WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel. 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel. 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze"

Transcriptie

1 WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze

2 Wat we hebben gedaan Samen op pad langs de stroom Op zoek naar innovatieve, onderscheidende en patroon doorbrekende ideeën voor een klimaatrobuust systeem

3 Er is o.a. nagedacht over: Hoe zorgen we ervoor dat bestaande woonwijken en bedrijventerreinen kunnen omgaan met de gevolgen van extreme buien nu en in de toekomst? Hoe gaan we klimaatbestendig om met water in de woonkernen en voorkomen we problemen in het buitengebied? Wat is nodig om de beekdalen klimaatrobuust te krijgen? Wie zijn hierbij nodig? Hoe kunnen we in hogere delen van het beekdal meer water vasthouden? Hoe gaan we om met de vaak tegenstrijdige belangen van natuur en landbouw ten aanzien van grond- en oppervlaktewater? Hoe verbeteren we de kwaliteit van ons stedelijk water? Wie heeft daarin een rol? Hoe kunnen we de piekafvoer van verhard oppervlak verder tegen gaan?

4 Oogsten van ideeën Er zijn veel ideeën gedeeld en uitspraken gedaan m.b.t. onderstaande thema s: 1. Integraal kijken, over grenzen heen, business model, samenwerking, gebiedsprocessen 2. De werking van de natuur versus de maakbaarheid van de mens. Heldere keuzes maken 3. Financiële prikkel, flexibele belasting, ökopunkte hydroneutraal verdienmodel 4. Bodemkwaliteit en bodemontwikkeling 5. Infiltratie in stedelijk gebied en in hooggelegen gronden

5 1. Integraal kijken (1) Gebiedsproces; vaker wandelen met andere partijen bij projecten, samen met mensen in het gebied, met de bouwer, met gemeente. Beter rekening houden met wensen en wat leeft. Bouwen aan vertrouwen. Openbare ruimte integraal inrichten en keuzes maken. Oplossingen integraal aanpakken, het is niet alleen een waterprobleem. Nu moet de waterspecialist vaak (technische) oplossingen verzinnen. In plaats daarvan keuzes op een hoger niveau maken; met een integrale kijk zijn er meer oplossingen mogelijk. Nodig: waterspecialist, agrariër en RO moeten elkaars taal leren spreken. Gezamenlijke ambitie. Mooi voorbeeld: ZLTO heeft een Agrarische Structuurvisie Heeze- Leende gemaakt, die werkt heel goed. Moet eigenlijk geupdated worden. Business wise denken; plannen / richting voor jaar. Overheid zou dit long term denken moeten overnemen. Als alle partijen achter plannen staan en er draagkracht is, dan heb je geen last van het politieke spel, 4 jaar denken. Integraal proces gemeente/overheid. Het hele proces binnen gemeenten moet meer op gebiedsniveau worden ingericht. Integraal proces = inclusief het vakgebied water. Advies bouwpeil afgeven, m.n. voor particulier terrein. Bouwpeil is nu vrij voor dorpelhoogte. Weg ligt vaak op zelfde peil als dorpels van huizen. Wegen lager leggen. Kansen benutten bij ontwikkelingsplannen, wegen die open gebroken worden. Nodig: integrale kijk binnen gemeente.

6 1. Integraal kijken (2) Ruimte bieden voor innovatie in de manier van aanbesteden. Bestekken zijn nu vaak dichtgetimmerd. Aannemer ruimte geven om iets uit te voeren. Bij bijv. RWS zie je steeds meer dat er functionele eisen worden gesteld. EHS herzien; keuze maken in functies en ambities. Kijken of doelen in EHS op de goede plekken liggen. Erkennen als doelen niet gerealiseerd kunnen worden. We willen teveel gebieden aan elkaar verbinden. Hoge gronden teruggeven aan landbouw. Voorbeeld: Limburg. Bewustwording vergroten bij alle partijen. Rollen, taken, (ieders) verantwoordelijkheid. Men vindt vaak dat de oplossing bij de ander ligt, dat het probleem elders opgelost moet worden. Landschaps-ecologische systeemanalyse (LESA) Er is niet één oplossing; het is maatwerk. Een eerste stap zetten; kleine maatregelen nemen. Niet één allesomvattende maatregel voor alle problemen willen, maar maatwerk voor elk gebied. Meer maatwerk in huidige visies. We gaan vaak vanuit integraliteit een plan maken en dan blijkt het niet haalbaar. Voer het plan dan voor bijv. 80% uit, zodat je toch iets realiseert. Communicatie. Nu beginnen -> successen -> enthousiasme. Niet praten maar doen. Haal meer mensen met verschillende expertise bij keukentafelgesprekken om de juiste gebiedskennis boven tafel te krijgen. Voorkomen van overstroming, wateroverlast (is iets anders dan voorkomen van schade). Scheiden van waterstromen moet nadrukkelijker op de agenda. Wat gaat wel/niet in het riool.

7 2. Werking natuur vs maakbaarheid mens (1) Parallelle systemen: steeds meer beken worden meanderend gemaakt. Maak een parallel systeem, een bypass om water af te voeren. In hogere delen water vasthouden. Bv. Strijper Aa project; als je water de vrije loop geeft, ontwikkel dan een waterretentie voorziening. Straat van de toekomst: nadenken over de straatvisie voor over 30 jaar. Wordt nu gemaakt bij gemeente Eindhoven. Waterschap is al aangehaakt. Ook (energie)bedrijven, universiteiten, andere overheden laten meedenken. Mobiliteit verandert, klimaat en warmtehuishouding en energiehuishouding ook. Eindhoven als pilot laten fungeren. Voorbeeld: Oss heeft Weg van de toekomst. Parkeerterreinen 20 cm lager leggen dan de afvoer: tijdelijke waterberging. Bij hevige regenval heb je dan wel even overlast, maar het water is al vrij snel weer weg. Duidelijke en bewuste grond/doelen keuze maken. Belangen uitspreken. Bv. landbouw versus natuur. Keuzes maken in overleg met partijen. Niet meteen gaan onteigenen en geld bieden. Probeer aan de keukentafel de belangen op te halen en samen te dealen. Keuzes maken: wat willen we waar (en is het dan redelijk voor partijen)? Maak keuzes in ruimtelijke ordening. Niet alles kan overal. Je kunt in een beekdal geen aardappels en schorseneren verbouwen, of huizen bouwen. Eerlijk afspraken maken in een gebied: bv. dit is typisch geschikt voor akkerbouw. Dan moet je daar ook niet gaan bouwen. Nodig: afspraken voor langere termijn en vertrouwen. Partijpolitiek werkt niet mee. Onderhoud en gebruikskeuze van percelen.

8 2. Werking natuur vs maakbaarheid mens (2) Laten regenen waar het kan. Voorbeeld: bij Olympische Spelen werd in de wolken geschoten om het op een andere plek dan boven het stadion te laten regenen. Technische oplossing. (Discussie over maakbaarheid). Aansluiten bij natuurlijke systemen (doorstroomsysteem). Realisatie: onze omgeving is niet zo maakbaar. De laatste 60 jaar is alles naar onze hand gezet met technische oplossingen. Daar moeten we vanaf. Nu kunnen we nog kijken hoe het landschappelijk functioneert als systeem. Door alle technische oplossingen gaan natuurlijke systemen anders reageren; dan gaat het ergens anders lekken. We moeten over perceelniveau en individueel niveau heen kijken. Wat is de stroom waarmee we kunnen mee bewegen? Dan kijken wat het betekent voor de financiering etc. We moeten weer leren met de natuur te leven. Mensen hadden vroeger tegels beneden in de woning i.v.m. mogelijke overstroming. Als het huis werd verkocht, legden volgende bewoners parket en convectorput aan, en kregen ze problemen. In stedelijke omgeving zorgen voor doorstroming van de systemen zodat het water ververst wordt. Bv. water bij kasteel Heeze: dit is kunstmatig. Techniek gebruiken om doelstellingen te behalen, bv. peilgestuurde drainage toepassen.

9 3. Financiële prikkel Verdienmodel herzien, waterschapsbelasting en rioolheffing heroverwegen. Differentiëren als iemand de regenpijp afkoppelt of infiltreert in eigen bodem. Bv: gemeente Venray is bezig met beleid. Waterschapsbelasting is geen verzekeringpremie: duidelijk communiceren en verwachtingen managen. Als je tuin overstroomt, kun je geen claim indienen. Waterschapsbelasting: differentiatie in tarief voor een grijs water systeem versus een gescheiden zwart / wit water systeem. Nodig: mensen moeten weten wat ze voor een gescheiden systeem moeten doen en investeren. Weten in hoeveel jaren je het hebt terugverdiend. Hydrologisch neutraal = vrijstelling van OZB. Dit is in landen om ons heen al gebruikelijk. Wie geen/weinig nuts- en energiediensten gebruikt, (zelf energie opwekken, water opvangen, etc.) krijgt ÖKO-punkte. Nodig: het maakt niet uit in welke bestuurslaag de vrijstelling komt, kan ook gemeente zijn (samenwerking met waterschap).

10 4. Bodemkwaliteit en bodemontwikkeling Bodemkwaliteit verbeteren: organisch stofgehalte in de grond verhogen. Biomassa toevoegen aan de bodem op hoge akkergronden. Maaisel verwerken. Gras- en slootmaaisel verzamelen en composteren. Samenwerking boeren en Staatsbosbeheer, waterschap! Boeren mogen niet meer bemesten. Door biomassa kan de grond mineralen beter vasthouden en de waterhuishouding blijft beter op orde. Kringloop denken: organische stoffen, plantenresten gebruiken. Er is nu een rigide mestbeleid, Wet meststoffen. We moeten niet overbemesten, de kunstmest terugdringen, en stalmest meer benutten. Ook in bossen speelt bodemontwikkeling. Kwaliteit van bossen gaat achteruit door monoculturen, strooisel van niet verterende naalden. Als je op hogere gronden water wil infiltreren en water vasthouden, dan ook kwaliteitsaspect meenemen. Water opslaan in bodem kan alleen als er organische stoffen in zitten. Nodig: rijker strooisel. Strooisel omzetting. Stap voor stap infiltreren en kijken wat het met het systeem doet.

11 5. Infiltratie Kennis van platteland benutten voor stad: van agrarische inzichten leren voor stedelijk gebied. Infiltratiecapaciteit van de grond vergroten en verdroging tegengaan. Bv. m.b.v. maaimachine die grond ook openmaakt i.p.v. alleen dichtrijdt. Benut de Brabantse geologische breuken voor infiltrerende berging. D.m.v. pakket water in ondiepe ondergrond water sparen voor perioden van droogte. Kennis is nu in ontwikkeling; er loopt een onderzoek. Mogelijke partner: Brabant Water heeft veel kennis van de breuken. Bovenlopen creëren. Over hoogtelijnen water infiltreren naast de koppen, langzaam naar beneden met water afvoer, 3 meter breed evenwijdig met het beekdal op de 20 meter hoogtelijn. Voorbeeld: bovenlopen Tongelreep (vanwege visvijvers). NB: waar je natuurdoelen wil realiseren, krijg je wel andere waterkwaliteit. Regenpijpen afkoppelen. Nodig: a) burgerparticipatie. b) filterpijpen beschikbaar stellen: een paar meter pijp met gaten er in geboord, om in tuin regenwater te infiltreren. Kansen benutten bij de herinrichting van oude wijken om water vast te houden. Slim inrichten. Regenpijpen afkoppelen van riolering. Infiltrerende bestrating. Semi-verharding, bijv. grastegels. Hele woonwijk en parkeerterreinen zo bestraten. Belemmering: gemeentelijke beheerders houden rekening met acceptatie. Openbare ruimte moet er netjes uit zien. Men wil geen grassprietjes tussen tegels. En het is niet voor iedereen toegankelijk: bv. voor mensen die slecht ter been zijn, naaldhakken.

12 Gouden tips van de deelnemers (1) 'Starten ook met kleine dingen; alle kleine dingen samen leiden tot grote besparingen. -> Start met infiltreren van dakoppervlak zowel landelijk als stedelijk.' 'Samen bedenken wat we waar willen, en daar het juiste maatregelenpakket op los laten en de juiste keuzes maken. Vooruit kijken!' 'Niet te snel van het pad af gaan.' 'Geef aandacht aan de bodem en landschapsecologische systeemanalyse (LESA).' 'Benut hydrologische kansen van de Brabantse breuken.' 'Positieve impuls met financiën om af te koppelen (HNO). Kijk naar Oostenrijk: ÖKO-punkte.' 'Bypass naast de beken' 'Denk aan gebiedsprocessen. Gebruik de keukentafelgesprekken. Bier Boer Water kan een voorbeeld zijn.'

13 Gouden tips van de deelnemers (2) Maak gebruik van een gevoel van urgentie in de samenleving, want hen heb je nodig voor de realisatie van welke ontwikkeling dan ook.' 'Laat belanghebbenden in een vroegtijdig stadium meedenken. Luister naar elkaars belangen!' 'Watervisie opstellen voor stroomgebied en dit ook echt in beleid vaststellen. Visie wordt integraal opgesteld middels Weten Willen Werken methoden: - Weten: systeemkennis, waar zitten de risico s, hoe stroomt (hemel)water etc. - Willen: welke structuren/functies vinden we belangrijk en geef hier ook een locatie aan. - Werken: aan de slag. Integraal = verkeer/water/groen/beheer/welzijn agrarisch/natuur/burger/ondernemer.' 'Werk aan de straat van de toekomst. Integrale toekomstbestendige straat waar onder meer klimaatadaptie een plaats heeft.' 'Het bestuur moet eens in het gebied gaan ruiken, voelen en gaan kijken naar een aantal problemen.

14 Vervolgacties uit de WaterWerkplaats 1. Een groepje gaat verder met het thema: Integraal kijken. Over grenzen heen kijken. Samenwerking. Gebiedsprocessen. Business model. Wie: Leon, Janus en Petra. 2. Een groepje gaat verder met het thema: Bodemkwaliteit en bodemontwikkeling. Groepje: Toon, Peter, Jan. 3. Waterschap De Dommel zoekt n.a.v. vraag uit: Wat is het rendement als iedereen zijn regenpijp afzaagt en tegels uit de tuin haalt? Inschatting van Heijmans: 50% minder overstort. Moet voor iedere gemeente berekend worden, ieder gebied is anders. 4. Er wordt een algemeen verslag gedeeld met alle deelnemers als de vijf WaterWerkplaatsen voor professionals hebben plaatsgevonden. 5. Voorjaar 2017 is er een nieuwe bijeenkomst. Daarin wordt kennis gedeeld en worden de verschillende belangen geduid/ op elkaar afgestemd.

15 Deel online JOUW ideeën/inzichten met anderen! via onze online WaterWerkplaats: De resultaten van de andere WaterWerkplaatsen voor professionals zijn te vinden op onze website:

16

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016 Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals 21 december 2016 OPZET EN UITKOMSTEN 1 e ronde WaterWerkplaatsen per gebied De bijeenkomsten vonden plaats in de stroomgebieden rondom: De Reusel De

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017 Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals 16 februari 2017 Programma 1. Welkom en toelichting op programma 2. WaterWerkplaatsen 3. Presentatie van de adviezen Bodem Water in bebouwd

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Het veranderende klimaat en de verstedelijking brengen grote uitdagingen met zich mee. Regenbuien worden steeds extremer en komen vaker voor, met

Nadere informatie

Herinrichting Baarskampstraat

Herinrichting Baarskampstraat Herinrichting Baarskampstraat Opening/ mededeling Gemeente Peel en Maas: Jo Claassen projectleider uitvoering Steven Duerink adviseur verkeer en vervoer Wolfgang Holz adviseur wijk, natuur en landschap

Nadere informatie

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel MEMO Aan: - Gemeente Gemert-Bakel Van: - Buro SRO Datum: - 20-11-2012 Onderwerp: - Watermemo De Hoef 16 Gemert Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel De heer M.C.M. Sieben is voornemens een nieuwe rundveestal op te richten op het perceel, kadastraal bekend als gemeente Nederweert, sectie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Sparen zonder kosten

Sparen zonder kosten Afkoppelen bij wegwerkzaamheden: Sparen zonder kosten September 2016 Fractie Water Natuurlijk Aa en Maas Dhr. A. Voets Afkoppelen bij wegwerkzaamheden: Sparen zonder kosten. 1. Inleiding afkoppeling wegen

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendig Eindhoven. Luuk Postmes 19 mei 2015

Naar een klimaatbestendig Eindhoven. Luuk Postmes 19 mei 2015 Naar een klimaatbestendig Eindhoven Luuk Postmes Speerpunten Eindhoven op watergebied Klimaatverandering Wateroverlast zomerse buien Hittestress Droogtestress Duurzame stad: Energie neutraal Grondstoffen

Nadere informatie

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen.

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen. NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Dibema Montfort B.V. Projectnummer : RDL-007-01 Projectomschrijving : Wonen Aan de Kasteeltuinen Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

WaterWerkplaats Beerze. 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem

WaterWerkplaats Beerze. 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem WaterWerkplaats Beerze 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem Wat we hebben gedaan Samen op pad langs de stroom Op zoek naar innovatieve, onderscheidende en patroon doorbrekende ideeën voor een klimaatrobuust

Nadere informatie

WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels)

WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels) WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels) Sessieleiding: Sander Groenen Dick Boland Organisatie: Fabiënne van Grunsven Illustrator: Kees Ariëns Deelnemers: Gertie van Lieshout Paul van Dijk Erik van

Nadere informatie

Antwoorden bij de casus wateroverlast

Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij vraag 1: Nee, om het lokale probleem (6 bedrijven die lozen) op te lossen hoeft gemeente A niet iets op te nemen in haar omgevingsvisie. Door aanpassing

Nadere informatie

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel Carel de Vries Aanleiding Toekomstvisie LTO Noord-Gelderland Sectorvisie mestbeleid: Koersvast richting 2020 Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Watervisie 2030, Water schap Rijn en IJsselAgenda Achterhoek

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement. Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018

De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement. Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018 De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018 Beleggen meer natuurinclusief maken Naar 2 Afstand tot de natuur

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Programma van de avond: vgrp 2015-2019 Inwonersbijeenkomst. Positie vgrp5 gemeentebeleid. Even voorstellen. Relaties met beleid / plannen

Programma van de avond: vgrp 2015-2019 Inwonersbijeenkomst. Positie vgrp5 gemeentebeleid. Even voorstellen. Relaties met beleid / plannen vgrp 2015-2019 Inwonersbijeenkomst 8 Januari 2015 19:45 20:00 20:05 20:15 22:00 Programma van de avond: Welkom en voorstelronde Toelichting doel bijeenkomst Wat is een vgrp? Gesprek met de inwoners adv

Nadere informatie

Doel: voorkom regenwateroverlast!

Doel: voorkom regenwateroverlast! http://bit.ly/2pjgadl Wereldtemperatuur 188-216 Ontwikkeling extreme neerslag Doel: voorkom regenwateroverlast! Masterclass klimaatadaptatie Kennemerland, 18 mei 217. Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED

Nadere informatie

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Inventarisatie bereikbaarheidsplan, sessie 1 Maandag 10 juni 2013, Sloperbedrijf Van Putten Angela de Vries Rob de Haas Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico.

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico. Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico Water Ruimte Omgevingswet 2 3 Januari 2019: Huidige grondwaterstanden laag

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Staat Dalfsen onder water?

Staat Dalfsen onder water? Staat Dalfsen onder water? 1. Ons klimaat 2. Groenstructuurplan Agenda 3. Ontwikkeling wijken in Dalfsen 4. Kenmerkende verschillen in de wijken 5. Wat doen wij 6. Wat kunnen jullie doen? 7. Pauze 8. Stellingen

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

Welkom bewoners Kalksheuvel

Welkom bewoners Kalksheuvel Welkom bewoners Kalksheuvel Informatieavond over een toekomstig inrichtingsplan voor de wijk Kalksheuvel Donderdag 9 juli 2015 19.30-20.00 20.00-20.45 20.45-21.00 Informatie delen Ideeën en vragen verzamelen

Nadere informatie

DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN. 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E. u i n a r cchitectuur

DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN. 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E. u i n a r cchitectuur DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E ttuinar u i n a r cchitectuur h i t c t u r EVEN VOORSTELLEN... C A P E plein ttuinarchitectuur u i n a r c h i t c t u u r

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Subsidie Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten, samen met waterschappen,

Nadere informatie

Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert

Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert Inhoud 1. Inleiding... - 1-1.1. Aanleiding... - 1-1.2. Doel... - 1-1.3. Is wateroverlast op te lossen?...- 1-1.4. Inspraak en proces...

Nadere informatie

Afkoppelen: naar een

Afkoppelen: naar een Infovergadering Aquafin - Afkoppelen: naar een integrale Afkoppelen: naar een zorg voor water integrale zorg voor water dienst mobiliteit en duurzaamheid stadsbestuur Ronse Infovergadering Aquafin - Afkoppelen:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven

AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven Voor subsidie in het kader van de Stimuleringsregeling Afkoppelen verhard oppervlak 2007-2012 WRO en Subsidieverordening Afkoppelen hemelwater Stein 2010 In:...2010

Nadere informatie

RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT

RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT Deel Boven-Hardinxveld tussen Rivierdijk Wetering en Koningin Wilhelminalaan Nassaustraat. Uitnodiging voor de bewonersavond op 27 juni en 5 juli 2016 van 19:00

Nadere informatie

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfswaterplan Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfsgegevens Gegevens van het bedrijf Naam bedrijf : Naam en voorletter(s) : Adres : Postcode en woonplaats

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid. KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018

Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid. KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018 Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018 Inhoud presentatie Extreme neerslag en wateroverlast Zorgplicht waterschap en normering

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade.

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade. Doelen Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. 2. Geen (onaanvaardbare) economische schade of maatschappelijke hinder door wateroverlast. Bescherm volksgezondheid Beperk overlast

Nadere informatie

Ecosysteemdiensten. Een baten gerichte aanpak. ILB congres, 14 februari Julian Starink, ministerie I&M Paul Oude Boerrigter, Grontmij

Ecosysteemdiensten. Een baten gerichte aanpak. ILB congres, 14 februari Julian Starink, ministerie I&M Paul Oude Boerrigter, Grontmij Ecosysteemdiensten Een baten gerichte aanpak ILB congres, 14 februari 2012 Julian Starink, ministerie I&M Paul Oude Boerrigter, Grontmij Inhoud Wat zijn ecosysteemdiensten? Diverse voorbeelden. Waarom

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Effect overstorten op de wateroverlast

Effect overstorten op de wateroverlast Effect overstorten op de wateroverlast Kennisvraag: wat als er geen overstorten waren geweest? Wat is het effect daarvan op de waterstanden en overstromingen? Antwoord: lokaal kunnen overstorten een grote

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over afkoppelen

Veelgestelde vragen over afkoppelen 1 Veelgestelde vragen over afkoppelen Inhoudsopgave 1. Wat is afkoppelen?... 2 2. Waarom afkoppelen?... 2 3. Afkoppelen, hoe werkt dat?... 3 4. Wanneer wordt mijn straat afgekoppeld?... 3 5. Welk beleid

Nadere informatie

Herinrichting Jan Truijenstraat

Herinrichting Jan Truijenstraat Herinrichting Jan Truijenstraat Opening/ mededeling Gemeente Peel en Maas: Jo Claassen projectleider Steven Duerink Wolfgang Holz adviseur verkeer en vervoer adviseur wijk, natuur en landschap Extern Adviesbureau:

Nadere informatie

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven Ervaring bij Waterschap Limburg Ruimte voor de beek project Loobeekdal, periode 2005-2015 Frans Verdonschot Martijn Schraven Loobeekdal Venray 2 Loobeekdal doelen Doelen n Realisatie natuur (EHS) met natte

Nadere informatie

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Index Wat is Ruimtelijke Adaptatie Waarom is het nodig en wat kost het? Invloed van belastingheffing

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast Westelijke Langstraat Westelijke Langstraat is van oudsher een nat gebied waar afwatering belangrijk is. Dat is duidelijk te zien aan de vele slagen

Nadere informatie

Thema 3: Klimaat en water

Thema 3: Klimaat en water Thema 3: Klimaat en water Opwarming van de steden en de mogelijkheden van gras Karen Huijsmans Sweco Praktijk van waterberging op sportparken Jan Coppens Smits 25 september 2018 ConGRAS 1 inhoud Karen

Nadere informatie

Gemeentelijk Riolerings Plan

Gemeentelijk Riolerings Plan Gemeentelijk Riolerings Plan 2018-2022 dorpspraat over aanpak van wateroverlast Laren, maart en april 2018 Programma deel 1: kaders en historie deel 2: wat gebeurt er? deel 3: welke oplossingen? deel 4:

Nadere informatie

Regenwater in de tuin

Regenwater in de tuin Regenwater in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Voorkom verdroging Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten,

Nadere informatie

Rioolvervanging en herinrichting Katoen- en Industriestraat. Gemeente Oldenzaal

Rioolvervanging en herinrichting Katoen- en Industriestraat. Gemeente Oldenzaal Rioolvervanging en herinrichting Katoen- en Industriestraat Gemeente Oldenzaal Aanleiding van de werkzaamheden Bestaand vuilwaterriool in de Katoen- en Industriestraat is toe aan vervanging Hierdoor ontstaat

Nadere informatie

WaterWerkplaats Samenwerken in de streek

WaterWerkplaats Samenwerken in de streek WaterWerkplaats Samenwerken in de streek Sessieleiding: Sander Groenen Martin Bouwman Imagro Waterschap De Dommel Organisatie: Fabiënne van Grunsven Imagro Illustrator: Kees Ariëns Deelnemers: Henri van

Nadere informatie

dat het met name in het buitengebied, wijken met een apart vuilwaterriool en op bedrijventerreinen wenselijk is om dit verbod te laten gelden;

dat het met name in het buitengebied, wijken met een apart vuilwaterriool en op bedrijventerreinen wenselijk is om dit verbod te laten gelden; CONCEPT Besluit gebiedsaanwijzing afvoer hemelwater (artikel 4:44 APV) Het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn; Overwegende dat artikel 4:44, eerste lid jo artikel 4:43 van de Algemene

Nadere informatie

Waterparagraaf Heistraat Zoom

Waterparagraaf Heistraat Zoom Waterparagraaf Heistraat Zoom In Zeelst aan de Heistraat is een ontwikkeling gepland. Voor deze ontwikkeling dient een omgevingsvergunning te worden opgesteld waarvan deze waterparagraaf onderdeel uit

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

Schetsen klimaatatelier Doorwerth. april 2013

Schetsen klimaatatelier Doorwerth. april 2013 Schetsen klimaatatelier Doorwerth april 2013 Klimaatatelier Doorwerth Het klimaat verandert, er komen meer hete en droge perioden, de regen zal vaker in heftige, soms stormachtige buien naar beneden komen.

Nadere informatie

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet)

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet) Regenwateropvang op perceel en in de wijk Wat werkt (niet) STOWA / Stichting RIONED Utrecht, 29 mei 2018 Lekker duurzaam! Tegeltaks Ook gemeenten kampioen tegelen Chasse Park Breda Architect Rem Koolhaas,

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

Het klimaat past ook in uw straatje

Het klimaat past ook in uw straatje DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK Het klimaat past ook in uw straatje Voorbeeldenboek Ronald Loeve 5 april 2017 1 2 VOOR DE PRAKTIJK EN MET DE PRAKTIJK Samenwerking: Consortium: gemeenten

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2017 Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Samenstelling: Will Scheffer (TVVL) Presentatie: Oscar Nuijten (Edu4Install/TVVL) met o.a. informatie

Nadere informatie

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond {beek.boer.bodem} {beek.boer.bodem} Verwelkoming Uitdagingen en kansen voor de landbouw rondom de Aa Projectvoorstelling {beek.boer.bodem} Voorbeelden van maatregelen en begeleiding Verdere stappen in

Nadere informatie

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag.

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : Model bedrijfswaterplan Waterschap Brabantse Delta Behoort bij besluit nr. 14IT014912 d.d. 17 juni 2014 Het dagelijks bestuur mij bekend, de dijkgraaf Bedrijfsgegevens Gegevens

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Vergroening en verduurzamen landbouw

Vergroening en verduurzamen landbouw Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Vergroening en verduurzamen landbouw Wim Dijkman Dronten, 2-12 2014 1 Agenda Groen Ondernemen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Maatregelen POP en water

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Watertakenplan Olburgen. Technisch blok + Commissievergadering 10 januari 2018

Watertakenplan Olburgen. Technisch blok + Commissievergadering 10 januari 2018 Watertakenplan Olburgen Technisch blok + Commissievergadering 10 januari 2018 Agenda voor vandaag Deel 1 Technisch blok 0. Context van het Watertakenplan (10 minuten) Drie blokken over de inhoud 1. Streefwaarden

Nadere informatie

Waterschap De Dommel. Waterberging. De visie tot 2050 op hoofdpunten

Waterschap De Dommel. Waterberging. De visie tot 2050 op hoofdpunten Waterschap De Dommel Waterberging De visie tot 2050 op hoofdpunten Inhoud 2 De waterbergingsvisie van Waterschap De Dommel; doel, kader en status 4 Werknormen wat zijn dat? 5 Waterschap De Dommel kan niet

Nadere informatie

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl.

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl. Bijlage B, Nota van beantwoording zienswijzen van de heren Liebregts, van Dommelen, van Mierlo en ZLTO afdeling Kempen Zuidoost. Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d.

Nadere informatie

INFILTRATIE, DROOG & NAT. Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone

INFILTRATIE, DROOG & NAT. Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone INFILTRATIE, DROOG & NAT Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone Afkoppelen en verticaal infiltreren Sijpelende buis als wapen. Het klimaat verandert. Hevige regenval komt steeds vaker

Nadere informatie

Foto: Merkske, Noord-Brabant

Foto: Merkske, Noord-Brabant Foto: Merkske, Noord-Brabant 1 2 Hydraulischeweerstand is een optelsom van diverse soorten weerstand. Vegetatie geeft, met name in de zomer, de grootste weerstand. Ook obstakels als takken en omgevallen

Nadere informatie

Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt

Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt Presentatie 1 ste informatieavond Echt, 15 januari 2018 Afbeelding wijzigen Agenda Welkomstwoord door wethouder J. Dijcks Aanleiding voor de herinrichting Bepalen kaders

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Afkoppelen flats Veltum

B en W Adviesnota ADVIES. Afkoppelen flats Veltum B en W Adviesnota Onderwerp Afkoppelen flats Veltum Zaaknummer Teammanager Marco van de Voort B & W datum 14 januari 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Civiel en Verkeer Naam steller Erik Weijzen

Nadere informatie

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat?

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad Klimaatadaptatie van stedelijk gebied staat sinds kort prominent op de publieke agenda. Op Prinsjes dag heeft het kabinet de Deltabeslissing

Nadere informatie

Wateroverlast op het schoolplein?

Wateroverlast op het schoolplein? Wateroverlast op het schoolplein? Hoofdstuk 1 Wat is wateroverlast? https://www.youtube.com/watch?v=umnl4pxkkos Hoofdstuk 1 Wat is wateroverlast? Wat is het verschil tussen wateroverlast en een overstroming?

Nadere informatie

Afkoppelen Reutsberg Noord Waterrobuuste inrichting dmv afkoppelen regenwater en realiseren waterberging

Afkoppelen Reutsberg Noord Waterrobuuste inrichting dmv afkoppelen regenwater en realiseren waterberging Afkoppelen Reutsberg Noord Waterrobuuste inrichting dmv afkoppelen regenwater en realiseren waterberging Reutsberg Noord Probleem regenwater: veel afstroming en riolering overbelast (laag maaiveld) Oplossing

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

Keynote Future Green City 26 november 2015 10.30-12.00

Keynote Future Green City 26 november 2015 10.30-12.00 Keynote Future Green City 26 november 2015 10.30-12.00 Thema: Leven met water in de stad Speech: - Geweldig om zoveel professionals bezig te zien met groen en water in stedelijk gebied! - In het Deltaprogramma

Nadere informatie

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Naam: Milieu Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Slootrandenbeheer Baggeren Krabbescheer bevorderen

Nadere informatie

Stedelijke wateropgave. (van traditionele rioolvervanging

Stedelijke wateropgave. (van traditionele rioolvervanging Stedelijke wateropgave (van traditionele rioolvervanging i naar duurzame leefomgeving) Landelijke bijeenkomst waterambassadeurs 21-09-2010 Inhoud: Wettelijk kader en doelen Stand van zaken invulling sted.

Nadere informatie

Tegels uit de tuin in Amersfoort

Tegels uit de tuin in Amersfoort 42 tekst fokke de jong, coördinator operatie steenbreek, amersfoort Tegels uit de tuin in Amersfoort Het klimaat verandert en dat is ook merkbaar en zichtbaar in Nederland. De hoeveelheid water tijdens

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Particulieren (J/N) Transitie naar een volledig gescheiden Ja inzameling en verwerking val alle afvalwater, hemelwater en evt. grondwater.

Particulieren (J/N) Transitie naar een volledig gescheiden Ja inzameling en verwerking val alle afvalwater, hemelwater en evt. grondwater. 2015 Gemeente Amersfoort Vergoeding afkoppelen Motivatie om af te koppelen Particulieren (J/N) Transitie naar een volledig gescheiden Ja inzameling en verwerking val alle afvalwater, hemelwater en evt.

Nadere informatie

Geen water op straat maar eronder

Geen water op straat maar eronder Geen water op straat maar eronder 52 mm waterberging onder de bestrating GEP Water BV Kolk 52, 4241 TJ Arkel, The Netherlands +31 (0)183-610520 www.gep-rainwater.com Geen regenwater op straat maar eronder

Nadere informatie

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder in de tuin Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder Wateroverlast door verandering van het klimaat Een wadi is een verlaging in een grasveld of tuin, waar water

Nadere informatie

Water in Balans. Publieksbijeenkomst 5 juni Stand van zaken oplossingsrichting wateroverlast Meerssen

Water in Balans. Publieksbijeenkomst 5 juni Stand van zaken oplossingsrichting wateroverlast Meerssen Water in Balans Publieksbijeenkomst 5 juni Stand van zaken oplossingsrichting wateroverlast Meerssen Inhoud Welkomstwoord door gespreksleider Fabienne Nijsten Welkomstwoord en actualiteit door wethouder

Nadere informatie

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Wateroverlast juni 2016 Van onttrekkingsverbod op 19 mei naar wateroverlast en waterkwaliteitsproblemen

Nadere informatie