Landschapsanimator in actie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Landschapsanimator in actie"

Transcriptie

1 landschapsanimator Landschapsanimator in actie 1 REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel v z w

2 2 Regionaal Landschap Rivierenland Wat is een landschapsanimator? De landschapsanimator van Regionaal Landschap Rivierenland motiveert particulieren, overheden en verenigingen om samen te werken aan landschapsherstel en het behoud van cultuurhistorisch erfgoed. Hij staat klaar met advies en een financiële bijdrage (met de steun van de Vlaamse Overheid en het Agenstchap voor Onroerend Erfgoed) voor iedereen die wil helpen het landschap in ere te herstellen. Via de landschapsanimator wil Regionaal Landschap Rivierenland ten eerste inzetten op het versterken van onze streekidentiteit en ten tweede de band tussen de inwoners van onze regio met het landschap verstevigen.

3 Het landschapsteam landschapsanimator 3 Om terreinprojecten uit te voeren beschikt de landschapsanimator over een landschapsteam. Dit is een team van bij voorkeur sociale-economiebedrijven waarop de landschapsanimator kan rekenen voor een specifiek project. Naast instandhoudings-, onderhouds-, aanleg- en herstelwerken in het landschap (hagen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, poelen,...), kunnen ook andere werken aan bod komen, zoals bv. het herstel van klein historisch erfgoed. Gaat het om gespecialiseerde werken, dan doen we beroep op specialisten zoals erkende boomverzorgers, smeden of houtbewerkers.

4 4 Regionaal Landschap Rivierenland Iedereen Landschapsbouwer Zowel particulieren, verenigingen als gemeentebesturen die eigenaar zijn van een stukje landschap in Rivierenland, kunnen beroep doen op de landschapsanimator en zijn team. Let wel, prioriteit wordt gegeven aan projecten binnen waardevolle zones, zogenaamde ankerplaatsen en relictzones.

5 landschapsanimator 5 Relictzones worden afgebakend waar waardevolle landschapselementen voorkomen in relatief gave, herkenbare onderlinge samenhang. Het zijn gebieden met een grote dichtheid aan punt- en lijnrelicten, zichten, ankerplaatsen en zones waarin de samenhang tussen de waardevolle landschapselementen belangrijk is voor de gehele landschappelijke waardering. Ankerplaatsen zijn de meest landschappelijk waardevolle gebieden voor Vlaanderen. Ze vormen een geheel van verschillende, maar samen voorkomende erfgoedelementen. Ze zijn binnen de relictzones uitzonderlijk inzake gaafheid of representativiteit, nemen ruimtelijk een plaats in die belangrijk is voor de zorg of het herstel van de landschappelijke omgeving, of zijn uniek.

6 6 Regionaal Landschap Rivierenland Landschapsherstel De rivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel zijn de blikvangers van het Rivierenland. Ze stromen doorheen een lappendeken van weilanden, bosjes, houtkanten, bomenrijen en poelen en geven mee vorm en kleur aan een uniek landschap. Spijtig genoeg staat dit landschap onder grote druk en verdwijnen steeds meer landschapselementen. Regionaal Landschap Rivierenland wil, door het inzetten van de landschapsanimator, het typische rivierenlandschap helpen behouden, beschermen en herstellen.

7 Kleine landschapselementen landschapsanimator 7 Kleine landschapselementen, of kortweg KLE's, brengen structuur in het landschap, ze maken het mooier en zijn een thuis voor verschillende plant- en diersoorten. De meesten zijn in het verleden aangelegd met een bedoeling: meidoornhagen hielden het vee in de wei, een poel zorgde voor drinkwater voor het vee, statige bomenrijen begeleidden een buurtweg, knotbomen leverden grondstof voor gebruiksvoorwerpen en brandstof voor broodovens. KLE's werden ook ingezet om percelen af te bakenen.

8 8 Regionaal Landschap Rivierenland Aanleg van nieuwe landschapselementen... Welke kleine landschapselementen kunnen het landschap verfraaien en de natuurwaarde opkrikken? Een overzicht: HAGEN Een haag bestaat uit een rij struiken. Reken vier planten per meter voor een mooie gesloten haag. Je plant best ook drie tot vier planten van dezelfde soort bij elkaar. Een geschoren haag neemt de minste plaats in. Die scheer je namelijk zo hoog en breed als je zelf wil, maar deze vergt wel wat meer onderhoud. Een haag past overal, zelfs in de stad. HEGGEN Een heg laat je wat wilder uitgroeien dan een haag. Je plant minder struiken per lopende meter. Een heg neemt gemakkelijk enkele meters in de breedte in beslag. Een uitgegroeide bloesem- en bessenheg is wat natuurwaarde betreft het interessantste en lokt tal van insecten en vogels. Het onderhoud van een heg beperkt zich in het groeiseizoen tot het weghalen van hinderlijke takken. Een grotere snoeibeurt in de winter kan een al te weelderige groei intomen. HOUTKANTEN Een uitgegroeide houtkant strekt zich al gauw uit over een vijftal meter. Je plant de bomen en struiken immers in twee tot drie rijen. De plantafstand bedraagt een meter tussen de planten. Na een aantal jaar zal dit een dichte houtkant worden, waar je eigenlijk geen onderhoud meer aan hebt.

9 landschapsanimator 9 BOMENRIJEN Een bomenrij in het landschap bestaat uit hoogstammige bomen die op een grotere afstand van elkaar geplant worden. Zo krijgt elke boom de kans om mooi uit te groeien. Een knotbomenrij bestaat uit een rij van geknotte bomen. In het Rivierenland vind je vaak rijen van knotwilgen terug, maar ook knoteik is een typische soort voor ons landschap. HOOGSTAMBOOMGAARDEN Een hoogstamboomgaard is een verzameling van fruitbomen met een stamlengte van ongeveer 2 meter. Hoogstamboomgaarden hebben een onschatbare waarde voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. Ze zijn bovendien in elk seizoen een streling voor het oog: frisse bloesems in de lente, uitbundig groen in de zomer, kleurig fruit in de herfst en mysterieuze silhouetten in de winter. Bovendien komen bepaalde fruitvariëteiten al eeuwen voor in onze regio en vormen dus een kostbaar natuurerfgoed. POELEN Een poel wordt meestal door de mens gegraven. Je vindt ze op plaatsen waar het van nature nat is, omdat de grondwaterstand er hoog genoeg is. In een poel mag de natuur gewoon zijn werk doen. Je zal merken dat de poel in een mum van tijd verandert in een heuse minibiotoop.

10 10 Regionaal Landschap Rivierenland... en achterstallig onderhoud van bestaande KLE's... Daarnaast bevinden vele kleine landschapselementen (KLE's) zich in slechte staat. Een knotboom die niet geknot wordt, begint te scheuren en sterft uiteindelijk af. Een poel die niet geruimd wordt, zal verlanden en wordt zo minder interessant als leefgebied voor insecten, vogels en amfibieën. Ook een hoogstamboomgaard heeft snoei nodig om voldoende fruit te kunnen dragen. ACHTERSTALLIG ONDERHOUD Door het landschapsteam of een specialist in te schakelen voor achterstallig onderhoud van kleine landschapselementen wil Regionaal Landschap Rivierenland de tendens van verwaarlozing keren. Zo werken we actief mee aan landschapszorg en -herstel. Onze snoeiers pakken verwaarloosde hoogstamboomgaarden aan en we vervangen afgestorven bomen. Gevaarlijke snoeiwerken laten we uitvoeren door gespecialiseerde boomverzorgers. KNOTBOOM ZOEKT KACHEL Knotbomen dienen regelmatig geknot te worden, maar vaak ontbreekt het de eigenaar aan tijd, kunde of materiaal om dit lastige werkje zelf uit te voeren. Omdat deze bomen vaak nog niet onder achterstallig onderhoud vallen, startte Regionaal Landschap Rivierenland met het project 'Knotboom zoekt kachel'. Heb je knotbomen in eigendom of beheer, dan kan je beroep doen op ons knotteam. Zij komen vrijwillig en vakkundig jouw bomen knotten in ruil voor het brandhout.

11 landschapsanimator leidt tot prachtige resultaten

12 12 Regionaal Landschap Rivierenland Cultuurhistorisch erfgoed De landschapsanimator wil het landschappelijk erfgoed in de streek opnieuw leven in blazen. Zowel kleinschalige verfraaiingswerken als grondige restauraties van klein bouwkundig erfgoed behoren tot de mogelijkheden. Herstel van kleinbouwkundig erfgoed... Onder klein bouwkundig erfgoed verstaan we veldkapellen, veldkruisen, typische wegwijzers, bakhuizen, bunkers, grenspalen, ijskelders, waterputten, infrastrucuur gelinkt aan het steenbakkerijverleden... poortmuur De Beukelaer - Terhagen (2014)

13 landschapsanimator zonder de verhalen te vergeten Geen erfgoed zonder verhalen! Bij zowat elke verfraaiing duiken interessante verhalen over vroegere gebruiken op. Ook dit mondelinge erfgoed zet Regionaal Landschap Rivierenland graag in de kijker. Een mooi verhaal over het planten van een kapelboom of stoere arbeidersverhalen recht uit de kleiputten, het kan allemaal. Verder trachten we ook de talloze verhalen over het leven en de gebruiken rond onze rivieren terug op te vissen om verder te vertellen.

14 14 Regionaal Landschap Rivierenland Prijskaartje? Particulieren, verenigingen en gemeentebesturen die actief aan landschapszorg willen meewerken kunnen contact opnemen met de landschapsanimator. Advies en projectbegeleiding zijn gratis. De landschapsanimator neemt 70% van de kosten voor zijn rekening. De eigenaar betaalt slechts 30%. Contact: Regionaal Landschap Rivierenland vzw Hallestraat 6, 2800 Mechelen landschapsanimator@rlrl.be -

15 Regionaal Landschap Rivierenland landschapsanimator 15 Regionaal Landschap Rivierenland is een jong regionaal landschap, dat op 3 juli 2008 opgericht is in het zuidwesten van de provincie Antwerpen. Het werkingsgebied bestaat uit de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Lier, Heist-op-den-Berg, Berlaar en Nijlen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de opvallendste landschappelijke dragers in het werkingsgebied de benedenlopen van enkele grote rivieren, met name Dijle, Nete, Zenne en Rupel. Naast de riviervalleien typeren kleinere beekvalleien, uitgestrekte land- en tuinbouwlandschappen, oude bossen, forten en diverse kleiputtencomplexen het landschap.

16 16 Regionaal Landschap Rivierenland Colofon Deze brochure is een uitgave van Regionaal Landschap Rivierenland dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Onroerend Erfgoed. Verantwoordelijke uitgever: Ankatrien Boulanger - Regionaal Landschap Rivierenland vzw - Hallestraat Mechelen info@rlrl.be - Lay-out: Regionaal Landschap Rivierenland Foto's: Regionaal Landschap Rivierenland Gedrukt op papier met FSC label met plantaardige inkt D/2013/12.253/1

Fauna-akkers in Rivierenland

Fauna-akkers in Rivierenland fauna-akkers 1 Fauna-akkers in Rivierenland REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel v z w 2 Regionaal Landschap Rivierenland Wat is een fauna-akker? Fauna-akkers zijn akkers en

Nadere informatie

FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve

FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve Oorsprong en gebruik Een bakhuis is een bijgebouw van een hoeve waarin men vroeger brood en koek bakte. De oudste sporen van vaste bakovens dateren van 4000

Nadere informatie

REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND. v z. wlandschapsflits Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel

REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND. v z. wlandschapsflits Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel wlandschapsflits 2013-2014 REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel v z Regionaal Landschap Rivierenland Werken aan natuur & landschap in jouw gemeente! Regionaal Landschap Rivierenland

Nadere informatie

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP 2 REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN IS... EEN STREEK WAT DOEN WE? gelegen ten noordoosten van de stad Antwerpen en maakt onderdeel

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT AANPLANT/ONDERHOUD LANDSCHAPSELEMENTEN DOOR PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT AANPLANT/ONDERHOUD LANDSCHAPSELEMENTEN DOOR PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT AANPLANT/ONDERHOUD LANDSCHAPSELEMENTEN DOOR PARTICULIEREN Art.1: Het gemeentebestuur van Brakel beslist om een toelage uit te keren, binnen de perken van de daartoe op de begroting voorziene

Nadere informatie

Advies en subsidiereglement natuur- en landschapsprojecten. Jouw plekje

Advies en subsidiereglement natuur- en landschapsprojecten. Jouw plekje Advies en subsidiereglement natuur- en landschapsprojecten Jouw plekje Februari 2015 1 Zelf aan de slag Word landschapsbouwer! In je eigen tuin en omgeving, onderweg langs het Wandelnetwerk Pajottenland

Nadere informatie

Landbouwers maken werk van een fleurig landschap!

Landbouwers maken werk van een fleurig landschap! Landbouwers maken werk van een fleurig landschap! Biodiversiteit op het platteland Landbouw is onlosmakelijk verbonden met de natuur. Toch lijkt deze band de laatste decennia een beetje verwaterd. Gelukkig

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement betreffende de betoelaging aanplanting en onderhoud van kleinschalige landschapselementen

Gemeentelijk reglement betreffende de betoelaging aanplanting en onderhoud van kleinschalige landschapselementen 1 Gemeentelijk reglement betreffende de betoelaging aanplanting en onderhoud van kleinschalige landschapselementen De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet, de artikelen 42 3 en 43 2, 2 in het bijzonder;

Nadere informatie

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Leve de tuin 25.04.2017 Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Regionale landschappen Publiekprivaat samenwerkingsverband tussen: Overheden: gemeenten & provincie Verschillende doelgroepen:alle gebruikers

Nadere informatie

Index Natuurbeheer Landschapselementen

Index Natuurbeheer Landschapselementen Index Natuurbeheer Landschapselementen Houtwal en houtsingel Houtwallen en houtsingels komen in heel Nederland voor. Deze lijnvormige landschapselementen kennen een sterke samenhang met het omringende

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

Stedelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen

Stedelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen Stedelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen Hagen, houtwallen, houtsingels, bomenrijen, veedrinkpoelen zijn van oudsher belangrijke landschapselementen, welke bovendien

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen

Gemeentelijk subsidiereglement voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen Gemeentelijk subsidiereglement voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen Vanaf 1 juni 2007 Artikel 1 Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting goedgekeurde kredieten, verleent

Nadere informatie

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Aartselaar Arendonk Baarle Hertog Balen Balen Tel: 014 44 83 63 Beerse jef.meuws@kbc.be Beerse Tel: 014 44 83 45

Nadere informatie

Landbouwers werken aan een fleurig landschap!

Landbouwers werken aan een fleurig landschap! Landbouwers werken aan een fleurig landschap! Biodiversiteit op het platteland Landbouw is onlosmakelijk verbonden met de natuur. Toch lijkt deze band de laatste decennia sterk verwaterd. Gelukkig doen

Nadere informatie

Rivierenland. Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel

Rivierenland. Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel Landschapskrant Regionaal Landschap Rivierenland Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel Jaargang 7 - nummer 15 - november 2015 Deze landschapskrant van Regionaal Landschap Rivierenland wordt verspreid in de

Nadere informatie

Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap

Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap Landschapsloket Vlaamse Ardennen RLVA, ECO² en Toerisme Vlaamse Ardennen starten een ambitieus nieuw project in de Vlaamse Ardennen. Wij willen SAMEN werken

Nadere informatie

REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN

REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN VOORWOORD De belangrijkste onderscheidende kwaliteiten van Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen zijn de bijzondere

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Artikel 1 begrippen en definities Kleine landschapselementen: lijn- of puntvormige elementen met inbegrip van de bijhorende vegetaties

Nadere informatie

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010 MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE plan datum: 20 juli 2010 gemaakt door: E. Voogd Cipta Indah www.cipta-indah.com Kaarten

Nadere informatie

De regio waar u woont is uniek

De regio waar u woont is uniek De regio waar u woont is uniek INTERFLUVIUM VAN DE NETES Tussen de stad Lier en de gemeente Nijlen tekenen Kleine en Grote Nete de contouren van een prachtig landschap waarin bossen, heide, beemden, beekvalleien

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Waterweg 12

Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Naam: Adres: Waterweg 12 Beemte Broekland E-mail: Telefoon: Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: j. Zwanenburg Datum: 16-2-2012-1 - 1 Inleiding De familie

Nadere informatie

Artikel 3: De toelage staat open voor de beplantingen binnen de grenzen van de gemeente.

Artikel 3: De toelage staat open voor de beplantingen binnen de grenzen van de gemeente. Subsidie voor kleine landschapselementen (KLE) 10 e punt GR 18/10/2002 Afdeling 1 Artikel 1: Het gemeentebestuur van Ternat wenst een subsidie uit te keren voor de aanplanting en het onderhoud van lineaire

Nadere informatie

Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland. Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren

Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland. Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren Adviseur: Saskia Bemer Emailadres: s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Milieu. Subsidiereglement voor de aanplant en het onderhoud van punt- en lijnvormige landschapselementen. BESLUIT: Art. 1. Het gemeentebestuur van

Milieu. Subsidiereglement voor de aanplant en het onderhoud van punt- en lijnvormige landschapselementen. BESLUIT: Art. 1. Het gemeentebestuur van Milieu. Subsidiereglement voor de aanplant en het onderhoud van punt- en lijnvormige landschapselementen. BESLUIT: Art. 1. Het gemeentebestuur van Zottegem wenst een toelage uit te keren, binnen de perken

Nadere informatie

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien Beplantingen en de wet Door de bomen het bos niet meer zien Een vergunning om te mogen aanplanten? In de regel : neen! Wanneer wel : Bebossingsvergunning : bij uw gemeentebestuur Wanneer beplanting in

Nadere informatie

ADVIES. Betreffende de voorlopige erkenning van het Regionaal Landschap Rivierenland

ADVIES. Betreffende de voorlopige erkenning van het Regionaal Landschap Rivierenland ADVIES 2010 Betreffende de voorlopige erkenning van het Regionaal Landschap Rivierenland 2010 43 Inhoud Krachtlijnen... 3 Adviestekst... 5 1. Juridische situering... 5 2. Algemene opmerkingen... 6 3. Formele

Nadere informatie

De Kleitrappers Wandeltochten 2014

De Kleitrappers Wandeltochten 2014 De Kleitrappers Wandeltochten 2014 Zondag 19/01/2014 Winterheidetocht Kessel - Basisschool Bisterveld, Nieuwstraat 26, 2560 Kessel. Zaterdag 29/03/2014 Klinkaerttocht "Memorial André Vanheuckelom & François

Nadere informatie

GEMEENTE DE HAAN GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE BETOELAGING VAN AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

GEMEENTE DE HAAN GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE BETOELAGING VAN AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN GEMEENTE DE HAAN GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE BETOELAGING VAN AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN HOOFDSTUK 1: BEGRIPPEN - Haag: hagen zijn rijen struiken of houtige gewassen die

Nadere informatie

KLE: steun en subsidies door het bos de bomen

KLE: steun en subsidies door het bos de bomen KLE: steun en subsidies door het bos de bomen Overzicht Vlaanderen (BO, VLIF, etc) Provincie (RLP&Z etc) Gemeentelijk (Cataloog etc) 8/08/2017 2 Vlaanderen: Kleine landschapselementen Onderhoud via beheerovereenkomsten

Nadere informatie

Vrome bomen in het landschap

Vrome bomen in het landschap Vrome bomen in het landschap Zoek mee naar kapel bomen! Gekandelaarde linde met boomkapel Linde met boomkapel gewijd aan Twee lindes bij kapel (1870) te gewijd aan Onze Lieve Vrouw te Geel Onze Lieve Vrouw

Nadere informatie

Leidraad Toetsingskader Landschapselementen

Leidraad Toetsingskader Landschapselementen Leidraad Toetsingskader Landschapselementen Landschapselementen 1. Poel en klein historisch water 2. Houtwal 3. Elzensingel 4. Bossingel 5. Knip- of scheerheg 6. Struweelhaag 7. Laan 8. Knotboom 9. Hoogstamboomgaard

Nadere informatie

LANDSCHAPS KRANT GROEN OP SCHOOL INTERVIEW KNOTTER ERFGOED VERBINDT SAMEN OP PAD WINTERTIPS REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND

LANDSCHAPS KRANT GROEN OP SCHOOL INTERVIEW KNOTTER ERFGOED VERBINDT SAMEN OP PAD WINTERTIPS REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND JAARGANG 10 NUMMER 21 DECEMBER 2018 LANDSCHAPS REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND KRANT GROEN OP SCHOOL INTERVIEW KNOTTER ERFGOED VERBINDT SAMEN OP PAD WINTERTIPS Vilda - Lars Soerink Onderhoudswerken poel

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Hoofdstuk 1 definities en afbakening Artikel 1 Het gemeentebestuur van de gemeente Pittem verbindt er zich toe dat de aanvrager een toelage bekomt

Nadere informatie

Beplantingsproject Loil in het Groen

Beplantingsproject Loil in het Groen Beplantingsproject Loil in het Groen Agenda Welkom Aanleiding project Loil in het Groen Landschap Loil Pauze Cultuurhistorisch erfinrichtingsprincipe Werkwijze project Loil in het Groen Intekenen voor

Nadere informatie

Regionaal Landschap Zuid-Hageland & BACTERIEVUUR. Infoavond 29/03/2017

Regionaal Landschap Zuid-Hageland & BACTERIEVUUR. Infoavond 29/03/2017 Regionaal Landschap Zuid-Hageland & BACTERIEVUUR Infoavond 29/03/2017 Agenda 1. Inleiding: Voorstelling RLZH historiek 2. Informeren - sensibiliseren Artikels & Folder Cursussen & Infoavonden Advies op

Nadere informatie

Reglement subsidie kleine landschapselementen

Reglement subsidie kleine landschapselementen Reglement subsidie kleine landschapselementen HOOFDSTUK 1: DEFINITIES EN AFBAKENING Artikel 1.1.: Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten kan het college van

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Gegevens erf Naam eigenaar: mevr. de Vreeze-Buysse Adres: Markt

Nadere informatie

Zwaluwen luchtacrobaten in nood

Zwaluwen luchtacrobaten in nood 1 Zwaluwen luchtacrobaten in nood REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel v z w 2 Zwaluwen spreken tot de verbeelding Elk jaar kondigt de komst van de zwaluwen de lente aan. De

Nadere informatie

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20 Normbedragen Landschapselementen 201 Normbedragen voor herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke kosten. Afwijkingen

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Landschappelijk inpassingsplan

BIJLAGE 1. Landschappelijk inpassingsplan BIJLAGE 1 Landschappelijk inpassingsplan Goes, 1 juli 2013 Aan: Dhr. M. Jurriens Laureijnestraat 19 4553 BV Philippine 06-53146246 m.jurriens@zeelandnet.nl Betreft: landschappelijke inpassing t.b.v. bestemmingsplanwijziging

Nadere informatie

Financiële en praktische ondersteuning bij de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen door particulieren en/of landbouwers

Financiële en praktische ondersteuning bij de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen door particulieren en/of landbouwers Financiële en praktische ondersteuning bij de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen door particulieren en/of landbouwers Meer info of vragen: contacteer sarah.geers@bosplus.be of bel 09/264.90.54

Nadere informatie

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de voorbije decennia is de vallei meerdere keren omgewoeld. Veel natte gronden werden vol afval gestort en opgehoogd.

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2018 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 KAMSALAMANDER De Achterhoek is één van de gebieden met de ruimste verspreiding van de kamsalamander in Nederland.

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014

Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014 Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014 Welkom WAT? Subsidies voor pachters, gebruikers en eigenaars Landbouwpercelen in het Vrijgeweid Verbeteringen op het vlak van waterhuishouding, toegankelijkheid

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Rik Röttger Telefoon: 03 240 52 55 Agenda nr. 11/1 Budget 2017. Machtigingskrediet 0390/64900000.

Nadere informatie

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2016 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Provinciaal blad RECTIFICATIE 2003 6 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 12 november 2002, nummer 2002-29832, ter bekendmaking van hun besluit van gelijke datum en nummer, tot vaststelling

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

PRACHTIGE NATUUR, GROTE VERANTWOOR- DELIJKHEID

PRACHTIGE NATUUR, GROTE VERANTWOOR- DELIJKHEID PRACHTIGE NATUUR, GROTE VERANTWOOR- DELIJKHEID PARKRANGERS PARKRANGERS TOEKOMST? INHOUDSTAFEL voorwoord probleemstelling de resultaten sociale impact impact op gemeenten impact op toerisme impact op streekeigen

Nadere informatie

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier KLE Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document

Nadere informatie

Provincie Arrondissement Gemeente LIMBURG TONGEREN HOESELT

Provincie Arrondissement Gemeente LIMBURG TONGEREN HOESELT Provincie Arrondissement Gemeente LIMBURG TONGEREN HOESELT Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad vergadering van 30 augustus 2007 Aanwezig : Mevrouw Annette Stulens, burgemeester-voorzitter; Werner

Nadere informatie

Loket Onderhoud Buitengebied Getevallei: samen werken aan een onvergetelijk landschap

Loket Onderhoud Buitengebied Getevallei: samen werken aan een onvergetelijk landschap Loket Onderhoud Buitengebied Getevallei: samen werken aan een onvergetelijk landschap Tekst: Regionaal Landschap Zuid-Hageland Foto s: RLZH, tenzij anders vermeldt Lay-out: Ramdesign Druk: DVprint Verantwoordelijke

Nadere informatie

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 U vindt de tarieven op de volgende blz van jaarlijks vastrecht variabel tarief - progressief tarief: tarief per gemeente variabel tarief intergrale - vlak tarief:

Nadere informatie

Battenbroek Mechelen Bouwkundig erfgoed - Polderhoeve

Battenbroek Mechelen Bouwkundig erfgoed - Polderhoeve Battenbroek 20 2800 Mechelen Bouwkundig erfgoed - Polderhoeve Marktoproep aan kandidaat-kopers Oktober 2018 Inhoud 1. De Polderhoeve... 3 1.1 Beschrijving... 3 1.2 Ligging en bereikbaarheid... 5 1.3 Kadastrale

Nadere informatie

Rivierenland. Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel

Rivierenland. Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel Landschapskrant Regionaal Landschap Rivierenland Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel Jaargang 8 - nummer 17 - november 2016 Deze landschapskrant van Regionaal Landschap Rivierenland wordt verspreid in de

Nadere informatie

Landschapsbeheer Gelderland. Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: Eward Timmerman Datum: maart

Landschapsbeheer Gelderland. Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: Eward Timmerman Datum: maart Erftransformatie Revelingsweg 4, Wapenveld Na Fam. Boekelder Straat Revelingsweg : 4 Kruistraat 5 Postcode 8191 KR Wapenveld : 8167 NB Plaats : Oene Erf inrichtingsplan Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

Omschrijving: Hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf, Sint-Genovevaplein 1

Omschrijving: Hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf, Sint-Genovevaplein 1 Bijlage 2. Fotoregistratie van de fysieke toestand bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als cultuurhistorisch landschap van hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf in Tienen (Oplinter)

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan

Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan Aanvraagformulier subsidie Landschapsplan Vul dit formulier in, zet uw handtekening en stuur de aanvraag op naar het college van burgemeester en wethouder, Postbus 500, 3850 AM Ermelo. Raadhuisplein 2

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND

JAARVERSLAG 2017 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND JAARVERSLAG 2017 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND OOST- WEST- V LAANDEREN V LAANDEREN ANTWERPEN V LAAMS-BRABANT LIMBURG JAARVERSLAG 2017 1 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND REGIONALE LANDSCHAPPEN IN VLAANDEREN

Nadere informatie

ZORGPROJECT AN GEN INJ. landschapsplan

ZORGPROJECT AN GEN INJ. landschapsplan projectnummer: datum: gewijzigd: ON-301.001 2013-05-30 2013-09-30 landschapsplan Inleiding Eerste Limburgse Zweefvlieg Club met restaurant De Lier De heer Meessen heeft plannen om ter plaatse van het perceel

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND

JAARVERSLAG 2016 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND JAARVERSLAG 2016 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND JAARVERSLAG 2016 1 REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND 1 KLEINE LAND- SCHAPSELEMENTEN Door hagen en houtkanten aan te planten zorgen we voor groene verbindingen

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN AFDELING 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT Artikel 1. DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van het jaarlijks

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij

Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij De Vlaamse overheid: 13 beleidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie Onderwijs en Vorming Landbouw en Visserij Leefmilieu, Natuur

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschapsbeheer Gelderland 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 BOOMKIKKER De Achterhoek is voor de boomkikker momenteel het belangrijkste gebied in Nederland. In de jaren 80 van de

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Hoofdstuk 1: definities en afbakening Artikel 1. Het gemeentebestuur van Wielsbeke wenst een toelage uit te keren, binnen

Nadere informatie

Voorstel kernnet De Lijn (Vervoersregio Mechelen)

Voorstel kernnet De Lijn (Vervoersregio Mechelen) Voorstel kernnet De Lijn (Vervoersregio Mechelen) Overzicht voorstel Kernnet (Vervoersregio Mechelen) 286 - Mechelen Willebroek Boom (vernieuwde lijn, volgt volledig N16 richting Willebroek, geen haltes

Nadere informatie

Fruitteeltbedrijf Veldstraat 1 Lienden Erfinrichtingsplan. Oktober

Fruitteeltbedrijf Veldstraat 1 Lienden Erfinrichtingsplan. Oktober Erfinrichtingsplan Oktober 2013-130214915 De locatie 2 De locatie gezien vanaf N320 3 Erfrinrichtingsplan 4 Erfrinrichtingsplan Het plan bevat de volgende landschapselementen (inheems plantmateriaal):

Nadere informatie

Objectnummer: 4.01/24062/447.1 Dossiernummer: 4.001/ 24062/ Omschrijving : De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed,

Objectnummer: 4.01/24062/447.1 Dossiernummer: 4.001/ 24062/ Omschrijving : De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, Bijlage 3. Behandeling van de adviezen bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als monument met overgangszone van domein het Puthof in Leuven (Wilsele) Provincie: Vlaams-Brabant Gemeente:

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg De normbedragen zijn gebaseerd op de werkelijke kosten. Zij zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANPLANT, AANLEG EN ONDERHOUD VAN PUNT- EN LIJNVORMIGE KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Gemeenteraad 19/12/2007

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANPLANT, AANLEG EN ONDERHOUD VAN PUNT- EN LIJNVORMIGE KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Gemeenteraad 19/12/2007 SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANPLANT, AANLEG EN ONDERHOUD VAN PUNT- EN LIJNVORMIGE KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Gemeenteraad 19/12/2007 Artikel 1 - Het gemeentebestuur van Oosterzele keert een toelage uit,

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 Agroforestry in het juridisch landschap Agroforestry was in Vlaanderen al aanwezig voor 2011 Voorbeelden: populieraanplant met

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing

Landschappelijke inpassing Landschappelijke inpassing Palmbosstraat 9 en 9a - Klein Zundert Nieuwmoerseweg 3a 4885 KJ ACHTMAAL info@plangroen.nl www.plangroen.nl Colofon Opdrachtgever Schoenmakers Advies BV Minnelingsebrugstraat

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

Overigens zijn niet alle geknotte bomen schietwilgen. Het kunnen ook populieren, essen of elzen zijn. Je kunt dus beter spreken van knotbomen.

Overigens zijn niet alle geknotte bomen schietwilgen. Het kunnen ook populieren, essen of elzen zijn. Je kunt dus beter spreken van knotbomen. Knotwilgen Knotwilgen zijn kenmerkend voor het Hollandse polder- en rivierenlandschap. Bijna iedereen weet wel ergens geknotte wilgen in de gemeente Overbetuwe te staan. Het zijn de kraakwilg en nog meer

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN Studiedag Beveren-Waas: agroforestry 2 SEPT 2014 Regelgeving LV inzake agroforestry Regelgeving beleidsdomein Landbouw en Visserij: BVR Agroforestry: BVR van 30 juli

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan t Natuurlijk Huus

Landschappelijk inpassingsplan t Natuurlijk Huus Landschappelijk inpassingsplan t Natuurlijk Huus Inpassingsplan t Natuurlijk Huus, fase 1 t Natuurlijk Huus is bezig met een optimale landschappelijke inpassing van het erf, in verband met de toekomstige

Nadere informatie

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide Landgoed Jachtslot de Mookerheide Ontwikkeling en herstel We leven in een prachtig land met unieke landschappen, rijk aan natuur en monumenten. Als grootste particuliere beschermer van dit erfgoed in Nederland

Nadere informatie

Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 12 oktober 2017 (814 )

Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 12 oktober 2017 (814 ) Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 12 oktober 2017 (814 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Ivan Blauwhoff

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT

ERFGOED IN MIJN STRAAT Onroerend Erfgoed Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19, bus 5 1210 Brussel Tel. +32 (0)2 553 16 50 http://www.onroerenderfgoed.be http://inventaris.vioe.be Vlaamse overheid Onroerend Erfgoed ID 1581

Nadere informatie

Als gevolg aan uw aanvraag van 4/12/2017, ontvangen op 4/12/2017, met referentie gevraagde gegevens over. IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED

Als gevolg aan uw aanvraag van 4/12/2017, ontvangen op 4/12/2017, met referentie gevraagde gegevens over. IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED Willebroek, 11 december 2017 Iva-Innova Gemeente Willebroek Pastorijstraat 1 2830 Willebroek u/ref.mail: alex.vanbeersel@willebroek.be o/ref Volgnr.: 2017/763 Als gevolg aan uw aanvraag van 4/12/2017,

Nadere informatie

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen Wetgeving: procedure en gevolgen Decretale basis Decreet van 16 april 1996 betreffende de landschapszorg, gewijzigd bij decreet van 10 maart 2006, Hoofdstuk

Nadere informatie

Dagorde: Subsidiereglement voor de aanplant en onderhoud van punt-en lijnvormige landschapselementen door particulieren. Goedkeuring.

Dagorde: Subsidiereglement voor de aanplant en onderhoud van punt-en lijnvormige landschapselementen door particulieren. Goedkeuring. Gemeente BRAKEL UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Arrondissement Oudenaarde Provincie Oost-Vlaanderen Zitting van 26 mei 2003 Aanwezig : H. DECROO, Burgemeester, J. THOMAS, M. GYSELINCK, M.

Nadere informatie

Beplantingsplan Joost Geene Boomkwekerij Noordstraat RA Landhorst Nederland

Beplantingsplan Joost Geene Boomkwekerij Noordstraat RA Landhorst Nederland Beplantingsplan 2013 Joost Geene Boomkwekerij Noordstraat 31 5445 RA Landhorst Nederland Noordstraat 31 5445 RA LANDHORST 06-51584606 Beplantingsplan Voorwoord Bij deze de informatie over het beplantingsplan

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Lievelde in het Groen Agenda Welkom Aanleiding Doel van de avond Landschap Cultuurhistorie: erf inrichtingsprincipe Ecologie Werkwijze Intekenen

Nadere informatie