONOMIE - graad 2 OPTIE A OPTIE B BASISVORMING (24 u/week) AV Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Geschiedenis 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Lichamelijke opvoeding (LO) 2 2 AV Frans 3 3 AV Engels 3 3 AV Wiskunde* 4 4 AV Biologie 1 1 AV Chemie 1 1 AV Fysica 1 1 SPECIFIEK GEDEELTE (4 u/week) AV Economie 4 4 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u/week) AV Frans AV Engels Seminarie competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL *De leerlingen uit de A optie volgen het maximumpakket wiskunde op 4 lesuren (leerplan wetenschappen), de leerlingen uit de B optie volgen het minimumpakket wiskunde op 4 lesuren (leerplan andere richtingen).

12 BASISVORMING (24 u/week) HUMANE WETENSCHAPPEN - graad 2 AV Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 AV Nederlands 4 AV Geschiedenis 2 AV Aardrijkskunde 1 AV Lichamelijke opvoeding (LO) 2 AV Frans 3 AV Engels 3 AV Wiskunde 4 AV Biologie 1 AV Chemie 1 AV Fysica 1 SPECIFIEK GEDEELTE (4 u/week) AV Gedragswetenschappen 2 AV Cultuurwetenschappen 2 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u/week) AV Frans +1 AV Engels +1 Seminarie competentieontwikkeling 2 TOTAAL 32

13 LATIJN - graad 2 OPTIE A OPTIE B BASISVORMING (24 u/week) AV Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Geschiedenis 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Lichamelijke opvoeding (LO) 2 2 AV Frans 3 3 AV Engels 3 3 AV Wiskunde* 4 4 AV Biologie 1 1 AV Chemie 1 1 AV Fysica 1 1 SPECIFIEK GEDEELTE (4 u/week) AV Latijn 4 4 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u/week) AV Frans +1 AV Engels +1 AV Chemie +1 AV Fysica +1 Seminarie competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL * Wijziging in lessentabel voor het eerste jaar van de graad: De leerlingen uit de A optie volgen het maximumpakket wiskunde op 4 lesuren (leerplan wetenschappen), de leerlingen uit de B optie volgen het minimumpakket wiskunde op 4 lesuren (leerplan andere richtingen).

14 WETENSCHAPPEN - graad 2 BASISVORMING (24 u/week) AV Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 AV Nederlands 4 AV Geschiedenis 2 AV Aardrijkskunde 1 AV Lichamelijke opvoeding (LO) 2 AV Frans 3 AV Engels 3 AV Wiskunde 4 AV Biologie 1 AV Chemie 1 AV Fysica 1 SPECIFIEK GEDEELTE (4 u/week) AV Wiskunde +1 AV Biologie +1 AV Chemie +1 AV Fysica +1 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (3 u/week) AV WW Chemie 1 AV WW Fysica 1 Seminarie competentieontwikkeling 2 TOTAAL 32

15 Studierichtingen graad 3 profiel Aan de hand van onderstaande profielen van de studierichtingen krijg je een schets over de inhoud, de basiskennis en de interesses waarover je moet beschikken om met succes deze richting te volgen. Elke pool omvat 32 of 33 lesuren en bevat een basisvorming (voor alle polen dezelfde), een specifiek deel (legt de basis die specifiek vereist is voor de studierichting) en een optioneel deel. Het profiel van de studierichtingen wordt aangevuld met enkele mogelijke studie- richtingen hoger onderwijs. Uiteraard is deze opsomming niet beperkend en louter richtinggevend. Economie-Moderne Talen A en B Het verwerven van inzicht in het economisch functioneren van de samenleving staat centraal, gecombineerd met het verwerven van een uitgediepte talenkennis. Er wordt van jou verwacht dat je belangstelling toont voor de economische aspecten van de maatschappij, de economische actualiteit en dat je aanleg hebt voor talen. Voorkennis van economie is geen absolute vereiste. Deze richting behelst de studie van management en marketing, een initiatie in het burgerlijk, fiscaal en handelsrecht, maar ook een fundamentele studie van de economie. In de Economie-Moderne Talen A met extra wiskunde wordt de wiskundige component en het logisch denken meer benadrukt. Deze studierichting, met de vorming van de theoretische intelligentie en

16 Latijn-Moderne Talen Deze optie is gericht op leerlingen met interesse voor taal, kunst en cultuur. Taal wordt zowel theoretisch als praktisch benaderd: de moderne talen benadrukken het communicatieve aspect, het Latijn gaat dieper in op de taalreflectie. De studie van de oude taal helpt de structuur van de moderne taal te doorgronden. Via de literatuur wordt het filosofische aspect ontwikkeld. De keuze van hogere studies is zeer verscheiden. Het logische vervolg ligt in de optie talen of culturele richtingen, toerisme, kortom, in alles wat niet met economie of wetenschappen te maken heeft, behoort tot de mogelijkheden. Latijn-Wiskunde Je wordt geoefend in het abstraheren, het formeel-logisch denken, het synthetiseren en structureren. Hiervoor is een brede interesse voor wetenschappen, wiskunde en talen een vereiste, evenals een getraind geheugen en zin voor studeren. Met deze studierichting kan, mits goede slaagcijfers, gekozen worden voor elke richting in het hoger onderwijs. De wiskundige disciplines (burgerlijk ingenieur, economie, wiskunde en fysica), opleidingen geneeskunde en tandheelkunde, maar ook talen en richtingen met een algemene culturele bagage kunnen succesvol aangevat worden.

17 Humane Wetenschappen Het profiel van de Humane Wetenschappen richt zich tot de leerling die belangstelling heeft voor de studie van leerinhouden met een sterk sociaal-culturele en psychologische inslag en die zich voorbereidt op hoger onderwijs. Je wil jouw sociale en emotionele vaardigheden vervolmaken. De sociale werkelijkheid is je studieterrein. Je ontwikkelt een literaire en artistieke sensibiliteit als bron voor culturele vorming en verrijking. Op het programma staan onder meer gedrags- en cultuurwetenschappen. Zij integreren psychologie, wijsbegeerte en sociologie. Meer dan vroeger wordt de interactie tussen deze disciplines benadrukt. De studierichting beoogt de doorstroming naar opleidingen in het hoger onderwijs waar mens en samenleving centraal staan, zoals pedagogische, psychologische en sociale wetenschappen, rechten, criminologie, geschiedenis, archeologie, kunstwetenschappen, communicatiewetenschappen, wijsbegeerte, moraalwetenschappen, enz. Moderne Talen-Wetenschappen De afdeling Moderne Talen-Wetenschappen omvat twee componenten, namelijk een culturele (talen) en een exact-wetenschappelijke. Deze keuze veronderstelt voldoende interesse voor wetenschap en tegelijkertijd de bereidheid om een actieve kennis van moderne talen te verwerven. De wetenschappelijke basis die hier wordt gelegd biedt je later een brede waaier van wetenschappelijke en afgeleide studierichtingen. De talenkennis is niet alleen van nut bij verdere academische studies maar biedt ook voordelen op internationaal vlak. Hierbij denken we aan de toenemende internationale uitwisselingen in het secundair en hoger onderwijs en de vraag naar flexibele meertalige werknemers voor grote internationale bedrijven.

18 Wetenschappen-Wiskunde Een goede basiskennis uit de 2 de graad voor wetenschappen en wiskunde is hier een vereiste. Abstract en formeel denken zijn belangrijk. Streefdoelen zijn het verwerven van de nodige maturiteit om zelfstandig te Ieren denken en handelen, het aanleren van handvaardigheden bij het hanteren van elementaire meetinstrumenten, het uitvoeren van eenvoudige proeven en het leren opmaken van verslagen over de uitgevoerde experimenten. Deze studierichting legt de nadruk op het aanleren van een wetenschappelijke denkwijze gekenmerkt door zin voor kritiek, objectiviteit, orde, nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid. De studierichting wetenschappen-wiskunde opent de poort naar een breed scala van opleidingen in het hoger onderwijs, waaronder studies van ingenieur, wetenschapper, technicus, wiskundige, informaticus, geneesheer, enz.

19 Lessentabellen - 3de graad ECONOMIE-MODERNE TALEN -graad 3 BASISVORMING (21 u/week) A B AV Godsdienst/Zedenleer 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Engels 2 2 AV Frans 3 3 AV Geschiedenis 2 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 2 AV Natuurwetenschappen 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Wiskunde 3 3 SPECIFIEK GEDEELTE (8u of 9u/week) AV Economie 4 4 AV Engels AV Frans AV Duits 2 AV Duits of Spaans 3 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u of 2u/week) AV Wiskunde +2 Competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL 33 32

20 LATIJN-MODERNE TALEN - graad 3 BASISVORMING (21 u/week) AV Godsdienst/Zedenleer 2 AV Aardrijkskunde 1 AV Engels 2 AV Frans 3 AV Geschiedenis 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 AV Natuurwetenschappen 2 AV Nederlands 4 AV Wiskunde 3 SPECIFIEK GEDEELTE (9 u/week) AV Engels +1 AV Frans +1 AV Latijn 4 AV Duits of Spaans 3 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (2 u/week) Competentieontwikkeling 2 TOTAAL 32

21 LATIJN-WISKUNDE - graad 3 BASISVORMING (22 u/week) AV Godsdienst/Zedenleer 2 AV Aardrijkskunde 1 AV Biologie 1 AV Chemie 1 AV Engels 2 AV Frans 3 AV Fysica 1 AV Geschiedenis 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 AV Nederlands 4 AV Wiskunde 3 SPECIFIEK GEDEELTE (8 u/week) AV Latijn 4 AV Wiskunde +4 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (2 u/week) AV Fysica +1 Competentieontwikkeling 2 TOTAAL 33

22 HUMANE WETENSCHAPPEN - graad 3 BASISVORMING (21 u/week) 1e lj 2e lj AV Godsdienst/Zedenleer 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Engels 2 2 AV Frans 3 3 AV Geschiedenis 2 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 2 AV Natuurwetenschappen 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Wiskunde 3 3 SPECIFIEK GEDEELTE (7 u/week) AV Cultuurwetenschappen 3 4 AV Gedragswetenschappen 4 3 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u/week) AV Frans AV Engels Competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL 32 32

23 MODERNE TALEN-WETENSCHAPPEN - graad 3 BASISVORMING (22 u/week) 1e lj. 2e lj. AV Godsdienst/Zedenleer 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Biologie 1 1 AV Chemie 1 1 AV Engels 2 2 AV Frans 3 3 AV Fysica 1 1 AV Geschiedenis 2 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Wiskunde 3 3 SPECIFIEK GEDEELTE (8 u/week) AV Aardrijkskunde +1 AV Biologie +1 AV Chemie AV Engels AV Frans AV Fysica AV Duits 2 2 AV Wiskunde COMPLEMENTAIR GEDEELTE (3 u/week) AV Wiskunde Competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL 33 33

24 WETENSCHAPPEN-WISKUNDE - graad 3 BASISVORMING (22 u/week) 1e lj. 2e lj. AV Godsdienst/Zedenleer 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Biologie 1 1 AV Chemie 1 1 AV Engels 2 2 AV Frans 3 3 AV Fysica 1 1 AV Geschiedenis 2 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Wiskunde 3 3 SPECIFIEK GEDEELTE (7 u/week) AV Aardrijkskunde +1 AV Biologie +1 AV Chemie AV Fysica AV Wiskunde 4 4 COMPLEMENTAIR GEDEELTE (4 u/week) AV WW Chemie 1 1 AV WW Fysica 1 1 Competentieontwikkeling 2 2 TOTAAL 33 33

25 INSPIREREN

26 Inspireren ons team: dynamisch en enthousiast, een leraarszaal vol ideeën extra activiteiten aansluitend bij de leerplandoelen Aansluitend op de leerplannen, de vakoverschrijdende eindtermen en inspelend op de interesses van de leerlingen, worden activiteiten georganiseerd, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Kijk op om te zien waar de inspiratie ons overal heen voert. Dit aanbod varieert van schooljaar tot schooljaar. Het wordt elk jaar in grote mate mee bepaald door het gevarieerde, educatieve aanbod in Gent en onmiddellijke omgeving. activiteiten rond taal Auteurs, zoals Tom Lanoye, Griet Op de Beeck, Stefan Hertmans, Jean Paul Van Bendegem, Herman Brusselmans, Karla Stoefs, Dimitri Verhulst en Christophe Vekeman, komen op school spreken over diverse thema s met betrekking tot taal en literatuur. Om de leerlingen extra warm te maken voor taal zullen ze ook gaan kijken naar Engelstalige stand-upcomedy, voorstellingen van het English Theatre Company en Franstalig improvisatietheater.

27 naschoolse sportcompetitie De school neemt actief deel aan allerhande sportwedstrijden georganiseerd op woensdagnamiddag. sport na school-pas (SNS) Een pas om tegen voordeeltarief na schooltijd te sporten. Dit wordt verdeeld via de sportleerkrachten. olympiades Vanaf de 2de graad kan je op vrijwillige basis deelnemen aan allerlei olympiades voor talen en wetenschappen. Schrijf je in en verdedig mee de kleuren van de school! schoolband Ben je eerder muzikaal aangelegd? Zoek je bandleden en een repetitieruimte? Solliciteer voor onze schoolband! Ambiance is verzekerd tijdens de live-optredens op allerhande activiteiten. De repetities worden begeleid door drie muzikale leerkrachten. actieve leerlingenraad Ook leerlingen van de 1 ste graad zetelen in deze raad. Zij kunnen hierin concrete voorstellen doen over de naschoolse activiteiten, het examen- en lessenrooster, herinrichting van de speelplaats, lokalen. Komt de sint of de paashaas op bezoek? De leerlingenraad regelt het voor jullie! Sinds het schooljaar zetelt een delegatie van de leerlingenraad in de schoolraad. De schoolraad is een officieel inspraakorgaan, waarin leerling, leerkrachten en ouders samen het beleid mee vorm geven.

28 INNOVEREN

29 Innoveren onze basisfilosofie: onze leerlingen voorbereiden op de maatschappij van morgen. met onze blik op de toekomst De school waar je vandaag voor kiest, zal niet meer dezelfde school zijn waar je zoon of dochter morgen afstudeert. Je vertrouwt de toekomst van je kind aan ons toe. Je mag verwachten dat we je kind klaarstomen voor de maatschappij van morgen, niet voor de maatschappij zoals die er vandaag uit ziet. Moderne, hedendaagse infrastructuur ondersteunt onze onderwijspraktijk. Vertrekkend vanuit onze visie, de leerplannen en de vakoverschrijdende eindtermen gaan we de uitdaging aan om te behouden wat goed is en bij te sturen waar het nodig is. Ons team gaat voluit voor eigentijds en toekomstgericht onderwijs. Elk lesuur opnieuw haalt het team het beste uit zichzelf. We zijn pas tevreden als onze leerlingen ook het beste uit zichzelf halen!

30 seminarie competentieontwikkeling Het Atheneum Gentbrugge heeft er voor gekozen om het seminarie competentieontwikkeling (CO) in te richten om de leerlingen ten volle te ontplooien en om hen in het heden en de toekomst effectief te leren omgaan met de realiteit. Het seminarie biedt een platform waar leerlingen hun talenten, naast de schoolse kennis, maximaal kunnen benutten. Dit is immers het stimuleren van persoonlijke ontwikkelingskansen in de meest brede zin van het woord. Vanuit de visie Atheneum Gentbrugge een school in actie wil het schoolteam met volle overtuiging de ruimte creëren om te werken aan een tweeledige doelstelling: Leerlingen laten ervaren wat competentiegericht werken is Leerlingen effectief leren omgaan met de realiteit is hen onder meer introduceren in het competentiegericht denken. Jongeren moeten leren omgaan met de complexe realiteit van onze maatschappij vandaag. De combinatie van ontwikkelde kennis, vaardigheden en attitudes moet in verschillende situaties kunnen worden ingezet. Levenslang leren, inzicht in het eigen functioneren en het zelf in handen nemen van de persoonlijke groei vormen hier de rode draad doorheen het volledige seminarie competentieontwikkeling Ervaring opdoen in competentie ontwikkelend onderwijs Vanuit de bewuste overtuiging dat in het onderwijs van de toekomst de competentieontwikkeling aan belang zal toenemen, wensen we proactief ervaring op te bouwen in deze materie. Onderwijsvernieuwing vraagt tijd. Het vraagt inzet en engagement van binnenuit en bottom-up willen we een rol van betekenis kunnen spelen in het onderwijs van de toekomst.

31 In het seminarie CO vormen vijf competenties de rode draad doorheen alle projecten. Deze competenties worden samengevat onder het IT-VIP acroniem en kunnen als volgt worden toegelicht: I: omgaan met Informatie Waar vind ik informatie? Is deze informatie betrouwbaar en volledig? Hoe gebruik ik deze informatie in mijn project? T: omgaan met taken Hoe splitsen we een groot project op in deelfases? Welke taken horen daarbij? Hoe werken we deze taken gestructureerd af? V: verantwoordelijkheid nemen Wie doet wat? Ben ik bereid om mijn verantwoordelijkheid op te nemen? Hoe ga ik ermee om als iemand anders dit niet doet? I: interpersoonlijke relaties Hoe werken we efficiënt samen? Hoe verdelen we taken? Wie neemt welke rol op zich? Wat is mijn bijdrage in het goed/slecht functioneren van een groep? Hoe sturen we elkaar bij zodat we ons doel kunnen bereiken? P: persoonlijk functioneren. Wat zijn mijn sterke punten? Wat zijn mijn zwakke punten? Hoe kan ik gericht een aantal zaken bijsturen? Wat is voor mij moeilijker om bij te sturen? Hoe gebruik ik die zelfkennis om tot een juiste studiekeuze te komen? Van CO naar CO+. In het schooljaar schakelde het schoolteam over van CO naar CO+. Het basisprincipe van competentieontwikkelend onderwijs blijft, maar de vrije projecten worden ingebed in een breder gamma van modules. Via deze modules worden er naast de creatieve projecten ook een gamma aan verdiepende en/of uitdagende vak inhoud aangeboden. De inhoud van de modules kan van jaar tot jaar variëren.

32 Infrastructuur en didactisch materiaal infrastructuur Hedendaags onderwijs wordt best ondersteund door een hedendaagse infrastructuur. Het schoolteam levert met de hulp van de dienst infrastructuur van de scholengroep inspanningen om de klassen, de speelplaats en het volledige schoolgebouw fris en aantrekkelijk te maken voor iedereen. didactisch materiaal De vakgroepen werken met de nieuwste handboeken en leerwerkboeken. Er is internet en mogelijkheid tot projectie in elke klas. De school beschikt over twee degelijk uitgeruste computerklassen en vier zeer goed uitgebouwde labo s. Is onze infrastructuur ontoereikend, dan zoeken we alternatieven binnen de universiteit, de hogeschool Gent of andere externe partners voor het realiseren van bepaalde leerplandoelstellingen.

33 Praktische informatie aanschaf boeken Boeken (huur of aankoop) en werkschriften (aankoop) worden bij voorkeur aangeschaft via de firma Iddink. Je bestelt online en het boekenpakket wordt aan huis geleverd eind augustus. maximumfactuur De school werkt met het principe van de maximumfactuur. Vooraf weet je wat een schooljaar je maximaal kost, huur van de boeken en aankoop werkschriften inbegrepen. begeleide avondstudie Op maandag, dinsdag en donderdag is er begeleide avondstudie van 15.30u tot 17u. start schooljaar Het schooljaar start op donderdag 1 september Alle leerlingen van het 2de tot en met het 6de jaar starten om u. Nieuwe leerlingen in 2de tot en met het 6de jaar worden verwacht om 9.15 u voor een onthaalmoment, een rondleiding en uitleg Smartschool.

34 Bereikbaarheid Te voet of met de fiets Zoek een veilige route via met openbaar vervoer bussen 9, 20 tot halte Dienstencentrum bus 27 tot halte Arsenaal tram 22 tot halte Dienstencentrum bus 3 tot halte Meersemdries trein tot station Gentbrugge met de wagen We liggen vlakbij de op- en afrit van de E17.

35 Contacteer ons Ooievaarsnest Gentbrugge tel: 09/ atheneumgentbrugge@pantarhei.be website: facebook:

ATHENEUM GENTBRUGGE. Leren - Inspireren - Innoveren 2015-2016. Brochure 1ste graad

ATHENEUM GENTBRUGGE. Leren - Inspireren - Innoveren 2015-2016. Brochure 1ste graad ATHENEUM GENTBRUGGE Leren - Inspireren - Innoveren Brochure 1ste graad 2015-2016 Lid van Scholengroep Panta Rhei - GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Ooievaarsnest 3-9050 Gentbrugge - tel. 09/210

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO Inhoud VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN Inleiding quiz Situering HW binnen SO Specifieke vakken binnen HW Lessentabel Profiel leerlingen Vervolgopleidingen Jaarplan Ruben Delafontaine Inleiding quiz Surf

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

WIE? WAT? WAAROM? HUMANE. wetenschappen. Infodocument voor ouders en leerlingen, door het GO! Atheneum Vilvoorde.

WIE? WAT? WAAROM? HUMANE. wetenschappen. Infodocument voor ouders en leerlingen, door het GO! Atheneum Vilvoorde. WIE? WAT? WAAROM? HUMANE wetenschappen Infodocument voor ouders en leerlingen, door het GO! Atheneum Vilvoorde. HUM WET IS HET IETS VOOR MIJ? HUMANE WETENSCHAPPEN VISIE Van leerlingen Humane wetenschappen

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod 3de graad in het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Studierichtingen derde graad

Studierichtingen derde graad Studierichtingen derde graad www.inspirocollege.be 2 WELKOM Beste leerling Je bent 16-17 jaar. Je hebt stilaan een betere kijk op je mogelijkheden en interesses gekregen. Het Inspirocollege biedt een waaier

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE

SPEELHOFLAAN SINT-TRUIDEN tel WEBSITE SPEELHOFLAAN 9 800 SINT-TRUIDEN tel. 0 68 7 E-MAIL rita.utens@ktasinttruiden.be WEBSITE www.atheneumsinttruiden.be VISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT In de eerste graad stond een brede basisvorming centraal,

Nadere informatie

ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021

ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021 ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021 Beste ouders Beste leerling Je gaat volgend schooljaar naar het eerste jaar van het

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2018 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren Eerste jaar van de eerste graad Bij de start van het secundair onderwijs wordt er getracht de leerling een zo breed mogelijke vorming te geven en hem/haar te laten proeven van verschillende vakken. Dit

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 27 april 2016

naar de derde graad woensdag 27 april 2016 naar de derde graad woensdag 27 april 2016 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de - 2de 2de

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Humane Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die... meer wil te weten komen over mens en samenleving; niet klakkeloos herkauwt,

Nadere informatie

Studierichtingen derde graad

Studierichtingen derde graad Studierichtingen derde graad 2018 WELKOM Beste ouders Beste leerling Je bent 16-17 jaar. Je hebt stilaan een betere kijk op je mogelijkheden en interesses gekregen. Het Inspirocollege biedt een waaier

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren.

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Keuzes eerste leerjaar A 2018-2019 Keuze 1: Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Basis: Je haalt voldoende tot behoorlijke cijfers in de basisschool. Je kiest om de basisleerstof

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: goed is in het rekenen en redeneren met getallen? gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te studeren?

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum

GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM GO!ATHENEUM. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum. Brugge Centrum ka1.brugge@g-o.be www.ka1brugge.be KONINKLIJK ATHENEUM I Sint-Clarastraat 46 8000 Brugge Het KA1 ontwikkelt taal en cultuur In de eerste plaats geven we kennis mee, maar het Atheneum heeft ook oog voor

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiezen wij ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier aan studierichtingen in ASO-BSO-TSO en

Nadere informatie

Tweede en derde graad ASO

Tweede en derde graad ASO Tweede en derde graad ASO Economie Eigenheid: wordt in twee paketten aangeboden: met meer moderne talen of met meer wiskunde het vak economie bestaat uit algemene economie en bedrijfswetenschappen (daar

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek LESSENTABELLEN 2013-2014 Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek Koninklijk Atheneum Assebroek GO! - Scholengroep 25 - Brugge-Oostkust Daverlostraat 132-8310 Assebroek 050/36.68.80 web:

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso Studieaanbod de graad ASO / Economie / Humane Wetenschappen / Latijn / Wetenschappen / TSO / Techniek-Wetenschappen / BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso 0 IKSO voor jongeren met ambitie De studierichting

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle opleidingen en een sterke voorbereiding op hogere studies Maximale ontwikkeling van talenten en vaardigheden

Kwaliteitsvolle opleidingen en een sterke voorbereiding op hogere studies Maximale ontwikkeling van talenten en vaardigheden Kwaliteitsvolle opleidingen en een sterke voorbereiding op hogere studies Binnen de verschillende studierichtingen worden ook een aantal keuzevakken aangeboden, zodat leerlingen extra mogelijkheden krijgen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Algemene structuur. 2 de graad BSO

Algemene structuur. 2 de graad BSO Algemene structuur ASO 2 de graad TSO Economie Latijn Wetenschappen Handel Soc. en Techn. Wetenschappen BSO Kantoor Voeding-Verzorging ASO 3 de graad TSO Economie-Wiskunde Latijn-Wiskunde Wetenschappen-Wiskunde

Nadere informatie

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit?

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? Modernisering scholengemeenschap FAQ ouders/leerlingen In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? De effectieve hervormingen met

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS)

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS) 1 STUDIEAANBOD 2 LESSENTABELLEN LESSENTABEL 1 ste graad 1ste leerjaar A 2de leerjaar Optie: Klassiek Optie: TOP! Grieks- Latijn Latijn Moderne Wetensch. Godsdienst 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde 2 2 1 1 1 Beeld

Nadere informatie

EDUGO campus De Brug

EDUGO campus De Brug LAGER ONDERWIJS 3 de graad STEM in de lessen Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Labo s & workshops Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus

Nadere informatie