Minutes GLOSSY/167 d.d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minutes GLOSSY/167 d.d"

Transcriptie

1 Minutes GLOSSY/167 d.d Agendapunt 1 Opening Aanwezig: Bronsveld (ITC), de Jong (UU), Grim (NSO), Gunter (TUD), Herold (WU), Klaasse (WW), Menenti (TUD), Mücher (Alterra), Rosema (EARS), Schotten (PBL) Agendapunt 2 Verslag vorige Vergadering wordt verplaatst na inhoudelijke presentatie Extra agendapunt (nummer 6): GMES Inhoudelijke presentaties 2 Brian Gunter TU-Delft Monitoring large scale hydrology from space 3 Andries Rosema (EARS) Meteosat climate monitoring and river flow forecasting Regulier GLOSSY overleg Agendapunt 4 Verslag vorige Vergadering Jan wordt bedankt voor het verslag, er zijn geen op- of aanmerkingen. Agendapunt 5 Mededeling aanwezige co-chairs Vanuit Glossy kunnen we de algemene Glossy-outline meer concreet uitwerken door toepassingen toe te voegen. Verschillende onderwerpen uitwerken om GLOSSY als de land-community op te zetten. Onderwerpen zijn bv Water en GMES (land) Water Glossy kan een verbinding maken van alle activiteiten die in Nederland bestaan op het gebied van water. Internationale activiteiten zijn daarbij een denkbare ingang. Een overzicht/bundeling van de RS gerelateerde activiteiten in China is een mogelijkheid. Andere mogelijkheden zijn de activiteiten in India/Bangladesh, of de Zambesie. Aanknopingspunt voor India/Bangladesh is de trade mission aan het einde van het jaar naar India. De Indiase counterpart komt op 17/18 mei op bezoek uit India om dit voor te bereiden. Mogelijk iets voor de volgende coming voor water call. Ontwikkelen van een service gericht op water. Mogelijk rond de water-cylus. Deze kan verschillende activiteiten voor bedrijven en universiteiten bundelen. Mogelijk opstap is ook het TOP-sector beleid. Een van de TOP- sectoren is Water. Vanuit Glossy kan het potentieel van de RS sector worden

2 getoond. NSO kan een overzicht geven van Haagse ontwikkelingen. Glossy partners kunnen een sterke case neerzetten op het gebied van water. Start is het neerzetten van een overzicht van alle projecten en producten op het gebied van water. Massimo vraagt iedereen om een stukje te sturen over de ervaringen op het gebied van water. 23 april is de deadline. Herold: Terugkoppeling van de Sentinels for science workshop bij ESA. Veel presentaties vanuit Nederland. Resultaat van de workshop zijn aanbevelingen richting ESA over het potentiële, maar nog niet onderkende, gebruik van Sentinel data tbv het wetenschappelijk gebruik. Komt terug op het volgend GLOSSY overleg. Hoe kunnen we als Nederland klaar zijn voor GMES (sentinels). Zwitserland maakt bv een ontvangtstation, anderen wachten (in dit geval) op ESA/EU. Als er in Nederland behoefte is aan snelle data voor services moet duidelijk gemaakt worden wat de behoefte is richting de GMES vertegenwoordigers in Nederland. Liefst mbv een bussinesscase. Op dat moment kan er gekeken worden naar fondsen binnen Nederland. Op dit moment is een groot gat tussen Europese bestaande GIO iniatieven en nationale toepassingen. Michiel Schaepman is gevraagd voor de NSO advisery board. 8 september inauguration speech Martin Herold and Remote Sensing PhD day in Wageningen. Alle Glossy leden zijn uitgenodigd. Agendapunt 6 GMES Vanuit GLOSSY wordt aangegeven dat NSO een opdracht kan geven om een rapport te maken waarin de mogelijkheden van GMES voor Nederland zijn weergegeven. Naast bestaande toepassingen (EU-services) zijn dat ook nieuwe unieke services gebaseerd op de nieuwe instrumenten. Ook combinaties met gegevens van andere bestaande satellieten kan hierin worden meegenomen. Ervaringen uit het verleden leren dat dit verhelderend werkt en relatief snel resultaat oplevert. Afspraak is dat NSO de communicatie over GMES van en naar GLOSSY via Sander laat lopen. Agendapunt 7 NSO mededelingen - Ruud heeft een overzicht van alle mededelingen voor het overleg rondgestuurd (zie bijlage). Er zijn geen toevoegingen. Agendapunt 7 : Volgend overleg - Volgende keer bij ITC. Jan wordt gevraagd contact op te nemen met Andrew en Tom over de datum en presentatie.

3 Agendapunt 8 Rondvraag - Sander: Neemt 28 april deel aan Worldbank mission mbt information change. Veel Glossy leden nemen ook aan deze missie naar de Wereldbank in Washington deel. Volgende keer volgt een terugmelding.

4 Bijlage: GLOSSY 8 april 2011 Bericht van Netherlands Space Office (NSO) Netherlands Space Office Innovatie: Topsectoren Het Topsectorenbeleid is het nieuwe industriebeleid van EL&I. Innovatiesubsidies zullen worden afgebouwd. Er wordt samengewerkt met NWO om een deel van het budget van NWO in het kader van de topsectoren te gaan inzetten zodat er synergie tussen kennis en industrie ontstaat. Er zijn 9 topsectoren aangewezen. De industrie heeft in de invulling daarvan een grote rol. Ook kennisinstellingen en overheid zijn betrokken. Momenteel proberen we ruimtevaart binnen de topsectoren op de kaart te zetten. De strategie daarbij gaat uit van ruimtevaart als 'enabling technology' voor maatschappelijke en economische toepassingen. Het gaat volgens twee lijnen: ruimtevaart-upstream aansluiten bij de Topsector Hightech Systemen & Materialen, en ruimtevaart-downstream aansluiten bij (iig) de Topsectoren Agro-food, Water, Logistiek en Energie. Voor elke Topsector zijn topteams benoemd bestaande uit boegbeelden uit industrie, wetenschap, MKB en overheid. Ook zijn er toegevoegde secretarissen. Elke organisatie kan via dit netwerk ruimtevaart en haar toepassingen onder de aandacht van de topteams brengen. Volgens planning moeten de topsector-agenda's voor de zomer af zijn. SpacePlaza NSO onderzoekt hoe SpaceOffice.nl en SpacePlaza.nl geïntegreerd kunnen worden tot één feel-and-look met behoud van zichtbaarheid van het gebruik van satellietdata zoals dat nu in SpacePlaza het geval is. GO Wetenschappen De laatste call van GO is in oktober gesloten. De binnengekomen voorstellen worden nu geëvalueerd. Beoordelingscommissies vergaderen in april/mei, de overkoepelende programmacommissie vergadert begin juni. Het uiteindelijke subsidiebesluit wordt eind juni genomen door NWO s GB-ALW. Het proces voor de evaluatie, door de KNAW, van het gehele GO-programma, als onderdeel van de 5-jaarlijkse evaluatie van het ruimteonderzoek in NL, is in januari j.l. gang gezet. In de evaluatie wordt ook gekeken naar een eventuele aanpassing van de huidige aardobservatieprioriteiten. Een vervolg van het GO programma is, gezien de budgetkrapte bij OCW, helaas lang niet zeker. NSO doelstelling is om nog in 2011 een doorstart te kunnen maken, maar of dit gerealiseerd kan worden is nog de vraag. Wel is zeker dat het huidige GO budget (3 M per jaar) niet doorgezet kan worden, 1,5 M is realistischer. ESA De discussie binnen ESA over de Sentinel data policy is inmiddels gelopen: uitsluitend Italië is tegen, maar in sept 2009 is al besloten dat gratis data voor iedereen de baseline is. In de discussie over data policy in de EC wordt het spel door Italië hard gespeeld. Inmiddels is echter ook de EC ervan overtuigd dat de Sentinel data gratis beschikbaar moeten komen. Waakzaamheid in EC kader blijft geboden. De level-2 data van SMOS is inmiddels ook gevalideerd en beschikbaar (alle Explorer data is sowieso vrij beschikbaar na registratie).

5 In 2012 wordt EOEP-4 op de ESA Ministersconferentie als voortzetting van EOEP-3 voorgesteld. Als input voor het voorstel wordt nu EOEP-3 gereviewd, zowel programmatisch als wetenschappelijk. In de september ESA PB EO worden de resultaten opgeleverd. De nieuwe Explorers worden vertraagd door de oplopende kosten van ADM en Earthcare. Verwacht wordt dat eind 2012-begin 2013 de user consultation voor de 7e Explorer wordt gehouden en een jaar later voor de 8e Explorer. ESA EOMD WereldBank Binnen het ESA Earth Observation Market Development Programma heeft ESA een samenwerking met de Wereldbank opgezet. Er zijn een twaalftal onderwerpen geïdentificeerd waar satellieten bijdragen aan de informatieinwinning. Deze zijn begin 2011 in een tender aanbesteed. Met 3 toegekende voorstellen scoort Nederland relatief goed. De toegekende projecten zijn: - Assessing vulnerability in the metropolitan area of Rio de Janeiro (floods and landslides) (NEO) - Watershed mapping and water resources management prioritization for the Zambezi river basin (NEO) - Support to sustainable oil palm production in Papua New Guinea (SarVision) GMES Op 9 maart is er een GMES committee vergadering geweest. Belangrijkste items waren de stand van zaken van de activiteiten in het werkpakket 2011 en een gedachtewisseling over het werkpakket Zie Bijlage voor werkpakket 2011 dat op 9 maart jl door de Raad is goedgekeurd. Er is een User Forum ingesteld met een informele eerste bijeenkomst op 10 maart Gezamenlijk geororganiseerd door GMES Bureau in DG Enterprise and the Chief Scientist unit of DG Environment. NL gedelegeerden zijn Frans Lips (senior beleidsmedewerker Geo- Informatie bij EL&I) en Marlène van Benthenm (NSO). De eerste bijeenkomst was gericht op de LandService. Sander Mucher van WUR/Alterra heeft als expert namens NL deelgenomen. In de Bijlage bij deze nieuwsbrief zijn de conclusies opgenomen. Eerste officiele User Forum bijeenkomst wordt half mei 2011 verwacht. Datapolicy: In de Regulation staat een FULL and OPEN datapolicy, voor Nederland is dit niet genoeg, wil willen een FREE and OPEN databeleid. Veel landen steunen dit, er zijn er nog enkelen (met name Frankrijk en Italie) die daar bedenkingen bij hebben. De GMES Bureau heeft ESA opdracht gegeven satellietdata in te kopen, deze databuy is in gang gezet en zal eind 2012 een nieuwe set aan data opleveren. Over de huidige beschikbare satellietdata heeft de Bureau het volgende gemeld: According to the agreement between ESA and the European Commission, GMES Space data is available to FP7 GMES service projects (identified by the Commission) and a subset (Image2009) is as well available to national public institutions for public, non-commercial purposes. More information, including the complete portfolio, how to register and access information is described on the dedicated website:

6 GIO: (GMES Initial Operations) We zitten momenteel in de overgangsfase naar een operationeel GMES programma, dat vorm zal krijgen binnen de volgende financiele perspectieven van de Europese Unie (vanaf 2014). Deze overgangsfase loopt van 2011 t/m 2013 Beschikbaar budget: Voor deze jaren is er totaal 777 mln beschikbaar, waarvan 107 mln via de GIO Regulation en 668 mln via KP7 Space, daarnaast levert DG Regio nog 2 mln voor het bijhouden van de URBAN ATLAS. Van deze 777 mln is 523 mln bestemd voor de Space component en 254 mln voor de Service Component inclusief coördinatie van het beschikbaar maken van de benodigde in situ data. Deze laatste taak is opgedragen aan de EEA, die daarvoor met verschillende organisaties als bv Euro-Geographics contracten sluit. Vastgesteld is dat van de 6 GMES Services er nog 4 in een R&D fase zitten en daarom financiering ontvangen uit het KP7 Space programma. Alleen de Land en Emergency service worden nu gefinancierd uit het beschikbare GIO budget. GEO EC De volgende ontwikkeling staan in de aandacht binnen GEO: 1) GEO na 2015; het huidige werkplan loopt van 2005 tot 2015, hoe ziet GEO er na 2015 uit? Een visie document wordt opgesteld, maar wordt pas zomer 2011 verwacht. Nederland heeft in de High Level Working Group in Brussel gepleit voor een meer gefocusseerde voortzetting van GEO, een duurzame organisatie en financiering en ondersteunende externe communicatie (branding). 2) GEO werkplan : een nieuw werkplan is in de maak, een nieuwe werk en governance structuur wordt voorgesteld. Veel landen maken bezwaard tegen de nieuwe structuur. Nederland en Duitsland staan wel achter de meer zakelijkere aanpak die het plan tentoonstelt. 3) De opvolging van José Achache: er hebben zich 42 kandidaten aangediend. De EXCOM gaat 2 kandidaten voordragen aan de WMO directeur. 4) GEO Plenary 2011 is 16 en 17 november 2011 in Istanbul NSO werkt aan een informatiebulletin dat tweemaal per jaar gaat verschijnen. NSO heeft het voornemen om na de zomer, en voor de plenary een GEO workshop te organiseren voor beleidsmakers. Ook zal NSO meer informatie over GEO op SpacePlaza gaan plaatsen. ref laatste verslag PC_SPACE: CC, data policy, 4 th Call Het proces om tot een FP werkplan te komen is in volle gang. De draft is vorige maand in de PC Space besproken en gaat nu richting finalisering. Op 4 april heeft de Commissie zijn visie ontvouwen over de toekomst van de Europese ruimtevaart. Enigszins vertraagd, want het had oorspronkelijk in oktober vorig jaar moeten verschijnen. In parallel daarmee is de discussie opgestart over de te volgen Procurement Policy, iets waar EU en ESA duidelijk andere principes hanteren. Deze harmoniseren wordt de uitdaging voor dit jaar. EC FP call : indieners hebben score ontvangen, onderhandelingen zijn begonnen. - Op dit moment geen relevante call open in FP7 SPACE of FP7 ENV

7 call : openstelling juni / juli. - Infodays op 19 en 20 juli in Riga; nationale informatiedag in juni. - Nieuw National Contact Point (NCP) Space vanaf 1 januari 2011 is Jasper van Loon, NSO Agenda (zie ook th ISPRE (Australië) de FloodControl 2015 Symposium (Deltares) Let's embrace space - FP7 space conference 2011 Session: Monitoring the Earth - Land / Waters / Air / Space for a safer world ste EARSeL Symposium IGARSS 2011

3. Presentatie Veldkamp: The future role of ITC in the Netherlands, EU and globally

3. Presentatie Veldkamp: The future role of ITC in the Netherlands, EU and globally Minutes GLOSSY/168 d.d. 28.06.2011 1. OPENING Present: Bronsveld (ITC), Clevers (WU), De Jong (UU), Grim (NSO), Herold (WU), Hoefsloot (Hoefsloot Consultancy), Jia (Alterra, i.p.v. Mücher), Roebeling (KNMI),

Nadere informatie

GMES. Global Monitoring for Environment and Security. Een politiek initiatief om met informatie- en kennis- technologie Europa te

GMES. Global Monitoring for Environment and Security. Een politiek initiatief om met informatie- en kennis- technologie Europa te GMES Global Monitoring for Environment and Security Een politiek initiatief om met informatie- en kennis- technologie Europa te voorzien van een (onafhankelijk) informatiesysteem voor milieu en veiligheid.

Nadere informatie

Skidmore merkt op dat de publiek-private synergie in Glossy erg goed is en van belang kan zijn voor FP8.

Skidmore merkt op dat de publiek-private synergie in Glossy erg goed is en van belang kan zijn voor FP8. Minutes GLOSSY/166 d.d. 11.11.2010 1. OPENING Present: Clevers (WU), Grim (NSO), Herold (WU), Hoefsloot (Hoefsloot Consultancy), Menenti (TUD), Mücher (Alterra), van Oevelen (GEWEX), Rosema (EARS), Schotten

Nadere informatie

Minutes GLOSSY/181 d.d

Minutes GLOSSY/181 d.d Minutes GLOSSY/181 d.d. 14.04.2016 1. OPENING Aanwezig: Bakker (NSO), Clevers (WU), Grant (NSO), Grim (NSO), Herold (WU), Hoefsloot (Hoefsloot Spat. Solutions), Noorbergen (NLR), Steele-Dunne (TUDelft),

Nadere informatie

Status Roadmap 2.0 28.10.2011 Nico van Putten / Luc Boumans

Status Roadmap 2.0 28.10.2011 Nico van Putten / Luc Boumans Status Roadmap 2.0 28.10.2011 Nico van Putten / Luc Boumans Roadmap 2.0 Aanleiding en context Status Roadmaps 2.0 Evaluatie Hoe verder? Waarom Roadmap 2.0; het budget Consequenties van het beleid en in

Nadere informatie

Aanwezig: Bronsveld (ITC), Clevers (WU), Grim (NIVR), Noorbergen (NLR), Sluiter (KNMI)

Aanwezig: Bronsveld (ITC), Clevers (WU), Grim (NIVR), Noorbergen (NLR), Sluiter (KNMI) Notulen WRSLN/162 d.d. 23.06.2009 1. OPENING Aanwezig: Bronsveld (ITC), Clevers (WU), Grim (NIVR), Noorbergen (NLR), Sluiter (KNMI) Aangezien de voorzitter (Michael Schaepman) naar Zwitserland is vertrokken

Nadere informatie

Presentatie door Martin Herold (WU): Earth observations of vegetation dynamics: local issues, global observations, national implementation.

Presentatie door Martin Herold (WU): Earth observations of vegetation dynamics: local issues, global observations, national implementation. Notulen WRSLN/164 d.d. 04.03.2010 1. OPENING Aanwezig: Clevers (WU), Herold (WU), Grim (NSO), Klaasse (WaterWatch), Menenti (TUD), Mücher (Alterra), ten Napel (WaterWatch), Roebeling (KNMI), v.d. Sande

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Innovatiecontract High Tech Systemen & Materialen. Bart Reijnen Voorzitter SpaceNed

Innovatiecontract High Tech Systemen & Materialen. Bart Reijnen Voorzitter SpaceNed Innovatiecontract High Tech Systemen & Materialen Bart Reijnen Voorzitter SpaceNed NSO Netwerkbijeenkomst, 10 april 2012 Voortgang sinds NSO Netwerkbijeenkomst oktober 2011 Roadmap Aerospace in 2 delen:

Nadere informatie

Programma. Kader. SBIR procedure. Toelichting op het thema. Satellietdata & SBIR & Use cases. Wat is SBIR, het budget, tijdspad.

Programma. Kader. SBIR procedure. Toelichting op het thema. Satellietdata & SBIR & Use cases. Wat is SBIR, het budget, tijdspad. 2015 Programma Kader Satellietdata & SBIR & Use cases SBIR procedure Wat is SBIR, het budget, tijdspad Toelichting op het thema Use cases NVWA Netherlands Space Office 2 SBIR / Satellietdataportaal / Use

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Innovatie-instrumenten voor bedrijven

Nadere informatie

College van Bestuur. Rector ITC. Earth Observation Science (EOS) Earth System Analysis (ESA) GEO Information Processing (GIP) Natural Resources (NRS)

College van Bestuur. Rector ITC. Earth Observation Science (EOS) Earth System Analysis (ESA) GEO Information Processing (GIP) Natural Resources (NRS) College van Bestuur Academic Board Faculteitsraad Rector ITC Management Team Academic Affairs (Directeur Academic Affairs / Deputy Rector) Business Affairs (Directeur Business Affairs) Vakgroepen ITC (Vakgroepvoorzitters

Nadere informatie

Status Roadmap 2.0 10.4.2012 Nico van Putten

Status Roadmap 2.0 10.4.2012 Nico van Putten Status Roadmap 2.0 10.4.2012 Nico van Putten Roadmap 2.0 Aanleiding en context Status Roadmaps 2.0 Evaluatie Hoe verder? Waarom Roadmap 2.0; het budget Consequenties van het beleid en in Regeerakkoord

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen

Nota van Inlichtingen Nota van Inlichtingen SBIR oproep Inzet van satelliet- & andere data om meer inzicht te krijgen in de bodemdaling van het landelijke gebied in Nederland Deze Nota van Inlichtingen is gepubliceerd op 5

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 22 april 2013 Betreft: Beleidsreactie op het advies "De

Nadere informatie

Topsector HTSM. Innovatie Contract LRN Subthema (Aero)space

Topsector HTSM. Innovatie Contract LRN Subthema (Aero)space Topsector HTSM Innovatie Contract LRN Subthema (Aero)space Netwerkmeeting NSO 28-10-2011 1 Inhoud HTSM en LRN Wat is een innovatiecontract? Hoe ziet de organisatie eruit? Hoe gaat de werking in de Gouden

Nadere informatie

System availability up; life cycle cost down

System availability up; life cycle cost down Symposium IOP-IPCR project, Breda, 2 dec. 2010 System availability up; life cycle cost down Ideeën voor vervolg Jürgen Donders, Gordian Logistic Experts B.V. Geert-Jan van Houtum, TU/e INHOUD Kennisnetwerk

Nadere informatie

Welcome bij SURF. Bron: Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA

Welcome bij SURF. Bron:   Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA Welcome bij SURF Bron: http://vimeo.com/20412632 Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA SURF Toegang tot de best mogelijke ICT faciliteiten coöperatieve

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

RUIMTEVAART: QUO VADIS?

RUIMTEVAART: QUO VADIS? RUIMTEVAART: QUO VADIS? Symposium 50 jaar NVR 21 december 2001 Dr. A.G.M. Driedonks, Algemeen Directeur NIVR RUIMTEVAART: QUO VADIS? Onderwerpen Heroriëntatie Nederlands ruimtevaartbeleid 2001 ESA Ministers

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure Societies

Horizon 2020 Secure Societies Horizon 2020 Secure Societies hét Europese programma voor onderzoek en innovatie Paul Kruis, Agentschap NL 12 november 2013 European Union, 2013 Van KP7 naar H2020 Het Zevende Kaderprogramma Security en

Nadere informatie

NSO presentatie Big Science Industry Day 16 oktober 2013 Joost Carpay Netherlands Space

NSO presentatie Big Science Industry Day 16 oktober 2013 Joost Carpay Netherlands Space 1 NSO presentatie Big Science Industry Day 16 oktober 2013 Joost Carpay (j.carpay@spaceoffice.nl; Netherlands Space www.spaceoffice.nl) Office Netherlands Space Office (NSO) Ruimtevaartorganisatie van

Nadere informatie

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020.

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020. Horizon 2020 MKB instrument & Fast track to Innovation 10 juni 2015 Martijn Lammers Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020 2 1 Boodschap 3 MKB instrument: wat is het? Financiering voor High

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.6.2011 COM(2011) 366 definitief MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT Verlenging van de regeling tussen de Europese Commissie en het Office of

Nadere informatie

Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs. James W. Jones Director, FCI

Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs. James W. Jones Director, FCI Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs James W. Jones Director, FCI Outline Introduction: Motivation for the FCI Ongoing Projects Mechanisms Emerging Needs, Opportunities Closing Remarks

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM 14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM Topteam HTSM: advies Toename private èn publieke R&D investeringen in HTSM Herkenbaar en attractief technisch vakonderwijs Overheid als innovatieve

Nadere informatie

Support Center GIS-Flanders

Support Center GIS-Flanders Support Center GIS-Flanders Our mission: Ensuring the optimal use of geographic information in Flanders Het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen is

Nadere informatie

15 mei Inspire richtlijn van kracht

15 mei Inspire richtlijn van kracht Er is er één jarig! 15 mei 2007 Inspire richtlijn van kracht Wat regelt INSPIRE INSPIRE mijlpalen 15/5/2009 INSPIRE wet 3/12/2010 Metadata van annex I en II 9/11/2011 Discovery en view services voor annex

Nadere informatie

Monitoring TKI Watertechnologie programma: evaluatie individuele projecten

Monitoring TKI Watertechnologie programma: evaluatie individuele projecten 1 Monitoring TKI Watertechnologie programma: evaluatie individuele projecten V5 september 2014 Invulwijzer, wie? 1. Coördinerende kennisorganisatie 2. Alle deelnemers 3. Eindgebruikers 4. Technologieleveranciers

Nadere informatie

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013 Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT RvT maart 2013 Het topsectorenbeleid Overheid, Rijksdient voor ondernemend Nederland Tenders voor Demo, pilot en Early adapter projecten Topcluster voor

Nadere informatie

Research Data Management, LCRDM & Concept-notitie RDM in het SEP. LOKO-overleg, Academiegebouw Utrecht, 13 november 2017

Research Data Management, LCRDM & Concept-notitie RDM in het SEP. LOKO-overleg, Academiegebouw Utrecht, 13 november 2017 Research Data Management, LCRDM & Concept-notitie RDM in het SEP LOKO-overleg, Academiegebouw Utrecht, 13 november 2017 1 National Coordination Point Research Data Management 2015 > www.lcrdm.nl @lcrdm

Nadere informatie

Programma. SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS)

Programma. SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS) Programma 14:00u: 14:05u: 14:20u: 14:45u: 15:15u: 15:45u: Opening SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS) Afsluitende

Nadere informatie

Samen naar de Europese Agenda Stad

Samen naar de Europese Agenda Stad Samen naar de Europese Agenda Stad VNG Bestuurdersdag 30 November 2015 Nicolaas Beets Dutch Urban Envoy Inhoud Doelstellingen van het NL se EU Voorzitterschap 12 Thema s voor de Europese Agenda Stad Partnerschappen

Nadere informatie

R&D-barometer Onderzoek van VNO-NCW onder de grote Nederlandse R&D-bedrijven. November 2018

R&D-barometer Onderzoek van VNO-NCW onder de grote Nederlandse R&D-bedrijven. November 2018 R&D-barometer 2018 Onderzoek van VNO-NCW onder de grote Nederlandse R&D-bedrijven November 2018 Inhoud 1. Achtergronden onderzoek 2. Kerncijfers R&D-barometer 2018 3. De trends in R&D; samenwerking blijft

Nadere informatie

2. Inhoudelijke Presentatie Gerard Hazeu LGN-7, CORINE 2012 en GIO HR layers; Specifications, production and harmonisation

2. Inhoudelijke Presentatie Gerard Hazeu LGN-7, CORINE 2012 en GIO HR layers; Specifications, production and harmonisation Minutes Glossy/173, donderdag 28 maart 2013, 14.00-17.00 uur PBL Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA Bilthoven, zaal U.009, Aanwezig: Gerard Hazeu (Alterra), Ruud Grim (NSO), Peter Hoefsloot (Hoefsloot

Nadere informatie

Minutes GLOSSY/175 d.d. 07.11.2013

Minutes GLOSSY/175 d.d. 07.11.2013 Minutes GLOSSY/175 d.d. 07.11.2013 1. OPENING Present: Clevers (WU), de Bie (ITC), v.d. Haar (NSO), Herold (WU), Mücher (Alterra), Schotten (PBL), Skidmore (ITC), Verhoef (ITC), Wang (ITC) 2. VERSLAG VORIGE

Nadere informatie

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland KvAG/NCG/Ravi studiedag Europese GI-projecten waaronder INSPIRE Bastiaan van Loenen B.vanloenen@geo.tudelft.nl 23

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Voorstel inrichting TKI HTSM. Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012

Voorstel inrichting TKI HTSM. Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012 Voorstel inrichting TKI HTSM Fred van Roosmalen Roadmapdag Eindhoven 25 juni 2012 Executive Council Utrecht 26 juni 2012 Agenda Uitgangspunten Structuur TKI HTSM Uitvoering TKI toeslag (onder voorbehoud)

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS professional

EXIN WORKFORCE READINESS professional EXIN WORKFORCE READINESS professional DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is

Nadere informatie

Support Center GIS-Flanders

Support Center GIS-Flanders Support Center GIS-Flanders Our mission: Ensuring the optimal use of geographic information in Flanders Het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen is

Nadere informatie

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012 Advanced Instrumentation Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet 10 Oktober 2012 Agenda Wat is Advanced Instrumentation? Hoe past Advanced Instrumentation in de keten van fundamenteel onderzoek

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Navigatie, 6 oktober Netherlands Space Office 1

Nederlands Instituut voor Navigatie, 6 oktober Netherlands Space Office 1 Nederlands Instituut voor Navigatie, 6 oktober 2017 Netherlands Space Office 1 Agenda Netherlands Space Office Rol NSO PRS gebruikers Vervolgplannen Netherlands Space Office 2 Netherlands Space Office

Nadere informatie

SATWATER initiatief Realisatie door Samenwerking

SATWATER initiatief Realisatie door Samenwerking SATWATER initiatief Realisatie door Samenwerking RS toepassingen in operationele werkpraktijk SBIR als instrument voor verbetering van huidige operationalisering va verdampings(tekort) monitoring mbv remote

Nadere informatie

Civil Society Involvement en Drugsbeleid

Civil Society Involvement en Drugsbeleid Civil Society Involvement en Drugsbeleid Katrin Schiffer 3 de Nederlandse Harm Reduction Congres Utrecht, 17 April 2018 INHOUD - Wat is CS en CSI? - Waarom is CSI belangrijk? - CSI in Europa. - Europees

Nadere informatie

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Annemarie Van der Avort FOD BuZa (MD8) Multilaterale kalender 1ste semester - Klimaat - UNFCCC

Nadere informatie

Verslag DOSTAG 49 1/6 versie 1 DOSTAG 49

Verslag DOSTAG 49 1/6 versie 1 DOSTAG 49 Verslag DOSTAG 49 1/6 versie 1 Estec, 24-25 oktober 2006-10-27 Aanwezig: J. v.d. Meulen, J. Carpay DOSTAG 49 1. Draft Agenda (OJ 49 rev. 1) Opvallend was het grote aantal afwezige landen: België, Spanje,

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013 Page 1 of 5 Schoten, Beppie van Van: Agentschap NL - EiOI Verzonden: donderdag 4 april 2013 16:24 Aan: Agentschap NL - EiOI Onderwerp: Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka - maart 2013 maart 2013 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 21 501-08 Milieuraad Nr. 399 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Geïntegreerde ex ante impactanalyse bij de Europese Commissie

Geïntegreerde ex ante impactanalyse bij de Europese Commissie Geïntegreerde ex ante impactanalyse bij de Europese Commissie Peter Lelie Europese Commissie - DG EMPL 7-Oct-09 Directoraat-Generaal for Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen Eenheid Sociale

Nadere informatie

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen De aanleiding Topsectoren aanpak onder Rutte 1 Wat is er gebeurd Digitale Agenda.nl (17 mei

Nadere informatie

LET S START NEW BUSINESS. ESA BIC Flanders. Innoveren met ruimtevaarttechnologie 25 maart

LET S START NEW BUSINESS. ESA BIC Flanders. Innoveren met ruimtevaarttechnologie 25 maart ESA BIC Flanders Innoveren met ruimtevaarttechnologie 25 maart 2014 Innotek in het kort Opgericht in 1987 Missie Bijdragen aan de creatie van hoogwaardige tewerkstelling in Vlaanderen door stimuleren van

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever EXIN WORKFORCE READINESS werkgever DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie

Verbinden van Duurzame Steden

Verbinden van Duurzame Steden Verbinden van Duurzame Steden Managen van verwachtingen Jan Klinkenberg, Netwerkmanager VerDuS Startbijeenkomst URD2-projecten 11 oktober 2012 Programma vanmiddag 13.00-13.15 uur Introductie VerDuS 13.15-15.15

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

Agenda Next Level in Control. 15:00 16:00 Next Plenair - Control Productivity - Control Security - Control Flexibility

Agenda Next Level in Control. 15:00 16:00 Next Plenair - Control Productivity - Control Security - Control Flexibility Agenda Next Level in Control 15:00 16:00 Next Plenair - Control Productivity - Control Security - Control Flexibility Control Productivity DHS nextbeheer / Office 365 OUR PROFESSIONALS Cloud Monitoring

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 538 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Holy Heart Hospital Roeselare-Menen

Holy Heart Hospital Roeselare-Menen Holy Heart Hospital Roeselare-Menen Holy Heart Hospital Roeselare-Menen European Associations EANN EFN (nurses EU) FINE (nurse educators) National Associations BE: BVNV/ABIN DK: DANN UK: BANN FI: FANN

Nadere informatie

Landelijke samenwerking voor open science in Nederland Over LCRDM en NPOS

Landelijke samenwerking voor open science in Nederland Over LCRDM en NPOS Landelijke samenwerking voor open science in Nederland Over LCRDM en NPOS Bijeenkomst Hoofden Strategie Universiteiten - 2 februari 2018 Hortus Botanicus Amsterdam 1 Wat te verwachten? Korte introductie

Nadere informatie

Prof. dr. Erik Beulen

Prof. dr. Erik Beulen Het beheren van outsourcingsrelaties Hoe maak je het uitbestedingstraject succesvol? Prof. dr. Erik Beulen hoogleraar Global Sourcing aan de Universiteit Tilburg senior manager Accenture 1 Hoe maak je

Nadere informatie

1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog

1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog Development of a Suriname Water Resources Information System (SWRIS) (June 16, 2009 - September 15, 2010) 1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog Projectcoordinator: Riad Nurmohamed

Nadere informatie

Pon Power. Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design. Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon

Pon Power. Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design. Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon Pon Power Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon Agenda Pon Pon Power Service Design door Pon Power Pon Wereldwijd Canada United States

Nadere informatie

SBIR Oproep. Satellietdata gebruik bij de dagelijkse schatting van landsdekkende verdampingsinformatie op bewolkte dagen

SBIR Oproep. Satellietdata gebruik bij de dagelijkse schatting van landsdekkende verdampingsinformatie op bewolkte dagen SBIR Oproep Satellietdata gebruik bij de dagelijkse schatting van landsdekkende verdampingsinformatie op bewolkte dagen Openingsdatum: 24 oktober 2016 Sluitingsdatum: 18 november 2016, 17:00 uur Budget:

Nadere informatie

R&D activiteiten in Nederland Ernst van Zuijlen KIVI 19 september 2012

R&D activiteiten in Nederland Ernst van Zuijlen KIVI 19 september 2012 R&D activiteiten in Nederland Ernst van Zuijlen KIVI 19 september 2012 R&D activiteiten in Nederland Ernst van Zuijlen KIVI 19 september 2012 Doelen Kostprijsreductie in 2020 KOSTEN O&M kosten -25%

Nadere informatie

Innovatiegericht Inkopen in de praktijk

Innovatiegericht Inkopen in de praktijk Innovatiegericht Inkopen in de praktijk Carla Dekker Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 10 december 2014 Inhoud Wat is innovatiegericht inkopen? Hoe doe je dat? Voorbeelden. Wat kan het programma Inkoop

Nadere informatie

Kenmerkend voor ruimtevaart is de succesvolle samenwerking van bedrijfsleven, universiteiten & kennisinstituten en overheid: de gouden driehoek.

Kenmerkend voor ruimtevaart is de succesvolle samenwerking van bedrijfsleven, universiteiten & kennisinstituten en overheid: de gouden driehoek. 00 Ruimtevaart in Nederland en in Europa - Kort resume van de Nederlandse positie. Aandacht voor de komende Ministersconferentie van de European Space Agency (ESA) In december 2014 vindt de ESA Ministersconferentie

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens In het Kaderprogramma draait alles om onderzoek en innovatie. Deelnemers aan een project moeten aan allerlei Brusselse regels voldoen, waaronder het bijhouden

Nadere informatie

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Laurents Sesink Nederlands-Vlaamse samenwerking bij de digitalisering van het erfgoed Antwerpen, 21 juni 2012 Waarom wetenschappelijke data

Nadere informatie

Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel

Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel Inge Liekens (Vito) Stijn Vranckx (Vito) Onno Giller(IHE Delft) co-design workshop, 15 januari, Antwerpen Ground

Nadere informatie

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff Wind op zee en India 11 December, 2013 Ir. Leon Wijshoff Programma Energie Internationaal (PEI) - Doelstelling:EZ ondersteunen bij het uitvoeren van internationale energiebeleid, op het gebied van duurzame

Nadere informatie

Sociale ondernemingen. Hanze Research Day, 30 januari 2018 Petra Oden, Claudia van Orden, Melanie Doherty

Sociale ondernemingen. Hanze Research Day, 30 januari 2018 Petra Oden, Claudia van Orden, Melanie Doherty Sociale ondernemingen Hanze Research Day, 30 januari 2018 Petra Oden, Claudia van Orden, Melanie Doherty Agenda voor deze bijeenkomst Voorstelrondje Inleiding (Petra) Verkennend onderzoek (Claudia) RAAK-MKB-voorstel

Nadere informatie

Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs. Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16

Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs. Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16 Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16 1 Onderwerpen TU Delft Library Education Support: Instructies/workshops Open Science

Nadere informatie

Verslag oudercommissie 12 juni 2014

Verslag oudercommissie 12 juni 2014 Verslag oudercommissie 12 juni 2014 Metagegevens Leden (aanwezig) Ouder Ouder Ouder John Menge (voorzitter) Jolanda van Weeren (notulist) Monica da Silva Fabeiro (penningmeester) Leden (afwezig) Ouder

Nadere informatie

RAPID DEPLOYMENT PLAN IBM MAXIMO SCHEDULER

RAPID DEPLOYMENT PLAN IBM MAXIMO SCHEDULER Voor de implementatie van onze IBM Maximo planning oplossing Scheduler maken wij gebruik van een standaard rapid deployment methode welke ons in staat stelt u snel na aanschaf van uw licenties op weg te

Nadere informatie

Conferentie Netwerk Vrede, Veiligheid, en Ontwikkeling Donderdag 28 Mei 2009 Malietoren, Den Haag

Conferentie Netwerk Vrede, Veiligheid, en Ontwikkeling Donderdag 28 Mei 2009 Malietoren, Den Haag Conferentie Netwerk Vrede, Veiligheid, en Ontwikkeling Donderdag 28 Mei 2009 Malietoren, Den Haag 09.00 9.30 uur Ontvangst 9.30 10.00 uur Welkomstwoord, kennismaking en openingwoord door dagvoorzitter

Nadere informatie

Innovatie in samenwerking. Jasper Wesseling Plaatsvervangend directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Ministerie van Economische Zaken

Innovatie in samenwerking. Jasper Wesseling Plaatsvervangend directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Ministerie van Economische Zaken InnoTeP 2013 Innovatie in samenwerking Jasper Wesseling Plaatsvervangend directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Ministerie van Economische Zaken Stimuleren en maximeren van technologische vernieuwing

Nadere informatie

How to get the consumer in the driver s seat

How to get the consumer in the driver s seat How to get the consumer in the driver s seat Peter Niermeijer Date: November 11, 2016 Who is RECS International? Membership organization with over 130 members representing the whole chain in renewable

Nadere informatie

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015 Dairy India NAFTC-India Zoetermeer, 18 February 2015 Netherlands Agro Food Technology Centre Publiek private samenwerking Sector vertegenwoordigend Expertise cluster focus Lokaal gevestigd Ervaring Introductie

Nadere informatie

Ervaringen in het gebruik van FME

Ervaringen in het gebruik van FME Ervaringen in het gebruik van FME Corine Land Cover INSPIRE Landcover 1 juli 2015, Maarten Storm Programma Korte intro Alterra en EAGLE EAGLE project Corine Land Cover INSPIRE Landcover Ervaringen met

Nadere informatie

EU beleid Campylobacter

EU beleid Campylobacter EU beleid Campylobacter Lelystad, 14 Juni 2013 Kris De Smet Head of team food hygiene European Commission, DG SANCO, G4 Overzicht presentatie EU structuren EFSA advies en monitoring data EC (SANCO) activiteiten:

Nadere informatie

Bedrijfsleven en Universiteit Best Practices: T-Labs & LTN

Bedrijfsleven en Universiteit Best Practices: T-Labs & LTN Bedrijfsleven en Universiteit Best Practices: T-Labs & LTN Deutsche Telekom Laboratories: T- Labs One of the largest university-industry research centers London Technology Network LTN helps a company define

Nadere informatie

COST: European cooperation in science and technology. NETLAKE COST Action ES1201

COST: European cooperation in science and technology. NETLAKE COST Action ES1201 Name NETLAKE COST Action ES1201 COST: European cooperation in science and technology DOEL: Onderzoeken en oplossen van internationale vraagstukken MIDDEL: Coördineren en afstemmen van onderzoek middels

Nadere informatie

Agendapunt 6: Op weg naar KP8

Agendapunt 6: Op weg naar KP8 Agendapunt 6: Op weg naar KP8 Consultatie ten behoeve van de Nederlandse inzetbepaling Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Waar staan we KP6 is afgerond (2002-2006) Document: Evaluatie achteraf

Nadere informatie

Nationaal Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek

Nationaal Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek Nationaal Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek 2012-2016 1. Doelstelling Nederland participeert in verschillende wetenschappelijke programma s van het Europese ruimteagentschap ESA. Hierdoor

Nadere informatie

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij De essentie van de nieuwe ISO s Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij 1 Waar ik het over ga hebben De uitdaging en de oplossing De HLS voor iedereen De HLS voor wie het wil Waar we staan en wat er

Nadere informatie

Rooster Projectgroep Ontwerp van Europees Onderzoek 1 e semester 21 september t/m 21 december 2012 (versie 21 aug 2012)

Rooster Projectgroep Ontwerp van Europees Onderzoek 1 e semester 21 september t/m 21 december 2012 (versie 21 aug 2012) Rooster Projectgroep Ontwerp van Europees Onderzoek 1 e semester 21 september t/m 21 december 2012 (versie 21 aug 2012) NB: Waar geen specifieke tijden genoemd staan (bijv. gehele dag ), dien je zelf met

Nadere informatie

TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet

TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet 5 March 2009 Delft University of Technology Challenge the future Grootste technische universiteit van NL TU engineers & technology utilized

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS opleider

EXIN WORKFORCE READINESS opleider EXIN WORKFORCE READINESS opleider DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie

Copyright Stork N.V. 1

Copyright Stork N.V. 1 Management, een praktisch framework Taking up the challenge of optimizing your asset performance Stork Management Solutions Global Expertise Partner Complete, end-to-end solution Dedicated professionals

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek

Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek OCLC Contactdag 12 oktober 2017 Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek Jacquelijn Ringersma Wageningen University

Nadere informatie

Notulen MR vergadering 29 maart Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine

Notulen MR vergadering 29 maart Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine Notulen MR vergadering 29 maart 2016 Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine 1. Opening. Bart opent de vergadering. De notulen van 4

Nadere informatie

CLOUDSTRATEGIE. voor Stedin Netbeheer. v1.0 26/03/2019

CLOUDSTRATEGIE. voor Stedin Netbeheer. v1.0 26/03/2019 CLOUDSTRATEGIE voor Stedin Netbeheer v1.0 26/03/2019 Hoe analyseer je ruim 400 applicaties? Binnen een periode van zes maanden? Leuk u te ontmoeten! koen.vanschijndel@weolcan.eu 0614771300 blog.weolcan.eu

Nadere informatie

Studiedag De modernisering van het begroten in België. Brussel, 11 mei 2004

Studiedag De modernisering van het begroten in België. Brussel, 11 mei 2004 Studiedag De modernisering van het begroten in België Brussel, 11 mei 2004 Internationale trends in overheidsbegroten Prof. dr. Geert Bouckaert A. Internationale trends Inhoud 1. Gebruik van prestatiegegevens

Nadere informatie

NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans

NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans NWA WORKSHOP SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS NWA Circulaire Economie en SDG Ardi Dortmans NWA CIRCULAIRE ECONOMIE EN GRONDSTOFFENEFFICIËNTIE Een duurzame circulaire economie gaat uit van volledige herbruikbaarheid

Nadere informatie