WaterWerkplaats Beerze. 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WaterWerkplaats Beerze. 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem"

Transcriptie

1 WaterWerkplaats Beerze 8 december 2016 De Gouden Leeuw in Vessem

2 Wat we hebben gedaan Samen op pad langs de stroom Op zoek naar innovatieve, onderscheidende en patroon doorbrekende ideeën voor een klimaatrobuust systeem

3 Er is o.a. nagedacht over: Wat is hier nog nodig om een klimaatrobuust beekdal te krijgen? En wie zijn hierbij nodig? Hoe ga je om met flessenhalzen als deze in een beekdal? Hoe zou deze rechte beek kunnen voldoen aan ecologische doelen (KRW) en toch voldoende water kunnen afvoeren bij pieken? Hoe gaan we klimaatbestendig om met waterstromen in de kern Vessem en wat doen we met deze berging? Welke partijen hebben welke rol hierin?

4 Oogst van ideeën Er zijn veel ideeën gedeeld en uitspraken gedaan m.b.t. onderstaande thema s: 1. Natuur & landbouw, bovenstroomse berging 2. Bodemstructuur, grondverbetering, maaisel 3. Stuurbaarheid van het systeem, sturing op maat, gordel om woonkernen, LOP-stuwtjes, techniek 4. Water vasthouden: in haarvaten, woonkernen, vennen en uitloopgebieden 5. Water/beken meer ruimte geven, zonering van het watersysteem 6. Beleid, regels, bewustzijn/verantwoordelijkheid

5 1. Natuur & landbouw Gorp en Rovert landgoed: al 100 jaar boeren in de natuur. Grote vennen, systeem van wateropvang en waterbeheersing met sluisjes. Water te sturen. Nat gebied. Flessenhals Molenbroek: dit was een waterbergingsgebied. Bij ruilverkaveling is er 6 cm grond bovenop gelegd. Wellicht opnieuw inrichten. Systeem adaptief maken. Vennen benutten. Water vasthouden in oorsprongsgebieden, bijv. in voormalige vennen. Waterberging maken bij/in natuurgebied aan begin van Kleine Beerze bij kern Vessem, om ook watertekort op te lossen. Water in ven laten lopen. Beregenen op maat: op grasland is het al snel gedaan met beregenen door onttrekkingsverbod. Als je weer mag beregenen, loopt het water de sloot in, grond en planten kunnen het water niet meer opnemen omdat ze zijn ingedroogd. Is ook slecht voor waterkwaliteit. Kunnen beregenen als het nodig is. In de Kempen zijn veel Natura2000 gebieden; logge regels die averechts werken. Kosten/baten van beregenen, alternatieven?: zonering, gevoelige gewassen uit het beekdal. Met elkaar kijken wat daarvoor nodig is. Kosten voor de een, zijn opbrengsten voor de ander. Bijv. slootmaaisel als grondstof voor compost. Klimaatrobuuste rassen en gewassen kweken. Nodig: kennis van Universiteit van Wageningen. Bufferboeren: landbouw & water. Gewassen verbouwen om droogte tegen te gaan.

6 2. Bodemstructuur Bodemstructuur verbeteren: herstel van de sponswerking. Organische stoffen maken het mogelijk om water te bergen in de bodem. Slootmaaisel langs de stroom afvoeren en door agrariërs laten composteren. Of bokachi methode. Belemmering: kosten -> gezamenlijk doen. Kwaliteit van het water moet iets mogen kosten! Pilot van 10 jaar geleden herstarten. Maaisel als grondstof: wat zijn de opbrengsten als het maaisel verwerkt wordt? Bijv. als grondstof voor eierdoosjes. Hergebruik van voedingsstoffen die in de beek terecht komen. Innoveren. Kringloopdenken: (fruit)bomen langs weiland planten. Opbrengst ertussen is hoger. Blad dat valt is weer voedingsstof. Onderwijs en kennisinstellingen koppelen: kennis ontwikkelen op dit gebied. Innoveren. Structuurverbetering van landbouwgrond, bodemkwaliteit. Recirculatie van voedingsstoffen binnen eigen bedrijf. Waterbergend vermogen van bodem vergroten: positief effect in zowel droge als natte tijden. Door minder grote run-off ook goed voor waterkwaliteit. Belemmering: regelgeving/fosfaatboekhouding.

7 3. Stuurbaarheid van het systeem Peilgestuurde drainage. LOP-stuwtjes in de sloten. Regelbaar systeem, automatisch/op afstand te bedienen en monitoren. In extreme situaties in de winter zowel voor natuur als landbouw; niet in de zomer. Als er geen ruimte is voor waterberging, dan een lokale miniwaterberging bij dorp maken om het water meer regelbaar op het systeem te laten komen. Computerbestuurbare peilbesturing. Liefst alle stuwen terug in de beken. Weersvoorspelling koppelen aan het peilbeheer. Sinds de ruilverkaveling is systeem niet aangepast aan klimaat. LOP-stuwen. In dit gebied veel winst te behalen. Goed positioneren. Goede effecten op zowel wateroverlast, droogte als kwaliteit.

8 4. Water vasthouden Opvang van het water in de haarvaten (in het begin van de waterlopen). Hemelwater opvangen in dorpskernen. Verspreiden van afkoppelen van regenwater. Afspraken met grondeigenaren maken. Gordel van waterberging rond de dorpen: zelf het water opvangen. Sponsen op de daken. Groene daken. Water vasthouden, conserveren. Infiltratiesystemen bij Liempde. Interessant, breder toepassen. Meer infiltratie in woonkernen. Andere wegverharding (zoab), regentonnen, doorlatend grindbed, minder worteldoek. Op grote pleinen, straten en daken water beter vasthouden. Rabatten met grindkoffers op hogere gronden. Proefprojecten starten met waterschappen, gemeenten, bewoners. Voorbeeld: Levende Beerze: minder verharding en meer groen. Watersysteem van kern Vessem: al langer bezig met van afkoppeling regenwater. Rabat maken (systeem van slootjes) om schoon water van wegen en daken op te vangen. Water kan dan inzijgen in het rabatsysteem. Het project staat in de wacht. Overal bovenstrooms een beetje opvangen, scheelt benedenstroom miljoenen liters.

9 5. Water meer ruimte geven, zonering Uiterwaarden langs de stroom. Geen woonwijken vlak langs het water. Tweefasen-profiel met lager talud. Beken dieper en breder maken t.b.v. voldoende capaciteit. Geen diepe brede bak. Diep en smal diep, stroming houden. Systemen/verschillende functies (natuur, landbouw, recreatie, etc) opnieuw met elkaar matchen -> natuur en landbouw zoveel mogelijk samen laten gaan. Natuurlijk evenwicht herstellen. Er zitten grenzen aan de maakbaarheid van het systeem. Hier heb je alle partijen voor nodig. Robuust beekdal kost wat. Tweefasen-profiel: iets wat mooi is, moet ook functioneel zijn. KRW-doelen van huidig natuurgebiedje worden niet gehaald. Gezonde balans tussen mensen die er wonen, werken, recreëren. Driefasen profiel. Huidige brede profielen werken in de zomer nu te drainerend. Beek voor zomersituatie smaller en ondieper maken. In het midden een meandergordel, lager dan omliggende veld voor wintersituatie. Daarnaast derde profiel waar melkveehouderij kan/minder kwetsbare functies. Hierbij is zonering in gewassen nodig. Grond deal: Als extreme overlast vaker gaat voorkomen, en je kunt het water niet op tijd afvoeren, afspraken maken over grond dat onder water mag komen te staan. Zonering van beeksysteem: beek zoveel mogelijk vrij krijgen en houden van overstromingen. De systemen/functies die benadeeld worden dan compenseren.

10 6. Beleid, regels, bewustzijn Watergebruik verminderen: waterbewustzijn bij alle mensen vergroten; blijven herhalen. Klimaatmaatregelen op individueel niveau van burger, ondernemer, overheid. Voorbeeld: klimaatakkoord Parijs. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Klimaatneutraal bouwen en wonen. Inrichting van stad/dorp: bermen lager dan de weg, hoogte van de dorpels hoger. Compensatie bij schade. Schadefonds. Optimaal gebruik maken van de gedragscode bij maaien om een deel van de sloten en kanalen schoon te houden. Bodem en water moet op balans van de boer staan. Niet alleen gebouwen. Banken moeten dit als vermogen beschouwen. Hiervoor nodig: ZLTO, provincie, gemeenten, waterschappen samen optrekken. Transitie van buitengebied. Is urgentie er wel bij iedereen? Hoe bereik je alle inwoners? Waterbewustzijn vergroten. Connectie met Waterleidingbedrijf (BrabantWater). Accepteren van zwarte zwanen. Als je alle schade wil opvangen, zou het enorm veel geld kosten. Rampenfonds oprichten door waterschappen, provincie, boeren, etc.

11 Gouden tips van de deelnemers (1) 'Oplossing zal m.i. liggen in verschillende maatregelen: technisch, ruimtelijke ordening, sociaal en functioneel. Samen met partners/omgeving komen tot een set van maatregelen die bijdragen aan een klimaatrobuuster watersysteem. De WaterWerkplaats is een eerste mooie aanzet daartoe.' '1. Water vasthouden in haarvaten en bekkens rond stedelijke gebieden. 2. Goede bodem: sponswerking (goede mestwetgeving).' 'Ga gezamenlijk met alle partijen aan de slag om een combinatie van maatregelen te bewerkstelligen in zowel stad dorp landbouw beekdal door functies op passende plaatsen te kiezen. Daarnaast sturende maatregelen bij hoogwater overstorten nemen.' 'Let op behoud van bergingscapaciteit bij herinrichting van het watersysteem en zorg dat we niet aan water inleveren en bos overhouden.' 'Hoofdwatergangen goed op orde, het water stuurbaar en de wateropvang regelen in de haarvaten. Bovenstrooms meer waterberging realiseren.' 'Een robuust watersysteem begint bij de wil en ambitie om het systeem aan te passen.'

12 Gouden tips van de deelnemers (2) 'Water vasthouden bij de bron; stuwen, organisch stof.' 'Zorg dat waterhuishouding stuurbaar is breng (computergestuurde) stuwen terug.' 'Volg de morfologie van het landschap om een robuust beekdal te maken.' 'Op een constructieve manier met vertegenwoordigers uit diverse gelederen, zoals vandaag hier aanwezig, een invulling geven aan een robuust watersysteem.' 'Gorp en Roovert inrichting gebied op grote schaal (niet op postzegel niveau) met boerenslimheid.' 'Luister naar de mensen in het veld! Niet achter het bureau zit de kennis.' 'Vandaag was een mooi voorbeeld van een borrelend laboratorium van ideeën. Doe er iets mee! Communicatie communicatie communicatie!' 'Drie pijlers: 1. Bergen, vasthouden over het hele stroomgebied oppervlak alle functies! 2. Infiltreren waar mogelijk bevorderen, zowel stedelijk, agrarisch, natuur. Bijv. infiltratiesystemen. Slootstelsel met grindkoffer bodem (?), doorlatende bestrating/wegdek. 3. Drie-fasen profiel beekdalen. Gezoneerde teelten.'

13 Vervolgacties uit de WaterWerkplaats 1. Een groepje gaat verder met het thema: stuurbaarheid van het systeem. Uitgangspunt: alle partijen maximaal proberen te helpen. Wie: Cor, Peter, Eric, Jo, Chris. 2. Een groepje gaat verder met het thema: Water/beken meer ruimte geven. Wie: Chris, Eric en Chris. 3. Een groepje gaat verder met het thema: Organische stoffen, bodemstructuur, slootmaaisel. Wie: Frans, Wil en Antoon. 4. Een groepje gaat verder met het thema: Water vasthouden - in de haarvaten, dorpskernen en uitloopgebieden. Ambitie: pilot Levende Beerze uitdragen naar meer Kempen-gemeenten. Wie: Paul, Monique en waterschapper (planvormer stedelijk gebied). Koppelen aan andere WaterWerkplaats?! 5. Er wordt een algemeen verslag gedeeld met alle deelnemers als de vijf WaterWerkplaatsen voor professionals hebben plaatsgevonden. 6. Voorjaar 2017 is er een nieuwe bijeenkomst. Daarin wordt kennis gedeeld en worden de verschillende belangen geduid/ op elkaar afgestemd. Boekentip: Bufferboeren: productieve maatregelen voor meer droogtetolerantie. Duurzame klimaatoplossingen voor landbouw & water. - Nick van Eekeren, Joachim Deru, Stepahnie Gerdes.

14

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016 Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals 21 december 2016 OPZET EN UITKOMSTEN 1 e ronde WaterWerkplaatsen per gebied De bijeenkomsten vonden plaats in de stroomgebieden rondom: De Reusel De

Nadere informatie

WaterWerkplaatsen. Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem. WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016

WaterWerkplaatsen. Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem. WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016 WaterWerkplaatsen Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016 Programma vandaag Deel 1: bijpraten (tot 16.30 uur) opening (Sander Groenen)

Nadere informatie

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Wateroverlast juni 2016 Van onttrekkingsverbod op 19 mei naar wateroverlast en waterkwaliteitsproblemen

Nadere informatie

Droogte Lonneke Schilte en Elbert Schrama

Droogte Lonneke Schilte en Elbert Schrama Droogte 2018 Lonneke Schilte en Elbert Schrama 2018: heet en droog! Neerslagtekort Neerslagtekort 2018 Grondwaterstanden Grondwaterstanden Oppervlaktewaterstanden augustus 2018 Droogval waterlopen Grondwaterstand

Nadere informatie

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017 Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals 16 februari 2017 Programma 1. Welkom en toelichting op programma 2. WaterWerkplaatsen 3. Presentatie van de adviezen Bodem Water in bebouwd

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Vergroening en verduurzamen landbouw

Vergroening en verduurzamen landbouw Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Vergroening en verduurzamen landbouw Wim Dijkman Dronten, 2-12 2014 1 Agenda Groen Ondernemen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Maatregelen POP en water

Nadere informatie

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Het veranderende klimaat en de verstedelijking brengen grote uitdagingen met zich mee. Regenbuien worden steeds extremer en komen vaker voor, met

Nadere informatie

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017 Kleine Beerze Bijeenkomst 13 juli 2017 Agenda 1. Uitkomsten berekeningen met nieuwe maatregelen. a) Klimaatsveranderingen b) Resultaten met mitigerende maatregelen 2. Effect drinkwaterwinning op grondwater.

Nadere informatie

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen Doel pilot GGOR: Gewogen Grondwater- en Oppervlaktewater Regime Verbetering waterhuishouding voor zowel landbouw als natuur Betere stuurbaarheid waterpeil in Buulder Aa Natuurlijker peilverloop (winter

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering BIODIVERSITEIT RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering DUURZAME ONTWIKKELING INTEGRAAL WATERBEHEER BIODIVERSITEIT Wat? Belang?

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant 6 2IUļOCļ4 HU III III llll MIMI 3623532 DIV.C ZLT0^7 /dtnrt low Retour: 5201AC100 Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant t.a.v. mevrouw M. van Opzeeland Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

klimaatadaptatie: beheer en inrichting in nieuw perspectief

klimaatadaptatie: beheer en inrichting in nieuw perspectief klimaatadaptatie: beheer en inrichting in nieuw perspectief Klimaatverandering is al sterk Fig. 4.1 Klimatologisch gemiddelde neerslag in Nederland gedurende de tijd (van Boxel en Cammeraat, 1999a) Aansluiten

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Omklappen van natuur. Omklappen van natuur: een ruil van status met natuur op de plek met het meeste rendement.

Omklappen van natuur. Omklappen van natuur: een ruil van status met natuur op de plek met het meeste rendement. Omklappen van natuur Procedures aanpassen om kansen te pakken, en hoe natuur het meeste rendement heeft via een meer-sporen-aanpak Foto Waterschap Limburg Korte introductie Het concept omklappen van natuur

Nadere informatie

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag.

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : Model bedrijfswaterplan Waterschap Brabantse Delta Behoort bij besluit nr. 14IT014912 d.d. 17 juni 2014 Het dagelijks bestuur mij bekend, de dijkgraaf Bedrijfsgegevens Gegevens

Nadere informatie

Boeren Burgers Beerzedal; Op Zoek naar de beek met vijf poten Het klimaatbestendige robuuste beekdal

Boeren Burgers Beerzedal; Op Zoek naar de beek met vijf poten Het klimaatbestendige robuuste beekdal Boeren Burgers Beerzedal; Op Zoek naar de beek met vijf poten Het klimaatbestendige robuuste beekdal Peter Voorn Ecoloog Natuurmonumenten Symposium Biodiversiteit Provincie Noord-Brabant 8 december 2017.

Nadere informatie

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband)

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Almere 2.0 studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Voor de derdejaarsopdracht Ecologie van de opleiding TenL stond de woningopgave van Almere centraal. Almere is in korte tijd uitgegroeid tot een stad

Nadere informatie

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfswaterplan Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfsgegevens Gegevens van het bedrijf Naam bedrijf : Naam en voorletter(s) : Adres : Postcode en woonplaats

Nadere informatie

Klimaatopgave landelijk gebied

Klimaatopgave landelijk gebied Klimaatopgave in beeld 13 oktober 2016, Hoogeveen Algemene info Klimaatopgave landelijk gebied Bert Hendriks Beleidsadviseur hydrologie 275.500 ha 580.000 inwoners 543 medewerkers 22 gemeenten 4.479 km

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl.

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl. Bijlage B, Nota van beantwoording zienswijzen van de heren Liebregts, van Dommelen, van Mierlo en ZLTO afdeling Kempen Zuidoost. Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d.

Nadere informatie

WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel. 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze

WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel. 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze WaterWerkplaats Peelrijt Kleine Dommel 15 december 2016 De Hooizolder in Heeze Wat we hebben gedaan Samen op pad langs de stroom Op zoek naar innovatieve, onderscheidende en patroon doorbrekende ideeën

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico.

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico. Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico Water Ruimte Omgevingswet 2 3 Januari 2019: Huidige grondwaterstanden laag

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw

Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw Limburg Waterproof Klimaat, water en landbouw Provincie Limburg Maastricht, 14 september 216 Joris Schaap, Profiel 214 heden Zelfstandig hydroloog en bodemkundige 28-214 Adviseur water in het landelijk

Nadere informatie

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Hoe een graszodenbedrijf met een te droog deel en een te nat deel zijn problemen oplost Foto Waterschap Limburg Korte introductie Leon Steenbergen heeft

Nadere informatie

DAW; ook voor droogte Kennisdag Zoetwater 27 november 2018

DAW; ook voor droogte Kennisdag Zoetwater 27 november 2018 DAW; ook voor droogte Kennisdag Zoetwater 27 november 2018 Willem Jan Sanders Wat is DAW? (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, kortweg DAW, is een initiatief van LTO Nederland,

Nadere informatie

Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn

Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Actueel: wateroverlast in Limburg Bron vermelding: NOS Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Toelichting Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) Wat doet Hellendoorn

Nadere informatie

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond {beek.boer.bodem} {beek.boer.bodem} Verwelkoming Uitdagingen en kansen voor de landbouw rondom de Aa Projectvoorstelling {beek.boer.bodem} Voorbeelden van maatregelen en begeleiding Verdere stappen in

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Een duurzaam waterbeheer samen kunnen we het realiseren

Een duurzaam waterbeheer samen kunnen we het realiseren Een duurzaam waterbeheer samen kunnen we het realiseren ZLTO Groote Heide Mark van de Wouw 27-2-2018 Agenda Introductie Toelichting waterbeheer Klimaatontwikkeling Waterbeheer nieuwe stijl Een duurzame

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Bodem en Water, de basis

Bodem en Water, de basis Bodem en Water, de basis Mogelijkheden voor verbeteringen 5 febr 2018 Aequator Groen & Ruimte bv Het jaar 2017 April tot 30 juni April tot sept Aequator Groen & Ruimte bv 2 Jaar 2017 2017 Zomer warmer

Nadere informatie

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M.

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M. Landgoed De Hattert Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas Datum : 1 oktober 2010 Auteur Opdrachtgever : Ir. L.J.A.M. van Nierop : P. van Kempen VOORWOORD In opdracht van de heer

Nadere informatie

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel De heer M.C.M. Sieben is voornemens een nieuwe rundveestal op te richten op het perceel, kadastraal bekend als gemeente Nederweert, sectie

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel MEMO Aan: - Gemeente Gemert-Bakel Van: - Buro SRO Datum: - 20-11-2012 Onderwerp: - Watermemo De Hoef 16 Gemert Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner

Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner iov STOWA Ws Brabantse Delta Peter de Koning Kees Peerdeman Frans Jorna Piet van Iersel Roel Knoben Waternoodmiddag, Amersfoort, 2 maart 2010 Vraagstelling

Nadere informatie

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006 Notitie Contactpersoon Koen Westrik en Annemarie Wolters Datum 27 februari 2007 d.d. 21/12/2006 Gemeente Bunnik gaat in nauwe samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterleidingbedrijf

Nadere informatie

Stellingen Sturen op basisafvoer. water verbindt

Stellingen Sturen op basisafvoer. water verbindt Stellingen Sturen op basisafvoer Stelling 1: Voor ons watersysteem EN de daarin gepositioneerde grondgebruiksfuncties is DROOGTE een veel groter probleem dan WATEROVERLAST Argumenten stelling 1 Areaal

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage Peilgestuurde drainage Water: de onmisbare productiefactor Met nieuwe drainagetechnieken krijgen agrariërs en tuinders, net als met stuwtjes in sloten, meer mogelijkheden om regenwater vast te houden.

Nadere informatie

Memo * *

Memo * * Memo M emo Ontwerp (groene) buffer Ysselsteynsel oop Memo 2014.24961 *2014.24961* ter attentie van Erik Weijzen kopie aan behandeld door programma E. Raaijmakers Watersysteem doorkiesnummer +31 77 38911

Nadere informatie

WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels)

WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels) WaterWerkplaats Waterbewustzijn (+ prikkels) Sessieleiding: Sander Groenen Dick Boland Organisatie: Fabiënne van Grunsven Illustrator: Kees Ariëns Deelnemers: Gertie van Lieshout Paul van Dijk Erik van

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Bruggen bouwen met water voor nu en later

Bruggen bouwen met water voor nu en later Bruggen bouwen met water voor nu en later Een duurzaam en toekomstbestendig watersysteem dat goed is voor inwoners, bedrijven, landbouw en natuur Bestuursprogramma 2019-2023 - 1 - Bestuursprogramma Waterschap

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Aequator Groen & Ruimte bv Opzet presentatie Wat is het belang van een goede waterhuishouding? Wat is een optimale

Nadere informatie

Beekherstel en kavelruil: een belangrijke combinatie

Beekherstel en kavelruil: een belangrijke combinatie Beekherstel en kavelruil: een belangrijke combinatie Vrijwillige verkaveling versnelt realisatie van een robuust beekdal Korte introductie In juni 2016 was er in het beekdal van de Reusel, een beek in

Nadere informatie

meer stad meer landschap

meer stad meer landschap meer stad meer landschap een nieuw perspectief Hanneke Kijne Academie van Bouwkunst Amsterdam Hoofd masteropleiding Landschapsarchitectuur meer klimaatverandering temperatuur stijgt meer klimaatverandering

Nadere informatie

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Water in beeld Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Waterschap Brabantse Delta zorgt zowel voor de aan- en afvoer van water als ook voor de kwaliteit ervan. Zo kunnen recreanten op

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

HOOGWATERVOORZIENING SINT-OEDENRODE Presentatie 24 maart 2016 Stan Elings

HOOGWATERVOORZIENING SINT-OEDENRODE Presentatie 24 maart 2016 Stan Elings HOOGWATERVOORZIENING SINT-OEDENRODE Presentatie 24 maart 2016 Stan Elings Mozaïekoplossing Inhoud 1. Inleiding, ontwerpen met watermachines? 2. Noordelijk tracé; watermachine in werking 3. Zuidelijk tracé;

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Waterloop Bosschenhoofd. 12 september 2017

Informatiebijeenkomst Waterloop Bosschenhoofd. 12 september 2017 Informatiebijeenkomst Waterloop Bosschenhoofd 12 september 2017 Inhoud 1. Voorstellen 2. Doel bijeenkomst (aanleiding/opgave) 3. Huidige situatie 4. Gezamenlijke opgave 5. Onderhoud aan sloot 6. Verstevigen

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN CHECKLIST : AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN Versterk de identiteit van de Buitenstad door landschappelijke, aardkundige en archeologische waarden zichtbaar op te nemen in de ruimtelijke inrichting

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

Schetsen klimaatatelier Doorwerth. april 2013

Schetsen klimaatatelier Doorwerth. april 2013 Schetsen klimaatatelier Doorwerth april 2013 Klimaatatelier Doorwerth Het klimaat verandert, er komen meer hete en droge perioden, de regen zal vaker in heftige, soms stormachtige buien naar beneden komen.

Nadere informatie

Water (groep) Water algemeen (45)

Water (groep) Water algemeen (45) Water (groep) Water algemeen (45) Samen voor ons eigen ; er is onvoldoende samenwerking en interactie tussen gemeente, landeigenaren, bewoners en ondernemers om de kwaliteit van het drinkwater hoog te

Nadere informatie

Nationaal Congres Klimaatadaptatie. Beeldverslag werksessie 1.8 Wat zijn de gevolgen van droogte op lokaal niveau en wat kun je eraan doen?

Nationaal Congres Klimaatadaptatie. Beeldverslag werksessie 1.8 Wat zijn de gevolgen van droogte op lokaal niveau en wat kun je eraan doen? Nationaal Congres Klimaatadaptatie Beeldverslag werksessie 1.8 Wat zijn de gevolgen van droogte op lokaal niveau en wat kun je eraan doen? Programma Nationaal Congres Klimaatadaptatie 09.00-10.00 uur Inloop

Nadere informatie

Kennisagenda NKWK- KBS. Groeidocument versie 0.1

Kennisagenda NKWK- KBS. Groeidocument versie 0.1 Kennisagenda NKWK- KBS Groeidocument versie 0.1 November 2015 Voorwoord Dit is de eerste versie (versie 0.1) van het Groeidocument van de Kennisagenda NKWK- KBS. Dit document is een eerste aanzet voor

Nadere informatie

Herinrichting Baarskampstraat

Herinrichting Baarskampstraat Herinrichting Baarskampstraat Opening/ mededeling Gemeente Peel en Maas: Jo Claassen projectleider uitvoering Steven Duerink adviseur verkeer en vervoer Wolfgang Holz adviseur wijk, natuur en landschap

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Oude Diep

Gebiedsbeschrijving Oude Diep Gebiedsbeschrijving Oude Diep I. HET STROOMGEBIED Het waterlichaam Oude is een langzaam stromende meanderende beek. De oorsprong van deze beek ligt in het natuurgebied Mantinger Bos en Weiden. Het Oude

Nadere informatie

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig.

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig. Waterparagraaf Algemeen Huidige situatie De Ir. Molsweg tussen de Pleijweg en de Nieland bestaat uit een enkele rijbaan met twee rijstroken. Via een rotonde sluit de Ir. Molsweg aan op de Nieland. De rijbaan

Nadere informatie

Herinrichting beekdal Kwistbeek. Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven

Herinrichting beekdal Kwistbeek. Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven Herinrichting beekdal Kwistbeek Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven Inhoud presentatie Doelstelling herinrichting beekdal Kwistbeek Toelichting op werkzaamheden Antea Group Vertrekpunt Fasering

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Duurzame daken Groen of Blauw

Duurzame daken Groen of Blauw Droge voeten en schoon water Duurzame daken Groen of Blauw Een visie op de inzet van daken in het waterbeheer Agnes van Zoelen 23-04-15 Intro Intro Daadkracht en Samenwerken De meerwaarde van duurzame

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Afstemming waterbeheer op functies en gebieden

Afstemming waterbeheer op functies en gebieden Afstemming op functies en gebieden Functie / Algemeen van toepassing op alle functies en en Landbouw Landbouw en landschap Natuur en landbouw Natuur en bos EHS Waterbeheer maakt het bedoelde gebruik van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 INHOUD 3 Water? Natuurlijk! 3 1 Waar het om gaat 4 2 Duurzaamheid 5 3 Wat is Water Natuurlijk?

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. HUIS & TUIN www.hydrorock.com Particuliere markt en watermanagement De klimaatverandering zorgt voor meer en heviger regenbuien waardoor

Nadere informatie

Ecologische effecten van droogte en afvoerpieken in beken

Ecologische effecten van droogte en afvoerpieken in beken Ecologische effecten van droogte en afvoerpieken in beken Ralf Verdonschot 9 mei 2019 Wageningen Environmental Research, Wageningen UR ralf.verdonschot@wur.nl Introductie Klimaatverandering: toename weersextremen

Nadere informatie

Waterschap Vechtstromen benut voor blauwe diensten de mogelijkheid van cofinanciering vanuit POP3, te weten:

Waterschap Vechtstromen benut voor blauwe diensten de mogelijkheid van cofinanciering vanuit POP3, te weten: Blauwe diensten NOT 1. Bronbeekpakket Inleiding blauwe diensten Het waterschap streeft naar doelmatig waterbeheer en toekomstbestendige, robuuste en duurzaam ingerichte watersystemen. Dat betekent onder

Nadere informatie

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 Versie 23 oktober 2014 Inleiding Water is voor de Vereniging van Bos- en

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

Notitie nadere uitwerking ambitie waterberging Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Notitie nadere uitwerking ambitie waterberging Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Notitie nadere uitwerking ambitie waterberging Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen opgesteld: Waterschap Rijn en IJssel datum: 12 april 2012 versie: 01 status: Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Subsidie Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten, samen met waterschappen,

Nadere informatie

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven Ervaring bij Waterschap Limburg Ruimte voor de beek project Loobeekdal, periode 2005-2015 Frans Verdonschot Martijn Schraven Loobeekdal Venray 2 Loobeekdal doelen Doelen n Realisatie natuur (EHS) met natte

Nadere informatie

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen Aan Gemeente Diemen T.a.v. de heer R. den Ouden Van M. Tobé Betreft Waterhuishouding Sportpark Diemen Projectnummer M15B0269 Behandeld door Max Tobé E max.tobe@mwhglobal.com T 015 751613 1 Inleiding De

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendig Eindhoven. Luuk Postmes 19 mei 2015

Naar een klimaatbestendig Eindhoven. Luuk Postmes 19 mei 2015 Naar een klimaatbestendig Eindhoven Luuk Postmes Speerpunten Eindhoven op watergebied Klimaatverandering Wateroverlast zomerse buien Hittestress Droogtestress Duurzame stad: Energie neutraal Grondstoffen

Nadere informatie

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel Carel de Vries Aanleiding Toekomstvisie LTO Noord-Gelderland Sectorvisie mestbeleid: Koersvast richting 2020 Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Watervisie 2030, Water schap Rijn en IJsselAgenda Achterhoek

Nadere informatie

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling Prof. dr. Patrick Meire Universiteit Antwerpen Ecosystem management research group De polders, tussen de kust en zandig/zandlemig

Nadere informatie

1. Er kunnen zeker nog aanvullende maatregelen in de natuur worden bedacht die een bijdrage kunnen leveren.

1. Er kunnen zeker nog aanvullende maatregelen in de natuur worden bedacht die een bijdrage kunnen leveren. Overleg WN met terreinbeheerders dd. 8 febr. 2017 in Oisterwijk. Aanwezig: Brabants Landschap: Ernst-Jan van Haaften, Natuurmonumenten: Peter Voorn en Toine Cooijmans, Fractie Water Natuurlijk: Jac Hendriks,

Nadere informatie

Effect overstorten op de wateroverlast

Effect overstorten op de wateroverlast Effect overstorten op de wateroverlast Kennisvraag: wat als er geen overstorten waren geweest? Wat is het effect daarvan op de waterstanden en overstromingen? Antwoord: lokaal kunnen overstorten een grote

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet)

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet) Regenwateropvang op perceel en in de wijk Wat werkt (niet) STOWA / Stichting RIONED Utrecht, 29 mei 2018 Lekker duurzaam! Tegeltaks Ook gemeenten kampioen tegelen Chasse Park Breda Architect Rem Koolhaas,

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie